Aanleiding Het Stimuleringsfonds voor de Architectuur heeft van de ministeries OCW en VROM de opdracht gekregen voor een verkenning naar de stand van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanleiding Het Stimuleringsfonds voor de Architectuur heeft van de ministeries OCW en VROM de opdracht gekregen voor een verkenning naar de stand van"

Transcriptie

1 Aanleiding Het Stimuleringsfonds voor de Architectuur heeft van de ministeries OCW en VROM de opdracht gekregen voor een verkenning naar de stand van zaken in de stedenbouw. De verkenning vormt de onderlegger voor het programma Reden voor de opgave: het kabinet wil de positie van de stedenbouw versterken. Het Stimuleringsfonds wil graag de centra voor architectuur in de gelegenheid stellen een quick scan te maken van de kwaliteit van de planvorming van de eigen regio en stad. De scan omvat een inventarisatie van stedenbouwkundige plannen, een debat met bestuurders, ontwerpers en onderzoekers, en een uitgebreide verslaglegging. Podium voor Architectuur Haarlemmermeer I Schiphol en ABC Architectuurcentrum Haarlem werken samen aan deze opgave.

2 De Westflank en de stedelijkheid van buurtgemeenten Wat gebeurt er op de Westflank? Gemeente Haarlemmermeer heeft grootse plannen voor de herinrichting van haar grondgebied ten westen van de gemeentelijke hoofdkernen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Het betreft de zogenoemde Westflank. Samen met drie partners - het Rijk, de provincie Noord- Holland en het waterschap Rijnland zijn enkele planvarianten opgesteld. Met een van deze varianten wil de gemeente een woonopgave van woningen verwezenlijken en ook de aanleg van 500 ha. regionaal groen, gecombineerd met 400 ha. woongebonden groen. Daarnaast moet het plan het internationaal vestigingsmilieu (Schiphol en omstreken) versterken en een piekberging van 1 miljoen m 3 water garanderen. De Westflank heeft forse consequenties voor buurgemeenten van Haarlemmermeer, zoals Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Hillegom en Lisse. De buurgemeenten hebben zelf ieder een eigen woningopgave. Kernvraag Over de Westflank en de verwachtte gevolgen voor de buurgemeenten organiseerde het Podium voor Architectuur Haarlemmermeer I Schiphol een vakdebat op 15 december 2009 in Nieuw-Vennep. De volgende kernvragen stonden tijdens deze middag centraal: Wat is de betekenis van de Westflank voor de stedelijkheid van het eigen gebied? Wat zijn de ambities vanuit de stedelijkheid? Stedelijkheid Stedelijkheid het kernwoord in de kernvraag is níet het bouwen van steden, zoals al te vaak gedacht wordt. Het draait om het bouwen van een stede, een woonplaats, zo schiep Cees Brandjes, architect en gespreksleider tijdens het vakdebat, op voorhand duidelijkheid. Juist omdat het bij stede bouw draait om het vormgeven van een woonplaats, kan ook in dorpen sprake zijn van stedelijkheid, zo stelde hij. Tijdens het debat bleek dat deze definitie economische aspecten, duurzaamheid, energievraagstukken en dergelijke impliceert. De invloed van verstedelijking op de leefbaarheid in een gebied komt immers ook daarin tot uiting.

3 Gemeente Haarlemmermeer: Westflank en Park21 Kees van Ruijven, procesmanager van de Westflank, schetste allereerst de mogelijke invulling van de plannen. Gemeente Haarlemmermeer zoekt de ruimte voor haar opgave van woningen zowel binnenstedelijke door inbreiding (5.000 woningen) als in uitbreiding (10.00 woningen). Van Ruijven beseft dat door de woningbouwplannen de leefomgeving onder druk komt te staan: Maar dit is een van de weinige gebieden in de Randstad die overgebleven zijn die zich hiervoor lenen. In tegenstelling tot de ambities binnen gemeente Haarlemmermeer, ziet Van Ruijven eerder 2030 dan 2020 als jaar waarin de woningopgave is voltooid. Tot die tijd zal er volgens hem sprake zijn van een geleidelijke transformatie van het landschap. De plannen van de Westflank moet gemeente Haarlemmermeer een groen, blauw en open polderlandschap bieden met ruimte voor gevarieerde en diverse woonmilieus. Water, energie en ecologie Minstens even, zo niet véél belangrijker dan de woonopgave is de wateropgave. Volgens Van Ruijven is het waterbeheer nog te veel gericht op het agrarische verleden van de polder. Het, ten bate van de boeren, in stand houden van een onnatuurlijk laag waterpeil in de winter en een hoog waterpeil in de zomer, gecombineerd met het frequent doorspoelen van vaarten en tochten, kost veel teveel energie. Pas wanneer we dat veranderen, kunnen we duurzaam bouwen, meende de procesmanager. Haarlemmermeer wil namelijk een energie- en klimaatneutrale gemeente worden. Het was volgens Van Rijuven beter te werken met piekberging in de winter en het vasthouden van water met seizoensberging in de zomer. Daarvoor zijn wel extra bergingsgebieden nodig, zoals het deels uitgraven van het Beinsdorpermeer, waterrijke woonmilieus en het (beperkt) verbreden van vaarten. Creëren van meer ruimte voor waterberging stimuleert tegelijk de ecologische omgeving. Zo verbetert de nieuwe waterhuishouding de waterkwaliteit. Ook krijgt het gebied een veel grotere rijkdom aan diersoorten door aansluiting op de Ecologische Hoofdstructuur. Infrastructuur De Ringdijk die om polder heen ligt vormt van oudsher een scherpe scheiding met de daarbuiten liggende dorpen. Een van de doelstellingen van de plannen is om die scheiding te doorbreken door het aanleggen van nieuwe wegen. Het regionale verkeersnetwerk moet

4 worden opgewaardeerd, want juist daarover komen de meeste klachten, aldus Van Ruijven. Daarom zal de N206 een aansluiting krijgen op de A4 en krijgt de N207 dubbele, in plaats van enkele, rijstroken in beide richtingen. Daarnaast komt er een hoogwaardig openbaarvervoersnetwerk (HOV). Van Ruijven: Een HOV is belangrijk om de toekomstige ontwikkelingen te accommoderen en om de huidige problemen op te lossen. Wonen De verbeterde regionale infrastructuur is zo belangrijk omdat de verstedelijking vooral zal plaatsvinden binnen compacte woonkernen, nieuw te creëren woonlandschappen en enkele kleinschalige buitenplaatsen op de Westflank. Zes soorten woonmilieus waar de woningen komen te staan, vallen samen met zes landschappen die worden gecreëerd in respectievelijk een bosrijke, waterrijke en landschappelijke omgeving. Er komt nieuwbouw in het Noorden, een nieuw dorp aan het Beinsdorpermeer (Zwaansluis), uitbreiding bij Nieuw- Vennep en Lisserbroek en inbreiding in andere kleine kernen. Afb. 1 De Westflank: een nieuwe groene, recreatieve schakel voor Amsterdammers en zakenmensen van Schiphol richting de Noordzeekust.

5 Afb Geen bescheiden streven: de Westflank wil nieuwbouw, een ecologisch verantwoord watersysteem en recreatie combineren met behoud van cultuurhistorisch polderlandschap en nieuwe infrastructuur.

6 Recreatie: Park21 Een belangrijk onderdeel van de herinrichting van Haarlemmermeer is Park21: een groen, recreatief gebied met internationale uitstraling, midden in de steeds dichter bebouwde Noordvleugel van de Randstad. Het vormt een groene strook tussen het Nationaal landschap Het Groene Hart en de duinen. De Westflank en Park 21 willen stad en platteland bij elkaar brengen, vertelde Rob van Aerschot, procesmanager Park21. Ook willen we de natuur en recreatie met elkaar verbinden. Hierinspeelt het typisch Hollandse polderlandschap een belangrijke rol. Het kernthema voor Park21 is verbrede landbouw, die zich op meer richt dan de traditionele nering. Rob van Aerschot: Op het moment voeren we een discussie met boeren over hoe ze dat vorm kunnen geven. Het waterrijke milieu dat door de nieuwe waterhuishouding ontstaat, kan in combinatie met de natuurlijke omgeving de recreatie stimuleren. Ook daarvoor zijn de Oost-West-gerichte verbindingen met buurgemeenten die de Ringdijkbarrière doorbreken belangrijk. Momenteel wordt gedacht aan het aanleggen van zes extra verbindingen in de vorm van bruggen en ponten. Afb. 4 Een allesbepalend onderdeel van de Westflank is Park21: een groene band die loopt van Greenport Aalsmeer naar de duinen.

7 Afb. 5 Park21: een park van internationale allure dat groen en recreatie combineert.

8 Plannen van buurgemeenten: een overzicht Gemeente Haarlem: van grijs naar rood en groen De gemeente Haarlem richt zich in haar verstedelijking vooral op verdichting en inbreiding. De plannen daarvoor zijn nog niet concreet ingevuld. Stadsbouwmeester Max van Aerschot: Een centrale vraag voor Haarlem is: Hoe transformeer je grijs gebieden met weinig woonkwaliteit naar groen en rood, om daarmee de verdichtingopgave te realiseren. Wat de mobiliteit betreft, wil Haarlem graag oude verbindingen oppiepen ; het oude tramlijntje bijvoorbeeld dat vanaf de Lijnbaangracht in Amsterdam vroeger helemaal doorliep naar het strand. Het dijkje daarvan ligt er nog, vertelde de stadsbouwmeester, met als boodschap dat die lijn op andere wijze nieuw leven in te blazen valt. Wat Haarlemmermeer betreft, ziet Max van Aerschot het liefst dat het tamelijk lege, typisch Hollandse polderlandschap behouden blijft. Van Aerschot: Ik zie liever dat die tienduizend woningen in Haarlemmermeer in de compacte stad worden gestopt.

9 Afb. 6 Haarlem kiest vooral voor inbreiding, maar wenst tegelijk dat het cultuurlandschap van de Hollandse polders in de Westflank behouden blijft.

10 Afb. 7 Behalve op het intensiever gebruik van binnenstedelijke ruimte, ziet Haarlem graag groene verbindingszones richting duinen en strand.

11 Lisse: stedelijke dichtheid in de dorpen De gemeente Lisse werkt aan veel nieuwbouwplannen om tegemoet te komen aan de regionale functie die Lisse heeft voor sport, winkels en horeca. Voor dat alles is één uitbreidingslocatie beschikbaar. De overige ruimte komt uit zes inbreidingslocaties. Een selectie uit de bouwplannen: een sportcomplex met sporthal, gymzalen en zwembad; een cultureel centrum; een centrum voor maatschappelijke dienstverlening; een bioscoop met vier zalen, parkeergarage en kleinschalige commerciële dienstverlening; een supermarkt (1800m 2 ondergronds) met winkelcentrum (1000 m 2 ), 3600 m 2 dienstverlening en een parkeergarage. Verspreid over de locaties komen 1300 woningen & appartementen te staan. We streven naar een stedelijke dichtheid in de dorpen, vatte wethouder RO Guus Mesman de keuzes van Lisse samen. Waarom? Omdat de gemeente haar open landschap koestert. Tegelijk moet de bereikbaarheid verbeteren. Dat wordt helemaal belangrijk wanneer Lissebroek, een kern in Haarlemmermeer, gaat groeien door de plannen van de Westflank. Die nieuwe inwoners zijn helemaal georiënteerd op Lisse, zei Mesman. Daardoor zal het verkeer richting Lisse flink toenemen. De N207 moet gewoon tweemaal tweebaans worden. Lisse is een dorp met stedelijke allure Hillegom: eerst een betere infrastructuur De gemeente Hillegom heeft een woningopgaaf van 1500 woningen tot Die komen vooral te staan in een uitleggebied ten noorden van Hillegom. Evenals bij Lisse is voor deze gemeente daarbij het motief dat ze het open karakter van de Bollenstreek niet wil aantasten. Samen met vijf gemeenten in de Bollenstreek en de Keukenhof werkt Hillegom namelijk aan herstructurering van deze Greenport door schaalvergroting, sanering en het tegengaan van verrommeling. In de toekomst zal de Keukenhof het hele jaar geopend zijn. Dat zal leiden tot veel meer toeristisch verkeer. Voordat er meer woningen komen zal Hillegom daarom allereerst de infrastructuur verbeteren, stelde wethouder RO Jan Weijers. Daarvoor is vooral een noordelijke ontsluiting van belang met daarnaast het invoeren van HOV. Een noordelijke ontsluiting van de Greenport sluit goed aan bij de Westflank, meende de wethouder. Dat geldt vooral voor de nieuwe Bennebroekerweg en de N208.

12 Afb. 8 De gemeente Hillegom vult stedelijkheid in met nieuwbouw, economische groei, betere infrastructuur en versterkte voorzieningen zonder de groene Bollenstreek aan te tasten. Heemstede handhaaf het groen Heemstede wil geen stad zijn. Wij streven naar verdorpelijking met veel privégroen en lanen en bomen. Het stevige bouwprogramma waar wethouder RO Pieter van der Stadt aan werkt moet minimaal 1150 woningen opleveren, hoewel we wel tot 1500 komen. De ruimte daarvoor vindt de gemeente vooral op locaties die diverse grote instellingen en bedrijven na hun vertrek achterlaten. Te denken valt aan het Nova College, het Spaarne Ziekenhuis met bijbehorende zusterflat en een vestiging van Intratuin. In de plannen zijn ook 237 appartementen opgenomen, met name om de toenemende vergrijzing op te vangen. Heemstede wil graag met Haarlemmermeer samenwerken om het groen zoveel mogelijk te handhaven, bijvoorbeeld bij Cruquius. Ook wil de gemeente aansluiten op de EHS door een fietspad vanuit Amsterdam door te trekken naar de duinen. Dat stimuleert de recreatie en het gaat ook het autoverkeer in Heemstede tegen, meende Van der Stadt. Wij hopen dat de Westflank het groene karakter van zijn buurgemeente zal respecteren.

13 Afb. 9 De plannen voor de Westflank bepalen de leefomgeving van Heemstede, dat haar groene imago koestert. Afb. 10 Inbreiding dankzij vrijvallende locaties is de aanpak voor Heemstede, waarbij het groene karakter van de gemeente zo min mogelijk wordt aangetast.

14 Haarlemmerliede denk groot, maar behoud groene verbindingszone Bert Bruijn, burgemeester van de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude, beschouwde de Westflankplannen vooral vanuit de ontwikkelingen van Metropoolregio Amsterdam (MRA). Cruciaal vond hij de groei van de noordelijke Randstad tot een hoefijzervormig verstedelijkt gebied met 1 miljoen inwoners aan de kant van Amsterdam en nog eens in het westen. Het is belangrijk om aandacht te geven aan de groenstructuur in deze metropoolregio, stelde Bruijn, bijvoorbeeld door Park 21, maar ook in de vanouds open, groene noordkant van het hoefijzer. Dit gebied zal voor echt groen vooral aangewezen zijn op het zuiden. Daarom moet er een verbindingszone blijven. Bloemendaal los verkeersproblemen op De gemeente Bloemendaal grenst aan Haarlemmermeer bij de kern Bennebroek. Verstedelijkingsplannen zijn er beperkt. Op het grondgebied van Bennebroek vinden alleen een aantal inbreidingsprojecten plaats. Daarbij gaat het vooral om verbouw van bestaande gebouwen tot woningen of tot maatschappelijke voorzieningen en andere functies. In de iets westelijker gelegen kern Vogelenzang wordt onderzocht of er een woonwijk ontwikkeld kan worden van 150 tot 300 woningen, reageert wethouder RO Tames Kokke vanuit de zaal. Bloemendaal is voor recreatie en natuur een belangrijk uitloopgebied van de westelijke metropoolregio. Die functie zal het ook hebben voor de (nieuwe) inwoners van Haarlemmermeer. Vandaar dat er aandacht moet zijn voor het recreatieve verkeer richting de duinen. Belangrijk is volgens Bloemendaal dat de verkeersproblemen in Vogelenzang en Bennebroek worden opgelost door aanleg van de weg bezuiden Bennebroek. Dit moet gebeuren vóórdat Haarlemmermeer in de Westflank gaat bouwen. Het vakdebat De Westflank leeft in de regio. Dat bleek uit het hoge percentage aanwezige B&W-leden van diverse gemeenten. Een belangrijke conclusie is dat de invloed van de Westflank op de bouwplannen van omliggende gemeenten beperkt is. Bestaande plannen worden niet gewijzigd We passen onze plannen niet aan de Westflank aan, om met een van de aanwezigen uit de buurtgemeenten te spreken. De diverse gemeenten zullen hun woningopgave toch óók moeten verwezenlijken. Veel invloed krijgt de Westflank wél op de infrastructuur. Vrijwel alle gemeenten willen hun regionale infrastructuurnetwerk verbeteren en laten aansluiten op de Westflank, om zo de

15 fors groeiende verkeersstromen van nieuwe inwoners en toeristen te kunnen verwerken. Een belangrijk onderdeel van die infrastructuur omvat de aanleg van een (H)OV-netwerk. Ondertussen bleek tijdens het vakdebat de positie van vooral Hoofddorp, hoofdkern van de gemeente Haarlemmermeer, onduidelijk te zijn. Veel bewoners van die gemeente zijn georiënteerd op kernen buiten de polder. Een deelnemer die in Haarlemmermeerkern Vijfhuizen woont, bekende in de wandelgangen: Ik ben volledig georiënteerd op Haarlem. Berusting Vanwege de gekozen invalshoek en de beperkte tijd voor het vakdebat, was tijdens de discussie wel sprake van eenrichtingsverkeer. Opvallend was bijvoorbeeld dat de effecten van bestaande en nog te ontwikkelen plannen van diverse gemeenten op de Westflank zélf niet werden benoemd. Vooral de gemeente Haarlemmermeer leek daardoor af en toe in de beklaagdenbank te staan. Zijn jullie blij met de Westflank?, was ook de eerste vraag aan de buurgemeenten van stedenbouwkundige Hans Davidson. Hij was uitgenodigd als luis in de pels om het debat te stimuleren. De buurgemeenten reageerden geen van allen onomwonden positief. De teneur van de reacties varieerde van een Ik ben er heel ontevreden over door Tames Kokke, de Bloemendaalse wethouder RO tot een berustend: We hebben het liever niet, maar als het dan tóch moet, handhaaf dan zoveel mogelijk de groene omgeving van de polder. Dat was de oproep van onder meer Haarlem, Heemstede en Haarlemmerliede/Spaarnwoude. Er kwam een ietwat verdedigende reactie van de provincie Noord-Holland en vanuit de Westflank zelf: we moeten wel de opgave van woningen verwezenlijken en uit onderzoek blijkt nu eenmaal dat er meer behoefte is aan woningen in een dorpsomgeving dan in de stad. Vandaar dat Davidson vraag of er gekeken is naar het vijf lagen hoog bouwen in Hoofddorp zelf, ontkennend werd beantwoord. Bovendien, stelde Hans Boersma, onderzoeksadviseur van Haarlemmermeer, is het onderscheid tussen stad en platteland achterhaald. Binnen Haarlemmermeer bestaan heel diverse vormen van stedelijkheid. Naast de kernen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, zijn er ook Zwanenburg en enkele andere kleine dorpen en zijn er ook landelijke woningen. In de plannen voor de Westflank verdwijnt die tegenstelling nog meer, stelde Boersma.

16 Gefragmenteerde visies Zowel burgemeester Bruijn van Haarlemmerliede als Haarlems stadsbouwmeester Max van Aerschot wezen vooral op het belang van aansluiting van de Westflank bij de ontwikkelingen in de MRA. Niet iedereen zou zijn eigen werkje moeten doen, maar ik heb dat de afgelopen jaren wel steeds zien gebeuren, constateerde de laatste. Frits Vermeijs, adviseur van het Podium voor Architectuur bevestigde die waarneming: Ik zie allemaal gefragmenteerde visies. Kees van Ruijven stelde in een reactie dat in de plannen voor de Westflank wel degelijk rekening wordt gehouden met in ieder geval de buurgemeenten. Volgens hem staat de verbinding met de Bollenstreek in de plannen centraal. Van Ruijven: Op het creëren van die verbindingen is het hele beeld geënt. De Westflank is juist de opmaat voor de structuurvisie Haarlemmermeer, stelde ook Matthie Vermeulen, procesmanager van die structuurvisie. De bevindingen van de structuurvisie is dat de Ringvaart met zijn oversteekplaatsen de drager is van de polder. Alle oversteekplaatsen in de polder zijn cruciale punten om met elkaar verder te kunnen gaan. We kunnen niet zonder partners. De positie rond de Ringvaart is bepalend voor de ontwikkeling in het centrum van de gemeente. Doorpraten Een basis voor een gesprek is wellicht gelegd nu vertegenwoordigers van diversen gemeenten elkaar soms voor het eerst in de ogen keken. Dat werd hoog tijd. Organisator Mathias Lehner: Ik heb gehoord dat mensen die in buurgemeenten wonen, elkaar hier voor het eerst hebben ontmoet. Maar eind goed, al goed: het gevoel leefde dat betrokken gemeenten éindelijk met elkaar in gesprek waren, al had dat voor veel buurgemeenten van Haarlemmermeer veel eerder gemogen. Vervolgafspraken werden gemaakt om de dialoog voor te zetten. De eerste plannen voor de Westflank kunnen bij die gesprekken als uitgangspunt dienen, liet Van Ruijven weten. Ze liggen namelijk nog niet vast uitgezonderd dan de nieuwe waterhuishouding waarvoor is gekozen. Tekst: Anton van Renssen, Nijkerk Drs. Anton van Renssen Bac. is historicus en tekstschrijver.

Westflank Haarlemmermeer

Westflank Haarlemmermeer Nota Ruimte budget 48 miljoen euro Planoppervlak 1500 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Westflank Haarlemmermeer Westflank Haarlemmermeer is een Randstad Urgent - project.

Nadere informatie

Bouwen en Wonen. Aanleiding. Probleemstelling. Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de gemeenteraad,

Bouwen en Wonen. Aanleiding. Probleemstelling. Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de gemeenteraad, Bouwen en Wonen Aan de leden van de gemeenteraad Datum : 24-06-2010 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 2010016580 Behandeld door : Mw. drs. A. Brandenburg Doorkiesnummer : 023-5225742 Onderwerp : Ontwerp Programma

Nadere informatie

Geachte mevrouw Dekker,

Geachte mevrouw Dekker, Datum 16 mei 2006 Ons kenmerk PNH: 2006 7382 PZH: DRM/ARW/06/4369 Onderwerp Eindrapportage Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek Bezoekadres Houtplein 33 Haarlem Aan: de minister van VROM, mevrouw

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

S. Jansen (PVV) (d.d. 5 januari 2012) Nummer Onderwerp Bereikbaarheid Bollenstreek. Aan de leden van Provinciale Staten

S. Jansen (PVV) (d.d. 5 januari 2012) Nummer Onderwerp Bereikbaarheid Bollenstreek. Aan de leden van Provinciale Staten S. Jansen (PVV) (d.d. 5 januari 2012) Nummer 2595 Onderwerp Bereikbaarheid Bollenstreek Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller In het Haarlems Dagblad d.d. 20 december 2011 uitten

Nadere informatie

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare Nota Ruimte budget 20 miljoen euro Planoppervlak 160 hectare IJsselsprong Zutphen Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Waterveiligheid als motor Bescherming tegen

Nadere informatie

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR REGIONALE RAADSAVOND 5 april 2017 AGENDA Oogst van de ronde door de regio Lezing van de regio Het Omgevingsbeeld voor de regio Alkmaar 2 OMGEVINGSBEELD

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007)

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007) Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht is een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 24.000 inwoners en vormt met de plaatsen Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem

Nadere informatie

Groningen Meerstad >>>

Groningen Meerstad >>> Groningen Meerstad >>> Groningen Meerstad Opgenomen in jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw 01 / 03 project Masterplan Groningen Meerstad locatie Groningen ontwerpers Remco Rolvink, Hilke Floris,

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Onderzocht zijn: de Hillegommervariant, de Oosteindervariant en de Bennebroekervariant.

Onderzocht zijn: de Hillegommervariant, de Oosteindervariant en de Bennebroekervariant. OP DE GOEDE WEG Een zienswijze tevens zijnde pleitnota inzake de Planstudie Duinpolderweg voorheen de NOG ( Noordelijke Ontsluiting Greenport ) genoemd. In 2003 hebben de provincies Noord-en Zuid-Holland

Nadere informatie

Notitie / Memo. Verkeerskundige analyse Hillegoms alternatief

Notitie / Memo. Verkeerskundige analyse Hillegoms alternatief Notitie / Memo HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure Aan: Projectgroep Duinpolderweg Van: Jan van den Bedem, Alex van Gent en Hans Marinus Datum: 16 september 2015 Kopie: Ons kenmerk: INFRABC5809N003D01

Nadere informatie

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR PORA 5 april 2017 AGENDA Oogst van de ronde door de regio Lezing van de regio Het Omgevingsbeeld voor de regio Alkmaar OMGEVINGSBEELD PLANNING

Nadere informatie

Probleem- en doelstelling/oplossingen/effecten

Probleem- en doelstelling/oplossingen/effecten Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 25 maart 2010 Nummer :? Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : II-Bouwen en Wonen - Opsteller : M.Fopma Productiedatum

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

SAMENVATTING SAMENVATTING

SAMENVATTING SAMENVATTING SAMENVATTING Hoe waardeert en beleeft de Nederlandse bevolking de ruimtelijke kwaliteit van haar leefomgeving? Deze nulmeting van de Belevingswaardenmonitor Nota Ruimte beschrijft hoe aantrekkelijk Nederlanders

Nadere informatie

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1 780 AA DEN HELDER GEMEENTE DEN HELDER HtèEKOW&'J q lllfjl?315 Stuknummer: AM5.03476 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Maastricht Belvédère Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Planoppervlak 56 hectare (als onderdeel van 280 hectare herstructurering oude bedrijventerreinen) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening (RO) in Nederland Vanuit de geschiedenis is RO al belangrijk in Nederland, denk bijvoorbeeld aan landinrichting en optimaliseren van de waterhuishouding.

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Noord-Holland HAARLEM, JUNI 2019

Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Noord-Holland HAARLEM, JUNI 2019 PARK AGENDA 2019-2021 Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Noord-Holland WERKDOCUMENT HAARLEM, JUNI 2019 PARK NOORD-HOLLAND 2019-2021: STEVEN SLABBERS PARK Agenda 2 Landschapsarchitect

Nadere informatie

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos Concept Concept Concept Concept CRU05.095 Lekker leven in Flevoland Wat willen we bereiken: Een provincie met goede recreatieve mogelijkheden voor zowel de inwoners als de Randstadbewoners, het behoud

Nadere informatie

41 BADHOEVEDORP OBSERVATIES

41 BADHOEVEDORP OBSERVATIES 04. observaties. "De stedenbouwkundige structuur wordt gedragen door een aaneengesloten netwerk van bomenlanen, singels, plantsoenen en vijvers. Deze landschappelijke karakteristiek van het dorp is een

Nadere informatie

Heemstede, 19 november 2018

Heemstede, 19 november 2018 Heemstede, 19 november 2018 Betreft: vragen t.a.v. - Ontwikkelingen westkant Haarlemmermeer - toenemende verkeersdruk Heemstede, Cruquiusweg, Heemsteedse Dreef, Lanckhorstlaan - vrees voor overbewinkeling

Nadere informatie

expeditie Haarlemmermeer beeldverslag mesoniveau september 2017

expeditie Haarlemmermeer beeldverslag mesoniveau september 2017 expeditie Haarlemmermeer mesoniveau beeldverslag september 2017 Expeditie Mooi Noord-Holland TIJDENS EEN EXPEDITIE MOOI NOORD-HOLLAND WORDEN CONCRETE RUIMTELIJKE OPGAVE DIE IN DE PROVINCIE ACTUEEL ZIJN,

Nadere informatie

Informatie Duinpolderweg April 2016

Informatie Duinpolderweg April 2016 Informatieoverzicht Stichting Spoorvariant Nee zet zich actief in voor het behoud van de Ruigenhoek, de Zilkerpolder, het gebied rond de Veenenburgerlaan alsmede de gebieden rond de Noorderen Zuider Leidsevaart.

Nadere informatie

Duiven. Introductie. Bron:

Duiven. Introductie. Bron: Duiven Duiven Introductie Duiven is een levendige gemeente, bestaande uit het dorp Duiven en de kleinere kernen Groessen en Loo, respectievelijk ten zuidoosten en zuidwesten van het dorp Duiven. De gemeente

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

6 ruime bouwkavels in Cruquius Oude Kruisweg 206. Hier komen dromen dichtbij

6 ruime bouwkavels in Cruquius Oude Kruisweg 206. Hier komen dromen dichtbij 6 ruime bouwkavels in Cruquius Oude Kruisweg 206 Hier komen dromen Heemstede Cruquius Hoofddorp Ruimte voor uw dromen Droomt u van een eigen plek, op een unieke en vrije locatie? Kijk dan eens naar de

Nadere informatie

Probleemanalyse. in kader van Planstudie/MER Duinpolderweg. Willem Homan. Maart Royal HaskoningDHV, All rights reserved

Probleemanalyse. in kader van Planstudie/MER Duinpolderweg. Willem Homan. Maart Royal HaskoningDHV, All rights reserved Probleemanalyse in kader van Planstudie/MER Duinpolderweg Willem Homan Maart 2016 2016 Royal HaskoningDHV, All rights reserved Inhoud Ruimtelijk-economische context Bereikbaarheid Leefbaarheid en veiligheid

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025"

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie Wernhout 2025 Reactienota Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025" 1. Inleiding De ontwerp structuurvisie "Wernhout 2025" is op dinsdag 22 oktober 2013 gepresenteerd aan de bewoners en de Dorpsraad van Wernhout.

Nadere informatie

MEMO INLEIDING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE IN HISTORISCH PERSPECTIEF. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude College en raad KOPIE AAN:

MEMO INLEIDING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE IN HISTORISCH PERSPECTIEF. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude College en raad KOPIE AAN: MEMO AAN: T.A.V.: KOPIE AAN: Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude College en raad DATUM: 6 februari 2014 VAN: Harry ter Braak en Noortje Gerritsen BETREFT: Waardeprofiel PAGINA S: 5 INLEIDING Het wordt

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Dit uitvoeringsprogramma, behorende bij de Structuurvisie Borger- Odoorn, geeft aan op welke wijze de integrale gebiedsvisie

Nadere informatie

Plan van aanpak. Onderzoek verkeersmaatregelen dubbeldorp Lisse Lisserbroek

Plan van aanpak. Onderzoek verkeersmaatregelen dubbeldorp Lisse Lisserbroek Plan van aanpak Onderzoek verkeersmaatregelen dubbeldorp Lisse Lisserbroek 25 juli 2017 Pagina 1 van 6 1. Inleiding Voorliggend plan van aanpak beschrijft het onderzoek naar verkeersmaatregelen voor het

Nadere informatie

Stadsbouwmeester Haarlem deelt visie op woningbouwopgave :00

Stadsbouwmeester Haarlem deelt visie op woningbouwopgave :00 Stadsbouwmeester Haarlem deelt visie op woningbouwopgave 19-12-2017 11:00 Haarlem kent een grote woningbouwopgave. Hoe kan de gemeente daar binnen de grenzen plek voor vinden als nagenoeg elke vierkante

Nadere informatie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Versie definitief Datum juli 9 () Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Auteur Tineke Brouwers Het elfde onderzoek Op mei 9 kregen alle panelleden van dat moment ( personen) een e-mail met de vraag of zij

Nadere informatie

PREMATURE ONTWIKKELINGEN LANDELIJK GEBIED

PREMATURE ONTWIKKELINGEN LANDELIJK GEBIED PREMATURE ONTWIKKELINGEN LANDELIJK GEBIED In de aanloop naar het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan Landelijk Gebied is er een aantal plannen gepresenteerd welke mogelijk in de planperiode van dit

Nadere informatie

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron:

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: www.eropuit.nl) Introductie Zuidlaren maakt deel uit van de Drentse gemeente Tynaarlo, en is daarvan met 10.000 inwoners de op een na grootste kern. Zuidlaren is gesitueerd

Nadere informatie

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR In 2012 stond het eerste drieluik Van Eesterengesprekken, met bijbehorende excursies, in het teken van openbaar groen,

Nadere informatie

The landscape in between

The landscape in between The landscape in between Wat is de toekomst van het landschap tussen Eindhoven en Helmond? Hoe definieren we dit landschap tussen nu en 2070? Wie voert het beleid in dit landschap? URBAN L AB Rijk van

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 van Gedeputeerde Staten op vragen van J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 Onderwerp Ontwikkelplan Oranjebonnen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics Nota Ruimte budget Klavertje 25,9 miljoen euro (waarvan 3 miljoen euro voor glastuinbouwgebied Deurne) Planoppervlak 908 hectare (waarvan 150 hectare voor glastuinbouwgebied Deurne) (Greenport Trekker

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

Met deze brief vragen wij dan ook aan het College of ze de uitgesproken belofte uit het Gemeenteblad van oktober 2014 gestand wil doen.

Met deze brief vragen wij dan ook aan het College of ze de uitgesproken belofte uit het Gemeenteblad van oktober 2014 gestand wil doen. Aan de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude t.a.v. College van Burgemeester en Wethouders Haarlemmerstraatweg 51 1165 MJ Halfweg Datum, 30 december 2014 Onderwerp: omgevingsvergunning voor Sugar City

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

West Maas en Waal. Bron:

West Maas en Waal. Bron: West Maas en Waal Bron: www.maaswaalweb.nl West Maas en Waal Introductie West Maas en Waal is een Gelderse fusiegemeente van acht kernen die gelegen zijn tussen de rivieren Maas (zuidkant) en Waal (noordkant).

Nadere informatie

G r o e n d o o r r o o d. groen ROOD ROOD

G r o e n d o o r r o o d. groen ROOD ROOD G r o e n d o o r r o o d groen ROOD ROOD Inleiding De ruimtelijke vraagstukken in ons land veranderen van aard. Ze worden integraler, complexer en vragen om innovatieve oplossingen. Het gaat niet langer

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Resultaten gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek

Nota van B&W. Onderwerp Resultaten gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek Nota van B&W Onderwerp Resultaten gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. C.M.J. Meulenbelt Telefoon 5113707 E-mail: k.meulenbelt@haarlem.nl SO/SG Reg.nr.

Nadere informatie

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012 Structuurvisie Losser Commissie Ruimte 24 april 2012 Doel en status nwro verplicht gemeenten een structuurvisie op te stellen waarin het ruimtelijk beleid in hoofdzaak vastligt en de samenhang met andere

Nadere informatie

Hengelo, Hart van Zuid

Hengelo, Hart van Zuid Hengelo, Hart van Zuid Nota Ruimte budget 14,5 miljoen euro Planoppervlak 50 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ROC van Twente Internationale potentie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

stads- en landschapsontwerp Wonen Westerkade HA Utrecht

stads- en landschapsontwerp Wonen Westerkade HA Utrecht Wonen Prachtwijk Presikhaaf Wonen Arnhem Project: Grootschalige herstructurering van de Vogelaarwijk Presikhaaf Deltakwartier te Arnhem, ca. 680 woningen. Opdracht: Kwaliteitsimpuls stedenbouwkundig plan,

Nadere informatie

5. Typologieën voor bebouwing

5. Typologieën voor bebouwing 5. Typologieën voor bebouwing Met de eerder genoemde landschappelijke nrichting als basis is tijdens workshops gediscussieerd over geschikte vormen van bebouwing in het gebied. Belangrijke conclusie daarin

Nadere informatie

beschrijving plankaart.

beschrijving plankaart. 06. plan. "Op en langs het voormalige tracé van de A9 wordt de vrijkomende ruimte gebruikt om nieuwe hoogwaardige woongebieden te realiseren binnen de bebouwde kom van Badhoevedorp. Deze gebieden krijgen

Nadere informatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie Structuurvisie Noord-Holland Achtergrondinformatie Structuurvisie: waarom en wat? - Inwerkingtreding Wro 1 juli 2008 - elke overheidslaag stelt eigen structuurvisie op (thema of gebied) - structuurvisies

Nadere informatie

Beleidsanalyse. plattelandsontwikkeling. 1,9 mld menselijk kapitaal

Beleidsanalyse. plattelandsontwikkeling. 1,9 mld menselijk kapitaal Beleidsanalyse De gemeente Nieuwkoop heeft voor de uitwerking van de structuurvisie een beleidsanalyse laten uitvoeren. In de beleidsanalyse is beoordeeld welke beleidsplannen en programma s van verschillende

Nadere informatie

Bijlage 1: Ladder van duurzame verstedelijking

Bijlage 1: Ladder van duurzame verstedelijking Bijlage 1: Ladder van duurzame verstedelijking Het project Uiterweg 222 te Aalsmeer is een transformatieproject. Een kwekerij met ca. 13.000 m2 glas zal worden ontmanteld en een agrarisch gebied (van 25.000

Nadere informatie

Themabijeenkomst natuur en landschap. Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Themabijeenkomst natuur en landschap. Natuur- en recreatieplan Westfriesland Themabijeenkomst natuur en landschap Natuur- en recreatieplan Westfriesland Programma (Toekomst) kracht van het gebied in beeld krijgen Start (13.00 uur) Welkom en toelichting natuur- en recreatieplan

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

Nota van Beantwoording Zienswijzen. Ontwerpbestemmingsplan. Ruimte voor de Grecht

Nota van Beantwoording Zienswijzen. Ontwerpbestemmingsplan. Ruimte voor de Grecht Nota van Beantwoording Zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Ruimte voor de Grecht DSPDF_1CB_31313139393036373432.doc Afdeling Ruimtelijke ontwikkeling vakgroep Ruimtelijke ordening Mei 2013 Gemeente Woerden,

Nadere informatie

Rucphen. Introductie. Gemeente Rucphen (bron: wattedoenin.nl)

Rucphen. Introductie. Gemeente Rucphen (bron: wattedoenin.nl) Rucphen Rucphen Introductie Rucphen maakt deel uit van de gelijknamige gemeente in het westen van Noord-Brabant, tegen de grens met België aan. De gemeente bestaat uit een driehoek van drie bij elkaar

Nadere informatie

Nota van B&W. OnderwerpOntwikkelingskader De Liede

Nota van B&W. OnderwerpOntwikkelingskader De Liede Nota van B&W OnderwerpOntwikkelingskader De Liede Portefeuillehouder drs. M. J. BeZuijen Collegevergadering 29 juni 2004 Inlichtingen Hans Poulssen (023-5676183) Registratienummer Samenvatting Op 9 maart

Nadere informatie

Goedemiddag, mijn naam is Peter van Steensel

Goedemiddag, mijn naam is Peter van Steensel Goedemiddag, mijn naam is Peter van Steensel Ik ben directeur van het Programmabureau Groene Hart, de werkorganisatie van de Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart Ik ga u iets laten zien over de ontwikkelingen

Nadere informatie

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg Bedrijvenpark Noord Surfplas Bedrijvenpark zuid Bedrijventerrein T58 Bedrijvenpark te midden van groen

Nadere informatie

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren "Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede".

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede. www.vriendenvanhetgooi.nl Aan B&W van de gemeente Wijdemeren Cc gemeenteraad Wijdemeren Postbus 190, 1230 AD Loosdrecht, Per email: postbus@wijdemeren.nl Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Het Hart van Holland. Omgevingsvisie 2040

Het Hart van Holland. Omgevingsvisie 2040 Het Hart van Holland Regionale Agenda Omgevingsvisie 2040 GEMEENTERAAD KAAG & BRAASSEM 7 DECEMBER 2016 JEROEN TRAUDES kaag en braassem katwijk leiden leiderdorp noordwijk oegstgeest teylingen voorschoten

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt Collegevergadering 6 januari 201 5 inlichtingen Herman Nijman (023 5676889) Registratienummer 2014.0057122

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

WERKBOE. STRUCTUURVISIEKAART versie 3.1 THEMAKAARTEN. Noord-Holland. Analyses en verkenning. Bijlage bij de Structuurvisie en het Uitvoeringsprogramma

WERKBOE. STRUCTUURVISIEKAART versie 3.1 THEMAKAARTEN. Noord-Holland. Analyses en verkenning. Bijlage bij de Structuurvisie en het Uitvoeringsprogramma Bijlage bij de Structuurvisie en het Uitvoeringsprogramma NH2040 STRUCTUURVISIEKAART versie 3.1 THEMAKAARTEN - Voldoende bescherming tegen overstroming en wateroverlast - Voldoende bescherming van grond-,

Nadere informatie

Naar een duurzame inrichting van Aruba

Naar een duurzame inrichting van Aruba Minister van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu Gobierno di ARUBA 1 2019 RUIMTELIJK ONTWIKKELINGSPLAN 20 18-20 22 N A T U U R- Naar een duurzame inrichting van Aruba Brochure concept Ruimtelijk

Nadere informatie

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden,

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden, Leden van Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Onderwerp Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid Datum 10

Nadere informatie

Bijlage 3 Concept regionale ontwikkelingsstrategie knooppunten

Bijlage 3 Concept regionale ontwikkelingsstrategie knooppunten Bijlage 3 Concept regionale ontwikkelingsstrategie knooppunten De regionale ontwikkelingsstrategie geeft concreet uitwerking aan het schaalniveau kiezen tussen knooppunten in de corridor en aan andere

Nadere informatie

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Inhoudsopgave 1. Locatie 1 2. Omgeving 1 3. Park 2 3.1 Sfeer 2 3.2 Ecologische verbindingszone 2 3.3 Vakantiewoningen 3 3.4 Plattegrond 3 3.5 Wandelbrug

Nadere informatie

Almelo Waterrijk >>>

Almelo Waterrijk >>> Almelo Waterrijk >>> Masterplan Stedenbouwkundig plan Fase 1 HOSPER - ALMELO WATERRIJK p.2/8 Uitwerkingsplannen eerste twee buurten Almelo Waterrijk project masterplan stedenbouwkundig plan, bkp en landschappelijk

Nadere informatie

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron:

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron: Medemblik Medemblik Introductie De stad Medemblik maakt deel uit van de Noord-Hollandse gemeente met dezelfde naam. De gemeente Medemblik bestaat uit 15 kernen met in totaal 43.000 inwoners. Wervershoof

Nadere informatie

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven SAMEN voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven Het stedelijk gebied is in ontwikkeling. Het succes van bedrijven als ASML en VDL, de designsector en vele

Nadere informatie

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Dames en heren, Dit is de langste dag van het jaar. Vandaag begint

Nadere informatie

en waarom met de aanleg van de N207-Zuid het tegendeel wordt bereikt

en waarom met de aanleg van de N207-Zuid het tegendeel wordt bereikt EEN BETERE BEREIKBAARHEID EN LEEFBAARHEID VOOR DE REGIO WADDINXVEEN / BOSKOOP / HAZERSWOUDE en waarom met de aanleg van de N207-Zuid het tegendeel wordt bereikt (Aangepaste) presentatie najaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Inspiratieavond ruimtelijke en economische visie Rijsenhout

Inspiratieavond ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Inspiratieavond ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Programma 20.05 uur Toelichting door wethouder Elzakalai 20.15 uur Presentatie visie Rijsenhout (Gerben Enserink) 20.25 uur Presentatie Ringvaart

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Na een regionale werkconferentie in Venlo, zijn op 24 september 2018 zo n 70 medewerkers van verschillende Zuid-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk,

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Nr. 2 - Juli 2011 Klankbordgroep In de klankbordgroep worden belanghebbenden uit het gebied geïnformeerd over de voortgang van het project. Ideeën over de invulling

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Verzoek provincie Noord-Holland om deel te nemen aan iepenbeheerorgansiatie Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. R. Elsenaar Telefoon 5113386 E-mail: relsenaar@haarlem.nl

Nadere informatie

Quick Scan groen/blauwe effecten woningbouwlocaties Deltametropool

Quick Scan groen/blauwe effecten woningbouwlocaties Deltametropool 'HOWDPHWURSRROODQJVEXLWHQUDQGYHUVWHGHOLMNHQ Quick Scan groen/blauwe effecten woningbouwlocaties Deltametropool Verschenen in: tijdschrift ROM 2004 nr.1 Auteurs: Rienk Kuiper, Raymond de Niet en Ton de

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Er is een aantal belangrijke redenen om ook nu voorrang te geven aan het fietspad langs de Ringvaart:

Er is een aantal belangrijke redenen om ook nu voorrang te geven aan het fietspad langs de Ringvaart: Hillegom Gemeente Hillegom College van B&W T.a.v. dhr I. ten Hagen cc: gemeenteraad Hillegom, 11-6-2015 Betreft: Fietspad langs de Ringvaart Geacht college, De plannen en het tracé van het fietspad langs

Nadere informatie

BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016

BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016 BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016 Inleiding Projectleider Ronald Roos opent de avond. Hij stelt de collega s van deze avond voor: Zanne Schors (adviseur stedelijke ontwikkeling),

Nadere informatie

Alternatieve locaties Hoeksche

Alternatieve locaties Hoeksche Alternatieve locaties Hoeksche Waard Nieuw Reijerwaard / Westelijke Dordtse Oever Nota Ruimte budget 25 miljoen euro (11 miljoen euro voor Nieuw Reijerwaard en 14 miljoen euro voor Westelijke Dordtse Oever)

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Congres Greenport Holland-Rijnland. 4 april 2007

Congres Greenport Holland-Rijnland. 4 april 2007 Congres Greenport Holland-Rijnland 4 april 2007 Collage oude visies Foto stapel boekjes Internationale concurrentiepositie Randstad Positionering Randstad tov andere metropolen: versterken internationale

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 24. Haarlem, 14 maart Onderwerp: gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 24. Haarlem, 14 maart Onderwerp: gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 24 Haarlem, 14 maart 2006 Onderwerp: gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek Bijlagen: - Concept - eindrapportage gebiedsuitwerking Haarlemmermeer

Nadere informatie

RAADSBESLUIT 19R.00183

RAADSBESLUIT 19R.00183 RAADSBESIT 19R.00183 Agendapunt: nderwerp: mgevingsagenda Woerden De raad van de gemeente W oerden; gelezen het voorstel d.d. 12 maart 2019 van: - burgemeester en wethouders gelet op het bepaalde in de

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

IJsseldelta- Zuid. Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro. Planoppervlak 650 hectare

IJsseldelta- Zuid. Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro. Planoppervlak 650 hectare IJsseldelta- Zuid Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro Planoppervlak 650 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Aanleg Hanzelijn met linksonder viaducten

Nadere informatie

2 0 JUNI De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250. Ruimtelijke Ontwikkeling Hans Poulssen

2 0 JUNI De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250. Ruimtelijke Ontwikkeling Hans Poulssen gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Q & A Woningbouwprogramma Bispinckpark/ Landje van Van Riessen

Q & A Woningbouwprogramma Bispinckpark/ Landje van Van Riessen Q & A Woningbouwprogramma Bispinckpark/ Landje van Van Riessen Wat zijn de uitgangspunten voor het stedenbouwkundig perspectief van Landje van Van Riessen, Bispinckpark en Dr. Dirk Bakkerlaan? De ontwikkelingen

Nadere informatie