Managementbrief. #2 april Omgevingswet. Geachte bestuurders,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Managementbrief. #2 april Omgevingswet. Geachte bestuurders,"

Transcriptie

1 Managementbrief #2 april 2016 Geachte bestuurders, De Omgevingsdienst West-Holland staat voor het bewaken van de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving in Holland Rijnland. Bijgaand informeren wij u over enkele ontwikkelingen binnen de Omgevingsdienst op gebied van de Omgevingswet, de ontwikkeling van kentallen voor provinciale bedrijven en het branchegericht toezicht Namens het managementteam en met vriendelijke groet, Derk Eskes Directeur Omgevingsdienst West-Holland Omgevingswet De Omgevingswet komt eraan! Het Rijk zet in op inwerkingtreding in Belangrijk in dat kader is dat de Eerste Kamer op 22 maart 2016 met de wet heeft ingestemd. Betere en duidelijkere regels De Omgevingswet wijzigt het stelsel van regels voor de fysieke leefomgeving. Deze regels zijn nu vaak nog ingewikkeld en onduidelijk. Denk aan de versnipperde en complexe sectorale regels voor bijvoorbeeld ruimte, milieu en natuur.

2 De Omgevingswet leidt tot betere en duidelijkere regels, waardoor er meer ruimte komt om bijvoorbeeld aan duurzaamheid te werken of bouwprojecten te starten. De Omgevingswet raakt daardoor gemeenten, provincies en omgevingsdiensten. Voorbereiding op de Omgevingswet Velen van u zijn al betrokken bij de voorbereiding op de Omgevingswet. Bijvoorbeeld via de pilots Het Hart van Holland (Omgevingsvisie) en Pilot Omgevingsplan Landelijk Gebied. De Omgevingsdienst doet mee en levert inbreng voor milieu en duurzaamheid. De focus van de dienst ligt hierbij op de toekomstige gemeenschappelijke uitvoeringspraktijk. De Omgevingsdienst zet in op tijdige en zorgvuldige voorbereiding en doet dit zoveel mogelijk met u en de andere partners bij de uitvoeringspraktijk. Provincie en gemeenten staan voor de opgave van de implementatie en de Omgevingsdienst wil daar zo goed mogelijk aan bijdragen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Eskes via Samenwerking Brzo met DCMR Sinds 1 januari 2016 is de DCMR (Milieudienst Rijnmond) verantwoordelijk voor de vijf Brzo-inrichtingen en RIE-4-bedrijven de zwaardere categorie bedrijven in het werkgebied van de Omgevingsdienst. De provincie Zuid-Holland heeft eind 2015 besloten om het ondermandaat van de Omgevingsdienst voor deze bedrijven in te trekken en de DCMR (als Brzo-omgevingsdienst) als enige verantwoordelijke aan te wijzen. Dit besluit geldt ook voor de omgevingsdiensten Haaglanden en Midden Holland. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft nog wel een ondermandaat. Detachering medewerkers Omgevingsdienst bij DCMR De Omgevingsdienst en de DCMR hebben afgesproken om voor de uitvoering van de vth-taken bij deze bedrijven gebruik te blijven maken van de medewerkers van de Omgevingsdienst. Hierbij worden de medewerkers gedetacheerd bij de DCMR en voeren bijvoorbeeld controles uit namens de DCMR. Voordelen samenwerking Belangrijke voordelen van deze detachering zijn dat de kennis over de bedrijven binnen de Omgevingsdienst aanwezig blijft, de gemeente goed blijft aangesloten bij ontwikkelingen rondom de bedrijven en de koppeling met andere gebiedsontwikkeling is geborgd.

3 Afspraken Tijdens de afgelopen maanden hebben de Omgevingsdienst en de DCMR deze verandering doorgevoerd en zijn er afspraken gemaakt over de uitvoering. In de praktijk zal er voor de betrokken bedrijven en gemeenten niet veel veranderen. Ook wanneer er sprake is van een incident, dan zal dit in principe door de piketdienst van de Omgevingsdienst opgepakt worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cees van Mullem via Nieuw interim afdelingshoofd Bedrijfsbureau Sinds medio maart 2016 vervangt Martijn Merks Frans van Silfhout als interim afdelingshoofd Bedrijfsbureau. De opdracht van Martijn is het afronden van de projecten van de afdeling Bedrijfsbureau uit het Uitvoeringsplan en het door ontwikkelen van de organisatie in het licht van de Omgevingswet. Daarbij is het ontwikkelen van de expertise informatiemanagement een belangrijk speerpunt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Eskes via Ontwikkeling kentallen provinciale bedrijven In 2015 heeft de Omgevingsdienst in opdracht van de provincie en samen met de andere omgevingsdiensten in Zuid-Holland gewerkt aan een set met kentallen voor de provinciale inrichtingen. De landelijke ontwikkeling om te komen tot outputfinanciering op basis van kentallen voor de vth-taken ligt hieraan ten grondslag. Een kental is het benodigd aantal uren om een product bijvoorbeeld een vergunning of een controle te maken. Dilemma Een belangrijk dilemma bij het ontwikkelen van kentallen is dat de provinciale inrichtingen qua omvang en complexiteit erg verschillen. Inventarisatie activiteiten en urenbesteding Om toch bruikbare kentallen te ontwikkelen, hebben de omgevingsdiensten per bedrijf geïnventariseerd welke activiteiten voorkomen, en hoe vaak dit gebeurt. Activiteiten in dit verband zijn bijvoorbeeld het hebben van een of meerdere stookinstallaties, opslagtanks of wasstraten. Aan de hand van deze inventarisatie hebben de diensten tijdens expertsessies bepaald hoeveel tijd besteed wordt aan een specifieke activiteit en wat er dan exact gedaan wordt.

4 Onderzoek reductie urenbesteding Vervolgens hebben de omgevingsdiensten onderzocht in welke mate de hoeveelheid gelijke activiteiten leidt tot een reductie van urenbesteding. En welke reductie in uren kan plaatsvinden als er juist veel verschillende activiteiten zijn. Sommige handelingen dienen immers altijd te worden uitgevoerd, ongeacht de hoeveelheid verschillende activiteiten. Vervolg Het jaar 2016 zal worden gebruikt om de kentallen te valideren en te bepalen op welke wijze deze in de komende jaren gebruikt kunnen worden in de financieringssystematiek van de omgevingsdiensten. De ervaringen in het ontwikkelen van kentallen voor provinciale inrichtingen gebruikt de Omgevingsdienst mogelijk ook voor andere groepen bedrijven binnen het bedrijvenbestand. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Smits via Online melden incidentele festiviteiten Vanaf 1 januari 2016 heeft de Omgevingsdienst een nieuwe website waar particulieren en bedrijven veel zaken online kunnen regelen. Sinds kort is het ook mogelijk om een melding Incidentele festiviteit online te doen. Na een succesvolle pilot voor de gemeente Leiderdorp is deze functionaliteit uitgebreid naar alle aangesloten gemeenten. Melding Incidentele festiviteit Met een melding Incidentele festiviteit geeft een ondernemer aan gebruik te willen maken van de vrijstelling voor de geluidsnormen uit het Activiteitenbesluit. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeenten wordt deze mogelijkheid gegeven voor een bepaald aantal keer per jaar. Dit aantal verschilt per gemeente. Al bij het invullen van het webformulier, wordt de melder gewezen op de verplichtingen waaraan hij zich moet houden, zoals de APV, de Zondagswet en het Activiteitenbesluit. Behandeling melding Direct na het invullen van het webformulier, ontvangt zowel de melder als de gemeente per een ontvangstbevestiging. De Omgevingsdienst behandelt de melding. Dit houdt in dat het aantal meldingen en de tijdigheid geverifieerd worden.

5 Vervolgens volgt publicatie van de melding op de website. Zo nodig plant de Omgevingsdienst ook een controlebezoek voor een geluidsmeting. Voordelen Belangrijke voordelen van online melden van incidentele festiviteiten zijn: zekerheid voor de ondernemer: direct duidelijkheid of de melding akkoord is en wat de verplichtingen zijn de verantwoordelijkheid ligt nadrukkelijk bij de ondernemer: dit past in een tijd, waarin de overheid meer en meer terugtreedt efficiënt en snel Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Smits via Project Bovengrondse brandstoftanks succesvol Op 1 januari 2015 is de Omgevingsdienst gestart met het project Bovengrondse brandstoftanks bij veehouderijen. Het doel van dit project is dat ondernemers voldoen aan de nieuwe regelgeving voor bovengrondse brandstoftanks. Deze houdt in dat tanks vanaf 1 januari 2015 moeten zijn voorzien van een tank- en installatiecertificaat of moeten worden gesaneerd. De Omgevingsdienst is verantwoordelijk voor de keuring van bovengrondse dieseltanks en heeft alle veehouderijen in het werkgebied aangeschreven. In de brief werden ondernemers opgeroepen de situatie rondom hun tank aan te geven. De Omgevingsdienst heeft inmiddels van 395 van de 408 bedrijven de keuringscertificaten of de opdrachtbevestiging voor het laten saneren van de tank ontvangen. Voor de laatste 13 bedrijven loopt de controle nog. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cees van Mullem via Projecten branchegericht toezicht 2016 Naast de reguliere controles voert de Omgevingsdienst in 2016 ook branchegericht toezicht op projectbasis uit. Branchegericht toezicht houdt in dat bedrijven uit dezelfde branche gecontroleerd worden op een of meerdere milieuaspecten. Door de projectmatige aanpak zijn controles efficiënter en doelgerichter, omdat vergelijkbare bedrijven tegelijkertijd langs dezelfde maatstaf worden gelegd. Deze

6 aanpak heeft daarnaast als voordeel dat actuele en betrouwbare informatie over een hele branche in de regio wordt verkregen. De inzet per gemeente is afhankelijk van het aantal aanwezige bedrijven in de gecontroleerde branches in een gemeente. Hieronder vindt u de projecten die de Omgevingsdienst in 2016 uitvoert. Green Deal duurzame zorg z De Omgevingsdienst wil samen met zorginstellingen, gemeenten en het milieuplatform Zorgsector onderzoeken of invulling kan worden gegeven aan een breed gedragen duurzame bedrijfsvoering door een Green Deal te ondertekenen. Het doel van de Green Deal is om samen verduurzaming in de zorg te versnellen, te verbinden en elkaar te ondersteunen en versterken. Op 18 mei 2016 organiseert de Omgevingsdienst een informatiebijeenkomst over de Green Deal voor de gemeenten en de zorgsector. Vetafscheiders horeca Horecabedrijven zijn verplicht een goed werkende vetafscheider te gebruiken. De Omgevingsdienst controleert of een vetafscheider aanwezig is en goed werkt. Ook kijkt de Omgevingsdienst naar het onderhoud van deze apparatuur. Stookinstallaties en gasleiding (glas)tuinbouw Op basis van de SCIOS-normering controleert de Omgevingsdienst eens per vier jaar stookinstallaties en gasleidingen bij (glas)tuinbouwbedrijven. Hierbij komen veiligheid, energiezuinigheid en uitstoot aan de orde. Garagebedrijven Door het ontsluiten van verschillende informatiesystemen kan de Omgevingsdienst zien welke garagebedrijven mogelijk de milieuwetgeving overtreden. De Omgevingsdienst brengt een controlebezoek aan deze bedrijven. Tankstations De Omgevingsdienst heeft in 2015 het project LPG-tankstations uitgevoerd. Hieruit bleek dat het regelmatig voorkomt dat de tankstations verplichte keuringen niet hebben uitgevoerd en de administratieve zaken niet op orde hebben. Als vervolg op dit project worden in 2016 alle andere tankstations gecontroleerd. Opslag gevaarlijke stoffen transportbedrijven De Omgevingsdienst controleert of de opslag van gevaarlijke stoffen bij transportbedrijven conform de regelgeving plaatsvindt. Het project wordt in samenwerking met Veiligheidsregio Hollands Midden uitgevoerd.

7 Inventarisatie (bedrijven)gebied In alle gemeenten voert de Omgevingsdienst een inventarisatie van een (bedrijven)gebied uit. Bij deze inventarisatie bekijkt de Omgevingsdienst of de aanwezige bedrijven bekend zijn bij de Omgevingsdienst en of deze onder de Wet milieubeheer vallen. De keuze van het gebied gebeurt in overleg met de gemeenten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cees van Mullem via

Pilot private kwaliteitsborging bij bouwproject Galileo

Pilot private kwaliteitsborging bij bouwproject Galileo Managementbrief #03 juni 2016 Geachte bestuurders, De Omgevingsdienst West-Holland staat voor het bewaken van de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving in Holland Rijnland. Bijgaand informeren wij

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen. Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen. Hoofdstuk 3 Handhavingsactiviteiten en doelen 2008

Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen. Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen. Hoofdstuk 3 Handhavingsactiviteiten en doelen 2008 INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen 1.1 Evaluatie 1.2 Nieuwe ontwikkelingen Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen 2.1 Prioriteiten 2.2. Doelstellingen Hoofdstuk

Nadere informatie

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015 Steller R. Brilhuis De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 12 95 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk

Nadere informatie

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland Stand van zaken invoering Omgevingsdienst West- Telefoon 071-4083100 Correspondentieadres: Bezoekadres: Fax 071-4083101 Postbus 159 Schipholweg 128 www.odwh.nl 2300 AD Leiden 2316 XD Leiden Inleiding Deze

Nadere informatie

Waarom Omgevingswet?

Waarom Omgevingswet? Op weg naar de Omgevingswet Kennisdag FUMO- provincie 15 mei 2014 1 Waarom Omgevingswet? Huidige omgevingsrecht: - complex en versnipperd - onoverzichtelijk en onvoldoende samenhang - trage besluitvorming:

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5 pagina 1 van 1 Rack, MJG, Marjolie `-~ _ ~ -U^~ w-2-~~ ~.~ Van: Rack, MJG, Marjolie Verzonden: donderdag 21 oktober 2010 13:49 Aan: 'info@st-ok.nl' Onderwerp: beantwoording brief uw kenmerk:2010/08/25/003/1

Nadere informatie

B. Verkleinen takenpakket Provincie Zuid-Holland

B. Verkleinen takenpakket Provincie Zuid-Holland Aanbiedingsformulier voor AB Bijlage bij agendapunt 3 Datum 14 maart 2016 Onderwerp Eerste begrotingswijziging 2016 Verseon: 2015015836 Vertrouwelijk Nee Doel van agendering Besluitvormend Toelichting

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Impuls Vergunningverlening Toezicht en Handhaving (VTH)

Voortgangsrapportage Impuls Vergunningverlening Toezicht en Handhaving (VTH) Voortgangsrapportage Impuls Vergunningverlening Toezicht en Handhaving (VTH) Begin 2017 is door Gedeputeerde Staten een impuls gegeven aan Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). De impuls bestaat

Nadere informatie

1. Inleiding Inrichtingen Festiviteiten Evenementen Overige geluidhinder

1. Inleiding Inrichtingen Festiviteiten Evenementen Overige geluidhinder Toezichtplan Geluid Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Toezicht geluidsnormen... 4 2.1 Aanleiding geluidsmetingen... 4 2.2 Uitvoering geluidsmetingen... 4 2.2.1 Meetmethode... 4 2.2.2 Meetapparatuur...

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond Nr. 639 30 april 2018 Ondermandaatbesluit directeur DCMR Milieudienst Rijnmond inzake milieubevoegdheden

Nadere informatie

De Omgevingswet, het Bodemdossier, en de Omgevingsdienst Een eerste verkenning vanuit DCMR-perspectief

De Omgevingswet, het Bodemdossier, en de Omgevingsdienst Een eerste verkenning vanuit DCMR-perspectief De Omgevingswet, het Bodemdossier, en de Omgevingsdienst Een eerste verkenning vanuit DCMR-perspectief Marcel Koeleman, ism Boukje van der Lecq, DCMR Schiedam mei 2017 De DCMR: een omgevingsdienst in een

Nadere informatie

19 en 24 november Energiebesparing in het Activiteitenbesluit

19 en 24 november Energiebesparing in het Activiteitenbesluit 19 en 24 november 2009 Energiebesparing in het Activiteitenbesluit Patrick Dijk Willem de Neve Inhoud Achtergrond Ambities Schoon en Zuinig Klimaatakkoord Gemeenten en Rijk 2007-2011 5 minuten Activiteitenbesluit

Nadere informatie

Eindrapportage Veehouderijen, maneges en kinderboerderijen 2014

Eindrapportage Veehouderijen, maneges en kinderboerderijen 2014 Eindrapportage Veehouderijen, maneges en kinderboerderijen 2014 Opsteller: P. van der Bend Datum 16 maart 2015 eindrapportage: DMS nummer: 21929641 1 Inhoudsopgave SAMENVATTING 1 DOELSTELLING EN AANPAK

Nadere informatie

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Omgevingsdienst Midden-Holland Jaarprogramma Milieu 2015 Gouda 2 van 15 Versienummer: 1.0 Datum: 14 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Omgevingsdienst

Nadere informatie

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland

Stand van zaken invoering Omgevingswet Omgevingsdienst West-Holland Stand van zaken invoering Omgevingsdienst West-Holland Telefoon 071-4083100 Correspondentieadres: Bezoekadres: Fax 071-4083101 Postbus 159 Schipholweg 128 www.odwh.nl 2300 AD Leiden 2316 XD Leiden Inleiding

Nadere informatie

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 VAN Sanne Kouwenhoven DATUM 18 september 2014 AAN NVRR BETREFT Verslag workshop RUD s/omgevingsveiligheid Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 1 Inleiding Op het complexe handhavingsterrein

Nadere informatie

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Aris Blok Mirjam Hassing Marc du Maine Wat bespreken: Wetsvoorstel VTH Amvb VTH

Nadere informatie

Pilot informatievoorziening en omgevingsvergunning Rijnmond

Pilot informatievoorziening en omgevingsvergunning Rijnmond Pilot informatievoorziening en omgevingsvergunning Rijnmond Inzichten en leerervaringen 27-9-2018 Divera Baars Ruud de Prez Aanleiding Behoefte om informatievoorziening m.b.t. omgevingswet concreet te

Nadere informatie

Verkennende Impactanalyse

Verkennende Impactanalyse Verkennende Impactanalyse Aanleiding onderzoek Onderzoek onder: Provincies Gemeenten Omgevingsdiensten Waterschappen Rijk Bedrijfsleven Verkennen hoe organisaties de impact van de Omgevingswet en AMvB

Nadere informatie

De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving. Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016

De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving. Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016 De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016 BMC Implementatie Jan van Dieren Robert Halfwerk Team Omgevingswet Aanleiding Kabinet

Nadere informatie

BIJLAGE 5 Toezichtsvarianten ODZOB bij agrarische bedrijven

BIJLAGE 5 Toezichtsvarianten ODZOB bij agrarische bedrijven BIJLAGE 5 Toezichtsvarianten ODZOB bij agrarische bedrijven (versie 21 maart 2016) TOEZICHTSVARIANTEN ODZOB BIJ AGRARISCHE BEDRIJVEN GEMEENTE REUSEL- DE MIERDEN -2- TOEZICHTSVARIANTEN ODZOB BIJ AGRARISCHE

Nadere informatie

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Afdeling Inwoners & Omgeving Vastgesteld door het college op 21 augustus 2018 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN Met de komst van de Omgevingswet gaan per 1-1 2021 de drie landelijke voorzieningen (Activiteitenbesluit Internet Module (AIM), het Omgevingsloket

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie

(GL) inzake slechte prestatie energiebesparing door bedrijven

(GL) inzake slechte prestatie energiebesparing door bedrijven B en W nr. 13.0911; d.d. 15-10-2013 Onderwerp (GL) inzake slechte prestatie energiebesparing door bedrijven Besluiten: van de commissie 1. de beantwoording van de schriftelijke vragen aan het College van

Nadere informatie

Omgevingsdienst West-Holland

Omgevingsdienst West-Holland Omgevingsdienst West-Holland Samen voor een goede en veilige leefomgeving 2018 De Omgevingsdienst West-Holland staat voor het bewaken en verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving in

Nadere informatie

TOEZICHTPLAN <naam bedrijf> <tijdvak>

TOEZICHTPLAN <naam bedrijf> <tijdvak> TOEZICHTPLAN Afdeling Toezicht en Handhaving Team Specialismen Laatst geactualiseerd op Toezichthouder (opsteller) Tweede toezichthouder Vergunningverlener Printdatum 6 september

Nadere informatie

Voortgang invoering Omgevingswet. Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni 2018

Voortgang invoering Omgevingswet. Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni 2018 Voortgang invoering Omgevingswet Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni Monitoring Invoering Omgevingswet Doel is beantwoording drie hoofdvragen: - Doet programma

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Raadsvoorstel 2016.0018300 onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Portefeuilehouder drs Theo Weterings / dr. Derk Reneman steiler Bianca Smal

Nadere informatie

Zelfevaluatie VTH kwaliteitscriteria 2.1

Zelfevaluatie VTH kwaliteitscriteria 2.1 Zelfevaluatie VTH kwaliteitscriteria 2.1 en het verbeterplan. Alblasserdam, 4 februari 2014 Ronald Visser, directeur Omgevingsdienst (OZHZ) Uitvoeringsorganisatie Vergunningverlening, toezicht, handhaving

Nadere informatie

Omgevingsdienst Noord-Veluwe

Omgevingsdienst Noord-Veluwe Nieuwsbrief ODNV Mei 2015 Omgevingsdienst Noord-Veluwe Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, activiteiten en leuke weetjes op het gebied van vergunningverlening, toezicht, handhaving en milieuadvies

Nadere informatie

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet.

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet. Jos Dolstra MWH Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet Docent Basiscursus Omgevingswet (ism Mibacu) Erna Roosendaal VNG Omgevingswet Belangenbehartiging

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

RIVM en de Modernisering omgevingsveiligheid

RIVM en de Modernisering omgevingsveiligheid RIVM en de omgevingsveiligheid September 2017 - rode draad - Context Omgevingswet Verantwoording groepsrisico werkt niet Niet puur een inhoudelijke opgave (Handboek) Online Handboek Aandachtsgebieden Kwaliteit

Nadere informatie

Offerte Programmabegroting 2017

Offerte Programmabegroting 2017 Offerte Programmabegroting 2017 PROGRAMMA Duurzaam wonen en ondernemen Maximaal meedoen Goed leven en ontmoeten Veilig gevoel Dienstbare en betrouwbare overheid Bedrijfsvoering Onderwerp: implementatie

Nadere informatie

Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017

Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017 Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst Provincie Utrecht 2017 1. Inleiding De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (Opdrachtnemer) staat voor de bewaking en bevordering van de veiligheid en kwaliteit van

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017 Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE. EVALUATIEPROTOCOL 22 mei 207 Bijlage. Evaluatieprotocol Onderwerp Aspect Streven (indien van Context Aanleiding voor wet VTH Achtergrond

Nadere informatie

Whitepaper omgevingswet en bedrijven

Whitepaper omgevingswet en bedrijven Whitepaper omgevingswet en bedrijven Drie actuele thema s onder de loep: akoestiek, overgangsrecht en participatie Royal HaskoningDHV Jurgen van den Donker April 2018 Omgevingswet In 2021 treedt naar verwachting

Nadere informatie

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert.

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert. Heemstede Bloemendaal Kwartaalbrief Implementatie Omgevingswet November 2017 Registratienummer:2017022100 Op 29 juni 2017 in Heemstede en op 6 juli 2017 in Bloemendaal heeft u een besluit genomen over

Nadere informatie

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Natte Koeltorens 1 Natte Koeltorens Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied els.joosten@odnzkg.nl 2 Aanleiding Uitbraak Post CS Amsterdam

Nadere informatie

Bodem+, Kennis van bodemzaken

Bodem+, Kennis van bodemzaken Bodem+, Kennis van bodemzaken Bodem+, Kennis van bodemzaken Handhaving Activiteitenbesluit Fred Mudde Robert Luinge Inhoud presentatie - Beleidsachtergronden Activiteitenbesluit - Uitvoeren toezicht op:

Nadere informatie

Vraag 1 Wat is uw reactie op de incidenten die zaterdag 29 juli en maandag 31 juli 2017 bij Shell-Pernis hebben plaatsgevonden?

Vraag 1 Wat is uw reactie op de incidenten die zaterdag 29 juli en maandag 31 juli 2017 bij Shell-Pernis hebben plaatsgevonden? Geachte voorzitter, Hierbij beantwoord ik, mede namens de minister van Veiligheid en Justitie, de vragen van de leden Laçin en Futselaar (beiden SP) over de incidenten bij Shell Pernis (ingezonden op 3

Nadere informatie

De Invoeringswet en overgangsrecht

De Invoeringswet en overgangsrecht Op weg naar de Omgevingswet De Invoeringswet en overgangsrecht Monique van Scherpenzeel adviseur 19 september 2017 Provero 2 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Planning stelselherziening 3 Ministerie

Nadere informatie

*Z00B600384E* documentnr.: INT/C/15/13089 zaaknr.: Z/C/14/12675

*Z00B600384E* documentnr.: INT/C/15/13089 zaaknr.: Z/C/14/12675 *Z00B600384E* documentnr.: INT/C/15/13089 zaaknr.: Z/C/14/12675 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Werkprogramma milieuhandhaving Cuijk 2015 Aard : Actieve informatie Datum indiening : n.v.t. Portefeuillehouder

Nadere informatie

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven Naar een veiliger (proces) industrie Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

Informatieavond Marcogas

Informatieavond Marcogas Informatieavond Marcogas Welkom Doel informatiebijeenkomst Introductie aanwezige partijen Ontwikkelingen Marcogas (Gemeente) Veiligheidsaspecten (Veiligheidsregio) Externe Veiligheid (Omgevingsdienst)

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord Voor inwoners van Noord-Holland Noord. Bodem. inwoners

Inhoud. Voorwoord Voor inwoners van Noord-Holland Noord. Bodem. inwoners Inhoud Voorwoord 2 Voor inwoners van Noord-Holland Noord 3 Toezicht en Handhaving 4 Bodem 5 Natuurbescherming 7 De RUD NHN 10 Contact 12 inwoners Voorwoord Onze deelnemende gemeenten en de provincie Noord-Holland

Nadere informatie

OW en REV. Register Externe Veiligheid Praktijkproef LPG-Tankstations. Rianne Dobbelsteen IenW Linda van Berkel - BZK

OW en REV. Register Externe Veiligheid Praktijkproef LPG-Tankstations. Rianne Dobbelsteen IenW Linda van Berkel - BZK OW en REV Register Externe Veiligheid Praktijkproef LPG-Tankstations Rianne Dobbelsteen IenW Linda van Berkel - BZK Onderwerpen OW Aan de slag met EV DSO-principes REV LPG-tankstations De Omgevingswet

Nadere informatie

RUD UTRECHT. Besluit: vast te stellen navolgend Mandaatbesluit RUD Utrecht provincie Utrecht/gemeente )

RUD UTRECHT. Besluit: vast te stellen navolgend Mandaatbesluit RUD Utrecht provincie Utrecht/gemeente ) Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente PM/het college van gedeputeerde staten van Utrecht houdende de verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan de directeur van

Nadere informatie

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules Dienstverlening en de Omgevingswet Aan de slag met Serviceformules 2018 Inhoud Wat verandert er aan de dienstverlening onder de Omgevingswet? Wat betekent het voor inwoners en ondernemers? Maak kennis

Nadere informatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie

Omgevingswet & Omgevingsvisie Omgevingswet & Omgevingsvisie cultuurlandschappen en de omgevingswet Utrecht, 17 december 2018 Jan Roest Programmammanager Omgevingswet In dit kwartier. Aanleiding en doelen van de Omgevingswet Systematiek

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36393 20 december 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 18 december 2013, nr. IENM/ILT-2013/74125,

Nadere informatie

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Natte Koeltorens Natte Koeltorens Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied els.joosten@odnzkg.nl Aanleiding 2006: Uitbraak Post CS Amsterdam

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 oktober 2018 Proces van invoering Omgevingswet

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 oktober 2018 Proces van invoering Omgevingswet > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Plan van aanpak afronding Actieplan Ammoniak Stoppersregeling 1 januari 2020 september 2017

Plan van aanpak afronding Actieplan Ammoniak Stoppersregeling 1 januari 2020 september 2017 Plan van aanpak afronding Actieplan Ammoniak Stoppersregeling 1 januari 2020 september 2017 Afronding Actieplan Ammoniak (stoppersregeling 1 januari 2020). Versie: 8 september 2017 Inleiding. Momenteel

Nadere informatie

Omgevingswet en Modernisering Omgevingsveiligheid. Annemie Wetzer Directie Veiligheid en Risico s

Omgevingswet en Modernisering Omgevingsveiligheid. Annemie Wetzer Directie Veiligheid en Risico s Omgevingswet en Modernisering Omgevingsveiligheid Annemie Wetzer Directie Veiligheid en Risico s De Omgevingswet Eén samenhangende wet over de fysieke leefomgeving die ontwikkeling stimuleert en die kwaliteit

Nadere informatie

Corné Oudshoorn. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen. burgemeester

Corné Oudshoorn. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen. burgemeester VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: D. Loman Tel nr: 8301 Nummer: 17A.00888 Datum: 21 augustus 2017 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Externe veiligheidrisico s onder de Omgevingswet. Paul van der Lee Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken

Externe veiligheidrisico s onder de Omgevingswet. Paul van der Lee Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken Externe veiligheidrisico s onder de Omgevingswet Paul van der Lee Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken Inhoud Omgevingswet en AMvB s Structuur Besluit kwaliteit leefomgeving Instructieregels

Nadere informatie

BEOORDELEN ASBESTINVENTARISATIE RAPPORTEN

BEOORDELEN ASBESTINVENTARISATIE RAPPORTEN 1 2 BEOORDELEN ASBESTINVENTARISATIE RAPPORTEN PROGRAMMA 01. DCMR Milieudienst Rijnmond voorstellen 08. Beleid kitmonsters 02. Wet VTH overdracht taken naar omgevingsdiensten 09. Ingekomen vragen 03. Asbesttaken

Nadere informatie

Vragenboom BAL Casus: tankstation met windturbine. Schets voor beeldvorming van de opzet in het BAL van de milieubelastende activiteiten

Vragenboom BAL Casus: tankstation met windturbine. Schets voor beeldvorming van de opzet in het BAL van de milieubelastende activiteiten Vragenboom BAL Casus: tankstation met windturbine Schets voor beeldvorming van de opzet in het BAL van de milieubelastende activiteiten U hebt aangegeven dat uw bedrijf mogelijk milieubelastende activiteiten

Nadere informatie

VTH en het BAL. voor bedrijfsactiviteiten. Hans Koops en Edwin Voogd

VTH en het BAL. voor bedrijfsactiviteiten. Hans Koops en Edwin Voogd VTH en het BAL voor bedrijfsactiviteiten. Hans Koops en Edwin Voogd 28-11-2017 Wat gaan we doen? VTH algemeen Overzicht Rijksregels Overzicht Besluit activiteiten leefomgeving De MBA: hoofdstuk 2-5 en

Nadere informatie

OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID

OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID www.ozhz.nl De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid draagt bij aan een veilige, gezonde, duurzame en leefbare regio OZHZ is de organisatie die voor en namens de zeventien gemeenten en de provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Aanpak Omgevingsbeleid. Wij werken aan ons IMAGO Omgevingsbeleid

Aanpak Omgevingsbeleid. Wij werken aan ons IMAGO Omgevingsbeleid Wij werken aan ons IMAGO Omgevingsbeleid 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doel van de aanpak 2. Uitgangspunten 3. De werkwijze 4. De planning Bijlage: Voorbeeld Overzicht Modulair Omgevingsbeleid; het

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Werkprogramma Gemeente Tiel

Werkprogramma Gemeente Tiel Werkprogramma 2019 Gemeente Tiel April 2019 Inhoud 1. Inleiding 2. Financieel kader 3. Planning getalsmatig 4. Toelichting planning getalsmatig 2019 5. Toelichting EML-controles 2019 1. Inleiding In dit

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 19 mei 2014 datum/agendapunt B&Wvergadering: 270514/304 afdeling: Bouwtoeziciit Onderwerp: Jaarprogramma Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2016

MILIEUJAARVERSLAG 2016 MILIEUJAARVERSLAG 2016 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: 04 april 2017 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 april 2019

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 april 2019 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum

Nadere informatie

met een slimme provinciale Omgevingsverordening klaar voor de toekomst Evert-Jan Laméris (ZH) Carolien Idema (UT)

met een slimme provinciale Omgevingsverordening klaar voor de toekomst Evert-Jan Laméris (ZH) Carolien Idema (UT) met een slimme provinciale Omgevingsverordening klaar voor de toekomst Evert-Jan Laméris (ZH) Carolien Idema (UT) Kerninstrumenten provincies Omgevingsvisie Programma Omgevingsverordening (decentrale regels)

Nadere informatie

collectieve festiviteiten (12-dagenregeling)

collectieve festiviteiten (12-dagenregeling) College Onderwerp: V200901387 collectieve festiviteiten (12-dagenregeling) Samenvatting: Inleiding: Jaarlijks wijst het college acht dagen of dagdelen aan, waarop de geluidsnormen van het Activiteitenbesluit

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingswet

Startnotitie Omgevingswet Startnotitie Omgevingswet 20 juli 2017 Nr. 17.0008733 Startnotitie Omgevingswet Inleiding De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 67285 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Gooise Meren

Nadere informatie

Toelichting op inhoudelijke tekstwijzigingen van de ontwerp-gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant.

Toelichting op inhoudelijke tekstwijzigingen van de ontwerp-gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Toelichting op inhoudelijke tekstwijzigingen van de ontwerp-gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Algemene opmerking. Bij het aanpassen van de regeling hebben de wijzigingen

Nadere informatie

ILT-onderzoek naar opdrachtgeverschap provincies

ILT-onderzoek naar opdrachtgeverschap provincies Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van Infrastructuur en Milieu ILT-onderzoek naar opdrachtgeverschap provincies Worden de VTH-taken bij BRZQ- en Rie cat 4 bedrijven in opdracht van de provincie

Nadere informatie

Expeditie Deventer Een gezamenlijke ontdekkingstocht naar de mogelijkheden die de Omgevingswet ons gaat bieden.

Expeditie Deventer Een gezamenlijke ontdekkingstocht naar de mogelijkheden die de Omgevingswet ons gaat bieden. Rick Keim Expeditie Deventer Een gezamenlijke ontdekkingstocht naar de mogelijkheden die de Omgevingswet ons gaat bieden. Crisis- en herstelwet 8e tranche Besluit uitvoering Crisis en herstelwet Deventer

Nadere informatie

Inbreng formatie van de DEAL-gemeenten op basis van het basistakenpakket.

Inbreng formatie van de DEAL-gemeenten op basis van het basistakenpakket. Inbreng formatie van de DEAL-gemeenten op basis van het basistakenpakket. In deze notitie wordt berekend hoe groot de inbreng (in fte s) in de RUD van de DEAL gemeenten zou moeten zijn op basis van het

Nadere informatie

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid.

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. F.H.Hartog Hoofd V&H, milieudienst Zuid-Holland Zuid Profiel milieudienst Uitgeplaatste Milieu-afdeling (centrale

Nadere informatie

Het Activiteitenbesluit. Wat betekent dat voor uw bedrijf?

Het Activiteitenbesluit. Wat betekent dat voor uw bedrijf? Het Activiteitenbesluit Wat betekent dat voor uw bedrijf? De nieuwe milieuregels zijn van kracht De milieuwetgeving voor bedrijven in Nederland is veranderd. Het is eenvoudiger geworden. De milieueisen

Nadere informatie

INHOUD. Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder.

INHOUD. Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder. INHOUD Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder. AANLEIDING OMGEVINGSWET De complexiteit van het huidige stelsel. Het stelsel sluit

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Procedurele Overwegingen Aanvrager : Bel Leerdammer B.V. Aangevraagde activiteiten : Plaatsen van een sprinklerbuffertank en bijbehorend pomphuis Locatie : Rondweg

Nadere informatie

Wat je in de front-office echt moet weten! Voorstellen en Inleiding. Platform en Barim? Voorzitter stelt zich voor. Trainers stellen zich voor

Wat je in de front-office echt moet weten! Voorstellen en Inleiding. Platform en Barim? Voorzitter stelt zich voor. Trainers stellen zich voor Wat je in de front-office echt moet weten! Voorstellen en Inleiding Voorzitter stelt zich voor Trainers stellen zich voor Platform en Barim? Een paar huishoudelijke mededelingen Programma 13.30 uur 14.00

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 19 juni 2013) Nummer Onderwerp Publicatie van besluiten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 19 juni 2013) Nummer Onderwerp Publicatie van besluiten van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 19 juni 2013) Nummer 2831 Onderwerp Publicatie van besluiten Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Vanaf 2014

Nadere informatie

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet WORKSHOP KLANTREIZEN Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet iks advies, ondersteuning en ontwerp september 2017 Voorstellen En wie bent u? Naam Rol Programma snelservice formule

Nadere informatie

Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl

Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl MEMO Onderwerp: Vierde controleronde vnl. administratief van tankstations voor het wegverkeer in de provincie Groningen Doel van de

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. uitbreiding met parelmolen ten behoeve van het fijnmalen van magnesiumhydroxide

OMGEVINGSVERGUNNING. uitbreiding met parelmolen ten behoeve van het fijnmalen van magnesiumhydroxide OMGEVINGSVERGUNNING voor: uitbreiding met parelmolen ten behoeve van het fijnmalen van magnesiumhydroxide activiteit: het milieuneutraal veranderen van een inrichting verleend aan: Nedmag bv locatie: Billitonweg

Nadere informatie

U vraagt om de voorliggende AMvB VTH te toetsen aan onze eerdere opmerkingen.

U vraagt om de voorliggende AMvB VTH te toetsen aan onze eerdere opmerkingen. bezoekadres Stationsstraat 18, 9285 NH Buitenpost postadres Postbus 2, 9285 ZV Buitenpost t 14 0511 f (0511) 54 81 10 e gemeente@achtkarspelen.nl bank B.N.G., Den Haag IBAN 28.50.00.101 www.achtkarspelen.nl

Nadere informatie

Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht. Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet

Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht. Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet 1. Stand van zaken Omgevingswet 2. Nieuwe figuren in de Omgevingswet

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING Infosheet 1 INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING De overheid wil werken vanuit het perspectief van burger en ondernemer: efficiënter, effectiever, integraler, transparanter en digitaler. Op

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Inhoud - Wat is de Omgevingswet? - Wat betekent deze wet voor de gemeenten - Wat is de rol en de invloed van de raad op de wet - Waar liggen de kansen van de raad en waar moet

Nadere informatie

Management en implementatie van milieubeleid: lood in de bodem

Management en implementatie van milieubeleid: lood in de bodem Bestuurskunde Management en implementatie van milieubeleid: lood in de bodem dr. Frans-Bauke van der Meer dr. Daisy Boers prof.dr. Harry Geerlings Studenten Bestuurskunde Voorlopige rapportage Vraagstelling

Nadere informatie

Inspectieview Milieu aansluiten én gebruiken. 10 september, Nol Witte

Inspectieview Milieu aansluiten én gebruiken. 10 september, Nol Witte Inspectieview Milieu aansluiten én gebruiken 10 september, Nol Witte Omgevingsdienst Midden-Holland Milieutaken in de hele regio: Bodegraven-Reeuwijk Boskoop (per 1-1-2016 heel Alphen) Gouda Krimpenerwaard

Nadere informatie

SCIOS Scope 4, 6 en 7c: Inspecties voor Noodstroomaggregaat en Brandstofsysteem Inspectie

SCIOS Scope 4, 6 en 7c: Inspecties voor Noodstroomaggregaat en Brandstofsysteem Inspectie SCIOS Scope 4, 6 en 7c: Inspecties voor Noodstroomaggregaat en Brandstofsysteem Inspectie Informatie over de wettelijke verplichting tot SCIOS inspectie Zwart Techniek B.V. Juni 2017 service@zwarttechniek.com

Nadere informatie

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied WAAROM OMGEVINGSVERGUNNING? huidige stelsel is opgebouwd

Nadere informatie

Notitie bij het Productenboek Milieu ODMH 2015

Notitie bij het Productenboek Milieu ODMH 2015 DB : 5 juni 2014 Agendapunt : 5 Notitie bij het Productenboek Milieu ODMH 2015 Inleiding Het productenboek Milieu beschrijft alle voorkomende werkzaamheden die door de afdelingen Bedrijven, Expertise en

Nadere informatie

Algemeen. Bijlage 1. Bijlage behorende bij mandaatverlening milieubevoegdheden aan DCMR van 8 oktober 2013

Algemeen. Bijlage 1. Bijlage behorende bij mandaatverlening milieubevoegdheden aan DCMR van 8 oktober 2013 Bijlage 1: MANDAATLIJST Goeree-Overflakkee aan DCMR Milieudienst Rijnmond 2013 Algemeen A01 A02 A03 A04 A05 A06 Proceshandelingen op grond van: a) art. 4:5 en 4:6 Awb (vereenvoudigde wijze van afdoen en

Nadere informatie

Cross Compliance controles

Cross Compliance controles INTERPROVINCIAAL OVERLEG EN MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Cross Compliance controles I. ALGEMEEN Werkinstructie voor provincies EINDVERSIE, 6 juni 2016 De werkinstructie voor provincies bestaat uit

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie