1 ONTWIKKELINGEN VAN DE INTERCONNECTIECAPACITEIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 ONTWIKKELINGEN VAN DE INTERCONNECTIECAPACITEIT"

Transcriptie

1 Verslag over de vooruitgang van de ontwikkeling van de interconnectiecapaciteit en het vraagbeheer 4 juli 2014

2 SITUERING Elia System Operator ( Elia ) werd op 18 juli 2013 geïnformeerd over de beslissingen die werden genomen door de federale regering tijdens het kernkabinet van 5 juli 2013 met het oog op het waarborgen van de bevoorradingszekerheid van elektriciteit in België. Deze beslissingen bevatte het verzoek aan Elia om semestrieel een verslag over te maken aan de regering over de vooruitgang van de verdere ontwikkeling van de interconnectiecapaciteit en het vraagbeheer. Een eerste semestrieel verslag werd opgeleverd op 20 december Met dit tweede rapport wenst Elia terdege een nieuwe stand van zaken te geven. Elia deelt ten volle de bezorgdheden rond de bevoorradingszekerheid, in het bijzonder naar aanleiding van de aankondigingen tot gedeeltelijke of definitieve sluiting van klassieke productieeenheden (fossiel en nucleair) in België. Het blijft aldus van primordiaal belang om over een voldoende groot en betrouwbaar nationaal productiepark te kunnen beschikken. In dat opzicht dienen de ontwikkeling van het vraagbeheer en de interconnectiecapaciteit als belangrijke bouwstenen van een goedwerkende elektriciteitsmarkt, eerder als complement dan wel als substitutie van nationaal verankerde productiecapaciteit beschouwd te worden. Voor de komende winterperiode , werkt Elia in overleg met de publieke autoriteiten aan een ambitieus project, bekend onder de naam BE Ready, met als doelstelling om alle mogelijke initiatieven van Elia of externe actoren te bestuderen in het kader van een maximaal streven naar bevoorradingszekerheid. De ontwikkelingen van de interconnectiecapaciteit en de integratie van het vraagbeheer zijn vanzelfsprekend nauw verweven met een dergelijk programma. In ieder geval is Elia op beide fronten reeds heel actief, worden barrières doorbroken en nieuwe samenwerkingen aangegaan. Aan de hand van dit verslag, dat opgedeeld is in twee grote hoofdstukken wordt een overzicht gegeven van recente evoluties, met een actuele stand van zaken en waar mogelijk een inschatting voor het toekomstige verloop. Hoofdstuk 1 behandelt de ontwikkelingen van de interconnectiecapaciteit aan de hand van een algemene informatietabel en vervolgens een overzicht per project. In hoofdstuk 2 worden de evoluties inzake het vraagbeheer besproken, zowel voor wat betreft de deelname van de vraag in de markt van de ondersteunende diensten, de energiemarkt in het algemeen als in het kader van de strategische reserves.

3 INHOUDSOPGAVE 1 Ontwikkelingen van de interconnectiecapaciteit Overzichtstabel Noordgrens PST e 380kV verbinding Doel Zandvliet BRABO STEVIN NEMO ALEGrO Zuidgrens: Avelin - Horta Interconnectie met Luxemburg Maximale simultane importcapaciteit Conclusie de vooruitgang van het vraagbeheer Inleiding Toelichting over de kenmerken en vereisten voor directe deelname van de vraagzijde Deelname van de vraagzijde aan de energiemarkt Deelname van de vraagzijde aan de ondersteunende diensten: de veranderingen die Elia plant in Primaire reserve geleverd via industriële belasting (R1 Load) Tertiaire reserve geleverd door onderbreekbare afpnames (Onderbreekbaarheid of ICH) Tertiaire reserve van diensten voor profielaanpassing (R3 Dynamic Profile of R3 DP) Niet-gereserveerd tertiair regelvermogen - Vrije biedingen vanuit geaggregeerde productie-eenheden Strategische Reserve geleverd door de vraagzijde Conclusies... 18

4 1 ONTWIKKELINGEN VAN DE INTERCONNECTIECAPACITEIT 1.1 Overzichtstabel Als algemeen overzicht wordt een samenvattende tabel weergegeven met de actuele stand van zaken van de projecten die momenteel door Elia worden ontwikkeld ter verhoging van de interconnectiecapaciteit. Vervolgens wordt een toelichting per project voorzien. Tabel 1.1: Overzichtstabel interconnectieprojecten Elia Project Beoogde interconnectie capaciteitstoename [MW] 1 Huidige projectfase 4 Zuidgrens: Avelin/Mastaing - Horta Nieuwe interconnectie met Luxemburg: PST 1000 Noordgrens: PST 4 + Projectontwikkeling Doel-Zandvliet Projectontwikkeling Noordgrens: BRABO STEVIN Noodzakelijk Projectontwikkeling voor NEMO BE-UK: NEMO 1000 Projectontwikkeling BE-DE: ALEGrO Projectontwikkeling Projectontwikkeling Projectontwikkeling Voorziene realisatie: huidige schatting Voorziene realisatie: vorige schatting Budget inschatting 7 [M ] Versterking van de interconnectie met Luxemburg: Twee bijkomende 220 kv circuits 700 Studie De capaciteitstoenames bepalen het individuele niveau van de interconnectie (voor bepaalde projecten dienen de capaciteitstoenames nog officieel herbevestigd te worden met de betrokken netbeheerders uit de buurlanden). 2 Waarde opgenomen in het federaal ontwikkelingsplan , punt De waarde van 400MW is een eerste inschatting gemaakt gedurende de studiefase, rekening houdend met de nodige interne versterkingen die tegen 2017 worden uitgevoerd in het Luxemburgse net en rekening houdend met het feit dat de injectie van de Twinerg productie-eenheid zou verhuizen van de regelzone van Elia naar die van CREOS. In ieder geval blijft de centrale van Twinerg tot minstens einde 2017 deel uitmaken van de regelzone van Elia. Deze waarde dient bovendien bevestigd te worden tijdens het uitwerken van de toekomstige operationele procedures die van toepassing zullen zijn voor de nieuwe interconnectie met Luxemburg. 4 De projectfasen worden als volgt gedefinieerd: - Voorstudie: in samenwerking met de betrokken TSO van het buurland, wordt de nood aan versterking gevaloriseerd en worden mogelijke oplossingen in kaart gebracht. - Studie: de mogelijke oplossingen komende uit de voorstudie worden verder geanalyseerd, zodoende de meest gepaste oplossing vanuit technisch-economisch perspectief te weerhouden.

5 - Projectontwikkeling: de weerhouden oplossing wordt in detail uitgewerkt met het oog op de praktische realisatie ervan. Tevens worden de nodige vergunnings- en Europese aanbestedingsprocedures doorlopen, en wordt waar van toepassing het regulatoir kader uitgewerkt. - Realisatie: dit betreft de concrete uitvoering van de werken op het terrein zodoende na realisatie gestart kan worden met de operationele uitbating van de nieuwe infrastructuur. 5 De timing van het Stevin project is afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State betreffende de lopende annulatieprocedures van het GRUP. 6 Als vorige inschatting wordt de situatie weergegeven zoals gerapporteerd in het eerste verslag van 20 december Deze budgetten hebben enkel betrekking op de investeringen (CAPEX) in het transmissienetwerk die binnen de perimeter van Elia vallen. Het budget dat de TSO s uit de betrokken buurlanden voorzien om in samenwerking met Elia het project te realiseren is hier dus buiten beschouwing gelaten. 1.2 Noordgrens De versterking van de noordgrens van België heeft verschillende oorzaken die op elkaar inspelen, met name de evolutie van de internationale energiestromen, de mogelijke aansluiting van nieuwe centrale productie-eenheden op de Antwerpse Noord-Zuid-as en het verzekeren van het stijgend industrieel verbruik rond de haven van Antwerpen. Een deel van de capaciteitstoename op de noordgrens wordt dan ook op korte termijn beoogd middels de realisatie van de vierde PST en de 2 e 380kV verbinding Doel-Zandvliet, en op lange termijn gewaarborgd door het BRABO project PST e 380kV verbinding Doel Zandvliet Enerzijds zal een bijkomende dwarsregeltransformator geplaatst worden te Zandvliet, die het totaal aantal dwarsregeltransformatoren op de verbindingen met Nederland op 4 brengt (2 in onderstation Van Eyck, 2 in onderstation Zandvliet), en anderzijds zal een tweede 380kV draadstel tussen de onderstations van Doel en Zandvliet gerealiseerd worden door het upgraden van de huidige 150kV verbinding. In sommige exploitatie-omstandigheden, afhankelijk van de productiesituatie in België en de richting van de internationale energiefluxen zal dit project tot een capaciteitsverhoging van ongeveer 1000MW op de noordgrens kunnen leiden. De dwarsregeltransformator werd besteld, en in juni 2014 werd er een protocolakkoord ondertekend tussen Elia en de Nederlandse netbeheerder TenneT, die de technische oplossing en de verdere planning omkadert. Dit project bevindt zich nu in de fase van projectontwikkeling, waardoor volgendevergunningsdossiers werden ingediend bij de Vlaamse overheid: - April 2014: Het dossier van de stedenbouwkundige vergunning voor de dwarsregeltransformator en de aanpassingen van de milieuvergunning voor het onderstation Zandvliet; - Juni 2014: Het dossier van de stedenbouwkundige vergunning en de aanpassingen van de milieuvergunning voor het onderstation Doel.

6 Mits het verkrijgen van de benodigde bovenvermelde vergunningen verwacht Elia dit project in de loop van 2016 gerealiseerd te hebben. Op korte termijn is dit dus het eerste project dat zou leiden tot een concrete en significatie verhoging van de interconnectiecapaciteit (zie verder in punt 1.8) BRABO Het BRABO project moet de beoogde verhoging van de invoercapaciteit op de noordgrens op een meer robuuste manier realiseren (grotere scenario-onafhankelijkheid dan het voormelde PST 4 project) en de nodige versterking leveren voor de aansluiting van nieuwe productie-eenheden en het industrieel verbruik in het havengebied van Antwerpen. Het 380kV-net in de regio van Antwerpen zal een grondige aanpassing ondergaan, met als voornaamste wijziging het realiseren van een additionele 380kV verbinding tussen de onderstations van Zandvliet en Mercator en met de bijkomende oprichting van een 380kV onderstation te Lillo. Het vergunningskader zal ook hier een bepalende factor zijn, met name zijn volgende stappen ondernomen of gepland: - In navolging van de annulatie van het GRUP door de Raad van State op 29 juni 2011, heeft Elia de plan-mer procedure opgestart in 2012; - Op 9 december 2013 heeft Elia via de richtlijnen van de dienst MER de bevestiging gekregen welke alternatieve tracés dienen te worden opgenomen in het plan-mer dossier; - Momenteel Elia werkt samen met de dienst MER om tegen oktober 2014 het definitieve plan- MER in te dienen, wat zou moeten leiden tot een goedkeuring tegen november 2014 door de dienst MER van de Vlaamse Overheid; - Na deze goedkeuring, zal Elia een nieuwe GRUP procedure opstarten, waarvoor Elia verwacht in de loop van 2015 de definitieve vaststelling te verkrijgen; - Parallel aan de GRUP procedure zal Elia het project-mer dossier indienen, waarin verder bouwend op de studies van het plan-mer het gekozen tracé in detail wordt uitgewerkt en onderzocht; - In een laatste fase zullen de dossiers voor de stedenbouwkundige vergunning, federale wegvergunning en de verklaring van openbaar nut worden ingediend bij de bevoegde overheidsinstanties. Alle benodigde vergunningen worden dus verwacht tegen 2016, zodoende in 2016 kan gestart worden met de werken en het project in de loop van 2018 gerealiseerd kan worden. 1.3 STEVIN Het project STEVIN voorziet in de aanleg van een dubbele hoogspanningsverbinding van 380kV tussen Zomergem en Zeebrugge en de oprichting van een nieuw hoogspanningsstation te Zeebrugge. Hoewel dit project op zich geen interconnectie betreft, is de realisatie ervan wel een noodzakelijke voorwaarde om de interconnectie tussen België en het Verenigd Koninkrijk mogelijk te maken (project NEMO), en is aldus relevant in het kader van deze rapportering. Daarnaast beantwoordt STEVIN ook aan tal van andere behoeften. 1 1 Het project STEVIN maakt het mogelijk om de windenergie van windparken op zee aan land te brengen en naar het binnenland te transporteren, maakt de aansluiting mogelijk van bijkomende decentrale elektriciteitsproductie (wind, zon en andere vormen van duurzame energie) in de kuststreek en zorgt bovendien door de uitbreiding van

7 De aanvang van het project die oorspronkelijk voorzien was in 2014 is voor onbepaalde termijn vertraagd wegens lopende procedures bij de Raad van State. De projectplanning zal door Elia worden herbekeken in functie van de uitspraak van de Raad van State. Bij een effectieve annulatie van het GRUP, houdt Elia in eerste instantie rekening met 3 à 5 jaar vertraging, waardoor het Stevin project hoogstwaarschijnlijk niet voor 2020 gerealiseerd zou kunnen worden, met alle gevolgen van dien voor bovenvermelde behoeften. Momenteel worden de nodige vergunnings- en Europese aanbestedingsprocedures doorlopen, met name: - GRUP: annulatieprocedures zijn lopende bij de Raad van State. Met een aantal van de betrokken partijen heeft Elia ondertussen dadingsovereenkomsten gesloten. De hoorzitting van 6 juni 2014 van de Raad van State is uitgesteld naar 26 september 2014; - Project MER is reeds goedgekeurd op 25 oktober 2013; - De stedenbouwkundige vergunning voor het gehele project werd op 4 juni 2014 afgeleverd door de Vlaamse Regering; - De milieuvergunningen voor het bouwen van de 3 hoogspanningsstations werden op 27 mei 2014 afgeleverd door de provincie West-Vlaanderen; - De dossiers voor de verklaring van openbaar nut en de wegvergunning zijn ingediend bij de AD Energie en lopende. 1.4 NEMO Het NEMO-project betreft een onderzeese tweerichtingskabelverbinding tussen Zeebrugge en Richborough (UK) van 1000MW op gelijkstroom, waarbij Elia in samenwerking treedt met National Grid, de transmissienetbeheerder van het Verenigd Koninkrijk. Op 20/11/2013 werd dit project opgenomen in de lijst van Projects of Common Interest (PCI) 2 van de Europese Commissie conform verordening 347/2013 van 17 april Terwijl Elia en National Grid nog in bespreking zijn met de CREG en Ofgem (de Britse regulator) om het concrete regulatoir kader uit te werken, worden momenteel volgende vergunnings- en Europese aanbestedingsprocedures doorlopen: - op 26/02/2013 werd het federale offshore dossier voor het verkrijgen van de kabellegvergunning en de milieuvergunning ingediend bij de AD Economie en de Minister van de Noordzee. De kabellegvergunning werd op 28/05/2014 en de offshore milieuvergunning op 24/03/2014 bekomen; - de finale onderhandelingen voor de engineering & realisatie van zowel de kabel als conversiestation zijn lopende met een beperkt aantal leveranciers; Vervolgens plant Elia in na finale investeringsbeslissing en toewijzing van de contracten aan leveranciers - de procedures te lanceren voor het verkrijgen van de vergunningen voor het onshore kabelgedeelte, de stedenbouwkundige vergunningen voor de kabels en het conversiestation, de milieuvergunning voor de conversiestations, de verklaring van openbaar nut en de wegvergunning. het 380 kv-net voor een aanzienlijke verbetering van de elektriciteitsbevoorrading in de West-Vlaamse regio waardoor het de verdere economische ontwikkeling mogelijk maakt in de strategisch belangrijke groeipool rond de haven van Zeebrugge. 2 PCI: Project of Common Interest. Door het dragen van een PCI- label kunnen de projecten een snellere en efficiëntere vergunningverleningsprocedure en verbeterde regelgevende behandeling ondervinden.

8 Mits het sluiten van een akkoord over het regulatoir kader, de mogelijkheid om het Stevin project in zijn huidige vorm te realiseren en het tijdig verkrijgen van alle vergunningen, plant Elia in 2016 te starten met de realisatie van NEMO. Elia verwacht dat dit project tegen eind 2018 technisch wordt opgeleverd om begin 2019 commercieel in operatie te zijn. 1.5 ALEGrO Dit project omvat een ondergrondse interconnectie tussen Lixhe en Oberzier (DE) van ongeveer 1000MW op gelijkstroom. Op 20/11/2013 werd dit project opgenomen in de lijst van Projects of Common Interest van de Europese Commissie conform verordening 347/2013 van 17 april Momenteel worden volgende vergunnings- en Europese aanbestedingsprocedures doorlopen, met name: - is de procedure voor de gedeeltelijke herziening van de sectorplannen, zoals beschreven in de CWATUPE, voor de opneming van de voorgestelde route (reservatieperimeter) gestart op 2 mei 2013 middels een publieke informatievergadering in Soumagne; - heeft het Besluit van de Waalse regering van 15 mei 2014 de inhoud van de milieueffectenstudie bepaald die in het kader van deze procedure dient te worden uitgevoerd; - wordt verwacht dat de Waalse regering overgaat tot een voorlopige herziening van de sectorplannen eind 2014, gevolgd door een openbaar onderzoek begin 2015; - wordt de definitieve herziening van de sectorplannen verwacht in de loop van 2015; - zijn alle Europese aanbestedingsprocedures voor de engineering & realisatie van zowel kabel als conversiestation lopende; Vervolgens plant Elia in na finale investeringsbeslissing en toewijzing van de contracten aan leveranciers - de procedures te lanceren om de unieke vergunning, de wegvergunningen en verklaringen van openbaar nut te bekomen. Rekening houdend met bovenstaand vergunningstraject, verwacht Elia in 2017 van start te kunnen gaan met de werken, zodoende het project tegen 2019 te realiseren. Ondertussen realiseert Elia de nodige interne netversterkingen met het oog op de integratie van de interconnectie (380kV onderstation Lixhe, versterking van de as Lixhe-Herderen). 1.6 Zuidgrens: Avelin - Horta Elia heeft in samenwerking met de Franse transmissienetbeheerder RTE een studie uitgevoerd om te bepalen wat de meest aangewezen strategie is om de interconnectie te versterken. De resultaten van deze bilaterale studie zijn ondertussen gefinaliseerd en gevalideerd middels studies die zijn uitgevoerd op ENTSO-E niveau, en bevestigen dat - bevestigen dat een versterking van de as Avelgem/Mastaing Avelin de eerste prioriteit dient te zijn in de verdere ontwikkeling van de interconnectie tussen België en Frankrijk; - bevestigen dat de technisch-economisch meest interessante oplossing om deze as te versterken erin bestaat de bestaande geleiders te vervangen door zogenaamde hoogperformantie geleiders, doorgetrokken tot aan het nieuwe 380kV onderstation Horta nabij Zomergem; - tonen aan dat in een tweede fase, afhankelijk van het ritme en de intensiteit van de integratie van hernieuwbare energie, additionele versterkingen nodig en/of opportuun zijn; Elia werkt momenteel aan een protocolakkoord met RTE en beoogt dit na de zomer te finaliseren zodoende

9 - voor de versterking van de as Avelgem/Mastaing-Horta over te schakelen van studiefase naar de fase van projectontwikkeling; - de nodige bijkomende studies te lanceren om de bovenvermelde tweede fase verder uit te diepen; De studiefase heeft eveneens de timing voor het verdere verloop van de versterking van de as Avelgem/Mastaign Horta met meer precisie in kaart gebracht, en stelt een realisatie tegen 2023 voorop. Deze datum van 2023 houdt tevens rekening met de afhankelijkheid in uitvoering ten opzichte van het project ter versterking van de 380kV as Horta-Mercator (ook hier betreft het de vervanging van bestaande geleiders door hoogperformantie geleiders), en zal blijvend worden geëvalueerd in functie van de vooruitgang van dat project. 1.7 Interconnectie met Luxemburg Sinds 2009 heeft Elia in samenwerking met de betrokken transmissienetbeheerders van Luxemburg (CREOS), Frankrijk (RTE) en Duitsland (Amprion) een gemeenschappelijke visie en bijhorende studies uitgewerkt voor een verdere integratie van het Luxemburgse net, met deze van de omliggende transmissienetbeheerders. Deze studies hebben aangetoond dat de ontwikkeling van een 220kV interconnectie tussen België en Luxemburg het meest gepaste scenario is. Ook dit project werd op 20/11/2013 opgenomen in de lijst van Projects of Common Interest van de Europese Commissie conform verordening 347/2013 van 17 april Dit scenario werd geofficialiseerd in een protocolakkoord tussen Elia en CREOS, dat door de partijen ondertekend werd op 25 juni Dit protocolakkoord werd ook aan beide nationale regulatoren en aan de twee nationale met Energie bevoegde Ministers voorgesteld. Het laatste nodige akkoord van Sotel Réseau et Cie en Sotel SC om een deel van hun assets ter beschikking van CREOS te stellen in het kader van dit protocolakkoord werd onlangs afgesloten. Op korte termijn zal een dwarsregeltransformator (PST) worden geplaatst in het Luxemburgse net ter hoogte van het onderstation Schifflange; deze transformator blijft niettemin in de Belgische regelzone en zal door Elia beheerd worden. Dit project bevindt zich momenteel in de projectontwikkelingsfase, waarbij de bestelling van de PST eind juni 2014 is voorzien. Constructie en integratie van de PST in het netwerk zal ongeveer 1 jaar in beslag nemen, zodoende deze eerste stap in de ontwikkeling van de interconnectie tussen België en Luxemburg in de tweede helft van 2015 verwacht wordt. De voorbereiding van de commercialisatie van de beschikbare interconnectiecapaciteit tussen de verschillende betrokken transmissienetbeheerders, is lopende. In parallel worden verschillende varianten voor een lange-termijn oplossing beschouwd. Het scenario dat momenteel de voorkeur geniet, voorziet in de installatie van twee 220kV kabels tussen de onderstations van Aubange (België) en Bascharage (Luxemburg) met mogelijks installatie van bijkomende PST s op deze kabels. Dit scenario dient nog te worden bevestigd middels lopende studies. De realisatie van dit project wordt verwacht tegen Maximale simultane importcapaciteit Zoals aangekondigd in de eerste versie van dit vooruitgangsrapport, heeft Elia een interne studie uitgevoerd inzake de globale importcapaciteit van België, na realisatie van de voorziene investeringen en rekening houdend met flux-, spannings- en stabiliteitscriteria. Deze criteria leiden ertoe dat de verhoging van de globale importcapaciteit van België niet gelijkgesteld mag en kan worden aan de som van de beoogde verhogingen aan importcapaciteit van de verschillende individuele projecten. De operationele veiligheid van het systeem dient immers te

10 allen tijde gewaarborgd te blijven, waardoor bovenvermelde criteria beperkingen inhouden die in rekening gebracht moeten worden. De voorlopige resultaten van de studie concentreren zich op de toestand voor de winter 2016/2017, na de realisatie van de vierde PST (tweede te Zandvliet) aan de Noordgrens, gecombineerd met het noodzakelijk realiseren van het tweede draadstel op 380kV tussen Doel en Zandvliet. In een tweede fase zal de studie een uitgebreidere analyse maken over: - de evaluatie van de maximale importcapaciteit op andere momenten in het jaar, zijnde tussenseizoens- en zomersituaties, dus complementair aan de huidige analyse voor de winterperiode (maximale afname); - de evaluatie van de maximale importcapaciteit na realisatie van de voorziene HVDC projecten (Alegro / NEMO) in Indien de externe factoren niet wijzigen, wordt voor de winter van 2016/2017 een verhoging van 1000MW van de zonale importlimiet vooropgesteld. Deze verhoging zal echter gepaard moeten gaan met het bijkomend installeren van de nodige reactieve compensatiemiddelen, ter ondersteuning van de spanning in de regio s Brussel en Henegouwen. Zoniet zullen de klassieke productiemiddelen in België beschikbaar moeten blijven om deze spanningsregelingsdienst te leveren. Vandaag wordt er in de winter 3500MW ter beschikking gesteld van de markt, hetgeen dus na deze bovenvermelde investeringen zou kunnen oplopen tot 4500MW. Er dient echter aan volgende voorwaarden voldaan te zijn: - het Belgische netwerk is volledig beschikbaar, d.w.z. geen geplande of onvoorziene onbeschikbaarheden van de netwerkinfrastructuur die zoals heden ook het geval zou zijn de importcapaciteit zouden beperken; - de situatie met 4500MW import veroorzaakt geen netwerkproblemen op CWE niveau. Validatie van het netwerk buiten België wordt in bovenvermelde studie immers niet in beschouwing genomen, maar maakt in realiteit deel uit van de dagdagelijkse operationele analyse en coördinatie waarin de CWE TSO s via CORESO betrokken zijn. Inderdaad, een importniveau van 4500MW kan in sommige omstandigheden het benutten van het maximale bereik van de PSTs op de noordgrens vereisen, wat tot congesties in de netwerken van de buurlanden kan leiden; - een import van 4500MW impliceert dat de energie effectief beschikbaar dient te zijn in de buurlanden en deze door de verantwoordelijke marktspelers ook effectief aangekocht wordt voor import naar België; - zolang de benodigde reactieve compensatiemiddelen niet geïnstalleerd zijn, dienen de nodige productiemiddelen in België beschikbaar te zijn om opgeroepen te kunnen worden ter ondersteuning van de spanning ( must runs op de klassieke centrale eenheden). Tenslotte moet onderlijnd worden dat bovenstaande conclusie geldt voor een winterpiek met een gemiddelde productie door wind en zon. Op momenten met veel productie door wind en/of zon, zullen er echter steeds minder klassieke centrale productie-eenheden draaien bij situaties met 4500MW import. In deze specifieke situaties zullen additionele must runs nodig zijn op klassieke centrale eenheden in de betrokken zones (Langerbrugge, Limburg of Antwerpen) om de spanning te ondersteunen. Dit wordt verder bestudeerd in de tweede fase van de studie middels de evaluatie van tussenseizoens- en zomersituaties.

11 1.9 Conclusie De verdere ontwikkeling van het transmissienet, met in het bijzonder de interconnecties met de buurlanden, is van essentieel belang om tegemoet te komen aan de energie-uitdagingen van morgen, waarvoor Elia een proactieve rol op zich neemt voor de realisatie ervan. De technisch-economische verantwoording van deze verschillende interconnecties gebeurt volgens de in ENTSO-E vastgelegde Cost-Benefit Analysis (CBA) methode. Ze leidt tot positieve resultaten voor de verschillende Elia projecten op basis van marktuitwisselingsopportuniteiten (optimalisatie energiemix, integratie hernieuwbare bronnen op CWE schaal, etc.) die door deze projecten geboden worden. De tijdshorizon voor de projecten is verschillend en ook de uitdagingen zijn projectspecifiek. Een wederkerende constante is echter de lange en moeizame vergunnings- en beroepsprocedures waarin grote infrastructuurprojecten verzeild (dreigen te) geraken. Ondanks het duidelijk maatschappelijk belang en de kwalificatie van projecten als project van algemeen belang (PCI) door de Europese Commissie, is de realisatie ervan afhankelijk van de public acceptance, het feit of vergunningen snel afgeleverd worden en of er gerechtelijke procedures aangespannen worden door openbare besturen of burgers. De nodige aandacht hiervoor en ondersteuning van de betrokken overheden wordt door Elia als een determinerende succesfactor beschouwd om deze projecten tijdig te kunnen realiseren. De verschillende geplande interconnecties zullen de importmogelijkheden vanuit de buurlanden aanzienlijk doen toenemen. Niettemin mag de globale importcapaciteit niet gelijkgesteld worden aan de som van de geïdentificeerde individuele capaciteiten per grens. De huidige simultane importlimiet van 3500MW kan rekening houdend met de nodige investeringen in reactieve compensatiemiddelen en beschreven randvoorwaarden worden verhoogd naar 4500MW in de winter, na installatie van de vierde PST en de realisatie van de versterking Doel-Zandvliet voorzien in Tenslotte, is het belangrijk vast te stellen dat ook in de buurlanden sluitingsprogramma s van productiecentrales aangekondigd worden. Aldus dient de randvoorwaarde betreffende de beschikbaarheid van energie voor invoer uit de buurlanden op de piekmomenten die bepalend zijn voor de bevoorradingszekerheid, gevalideerd te worden middels een analyse van het productiepark op CWE niveau. Dit illustreert dat hoewel de elektriciteitsmarkt een Europees gegeven is er een gebrek is aan Europese coördinatie op het vlak van de evolutie van het productiepark. De lidstaten hebben immers nog steeds de volledige autonomie om hun eigen energiemix te bepalen en te voorzien in hun eigen bevoorradingszekerheid. In een context van het ontwikkelen van bijkomende importcapaciteit, bestaat de uitdaging er dus in om een Europese bevoorradingszekerheid te waarborgen, waarbij de maatregelen van de verschillende lidstaten op elkaar afgestemd worden en zo weinig mogelijk invloed hebben op de werking van de Europese markt.

12 2 DE VOORUITGANG VAN HET VRAAGBEHEER 2.1 Inleiding Het vraagbeheer 3 zal een belangrijke bijdrage leveren om een antwoord te bieden op de diverse uitdagingen die het beheer van het elektriciteitsnet de laatste jaren met zich meebrengt. De massale intrede van hernieuwbare productie die gekenmerkt wordt door grote variabiliteit en onvoorspelbaarheid op het vlak van de productie en door een beperkte mate van moduleerbaarheid, draagt samen met een groot deel van de weinig flexibele 4 productie die in België geïnstalleerd is, bij tot de toegenomen behoefte aan flexibiliteit in de regelzone. Elia werkt al verschillende jaren op meerdere pistes om de onevenwichten in de regelzone te beperken: een verbetering van de incentives om het evenwicht te behouden, een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden van flexibiliteit en vooral, het beheer van de vraag. Anderzijds dragen factoren zoals de opkomst van de gesubsidieerde hernieuwbare energieproductie en de evolutie van de groothandelsprijzen voor elektriciteit, gas, kolen en CO2 bij tot een verdere afname van het aantal werkingsuren van de klassieke gascentrales 5. Die worden zo almaar minder rendabel en daarom hoe langer hoe vaker tijdelijk of definitief gesloten, wat op zijn beurt de bevoorradingszekerheid van het land in gevaar brengt. Dit vertaalt zich sinds enkele jaren in een stijging van de kosten voor bepaalde ondersteunende diensten. Daarnaast heeft Elia, door middel van een wettelijk kader dat de minister van Energie begin 2014 heeft uitgewerkt voor de aanleg van strategische reserve en in overeenstemming is met artikel 7quater van de Elektriciteitswet, de instructie gekregen om een strategische reserve aan te leggen voor een periode van 1 tot 3 jaar beginnend op de eerste dag van de komende winterperiode, 1 november Dit hoofdstuk bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt de evolutie beschreven die sinds het vorige rapport heeft plaatsgevonden, meer bepaald op het gebied van de deelname van de vraagzijde aan de elektriciteitsmarkt. Aangezien dit rapport twee maal per jaar wordt aangepast en de cyclus van de ondersteunende diensten eerder een jaarlijkse evolutie kent, beschrijft dit deel de ontwikkeling van producten voor de vraagzijde die Elia tijdens de volgende cyclus wil aanbieden. Het tweede deel betreft de deelname van de vraagzijde aan de strategische reserve waarvan de aanleg van start gegaan is in de eerste helft van Omdat de aanbestedingsprocedures voor de strategische reserve voor de winterperiode van 1 november 2014 tot 31 maart 2015 en de ondersteunende diensten voor het jaar 2015 op dit moment nog lopen, zijn er nog geen gegevens beschikbaar over de deelnemende volumes aan de vraagzijde. 2.2 Toelichting over de kenmerken en vereisten voor directe deelname van de vraagzijde Het verbruiks-/productieprofiel van een industriële belasting of een decentrale productieeenheid wordt in eerste instantie bepaald door de "core business" van de installatie en in 3 De term 'vraag' verwijst in wat volgt naar de belasting of naar de decentrale niet-coördineerbare productie. 4 Bijvoorbeeld de nucleaire productie. 5 Hierbij spelen onder andere de huidige subsidiemechanismen een rol door de maximalisering van hernieuwbare productie onder alle omstandigheden te stimuleren.

13 tweede instantie door de elektriciteitsprijs. Een industriële klant zal zo enkel geneigd zijn om zijn verbruiks- en productieprofiel te laten variëren indien dat de werking van zijn industriële processen niet te veel verstoort. Dit betekent dat er slechts een beperkt aantal activaties per jaar mogelijk is en dat de beschikbaarheid sporadisch blijft 6. Deze beperking geldt voor vrijwel alle industriële sites. De combinatie van de vele en wijd uiteenlopende beperkingen en het grote aantal industriële sites dat aangesproken moet worden om een voldoende groot volume aan flexibel vermogen te bekomen, maakt het onmogelijk om een product "op maat" te ontwikkelen voor elk van deze sites. Door een beroep te doen op de diensten van een aggregator, kunnen deze verschillen gedeeltelijk gecompenseerd worden, maar er moet niettemin rekening gehouden worden met de technische beperkingen van industriële sites, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van specifieke producten waarvan de activatie aan voorwaarden onderworpen is. Ook wat betreft de bijdrage van genoemde producten om aan de behoeften van het elektriciteitsnet te voldoen, moet er rekening gehouden worden met hun activatievoorwaarden. o Zo zou het bij de aanleg van het totale volume van de reserve nodig kunnen blijken om van dit type producten een groter volume te contracteren dan er gedekt moet worden. o Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de limieten op de activaties 7 telkens wanneer de strategische reserve of de ondersteunende diensten geleverd door de vraagzijde aangesproken worden. Bij het rechtstreeks contracteren van diensten bij de netgebruikers (eventueel via aggregatoren) moet Elia toezien op het correct beheer van de impact die de activaties van deze diensten kunnen hebben op hun BRP en leverancier (onvoorziene wijzigingen in hun profiel op aanvraag van de TNB). Naast bovenvermelde beperkingen die eigen zijn aan de vraagzijde, moet aan heel wat uitdagingen het hoofd geboden worden om over het flexibele potentieel in het distributienet te kunnen beschikken en te kunnen benutten: o Het beschikbare volume per netgebruiker is relatief klein: de gebruikers moeten dus geaggregeerd worden. Het aantal betrokken spelers (verbruiker, aggregator, leverancier, BRP, DNB) neemt toe en hun onderlinge contractuele relaties worden zeer complex. o Het feit dat er geen nominaties per toegangspunt ingediend worden, maakt het moeilijk de geleverde energie te identificeren. o Deze twee factoren maken op hun beurt de bepaling van de reële impact op de betrokken BRP(s) en leveranciers extreem complex. o Ten slotte moet ook de eventuele lokale impact van een gelijktijdige wijziging in het verbruiksprofiel van meerdere gebruikers aangesloten op het distributienet geanalyseerd worden. 2.3 Deelname van de vraagzijde aan de energiemarkt Hoewel dit nog niet direct zichtbaar is, groeit de deelname van de vraagzijde aan de energiemarkt: Door rechtstreekse toegang tot de groothandelsmarkt in het geval van industriële klanten die hun eigen ARP zijn en in die hoedanigheid deelnemen. 6 Reserve op basis van coördineerbare productie-eenheden garandeert een beschikbaarheid van vrijwel 100% en een onbegrensd aantal activaties. 7 Zoals het resterende aantal activaties, de maximale duur van de activatie en het verplichte interval tussen twee activaties.

14 Door onrechtstreekse toegang via verkoopscontracten afgesloten tussen de leveranciers en de netgebruikers in de portfolio van de leveranciers, eventueel via een derde partij om deze flexibiliteit te kunnen gebruiken in het beheer van de perimeter van de betrokken ARP. Omwille van het commerciële en confidentiële karakter van deze contracten kan het volume dat zij vertegenwoordigen niet direct door Elia worden ingeschat. Het is niettemin cruciaal om de middelen voor deelname van de vraagzijde te bevorderen en te ondersteunen omdat hun eenvoud en hefboomeffect, specifiek voor de decentrale productie, uniek zijn. Elia moedigt deze ontwikkeling aan. Sinds 2012 hanteert zij namelijk een balancingbeleid dat gebaseerd is op de prijssignalen en de reactie van de markt 8, wat het behoud van een redelijk niveau van reserve 9 garandeert. Op 4 februari 2014 introduceerde de Belgische elektriciteitsbeurs het concept "intelligente producten" wat de marktspelers toelaat om orders in te dienen die enkel als geheel uitgevoerd zullen worden. Door deze innovatie kan er rekening gehouden worden met de spotmarkten en de technische beperkingen van de spelers (zowel producenten als verbruikers), wat nieuwe opportuniteiten voor de vraagzijde creëert. Een flexibele industriële klant kan in dit systeem bijvoorbeeld beslissen dat hij bereid is om de elektriciteit waarover hij via zijn leveringscontracten beschikt en die hij normaal zou verbruiken, door te verkopen wanneer de prijzen een bepaalde drempelwaarde overschrijden en dat hij zijn installaties gedurende enkele opeenvolgende uren zal stilleggen. 2.4 Deelname van de vraagzijde aan de ondersteunende diensten: de veranderingen die Elia plant in 2015 De laatste jaren heeft Elia zijn producten voor ondersteunende diensten uitgebreid om de bronnen (mogelijkheden) waaruit ze kunnen geput worden te diversifiëren. Concreet werden er in samenwerking met de betrokken spelers nieuwe producten ontwikkeld die de deelname van de vraagzijde faciliteren. Dit heeft het aandeel van de reserve dat via deze producten gecontracteerd wordt gevoelig doen toenemen sinds De volgende cijfers tonen de evolutie in de volumes voor ondersteunende diensten gecontracteerd via producten voor de deelname van de vraagzijde tussen 2012 en De volumes die in 2015 gecontracteerd zullen worden zijn momenteel nog niet gekend omdat de procedures voor de openbare aanbestedingen daarvoor nog lopen. Tabel 1 en Afbeelding 1: Evolutie van de volumes voor O.D. gecontracteerd via specifieke producten voor de vraagzijde Totaal O.D. [MW] Volume Vraagzijde O.D. [MW] , Via een onevenwichtstarief van het type 'single marginal pricing' dat de spelers stimuleert om het evenwicht in hun perimeter te bewaken en zo bij te dragen aan de globale realtime balancing van de zone. 9 Een reserve die per definitie vermogens omvat die 'onttrokken' zijn aan de energiemarkt.

15 2.4.1 Primaire reserve geleverd via industriële belasting (R1 Load) Sinds 2013 biedt Elia naast het product 'R1 Load', dat ontwikkeld werd als antwoord op de beperkingen van industriële sites, een reeks complementaire R1-producten aan 10 die rekening houden met de technische beperkingen van industriële sites om primaire reserve te leveren over een periode van één jaar en die het volledige gamma frequentieafwijkingen uit Policy 1 van het Operational Handbook van UCTE dekken. In 2014 dekt deze reserve 30% 11 van de noodzakelijke behoefte in België, enkel voor opregeling. In 2014 is Elia, met steun van de CREG, begonnen een deel van het symmetrisch primair reservevolume R1 (27MW) op maandbasis te contracteren. In overleg met de betrokken stakeholders 12 en met instemming van de CREG werd er beslist om alle R1- (& R2-) producten, inclusief R1 Load, op korte termijn aan te kopen. Vanaf 1 januari 2015 zal Elia de volumes R1 Load dus maandelijks aankopen. Deze ontwikkeling heeft tot doel de liquiditeit van deze markt te verhogen en zal onder andere de leveranciers van R1 Load toelaten om zich voor kortere periodes te engageren en een dienst aan te bieden die beter overeenstemt met de industriële beperkingen opgelegd door hun processen Tertiaire reserve geleverd door onderbreekbare afpnames (Onderbreekbaarheid of ICH) De tertiaire reserve geleverd door onderbreekbare industriële belastingen dekt sinds verschillende jaren ongeveer 260 MW van de in totaal 660 MW aan tertiaire reserve (R3) Onderbreekbaarheid wordt gekenmerkt door een gemiddeld beschikbaar vermogen op jaarbasis, een beperkt aantal activaties (4 of 12 per jaar) en een maximale duur van 8 uur per activatie. Bij een activatie moet de leverancier van onderbreekbaarheid zijn verbruik binnen 3 minuten verminderen tot een contractueel bepaalde drempelwaarde. Door de specifieke kenmerken van onderbreekbaarheid, is dit product vooral aangewezen om plotse grote onevenwichten te herstellen. De impact van een activatie op de evenwichtsperimeter van de BRP en op de vergoeding van de leverancier wordt geneutraliseerd vias een aanpassing van de meetgegevens tijdens de activatie. Dit specifieke kenmerk beperkt de levering van dit product tot gebruikers van het transmissienet. Voor de contractuele periode 2015 werd dit product niet gewijzigd en de openbare aanbestedingsprocedure voor de contracten voor 2015 zal gebeuren in de tweede helft van Het gaat om een symmetrische primaire reserve geleverd door thermische eenheden voor een frequentie tussen 49,9 en 50,1 Hz en een asymmetrische primaire reserve geleverd door kerncentrales voor frequentieverhogingen boven 50,1 Hz. 11 Voor 2013 voorzag de openbare aanbesteding voor de primaire reserve een maximaal volume R1 Load - en dus een concurrentiestrijd van de productie (R1 Prod) met de vraagzijde (R1 Load) voor dit volume - dat tot 30% van het totale volume van de primaire reserve voor opregeling kon bedragen (R1 Up). De openbare aanbesteding heeft de contractering van R1 Load voor ongeveer 30% van het volume R1 Up opgeleverd. Voor 2014 voorzag de openbare aanbesteding voor de primaire reserve een maximaal volume R1 Load dat tot 50% van het totale volume van de opregeling kon bedragen. Technisch-economische optimalisering van deze openbare aanbesteding heeft geleid tot de contractering van R1 Load voor ongeveer 30% van het volume R1 Up. De openbare aanbestedingen voor de primaire reserve voor 2015 voorzien een maximaal volume R1 Load dat tot 50% van het totale volume van de opregeling kan bedragen. 12 Tijdens de consultaties die Elia in maart en april 2014 organiseerde en die positieve reacties van de industriële klanten opleverden.

16 2.4.3 Tertiaire reserve van diensten voor profielaanpassing (R3 Dynamic Profile of R3 DP) In 2014 heeft Elia de "R3 Dynamic Profile" (R3DP) of "tertiaire reserve van diensten voor profielaanpassing" ingevoerd. Dit nieuwe product is het resultaat van een denkpiste die vanaf 2012 werd gevolgd met de steun van de CREG en na overleg met de betrokken spelers in Het maakt gebruik van de flexibiliteit van de vraagzijde en betreft hoofdzakelijk gebruikers die aangesloten zijn op distributienetten. Deze reserve wordt gekenmerkt door een beschikbaarheid van 100% en een maximaal aantal van 40 activaties per jaar met een maximale duur van 2 uur. Bij elke activatie wordt de energie die niet langer aangekocht wordt door de afgeschakelde verbruiker, maar nog altijd moet blijven worden geproduceerd om het evenwicht op het net te verzekeren, via het onevenwichtstarief automatisch afgerekend met de evenwichtsverantwoordelijke tegen de marginale prijs in real time van de elektriciteit. Deze constructie laat toe om op eenvoudige wijze en zonder moeilijke implementaties om te gaan met de complexe problemen van het beheer van de impact van een activatie op de perimeter van de evenwichtsverantwoordelijke(n) en de vergoeding van de geproduceerde maar niet verbruikte energie aan de leverancier(s) van de betrokken netgebruikers. Het gebruik ervan wordt echter onderworpen aan bepaalde limieten, zoals een korte activatieduur, een beperkt volume vergeleken met andere evenwichtsmiddelen en ten slotte een activatie aan het einde van de merit order na uitputting van de genoemde andere middelen. Omwille van deze specifieke kenmerken van de R3DP werd er overeengekomen dit product twee jaar lang te testen en de werking ervan te analyseren voor eventuele verdere aanpassingen. In 2014 werd er zo 50MW aan R3 DP gecontracteerd nadat die in concurrentie geplaatst werd met 50MW klassieke tertiaire reserve geleverd door productie-eenheden. De evolutie in het product R3DP in 2015 betreft verbeteringen in de openbare aanbestedingsprocedure. Het gaat vooral over: het doorgeven van nauwkeurigere informatie aan de betrokken BRP's over de impact van een activatie op hun portfolio tijdens de 15 minuten volgend op de activatie harmonisering van de zogenaamde "prekwalificatiestudies" uitgevoerd door de distributienetbeheerders om de impact van de gelijktijdige activatie van verschillende belastingen op de veiligheid van de betrokken netten te bepalen In februari werden met instemming van de CREG twee activaties uitgevoerd om de werking van deze reserve en de reële impact ervan op de betrokken stakeholders te testen. Tijdens deze activaties werd de dienst voor R3DP algemeen gesproken correct geleverd en de conclusies van deze tests werden besproken met de stakeholders tijdens een openbare raadpleging. Dit heeft geleid tot een verhoging voor 2015 van het maximale volume van R3DP binnen de tertiaire reserve tot 100 MW. Dat is dus het maximale volume waarvoor productie en vraagzijde met elkaar concurreren Niet-gereserveerd tertiair regelvermogen - Vrije biedingen vanuit geaggregeerde productie-eenheden Overeenkomstig de geldende reglementering bieden de BRP's verantwoordelijk voor de opvolging van de injectie van productie-eenheden gedekt door een CIPU-contract 14 de volumes beschikbaar voor opregeling en afregeling van hun productie-eenheden dagelijks aan. 13 Op 13 februari 2014 van 11:30 u tot 12:00 u en op 25 februari 2014 van 18:15 u tot 18:45 u. 14 Contract voor coördinatie van de oproep van productie-eenheden

17 In de zomer van 2012 voerde Elia het concept van de geaggregeerde productie-eenheid in, wat BRP's die een CIPU-contract ondertekend hebben toelaat om het beschikbare regelvermogen op een geaggregeerd geheel van decentrale productie-eenheden of van belastingen in hun portfolio aan te bieden in de vorm van een fictieve productie-eenheid die "Aggregated Power Plant" (APP) genoemd wordt. Sinds de zomer van 2012 werd er zo'n 100MW aan windenergie verdeeld via een distributienet geaggregeerd en geregeld door hun BRP's aangeboden aan Elia. In april 2014 creëerde een nieuwe speler een APP voor een kleiner volume (4,5 MW) om ervaring op te doen en energie aan te bieden die zowel door windmolens als door kleine warmtekrachtkoppelingseenheden in een distributienet geleverd werd. Er worden momenteel ook gesprekken gevoerd met andere partijen over grotere volumes. 2.5 Strategische Reserve geleverd door de vraagzijde De Elektriciteitswet 15 werd door de Wet van 26 maart 2014 gewijzigd door de introductie vanaf 2014 van een mechanisme voor "strategische reserve" met het doel een bepaald niveau van bevoorradingszekerheid tijdens de winterperiode te verzekeren 16. Deze reserve wordt aangelegd door Elia op initiatief van de minister nu de markt te kennen geeft niet meer in het productievermogen te kunnen voorzien, dat noodzakelijk is om een voldoende hoog niveau van bevoorradingszekerheid te behouden. De strategische reserve wordt geactiveerd wanneer een niet verwaarloosbaar kortetermijnrisico op "Structureel Zonetekort" wordt vastgesteld, om de gedwongen afschakeling van netgebruikers te voorkomen en de balancingreserves te vrijwaren die werden aangelegd om plotse kwartuuronevenwichten in de regelzone te compenseren. In dat kader kreeg Elia een nieuwe opdracht,onder andere het bepalen van de modaliteiten van de procedure voor de aanleg van de strategische reserve 17 en het ter goedkeuring voorleggen van de werkingsregels hieraangaande aan de CREG 18. De wet bepaalt dat de vraagzijde 19 kan deelnemen aan de strategische reserve. Elia heeft bijgevolg een specifiek product ontwikkeld voor deelname aan deze reserve: "Strategic Demand Reserve" (SDR). De modaliteiten van de gunningsprocedure voor een SDR-contract en de kenmerken van het product zelf werden bepaald na raadpleging van de marktspelers en met het doel om de aangeboden volumes van tot dan toe onaangeboorde flexibiliteit te maximaliseren zonder de technische beperkingen van de potentiële leveranciers en het zeer strakke tijdskader voor implementatie uit het oog te verliezen. De belangrijkste kenmerken van dit product en van de procedure voor de aanleg die betrekking hebben op de deelname van de vraagzijde worden hieronder weergegeven. Het product en de 15 De Elektriciteitswet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt, zoals van tijd tot tijd gewijzigd. 16 In de wet gedefinieerd als de periode van 1 november tot en met 31 maart 17 Overeenkomstig artikel 7 septies 1 van de Elektriciteitswet. Deze procedure is te vinden op de website van Elia via de volgende link: Task-Force/Procedure%20to%20constitute%20strategic%20reserves 18 Overeenkomstig artikel 7 septies 1 van de Elektriciteitswet. Deze werkingsregels zijn te vinden op de website van Elia via de volgende link: Implementation-Task-Force/Werkingsregels-voor-strategische-reserves 19 Artikel 7 quinquies 2, 1 : "elke gebruiker van het transmissie- of distributienet, individueel of geaggregeerd"

18 procedure houden maximaal rekening met de vragen die de betrokken stakeholders (industriële klanten, aggregatoren,...) tijdens de raadplegingen hebben geformuleerd: De SDR wordt ter beschikking van Elia gesteld via afnames met een toegangspunt op het niveau van het transmissienet, individueel per netgebruiker of geaggregeerd door een derde partij. Hoewel de SDR een "reserve" genoemd wordt, bestaat het product niet uit het ter beschikking van Elia stellen van een constant volume (in MW) - wat zou neerkomen op een engagement van de SDR-leverancier om zijn verbruik hoog te houden en dus potentieel de bevoorradingszekerheid in gevaar te brengen - maar in een engagement van de leverancier om op vraag van Elia het globale verbruik van zijn portfolio (hoe dat ook is samengesteld) onder een bepaalde contractueel vastgelegde drempel te laten dalen. Om de doeltreffendheid van deze benadering te verzekeren moeten de kandidaat-leveranciers via een certificeringsprocedure aantonen dat de globale afname van hun portfolio gekenmerkt wordt door een verbruik dat tijdens de winter en vooral tijdens kritieke periodes hoog zal zijn en dat de afschakeling van dat verbruik dus zal bijdragen aan het verminderen van het risico voor de bevoorradingszekerheid. SDR-leveranciers kunnen kiezen tussen twee leveringsformules, SDR_4 en SDR_12, met verschillende activatievoorwaarden: o een maximaal aantal activaties per winterperiode (resp. 40 en 20) o een maximale duur per activatie (resp. 4 en 12 uur) o een minimaal interval tussen twee opeenvolgende activaties (resp. 4 en 12) o een gecumuleerde duur van alle activaties tijdens een winterperiode van maximaal 130 uur. Om de deelname van nog onaangeboorde flexibiliteit aan te trekken, werd met instemming van de CREG de deelname van eenzelfde toegangspunt aan meerdere producten voor de vraagzijde toegestaan. Die combinatie wordt echter onderworpen aan een reeks voorwaarden om te vermijden dat hetzelfde vermogen (dezelfde MW) voor twee verschillende doeleinden gereserveerd wordt. Nog om de deelname aan vraagzijde te stimuleren legt de procedure voor de aanleg van de strategische reserve ten slotte voor de winterperiode een minimaal SDR-volume vast van 50MW 20. Met hetzelfde bedoeling, wordt er ook voor gezorgd dat de SDR concurreert met de SGR voor het totale volume van de strategische reserve dat gecontracteerd moet worden voor de winterperiode Dit werd mogelijk gemaakt door een wegingsmechanisme dat wordt toegepast op de aangeboden volumes SDR dat toelaat om rekening te houden met de technische beperkingen (in verband met de activaties) van dit product in vergelijking met de behoeften van de regelzones. 2.6 Conclusies Het aandeel van de vraag in de energiemarkt is de laatste jaren toegenomen dankzij evoluties in het marktmodel, de intensieve ontwikkeling van nieuwe producten en de deelname van nieuwe spelers. De markante feiten uit de eerste helft van 2014 op het vlak van deelname van de vraagzijde kunnen als volgt samengevat worden: - Invoering door Belpex van intelligente producten die rekening houden met de technische beperkingen van industriële klanten 20 50MW of het maximale totale volume van aangeboden SDR als dat minder dan 50MW bedraagt

SITUERING. 1 http://www.elia.be/en/about-elia/publications/reports

SITUERING. 1 http://www.elia.be/en/about-elia/publications/reports Verslag over de vooruitgang van de ontwikkeling van de interconnectiecapaciteit en het vraagbeheer 13 februari 2015 SITUERING Elia System Operator ( Elia ) werd op 18 juli 2013 geïnformeerd over de beslissingen

Nadere informatie

Bevoorradingszekerheid

Bevoorradingszekerheid Bevoorradingszekerheid Commissies Bedrijfsleven en Binnenlandse Zaken van de Kamer van volksvertegenwoordigers 23.09.2014 23 september 2014 1 Meer over FEBEG Inhoud Niets nieuws onder de zon Veel partijen

Nadere informatie

Project Stevin & project Nemo in Zeebrugge Elia investeert in een zekere en duurzame elektriciteitsbevoorrading

Project Stevin & project Nemo in Zeebrugge Elia investeert in een zekere en duurzame elektriciteitsbevoorrading Project Stevin & project Nemo in Zeebrugge Elia investeert in een zekere en duurzame elektriciteitsbevoorrading ELIA Project Stevin & project Nemo in Zeebrugge Het project Stevin tussen Zeebrugge en Zomergem

Nadere informatie

Reactie van Elia op de conceptnota voor nieuwe regelgeving betreffende het stimuleren van een Vlaams energienet in evenwicht

Reactie van Elia op de conceptnota voor nieuwe regelgeving betreffende het stimuleren van een Vlaams energienet in evenwicht Reactie van Elia op de conceptnota voor nieuwe regelgeving betreffende het stimuleren van een Vlaams energienet in evenwicht 29 februari 2016 INHOUDSTAFEL 1 Voorwoord... 3 2 Elia, beheerder van het transmissienet

Nadere informatie

SEAGRIDS. Versterking van het elektriciteitsnet in de kustregio

SEAGRIDS. Versterking van het elektriciteitsnet in de kustregio SEAGRIDS Versterking van het elektriciteitsnet in de kustregio Versterking van het elektriciteitsnet in de kustregio Noodzaak van de Seagrids investeringsprojecten Aansluiting van de internationale, onderzeese

Nadere informatie

Strategische Reserve Voorstellen van wijzigingen ARP-contract. Elia Users Group 05/06/2014

Strategische Reserve Voorstellen van wijzigingen ARP-contract. Elia Users Group 05/06/2014 Strategische Reserve Voorstellen van wijzigingen ARP-contract Elia Users Group 05/06/2014 Wijzigingen ARP-contract (1/2) 1. Definities Hernemen producten SDR en SGR zoals ze momenteel bestaan Mogelijke

Nadere informatie

Goedkeuring plan Wathelet door kern

Goedkeuring plan Wathelet door kern Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming Secrétaire d Etat à l'environnement, à l'energie, à la Mobilité et aux Réformes institutionnelles Melchior Wathelet Goedkeuring

Nadere informatie

(Z) mei Opgesteld met toepassing van art.23, 2, 2 van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt

(Z) mei Opgesteld met toepassing van art.23, 2, 2 van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt (Z)1752 17 mei 2018 Reactie op de openbare raadpleging die de N.V. ELIA SYSTEM OPERATOR organiseert over de methodologie, hypotheses en gegevensbronnen voor de dimensionering van de volumes voor de strategische

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES (BRUGEL-ADVIES-201801205-275) Betreffende het Federaal ontwikkelingsplan van Elia voor de periode 2020-2030 en het bijbehorende

Nadere informatie

Consultatie volumebepaling strategische reserve

Consultatie volumebepaling strategische reserve Consultatie volumebepaling strategische reserve Samenvatting Een consultatie aangaande de volumebepaling in het kader van de strategische reserve is georganiseerd. Dit document omvat feedback van Elia

Nadere informatie

ONTWERPBESLISSING (B)150129-CDC-1402

ONTWERPBESLISSING (B)150129-CDC-1402 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: +32 2 289 76 11 Fax: +32 2 289 76 09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS

Nadere informatie

ALEGRO, een eerste interconnectie tussen België en Duitsland; BELUX, een eerste interconnectie tussen België en het Groothertogdom Luxemburg;

ALEGRO, een eerste interconnectie tussen België en Duitsland; BELUX, een eerste interconnectie tussen België en het Groothertogdom Luxemburg; VERANTWOORDING METHODE BIJLAGE 4 in verband met een bijzondere stimulans voor belangrijke en specifieke investeringen in het net voor een ad hoc vastgestelde termijn Overeenkomstig artikel 12, 5, 22 van

Nadere informatie

Het project Mercator-Horta

Het project Mercator-Horta ELIA Mercator-Horta project 1 Het project Mercator-Horta Vernieuwing van een cruciale hoogspanningslijn De vernieuwing van de lijn Mercator-Horta is noodzakelijk voor de bevoorradingszekerheid en de economische

Nadere informatie

Beleidsplatform Slimme netten

Beleidsplatform Slimme netten Beleidsplatform Slimme netten 30 juni 2014 Visie van marktspelers op de wijze waarop de transitie naar een flexibeler gebruik van het net kan worden vormgegeven Agenda 14.00 14.20 15.00 15.40 16.00 16.20

Nadere informatie

Stimuleren van een energienet in evenwicht - Commissie VP

Stimuleren van een energienet in evenwicht - Commissie VP Stimuleren van een energienet in evenwicht - Commissie VP 17 februari 2016 VREG uw gids op de energiemarkt Elementen voor een energienet in evenwicht Slimme meters Nieuwe technologie (achter de meter)

Nadere informatie

Conferentie van Gouverneurs Bespreking van elektriciteitschaarste 3/9/2014. Frank Vandenberghe Tomas Gunst Christian Kerremans

Conferentie van Gouverneurs Bespreking van elektriciteitschaarste 3/9/2014. Frank Vandenberghe Tomas Gunst Christian Kerremans Conferentie van Gouverneurs Bespreking van elektriciteitschaarste 3/9/2014 Frank Vandenberghe Tomas Gunst Christian Kerremans Overzicht 1.De rol van de Transmissienetbeheerder 2.Afschakelplan 2 1. De rol

Nadere informatie

Beslissing over het voorstel van Elia System Operator nv betreffende een wijziging van de regels die de energieoverdracht organiseren

Beslissing over het voorstel van Elia System Operator nv betreffende een wijziging van de regels die de energieoverdracht organiseren (B)1807 17 september 2018 Beslissing over het voorstel van Elia System Operator nv betreffende een wijziging van de regels die de energieoverdracht organiseren Artikel 19bis, 2 van de wet van 29 april

Nadere informatie

georganiseerd door Elia 16 April Inleiding

georganiseerd door Elia 16 April Inleiding Antwoord van de openbare distributienetbeheerders (DNB s) in België op de Formele openbare raadpleging betreffende de voorstellen voor een aangepast federaal technisch reglement en algemene eisen RfG,

Nadere informatie

Afschakelplan en Stroomtekort 2014

Afschakelplan en Stroomtekort 2014 Afschakelplan en Stroomtekort 2014 Komt het tot afschakelen? Wat is het afschakelplan / Ben ik erbij betrokken? Verloop van het afschakelplan 2 13. 225 MW De afnamepiek op het net van Elia in 2013: 13.225

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de middelen die moeten toegepast worden om de toegang tot het vraagbeheer (demand side flexibility) in België te faciliteren

Openbare raadpleging over de middelen die moeten toegepast worden om de toegang tot het vraagbeheer (demand side flexibility) in België te faciliteren Openbare raadpleging over de middelen die moeten toegepast worden om de toegang tot het vraagbeheer (demand side flexibility) in België te faciliteren Definities Vraagbeheer: het vermogen van een verbruiker

Nadere informatie

NOTA (Z) CDC-1327

NOTA (Z) CDC-1327 Niet-vertrouwelijk Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT

Nadere informatie

STANDPUNT. Steven Harlem. steven.harlem@febeg.be. Inleiding

STANDPUNT. Steven Harlem. steven.harlem@febeg.be. Inleiding Raadpleging van de CREG over het voorstel van Elia betreffende de Onderwerp: werkingsregels voor de strategische reserve en over de ontwerpbeslissing van de CREG over dit voorstel van Elia Datum: 3 maart

Nadere informatie

Flexibiliteit als alternatief voor bijkomende capaciteit. Smart Energy Solutions 04/12/12

Flexibiliteit als alternatief voor bijkomende capaciteit. Smart Energy Solutions 04/12/12 Flexibiliteit als alternatief voor bijkomende capaciteit Smart Energy Solutions 04/12/12 Inhoud Netinvesteringen Netaansluitingen Gesloten distributienetten Directe lijnen Nettoegang Flexibiliteit VREG

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-981

BESLISSING (B) CDC-981 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Het CIPU-contract: een kader waarbinnen de netgebruiker kan deelnemen aan het beheer van het hoogspanningsnet

Het CIPU-contract: een kader waarbinnen de netgebruiker kan deelnemen aan het beheer van het hoogspanningsnet Ondersteuning net Het CIPU-contract: een kader waarbinnen de netgebruiker kan deelnemen aan het beheer van het hoogspanningsnet Om de veiligheid, doeltreffendheid en betrouwbaarheid van zijn net te vrijwaren,

Nadere informatie

(Z) januari 2018

(Z) januari 2018 (Z)1721 25 januari 2018 Nota over het voorstel van Procedure voor aanleg van strategische reserve geldig voor de aanbesteding in 2018 dat door de N.V. ELIA SYSTEM OPERATOR ter consultatie wordt voorgelegd

Nadere informatie

Informatie ten dienste van de markt

Informatie ten dienste van de markt Informatie ten dienste van de markt De elektronische publicatie van balancinggegevens: informatie ten dienste van de markt Om het evenwicht in zijn regelzone te kunnen handhaven, heeft Elia een balancingmechanisme

Nadere informatie

TOELICHTINGSNOTA BIJ DE PUBLIEKE CONSULTATIE VAN DE REGELS VOOR ENERGIEOVERDRACHT

TOELICHTINGSNOTA BIJ DE PUBLIEKE CONSULTATIE VAN DE REGELS VOOR ENERGIEOVERDRACHT TOELICHTINGSNOTA BIJ DE PUBLIEKE CONSULTATIE VAN DE REGELS VOOR ENERGIEOVERDRACHT ELIA Juni 2018 INHOUDSOPGAVE Toelichtingsnota bij de publieke consultatie van de Regels voor Energieoverdracht... 1 Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Studie Onthaalcapaciteit decentrale productie in Vlaanderen september 2012

Studie Onthaalcapaciteit decentrale productie in Vlaanderen september 2012 Studie Onthaalcapaciteit decentrale productie in Vlaanderen 2011-2020 10 september 2012 Agenda Doelstelling en algemene context Methodologie PV WKK Wind Resultaten Aansluiting Transformatiecapaciteit Capaciteit

Nadere informatie

NOTA (Z) CDC-1507

NOTA (Z) CDC-1507 Niet-vertrouwelijk Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT

Nadere informatie

Sturen van energieverbruik Essenscia workshop Flexibiliteit en energie-efficiëntie

Sturen van energieverbruik Essenscia workshop Flexibiliteit en energie-efficiëntie Making Things Smart Sturen van energieverbruik Essenscia workshop Flexibiliteit en energie-efficiëntie 1 2 Uitdaging chemie 3 Uitdaging elektriciteitssysteem 4 Uitdaging elektriciteitssysteem 5 Uitdaging

Nadere informatie

BESLUIT (Z) CDC-1109/9

BESLUIT (Z) CDC-1109/9 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: +32 2 289 76 11 Fax: +32 2 289 76 09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS

Nadere informatie

FACTSHEET (04/10/2012)

FACTSHEET (04/10/2012) Evenwicht: een fysiek gegeven waarvan de frequentie de indicator is Elektriciteit kan niet worden opgeslagen. De hoeveelheid elektriciteit die op het net geïnjecteerd wordt (productie en invoeren) en de

Nadere informatie

ADVIES AR ADVIESRAAD GAS EN ELEKTRICITEIT Nijverheidsstraat, Brussel Tel. : 02/ Mail :

ADVIES AR ADVIESRAAD GAS EN ELEKTRICITEIT Nijverheidsstraat, Brussel Tel. : 02/ Mail : ADVIESRAAD GAS EN ELEKTRICITEIT Nijverheidsstraat, 26-38 1040 Brussel Tel. : 02/289.76.70 Mail : ar-cc@creg.be ADVIES AR161019-067 over de studie van Elia : Nood aan adequacy en flexibiliteit in het Belgische

Nadere informatie

De strategische reserve, een mechanisme om het structurele productietekort op te vangen

De strategische reserve, een mechanisme om het structurele productietekort op te vangen Balance De strategische reserve, een mechanisme om het structurele productietekort op te vangen Elia heeft de opdracht gekregen om een mechanisme voor strategische reserve op te zetten om het structurele

Nadere informatie

Bepaling van het primair, secundair en tertiair reservevermogen voor 2014

Bepaling van het primair, secundair en tertiair reservevermogen voor 2014 Bepaling van het primair, secundair en tertiair reservevermogen voor 2014 april 2013 Volgens artikel 233 van het Koninklijk Besluit van 19 december 2002 houdende een technisch reglement voor het beheer

Nadere informatie

vragen naar telefoonnummer datum /02/2018 Bijdrage Vlaams Gewest uit zon en wind in het kader van het Energiepact.

vragen naar telefoonnummer datum /02/2018 Bijdrage Vlaams Gewest uit zon en wind in het kader van het Energiepact. Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 2 bus 17 1 BRUSSEL T 2 553 46 F 2 553 46 1 www.energiesparen.be NOTA De heer Bart Tommelein Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie ons kenmerk bijlagen

Nadere informatie

Ontwikkelingsplan van het transmissienet voor elektriciteit Elia

Ontwikkelingsplan van het transmissienet voor elektriciteit Elia Ontwikkelingsplan 2015-2025 van het transmissienet voor elektriciteit Elia Verklaring van de Algemene Directie Energie met het oog op de goedkeuring van het plan door de federale minister van Energie 09.11.2015

Nadere informatie

Analyse van de elektriciteitsbevoorrading winter en situatie voor winter Eerste feedback winter

Analyse van de elektriciteitsbevoorrading winter en situatie voor winter Eerste feedback winter Analyse van de elektriciteitsbevoorrading winter 2014-2015 en situatie voor winter 2015-2016 Eerste feedback winter 2014-2015 WG System Operations 06 maart 2014 Filip Carton / Dirk Aelbrecht National Control

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Beslissing (BRUGEL-BESLISSING-20190626-112) Betreffende het voorstel tot verlenging van de geldigheidsduur van de modelcontracten

Nadere informatie

NOTA (Z)150115-CDC-1395

NOTA (Z)150115-CDC-1395 Niet-vertrouwelijk Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT

Nadere informatie

Toelichtingsnota bij de publieke consultatie van de aanpassingen aan het ARP-contract

Toelichtingsnota bij de publieke consultatie van de aanpassingen aan het ARP-contract AANPASSINGEN AAN HET CONTRACT VAN TOEGANGSVERANTWOORDELIJKE (ARP-CONTRACT) Toelichtingsnota bij de publieke consultatie van de aanpassingen aan het ARP-contract ELIA Augustus 2018 INHOUDSTAFEL Aanpassingen

Nadere informatie

Versie 1: Regels voor de organisatie van de Energieoverdracht. In werking treding op XX/XX/2018 1

Versie 1: Regels voor de organisatie van de Energieoverdracht. In werking treding op XX/XX/2018 1 Versie 1: Regels voor de organisatie van de Energieoverdracht In werking treding op XX/XX/2018 1 Overeenkomstig art 19bis 2 van de wet betreffende organisatie van de elektriciteitsmarkt van 29 april 1999

Nadere informatie

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM Januari 2015 2 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-988

BESLISSING (B) CDC-988 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 F: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Probabilistische analyse met betrekking tot de staat van `s lands bevoorradingszekerheid in het kader van strategische reserves november 2014

Probabilistische analyse met betrekking tot de staat van `s lands bevoorradingszekerheid in het kader van strategische reserves november 2014 Probabilistische analyse met betrekking tot de staat van `s lands bevoorradingszekerheid in het kader van strategische reserves november 2014 Samenvatting Deze nota bevat een inschatting van het benodigde

Nadere informatie

Netversterking 380 en 150kV in de Antwerpse Haven

Netversterking 380 en 150kV in de Antwerpse Haven PROJECT BRABO Netversterking 380 en 150kV in de Antwerpse Haven Presentatie : 28/05/2013 1 Situatie in de regio Antwerpen in 2007 structuur 150kVnetten nog grotendeels van voor jaren 70 alleen 380kVverbindingen

Nadere informatie

TARIEVEN 2005 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

TARIEVEN 2005 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN TARIEVEN 2005 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN De tarieven van toepassing door Elia System Operator vanaf 1 januari 2005 tot en met 31 maart 2005 zijn bepaald door de beslissing

Nadere informatie

Ter goedkeuring aan de CREG voorgelegd. Van toepassing vanaf 1 november 2016

Ter goedkeuring aan de CREG voorgelegd. Van toepassing vanaf 1 november 2016 ELIA SYSTEM OPERATOR WERKINGSREGELS VOOR DE STRATEGISCHE RESERVE Ter goedkeuring aan de CREG voorgelegd Van toepassing vanaf 1 november 2016 Overeenkomstig artikel 7 septies van de wet van 29 april 1999

Nadere informatie

ELIA SYSTEM OPERATOR WERKINGSREGELS VOOR DE STRATEGISCHE RESERVE

ELIA SYSTEM OPERATOR WERKINGSREGELS VOOR DE STRATEGISCHE RESERVE ELIA SYSTEM OPERATOR WERKINGSREGELS VOOR DE STRATEGISCHE RESERVE Overeenkomstig artikel 7 septies van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt 1 Inhoudstafel 1 Inleiding...

Nadere informatie

Demand response: een opportuniteit voor professionele gebruikers. SGF Smart Energy Solutions BASF 22 January 2013

Demand response: een opportuniteit voor professionele gebruikers. SGF Smart Energy Solutions BASF 22 January 2013 Demand response: een opportuniteit voor professionele gebruikers SGF Smart Energy Solutions BASF 22 January 2013 Overzicht 1. Wie is EDF Luminus 2. De uitdaging 3. De oplossing Corporate Presentation -

Nadere informatie

Sturen van energieverbruik 7e themamiddag, 4 maart, Avans

Sturen van energieverbruik 7e themamiddag, 4 maart, Avans Making Things Smart Sturen van energieverbruik 7e themamiddag, 4 maart, Avans 1 België kent risico naar stroomschaarste Nederland zamelt wokken in voor België Niet mokken, lekker wokken 2 1 België kent

Nadere informatie

TARIEVEN 2005 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

TARIEVEN 2005 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN TARIEVEN 2005 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN De prijscondities voor het gebruik van het net en voor de ondersteunende diensten, zoals bepaald door de beslissing van de

Nadere informatie

Consultatiedocument Elia Users Group met betrekking tot het voorstel van Elia tot wijziging van de tariefstructuur

Consultatiedocument Elia Users Group met betrekking tot het voorstel van Elia tot wijziging van de tariefstructuur Consultatiedocument Elia Users Group met betrekking tot het voorstel van Elia tot wijziging van de tariefstructuur Inhoud Inleiding... 2 I. Krachtlijnen van de ontwikkeling van het voorstel van Elia tot

Nadere informatie

VRIJSTELLING KOSTEN OP 5 MW ONEVENWICHT

VRIJSTELLING KOSTEN OP 5 MW ONEVENWICHT E VRIJSTELLING KOSTEN OP 5 MW ONEVENWICHT Bij elektriciteitshandel is er steeds kans op onevenwicht tussen injectie en afname van het net. Iedere ARP, of evenwichtsverantwoordelijke, moet de stroomafname

Nadere informatie

NOTA (Z)140109-CDC-1299

NOTA (Z)140109-CDC-1299 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS NOTA

Nadere informatie

Feedback to WG Belgian Grid

Feedback to WG Belgian Grid Vergoeding van flexibele toegang voor decentrale productie uit hernieuwbare bronnen en kwalitatieve WKK Beleidsplatform VREG 16/12 Feedback to WG Belgian Grid 28 januari 2014 Elia System Operator David

Nadere informatie

TARIEVEN 2005 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

TARIEVEN 2005 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN TARIEVEN 2005 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN De prijscondities voor het gebruik van het net en voor de ondersteunende diensten, zoals bepaald door de beslissing van de

Nadere informatie

Volgens de beslissing van de CREG (b)150312-cdc-1430 van 12 maart 2015

Volgens de beslissing van de CREG (b)150312-cdc-1430 van 12 maart 2015 ELIA SYSTEM OPERATOR WERKINGSREGELS VOOR DE STRATEGISCHE RESERVE Volgens de beslissing van de CREG (b)150312-cdc-1430 van 12 maart 2015 Van toepassing vanaf 1 november 2015 Overeenkomstig artikel 7 septies

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt

Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt van 20 november 2018 met betrekking tot de aanvraag tot toelating van de aanleg van een directe lijn BESL-2018-100 De Vlaamse Regulator

Nadere informatie

(PRD)658E/45 11 mei te weten

(PRD)658E/45 11 mei te weten (PRD)658E/45 11 mei 2017 te weten Ontwerpbeslissing over de doelstellingen die Elia System Operator nv in 2018 moet behalen in het kader van de stimulans overgelaten aan het eigen inzicht van de CREG zoals

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES (BRUGEL-ADVIES-20170908-248) betreffende de erkenningsaanvraag van de beheerder van het tractienet spoor ingediend door Infrabel

Nadere informatie

TARIEVEN VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

TARIEVEN VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN TARIEVEN 2012-2015 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN De tarifaire condities voor het gebruik van het net en voor de ondersteunende diensten, bepaald door de beslissing van

Nadere informatie

ADVIES AR ADVIESRAAD GAS EN ELEKTRICITEIT Nijverheidsstraat, Brussel Tel. : 02/ Mail :

ADVIES AR ADVIESRAAD GAS EN ELEKTRICITEIT Nijverheidsstraat, Brussel Tel. : 02/ Mail : ADVIESRAAD GAS EN ELEKTRICITEIT Nijverheidsstraat, 26-38 1040 Brussel Tel. : 02/289.76.70 Mail : ar-cc@creg.be ADVIES AR161221-068 over de studies inzake hernieuwbare energie (1) Assessment of the impact

Nadere informatie

Nieuwe toekenningsregels grensoverschrijdende transmissiecapaciteit op lange termijn

Nieuwe toekenningsregels grensoverschrijdende transmissiecapaciteit op lange termijn Klik hier voor de webversie Elia News 9 09/10/2015 Nieuwe toekenningsregels grensoverschrijdende transmissiecapaciteit op lange termijn Ecologisch weidebeheer onder hoogspanningslijnen BESTGRID draagt

Nadere informatie

Verslag Verslag van de Compliance Officer

Verslag Verslag van de Compliance Officer Verslag 2007 Verslag van de Compliance Officer 1. Inleiding De wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt, die de Europese richtlijn van 26 juni 2003 omzet in het Belgisch

Nadere informatie

Nota over het voorstel van Procedure voor aanleg van strategische reserve dat door de N.V. ELIA SYSTEM OPERATOR ter consultatie wordt voorgelegd

Nota over het voorstel van Procedure voor aanleg van strategische reserve dat door de N.V. ELIA SYSTEM OPERATOR ter consultatie wordt voorgelegd (Z)1607 26 januari 2017 Nota over het voorstel van Procedure voor aanleg van strategische reserve dat door de N.V. ELIA SYSTEM OPERATOR ter consultatie wordt voorgelegd opgesteld met toepassing van art.

Nadere informatie

Analyse van de elektriciteitsbevoorrading Winter Afschakelplan

Analyse van de elektriciteitsbevoorrading Winter Afschakelplan Analyse van de elektriciteitsbevoorrading Winter 2014-2015 Afschakelplan Zorgnet Vlaanderen 19/11/2014 David Zenner Head of Customer Relations Overzicht 1. De rol van de netbeheerder 2. Recente evolutie

Nadere informatie

Overeenkomst DNB - Dienstverlener van flexibiliteit (FSP) in het kader van de strategische reserves en van de tertiaire reserves R3DP 2016

Overeenkomst DNB - Dienstverlener van flexibiliteit (FSP) in het kader van de strategische reserves en van de tertiaire reserves R3DP 2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Overeenkomst DNB - Dienstverlener van flexibiliteit (FSP) in het kader van de strategische reserves 2015-2016 en van de tertiaire reserves R3DP 2016 Referentie contract 12 13 14

Nadere informatie

Gesloten distributienet aangesloten op het Elia-net: specifieke operationele processen in verband met toegang

Gesloten distributienet aangesloten op het Elia-net: specifieke operationele processen in verband met toegang Toegang Gesloten distributienet aangesloten op het Elia-net: specifieke operationele processen in verband met toegang Wanneer een netgebruiker die aangesloten is op het Elia-net beheerder wordt van een

Nadere informatie

Samenvatting voor beleidsmakers

Samenvatting voor beleidsmakers Road book towards a nuclear-free Belgium. How to phase out nuclear electricity production in Belgium? rapport door Alex Polfliet, Zero Emissions Solutions, in opdracht van Greenpeace Belgium Samenvatting

Nadere informatie

1. Het federaal ontwikkelingsplan

1. Het federaal ontwikkelingsplan Ontwikkelingsplan 2020-2030 van het transmissienet voor elektriciteit Verklaring van de Algemene Directie Energie met het oog op de goedkeuring van het plan door de federale minister van Energie 28.03.2019

Nadere informatie

Regulering van en toezicht op het distributienetbeheer

Regulering van en toezicht op het distributienetbeheer Regulering van en toezicht op het distributienetbeheer Duurzame energienetten in Vlaanderen 23/03/2010 Dirk Marginet Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Inhoudsopgave Rol decentrale

Nadere informatie

Stroomproblematiek winter 2014-2015. Katrien Moens Manager Belangenbehartiging

Stroomproblematiek winter 2014-2015. Katrien Moens Manager Belangenbehartiging Stroomproblematiek winter 2014-2015 Katrien Moens Manager Belangenbehartiging Probleem? Onevenwicht vraag productie Frequentie wijkt af van 50 Hz Black-out over grote delen van België / Europa Brown-out

Nadere informatie

TARIEVEN 2004 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

TARIEVEN 2004 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR ONDERSTEUNENDE DIENSTEN TARIEVEN 2004 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR ONDERSTEUNENDE DIENSTEN De tariefperiodes voor de toepassing van de tarieven zijn : «Peak», «Offpeak», «Weekend», zoals hierna bepaald. Winter maanden

Nadere informatie

Argumentatie voor vastleggen van grens tussen generatoren type A en B (NC RfG versie 14/10/2015) 26 november 2015 Marc Malbrancke

Argumentatie voor vastleggen van grens tussen generatoren type A en B (NC RfG versie 14/10/2015) 26 november 2015 Marc Malbrancke Argumentatie voor vastleggen van grens tussen generatoren type A en B (NC RfG versie 14/10/2015) 26 november 2015 Marc Malbrancke Inleiding Artikel 5 van de NC RfG betreft Determination of significance

Nadere informatie

TARIEVEN 2007 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

TARIEVEN 2007 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN TARIEVEN 2007 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN De prijscondities voor het gebruik van het net en voor de ondersteunende diensten, zoals bepaald door de beslissing van de

Nadere informatie

Art. 16 Schorsing en/of beëindiging van toegekende toegangsrechten of van het Contract

Art. 16 Schorsing en/of beëindiging van toegekende toegangsrechten of van het Contract Art 1 Definities en interpretatie Een definitie wordt toegevoegd: Flexibele Toegang : Het regime dat van toepassing is op een Productie-eenheid waarvan de aansluiting, die conform de standaard vigerende

Nadere informatie

(B) februari 2019

(B) februari 2019 (B)1885 14 februari 2019 Beslissing over het voorstel van de NV ELIA SYSTEM OPERATOR betreffende de werkingsregels voor de strategische reserve toepasbaar vanaf 1 november 2019 genomen met toepassing van

Nadere informatie

met betrekking tot (PRD) december 2018

met betrekking tot (PRD) december 2018 (PRD)1885 20 december 2018 met betrekking tot Ontwerpbeslissing over het voorstel van de NV ELIA SYSTEM OPERATOR betreffende de werkingsregels voor de strategische reserve van toepassing vanaf 1 november

Nadere informatie

Beheersing piekverbruik

Beheersing piekverbruik Beheersing piekverbruik Cis Vansteenberge Smart Building Congres 5 maart 2015 Beheersing piekverbruik 5/3/2015 1 Inhoud Inleiding Congestie Windprofiel Profiel zonne-energie Oplossingen DSM Opslag Besluit

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES (BRUGEL-ADVIES-20120827-144) over het verslag van de netbeheerder SIBELGA over de nietdiscriminerende maatregelen ten opzichte

Nadere informatie

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Winteractieplan Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Komt er een energieschaarste deze winter? Dalende productiecapaciteit Problemen met nucleaire centrales Invoercapaciteit is beperkt (investeringen

Nadere informatie

TARIEVEN 2012 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

TARIEVEN 2012 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN TARIEVEN 2012 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN De tarifaire condities voor het gebruik van het net en voor de ondersteunende diensten, bepaald door de beslissing van de CREG

Nadere informatie

(A) augustus Artikel 11 van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt. Niet-vertrouwelijk

(A) augustus Artikel 11 van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt. Niet-vertrouwelijk (A)1661 31 augustus 2017 Advies over een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 december 2002 houdende een technisch reglement voor het beheer van het transmissienet

Nadere informatie

Toelichting beleid noodgroepen

Toelichting beleid noodgroepen Toelichting beleid noodgroepen 6th Experts working group Balancing 19 maart 2014 Agenda Beleid Noodgroepen Impact op R3DP Vragen 19/03/2014 Noodgroep vs lokale productie Wat verstaan we onder noodgroepen?

Nadere informatie

Uitdagingen voor het distributienet. Frederik Hindryckx Energik decentrale elektriciteitsproductie 23/05/2013

Uitdagingen voor het distributienet. Frederik Hindryckx Energik decentrale elektriciteitsproductie 23/05/2013 Uitdagingen voor het distributienet Frederik Hindryckx Energik decentrale elektriciteitsproductie 23/05/2013 Situering Eandis in energiemarkt CREG / VREG Producenten elektriciteit Invoerders aardgas Elia

Nadere informatie

Hoogspanningsnet in de Noordzee Een toekomstvisie.!!! logo original: typo en gris sans outline blanc autour des lettres

Hoogspanningsnet in de Noordzee Een toekomstvisie.!!! logo original: typo en gris sans outline blanc autour des lettres Hoogspanningsnet in de Noordzee Een toekomstvisie!!! logo original: typo en gris sans outline blanc autour des lettres 2 Hoogspanningsnet in de Noordzee : een toekomstvisie Om de Belgische en Europese

Nadere informatie

(PRD)nummer Datum. te weten

(PRD)nummer Datum. te weten (PRD)nummer Datum te weten Ontwerpbeslissing over de wijziging van één van de doelen die Elia System Operator nv in 2018 moet behalen in het kader van de stimulans overgelaten aan het eigen inzicht van

Nadere informatie

1 Inleiding Analyses ter voorbereiding van werkingsregels Winter 2019/20 4 Randnummer 24:... 4

1 Inleiding Analyses ter voorbereiding van werkingsregels Winter 2019/20 4 Randnummer 24:... 4 Bijdrage van Elia aan de publieke consultatie van de CREG inzake ontwerpbeslissing (B)1716 betreffende het voorstel van Elia aangaande de Werkingsregels voor de Strategische Reserve toepasbaar vanaf 1

Nadere informatie

De plaats van de aansluitings- en interfacepunten wordt in het aansluitingscontract vastgelegd in overeenstemming met de gel-

De plaats van de aansluitings- en interfacepunten wordt in het aansluitingscontract vastgelegd in overeenstemming met de gel- Aansluiting De aansluiting op het Elia-net: een proces in verschillende stappen Sommige spelers op de Belgische elektriciteitsmarkt (producenten en industriële grootverbruikers) kunnen een aansluiting

Nadere informatie

BESLISSING COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS

BESLISSING COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.99 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

TARIEVEN VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

TARIEVEN VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN TARIEVEN 2008-2011 VOOR HET GEBRUIK VAN HET NET EN VOOR DE ONDERSTEUNENDE DIENSTEN De prijscondities voor het gebruik van het net en voor de ondersteunende diensten, bepaald door de beslissing van de CREG

Nadere informatie

ADVIES AR ALGEMENE RAAD COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS. over

ADVIES AR ALGEMENE RAAD COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS. over Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel. : 02/289.76.11 Fax : 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS ALGEMENE

Nadere informatie

BESLISSING COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS

BESLISSING COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.99 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Standpunt van Synergrid met betrekking tot electrische voertuigen. Seminarie van 20 april 2010 FOD EKME

Standpunt van Synergrid met betrekking tot electrische voertuigen. Seminarie van 20 april 2010 FOD EKME Standpunt van Synergrid met betrekking tot electrische voertuigen Seminarie van 20 april 2010 FOD EKME INHOUD Voorstelling van Synergrid en de rol van de netbeheerders Integratie van elektrische voertuigen

Nadere informatie

Kwaliteits- en Capaciteitsdocument 2015

Kwaliteits- en Capaciteitsdocument 2015 Scenario s voor netberekeningen Gert van der Lee KCD scenario s: Nieuwe aanpak Verschuiving van voorspellende naar exploratieve varianten Voordeel: beter inzicht in effect individuele parameters voorkomen

Nadere informatie

Federaal Ontwikkelingsplan van het transmissienet 2015-2025

Federaal Ontwikkelingsplan van het transmissienet 2015-2025 Federaal Ontwikkelingsplan van het transmissienet 2015-2025 Voorlopige versie 30 januari 2015 De bevoorradingszekerheid De ontwikkeling van de interne markt De integratie van de hernieuwbare energiebronnen

Nadere informatie

Energie- en Klimaatdag 2017: Netbeheer van de toekomst. Welkom

Energie- en Klimaatdag 2017: Netbeheer van de toekomst. Welkom Energie- en Klimaatdag 2017: Netbeheer van de toekomst Welkom 1 Eandis in de energiemarkt CREG / VREG Decentrale producenten elektriciteit Centrale producenten elektriciteit Invoerders aardgas Elia Distributienetbeheerders

Nadere informatie

ADVIES DR

ADVIES DR DIENST REGULERING ADVIES DR-20070213-54 betreffende de toekenning van een vergunning aan de onderneming Endesa ENERGÍA E.N.V. voor de levering van elektriciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. gegeven

Nadere informatie