Symposium De Toekomst van Oceanen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Symposium De Toekomst van Oceanen"

Transcriptie

1 Symposium De Toekomst van Oceanen Maandag 20 juni 2016 Deltares, Delft Symposium De Toekomst van Oceanen georganiseerd door STT en Deltares Presentatie van de STT toekomstverkenning Een oceaan vol mogelijkheden en bijbehorend publicatie.

2 Inleiding Hoe zien de oceanen er over 35 jaar uit? Zijn zij dan één grote plastic soep? Zijn zij dan een duurzaam beheerd winningsgebied voor grondstoffen of vormen zij een levende inspiratiebron voor nieuwe toepassingen op het land? Welke rol speelt technologie daarbij? En hoe belangrijk zijn internationale afspraken voor een duurzame toekomst? In de STT-toekomstverkenning Een oceaan vol mogelijkheden hebben Stéphanie IJff en Marie-Pauline van Voorst met medewerking van een brede groep experts onderzocht hoe de oceaan in 2050 op duurzame wijze een rol kan spelen in de voorziening van natuurlijke hulpbronnen (voedsel, grondstoffen en energie) en in het omgaan met klimaatverandering. Op maandag 20 juni is deze toekomstverkenning feestelijk afgesloten met het slotsymposium De toekomst van oceanen. Het evenement was een samen werking van STT en Deltares. Tijdens het symposium, dat werd geopend door Maarten Smits (algemeen directeur Deltares), is het boek Een oceaan vol mogelijkheden door Rein Willems (voorzitter STT) overhandigd aan Hans Huis in t Veld (boegbeeld Topsector Water) en Jan Busstra (Ministerie IenM, MT-lid Directie Water en Bodem). In dit verslag krijgt u een indruk van het programma, Om de besproken toekomstbeelden over een duurzame toekomst van de oceaan op termijn mogelijk te maken, is in de deelsessies met de deelnemers gediscussieerd over concrete acties. Het panel, bestaande uit experts uit bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties en de kenniswereld, voegden daar hun observaties van de middag aan toe. Zij riepen op tot het verder brengen van alle goede ideeën, namelijk door met elkaar in gesprek te blijven en de innovaties te agenderen op bijv. nationale onderzoeksagenda s zoals de Blauwe Route. Aan deze oproep is door STT en Deltares gehoor gegeven. Zij zullen zich de komende tijd inspannen om de uitkomsten van het symposium een vervolg te geven. Door de brede discussie, inspirerende pitches en goede sfeer op het symposium zijn alle deelnemers zeer gemotiveerd om hieraan bij te dragen. Samen met de publicatie van het boek een oceaan vol mogelijkheden is met dit symposium een duurzame toekomst voor de oceaan weer een stap dichterbij gebracht. Voor meer informatie over de verkenning en het boek kunt u kijken op de site van STT.

3 Programma Ontvangst en registratie Welkom Maarten Smits (algemeen directeur Deltares) Toelichting programma Bouke Ottow (Deltares) Presentatie Een oceaan vol mogelijkheden Stéphanie IJff (Deltares/STT) Pitches over de toekomst van de oceaan (zie overzicht) Deelsessies Bepalen gezamenlijke acties voor de korte termijn Terugkoppeling Paneldiscussie gespreksleider Bouke Ottow (Deltares), Chris van Assen (WNF), Hein de Baar (NIOZ), Josien Steenbergen (IMARES), Jan Busstra (Min. IenM) en Hans Huis in t Veld (Topsector Water) Samenvatting Maarten Smits (Deltares) Boekoverhandiging door Rein Willems aan Jan Busstra (Min. IenM) en Hans Huis in t Veld (Topsector Water) Dankwoord Rein Willems (voorzitter STT) Borrel Pitches Marnix Poelman (IMARES) en Blue growth aquaculture in 2050 Luca van Duren (Deltares) Brita Trapman (IMARES) Platform van de toekomst Mirjam van der Ploeg (Blue21) The blue revolution Berend Jan Kleute (Blue Rise) De nexus tussen energie- water- en voedselzekerheid verholpen met duurzame (thermische) energie uit de zee Sabine Gollner (NIOZ) Diepzeemijnbouw van de toekomst Marieke Eleveld (Deltares) Aardobservatie voor een betere oceaan Roelof van Dijk (TNO) Niemand aan boord; een oceaan vol vliegende Hollanders

4 Opening Presentatie Een oceaan vol mogelijkheden door Stéphanie IJff (Deltares/STT) door Maarten Smits (algemeen directeur Deltares) Hoe ziet de toekomst van de oceaan eruit? Is duurzaam gebruik mogelijk? Het doel van deze middag is om elkaar te ontmoeten en ons te laten inspireren tot nieuwe ideeën Niemand weet hoe de oceaan er in 2050 uit zal zien. De belangrijkste vraag is: Wat willen we? Keuzes en acties van nu beïnvloeden immers onze toekomst. De oceaan kan ons op vele manieren voedsel, grondstoffen en energie leveren. De truc is, om deze functies te combineren. Een duurzame toekomst is niet mogelijk zonder goede internationale afspraken. Hebben we daar voor in 2050 een Open Ocean Council in het leven geroepen? De oceaan is nu nog een plastic soep. Deltares werkt er hard aan mee om daar verandering in te brengen.

5 Mijn toekomstbeeld van de oceaan in 2050 is Marnix Poelman (IMARES) en Luca van Duren (Deltares) Blue growth aquaculture in 2050 Mirjam van der Ploeg (Blue21) The blue revolution dat ik hier met mijn vriend woon. Op een drijvend huis dat zo ontworpen is dat het ook voor dieren en planten een aantrekkelijke leefomgeving is..dat een significant deel van de kustwateren dan gebruikt worden voor het kweken van voedsel om 9 tot 11 miljard mensen te kunnen voeden. Brita Trapman (IMARES) Platform van de toekomst dat er plek is voor creatieve, transdisciplinaire teams die bestaande constructies op zee een nieuwe bestemming geven, zoals voedselproductie en energiewinning op zee. Berend Jan Kleute (Blue Rise) 21) Ocean Thermal Energy Conversion in 2050 dat deze grootschalig wordt benut om de urgente energie-water-voedsel nexus te verhelpen.

6 Mijn toekomstbeeld van de oceaan in 2050 is Sabine Gollner (NIOZ) Diepzeemijnbouw van de toekomst dat de gestegen vraag naar zeldzame aarde, mineralen, en metalen er toe heeft geleid dat Nederland een nieuwe tak van industrie heeft ontwikkeld: mijnbouw in de diepzee. Roelof van Dijk (TNO) Niemand aan boord; een oceaan vol vliegende Hollanders Marieke Eleveld (Deltares) Aardobservatie voor een betere oceaan een snelweg voor talloze onbemande voertuigen, boven en onder water. Ik ben er van overtuigd dat de bemande scheepsvaart in de komende decennia gestaag vervangen zal worden door autonome, zelfsturende voertuigen. dat het gebruik van satellietobservaties en modellen dan heel gewoon is, waardoor we veel efficiënter, duurzamer, en veiliger kunnen vissen, varen, onze energie-installaties kunnen plannen en onderhouden, en zelfs op zee kunnen wonen.

7 Er is nog steeds veel onderzoek nodig om duurzame diepzeemijnbouw mogelijk te maken. Laten we daar op inzetten. Deelsessies Voor succesvolle aquacultuurproductontwikkeling is allereerst een sluitende businesscase nodig. Er wordt een consortium opgezet om 5 OTEC pilots te realiseren. Crowdfunding maakt Ocean City mogelijk. De mensen willen wonen op Mars, dus waarom niet op de oceaan?! Een 1e stap tot autonoom varen is dat op een bepaalde plek en tijd alleen autonome vaartuigen zijn toegestaan. Door nu kennis te combineren en integreren zijn de mogelijkheden voor hergebruik van platforms eindeloos. Samen kunnen we de toepassing van aardobservatie een boost geven.

8 Paneldiscussie Samenvatting Samenvatting door Maarten Smits (algemeen directeur Deltares) Innovaties zouden niet alleen toekomstige maat schappelijke problemen moeten oplossen, maar tegelijkertijd ook de huidige problemen van de oceaan aanpakken zoals vervuiling. - Chris van Assen (WNF) Voor innovaties zoals autonoom varen is de technologie niet belemmerend, maar het juridisch kader vormt de grootste uitdaging. - Jan Busstra (IenM) Dit symposium prikkelde tot inspirerende ideeën en er was veel energie in de groep. Het is tijd om uit het praatcircuit te stappen; we moeten het gewoon gaan doen. - Josien Steenbergen (IMARES) De Volvo Ocean Race in 2018 vormt voor NL een prachtig podium om onze innovaties op het gebied van duurzame omgang met de oceaan internationaal in de schijnwerpers te zetten. Hans Huis in t Veld (Topsector Water) Ik heb al vele jaren aan onderzoek van de oceaan gewerkt, en het fascineert me nog steeds. We weten nog lang niet alles; er is nog veel te doen. - Hein de Baar (NIOZ) De mooie verdeling tussen kennis organisaties, beleid, bedrijfsleven en belangen organisaties heeft bijgedragen aan de goede uitkomsten van vandaag. Boekoverhandiging Boekoverhandiging door Rein Willems (voorzitter STT) aan Hans Huis in t Veld (boegbeeld Topsector Water) en Jan Busstra (Ministerie IenM, MT-lid Directie Water en Bodem)

9 Dankwoord Dankwoord door Rein Willems (voorzitter STT) Deze dag is duidelijk een aansporing voor een vervolg, bijvoorbeeld door verankering in internationale en nationale onderzoeksprogramma s. Hiervoor zullen STT en Deltares op korte termijn rond de tafel gaan zitten.

WORKSHOP DUURZAAM BEHEER VAN DE NOORDZEE

WORKSHOP DUURZAAM BEHEER VAN DE NOORDZEE Noordzeedagen Vlissingen, 2 oktober 2015 ARCADIS EN STICHTING TOEKOMSTBEELD DER TECHNIEK WORKSHOP DUURZAAM BEHEER VAN DE NOORDZEE NU EN IN DE TOEKOMST WELKOM! Eline van Onselen Stéphanie IJff Philip Drontmann

Nadere informatie

MUST MARITIME CONSORTIUM of ENVIRONMENTAL SCIENCE and TECHNOLOGY

MUST MARITIME CONSORTIUM of ENVIRONMENTAL SCIENCE and TECHNOLOGY Global Ocean Innovation Independent shared research for sustainable exploitation of ocean resources MARITIME CONSORTIUM of ENVIRONMENTAL SCIENCE and TECHNOLOGY 10 miljard mensen in 2050 grondstoffen -

Nadere informatie

Verken de Deltametropool van de toekomst

Verken de Deltametropool van de toekomst Marie-Pauline van Voorst tot Voorst Stichting Toekomstbeeld der Techniek, 12 november 2014 Stichting Toekomstbeeld der Techniek Shutterstock Stichting Toekomstbeeld der Techniek Lopende verkenningen: Toekomst

Nadere informatie

Duurzaam groeien en vernieuwen

Duurzaam groeien en vernieuwen Symposium Duurzaam groeien en vernieuwen 05 02 13 Wat leert de Monitor Duurzaam Nederland en hoe kan Nederland werken aan duurzame groei? Dinsdag 5 februari 2013, 13.30-18.00 uur Centraal Bureau voor de

Nadere informatie

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft Lerende gebouwen meer comfort & minder energie 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft 2 e Expert meeting Thermisch Actieve Gebouwen, woensdag 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool

Nadere informatie

KLIMAATBUNDEL 2016 R Y 8 4 N S V R Y 8

KLIMAATBUNDEL 2016 R Y 8 4 N S V R Y 8 KLIMAATBUNDEL 2016 R Y 8 4 N S V R Y 8 RUIM 175 KINDEREN EEN HEEL WEEKEND AAN DE SLAG MET ENERGIE! Deelneemster Lian Kandelaar, 11 jaar: Het is heel leuk om deel te nemen aan KCC. Je leert niet alleen

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond

Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond Samen met decentrale overheden en maatschappelijke organisaties werkt het Rijk aan ambitieus beleid voor bodem en ondergrond - Werken met één UP Bodem en Ondergrond

Nadere informatie

Noordzee Gebiedsagenda 2050

Noordzee Gebiedsagenda 2050 Noordzee Gebiedsagenda 2050 Vissen naar nieuwe denkbeelden 1e terugkom-middag, 25 september 2013, Den Haag De vissers Andrea Otte-Klomp; Anne-Marie Svoboda, Chris van Assen, Hans Donners, Hetty Kock, Kees

Nadere informatie

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

Kenniskring garnaal Zuid West

Kenniskring garnaal Zuid West Kenniskring garnaal Zuid West De weg naar bestandsbeheer Noordzeegarnaal Yerseke 30 Oktober 2015 Kenniskring garnaal zuid west AGENDA 14:00 Voorstelrondje en verwachtingen (Marieke / allen) 14:20 Intro

Nadere informatie

AMBITIE NUTRIËNTEN 2018

AMBITIE NUTRIËNTEN 2018 AMBITIE NUTRIËNTEN 2018 ACTIEPLAN Als uitwerking van de Ambitie Nutriënten 2018 zullen de leden van het Nutrient Platform, ondersteund door het secretariaat, de komende twee jaar de volgende activiteiten

Nadere informatie

Innovatiethema s. Pagina! 1 van! 5

Innovatiethema s. Pagina! 1 van! 5 Innovatiethema s MIT 2016 Pagina 1 van 5 Innovatiethema s MIT 2016 Innovatieve MKB-ers kunnen subsidie aanvragen binnen de MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren (MIT). Daarin zijn de volgende instrumenten

Nadere informatie

Programma A2 Deil- s-hertogenbosch- Vught. Expertsessie Stimuleren Logistieke Initiatieven in Zaltbommel

Programma A2 Deil- s-hertogenbosch- Vught. Expertsessie Stimuleren Logistieke Initiatieven in Zaltbommel Programma A2 Deil- s-hertogenbosch- Vught Expertsessie Stimuleren Logistieke Initiatieven in Zaltbommel 29 oktober 2018 Agenda Tijd Onderdeel 16:00-16:25 u Inloop & Ontvangst 16:25u AftrapPieter Keeris

Nadere informatie

-day HTSM Automotive. Datum: 22 januari 2013 Tijd: 13:00 18:00 uur Locatie: AutomotiveCampusNL, Helmond

-day HTSM Automotive. Datum: 22 januari 2013 Tijd: 13:00 18:00 uur Locatie: AutomotiveCampusNL, Helmond -day HTSM Automotive Datum: 22 januari 2013 Tijd: 13:00 18:00 uur Locatie: AutomotiveCampusNL, Helmond SAMenvAT Ting In 2012 is er een start gemaakt met het Topsectorenbeleid. De automotive sector vertegenwoordigt

Nadere informatie

Klimaatbestendige stad

Klimaatbestendige stad Klimaatbestendige stad Joke van Wensem Samenwerken aan water en klimaat Programmaplan en kennisagenda Algemeen en programmering: Deltaprogramma RA/IenM, STOWA, RWS, CAS, Deltares Projectentournee: Deltaprogramma

Nadere informatie

Maritieme Innovatie Markt

Maritieme Innovatie Markt Maritieme Innovatie Markt Markt? Delta NML Innovation Council = TKI Maritiem Maritiem Watertech TKI: Topconsortium voor Kennis en Innovatie Maritiem Innovatiecontract 2016-2017 Fundamenteel Toegepast Innovatie

Nadere informatie

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren?

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Brigit Gijsbers - Directeur Maritieme Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu De Nederlandse Maritieme Strategie 2015-2025

Nadere informatie

Twee jaar na de nota Duurzaam Voedsel

Twee jaar na de nota Duurzaam Voedsel Twee jaar na de nota Duurzaam Voedsel Waar staan we nu? Joost Reus, Directie Voedsel, Dier en Consument Waar staan we nu? Nota Duurzaam Voedsel en Beleidsagenda Duurzame Voedselsystemen Waar deden wij

Nadere informatie

Agenda Groen voor de Stad

Agenda Groen voor de Stad Agenda Groen voor de Stad Een nieuw Haags groenbeleid Derde stadsgesprek, 19 april 2016 Programma 1. Opening 2. Presentatie: resultaten gesprek met de stad 3. Deelsessies 4. Vervolg 5. Afronding en borrel

Nadere informatie

DUTCH SMART THERMAL GRID. Het volledige rapport (eindconcept) en de samenvatting kunnen hier worden gedownload

DUTCH SMART THERMAL GRID. Het volledige rapport (eindconcept) en de samenvatting kunnen hier worden gedownload DUTCH SMART THERMAL GRID Het volledige rapport (eindconcept) en de samenvatting kunnen hier worden gedownload NEDERLAND 2016 Strategie voor de verduurzaming van de warmtevoorziening De Nederlandse energievraag

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter CROW- FIETSBERAAD Tymon de Weger voorzitter 1 TYMON DE WEGER Van huis uit Vervoereconoom 2006-2009 Wethouder Verkeer en Milieu in Utrecht 2017 Wethouder Stichtse Vecht 2 INHOUD Wat is het Fietsberaad?

Nadere informatie

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30 Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober 2018 13:00-17:30 Beste genodigde, Een urgenter vraagstuk dan de toekomst van onze planeet is er niet. Daarom is er ook geen urgentere

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR december 2013

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR december 2013 ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR december 2013 Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Floating life, drijvend bouwen Drijvend paviljoen Rotterdam en waddendobber regio Groningen Zie

Nadere informatie

Op weg naar de toekomst. Verslag loonaangifteconferentie september 2015

Op weg naar de toekomst. Verslag loonaangifteconferentie september 2015 Op weg naar de toekomst Verslag loonaangifteconferentie september 2015 John van de poll presenteert zijn toekomstverkenningen He (Christoffel Columbus) did not have a complete map, but what he did have

Nadere informatie

De toekomst van het wonen is niet van gisteren

De toekomst van het wonen is niet van gisteren Uitnodiging SVn Deelnemersbijeenkomst De toekomst van het wonen is niet van gisteren Donderdagmiddag 6 november 2014 Media Plaza Jaarbeurs Utrecht Welkom U bent van harte welkom op de negende SVn Deelnemersbijeenkomst!

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) Kwartiermakersteam NKWK:

Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) Kwartiermakersteam NKWK: Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) Kwartiermakersteam NKWK: Roeland Allewijn (RWS/WVL) Jos van Alphen (staf Deltacommissaris) Pieter van Berkum/Cornelis Israël/Nienke Siekerman

Nadere informatie

11 december: slotevent Jaar van de Bodem

11 december: slotevent Jaar van de Bodem 11 december: slotevent Jaar van de Bodem Bouwen aan een TerrAgenda, onze gezamenlijke agenda! Goed functionerend bodemsysteem, goed voor ieder! Wie is er aan zet? In deze sessie op BodemBreed: De kernboodschap.

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Uitnodiging. Marktontmoeting innovatieve openbare verlichting

Uitnodiging. Marktontmoeting innovatieve openbare verlichting Uitnodiging Marktontmoeting innovatieve openbare verlichting Vrijdag 31 mei Het Concern Congres Centrum Weesperstraat 113, 1018 VN Amsterdam Bepaal mee wat de toekomst van openbare verlichting in Nederland

Nadere informatie

Beweging in de Bouw : Yes, here we are! We Won t Wait, We InterAct and Do.

Beweging in de Bouw : Yes, here we are! We Won t Wait, We InterAct and Do. Op 8 mei 2009 vond een bijeenkomst met Trainees en Baanbrekers in de Bouw plaats, met als thema: Nieuw Leiderschap & Netwerkorganisaties Locatie: Conferentiezaal Strukton te Utrecht Gastsprekers: Ir. Martijn

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 1-11-2013 1 7 Facts & figures.

Nadere informatie

Water als weg naar innovatieve en duurzame groei - De Blauwe Route

Water als weg naar innovatieve en duurzame groei - De Blauwe Route De Blauwe Route Water als weg naar innovatieve en duurzame groei Routeworkshop De Blauwe Route op 12 mei bij Deltares in Delft Met deelnemers van: IMARES, WUR, Hogeschool Zeeland, Endures, I&M, CWI, UvA,

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 1521160 Behandelend ambtenaar : Hans Zwepink Directie/bureau : Griffie / PE Nummer commissiestuk

Nadere informatie

Voorwoord. Jean Henkens Huisbioloog van Center Parcs en Founding Father van Kids Climate Conference

Voorwoord. Jean Henkens Huisbioloog van Center Parcs en Founding Father van Kids Climate Conference Voorwoord Een landschap bestaat nooit uit één boom, een feest kan nooit gevierd worden in je eentje. Zo zou Kids Climate Conference nooit gerealiseerd kunnen worden zonder een groep mensen en bedrijven

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Themabijeenkomst Connected Car: In-car devices for smart mobility

Themabijeenkomst Connected Car: In-car devices for smart mobility Themabijeenkomst Connected Car: In-car devices for smart mobility Datum: dinsdag 26 maart 2013 Tijd: 17:30 22:00 uur Locatie: AutomotiveCampusNL, Helmond SAMENVAT TING Het is geen vraag meer of het voertuig

Nadere informatie

KING leveranciersmiddag. 22 maart 2013, Bart Geerdink

KING leveranciersmiddag. 22 maart 2013, Bart Geerdink KING leveranciersmiddag 22 maart 2013, Bart Geerdink Agenda 13.15-14.00 Plenaire opening Welkom en opening Generieke voorzieningen: cloudstrategie gemeenten 14.15-15.15 Deelsessies, ronde 1 Gemeenten en

Nadere informatie

08-06-2015. Breskens, internationale hotspot voor zeezeilen/-ers

08-06-2015. Breskens, internationale hotspot voor zeezeilen/-ers 08-06-2015 Breskens, internationale hotspot voor zeezeilen/-ers Havengebied breskens Breskens, internationale hotspot voor zeezeilen/-ers algemeen Provinciaal beleid Leisure hotspot Breskens is onderdeel

Nadere informatie

Platform Binnenstadsmanagement

Platform Binnenstadsmanagement Platform Binnenstadsmanagement City Marketing en de binnenstad 1 april 2015 Marco van Hoek Even voorstellen Marco van Hoek, marco@cityconsult.nl; Netwerk Citymarketing Kwartiermaker Apeldoorn; Aanjager

Nadere informatie

De Sleutel tot het benutten van potentie

De Sleutel tot het benutten van potentie De Sleutel tot het benutten van potentie Wat is potentie eigenlijk? Een snelle blik in een woordenboek levert de volgende resultaten op: het kunnen; dat waartoe iemand of iets toe in staat is; vermogen.

Nadere informatie

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Visie KVNR op autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Introductie KVNR Collectieve belangenbehartiging van: meer dan 400 Nederlandse reders en scheepsbeheerders

Nadere informatie

ļll II ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll Deltacommissaris

ļll II ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll Deltacommissaris Deltacommissaris > Retouradres Postbus 9Ũ653 2509 LR Den Haag Waterschap Peel en Maasvallei De weledelgestrenge heer mr. A.M.G. Gresel Postbus 3390 5902 RJ Venlo ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner Memo Aan deelnemers diner-debat Eye Kopie aan Contactpersoon Rik van Terwisga Datum 8 januari 2015 Onderwerp Vervolg Debat-diner "Watersysteem van de Toekomst" Watersysteem van de Toekomst: vervolg

Nadere informatie

Help plastic afval de zeeën uit

Help plastic afval de zeeën uit Help plastic afval de zeeën uit 8 Plastic afval in zee is een toenemend probleem dat honderden diersoorten aantast. Ook zijn er grote onzekerheden over de indirecte effecten. Voldoende reden voor onmiddellijke

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Innovation Concepts B.V. Nieuwsbrief 2012-01 Versie NL

Innovation Concepts B.V. Nieuwsbrief 2012-01 Versie NL Algemeen Innovation Concepts B.V. is bijna twee jaar geleden opgezet door Pol Knops en Keesjan Rijnsburger. We zijn al ruim twee jaar bezig met het onderzoeken van diverse toepassingen van CO 2 binding

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

Betekenis van circulaire economie voor de grondketen

Betekenis van circulaire economie voor de grondketen Betekenis van circulaire economie voor de grondketen Bodembreed 13 november 2018 Mark in t Veld (Tauw) Jeroen Nagel (RWS) RWS Duurzame Leefomgeving 2 Rijkswaterstaat Circulaire Economie GWW & RWS RWS is

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Utrecht, 21 oktober 2015 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 RACE programma 6 Sectoranalyse

Nadere informatie

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw 7 oktober 2015, Jan Eelco Jansma Samenvatting Dit document doet verslag van een online enquête (voorjaar-zomer 2015) onder betrokkenen bij stadslandbouw.

Nadere informatie

Meer en Betere Recycling

Meer en Betere Recycling Meer en Betere Recycling als onderdeel van VANG Uw sprekers: Max de Vries Marco Kraakman Jacobine Meijer Emile Bruls Geert Cuperus Inhoud deelsessie Meer en Beter Recycling Inleiding Pitches projecten

Nadere informatie

Afdeling Advies Anouchka de Haan Henk Bangma Loes van Swol-Noomen

Afdeling Advies Anouchka de Haan Henk Bangma Loes van Swol-Noomen Afdeling Advies Anouchka de Haan Henk Bangma Loes van Swol-Noomen Wat is het nieuwe werken (of wel de nieuwe werkelijkheid)? Introductiefilm het nieuwe werken http://www.youtube.com/watch?v=lm844ess9fs

Nadere informatie

onderzoek in transitie?

onderzoek in transitie? Transitieonderzoek: onderzoek in transitie? Erik Paredis (UGent) Yves De Weerdt (VITO) Frank Nevens (VITO) Opstartworkshop INTRAP 31 mei 2012, Leuven www.steunpunttrado.be Opbouw 1. De uitdagingen waarvoor

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

Seminar grensoverschrijdende samenwerking crisisbeheersing Nederland - België

Seminar grensoverschrijdende samenwerking crisisbeheersing Nederland - België Seminar grensoverschrijdende samenwerking crisisbeheersing Nederland - België Veiligheid vervaagt grenzen 15 oktober 2014, baarle-nassau Op woensdag 15 oktober 2014 vindt in Hotel Brasserie Den Engel Schaluinen

Nadere informatie

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017 Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven Emiel Reiding directeur NOVI Aanleiding Omgevingsvisie Omgevingswet De maatschappij verandert Stapeling van wensen en claims op leefomgeving Herijken

Nadere informatie

TED x AmsterdamED X. = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE. School Events MBO/HBO/WO

TED x AmsterdamED X. = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE. School Events MBO/HBO/WO TED x AmsterdamED X = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE School Events MBO/HBO/WO samen met TED x AmsterdamED onderwijsinnovatie op uw onderwijsinstelling stimuleren? Op veel

Nadere informatie

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis Duurzame kennis door publiek-private samenwerking Annet Zweep Directie Agrokennis Opbouw van mijn verhaal 1. Introductie van mijzelf 2. Topsector en proces 3. Per PPS van vandaag: doel, opzet en wijze

Nadere informatie

Visualisaties, serious gaming en E participatie in MIRT projecten. Hans Gispen en Aad van den Burg Presentatie platfombijeenkomst 28 oktober 2014

Visualisaties, serious gaming en E participatie in MIRT projecten. Hans Gispen en Aad van den Burg Presentatie platfombijeenkomst 28 oktober 2014 Visualisaties, serious gaming en E participatie in MIRT projecten Hans Gispen en Aad van den Burg Presentatie platfombijeenkomst 28 oktober 2014 2 Korte terugblik symposium Gebruik van visualisaties en

Nadere informatie

Activiteiten Colruyt Group

Activiteiten Colruyt Group Activiteiten Colruyt Group Waarom meedoen aan de Blauwe Cluster? Meerwaarde creëren Ecologie Maatschappij Economie = onze verantwoordelijkheid opnemen Geloof in duurzaam ondernemen Lange-termijngroei en

Nadere informatie

Meerjarig Maritiem Missie Programma Blue Growth

Meerjarig Maritiem Missie Programma Blue Growth De bronnen van de zee duurzaam gebruiken Meerjarig Maritiem Missie Programma Blue Growth Achtergrond Het oppervlak van onze Blauwe planeet bestaat voor ruim 70 procent uit water. Nederland is gelegen in

Nadere informatie

Emissie registratie betekenis

Emissie registratie betekenis Emissie registratie betekenis Emissie registratie symposium Wilbert van Zeventer, DGRW Emissieregistratie is een middel, geen doel op zich 1. Politiek-bestuurlijke ontwikkelingen 2. Benutten monitoringsresultaten

Nadere informatie

Staan de beste stuurlui aan wal?

Staan de beste stuurlui aan wal? Staan de beste stuurlui aan wal? ir. Harry Droog, voorzitter van het Energietransitie Platform Duurzame Elektriciteitsvoorziening / Jaap t Hooft, adviseur EOS Welkom, opening, doelen De heer Droog gaat

Nadere informatie

BOEKEVENTS INSPIRERENDE ONTMOETINGEN

BOEKEVENTS INSPIRERENDE ONTMOETINGEN INSPIRERENDE ONTMOETINGEN Kortdurende begeleiding van lerende groepen Marijke Lingsma Een uitdagende masterclass n.a.v. haar nieuwste bestseller 15.30-19.30 uur Hoofdkantoor KLM, Amstelveen in samenwerking

Nadere informatie

Innovatie agenda in de versnelling!

Innovatie agenda in de versnelling! Innovatie agenda in de versnelling! Arthur Lippus Arthur Lippus Pioneering, 24 april 2012 Gewaagd doel ondernemingsplan Mensen wonen in 2020 het liefst bij Portaal! 2 1 e verkenning zomer 2011 Portaal

Nadere informatie

The Summer Village 2013

The Summer Village 2013 The Summer Village 2013 Versie: 2 juli 2013 Inleiding Op het Berlageveld (voormalige bouwkundeterrein) verrijst de Green Village als levend en levendig duurzaam ondernemend dorp waar wetenschap en bedrijfsleven

Nadere informatie

Inschrijving RBB- AWARD 2018

Inschrijving RBB- AWARD 2018 Inschrijving RBB- AWARD 2018 Organisatie: Kamer van Koophandel Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Menno Zwart E- mail adres: menno.zwart@kvk.nl Mobiele telefoon: 06 1135 8182 Akkoord lid

Nadere informatie

Landelijke bijeenkomst voor kwartiermakers KBP 27 april 2010, NIFV Arnhem

Landelijke bijeenkomst voor kwartiermakers KBP 27 april 2010, NIFV Arnhem Implementatie & Communicatie Landelijke bijeenkomst voor kwartiermakers KBP 27 april 2010, NIFV Arnhem Erg goed om de interactie met elkaar op te zoeken Programma: 9.15 9.45 uur: Ontvangst met koffie en

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Duurzaam Den Haag Magazine Deze maand in Duurzaam Den Haag Magazine:

Duurzaam Den Haag Magazine Deze maand in Duurzaam Den Haag Magazine: Duurzaam Den Haag Magazine Deze maand in Duurzaam Den Haag Magazine: 100 dagen afvalvrij leven, schrijf je in voor de 100-100-100 uitdaging! Kom naar de DDH Borrel op vrijdag 30 september in de Kloostertuin

Nadere informatie

Serious Game De toekomst van Economie

Serious Game De toekomst van Economie 'Investeren in een hyperloop of in een supercomputer?' 'Wil jij liever een pil tegen veroudering of robots die verzorgingstehuizen runnen?' En wat betekent voor onze welvaart nu en later? In deze game

Nadere informatie

Tweede bijeenkomst Community of Practice: Natuurinclusief Bouwen

Tweede bijeenkomst Community of Practice: Natuurinclusief Bouwen Tweede bijeenkomst Community of Practice: Natuurinclusief Bouwen Dinsdag 12 februari komen wederom ca. 30 deelnemers bijeen voor de Community of Practice over Natuurinclusief Bouwen. Dit keer zijn we te

Nadere informatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie OPZET VAN DE PRESENTATIE Bodemvisie Waarom? Doel Middel Ingrediënten SPRONG Wie, wat, waarom? Het proces

Nadere informatie

Omgevingsvisie en m.e.r.

Omgevingsvisie en m.e.r. Omgevingsvisie en m.e.r. Nieuwe aanpak voor m.e.r. Kennissessie Commissie m.e.r. - 5 juni 2018 1 Programma kennissessie Welkom en kennismaking Omgevingswet, omgevingsvisies en m.e.r., inleiding Ervaringen

Nadere informatie

Jaron Weishut. Delft, 7 maart Foto: Alwin Wink

Jaron Weishut. Delft, 7 maart Foto: Alwin Wink Jaron Weishut Delft, 7 maart 2018 Foto: Alwin Wink In de stad van de toekomst raakt alles steeds meer geïntegreerd 2 wonen werken publieke ruimte mobiliteit energie water circular iteit Homie - wasmachine

Nadere informatie

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel 25 september 2009 Populaire versie van de nota Duurzaam voedsel van het ministerie van LNV. Het verduurzamen van consumptie en productie van voedsel lukt alleen

Nadere informatie

Business Plan. Organisatie: GIDSnetwerk Datum: 11.04.2014 Periode: 01/2014-12/2017

Business Plan. Organisatie: GIDSnetwerk Datum: 11.04.2014 Periode: 01/2014-12/2017 Business Plan Organisatie: GIDSnetwerk Datum: 11.04.2014 Periode: 01/2014-12/2017 Business Plan Agenda 1 Visie & Business Model 2 Strategie 3 Team & Organisatie 4 Implementatie 5 Financien 1. Visie & Business

Nadere informatie

Waar kan de fiets ons brengen?

Waar kan de fiets ons brengen? Waar kan de fiets ons brengen? Op naar 35% van alle ritten per fiets in 2030 Heel Gelderland Fietst 2 De Gelderse aanpak De campagne Heel Gelderland Fietst geeft de fiets een belangrijke rol als het gaat

Nadere informatie

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW Nummer 4* mei 2015 Hallo collega s De kop is er af, de nieuwe OR is begonnen en inmiddels hebben we de taken en rollen verdeeld. In dit 4 de bulletin blikken we terug op de afgelopen periode van de nieuwe

Nadere informatie

Voor een magische familiedag of een spetterend feest

Voor een magische familiedag of een spetterend feest Voor een magische familiedag of een spetterend feest Welkom in Attractiepark Toverland U heeft vast wel eens met vrienden of familie Toverland bezocht. Maar wist u al dat Toverland ook diverse aantrekkelijke

Nadere informatie

DE ZEE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. GP/Amendolia

DE ZEE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. GP/Amendolia DE ZEE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS GP/Amendolia Wilkins/GP Deze toolkit is voor alle Greenpeace-vrijwilligers. Hij bevat tips en ideeën om met het onderwerp levende oceanen aan de

Nadere informatie

Woensdag 10 juni 2015 Piet Spruijtenburg-WG familiebedrijf

Woensdag 10 juni 2015 Piet Spruijtenburg-WG familiebedrijf Woensdag 10 juni 2015 Piet Spruijtenburg-WG familiebedrijf Thema kennissessie: Het familiebedrijf heeft (nog) toekomst? Specifiek: WELKE STRATEGIE PAST BIJ EEN DUURZAAM FAMILIEBEDRIJF? Locatie: Korevaar

Nadere informatie

Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019

Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019 Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019 Programma Introductie Participatieconcept Stand van zaken Inzichten en uitgangspunten Doelgroepen Co-creatieconcept Ruimtelijk plan in co-creatie Fasering

Nadere informatie

Zwerfafval: toekomstige aanpak

Zwerfafval: toekomstige aanpak Zwerfafval: toekomstige aanpak Marc Pruijn Programmacoordinator Van Afval Naar Grondstof Directie Duurzaamheid Ministerie Infrastructuur en Milieu Zwerfafval: goed bezig in Nederland Recent onderzoek van

Nadere informatie

Speech Maxime Verhagen bij 50-jarig jubileum GMB Openluchtmuseum Arnhem, donderdagmiddag 5 september 2013

Speech Maxime Verhagen bij 50-jarig jubileum GMB Openluchtmuseum Arnhem, donderdagmiddag 5 september 2013 Speech Maxime Verhagen bij 50-jarig jubileum GMB Openluchtmuseum Arnhem, donderdagmiddag 5 september 2013 Geachte aanwezigen, Nederland heeft een al sterke internationale reputatie als het om deltatechnologie

Nadere informatie

Grenzen verleggen in het Waddengebied. Maarten Hajer

Grenzen verleggen in het Waddengebied. Maarten Hajer Grenzen verleggen in het Waddengebied Maarten Hajer De Waddenzee versterken: ja, maar hoe? 2 Waar J.C. Bloem niet geldt 3 En dan: wat is natuur nog in dit land? Waddenzee van (inter)nationaal belang Grootste

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

Kennis delen: niet lullen, maar poetsen! Sessieleiders: Corinne Koot (JongSTRONG, Witteveen+Bos) Juul Osinga (Jong Leefomgeving, TTE Consultants)

Kennis delen: niet lullen, maar poetsen! Sessieleiders: Corinne Koot (JongSTRONG, Witteveen+Bos) Juul Osinga (Jong Leefomgeving, TTE Consultants) Kennis delen: niet lullen, maar poetsen! Sessieleiders: Corinne Koot (JongSTRONG, Witteveen+Bos) Juul Osinga (Jong Leefomgeving, TTE Consultants) Kennisinfrastructuur? KIBO? 3 pijlers? Kennis, iets om

Nadere informatie

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN Lezing ter gelegenheid van het GEO Promotion Congres van eigen bodem 10 maart 2017 Groningen. door prof. em. Pier Vellinga Waddenacademie Colin OPBOUW

Nadere informatie

UNITING THE ORGANIC WORLD

UNITING THE ORGANIC WORLD International Federation of Organic Agriculture Movements Principles of Organic Agriculture 1 Beginselen van de Biologische Landbouw De Beginselen vormen de wortels, waaruit de biologische landbouw groeit

Nadere informatie

Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen

Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen De topsectoren in 2017 Het afgelopen jaar waren de resultaten van het topsectorenbeleid breed zichtbaar. De weg naar economisch herstel is doorgezet,

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

SBIR Verduurzamen voedselproductie

SBIR Verduurzamen voedselproductie SBIR Verduurzamen voedselproductie Informatiebijeenkomst 16 juli 2014 Alexia Michel, Ministerie EZ Topsector Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangmaterialen Achtergrond Initiatief: topsector Agri&Food en ministerie

Nadere informatie