Van Bethlehem tot Golgotha

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van Bethlehem tot Golgotha"

Transcriptie

1 Van Bethlehem tot Golgotha Het Mysterie van Inwijding Esoterische Begrippen Elly Lichtenberg

2 De vijf inwijdingen Deel II

3 De vijf Inwijdingen De Christus (ook wel: Christusenergie of Liefde-Wijsheid) is altijd, ofschoon verborgen, in ieder mens aanwezig geweest, maar op het juiste moment verschijnt de kind-ziel en is de eerste van de vijf inwijdingen mogelijk. De ziel begint zich op aarde te openbaren en het leven van de discipel en de ingewijde begint. Hij gaat van het ene stadium naar het volgende totdat hij meester is over alle wetten van het geestelijke koninkrijk. Zie lezing: Samenstelling van de Mens.

4 De Woestijnervaring

5 De hele wereld is onderweg De weg tot in het koninkrijk wordt gevonden door vragen en eigen antwoorden, door zoeken en vinden en door gehoorzaamheid aan die innerlijke stem, die alleen gehoord kan worden als andere stemmen in onszelf tot zwijgen zijn gebracht. Iedere inwijding of uitbreiding van bewustzijn wordt voorafgegaan door een reis; elk stadium en elke dramatische gebeurtenis komt aan het einde van de reis. Het betreden van het Pad is een bekende manier om de nadering door een menselijk wezen tot de mysteriën te beschrijven. Momenteel is de hele wereld onderweg. Iedereen reist, hetgeen een symbolisch proces is voor een innerlijk toestand van zoeken en bewegen naar een vooraf bepaald doel.

6 De Woestijnervaring De drie beproevingen (Math.IV,2,3,4). En als Hij veertig dagen en veertig nachten gevast had, hongerde Hem ten laatste. En de verzoeker, tot Hem gekomen zijnde, zeide: Indien Gij Gods Zoon zijt, zeg dat deze stenen broden worden. Doch Hij antwoordde en zeide: Er is geschreven, de mens zal bij brood alleen niet leven, maar bij alle woord, dat door de mond Gods gaat. Er zijn twee interessante feiten met betrekking tot al deze verzoekingen waar te nemen. In elk ervan gebruikt de duivel het woord indien en het antwoord van Christus is steeds: Er is geschreven.

7 Woestijnervaring - de Sleutel Deze twee uitdrukkingen bevatten de sleutel tot het gehele proces. De laatste verzoeking is twijfel. De beproeving die we ten slotte allen zullen moeten ondergaan en die haar hoogtepunt vond in het leven van Christus is de beproeving van onze goddelijkheid. De vraag is, zijn we goddelijk? Hoe moeten onze goddelijke krachten zich uitdrukken? Het is de algemene, levenslange drang naar goddelijkheid die op de proef wordt gesteld.

8 Wezenlijke Essentie Voor de zoekers naar het goddelijke of de wezenlijke essentie van ons bestaan moet de waarheid iets zijn, waarvan we niet konden dromen en van zo n diepe betekenis en veelomvattendheid, dat het zinloos voor ons is erover te speculeren, want het is iets dat moet worden ervaren en niet gedroomd; iets waarin we binnengaan en geen visioen. Het antwoord dat de Christus gaf Er staat geschreven moet op een drievoudige manier (de beproevingen, waarover later meer) worden beschouwd.

9 Doop van Water en Vuur Er zijn 2 soorten doop: Johannes de Doper,de doop van water. De doop van Jezus Christus, die van de Heilige Geest en van vuur. Symbolisch is de doop in de Jordaan de zuivering in het bewustzijn van de mens (2 e inwijdingemotionele aard/water/onderscheidingsvermogen). Deze gaat vooraf aan de doop van vuur. De Christus en zijn doop symboliseert voor ons het goddelijke in de mens (3 e inwijding - denkvermogen/vuur). De god/mens (de ziel) die direct werkzaam is door de persoonlijkheid. Bij de 4 e inwijding heeft de ziel de taak volbracht en werkt de monade direct door de persoonlijkheid. De Heilige Geest in volle werkzaamheid.

10 Het Woord van de Ziel Onnadenkende mensen beschouwen dit als een bevestiging van de woordelijke inspiratie van de Heilige Schriften (oude uitspraken uit de Joodse Heilige Schriften). Christus bedoelde iets veel diepers dan de Bijbel zegt. Hij bedoelde dat het teken Gods op Hem was; dat Hij het Woord was en dat het Woord de uitdrukking was van de waarheid. Het Woord betekent: de individuele ziel (die de instroming van de goddelijke wilsenergie belichaamt) die onze houding bepaalt bij beproevingen en die ons antwoord geeft op het probleem dat door de duivel (Wachter op de drempel of de verleidingen) wordt opgeworpen.

11 Van Geloven naar Weten Als het Woord (ziel) nog diep verborgen is, zullen slechts verwrongen klanken het gevolg zijn en zal de ziel niet bij machte zijn om de verleidingen te weerstaan. De tijd is nu gekomen voor de mens om op te houden te geloven en over te gaan tot ware kennis door middel van gedachte, bespiegeling, experiment, ervaring en openbaring. Het onmiddellijke probleem voor allen, die naar nieuwe kennis zoeken en die bewust wetenden willen worden in plaats van trouwe gelovigen, ligt in het feit, dat ze dit tot stand moeten brengen in de wereld van alledag.

12 De rol van Jezus Christus De geschiedenis van de beproeving in de woestijn is een grote strijdvraag voor de gelovige geworden. Hoe de goddelijkheid van Christus en de duivel met elkaar te verzoenen?. Was het dan mogelijk dat Christus in werkelijkheid kon worden beproefd en indien het zo was zou hij dan tot zonde hebben kunnen vervallen? De esoterische verklaring ervoor is: Hij was in alle dingen verzocht geweest, zoals wij, doch zonder zonde (Hebr. IV, 15). Hij kwam in een menselijk lichaam en was onderworpen aan menselijke omstandigheden, evenals wij. Hij leed en worstelde met de dood; Hij voelde geïrriteerdheid en werd bepaald door Zijn lichaam, Zijn omgeving, de tijdsperiode, zoals wij allemaal.

13 De rol van Jezus Christus (2) Hij had geleerd meester over Zichzelf te zijn, door de ervaringen op de lange reis door de evolutie van bewustzijn. Hij kon deze ervaring tegemoet treden, het kwaad in de ogen zien en overwinnen. Daarmee onderwees Hij ons hoe wij het kwaad (stoffelijke substantie of begoochelingen) tegemoet moeten treden; wat we kunnen verwachten als discipelen die zich op inwijding voorbereiden en de methode waarbij het kwade omgezet kan worden in het goede. Hij trad de verleiding niet met een grote nieuwe techniek of openbaring tegemoet. Hij greep eenvoudig terug op wat Hij wist, wat Hem geleerd en gezegd was.

14 De rol van Jezus Christus (3) Iedere keer trad Hij de verleiding tegemoet met: Er staat geschreven (Matth. IV, 4,7,10) en gebruikte geen goddelijke of nieuwe vermogens om de duivel te bestrijden. Hij gebruikte eenvoudig de vermogens die wij allen (onbewust) bezitten nl. verworven kennis en de eeuwenoude regels. De geschiedenis van de woestijn is een kosmisch gebeuren waarbij het om de mensheid gaat. Christus heeft de weg laten zien die elk mens moet gaan.

15 Ervaring in uitbreiding van Bewustzijn Een inwijding omvat dat ogenblik, waarop een mens in elk deel van zijn wezen voelt, dat leven (Geest) werkelijkheid is. Voor een kort ogenblik wordt zijn bewustzijn alomvattend. Een inwijding is een gloed van verlichting die geworpen wordt op de rivier (het astrale gebied) van het bestaan en het is een totale ervaring. De ingewijde is nooit meer dezelfde in zijn bewustzijn. Bij de 2 e inwijding: In de wateren van de Jordaan treedt men de wereld tegemoet als mens (vrij van stoffelijke en emotionele gevoelens, gericht op het mentale gebied). Bij de 3 e inwijding: Op de top van de berg der Verheerlijking staat men tegenover de wereld als God. In deze inwijding staat men op dezelfde hoogte als zijn broeders (goddelijk en menselijk) en ondergaat zuiverheid en vrede.

16 Vanuit de volmaaktheid de dienst Bij de 3 e inwijding de Verheerlijking - was Christus gezuiverd, doch vóór hem lagen de beproevingen. Hij moest in Zijn bewustzijn (hetzij opnieuw of door het zich herinneren van een verleden van moeilijkheid en beproeving) op alle gebied aan ons gelijk worden; zowel wat betreft de zonde, slapheid en menselijke zwakheid maar ook menselijk succes. Christus moest Zijn morele grootheid evenzeer tonen als Zijn goddelijkheid en Zijn volmaaktheid als tot rijpheid gekomen mens. Hij moest dezelfde beproevingen doormaken waaraan iedere toekomstige bewoner van het koninkrijk zich moet onderwerpen.

17 Het tijdperk van Dienst Onmiddellijk na de afdaling van de bergtop begon Christus weer te dienen. Christus toonde een nieuwe manier om met de massa te spreken en zowel afzonderlijk en persoonlijk Zijn paar uitverkorenen te onderrichten. Hij overbrugde het oude en het nieuwe en bracht een nieuwe waarheid. Hij schonk ons het nieuwe begrip dat God liefde is. Het is van het grootste belang te beseffen, dat wat Christus in werkelijkheid deed het inluiden van het tijdperk van Dienst was, al beginnen we pas na 2000 jaar de betekenis van dat zoveel gebruikte woord te beseffen. Dienst krijgt steeds meer betekenis in alle menselijke aangelegenheden i.p.v. de verlossing van de enkeling.

18 Het visioen op de Bergtop Het visioen van Christus op de bergtop na de Verheerlijking: De Zoon der mensen zal overgeleverd worden in de handen der mensen en zij zullen Hem doden en ten derde dage zal Hij worden opgewekt. (Matt.XVII, 22,23,). Dit visioen van Christus bestaat uit 2 delen: Hij had het visioen dat iets bereikt wordt. De bereikte inwijding op de bergtop, (een grote geestelijke ervaring) lag achter Hem. Nu heeft Hij een visioen van de stoffelijke vervulling in de vorm van een triomfantelijke intocht in Jeruzalem. Doch dit gaat gepaard met een voorgevoel van het beëindigen van Zijn leven van dienst aan het kruis.

19 De vallei van plicht en dienst Duidelijk zag Hij wat vóór Hem lag en de richting waarin Zijn dienst aan de wereld Hem voerde. Verwerpen door de wereld gaat altijd aan het aannemen door de wereld vooraf. Ontgoocheling is een stadium op weg naar de werkelijkheid. De haat van hen die nog niet rijp zijn de wereld van geestelijke waarden te herkennen is steeds het lot van hen die dat wel zijn. Dit besefte Christus, maar toch richtte Hij Zijn aangezicht om naar Jeruzalem te gaan (Luc. IX, 51). Het was een drievoudige beproeving, juist zoals na de inwijding van de doop, doch van een veel subtielere aard.

20 De drievoudige beproeving Deze beproevingen zijn gelegenheden voor de goddelijke uitdrukking en het tonen van het terrein van ongehechtheid. 1e Beproeving: Het verdragen van wereldsucces en de triomfanteijke intocht in de Heilige Stad kon Hij maken zonder van Zijn doel af te wijken, zonder te worden aangetrokken door materiële successen en door het feit dat dat men Hem tot Koning der Joden uitriep. Succes vereist een veel drastischer discipline en biedt veel meer gelegenheden om God en de werkelijkheid te vergeten dan fouten en onachtzaamheden. Publieke erkenning en het schijnbaar bereiken van het aardse doel zijn veel moeilijker factoren om het hoofd te bieden. 2 e Beproeving: Hij moest ook bewijzen voldoende kracht te hebben het onheil tegemoet te treden. 3 e Beproeving: Zoals in de woestijnervaring, de volslagen eenzaamheid.

21 De Kruisiging of Verzaking Het centrale mysterie van het Christendom is de hoogste inwijding: de Opstanding en Hemelvaart. Maar de kruisiging is altijd de voornaamste episode geweest waarop de gehele structuur van de Christelijke theologie is gebouwd. Hier is de nadruk op de dood van Jezus gelegd. Veel is foutief vertolkt, maar er is ook tot uitdrukking gebracht dat goddelijk waar is. Maar het belangrijkste punt is niet Zijn dood, ofschoon dat een hoogtepunt was in het evolutionaire proces, doch de daarop volgende opstanding, die de vorming en het verschijnen op aarde symboliseerde van een nieuw rijk, waarin de mens en alle vormen vrij zullen zijn van de dood, een rijk verlost van het kruis, dat tot symbool zou worden.

22 De Kruisiging of Verzaking (2) Vaak is God vals voorgesteld en wat Christus heeft volbracht is een verdraaid begrip geweest als gevolg van het punt van evolutie van de mensheid toen. Onder invloed van de 6 e straal van het Vissentijdperk waaronder het fanatiek opleggen van het ideaal door middel van angst voor de gevreesde God. Deze angst is heden ten dage, hoewel velen zich van de kerk hebben afgewend, nog steeds in het collectieve bewustzijn aanwezig. De orthodoxe godsdienst in zijn geheel kan worden beschouwd als het kruis waarop we Christus hebben gekruisigd

23 De Kruisiging of Verzaking (3) Het was een groot kosmisch gebeuren; de gevolgen ervan betreffen de massa, en niet speciaal de enkeling. Intelligent beschouwend, is dat de Christus niet gestorven is, opdat u en ik naar de hemel zouden gaan. Hij stierf als gevolg van de aard van dienst die Hij bewezen heeft en omdat Hij een nieuwe eeuw inluidde en de mensen bijbracht, hoe ze moeten leven als zonen van God. De Weg van de vijf menselijke inwijdingen.

24 De hoop voor de Toekomst In de ontwikkeling van de mens duidt alles er op, dat hij die oude stellingen gaat verwerpen die gebaseerd waren op angst en thans moedig de feiten en verantwoordelijkheden in het oog vat die aan zijn geestelijk geboorterecht ten grondslag liggen.

Van Bethlehem tot Golgotha

Van Bethlehem tot Golgotha Van Bethlehem tot Golgotha Het Mysterie van Inwijding Esoterische Begrippen Elly Lichtenberg De Bijbel, een mystiek verhaal of..? Deel I De Bijbel: een mystiek verhaal of..? Is het evangelieverhaal juist?

Nadere informatie

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11 Nederlands Ons Heer Hemelvaart B Gij zult kracht ontvangen van de heilige Geest, om mijn getuigen te zijn tot het einde der aarde. (Hnd 1,8) Van leven naar eucharistie De diepe bron van ieder dynamisme,

Nadere informatie

Van Bethlehem tot Golgotha

Van Bethlehem tot Golgotha Van Bethlehem tot Golgotha Het Mysterie van Inwijding Esoterische Begrippen Elly Lichtenberg Bijbelse begrippen vanuit een nieuw perspectief Deel III De Hof van Gethsemane We worden niet gered door te

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1 - 1 - Efeze 1 We gaan het woord van God lezen uit Efeze 1 vanaf vers 3: Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest?

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Doctrine van de Heilige Geest Wie is de Heilige Geest? Bijbeltekst Johannes 16:7-15 Stof vandaag De Heilige Geest als persoon De Goddelijke eigenschappen van de Heilige Geest De Heilige Geest en zijn werken

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon 1.1 Wie is Christus? Deze vraag (Matth. 16:15) is de belangrijkste die je ooit onder ogen zult krijgen. Het Evangelie naar Johannes werd geschreven opdat u gelooft

Nadere informatie

stad van de gerechtigheid, trouwe stad.

stad van de gerechtigheid, trouwe stad. Herstel van Jeruzalem. Hoe zal Jeruzalem eens genoemd worden? Jesaja 1:26 Ik zal uw rechters teruggeven als vroeger, en uw raadslieden als in het begin. Daarna zult u genoemd worden: stad van de gerechtigheid,

Nadere informatie

De duivel deed een beroep op Jezus om zelfzuchtig gebruik te maken van het Messias zijn. De verzoeker

De duivel deed een beroep op Jezus om zelfzuchtig gebruik te maken van het Messias zijn. De verzoeker - 1 - De verzoeker Een andere naam voor de satan is "de verzoeker". Hij verzocht Jezus en hij verzoekt ons. Wat Jezus betreft, lezen we in Matth. 4:1-11 het volgende: 1 Toen werd Jezus door de Geest naar

Nadere informatie

De straf op de zonde 15

De straf op de zonde 15 A1 1 De straf op de zonde 15 Lezen en bespreken Romeinen 2:1-12 Wat is het gevolg van de zonden van de mens? (vers 3) Hoe komt het dat mensen zich niet bekeren tot de Heere? (vers 5) Welke mensen ontvangen

Nadere informatie

Want: In Hem (Jezus) hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom van zijn genade.

Want: In Hem (Jezus) hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom van zijn genade. Er zijn uitgebreide studies te schrijven over bekering en wat bekering in een mensenleven betekent. Deze studie beperkt zich echter tot de meest fundamentele betekenis van bekering. Toen de Zoon van God,

Nadere informatie

Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409)

Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409) Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409) 392. De versluierde boodschap van Jezus 22-02-2015 Deze preek is gebaseerd op het Evangelie van Thomas (Codex II, Boek

Nadere informatie

Christus komt! En dan?

Christus komt! En dan? de Ark Assen Christus komt! En dan? ma ma ma do 2 oktober 30 oktober 27 november 14 december De opname van de gemeente De rechterstoel van Christus Oordeel over schapen en bokken De grote, witte troon

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

19 Daar wij dan, broeders, volle vrijmoedigheid bezitten om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Vertrouw niet iedere geest

19 Daar wij dan, broeders, volle vrijmoedigheid bezitten om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Vertrouw niet iedere geest - 1 - Vertrouw niet iedere geest In 1 Johannes 4:1/2 lezen we het volgende: 1 Geliefden, vertrouwt niet iedere geest, maar beproeft de geesten, of zij uit God zijn; want vele valse profeten zijn in de

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

waarheid is. De genade vergeeft maar maakt ook vrij van de zonde zoals in Romeinen 6:14 staat: Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor.

waarheid is. De genade vergeeft maar maakt ook vrij van de zonde zoals in Romeinen 6:14 staat: Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor. - 1 - Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor. 4:6/18 6 Want de God, die gesproken heeft: Licht schijne uit het duister, heeft het doen schijnen in onze harten, om ons te verlichten met de kennis der

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Wat is Reiki? De bijbel en Reiki zijn het er allebei over eens dat de mens bestaat uit een GEEST een ZIEL en een LICHAAM.

Wat is Reiki? De bijbel en Reiki zijn het er allebei over eens dat de mens bestaat uit een GEEST een ZIEL en een LICHAAM. Wat is Reiki? REIKI staat voor universele levensenergie. Deze leer is afkomstig uit het Japanse Boeddhisme. In het Japans betekent REI geest en KI energie ; het is dus de leer van de geestesenergie. Het

Nadere informatie

Christus komt! En dan?

Christus komt! En dan? Dokkum september oktober 2017 Christus komt! En dan? 7 september 21 september 5 oktober 19 oktober De opname van de gemeente De rechterstoel van Christus Oordeel over schapen en bokken De grote, witte

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 Gebed bij het aansteken van de kaarsen Ik hoop dat dit het licht zal zijn dat straalt uit onze ogen zodat we elkaar kunnen zien zoals we bedoeld zijn. dat straalt

Nadere informatie

MATTHEÜS 24 OPENBARING 6 Oorlogen en geruchten over oorlogen, hongersnoden,

MATTHEÜS 24 OPENBARING 6 Oorlogen en geruchten over oorlogen, hongersnoden, Les 5 voor 2 februari 2019 Vroege tekenen (4-14) De verdrukking (21-22) Tekenen in de lucht (29) De Zoon des Mensen verschijnt (30) De boodschap van de zegels is een schets van de geschiedenis van de kerk

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN De dood en de tussenfase De term eschatologie komt van 2 griekse woorden namelijk: Eschatos wat laatste betekent en logos wat kennis betekent. Eschatologie is de studie dat

Nadere informatie

5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht van God.

5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht van God. Hoor gemeente!! 1Korinthiers 2: 4 En mijn spreken en mijn prediking bestonden niet in overtuigende woorden van menselijke wijsheid, maar in het betonen van geest en kracht, 5 opdat uw geloof niet zou bestaan

Nadere informatie

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal 1 Week 3 2 Zondag Want alzo lief Johannes 3:14-21 Overdenk vandaag Gods liefde voor uw en mijn redding in Jezus de Messias. Gods liefde gaat uit naar een wereld verloren in zonden en schuld. Ook wij waren

Nadere informatie

Over de website en de boodschappen

Over de website en de boodschappen Over de website en de boodschappen De website De website is opgericht om een reeks goddelijke boodschappen te publiceren waarvan een getrouwde moeder van een jong gezin, woonachtig in Europa, zegt dat

Nadere informatie

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26 1. Samuël de profeet Lezen: Handelingen 3:11-26 En ook al de profeten, van Samuël aan en die daarna gevolgd zijn, zovelen als er hebben gesproken, die hebben ook deze dagen tevoren verkondigd. Handelingen

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 27 januari 2019 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1 en 3 Heer onze Heer, hoe heerlijk en verheven 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

Het visioen van de troon. Openbaring 4 :1-3, 5, De 4 levende wezens. Openbaring 4: 4. De 24 ouderlingen. Openbaring 4: 6-8

Het visioen van de troon. Openbaring 4 :1-3, 5, De 4 levende wezens. Openbaring 4: 4. De 24 ouderlingen. Openbaring 4: 6-8 Les 4 voor 26 januari 2019 Er zijn vier reeksen van zeven onderwerpen in Openbaring: 7 kerken, 7 zegels, 7 bazuinen en 7 plagen. De hoofdstukken 4 en 5 zijn de inleiding tot het volgende, de zeven zegels.

Nadere informatie

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Kinderen zingen Vertel me eens Heer Jezus Toen u op aarde was Waarom geloofde niemand toen Dat u de koning was? Ze wilden

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen?

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zacharia en de definitieve overwinning in Openbaring. Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zie Zacharia 14:5, 4, 9 Christus daalt neer op de Olijfberg, vanwaar Hij na zijn opstanding ten hemel was gevaren

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet?

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet? - 1 - Weet gij niet? De woorden: Weet gij niet komen 23x in de bijbel voor. In de vragende vorm dus. Bijna de helft van deze 23 keer komt voor rekening van Paulus. Ongeveer 11 keer zegt hij in zijn brieven:

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

HET MYSTERIE DER ZALIGSPREKINGEN door jan van rijckenborgh

HET MYSTERIE DER ZALIGSPREKINGEN door jan van rijckenborgh HET MYSTERIE DER ZALIGSPREKINGEN door jan van rijckenborgh derde, herziene druk 1993 rozekruis pers ^ haarlem ^ nederland 2 Internationale School van het Gouden Rozenkruis Lectorium Rosicrucianum Bakenessergracht

Nadere informatie

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Groeien naar volwassenheid Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Wat is (geestelijke) volwassenheid? Teleios: volgroeid, volwassen, voltooid, volmaakt, volledig Efeze 4:13 totdat wij allen komen

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: "Ik geloof in

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: Ik geloof in Ik wil! Onlangs zij iemand tegen mij, "Ik wil wat jij wilt". Ik antwoordde daarop, "als jij wilt wat ik wil, dan ziet het er goed voor je uit". Ik wil, dat het doel van God openbaar wordt op deze aarde.

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

7 mei uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos

7 mei uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos 7 mei 2017 17.00 uur HJ Room orgel: Piet Noort schriftlezing: Jurrina de Vos 1. Votum 2. Vrede/zegengroet 3. Zingen: Ps. 35: 13 (Laat vromen juichen, trouwe HEER) 4. Gebed 5. Tekst: Zd 2 Heid Cat. 6. Zingen:

Nadere informatie

1 Kor. 15:1-11. Wat me vooral aansprak... Hier wil ik over nadenken

1 Kor. 15:1-11. Wat me vooral aansprak... Hier wil ik over nadenken 1 Kor. 15:1-11 Wat me vooral aansprak... 1. Ik maak u bekend, broeders, het evangelie, dat ik u verkondigd heb, dat gij ook ontvangen hebt, waarin gij ook staat, 2. waardoor gij ook behouden wordt, indien

Nadere informatie

Dopen Noodzakelijk!!

Dopen Noodzakelijk!! Dopen Noodzakelijk!! Het thema dopen is een eeuwen oud discussie punt in de kerken, maar ook onder de gelovigen. Eén van de grote punten waardoor er scheuringen zijn en ontstaan onder de gelovigen is het

Nadere informatie

- 1 - de aarde en de hemel vluchtten, en geen plaats werd voor hen gevonden. Sterven is winst

- 1 - de aarde en de hemel vluchtten, en geen plaats werd voor hen gevonden. Sterven is winst - 1 - Sterven is winst We lezen in Filip. 1:21-24 de volgende troostrijke woorden: Want het leven is mij Christus en het sterven gewin. Indien ik in het vlees blijf leven, betekent dat voor mij werken

Nadere informatie

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan.

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan. De profeet Zacharia en de vierde droom. Wie is de bron van elk profetisch Woord? 2 Petrus 1:21 21 Want de profetie is voortijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods,

Nadere informatie

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties.

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties. Maria, leer ons bidden! Het gebed is er niet in de eerste plaats om ons te voldoen. Ze is onteigening van onszelf om ons in de gesteltenissen te plaatsen van de Heer, Hem in ons te laten bidden. In een

Nadere informatie

Christus leeft in mij. van de gevallen Adam.

Christus leeft in mij. van de gevallen Adam. - 1 - Christus leeft in mij In Galaten 2:20 staat één van de meest heerlijke en meest opmerkelijke woorden van Paulus in de bijbel. Daar staat het volgende: Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef

Nadere informatie

Hij gaf Mij een nieuw lied in de mond

Hij gaf Mij een nieuw lied in de mond J.N. Darby Hij gaf Mij een nieuw lied in de mond Gedachten over Psalm 40 Wij zien in vele psalmen het godvrezende overblijfsel in moeilijke omstandigheden op God vertrouwen en op Zijn genade bouwen. Hij

Nadere informatie

/ Stg. Uit het Woord der Waarheid De vijf oordelen

/ Stg. Uit het Woord der Waarheid De vijf oordelen De vijf oordelen De uitdrukking een algemeen oordeel wordt in veel Christelijke kringen frequent gebruikt. Toch vinden we de uitdrukking niet in de Heilige Schrift. Velen spreken ook over het laatste oordeel

Nadere informatie

Les 8 voor 25 november 2017 WIE IS DE MAN VAN ROMEINEN 7?

Les 8 voor 25 november 2017 WIE IS DE MAN VAN ROMEINEN 7? Les 8 voor 25 november 2017 WIE IS DE MAN VAN ROMEINEN 7? Lees Romeinen 7:1-6 Als we deze vergelijking beter willen begrijpen, moeten we denken aan de context van Paulus' brief aan de Romeinen. De bekeerde

Nadere informatie

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart - 1 - Hemelvaart Wat is het een voorrecht om Jezus' hemelvaart te gedenken en te vieren en het is zeer bemoedigend wat Jezus tot zijn discipelen sprak voordat Hij naar de hemel voer. We lezen daarover

Nadere informatie

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God!

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! Bekijk de Bijbelverzen die bewijzen dat alleen de Vader God is. https://www.youtube.com/watch?v=yu7wi2bkl0i Enige God Hij zeide: Gij zult mijn aangezicht

Nadere informatie

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET?

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET? :14-21 14 Want de liefde van Christus dringt ons, 15 dit oordelend*: indien één voor allen stierf, dan dus allen stierven. En Hij stierf voor allen, opdat de levenden niet meer voor zichzelf zouden leven,

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

17 maart :00 / 10:30

17 maart :00 / 10:30 17 maart 2019 9:00 / 10:30 Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Michiel Nieboer / Rick van Emous Organist: Rik Nijs Lector: Desiree van Meerveld / Thea Bos Koster: Evert van den Heuvel Beamer: Niels

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

AKASHA KRONIEKEN. Elly Lichtenberg Typ hier de titel van uw project Uw naam De naam van uw leraar Uw school

AKASHA KRONIEKEN. Elly Lichtenberg Typ hier de titel van uw project Uw naam De naam van uw leraar Uw school AKASHA KRONIEKEN Elly Lichtenberg 2018 Typ hier de titel van uw project Uw naam De naam van uw leraar Uw school DE SAMENSTELLING VAN DE MENS Pijnappelklier Hypofyse Schildklier Thymusklier Alvleesklier

Nadere informatie

Goede Vrijdag 19 april 2019

Goede Vrijdag 19 april 2019 Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum Goede Vrijdag 19 april 2019 lezing van het lijdensevangelie 19.30 uur Sadao Watanabe: De Kruisiging voorganger: begeleiding: lectoren: m.m.v. ds. Pieter Goedendorp

Nadere informatie

Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard

Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard De Heilige Teresia van Lisieux, wier feest gevierd wordt op 1 oktober, zei eens: "Al had ik alle mogelijke zonden

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

Over het lichaam van Christus

Over het lichaam van Christus Over het lichaam van Christus Enkele Schriftplaatsen die ons over de heel bijzondere en heerlijke waarheid van het lichaam van Christus spreken zijn: - 'En Hij is het Hoofd van het lichaam, de Gemeente,

Nadere informatie

In Christus Jezus onze Heer zijn alle beloften JA en AMEN

In Christus Jezus onze Heer zijn alle beloften JA en AMEN In Christus Jezus onze Heer zijn alle beloften JA en AMEN 1Korinthiers 2: 12 En wij hebben niet ontvangen de geest van de wereld, maar de Geest Die uit God is, opdat wij zouden weten de dingen die ons

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

A V O N D G E B E D. startzondag. 24 september Protestantse gemeente te Vroomshoop

A V O N D G E B E D. startzondag. 24 september Protestantse gemeente te Vroomshoop A V O N D G E B E D startzondag 24 september 2017 Protestantse gemeente te Vroomshoop ds. F. Schipper, lector: dhr. H.P. Schipper, organist: dhr. J.C. Labrijn, koster: dhr. K. Boes Orgelspel Welkom Stilte

Nadere informatie

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 EEN MAN NAAR GOD'S HART. Handelingen 13:22 INTRODUCTIE. 1. In zijn toespraak in Antiochië, gaat Paulus kort in op de geschiedenis van Israël, hij citeert een

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Wat bedoelen we daarmee en waarom gaat de mens ernaar op zoek.

Wat bedoelen we daarmee en waarom gaat de mens ernaar op zoek. Wat bedoelen we daarmee en waarom gaat de mens ernaar op zoek. Alleen God is echt bovenatuurlijk Buiten wat wij menselijk natuurlijk vinden Er is meer tussen hemel en aarde Satan Engelen en demonen Goede

Nadere informatie

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid.

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid. Heer, hoe rijk zijn wij in U! Positionele waarheden. Door Ron Sorg. Hier is een lijst van positionele waarheden die op ons, die behouden zijn in deze Bedeling der Genade, van toepassing zijn. Christus

Nadere informatie

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Art lll, Handboek, Kerk vd Nazarener: Wij geloven in de Heilige Geest, de derde Persoon van de Drieeenige Godheid; dat Hij voortdurend aanwezig is en doeltreffend

Nadere informatie

Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus, 1 e zondag van de 40-dagen tijd Zin op Zondag 5 maart 2017 Kleur Paars Matteus 4: 1-11 Ds A.J. Wouda Thema: Zoek de stilte Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zoek de Stilte.wat kunnen

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

WERELDAANROEPDAG. Grote Aanroep. Geestelijke Hiërarchie

WERELDAANROEPDAG. Grote Aanroep. Geestelijke Hiërarchie WERELDAANROEPDAG Grote Aanroep Geestelijke Hiërarchie Mensheid Inleiding De inleiding bestaat uit twee onderdelen. De grote Aanroep Volle Maanmeditatie De Grote Aanroep behoort niet toe aan enig individu

Nadere informatie

- 1 - Gebeurtenissen rondom Jezus' sterven. gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem.

- 1 - Gebeurtenissen rondom Jezus' sterven. gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem. - 1 - Gebeurtenissen rondom Jezus' sterven We slaan onze bijbel open bij Mt. 27:45. Toen Jezus stierf, gebeurden er merkwaardige dingen. Midden op de dag (het 6 e uur is 12 uur 's middags) kwam er duisternis

Nadere informatie

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek?

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? ozes en Aäron voor farao. Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? Exodus 5:1-3 1 Daarna kwamen Mozes en Aäron en zeiden tegen de farao: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Laat Mijn volk gaan om

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De grote verdrukking, de antichristus y de opstanding.

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De grote verdrukking, de antichristus y de opstanding. DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN De grote verdrukking, de antichristus y de opstanding. En ik zag, toen Hij het zesde zegel opende, en daar geschiedde een grote aardbeving en de zon werd zwart als een haren

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie