Bijlage 9 Communicatieplan uitvoering Wmo-beleidsplan: Communicatiedoel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 9 Communicatieplan uitvoering Wmo-beleidsplan: Communicatiedoel"

Transcriptie

1 Bijlage 9 Communicatieplan uitvoering Wmo-beleidsplan: Communicatiedoel De gemeente wil de eerder vastgestelde uitgangspunten van het Woensdrechtse Wmobeleid Bescherming, zelfredzaamheid, participatie, zorg voor elkaar en sociale samenhang doorontwikkelen door toepassing van het concept Welzijn Nieuwe Stijl en de Kanteling. Hiertoe zijn doelstellingen aan een aantal overkoepelde thema s gekoppeld, die in overleg met onze partners op sociaal-maatschappelijk gebied en belanghebbenden, afhankelijk van de aangetoonde noodzaak worden opgepakt in de komende beleidsperiode. Hierdoor ontstaat samenhang in beleid en uitvoering en kan op eenvoudige wijze worden nagegaan of de uitgevoerde activiteiten leiden tot de gewenste effecten. Doel is om bij maatschappelijke partners, inwoners, adviesorganen, etc. draagvlak te verkrijgen voor het nieuwe Wmo-beleid en er een prikkel ontstaat om mee te doen bij het (door)ontwikkelen van Wmo-beleid en de uitvoering daarvan. Het besef moet ontstaan dat een cultuurverandering nodig is om dit mogelijk te maken. Communicatiestrategie Echte inspraak in het proces, meepraten vanaf het begin en aandacht voor terugkoppeling gedurende het proces. Belangrijk is dat vooraf duidelijke kaders worden gesteld op welke zaken men daadwerkelijk invloed heeft en welke zaken niet. (verwachtingen managen) - Communicatie is gericht op het winnen van vertrouwen en het verkrijgen van draagvlak en heeft de volgende kenmerken: transparant, tijdig, duidelijk, proactief, met begrip en respect voor elkaars standpunten (aandacht voor voor- en tegenstanders) met een positieve insteek. - Waar het kan mondelinge communicatie (2-richtingsverkeer), ondersteund door schriftelijke communicatie. Stuurgroep gebruiken voor tussentijdse evaluatie van de communicatie. Zodoende kunnen we tijdens het proces bijsturen. - Onze stijl van communiceren kenmerkt zich door een interactief karakter. We willen niet alleen informatie overbrengen, maar ook geïnformeerd en gevoed worden door het maatschappelijk veld en burgers. We vinden het belangrijk om inwoners van Woensdrecht zorgvuldig te informeren over de Kanteling binnen de Wmo en welke consequenties dat heeft. We zullen daarvoor verschillende communicatiemiddelen inzetten om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Huidige cliënten van de Wmo krijgen informatie die voor hun specifieke situatie van toepassing is. Onze ketenpartners, met wie we nauw samenwerken in de uitvoering van de Wmo, houden we op de hoogte van relevante ontwikkelingen - Aandacht voor interne communicatie, zodat de juiste mensen geïnformeerd zijn en er intern afstemming plaatsvindt. Op deze manier voorkomen we ook dat er afbreuk wordt gedaan aan het communicatieproces. - Van belang is een goede start van het project: denk daarbij aan: gelijktijdig informeren van alle doelgroepen en de juiste samenstelling van de stuur- en projectgroep. (alle belangen vertegenwoordigd)

2 - Uit ervaring opgedaan tijdens het traject m.b.t. het opstellen van de kadernota blijkt dat bestaande communicatiemethoden onvoldoende werken. Bij de ontwikkeling van uitvoeringsplannen wordt nagedacht over meer aansprekende communicatiemethoden COMMUNICATIEDOELGROEPEN INTERNE DOELGROEPEN - Gemeenteraad; - B&W; - MT; - Stuurgroep - Projectgroep; - Werkgroepen / medewerkers die betrokken zijn bij het project incl.wmo-loket en CJG. EXTERNE DOELGROEPEN - De inwoners van de gemeente Woensdrecht - De Wmo adviesraad; - Dorpsplatforms - Begeleidingsgroepen IDOP s; - Vrijwilligers en mantelzorgers; - Sociale partners, o.a.: Brede Welzijnsinstelling ( BWI) Steunpunt Mantelzorg; Maatschappelijk Steunsysteem (MASS) - de beroepsgroep w.o. tantelouise Vivensis, Bergen op Zoom; thuiszorg West- Brabant, Roosendaal; MEE, Roosendaal; HOOM, Zevenbergen; Traverse Alg.maatschappelijk werk, Bergen op Zoom; GGZWNB, Geestelijke Gezondheidszorg Westelijk N-B; Steunpunt Huiselijk Geweld Breda; Woningstichting Woensdrecht; Woningstichting Stadländer, Bergen op Zoom; - Pers; - Provincie / regio Doelstellingen per communicatiedoelgroep Intern: 1. MT, B&W en gemeenteraad: zijn gedurende het proces goed geïnformeerd over de stand van zaken (zowel inhoud als proces), zodat ze voldoende input hebben om beslissingen te nemen. 2. Stuurgroep, projectgroep, werkgroepen/medewerkers die betrokken zijn bij het project of functioneel met ontwikkeling en/of uitvoering van Wmo-beleid te maken krijgen: zijn gedurende het proces geïnformeerd over de stand van zaken en

3 ontwikkelingen, zodat werkzaamheden op elkaar kunnen worden afgestemd en belangrijke informatie met elkaar gedeeld kan worden. Belangrijk daarbij is dat alle medewerkers weten dat een integraal procesbegeleider (vacature) aanspreekpunt is voor alle zaken die hiermee te maken hebben. Meer specifiek: - Stuurgroep: zijn goed en transparant over het proces en de inhoud geïnformeerd, zodat zij op basis van alle informatie de besluiten van B&W kunnen voorbereiden. - Projectgroep: zijn goed en transparant over besluiten, het proces en de inhoud geïnformeerd, zodat zij op basis van de informatie de stuurgroep van een advies kunnen voorzien. - Werkgroep: zijn goed en transparant over besluiten, het proces en de inhoud geïnformeerd, zodat zij op basis van de informatie de projectgroep van een advies kunnen voorzien; gericht de projecten kunnen uitvoeren en resultaten kunnen terugkoppelen. - Medewerkers: zijn gedurende het proces geïnformeerd over de stand van zaken en ontwikkelingen Extern: 1. Inwoners, verenigingen, belangenverenigingen etc: zijn goed en transparant geïnformeerd over besluiten, het proces en de resultaten, streven is om ruis te voorkomen, vertrouwen, draagvlak en een goed gevoel over het proces te creëren. Daarnaast neemt een deel van de bevolking actief deel aan het proces. Daarbij is het doel om te komen tot een pro-actieve en constructieve houding tussen alle partijen. 2. De Wmo-adviesraad, de dorpsplatforms en de begeleidingsgroepen IDOP s zijn goed en transparant over besluiten en het proces geïnformeerd, zodat zij op basis van de informatie de projectgroep van een advies kunnen voorzien bij de ontwikkeling van Wmo-activiteiten. Advisering van het college m.b.t. de Wmo vindt conform de verordening plaats via de Wmo-adviesraad. De Wmo-adviesraad wordt gestimuleerd actief mee te doen bij de ontwikkeling van Wmo-beleid en -activiteiten. Dorpsplatforms en begeleidingsgroepen IDOP s worden goed geïnformeerd over ontwikkelingen en worden gestimuleerd om mee te doen aan de ontwikkeling van Wmo-activiteiten en het geven van adviezen via de Wmo-adviesraad. 3. In Woensdrecht actieve maatschappelijke organisaties; zijn goed en transparant over besluiten, ontwikkelingen, het proces, (financiële) kaders en gewenste resultaten geïnformeerd, zodat zij op basis van de informatie de projectgroep van een advies kunnen voorzien; uitvoeringsplannen kunnen opstellen; gericht de projecten kunnen uitvoeren en resultaten kunnen terugkoppelen. 4. Pers: zijn transparant en volledig geïnformeerd over het proces, streven is neutrale/positieve berichtgeving over het proces in de media. 5. Provincie / regio: zijn transparant en volledig geïnformeerd over het proces en resultaten, zodat mogelijkheden tot samenwerking kunnen worden ontwikkeld, een eventuele toetsende rol kan worden uitgevoerd en kennis wordt overgedragen.

4 Organisatiestructuur Gemeentebestuur Stuurgroep Wmo-adviesraad Wmo-adviesraad Projectgroep Dorpsraad Werkgroep(en) uitvoering Wmo-beleid Inwoners Huijbergen Majeur deelproject Deelprojecten Om de communicatiedoelstellingen te kunnen bereiken, is gekozen voor de bovenstaande organisatiestructuur. Er is voor gekozen om de voorzitter van elk projectorganisatie-onderdeel de linking pin in het naasthogere niveau te laten zijn. samenstelling en taken van organisatie-elementen Hieronder zijn de samenstelling en taken van ieder projectorganisatie-onderdeel afzonderlijk aangegeven. Gemeentebestuur: (College van B&W en gemeenteraad) Neemt besluiten over de door de stuurgroep opgestelde adviezen Stuurgroep: (Verantwoordelijk wethouder = voorzitter, Projectleider Wmo-beleid, voorzitter Wmoadviesraad, ad hoc. maatschappelijke partners) Bereidt besluiten voor, formuleert doelen, rapporteert en adviseert bestuur, legt verantwoording af aan het dorp Bewaakt resultaten projectgroep, toetst doelen Uitvoeren communicatie via dorpsplatform aan inwoners en ondersteunt op aanvraag Dorpsplatforms / begeleidingsgroepen IDOP s: (Reguliere samenstelling)

5 Zijn ambassadeur voor de uitvoering van het totale project naar de achterban in de kernen. Is verantwoordelijk voor de communicatie over de voortgang van het project naar de kernen. Verzorgt de inbreng van het dorp in de projectgroep met betrekking tot te maken keuzes en besluiten Projectgroep: (Projectleider = voorzitter, adviseurs communicatie, financiën, voorzitters werkgroepen, deelprojectcoördinatoren, vertegenwoordigers dorpsraad, ad hoc: maatschappelijke instellingen en overige netwerkpartijen) Bewaken visie en intentie van alle projecten zoals geformuleerd in de maatschappelijke agenda Bewaken samenhang incl. projectbewaking deelprojecten Bewaken realisatie conform subsidieaanvraag en vastgestelde budgetten Bewaken communicatiedoelen en communicatiemomenten afstemmen met stuurgroep Bewaken opstellen integrale voortgangsrapportages Bewaken en stimuleren samenwerking in netwerken Bewaken van de implementatie van projecten in een definitieve structuur ter realisatie van de oorspronkelijke doelen Vaststellen knelpunten in de uitvoeringsagenda en doen van voorstellen aan stuurgroep en provincie tot bijstelling op basis van oorspronkelijke doelen Verzorgt de inbreng van projectgroep in de stuurgroep met betrekking tot te maken keuzes en besluiten Werkgroepen: (Teamleider = voorzitter, coördinerend ambtenaren) Aanwijzen van verantwoordelijk ambtenaren voor deelprojecten Afstemmen van deelprojecten waarvoor het team als verantwoordelijke is aangewezen Bewaken samenhang incl. projectbewaking deelproject(groep)en Deelprojectgroepen: (Deelprojectleider of coördinerend ambtenaar = voorzitter, vakambtenaren, belangenvertegenwoordiger(s) uit dorp, relevante maatschappelijke instellingen en overige netwerkpartijen) Opstellen plan van aanpak deelproject Opstellen begroting en onderbouwen met offertes Afstemmen plannen ter goedkeuring met de projectgroep Uitvoeren van het deelprojectplan in samenwerking met de projectgroep, belangenvertegenwoordiger(s) uit dorp, relevante maatschappelijke instellingen en overige netwerkpartijen Opstellen voortgangsrapportages en inbreng daarvan in de projectgroep Signaleren (ook integrale) knelpunten, oplossingsgericht meedenken en inbreng daarvan in de projectgroep Opstellen stappenplan communicatie deelproject o.b.v. communicatieplan, signaleren extra communicatiemomenten en afstemmen met projectgroep

6 Projectleider: Taken: Presenteren van projecten aan gemeentebestuur, Wmo-adviesraad, dorpsplatform, stuurgroep, inwoners, maatschappelijke partners Leggen van verbindingen met andere projecten, fungeren als bruggenbouwer Opstellen van integraal projectplan incl. begroting, in samenwerking met andere niveau s projectorganisatie. Hierbij dienen de maatschappelijke agenda bij de Wmo-kadernota en de leefbaarheidsagenda s van de idop s als vertrekpunt. Plannen toetsen aan gemeentelijk beleid, ten einde te komen tot een projectplan dat de goedkeuring krijgt van B&W, de gemeenteraad en draagvlak bij maatschappelijke partners, adviesorganen, inwoners en (belangen)verenigingen. Bewaking van processen, planning, projectbegroting en resultaten van het intergraal project en deelprojecten. Bewaking van de dwarsverbanden binnen de diverse deelprojecten. De provincie/regio informeren over de ontwikkelingen, stand van zaken en onderzoeken mogelijkheden samenwerking. Bijstellen en uitvoeren van het communicatieplan in samenwerking met projectorganisatie. Rapporteren aan MT, B&W en Raad Vervolgtraject: Tijdens de verdere uitwerking van het integraal projectplan en de deelprojectplannen, moeten de volgende zaken nog verder worden uitgewerkt: Boodschap (per doelgroep): wat willen we communiceren? Communicatiemiddelen / media: Welke communicatiemiddelen zet je in om de boodschap aan de doelgroep te kunnen communiceren? Planning: In welke volgorde zet je de communicatiemiddelen in of hoe bouw je de communicatieboodschap op? Monitoring: Welke meetpunten stel je tussentijds in? Evaluatie: Doelen gehaald? Wat ging er goed? Wat niet? Integrale projectstructuur: Onderzocht wordt de wenselijkheid / mogelijkheid om de projectstructuren van de diverse transities te combineren met het integraal project doorontwikkeling Wmo. Hier wordt later separaat over geadviseerd.

COMMUNICATIEPLAN INTEGRAAL ACCOMODATIEPLAN WOENSDRECHT

COMMUNICATIEPLAN INTEGRAAL ACCOMODATIEPLAN WOENSDRECHT COMMUNICATIEPLAN INTEGRAAL ACCOMODATIEPLAN WOENSDRECHT 1. Algemeen Inleiding De gemeente Woensdrecht heeft ICS adviseurs opdracht gegeven om een integraal accommodatieplan te ontwikkelen in twee fasen.

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Programmaplan Dienstverlening

Programmaplan Dienstverlening Naam programma Naam auteur Code Soort programma Opmerkingen Programmaplan Dienstverlening Dienstverlening Tanja Koekebakker Organisatiebreed Versie/status: info Raad Datum: 3 maart 2008 Kerngegevens Aanleiding

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Communicatieplan 2016 Participatieraad Sociaal Beleid Waalre. 24 mei 2016

Communicatieplan 2016 Participatieraad Sociaal Beleid Waalre. 24 mei 2016 Communicatieplan 2016 Participatieraad Sociaal Beleid Waalre 24 mei 2016 Inhoudsopgave Positionering van de Participatieraad Doelstelling en orientatierichtingen van het Communicatieplan Doelgroepen voor

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Inleiding De Adviesraad Sociaal Domein is in de huidige opzet gestart sinds eind 2013. De wijze waarop voorheen de WMO raad was ingericht voldeed voor

Nadere informatie

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Auteur : drs. Natasja de Bruin Datum : Donderdag 16 februari 2006 Versie : 2.0 (definitief) LEGAL FINANCE PROCESS Inhoudsopgave 1. Inleiding...3

Nadere informatie

Zorg goed voor elkaar Communicatieplan 3 decentralisaties

Zorg goed voor elkaar Communicatieplan 3 decentralisaties Zorg goed voor elkaar Communicatieplan 3 decentralisaties November 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Nieuwe taken gemeente...3 1.2 Doelstellingen...3 1.3 Projectdoelstellingen...3 2. Doelgroepen...4

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Het Participatiebudget

Het Participatiebudget Het Participatiebudget Communicatieplan Het Participatiebudget: communiceren doen we zo! Gemeente Leeuwarden April 2009 Annette Geurden, invoering budget 1 INHOUDSOPGAVE 1. Aanleiding 3 2. Waarom een communicatieplan?

Nadere informatie

In 2016 is in dit traject met de opgedane ervaringen ook al het volgende helder geworden en erkend:

In 2016 is in dit traject met de opgedane ervaringen ook al het volgende helder geworden en erkend: Projectplan voortgang Pilot : Trajectfinanciering WMO HSSM 2017 December 2016 1. Voortzetting van de pilot Trajectfinanciering, Maatwerk!. In 2016 is er vanuit de pilot al enige ervaring opgedaan met het

Nadere informatie

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM Vastgesteld: 19 juli 2007 VR2007/075 Inwerking: 01 augustus 2007 Artikel 1 Begripsomschrijvingen a. de gemeente: Schiedam b. de raad: de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan?

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? handleiding voor gemeenten handleiding voor bewoners z.o.z. Voorwoord In 2013 ontwikkelde de Gemeente Winsum deze werkwijzer omdat we burgers wilden helpen bij

Nadere informatie

Het project heeft de volgende doelen. De doelen worden gefaseerd opgepakt:

Het project heeft de volgende doelen. De doelen worden gefaseerd opgepakt: Projectplan Implementatie Kwaliteitskader maatwerkvoorziening maatschappelijke ondersteuning (IMKWA) Uitwerking Fase 1 inhoudelijke verdieping kwaliteitskader Opsteller: Thijs Terlouw en Ingrid Hildenbrant

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond Visie en Stappenplan Transitie Jeugdzorg IJmond versie 8 februari 2012 1 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond *2012/8521* 2012/8521 registratienummer 2012/8521 Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014 en de Bestuursafspraken

Nadere informatie

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013 Proces transitie AWBZ gemeenteraad 17 september 2013 Inhoud Achtergrond Terugblik Planning en landelijke kaders Keuzenota Planning en rol gemeenteraad (door onafhankelijk adviseur Nicole Oltheten) 1. Achtergrond

Nadere informatie

Communicatieplan WMO. Communiceren over de WMO. doen we zo

Communicatieplan WMO. Communiceren over de WMO. doen we zo GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Communicatieplan WMO Communiceren over de WMO doen we zo Stiens, 20 december 2007 1. Inleiding Op 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in werking getreden.

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

Communicatie-aanpak haalbaarheidsonderzoek Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1

Communicatie-aanpak haalbaarheidsonderzoek Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1 Communicatie-aanpak Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1 Aanleiding In 2014 hebben de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik een uitgebreide strategische verkenning naar een mogelijke bestuurlijke samenwerking

Nadere informatie

BIJLAGE 3: toelichting op hoofdstuk 4 Opmerkingen etc. vanuit de projectgroep, werkgroep en Wmo adviesraad.

BIJLAGE 3: toelichting op hoofdstuk 4 Opmerkingen etc. vanuit de projectgroep, werkgroep en Wmo adviesraad. BIJLAGE 3: toelichting op hoofdstuk 4 Opmerkingen etc. vanuit de projectgroep, werkgroep en Wmo adviesraad. Hierna volgt een samenvatting van hetgeen besproken is door de deelnemers van de werkgroep tijdens

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Concept Communicatieplan

Concept Communicatieplan Concept Communicatieplan DATUM AUTEUR VERSIE Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Doelstelling... 3 1.3 Randvoorwaarden... 3 2 Communicatiestrategie... 4 2.1 Doelgroepen...

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

Reactienota op de adviezen

Reactienota op de adviezen Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake transitie maatschappelijke ondersteuning. De volgende raden zijn om advies gevraagd: 1. Wmo Advies Raad De Bilt; 2. Ouderenraad De Bilt Reactienota op de adviezen Met

Nadere informatie

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo.

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Overzicht volgens beleidsdoelen uit kadernota Wmo 2008-2012 Mee(r)doen in Dalfsen* 2009 Thema Wmo-loket Informatie geven over wonen, welzijn en zorg Wmo-loket

Nadere informatie

kadernota Burgerparticipatie Reactienota Vastgesteld 13 december 2012

kadernota Burgerparticipatie Reactienota Vastgesteld 13 december 2012 kadernota Burgerparticipatie Reactienota Vastgesteld 13 december 2012 Inleiding Op 9 oktober 2012 heeft het college van B&W van ingestemd met de kadernota Burgerparticipatie. Na vaststelling is de nota

Nadere informatie

Plan van aanpak Wmo beleidsplan 2013-2017

Plan van aanpak Wmo beleidsplan 2013-2017 Plan van aanpak Wmo beleidsplan 2013-2017 Plan van aanpak September 2012 Gemeente Zuidhorn Opsteller: Sara Meijer Inhoudsopgave Plan van aanpak Wmo beleidsplan 2013-2017 1. Inleiding 3 2. Doel en resultaat

Nadere informatie

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8 Bijlage 3 Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc 1 van 8 Communicatieplan azc gemeente Gemeente Centraal Orgaan opvang asielzoekers Status: conceptversie

Nadere informatie

Procesvoorstel co-creatie.

Procesvoorstel co-creatie. Procesvoorstel co-creatie. Beleid voor mantelzorgers, vrijwilligers en ouderen. J. Heijdens en Mariska Belliot 21-03-2017 2017 Naam opsteller J. Heijdens en Mariska Belliot Datum vaststelling 16-03-2017

Nadere informatie

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht Cliëntenperspectief op de compensatieplicht De Wmo-adviesraad Leerdam heeft samen met MOVISIE een visiedocument opgesteld over het cliëntenperspectief op de compensatieplicht. De Wmo-adviesraad wilde een

Nadere informatie

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde Wmo adviesraad Boxtel p/a Boxtelseweg 31 5298 VA Liempde Gemeente Boxtel t.a.v. het College van Burgermeesters en Wethouders Postbus 1000 5280 DA Boxtel Betreft: Reactie van de Wmo adviesraad Boxtel op

Nadere informatie

NIEUWE DORPSSCHOOL WESTWOUD COMMUNICATIEPLAN

NIEUWE DORPSSCHOOL WESTWOUD COMMUNICATIEPLAN NIEUWE DORPSSCHOOL WESTWOUD COMMUNICATIEPLAN 2015-2016 29 Mei 2015 Jos van Ewijk INHOUD. 1 Inleiding. pag. 2 2 Communicatiedoelen. pag. 3 3 Doelgroepen. pag. 3 4 Communicatiemiddelen. pag. 5 5 Projectfasen

Nadere informatie

Communicatieplan Integrale Accommodatieplannen

Communicatieplan Integrale Accommodatieplannen - CONCEPT - Communicatieplan Integrale Accommodatieplannen Samengesteld door: Diana Pardijs Ella-Marie van Vijfeijken Communicatieadviseur Communicatieadviseur In overleg met: Jan Snelders Suzanne de Laat

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Wmo-adviesraad Leiderdorp

Jaarverslag 2018 Wmo-adviesraad Leiderdorp 1 Jaarverslag 2018 Wmo-adviesraad Leiderdorp Jaarverslag 2018 Wmo-adviesraad Leiderdorp www.wmoadviesraadleiderdorp.nl 2 Jaarverslag 2018 Wmo-adviesraad Leiderdorp Inhoudsopgave Pagina Inleiding 2 Taak

Nadere informatie

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken.

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Definitie gebiedsgericht werken: Gebiedsgericht werken is een proces van structurele samenwerking tussen de gemeente en haar

Nadere informatie

VOORZITTER. Algemeen profiel

VOORZITTER. Algemeen profiel Bijlage 1: Voorbeeld Profielschets voorzitter van de Participatieraad Met de nieuwe Participatieraad ontstaat één adviesorgaan dat zorgt voor integrale advisering vanuit de samenleving op het brede sociaal

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Doel WMO Werkwijze Wmo-adviesraad Visie Wmo-adviesraad Plannen. WMO adviesraad gemeente Landerd

Doel WMO Werkwijze Wmo-adviesraad Visie Wmo-adviesraad Plannen. WMO adviesraad gemeente Landerd Gemeente Landerd Doel WMO Werkwijze Wmo-adviesraad Visie Wmo-adviesraad Plannen Wettelijke verplichting Wmo Adviesraad Convenant Plichten Bevoegdheden Verantwoordelijkheden 1. De leefbaarheid van de gemeente

Nadere informatie

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Naast de reguliere projectcommunicatie (informeren over project, voortgang en resultaten) en de communicatie gericht op het werven

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 oktober 2016;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 oktober 2016; CVDR Officiële uitgave van Neerijnen. Nr. CVDR600899_1 28 januari 2019 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neerijnen houdende regels voor Adviesraad sociaal domein Verordening Adviesraad voor

Nadere informatie

Introductie. JH - d.d. 27-5-2014 O:\Marketing en PR\Communicatieplannen\CO2-prestatieladder.docx Pagina 2 van 6

Introductie. JH - d.d. 27-5-2014 O:\Marketing en PR\Communicatieplannen\CO2-prestatieladder.docx Pagina 2 van 6 Introductie Oosterhof Holman streeft naar een beter milieu en naar een transparante communicatie hierover met al haar in- en externe doelgroepen. Sinds december 2011 is Oosterhof Holman gecertificeerd

Nadere informatie

Toelichting op de Regeling cliëntenparticipatie Rijswijk

Toelichting op de Regeling cliëntenparticipatie Rijswijk Toelichting op de Regeling cliëntenparticipatie Rijswijk Inleiding De Wmo, Participatiewet en Wsw hebben allen als doel meedoen aan de samenleving. Deze wetten geven aan dat cliëntgroepen dan wel hun vertegenwoordigers

Nadere informatie

ducht Plan van aanpak Vrijwilligerswerk/Mantelzorg iiuiiiininniiniiiiiiii /10/2012 ì km J 5 * TO ifl afdeling BP3 Versienummer 1 Status

ducht Plan van aanpak Vrijwilligerswerk/Mantelzorg iiuiiiininniiniiiiiiii /10/2012 ì km J 5 * TO ifl afdeling BP3 Versienummer 1 Status iiuiiiininniiniiiiiiii 2012.54618 04/10/2012 Plan van aanpak Vrijwilligerswerk/Mantelzorg ducht i 141.1, I IM J 5 * TO ifl I ft í. '' ì km V i 1 ïï Auteur M. van Bergen afdeling BP3 Versienummer 1 Status

Nadere informatie

Plan van Aanpak regiovisie en vorming AMHK Zeeland

Plan van Aanpak regiovisie en vorming AMHK Zeeland Plan van Aanpak regiovisie en vorming AMHK Zeeland 1. Inleiding De staatssecretaris van VWS heeft in 2012 in een beleidsbrief verklaard dat op termijn alle gemeenten verantwoordelijk zijn voor de hele

Nadere informatie

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam Werkplan 2017 Stichting Brede Raad Rotterdam Rotterdam 26 mei 2016 Werkplan 2017, definitief, onderdeel subsidieaanvraag 2017, Stichting Brede Raad Rotterdam 1. Inhoud 2. Inleiding... 2 Leeswijzer... 2

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Plan van Aanpak Titel: Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Subtitel: Plan van Aanpak Versie: Versie 1.0 Plaats: Roermond Datum: 26 mei 2015 Opgesteld door: Jan Waalen,

Nadere informatie

gelet op de artikelen 9, 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 84 van de gemeentewet;

gelet op de artikelen 9, 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 84 van de gemeentewet; Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hollands Kroon; overwegende, dat de Wmo-adviesraad de regeling heeft besproken op 29 februari 2012 en goedgekeurd op 20 maart 2012; dat gestructureerde inspraak

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Communicatieplan Meedoen in Valkenburg aan de Geul

Communicatieplan Meedoen in Valkenburg aan de Geul Communicatieplan Meedoen in Valkenburg aan de Geul Valkenburg aan de Geul heeft gekozen voor een visie op burgerparticipatie, waarin zelfsturing centraal staat. Uitgangspunt van deze visie is de gedachte,

Nadere informatie

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD BRUMMEN

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD BRUMMEN Verordening Maatschappelijke Advies Raad 2015 Brummen VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD 2015 BRUMMEN Verordening Maatschappelijke Advies Raad 2015 Brummen Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijving...

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 521 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame: Algemene regionale opgaven veranderende functies platteland Projectnaam: Vrijkomende agrarische bebouwing en kwaliteitsimpuls vergroting agrarische

Nadere informatie

Plan van Aanpak Algemene voorziening HH voor 2017 en verder

Plan van Aanpak Algemene voorziening HH voor 2017 en verder Plan van Aanpak Algemene voorziening HH voor 2017 en verder DDFK Opdrachtgever: Projectleider: PO Sociaal Domein E.Broos / R. Meekma Versie: 1.0 Status: concept datum vaststelling: INHOUD 1. INLEIDING...

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke

Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke Functiebeschrijving: Communicatieverantwoordelijke Functiefamilie organisatie ondersteunende functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context

Nadere informatie

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten JUNI 2018 1 1 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Adviesraad Sociaal Domein Houten voor de jaren 2018-2021. Met dit plan is de

Nadere informatie

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn 01. Communicatiemiddelen en wanneer en / of waarom. Communicatiemiddel Mondeling Bijeenkomst Wmo-raad Circa een keer per zes weken regulier overleg over zaken aangaande

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad BESTEMD VOOR BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad STATUS Openbaar DATUM BESTUURLIJKE Wethouder F. Strik OPDRACHTGEVER AMBTELIJKE OPDRACHTGEVER H. Damen hoofd Afdeling Beleid

Nadere informatie

besluit: de volgende bestuursopdracht 2-sterrendossier Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg vast te stellen:

besluit: de volgende bestuursopdracht 2-sterrendossier Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg vast te stellen: RAADSBESLUIT Bestuursopdracht 2-sterrendossier Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg burgerlidmaatschap De raad van de gemeente Best; gezien de oriënterende bespreking op 11 mei 2015; gezien de kaderstellende

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek

Huishoudelijk reglement. Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek Huishoudelijk reglement Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek Versie 28 mei 2015 Inhoud Artikel 1 Instelling/ instandhouding pag. 3 Artikel 2 Doel en reikwijdte pag. 3 Artikel 3 Belangenbehartiging pag.

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Projectplan Informele Zorg

Projectplan Informele Zorg Projectplan Informele Zorg Naam van het project Informele Zorg Opdrachtgever Bestuurlijk opdrachtgever: College van B&W Ambtelijk opdrachtgever: Klara Slijkhuis Primaat houdende afdeling Afdeling Samenleving

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Voorwoord Versie: 27 januari 2017 In De kracht van Coevorden hebben we beschreven wat onze visie is op het Sociaal Domein en hoe het sociaal domein in

Nadere informatie

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker.

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker. mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 ETTENILEUR Aan de raad J' JA NEE Gemeente Etten-Leur Roosendaalseweg 4 4875 AA Etten-Leur Postbus 10.100 4870 GA Etten-Leur T: 14 076 E: info@etten-leur.nl I: www.etten-leur.nl

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL 1 INLEIDING De Wmo Adviesraad is op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij besluit van de gemeenteraad van 27-9-2007 (de z.g. participatieverordening) door

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

Communicatieplan overdracht Veilig Thuis Midden Gelderland naar VGGM

Communicatieplan overdracht Veilig Thuis Midden Gelderland naar VGGM Communicatieplan overdracht Veilig Thuis Midden Gelderland naar VGGM Aan : Projectgroep Van :, adviseur VGGM Datum : September 2016 Kopie : - De 16 gemeenten van Gelderland-Midden maakten bekend dat zij

Nadere informatie

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk met lokale en regionale cliëntenraden, patiëntenverenigingen en belangengroepen De burger als adviseur van gemeenten 7 oktober 2015 Den Haag

Nadere informatie

Ons kenmerk U15-Ũ J. Laurijssen Onderwerp:

Ons kenmerk U15-Ũ J. Laurijssen Onderwerp: ïĥ eņţfļ Gemeente fį ñ Bergen op Zoom Stichting Welzijn Ouderen t.a.v. de heer M. van Leeuwen Postbus 674 4600 AR Bergen op Zoom III II III IIIIIIIIIIIIIIII Uw kenmerk Ons kenmerk U15-Ũ10747 114-053560

Nadere informatie

Naam steller, Merlijn Kurvers Kenmerk. telefoon. Portefeuillehouder

Naam steller, Merlijn Kurvers Kenmerk. telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Concept Beleidsplan Transformatie van AWBZ naar WMO deel 2 Datum 11 maart 2014 Naam steller, Merlijn Kurvers Kenmerk telefoon 9267 Afdeling SMO Portefeuillehouder Hendrik Hoeksema Voorstel 1.

Nadere informatie

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen De Participatie Advies Raad Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen 1-10-2018 1 De Participatie Adviesraad Aad van Holsteijn, onafhankelijk voorzitter Bram Abels, bestuurslid en voorzitter kamer Jeugd Opvoeding

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

K. Fiselier BP OA en LIE. Anders, nl: Vaststellen jeugdprogramma Hengelo Zelf doen!, Positief opgroeien en opvoeden in Hengelo.

K. Fiselier BP OA en LIE. Anders, nl: Vaststellen jeugdprogramma Hengelo Zelf doen!, Positief opgroeien en opvoeden in Hengelo. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201252 436171 / 436171 ONDERWERP Jeugdprogramma Hengelo 2011-2014. K. Fiselier BP OA en LIE AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS

COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS Inleiding Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Marum is na de zomer van 2015 gestart met een onderzoek binnen de gemeente naar mogelijk geschikte

Nadere informatie

Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk West Achterhoek

Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk West Achterhoek Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk West Achterhoek Huishoudelijk Reglement Zowel NWA Inleiding De dubbele vergrijzing vraagt om een proactief beleid op het gebied van zowel medische als niet-medische

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksvoorstel Communicatiebeleid Rekenkamercommissie Midden-Delfland

Rekenkamercommissie. Onderzoeksvoorstel Communicatiebeleid Rekenkamercommissie Midden-Delfland Onderzoeksvoorstel Communicatiebeleid Rekenkamercommissie Midden-Delfland 2 september 2009 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en achtergronden onderzoeksvraag... 3 2. Centrale vraagstelling... 3 3. Omschrijving

Nadere informatie

Communicatie/participatieplan

Communicatie/participatieplan Bijlage 2 Communicatie/participatieplan 1. Omschrijving Het riool in het Engelse Werk, Dwarsakkers en Royenstein verkeert in slechte staat en moet worden vervangen. Ook moet het regenwater worden afgekoppeld

Nadere informatie

Bijlage - Communicatieplan. Communicatiestrategie + uitwerking Decentralisaties Krimpen aan den IJssel

Bijlage - Communicatieplan. Communicatiestrategie + uitwerking Decentralisaties Krimpen aan den IJssel Bijlage - Communicatieplan Communicatiestrategie + uitwerking Decentralisaties Krimpen aan den IJssel 7Versie 0.1 september 2014 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Doel plan...3 3. Visie...4 4. Ambitie...4 5.

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

Andere trajecten: Andere decentralisatieopgaven en aanpalende trajecten

Andere trajecten: Andere decentralisatieopgaven en aanpalende trajecten Traject Dantumadiel Aanvragers: Gemeente Dantumadiel, Achtkarspelen, Ameland, Dongeradeel, Kollumerland, Schiermonnikoog, SW Het Bolwerk, Timpaan Welzijn, Stichting Welzijn Schiermonnikoog Adviseur: Sjoerd

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

De rol van de gemeente is het stellen van beleidskaders en het benoemen van de gewenste maatschappelijke effecten, welke de gemeenteraad vast stelt.

De rol van de gemeente is het stellen van beleidskaders en het benoemen van de gewenste maatschappelijke effecten, welke de gemeenteraad vast stelt. Voorsorteren op deel B Deel B van de woonvisie wordt gevormd door het uitvoeringsprogramma. De kaders en doelen worden hierin doorvertaald naar projecten en inspanningen opdat de doelen behaald worden.

Nadere informatie

Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm. Decentralisaties sociaal domein; Betrokken en actieve raadsleden

Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm. Decentralisaties sociaal domein; Betrokken en actieve raadsleden Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm Decentralisaties sociaal domein; Betrokken en actieve raadsleden Kennismaking Josee Gehrke Griffier gemeente De Wolden (Dr.) Lid bestuur VNG drs. pedagogiek Fransje Backerra

Nadere informatie

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014 Wmo-adviesraad West Maas en Waal 24 november 2014 1. Welkom, 2. Agenda 3. Wmo adviesraad, wat doen wij. 4. Hoe ziet de toekomst er uit? 5. Doel van vanavond. Agenda: Opening Onno Siegers Introductie avondprogramma

Nadere informatie

PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011

PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011 PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011 A. Inleiding en deelnemende locaties en/of afdelingen Inleiding Aanleiding project Uit onderzoek in 2002 is gebleken dat de mondhygiënische zorg van verpleeghuisbewoners

Nadere informatie

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Inleiding De gemeenten in de regio Haaglanden en het UWV hebben in 2011 een convenant gesloten over de wijze waarop zij gezamenlijk de werkgeversbenadering

Nadere informatie

Communicatieplan m.b.t. CO2

Communicatieplan m.b.t. CO2 Communicatieplan m.b.t. CO2 Opgesteld door : H. van Roode en Y. van der Vlies Datum : 20 februari 2014 Goedgekeurd door : H. van Roode Datum: 20 februari 2014 Blad 2 van 11 Inhoudsopgave Inleiding... 3

Nadere informatie

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Gemeente Wassenaar februari 2016 Pagina 2/9 2 Pagina 3/9 1 Inleiding Kader en achtergrond Kenmerkend voor het transformatieproces in het sociaal

Nadere informatie

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein We gaan doen wat nodig is. Niet meer, en niet minder. Geschreven door: Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Bianca Groenewegen Karen Sonneveld Marjolein

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Adviesraad Sociaal Domein 1 Maart 2016. Jaarplan 2016

Jaarplan 2016. Adviesraad Sociaal Domein 1 Maart 2016. Jaarplan 2016 Adviesraad Sociaal Domein 1 Maart 2016 Inhoudsopgave Inleiding 1. Adviesraad Sociaal Domein 1.1 Doelstelling 1.2 Leden 1.3 Organisatie 1.4 Aandachtsgebieden 2. 2.1 Interne organisatie 2.2 Externe contacten

Nadere informatie

Met de toezending van dit laatste projectplan hebben wij voldaan aan de toezegging aan uw Staten.

Met de toezending van dit laatste projectplan hebben wij voldaan aan de toezegging aan uw Staten. bericht op brief van: uw kenmerk: Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland p/a statengriffier ons kenmerk: 09034088/2 afdeling: Welzijn bijlage(n): 1 behandeld door: P.J. Bolderman doorkiesnummer:

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie