Samenvatting eerste training Meer Werkplezier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting eerste training Meer Werkplezier"

Transcriptie

1 1 Samenvatting eerste training Meer Werkplezier Doel van de training: Het verhogen van jouw persoonlijke effectiviteit en de effectiviteit in onderlinge contacten. Dit met als doel jouw werk nóg leuker te maken. Onderwerpen: 1. Time management; eerst de prioriteiten, dan de knikkers 2. NIVEA: niet invullen (interpreteren) voor een ander, maar checken 3. De kracht van hulp vragen 4. Kwaliteiten 5. Het kernkwadrant 6. Leren door ervaring Ad 1 Time management; eerst de prioriteiten, dan de knikkers De veelheid aan taken in het onderwijs is een gegeven voor veel medewerkers. De mate waarin je last hebt van deze hoeveelheid heeft voor een deel te maken met de manier waarop je met deze taken omgaat. Aan de hand van de pot met knikkers hebben we ge dat het belangrijk is om voldoende aandacht te geven aan jouw prioriteiten (pingpongballen). Als je je niet dwingt om jouw prioriteiten af te werken en/of hier voldoende aandacht aan te geven, is de kans groot dat aan het eind van de dag jouw emmer overloopt. Knikkers zijn bijvoorbeeld het tussendoor lezen van mail, terwijl je bezig was met het afwerken van een prioriteit; te veel ruimte geven aan studenten om jou te kunnen benaderen; collega s die een praatje komen maken; te lang stilstaan bij bijzaken, denken voor anderen, etcetera. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen knikkers door bijvoorbeeld s morgens de mail pas aan te zetten, nadat je je voorbereiding hebt gedaan, duidelijke contactmomenten met studenten af te spreken en vaker te zeggen: Leuk dat je even langskomt, maar ik heb nu helaas geen tijd.

2 2 Ad 2 NIVEA: niet invullen (interpreteren) voor een ander, maar checken Om dit te illustreren heb ik de volgende casus van een leerkracht met jullie gedeeld. Casus leerkracht Tijdens ons kennismakingsgesprek vertelde een leerkracht hoe vervelend ze het vond dat het gesprek op woensdag was gepland. Het was niet alleen geen werkdag voor haar, het was ook een dag waarop allerlei zaken waren gepland voor haar kinderen, zoals een bezoek aan de fysiotherapeut. Omdat zij een afspraak op school had, moest haar man vrij nemen. Ze vertelde mij dat ze zich enorm schuldig voelde. Haar man had het al zo druk en ze was ervan overtuigd dat ze hem extra belastte nu hij vrij had moeten nemen. Ik vroeg haar om s avonds bij haar man te checken hoe hij de dag had beleefd. Haar man vertelde dat hij erg had genoten van de mooie zonovergoten dag. Dat prachtige weer was aan hem voorbijgegaan als zij hem niet had gevraagd of hij die middag vrij wilde nemen om voor de kinderen te zorgen en naar de fysiotherapeut te gaan De moraal van dit verhaal is dat je je soms onnodig zorgen maakt voor de ander. Deze zorgen kosten onnodig veel energie. Door regelmatig te checken of de zorgen in ons hoofd terecht zijn, zul je merken dat je per saldo energie overhoudt. Ad 3 De kracht van hulp vragen Aan de hand van een fragment uit de NCRV serie Katja s body scan is geïllustreerd wat er gebeurt als je te lang vasthoudt aan je neiging (kwaliteit) om te veel zaken alleen te willen oplossen. En wat het kan opleveren om eerder hulp te vragen.

3 3 Ad 4 Kwaliteiten Een persoonlijke kwaliteit is een gegeven; het effectief inzetten ervan een kunst Hoe beter je bent afgestemd op jouw persoonlijke kwaliteiten, hoe waardevoller en plezieriger je bent voor jezelf en jouw omgeving. Bovendien kost het inzetten van een persoonlijke kwaliteit vaak weinig energie. Een persoonlijke kwaliteit is te herkennen aan een bijzondere vaardigheid waarover jezelf zegt: Maar dat kan toch iedereen? Het effectief inzetten van een persoonlijke kwaliteit is echter een kunst. Stel dat jouw persoonlijke kwaliteit is dat je sensitief bent. Jouw gevoeligheid voor (mogelijke) gevoelens van andere mensen en/of omgevingsprikkels, is dan goed ontwikkeld. Als je teveel rekening houdt met (mogelijke) gevoelens van andere mensen, kan deze kwaliteit jou belemmeren om duidelijk aan te geven wat jij vindt, voelt of denkt. Hierdoor kun je jezelf soms tekort doen. Op het moment dat je jezelf tekort doet en hier last van krijgt, schiet je als het ware door in jouw kwaliteit. Als je doorschiet in jouw kwaliteit, kun je in jouw valkuil belanden. Een valkuil kost over het algemeen energie. De kunst is om jouw kwaliteit gezond te houden, zodat deze energie oplevert. Om een kwaliteit gezond te houden, is het allereerst van belang dat je je bewust wordt van situaties waarin je in je valkuil zit. De valkuil speelt een belangrijke rol bij deze bewustwording, namelijk de rol van alarmbel. Deze alarmbel zorgt ervoor dat je jezelf bewust wordt van situaties waarin je minder effectief bent. Vervolgens is het belangrijk dat je uit de valkuil stapt. Dit kun je doen door de focus te leggen op jouw uitdaging. Om dit mechanisme te verankeren in de dagelijkse praktijk is het belangrijk dat je gaat oefenen/trainen met het bewust toevoegen van een uitdaging aan jouw kwaliteit. Hoe beter je in de praktijk leert om je uitdaging toe te voegen, hoe effectiever je wordt.

4 4 Ad 5 Het kernkwadrant In de training hebben we, aan de hand van een aantal kwaliteiten geprobeerd jou vertrouwd te maken met het werkingsmechanisme van een kernkwadrant. Met behulp van de input uit de kennismakingsgesprekken zijn tien kwaliteiten geselecteerd die ik bij jullie heb ge. Deze zijn verdeeld in vijf groepen van twee kwaliteiten die bij elkaar horen. Ze zijn iedere keer tegengesteld aan elkaar. 1a. Behulpzaam 1b. Prioriteren/grenzen stellen 2a Empathie/Sensitiviteit (gevoeligheid voor omgevingsvariabelen) 2b. Direct/duidelijk 3a. Gestructureerd 3b. Flexibel 4a. In control zijn 4b. Motiveren/vertrouwen geven 5a. Oog voor detail (zorgvuldig) 5b. Focus op hoofdlijn (helicopterview) Deze kwaliteiten vind je in onderstaande kernkwadranten verder uitgewerkt. Doel van een kernkwadrant is tweeledig: 1. bewustwording dat als jouw kwaliteit doorschiet in een valkuil, je een gezonde uitdaging kunt toevoegen. Hierdoor wordt jouw effectiviteit vergroot. 2. bewustwording om anders naar mensen/situaties te kijken waar jij de kriebels van krijgt. Als je van iemand de kriebels krijgt noemen we dit een allergie. Door jezelf te realiseren dat achter ieder (irritant) gedrag vaak een goede intentie schuilgaat, kun je milder kijken naar personen waaraan jij je irriteert. Ook kun je van deze personen/situaties veel leren omdat achter de allergie vaak jouw eigen uitdaging verborgen zit. Uiteraard laat een persoon zich niet vangen in een aantal kwaliteiten. Toch kan deze invalshoek praktische aanknopingspunten bieden voor het vergroten van jouw persoonlijke effectiviteit.

5 5 1A BEHULPZAAM Behulpzaam Zorgzaam Loyaal Gemakzuchtig, de kantjes ervan aflopen Minder betrokken/loyaal Egoïstisch Ongeïnteresseerd, onverschillig Impulsief (te snel) reageren, zonder eerst goed na te denken : Ja zeggen als je nee bedoeld Grenzeloos loyaal en zelf in tijdnood komen Ongevraagd hulp bieden, kan als bemoeizuchtig overkomen Tot 10 tellen; eerst denken, dan doen. Voorkomen dat je ja zegt als je nee bedoeld door het inbouwen van een tussenantwoord: ik denk er even over na of ik kom er bij jou op terug. Prioriteren in de dagelijkse praktijk; wat moét echt? wat moet nú en wat kan later? Dit om oa. voldoende tijd over te houden om de dingen te doen die je belangrijk vindt in het leven Persoonlijke prioritering; een antwoord geven op de vraag: Wat vind ik belangrijk in het leven? Anderen vaker de kans geven om te helpen/een oplossing te vinden 1B PRIORITEREN/ GRENZEN STELLEN Eerst denken en dan doen Prioriteren in de dagelijkse praktijk; wat moét echt? wat moet nú en wat kan later? Persoonlijke prioritering; wat vind ik belangrijk in het leven? Anderen de kans geven om te helpen/een oplossing te vinden Bemoeizuchtige mensen Zelf in tijdnood komen Impulsieve reacties; te snel reageren, zonder eerst goed na te denken Gemakzuchtig, de kantjes ervan aflopen Minder betrokken of loyaal overkomen Egoïstisch Ongeïnteresseerd, onverschillig Behulpzaam Zorgzaam Loyaal

6 6 2A EMPATHISCH VERMOGEN (rekening houden met anderen) wat gebeurt er als ik teveel van mijn kwaliteit laat Empathisch vermogen (rekening houden met andermans (mogelijke) gevoelens Tactvol; gericht op harmonie Tactvol; gevoel voor het juiste moment om iets te zeggen Graag aardig gevonden willen worden Ongemakkelijke/onprettige situaties vermijden Jezelf belemmeren in het uitspreken van jouw mening, omdat je teveel rekening houdt met anderen Eromheen draaien. Anderen weten niet precies wat ze aan jou hebben; door onder andere een indirecte woordkeuze Het gevoel hebben dat er over je heen wordt gelopen Piekergedachten Kans op, voor jouw gevoel, conflictueuze situaties De kans dat je de ander kwetst Mensen die voor hun eigen gewin gaan; op zichzelf gericht zijn Weinig rekening houden met (mogelijke) gevoelens van anderen Kans om afstandelijk en/of onverschillig overkomen NIVEA : Niet Invullen Voor Een Ander, maar checken van (mogelijke) gevoelens/gedachten van anderen in plaats van te denken dat jij die kunt lezen en ze vervolgens tot waarheid verheft Jouw eigen gevoel serieus nemen door bijvoorbeeld met behulp van de ikboodschap aan te geven wat jij vindt of voelt: ik merk dat ik dit niet fijn vind. Dit kan in het moment zelf, maar je kunt er ook een nachtje over slapen 2B DIRECT en DUIDELIJK recht door zee Direct/duidelijk voor jouw eigen mening en/of gevoel uitkomen : what you see is what you get Weinig piekeren door oa het toepassen van NIVEA : checken van (mogelijke) gevoelens/gedachten van anderen Niet weten wat je aan iemand hebt, (indirect/eromheen draaien, meningloos) Over je heen laten lopen Kans op ongemakkelijke situaties omdat bijvoorbeeld de toonzetting of het moment niet handig is gekozen voor het uitspreken van jouw mening Minder effectieve communicatie. Kans om het contact te verliezen met de gesprekspartner omdat deze zich bijvoorbeeld overbluft voelt en dichtklapt Kans om afstandelijk en/of onverschillig overkomen Voorbijgaan aan (mogelijke) gevoelens van anderen Voor je eigen gewin gaan; op jezelf gericht zijn Bevorderen van een effectieve communicatie door bewust Verbinding te maken met de ander/ interesse tonen in de ander door bijvoorbeeld een (oprechte) vraag te stellen Toepassen feedbackregels: de ikikjij regel

7 7 3A GESTRUCTUREERD Gestructureerd/procesmatig/ volgens plan werken Volgens de regels werken Overzicht creëren met onder andere lijstjes. Lijstjes afwerken aan de hand van: wat mag, wat moet? wat moet nu, wat kan wachten? Betrouwbaar: afspraak=afspraak Kans op starheid Blind afspraken volgen en jezelf te weinig afvragen in hoeverre de afspraak bijdraagt aan het realiseren van het doel Minder ruimte voor spontaniteit Het gevoel te hebben dat veel zaken moeten Ongestructureerd, chaos Onzekerheid/onduidelijkheid Niet weten waar je aan toe bent Te weinig regels Geen plan hebben Uitstelgedrag Flexibel (durven) zijn Proces/structuur is een middel om een doel te bereiken en geen doel op zich Kritisch blijven op gemaakte afspraken en daarvan durven af te wijken Minder plannen; dingen spontaan op je af laten komen 3B FLEXIBEL Flexibel zijn Kritisch blijven op gemaakte afspraken en daarvan durven af te wijken Proces/structuur is geen doel op zich Minder plannen; dingen spontaan op je af laten komen Ongestructureerd, chaos Onzekerheid/onduidelijkheid Niet weten waar je aan toe bent Te weinig regels Geen plan hebben Uitstelgedrag Moeite met zaken afmaken Het gevoel te hebben dat veel zaken moeten Kans op starheid Minder ruimte voor spontaniteit Gestructureerd/procesmatig/ volgens plan werken Overzicht creëren door te prioriteren aan de hand van moet dat of mag dat? Moet ik dat doen of kan iemand anders dat ook doen? Moet ik dat NU doen of kan het wachten? Betrouwbaar: afspraak=afspraak

8 8 4A IN CONTROL ZIJN (groot) verantwoordelijkheidsgevoel in control (willen) zijn Teveel zaken onder controle willen houden, ook zaken die niet jouw verantwoordelijkheid zijn In tijdnood komen omdat je teveel zelf doet Te weinig delegeren/vertrouwen geven. Een gevolg hiervan kan zijn dat mensen minder initiatief durven te nemen omdat het volgens jou toch niet goed genoeg is? Hierdoor bestaat de kans dat jij nog meer zelf gaat doen. Veiligheid creëren door het liefste dingen te doen waarvan je weet dat je ze kunt Onzorgvuldigheid; grotere kans dat er iets fout gaat Gemakzuchtig Onverschilligheid, roekeloosheid Onverantwoordelijk Initiatiefloos Minder betrokken, de kantjes ervan aflopen Taken delegeren en vertrouwen geven door: Tijdens de uitvoering van een (deel)taak alleen in te grijpen als het echt een noodgeval betreft. Als er, in jouw ogen, iets fout gaat, stel jezelf dan de relativerende vraag: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als je ingrijpt zonder dat het een noodgeval betreft, dan loop je het risico dat degene die je verantwoordelijkheid en vertrouwen hebt gegeven om de taak op zijn of haar eigen manier in te vullen, de volgende keer minder gemotiveerd is en minder initiatief toont. Dit wordt veroorzaakt doordat degene mogelijk door het te snelle ingrijpen bang kan worden om iets fout te doen Anders is niet verkeerd Accepteren dat anderen een taak misschien anders invullen dan jij. Na afloop (en niet tijdens) de taak evalueren; wat ging goed? Wat kan beter? Grenzen verleggen door onbekende taken uit te voeren

9 9 4B VERTROUWEN GEVEN Taken delegeren en vertrouwen geven door: Tijdens de uitvoering van een (deel)taak nauwelijks in te grijpen Anders is niet verkeerd Accepteren dat anderen een taak anders invullen dan jij Relativeren; jezelf regelmatig de vraag stellen: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Samenwerken/gericht op gedeelde verantwoordelijkheid Los laten Onzorgvuldigheid; grotere kans dat er iets fout gaat Gemakzuchtig Onverschilligheid, roekeloosheid Onverantwoordelijk Te weinig zelf doen. De kantjes ervan aflopen Controlfreaks die teveel onder controle willen houden, ook zaken die andermans verantwoordelijkheid zijn In tijdnood komen omdat je teveel zelf doet Te weinig vertrouwen krijgen In control zijn door: Verantwoordelijkheid nemen voor de aan jou toebedeelde taak Overzicht houden en betrokken blijven bij het te behalen eindresultaat Controleren dat jouw taak op een goede manier is uitgevoerd

10 10 5A ZORGVULDIG/OOG VOOR DETAIL Zorgvuldig Oog voor detail Precies Perfectionistisch Ineffectief; (te) lang aan een taak werken Aan het einde van de dag nog een aantal prioriteiten over hebben In tijdnood komen Hoofdlijn (doel) uit het oog verliezen Onzorgvuldig Slordig Rommelig/ chaos Helicopterview Taken durven af te ronden om energie over te houden (het is goed genoeg) Focus op prioriteiten/hoofdlijn De juiste dingen doen in plaats van alles doen 5B FOCUS OP HOOFDLIJN / HELICOPTERVIEW Helicopterview Taken durven af te ronden om energie over te houden (het is goed genoeg) Focus op prioriteiten/hoofdlijn De juiste dingen doen in plaats van alles doen Onzorgvuldig Slordig Rommelig/ chaos Perfectionistisch Ineffectief; (te) lang aan een taak werken Aan het einde van de dag nog een aantal prioriteiten over hebben In tijdnood komen Hoofdlijn (doel) uit het oog verliezen Zorgvuldig Oog voor detail Precies

11 11 Ad 5 Leren door ervaring Om de persoonlijke effectiviteit en daarmee het werkplezier te vergroten is het belangrijk dat je in de praktijk de aangereikte basistechnieken toepast. Hoe meer deze technieken worden verbonden aan persoonlijke ervaringen, hoe leerzamer ze zijn en hoe beter ze worden verankert in het dagelijkse leven. Om die reden ga je, tussen de twee trainingsdagen in, in de praktijk aan de slag met, voor jou, bruikbare inzichten en technieken. Je kiest zelf een inzicht en/of kernkwadrant uit deze samenvatting waarmee jij denkt jouw persoonlijke effectiviteit te kunnen vergroten. Na ontvangst van het door jou gekozen inzicht en/of kernkwadrant, ontvang je een persoonlijk handvat. Met dit handvat kun je in de praktijk gaan oefenen met het vergroten van jouw persoonlijke effectiviteit.

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren?

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Een mens is natuurlijk veel meer dan een kleur. Het indelen in kleuren is een hulpmiddel om een beeld te krijgen van jezelf en de ander.

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties Met dit document hebben we niet de intentie om de volledige theorie van Daniel Ofman te bespreken. We willen hier vooral handvaten aanreiken om deze

Nadere informatie

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching Coen Sprenger Training, Therapie en Coaching www.coendalinie.nl 06-14722983 1 kernkwaliteiten en kernkwadranten 2 Leerdoelen: Een manier om je sterke en zwakke punten helder te krijgen Een toegankelijke

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Dit is een korte vragenlijst die bedoeld is om een aantal van je denkbeelden, attitudes en gedrag in werksituaties in kaart te brengen. Wees zo eerlijk mogelijk

Nadere informatie

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best?

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? SPIEGELKAARTJES Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? Deze kaartjes houden jou een spiegel voor. Op elk kaartje

Nadere informatie

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST?

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? Faalangst kan omschreven worden als de angst om te mislukken in situaties waarin men beoordeeld wordt (of denkt beoordeeld te worden) en de behoefte om mislukkingen

Nadere informatie

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Groepstraining - maatwerk Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control.

Nadere informatie

Competentiekaartjes. Een onderdeel van Learn2Work

Competentiekaartjes. Een onderdeel van Learn2Work Competentiekaartjes Een onderdeel van Learn2Work Begrijp je instructies die je krijgt? Laat je blijken dat je naar iemand luistert? Stel je vragen als je het nodig vindt? 1. Communicatieve competentie

Nadere informatie

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl)

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl) Submitted by Jan Herman on za, 07/09/2016-22:26 Daniel Ofman heeft het kernkwadrant ontwikkeld, waarbij je vanuit je kwaliteiten kan zien waar je valkuilen liggen, wat je allergieën zijn en hoe je hier

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren!

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren! Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen Nee zeggen is te leren!. 2 Nee denken en niet zeggen put je uit Nee is voor velen van ons één van de moeilijkste woordjes om uit te spreken. Waarom?

Nadere informatie

Training Leer Balans Leven

Training Leer Balans Leven Training Leer Balans Leven In 5 maanden meer balans in je leven Wil je minder stress? Wil je meer werkplezier? Wil je jouw doelen effectiever bereiken? Wil je handiger communiceren? Wil je efficiënter

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen

LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen 1. Doel 1. Kwaliteiten van de groepsleden op tafel leggen 2. De opdracht zo concreet mogelijk maken, door brainstorm, groepsleden

Nadere informatie

Theorie van de Kernkwadranten

Theorie van de Kernkwadranten Theorie van de Kernkwadranten Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren. Kernkwaliteiten 'kleuren' een mens; het is de specifieke sterkte waar

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Workshop: Werken met kernkwadranten.

Workshop: Werken met kernkwadranten. Workshop: Werken met kernkwadranten. Tips voor de praktijkbegeleider 1. Zoek de uitdaging van de stagiair; 2. werk vanuit de uitdaging verder aan zijn of haar ontwikkeling Meer weten: www.mijnieoosterom.nl

Nadere informatie

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Eigenschappen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Eigenschappen (QPN) 2 Inleiding Wat zijn jouw meest kenmerkende eigenschappen?

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

EQ als grootste voorspeller van succes MAAR ER LIGT EEN VALKUIL OP DE LOER, DIE JE AAN KUNT PAKKEN

EQ als grootste voorspeller van succes MAAR ER LIGT EEN VALKUIL OP DE LOER, DIE JE AAN KUNT PAKKEN EQ als grootste voorspeller van succes MAAR ER LIGT EEN VALKUIL OP DE LOER, DIE JE AAN KUNT PAKKEN 2018 Kopiëren en vrijelijk gebruiken vinden wij prima, netjes met bronvermelding graag. 1 DE EMPATHISCHE

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58 DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL 2015 16:58 INHOUD VOORWOORD 3 JOUW CULTUURPROFIEL 4 ONDERZOEKEND VERMOGEN 6 PRESENTEREN 8 SAMENWERKEN 10 ZELFSTANDIG WERKEN 12 REFLECTEREND VERMOGEN 14 CREËREND VERMOGEN

Nadere informatie

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven De 4 stappen Je communiceert de hele dag en meestal hebben wij het gevoel dat dat ons best goed afgaat, toch? Pas op het moment

Nadere informatie

In 3 dagen ontspannen voor de klas

In 3 dagen ontspannen voor de klas In 3 dagen ontspannen voor de klas Helpt leerkrachten naar minder werkdruk en meer werkplezier Informatie over de training: In 3 dagen ontspannen voor de klas voor de werkgever De hoge werkdruk in het

Nadere informatie

Training Stressmanagement

Training Stressmanagement Training Stressmanagement Training Stressmanagement, veerkrachtig omgaan met werkdruk Een burn-out en overspannenheid zijn aandoeningen die grotendeels worden veroorzaakt door grote mate van stress op

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5 3 en Daniel D. Ofman en 3 en de valkuil 3 en de uitdaging 4 en de allergie 5 rond 6 Het dubbelkwadrant 7 en bij stress 9 Oefeningen 10 1 2 en en en zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Herman Beuker. School voor praktische menskunde Herman Beuker Omslag: Alexander van Berkum ISBN: e druk 2018

Herman Beuker. School voor praktische menskunde Herman Beuker Omslag: Alexander van Berkum ISBN: e druk 2018 Herman Beuker School voor praktische menskunde Herman Beuker Omslag: Alexander van Berkum ISBN: 9789082384192 1 e druk 2018 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013 Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren Voor technische professionals Donderdag 20 juni 2013 Programma We behandelen achtereenvolgens de volgende thema's: 0. Kwaliteiten en presenteren 1. Omgaan

Nadere informatie

Lees de Leerdoelen die bij deze casus horen en beantwoord daarna de vraag.

Lees de Leerdoelen die bij deze casus horen en beantwoord daarna de vraag. Feedbackvragen Timemanagement Vraag 1 Lees de Leerdoelen die bij deze casus horen en beantwoord daarna de vraag. Geef per doel aan of je dit al beheerst, waarbij N = nee, O = om verder te ontwikkelen en

Nadere informatie

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen.

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Eerste Hulp bij Teamontwikkeling Inhoud Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Doel Teamleiders en teamcoördinatoren helpen om vergaderingen effectiever en leuker te maken, en de

Nadere informatie

Wat kies jij uit de schijf van 5?

Wat kies jij uit de schijf van 5? Goed bezig 2016 Wat kies jij uit de schijf van 5? Alsjeblieft! Dit is het Goed Bezig trainingsaanbod voor 2016. Doel is samen werken aan goede persoonlijke balans. De trainingen zijn bedoeld voor medewerkers

Nadere informatie

Rapport: Delegeren is te leren.

Rapport: Delegeren is te leren. Rapport: Delegeren is te leren. Ingrid Jeuring, trainer, coach, spreker 1 Delegeren is te leren. Allereerst bedankt voor het downloaden van dit rapport. Het betekent dat je open staat voor ontwikkeling

Nadere informatie

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten Egoïstisch Workaholic Omschrijving: Iemand die egoïstisch is, denkt meer aan de bevrediging van zijn eigen belangen dan aan die van anderen. Voorbeeld: Een kind dat zijn speelgoed niet wil delen met anderen.

Nadere informatie

Het kernkwaliteiten kwadrant

Het kernkwaliteiten kwadrant Het kernkwaliteiten kwadrant Wat is een kernkwaliteit Daniel Ofman introduceerde in zijn bestseller "Bezieling en kwaliteit in organisaties" het kernkwadrant. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt:

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie - juni 2016 Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

Reader Gespreksvoering

Reader Gespreksvoering Reader Gespreksvoering Achtergrondinformatie Soorten vragen Actief Luisteren Slecht nieuws Gesprek Fasen in het gesprek Soorten Vragen In een gesprek kun je verschillende soorten vragen stellen. Al je

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren en Cultuur. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Drijfveren en Cultuur. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Drijfveren en Cultuur Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 05.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 05.04.2016 / Drijfveren en Cultuur 2 Inleiding Wat motiveert je? Waar krijg jij

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

Toch is dit wat we dagelijks doen. Iemand geeft je een compliment en je neemt het niet in ontvangst of wuift het weg; Leuk jasje! Oooh ja, is al oud.

Toch is dit wat we dagelijks doen. Iemand geeft je een compliment en je neemt het niet in ontvangst of wuift het weg; Leuk jasje! Oooh ja, is al oud. ONTVANGEN. Hoe goed zijn we eigenlijk in het ontvangen van energie? Word je ontzettend blij als je iets in ontvangst neemt, of voel je je bezwaard? Ben je bang dat je een ander daardoor te kort doet of

Nadere informatie

Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden

Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden Les 7 Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden Je kan verschillende soorten gesprekken hebben. Bijvoorbeeld: Formeel Gepland en met een bepaald doel; voorbereiding!

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Open Training Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wil jij meer

Nadere informatie

Modern Timemanagement Effectiever in je Werk

Modern Timemanagement Effectiever in je Werk 1-op-1 Training Individueel op jouw werkplek Modern Timemanagement Effectiever in je Werk 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement Effectiever in je Werk

Nadere informatie

2 Kernkwaliteitenmodel

2 Kernkwaliteitenmodel DC 2 enmodel 1 Inleiding Het kernkwaliteitenmodel is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw samenwerking en omgang met anderen. Je vindt in dit thema uitleg over wat kernkwaliteiten zijn.

Nadere informatie

Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs

Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs De positieve psychologie: grondlegger Martin Seligman. Psychologie is volgens hem veel te eenzijdig gericht op het onderzoeken van problemen

Nadere informatie

Talenten 30 januari Daan Demo

Talenten 30 januari Daan Demo Talenten 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding De wereld om ons heen, ook de arbeidsmarkt, is constant in beweging. Niemand weet exact hoe het werkveld er over 5 of 15 jaar voor staat. Daarom is het belangrijk

Nadere informatie

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Workshops Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Workshops 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wat

Nadere informatie

Organisatiecultuur en Werkdruk. Presentatie 4 november 2014 Margo van Eijck

Organisatiecultuur en Werkdruk. Presentatie 4 november 2014 Margo van Eijck Organisatiecultuur en Werkdruk Presentatie 4 november 2014 Margo van Eijck Visie op werkdruk HET Werkinhoud Werkcontext Regelmogelijkheden werkstress IK Individuele factoren Buffers Organisatiecultuur

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Luisteren is geen trucje

Luisteren is geen trucje Luisteren is geen trucje Luisteren is geen vaardigheid, al wordt er wel vaak zo over gesproken. Luisteren is veel meer een kwestie van houding, zelfs van zijn. Dat klinkt je wellicht zweverig in de oren,

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter?

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? Hoe maak je een killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast dit e-book wordt je aangeboden door 1 Hoe maak je een killer CV waarmee je

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Kernkwadranten Kernkwadranten, wat is jouw uitdaging? Weet jij wat jouw eigenschappen zijn? Waar ben jij sterk in en wat zijn jouw valkuilen? Wanneer je dit weet, kun je hier rekening mee houden.

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

De macho en het muurbloempje

De macho en het muurbloempje Onderwijsbehoefte Zorgverbreding Team De macho en het muurbloempje Tamara Wally Over de auteur Tamara Wally, MSc. is onderwijs- en ontwikkelingspsycholoog. Zij is werkzaam bij de CED- Groep. Zij geeft

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid.

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid. FemaleTOPTalent Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Het FemaleTopTalent programma voor de vrouwelijke professional: Met een HBO- of academische opleiding;

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Gesprekstips: Open vragen

Gesprekstips: Open vragen U wilt in gesprek met uw medewerker over een onderwerp dat (onder meer) gaat over de financiële situatie van uw medewerker. Maar hoe pak je dat aan? Als u uw medewerker goed kent, dan vindt u doorgaans

Nadere informatie

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10 TOW opdracht 1 1. Stel je voor dat je voor je werk een groot evenement moet organiseren. Welke vaardigheden zijn er volgens jou nodig om dat goed te kunnen doen? Waarom is dat van belang volgens jou? (benoem/bedenk

Nadere informatie

Speak up! Wat is JA en wat NEE?

Speak up! Wat is JA en wat NEE? Les 3 Speak up! Wat is JA en wat NEE? Deze derde les gaat over het leren inzien en uitspreken van je wensen en grenzen bij intimiteit en seks. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Het belangrijkste daarbij

Nadere informatie

OPDRACH TE N B I J TH E M A 4

OPDRACH TE N B I J TH E M A 4 OPDRACH TE N B I J TH E M A 4 COM MU N I C A TI E Eén blik en ik weet genoeg. INLEIDING In je toekomstige beroep communiceer je de hele dag: met cliënten, collega s, leidinggevenden, ouders, verzorgers.

Nadere informatie

Aandachtspunt

Aandachtspunt FEEDBACK VOOR DE LEERLING Plannen en organiseren Planmatig werken Ik werk chaotisch en heb geen aandacht voor plan en schema. Ik kan geen prioriteiten stellen. Ik werk ordelijk, maar vergeet daarbij het

Nadere informatie

Spreek de taal van je klant!

Spreek de taal van je klant! Spreek de taal van je klant! In contact Spreek de taal van je klant Langs elkaar heen praten, niet optimaal in gesprek zijn met je klanten en je onbegrepen voelen. In ons werk als adviseur met klantcontact

Nadere informatie

Om te beginnen Maak je niet DIK. 15 Wees een HELD. Laat je OMA wat vaker thuis. ANNA mag daarentegen vaker mee. Wees een OEN.

Om te beginnen Maak je niet DIK. 15 Wees een HELD. Laat je OMA wat vaker thuis. ANNA mag daarentegen vaker mee. Wees een OEN. luisterwijzer 1 7 Laat je OMA wat vaker thuis 8 ANNA mag daarentegen vaker mee 9 Wees een OEN 10 Gebruik LSD 12 Maak je niet DIK 13 Smeer NIVEA Om te beginnen... Communiceren doen de we de hele dag door.

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

METHODEN. Coachingmethoden www.petervandelaak.nl Pagina 1

METHODEN. Coachingmethoden www.petervandelaak.nl Pagina 1 METHODEN Ik werk met diverse coachingmethoden. Welke ik gebruik hangt af van de situatie. Aandacht, luisteren en echt contact maken komen op de eerste plaats. Kernkwaliteiten (Ofman) Met deze methode kun

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Talentrapportage 2 Inleiding De wereld en de arbeidsmarkt zijn constant in beweging. Maar waarheen? Niemand weet exact hoe het werkveld er

Nadere informatie

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/ Campus Burchtstraat Burchtstraat 14 2200 Herentals 014/21.23.83. burchtstraat@kosh.be SEMINARIE : VERDIEPING VAN JE STUDIEKEUZE Naam: Inhoud van vandaag: kernkwadranten 2 de duogesprek essentie halen uit

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Kernkwaliteiten en kernkwadranten Mirror, mirror, on the wall Iedereen heeft sterke kanten, kwaliteiten. Het mysterieuze aan die kwaliteiten is dat je ze vaak zelf niet

Nadere informatie

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden COMMUNICATIE technieken voor leidinggevenden Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie