Stapelingsmonitor. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stapelingsmonitor. Onderzoek, Informatie en Statistiek"

Transcriptie

1 Stapelingsmonitor

2 In opdracht van: intern Projectnummer: Anne Huijzer Idske de Jong Frank Hazeleger (GGD Amsterdam) Jeroen Slot Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam Telefoon / idske.de.jong@amsterdam.nl Amsterdam, december Foto voorzijde: Uitzicht Westertoren, fotograaf Cecile Obertop ()

3 Stapelingsmonitor Inhoud Samenvatting Inleiding Stapelen van regelingen. Gemiddeld, regelingen per huishouden. Stapeling van regelingen: inkomensondersteuning valt veel samen met zorg en welzijn en arbeidsparticipatie. Stapeling van clusters: vooral zorg en welzijn en inkomensondersteuning Wie stapelen?. Institutionele huishoudens stapelen het meest. Aantal regelingen stijgt met leeftijd. Inkomensondersteunende regelingen relatief vaak door ouderen gebruikt Stapelen binnen de stadsdelen. In Noord en Nieuw-West gemiddeld de meeste regelingen per huishouden. In Noord meeste stapeling van regelingen. Alle clusters van regelingen het minst gebruikt in Centrum Stapelen binnen de gebieden. Minste regelingen in Centrum West, meeste in Osdorp. Gebruik specifieke clusters aan regelingen hangt vooral samen met samenstelling van het gebied. Bepaalde huishoudtypes gebruiken in bepaalde buurten meer regelingen dan in andere buurten Stapelen binnen de MRA. In MRA gemiddeld iets meer regelingen per huishouden dan in Amsterdam. In Flevoland relatief veel gebruik van regelingen in alle clusters Stapelen binnen de G. In Rotterdam hoogste aantal regelingen per huishouden. Alle clusters van regelingen meest gebruikt in Rotterdam Relatie tussen gezondheid en stapelen. Gebruik arbeidsparticipatie en inkomensondersteuningsregelingen hangt samen met gezondheidsproblemen. Vooral ouderen met beperkingen gebruiken regelingen in het cluster zorg en welzijn.

4 Stapelingsmonitor Bijlage regelingen naar cluster Bijlage regelingen nader uitgelegd (bron: CBS) Bijlage Tabellen

5 Stapelingsmonitor Samenvatting In de Stapelingsmonitor worden regelingen in het sociaal domein nader bekeken. Het gaat om regelingen in de clusters zorg en welzijn, arbeidsparticipatie, onderwijs, inkomensondersteuning en jeugdzorg. Er is gekeken welke regelingen Amsterdamse huishoudens gebruiken, hoeveel regelingen zij gebruiken, welke regelingen vaak in combinatie met elkaar gebruikt worden en welke huishoudens vaak regelingen gebruiken. De data heeft betrekking op. Sommige gerapporteerde regelingen zijn inmiddels afgeschaft of aangepast. Amsterdamse huishoudens gebruiken gemiddeld, regelingen Bijna de helft (%) van alle Amsterdamse huishoudens maakt gebruikt van één of meer regelingen. Gemiddeld maken deze huishoudens van, regelingen gebruik. Achttien procent van de Amsterdamse huishoudens maakt gebruik van twee regelingen, % maakt gebruik van drie regelingen en % van vier regelingen of meer. CER en WTCG zijn de regelingen die het vaakst gebruikt worden (respectievelijk, % en, %). Huishoudens die gebruik maken van WMO huishoudelijke verzorging en AWBZ, maken ook vaak gebruik van WTCG en CER. Ook bijstand en bijzondere bijstand, Wajong en WTCG en CER en WTCG komen vaak in combinatie met elkaar voor. Inkomensondersteuning (35%) Bijzondere Bijstand (9,9%) Ziektewet (2,8%) WTCG (17,5%) CER (17,7%) Aftrek bijzondere ziektekosten (7,8%) WSNP (0,5%) Arbeidsparticipatie (25%) Wajong (1,7%) WW (7,5%) WSW (1,1%) Bijstand (10,4%) AO overig (6,9%) Zorg en Welzijn (9%) WMO huishoudelijke verzorging (3,8%) AWBZ (7,3%) Onderwijs (1%) speciaal onderwijs of rugzakje (1,3%) Jeugdzorg (3%) jeugdzorg (1,3%) Meeste overlap tussen clusters zorg en welzijn en inkomensondersteuning Er wordt het vaakst gebruik gemaakt van regelingen binnen het cluster inkomensondersteuning (%). De meeste huishoudens (%) die één of meer regelingen binnen het cluster zorg en welzijn gebruiken, hebben ook één of meer regelingen in het cluster inkomensondersteuning. Binnen het cluster inkomensondersteuning worden het vaakst twee of meer regelingen gebruikt (%).

6 Stapelingsmonitor Institutionele huishoudens en -plussers hebben het vaakst regelingen Institutionele huishoudens en huishoudens met een hoofdbewoner van jaar of ouder maken het vaakst gebruik van regelingen (beide %). Deze huishoudens maken vaak gebruik van regelingen in de clusters zorg en welzijn en inkomensondersteuning. Regelingen in de clusters onderwijs en jeugdzorg worden relatief vaak gebruikt door huishoudens met vier kinderen of meer. Meeste stapeling van regelingen in stadsdeel Noord In stadsdeel Noord maken huishoudens het vaakst gebruik van regelingen, % van de huishoudens heeft daar één of meer regelingen. In gebied West in stadsdeel Noord gebruikt % van de huishoudens één of meer regelingen. Het aandeel huishoudens met twee regelingen of meer is ook het hoogst in stadsdeel Noord (%). Daarnaast is het gebruik van regelingen ook hoog in Nieuw-West (vooral in Osdorp) en Zuidoost (vooral in Gaasperdam/Driemond). Ook het gebruik van regelingen per cluster verschilt per gebied. Zo maken huishoudens in West (stadsdeel Noord) het meeste gebruik van regelingen binnen het cluster inkomensondersteuning (%) en huishoudens in Bijlmer-Oost het vaakst binnen het cluster arbeidsparticipatie (%). In de gebieden Slotermeer/Geuzenveld (Nieuw-West), Oud-Noord (Noord) en Gaasperdam/Driemond (Zuidoost) wordt in alle vijf de clusters relatief veel gebruik gemaakt van regelingen. In MRA gemiddeld iets meer regelingen per huishouden dan in Amsterdam In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) maakt % van de huishoudens gebruik van één of meer regelingen. Dat is iets meer dan in Amsterdam (%). Wel maken huishoudens in de MRA iets minder gebruik van regelingen dan in de rest van Nederland (% tegenover %). In de gemeente Lelystad wordt het vaakst gebruik gemaakt van regelingen (%).

7 Stapelingsmonitor In Rotterdam hoogste aantal regelingen per huishouden In Amsterdam wordt minder gebruik gemaakt van regelingen dan in Den Haag (%) en Rotterdam (%) en meer dan in Utrecht (%). Binnen alle vijf clusters wordt in Rotterdam het meest gebruik gemaakt van regelingen. Ook kent Rotterdam het hoogste aandeel huishoudens met regelingen in twee of meer clusters. Gebruik regelingen hangt samen met gezondheidsproblemen Hoe meer gezondheidsproblemen Amsterdammers hebben, hoe groter het aandeel Amsterdammers dat gebruik maakt van regelingen in de clusters arbeidsparticipatie en inkomensondersteuning. Van de - jarige Amsterdammers die de eigen gezondheid als (zeer) slecht ervaren, gebruikt % een regeling binnen het cluster arbeidsparticipatie en % binnen het cluster inkomensondersteuning. Binnen het cluster zorg en welzijn gebruiken vooral ouderen met beperkingen regelingen. Veertig procent van de -plussers met een slechte ervaren gezondheid maakt gebruik van regelingen binnen dit cluster.

8 Stapelingsmonitor Inleiding Om in beeld te brengen welke maatregelen in het regeerakkoord kunnen stapelen binnen huishoudens heeft het CBS in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en gemeenten de stapelingsmonitor ontwikkeld. De stapelingsmonitor is een integraal databestand waarin alle Nederlanders voorkomen. Daaraan is gekoppeld de meest recente informatie met betrekking tot de huishoudsamenstelling, het inkomen, vermogen, uitkeringen en voorzieningen. In is voor de eerste keer een stapelingsmonitor tot stand gekomen met data over het jaar. In de loop van is de stapelingsmonitor beschikbaar gekomen over. Deze rapportage bevat de resultaten van de stapelingsmonitor voor Amsterdam over het jaar. Verschillen met In bestond de stapelingsmonitor uit regelingen in het sociaal domein, in gaat het om regelingen in het sociaal domein. In zijn er negen regelingen aan het databestand toegevoegd op het gebied van AWBZ gefinancierde jeugdzorg en jeugd-ggz. Daarnaast zijn nu, in tegenstelling tot vorig jaar, AWBZ-indicatie en het gebruik van AWBZ ontdubbeld en als regeling geteld. Dit is gedaan omdat huishoudens met een indicatie AWBZ voor een groot deel ook gebruik maken van AWBZ. Clusters van regelingen De regelingen en voorzieningen die in het bestand zijn ondergebracht zijn samen te vatten in vijf hoofdclusters: Zorg en welzijn Arbeidsparticipatie Onderwijs Inkomensondersteuning Jeugdzorg In bijlage staan alle regelingen per cluster weergegeven en in bijlage staan deze regelingen verder uitgelegd. Leeswijzer In het eerste hoofdstuk wordt beschreven hoe het stapelen en gebruik van regelingen er uit ziet onder Amsterdamse huishoudens en het tweede hoofdstuk beschrijft welke huishoudens relatief vaak gebruik maken van regelingen en voorzieningen. In de hoofstukken drie en vier wordt het gebruik en stapeling binnen de stadsdelen en de gebieden besproken en in de hoofdstukken vijf en zes wordt dit bekeken voor de MRA en de G. Het laatste hoofdstuk maakt een koppeling tussen gezondheid en het gebruik van regelingen op basis van een koppeling tussen de Amsterdamse gezondheidsmonitor en de stapelingsmonitor.

9 Stapelingsmonitor Stapelen van regelingen In dit hoofdstuk wordt het gebruik en stapelen van regelingen van Amsterdamse huishoudens besproken. Van welke regelingen maken zij gebruik, hoeveel regelingen gebruiken zij, welke regelingen stapelen en hoe is dit voor de verschillende clusters van regelingen?. Gemiddeld, regelingen per huishouden Bijna de helft (%) van alle Amsterdamse huishoudens maakt gebruik van één of meer regelingen op het gebied van inkomensondersteuning, arbeidsparticipatie, zorg en welzijn, jeugdzorg en onderwijs. Zij maken het meest gebruik van CER en WTCG 1 (figuur. ). Er wordt relatief veel gebruik gemaakt van bijstand, één op de tien Amsterdamse huishoudens maakt hier gebruik van. Regelingen binnen de clusters jeugdzorg en onderwijs worden weinig gebruikt, deze regelingen gelden alleen voor een beperkte groep ouders met kinderen. Figuur. Aandeel huishoudens dat in gebruik heeft gemaakt van ingedikte regeling per cluster (procenten) Inkomensondersteuning (35%) Bijzondere Bijstand (9,9%) Ziektewet (2,8%) WTCG (17,5%) CER (17,7%) Aftrek bijzondere ziektekosten (7,8%) WSNP (0,5%) Arbeidsparticipatie (25%) Wajong (1,7%) WW (7,5%) WSW (1,1%) Bijstand (10,4%) AO overig (6,9%) Zorg en Welzijn (9%) WMO huishoudelijke verzorging (3,8%) AWBZ (7,3%) Onderwijs (1%) speciaal onderwijs of rugzakje (1,3%) Jeugdzorg (3%) jeugdzorg (1,3%) Veel huishoudens maken gebruik van meer dan regeling, deze huishoudens gebruiken gemiddeld, regelingen. Achttien procent van de Amsterdamse huishoudens maakt gebruik van twee regelingen, % maakt gebruik van drie regelingen en % van vier regelingen of meer (figuur. ). Van de huishoudens die regelingen gebruiken, maakt een tiende van vijf of meer regelingen gebruik. 1 Bijlage en bevatten een lijst met de gehanteerde regelingen (bijlage ) en een beschrijving van de regelingen (bijlage ).

10 Stapelingsmonitor Figuur. Verdeling van het aantal regelingen per huishouden, (procenten) 60 % Stapeling van regelingen: inkomensondersteuning valt veel samen met zorg en welzijn en arbeidsparticipatie Sommige combinaties van regelingen komen relatief vaak voor. Tabel. op de volgende bladzijde laat zien welke regelingen vaak in combinatie met elkaar voorkomen. WMO en AWBZ komen vaak voor in combinatie met de inkomensondersteunende regeling WTCG. Zo gebruikt % van de huishoudens die WMO gebruikt ook WTCG en % van de huishoudens die AWBZ gebruikt. Deze huishoudens maken ook relatief vaak gebruik van CER. De helft van de huishoudens met WMO maakt ook gebruik van AWBZ. Van de huishoudens met bijstand maakt % procent ook gebruik van bijzondere bijstand. WTCG en CER komen ook vaak voor in combinatie met elkaar. Van de regelingen op het gebied van arbeidsparticipatie overlapt bijstand grotendeels met bijzondere bijstand en huishoudens met een Wajong-uitkering gebruiken ook relatief vaak de gezondheid gerelateerde inkomensondersteuningsregelingen WTCG en CER. Daarnaast is er een grote overlap tussen Wajong en AWBZ.

11 Stapelingsmonitor Tabel. Stapeling van regelingen en aantal huishoudens dat in gebruik heeft gemaakt van de regeling, (procenten) totaal huishoudens Bijzondere Bijstand Ziektewet WTCG CER Bijzondere Bijstand Ziektewet WTCG CER Aftrek bijzondere ziektekosten WSNP Wajong WW WSW Bijstand AO overig WMO huishoudelijke verzorging AWBZ Jeugdzorg Speciaal Onderwijs of Rugzakje = 50% - 83% stapeling = 30% - 49% stapeling Aftrek bijzondere ziektekosten WSNP Wajong WW WSW Bijstand AO overig WMO huishoudelijke verzorging AWBZ jeugdzorg Speciaal Onderwijs of Rugzakje. Stapeling van clusters: vooral zorg en welzijn en inkomensondersteuning Er kunnen vijf clusters van regelingen onderscheiden worden, te weten: inkomensondersteuning, arbeidsparticipatie, zorg en welzijn, jeugdzorg en onderwijs. Vijfendertig procent van de Amsterdamse huishoudens heeft één of meer regelingen binnen het cluster inkomensondersteuning, % binnen het cluster arbeidsparticipatie, % binnen het cluster zorg en welzijn, % binnen het cluster jeugdzorg en % binnen het cluster onderwijs. In deze paragraaf kijken we naar de overlap tussen deze clusters. Een kwart (%) van de Amsterdamse huishoudens heeft regelingen binnen één cluster, % binnen clusters en % binnen clusters (figuur. ).. huishoudens (, %) gebruiken regelingen binnen clusters en huishoudens (, %) binnen clusters.

12 Stapelingsmonitor Figuur. Stapeling van clusters, (procenten) 60 % clusters 1 cluster 2 clusters 3 clusters 4 clusters 5 clusters Huishoudens met één of meer regelingen in het cluster inkomensondersteuning gebruiken ook vaak één of meerdere regelingen binnen het cluster arbeidsparticipatie (%, zie tabel. ). Een kwart van deze huishoudens heeft ook regelingen binnen het cluster zorg en welzijn. De meeste huishoudens (%) die één of meer regelingen binnen het cluster zorg en welzijn gebruiken, hebben ook één of meer regelingen binnen het cluster inkomensondersteuning (tabel. ). Ook huishoudens met regelingen binnen de clusters arbeidsparticipatie en onderwijs maken vaak gebruik van regelingen in het cluster inkomensondersteuning. Twee derde van de huishoudens met één of meer regelingen binnen het cluster onderwijs heeft ook één of meer regelingen binnen het cluster inkomensondersteuning. Tabel. Overlap regelingen in vijf clusters, (procenten) totaal huishoudens zorg en welzijn inkomensondersteuning arbeidsparticipatie jeugdzorg onderwijs inkomensondersteuning arbeidsparticipatie zorg en welzijn jeugdzorg onderwijs De meeste huishoudens met één of meer regelingen in één van de vijf clusters maken van één regeling gebruik in een bepaald cluster (tabel. ). Zo maakt % van de huishoudens met één of meer regelingen in het cluster arbeidsparticipatie gebruik van één regeling binnen dit cluster. In

13 Stapelingsmonitor het cluster inkomensondersteuning wordt het vaakst meer dan één regeling gebruikt: % heeft twee regelingen en % drie regelingen. Van de huishoudens met één of meer regelingen binnen het cluster zorg en welzijn maakt % gebruik van twee regelingen en % van drie regelingen. Tabel. Verdeling van het aantal regelingen per cluster, (procenten) totaal huishoudens 1 regeling 2 regelingen 3 regelingen 4 regelingen 5 regelingen inkomensondersteuning ,05 zorg en welzijn jeugdzorg arbeidsparticipatie ,1 onderwijs n.v.t. n.v.t. n.v.t.

14 Stapelingsmonitor Wie stapelen? In dit hoofdstuk wordt bekeken onder welke huishoudtypes het gebruik en de stapeling van regelingen vaak voorkomen.. Institutionele huishoudens stapelen het meest Mensen die in een institutioneel huishouden wonen maken veel gebruik van regelingen en voorzieningen. Institutionele huishoudens die regelingen gebruiken, gebruiken gemiddeld, regelingen (figuur. ). Dit is een stuk meer dan gemiddeld (, ). Het gemiddeld aantal regelingen onder huishoudens die regelingen gebruiken ligt het laagst onder huishoudens die bestaan uit een paar met kinderen (, ). Figuur. Gemiddeld aantal regelingen onder huishoudens met regelingen naar huishoudtype, institutioneel huishouden overig meerpersoonshuishouden eenouderhuishouden paar met kinderen paar zonder kinderen eenpersoonshuishouden 2,1 2,2 2,3 2,6 2,6 3,3 totaal 2, Hoe ouder de hoofdbewoner van een huishouden met regelingen, hoe hoger het gemiddeld aantal regelingen. Zo maakt een huishouden waarin de hoofdbewoner jaar of ouder is gemiddeld gebruik van, regelingen. Een huishouden waarin de hoofdbewoner tussen de en jaar is maakt gemiddeld gebruik van, regelingen. Huishoudens met regelingen waarin de hoofdbewoner onder de jaar is maken gemiddeld gebruik van, regelingen, dit zijn voornamelijk institutionele huishoudens. Alle gemiddelden per huishoudkenmerk zijn te vinden in tabel van bijlage.. Aantal regelingen stijgt met leeftijd In tabel. staan de tien huishoudkenmerken weergeven waarbij het gebruik en stapeling van regelingen het meest voorkomt, evenals de tien huishoudkenmerken waarbij het gebruik en stapeling het minst vaak voorkomt. Van de huishoudens waarin de hoofdbewoner jaar en ouder is, maakt % gebruik van één regeling of meer en % maakt gebruik van vijf regelingen

15 Stapelingsmonitor of meer. Huishoudens waarin de hoofdbewoner tot en met jaar oud is maken het minst vaak gebruik van regelingen: % van deze huishoudens maakt gebruik van één regeling of meer en % van vijf regelingen of meer. Het gebruik van regelingen naar alle huishoudkenmerken is te vinden in tabel van bijlage. Tabel. Huishoudkenmerken met meeste en minste regelingen, (procenten) top 10 huishoudkenmerken met meeste regelingen % 1 regeling of meer % 5 regelingen of meer top 10 huishoudkenmerken met minste regelingen % 1 regeling of meer % 5 regelingen of meer 85 jaar en ouder jaar 12 1 institutioneel huishouden jaar jaar westers allochtoon plussers of meer jaar kinderen en meer eenpersoonshuishouden 40 4 laag inkomen jaar plusser geen 65-plussers 40 3 Marokkaans 67 9 geen laag inkomen jaar 65 6 autochtoon 43 4 eenouderhuishouden 64 8 geen kinderen Inkomensondersteunende regelingen relatief vaak door ouderen gebruikt Het verschilt per cluster welke huishoudens voornamelijk gebruik maken van regelingen. Daarom is per cluster gekeken hoeveel procent van elk huishoudtype gebruikt maakt van regelingen. In tabel. staan voor elk cluster de vier huishoudkenmerken weergeven met het hoogste aandeel regelingen. Zo maakt % van alle institutionele huishoudens gebruik van regelingen binnen het cluster zorg en welzijn. Daarnaast maken huishoudens waarvan de hoofdbewoner boven de jaar is relatief vaak gebruik van regelingen in dit cluster. Tabel. Huishoudkenmerken met meeste regelingen per cluster, (procenten) zorg en welzijn arbeidsparticipatie inkomensondersteuning institutioneel huishouden 72 laag inkomen jaar en ouder jaar en ouder 72 4 kinderen en meer 52 institutioneel huishouden jaar 39 Marokkaans jaar jaar 15 eenouderhuishouden jaar 59 onderwijs jeugdzorg 4 kinderen en meer jaar jaar 12 4 kinderen en meer kinderen 6 eenouderhuishouden 13 eenouderhuishouden kinderen 13

16 Stapelingsmonitor Stapelen binnen de stadsdelen In dit hoofdstuk komt de stapeling en gebruik van regelingen binnen de verschillende stadsdelen in Amsterdam aan de orde.. In Noord en Nieuw-West gemiddeld de meeste regelingen per huishouden In stadsdeel Nieuw-West en stadsdeel Noord is het gemiddeld aantal regelingen het hoogst (tabel. ). Huishoudens uit deze stadsdelen die regelingen gebruiken, gebruiken gemiddeld, regelingen. In Centrum is het aantal regelingen per huishouden het laagst (, ). De Kolenkit in stadsdeel West is de buurt met het hoogste gemiddeld aantal regelingen in de stad (, ). Tabel. Gemiddeld aantal regelingen naar stadsdeel, (procenten) gemiddeld aantal regelingen buurtcombinatie met hoogste gemiddelde Centrum 2,0 Weesperbuurt/Plantage (2,4) Zuid 2,1 Diamantbuurt (2,4) West 2,2 De Kolenkit (2,8) Oost 2,3 Indische Buurt Oost (2,6) Zuidoost 2,4 Holendrecht/Reigersbos (2,5) Nieuw-West 2,5 Osdorp-Midden (2,6) Noord 2,5 IJplein/Vogelbuurt (2,6) Amsterdam 2,3 De Kolenkit (2,8)

17 Stapelingsmonitor. In Noord meeste stapeling van regelingen In stadsdeel Centrum maakt het grootste aandeel van huishoudens geen gebruik van regelingen (%, figuur. ). In stadsdeel Noord wordt relatief vaak gebruik gemaakt van - regelingen, % van de huishoudens uit dit stadsdeel maakt hier gebruik van. Figuur. Aantal regelingen per huishouden naar stadsdeel, (procenten) Centrum Zuid West Oost Nieuw-West Zuidoost regelingen 1 regeling 2-4 regelingen 5 regelingen of meer Noord Amsterdam % Ook binnen de stadsdelen zijn er veel verschillen in regelingengebruik (figuur. ). Hoewel in grote delen van stadsdeel Noord veel meer dan gemiddeld gebruik wordt gemaakt van regelingen, gebruiken huishoudens in Buiksloterham en Nieuwendammerham relatief weinig regelingen (respectievelijk % en %). In de Diamantbuurt in stadsdeel Zuid maakt % van de huishoudens gebruik van regelingen, voor het gehele stadsdeel ligt dit aandeel op %.

18 Stapelingsmonitor Figuur. Aandeel huishoudens dat gebruik maakt van één of meer regelingen naar buurtcombinatie, (procenten). Alle clusters van regelingen het minst gebruikt in Centrum In stadsdeel Noord worden het vaakst regelingen gebruikt in het cluster inkomensondersteuning, % van de Noordse huishoudens maakt gebruik van één of meerdere regelingen in dit cluster (tabel. ). In stadsdeel Zuidoost wordt het vaakst gebruik gemaakt van regelingen in het cluster arbeidsparticipatie (%). In Centrum maken huishoudens van alle clusters van regelingen juist het minste gebruik. Tabel. Aandeel huishoudens met regelingen in cluster naar stadsdeel, (procenten) Centrum West Nieuw- West Zuid Oost Noord Zuidoost Amster dam onderwijs jeugdzorg zorg en welzijn arbeidsparticipatie inkomensondersteuning Zorg en welzijn Van de huishoudens met één of meer regelingen in het cluster zorg en welzijn, gebruikt slechts % alleen regelingen binnen dit cluster (tabel. ). Ruim de helft heeft ook één of meer regelingen in een ander cluster. In West en Zuidoost heeft een relatief groot aandeel van de huishoudens met regelingen in het cluster zorg en welzijn ook regelingen in twee andere clusters.

19 Stapelingsmonitor Tabel. Stapeling regelingen zorg en welzijn met regelingen in andere clusters, (procenten) Centrum West Nieuw- West Zuid Oost Noord Zuid oost Amster dam alleen cluster zorg en welzijn ook 1 ander cluster ook 2 andere clusters ook 3 andere clusters ook 4 andere clusters aantal huishoudens Arbeidsparticipatie Regelingen binnen het cluster arbeidsparticipatie staan meer op zichzelf dan regelingen in het cluster zorg en welzijn. Vijfendertig procent van de huishoudens met regelingen in het cluster arbeidsparticipatie heeft alleen regelingen binnen dit cluster (tabel. ). Zevenenveertig procent heeft ook regelingen in één ander cluster. Vooral in Noord en Nieuw-West gebruiken deze huishoudens ook regelingen binnen andere clusters. Tabel. Stapeling regelingen arbeidsparticipatie met regelingen in andere clusters, (procenten) Nieuw- West Zuid Oost Noord Zuidoost Amster dam Centrum West alleen cluster arbeidsparticipatie ook 1 ander cluster ook 2 andere clusters ook 3 andere clusters ook 4 andere clusters aantal huishoudens

20 Stapelingsmonitor Inkomensondersteuning Negenendertig procent van de huishoudens met één of meer regelingen binnen het cluster inkomensondersteuning (tabel. ). Zevenenveertig procent heeft ook regelingen binnen één ander cluster. Vooral in Noord vindt stapeling plaats, hier heeft % alleen regelingen in het cluster inkomensondersteuning. Tabel. Stapeling regelingen inkomensondersteuning met regelingen in andere clusters, (procenten) Nieuw- West Zuid Oost Noord Zuidoost Amster dam Centrum West alleen cluster inkomensondersteuning ook 1 ander cluster ook 2 andere clusters ook 3 andere clusters ook 4 andere clusters aantal huishoudens Jeugdzorg Ook huishoudens met regelingen binnen het cluster jeugdzorg hebben vaak regelingen in andere clusters. Een kwart heeft ook in één ander cluster regelingen en % binnen twee andere clusters (tabel. ). Vooral in Noord en Nieuw-West hebben huishoudens relatief vaak ook regelingen binnen andere clusters. Tabel. Stapeling regelingen jeugdzorg met regelingen in andere clusters, (procenten) Centrum West Nieuw- West Zuid Oost Noord Zuidoost Amster dam alleen cluster jeugdzorg ook 1 ander cluster ook 2 andere clusters ook 3 andere clusters ook 4 andere clusters aantal huishoudens

21 Stapelingsmonitor Onderwijs Na het cluster zorg en welzijn vindt er binnen het cluster onderwijs de meeste stapeling plaats. Dertien procent van de huishoudens met regelingen binnen het cluster onderwijs, heeft alleen regelingen binnen dit cluster (tabel. ). Dertig procent heeft ook binnen twee andere clusters regelingen en % binnen drie andere clusters. Tabel. Stapeling regelingen onderwijs met regelingen in andere clusters, (procenten) Centrum West Nieuw- West Zuid Oost Noord Zuidoost Amster dam alleen cluster onderwijs ook 1 ander cluster ook 2 andere clusters ook 3 andere clusters ook 4 andere clusters aantal huishoudens

22 Stapelingsmonitor Stapelen binnen de gebieden In dit hoofdstuk worden de stapeling en gebruik van regelingen binnen de gebieden van Amsterdam beschreven.. Minste regelingen in Centrum West, meeste in Osdorp In gebied West in stadsdeel Noord maken relatief de meeste huishoudens gebruik van regelingen, namelijk %. Gemiddeld maken deze huishoudens van, regelingen gebruik. In Centrum West wordt het minst vaak gebruik gemaakt van regelingen, % van de huishoudens in dit gebied maakt gebruik van regelingen. Deze huishoudens maken gemiddeld van, regelingen gebruik. Ook in de gebieden Oud-Noord, Slotermeer/Geuzenveld en Gaasperdam/Driemond wordt relatief veel gebruik gemaakt van regelingen. Figuur. Aandeel huishoudens dat gebruik maakt van of meer regelingen en gemiddeld aantal regelingen onder deze huishoudens naar gebieden, (procenten)

23 Stapelingsmonitor. Gebruik specifieke clusters aan regelingen hangt vooral samen met samenstelling van het gebied In tabel. wordt het gebruik van regelingen per cluster naar de gebieden weergeven. In de gebieden Slotermeer/Geuzenveld, Oud-Noord en Gaasperdam/Driemond wordt in alle vijf de clusters relatief veel gebruik gemaakt van regelingen. In Buitenveldert/Zuidas maken huishoudens relatief vaak gebruik van regelingen in het cluster zorg en welzijn, dit komt omdat er relatief veel -plussers in dit gebied wonen. In het gebied IJburg/Eiland Zeeburg wordt relatief veel gebruik gemaakt van regelingen in de clusters onderwijs en jeugdzorg, doordat in dit gebied relatief veel ouders met kinderen wonen. Tabel. Aandeel huishoudens met regelingen per cluster naar gebieden, (procenten) stapeling clusters* inkomensondersteuning arbeidsparticipatie zorg en welzijn jeugdzorg alle hh hh kind onderwijs alle hh hh kind C-Centrum West C-Centrum Oost W-Westerpark W-Bos en Lommer W-Oud-West/De Baarsjes NW-Slotermeer/Geuzenveld NW-Osdorp NW-De Aker/Nieuw-Sloten NW-Slotervaart Z-Noord-West/Noord-Midden Z-Buitenveldert/Zuidas Z-De Pijp/Rivierenbuurt O-Oud-Oost O-Indische Buurt/Oostelijk Havengebied O-Watergraafsmeer O-IJburg/Eiland Zeeburg N-West N-Oud-Noord N-Oost ZO-Bijlmer Centrum ZO-Bijlmer Oost ZO-Gaasperdam/Driemond Amsterdam *percentage huishoudens met regelingen in 2 of meer clusters rood = zit 1 standaarddeviatie of meer boven het gemiddelde in Amsterdam

24 Stapelingsmonitor. Bepaalde huishoudtypes gebruiken in bepaalde buurten meer regelingen dan in andere buurten In hoofdstuk twee hebben we gezien welke tien huishoudtypes het meest gebruik maken van regelingen. Zo maakt % van alle huishoudens waarin de hoofdbewoner jaar en ouder is gebruik van regelingen en % van alle institutionele huishoudens. In tabel. staan deze percentages uitgesplitst naar de gebieden. Tabel. Aandeel huishoudens met regelingen naar gebieden en huishoudtypes met meeste regelingen (procenten), 85 jaar en ouder institutio -neel huishouden jaar plussers of meer 4 kinderen en meer laag inkomen plusser jaar Marokkaans eenouderhuishouden C-Centrum West * C-Centrum Oost * W-Westerpark * W-Bos en Lommer 93 * W-Oud-West/De Baarsjes NW-Slotermeer/Geuzenveld NW-Osdorp NW-De Aker/Nieuw-Sloten 86 * * NW-Slotervaart Z-Noord-West/Noord- Midden * Z-Buitenveldert/Zuidas * Z-De Pijp/Rivierenbuurt * O-Oud-Oost O-Indische Buurt/Oostelijk Havengebied O-Watergraafsmeer * O-IJburg/Eiland Zeeburg * * N-West N-Oud-Noord 93 * N-Oost ZO-Bijlmer Centrum ZO-Bijlmer Oost ZO-Gaasperdam/Driemond Amsterdam * minder dan 100 huishoudens met regelingen. rood = zit 1 standaarddeviatie of meer boven het gemiddelde in Amsterdam Enkele opvallende uitkomsten: In Oud-Oost maken huishoudens waarin de hoofdbewoner jaar en ouder is het vaakst gebruik van regelingen (%), in Zuid Noord-West/Noord-Midden het minst (%); Bijna driekwart van de huishoudens met of meer kinderen maakt gebruik van één of meer regelingen, in Zuidoost (Bijlmer Centrum en Gaasperdam/Driemond) ligt dit aandeel het hoogst, in West Oud-West/De Baarsjes het laagst (%);

25 Stapelingsmonitor Huishoudens met een laag inkomen maken, zoals te verwachten valt, veel gebruik van regelingen (%), maar huishoudens in Zuidoost en Noord doen dit veel vaker (% of meer) dan huishoudens in bijvoorbeeld Centrum West (%); Van de eenoudergezinnen maakt % gebruik van één of meer regelingen. Eenoudergezinnen uit Noord, West (Bos en Lommer) en Nieuw-West Slotermeer/Geuzenveld gebruiken veel vaker regelingen dan eenoudergezinnen uit Centrum (-%) en Zuid (-%).

26 Stapelingsmonitor Stapelen binnen de MRA In dit hoofdstuk worden het gebruik en de stapeling van regelingen in Amsterdam vergeleken met andere gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA).. In MRA gemiddeld iets meer regelingen per huishouden dan in Amsterdam In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) maakt % van de huishoudens gebruik van één of meer regelingen. Dat is iets meer dan in Amsterdam (%). In de gemeente Lelystad wordt het vaakst gebruik gemaakt van regelingen, % van de huishoudens heeft hier regelingen. Ook in Purmerend, Zaanstad en Zandvoort ligt dit aandeel hoog (alle drie %). In de gemeentes Amstelveen en Diemen wordt het minst vaak gebruik gemaakt van regelingen (beide %). Huishoudens die regelingen gebruiken, maken gebruik van gemiddeld, regelingen in de MRA. In Amsterdam maken deze huishoudens van gemiddeld, regelingen gebruik. Figuur. Aandeel huishoudens dat gebruik maakt van of meer regelingen en gemiddeld aantal regelingen onder deze huishoudens naar MRA-gemeenten, (procenten)

27 Stapelingsmonitor In de MRA wordt iets minder vaak van regelingen gebruik gemaakt dan in de rest van Nederland. De helft van de huishoudens in de MRA maakt geen gebruik van regelingen, tegenover % van de huishoudens buiten de MRA (figuur. ). In Amsterdam ligt dit aandeel het hoogst (%) en in Flevoland het laagst (%). Figuur. Aantal regelingen per huishouden naar MRA-regio s, (procenten) Amsterdam Amstel-Meerlanden agglomeratie Haarlem Het Gooi en Vechtstreek Waterland IJmond Zaanstreek regelingen 1 regeling 2-4 regelingen 5 en meer regelingen Flevoland MRA geen MRA % In Flevoland relatief veel gebruik van regelingen in alle clusters In de MRA-regio IJmond wordt het vaakst gebruik gemaakt van regelingen binnen het cluster inkomensondersteuning en in Flevoland wordt het vaakst gebruik gemaakt van regelingen binnen het cluster arbeidsparticipatie (tabel. ). De regio Flevoland maakt van alle regelingen relatief veel gebruikt. Buiten de MRA maakt % van de huishoudens gebruik van regelingen binnen het cluster inkomensondersteuning, binnen de MRA is dat %. Amsterdamse huishoudens maken relatief iets minder gebruik van regelingen in het cluster inkomensondersteuning dan gemiddeld in de MRA.

28 Stapelingsmonitor Tabel. Aandeel huishoudens met regelingen per cluster naar MRA-regio s, (procenten) zorg en welzijn inkomensondersteuning arbeidsparticipatie jeugdzorg onderwijs totaal huishoudens Zaanstreek IJmond agglomeratie Haarlem Amstel-Meerlanden Het Gooi en Vechtstreek Flevoland Waterland Amsterdam MRA geen MRA (rest van Nederland)

29 Stapelingsmonitor Stapelen binnen de G In dit hoofdstuk worden het gebruik en stapeling van regelingen in Amsterdam vergeleken met de drie andere grote steden in Nederland (Utrecht, Rotterdam en Den Haag).. In Rotterdam hoogste aantal regelingen per huishouden In Utrecht wordt minder gebruik gemaakt van regelingen dan in Amsterdam, in Den Haag en Rotterdam juist meer (figuur. ). In Utrecht maakt % van de huishoudens gebruik van regelingen, tegenover % in Amsterdam, % in Den Haag en % in Rotterdam. Huishoudens in de G die regelingen gebruiken maken gemiddeld gebruik van, regelingen. Dat is ook in Amsterdam, Utrecht en Den Haag het geval. In Rotterdam maken deze huishoudens gemiddeld van, regelingen gebruik. Figuur. Aantal regelingen per huishouden naar de G -gemeenten, (procenten) Utrecht Amsterdam Den Haag Rotterdam regelingen 1 regeling 2-4 regelingen 5 of meer regelingen G %

30 Stapelingsmonitor. Alle clusters van regelingen meest gebruikt in Rotterdam In Rotterdam wordt het vaakst gebruik gemaakt van regelingen, dit geldt voor alle vijf de clusters (tabel. ). Ook kent Rotterdam het hoogste aandeel huishoudens met regelingen in twee of meer clusters (%). Tabel. Aandeel huishoudens met regelingen per cluster naar de G -gemeenten, (procenten) Amsterdam Rotterdam Den Haag Utrecht G4 onderwijs jeugdzorg zorg en welzijn arbeidsparticipatie inkomensondersteuning clusters of meer totaal huishoudens

31 Stapelingsmonitor Relatie tussen gezondheid en stapelen Om de relatie tussen het gebruik van regelingen en de gezondheid van Amsterdammers in beeld te kunnen brengen is de Stapelingsmonitor op persoonsniveau gekoppeld aan de Amsterdamse Gezondheidsmonitor (AGM ). Zodoende konden we inzicht krijgen in de samenhang tussen gezondheidsproblemen, zoals de aanwezigheid van chronische aandoeningen, psychische klachten of lichamelijke beperkingen, en het gebruik van sociale regelingen. In tegenstelling tot voorgaande hoofdstukken is in dit hoofdstuk niet naar huishoudens maar naar personen gekeken. De AGM is uitgevoerd onder zelfstandig wonende Amsterdammers van jaar en ouder. Daarom is alleen gekeken naar de clusters zorg en welzijn, arbeidsparticipatie en inkomensondersteuning en niet naar het cluster jeugd en onderwijs. Door de gegevens te wegen naar geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, inkomen en herkomst zijn de resultaten representatief voor de Amsterdamse bevolking. Bij - jarige Amsterdammers is gekeken naar gebruik van regelingen in het cluster arbeidsparticipatie en inkomensondersteuning en bij -plussers naar regelingen in het cluster zorg en welzijn.. Gebruik arbeidsparticipatie en inkomensondersteuningsregelingen hangt samen met gezondheidsproblemen Ruim een vijfde van de - jarige Amsterdammers gebruikt een regeling in het cluster arbeidsparticipatie of inkomensondersteuning. Gezondheidsproblemen hangen veelal samen met het gebruik van regelingen in deze clusters (zie tabel. ). Hoe meer gezondheidsproblemen, hoe groter het aandeel inwoners dat deze regelingen gebruikt. Van de - jarige Amsterdammers die de eigen gezondheid als (zeer) slecht ervaren, gebruikt % een regeling binnen het cluster arbeidsparticipatie en % binnen het cluster inkomensondersteuning. Bijna een derde van de Amsterdammers met minimaal één chronische aandoening 2 gebruikt een regeling in het cluster arbeidsparticipatie (%) en bijna % in het cluster inkomensondersteuning (%). De helft van de Amsterdammers van - jaar oud met ernstige psychische klachten gebruikt een regeling in arbeidsparticipatie en inkomensondersteuning. Dit is ongeveer, keer meer dan Amsterdammers zonder psychische klachten. Van de Amsterdammers die licht belemmerd zijn door een chronische aandoening gebruikt % een regeling in het cluster arbeidsparticipatie, % in het cluster inkomensondersteuning. Amsterdammers die sterk belemmerd zijn gebruiken vaker een regeling van een van beide clusters (resp. %, %). Lichamelijke beperkingen hangen sterk samen met het gebruik van regelingen. Van de Amsterdammers zonder lichamelijke beperkingen heeft % een regeling in het cluster 2 Onder chronische aandoeningen worden verstaan: diabetes, beroerte, hersenbloeding, hartinfarct, kanker, hoge bloeddruk, migraine, astma, COPD, psoriasis, chronische eczeem, ernstige of hardnekkige darmstoornissen, incontinentie, langdurige of hardnekkige aandoeningen aan het bewegingsapparaat, reuma en artrose.

32 Stapelingsmonitor arbeidsparticipatie. Van de Amsterdammers met drie of meer beperkingen is dat driekwart. Dit beeld is vergelijkbaar met het cluster inkomensondersteuning. Tabel. Gebruik van Arbeidsparticipatie en Inkomensondersteuningsregelingen onder Amsterdammers van - jaar naar gezondheidsindicatoren (gewogen percentages) ervaren gezondheid arbeidsparticipatie inkomensondersteuning (zeer) goed gaat wel (zeer) slecht chronische aandoeningen nee ja psychische klachten geen/ licht matig ernstig belemmeringen door chronische aandoening geen licht sterk lichamelijke beperkingen geen totaal bron: CBS/bewerking GGD Amsterdam. Vooral ouderen met beperkingen gebruiken regelingen in het cluster zorg en welzijn. Tabel. laat zien dat % van de zelfstandig wonende -plussers in gebruik heeft gemaakt van een regeling in het cluster zorg en welzijn Het gaat vaker om WMO-zorg (%) dan om AWBZ-zorg (%). Logischerwijs hangen gezondheidsproblemen en beperkingen samen met het gebruik van deze regelingen. Zo maakt ruim % van de -plussers met een (zeer) slechte ervaren gezondheid gebruik van zorg en welzijnsregelingen. Ook ligt het gebruik onder ouderen met een chronische aandoening of psychische klachten boven het gemiddelde. Ouderen die licht of sterk belemmerd zijn door een chronische aandoening maken meer gebruik van zorg en welzijnsregelingen dan ouderen die geen belemmeringen ervaren. Het gebruik van zorg en welzijnsregelingen was vooral hoog onder ouderen met lichamelijke beperkingen, beperkingen in het algemeen dagelijkse levensverrichtingen (ADL) of huishoudelijk dagelijkse

33 Stapelingsmonitor levensverrichtingen (HDL). Ongeveer % van de ouderen met minimaal twee ADL-beperkingen en % van de ouderen met HDL-beperkingen heeft een regeling in het cluster Zorg en Welzijn. Tabel. Gebruik van Zorg en Welzijnsregelingen onder Amsterdammers van jaar en ouder naar gezondheidsindicatoren (gewogen percentages) ervaren gezondheid zorg en welzijn (zeer) goed 9 gaat wel 28 (zeer) slecht 42 chronische aandoeningen nee 6 ja 22 psychische klachten geen/ licht 11 matig 30 ernstig 32 belemmeringen door chronische aandoening geen 6 licht 25 sterk 41 lichamelijk beperkingen geen ADL-beperkingen geen HDL-beperkingen geen totaal 19 bron: CBS/bewerking GGD Amsterdam

34 Stapelingsmonitor Bijlage regelingen naar cluster Zorg en Welzijn WMO huishoudelijke verzorging AWBZ persoonlijke verzorging AWBZ verpleging AWBZ individuele begeleiding AWBZ groeps-begeleiding AWBZ zorg met verblijf Indicatie AWBZ persoonlijke verzorging Indicatie AWBZ verpleging Indicatie AWBZ individuele begeleiding Indicatie AWBZ groeps-begeleiding Indicatie AWBZ behandeling Indicatie AWBZ kort verblijf Indicatie AWBZ zorg met verblijf Arbeidsparticipatie WAO WIA AO overig WAZ Wajong WW WWB IOAW Bijstand IOAZ WSW Indicatie WSW wachtlijst WSW dienstbetrekking WSW regulier dienstverband Jeugdzorg Jeugdzorg ondertoezichtstelling Jeugdzorg voogdij Jeugdzorg jeugdreclassering Ambulante jeugdzorg Jeugdzorg dagbehandeling Residentiële jeugdzorg Jeugdzorg pleegzorg AWBZ-indicatie individuele begeleiding AWBZ-indicatie groepsbegeleiding AWBZ-indicatie persoonlijke verzorging AWBZ-indicatie verpleging

35 Stapelingsmonitor AWBZ-indicatie kort verblijf AWBZ-indicatie zorg met verblijf Eerstelijns GGZ vanuit de Zorgverzekeringswet door jongeren < jaar Tweedelijns GGZ vanuit de Zorgverzekeringswet door jongeren < jaar Overige GGZ vanuit de Zorgverzekeringswet door jongeren < jaar Inkomensondersteuning Bijzondere bijstand Ziektewet WTCG CER Aftrek bijzondere ziektekosten WSNP Onderwijs Speciaal onderwijs Leerlinggebonden financiering (Rugzakje)

36 Stapelingsmonitor Bijlage regelingen nader uitgelegd (bron: CBS) Aftrek bijzondere ziektekosten Bepaalde ziektekosten zijn (deels) aftrekbaar van de belasting. Dit zijn de zogenoemde specifieke ziektekosten die niet al worden vergoed door de (aanvullende) zorgverzekering, werkgever en/of bijzondere bijstand en die niet onder het wettelijk of vrijwillig eigen risico vallen. Het gaat hier om ziektekosten op het gebied van genees- en heelkundige hulp, voorgeschreven medicijnen, hulpmiddelen, vervoer, dieetkosten, extra gezinshulp, of extra kleding en beddengoed. Ambulante jeugdzorg Ambulante jeugdzorg is een vorm van provinciaal gefinancierde jeugdzorg waarbij hulp geboden wordt door middel van een aantal afspraken bij het gezin thuis of bij een organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp, terwijl de jongere in de thuissituatie verblijft. Deze categorie bevat tevens observatiediagnostiek en niet-geïndiceerde jeugdzorg. In het geval van observatiediagnostiek is het nog niet duidelijk wat het probleem is en welke hulp het beste past bij de situatie van de jongere. Een indicatie kan daardoor nog niet worden afgegeven. Eerst wordt het kind of de jongere onderzocht en wordt een diagnose gesteld. Deze categorie omvat ook ambulante hulp in groepen bij organisaties Jeugd en Opvoedhulp. AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) De AWBZ is een wettelijke sociale verzekering die tot doel heeft om de hele bevolking te verzekeren tegen het risico van bijzondere ziektekosten. Het gaat om zware geneeskundige risico s die niet via de ziektekostenverzekering verzekerd zijn. Ook voorzieningen van de preventieve gezondheidszorg vallen hieronder. Er zijn soorten AWBZ-zorg: persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding (individuele- en groepsbegeleiding), behandeling en zorg met verblijf. AWBZ behandeling is niet opgenomen in de stapelingsmonitor. Persoonlijke verzorging: Hulp bij het wassen en aankleden, hulp bij het eten en drinken, het aanbrengen van prothesen en het doen van oefeningen. Ook de zorg die in directe relatie staat tot de persoonlijke verzorging behoort tot deze functie, zoals het opmaken van het bed tijdens het wassen van een bedlegerige cliënt en het stimuleren van de zelfredzaamheid. Verpleging: Verpleegkundige handelingen in opdracht van een arts en het aanleren van deze verpleegkundige handelingen aan de cliënt zelf of zijn verzorger. Het gaat hier bijvoorbeeld om wondverzorging, het toedienen van medicijnen en het geven van injecties. Begeleiding: Hulp bij het organiseren van praktische zaken in het dagelijks leven. Het kan gaan om individuele begeleiding of begeleiding in groepsverband. Behandeling: Activiteiten die gericht zijn op herstel of verbetering van een aandoening of op verbetering van vaardigheden of gedrag.

37 Stapelingsmonitor Zorg met verblijf: Zorg die cliënten ontvangen gedurende een onafgebroken verblijf in een instelling. Het kan gaan om zorg in een verpleeghuis of verzorgingshuis, instelling voor gehandicapten of instelling voor cliënten met langdurige psychische problemen. De indicaties voor zorg met verblijf betreffen zowel de AWBZ-indicaties voor een zorgzwaartepakket als de oude AWBZ-indicaties voor verblijf langdurig en verblijf tijdelijk klasse of hoger. Indicaties voor kort verblijf zijn hierin niet opgenomen, dit valt onder zorg zonder verblijf. Bij het gebruik valt kort verblijf wél onder zorg met verblijf. Bijzondere bijstand Naast algemene bijstand kent de WWB ook nog bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand kan worden verleend voor bijzondere kosten, die worden veroorzaakt door bijzondere omstandigheden van het individuele geval en die de draagkracht van de aanvrager te boven gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergoeding voor schoolreisjes of het lidmaatschap van een sportclub. Maar ook vergoeding voor de eigen bijdrage thuiszorg, brillen, hoortoestellen en orthopedisch schoeisel. Bijzondere bijstand kan zowel in geld als in natura worden uitgekeerd. CER (Compensatie Eigen Risico zorgverzekeringswet) Mensen met hoge zorgkosten, als gevolg van een ziekte of handicap, krijgen compensatie van het wettelijk eigen risico in de zorgverzekeringswet. Eerstelijns GGZ vanuit de Zorgverzekeringswet door jongeren < jaar Kortdurende ambulante curatieve (geneeskundige) geestelijke gezondheidszorg voor lichte tot matige psychische aandoeningen die in principe direct toegankelijk is en aangeboden wordt door psychologen. Indicatie AWBZ Voor zorg uit AWBZ is een indicatie nodig, daarin staat welke zorg er nodig is en hoeveel. De AWBZ-indicatie wordt aangevraagd bij het CIZ. Een persoon kan een indicatie krijgen voor persoonlijke verzorging, verpleging, individuele begeleiding, groepsbegeleiding, behandeling, kort verblijf en zorg met verblijf. Onder zorg met verblijf vallen lange verblijven en zorgzwaartepakketten. IOAW (wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijke Arbeidsongeschikte Werkloze werknemers) De wet biedt een inkomensgarantie op het niveau van het sociaal minimum aan oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, van wie het recht op uitkering op grond van de Werkloosheidswet is geëindigd. De wet is in werking getreden met ingang van januari en is ingrijpend gewijzigd met ingang van januari. IOAZ (wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijke Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen) De wet biedt een inkomensgarantie op het niveau van het sociaal minimum aan oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, van wie het inkomen duurzaam minder bedraagt dan het sociaal minimum en die als gevolg daarvan het bedrijf of beroep hebben beëindigd. De wet is in werking getreden met ingang van januari en is ingrijpend gewijzigd met ingang van januari.

38 Stapelingsmonitor Jeugdzorg Meerdere vormen van zorg in het kader van de Wet op de Jeugdzorg. Onder jeugdzorg geleverd door Bureaus Jeugdzorg vallen ondertoezichtstelling, voogdij en jeugdreclassering. Onder jeugdzorg geleverd door organisaties Jeugd en Opvoedhulp vallen ambulante jeugdzorg, dagbehandeling, residentiële jeugdzorg en pleegzorg. Dagbehandeling: Dagbehandeling is een vorm van provinciaal gefinancierde jeugdzorg waarbij een jongere een gedeelte van de dag in een accommodatie van een organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp doorbrengt, terwijl de jongere in de thuissituatie verblijft. Jeugdreclassering: De jeugdreclassering begeleidt jongeren tussen en jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd. Ook begeleidt de jeugdreclassering jongeren die nog voor de rechter moeten komen. De kinderrechter of de officier van Justitie kan bepalen of een jongere begeleiding krijgt van een jeugdreclasseringswerker. Deze begeleiding is verplicht. Het doel van jeugdreclassering is voorkomen dat de jongere weer de fout in gaat. Ondertoezichtstelling: Ondertoezichtstelling is een maatregel die het ouderlijk gezag beperkt. Bij (voorlopige) ondertoezichtstelling krijgen de ouders bij de opvoeding hulp en steun van een gezinsvoogdijwerker van het Bureau Jeugdzorg of van een landelijk werkende instelling voor (gezins)voogdij. De jongere kan thuis blijven wonen of het kan uit huis worden geplaatst, maar de ouders behouden het gezag over de jongere. Zij zijn daarbij wel verplicht de aanwijzingen van de gezinsvoogdijwerker op te volgen. Pleegzorg: Vorm van provinciaal gefinancierde jeugdzorg waarbij een jongere (tijdelijk) wordt opgenomen in een pleeggezin en waarbij pleegkind, pleegouders en eigen ouders worden begeleid door een organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp. Voogdij: Als de ouders de verzorging en de opvoeding van hun kind niet aankunnen of het kind ernstig verwaarlozen of misbruiken kunnen ze uit het ouderlijk gezag worden ontheven of uit het ouderlijk gezag worden ontzet. De jongere wordt uit huis geplaatst. Als ouders ongeschikt zijn of onmachtig om hun kind te verzorgen en op te voeden, kan de kinderrechter de ouders uit het ouderlijk gezag ontheffen of ontzetten. Het Bureau Jeugdzorg of een landelijk werkende instelling voor (gezins)voogdij krijgt de voogdij over de jongere. De jongere gaat naar een pleeggezin of een instelling; als de ouders uit het ouderlijk gezag gezet zijn is dit voor onbepaalde tijd. In geval van ontheffing en ontzetting uit het ouderlijk gezag kunnen ouders na verloop van tijd de rechter vragen in hun gezag te worden hersteld. Het gaat hier uitsluitend over voogdij via de rechter. Als bijvoorbeeld de ouders zijn overleden en familieleden voor de kinderen gaan zorgen, dan wordt dit niet meegeteld. Bij voorlopige voogdij wordt door de kinderrechter de wettelijke vertegenwoordiging en de verzorging van een minderjarige voorlopig overgedragen aan een Bureau Jeugdzorg of een landelijk werkende instelling voor (gezins)voogdij omdat er sprake is van een crisissituatie in het ouderlijk gezin. Dit ter voorkoming van ernstig gevaar voor de zedelijke of geestelijke belangen of voor de gezondheid van de minderjarige. Leerlinggebonden financiering (Rugzakje) Dit is een vergoeding die een (reguliere) school krijgt voor het lesgeven aan een leerling met een handicap. Het gaat bijvoorbeeld om leerlingen die doof, blind, autistisch of zeer moeilijk lerend zijn. Een leerlinggebonden financiering verhuist met de leerling mee van school naar school, vandaar dat deze vergoeding in de volksmond ook wel rugzakje wordt genoemd. Het kan ook voorkomen dat een persoon een rugzakje heeft in het speciaal onderwijs.

39 Stapelingsmonitor Overige GGZ vanuit de Zorgverzekeringswet door jongeren < jaar Overige producten curatieve (geneeskundige) geestelijke gezondheidszorg, waaronder: geïndiceerde preventie per uur bij de hoog risicogroepen; medicijnkosten methadon per maand. Residentiële jeugdzorg Vorm van provinciaal gefinancierde jeugdzorg waarbij een jongere dag en nacht in een accommodatie van een organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp verblijft. Speciaal onderwijs Basis- en voortgezet onderwijs aan kinderen die een speciale benadering nodig hebben wegens gedrags- of leerproblemen of wegens een lichamelijke handicap. Tweedelijns GGZ vanuit de Zorgverzekeringswet door jongeren < jaar Specialistische curatieve (geneeskundige) geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor ingewikkelde tot zware psychische aandoeningen aangeboden door GGZ- en verslavingsinstellingen, afdelingen van ziekenhuizen en zelfstandige psychiaters. Tweedelijns GGZ omvat zowel zorg met als zorg zonder verblijf in een instelling. Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) Dit is een wettelijke voorziening in de financiële gevolgen van langdurige arbeidsongeschiktheid van mensen die geen aanspraak kunnen maken op de WAO of WIA omdat er geen arbeidsverleden is opgebouwd. Dit zijn mensen die arbeidsongeschikt zijn op de dag dat zij jaar worden of na hun e jaar arbeidsongeschikt worden én een opleiding/studie volgen. WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering) Wet die als doel heeft om personen in loondienst te verzekeren van een loon vervangende uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheid (langer dan een jaar). In is de WAO vervangen door de WIA, echter de huidige WAO blijft gelden voor bestaande gevallen. WAZ (Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen) Een verplichte verzekering voor zelfstandigen, beroepsbeoefenaren, directeurengrootaandeelhouders en meewerkende echtgenoten tegen de financiële gevolgen van langdurige arbeidsongeschiktheid. De WAZ is met ingang van augustus geblokkeerd. Verzekerden die voor augustus arbeidsongeschikt zijn geworden, kunnen nog in aanmerking komen voor een uitkering. Bestaande WAZ-uitkeringen blijven doorlopen. WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Werknemers die na jaar ziekte meer dan % arbeidsongeschikt zijn, kunnen een WIAuitkering krijgen. De WIA bestaat uit regelingen. De regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) is er voor wie nog gedeeltelijk kan werken. Mensen die helemaal niet meer kunnen werken, krijgen een IVA-uitkering, de Inkomensvoorziening Volledig en duurzaam arbeidsongeschikten. WMO huishoudelijke verzorging (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) Het maatschappelijk doel van de WMO is meedoen. De wet moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en kunnen meedoen in de samenleving, al of niet

40 Stapelingsmonitor geholpen door vrienden, familie of bekenden. De gemeente ondersteunt dan de mantelzorgers bij hun zorgtaken. Als het echt niet lukt om zelf iets te regelen, biedt de gemeente maatschappelijke ondersteuning. Onder maatschappelijke verzorging vallen activiteiten die ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen in de samenleving. De WMO regelt bijvoorbeeld de hulp bij het huishouden (WMO huishoudelijke verzorging) en zorgt voor goede informatie over de ondersteuning die mensen kunnen krijgen. WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) Bij schuldsanering worden alle uitstaande schulden, middels een bemiddelingstraject of een saneringskrediet overgenomen door één instantie. Deze instantie betaalt de schuldeisers de verschuldigde bedragen en neemt de gehele schuld over zodat er hierna nog maar één, nieuwe schuldeiser is. In de regel is de betreffende instantie de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) of de gemeentelijke Sociale Dienst. Mocht er geen overeenstemming bereikt kunnen worden tussen de schuldeisers en de schuldenaar, dan kan via de rechtbank een wettelijke schuldsaneringsregeling opgelegd worden middels de WSNP. WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) Mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap kunnen vaak moeilijk een baan vinden. Zij hebben een hoge mate van begeleiding nodig. Met de WSW geeft de overheid deze mensen de kans om toch te werken en in hun eigen onderhoud te voorzien. Om in aanmerking te komen voor de regelingen van de WSW moet je een WSW-indicatie hebben. Mensen met een WSW-indicatie kunnen in aanmerking komen voor een WSW-dienstbetrekking of een begeleid werken dienstbetrekking. Bij een WSW-dienstbetrekking zijn zij in dienst van een gemeente (sociale werkplaats). Bij een begeleid werken dienstbetrekking is er sprake van een arbeidsovereenkomst bij een reguliere werkgever (WSW regulier dienstverband). Vaak kunnen mensen nadat zij een WSW-indicatie hebben gekregen niet direct aan de slag maar staan ze eerst een tijdje op de wachtlijst (WSW wachtlijst). WTCG (Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten is een vergoeding die de overheid geeft aan mensen met een chronische ziekte of een handicap, bijvoorbeeld vergoedingen voor dieetkosten of de kosten voor speciaal vervoer. Werkloosheidswet De wet heeft tot doel werknemers te verzekeren tegen de financiële gevolgen van werkloosheid. De wet voorziet in een uitkering die gerelateerd is aan het laatstverdiende inkomen uit dienstbetrekking. De duur van de uitkering is afhankelijk van het arbeidsverleden van de verzekerde. Het UWV beoordeelt of men voor een WW-uitkering in aanmerking komt. WWB (Wet Werk en Bijstand) Wettelijke sociale voorziening die op januari in werking is getreden ter vervanging van de Algemene bijstandswet (ABW), de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) en het Besluit In- en Doorstroombanen (ID-banen). De wet heeft als uitgangspunt dat iedereen zoveel mogelijk in zijn eigen onderhoud moet voorzien. Wie hier niet toe in staat is en ook geen beroep kan doen op een andere sociale verzekeringswet of sociale voorziening, komt in aanmerking voor bijstand.

41 Stapelingsmonitor Ziektewet De Ziektewet is een wet die werknemers verzekert tegen financiële gevolgen van ongeschiktheid tot werken wegens ziekte. De wet is van toepassing als er wettelijk geen loondoorbetaling hoeft plaats te vinden.

42 Stapelingsmonitor Bijlage Tabellen Tabel Gemiddeld aantal regelingen onder huishoudens met regelingen naar huishoudkenmerken, eenpersoonshuishouden 2,3 paar zonder kinderen 2,1 paar met kinderen 2,2 eenouderhuishouden 2,6 overig meerpersoonshuishouden 2,6 institutioneel huishouden 3,3 autochtoon 2,2 Turkije 2,7 Marokko 2,7 Suriname 2,6 Nederlandse Antillen/Aruba 2,5 westers allochtoon 2,1 overig niet-westers allochtoon 2,3 geen kinderen 2,3 1-3 kinderen 2,3 4 en meer 3,0 geen laag inkomen 2,2 wel laag inkomen 2,7 geen 65-plussers 2, plusser 2, plussers of meer 2, jaar 2, jaar 1, jaar 1, jaar 2, jaar 2, jaar 2, jaar 2, jaar 2,8 85 jaar en ouder 3,4 totaal 2,3

43 Stapelingsmonitor Tabel Aantal en percentages huishoudens met of meer regelingen en met of meer regelingen naar huishoudtype, totaal huishoudens met 1 regeling totaal huishoudens met 5> regelingen % huishoudens met 1 regeling % huishoudens met 5> regelingen eenpersoonshuishouden paar zonder kinderen paar met kinderen eenouderhuishouden overig meerpersoonshuishouden institutioneel huishouden autochtoon Turkije Marokko Suriname Nederlandse Antillen/Aruba westers allochtoon overig niet-westers allochtoon geen kinderen kinderen en meer geen laag inkomen wel laag inkomen geen 65-plussers plusser plussers of meer jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar en ouder totaal

44

Stapeling van regelingen in het sociaal domein

Stapeling van regelingen in het sociaal domein Stapeling van regelingen in het sociaal domein Geüpdatete versie stapelingsmonitor 2011 inclusief 22 gebieden en achtergrondkenmerken In opdracht van: intern Oudezijds Voorburgwal 300, fotograaf Edwin

Nadere informatie

Gebruik van de stapelingsmonitor binnen de gemeente Amsterdam

Gebruik van de stapelingsmonitor binnen de gemeente Amsterdam Gebruik van de stapelingsmonitor binnen de gemeente Amsterdam Enkele toepassingen Idske de Jong (idske.de.jong@amsterdam.nl) Onderzoek, informatie en statistiek, gemeente Amsterdam 16 juni 2017 Opzet presentatie

Nadere informatie

Factsheet Stapelingsmonitor 2014 Gemeente Schiedam

Factsheet Stapelingsmonitor 2014 Gemeente Schiedam Gemeente Schiedam Januari 2014 Gemeente Schiedam Door de decentralisaties in het sociaal domein komen steeds meer verantwoordelijkheden bij gemeenten te liggen. Zo ook bij de gemeente Schiedam. Naast deze

Nadere informatie

WSNP = Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen CIZ-AWBZ = indicaties AWBZ CAK-AWBZ: Zorg met verblijf en zorg zonder verblijf RIO = Regionaal inkomensonderzoek WTCG = Wet tegemoetkoming chronisch zieken

Nadere informatie

Samenloop voorzieningen sociale zekerheid, zorg en onderwijs

Samenloop voorzieningen sociale zekerheid, zorg en onderwijs Samenloop voorzieningen sociale zekerheid, zorg en onderwijs Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 2014 2 Samenvatting De gemeente krijgt er diverse nieuwe taken bij in verband

Nadere informatie

stapelingsmonitor in beeld gemeente breda

stapelingsmonitor in beeld gemeente breda stapelingsmonitor in beeld gemeente breda _Factsheet_0x_fc_BREDA.indd 0-2- 0:0 Door de decentralisaties in het sociaal domein, krijgt uw gemeente steeds meer verantwoordelijkheden. Ook krijgt u meer ruimte

Nadere informatie

stapelingsmonitor in beeld gemeente geertruidenberg

stapelingsmonitor in beeld gemeente geertruidenberg stapelingsmonitor in beeld gemeente geertruidenberg 2013 1_Factsheet_1x2_fc_GEERTRUIDENBERG.indd 1 06-12-13 :42 Door de decentralisaties in het sociaal domein, krijgt uw gemeente steeds meer verantwoordelijkheden.

Nadere informatie

stapelingsmonitor in beeld gemeente etten-leur

stapelingsmonitor in beeld gemeente etten-leur stapelingsmonitor in beeld gemeente etten-leur 20 _Factsheet_0x20_fc_ETTEN-LEUR.indd 0-2- 0: Door de decentralisaties in het sociaal domein, krijgt uw gemeente steeds meer verantwoordelijkheden. Ook krijgt

Nadere informatie

stapelingsmonitor in beeld gemeente alphen-chaam

stapelingsmonitor in beeld gemeente alphen-chaam stapelingsmonitor in beeld gemeente alphen-chaam 13 1_Factsheet_110x210_fc_ALPHEN-CHAAM.indd 1 06-12-13 10:39 Door de decentralisaties in het sociaal domein, krijgt uw gemeente steeds meer verantwoordelijkheden.

Nadere informatie

stapelingsmonitor in beeld gemeente zundert

stapelingsmonitor in beeld gemeente zundert stapelingsmonitor in beeld gemeente zundert 20 _Factsheet_0x20_fc_ZUNDERT.indd 0-2- 0: Door de decentralisaties in het sociaal domein, krijgt uw gemeente steeds meer verantwoordelijkheden. Ook krijgt u

Nadere informatie

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Gebruik provinciale jeugdzorg naar vormen van jeugdzorg (PROVJZTAB)

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Gebruik provinciale jeugdzorg naar vormen van jeugdzorg (PROVJZTAB) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Gebruik provinciale jeugdzorg naar vormen van jeugdzorg (PROVJZTAB) Datum:12 oktober 2015 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten

Nadere informatie

Monitor Om het kind. Eenmeting. In opdracht van: Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Projectnummer: Sanna de Ruiter.

Monitor Om het kind. Eenmeting. In opdracht van: Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Projectnummer: Sanna de Ruiter. Monitor Om het kind Eenmeting In opdracht van: Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Projectnummer: 14083 Sanna de Ruiter Robert Selten Jeroen Slot Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251

Nadere informatie

Wijkcijfers decentralisaties gemeente Amersfoort

Wijkcijfers decentralisaties gemeente Amersfoort Wijkcijfers decentralisaties gemeente Amersfoort Gebaseerd op geactualiseerd Stapelingsonderzoek CBS (mei 2014) en gegevens Vektis Gemeente Amersfoort Sector ConcernMiddelen (CM) Afdeling Onderzoek en

Nadere informatie

Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet

Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet Publicatiedatum CBS-website: 16 juli 2007 Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet Centraal Bureau voor de Statistiek Samenvatting Op 1 januari 2006 is de nieuwe Zorgverzekeringswet inwerking getreden,

Nadere informatie

Sociale index Gebiedsteam Bolsward, Platteland Bolsward en Witmarsum-Arum 1 oktober 2014

Sociale index Gebiedsteam Bolsward, Platteland Bolsward en Witmarsum-Arum 1 oktober 2014 Sociale index, en 1 oktober 2014 Inleiding De sociale index is ontwikkeld voor de inzet van gebiedsteams in het kader van de decentralisatie van taken betreffende Participatie, AWBZ (en Wmo) en Jeugdzorg.

Nadere informatie

Sociale index: Gebiedsteam Sneek Noord 1 oktober 2014

Sociale index: Gebiedsteam Sneek Noord 1 oktober 2014 Sociale index: Gebiedsteam Sneek Noord 1 oktober 2014 Inleiding De sociale index is ontwikkeld voor de inzet van gebiedsteams in het kader van de decentralisatie van taken betreffende Participatie, AWBZ(en

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid. achtergronddocument

Jeugdwerkloosheid. achtergronddocument Jeugdwerkloosheid achtergronddocument Jeugdwerkloosheid In opdracht van: OJZ en Participatie Projectnummer: Idske de Jong Anne Huijzer Robert Selten Carine van Oosteren Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Sociale index Gebiedsteam Sneek Zuid 1 oktober 2014

Sociale index Gebiedsteam Sneek Zuid 1 oktober 2014 Sociale index Gebiedsteam Sneek Zuid 1 oktober 2014 Inleiding De sociale index is ontwikkeld voor de inzet van gebiedsteams in het kader van de decentralisatie van taken betreffende Participatie, AWBZ(en

Nadere informatie

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2014

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2014 1 Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2014 Fact sheet juni 2015 De werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is voor het eerst sinds enkele jaren weer gedaald. Van de bijna 140.000 Amsterdamse jongeren

Nadere informatie

GGD Amsterdam Eenzaamheid in Beeld

GGD Amsterdam Eenzaamheid in Beeld GGD Amsterdam Eenzaamheid in Beeld Samenvatting Eén op de acht volwassen Amsterdammers voelt zich ernstig. Dat is meer dan gemiddeld in Nederland. In vergelijking met voorgaande jaren voelen steeds meer

Nadere informatie

Werkloosheid 50-plussers

Werkloosheid 50-plussers Gemeente Amsterdam Werkloosheid 50-plussers Amsterdam, 2017 Factsheet maart 2018 Er zijn ruim 150.000 Amsterdammers in de leeftijd van 50 tot en met 64 jaar. Hiervan is 64% aan het werk. Ongeveer 6.200

Nadere informatie

Sociale zekerheid en zorg: Meervoudig gebruik per huishouden

Sociale zekerheid en zorg: Meervoudig gebruik per huishouden Sociale zekerheid en zorg: Meervoudig gebruik per huishouden Wijkgericht werken is steeds meer de centrale aanpak om de bewoners te ondersteunen bij de sociale voorzieningen en de zorg in gezinnen en huishoudens.

Nadere informatie

Indicatoren verdeelmodel gemeente Amsterdam. Wouter van Andel, Naomi Schalken en Thomas Slager

Indicatoren verdeelmodel gemeente Amsterdam. Wouter van Andel, Naomi Schalken en Thomas Slager Indicatoren verdeelmodel gemeente Amsterdam Wouter van Andel, Naomi Schalken en Thomas Slager CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Februari 2019 Inhoud Tabel 1 Tabel 2 Tabel 3 Tabel 4 Tabel 5 Tabel 6 Indicator

Nadere informatie

Minder geregistreerde criminaliteit, meer kinderbeschermingsmaatregelen

Minder geregistreerde criminaliteit, meer kinderbeschermingsmaatregelen Veiligheid Minder geregistreerde criminaliteit, meer kinderbeschermingsmaatregelen 17 Geregistreerde criminaliteit sinds 2005 gedaald Vermogensmisdrijven vormen met 60 procent het grootste aandeel Gevolgd

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid Amsterdam

Jeugdwerkloosheid Amsterdam Jeugdwerkloosheid Amsterdam 201-201 Factsheet maart 201 De afgelopen jaren heeft de gemeente Amsterdam fors ingezet op het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Nu de aanpak jeugdwerkloosheid is afgelopen

Nadere informatie

Arbeidsgehandicapten in Nederland

Arbeidsgehandicapten in Nederland Arbeidsgehandicapten in Nederland Ingrid Beckers In 2003 waren er in Nederland ruim 1,7 miljoen arbeidsgehandicapten; 15,8 procent van de 15 64-jarige bevolking. Het aandeel arbeidsgehandicapten is daarmee

Nadere informatie

10. Veel ouderen in de bijstand

10. Veel ouderen in de bijstand 10. Veel ouderen in de bijstand Niet-westerse allochtonen ontvangen 2,5 keer zo vaak een uitkering als autochtonen. Ze hebben het vaakst een bijstandsuitkering. Verder was eind 2002 bijna de helft van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt MRA in 2014 in beeld

Arbeidsmarkt MRA in 2014 in beeld Arbeidsmarkt MRA in 201 in beeld Nieuwsbericht Onderzoek, Informatie en Statistiek, juli 201 De Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam geven een beeld van de arbeidsmarktsituatie in de MRA tot

Nadere informatie

Auteurs Caroline Timmerman, epidemioloog Petra Boluijt, epidemioloog

Auteurs Caroline Timmerman, epidemioloog Petra Boluijt, epidemioloog Risicokinderen in de gemeente Oude IJsselstreek Auteurs Caroline Timmerman, epidemioloog Petra Boluijt, epidemioloog GGD Noord- en Oost-Gelderland, 1 mei 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Methode... 3

Nadere informatie

Arbeidsgehandicapten in Nederland

Arbeidsgehandicapten in Nederland en in Nederland Ingrid Beckers In 22 waren er in Nederland ruim anderhalf miljoen arbeidsgehandicapten. Dit komt overeen met 14,7 procent van de 15 64-jarigen. Het aandeel arbeidsgehandicapten is daarmee

Nadere informatie

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015 1 Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015 Fact sheet juni 20 De werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is het afgelopen jaar sterk gedaald. Van de 3.00 Amsterdamse jongeren in de leeftijd van 15

Nadere informatie

Arbeidsmarktontwikkelingen 2016

Arbeidsmarktontwikkelingen 2016 - Arbeidsmarktontwikkelingen 2016 Factsheet maart 2017 Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in Amsterdam nam het afgelopen jaar toe met bijna 14.000 tot bijna 524.000 banen, een groei van bijna

Nadere informatie

40 De Staat van de Stad Amsterdam VIII

40 De Staat van de Stad Amsterdam VIII 3 Gezondheid Gezondheid is een belangrijke voorwaarde om te kunnen participeren in de samenleving. Fysieke en psychische beperkingen kunnen participatie belemmeren, omgekeerd kan participatie de gezondheid

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid Nieuw-West

Jeugdwerkloosheid Nieuw-West 1 Jeugdwerkloosheid Factsheet september 2014 Er zijn in ruim 26.000 jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar (januari 2014). Veel jongeren volgen een opleiding of hebben een baan. De laatste jaren zijn

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

Factsheet gemeente Westland

Factsheet gemeente Westland In deze factsheet wordt ingegaan op verschillende indicatoren voor het aantal jeugdigen uit uw gemeente dat in de afgelopen jaren gebruik heeft gemaakt van ondersteuning en zorg voor jeugd. Dit wordt per

Nadere informatie

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Personen die zorg zonder verblijf hebben ontvangen (GEBZZVTAB)

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Personen die zorg zonder verblijf hebben ontvangen (GEBZZVTAB) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Personen die zorg zonder verblijf hebben ontvangen (GEBZZVTAB) Datum:12 januari 2015 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt

Nadere informatie

STATISTISCH JAARBOEK. 10 maatschappelijke zorg

STATISTISCH JAARBOEK. 10 maatschappelijke zorg 95 STATISTISCH JAARBOEK 2002 10 96 Maatschappelijke zorg Uitkeringsgerechtigden in 2002 weer lager dan voorgaande jaren Op 1 januari 2002 waren er 1.956 uitkeringsgerechtigden in Hengelo; het laagste aantal

Nadere informatie

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013 Fact sheet nummer 9 juli 2013 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013 Er zijn in Amsterdam bijna 135.000 jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar (januari 2013). Veel jongeren volgen een opleiding of

Nadere informatie

CUMULATIEONDERZOEK GEMEENTE EMMEN 2015

CUMULATIEONDERZOEK GEMEENTE EMMEN 2015 CUMULATIEONDERZOEK GEMEENTE EMMEN 2015 Cumulatieonderzoek gemeente Emmen 2015 Een onderzoek naar het gebruik en meervoudig gebruik van de Wmo, Schuldhulpverlening en het Leerlingenvervoer in de gemeente

Nadere informatie

Kerncijfers armoede in Amsterdam

Kerncijfers armoede in Amsterdam - Fact sheet juli 218 18 van de Amsterdamse huishoudens behoorde in 216 tot de minima: zij hebben een huishoudinkomen tot 12 van het wettelijk sociaal minimum (WSM) en hebben weinig vermogen. In deze 71.386

Nadere informatie

december 2014 - H.T.G. Konings, L.M. Sluys Tympaan Instituut

december 2014 - H.T.G. Konings, L.M. Sluys Tympaan Instituut december 2014 - H.T.G. Konings, L.M. Sluys Tympaan Instituut S Samenvatting Decorfoto s voor sociale wijkteams in Zuidplas Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en

Nadere informatie

Evalutie ja/ja-sticker

Evalutie ja/ja-sticker Evalutie ja/ja-sticker Daan Schmitz Vraagstelling Hoe is het draagvlak voor de ja/ja-sticker onder de Amsterdamse bevolking? 1 Hoe is het draagvlak voor de ja/ja-sticker onder de Amsterdamse bevolking?

Nadere informatie

Criminaliteitsbeeld. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Criminaliteitsbeeld. Onderzoek, Informatie en Statistiek Criminaliteitsbeeld In opdracht van: OOV Projectnummer: Anne Huijzer Josca Boers Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam a.huijzer@amsterdam.nl Telefoon www.ois.amsterdam.nl Amsterdam,

Nadere informatie

Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein RAPPORTAGE Asten,

Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein RAPPORTAGE Asten, Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein RAPPORTAGE Asten, 20-07-2017 Inleiding Gemeenten voeren sinds 2015 hun eigen beleid in het sociaal domein. De ambities achter de decentralisaties zijn groot: gemeenten

Nadere informatie

Gewicht en leefstijl van kinderen in Nieuw-West

Gewicht en leefstijl van kinderen in Nieuw-West Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht juni 2017 Gewicht en leefstijl van kinderen in Nieuw- Minder overgewicht Het percentage kinderen * met overgewicht (inclusief obesitas) in Nieuw- is tussen en significant

Nadere informatie

Woordenlijst begrippen in de zorg

Woordenlijst begrippen in de zorg Woordenlijst begrippen in de zorg Aanvullende verzekering Een aanvullende verzekering kan kosten voor gezondheidszorg die niet in het basispakket zit vergoeden. Aanvullende verzekeringen kunnen per verzekeraar

Nadere informatie

jeugdwerkloosheid Oost Definities Fact sheet augustus 2014

jeugdwerkloosheid Oost Definities Fact sheet augustus 2014 1 Jeugdwerkloosheid Fact sheet augustus 2014 Er zijn in bijna 21.500 jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar (januari 2014). De meeste jongeren volgen een opleiding of hebben een baan. De laatste jaren

Nadere informatie

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2016

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2016 1 Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 20 Fact sheet april 20 De totale werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is het afgelopen jaar vrijwel gelijk gebleven aan 2015. Van de 14.000 Amsterdamse jongeren

Nadere informatie

Samenloop in zorg en sociale zekerheid 2005

Samenloop in zorg en sociale zekerheid 2005 Samenloop in zorg en sociale zekerheid 2005 Centrum voor Beleidsstatistiek Mariëtte Goedhuys, Karin Hagoort en Luuk Schreven Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen 2007 Verklaring der tekens.

Nadere informatie

Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden

Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden Gemeente Amersfoort 2002-2006 Centrum voor Beleidsstatistiek Frank van der Linden, Daniëlle ter Haar Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen,

Nadere informatie

Doelgroeponderzoek AWBZ en Wmo Utrecht

Doelgroeponderzoek AWBZ en Wmo Utrecht Stavangerweg 23-5 9723 JC Groningen telefoon (050) 5252473 fax (050) 5252473 Hardwareweg 4 3821 BM Amersfoort Telefoon (033) 4546665 e-mail contact@kwiz.nl website www.kwiz.nl Doelgroeponderzoek AWBZ en

Nadere informatie

Amsterdamse jongeren 'buiten beeld. jongeren die geen onderwijs volgen en niet werken nader bekeken. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Amsterdamse jongeren 'buiten beeld. jongeren die geen onderwijs volgen en niet werken nader bekeken. Onderzoek, Informatie en Statistiek Amsterdamse jongeren 'buiten beeld jongeren die geen onderwijs volgen en niet werken nader bekeken In opdracht van: WPI/OJZ/ stadsdelen West en Nieuw-West Projectnummer:./ Jong, Idske de Bezoekadres: Oudezijds

Nadere informatie

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Borgele en Platvoet Deventer

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Borgele en Platvoet Deventer IJsselland Wijkgezondheidsprofiel Deventer Januari 2015 Wijkgezondheidsprofiel Dit wijkgezondheidsprofiel bestaat uit gegevens afkomstig van diverse bronnen, registraties en (bewoners)onderzoeken. Voor

Nadere informatie

Transities in het sociale domein

Transities in het sociale domein Transities in het sociale domein 3 transities Transities De landelijke overheid brengt een aantal taken in het sociale domein naar gemeenten. Het gaat om het decentraliseren van alle taken rond Jeugd en

Nadere informatie

Oudere minima in Amsterdam en het gebruik van de AIO

Oudere minima in Amsterdam en het gebruik van de AIO Oudere minima in Amsterdam en het gebruik van de AIO In opdracht van: DWI Projectnummer: 13010 Anne Huizer Laure Michon Clemens Wenneker Jeroen Slot Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020

Nadere informatie

Samenloop van zorg en inkomen 2009

Samenloop van zorg en inkomen 2009 11 Samenloop van zorg en inkomen 2009 Esther Vieveen Mariëtte Goedhuijs Martje Roessingh Centraal Bureau voor de Statistiek Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer ** = nader voorlopig

Nadere informatie

maatschappelijke afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie

maatschappelijke afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie 107 maatschappelijke zorg 10 108 Maatschappelijke zorg Aantal huishoudens met een bijstandsuitkering verder afgenomen Het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering is in 2009 met 3,1% gedaald, tot

Nadere informatie

Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet

Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet Publicatiedatum CBS-website: 22 augustus 2007 Kenmerken van wanbetalers zorgverzekeringswet Centraal Bureau voor de Statistiek Verklaring der tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim

Nadere informatie

Jeugdbescherming en jeugdreclassering 1e kwartaal 2015

Jeugdbescherming en jeugdreclassering 1e kwartaal 2015 Jeugdbescherming en jeugdreclassering 1e kwartaal 2015 Verklaring van tekens Niets (blanco) Een cijfer kan op logische gronden niet voorkomen. Het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim

Nadere informatie

In het Regeerakkoord is opgenomen dat onderstaande inkomensondersteunende regelingen voor chronisch zieken en gehandicapten gaan verdwijnen.

In het Regeerakkoord is opgenomen dat onderstaande inkomensondersteunende regelingen voor chronisch zieken en gehandicapten gaan verdwijnen. Gemeentelijk maatwerk chronisch zieken en gehandicapten In het Regeerakkoord is opgenomen dat onderstaande inkomensondersteunende regelingen voor chronisch zieken en gehandicapten gaan verdwijnen. * de

Nadere informatie

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam. nummer 5 maart 2013

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam. nummer 5 maart 2013 Fact sheet nummer 5 maart 2013 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam Er zijn ruim 133.000 jongeren van 15 tot en met 26 jaar in Amsterdam (januari 2012). Met de meeste jongeren gaat het goed in het onderwijs

Nadere informatie

szw0001052 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid s-gravenhage, 23 november 2000 Aanleiding

szw0001052 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid s-gravenhage, 23 november 2000 Aanleiding szw0001052 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid s-gravenhage, 23 november 2000 Aanleiding Naar aanleiding van vragen over de hoge arbeidsongeschiktheidspercentages

Nadere informatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie De Staat van de Stad Amsterdam V Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie Kernpunten 10 jaar Staat van de Stad Gemiddelde leefsituatiescore naar herkomstgroepen, 2000, 2002, 2004, 2006 en 2008 108

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht,

gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, Onderwerp: 23 januari 2018 nummer 17.0018674 Beleidsregel Financiële Tegemoetkoming meerkosten Wmo 2018 Burgemeester en wethouders van Heumen; gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet

Nadere informatie

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Aanleiding Eerder bracht het Fries Sociaal Planbureau (FSP) een rapport uit over het gebruik van jeugdhulp in Fryslân. Deze

Nadere informatie

Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden

Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden Gemeente Enschede 2002-2006 Centrum voor Beleidsstatistiek Frank van der Linden, Daniëlle ter Haar Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen,

Nadere informatie

Criminaliteitsbeeld. rapportage. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Criminaliteitsbeeld. rapportage. Onderzoek, Informatie en Statistiek Criminaliteitsbeeld rapportage Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: OOV Projectnummer: Anne Huijzer Josca Boers Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal % Postbus ), AR Amsterdam a.huijzer@amsterdam.nl

Nadere informatie

De nieuwe Wmo P w o e nf r e P or o P i m n ia t nti n p e r p e ij s e e s n e t n a k t o ie m e L e L l en y los

De nieuwe Wmo P w o e nf r e P or o P i m n ia t nti n p e r p e ij s e e s n e t n a k t o ie m e L e L l en y los De nieuwe Wmo PowerPoint Informatiebijeenkomst presentatie Lelystad november 2014 Hervorming langdurige zorg PowerPoint Op 1 januari 2015 presentatie verdwijnt Lelystad de AWBZ: deel gaat naar de Wet langdurige

Nadere informatie

Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben voor hun ondersteuning bijna altijd te maken met meerdere wettelijke regelingen www.nivel.

Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben voor hun ondersteuning bijna altijd te maken met meerdere wettelijke regelingen  www.nivel. Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben voor hun ondersteuning bijna altijd te maken met meerdere wettelijke

Nadere informatie

HUISHOUDENS IN ALMERE MET EEN LAAG INKOMEN Wat zijn hun eigenschappen?

HUISHOUDENS IN ALMERE MET EEN LAAG INKOMEN Wat zijn hun eigenschappen? HUISHOUDENS IN ALMERE MET EEN LAAG INKOMEN Wat zijn hun eigenschappen? Huishoudens in Almere met een laag inkomen- wat zijn hun eigenschappen? COLOFON Resultaten gebaseerd op eigen berekeningen gemeente

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst aard en omvang van de cijfers sociaal domein

Informatiebijeenkomst aard en omvang van de cijfers sociaal domein Informatiebijeenkomst aard en omvang van de cijfers sociaal domein Agenda 1. Inleiding en opening a. Informatiesessie aard en omvang ISD (verzoek raadswerkgroep ISD) b. Na de informatiesessie is er gelegenheid

Nadere informatie

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen In opdracht van: Gemeente Diemen Projectnummer: 13225 Anne Huijzer Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0330 Postbus 658, 1000 AR

Nadere informatie

Persbericht. Niet-westerse allochtonen tweemaal zo vaak een uitkering. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Niet-westerse allochtonen tweemaal zo vaak een uitkering. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-187 24 augustus 2001 9.30 uur Niet-westerse tweemaal zo vaak een uitkering Eind 1999 ontvingen anderhalf miljoen mensen in Nederland een bijstands-,

Nadere informatie

Gemiddelde van grootteklasse 1734 Overbetuwe. aantal uitkeringen einde kwartaal 3 4 1 2 laatste kwartaal afgerond op tientallen abs. perc. abs. perc.

Gemiddelde van grootteklasse 1734 Overbetuwe. aantal uitkeringen einde kwartaal 3 4 1 2 laatste kwartaal afgerond op tientallen abs. perc. abs. perc. : Sociale Zekerheid-Op-Maat Gemeente Gemiddelde van grootteklasse 1734 Overbetuwe 20.000 tot 50.000 inwoners 2014 2014 2015 2015 ontwikkeling 2014 2014 2015 2015 ontwikkeling aantal uitkeringen einde kwartaal

Nadere informatie

Presentatie decentralisatie AWBZ > Wmo Gemeente Eindhoven

Presentatie decentralisatie AWBZ > Wmo Gemeente Eindhoven Presentatie decentralisatie AWBZ > Wmo Gemeente Eindhoven Dinsdag 4 februari 2014 De data in de decentralisatie monitor betreft taken die vanuit de AWBZ en zorgverzekeringswet naar gemeenten komen Taken

Nadere informatie

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer)

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Klanten 2013 Wat krijgt u van het CAK? Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2017

Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2017 Gemeente Amsterdam Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 201 Factsheet maart 201 De totale werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is het afgelopen jaar sterk gedaald ten opzichte van 201. Van de.000 Amsterdamse

Nadere informatie

3D in de Kop van Noord-Holland. Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties

3D in de Kop van Noord-Holland. Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties 3D in de Kop van Noord-Holland Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties Ingrediënten voor de risicoanalyse Gemeenten vergelijkbaar maken Hoe zijn gemeenten met elkaar en de rest

Nadere informatie

Monitor jeugdwerkloosheid over. Achtergrondrapportage bij de factsheet Jeugdwerkloosheid. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Monitor jeugdwerkloosheid over. Achtergrondrapportage bij de factsheet Jeugdwerkloosheid. Onderzoek, Informatie en Statistiek Monitor jeugdwerkloosheid over Achtergrondrapportage bij de factsheet Jeugdwerkloosheid In opdracht van: WPI en OJZ Projectnummer: (( Idske de Jong Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal, Postbus.0, AR Amsterdam

Nadere informatie

Duur van uitkeringssituaties

Duur van uitkeringssituaties Duur van uitkeringssituaties Harry Bierings, Ton van Maanen en John Michiels In september 5 ontvingen 7 duizend personen in de leeftijd van 15 tot 65 een werkloosheids- of bijstandsuitkering. Ruim de helft

Nadere informatie

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Voor de algemene tegemoetkoming vanuit de Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) over 2013 zijn de voorwaarden voor zorggebruik gewijzigd. Daarnaast

Nadere informatie

Financiële gevolgen van het afschaffen van de buitengewone uitgavenregeling

Financiële gevolgen van het afschaffen van de buitengewone uitgavenregeling Financiële gevolgen van het afschaffen van de buitengewone uitgavenregeling Toelichting bij de uitkomsten van de rekenvoorbeelden I Toelichting bij de Buitengewone uitgaven Het bepalen van de aftrek buitengewone

Nadere informatie

Gebruikers gemeentelijke media Onderzoek, Informatie en Statistiek

Gebruikers gemeentelijke media Onderzoek, Informatie en Statistiek [Geef tekst op] - Gebruikers gemeentelijke media Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Bestuur en Organisatie, redactie gemeentelijke media Projectnummer: 18324 Renske Hoedemaker Laure Michon

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties In deze bijlage behandelen we kort vijf opties die de gemeente kan inzetten bij de

Nadere informatie

Leeswijzer Gezondheidspeiling tabellen Deze leeswijzer geldt ook voor tabellen van de Inwonersenquête van Interne Bedrijf Onderzoek, Gemeente Utrecht

Leeswijzer Gezondheidspeiling tabellen Deze leeswijzer geldt ook voor tabellen van de Inwonersenquête van Interne Bedrijf Onderzoek, Gemeente Utrecht Leeswijzer Gezondheidspeiling tabellen Deze leeswijzer geldt ook voor tabellen van de Inwonersenquête van Interne Bedrijf Onderzoek, Gemeente Utrecht In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend

Nadere informatie

Leeswijzer Gezondheidspeiling tabellen Deze leeswijzer geldt ook voor tabellen van de Inwonersenquête van Interne Bedrijf Onderzoek, Gemeente Utrecht

Leeswijzer Gezondheidspeiling tabellen Deze leeswijzer geldt ook voor tabellen van de Inwonersenquête van Interne Bedrijf Onderzoek, Gemeente Utrecht Leeswijzer Gezondheidspeiling tabellen Deze leeswijzer geldt ook voor tabellen van de Inwonersenquête van Interne Bedrijf Onderzoek, Gemeente Utrecht In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend

Nadere informatie

Monitor jeugdwerkloosheid over. Achtergrondrapportage bij de factsheet Jeugdwerkloosheid. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Monitor jeugdwerkloosheid over. Achtergrondrapportage bij de factsheet Jeugdwerkloosheid. Onderzoek, Informatie en Statistiek Monitor jeugdwerkloosheid over Achtergrondrapportage bij de factsheet Jeugdwerkloosheid In opdracht van: WPI en OJZ Projectnummer: ()* Idske de Jong Francien Meester Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015)

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) DEFINITIELIJST BIJ RAPPORTAGE GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) Opgesteld door KING/VNG Datum 15 september 2015

Nadere informatie

Regionale en internationale vergelijkingen in de VTV-2018 Data en methoden

Regionale en internationale vergelijkingen in de VTV-2018 Data en methoden Regionale en internationale vergelijkingen in de VTV-2018 Data en methoden Pagina 1 van 12 Colofon Dit is een achtergronddocument bij de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018. RIVM Delen uit deze publicatie

Nadere informatie

Huiselijk Geweld in 's-hertogenbosch. Omvang, kenmerken en meldingen

Huiselijk Geweld in 's-hertogenbosch. Omvang, kenmerken en meldingen Huiselijk Geweld in 's-hertogenbosch Omvang, kenmerken en meldingen O&S oktober 2003 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Samenvatting 1. Inleiding Plan Plan van van Aanpak Aanpak Huiselijk Geweld Geweld Inhoud

Nadere informatie

AANVRAAG TEGEMOETKOMING 2014 en 2015 CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN

AANVRAAG TEGEMOETKOMING 2014 en 2015 CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN AANVRAAG TEGEMOETKOMING 2014 en 2015 CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN Naam : Adres : Telefoonnummer : Geboortedatum : BS-nummer : Burgerlijke staat : Let op: Wanneer u over het gehele jaar 2014 en 2015

Nadere informatie

Amsterdamse armoedemonitor

Amsterdamse armoedemonitor Amsterdamse armoedemonitor In opdracht van de Dienst Werk en Inkomen. Uitgevoerd door de Dienst Onderzoek en Statistiek. Nummer 10, december 2007. Amsterdamse armoedemonitor Amsterdamse armoedemonitor

Nadere informatie

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Deze notitie is bedoeld om meer inzicht te geven over de budgetten en vergoedingen die op zorgboerderijen betrekking kunnen hebben als het gaat om

Nadere informatie

Inhoud. Afkortingen 13

Inhoud. Afkortingen 13 Inhoud Afkortingen 13 1 Inleiding in de sociale zekerheid 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Driedeling 28 1.2.1 Werknemersverzekeringen 29 1.2.2 Volksverzekeringen 29 1.2.3 Sociale voorzieningen 30 2 Kinderen 33

Nadere informatie

In Amsterdam wonen veel mensen met een minimuminkomen én veel mensen met een relatief hoog inkomen. In dit hoofdstuk wordt gekeken naar de

In Amsterdam wonen veel mensen met een minimuminkomen én veel mensen met een relatief hoog inkomen. In dit hoofdstuk wordt gekeken naar de 8 Participatie in welvaart In Amsterdam wonen veel mensen met een minimuminkomen én veel mensen met een relatief hoog inkomen. In dit hoofdstuk wordt gekeken naar de welvaartssituatie van verschillende

Nadere informatie

Vast te stellen: de beleidsregel "tegemoetkoming meerkosten" en "maatwerkvoorziening chronisch zieken, gehandicapten en ouderen".

Vast te stellen: de beleidsregel tegemoetkoming meerkosten en maatwerkvoorziening chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Zaaknummer: Z-15-52773 Documentnummer: 10-15-22340 Het college van burgemeester en wethouders van Medemblik; Gelet op artikel 12 van het besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Medemblik 2015,

Nadere informatie

3D in de Kop van Noord-Holland. Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties

3D in de Kop van Noord-Holland. Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties 3D in de Kop van Noord-Holland Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties Ingrediënten voor de risicoanalyse Gemeenten vergelijkbaar maken Hoe zijn gemeenten met elkaar en de rest

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Belangenvereniging pensioengerechtigden Politie 21 november 2012 Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG. Belangenvereniging Pensioengerechtigden

Nadere informatie