CONFERENTIE. Jeugdzorg InZicht. 5 juni 2014, in het Provinciehuis Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CONFERENTIE. Jeugdzorg InZicht. 5 juni 2014, in het Provinciehuis Utrecht"

Transcriptie

1 CONFERENTIE Jeugdzorg InZicht 5 juni 2014, in het Provinciehuis Utrecht

2 Voorwoord Op 5 juni 2014 stroomde het Utrechtse Provinciehuis vol met enthousiaste deelnemers aan de conferentie Jeugdzorg InZicht. Het beloofde een speciale dag te worden; niet in het minst omdat Bureau Jeugdzorg Utrecht en de provincie Utrecht deze conferentie voor de laatste keer samen organiseerden. Met nog maar een half jaar te gaan voordat jeugdzorg overgaat naar de gemeenten, lag het accent op integraal werken. Op de conferentie ontmoetten zo n 400 partners uit de lokale en provinciale Utrechtse jeugdzorg elkaar. De deelnemers bestonden uit bestuurders, zorgprofessionals en zorgmanagers. En niet te vergeten: cliënten. Zo n grote aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de zorg, gemeenten en onderwijsveld is absoluut uniek te noemen. Zij leerden elkaar (beter) kennen, gingen in gesprek en inspireerden elkaar. Gezamenlijk bogen ze zich over de vraag hoe de zorg voor de jeugd zo goed en zo efficiënt mogelijk georganiseerd kan worden. Op het programma stonden praktijkvoorbeelden centraal rond de thema s toeleiding, organisatie lokale zorg, inkoop, financiering, sturing, cliëntparticipatie en ICT. Deze onderwerpen waren gebaseerd op een enquête die vooraf onder de doelgroep was afgenomen. De belangstelling voor de toespraken, lezingen, het wethoudersoverleg en de 23 workshops was dan ook bijzonder groot. In dit beeldverslag krijgt u een impressie van wat een zeer succesvolle en inspirerende bijeenkomst bleek te zijn. Wilt u de presentaties van workshops nog eens nalezen? U vindt ze op

3 Van harte welkom! De conferentie wordt afgetrapt door de organisatoren Bureau Jeugdzorg Utrecht en de provincie Utrecht. Het is de laatste keer dat deze partijen gezamenlijk de schouders zetten onder de organisatie van Jeugdzorg InZicht. De verwachtingen van Jan-Dirk Sprokkereef, bestuurder Bureau Jeugdzorg Utrecht, en gedeputeerde Jeugdzorg Mariëtte Pennarts zijn hooggespannen. De tijd van experimenteren is immers voorbij, het is nu tijd om te implementeren. En daar wordt met vertrouwen én enige voorzichtigheid naar gekeken. Over één ding zijn Bureau Jeugdzorg Utrecht en de provincie Utrecht het roerend eens: het is voor het veld belangrijk om samen aan deze enorme opdracht te blijven werken. Niet met de ruggen naar elkaar toe, maar in gesprek, benadrukken Sprokkereef en Pennarts.

4 Openingsspeech staatssecretaris Van Rijn Staatssecretaris Van Rijn erkent dat met 26 nieuwe colleges in Utrecht, een inhoudelijke uitdaging wacht op wethouders en raadsleden. Zij moeten op een vrij hard rijdende trein springen en in korte tijd veel kennis van zaken vergaren. Hij wijst daarbij op het belang om vooral aan de voorkant goede, adequate hulp te bieden om ontsporen te voorkomen. Over de nieuwe rol van gemeenten zei Van Rijn dat ze letterlijk en figuurlijk nieuwe verbindingen moeten leggen en de samenwerking moeten zoeken. Het Rijk laat de partijen daarbij niet alleen staan. Hervormen doe je samen. Het Rijk wil graag uw partner zijn, aldus de staatssecretaris. Op het gebied van de transitie ziet hij Utrecht als de koploper van Nederland. Van Rijn: De transitie van de jeugdzorg is een moeilijke maar mooie klus, waar al jaren over wordt gesproken. Mijn complimenten aan de provincie Utrecht en de Utrechtse bestuurders die de vervroegde overdracht aandurfden om op het gebied van inkoop en uitvoering al in 2014 zoveel mogelijk met elkaar te werken alsof het 2015 is. Er zijn nieuwe verbindingen gelegd, waarbij kinderen en gezinnen sneller de juiste hulp krijgen. Nieuwe bestuurders in Utrecht kunnen voortborduren op wat er al is bereikt. In het hele land wordt naar Utrecht gekeken om inspiratie op te doen.

5 De dilemma quiz Tijdens dit ontspannen intermezzo worden op ludieke wijze dilemma s aan de deelnemers in de zaal voorgelegd. Team A krijgt als opdracht naar de cases te kijken in de rol van Moeder Theresa. Niets is teveel, we doen alles voor onze jeugd. Team B krijgt een zakelijke rol. Je kunt het geld maar één keer uitgeven. De verrichtingen van de deelnemers worden beoordeeld door een driekoppige jury. Het gros van de reacties uit de zaal onderstreept vooral de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het welzijn van de jongere. Dat wordt gezien als een zaak van de gemeente én van het zorgveld.

6 Ervaringsdeskundige en oud-cliënt Isanne Yard is onderdeel van de jury. Isanne: Ik beoordeelde de reacties vooral vanuit het perspectief van de jongere en ik was blij dat daar door de deelnemers goed op gelet werd. Er deden veel mensen actief mee, maar dat kan in mijn ogen nog veel beter. Het is zo belangrijk dat iedereen meedenkt, naar oplossingen helpt zoeken en zich laat inspireren door anderen. Luister naar elkaar, luister naar jongeren. Alleen zo kunnen we de jeugdzorg op een goede manier regelen en onderbrengen bij gemeenten. Lees ook het verhaal van Isanne in het Provincie Utrecht Magazine. Klik hier

7

8 Een groot aanbod workshops De deelnemers gaan in gesprek en aan de slag in 23 workshops. Het hele overzicht vindt u hier. Vier workshops hebben wij er voor u uitgelicht. Deze verslagen leest u op de volgende pagina s.

9

10 WORKSHOP SAVE en lokale teams: Hoe maken we de omslag naar een nieuwe samenwerking? In 2012 werd in Utrecht gestart met buurtteams die alles zelf deden, zelfs ondertoezichtstelling. Gaandeweg bleken dit soort beslissingen rondom veiligheid lastig zelf te nemen. Daarom werd deze rol overgedragen aan Bureau Jeugdzorg. Er volgden 6 pilots waarbij de medewerker van het wijkof buurtteam het gezicht is voor het gezin en de SAVE-medewerker alleen optreedt als de veiligheid van het kind in het geding is. Het uitgangspunt van deze opzet is om de regie bij het gezin te laten. Bij problemen wordt naar oplossingen gezocht in het eigen sociale netwerk. Lukt dat niet, dan wordt kortstondig de hulp van een expert ingeschakeld. Tot nu toe zijn er zeer goede resultaten geboekt met het SAVE-team. Er is een evidente daling te zien op het gebied van ondertoezichtstelling. Dat gebeurt minder en korter. Er wordt gekeken om ook in andere gebieden SAVE-teams op te zetten.

11 WORKSHOP Integrale zorg, kansrijke verandering? Ervaar het zelf Hoe is het om integraal te werken in een buurtteam? Wat is er mogelijk en waar zitten de knelpunten? Tijdens de workshop maken de deelnemers aan de hand van een casus mee hoe hun werk er mogelijk in 2015 uit kan zien. De casus roept veel vragen op over bijvoorbeeld de samenstelling van het wijkteam, de regie in het team en de rol van de professional hierin. Welke specifieke vaardigheden heeft de professional nodig, of is hij of zij juist een heel brede specialist? De deelnemers zien verder de wijkteams als een kans om een andere manier van werken te ontwikkelen maar vinden wel dat professionals enorm moeten omschakelen. De professional heeft immers een sleutelrol. Na afloop van de casusbespreking blijkt dat twee undercover buurtteammedewerkers mee hebben gekeken. Zij vullen nog wat zaken aan. Ze geven aan dat er altijd in duo s wordt gewerkt om expertise zo goed mogelijk te borgen. Het doel is dat ouders weer zelf de regie nemen. De buurteammedewerkers vinden het werk erg leuk en divers. Het is wel druk, omdat het ook continue scholing en onderlinge uitwisseling van kennis vergt.

12 WORKSHOP AMHK in wording In de huidige situatie bestaat er een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), onderdeel van Bureau Jeugdzorg, en zijn er twee Steunpunten Huiselijk Geweld (SHG). De bedoeling is dat er één AMHK gevormd wordt: een gedeelde aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De totstandkoming van het AMHK is in volle ontwikkeling. In deze workshop staat de vraag centraal hoe je dat het beste kunt organiseren. Hoe waarborg je dat vrouwen zich blijven durven aanmelden bij het SGH zonder dat zij bang worden dat hun kinderen worden afgepakt? Het is maar een van de vele vragen die in de workshop langskomen. Daarnaast worden deelnemers op speelse wijze gevraagd om input te leveren over hoe het AMHK er in de toekomst er het beste uit kan gaan zien. Hoe moet het AMHK worden georganiseerd? Die vraag blijkt nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Het roept diverse nieuwe vragen op zoals: Wie moet er worden gebeld als er sprake is van kindermishandeling en/of huiselijk geweld? En hoe gaat dat dan verder? In 2015 zal een aantal details nog nader moeten worden ingevuld.

13 WORKSHOP Cliëntparticipatie in de praktijk In deze workshop wordt niet ingegaan op wat cliëntparticipatie is, de deelnemers gaan er vooral mee aan de slag. Twee gemeenteraadsleden pitchen ieder een vraag over de transitie jeugdzorg. De deelnemers gaan daarover in gesprek met onder andere (oud-) cliënten. Het is de bedoeling dat de gemeente concreet toepasbare feedback krijgt en de deelnemers het gevoel krijgen hoe nuttig een dergelijk gesprek kan zijn. De opzet van de workshop lukt. De gemeente krijgt gelijk meer inzicht en de deelnemers zijn van mening dat zo n gesprek met verschillende mensen uit de praktijk echt wat toevoegt. Zoals iemand verwoordt: Rapporten en onderzoeken van adviesbureaus zijn ook nodig, maar zijn lang niet zo leerzaam en inspirerend als dit gesprek.

14 Lunchlezing Erik Gerritsen Hoe overleef je als gemeente de transitie jeugdzorg?. Dat is de titel van het nieuwe boek van Erik Gerritsen waarin hij 55 tips geeft voor deskundig opdrachtgeverschap. In zijn lezing loopt hij zijn tips door en pikt er een paar uit. Zoals bijvoorbeeld Leer ons kennen. Met een verwijzing naar Confucius benadrukt hij het belang van leren uit ervaring: Maar 10% leert uit boeken, 20% leert door anderen iets te zien doen, en 70% leert door het zelf te ervaren. Of Families helpen Families en andere peer tot peer hulp: co-creatie! Gerritsen roept op om breder te kijken naar samenwerkingsverbanden. Er zijn altijd verrassende partijen te verzinnen zoals bijvoorbeeld ervaringsdeskundige families, sportclubs of de supermarkt waar jongeren een bijbaantje hebben. Om tot een succesvolle transitie te komen adviseert hij om te Besturen met de pink. Gerritsen: Wanneer je leersituaties inricht, zoals proeftuinen, weet je als bestuurder wat daar gebeurt. Zorg voor constante feedback. Waar lopen ze tegen aan en welke oplossingen vinden ze? Die dynamiek van permanente interactie, van besturen met de pink, is nodig. En als je dan iets vindt dat werkt, ga het dan niet uitrollen maar juist inrollen. Iedereen moet hetzelfde wiel opnieuw uitvinden. Dat leerproces is cruciaal.

15 Situationroom voor bestuurders Bestuurders en wethouders, waarvan 21 nieuw op dit dossier, doorlopen met elkaar een crisissituatie onder leiding van deskundigen. De deelnemers worden geconfronteerd met een levensechte situatie in een wijk. In korte tijd loopt de crisis op. Samen proberen de deelnemers in een beschermde omgeving de crisis het hoofd te bieden en te leren van wat er voorvalt om in de toekomst goed voorbereid te zijn. Dit soort crisissimulaties wordt vaker gedaan door partijen die met veiligheid te maken hebben. Uniek is dat dit nu ook in de jeugdzorg gebeurt.

16 WAT VONDEN ZIJ ERVAN? Aldrik Dijkstra wethouder De Ronde Venen Portefeuille met hoog risico Ik was nooit eerder wethouder Jeugdzorg. Deze bijeenkomst heeft me veel inzicht gegeven wat er concreet kan gebeuren en wat er dan bij komt kijken. Het wijkteam, dat ben ik. Dat heb ik wel begrepen. Want uiteindelijk draag ik de verantwoordelijkheid. Met een dergelijk hoog afbreukrisico is het zaak om alles goed te organiseren en veel te investeren in de samenwerking tussen hulpverlening en burgemeester en wethouders. Fawzia Nasrullah lid Raad van Bestuur Youké Crisis van dichtbij meegemaakt Als bestuurder van een zorgaanbieder heb ik in Zeist een crisis van nabij meegemaakt. Ik weet wat er dan allemaal gebeurt en waar je rekening mee moet houden. Een bijeenkomst als deze is heel goed om kennis te delen. Zo kun je op voorhand dingen regelen. Denk aan een draaiboek, een communicatieprotocol of het aanwijzen van iemand die de regie tijdens een crisissituatie heeft. Fleur Imming wethouder Amersfoort Handvatten voor de toekomst Jan-Dirk Sprokkereef bestuurder Bureau Jeugdzorg Utrecht Persoonlijke afstemming Ik vond het heel leuk om theorie vertaald te zien in praktijk. Want hoe acteer je in zo n situatie? Dat is nu veel tastbaarder gemaakt. Ik heb concrete suggesties gekregen en handvatten voor de toekomst. Bij een calamiteit zijn vele partijen betrokken zoals burgemeester, bestuurders jeugdzorg en wethouders. Waar ligt dan precies mijn rol, dat vond ik een hele interessante vraag. Het was allemaal heel herkenbaar. De gemeente krijgt vanaf 2015 een heel andere rol. De wethouder is dan eindverantwoordelijk over de zorg samen met de burgemeester in diens rol als burgervader en lid van het college. Hoe gaat dat straks allemaal lopen in een crisissituatie? Wie speelt welke rol? Het is goed om verwachtingen op elkaar af te stemmen. Zorg dat je elkaar van tevoren kent. Dan weten partijen wat er bedoeld wordt. Persoonlijke afstemming is heel belangrijk.

17 De vliegende brigade De vliegende brigade is tijdens het congres aanwezig om innovatieve ideeën op te halen voor een beter sociaal domein. Heeft u ook een goed idee? Laat het weten aan Levi van Dam (ldam@youkejeugd.nl) en Thomas Verhiel (thomas@thover.nl).

18

19

20 Keynote speaker Prof. Dr. Derk Loorbach Loorbach: De transitie in de jeugdzorg staat niet op zichzelf. De samenleving in de meest brede zin verandert en heeft een impact op de maatschappelijke structuur. De hieruit voortvloeiende onzekerheid en weerstand zijn een noodzakelijk onderdeel van transitie. De nadruk die we nu leggen op structuur en methodes is eigenlijk een vlucht. Daarmee breekt de verandering niet door. Daar zijn radicale innovaties voor nodig. We moeten benoemen wat we willen. Volgens Loorbach is niet de planmatige aanpak de kern, maar sociale innovatie. Vernieuwing ontstaat bottom-up en inside-out. Koplopers en kantelaars beïnvloeden hierbij de richting en snelheid door het creëren van nieuwe ruimte en netwerken. Loorbach: Transitie is een proces van struikelend leren. Er is geen blauwdruk. Iedereen doorloopt zijn eigen leerproces en persoonlijke transitie. Als oplossingsrichtingen geeft hij aan dat iedere gemeente een schaduwspoor in zou moeten zetten. Terug naar de kern via scherpe analyse, discussie en strategie. Loorbach is voorstander van het inzetten van een groeimodel vanuit de praktijk. Gericht inzetten op doorbreken en afbreken op alle niveaus. Tot slot moedigt hij aan om veel kritischer naar elkaar te kijken, elkaar de maat te nemen en door te zetten.

21 Afsluiting Mariëtte Pennarts dankt alle deelnemers voor hun bijdrage aan deze conferentie. Ze refereert aan de constatering van staatssecretaris Van Rijn dat Utrecht goed bezig is. Pennarts: Het is natuurlijk fijn om te horen dat we op koers liggen. Ik ontving aan het begin van deze dag de complimenten van de staatssecretaris, maar ik geef ze graag door aan al die mensen die het echte werk doen.

22 23 24 Wachtlijsten onder (transitie)druk? In gesprek met kwartiermakers jeugdzorg. Wat zijn de ingrediënten voor het resultaat van het project Wachtlijsten Weg? Hoe slaan alle ketenpartners de handen ineen: visie, werkwijzen, informatievoorziening? Allemaal met als doel: zo snel mogelijk hulp beschikbaar waar nodig. Keynote: Prof. Dr. Derk Loorbach De transitie in de jeugdzorg komt niet uit de lucht vallen, maar is onderdeel van een fundamentele systeemverandering die veel verder gaat dan decentralisatie, bezuiniging of reorganisatie. Het gaat in de kern over het ontwikkelen en activeren van maatschappelijke netwerken die vroegtijdig, preventief en effectief problemen in opvoeden en opgroeien helpen oplossen. Ondanks dat deze nogal voor de hand liggende ambitie al jarenlang het streven is en ondanks alle goede wil en bedoelingen vanuit professionals, lijkt de praktijk eerder de andere kant op te gaan: oplopende kosten, steeds terugkerende crises en een groot gevoel van ontevredenheid aan alle kanten. De echte transitie gaat dan ook over cultuur- en gedragsverandering en uiteindelijk over persoonlijke transities. Tekst: Annelies Kant, Kantekst.nl Foto s en lay out: Rolf Resink, hetismooiwerk.nl

JEUGDZORG INZICHT CONFERENTIE. Programma 5 JUNI 2014

JEUGDZORG INZICHT CONFERENTIE. Programma 5 JUNI 2014 Programma CONFERENTIE JEUGDZORG INZICHT 5 JUNI 2014 Welkom bij de conferentie Jeugdzorg InZicht. Namens Bureau Jeugdzorg Utrecht en de provincie Utrecht heten wij u van harte welkom. Een half jaar voor

Nadere informatie

Gratis advies van jongeren aan gemeenten

Gratis advies van jongeren aan gemeenten Gratis advies van jongeren aan gemeenten 1 Voorwoord In november 2013 vond de achtste Week van de Jeugdzorg plaats, waarin het hele Utrechtse Jeugdzorgveld elkaar weer ontmoette. De week stond in het teken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin.

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Bijlage 6: Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Op 30 augustus gingen ouders, kinderen, raadsleden en wethouders, professionals en ambtenaren met elkaar in gesprek

Nadere informatie

Drie decentralisaties voor gemeenten

Drie decentralisaties voor gemeenten Drie decentralisaties voor gemeenten Onze visie en aanpak Pim Masselink Joost van der Kolk Amersfoort 24 april 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Veranderende rol van de gemeente 3. Veranderopgave: richten, inrichten

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/2/2015

Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/2/2015 Gezonde wijk in wording: Sport als middel tot participatie Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/2/2015 Sportquiz Vraag 1: Hoeveel procent van de Nederlanders sport minimaal 1 x per maand? 64% of 75 %

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Jeugd, Zorg en Veiligheid nu en na de transitie. Conferentie Vliegwiel, 28 januari 2014

Jeugd, Zorg en Veiligheid nu en na de transitie. Conferentie Vliegwiel, 28 januari 2014 Jeugd, Zorg en Veiligheid nu en na de transitie Conferentie Vliegwiel, 28 januari 2014 Programma Introductie Tanno Klijn, directielid Bureau Jeugdzorg Utrecht Roger Dirven, regiodirecteur Raad voor de

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Veiligheid in de lokale veiligheidsketen

Veiligheid in de lokale veiligheidsketen Veiligheid in de lokale veiligheidsketen Swing project 18-04-2016 Miriam Doeser, Reclassering Nederland Sijta de vries, Samen Veilig Midden-Nederland Swing perspectief Focus project:? Vanuit verschillende

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *14.0012361* 14.0012361 Raadsvergadering: 23-10-2014 Voorstel: 8.62 Agendapunt: 9 Onderwerp Regiovisie Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling Noord-

Nadere informatie

Congres Sociaal Domein 2015 Deelsessie Sociale Wijkteams Annelies Kooiman

Congres Sociaal Domein 2015 Deelsessie Sociale Wijkteams Annelies Kooiman Congres Sociaal Domein 2015 Deelsessie Sociale Wijkteams Annelies Kooiman 11/9/2015 Aanleiding Transitie en Decentralisatie Wijkteams de oplossing? Hype of hefboom naar betere hulp? Sociale (wijkteams)

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Van provincie naar gemeenten

Van provincie naar gemeenten Najaarsbijeenkomst Jeugdzorg Van provincie naar gemeenten 11 december 2014, Provinciehuis Utrecht Introductie Per 1 januari 2015 gaat de jeugdzorg over van de provincie naar de gemeenten. Op deze wijze

Nadere informatie

Wat werkt in wijkteams jeugd? Amsterdamse ervaringen doordenken

Wat werkt in wijkteams jeugd? Amsterdamse ervaringen doordenken Wat werkt in wijkteams jeugd? Amsterdamse ervaringen doordenken Workshop congres Toegang & Teams Nieuwegein, 7 april 2015 Rob Gilsing, Daphne Wind Wat gaan we doen? Presentatie belangrijkste resultaten

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Transformatie jeugdzorg Regionaal projectplan Datum: 10 december 2012 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Een geslaagde transformatie & transitie? Vanaf januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor het preventieve en curatieve jeugdbeleid. Hieronder

Nadere informatie

Impressie verslag Korczak activiteiten in Ghana

Impressie verslag Korczak activiteiten in Ghana Impressie verslag Korczak activiteiten in Ghana In januari 2012 zijn we met 3 bestuursleden in Ghana geweest op werkbezoek. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om met behulp van een aantal activiteiten

Nadere informatie

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Appeltje van Oranje 17 januari 2014 MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Achtergrond / aanleiding van het inibabef GGz prakbjk en onderzoek (P.van der Ende, 2011-2013): Kind groeit liefst op

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN Samenvatting Kompas voor de zorg voor de jeugd in Fryslân De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder de taken van de gemeente. De 27 Friese gemeenten

Nadere informatie

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd Transitiebureau Jeugd September 2013 Stand van zaken jeugdwet en landelijke ontwikkelingen 2 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe jeugdwet Het gebeurt per 1 januari

Nadere informatie

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK)

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) www.viermin.nl De Landelijke Training Aanpak Kindermishandeling (LTAK) is een training waarin kennis en vaardigheden worden aangereikt om huiselijk

Nadere informatie

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 Gestart vanuit gezamenlijke visie Professionals, ondersteuners, bestuurders werken samen aan: een sterke basis: goed onderwijs, gewoon

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

20 15-054. Nieuwegein

20 15-054. Nieuwegein Nieuwegein 20 15-054 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 R D van de fractie VSP d.d. 07-01-1 inzake afhandeling huiselijk geweld/kindermishandeling na kantoortijd

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

11 Stiens, 21 oktober 2014

11 Stiens, 21 oktober 2014 11 Stiens, 21 oktober 2014 Raadsvergadering: 13 november 2014 Voorstelnummer: 2014/ 74 Portefeuillehouder: Cees Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. :

Nadere informatie

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder!

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 10-09-2014 Onderwerp Beleidsplan Jeugdhulp Wormerland 2015-2017 Programma en portefeuillehouder E. Fens Raadsvergadering 21 oktober 2014

Nadere informatie

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de webversie. Klik hier voor een PDF van de nieuwsbrief. Socius januari 2014 Zoektocht Op de drempel van 2014 kijk ik nog eens naar wat ons het

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Ter voorbereiding op de transitie maken gemeenten, georganiseerd in zes regio s, en Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht,

Nadere informatie

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort De bestrijding van huiselijk geweld is een van de taken van gemeenten op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO, nu nog prestatieveld

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. "Kids Skills" Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home.

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. Kids Skills Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home. [2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen "Kids Skills" Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl WAT IS KIDS SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische en oplossingsgerichte benadering om kinderen

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Cliënten over de transities AWBZ en Jeugd in Dommelvallei+

Cliënten over de transities AWBZ en Jeugd in Dommelvallei+ Cliënten over de transities AWBZ en Jeugd in Dommelvallei+ 1 2 VOORWOORD De komende jaren staan gemeenten voor grote veranderingen in het sociale domein. Verschillende taken worden vanuit de rijksoverheid

Nadere informatie

Evoluon 4 februari 2014

Evoluon 4 februari 2014 Evoluon 4 februari 2014 wie? René Kerkwijk, kwartiermaker WIJeindhoven storytelling casus overlast kleine casus boos! politieke besluitvorming Twee werelden (2009) Eindhoven de sociaalste (2012) nagenoeg

Nadere informatie

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein 1 Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 ten aanzien van het sociale domein. De directe aanleiding

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

Presentatie Samen Veilig. Auteur : Connie Mindertsma Datum : 13 februari 2017

Presentatie Samen Veilig. Auteur : Connie Mindertsma Datum : 13 februari 2017 Presentatie Samen Veilig Auteur : Connie Mindertsma Datum : 13 februari 2017 Wat is Samen Veilig? Samen Veilig Midden-Nederland bestaat uit Veilig Thuis en de gebiedsgerichte SAVE teams. Ontstaan Veilig

Nadere informatie

Regionaal en lokaal Beleidskader Transitie Jeugdzorg Route Zuidoost 2014-2018

Regionaal en lokaal Beleidskader Transitie Jeugdzorg Route Zuidoost 2014-2018 Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake Lokaal en regionaal beleidskader voor jeugdzorg. Samenvatting Regionaal en lokaal Beleidskader Transitie Jeugdzorg Route Zuidoost 2014-2018 Inleiding Op 1 januari 2015

Nadere informatie

dagbesteding tot betaald

dagbesteding tot betaald Heliomare Van tot Vandagbesteding dagbesteding betaald werk werk tot betaald Meer ka ns passend op werk Heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding sport 'Ik werk al weer vijf

Nadere informatie

Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein

Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein Transitie Sociaal Domein in het kort We werken Kinderen opvoeden Naar school gaan Het gaat om onze leefwereld Zorgen voor familie Ouder worden Zelfstandig

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK AMHK. BJZ Drenthe. GGD Drenthe. Mei 2013

PLAN VAN AANPAK AMHK. BJZ Drenthe. GGD Drenthe. Mei 2013 PLAN VAN AANPAK AMHK STAPPEN VOOR REALISATIE VAN HET ADVIES EN MELDPUNT HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING IN DRENTHE OP 1 JANUARI 2015 BJZ Drenthe & GGD Drenthe Mei 2013 OPDRACHT EN UITWERKING Opdracht:

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

cursusaanbod voor professionals februari 2013 - september 2013

cursusaanbod voor professionals februari 2013 - september 2013 gratis februari 2013 - september 2013 Herkennen van en omgaan met kinderen met een licht verstandelijke beperking en hun ouders Signaleren van huiselijk geweld en eergerelateerd geweld Coördinatie van

Nadere informatie

Organiseren van samenwerking in het jeugddomein

Organiseren van samenwerking in het jeugddomein Organiseren van samenwerking in het jeugddomein De overkoepelende resultaten van vier afstudeeronderzoeken Publiek Management In opdracht van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) hebben vier studenten Bestuurs-

Nadere informatie

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK)

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) Vragenlijst Inhoud: 1. In hoeverre is er een gedeelde visie in de regio over wat er op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau dient te worden ingekocht en georganiseerd? Er vindt al goede samenwerking

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn 1 Programma 1. Opening wethouder Paul Blokhuis 2. Transitie en transformatie, Monique te Wierik 3. CJG4kracht, Saskia Blom 4. De

Nadere informatie

Flitsende en bruisende dienstverlening

Flitsende en bruisende dienstverlening Beleidsprogramma A+O fondsen Flitsende en bruisende dienstverlening Door: Rieke Veurink/ Fotografie: Shutterstock / Kees Winkelman Niet meer alleen het oude faciliteren, maar op weg gaan naar iets nieuws.

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Aan de Raad Agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / YK Besluitvormend Kollum, 3 december 2013 Samenvatting Gemeenten worden

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster Open venster beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster De wereld verandert en overheden moeten mee veranderen. Maar hoe doe je dat, hoe Open venster kan je dat

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

Rapportage kwartaal 1 Een overzicht van de meldingen van januari t/m maart 2016

Rapportage kwartaal 1 Een overzicht van de meldingen van januari t/m maart 2016 Rapportage kwartaal 1 Een overzicht van de meldingen van januari t/m maart 2016 De Monitor Transitie Jeugd is een initiatief van Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 1, 2016 De Monitor Transitie

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1118294 Datum: 15 april 2014 Behandeld door: S. Langeberg Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Aanvullende voorstellen ter voorbereiding op de decentralisaties

Nadere informatie

Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten. Midden-Brabant. Samenwerken voor kinderen en gezinnen in. Midden-Brabant

Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten. Midden-Brabant. Samenwerken voor kinderen en gezinnen in. Midden-Brabant Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten Midden-Brabant Samenwerken voor kinderen en gezinnen in Midden-Brabant Samenwerken voor kinderen en gezinnen in Midden-Brabant AMBITIE Meervoudige problematiek van

Nadere informatie

Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort

Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Ambitie en inkoop regio Amersfoort 3. Transformatie agenda jeugd 4. Samenwerking Utrechtse regio s 5. Inzet transformatiefonds

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn 21 april 2016 Impressies, bouwblokken en afspraken Inhoud Voorwoord... 3 Verwachtingen van deelnemers vooraf... 4 De werkconferentie... 5 Uitkomsten van

Nadere informatie

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad (Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad Verkenning van ambtelijke samenwerking tussen Haarlem en Zandvoort De gemeenten Haarlem en Zandvoort verkennen momenteel de mogelijkheden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2011

Nieuwsbrief Januari 2011 Nieuwsbrief Januari 2011 Eerste nieuwsbrief 2011 Het jaar 2010 is een jaar geweest waarin hard is gewerkt en ook weer veel is gebeurd. Een mens kan veel meer dan hij/zij denkt, als hij/zij vertrouwen heeft

Nadere informatie

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven Politieke partijen schrijven op dit moment hun verkiezingsprogramma s. Ze staan daarbij ook open

Nadere informatie

Inleiding. Hoge urgentie en impact problematiek; concreet aanbod Taskforce. Belang effectieve aanpak: intensief, integraal en via verschillende sporen

Inleiding. Hoge urgentie en impact problematiek; concreet aanbod Taskforce. Belang effectieve aanpak: intensief, integraal en via verschillende sporen Van : Myriam Kooij MEMO Datum : 26 april 2013 Onderwerp : Terugkoppeling van de themamiddag woninginbraken 18 april 2013 te Almere Inleiding Het kán in Almere, het motto van de gemeente Almere, kan ook

Nadere informatie

Jaarbericht 2015 Utrecht, 21 juni 2016

Jaarbericht 2015 Utrecht, 21 juni 2016 Jaarbericht 2015 Utrecht, 21 juni 2016 1 Jaarbericht 2015 Samen Veilig Midden-Nederland Leeswijzer Dit jaarbericht is een samenvatting van de maatschappelijke jaarverantwoording 2015 van Samen Veilig Midden-Nederland

Nadere informatie

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013.

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Dames en heren, Wat fijn dat u vandaag bij ons bent. Ik heet u hartelijk welkom

Nadere informatie

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 www.nomc.nl De Nationale Opleiding MediaCoach wordt uitstekend en goed beoordeeld, door enthousiaste en kundige docenten, de link met de praktijk, prettig

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

ugdgroepen Portefeuille Integrale

ugdgroepen Portefeuille Integrale pak Kindermishandeling en e Integrale aanpak Kind ugdgroepen Portefeuille Integrale ing en Jeugdgroepen Portefeuille ishandeling en Jeugdgroepen pak Kindermishandeling en e Integrale aanpak Kind Congres

Nadere informatie

SoNeStra. Ontwikkelen vanuit beweging

SoNeStra. Ontwikkelen vanuit beweging SoNeStra Ontwikkelen vanuit beweging Deskundigen Buitenspel?! Werken vanuit Sociale Netwerkstrategieën, 28 april 2015 Riet Portengen 75 minuten. Het verhaal Kleine oefeningen Werken vanuit Sociale NetwerkStrategieën

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de decentralisatie van de jeugdzorg

Veelgestelde vragen over de decentralisatie van de jeugdzorg Veelgestelde vragen over de decentralisatie van de jeugdzorg Decentralisatie 1. Wat is de gedachte achter de decentralisatie van de jeugdzorg? De kerngedachte is het samenbrengen van alle zorg voor jeugd

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Visie op decentralisatie Jeugdzorg. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie. Vaststellen Perspectief op zorg voor jeugd Oostzaan

Raadsvoorstel. Visie op decentralisatie Jeugdzorg. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie. Vaststellen Perspectief op zorg voor jeugd Oostzaan Titel Nummer 12/11 Visie op decentralisatie Jeugdzorg Datum 5 maart 2012 Programma Maatschappelijke participatie Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling

Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling Uitgave van het Centrum voor Jeugd en Gezin Opsterland. Bij het samenstellen van deze uitgave is gebruik gemaakt van Samenwerken in

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie