Opmaak handboek_opmaak Handboek Gemeenten r :04 Pagina 1 E N H A N C E Y O U R S E N S E S

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opmaak handboek_opmaak Handboek Gemeenten r :04 Pagina 1 E N H A N C E Y O U R S E N S E S"

Transcriptie

1 ENHANCE YOUR SENSES

2 Inleiding Leven is communicatie. Voor veel mensen is ontspannen communiceren niet vanzelfsprekend. Daarom ontvangt u deze bijlage. Een eenvoudig naslagwerk met uitleg over communiceren met minder horende mensen en welke middelen hierbij kunnen helpen. U vindt uitleg, tips en uitleg over de systemen. Helaas is er in Nederland weinig bekend over hoorhulpmiddelen in gebouwen. Er heersen veel vooroordelen, men denkt dat het (te) kostbare investeringen zijn. Dit vooroordeel kunnen wij gelukkig wegnemen. Nederland kent 1,5 miljoen mensen met een gehoorprobleem. Van dit aantal draagt een groot aantal een gehoortoestel. Helaas werken deze gehoortoestellen niet in alle situaties. Gehoortoestellen zijn een goede oplossing tijdens een gesprek dat plaatsvindt tussen twee mensen. Wanneer een drager zich bevindt in een gesprek met meerdere mensen, of zich op een plek of in een ruimte begeeft waar veel achtergrondgeluid aanwezig is, hoort de drager een grote `massa` van geluid, alles door elkaar op hetzelfde volume. Hoe werkt een ringleiding? Wanneer er een ringleidingsysteem geïnstalleerd is, kan de drager goed luisteren naar een geluidsbron zonder hinder te ondervinden van rumoer. De illustratie laat duidelijk zien hoe een ringleidingsysteem werkt.

3 Uitleg illustratie: Een ringleidingsysteem bestaat uit een kabel die, afhankelijk van de situatie, in het plafond of in de vloer wordt aangelegd, in de vorm van het cijfer acht. Er worden verschillende kabeldiktes gebruikt bij verschillende oppervlakten. De zogenaamde lus, die op deze manier ontstaat, zorgt voor een inductief veld en zendt het geluid direct naar het gehoortoestel. Bij FM systemen communiceren een zender en een ontvanger met elkaar via radiogolven. De zender wordt aangesloten. De ontvanger hangt men om de nek.

4 Bij een infrarood systeem communiceren een zender en een ontvanger met elkaar via infrarood licht. Een infrarood systeem werkt alleen als de zender en ontvanger elkaar kunnen zien. De zender wordt aangesloten. De ontvanger hangt men om de nek. Om gebruik te kunnen maken van een ringleiding-, infrarood- of FM systeem, moet de drager zijn/haar toestel op de T-stand zetten. Wat is de T-stand? Wat bij veel dragers onbekend is, of waar nog veel onduidelijkheden over bestaan, is dat er op bijna ieder toestel een luisterspoel is ingebouwd. Wanneer dit het geval is, kan het toestel op de T-stand worden gezet. Met behulp van de T-stand of M/T-stand kan het ringleiding signaal opgevangen worden. Wanneer uw gebouw voorzien is van een goed functionerende ringleiding, kunt u dit kenbaar maken door middel van een sticker met onderstaand logo.

5 Wetten en normen Er zijn verschillende wetten en normen die van toepassing zijn op mensen met een handicap of hulpmiddel en de toegankelijkheid in gebouwen. Zo is er de `Wet gelijke behandeling`. Deze behandelt wat algemener de volgende onderwerpen: - arbeid - onderwijs en - aanbod van goederen en diensten De regering wil dat mensen met een handicap of chronische ziekte dezelfde kansen krijgen in de samenleving als mensen die geen beperking hebben. Dat betekent meer dan het verlenen van medische en praktische zorg. Daarom bestaat sinds 2003 een wet die discriminatie van gehandicapten verbiedt: de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. In de Nederlandse norm NEN 1814:2001 Toegankelijkheid van buitenruimten, gebouwen en woningen staat dat bij essentiële communicatieve informatie geluidsversterking, in de vorm van een ringleiding, moet worden aangebracht. Het Handboek van Toegankelijkheid sluit hierbij aan, door aan te bevelen om bij ruimtes groter dan vijftig vierkante meter een ringleiding of een vergelijkbare voorziening aan te brengen. Your Sense installeert volgens de EN :2006. Behalve de wetgeving en normering, die dringend adviseert om een ringleiding te laten installeren, zijn er veel meer redenen om tot aanschaf over te gaan. Iedereen weet, communicatie is persoonlijk. Of het nu om een verkoopgesprek of om een adviserend gesprek gaat, het zijn de mensen die het voeren en zij houden er een bepaald gevoel aan over. Voor u is dit gevoel erg belangrijk. Het kan bepalen of u een bezoeker terug kunt verwachten of dat de bezoeker teleurgesteld vertrekt en niet meer terugkomt.

6 Wij bieden u een aantal redenen waarom een ringleiding zo belangrijk is voor uw bezoeker én voor u! Bied zekerheid Mensen met een gehoorprobleem ondervinden hieraan vaak problemen. Omdat ze gesprekspartners niet goed kunnen verstaan, voelen ze zich vaak onzeker en gespannen. Vaak vermijden ze sociale situaties en raken ze geïsoleerd. Door een ringleidingsysteem kunnen zij weer actief deelnemen aan gesprekken en nemen ze weer volop deel aan het sociale verkeer. Bied veiligheid In situaties van nood, kan het voor iemand met een gehoorprobleem, erg beangstigend zijn, wanneer er geen mogelijkheid is om hulp in te schakelen. Een alledaags voorbeeld is de lift. Wanneer de lift een storing vertoont, kan men via de intercom hulp inschakelen. Echter, een minder horende kan via de gewone intercom niet communiceren. Dit maakt een onaangename situatie een nare, beangstigende situatie. Door een ringleiding te monteren in de intercom, is dit probleem eenvoudig verholpen. Garandeer privacy Gesprekken die aan de balie gevoerd worden, zijn vertrouwelijk en privacygevoelig. Het is voor een drager niet prettig, wanneer de baliemedewerker met verheven stem moet spreken, omdat de wachtende bezoekers het dan gemakkelijk opvangen. Ook in spreekkamers, vergaderzalen en raadszalen is privacy van belang! Door een Infrarood systeem aan te leggen, kunt u toegankelijk zijn voor minderhorenden en de privacy garanderen! Onderneem innoverend Reageer actief op veranderende demografische ontwikkelingen. Door de vergrijzing en toenemende gehoorbeschadiging onder jongeren telt Nederland steeds meer minderhorenden.

7 Wees sociaal Maak uw gebouw toegankelijk voor iedereen. Zo laat u zien, dat u zich inzet voor al uw bezoekers. Uit uzelf als toegankelijk In alle mediaboodschappen kunt u laten weten: ons gebouw is toegankelijk, voor iedere bezoeker. Dat is nog eens gastvrij! Verplaats u in de ander Verplaats u in de ander. Het laatste punt, maar misschien wel de belangrijkste. Want, stelt u zich voor, u bent minder horend, dan wilt u toch ook op ontspannen manier deel willen nemen aan een sociaal leven? Welke omgeving vraagt om welk systeem? Omgeving Balie Spreekkamer Vergaderzaal Trouwzaal Lift Systeem YSCL YS50 (Portable),YSIR, YSFM YS200 of YS500 (portable), YSIR, YSFM YS200 of YS500 (portable) YSEL

8 YSCL Het YSCL systeem is een systeem dat speciaal ontwikkeld is voor balies en loketten. De zone van dit ringleidingsysteem is beperkt tot een radius van een meter om de privacy van de gebruiker zeker te kunnen stellen. De YSCL heeft een interne ring en microfoon en er is een mogelijkheid tot het aansluiten van een externe ring en microfoon. YS50 Het Type YS50 is een ringleidingsysteem dat is ontwikkeld voor kleine ruimten, t/m 50m². Dit systeem is perfect toe te passen in spreekkamers of in een kantoorruimte. YS200 Het ringleidingsysteem is de meest geschikte unit voor ruimten met oppervlakten t/m 200m², dus een ideaal systeem voor vergaderzalen. YS500 Het ringleidingsysteem YS500 is de meest geschikte unit voor grote ruimten met oppervlakten t/m 500m², dus een ideaal systeem voor grote vergaderruimten en congreszalen. YSIR Voor zalen of kamers waarin vertrouwelijke of gevoelige informatie wordt besproken, is het aan te raden om een Infrarood systeem te laten installeren. Dit systeem heeft als voordeel, dat er buiten de ruimte waarin het systeem is aangelegd, geen geluidslekkage voorkomt. De gebruiker draagt een neklus of hoofdontvanger.

9 YSFM Het FM (of UHF) is te vergelijken met een IR systeem. Met een FM systeem heb je een groter bereik. Het voordeel van FM is, dat zonlicht geen invloed heeft op het signaal. De gebruiker gebruikt een neklus of hoofdontvanger. YSEL Het YSEL systeem wordt ingebouwd in het controlepaneel. Dit systeem zorgt ervoor, dat wanneer een minder horende gebruikt maakt van het intercom systeem, de stem van de beveiligingsmedewerker direct over wordt gezet naar de luisterspoel van het gehoortoestel. Portable de systemen zijn ook te verkrijgen in een draagbare versie. Hierbij zit het systeem in een koffer. Men legt zelf een kabel op de vloer en plakt deze vast met tape. Dit systeem is erg handig wanneer men flexibel met ruimtes omgaat en er soms hier, soms daar een ringleiding nodig is. Onderhoud en service Wanneer u ervoor heeft gekozen een ringleiding te laten installeren, wilt u natuurlijk de zekerheid dat het systeem naar tevredenheid werkt en blijft werken. Natuurlijk wordt er volgens de norm geïnstalleerd. De mogelijkheid bestaat, om een servicepakket af te sluiten. Een keer per jaar komt er een onderhoudsinstallateur die het systeem controleert en meet. Mocht er ondanks de controles toch een probleem optreden,dan komen wij natuurlijk graag langs om dit voor u op te lossen. Ieder systeem wordt geïnstalleerd met een jaar garantie. U kunt tegen een meerprijs ook kiezen voor een langere garantie, en dus, voor nog meer zekerheid.

10 Copyrigt Your Sense 2011

Voorzieningen voor slechthorenden in gebouwen Leidraad voor de beheerder. 1. Waarom een ringleiding?

Voorzieningen voor slechthorenden in gebouwen Leidraad voor de beheerder. 1. Waarom een ringleiding? Voorzieningen voor slechthorenden in gebouwen Leidraad voor de beheerder In verband met de leesbaarheid wordt in de tekst veelal gesproken over een ringleiding. Er zijn echter ook andere hulpmiddelen voor

Nadere informatie

Phonak FM. Oplossingen voor slechthorenden in theaters en concertgebouwen

Phonak FM. Oplossingen voor slechthorenden in theaters en concertgebouwen Phonak FM Oplossingen voor slechthorenden in theaters en concertgebouwen Flexibel Kristalhelder Geavanceerd 2 Horen is ons specialisme Het gehoor is een zintuig dat ons in verbinding stelt met mensen,

Nadere informatie

HULPMIDDELENINFO COMMUNICEREN MET DOVEN EN SLECHTHORENDEN COMMUNICATIETIPS EN HULPMIDDELEN

HULPMIDDELENINFO COMMUNICEREN MET DOVEN EN SLECHTHORENDEN COMMUNICATIETIPS EN HULPMIDDELEN HULPMIDDELENINFO COMMUNICEREN MET DOVEN EN SLECHTHORENDEN COMMUNICATIETIPS EN HULPMIDDELEN JANUARI 2011 Een beschrijving van een hulpmiddel of een aanpassing in deze tekst wil niet zeggen dat het hulpmiddel

Nadere informatie

Geluidsinstallaties voor slechthorenden

Geluidsinstallaties voor slechthorenden Geluidsinstallaties voor slechthorenden Speciale dank aan Ben Schut voorzitter NVVS afd Midden Nederland. Deze brochure heeft tot doel om inzicht te geven in geluidsapparatuur in zalen voor slechthorende

Nadere informatie

Ringleidingsystemen. Gebruikers en Organisatoren. door Smagghe Erik.

Ringleidingsystemen. Gebruikers en Organisatoren. door Smagghe Erik. Ringleidingsystemen Gebruikers en Organisatoren door Smagghe Erik 1 Overzicht Werkingsprincipe Toepassingen Modellen Kostprijzen Q&A 2 Werkingsprincipe De elektrische intensiteit in de geleider creëert

Nadere informatie

Modern ontwerp Het moderne ontwerp maakt HearIt All gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en onopvallend.

Modern ontwerp Het moderne ontwerp maakt HearIt All gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en onopvallend. Draadloze flexibiliteit HearIt All is een draadloos systeem dat geluid en spraak communiceert zonder hinderlijke kabels. Met en zonder gehoorondersteuning HearIt All kan worden gebruikt met elk apparaat

Nadere informatie

Phonak FM. Oplossingen voor slechthorenden in theaters en concertgebouwen

Phonak FM. Oplossingen voor slechthorenden in theaters en concertgebouwen Phonak FM Oplossingen voor slechthorenden in theaters en concertgebouwen Flexibel 2 Horen is ons specialisme Geavanceerd Kristalhelder Het gehoor is een zintuig dat ons in verbinding stelt met mensen,

Nadere informatie

SOUNDGATE. Draadloos verbonden met de wereld

SOUNDGATE. Draadloos verbonden met de wereld SOUNDGATE Draadloos verbonden met de wereld De mogelijkheden om verbonden te zijn, zijn beter dan ooit tevoren. Via allerlei elektronische apparaten maken we contact met familie, vrienden en collega s,

Nadere informatie

Ouderdomsslechthorendheid

Ouderdomsslechthorendheid Ouderdomsslechthorendheid Ze voelt zich aan de kant gezet Mevrouw X, een 82 jarige vrouw kijkt er naar uit om een bezoek te brengen aan haar grote familie. Maar, ze voelt zich vaak buitengesloten tijdens

Nadere informatie

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. www.phonak.nl

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. www.phonak.nl Goed horen met FM Een gids voor praktische toepassingen Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen

Nadere informatie

Onze hooroplossingen

Onze hooroplossingen Onze hooroplossingen Listen to life Dienstverlening Multi Care Systems (MCS) MCS helpt mensen met gehoorverlies actief in het leven en de maatschappij te blijven staan. Wij bieden u een breed assortiment

Nadere informatie

HULPMIDDELENINFO FM-GELUIDSOVERDRACHTSYSTEMEN

HULPMIDDELENINFO FM-GELUIDSOVERDRACHTSYSTEMEN HULPMIDDELENINFO FM-GELUIDSOVERDRACHTSYSTEMEN JANUARI 2011 Een beschrijving van een hulpmiddel of een aanpassing in deze tekst wil niet zeggen dat het hulpmiddel of de aanpassing terugbetaald wordt door

Nadere informatie

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. Phonak BV Postbus ED Vianen

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. Phonak BV Postbus ED Vianen Goed horen met FM Een gids voor praktische toepassingen Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen

Nadere informatie

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Ontdek het plezier van telefoneren

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Ontdek het plezier van telefoneren Comfort Digisystem Microphone DM90 - Ontdek het plezier van telefoneren Welkom bij de mobiele revolutie Een mobiele telefoon is tegenwoordig een groot deel van ons leven, we gebruiken hem op het werk,

Nadere informatie

Ponto Streamer. Nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden. Ponto TM Het botverankerde hoorsysteem

Ponto Streamer. Nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden. Ponto TM Het botverankerde hoorsysteem Ponto Streamer Nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden Ponto TM Het botverankerde hoorsysteem Uw ideale Partner Nieuwe communicatiemogelijkheden Met Ponto Streamer heeft u toegang tot Oticon ConnectLine

Nadere informatie

Geniet dubbel van het leven

Geniet dubbel van het leven Geniet dubbel van het leven In het leven hoef je geen kant te kiezen Volledig gehoorverlies in één oor is lastig en hindert u mogelijk in de activiteiten van uw dagelijks leven. Beperkingen van horen met

Nadere informatie

AUDIO/VIDEO SYSTEEM ZENDER & ONTVANGER

AUDIO/VIDEO SYSTEEM ZENDER & ONTVANGER VID-TRANS12KN 2.4GHz AUDIO/VIDEO SYSTEEM ZENDER & ONTVANGER GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS Belangrijke veiligheidsvoorschriften: Deze apparatuur genereert en gebruikt radiofrequenties. Indien deze apparatuur

Nadere informatie

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen Phonak CROS II De slimme oplossing voor eenzijdig horen Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug. Horen met één oor Wanneer u zich in een ruimte met veel lawaai

Nadere informatie

Comfort Contego. Gebruiksvriendelijke draadloze luisterhulp voor een actievere levensstijl

Comfort Contego. Gebruiksvriendelijke draadloze luisterhulp voor een actievere levensstijl Comfort Contego Gebruiksvriendelijke draadloze luisterhulp voor een actievere levensstijl Het is heel gemakkelijk om mijn Comfort Contego in te stellen voor elke gelegenheid. Gertrud en ik reizen veel.

Nadere informatie

Word verbonden. Met luisterhulpmiddelen

Word verbonden. Met luisterhulpmiddelen Word verbonden Met luisterhulpmiddelen INLEIDING Luisterhulpmiddelen Verbind uzelf met geluid Praat aan de telefoon, luister naar muziek of participeer in gesprekken zelfs in drukke restaurants of onderweg.

Nadere informatie

Draadloos verbonden met de wereld www.bernafon.com

Draadloos verbonden met de wereld www.bernafon.com SoundGate 2 Draadloos verbonden met de wereld www.bernafon.com De mogelijkheden om verbonden te zijn, zijn beter dan ooit tevoren. Via allerlei elektronische apparaten maken we contact met familie, vrienden

Nadere informatie

Comfort Contego Gebruikshandleiding

Comfort Contego Gebruikshandleiding Comfort Contego Gebruikshandleiding Lees de gebruikshandleiding voordat u dit product gaat gebruiken. Holland Comfort Contego T800 Zender Comfort Contego R800 Ontvanger 21 Inhoudsopgave Pagina Inleiding

Nadere informatie

Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte

Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte 1. Wat is toegankelijkheid Straten, parken, gebouwen zijn pas echt openbaar als iedereen er gebruik van kan maken.

Nadere informatie

resound.com KINDEREN Meer woorden horen in het klaslokaal EEN HANDLEIDING VOOR LERAREN

resound.com KINDEREN Meer woorden horen in het klaslokaal EEN HANDLEIDING VOOR LERAREN resound.com KINDEREN Meer woorden horen in het klaslokaal EEN HANDLEIDING VOOR LERAREN M102482-NL-16.03-Rev.A.indd 1 15-03-2016 15:14:03 M102482-NL-16.03-Rev.A.indd 2 15-03-2016 15:14:14 Een prettige leeromgeving

Nadere informatie

voor uitdagende luistersituaties

voor uitdagende luistersituaties Roger TM voor uitdagende luistersituaties De brug naar beter verstaan Dankzij de moderne hoortoesteltechnologie wordt het steeds eenvoudiger om het spraakverstaan te verbeteren. 31% van de hoortoesteldragers

Nadere informatie

FAQ. Veelgestelde Vragen

FAQ. Veelgestelde Vragen FAQ Veelgestelde Vragen Main FAQ Werkt Point met huisdieren in de buurt? Point kan geen onderscheid maken tussen een groot huisdier en een persoon, maar er is een oplossing om het in een huis met dieren

Nadere informatie

voor ouders Informatie

voor ouders Informatie Informatie voor ouders WIDEX BABY 440 de best mogelijke start Horen speelt voor baby s een cruciale rol in de manier waarop zij taal ontwikkelen en waarop zij de wereld ontdekken. Baby s horen geluiden

Nadere informatie

DRAADLOZE CONNECTIVITEIT. resound.com. Geniet van nóg meer geluiden

DRAADLOZE CONNECTIVITEIT. resound.com. Geniet van nóg meer geluiden DRAADLOZE CONNECTIVITEIT resound.com Geniet van nóg meer geluiden Hoor meer dan u ooit had durven dromen Dankzij de draadloze connectiviteit van ReSound heeft u contact met de wereld om u heen en leidt

Nadere informatie

Benut uw Oticon hooroplossing optimaal

Benut uw Oticon hooroplossing optimaal Benut uw Oticon hooroplossing optimaal CONNECTIVITEIT In goed gezelschap Met Oticon ConnectLine haalt u het beste uit uw Oticon toestellen, in meer situaties. ConnectLine zal u helpen om een beter contact

Nadere informatie

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen Phonak CROS II De slimme oplossing voor eenzijdig horen Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug. Angie Aspinall, Phonak CROS-gebruiker Horen met één oor Wanneer

Nadere informatie

Productbeschrijving. Voorkant van de camera. Onderkant van de camera. Achterkant van de camera

Productbeschrijving. Voorkant van de camera. Onderkant van de camera. Achterkant van de camera Inhoud Productbeschrijving...2 Instellen van de camera...6 Instellen van de ontvanger...8 Instellen van andere toepassingen... 11 Oriëntatie van de toestellen voor een optimale werking... 12 Autosequentiefunctie

Nadere informatie

Draadloze digitale audio overdracht systeem

Draadloze digitale audio overdracht systeem Draadloze digitale audio overdracht systeem zender ontvanger Inhoud Uw AquaSound Produkt Blz 2 Wat zit er in de verpakking Blz 2 De ilink zender Blz 3 Plaatsing van de ilink zender Blz 3 Aansluiten van

Nadere informatie

Phonak CROS B. Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on

Phonak CROS B. Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on Phonak CROS B Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on 'Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug.' Angie Aspinall, Phonak CROS-gebruiker

Nadere informatie

ENVIVO. Mini bluetooth speaker USER MANUAL ENV-1435

ENVIVO. Mini bluetooth speaker USER MANUAL ENV-1435 ENVIVO Mini bluetooth speaker USER MANUAL INHOUDSOPGAVE WELKOM... 4 PRODUCT OVERZICHT... 6 AAN DE SLAG... 8 FM FREQUENTIE AANPASSEN... 9 TELEFOONGESPREKKEN... 10 LIJN IN... 11 SPECIFICATIES... 12 VEEL

Nadere informatie

Wat is er dan wel mogelijk?

Wat is er dan wel mogelijk? Tinnitus oorsuizen 2 U heeft een KNO-arts geconsulteerd in verband met tinnitusklachten. Mogelijk heeft u na dit consult nog vragen. Deze brochure is bedoeld om u iets meer te vertellen over tinnitus en

Nadere informatie

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com ReSound helpt mensen weer te horen met hoortoestellen die het natuurlijke oor nabootsen. Het is ons doel u de mogelijkheid te bieden een rijk, actief en bevredigend leven te leiden, waarin u niet gehinderd

Nadere informatie

COMFORT AUDIO DIGISYSTEEM. Korte instructies

COMFORT AUDIO DIGISYSTEEM. Korte instructies COMFORT AUDIO DIGISYSTEEM Korte instructies Wanneer gebruiken? 2 Bij problemen tijdens mondelinge communicatie tussen spreker en luisteraar(s). Problemen? Slechthorende luisteraar Afstand tussen spreker

Nadere informatie

Hoe tevreden bent u over de volgende onderdelen van het Wmo-loket?

Hoe tevreden bent u over de volgende onderdelen van het Wmo-loket? Vragenlijst Hulp bij het huishouden 1. Algemene gegevens 1a) Uw geboortejaar :.. 1b) Postcode :... (alleen de cijfers) 1c) Bent u een man of een vrouw? Man Vrouw 2. Wmo-loket Voor de uitvoering van de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Boxis Communicatie Systeem

Gebruikershandleiding Boxis Communicatie Systeem Gebruikershandleiding Boxis Communicatie Systeem INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. BOXIS COMMUNICATIE SYSTEEM 4 2.1. TeamBox 4 2.2. Bracket/Laadstation 5 2.3. Headset 6 2.4. Draagtas 7 2.5. UPS 7 2.6. Service

Nadere informatie

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen.

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. AB is in 1993 opgericht en in 2009 samengegaan met Phonak onder de

Nadere informatie

Te beginnen bij de vloer

Te beginnen bij de vloer Akoestiek op de werkplek Te beginnen bij de vloer Bedrijven profiteren van tevreden, gezonde werknemers Elk jaar raken er duizenden werkdagen verloren als gevolg van ziekteverzuim, wat resulteert in verloren

Nadere informatie

1.0 Inleiding... 3 2.0 Beschrijving onderdelen... 4 3.0 Aansluiten van de Comfort Duett... 5 3.1 Het laden van de batterij... 5 3.

1.0 Inleiding... 3 2.0 Beschrijving onderdelen... 4 3.0 Aansluiten van de Comfort Duett... 5 3.1 Het laden van de batterij... 5 3. COMFORT DUETT Multi Care Systems B.V. Wijkermeerstraat 16 Postbus 275 2130 AG Hoofddorp Telnr. : 023-5544011 Faxnr. : 023-5556461 Teksttel. : 023-5571610 E-mail : info@multicaresystems.nl 1.0 Inleiding...

Nadere informatie

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Uitnodiging: focus op het webinar en leer hoe je met goede communicatie bereikt wat je graag wilt. Hoe doe je dat?.

Nadere informatie

Slechthorendheid bij ouderen

Slechthorendheid bij ouderen Slechthorendheid bij ouderen Ir. T.T. Prinzen Klinisch fysicus-audioloog Pento Audiologisch Centrum Amersfoort Inhoud inleiding (anatomie en pathologie) soorten gehoorverlies hoe hoort een slechthorende?

Nadere informatie

TRUST WIRELESS AUDIO / VIDEO TRANSMITTER 100V

TRUST WIRELESS AUDIO / VIDEO TRANSMITTER 100V 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor gebruikers van de TRUST WIRELESS AUDIO / VIDEO TRANSMITTER 100V. De WIRELESS AUDIO / VIDEO TRANSMITTER 100V kan gebruikt worden voor het draadloos door sturen

Nadere informatie

C MRI onderzoek

C MRI onderzoek MRI onderzoek Uw specialist heeft u voor een MRI-onderzoek verwezen naar de afdeling Radiologie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. Deze brochure bevat informatie die belangrijk voor u is om te weten

Nadere informatie

KNO. Oorsuizen - Tinnitus. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

KNO. Oorsuizen - Tinnitus. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep KNO Oorsuizen - Tinnitus Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U wilt meer weten over tinnitusklachten of u hebt uw KNO-arts met deze klachten bezocht.

Nadere informatie

Tinnitus / oorsuizen. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar

Tinnitus / oorsuizen. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar Tinnitus / oorsuizen KNO-heelkunde Beter voor elkaar 2 TINNITUS / OORSUIZEN (Deze brochure is een gezamenlijk initiatief van NVVS en KNO vereniging) Inleiding U wilt meer weten over tinnitus klachten of

Nadere informatie

Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Door een houdertje te maken!.we ontwerpen een GSM-houder!

Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Door een houdertje te maken!.we ontwerpen een GSM-houder! We kochten of kregen een nieuw GSM-toestel. We willen daar zorg voor dragen, opdat het lang mooi zou blijven. Het mag niet beschadigd worden.. s Avonds moeten we het toestel terug opladen. We steken ergens

Nadere informatie

Werkplek aanpassing. Informatie over aanvullende communicatiemiddelen voor slechthorenden

Werkplek aanpassing. Informatie over aanvullende communicatiemiddelen voor slechthorenden Werkplek aanpassing Informatie over aanvullende communicatiemiddelen voor slechthorenden Inhoudsopgave Wat is een werkplekaanpassing? Is een hoortoestel wel voldoende? Solo-apparatuur...Pagina 3 Signaal-

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 MRA-onderzoek Uw specialist heeft u voor een MRA-onderzoek verwezen naar de afdeling Radiologie, van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. Deze brochure bevat informatie die belangrijk voor u is om te weten

Nadere informatie

HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011

HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011 HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011 1.0 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een scorebord optie 7 van Data Display. We hopen dat er veel plezier aan beleefd zal

Nadere informatie

e e n p e r s o o n l i j k e e r v a r i n g

e e n p e r s o o n l i j k e e r v a r i n g Baha Divino e e n p e r s o o n l i j k e e r v a r i n g De Baha Divino is ontworpen om in dagelijkse situaties een persoonlijke luisterervaring te creëren, zodat de kwaliteit van leven voor alle dragers

Nadere informatie

CAMZWEXT3N CCTV BEVEILIGINGSSYSTEEM : ACTIVERING VIA AUDIO & BEWEGING - VIDEOSTARTER

CAMZWEXT3N CCTV BEVEILIGINGSSYSTEEM : ACTIVERING VIA AUDIO & BEWEGING - VIDEOSTARTER CCTV BEVEILIGINGSSYSTEEM : ACTIVERING VIA AUDIO & BEWEGING - VIDEOSTARTER 1. Inleiding De is een gebruikersvriendelijk en makkelijk te installeren camerasysteem met volgende kenmerken : een ingebouwde

Nadere informatie

als het over ventilatie gaat...

als het over ventilatie gaat... als het over ventilatie gaat... Made in Belgium by Sanutal Hoogefficiënte tegenstroomwarmtewisselaar Systeem D Slim ventileren met terugwinning van energie air Tallinn hoofdstad van Estland, zuiverste

Nadere informatie

OORSUIZEN Tinnitus FRANCISCUS VLIETLAND

OORSUIZEN Tinnitus FRANCISCUS VLIETLAND OORSUIZEN Tinnitus FRANCISCUS VLIETLAND In deze folder kunt u meer lezen over tinnitus en wat de mogelijkheden zijn voor behandeling. Wat is tinnitus? Tinnitus is als iemand geluiden hoort die niet van

Nadere informatie

Laat u inspireren door het leven

Laat u inspireren door het leven Meer informatie over ReSound Unite draadloze accessoires. Vraag het aan uw audicien. Scan onderstaande QR code of ga naar www.resound.nl/unite M101550-NL-12.11-Rev.A Laat u inspireren door het leven met

Nadere informatie

Voorwaarden monteursbezoek.

Voorwaarden monteursbezoek. Voorwaarden monteursbezoek. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle monteursdiensten die geleverd worden door Ziggo. Overal waar we in deze voorwaarden spreken over Ziggo bedoelen we Ziggo Services

Nadere informatie

Ik heb een cochleair implantaat van het merk Cochlear Nucleus Processor CP810 Afstandsbediening CR110

Ik heb een cochleair implantaat van het merk Cochlear Nucleus Processor CP810 Afstandsbediening CR110 TV en radio ontvangst Ik heb een cochleair implantaat van het merk Cochlear Nucleus Processor CP810 Afstandsbediening CR110 Plotsdoof vanaf 2004 ten gevolge van een hersenvliesontsteking. Implantaat aangebracht

Nadere informatie

Gebruikersgids. Hoofdstation Wireless modem CH7465LG-TN

Gebruikersgids. Hoofdstation Wireless modem CH7465LG-TN Gebruikersgids Hoofdstation Wireless modem CH765LG-TN De gegevens van je Wi-Fi-netwerk altijd bij de hand Om je toestellen draadloos te verbinden met het netwerk van je Hoofdstation (Wireless modem), heb

Nadere informatie

Produktinformatie Volgnummersysteem Q-basic plus. Indicatieprijs: vanaf Euro 3.500,00 excl. BTW en installatie

Produktinformatie Volgnummersysteem Q-basic plus. Indicatieprijs: vanaf Euro 3.500,00 excl. BTW en installatie Produktinformatie Volgnummersysteem Q-basic plus Indicatieprijs: vanaf Euro 3.500,00 excl. BTW en installatie Alle software en hardware die u bij ons aanschaft is een éénmalige uitgave. Zie Displays werkt

Nadere informatie

Oorsuizen (Tinnitus)

Oorsuizen (Tinnitus) Oorsuizen (Tinnitus) Inleiding U wilt meer weten over oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, of u heeft uw KNO-arts met deze klachten bezocht. Mogelijk heeft u na dit consult nog vragen. Deze folder is bedoeld

Nadere informatie

Easy Gate. Easy Gate. Manage wachtrijen met Intelligentie en eenvoud. Bloedbanken, ziekenhuizen, klinieken, medische apotheken

Easy Gate. Easy Gate. Manage wachtrijen met Intelligentie en eenvoud. Bloedbanken, ziekenhuizen, klinieken, medische apotheken Manage wachtrijen met Intelligentie en eenvoud Bloedbanken, ziekenhuizen, klinieken, medische apotheken Overheidsinstellingen, kantoren, banken, scholen Service gerichte instanties Manage wachtrijen met

Nadere informatie

1. Algemene gegevens. 1a) Uw geboortejaar :.. 1b) Postcode :... (alleen de cijfers) 1c) Bent u een man of een vrouw? Man Vrouw

1. Algemene gegevens. 1a) Uw geboortejaar :.. 1b) Postcode :... (alleen de cijfers) 1c) Bent u een man of een vrouw? Man Vrouw Vragenlijst Woonvoorziening WMO 1. Algemene gegevens 1a) Uw geboortejaar :.. 1b) Postcode :... (alleen de cijfers) 1c) Bent u een man of een vrouw? Man Vrouw 2. Wmo-loket Voor de uitvoering van de Wet

Nadere informatie

Klachten jaarverslag oudercommissie2014

Klachten jaarverslag oudercommissie2014 Voorwoord Dit is het openbare jaarverslag klachten oudercommissie 2014 van Buitenschoolse opvang de Vrijbuiters De Wet Kinderopvang bepaalt dat ouders adviesrecht hebben over onderwerpen die hun belang

Nadere informatie

De eerste digitale mini ontvanger ter wereld

De eerste digitale mini ontvanger ter wereld De eerste digitale mini ontvanger ter wereld Comfort Digisystem Receiver DT10 De Receiver DT10 is een mini ontvanger met de onovertroffen Comfort Digisystem geluidskwaliteit. Het is gebruiksvriendelijk,

Nadere informatie

Sociale Alarmering 1

Sociale Alarmering 1 Sociale Alarmering 1 2 Sociale Alarmering Indien haalbaar wil iedereen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving. Toch kan zich plotseling een situatie voordoen, waarbij

Nadere informatie

SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing. SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe

SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing. SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe Bedankt voor het aanschaffen van het SingStar Microphone Pack. Lees voor u dit product gaat gebruiken

Nadere informatie

Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum

Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum Inhoudsopgave Recept hoortoestel 3 Uitkiezen van een audicien 3 Soorten hoortoestellen 4 Kosten en vergoeding 4 Proefperiode 5 Wennen

Nadere informatie

8075-000-048 - April 2010. Handleiding infrarood afstandsbediening

8075-000-048 - April 2010. Handleiding infrarood afstandsbediening 8075-000-048 - April 00 Handleiding infrarood afstandsbediening x 9V Batterij x x I zonder geheugen A, B, C + D S I met geheugen A, B, C + E I met massage A, B, C + F, G A Ontvangstinstelling A. Verwijder

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. IP004 Sweex Wireless Internet Phone

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. IP004 Sweex Wireless Internet Phone IP004 Sweex Wireless Internet Phone Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex Wireless Internet Phone. Met deze internettelefoon kun je gemakkelijk en snel voicechatten met je favoriete

Nadere informatie

Een sterk communicatiemodel trainingmodule

Een sterk communicatiemodel trainingmodule Extra #04 Een sterk communicatiemodel trainingmodule Communicatieniveaus Mensen uiten hun gevoelens op verschillende manieren. De een laat meteen zien hoe hij zich voelt bij een situatie, terwijl de ander

Nadere informatie

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Mantelzorg Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Inleiding Met de mantelzorger bedoelen we diegene die een belangrijke rol in de zorg voor een naaste vervult. Vaak is dit een ouder, partner

Nadere informatie

SLECHTHORENDHEID IN HET BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS. Informatiepakket slechthorenden

SLECHTHORENDHEID IN HET BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS. Informatiepakket slechthorenden SLECHTHORENDHEID IN HET BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS Informatiepakket slechthorenden 1 Inhoudsopgave Pagina Praktische tips in de klas 4 Mogelijk gedrag dat kan voorkomen bij slechthorende leerlingen

Nadere informatie

Lawaai en Horen. Een korte beschrijving van het begrip lawaai, lawaaibronnen en hoe u lawaai kunt vermijden.

Lawaai en Horen. Een korte beschrijving van het begrip lawaai, lawaaibronnen en hoe u lawaai kunt vermijden. Lawaai en Horen 4 Een korte beschrijving van het begrip lawaai, lawaaibronnen en hoe u lawaai kunt vermijden. Deze brochure is de vierde in een reeks Widex-publicaties over het gehoor en aanverwante onderwerpen.

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

Sprinklers in de zorg. Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid

Sprinklers in de zorg. Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid Sprinklers in de zorg Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid Sprinklers in de zorg Veel zorginstellingen hebben te maken met personele onderbezetting. Lastig in de dagelijkse praktijk,

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Tinnitus

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Tinnitus kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Tinnitus Wat is tinnitus? Veel mensen hebben last van oorsuizen of tinnitus. Zij horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag,

Nadere informatie

Wat Easy Install voor u kan doen

Wat Easy Install voor u kan doen Wat Easy Install voor u kan doen Wat Easy Install voor u kan doen Het variabele ophangsysteem Easy Install van Projecta zorgt voortaan voor een nóg eenvoudiger installatie! Easy Install levert aanzienlijke

Nadere informatie

+31 76 3333 999 support@paxton-benelux.com. Technische ondersteuning is beschikbaar van: maandag t/m vrijdag van 08:30-17:00 (CET)

+31 76 3333 999 support@paxton-benelux.com. Technische ondersteuning is beschikbaar van: maandag t/m vrijdag van 08:30-17:00 (CET) 28/10/2014 Ins-30201-NL Net2 Entry - Paneel Paxton Technische support +31 76 3333 999 support@paxton-benelux.com Technische ondersteuning is beschikbaar van: maandag t/m vrijdag van 08:30-17:00 (CET) Documentatie

Nadere informatie

Uittreksel regeling hulpmiddelen 1996

Uittreksel regeling hulpmiddelen 1996 Uittreksel regeling hulpmiddelen 1996 Zoals deze geldt per 1 januari 2005 Bestemd voor de audiciens, voorschrijvers en adviseurs. AUDITECH BV LEIGRAAFSEWEG 8 6983 BP DOESBURG TELEFOON (0313) 48 55 22 TELEFAX

Nadere informatie

Roger TM. in uitdagende luistersituaties. Beter verstaan in lawaai en op afstand

Roger TM. in uitdagende luistersituaties. Beter verstaan in lawaai en op afstand Roger TM in uitdagende luistersituaties Beter verstaan in lawaai en op afstand De brug naar beter verstaan Dankzij de moderne hoortoesteltechnologie wordt het steeds eenvoudiger om het spraakverstaan te

Nadere informatie

Oorsuizen - Tinnitus

Oorsuizen - Tinnitus Oorsuizen - Tinnitus U wilt meer weten over tinnitusklachten of u heeft uw KNO-arts met deze klachten bezocht. Mogelijk heeft u na dit consult nog vragen. Deze folder is bedoeld om u iets meer te vertellen

Nadere informatie

U heeft zowel een AudioCast Zender als een AudioCast Ontvanger nodig om een compleet SoundCast AudioCast systeem te vormen!

U heeft zowel een AudioCast Zender als een AudioCast Ontvanger nodig om een compleet SoundCast AudioCast systeem te vormen! Dank U voor de aankoop van een SoundCast draadloos systeem. SoundCast producten staan garant voor de beste kwaliteit in draadloze transmissie van een geluidsbron, vrij van storingen. U heeft zowel een

Nadere informatie

i n f o r m a t i e De CallHelp 400 vindt zijn grootste toepassingsgebied als oproepsysteem voor de BHV ploeg, om de volgende redenen:

i n f o r m a t i e De CallHelp 400 vindt zijn grootste toepassingsgebied als oproepsysteem voor de BHV ploeg, om de volgende redenen: i n f o r m a t i e De Omikron CallHelp 400 is een draadloos UHF intern oproepsysteem waarvan het zendbereik met maximaal 99 steunzenders kan worden vergroot. Iedere steunzender voegt 300 meter (in open

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

Roger TM. voor thuis en sociale activiteiten. De brug naar beter verstaan

Roger TM. voor thuis en sociale activiteiten. De brug naar beter verstaan Roger TM voor thuis en sociale activiteiten De brug naar beter verstaan Geniet meer van belangrijke momenten Met moderne hoortoesteltechnologie kunt u vrienden en dierbaren horen als ze in de buurt zijn.

Nadere informatie

LA240 Ringleiding Versterker. Gebruiksaanwijzing

LA240 Ringleiding Versterker. Gebruiksaanwijzing LA240 Ringleiding Versterker Gebruiksaanwijzing Introductie Het LA240 Ringleiding Systeem is een praktische oplossing voor mensen met een hoortoestel om beter te kunnen horen wanneer er geluisterd wordt

Nadere informatie

SMARTPHONE- & HOORTOESTEL ACCESSOIRES

SMARTPHONE- & HOORTOESTEL ACCESSOIRES SMARTPHONE- & HOORTOESTEL ACCESSOIRES Draadloze, comfortabele connectiviteit Starkey heeft een compleet assortiment draadloze accessoires die het horen nog gemakkelijker maken in iedere luisteromgeving.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst SHL3850NC. Vragen? Vraag het Philips

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst SHL3850NC. Vragen? Vraag het Philips Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar www.philips.com/support Vragen? Vraag het Philips SHL3850NC Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1 Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/12 NL Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1 Belangrijk 4 Veiligheid 4 Recycling 4 2 Uw SDV5120 5 Overzicht 5 3 Aan de slag 6 Installatie

Nadere informatie

B&W 09 oktober 2007 Gemeenteblad. Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B074 Overig beleid inzake specifieke medische kosten

B&W 09 oktober 2007 Gemeenteblad. Vast te stellen de gewijzigde invulling van richtlijn nr. B074 Overig beleid inzake specifieke medische kosten Jaar: 2007 Nummer: 59 Besluit: B&W 09 oktober 2007 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING WWB RICHTLIJN NR B074 RICHTLIJN nr. B074 Overig beleid inzake specifieke medische kosten Het college van burgemeester

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Radiologie MRI-onderzoek

PATIËNTENFOLDER Radiologie MRI-onderzoek PATIËNTENFOLDER Radiologie MRI-onderzoek ALGEMEEN Uw specialist/huisarts heeft u voor een MRI-onderzoek verwezen naar de afdeling Radiologie. Deze brochure bevat informatie die belangrijk voor u is om

Nadere informatie

Huis-, Tuin- & Keuken- Boekje

Huis-, Tuin- & Keuken- Boekje Huis-, Tuin- & Keuken- Boekje Erger u niet, verwonder u slechts. Beste collega s, Na het Inspiratieboekje dat wij jullie in September uitreikten, bieden we jullie graag dit Huis, Tuin en Keukenboekje aan.

Nadere informatie

Draadloze oortelefoon TV Chin Guard TX-99

Draadloze oortelefoon TV Chin Guard TX-99 Technaxx * Gebruikersaanwijzing Draadloze oortelefoon TV Chin Guard TX-99 Met deze comfortabele en goed passende oortelefoon kunt u genieten van televisie en muziek op uw favoriete volume, zonder dat iedereen

Nadere informatie

TAB07-100 LUNA 7 TABLET ANDROID 4.1 UPGRADE INSTRUCTIES

TAB07-100 LUNA 7 TABLET ANDROID 4.1 UPGRADE INSTRUCTIES TAB07-100 LUNA 7 TABLET ANDROID 4.1 UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 8 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar SHL3855NC

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar   SHL3855NC Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar www.philips.com/support Vragen? Vraag het Philips SHL3855NC Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1 Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

BESTUURSBESLUIT: VERTROUWENSPERSOON

BESTUURSBESLUIT: VERTROUWENSPERSOON BESTUURSBESLUIT: VERTROUWENSPERSOON Domburg, 22 februari 2017 Aanleiding: Soms gebeuren er op of rond de voetbalvelden helaas dingen waarmee je als lid niet graag te koop loopt of die voor de betrokkene(n)

Nadere informatie

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/10 NL Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1 Belangrijk 4 Veiligheid 4 Recycling 4 2 Uw SDV5120 5 Overzicht 5 3 Aan de slag 6 Installatie

Nadere informatie