Gebruik geografische informatie bij controle landbouwsubsidies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gebruik geografische informatie bij controle landbouwsubsidies"

Transcriptie

1 Gebruik geografische informatie bij controle landbouwsubsidies Den Haag, mei 2010 Algemene Rekenkamer, Lange Voorhout 8, Postbus 20015, 2500 EA Den Haag

2 1 Inleiding 1 Doel van deze bijlage Voor het toekennen en controleren van landbouwsubsidies wordt gebruikgemaakt van geografische informatie over de percelen waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Het gaat hierbij onder andere om informatie over de oppervlakte van het perceel, het gebruik, de geschiktheid voor landbouwkundig gebruik en de staat waarin het perceel verkeert (goede landbouw - en milieuconditie). Deze gegevens worden onder meer verkregen door zogenoemde aardobservatie: satellietinformatie en luchtfoto s. Het Ministerie van LNV hanteert hiervoor het begrip teledetectie. In ons Rapport bij de Nederlandse EU-lidstaatverklaring 2009 hebben wij beknopt omschreven hoe de perceelcontroles plaatsvinden en welke tekortkomingen de Europese Commissie heeft geconstateerd. In deze bijlage lichten we toe hoe geografische informatie wordt toegepast bij subsidieverlening en bij de controle op het voldoen aan de gestelde voorwaarden. Geïntegreerd Beheers- en Controle Systeem (GBCS) De bedrijfstoeslagregeling (BTR) omvat in Nederland bijna 60% van het totaal aan landbouwsubsidies. De hoogte van de subsidie is onder meer afhankelijk van de oppervlakte van de percelen waarop agrariërs hun toeslagrechten kunnen verzilveren. De BTR valt samen met enkele andere regelingen onder het Geïntegreerd Beheers- en Controle Systeem (GBCS), zoals beschreven in Verordening (EG) nr. 796/2004. We concentreren ons in deze bijlage op teledetectie. Termen die specifiek zijn voor de BTR, zoals het beheer van (verhandelbare) rechtenadministratie, het nationaal plafond, de nationale reserve en de controle op de naleving van randvoorwaarden, hebben we omwille van de leesbaarheid achterwege gelaten.

3 Het GBCS schrijft voor dat er een perceelsregistratie is, het Land Parcel Indentification System (LPIS). In dit systeem moeten alle percelen geregistreerd staan waarvoor subsidie aangevraagd kan worden. In dit perceelsregistratiesysteem staan onder andere de volgende gegevens geregistreerd over percelen: de geografische locatie van het perceel; de grenzen van het perceel; de oppervlakte van het perceel waarvoor subsidie aangevraagd kan worden (totaal bebouwbare oppervlakte bijvoorbeeld); andere kenmerken van het perceel die van belang zijn voor het toekennen van landbouwsubsidies, zoals type gewas. 2 Het LPIS werkt met zogenoemde referentiepercelen: vastgelegde gegevens van percelen dienen als referentie om subsidieaanvragen te beoordelen. De aanvragen worden dus getoetst aan de hand van de referentiekenmerken van de betreffende percelen. Voor het toetsen van de subsidieaanvragen onderscheidt het GBCS twee type controles: administratieve controles en fysieke controles.

4 2 Geografische informatie bij administratieve controles 3 De Europese regelgeving stelt dat aanvragen voor landbouwsubsidies die vallen onder het GBCS volledig administratief gecontroleerd moeten worden. Dit houdt in dat de gegevens die de aanvrager verstrekt worden vergeleken met de informatie die in het perceelsregistratiesysteem zijn vastgelegd. Dit gebeurt automatisch. De administratieve controle omvat 100% van de aanvragen en vindt plaats bij het betaalorgaan Dienst Regelingen (DR). Bij administratieve controles wordt getoetst op: gebruiksrecht; ligging op referentieperceel; overschrijding perceelsoppervlakte binnen de aanvraag; overschrijding perceelsoppervlakte binnen de regeling; overschrijding perceelsoppervlakte buiten de regeling; controle over regelingen heen (compatibiliteit, dit vindt alleen plaats als van deze regeling de controleperiode open is). Voor de administratieve controle is het cruciaal dat de gegevens over de referentiepercelen actueel, betrouwbaar en volledig zijn. De Europese Commissie stelt hier eisen aan en toetst hier ook op. Hieronder gaan we in op de bevindingen van de Europese Commissie en het actualiseren van het perceelsregistratiesysteem naar aanleiding daarvan. Betrouwbaarheid, actualiteit en volledigheid perceelsregistratiesysteem In april 2009 heeft de Europese Commissie een controle op oppervlaktesteun in Nederland uitgevoerd. De controle was een opvolging van een controle in oktober Zoals we in van ons Rapport bij de Nederlandse EU-lidstaatverklaring 2009 melden, heeft de Europese Commissie daarbij enkele tekortkomingen geconstateerd. De belangrijkste bevinding uit de controle in april 2009 was dat de gegevens over de oppervlakte van de percelen waarvoor subsidie aangevraagd kan worden geen betrouwbare weergave vormde van de actuele situatie in het veld. Zo waren de onderdelen van de percelen waarvoor geen subsidie aangevraagd kan worden (omdat deze niet geschikt zijn voor landbouw)

5 geografisch onvoldoende afgebakend. Er werden door DR oppervlakten meegeteld die niet in aanmerking kwamen voor subsidie. Het gaat dan om zogenaamde landschapelementen als bebouwing en water. Ook waren de grenzen van de percelen niet voldoende nauwkeurig weergegeven en werden wijzigingen van landbouwers, resultaten van fysieke controles en herverkavelingen niet (nauwkeurig) verwerkt in het perceelsregistratiesysteem. Hierdoor gaf het Nederlandse perceelsregistratiesysteem een onvoldoende betrouwbaar beeld van de maximale oppervlakte waarvoor subsidie aangevraagd kan worden. Een belangrijke oorzaak hiervan was het gebruiken van topografische gegevens die minder nauwkeurig zijn dan de Europese Commissie vereist. DR maakte tot 2009 gebruik van het basisbestand topografie van het Kadaster: de TOP10. Dit is de digitale versie van de topografische kaart van Nederland met een schaal 1: Naar aanleiding van de bevindingen van de Europese Commissie heeft de minister van LNV in 2009 besloten om de perceelsregistratie nauwkeuriger en actueler te maken. Daartoe zijn de referentiepercelen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd opnieuw en digitaal in kaart gebracht. Het betaalorgaan DR heeft tevens maatregelen vastgelegd voor het aanmaken en actueel houden van de informatie over de referentiepercelen in het Plan van aanpak bevindingen audit april De minister van LNV heeft de Tweede Kamer op verschillende momenten geïnformeerd over de knelpunten en de voortgang van de aanpassing van de perceelsregistratie. 1 Het betaalorgaan DR heeft de te digitaliseren percelen aan het Kadaster geleverd. Het Kadaster is de uitvoerder voor het digitaliseren van de nieuwe referentiepercelen. Uitgangspunt bij het digitaliseringproces is dat alleen de oppervlakte landbouwgrond in kaart wordt gebracht. Dit is het gevolg van een besluit van de minister van LNV uit oktober 2008, dat alle landschapselementen als niet subsidiabel worden gezien. Als gevolg hiervan worden naast de permanente niet-subsidiabele elementen (zoals gebouwen, silo s en kavelpaden) ook natuurlijke landschapselementen (zoals bomenrijen, sloten, heggen en poelen) uitgesloten van de oppervlakte landbouwgrond bij het digitaliseren van de referentiepercelen 1 In de toelichting op de deelverklaring verwijst de minister naar de brief van 19 oktober 2009 over de uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2009 in relatie tot de bevindingen van de Europese Commissie ten aanzien van het perceelsregister (zie brieven met voortgangsrapportage over de verbetering van de perceelregistratie van 23 maart 2010, 19 april 2010 en 11 mei 2010).

6 Landschapselementen waarvan de oppervlakten moeten worden uitgesloten van de 5 oppervlakte van het referentieperceel Bebouwing gebouw (alle huizen, schuren, inclusief erf) kassencomplex/losse kassen, schuren molen/windturbine Terrein: riet gaswinning/fakkeltoren sport- en recreatieterrein (moes)tuinen opslag (kuilvoer, mest, grond, zand, afval) paardenbak (onverharde) paden/wegen Begroeiing: bomenrij houtrand (houtwal/houtsingel, haag) heg Water: sloot waterdelen (ven, plas, dras, poel) Bron: Handboek digitaliseren nieuwe referentielaag Agrarisch Areaal Nederland (AAN), 2009 Voor het opnieuw in kaart brengen van de referentiepercelen wordt primair gebruikgemaakt van een actuele luchtfoto (lopend jaar). Daarnaast heeft het Kadaster de beschikking over de luchtfoto van het jaar ervoor en informatie over de gewaspercelen van het lopende jaar. Deze gegevens zijn door DR beschikbaar gesteld. Tevens kan bij de beoordeling gebruik worden gemaakt van een gedetailleerde digitale topografische kaart van Nederland met een schaal 1:25.000, het TOP25 Raster. Dit zijn echter hulpmiddelen. Bij het aanduiden van perceelgrenzen en in geval van twijfel is de actuele luchtfoto leidend. Bij het onderhoud van de referentielaag zal de meest actuele luchtfoto worden gebruikt. Volgens het plan van aanpak was de einddatum voor het aanmaken van de nieuwe referentiepercelen voorzien voor medio maart Per 1 april 2010 is onder regie van DR overgegaan tot de laatste fase van de inrichting en uitvoering van de beheerorganisatie die voor het onderhoud van de nieuwe referentiepercelen moet zorgen.

7 Actualiseren van perceelsinformatie: enkele voorbeelden van uit te sluiten landschapselementen Voor het actualiseren van de perceelsinformatie wordt gekeken naar het gebruik en de functie van de grond, waarbij de vraag beantwoord moet worden of het landbouwgrond betreft of niet (bijvoorbeeld een aangrenzende tuin of erf), en of de landbouwgrond in goede landbouwen milieuconditie is gehouden. Landschapselementen moeten namelijk worden uitgesloten van de subsidiabele oppervlakte. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van luchtfoto s. Hieronder laten we aan de hand van een paar voorbeelden 2 zien hoe dat in zijn werk gaat. 6 Verrommeling Indien een deel (meer dan honderd m²) van een referentieperceel voor een aanzienlijk deel bestaat uit gestalde voertuigen, werktuigen en opgeslagen goederen, dan wordt deze oppervlakte uitgesloten van het referentieperceel. Deze percelen zijn namelijk niet nauwkeurig te digitaliseren door continue aanwezigheid van verspreide voertuigen, werktuigen en opslag. 2 Bron foto s: Ministerie van LNV, Dienst Regelingen

8 Opslag (mest, kuilvoer, zand, afval, baggerslib) Een stuk grond van vijftig m² of meer dat permanent gebruikt wordt voor opslag van bijvoorbeeld mest, kuilvoer, zand, baggerslib of afval wordt uitgesloten van het referentieperceel. De grens wordt gespecificeerd door een raster of hekwerk of door eventueel aanwezige natuurlijke of niet natuurlijke (lijn) elementen. Indien beide soorten afscheiding ontbreken, dan dient de scheidslijn tussen andersoortige vegetatie of een maaipatroon (cultuurgrondscheiding) als grens. 7 Erf/tuin Onder erf of tuin wordt verstaan: grond direct gelegen rondom bebouwing met een ondersteunende functie ten aanzien van deze bebouwing. De opstal hoort ook bij het erf. Bij erven is het vooral van belang goed te kijken naar de grens tussen de verschillende vormen van gebruik en (niet-) landbouwgrond. De grens wordt bepaald door een raster of hekwerk of door eventueel aanwezige natuurlijke of niet natuurlijke (lijn) elementen. Indien beide soorten afscheiding ontbreken, dan dient de scheidslijn tussen andersoortige vegetatie of een maaipatroon (cultuurgrondscheiding) als grens.

9 8 Waterdelen (poelen, vennen, drassen) Een waterdeel is een door land omgeven oppervlakte water die is ontstaan op natuurlijke wijze, dan wel door menselijk ingrijpen. De grens ligt bij de overgang van land naar water. Omliggende begroeiing, verharde delen of oppervlakte binnen omheining horen bij het element. Siertuin Ook siertuinen worden uitgesloten van het referentieperceel. Een siertuin is een stuk grond waar (sier)planten worden aangeplant en verzorgd, met het doel de esthetische waarde van de tuin te verbeteren. Siertuinen hebben vaak een gazon omringd door borders. Indien het terrein binnen

10 de grenzen van het referentieperceel ligt, wordt het hiervan uitgesloten als de oppervlakte ervan groter is dan vijftig m². De grens wordt bepaald door een raster of hekwerk of door eventueel aanwezige natuurlijke of niet natuurlijke (lijn) elementen. Indien beide soorten afscheiding ontbreken, dan dient de scheidslijn tussen andersoortige vegetatie of een maaipatroon (cultuurgrondscheiding) als grens. 9

11 3 Geografische informatie bij fysieke controles 10 Naast administratieve controles bij het indienen van de aanvraag voor subsidie, worden ook controles in het veld uitgevoerd om de rechtmatigheid van de subsidie en het gebruik daarvan vast te stellen. Bij fysieke controles wordt de daadwerkelijke situatie op de percelen waarvoor subsidie is aangevraagd geïnspecteerd. Europese regelgeving schrijft voor dat minimaal 5% van de subsidieaanvragen jaarlijks ter plaatse gecontroleerd moeten worden. De DR stelt jaarlijks een plan voor de fysieke controles op, waarbij wordt teruggeblikt op het voorgaande jaar en gemaakte keuzes worden toegelicht. In het voor 2009 gemaakte plan werden 3350 fysieke controles voorzien: 335 traditionele controles ter plaatse door de Algemene Inspectiedienst (AID, 10%) en 3015 controles door middel van informatie die is verkregen met aardobservatie, we duiden dit ook aan met teledetectie (90%). Voor beide vormen van controle was de verdeling select-aselect 80%-20% (80% van de AID- respectievelijk de teledetectiecontroles was select (risicogericht) getrokken uit de aanvraagmassa; de rest aselect). Met data verkregen via teledetectie kunnen controles uitgevoerd worden en fysieke controles ter plaatse ondersteund worden. Zo is het mogelijk om via vliegtuigen of satellieten de oppervlakte inzichtelijk te maken, inclusief het bebouwbare deel. Ook kan met behulp van infrarood het type gewas en de vegetatie inzichtelijk gemaakt worden. Zo worden - zonder dat teams het veld in zijn gegaan - gegevens verkregen die vergeleken kunnen worden met het perceelsregistratiesysteem enerzijds en de subsidieaanvragen anderzijds. Op basis hiervan kunnen risicogebieden aangewezen worden die voor een fysieke controle in aanmerking komen. We gaan hieronder verder in op de controles door middel van teledetectie. Het belang van deze controles nam toe van 80% van de fysieke controles in 2008 tot 90% van de fysieke controles in 2009.

12 Selectie van teledetectiezones Voor het uitvoeren van controles via teledetectie moet eerst bepaald worden welke gebieden in kaart gebracht gaan worden. Deze gebieden noemen we teledetectiezones. Van deze teledetectiezones worden luchtfoto s of satellietfoto s gemaakt. Er zijn verschillende soorten lucht- en satellietfoto s die gebruikt kunnen worden. De foto s onderscheiden zich in de hoogte van de resolutie (very high resolution of high resolution, hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto) en in de gebruikte techniek. Een voorbeeld van een fototechniek is orthophoto, waarbij een luchtfoto geometrisch gecorrigeerd is voor reliëf en camera-onregelmatigheden, zodat de foto de ware afmetingen op een uniforme schaalverdeling weergeeft, net zoals op een landkaart. 11 Iedere lidstaat heeft conform artikel 32, tweede lid van Verordening (EG) nr. 796/2004 twee opties voor de selectie van de teledetectiezones: de zones kunnen aselect worden gekozen óf de zones kunnen worden geselecteerd op basis van een risicoanalyse. Nederland kiest voor de eerste optie: aselecte keuze van de teledetectiezones. Aan de aselecte keuze verbindt het Ministerie van LNV de volgende randvoorwaarden: De teledetectiezone dient voor het grootste deel binnen de landsgrenzen te liggen. De zone mag niet te veel over grote waterarealen lopen. Streken met veel stedelijke bebouwing, natuurgebieden en weidegebieden worden uitgesloten van de steekproef. De exacte ligging van de teledetectiezones wordt niet openbaar gemaakt. Voor 2009 zijn vijf zones met VHR-images (very high resolution) en twee HR-images (high resolution) geselecteerd, en nog drie zones met orthophoto en twee HR-images. Het voordeel van de VHR-images is dat er geen luchtfoto s meer hoeven te worden gemaakt. De kwaliteit van VHRimages is namelijk gelijk aan die van luchtfoto s. In 2009 lagen ruim aanvragen van subsidieaanvragers in de acht geselecteerde teledetectiezones, wat neerkomt op ongeveer een derde van het totaal aantal subsidieaanvragen. De onderstaande foto laat zien welke gebieden in 2008 als VHR-images beschikbaar waren. Elk jaar worden andere gebieden geselecteerd.

13 12 Selectie van subsidie-aanvragen voor fysieke controle Binnen de teledetectiezones moeten vervolgens de subsidieaanvragen worden geselecteerd die fysiek gecontroleerd gaan worden. Dit gebeurt via een risicoanalyse conform artikel 27 van Vo. 796/2004. Er wordt een selectie gemaakt uit het totaal aan geaccepteerde aanvragen, dat wil zeggen de aanvragen die na administratieve controle goedgekeurd zijn. De subsidieaanvragen voor de fysieke controle worden deels op basis van een risico-analyse (80%) en deels a-select (20%) geselecteerd. Voor de fysieke controle over 2009 gaat het om de volgende aantallen: Fysieke controles BTR 2009 Type fysieke controle Select A-select AID Teledetectie Voor de subsidieaanvragen die geselecteerd worden op basis van een risico-analyse geldt dat de weging bepaalt hoe vaak een relatie in de lijst met dossiers voorkomt. Hoe hoger de weging, hoe vaker het dossier in de steekproefpopulatie voorkomt en dus hoe groter de kans op selectie. Zoals hierboven beschreven, worden de meeste fysieke controles uitgevoerd door middel van teledetectie. Er is echter een aantal situaties waarbij een controle door middel van teledetectie niet goed kan plaatsvinden. Dit kan zijn omdat het gewas waarvoor subsidie aangevraagd is niet goed in kaart kan worden gebracht (bijvoorbeeld als het betreffende gewas moeilijk te onderscheiden is van de omringende gewassen). Daarnaast kan bewolking ervoor zorgen dat een deel van de

14 teledetectiezone niet goed in kaart gebracht kan worden. Verder kan een aantal (delen van) percelen buiten de vooraf vastgestelde teledetectiezones liggen, waardoor deze percelen in feite buiten beeld zijn. Als teledetectie geen goed beeld oplevert, gaat de AID alsnog ter plaatse kijken. 13 In 2008 is 13% van het aantal door teledetectie gecontroleerde subsidieaanvragen (353) als major non-conform bestempeld. Major nonconform wil zeggen dat de afwijking in gevonden oppervlakte ten opzichte van de geclaimde oppervlakte groter is dan 3%. Alle aanvragen die als zodanig worden aangemerkt, worden door de AID alsnog ter plaatse gecontroleerd. Dit geldt ook voor een beperkt aantal gevallen waarin onduidelijkheid over de gewassoort bestaat.

Handleiding bij: controle nieuwe perceelsregistratie

Handleiding bij: controle nieuwe perceelsregistratie Handleiding bij: controle nieuwe perceelsregistratie Wat staat er in deze handleiding? Dienst Regelingen heeft de grenzen van uw geregistreerde percelen aangepast en gekeken of de percelen in hun geheel

Nadere informatie

Perceelsregistratie Dienst Regelingen. Arie van der Greft

Perceelsregistratie Dienst Regelingen. Arie van der Greft Perceelsregistratie Dienst Regelingen Arie van der Greft Presentatie NMV, 25 november 2010 Agenda 1. Korte introductie DR 2. Perceelsregister: aanleiding nieuw perceelsregister nieuw perceelsregister 2009-2010

Nadere informatie

Handleiding bij: controle nieuwe perceelsregistratie

Handleiding bij: controle nieuwe perceelsregistratie Handleiding bij: controle nieuwe perceelsregistratie Wat staat er in deze handleiding? Dienst Regelingen heeft de grenzen van uw geregistreerde percelen aangepast en gekeken of de percelen in hun geheel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7659 17 februari 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 9 februari 2016, nr. WJZ/15186005, houdende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 123 XIV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010 Nr. 142 LIJST

Nadere informatie

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en controles met satellietdata. Marc Middendorp

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en controles met satellietdata. Marc Middendorp Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en controles met satellietdata Marc Middendorp Den Haag, 13 juni 2018 Inhoud presentatie 1. Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2. Het Geïntegreerd Beheers en Controle

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Laan van Nieuw Oost-Indië 131-133 2593 BM Den Haag Postbus 20401 2500 EK

Nadere informatie

Aanvullende BGT karteerinstructie EZ Versie 1.0

Aanvullende BGT karteerinstructie EZ Versie 1.0 Aanvullende BGT karteerinstructie EZ Versie 1.0 1 van 11 Inhoud Inleiding... 2 Algemene uitgangspunten.... 2 Dammen tussen twee percelen... 3 Toegangsdammen... 4 Wegen en paden... 5 Water... 5 Erf... 6

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Dienst Regelingen Laan van Nieuw Oost-Indië 131-133 2593 BM Den Haag Postbus

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 4.1 van de Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer provincie Utrecht 2016;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 4.1 van de Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer provincie Utrecht 2016; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 6601 6 oktober 2015 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 22 september 2015, nr. 81617751, tot wijziging van de Subsidieverordening

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Dienst Regelingen Laan van Nieuw Oost-Indië 131-133 2593 BM DEN HAAG Postbus

Nadere informatie

Cross Compliance controles

Cross Compliance controles INTERPROVINCIAAL OVERLEG EN MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Cross Compliance controles I. ALGEMEEN Werkinstructie voor provincies EINDVERSIE, 6 juni 2016 De werkinstructie voor provincies bestaat uit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Laan van Nieuw Oost-Indië 131-133 2593 BM Den Haag Postbus 20401 2500 EK

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 28 625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Nr. 112 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 augustus Rapportnummer: 2011/263

Rapport. Datum: 30 augustus Rapportnummer: 2011/263 Rapport Rapport naar aanleiding van een onderzoek uit eigen initiatief over Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie uit Den Haag. Datum: 30 augustus 2011 Rapportnummer:

Nadere informatie

lil PROVINCIE FLEVOLAND Provinciaal Blad Eerste wijziging Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Flevoland 2016

lil PROVINCIE FLEVOLAND Provinciaal Blad Eerste wijziging Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Flevoland 2016 PROVINCIE FLEVOLAND Provinciaal Blad 2015/25 Nummer 1788278 Eerste wijziging Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Flevoland 2016 lil Gedeputeerde Staten van Flevoland maken gelet op het bepaalde

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Zeeland Wijziging Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Zeeland 2016

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Zeeland Wijziging Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Zeeland 2016 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zeeland. Nr. 6646 7 oktober 2015 Provincie Zeeland Wijziging Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Zeeland 2016 Besluit van gedeputeerde staten

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING Ref. Ares(2011)169524-16/02/2011 ^ b k b r ** ** * it ü EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING Directoraat J. Audit van de landbouwuitgaven J.3. Audit van de directe

Nadere informatie

Directie GVA. Controleprotocol BRT: TOP10NL. Product- en Procesbeheer 1.1. Versie

Directie GVA. Controleprotocol BRT: TOP10NL. Product- en Procesbeheer 1.1. Versie Directie GVA Product- en Procesbeheer Directie Geo Product- en Procesbeheer Datum 1 van 8 Datum Auteur Opmerking 1.0 1 november 2011 Kadaster Eerste versie Controleprotocol Kadaster Herziening Controleprotocol

Nadere informatie

Deel 2 Beschrijving Hoofdgroepen

Deel 2 Beschrijving Hoofdgroepen Deel 2 Beschrijving 2-1 BOUWWERKEN HARD Prioriteit Meten 1 Classificeren 1 Kenmerk als projectie op de kaart vormt de omtrek van het totale bouwwerk, bepaald door karakteristieke punten en geprojecteerd

Nadere informatie

Bijlage Vormgeving controles nieuw GLB

Bijlage Vormgeving controles nieuw GLB Bijlage Vormgeving controles nieuw GLB Verantwoordelijkheid lidstaat Lidstaten zijn bij de uitvoering van het GLB verantwoordelijk voor de bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie. In

Nadere informatie

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale Verklaring 2019

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale Verklaring 2019 15 mei 2019 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale Verklaring 2019 Landbouwfondsen Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale Verklaring

Nadere informatie

Perceelregistratie bijwerken voor 1 mei 2018

Perceelregistratie bijwerken voor 1 mei 2018 Perceelregistratie bijwerken voor 1 mei 2018 Onder al uw beheer, inclusief landschap, moet een perceel in uw perceelregistratie bij mijn.rvo.nl liggen. Uw perceelregistratie moet exact overeenstemmen met

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Ontwerp-Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van, TRCJZ/2008/3190, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet

Nadere informatie

Controle en handhaving binnen het ANLb 2016 Wat betekent het voor de agrarische collectieven?

Controle en handhaving binnen het ANLb 2016 Wat betekent het voor de agrarische collectieven? Controle en handhaving binnen het ANLb 2016 Wat betekent het voor de agrarische collectieven? Het controle- en handhavingsbeleid voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 (ANLb2016) moet rechtvaardig,

Nadere informatie

Tekeninstructie. voor de bedrijfskaart bij het formulier Wijziging registratie van uw percelen

Tekeninstructie. voor de bedrijfskaart bij het formulier Wijziging registratie van uw percelen Percelen agrarisch ondernemer Tekeninstructie voor de bedrijfskaart bij het formulier Wijziging registratie van uw percelen U geeft een wijziging door voor de registratie van de percelen die u op uw bedrijf

Nadere informatie

perceel cultuurgrond gelegen aan de Achterstraat te Nistelrode groot ha ( m 2 )

perceel cultuurgrond gelegen aan de Achterstraat te Nistelrode groot ha ( m 2 ) perceel cultuurgrond gelegen aan de Achterstraat te Nistelrode groot 1.48.20 ha (14.820 m 2 ) 1. Algemene beschrijving Het perceel ligt in het agrarische buitengebied van Nistelrode, ongeveer 200 meter

Nadere informatie

28625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

28625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 28625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 32201 Herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid Nr. 234 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

Bijlage 11a; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Droge Dooradering

Bijlage 11a; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Droge Dooradering Bijlage 11a; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Droge Dooradering Droge Dooradering Door het uitvoeren van het agrarisch natuurbeheer door collectieven bestaan er korte lijnen

Nadere informatie

schetsopzet Donders! denkers in tuinen www.denkers in tuinen.nl info@denkersintuinen.nl HOOGAKKERLAAN 62 7314EM APELDOORN Tel:055 57 62 319

schetsopzet Donders! denkers in tuinen www.denkers in tuinen.nl info@denkersintuinen.nl HOOGAKKERLAAN 62 7314EM APELDOORN Tel:055 57 62 319 www..nl schetsopzet Omgevingskaart Klantreferentie: 2469182 Uittreksel Kadastrale Kaart Uw referentie: 2469182 3176 www..nl 4 4a 3175 0 m 125 m 625 m Deze kaart is noordgericht. Schaal 1: 12500 Hier bevindt

Nadere informatie

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2018

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2018 16 mei 2018 Landbouwfondsen Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2018. A. Kerngegevens Europees Landbouwgarantiefonds

Nadere informatie

Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties

Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties In deze tabel leest u de maatregelen of sancties die wij kunnen toepassen bij de bedrijfstoeslagregeling. In de laatste kolom ziet u waar u dit kunt vinden

Nadere informatie

Opgave Gewaspercelen

Opgave Gewaspercelen Naam: BSN/KvK-nummer: Relatienummer: Aanvraagnummer Gecombineerde opgave: Grond in gebruik of beheer op 15 mei 2013 Invulinstructie Vul in met blauwe of zwarte pen. Schrijf binnen de vakken. Invulrondjes

Nadere informatie

verantwoordingsonderzoek 2016 bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu

verantwoordingsonderzoek 2016 bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu BEZORGEN Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070 342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl

Nadere informatie

Handboek Kwaliteit Digitaliseren Geo-objecten

Handboek Kwaliteit Digitaliseren Geo-objecten Handboek Kwaliteit Digitaliseren Geo-objecten Versie: 1.0 Plaats: Assen Datum: juni 2013 1 Inhoudsopgave Algemeen...3 1. Tijdige aanlevering in relatie tot de planning...4 1.1 Inleiding 4 1.2 Aanleveren

Nadere informatie

Bijlage 11c; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Natte Dooradering

Bijlage 11c; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Natte Dooradering Bijlage 11c; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Natte Dooradering Natte Dooradering Door het uitvoeren van het agrarisch natuurbeheer door collectieven bestaan er korte lijnen

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N012-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Bijlage 11b; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Open Grasland

Bijlage 11b; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Open Grasland Bijlage 11b; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Open Grasland Open Grasland Door het uitvoeren van het agrarisch natuurbeheer door collectieven bestaan er korte lijnen tussen

Nadere informatie

Handleiding Gecombineerde opgave

Handleiding Gecombineerde opgave Handleiding Gecombineerde opgave Grondgebonden regelingen Deze handleiding kan u helpen bij het opgeven van uw percelen voor grondgebonden regelingen. Zo laten we met schermafbeeldingen zien hoe u uitbetaling

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: dhr. M.J. Sol 070-441 66 93 mj.sol@pzh.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.5.2018 C(2018) 2976 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 18.5.2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 809/2014 wat betreft de wijziging

Nadere informatie

Wijzigingen Gecombineerde opgave 2019 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2019? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp.

Wijzigingen Gecombineerde opgave 2019 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2019? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp. Wijzigingen Gecombineerde opgave 2019 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2019? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp. Onderwerpen in de opgave Relatiegegevens Er zijn geen wijzigingen

Nadere informatie

Impact GLB2013+ op het Areaal Landbouwgrond in Nederland

Impact GLB2013+ op het Areaal Landbouwgrond in Nederland Alterra is onderdeel van de internationale kennisorganisatie Wageningen UR (University & Research centre). De missie is To explore the potential of nature to improve the quality of life. Binnen Wageningen

Nadere informatie

Handleiding percelen, landbouwgrond of niet volgens het GLB

Handleiding percelen, landbouwgrond of niet volgens het GLB Handleiding percelen, landbouwgrond of niet volgens het GLB Heeft u een perceel dat u wilt intekenen of wijzigen? U moet dan bepalen of u het perceel in zijn geheel gebruikt of beschikbaar heeft voor de

Nadere informatie

Rapportage: asbestinventarisatie

Rapportage: asbestinventarisatie Rapportage: asbestinventarisatie Readaar B.V. Maliestraat 3 3581 SH Utrecht KvK: 66239974 BTW: 856.457.760.B01 T: 06 54914858 E: contact@readaar.com W: www.readaar.com Datum: 20 november 18 Geachte heer,

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek De Koning (I) Rapport bij het jaarverslag

Resultaten verantwoordingsonderzoek De Koning (I) Rapport bij het jaarverslag Resultaten verantwoordingsonderzoek 2015 De Koning (I) Rapport bij het jaarverslag 2016 Resultaten verantwoordingsonderzoek 2015 De Koning (I) Rapport bij het jaarverslag Inhoud 1 Conclusies 2 Feiten &

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en de eisen Communicatie 2 Het nieuwe GLB, nog

Nadere informatie

Subsidie voor boslandbouwsystemen

Subsidie voor boslandbouwsystemen Subsidie voor boslandbouwsystemen 17 augustus 2012 Yasmine Delaedt Inleiding Subsidie voor aanplant boslandbouwsystemen Eénmalige aanplantsubsidie Onderdeel van het Vlaams programma voor Plattelandsontwikkeling

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Flevoland;

Gedeputeerde Staten van Flevoland; 2016-51 Nummer 1956346 Derde wijziging Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Flevoland 2016 Gedeputeerde Staten van Flevoland maken gelet op het bepaalde In artikel 136 van de Provinciewet bekend

Nadere informatie

Toelichting op wijzigingen Subsidiestelsel Natuur en Landschap Overijssel

Toelichting op wijzigingen Subsidiestelsel Natuur en Landschap Overijssel Toelichting op wijzigingen Subsidiestelsel Natuur en Landschap Overijssel Met ingang van 1 januari 2010 is het Programma Beheer vervangen door het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Het

Nadere informatie

vergadering C154 LAN8 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid

vergadering C154 LAN8 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid vergadering C154 LAN8 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van 10 maart 2010 2 Commissievergadering nr. C154 LAN8 (2009-2010) 10

Nadere informatie

Handreiking uniforme gegevenslevering Stelselcatalogus 2.0

Handreiking uniforme gegevenslevering Stelselcatalogus 2.0 Handreiking uniforme gegevenslevering Stelselcatalogus 2.0 Versie 1.1 (toevoeging metagegevens Toegankelijkheid en Gebruiksvoorwaarden, na afstemming in beheeroverleg d.d. 28-01-2014) Gegevenslevering

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N008-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20725 24 december 2010 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie van 16 december 2010,

Nadere informatie

Handleiding overnemen ANLb-beheereenheden /percelen in mijn.rvo.nl Versie 12 december 2016

Handleiding overnemen ANLb-beheereenheden /percelen in mijn.rvo.nl Versie 12 december 2016 Handleiding overnemen ANLb-beheereenheden /percelen in mijn.rvo.nl Versie 12 december 2016 Inleiding De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) controleert de digitale intekening van de Collectieven

Nadere informatie

Subsidieregeling AMIF en ISF. mr JW Kempers

Subsidieregeling AMIF en ISF. mr JW Kempers Subsidieregeling AMIF en ISF 2014-2020 mr JW Kempers 11 februari 2015 Inleiding - In de Subsidieregeling zijn vier Verordeningen samengebracht in een ministeriële regeling: de Subsidieregeling AMIF en

Nadere informatie

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk NZa, directie Regulering 088-7708770. Toelichting opties invoering DSM-5 16 februari 2016

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk NZa, directie Regulering 088-7708770. Toelichting opties invoering DSM-5 16 februari 2016 Memo Aan Ministerie van VWS Van Telefoonnummer E-mailadres NZa, directie Regulering 088-7708770 Onderwerp Datum Toelichting opties invoering 16 februari 2016 Eind 2014 heeft het Zorginstituut Nederland

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N011-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Begeleidende nota minimale MTR-advisering

Begeleidende nota minimale MTR-advisering 1. Inleidend kader Begeleidende nota minimale MTR-advisering Met ingang van 1 januari 2015 is een volgende hervorming van het GLB in werking getreden. Deze hervorming bouwt verder op de eerder ingeslagen

Nadere informatie

Informatie weegverplichting aan boord

Informatie weegverplichting aan boord Informatie weegverplichting aan boord Vanuit de verordening EG nr. 1224/2009 is het verplicht om visserijproducten te wegen bij de aanlanding voordat de visserijproducten worden opgeslagen, vervoerd of

Nadere informatie

verantwoordingsonderzoek 2017 bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid

verantwoordingsonderzoek 2017 bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070 342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op de Algemene wet bestuursrecht (Awb) titel 4.2 en

Nadere informatie

Skal-Tarievenblad 2019

Skal-Tarievenblad 2019 Skal-Tarievenblad 2019 Dit reglement is door het bestuur van Stichting Skal vastgesteld op 19 november 2018, goedgekeurd door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 20 december 2018 en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5084 1 april 2010 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 maart 2010, nr. 120710, houdende

Nadere informatie

De Bedrijfstoeslag. Resultaten peiling 5 Internetpanel Dienst Regelingen. Inleiding. 23 april 2009

De Bedrijfstoeslag. Resultaten peiling 5 Internetpanel Dienst Regelingen. Inleiding. 23 april 2009 De Bedrijfstoeslag Resultaten peiling 5 Internetpanel Dienst Regelingen 23 april 2009 Inleiding In samenwerking met Dienst Regelingen heeft I&O Research een internetpanel opgezet voor relaties van Dienst

Nadere informatie

Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015

Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015 Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015 A.K. Kerbouwer 1e Kruisweg 1a 3262 LK Oud-Beijerland 29 oktober 2014 Versie: 2014.13 Versie: 2014.13 pag 1 van 12 INHOUDSOPGAVE pag. Inhoudsopgave 2 A. Algemene

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING KLEINE VERBOUWINGEN, TIJDELIJKE HUISVESTING EN INRICHTING LOKALEN VOORSCHOOLPEUTERSPEELZALEN DEN HAAG 2016

SUBSIDIEREGELING KLEINE VERBOUWINGEN, TIJDELIJKE HUISVESTING EN INRICHTING LOKALEN VOORSCHOOLPEUTERSPEELZALEN DEN HAAG 2016 RIS294909 SUBSIDIEREGELING KLEINE VERBOUWINGEN, TIJDELIJKE HUISVESTING EN INRICHTING LOKALEN VOORSCHOOLPEUTERSPEELZALEN DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - in de

Nadere informatie

Toelichting betaalspecificatie

Toelichting betaalspecificatie Toelichting betaalspecificatie In deze toelichting leest u uitleg over de begrippen in de betaalspecificatie en hoe de oppervlakte en bedragen bepaald zijn. Staat er deelgebied? Dan bedoelen wij ook leefgebied.

Nadere informatie

Omgevingsdienst Veluwe IJssel T.a.v. mevrouw H. Bisseling Postbus BE APELDOORN. Geachte mevrouw Bisseling,

Omgevingsdienst Veluwe IJssel T.a.v. mevrouw H. Bisseling Postbus BE APELDOORN. Geachte mevrouw Bisseling, Milieuadviesbureau voor: Bodemonderzoek Bodemsanering Milieuvergunningen Bezoekadres: Barkstraat 5 Raalte Tel: 0572-360998 Fax: 0572-351574 E-mail: info@hunneman-milieu.nl IBAN/rek.nr NL 69 RABO 0142997862

Nadere informatie

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013 1 TOELICHTING HANDELSNORMEN VOOR EIEREN VERZAMELAARS Inhoud 1 Algemeen 2 Vergunning / registratie 3 Ontvangst, transportverpakking, begeleidend document eieren 4 Intraverkeer van eieren 5 Merken van de

Nadere informatie

1. Het bedrag, bedoeld in artikel 7, derde lid, van het Besluit subsidiëring sloopen

1. Het bedrag, bedoeld in artikel 7, derde lid, van het Besluit subsidiëring sloopen Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van, nr. WJZ / 14144564, houdende regels met betrekking tot subsidiëring van de kosten van sloop en ombouw nertsenhouderijen (Regeling subsidiëring

Nadere informatie

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket /

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / 1.02.2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN. In overeenstemming met de Minister van Financiën;

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN. In overeenstemming met de Minister van Financiën; MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van, nr. 149093, houdende wijziging van de Algemene douaneregeling

Nadere informatie

landschapsplan DE HEIKANT 10, HELVOIRT 4 augustus 2016

landschapsplan DE HEIKANT 10, HELVOIRT 4 augustus 2016 landschapsplan DE HEIKANT 10, HELVOIRT 4 augustus 2016 landschapsplan DE HEIKANT 10, HELVOIRT 4 augustus 2016 opdrachtgever de heer M. Trum documentstatus definitief documentversie 2 datum 4 augustus

Nadere informatie

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service Effecten van het nieuwe GLB Vlas en Hennep.NL Erik Beumer Beumer Agro Service 30 oktober 2014 1 Programma Introductie; Van bedrijfstoeslag naar betalingsrechten; Huren van land en betalingsrechten; Vergroening;

Nadere informatie

Controle en sancties. Koöperatyf Kollektyf foar Agrarysk Natuer en Lânskipsbehear

Controle en sancties. Koöperatyf Kollektyf foar Agrarysk Natuer en Lânskipsbehear Koöperatyf Kollektyf foar Agrarysk Natuer en Lânskipsbehear Controle en sancties Het collectief Westergo voert jaarlijks een veldcontrole (schouw) uit om te bepalen of de deelnemers volgens contract de

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Paardenbeleid Hollands Kroon. 18 juni Officiële uitgave van gemeente Hollands Kroon.

GEMEENTEBLAD. Nr Paardenbeleid Hollands Kroon. 18 juni Officiële uitgave van gemeente Hollands Kroon. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hollands Kroon. Nr. 33374 18 juni 2014 Paardenbeleid Hollands Kroon Vaststelling Paardenbeleid De gemeenteraad van de gemeente Hollands Kroon heeft op 22 mei

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR447363_1

CVDR. Nr. CVDR447363_1 CVDR Officiële uitgave van Hollands Kroon. Nr. CVDR447363_1 28 november 2017 Paardenbeleid Hollands Kroon De gemeenteraad van Hollands Kroon, Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, Besluit:

Nadere informatie

Beleidsregels Algemene subsidieverordening Gouda 2003 (zoals gewijzigd op 28 november 2006)

Beleidsregels Algemene subsidieverordening Gouda 2003 (zoals gewijzigd op 28 november 2006) Beleidsregels Algemene subsidieverordening Gouda 2003 (zoals gewijzigd op 28 november 2006) 1 Inleiding Voorgesteld wordt de beleidsregels te wijzigen en aanvullingen op te nemen, zoals in onderstaande

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie

behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie Accountantsprotocol behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor

Nadere informatie

Factsheet POP 3 Gelderland Natuurinclusieve Landbouw 2018

Factsheet POP 3 Gelderland Natuurinclusieve Landbouw 2018 Factsheet POP 3 Gelderland Natuurinclusieve Landbouw 2018 Relevante regelgeving Openstellingsbesluit. In het openstellingsbesluit Natuurinclusieve Landbouw 2018 zijn het subsidieplafond en de openstellingsperiode

Nadere informatie

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017 Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Besluit van Gedeputeerde Staten van Fryslân, 21 mei 2019, kenmerk

Besluit van Gedeputeerde Staten van Fryslân, 21 mei 2019, kenmerk Afbouwregeling bergboeren provincie Fryslân 2019 Besluit van Gedeputeerde Staten van Fryslân, 21 mei 2019, kenmerk 01665358 Overwegende dat natuurlijke omstandigheden, zoals een uitgesproken reliëf, hoge

Nadere informatie

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2016.

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2016. 18 mei 2016 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2016 - Europees Landbouwgarantiefonds en Europees Landbouwfonds voor Plattelands ontwikkeling Voor de belangrijkste bevindingen van de

Nadere informatie

Provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (PSAN) Overzicht maatregelen en sancties

Provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (PSAN) Overzicht maatregelen en sancties (PSAN) Overzicht maatregelen en sancties In deze tabel leest u de maatregelen of sancties die wij kunnen toepassen bij de (PSAN). In de laatste kolom ziet u waar u dit kunt vinden in de nationale of Europese

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13791 9 maart 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 6 maart 2017, nr. WJZ/17022949, tot wijziging

Nadere informatie

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd 1. Gemeentewet 2. Algemene wet bestuursrecht 3. Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies

Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Dit document is de uitwerking van Aanwijzing 20 van Aanwijzingen voor subsidieverstrekking en is ambtelijk vastgesteld door interdepartementale

Nadere informatie

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren GLB en Vergroening Goed boeren, goed beheren Per 2014 start de Europese Unie (EU) een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor Nederland is het nieuwe beleid erop gericht om bedrijven meer concurrerend

Nadere informatie

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 VERORDENING (EU) Nr. 284/2011 VAN DE COMMISSIE van 22 maart 2011 tot vaststelling van specifieke voorwaarden en gedetailleerde procedures voor de invoer

Nadere informatie

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE. van inzake de rapportering van controles op het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE. van inzake de rapportering van controles op het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.2.2011 C(2011) 909 definitief AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 21.2.2011 inzake de rapportering van controles op het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N013-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Kadastraal bericht object pagina 1 van 3 Kadaster

Kadastraal bericht object pagina 1 van 3 Kadaster Kadastraal bericht object pagina 1 van 3 Dienst voor het kadaster en de openbare registers in Nederland Gegevens over de rechtstoestand van kadastrale objecten, met uitzondering van de gegevens inzake

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleiding

HOOFDSTUK 1 Inleiding HOOFDSTUK 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel In 2010 is het voormalige perceel Strijbeekseweg 23 te Ulvenhout gesplitst in twee percelen, te weten Strijbeekseweg 23 met daarop een boerderij (rijksmonument),

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op Wlz-uitvoerders als bedoeld in artikel 1, sub e, van de Wmg.

Deze regeling is van toepassing op Wlz-uitvoerders als bedoeld in artikel 1, sub e, van de Wmg. REGELING Controle en Administratie Wlz-uitvoerders Gelet op artikel 31, sub a, artikel 31, sub c, en artikel 36, derde lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

In deze rubriek vindt u per aanvraagde premie een prognose van het bedrag waarop u recht heeft.

In deze rubriek vindt u per aanvraagde premie een prognose van het bedrag waarop u recht heeft. TOELICHTING BIJ DE PREMIESIMULATIE RECHTSTREEKSE INKOMENSSTEUN (bedrijfstoeslag, specifieke steun voor de inzaai van groenbedekkers en specifieke steun voor de instandhouding van het Piétrainras) campagne

Nadere informatie