De getuigenis van Tauwhied

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De getuigenis van Tauwhied"

Transcriptie

1 De Getuigenis van Tauwhied Door de nobele Shaykh Dr. Saleh as-saleh - moge Allaah hem Genadig zijn - Niets of niemand heeft het recht aanbeden te worden, behalve Allaah (laa ilaaha illallaah) Dit is het eerste fundament in het geloof in Tawhied (Eenheid van Allaah). Allaah is Eén in Zijn Heerschappij, Eén in Zijn Godheid en Eén in Zijn Daden en Namen en Eigenschappen. Niets is zoals Allaah. Wanneer iemand Allaah accepteert als de enige ware God Die het recht heeft op aanbidding, dan moet hij alle aanbidding naar iemand (of iets) anders tenietdoen. Dat is de betekenis van laa ilaaha illallaah : er is geen ware god behalve Allaah. Het is samengesteld uit een ontkennend (an-nafie) en een bevestigend (al-ithbaat) zinsdeel. Het zinsdeel 'behalve Allaah' (illa Allaah) bevestigt dat Allaah de enige Ware God is die het recht heeft aanbeden te worden. 1 Allaah is de Rechtvaardigste en de Alwijze. Hij schiep ons en Hij Wil dat wij ons bewust van Hem zijn en Hem alleen aanbidden. Hij heeft ons niet achter gelaten zonder leiding. Dit is onderdeel van Zijn Genade. Hij, Meest Verheven is Hij, stuurde Boodschappers en Profeten om één enkele Boodschap te brengen: men moet zich onderwerpen aan de Wil van zijn Schepper, en niets dan Hem aanbidden. Dit is de essentie van de Islaam. Het is dezelfde boodschap als overgebracht door Adam, Ibraahiem (Abraham), Moesa (Mozes), 'Iesaa (Jezus) - alayhimoes-salaam, en uiteindelijk voor de mensheid tot de Dag der Opstanding door Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam. 1 Voetnoot SN : En het het zinsdeel laa ilaaha (er is geen god), is het ontkennende gedeelte, an nafee, dit ontkent dat er een god is, en het Arabische woordje ilaah, betekend datgene wat aanbeden wordt, en dit kan werkelijk alles zijn wat maar aanbeden kan worden, zoals een boom, een steen, een mens, een dier etc. Op het moment dat iets of iemand aanbeden wordt, noemt men dat een ilaah, dit ontkennende gedeelte ontkent dus enig bestaan van een ilaah, vervolgens komt het bevestigende gedeelte illa Allaah (behalve Allaah), dit bevestigd dat enkel Allaah de Ilaah is (de God). En dus door de combinatie van het ontkennende gedeelte en het bevestigende gedeelte, ontstaat de betekenis dat er geen ware God is behalve Allaah, en dat alle andere zaken die als aanbidding worden genomen geen ware God zijn, ook al worden zij taalkundig goden genoemd. En wanneer bevestigd wordt dat enkel Allaah de enige ware God is, dan heeft ook alleen Hij het recht om alleen aanbeden te worden. En derhalve is de betekenis van laa ilaaha illaallaah (er is geen god dan Allaah), Laa ma`boed bilhaqq illaallaah Er is niets of niemand waard om aanbeden te worden dan alleen Allaah.

2 Deze Profeten en Boodschappers waren geschapen menselijke wezens. Ze waren niet goddelijk. In de laatste openbaring naar de mensheid, wordt men opgeroepen te verklaren dat er geen ware god is behalve Allaah en dat Mohammad de ware Boodschapper van Allaah is. Deze getuigenis is de sleutel tot het Paradijs. Maar er is geen sleutel zonder ribbels. Als je komt met de sleutel met de juiste ribbels, dan zal de deur open zijn voor je. Anders zal die niet open gaan voor jou. Om het Paradijs middels deze getuigenis te bereiken, moet men aan zekere voorwaarden voldoen die de juiste ribbels voor deze sleutel verklaring uitmaken. Deze voorwaarden zijn: Kennis (al-'ilm) Kennis van Allaah en kennis over de natuur, concepten en methodologie van aanbidding, zijn essentieel voor zowel de praktijk als het begrip van de Islaam. De nuttige kennis is de kennis die leidt tot het complete afstand nemen van valse godheden en tot de toewijding van intenties aan Allaah alleen. Allaah, de Meest Verhevene, zegt: فاع لم ا ن ه لا ا له ا لا ال له و اس ت غ ف ر ل ذن بك و ل لم و م نين ين و ا لم و م ن ات و الل ه ي ع لم م ت قل ب ك م و م ثو ا كم م Weet dat er geen god is (die het recht heeft aanbeden te worden) behalve Allaah en vraag om vergeving voor jouw zonden en voor (de zonden van) de gelovige mannen en de gelovige vrouwen. En Allaah kent jullie bezigheden (op aarde) en jullie verblijfplaats (in het Hiernamaals) (Soerah Mohammad 47:19) De Profeet Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - zei: "Degene die sterft volledig bewust dat er geen ware God is die het waard is om aanbeden te worden, behalve Allaah, betreedt al-djannah (het Paradijs)."

3 Zekere overtuiging (al-yaqien) De getuigenis moet afgelegd worden zonder enige twijfel betreffende de betekenis ervan. Allaah, de Allerhoogste, zegt: ا نم ا ا لم و م ن و ن ا لذ ين ا م ن وا بالل ه و ر س ول ه ثم لم ي ر ت اب وا Voorwaar, de gelovigen zijn slechts degenen die in Allaah en Zijn Boodschapper geloven, en vervolgens niet twijfelen... De Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam: (Soerah al-hoedjoeraat 49:15) "Ik getuig dat er geen ware God is die het recht heeft op aanbidding behalve Allaah, en dat ik Zijn Boodschapper ben. De dienaar van Allaah die Hem ontmoet zonder enige twijfel over zijn getuigenis te herbergen, zal al-djannah (het Paradijs) betreden." Zuiverheid en Oprechtheid (al-ikhlaas) De intentie van acceptatie van de Islaam en alle daden van aanbidding moeten zuiver aan Allaah toegewijd zijn: ق ل ا ني ا م ر ت ا ن ا ع ب د الل ه م خ ل ص ا له ال دين ن Zeg (O Mohammad): "Voorwaar, ik ben bevolen om Allaah (alleen) te aanbidden, (door Hem te gehoorzamen en religieuze daden oprecht voor Allaah's zaak te verrichten en niet om te pochen, en zonder deelgenoten aan te stellen naast Allaah in aanbidding), de Religie zuiver voor Hem makend" (Soerah az-zoemar 39:11) Dus als iemand deze getuigenis verklaart, zou hij dit alleen voor de zaak van Allaah moeten doen en niet voor iemand anders. Zuiverheid en oprechtheid is het tegengestelde van Shirk (het toekennen van deelgenoten aan dat wat slechts aan Allaah toekomt). Degene die deze Shahaadah (getuigenis) verklaart voor een werelds doel

4 heeft gefaald in het voldoen aan deze voorwaarde van oprechtheid in aanbidding en heeft gefaald om aan Allaah's gebod tegemoet te komen, wanneer Hij zegt: ق ل الل ه ا ع ب د م خ ل ص ا له د ي ني Zeg: "Allaah is het Die ik aanbid, mijn Religie zuiver voor Hem makend" (Soerah az-zoemar 39:14) De Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - zei: "Allaah heeft het Vuur verboden voor degene die "laa ilaaha illallaah" zegt, hierbij slechts Zijn Aangezicht zoekend." Waarachtigheid (as-sidq) Waarachtigheid maakt de weg vrij voor een betekenisvol begrip van deze getuigenis. Het versterkt de drang van de mens naar het opdoen van kennis over zijn Schepper, Allaah. De hypocrieten spreken de getuigenis uit, maar ze verbergen verwerping in hun harten: ي ق و لو ن ب ا لس ن ت هم ما لي س ف ي ق لو ب هم م Zij zeggen met hun tongen wat niet in hun harten is... (Soerah al-fath 48:11) Het hart is als de koning en de ledematen zijn de soldaten. De Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - zei: "Voorwaar, er is een vleesklomp in het lichaam, als het goed wordt, wordt het hele lichaam goed, maar als het bedorven raakt, raakt het hele lichaam bedorven." Als de liefde voor Allaah het hart vult, vult waarachtigheid en eerlijkheid het ook, maar als begeerte grip op het hart krijgt, wordt de weg voor corruptie en hypocrisie geopend en zal men uitspreken wat niet werkelijk in zijn hart is. Het complete en evenwichtige hart is het hart vrij van:

5 * Toekenning van iemand/iets in de aanbidding van Allaah * Valse trots en arrogantie * Afgunst * Ellende * Liefde voor dit leven * Liefde voor leiderschap en heerschappij * Begeerte * Bid'ah (innovaties in de religie) Dit is het soort hart dat de getuigenis van de Shahaadah vervult. Dit staat in de Qoraan bekend als "al-qalb as-saliem", het schone, evenwichtige en complete hart, en het is de zaak die werkelijk telt op de Dag van de Afrekening. ي و م لا ي ن فع م ا ل و لا ب ن و ن ا لا م ن ا ت ى الل ه ب ق ل ب س ل ي م De Dag waarop rijkdom en nageslacht niet zullen baten. Alleen hij (zal gebaat zijn) die naar Allaah komt met een zuiver hart. (Soerah ash-shoe'araa 26:88-89) Liefde (al-mahabbah) Liefde is: * Om meer van Allaah en Zijn Boodschapper - sallallaahoe alayhi wa sallam - te houden dan al het andere * Om te houden waarvan Allaah en Zijn Boodschapper - sallallaahoe alayhi wa sallam houden * Om te haten of een afkeer te hebben van datgene wat Allaah en Zijn BoodschappersallAllaahoe alayhi wa sallam - haten of een afkeer van hebben in alle zaken betrekking hebbende op de Islaam De Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - zei: "Wie de volgende drie kwaliteiten bezit, zal de zoetheid (verrukking) van Iemaan (geloof) proeven: Degene voor wie Allaah en Zijn Boodschapper - sallallaahoe alayhi wa sallam - dierbaarder zijn dan al het andere; dat hij van iemand houdt omwille van Allaah alleen (d.w.z.

6 om puur Allaah en Zijn Genoegen na te streven); dat hij het verafschuwt om tot Koefr (ongeloof) terug te keren nadat Allaah hem ervan heeft gered, zoals hij het haat om in het Vuur geworpen te worden." De liefde voor Allaah en Zijn Boodschapper - sallallaahoe alayhi wa sallam - moet worden vertaald in het opvolgen van hun bevelen. Dit sluit de volgende innovators en innovaties uit : Zij die begrippen en/of wegen introduceren die niet volgens de Islamitische leerstellingen zijn: zoals de mystici van het Soefisme en hun zogenaamde "Tarieqas" (wegen) die niets te maken hebben met de Islaam. Hun ideeën komen voort uit Hindoe begrippen. Zij verhogen hun Soefie Shoeyoekh (mv. van Shaykh) en leiders (Aqtaab) tot goddelijke niveaus. و م ن ال نا س م ن ي تخ ذ م ن د ون ال له ا ند اد ا ي ح بون ه م كح ب ال له و ا لذ ين ا م ن و ا ا ش د ح ب ا ل له En er zijn er onder de mensen die afgoden ter aanbidding naast Allaah nemen, die zij liefhebben met liefde als die voor Allaah. Maar degenen die geloven zijn sterker in hun liefde voor Allaah dan elk anders (Soerah al-baqarah 2:165) In de volgende overlevering zei Abdoellah ibn Mas'oed - moge Allaah tevreden met hem zijn: "De Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - deed één uitspraak en ik deed een andere. De Profeet- sallallaahoe alayhi wa sallam - zei: Wie er sterft terwijl hij nog iets anders dan Allaah aanroept, als een mededinger naast Allaah, zal het Hellevuur betreden. En ik zei: Wie sterft zonder iets aan te roepen als een mededinger naast Allaah, zal al-djannah (het Paradijs) betreden." De liefde voor Allaah en Zijn Boodschap van de Islaam is verbonden aan de Kennis over Hem en over Zijn Namen en Eigenschappen. Hoe meer een persoon weet van Allaah, des te sterker zijn liefde voor Hem wordt. Dit maakt de gelovige begerig naar het ontmoeten van Allaah, Hem te zien, en te luisteren naar Zijn Woorden in het Hiernamaals. Dit wordt het doel en alle wereldlijke bindingen worden zwakker en zwakker. De ziel is opgeheven, hoog richting diens Schepper. Ze zal zichzelf niet begeven op wat voor weg dan ook, die zal leiden tot (iets) anders dan de onderwerping aan Allaah alleen. De persoon raakt gemotiveerd om overeenkomstig met Allaah's bevel te handelen naar het beste van zijn mogelijkheden. Dit brengt het ware geluk tot stand in dit leven en in het Hiernamaals.

7 Onderwerping d.m.v. gehoorzaamheid (al-inqiyaad) De getuigenis is vervolmaakt met gehoorzaamheid aan Allaah en Zijn Boodschapper Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - en door zichzelf veilig te stellen tegen wat Allaah verbiedt: و م ن ي س ل م و ج ه ه ا لى الل ه و ه و م ح س ن ف قد اس ت م س ك با لع ر و ة ا لو ث قى En wie zich geheel aan Allaah overgeeft, terwijl hij een weldoener is (d.w.z. Allaah en Zijn Boodschapper Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - gehoorzaamt): waarlijk, die heeft het meest stevige houvast gegrepen. (Soerah Loeqmaan 31:22) De gehoorzaamheid aan de verklaring van de Shahaadah moet vrij zijn van twijfel. Het is een zaak van volledige onderwerping. Dit is goed uitgebeeld in de Uitspraak van Allaah: و م ا كا ن ل م و م ن و لا م و م ن ة ا ذا قض ى ال له و ر س و له ه ا م ر ا ا ن ي كو ن له م ا لخ ي ر ة م ن ا م ره م و م ن ي ع ص الل ه و ر س و له ف قد ض ل ض لا لا م بين ا En het past een gelovige man en een gelovige vrouw niet, wanneer Allaah en Zijn Boodschapper een zaak hebben besloten, om een andere keuze te maken in hun zaak. En wie Allaah en Zijn Boodschapper niet gehoorzaamt: waarlijk, hij verkeert in duidelijke dwaling. (Soerah al-ahzaab 33:36)

8 De bevelen van Allaah en Zijn Boodschapper - sallallaahoe alayhi wa sallam - zijn niet onderhevig aan menselijke waardebepaling. De Boodschap is een Openbaring. Wat het bevat is voor het profijt van de mens. Daarom is de onderwerping van de mens in de Islaam voor eigen bestwil. Aanvaarding (al-qaboel) Het is niet genoeg om de grootsheid van de Islaam en dat het de Waarheid is te erkennen, maar deze erkenning moet bevestigd worden met nederige acceptatie en onderdanigheid. De aanvaarding van de betekenis van deze verklaring stelt de gelovige veilig van trots, arrogantie en hooghartigheid: ا نه م كان وا ا ذا ق ي ل له م لا ا له ا لا ال له ي س ت ك بر و ن Voorwaar, toen er tot hen gezegd werd: "laa ilaaha illallaah, (niets heeft het recht aanbeden te worden, behalve Allaah",) toen waren zij hoogmoedig (d.w.z. ze ontkenden het) (Soerah as-saaffaat 37:35) De Moslim moet zich realiseren dat deze getuigenis lijnrecht tegenover dweepzieke en blinde imitatie staat en oproept tot een acceptatie van de leerstellingen van de Islaam volgens het begrip van zij die het correcte pad volgden. Zij zijn de Metgezellen en zij die hun voetsporen volgen tot aan de Dag des Oordeels. Dit pad is bekend als het Pad van as-selef as-saalih (de Vrome Voorgangers). De Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - gaf wonderbaarlijke gelijkenissen voor zij die de leiding en leerstellingen van de Islaam accepteren en zij die deze afwijzen. Hij zei: "Het voorbeeld van de leiding en kennis waarmee Allaah mij heeft gezonden is als overvloedige regen die op de aarde neervalt, waarvan sommige vruchtbare grond was die het regenwater absorbeerde en vegetatie en gras in overvloed voortbracht. Een ander deel ervan was hard en hield het regenwater vast en Allaah liet de mensen ervan profiteren en zij gebruikten het om te drinken, om hun dieren ervan te laten drinken en voor de irrigatie van

9 het land voor landbouw. En een deel ervan was onvruchtbaar dat noch het water vast kon houden noch vegetatie kon voortbrengen, (aldus gaf dat land geen voordeel.) Het eerste is het voorbeeld van de persoon die Allaah's religie begrijpt en profijt haalt (uit kennis) die Allaah door mij (de Profeet) heeft geopenbaard en leert en anderen onderwijst. Het laatste voorbeeld is dat van een persoon die er niet om geeft en Allaah's leiding die via mij is geopenbaard niet neemt, (hij is als dat onvruchtbare land.)" Mohammad is de Boodschapper van Allaah Dit is het tweede gedeelte van de verklaring van de Shahaadah. Het is het geloof dat Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - de definitieve en laatste Boodschapper van Allaah is. Het betekent dat: Alles dat Allaah ons over Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - heeft verteld waar moet zijn ل قد ج اء كم ر س و ل من ا نف س ك م ع زيز ع لي ه م ا ع ن تم با لم و م نين ر و وف رح يم ح ريص ع لي كم Voorzeker, er is een Boodschapper tot jullie gekomen uit jullie eigen midden, zwaar voor hem is jullie lijden. Vurig wenst hij het goede voor jullie, voor de gelovigen is hij liefdevol en barmhartig. (Soerah at-tawbah 9:128) ا يه ا ال ن ب ي ا نا ا ر س لن اك ش اه د ا و م ب شر ا و ن ذ ير ا يا ا و د اع ي ا ا لى الل ه ب ا ذ نه و س ر اج ا م نير ا

10 O Profeet, Wij hebben jou gezonden als een getuige en als een brenger van blijde tijdingen en als een waarschuwer. En als een oproeper tot Allaah, met zijn toestemming, en als een verlichtende lamp. (Soerah al-ahzaab 33:45-46) ق ل ا نم ا ا ن ا ب ش ر م ث ل كم ي وح ى ا ل ي ا نم ا ا له ك م ا ل ه و اح د فم ن كا ن ي ر ج و ل قاء ر به ف لي ع م ل ع م لا ص ال ح ا و لا ي ش رك بع ب اد ة ر به ا ح د ا Zeg (O Mohammad) : Voorwaar, ik ben slechts een mens zoals jullie. Het is aan mij geopenbaard dat jullie God één God is. Wie dan hoopt op de ontmoeting met zijn Heer, laat hem goede daden verrichten en laat hem bij de aanbidding van zijn Heer niet één deelgenoot toekennen. (Soerah al-kahf 18:110) ا لى ر ج ل من ه م ا ن ا كا ن ل ل نا س ع ج ب ا ا ن ا و ح ي ن ا ا نذ ر ال ناس و ب ش ر ا لذ ين ا م ن و ا ا ن له م قد م ص د ق ع ند ر ب هم م Is het voor de mensen iets verwonderlijks, dat wij aan een man uit hun midden (de Profeet Mohammed) openbaarden: "Waarschuw de mensen en verkondig verheugende tijdingen aan degenen die geloven (in de Eenheid van Allaah en in zijn Profeet ): er is een eervolle plaats bij hun Heer Allaah."

11 (Soerah Yoenoes 10:2) قل لا ا م ل ك ل ن فس ي ن فع ا و لا ض ر ا ا لا م ا ش اء الل ه ه كنت ا ع لم ا لغ ي ب لاس ت ك ثر ت م ن ا لخ ي ر و م ا و ل لو م س ني ال سوء ا ن ا ن ا ا لا ن ذ ير و ب ش ير ل قو م ي و م ن و ن Zeg (O Mohammad): "Ik heb geen macht om voor mijzelf iets van nut te verwerven of schade af te wenden, behalve wat Allaah wil. En als ik al-ghayb (het onwaarneembare) kende, dan zou ik het goede vermeerderd hebben en zou het kwade mij niet hebben getroffen. Ik ben niets dan een waarschuwer en een verkondiger van verheugende tijdingen voor een gelovig volk." (Soerah al-a'raaf 7:188) En dat betekent : Dat we Allaah moeten aanbidden zoals onderwezen door Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - De gehoorzaamheid aan Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - is een Bevel van Allaah: ا ت ا كم ال رس و ل فخ ذوه و م ا ن ه ا كم ع ن ه فانت ه وا و م ا و ا ت قوا الل ه ا ن الل ه ش د يد ا لع قا ب En wat de Boodschapper jullie geeft, neemt dat; maar wat hij jullie verbiedt, onthoudt je daarvan. En vreest Allaah: voorwaar, Allaah is hard in de bestraffing. (Soerah al-hashr 59:7) De betekenis van het bovenstaande Vers is zeer goed uitgelegd in de volgende overlevering, overgeleverd door Alqamah: Abdoellah ibn Mas'oed - moge Allaah tevreden zijn met hem - zei: "Allaah vervloekt die vrouwen die tatoeages uitvoeren en die zichzelf laten tatoeëren, en die vrouwen die wenkbrauwen epileren (al-naamisah) en degene die hetlaten doen (almutanammisah) en zij die kunstmatige spleten tussen hun tanden maken om er mooier uit te zien waarmee ze Allaah's schepping veranderen."

12 Zijn uitspraak bereikte een vrouw van Banie Asad genaamd Oemm Ya'qoeb die (naar Abdoellah) kwam en zei: Hij antwoordde: "Ik heb vernomen dat je zulke en zulke (vrouwen) vervloekt." "Waarom zal ik niet degenen vervloeken die door Allaah's Boodschapper vervloekt werden en die vervloekt zijn in Allaah's Boek?" Oemm Ya'qoeb zei: "Ik heb de gehele Qor-aan gelezen en ik heb er niet in gevonden wat jij zegt." Hij zei: "Voorwaar, als je het gelezen had,dan had je het gevonden. Las je niet: "En wat de Boodschapper jullie geeft, neemt dat, maar wat hij jullie verbiedt, onthoudt jullie daarvan." Zij antwoordde: "Ja, ik heb het gelezen." Hij zei: "Voorwaar, Allaah's Boodschapper verbood deze dingen." Zij zei: "Maar ik zie je vrouw deze dingen doen." Hij zei: "Ga maar naar haar kijken." Ze ging en bekeek haar, maar kon niets zien dat haar uitspraak ondersteunde. Hierop zei hij: "Als mijn vrouw was zoals je dacht, zou ik haar niet in mijn gezelschap houden" من ي ط ع ال رس و ل ف قد ا طاع ال له و م ن ت و لى فم ا ا ر س لن اك ع لي هم ح ف ي ظا Wie de Boodschapper gehoorzaamt, hij gehoorzaamt waarlijk Allaah. En wie zich afkeert: Wij hebben jou (O Mohammad) niet als toezichthouder naar hen gezonden. (Soerah an-nisaa- 4:80) De Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - zei: "Wie mij gehoorzaamt, hij gehoorzaamt Allaah, en wie mij ongehoorzaam is, hij is ongehoorzaam aan Allaah; en wie de leider gehoorzaamt, gehoorzaamt mij, en wie hem ongehoorzaam is, is ongehoorzaam aan mij."

13 Hij - sallallaahoe alayhi wa sallam - zei ook: "Al mijn volgelingen zullen het Paradijs betreden behalve zij die weigeren." Zei zeiden: "O Boodschapper van Allaah! Wie zullen weigeren?" Hij - sallallaahoe alayhi wa sallam - zei: Wie mij gehoorzaamt zal het Paradijs betreden en wie mije ongehoorzaam is, is degene die weigert." De zaken die gaan over de aanbidding van Allaah, zoals straffen, bevelen, adviezen, goedkeuringen en aanbevelingen zoals uitvoerig verteld door Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - zijn als geheel bekend als de Soennah. De Soennah is bedoeld om op de correcte manier de Dien te begrijpen, te benadrukken, tegengesteld aan de wegen van afdwalingen en/of innovaties. De Soennah is een Openbaring van Allaah en het is niet het idee, de gedachte of begeerte van de Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam: و م ا ي نط ق ع ن ا له و ى ا ن ه و ا لا و ح ي ي وح ى En hij (Mohammad) spreekt niet uit begeerte. Het is niets anders dan een Openbaring die aan hem geopenbaard wordt. (Soerah an-nadjm 53:3-4) Dus, in het gehoorzamen van de Soennah van de Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - is de gehoorzaamheid aan Allaah. Er zou geen verzet moeten zijn tegen de weg van de Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - Hij - sallallaahoe alayhi wa sallam - moet als een rechter zijn in alle geschillen, zoals Allaah duidelijk beveelt: لا و ر بك لا ي و م ن و ن ح تى ي ح كم وك ف يم ا ش ج ش ج ر ف هم ح ر ج ا م ما قض ي ت ب ي ن ه م ثم لا ي جد و ا ف ي ا نف س س و ي س لم و ا ت س ل يم ا

14 Bij jouw Heer, zij geloven niet totdat zij jou (O Mohammad) laten oordelen over datgene waar zij van mening over verschillen en dan in zichzelf geen weerstand vinden tegen wat jij oordeelde, en zij het volledig aanvaarden. (Soerah an-nisaa- 4:65) ف لي ح ذ ر ا لذ ين ي خ ال فو ن ع ن ا م ره ا ن ت ص يب ه م ف ت ن ة ا و ي ص يب ه م ع ذاب ا ل يم م Laten degenen die zijn bevel ongehoorzaam zijn, oppassen dat een Fitnah beproeving hen treft of een pijnlijke bestraffing hen treft. (Soerah an-noer 24:63) De Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - zei: "Hij die een daad verricht die niet overeenstemt met onze zaak, deze zal niet geaccepteerd worden." De Soennah van de Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - is zeker veiliggesteld, daar Allaah beloofde de Boodschap van de Islaam te beschermen van enige menselijke vervalsing. Het volgen van de Soennah van de Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - is de bevestiging van de verklaring dat Mohammad de Boodschapper van Allaah is: ق ل ا ن كنت م ت ح بو ن ال له فا ت بع و ني ي ح بب ك م الل ه ه و ي غ ف ر ل كم ذن وب كم و الل ه غ فور رح يم م Zeg (O Mohammad): "Als jullie (werkelijk) van Allaah houden, volgt mij dan : Allaah zal van jullie houden en jullie zonden vergeven. En Allaah is Vergevensgezind, Meest Barmhartig. (Soerah Aal Imraan 3:31) Samengevat De verklaring dat Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - de Boodschapper van Allaah is, is een integraal deel van het geloof. Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - dient vertrouwd worden in alles waarmee hij ons heeft geïnformeerd over de

15 Islaam. Hij - sallallaahoe alayhi wa sallam - dient gehoorzaamd te worden in alles wat hij heeft bevolen en men dient weg te blijven van alles dat hij verbood. De gehoorzaamheid aan Mohammad - sallallaahoe alayhi wa sallam - is gehoorzaamheid aan Allaah. Hij liet informeerde ons over alles dat naar het Paradijs leidt en waarschuwde ons tegen alles dat naar de Hel leidt. Vertaald door : Aboel_Abbaas. Gepubliceerd door : Selefienederland

helpen van de ongelovigen tegen de moslims

helpen van de ongelovigen tegen de moslims Shaykh Saalih al Fawzaan Het helpen van de ongelovigen tegen de Moslims Vertaling : Selefienederland group Bron : Doeroos fie Sharh Nawaaqidh al-islaam (p.156-159) Het helpen van de ongelovigen tegen de

Nadere informatie

De eenheid van onze natie

De eenheid van onze natie De eenheid van onze natie ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen وحدة الا مة» باللغةهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد

Nadere informatie

De vervalsing van de geopenbaarde boeken. revisie: Yassien Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) Islam voor iedereen

De vervalsing van de geopenbaarde boeken. revisie: Yassien Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) Islam voor iedereen De vervalsing van de geopenbaarde boeken ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen الكتب لسماو ة املحرفة» باللغةهلونلدية

Nadere informatie

Zaken die de beloning van goede daden waardeloos maken

Zaken die de beloning van goede daden waardeloos maken Zaken die de beloning van goede daden waardeloos maken Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 30/06/2017 Beste gelovigen, naast het geloven (Al-imaan), is het

Nadere informatie

De eigenschappen van degenen die het paradijs mogen betreden.

De eigenschappen van degenen die het paradijs mogen betreden. De eigenschappen van degenen die het paradijs mogen betreden. Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 02/12/2016 Afgelopen vrijdag zijn we tijdens de preek stil gestaan

Nadere informatie

drie niveaus van Tawhied & Shirk

drie niveaus van Tawhied & Shirk Shaikh al-imaam Abdoel Aziez Bin Baaz Drie niveaus van Tawhied en Shirk Vertaling : Selefienederland Bron : Doeroos al-moehiemmah Li 'Aamatoel Oemmah De niveaus van Tawheed Hier volgt een (korte) verduidelijking

Nadere informatie

Hopen op de barmhartigheid van Allah en het goede van Hem verwachten.

Hopen op de barmhartigheid van Allah en het goede van Hem verwachten. Hopen op de barmhartigheid van Allah en het goede van Hem verwachten. Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 23/06/2017 Beste gelovigen, in de tweede preek van

Nadere informatie

Het gedrag en de manieren van een moslim (4)

Het gedrag en de manieren van een moslim (4) Het gedrag en de manieren van een moslim (4) Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 13/01/2017 Beste broeders en zusters, dit is de vierde preek van onze serie

Nadere informatie

Wat zijn de gevolgen en de effecten van het plegen van zonden?

Wat zijn de gevolgen en de effecten van het plegen van zonden? Wat zijn de gevolgen en de effecten van het plegen van zonden? Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 07/07/2017 Beste gelovigen, het is de meeste van ons helaas

Nadere informatie

Het gedrag en de manieren van een Moslim (2)

Het gedrag en de manieren van een Moslim (2) Het gedrag en de manieren van een Moslim (2) Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 30/12/2016 Beste broeders en zusters, de vorige vrijdagpreek zijn we begonnen

Nadere informatie

Het belang van kennis en onderwijs

Het belang van kennis en onderwijs Het belang van kennis en onderwijs Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 08/09/2017 Beste broeders en zuster, de zomervakantie is voorbij en het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

www.selefienederland.nl bevestigen van een Schepper omvat niet de complete tawhied

www.selefienederland.nl bevestigen van een Schepper omvat niet de complete tawhied Tawhied eerst De Tawhied eerst serie : deel 1 Een uitleg van het feit dat enkel de bevestiging van het bestaan van een Schepper niet de complete Tawhied (monotheisme) omvat waar de Boodschappers naar uitnodigden

Nadere informatie

EL FORKANI BLUNDERT!

EL FORKANI BLUNDERT! EL FORKANI BLUNDERT! Naar aanleiding van een recent verschenen YouTube filmpje volgt deze verduidelijking. Handen schudden in de Islaam Bismillaahi Rahmaani Rahiem, Ibn al-qayyim zei: Kennis is: (wat)

Nadere informatie

De geopenbaarde Boeken

De geopenbaarde Boeken De geopenbaarde Boeken ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen لكتب امل لة» باللغةهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله

Nadere informatie

Wees tevreden met wat je hebt

Wees tevreden met wat je hebt Wees tevreden met wat je hebt Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 19/05/2017 Beste gelovigen, in deze achttiende preek van de serie preken Het gedrag en de

Nadere informatie

Geschreven door Shaychoel-Islaam Mohammed ibn Abdoel- Wahhaab at-temiemie

Geschreven door Shaychoel-Islaam Mohammed ibn Abdoel- Wahhaab at-temiemie Geschreven door Shaychoel-Islaam Mohammed ibn Abdoel- Wahhaab at-temiemie رحمه االله تعالى Vertaling: Mohammed Aboe Oebaydillaah Brinkman Student op Daar Al-Hadieth in Mekkah en dienaartje van de Soennah

Nadere informatie

- moge Allaah hem genadig zijn -

- moge Allaah hem genadig zijn - - moge Allaah hem genadig zijn - Bron: http://www.burjes.com/audio/khutab/wajeb_akhtaa.wma Wie door Allaah geleid wordt; niemand kan hem doen dwalen. En wie Allaah doet dwalen; niemand kan hem leiden.

Nadere informatie

Shaykh Saalih al Fawzaan

Shaykh Saalih al Fawzaan De profijten en juiste manieren van het vasten Shaykh Saalih al Fawzaan Bron : al-khoetab al Minbariyyah fiel-moenaasabaat al Asriyyah deel 1 blz 107 110 Vertaling : Abu Hudayfa Musa ibn Yusuf al Indonesi

Nadere informatie

Het belang van het Woord

Het belang van het Woord Het belang van het Woord At-Tibyān Publication Bismillaahir Rahmaanir Raheem Het belang van het Woord Door Wasīm Fat hullāh Enkele van ons vragen: wat is het belang van het woord in het confronteren van

Nadere informatie

Benut de maand Ramadan en versterk jou geloof

Benut de maand Ramadan en versterk jou geloof Benut de maand Ramadan en versterk jou geloof Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 26/05/2017 Beste gelovigen, ondanks de ontelbare gunsten die Allah ons heeft

Nadere informatie

Bron : de inleiding van de uitleg van Lum atul I tiqaad. Door Sheikh Muhammed ibn Saalih al Othaymeen. Vertaald door : Abu Hudayfa Musa ibn Yusuf

Bron : de inleiding van de uitleg van Lum atul I tiqaad. Door Sheikh Muhammed ibn Saalih al Othaymeen. Vertaald door : Abu Hudayfa Musa ibn Yusuf Belangrijke Fundamenten m.b.t. de namen & eigenschappen van Allaah volgens de Aqiedah van Ahloe Soennah wal Jamaa ah Bron : de inleiding van de uitleg van Lum atul I tiqaad. Door Sheikh Muhammed ibn Saalih

Nadere informatie

Vormen van barmhartigheid in de Islam

Vormen van barmhartigheid in de Islam Vormen van barmhartigheid in de Islam Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 14/04/2017 Beste broeders en zusters, zoals afgelopen preek is beloofd, gaan we vandaag

Nadere informatie

Rechtvaardigheid. Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 16/06/2017

Rechtvaardigheid. Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 16/06/2017 Rechtvaardigheid Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 16/06/2017 Beste gelovigen, in deze twintigste preek van de serie preken het gedrag en de manieren van

Nadere informatie

NIET VOLGENS UW BEGEERT

NIET VOLGENS UW BEGEERT BOYCOT NIET VOLGENS UW BEGEERT ERTE EN NODIG UIT! DOOR SHAYKH AAYED ASH SH-SHAMMAR HAMMARIE ( H A F I D H A H O E A L L A A H ) Daarom is het verplicht dat wij de Profeet - sallallaaho alayhie wa sallam

Nadere informatie

Wat zijn onze plichten tegenover de profeet Mohamed (vrede zij met hem)?

Wat zijn onze plichten tegenover de profeet Mohamed (vrede zij met hem)? Wat zijn onze plichten tegenover de profeet Mohamed (vrede zij met hem)? Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 09/12/2016 Beste gelovigen, de moslim gelooft in alle

Nadere informatie

UITLEG MEDINA BOEK (1)

UITLEG MEDINA BOEK (1) UI UITLEG MEDINA BOEK (1) 1): : LES 7 DOOR: HOESAYN IBN AHMAD DOCENT ARABISCH AAN DE UNIVERSITEIT IN MEDINA Dit is een vertaling van de uitleg van het bekende boek Lessen Arabisch voor niet-arabisch sprekenden

Nadere informatie

Hoofdstuk: Het beschermen van verborgen zaken

Hoofdstuk: Het beschermen van verborgen zaken Hoofdstuk: Het beschermen van verborgen zaken De Meest Verhevene heeft gezegd: ول س ئ د ك ن م ه د إ ن الع ه ف وا ب الع و أ و En houdt jullie aan (elk) verbond. Voorwaar, over het verbond zal gevraagd worden.

Nadere informatie

Hoogmoed leidt ons af van het rechte pad!

Hoogmoed leidt ons af van het rechte pad! Hoogmoed leidt ons af van het rechte pad! Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 27/01/2017 Beste broeders en zusters, vorige week hebben we het gehad over het

Nadere informatie

Leef niet zonder een visie

Leef niet zonder een visie Leef niet zonder een visie [لونلدية - dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah bron: islammagazine.nl 2014-1435 لا تعيش بدون هدف» بالل اهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله ملصدر: islammagazine.nl

Nadere informatie

الجامع. Shaykh Saalih al-fawzaan. Deel 3

الجامع. Shaykh Saalih al-fawzaan. Deel 3 الجامع لعبادة الله وحده De omvattende definitie van het aanbidden van Allaah alleen Shaykh Saalih al-fawzaan Deel 3 Vertaald door : Aboe AbdirRahmaan Abdullah Lbethioui al-maghribie Bron : Silsilatoe sharh

Nadere informatie

Geloven in Islam is zekerheid en geen twijfel

Geloven in Islam is zekerheid en geen twijfel Geloven in Islam is zekerheid en geen twijfel [لونلدية - dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.svalfurqan.nl 2014-1435 ب«سلام يو دي إىل ايلق لا ىل الشك الل اهلونلدية «مراجعة: ياس

Nadere informatie

Benut je tijd optimaal en op de juiste manier

Benut je tijd optimaal en op de juiste manier Benut je tijd optimaal en op de juiste manier Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 28/04/2017 Beste mensen, de meeste zaken die men kwijt kan raken, kan men

Nadere informatie

(Waarom zal Allah jullie bestraffen, indien jullie dankbaar zijn en geloven? En Allah is Waarderend, Alwetend.) 4:147

(Waarom zal Allah jullie bestraffen, indien jullie dankbaar zijn en geloven? En Allah is Waarderend, Alwetend.) 4:147 Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 18/11/2016 (جهن م) De Hel Beste gelovigen, in de afgelopen acht vrijdagpreken van deze serie preken Het denken aan de dood en

Nadere informatie

EN ANDERE GEBOORTEDAGEN

EN ANDERE GEBOORTEDAGEN HET OORDEEL ORDEEL OVER HET VIEREN VAN DE GEBOORTEDAG VAN DE PROFEET EN ANDERE GEBOORTEDAGEN DOOR SHAYKHO HAYKHOEL-ISLAAM ISLAAM ABDOEL BDOEL- AZIEZ IBN ABD BDILLAAH IBN BAAZ ( R A H I M A H O E L L A

Nadere informatie

HET STREVEN TIJDENS DE LAATSTE TIEN DAGEN EN LAYLATOEL-QADR

HET STREVEN TIJDENS DE LAATSTE TIEN DAGEN EN LAYLATOEL-QADR HET STREVEN TIJDENS DE LAATSTE TIEN DAGEN EN LAYLATOEL-QADR DOOR SHAYKH AL-'ALLAAMAH Mohammed BIN Saalih al- Othaymien ( R A H I M A H O E A L L A A H ) Alle lof zij aan Allaah, de Kenner van het geziene

Nadere informatie

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Nieuwsbrief 5 27-01-2017 Moslims onder elkaar zijn als een lichaam De gelovigen zijn in hun onderlinge genade, liefde en vriendelijkheid als één lichaam. Wanneer een deel van het lichaam (aan ziekte) lijdt,

Nadere informatie

Niet Oordelen met de Wetgeving van Allaah Een uitgebreide uiteenzetting van ash-shaykh Saalih aal ash-shaykh uit zijn behandeling van het boek Kitaab at-tawhied van ash-shaykh Muhammed ibn Abd al-wahhaab

Nadere informatie

Eigenschappen van de ongelovigen

Eigenschappen van de ongelovigen Eigenschappen van de ongelovigen Na de beschrijving van de gelovigen, begint Allah meteen (precies zoals in Al-Fatihah) de tegenovergestelde groep te beschrijven, namelijk de ongelovigen. إ ن ال ذ ين ك

Nadere informatie

De islam beveelt ons eerlijkheid/waarachtigheid en verbiedt liegen

De islam beveelt ons eerlijkheid/waarachtigheid en verbiedt liegen De islam beveelt ons eerlijkheid/waarachtigheid en verbiedt liegen Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 03/02/2017 Beste gelovigen, in deze zevende preek van

Nadere informatie

AANGAANDE DE KWESTIE IN DE GAZA-STROOK TE COMITÉ VOOR ONDERZOEK EN FATAAWA

AANGAANDE DE KWESTIE IN DE GAZA-STROOK TE COMITÉ VOOR ONDERZOEK EN FATAAWA VERDUIDELIJKING AANGAANDE DE KWESTIE IN DE GAZA-STROOK TE PALESTINA DOOR HET PERMANENTE COMITÉ VOOR ONDERZOEK EN FATAAWA Alle lof is aan Allaah en moge de Vrede en Zegeningen van Allaah met de meest edele

Nadere informatie

www. jaropleidingen.nl

www. jaropleidingen.nl تحق ق م س و ف. ل ج ال ئ ح ة خ ص و ص ي ة ا مل ش ا ر ك ني ف ي د و ر ا ت.JAR Opleidingen B.V إ د ا ر ة ش ر ك ة :.JAR Opleidingen B.V إ ذ ت أ خ ذ ف ي ا ع ت ب ا ر ه ا: أ ن ش ر ك ة.JAR Opleidingen B.V ذ ا ت

Nadere informatie

U betaalt uw Zakaat (armenbelasting) toch wel?

U betaalt uw Zakaat (armenbelasting) toch wel? U betaalt uw Zakaat (armenbelasting) toch wel? Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 29/09/2017 Beste gelovigen, morgen, zaterdag 30 september, is het de tiende

Nadere informatie

In de Naam van Allaah, de Erbarmer, de meest Genadevolle.

In de Naam van Allaah, de Erbarmer, de meest Genadevolle. 1 [DE WEG VAN DE VROME VOORGANGERS EN DE BEHOEFTE VAN DE GEMEENSCHAP ERAAN] ب س م ا ال رح م ن ال رح یم In de Naam van Allaah, de Erbarmer, de meest Genadevolle. Alle lof komt toe aan Allaah, de Heer der

Nadere informatie

DE REGELGEVINGEN OMTRENT AL-WODOE [DE KLEINE RITUELE WASSING]

DE REGELGEVINGEN OMTRENT AL-WODOE [DE KLEINE RITUELE WASSING] DE REGELGEVINGEN OMTRENT AL-WODOE [DE KLEINE RITUELE WASSING] DOOR SHAYKH AL- ALLAAMAH SAALIH IBN FAWZAAN AL-FAWZAAN ( H A F I D H A H O E A L L A A H ) Allaah -de Verhevene- zegt: ی ا أ ی ھ ا ٱل ذ ین

Nadere informatie

Het belang van het volgen van de Soennah

Het belang van het volgen van de Soennah Het belang van het volgen van de Soennah [لونلدية - dutch [nederlands - Sheikh Mohammed Saalih al-moenadjjid revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.al-yaqeen.com http://islamqa.info/ar/604 2014-1435 ة

Nadere informatie

Leden van de politieke partij Hizb ut Tahrir in Marokko ontvoerd.

Leden van de politieke partij Hizb ut Tahrir in Marokko ontvoerd. Leden van de politieke partij Hizb ut Tahrir in Marokko ontvoerd. ب س م االله ال رح م ن مال رح ي الا ر ض ف ي ل ي س ت خ ل ف نه م ال صال ح ات و ع م ل وا م نك م ا م ن وا ا لذ ين ال له و ع د ل ه م ار ت ض ى

Nadere informatie

As hāb Ar-Rass. De Mensen van Ar-Rass: Degenen die Leden. Door Akhū Man Tā Allāh. Het pseudoniem van Shaykh Abdullāh ibn Nāsir Ar-Rashīd

As hāb Ar-Rass. De Mensen van Ar-Rass: Degenen die Leden. Door Akhū Man Tā Allāh. Het pseudoniem van Shaykh Abdullāh ibn Nāsir Ar-Rashīd As hāb Ar-Rass De Mensen van Ar-Rass: Degenen die Leden Door Akhū Man Tā Allāh Het pseudoniem van Shaykh Abdullāh ibn Nāsir Ar-Rashīd (Moge Allah zijn vrijlating bespoedigen) Drie soorten mensen zijn geliefd

Nadere informatie

In de naam van Allāh, de Barmhartige, de Genadevolle.

In de naam van Allāh, de Barmhartige, de Genadevolle. In de naam van Allāh, de Barmhartige, de Genadevolle. Titel: Veelvoorkomende fouten tijdens de Ramaḋān. Auteur: Ṣayg Aḥmad Ibn Mūsā Ibn Jibrīl. Vertaling:. Datum: Muḥarram, 1439H. Millatu-ibrahim.nl Facebook

Nadere informatie

De vereisten van laa ilaha illa Allaah

De vereisten van laa ilaha illa Allaah De vereisten van laa ilaha illa Allaah Shaykhoel islaam Abdoel aziz ibn Baaz - moge Allaah hem genadig zijn - https://www.binbaz.org.sa/fatawa/154 Vraag: Men merkt dat veel mensen die gerekend worden tot

Nadere informatie

Het volgen van de soenna

Het volgen van de soenna Het volgen van de soenna ] لونلدية - dutch [ nederlands - dr. Moestafa as-siba'i vertaling: Ahmed M.Hashim revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 وجوب إتباع السنة» بالة اهلونلدية «د. طىف السبايع رمجة:

Nadere informatie

ah die door Qoraish naar de Profeet (vrede zij met hem) werd gestuurd om hem een aantal voorstellen te doen. Toen hij plaatsnam voor de

ah die door Qoraish naar de Profeet (vrede zij met hem) werd gestuurd om hem een aantal voorstellen te doen. Toen hij plaatsnam voor de Ik getuig dat er geen god bestaat die het reht heeft aanbeden te worden behalve Allah. Hij Die geen deelgenoten kent. Hij die tevens de Foerqaan op zijn dienaar heeft doen neerdalen, zodat hij vervolgens

Nadere informatie

TAWHEED. voor kinderen

TAWHEED. voor kinderen TAWHEED voor kinderen ب س م هللا الر ح من الر ح يم In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. Assalamu alaikoum (islamitische vredesgroet, vrede zij met jullie allen) mijn broeder of zuster.

Nadere informatie

Vasten. Shaykh Mohammed ibn Saalih al- Oethaymien

Vasten. Shaykh Mohammed ibn Saalih al- Oethaymien Vasten ] لونلدية - Dutch [ nederlands - Shaykh Mohammed ibn Saalih al- Oethaymien Revisie: Abo Abdillah Bron: Madjmoe' Fataawaa wa Rasaa-il Shaykh Mohammed ibn Saalih al- Oethaymien Deel 17 Kantoor voor

Nadere informatie

Begeleiding van de mensheid naar de Fundamenten en noodzakelijkheden van de islaam Voorwoord en aanbeveling vertaling: Zijne Eminentie, sheikh: Abdul- Aziez ibn Abdillaah ibn Mohammad Aal Ash-Sheikh Grootmoeftie

Nadere informatie

Tot Wij, toen Ons gebod kwam en de oven kookte, zeiden: Laad in het schip van ieder wezen een paar, mannelijk en vrouwelijk, en uw verwanten behalve

Tot Wij, toen Ons gebod kwam en de oven kookte, zeiden: Laad in het schip van ieder wezen een paar, mannelijk en vrouwelijk, en uw verwanten behalve ح ت ى إ ذ ا ج اء أ م ر ن ا و ف ار الت ن ور ق ل ن ا اح م ل ف يه ا م ن ك ل ز و ج ني اث ن ني و أ ه ل ك إ ال م ن س ب ق ع ل ي ه ال ق و ل و م ن آم ن و م ا آم ن م ع ه إ ال ق ل يل Tot Wij, toen Ons gebod kwam

Nadere informatie

De leiding van de Profeet in het vasten

De leiding van de Profeet in het vasten De leiding van de Profeet in het vasten gebaseerd op het werk van Ibn al-qayyim al-djawziyyah Zaad al-ma aad Deel 1 Vertaling en samenstelling : Abu Hudayfa Musa ibn Yusuf De Leiding van de Profeet in

Nadere informatie

ا ن ما د قأ ت ث و ا ر ب ص ا ن يل ع غ فأ ا ن ب ر ب

ا ن ما د قأ ت ث و ا ر ب ص ا ن يل ع غ فأ ا ن ب ر ب ب ت ر ا ن ا ي ر غ ر ب ن ا أ ف ع ل ص ب وث أ ق د ام ن ف ر ين نص و ر ن ع لى ال ق و م ال ك Rabbana afrigh 3alaina sabran wa thabbit aqdaamana wa-nsoerna 3ala alaqawm al-kafirien. Onze Heer, schenk ons geduld

Nadere informatie

Profeetschap in de Islam

Profeetschap in de Islam Profeetschap in de Islam Allah (God), de Schepper van het universum en alles daarin, heeft de mens geschapen voor een nobel doel: om Hem alleen te aanbidden en om een deugdzaam leven te leiden op basis

Nadere informatie

Onfeilbaarheid van de profeet

Onfeilbaarheid van de profeet Onfeilbaarheid van de profeet ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen مة انليب ص االله عليه وسلم» باللغةهلونلدية «مراجعة:

Nadere informatie

[Kort fragment uit het leven van de auteur]

[Kort fragment uit het leven van de auteur] Ahloelhadieth.com Hett on onderwijzen van va Tauwh hied aan kinde deren door Shaych al-islam m Mohammed M ibn `Abdoel-Wahhaab ab at-tamiemie ع ان ي ب ص ال م ي ل ت ن ال ت و حيد التميمي ب التميم ألشيخ اإلسالم

Nadere informatie

Wat heb je bereikt deze Ramadan? Wat heb je bereikt deze Ramadan? - Youssef Abou Houdeyfa. 2 Wat heb je bereikt deze Ramadan? - Youssef Abou Houdeyfa

Wat heb je bereikt deze Ramadan? Wat heb je bereikt deze Ramadan? - Youssef Abou Houdeyfa. 2 Wat heb je bereikt deze Ramadan? - Youssef Abou Houdeyfa ? Wat heb je bereikt deze Ramadan? - Youssef Abou Houdeyfa Wat heb je bereikt deze Ramadan? Allah swt zegt: لن اس ش ه ر ر م ض ان ال ي أ نز ل ف يه ال ق ر آن ه د ى ل و ب ي ن ات م ن ال ه د ى و ال ف ر ق ان

Nadere informatie

Homoseksualiteit in de islam

Homoseksualiteit in de islam RELATIES EN SEKSUALITEIT IN DE WESTERSE MAATSCHAPPIJ EN DE ISLAM Homoseksualiteit in de islam LES 9 Het verhaal van Loet (Lot) r In de Qur an staat het verhaal vermeld over de Profeet Loet r. Loet r was

Nadere informatie

verboden handeling tijdens rituele onreinheid

verboden handeling tijdens rituele onreinheid Handelingen die tijdens rituele onreinheid verboden zijn te verrichten Uit Moelakhas al-fiqhie van Shaikh Saalih al-fawzaan Vertaald vanuit het Engels door Redouan Abu Isma iel al-hollandie Nagekeken vanuit

Nadere informatie

Bron : Ta sies oel-ahkaam alaa ma sahha an khayr iel-anaam bi sharh ahaadieth oemdat oel-ahkaam van Shaykh Ahmad an-nadjmie rahiemahoellaah.

Bron : Ta sies oel-ahkaam alaa ma sahha an khayr iel-anaam bi sharh ahaadieth oemdat oel-ahkaam van Shaykh Ahmad an-nadjmie rahiemahoellaah. Oemdat oel-ahkaam Kitaab as-siyaam Boek van het vasten Met de uitleg van Shaykh Ahmad ibn Yahyaa an-nadjmie Deel 3 Dit derde deel omvat: Het in staat zijn van grote onreinheid wanneer al-fadjr je reeds

Nadere informatie

De Islam beveelt ons bescheidenheid en nederigheid en verwerpt hoogmoedigheid

De Islam beveelt ons bescheidenheid en nederigheid en verwerpt hoogmoedigheid De Islam beveelt ons bescheidenheid en nederigheid en verwerpt hoogmoedigheid Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal (MICR) Vrijdagpreek Imam Charif Slimani 20/01/2017 Beste gelovigen, dit is de vijfde

Nadere informatie

ADVIES AAN DE JONGEREN DIE NAAR SYRIË VERTREKKEN.

ADVIES AAN DE JONGEREN DIE NAAR SYRIË VERTREKKEN. ADVIES AAN DE JONGEREN DIE NAAR SYRIË VERTREKKEN. DOOR DE NOBELE SHAYKH MOHAMMED BIN OMAR BAAZMOEL ( H A F I D A H O E L L A A H ) Vraagsteller uit Nederland: De laatste tijd vindt er een oproep plaats

Nadere informatie

Verzamelt en geschreven door. Shaykh Abu Umar

Verzamelt en geschreven door. Shaykh Abu Umar Miratul Anbia Erfenis der profeten Verzamelt en geschreven door Shaykh Abu Umar At-Tibyan Publications Deel 1 "Laa ilaaha illallaah" Er is geen ilaah (god, macht, kracht) dan Allaah La ilaha illallah Moge

Nadere informatie

De ziekte van het hart en de genezing daarvan

De ziekte van het hart en de genezing daarvan De ziekte van het hart en de genezing daarvan ] لونلدية - dutch [ nederlands - Shaykh Sa ied ibn Alie ibn Wahf al-qahtaanie revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 مرض القلب و علاجه» بالة اهلونلدية «خ

Nadere informatie

Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal

Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Preek offerfeest 12/09/2016 Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal ب س م هللا الر ح من الر ح يم الحمد هلل رب العالمين والصالة والسالم

Nadere informatie

Omdat Hij als Enige de Namen en de Eigenschappen bezit die door perfectie en volmaaktheid worden gekenmerkt.

Omdat Hij als Enige de Namen en de Eigenschappen bezit die door perfectie en volmaaktheid worden gekenmerkt. Tafsier (les 1) De heilige Koran bevat 114 hoofdstukken. Soerat al-faatihah is het eerste hoofdstuk waarmee de heilige Koran begint. Deze soerah is Madaniyyah. We hebben twee soorten categorieën soerah

Nadere informatie

De Vier Principes رحمه Auteur: Shaychoel-Islaam Mohammad bin Abdoel-Wahhaab

De Vier Principes رحمه Auteur: Shaychoel-Islaam Mohammad bin Abdoel-Wahhaab De Vier Principes رحمه Auteur: Shaychoel-Islaam Mohammad bin Abdoel-Wahhaab االله In de Naam van Allaah de Barmhartigste de Genadevolste Ik vraag Allaah, de Vrijgevigste, de Heer van de geweldige Troon,

Nadere informatie

50 vragen en antwoorden over Tawheed

50 vragen en antwoorden over Tawheed 50 vragen en antwoorden over Tawheed Door: Sheikh-oel-Islaam Mohammed ibn 'Abdoel-Wahaab V1. Wie is jouw Rabb? (de Heer, de Schepper etc.) A. Mijn Rabb is Allah Die mij geschapen heeft en alles dat bestaat.

Nadere informatie

Dat verplicht is voor elke moslim om te geloven

Dat verplicht is voor elke moslim om te geloven DE CORRECTE UNIEK Dit schrijfwerk omvat verschillende facetten van de geloofsleer, van de categorieën van Tawheed tot de waarschuwing voor het zitten met de mensen van begeerten. Dit boek is dan ook uniek

Nadere informatie

Islam is verstandelijk te bewijzen

Islam is verstandelijk te bewijzen Islam is verstandelijk te bewijzen [لونلدية - dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.svalfurqan.nl 2014-1435 ب«إثبات صحة الا سلام بالا دلة العقلية الل اهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد

Nadere informatie

Tawhied. Voor kinderen. Dr. Saleh As -Saleh. Niveau 2. 8-12 jaar

Tawhied. Voor kinderen. Dr. Saleh As -Saleh. Niveau 2. 8-12 jaar Tawhied Voor kinderen Dr. Saleh As -Saleh Niveau 2 8-12 jaar In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle Ik getuig dat er geen God het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allaah. En ik getuig

Nadere informatie

Het oordeel over het vieren van de profetische geboorte. -rahiemaho Allaah- Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/8325

Het oordeel over het vieren van de profetische geboorte. -rahiemaho Allaah- Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/8325 -rahiemaho Allaah- Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/8325 Het oordeel over het vieren van de profetische geboorte Alle lof is aan Allaah en de prijzingen en de vrede over de boodschapper van Allaah, zijn

Nadere informatie

Parels van de Ramaḋān Auteur: Ṣayg Aḥmad Ibn Mūsā Ibn Jibrīl Vertaling: Millatu Ibrāhīm Publicaties Datum: Rabī Al- Āgir, 1439H.

Parels van de Ramaḋān Auteur: Ṣayg Aḥmad Ibn Mūsā Ibn Jibrīl Vertaling: Millatu Ibrāhīm Publicaties Datum: Rabī Al- Āgir, 1439H. In de naam van Allāh, de Barmhartige, de Genadevolle. Titel: Parels van de Ramaḋān Auteur: Ṣayg Aḥmad Ibn Mūsā Ibn Jibrīl Vertaling: Millatu Ibrāhīm Publicaties Datum: Rabī Al- Āgir, 1439H. Facebook Vimeo

Nadere informatie

Waarom Zijn Wij Hier?

Waarom Zijn Wij Hier? Waarom Zijn Wij Hier? In de naam van de Almachtige God, de Genadevolle, Degene Die de hemelen en de aarde en alles wat zich daarin bevindt heeft geschapen, de Enige die de aanbidding van de mens verdient.

Nadere informatie

Het kennen van Allah

Het kennen van Allah Tawheed Voor kinderen (niveau 1) Het kennen van Allah Dr. Saleh As-saleh Sha baan 1426 September 2005 In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle Hoofdstuk 1 Wie is Allah? Allah is Ar-Rabb (De Enige

Nadere informatie

جميع الحقوق محفوظة للمؤلف Copyright 2017 د عم D5 و تصفية الصعوبات الكتابية... 69

جميع الحقوق محفوظة للمؤلف   Copyright 2017 د عم D5 و تصفية الصعوبات الكتابية... 69 الفهرس Inhoudsopage الصفحة الحروف الوحدات ر... 5 ت... 7 م... 9 ب... 11 ل... 13 س... 15 1 2... 17 د عم D 1 أ... 19 ي... 21 ن... 23 د... 25 ف... 27 ع... 29 د عم... D 2 31 ح... 33 و... 35 ط... 37 ق... 39

Nadere informatie

Uit Mulakhas al-fiqhie van Shaykh Saalih al Fawzaan

Uit Mulakhas al-fiqhie van Shaykh Saalih al Fawzaan Hoofdstuk over de siwâk en de eigenschappen van al-fitrah Uit Mulakhas al-fiqhie van Shaykh Saalih al Fawzaan De moeder der gelovigen, Â-isha, moge Allâh tevreden over haar zijn, leverde over dat de Profeet

Nadere informatie

Stichting As-Sunnah December 2017 / Rabie Al-Awwal 1439 H. Uitgeverij: As-Sunnah. Titel: Het vieren van de verjaardag van de Profeet

Stichting As-Sunnah December 2017 / Rabie Al-Awwal 1439 H. Uitgeverij: As-Sunnah. Titel: Het vieren van de verjaardag van de Profeet Stichting As-Sunnah December 2017 / Rabie Al-Awwal 1439 H Uitgeverij: As-Sunnah Titel: Het vieren van de verjaardag van de Profeet Auteur: Mohammed Ibn Alie Amaan Al-Djaamie Vertaald door: Walid Abu Abdillaah

Nadere informatie

Bron: http://understand-islam.net/site/index.php?option=com_content&view=article&id=28&itemid=43

Bron: http://understand-islam.net/site/index.php?option=com_content&view=article&id=28&itemid=43 Dit is het verhaal van Profeet Saalih عليه سلام en zijn volk dat bekend stond als Thamoed. Ze woonden in het noordwestelijke deel van Arabie en ze stonden bekend om het hebben van veel vee en landbouw.

Nadere informatie

uit Adwaa oe min fataawaa Shaykh oel Islaam ibn Taymiyyah fiel Aqeedah 1 verzameld door Shaykh Saalih al Fawzaan

uit Adwaa oe min fataawaa Shaykh oel Islaam ibn Taymiyyah fiel Aqeedah 1 verzameld door Shaykh Saalih al Fawzaan Profijtvolle punten uit de Uitspraak van de Meest Verhevene Leid ons op het rechte pad uit Adwaa oe min fataawaa Shaykh oel Islaam ibn Taymiyyah fiel Aqeedah 1 verzameld door Shaykh Saalih al Fawzaan Vertaling

Nadere informatie

Inleiding tot de Soennah

Inleiding tot de Soennah Inleiding tot de Soennah [لونلدية - dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah 2014-1435 دخل إىل السنة «للغة اهلونلدية» مراجعة: ياس أبو عبد االله 2014-1435 In naam van Allah, de Barmhartige, de

Nadere informatie

- Uitleg van de Vier Principes

- Uitleg van de Vier Principes Sharh Al Qawaa id ul Arba ah - Uitleg van de Vier Principes Shaikh ul Islaam Muhammed ibn AbdelWahhaab (gest.1206h) Uitleg door : Shaych Zayd Ibn Mohammed al Madkhalee hafidahoellaah. Vertaald door : Selefienederland.nl

Nadere informatie

Het onvermogen van de doden om te horen Uit: Mysteries of the Soul Expounded door Abu Bilal Mustafah al-kanadi rahimahullah

Het onvermogen van de doden om te horen Uit: Mysteries of the Soul Expounded door Abu Bilal Mustafah al-kanadi rahimahullah Het onvermogen van de doden om te horen Uit: Mysteries of the Soul Expounded door Abu Bilal Mustafah al-kanadi rahimahullah Vertaling : Aboe Abdir-Rahmaan Nagekeken en gepubliceerd : Selefienederland Inleiding

Nadere informatie

1 أ خ ذ ت ن 2 e p mv v 2 ق ر أ 3 e p ev m

1 أ خ ذ ت ن 2 e p mv v 2 ق ر أ 3 e p ev m Arabisch voor beginners, deel 1 Les 6 ANTWOORDEN OP DE OEFENINGEN (pp. 107-112) Oefening 1 Lees de werkwoordsvormen van de woordenlijst in les 6.2.3 hardop (werkwoorden, klinker na R2 = a). Bedenk dat

Nadere informatie

De noodzaak van de bai at

De noodzaak van de bai at De noodzaak van de bai at Maulana Muhammad Ali Vertaald door A.S. Hoeseni en R. Ghafoerkhan Er is best wel een groot aantal mensen dat toegeeft dat de Ahmadiyya Beweging op het correcte pad is, maar er

Nadere informatie

Hoe kun je je bekeren tot de Islaam?

Hoe kun je je bekeren tot de Islaam? De Profeet Mohammed (vzmh) heeft de laatste en universele boodschap van God gekregen. Voor de boodschap aan de Profeet Mohammed (vzmh) heeft God zich aan veel Profeten (vzmh) geopenbaard. Volgens een overlevering

Nadere informatie

Millatu Ibrāhīm Publicaties

Millatu Ibrāhīm Publicaties In de naam van Allāh, de Barmhartige, de Genadevolle. Titel: De vier principes, wat onderscheid maakt tussen de religie van de Muslimīn en de religie van de seculieren. Auteur: Ṣayg Alī al-guḋayr. Vertaling:.

Nadere informatie

De schepping. Ter illustratie moeten we eerst beginnen met deze hadieth van profeet Mohammed (vzmh)*:

De schepping. Ter illustratie moeten we eerst beginnen met deze hadieth van profeet Mohammed (vzmh)*: De schepping De schepping van Allah (swt)* is een klein woord voor een onvoorstelbaar weids begrip. In dit deel worden de verschillende scheppingsonderdelen en scheppingswijzen nader bekeken. Ook maken

Nadere informatie

Grondbeginselen van de geloofsleer Aqidah

Grondbeginselen van de geloofsleer Aqidah Grondbeginselen van de geloofsleer Aqidah العقيدة و أصوهلا Door: Mohamed Akhenakh, Noureddine Mansouri. Revisie: Aboe Abdillah Al-belgikie مراجعة : أبوعبد االله اكلجييك Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyadh)

Nadere informatie

De Farao kende de aard van dit soort mensen en daarom zei hij tegen hen, om hen gerust te stellen en hen te verheugen:

De Farao kende de aard van dit soort mensen en daarom zei hij tegen hen, om hen gerust te stellen en hen te verheugen: Downloaded from: justpaste.it/musaendetovenaars Musa en de tovenaars: De tovenaars zijn degenen die door de Farao gebracht werden, zodat hij aan de mensen kon bewijzen dat Moesa (Mozes, vrede zij met hem)

Nadere informatie

Het standpunt van de Islam ten opzichte van terrorisme

Het standpunt van de Islam ten opzichte van terrorisme Downloaded from: justpaste.it/j8m8 Het standpunt van de Islam ten opzichte van terrorisme De Islam, de religie van genade, staat terrorisme niet toe. Eén van de betekenissen van het stamwoord van Islam

Nadere informatie

*Het woord verdwaalden wordt slechts als beschrijving en beslist niet als een belediging bedoeld. Geen misdaad الضحى. Categorieën van verdwaalden

*Het woord verdwaalden wordt slechts als beschrijving en beslist niet als een belediging bedoeld. Geen misdaad الضحى. Categorieën van verdwaalden الضآلين * verdwaalden De Noch echte gelovigen noch echte ongelovigen! Dit zijn alle afwijkende categorieën van het rechte pad. Dit is de derde en tevens de grootste groep onder de mensen. Het pad van de

Nadere informatie

Wanneer iemand een moslim wil worden. revisie: Yassien Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) Islam voor iedereen

Wanneer iemand een moslim wil worden. revisie: Yassien Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) Islam voor iedereen Wanneer iemand een moslim wil worden ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen يف يصبح املرء مسلما» باللغةهلونلدية «مراجعة:

Nadere informatie

Oplossingen van de oefeningen

Oplossingen van de oefeningen Leergrammatica Arabisch Oplossingen van de oefeningen bij Les 11 t/m 20 Corné Hanssen Deze oplossingen horen bij de Leergrammatica Arabisch van Corné Hanssen. 2007 Uitgeverij Coutinho b.v. Alle rechten

Nadere informatie