Leven op Ameland nu en in de toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leven op Ameland nu en in de toekomst"

Transcriptie

1 Het geluid van jongvolwassenen op Ameland Leven op Ameland nu en in de toekomst Vanuit de Streekagenda Waddeneilanden werken inwoners en verschillende partijen samen aan een uitvoeringsprogramma van projecten van en voor de streek, om de Wadden vitaal en leefbaar te houden. Eén van de belangrijkste vraagstukken op de Friese Waddeneilanden is de veranderende bevolkingssamenstelling. Het aantal ouderen neemt toe, terwijl het aantal jongeren krimpt. Om voldoende personen in de productieve leeftijd op de eilanden te behouden, is het van belang dat de leefbaarheid voor jongeren op de eilanden op peil blijft en waar mogelijk vergroot wordt. Partoer onderzocht daarom hoe jongeren hun leven op Ameland ervaren en wat zij als kansen voor de toekomst van het eiland zien. Deze publicatie laat de stem van de jongere Amelanders horen.

2 124 RESPONDENTEN 79% woont op AMELAND 43% 57% 25 JAAR gemiddelde LEEFTIJD 39% volgt een OPLEIDING 7% heeft geen WERK 54% WERKT 39% werkt in LOONDIENST Wat is het eerste woord dat in je opkomt als je aan Ameland denkt? De wordcloud op deze pagina geeft een eerste indruk van wat Ameland voor de respondenten betekent. In de cloud staan de woorden die het eerst bij de jongeren opkomen als ze aan Ameland denken. Hoe groter het woord, hoe vaker genoemd. Te zien is dat Ameland voor veel respondenten een thuis is. Ook associëren veel jongeren het eiland met vrijheid, rust en ruimte. Verder zijn de natuur ( strand ) en sociale contacten ( gezellig, familie ) belangrijke associaties. De eerste associaties met Ameland zijn overwegend positief. Eén respondent zegt rotboot. Enquête en focusgroep De deelnemers aan het onderzoek zijn 18- tot en met 35-jarigen. Zowel jongeren die nu op Ameland wonen als zij die er gewoond hebben, behoren tot de doelgroep. Om het geluid van de jongeren te verzamelen, zijn een focusgroep en een enquête gehouden. Deze publicatie brengt vooral de resultaten van de enquête in beeld. Uitkomsten van de focusgroepen zijn beschreven in een aanvullend verslag. De respondenten voor de enquête zijn via Facebook geworven. De kenmerken van deze respondenten ziet u hierboven. 34% woont en werkt op AMELAND 15% heeft een EIGEN BEDRIJF thuis feest strand uniek vakantie Sunneklaas bos relaxed vrijheid familie geweldig zee rust vertrouwd boot mooi natuur ruimte heerlijk gezellig duinen vrienden

3 Waardering van het leven op Ameland cijfer 8,1 De tevredenheid met het leven op Ameland is groot onder de jongeren. Toch noemen zij enkele aspecten die het wonen en leven op Ameland voor hen be- Sociale omgeving moeilijken. Aan de jongeren is gevraagd een cijfer van 1 tot en met 10 te geven voor de mate waarin verschillende aspecten van het leven op Ameland aan hun wensen en behoeften voldoen. De sociale contacten en de natuurlijke omge- SOCIALE CONTACTEN 8,1 Gezellig en vertrouwd versus sociale controle en geroddel ving scoren hierin hoog (cijfers 8,1 en 8,9). Aan de andere kant zijn er, ondanks de grote tevredenheid met het leven op Ameland, enkele aspecten die het wonen en leven op Ameland voor jongeren bemoeilijken. Het gaat hier vooral om de woningmarkt (cijfer 4,7) en de arbeidsmarkt (cijfer 6,1) van Ameland, NATUURLIJKE OMGEVING WONINGMARKT 8,9 4,7 80% van de respondenten noemt de sociale omgeving als voordeel van het wonen op Ameland. Het hebben van een sterke band met verschillende mensen (familie, vrienden), en het kennen van veel mensen maken het eiland vertrouwd en veilig. Ook zorgt het voor een sfeer waarin veel plaats is voor feestjes en tradities. en de verbinding met de vaste wal (cijfer 5,5). Naast deze vooraf opgestelde aspecten waarvoor de jongeren een cijfer konden geven, komt naar voren dat jongeren zich zorgen maken over het veranderende karakter van het eiland en het toerisme. Ook deze twee thema s komen aan bod in deze publicatie. ARBEIDSMARKT VERBINDING MET DE WAL 6,1 5,5 Maar er is ook een keerzijde van de hechte sociale gemeenschap: sociale controle en geroddel. Veel respondenten vinden het om deze redenen fijn dat ze voor studie naar de vaste wal gaan en daar een stuk vrijheid ervaren die ze niet op het eiland hebben. Toch zijn de meeste respondenten het erover eens dat ze het eiland na een aantal jaren aan de vaste wal gaan missen. Ze missen dan de natuurlijke omgeving en de rust. Ook hun vrienden, familie en de liefde zijn belangrijke redenen om terug te keren naar het eiland. 93% Is tevreden met zijn/haar leven op Ameland 90% 94% Ziet Ameland als zijn/haar thuis Voelt zich verbonden met Ameland Je kent veel mensen en kan dus altijd ergens terecht als er iets is. Al mijn familie en vrienden wonen in de buurt en daarom voelt het als mijn thuis. Het lopend vuurtje. Iedereen weet alles van elkaar, binnen no-time. Het geroddel over mensen, waar mensen schade aan overhouden.

4 cijfer 8,9 cijfer 4,7 Natuurlijke omgeving Woningmarkt Rust, ruimte en vrije tijd De omgeving wordt zeer gewaardeerd door de jongeren. Voor de rust, ruimte en vrijheid die het hun geeft. Ook staat de beleving van de natuurlijke omgeving duidelijk in verband met de mogelijkheid van vrijetijdsactiviteiten op Ameland. Veel respondenten geven aan bijvoorbeeld graag te paardrijden, kitesurfen, zwemmen of te mountainbiken op het strand, in de duinen of het bos. Vraag naar starterswoningen, overaanbod dure woningen De woningmarkt is een belangrijk obstakel voor de jongeren die zelfstandig op Ameland willen wonen. De jongeren ervaren de kansen voor starters op de Amelandse woningmarkt als erg klein. Het probleem van de huizenmarkt voor de jongeren is het geringe aanbod in de goedkopere huur- en koopsector, en het ruime aanbod in de duurdere koopsector. Er is veel natuur, schone lucht en een veilige omgeving. Daarbij heb je heel veel mogelijkheden tot leuke buitenactiviteiten. Het is hier een prettige, veilige omgeving! Altijd genieten van het strand, s zomers zwemmen en in de winter over het strand rijden! Prima eiland! Ik maak me zorgen om de huizenmarkt: veel starters, maar te dure huizen. Waar gaat het naar toe? Starters willen wel, maar krijgen de kans niet. Als starter kan ik nog niet kopen, en huurhuizen komen bijna nooit vrij!

5 Wat vind je van het huidige woningaanbod op Ameland? KOOPHUIZEN LAGERE PRIJSKLASSE koop & huur HOGERE PRIJSKLASSE koop & huur 25% HUURHUIZEN Woningmarkt Geschikte woonruimte vinden is lastig voor jongeren op Ameland 79% 19% 2% 7% 25% 68% 55% 20% 74% 25% 1% Vele Amelander jongeren ondervinden nadelige gevolgen van de krappe woningmarkt. Sommigen blijven gedwongen langer bij hun ouders wonen, wonen in een kleine bovenwoning of kamer, of zelfs in een recreatiewoning. Extra frustrerend voor de jongeren is dat er, ondanks de grote vraag naar woningen, wel dure koopwoningen leeg staan. Zij zouden graag zien dat deze koopwoningen ondertussen aan starters verhuurd worden. Omdat het aanbod van duurdere woningen groot is, heerst bij sommige respondenten ook de vrees dat steeds meer mensen van de vaste wal zich op Ameland vestigen. Dit zullen volgens de jongeren vooral mensen zijn die niet op het eiland werken, maar wel vermogend zijn: vooral gepensioneerden. De respondenten zijn bang dat Ameland hierdoor nog sneller vergrijst. 38% van de respondenten noemt het verbeteren van de woningmarkt als er gevraagd wordt wat er gedaan kan worden om het leven op Ameland aantrekkelijker te maken. De punten die de jongeren noemen, hebben alle betrekking op de verhouding tussen dure en goedkope huur- en koophuizen. Huizen zijn te duur voor starters, maar deze komen óók niet in aanmerking voor een huurwoning. Verander het beleid! Lagere prijzen voor de koopwoningen. Zo komen er ook meer huurwoningen vrij! Leegstaande koophuizen verhuren.

6 cijfer 6,1 Werk Weinig werk voor hoger opgeleiden Veel jonge starters hebben het lastig op de arbeidsmarkt. Dit is in heel Nederland het geval, zo ook op Ameland. Door de kleinschaligheid van het eiland, ervaren de Amelander jongeren extra beperkingen. Zo is het toerisme de enige grote sector op het eiland, en is het banenaanbod op hbo- en wo-niveau miniem. Veel respondenten geven aan dat zij daardoor geen werk in hun eigen vakgebied of op hun eigen niveau op Ameland kunnen vinden. Een kwart van de jongeren die op Ameland werkt, stelt niet het werk te doen waarvoor zij zijn op opgeleid of dat zij het liefst zouden willen doen. Voor anderen is het niet bij de opleiding aansluitende banenaanbod vaak een reden om het eiland te verlaten. 11% van de werkenden geeft aan dat zij aan de vaste wal werken omdat ze geen geschikte baan op Ameland kunnen vinden. Doordat steeds meer jongeren hoog opgeleid zijn, is dit in toenemende mate het geval. Werk Eigen ontwikkeling en inhuur van professionals Naast het niet aansluitende arbeidsaanbod, zien veel jongeren weinig kans op ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden in het werk op Ameland. Sommige respondenten hebben bijvoorbeeld het gevoel dat hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt beperkt worden door mensen die lang in dezelfde functie blijven zitten. Deze mensen zijn volgens hen vaak ook minder ambitieus dan de jongeren zelf zijn. Competenties van jongeren blijven naar hun mening onbenut op Ameland, terwijl zijzelf veel mogelijkheden zien om die wel in te zetten. Anderen signaleren dat professionals vaak worden ingehuurd van de vaste wal. Dit vinden ze onnodig, omdat veel kennis en kunde volgens hen al op het eiland aanwezig zijn. De jongeren zouden graag meer inzet van hun kennis en kunde op het eiland willen. Ze zien hierin een faciliterende rol voor de gemeente. Respondenten pleiten ook voor het opzetten van werkprojecten voor jongeren, of voor het aantrekken van bedrijven. Het nadeel van het wonen op Ameland is dat ik, na het afronden van mijn hbo-opleiding, (bijna) geen kans heb op een baan op Ameland waarvoor ik ben opgeleid. Dat is voor mij een reden om aan het vaste land te gaan wonen. 26% 11%...van de werkenden werkt niet op Ameland, omdat hij/zij daar geen geschikte baan kan vinden....van de werkenden op Ameland doet niet het werk waarvoor hij/zij is opgeleid of dat hij/zij het liefst Mensen blijven lang in dezelfde functie, en dit beperkt de mogelijkheden voor starters op de arbeidsmarkt. Je zou het kunnen omschrijven als een zesjescultuur op de werkvloer. En dat terwijl de jongeren staan te popelen om hier minstens een acht van te maken. zou willen doen.

7 Wat vind je van het banenaanbod op Ameland? Werk WO NIVEAU HBO NIVEAU MBO NIVEAU 77% 22% 1% 79% 21% 0% 19% 76% 5% Zorgen voor meer kansen voor talentvolle Amelander studenten. Werk dat door mensen van de vaste wal wordt gedaan, kunnen zij ook doen. Sterker nog, ze staan er om te springen! Als er meer baanmogelijkheden zouden zijn op Ameland dan zouden veel jongeren weer terugkeren na de studie. Wat hier aan gedaan zou kunnen worden? Misschien de juiste mensen met het juiste niveau plaatsen op plekken waar nodig is.

8 cijfer 5,5 Verbinding met de vaste wal Dure en vertraagde overtocht Meer dan de helft van de respondenten noemt de afhankelijkheid van de bootverbinding als nadeel van het wonen op Ameland. Zij zijn vooral niet tevreden over de dure overtocht, de afvaarttijden en de vertraging die de boot vaak heeft. De hoge kosten van de boot zijn voor sommige jongeren die aan de vaste wal wonen een reden om Ameland minder vaak te bezoeken dan ze zouden willen. Verder voelen jongeren zich afhankelijk van de boot doordat hij maar een aantal keer per dag heen en weer vaart en de overtocht in verhouding vrij lang duurt. Het beperkt de jongeren in hun vrijheid en spontaniteit om activiteiten te ondernemen. De vertraging die de boot vaak heeft, maakt het voor de jongeren moeilijk afspraken te plannen. Zij weten nooit zeker of de boot op tijd zal zijn. Ook voor jongeren die wekelijks of zelfs dagelijks heen en weer reizen, zijn de regelmatige vertragingen van de boot een bron van ergernis. Dure bootkosten, vooral als je met de auto over moet. Dit zou zeker voor eilanders nog veel goedkoper moeten zijn. Je kunt niet zomaar even ergens heen gaan zonder aan de bus-/ boottijden te denken. De veerboot is vaak te laat, waardoor je geen afspraken kunt maken aan het vaste land. Tip: snellere en goedkopere overtocht De bootverbinding kan volgens vele respondenten flink verbeterd worden. Wanneer gevraagd wordt naar tips om het eiland aantrekkelijker te maken, noemt een derde van de respondenten een goedkopere en snellere overtocht. Veel jongeren brengen dit in verband met de mogelijkheden tot werk, opleiding en toerisme. Het maakt wonen op Ameland en werken of naar school gaan aan de vaste wal aantrekkelijker. Ook in het laagseizoen zal de boot dan vaker moeten varen. Voor toeristen zal het aantrekkelijker zijn Ameland te bezoeken voor een dag of een vakantie. Verbinding met de vaste wal De overtocht met de boot zou sneller kunnen en misschien goedkoper. De vaargeul veranderen of een concurrent? De boot vaker laten varen of de watertaxi goedkoper laten varen. De kosten van de boot voor toeristen verlagen.

9 Verbinding met de vaste wal Zorg over veranderend karakter van Ameland Een aantal respondenten maakt zich zorgen over het veranderende karakter van Ameland. Zij zijn vooral bang dat er teveel mensen van de vaste wal op Ameland zullen komen wonen en recreëren. Verschillende jongeren vrezen dat daardoor de tradities, gebruiken en het dialect zullen vervagen. Dat nieuwe bewoners het eiland naar hun eigen wensen willen vormen. Of dat Ameland een eiland van de rijkere mensen wordt. Bovendien denken veel jongeren dat vooral oudere mensen zich op Ameland zullen vestigingen, waardoor het eiland sterker vergrijst. Andere jongeren geven echter aan dat de komst van nieuwe bewoners vanaf de wal noodzakelijk is om juist de vergrijzing tegen te gaan. Zij denken dan vooral aan het aantrekken van jonge mensen. Ik maak me zorgen over het veranderende karakter van het eiland. Er komen steeds meer 65-plussers. Als bewoners én als toeristen. Straks komen er teveel mensen van buitenaf op Ameland, die weinig met het eiland hebben, maar die wel denken het te kunnen regelen. Ik ben bang dat Ameland op den duur een dependance van Laren wordt; een nadrukkelijk aanwezige Gooische lifestyle. Zie bijvoorbeeld de villa s op de Zwarteweg die dienst doen als vakantiewoning. Het echte Ameland vervaagt. Zorg over veranderend toerisme De jongeren maken zich zorgen over het soort toeristen dat naar Ameland komt. Zij zien nu al een verschuiving van gewone mensen naar rijkere mensen met een luxere levensstijl. Ze vrezen dat ook hierdoor het Ameland dat zij kennen verandert en vervaagt. Ook komen er minder jongere en meer oudere toeristen. Dit komt onder andere door het beleid van de campings: zij bieden niet langer aparte jongerenveldjes aan. Doordat er minder jongeren komen, verdwijnen er meer voorzieningen voor jongeren. Op het eiland ontstaat dan vooral s zomers een andere sfeer, waarbij uitgaan en feesten minder aan de orde zijn. Dit maakt het voor de jongere eilanders minder aantrekkelijk om op Ameland te wonen. Ook zullen hierdoor minder snel nieuwe jongere bewoners er zich vestigen. Ik mis meer en meer de jongeren op het eiland, ook s zomers als toerist. Toerisme is wel de grootste broodwinning op het eiland. Ik zie dat daardoor steeds meer jongeren van mijn leeftijd wegtrekken van Ameland. Straks blijven alleen de 55-plussers en de rijken over. Ze hebben alle jeugdcampings al verwijderd en er zijn nog maar één discotheek en één kroeg. Gelukkig zijn er nog een paar feesten (MadNes, Rôggefeest), maar ik ben bang dat er straks in de zomer helemaal geen jongeren meer komen.

10 Ameland is voor mij een geschikte plek om een groot deel van mijn leven te wonen NEDERLAND Waar woon je over 10 jaar? AMELAND BUITENLAND 32% 63% 5% 73% 13% 14% PENSIOEN Om welke redenen denk je ooit weer op Ameland te gaan wonen? WERK KINDEREN 69% 38% 28% Wat is je motivatie? Wat zijn voor jou de belangrijkste redenen om over 10 jaar op Ameland of elders te wonen? AMELAND ELDERS Eigen toekomst op Ameland Aan de respondenten is gevraagd waar zij denken te wonen over tien jaar: op Ameland of op de vaste wal. Daarna is gevraagd wat de reden is voor deze keuze. De meerderheid van de respondenten (63%) denkt over tien jaar op Ameland te wonen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn: het laten opgroeien van kinderen, partner en werk. De overige 38% geeft aan de vaste wal te verkiezen boven het wonen op het eiland, vanwege werk, partner of voorzieningen. Van de personen die aangeven over tien jaar niet op Ameland te wonen, geeft 23% aan ooit wel weer op Ameland te willen wonen. Zij gaan terug naar Ameland na hun pensioen, voor werk of om hun kinderen te laten opgroeien. Als je denkt over tien jaar aan de vaste wal te wonen: Denk je dat je ooit weer op Ameland wil wonen? 23% 77% 1. Kinderen laten opgroeien 2. Partner 3. Werk 4. Sociale contacten 5. Natuurlijke omgeving 6. Voorzieningen 7. Opleiding 8. Bereikbaarheid 9. Type en/of prijs huizen 1. Werk 2. Partner 3. Voorzieningen 4. Opleiding 5. Bereikbaarheid 6. Type en/of prijs huizen 7. Sociale contacten 8. Kinderen laten opgroeien 9. Natuurlijke omgeving

11 De kracht van Ameland In de enquête werd naar de kracht van Ameland gevraagd. Deze vraag werd veelvuldig beantwoord. Slechts vier respondenten wisten geen kracht van Ameland te benoemen. Hieruit blijkt weer dat Ameland voor veel jongeren van grote betekenis is. Veel jongeren zouden er willen blijven wonen als ze de kans hadden. Ameland heeft een prachtige omgeving en een goede sfeer. Als er ook nog eens meer jeugd zou zijn, heeft het eiland zeker potentie het leukste Waddeneiland te zijn. Het is een eiland waar de mensen zich verbonden voelen, met elkaar, de natuur en het eiland. Colofon Het geluid van jongvolwassenen op Ameland is een uitgave van Partoer, januari Deze publicatie is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân. Auteurs Inge de Vries, Partoer Sanne Wiegersma, Partoer Wilma de Vries, Partoer Met dank aan Marijn Oud, provincie Fryslân Maeike Lok, Partoer Eindredactie Sonja Toonstra, Partoer Opmaak Jongens van de Jong Partoer Westersingel CK Leeuwarden T (058)

Leven op Terschelling nu en in de toekomst

Leven op Terschelling nu en in de toekomst Het geluid van jongvolwassenen op Terschelling Leven op Terschelling nu en in de toekomst Vanuit de Streekagenda Waddeneilanden werken inwoners en verschillende partijen samen aan een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Leven op Vlieland nu en in de toekomst

Leven op Vlieland nu en in de toekomst Het geluid van jongvolwassenen op Vlieland Leven op Vlieland nu en in de toekomst Vanuit de Streekagenda Waddeneilanden werken inwoners en verschillende partijen samen aan een uitvoeringsprogramma van

Nadere informatie

Leven op Schiermonnikoog nu en in de toekomst

Leven op Schiermonnikoog nu en in de toekomst Het geluid van jongvolwassenen op Schiermonnikoog Leven op Schiermonnikoog nu en in de toekomst Vanuit de Streekagenda Waddeneilanden werken inwoners en verschillende partijen samen aan een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries burgerpanel over leefbaarheid in Fryslân Wij gaan er van uit dat we zo lang

Nadere informatie

fluchskrift www.friesvrouwenpanel.nl

fluchskrift www.friesvrouwenpanel.nl Burenhulp: geven en ontvangen Fries vrouwenpanel over burenhulp Er verandert veel in de organisatie van de zorg in Nederland en Fryslân. De aandacht is in toenemende mate gericht op de participatiesamenleving,

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries Burgerpanel over toerisme in Fryslân Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk

Nadere informatie

Het geluid van jongvolwassenen van de Friese Waddeneilanden

Het geluid van jongvolwassenen van de Friese Waddeneilanden Het geluid van jongvolwassenen van de Friese Waddeneilanden Een onderzoek naar sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van het wonen op de Friese Waddeneilanden Colofon Het geluid van jongvolwassenen

Nadere informatie

BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING. TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander JONG!

BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING. TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander JONG! BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander 46 JONG! ONDERZOEK LEREN WERKEN WONEN 50 respondenten Interviews met 50 Friese jongeren In 2017 zijn 50 interviews

Nadere informatie

Verhuisplannen en woonvoorkeuren

Verhuisplannen en woonvoorkeuren Verhuisplannen en woonvoorkeuren Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Bevolkingsdaling ontstaat niet alleen door demografische ontwikkelingen, zoals ontgroening en vergrijzing of

Nadere informatie

fluchskrift www.partoer.nl

fluchskrift www.partoer.nl Eilandkarakter van invloed op leefbaarheid Sociaal economische kenmerken Schiermonnikoog inwoners daalt geleidelijk Op 1 januari 2013 telt Schiermonnikoog 960 inwoners. Dit is minder dan in 2000, toen

Nadere informatie

fluchskrift www.partoer.nl

fluchskrift www.partoer.nl Sociaal economische kenmerken Terschelling Aantal inwoners redelijk stabiel Op 1 januari 2013 telt Terschelling 4.795 inwoners. Dit is iets meer dan in 2000, toen er 4.723 inwoners waren. In de tussenliggende

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries burgerpanel over voorzieningen in Fryslân september 2015 Wij gaan er van uit

Nadere informatie

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9 Rapportage TIP MooiLaarbeek 20 Wonen 9 juni 2016 Inhoudsopgave Wonen 2 Respondenten 9 Wonen 3 1 1 1. Wat vindt u van het huidige woningaanbod in uw dorp? 31% 9% (n=351) uitstekend voldoende onvoldoende

Nadere informatie

Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie?

Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie? Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie? In deze factsheet staat de binding met de provincie Groningen centraal. Het gaat dan om de persoonlijke gevoelens die Groningers hebben

Nadere informatie

Fries burgerpanel. Fries Burgerpanel over veiligheid in Fryslân. februari 2014

Fries burgerpanel. Fries Burgerpanel over veiligheid in Fryslân. februari 2014 Fries burgerpanel Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

fluchskrift

fluchskrift Wonen in Fryslân Afgelopen jaren minder toename woningen In 2011 bedraagt de totale woningvoorraad in Fryslân 282.689 woningen. In 2000 bestond de totale woningvoorraad nog uit 261.849 woningen. Tussen

Nadere informatie

Panel Fryslân over jongeren in Fryslân

Panel Fryslân over jongeren in Fryslân Panel Fryslân over jongeren in Fryslân Leren, werken en wonen PANEL FRYSLÂN december 217 Panel Fryslân is onderdeel van het Fries Sociaal Planbureau Panel Fryslân over jongeren in Fryslân 2.11 Dit jaar

Nadere informatie

Ouders over kindcentra

Ouders over kindcentra Ouders over kindcentra Oberon, september 2015 Wat vinden ouders eigenlijk van kindcentra? Kennen zij de gedachte achter Kindcentra2020? We besloten om het maar eens aan ze te vragen. Onderzoeksbureau Oberon

Nadere informatie

Streekagenda Waddeneilanden

Streekagenda Waddeneilanden Roo, Marijke de Van: Provincie Fryslân Verzonden: dinsdag 25 maart 2014 10:59 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Streekagenda Waddeneilanden Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 In de Eemsdelta zijn verschillende ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de leefbaarheid.

Nadere informatie

UITKOMSTEN ONDERZOEK JONGEREN WONINGEN DIEPENHEIM

UITKOMSTEN ONDERZOEK JONGEREN WONINGEN DIEPENHEIM UITKOMSTEN ONDERZOEK JONGEREN WONINGEN DIEPENHEIM INLEIDING Hieronder staan de uitkomsten van het onderzoek over woningen voor jongeren in Diepenheim. Hierin zijn alleen de antwoorden van 17- t/m 30-jarigen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Conclusie. Resultaten. Colofon In opdracht van: Willem Brethouwer Directeur SAMR 033 330 33 90 Willem.brethouwer@samr.

Inhoudsopgave. Inleiding. Conclusie. Resultaten. Colofon In opdracht van: Willem Brethouwer Directeur SAMR 033 330 33 90 Willem.brethouwer@samr. Rapport Inhoudsopgave Inleiding Conclusie Resultaten Colofon In opdracht van: Willem Brethouwer Directeur SAMR 033 330 33 90 Willem.brethouwer@samr.nl Inleiding Meest cliëntvriendelijk De prijs voor meest

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie?

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? In deze factsheet staat de beleving over het wonen en over het recreëren in Groningen centraal. Het gaat om hoe de inwoners

Nadere informatie

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid kennis. onderzoek. advies drenthe rapportage september 2016 Hoe tevreden is het Drents panel over leven in Drenthe en hoe ervaren zij de gevolgen van bevolkingskrimp op de? vooraf Drenthe heeft te maken

Nadere informatie

In verband met de vakantieperiode en in overleg met de vragensteller is de termijn van beantwoording verlengt tot 31 augustus 2015.

In verband met de vakantieperiode en in overleg met de vragensteller is de termijn van beantwoording verlengt tot 31 augustus 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG Indiener: Gerwin ter Maat / VVD Berkelland Datum indiening vraag: 06-07-2015 Datum verzending antwoord: 01-09-2015 In verband met de vakantieperiode en in overleg met de vragensteller

Nadere informatie

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Rotterdam, februari 2013 Onderzoek uitgevoerd door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam Contacten: Professor Luit Kloosterman, Bart van Putten, Tim

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni 13/6/2012 INTERVIEW TRANSCRIPT RIET Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Datum interview 30-05-2012 Plaats interview Alkmaar Begintijd interview 12.00 Eindtijd interview 13.20 Leeftijd

Nadere informatie

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe  Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012 Vergrijzing in Fryslân fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe In Fryslân wonen op 1 januari 2011 647.282 inwoners. De Friese bevolking groeit nog jaarlijks. Sinds 2000 is het aantal inwoners toegenomen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

JONGEREN IN GELDERLAND OVER

JONGEREN IN GELDERLAND OVER JONGEREN IN GELDERLAND OVER een sterk bestuur en hun gemeente Aanleiding De provincie Gelderland werkt samen met VNG Gelderland aan het project Sterk Bestuur Gelderland (SBG). In het project wordt het

Nadere informatie

De woningmarkt in Goirle 2010-2015; jongeren die terug willen keren. Woonbehoefte van jongeren die terug willen verhuizen naar de gemeente Goirle

De woningmarkt in Goirle 2010-2015; jongeren die terug willen keren. Woonbehoefte van jongeren die terug willen verhuizen naar de gemeente Goirle De woningmarkt in Goirle 2010-2015; jongeren die terug willen keren Woonbehoefte van jongeren die terug willen verhuizen naar de gemeente Goirle De woningmarkt in Goirle 2010-2015; jongeren die terug willen

Nadere informatie

Inventarisatie woonbehoefte Nuis/Niebert 2009

Inventarisatie woonbehoefte Nuis/Niebert 2009 Inventarisatie woonbehoefte Nuis/Niebert 2009 Inventarisatie woonbehoefte Nuis/Niebert 2009 Plaatselijk Belang Nuis/Niebert is nieuwsgierig wat de wensen zijn van de inwoners en eventuele toekomstige bewoners,

Nadere informatie

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Huren bij De Zorgcirkel veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Inhoudsopgave Welkom bij De Zorgcirkel Wonen bij De Zorgcirkel Zorgcirkel services 4 De Zorgcirkel vestigingen 6 Meer informatie 7 5 6 Welkom

Nadere informatie

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Leon Pouwels 11 juni 2014 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond - onderzoeksopzet Doelstelling Steekproef Methode De doelstelling van dit onderzoek is het verkrijgen

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Nog steeds in. Helmond 77%

Nog steeds in. Helmond 77% De trends volgens de Helmonders Bijlage 4 Resultaten enquête Stadspanel Onderzoek en Statistiek Gooitske Marsman Augustus 2011 Inleiding Helmond heeft een start gemaakt met het project dat uiteindelijk

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Sociale betrokkenheid, ofwel sociale cohesie, is een belangrijke eigenschap voor een leefbare woonomgeving. Zo blijkt dat hoe meer sociale contacten

Nadere informatie

Opmerkingen naar aanleiding van vragenlijst

Opmerkingen naar aanleiding van vragenlijst Bijlage 2. Opmerkingen naar aanleiding van vragenlijst Hieronder vindt u een overzicht van alle reacties, opmerkingen en suggesties van de jongeren naar aanleiding van het onderzoek. De reacties zijn geanonimiseerd

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 Studievaardigheid De reis naar een eigen plek in de maatschappij is nu begonnen. En je reisdoel staat vast: een zelfverzekerde trotse handtekening op het

Nadere informatie

1. Denkt u er over na om te verhuizen?

1. Denkt u er over na om te verhuizen? 1. Rechte tellingen Open huizen route De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s neemt het aantal woningverkopen toe ten opzichte van een jaar geleden. 1. Denkt u er

Nadere informatie

DURF JIJ DE STAP AAN?

DURF JIJ DE STAP AAN? DURF JIJ DE STAP AAN? Naar leerjaar 3 vmbo op De Groene Campus www.degroenecampus.nl De Groene Campus: een leuke school met een goede sfeer D foto nog maken - food - design - groen - sport e Groene Campus?

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1 LPBAANVAARDIGHEID LPBAANLEREN HFDSTUK 1 Loopbaanvaardigheid Alle ogen zijn gericht op je reisdoel: het diploma van de opleiding die je volgt. Dat diploma bewijst straks dat jij je beginnend beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

Woonwensenenquête Drijber

Woonwensenenquête Drijber Woonwensenenquête Drijber Woningbehoefte en verhuiswensen van inwoners Enquêteresultaten Gemeente Midden-Drenthe Afdeling Bouwen en Wonen Na 2010 Inleiding In het na van 2010 is er een woonwensenenquête

Nadere informatie

Motieven om logies zelf of via derden te boeken

Motieven om logies zelf of via derden te boeken Motieven om logies zelf of via derden te boeken Specials - november 2015 Motieven waarom logies op een bepaalde manier werd geboekt. Waarom rechtstreeks? Waarom bij een reisbureau? Waarom rechtstreeks

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Toekomst van studenten onzeker

Factsheet persbericht. Toekomst van studenten onzeker Factsheet persbericht Toekomst van studenten onzeker Inleiding Studententijd De overheid komt met steeds meer nieuwe wetten en voorstellen om te bezuinigen en de student te motiveren zijn/haar studie in

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2015

Tevredenheidsonderzoek 2015 Tevredenheidsonderzoek 2015 Verstuurd: september 2015 Verstuurd aan 21 personen Deelnemers 21 Respons percentage 100% Hoe lang krijgt uw dierbare al zorg van de Polder Résidence? 21 21 0 Number Date Text

Nadere informatie

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Rapport Marktmonitor 2015 18 September 2015 Colofon In opdracht van: Majka van Doorn Research Consultant 033 330 33

Nadere informatie

Factsheet persbericht

Factsheet persbericht Factsheet persbericht Nut vakbonden onbekend bij jongeren 30 november 2011 Inleiding Van oktober 2011 tot november 2011 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden 2464

Nadere informatie

PF Toekomst voor jongeren in Fryslân

PF Toekomst voor jongeren in Fryslân PF Toekomst voor jongeren in Fryslân V001 Toekomst voor jongeren in Fryslân Fijn dat u mee wilt doen aan het onderzoek Toekomst voor jongeren in Fryslân. Het jaarthema van het Fries Sociaal Planbureau

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk.

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Tevredenheidsonderzoek Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Stichting Buitengewoon leren & werken Prins Heerlijk Juni 2013 Stichting Buitengewoon

Nadere informatie

Hoe oriënteren studenten zich op de arbeidsmarkt?

Hoe oriënteren studenten zich op de arbeidsmarkt? Surrounded by Talent Hoe oriënteren studenten zich op de arbeidsmarkt? Vijf tips voor studenten Qompas Campusonderzoek 2018 Oriëntatie op de arbeidsmarkt Als student komt er een moment dat je de collegebanken

Nadere informatie

Monitoring tevredenheid en gebruik Nulmeting onder bewoners. Zomer 2014

Monitoring tevredenheid en gebruik Nulmeting onder bewoners. Zomer 2014 Monitoring tevredenheid en gebruik Nulmeting onder bewoners Zomer 2014 nulmeting Monitoring tevredenheid en gebruik van het OV onder bewoners Monitoren tevredenheid en gebruik Om na afloop van de pilot

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans In maart 2014 heeft PGGM haar leden gevraagd naar hun persoonlijke balans: wat betekent persoonlijke balans voor

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Panel Fryslân over ouder worden in Fryslân

Panel Fryslân over ouder worden in Fryslân Panel Fryslân over ouder worden in Fryslân januari 2017 PANEL FRYSLÂN Panel Fryslân is onderdeel van het Fries Sociaal Planbureau 1.342 Panel Fryslân over dit onderzoek ouder worden in Fryslân RESPONDENTEN

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals Samenvatting imago-onderzoek

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals Samenvatting imago-onderzoek arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo het beeld van het hbo als werkgever onder hoogopgeleide professionals Samenvatting imago-onderzoek Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: onderzoeksvraag

Nadere informatie

Concept Report. Rob Duits. Klas Rood

Concept Report. Rob Duits. Klas Rood Concept Report Rob Duits Klas Rood Kernidee Een touchvriendelijke en interactieve gids van bezienswaardigheden voor op de mobiele smartphone. Functionaliteit Deze touchvriendelijke en interactieve gids

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek

Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? De leefbaarheid waar het

Nadere informatie

Jongeren en Starters op de Heetense Woningmarkt

Jongeren en Starters op de Heetense Woningmarkt Enquête; Jongeren en Starters op de Heetense Woningmarkt Vaak wordt verteld dat er in Heeten onvoldoende aanbod is voor jeugdigen en starters op de woningmarkt. Als Plaatselijk belang willen wij graag

Nadere informatie

Samenwerkingspartners. Arrondissementaal Platform Jeugdcriminaliteit (APJ) Noord-Nederland

Samenwerkingspartners. Arrondissementaal Platform Jeugdcriminaliteit (APJ) Noord-Nederland Samenwerkingspartners Arrondissementaal Platform Jeugdcriminaliteit (APJ) Noord-Nederland Hoe staat het met de Friese jongeren nu én in de toekomst? Analyse cijfers: jaar lang onderzoek Panel Fryslân

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis.

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis. Respons Van 25 juni tot en met 5 juli is aan de leden van het Brabantpanel een vragenlijst voorgelegd met als thema Kredietcrisis. Ruim de helft van de 1601 panelleden (54%) vulde de vragenlijst in. Hieronder

Nadere informatie

Fietsparkeren in Leiden

Fietsparkeren in Leiden Fietsparkeren in Leiden peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 12 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29%

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29% 26 DISCRIMINATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het vóórkomen en melden van discriminatie in Leiden en de bekendheid van en het contact met het Bureau Discriminatiezaken. Daarnaast komt aan de orde

Nadere informatie

reis Ik ga op neem mee Opa, oma, broer en zus; met de hele familie een weekendje weg. Special VAKANTIE

reis Ik ga op neem mee Opa, oma, broer en zus; met de hele familie een weekendje weg. Special VAKANTIE reis & neem mee Ik ga op Opa, oma, broer en zus; met de hele familie een weekendje weg. Samenstelling en foto's: Marleen Brekelmans Bijzonder Plekje Je ziet en hoort het steeds meer, we gaan op vakantie

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie

Hoofdstuk 10. Financiële situatie Hoofdstuk 10. Financiële situatie Samenvatting Hfst 9. Trendvragen financiële situatie Jaarlijks worden drie trendvragen gesteld die inzicht geven in de financiële positie van de Leidenaar. De resultaten

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg?

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Ruim 10% van de Nederlandse bevolking leeft in armoede. Ongeveer 7% van de kinderen in de provincie Groningen groeit op in een gezin dat

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Blok 5. Ouderbetrokkenheid, 1 uur

Blok 5. Ouderbetrokkenheid, 1 uur Blok 5. Ouderbetrokkenheid, 1 uur Ouders: Mijn kind moet zelf kiezen Studiekiezers: mijn ouders zijn belangrijk 55% wo, 70% hbo studenten Volwassenen rondom studiekiezer Tweederde 1e jaars zegt: De meeste

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie.

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie. Onderzoek Interview 1 Geslacht: Vrouw Leeftijd: 20 jaar Beroep: begeleider op kinderdagverblijf Smartphone: HTC XL Interview vragen algemeen Zo ja, van welk merk en wat voor abonnement heb je (zegt iets

Nadere informatie

Vervoer in het dagelijks leven

Vervoer in het dagelijks leven Vervoer in het dagelijks leven Doordat de afstanden tot voorzieningen vandaag de dag steeds groter worden neemt het belang van vervoer in het dagelijks leven toe. In april 2014 zijn de leden van het Groninger

Nadere informatie

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Klas: CMD D1 Datum: september 2009 Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Doelgroepanalyse welgestelde consument Wat is een welgestelde consument?

Nadere informatie

Ondernemingspeiling 2015. Foto: Jan van der Ploeg

Ondernemingspeiling 2015. Foto: Jan van der Ploeg Ondernemingspeiling 2015 Foto: Jan van der Ploeg Kenniscentrum MVS Juni 2015 O n d e r n e m i n g s p e i l i n g 2 0 1 5 P a g i n a 2 Inleiding Op initiatief van het team Economische Zaken, Toerisme

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Onderzoek van GfK november 2015 Inleiding Delta Lloyd is continu bezig het pensioenbewustzijn te

Nadere informatie

Veldformulier Belevingsenquête (NL)

Veldformulier Belevingsenquête (NL) Veldformulier Belevingsenquête (NL) Eerste deel zelf invullen zonder de respondent te vragen. Eventeel achteraf invullen. Vul je naam en de datum in: Naam enquêteur: Datum:.. Dagdeel, kruis aan: o Voor

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Toelichting op project Waarom Doelstellingen: Daadwerkelijke

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie