techniekgebouw drachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "techniekgebouw drachten"

Transcriptie

1 techniekgebouw drachten

2

3 van wens naar werkelijkheid Met ingang van het schooljaar is het tweede gebouw van de campus van ROC Friese Poort in Drachten in gebruik genomen; het techniekgebouw. Enorm trots zijn wij op het prachtige, nieuwe gebouw dat ambitie uitstraalt en waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Het gebouw biedt ruimte aan ruim 800 techniekstudenten, 150 deelnemers uit het contractonderwijs en 65 medewerkers. De medewerkers èn studenten zijn trots op het gebouw en blij met hun nieuwe werkplek: Het is een ruimtelijk en transparant gebouw, met een frisse kleur groen en een prettig klimaat. Dit draagt bij aan een prettige werksfeer, aldus een van de medewerkers. Het gebouw is in architectonisch en technisch opzicht bijzonder te noemen. Het gebouw biedt een goede exposure van hetgeen techniek te bieden heeft. Zo zijn delen van de schacht open gelaten waardoor technieken zoals het leidingwerk en installaties zichtbaar zijn. Bovendien biedt de architectuur, het open en transparante karakter van het gebouw, in één oogopslag duidelijkheid over de opleidingen die er gevestigd zijn. Dit fotoboek toont de bijzonderheden van het gebouw en het maakt duidelijk waarom wij zo trots zijn om in dit gebouw studenten op te leiden voor een mooie toekomst in de techniek. Folkert Sonsma, Vestigingsdirecteur

4 realisatie campus In 2010 koos ROC Friese Poort ervoor haar onderwijs in Drachten in één campusterrein samen te voegen met vier zelfstandige gebouwen. Kleinschaligheid binnen grootschaligheid was daarbij het vertrekpunt. Elk gebouw heeft een eigen identiteit die past bij de activiteiten en het karakter van de desbetreffende opleidingen. De kleinschaligheid van vier gebouwen doet recht aan de ambitie van ROC Friese Poort een persoonlijke en betrokken school te zijn, met andere woorden, men kent elkaar. In 2012 opende burgemeester dhr. Van Bekkum het eerste gebouw op de campus, het gebouw voor Kunst en Cultuur. Tevens werd het startsein gegeven voor de aanleg van het volledige campusterrein. In 2012 werd ook gestart met het tweede gebouw het gebouw voor Techniek, dat in november 2013 officieel werd geopend door ruimtevaarder en techniekambassadeur André Kuipers. In 2017 zal de campus bestaan uit vier gebouwen.

5 GEBOUW VOOR TECHNIEK DOEL In het voorbereidingstraject van de nieuwbouw zijn termen als actief leren, ontmoeten en een sterke identiteit gekozen als uitgangspunt voor het ontwerp van het gebouw.

6 actief leren In het onderwijsconcept Actief Leren heeft de student binnen de opleiding een actieve taak. De leeromgeving is zodanig ingericht dat het de student extra motiveert. Een betekenisvolle en contextrijke omgeving betekent dat studenten worden ondergedompeld in een echte werkomgeving en dat de praktijk wordt binnen gehaald.

7 Leren op maat Binnen het onderwijsconcept Actief Leren staat de loopbaan van de student centraal. De student stelt voor een deel zijn eigen studieprogramma samen. Een goede intake en begeleiding zijn van groot belang. Goede voorzieningen om zelfstandig te kunnen werken en grote flexibiliteit zien we terug in het ontwerp van het techniekgebouw.

8 Contextrijke omgeving Leren vindt plaats door te doen. Het vormgeven van een uitdagende, levensechte omgeving is van wezenlijk belang bij het stimuleren van de studenten. De beroepspraktijk is binnen het gebouw goed zichtbaar. De contextrijke leeromgeving brengt een eigen karakter en herkenbaarheid van het gebouw met zich mee, waarmee studenten zich identificeren.

9 ontmoeten Ontmoeting neemt een belangrijke plaats in op de campus, maar ook binnen het techniekgebouw. Het onderhouden en versterken van het wij-gevoel op de campus vraagt om het leggen van onverwachte verbindingen en het mogelijk maken van verrassende ontmoetingen. De structuur van de campus, maar ook de afzonderlijke gebouwdelen stimuleren ontmoeting tussen medewerkers en studenten, studenten en bezoekers en tussen medewerkers onderling. Ieder gebouw heeft bijvoorbeeld een campusoverstijgende voorziening, waardoor medewerkers en studenten van elkaar afhankelijk zijn.

10 GEZONDE SCHOOLKANTINE ROC Friese Poort is een voorloper met de gezonde schoolkantine. School is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzamer voedsel. De kantine kan jongeren helpen een gezond eetpatroon te ontwikkelen en gezonde gewoontes aan te leren. Daarnaast wil ROC Friese Poort duurzaam denken en handelen bevorderen. Hierbij wordt aandacht besteed aan een duurzaam inkoopbeleid en toename van het gebruik van biologische en fairtrade producten.

11 gastvrijheid in open omgeving Het campusterrein is toegankelijk, uitnodigend en overzichtelijk. Bezoekers weten snel hun weg te vinden en ontvangen service daar en wanneer ze die nodig hebben. Het techniekgebouw is herkenbaar, open, uitnodigend en heeft een verzorgde uitstraling. De grote open ruimtes tonen het praktisch onderwijs aan bezoekers en studenten uit andere opleidingen.

12 UITSTRALING NAAR REGIO Techniekonderwijs is de startmotor voor jonge talenten èn volwassenen. Zij krijgen bij ROC Friese Poort de kans om te leren, innoveren en te ondernemen. Mede door de centrale ligging van het techniekgebouw en het groot aantal jongeren èn volwassenen dat onderwijs volgt, wil ROC Friese Poort zich profileren als belangrijke speler in de brede regio waar veel wordt geïnvesteerd in innovatie en ontwikkeling.

13 SAMENVATTING ONTWERP ROC Friese Poort heeft bij de start van het nieuwbouwtraject een duidelijke ambitie geformuleerd; wensen en eisen waaraan het techniekgebouw moest voldoen. Wens is dat de opleiding zich zowel naar de gebruiker, als naar de omgeving, tentoonstelt en uitnodigend opstelt. Exposure, overzicht, openheid, duurzaamheid en nieuwsgierigheid zijn essentiële factoren die zijn ingezet voor het ruimtelijk concept van het nieuwe gebouw. Door de vloeren met vides ten opzichte van elkaar te verdraaien, ontstaat een kwalitatief hoogwaardige, ruimtelijke, centrale ruimte, die over alle lagen van het gebouw te ervaren is. Hierdoor zijn alle verdiepingen in verticaal opzicht met elkaar verbonden. 01 / visie op de opgave en ambitieniveau 1. volume 2. programma 3. introducties vides 4. verdraaiing vides Nieuwbouw sector Techniek ROC Friese Poort Drachten welkom Q Q Q Q Q verankering in locatie exposure ruimtelijkheid & overzicht daglicht, leefbaarheid & binnenklimaat

14 02 / theorie 01 / instructie & praktijk / fijn 00 / instructie & praktijk / grof verdeling programma 1 relatie praktijk? welkom? o zomer 61,9 introductie centraal hart 1 o winter 15,1 overzicht = exposure ruimtelijke modellen per bouwlaag (VO) ONTWERP Zichtlijnen over en weer zorgen voor overzicht binnen het gebouw. Transparante gevels markeren de overhoekse vides aan de buitenzijde van het gebouw en doet het gebouw verankeren in zijn omgeving. De positie van de overhoekse vitrines maakt het mogelijk daglicht tot diep in het gebouw door te laten dringen. Dit beïnvloedt het binnenklimaat positief waardoor er een gezond en leefbare leeromgeving ontstaat. Kortom; een eenvoudig ruimtelijk concept met een krachtig en integraal resultaat, waardoor de ambitie van de opdrachtgever gewaarborgd is.

15 bim BIM staat voor Bouw Informatie Model. Een nieuwe manier van werken in de bouw, die helpt om de verschillende schakels in de bouwketen met elkaar te verbinden en efficiënter te werken. In de voorbereidingsfase is voor de nieuwbouw de BIMmethode ingezet om transactiekosten en faalkosten te beperken. Door in de voorbereidingsfase BIM te gebruiken, konden in een vroeg stadium knelpunten worden opgelost. Doordat definities voor iedere partij gelijk en toegankelijk zijn, kon er meer kwaliteit geleverd worden.

16 klimaatbeheersing De betonconstructie van het gebouw wordt gebruikt voor de verwarming en koeling van het gebouw, genaamd betonkernactivering. Hiervoor is ca. 35 km aan leidingwerk in de vloer opgenomen. De verwarming en koeling is verdeeld in zones, gerelateerd aan de gevels. Zo wordt er per gevel bijgeregeld wanneer de temperatuur oploopt als gevolg van de zoninvloed. De school wordt geventileerd middels een gebalanceerd ventilatiesysteem. Dit houdt in dat er middels een luchtbehandelingkast verse lucht in de school wordt toegevoerd en de verontreinigde lucht wordt afgezogen. In de luchtbehandelingkast wordt de warmte onttrokken uit de afgevoerde lucht die weer toegevoegd wordt aan de toevoerlucht. Per uur wordt er maximaal m3 lucht toe- en afgevoerd in het gebouw. Wanneer de bezetting binnen het gebouw afneemt, neemt de capaciteit van de ventilatie ook af. Op deze manier wordt er nooit meer dan benodigd geventileerd en dus minder energie verbruikt.

17

18 hoogste punt In mei 2013 bereikt het techniekgebouw z n hoogste punt. Traditiegetrouw werd de vlag gehesen en werd er getrakteerd op de bouwplaats. De heer Folkert Sonsma, vestigingsdirecteur van ROC Friese Poort in Drachten, deelde knapzakken uit met daarin oa. heerlijk belegde broodjes die werden gemaakt door studenten van de opleiding Horeca.

19 CONSTRUCTIE De constructie van het gebouw is zoveel mogelijk in het zicht gelaten. De hoofddraagconstructie bestaat uit betonskelet, opgebouwd uit prefab betonnen kolommen met in het werk gestorte vloeren. Door deze constructieopzet ontstaat een flexibel gebouw. Ter plaatse van de kolommen zijn in de vloeren verzwaringen toegepast, de zogenaamde kolomkoppen. Door het toepassen van de kolomkoppen kunnen de vloeren dunner uitgevoerd worden. Het dunner uitvoeren van de vloeren bespaart gewicht wat voor de fundering gunstig is.

20

21 LEERLINGBOUWPLAATS In ieder bestek voor grote bouwprojecten heeft ROC Friese Poort opgenomen dat er een leerlingenbouwplaats moet zijn. Dit betekent dat de aannemer verplicht is stagiairs van de school in te zetten. Want wat is er nou leuker en leerzamer dan meewerken aan je eigen schoolgebouw en om het werken op een bouwplaats op deze manier te ervaren. In totaal zijn er dagelijks vijftien studenten van ROC Friese Poort actief geweest als stagiair gedurende de bouw.

22 SPILTRAP Het meest in het oogspringende onderdeel van het gebouw is de spiltrap, de kern van het gebouw die alle verdiepingen met elkaar verbindt. De constructie van de spiltrap is volledig in staal uitgevoerd. Door de specifieke vorm en grootte van de diameter van de trap in combinatie met de beperkte mogelijkheid van opleggingen, is voor de dimensionering gebruik gemaakt van een 3D-rekenprogramma. De stabiliteit en stijfheid van de trap wordt gewaarborgd door de leuning van de trap in combinatie met de tussengelaste traptreden. Voor zowel de leuning als de traptreden is plaatstaal gebruikt. De opleggingen cq. steunpunten van de trap zijn gerealiseerd door consoles aan de vloer en een ophangstaaf aan de dakconstructie. Het totale gewicht van de trap bedraagt ca. 16 ton. De trap is in de afbouwfase in het werk gemonteerd en afgelast. Voor de montage is de trap in delen door de sparing in het dak aangebracht.

23

24 GREENCALC+ Dat het techniekgebouw een zeer duurzaam gebouw is, blijkt uit de uitzonderlijk hoge score op de milieu-index. De milieu-index van GreenCalc+ is een instrument waarmee de duurzaamheid van een gebouw in kaart kan worden gebracht. GreenCalc+ beoordeelt duurzaamheid op drie thema s: materiaalgebruik, watergebruik en energiegebruik. Deze thema s worden vertaald in een overzichtelijke score: de milieu-index. Voor de nieuwbouw is een milieu-index gebouw (MIG) berekend van 233. Dit heeft geresulteerd in een duurzaamheidslabel A. Met de berekende MIG-waarde van 233 scoort de nieuwbouw van de ROC Friese Poort qua duurzaamheid zeer goed ten opzichte van vergelijkbare gebouwen. De MIG-score en daarmee de duurzaamheid van het gebouw wordt in belangrijke mate bepaald door het energieverbruik. Voor het techniekgebouw is het toepassen van een WKO-systeem in combinatie met warmteterugwinning voor de ventilatie alsmede de goede isolatie van het gebouw maatgevend. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting en wordt groene energie opgewekt middels zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw. Het energieverbruik van het gebouw is circa 30% lager dan wettelijk toelaatbaar wordt geacht.

25

26 technieksfeer Met de nieuwe huisvesting voor de technische opleidingen wil ROC Friese Poort een gebouw realiseren dat goede exposure biedt van hetgeen techniek te bieden heeft. Er is gekozen voor het zichtbaar maken van werkstukken en bemonstering om bij te dragen aan een echte technieksfeer. IWWn de praktijklokalen is dit goed te ervaren. Maar er zijn bijvoorbeeld ook delen van de schacht open gelaten waardoor technieken zoals het leidingwerk en installaties zichtbaar zijn. In de toiletruimten is bijzonder tegelwerk aangebracht. Kenmerkende elementen uit het bouwproces zijn op foto vastgelegd en als filmstrip tentoongesteld op het tegelwerk. Dit daagt uit tot nadenken en werkt als een stimulans voor studenten.

27

28

29 ZONNEPANELEN Op het dak van de nieuwbouw zijn 220 zonnepanelen geplaatst. De zonnepanelen wekken in totaal kwh op. Dit is ongeveer 10% van het totale elektriciteitsverbruik van het gehele gebouw. Naast de 220 zonnepanelen worden er nog negen zonnepanelen geplaatst, die specifiek gebruikt worden voor lesdoeleinden. De negen panelen zijn van diverse kwaliteit en kostprijs. Studenten van de techniekopleidingen kunnen hierdoor, naast het fysieke installatiewerk, bijvoorbeeld testen welke zonnepanelen het hoogste rendement hebben en in welke stand het paneel geplaatst dient te worden om dit rendement te behalen.

30

31 INTERIEUR Het interieur kent een combinatie van warme, natuurlijke en robuuste materialen en een frisse accentkleur. De hoofddraagconstructies met betonkolommen en de centrale kern midden in het gebouw zijn uitgevoerd in schoon beton en verbeelden de dragende functie van het gebouw en het robuuste karakter van de bouwpraktijk. De basis is zwart en wit. Binnen de centrale kern is een groene kleur toegepast die de routing en de oriëntatie binnen het gebouw ondersteunt. Groen komt ook voor in de vloerafwerking, signing en het meubilair. De inrichtingselementen, zoals de entreebalie, docentenwerkplekken en kasten, zijn uitgevoerd in hout. Dit geeft een warme en vriendelijke uitstraling aan het totale interieur en verbeeldt het gebruik van bouwmaterialen.

32 DE MEDEWERKERS BINNEN HET TECHNIEKGEBOUW

33

34 bouwteam opdrachtgever: College van Bestuur ROC Friese Poort Leeuwarden procesbegeleiding: ICS Adviseurs Zwolle architect: Wind Architecten Adviseurs Drachten adviseur constructies: Ingenieursbureau Goudstikker-de Vries Sneek adviseur installaties: Adviesbureau Sijperda-Hardy IJlst bouwkundig aannemer: Bouwgroep Dijkstra Draisma Dokkum bouwtoezicht: ICS worksitemanagement Zwolle elektrotechnische intallaties: Cofely Noord technisch dienstverlener Roden werktuigbouwkundige installaties: Ruitenbeek Installatietechnieken Hoogeveen interieur: Wind Architecten Adviseurs Drachten fotografie: Gerard van Beek Drachten

Gebouw met karakter en hart

Gebouw met karakter en hart ONDERWIJS ONDERWIJS Gebouw met karakter en hart Spannend van buiten, intiem van binnen dat moest het nieuwe gebouw van de opleiding Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort worden. DP6 architectuurstudio koos

Nadere informatie

EEN NIEUW STADHUIS VOOR ALLE WEERTENAREN

EEN NIEUW STADHUIS VOOR ALLE WEERTENAREN EEN NIEUW STADHUIS VOOR ALLE WEERTENAREN BURGEMEESTER JOS HEIJMANS Trots op ons nieuwe stadhuis Onze mooie stad Weert heeft een prachtig nieuw stadhuis. Daar zijn we trots op. De gemeente raad koos na

Nadere informatie

INZENDING ARC AWARD ARCHITECTUUR 2015 ROC FRIESE POORT, SECTOR ZORG & WELZIJN NIEUWBOUW GEBOUW VOOR ROC ZORG & WELZIJN EN CAMPUSTERREIN

INZENDING ARC AWARD ARCHITECTUUR 2015 ROC FRIESE POORT, SECTOR ZORG & WELZIJN NIEUWBOUW GEBOUW VOOR ROC ZORG & WELZIJN EN CAMPUSTERREIN NIEUWBOUW GEBOUW VOOR ROC ZORG & WELZIJN EN CAMPUSTERREIN NAAM PROJECT ROC Friese Poort, sector Zorg & Welzijn PLAATS Drachten ONTWERP DP6 architectuurstudio Doelenplein 6 2611 BP Delft Postbus 2969 2601

Nadere informatie

SPORTCOMPLEX MIDDELSTUM

SPORTCOMPLEX MIDDELSTUM MAANDAG 7 APRIL 2014 WOENSDAG 11 JUNI 2014 STEDENBOUW & ARCHITECTUUR STEDENBOUW & ARCHITECTUUR Kenmerken locatie - rand van woonwijk, maar toch centraal en goed bereikbaar; - woonwijk met dorps en kleinschalig

Nadere informatie

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen!

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! snelle realisatie in duurzame renovatie Met Renolution is uw woningbezit verrassend snel

Nadere informatie

Marijn Emanuel van RAU architecten Amsterdam

Marijn Emanuel van RAU architecten Amsterdam Marijn Emanuel van RAU architecten Amsterdam ALGEMENE TEKSTEN Het Revius wordt beleefd als een warme school, waar je thuis bent als leerling en leraar. De gemeenschappelijke activiteiten spelen zich centraal

Nadere informatie

3 Basisscholen Getsewoud

3 Basisscholen Getsewoud 3 Basisscholen Getsewoud Basisscholen Getsewoud 3 scholen onder 1 dak Flexibiliteit Getsewoud is een grote nieuwbouwwijk in Nieuw Vennep, een onderdeel van de gemeente Haarlemmermeer. Het scholencomplex

Nadere informatie

Slimline Technische Informatie. brochurea4 Techniek SlimLineRBui1 1 27-03-2008 13:18:41

Slimline Technische Informatie. brochurea4 Techniek SlimLineRBui1 1 27-03-2008 13:18:41 Slimline Technische Informatie brochurea4 Techniek SlimLineRBui1 1 27-03-2008 13:18:41 Inleiding Slimline is een unieke combinatie van plafond, installatieruimte en topvloer. Slimline is dunner, lichter

Nadere informatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie werken De ClimaRad Comfort Solution meet en regelt het binnenklimaat per ruimte, zonder dat uw medewerkers hier iets

Nadere informatie

Technische informatie. kantoren

Technische informatie. kantoren Technische informatie kantoren appartementen bestaande fundering Inleiding Renovatieprojecten Slimline is een unieke combinatie van plafond, installatieruimte en topvloer. Slimline is dunner, lichter en

Nadere informatie

Nieuwe kenmerkende woontoren in centrum Emmen Soepel lopend treintje Vaker een constructeur op de bouwplaats bij kenmerkende constructieve details

Nieuwe kenmerkende woontoren in centrum Emmen Soepel lopend treintje Vaker een constructeur op de bouwplaats bij kenmerkende constructieve details 20 Zorg Nieuwe Zorg kenmerkende woontoren in centrum Emmen Wie de nieuwe woontoren van acht verdiepingen Zuidesch in het centrum van Emmen ziet staan, zal vooral de rond gevormde buitenmuren opvallen.

Nadere informatie

MBO COLLEGE NOORD AMSTERDAM

MBO COLLEGE NOORD AMSTERDAM MBO COLLEGE NOORD AMSTERDAM Burton Hamfelt Architectuur Stedebouw Prototypes OeverZaaijer architectuur en stedebouw Het MBO College Noord wordt één van de publiekstrekkers van het geheel vernieuwde centrumgebied

Nadere informatie

WATERINGSE VELD COLLEGE

WATERINGSE VELD COLLEGE Fotografie: Rob Hoekstra WATERINGSE VELD COLLEGE Het Wateringse Veld College is een school voor voortgezet onderwijs voor 1200 leerlingen en heeft tevens buurtfuncties. Het onderwijs wordt gegeven in de

Nadere informatie

Technische informatie

Technische informatie Technische informatie kantoren appartementen bestaande fundering INLEIDING Slimline is een unieke combinatie van plafond, installatieruimte en topvloer. Slimline is dunner, lichter en duurzamer dan alternatieve

Nadere informatie

Avans Hogeschool. Breda

Avans Hogeschool. Breda Avans Hogeschool Breda Avans Hogeschool Breda Situatie Renovatie en nieuwbouw Het project betreft een complete renovatie en omvangrijke nieuwbouw van de Avans Hogeschool te Breda. Met de nieuwbouw wordt

Nadere informatie

Interieur kantoorruimte te Tubbergen

Interieur kantoorruimte te Tubbergen Interieur kantoorruimte te Tubbergen Projectnummer: 09-292 Deze kantoorruimte staat aan de rand van het industrieterrein in Tubbergen. De indeling van deze kantoorruimte is zorgvuldig ontworpen naar de

Nadere informatie

Steek Energie in je huis

Steek Energie in je huis Steek Energie in je huis 9 oktober 2012 Breda 1 Bouwbedrijf Boot B.V. Bouwbedrijf Boot is actief in de woningbouw (particulier, ontwikkeling), zorg huisvesting en utiliteit (scholen, kantoren, bedrijfsgebouwen).

Nadere informatie

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen PHP-leden die meewerkten aan dit project: Architectuur: A2M architecten Zetel CIT Blaton Zicht van de straatgevel; bron: A2M architecten 1. Context en doelstelling van het gebouw Het doel was een renovatie

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Introductie. Cita architecten zoekt naar het specifieke en bijzondere van een ontwerpopgave.

Introductie. Cita architecten zoekt naar het specifieke en bijzondere van een ontwerpopgave. Introductie Cita: architecten bna wordt gevormd door een team enthousiaste mensen. Wij zijn een middelgroot architecten bureau, dat ruim 25 jaar bestaat. Onze projecten variëren van grote complexe multifunctionele

Nadere informatie

Fluor. Architectenbureau Paul de Ruiter

Fluor. Architectenbureau Paul de Ruiter Fluor Architectenbureau Paul de Ruiter Een dynamisch kenniscentrum De robuuste, aluminium gevelstructuur in combinatie met een contrasterend warm en aangenaam interieur kenmerkt het nieuwe kantoor van

Nadere informatie

Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven

Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven DIRK ROOSENBURG PUBLIEKSPRIJS 2013 herbestemming Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven In november 2012 is de gerestaureerde en herbestemde Pastoor van Arskerk in Eindhoven in gebruik genomen. Om de fraaie

Nadere informatie

Ketelhuis Ceres TU/e eindhoven

Ketelhuis Ceres TU/e eindhoven Ketelhuis Ceres TU/e eindhoven Het ketelhuis Ceres behoort tot de 1e generatie gebouwen op de TU\e campus en is cultuurhistorisch een van de meest kenmerkende gebouwen. Door de technische vooruitgang is

Nadere informatie

Rechtbank Rotterdam 03 december 2015

Rechtbank Rotterdam 03 december 2015 Rijksvastgoedbedrijf Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties Beeldkwaliteit Rechtbank Rotterdam 03 december 2015 Inleiding In dit beeldkwaliteitplan worden de ambities voor de verschijning

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

inzending ARC15 Interieur Award Waal Vlaardingen

inzending ARC15 Interieur Award Waal Vlaardingen Waal Vlaardingen Opdrachtgever Waal, Vlaardingen Adres Schiedamsedijk 22, Vlaardingen Opgave herontwikkeling kantoorgebouw: interieur Ontwerp Van Ouwerkerk Architecten, Rotterdam Projectarchitect Arnold

Nadere informatie

Renovatie en nieuwbouw Rudolf Steiner College Rotterdam Een duurzame redding van de 100 jarige Ambachtsschool

Renovatie en nieuwbouw Rudolf Steiner College Rotterdam Een duurzame redding van de 100 jarige Ambachtsschool Renovatie en nieuwbouw Rudolf Steiner College Rotterdam Een duurzame redding van de 00 jarige Ambachtsschool Entreevide met bestaande trap. Gerenoveerde vleugel met hoofdentree aan de Tamboerstraat. Klassiek

Nadere informatie

nationale staalprijs 2012 BAG-A-BOX

nationale staalprijs 2012 BAG-A-BOX nationale staalprijs 2012 BAG-A-BOX ADRESGEGEVENS: Geert Hein van der Neut Polluxstraat 42 1363 VB Almere COURAGE architecten bna t +31 (0)55 360 55 63 u www.courage.nl Veenhuizerweg 207 f +31 (0)55 360

Nadere informatie

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k datum: 16-10-2013 ARCOM B.V. Postbus 381 3900 AJ Veenendaal Koningsschot 45 3905 PR Veenendaal T 0318 64 55 52 F 0318 66 88 52 E info@arcombv.nl I www.arcombv.nl Vraagstelling Door het bestuur van de school

Nadere informatie

UPC duurzaam kantoor en callcenter

UPC duurzaam kantoor en callcenter UPC duurzaam kantoor en callcenter Het UPC kantoor en callcenter in Leeuwarden heeft als eerste opgeleverde gebouw het BREEAM-NL Excellent certificaat ontvangen. Met een GPR score van 8.3 gemiddeld, is

Nadere informatie

Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Voor onafhankelijke informatie en advies over: Raoul Santibanez Voor onafhankelijke informatie en advies over: Energie besparen en energie opwekken Luchtkwaliteit in huis Comfortverbetering in huis Levensloopbestendig wonen Klimaat adaptief wonen Subsidies,

Nadere informatie

Figuur 1: impressie Rabobank Dommelstreek te Geldrop. Figuur 2: uitleg ontwerpconcept oorwarmers

Figuur 1: impressie Rabobank Dommelstreek te Geldrop. Figuur 2: uitleg ontwerpconcept oorwarmers Omschrijving van het project Rabobank Dommelstreek heeft in Geldrop het bestaand kantoor herontwikkeld. Er is een kantoor ontstaan met alle faciliteiten onder één dak. Een vernieuwde omgeving die beter

Nadere informatie

opdrachtgever Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

opdrachtgever Hogeschool van Arnhem en Nijmegen De Solar City ijmegen is een bijzonder en duurzaam gebouw rijker. Het I/O-gebouw is het nieuwe onderkomen van de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en ijmegen (HA). I/O is bij oplevering het

Nadere informatie

Kantoor familiebedrijf

Kantoor familiebedrijf Kantoor familiebedrijf Werken op een erf Na alle uitbreidingsmogelijkheden in een aantal aangrenzende panden langs een hoofdweg in een Brabants dorp volledig te hebben benut, zocht dit familiebedrijf naar

Nadere informatie

Duurzaam bouwen is innovatief denken... slim clubhuis.nl

Duurzaam bouwen is innovatief denken... slim clubhuis.nl Duurzaam bouwen is innovatief denken... Duurzaam bouwen =toekomstbestendig bouwen Duurzaam bouwen is goed voor mens, milieu en portemonnee: * mens; comfort, gezondheid, welzijn * milieu; biodiversiteit,

Nadere informatie

Zehnder WHR 918 De compacte ventilatie unit. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Zehnder WHR 918 De compacte ventilatie unit. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Zehnder WHR 918 De compacte ventilatie unit Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Minimale inbouwruimte garandeert maximaal frisse lucht Iedereen stelt prijs op een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Nadere informatie

interieur 3e verdieping gebouw H

interieur 3e verdieping gebouw H Erasmus Universiteit Rotterdam interieur 3e verdieping gebouw H jefvandenputte architectuur 1 2 opgave De opgave heeft betrekking op de 3e verdieping van gebouw H van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Nadere informatie

Opdrachtgever Locatie Oppervlakte Locatie Programma UNStudio Constructie Installaties Aannemer Landschapsarchitectuur Interieur

Opdrachtgever Locatie Oppervlakte Locatie Programma UNStudio Constructie Installaties Aannemer Landschapsarchitectuur Interieur MIRAI HOUSE Mirai House, het nieuwe kantoor- en laboratoriumgebouw voor farmaceutisch concern Astellas, vormt een nieuw centraal punt in het Bio Science Park in Leiden. Deze internationaal toonaangevende

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

KEIZERSGRACHT 8 1015 CN AMSTERDAM THE NETHERLANDS +31(0)20 8456190 OFFICE@MIRCK.EU

KEIZERSGRACHT 8 1015 CN AMSTERDAM THE NETHERLANDS +31(0)20 8456190 OFFICE@MIRCK.EU MIRCK ARCHITECTURE KEIZERSGRACHT 8 1015 CN AMSTERDAM THE NETHERLANDS +31(0)20 8456190 OFFICE@MIRCK.EU Titel: Opdrachtgever: Programma: Oppervlakte: Locatie: Architect: Team: Uitbreiding faculteit, Leiden

Nadere informatie

K I N J O Y K I N R O O I. 14 februari 2013

K I N J O Y K I N R O O I. 14 februari 2013 K I N J O Y K I N R O O I 14 februari 2013 I N D E X 1. LOCATIE 1.1 ligging projectgebied 1.2 locatie 1.3 bestaande situatie 1.5 ligging waterwoningen 2. EILAND 2.1 eiland 3. WATERWONING 3.1 situatie

Nadere informatie

Centrum voor Levenswetenschappen. Groningen

Centrum voor Levenswetenschappen. Groningen Centrum voor Levenswetenschappen Groningen Linnaeusborg Project Centrum voor Levenswetenschappen Opdrachtgever VGI, Rijksuniversiteit Groningen Projectarchitect Rudy Uytenhaak Tanja Buijs Linnaeusborg

Nadere informatie

DE NIEUWKOOPSE EILANDEN

DE NIEUWKOOPSE EILANDEN Contact: ev@vinkbouw.nl DE NIEUWKOOPSE EILANDEN FASE 1: 12 WONINGEN AAN DE PRACHTIGE NIEUWKOOPSE PLASSEN Ruimte om van te dromen INLEIDING Ook altijd graag aan het water willen wonen op een unieke plek,

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

nieuwe woning in Austerlitz

nieuwe woning in Austerlitz KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Austerlitz EPC0 7 woningen Thuis in het Loo De energie van morgen vandaag in huis EERB ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Betonkernactivering. Changing the climate for living

Betonkernactivering. Changing the climate for living Betonkernactivering Changing the climate for living 2 Hoofdstuk 4 Betonkernactivering Klimaatsystemen 3 RIHO Climate Systems Met betonkernactivering kan de energierekening tot wel 60% lager uitvallen Index

Nadere informatie

Energieleverende Gemeentewerf

Energieleverende Gemeentewerf Energieleverende Gemeentewerf Project: Adres: Opdrachtgever: Architect: Aannemer: Interieur: Constructie: Instal./bouwfysica: Duurzaamheid: Oplevering: Omvang: Bouwkosten: Gemeentewerf Stadsdeel Zuid Luchtvaartstraat

Nadere informatie

Laat uw medewerkers excelleren

Laat uw medewerkers excelleren Laat uw medewerkers excelleren LivingFacility realiseert en regisseert integraal facilitair management in grote kantooromgevingen en voor organisaties die actief zijn op meerdere locaties. Wij combineren

Nadere informatie

Wateringse Veld College Den Haag

Wateringse Veld College Den Haag Wateringse Veld College Den Haag Project Adres: Plaats: Telefoon: URL: Referentiebeeld: Missouri 1, 2548 HT Den Haag 070 3082500 http://www.sgzuidwest.org/ Bottom Line Verkeersruimten uitgevoerd met standaardelementen

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE. Faculteit Geowetenschappen te Utrecht 1 oktober 2017

VOORTGANGSRAPPORTAGE. Faculteit Geowetenschappen te Utrecht 1 oktober 2017 VOORTGANGSRAPPORTAGE Faculteit Geowetenschappen te Utrecht 1 oktober 2017 2017 Oktober De opdrachtgever, Universiteit Utrecht, zal in de maand oktober de vaste inrichting gaan plaatsen. Naast de vaste

Nadere informatie

Stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam. Licht en lucht in het Tuinstadhuis

Stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam. Licht en lucht in het Tuinstadhuis Stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam Licht en lucht in het Tuinstadhuis Het Tuinstadhuis In het Tuinstadhuis, een naoorlogs kantoorgebouw aan het Plein 40-45, brengt Fokkema & Partners voor het Amsterdamse

Nadere informatie

Grote verscheidenheid aan projecten in functie en omvang

Grote verscheidenheid aan projecten in functie en omvang Grote verscheidenheid aan projecten in functie en omvang Brede school Langedijk Ervaring met onderwijs en onderwijsgebouwen Brede School tzand Nominatie Scholenbouwprijs 2009 Kreileroord Brede school Klaverblad

Nadere informatie

DE ARCHITECT - MFA ZICHTWEI SIEBOLD NIJENHUIS ARCHITECTEN

DE ARCHITECT - MFA ZICHTWEI SIEBOLD NIJENHUIS ARCHITECTEN DE ARCHITECT - MFA ZICHTWEI MFA ZICHTWEI In Barendrecht is de Multifunctionele Accommodatie (MFA) Zichtwei betrokken door haar gebruikers. Deze accommodatie met overloopschool voor Dalton Lyceum Barendrecht

Nadere informatie

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE

Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE Uw innovatiepartner met drive NIEUWBOUW RENOVATIE TRANSFORMATIE EMERGO Bouwnovatie EMERGO werkt graag samen aan vernieuwende en realistische totaaloplossingen. Ons doel is dat u én wij ingenomen zijn met

Nadere informatie

Projectinformatie herontwikkeling Heineken Hoek

Projectinformatie herontwikkeling Heineken Hoek Projectinformatie herontwikkeling Heineken Hoek 20 mei 2016 Opdrachtgever: Architect: Constructeur: Installatieadviseur: Caransa Groep B.V. Heineken Nederland B.V. Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.

Nadere informatie

38 ALL ELECTRIC APPARTEMENTEN AAN DE NACHTEGAALSTRAAT IN DRACHTEN

38 ALL ELECTRIC APPARTEMENTEN AAN DE NACHTEGAALSTRAAT IN DRACHTEN 38 ALL ELECTRIC APPARTEMENTEN AAN DE NACHTEGAALSTRAAT IN DRACHTEN Door een gasexplosie in het appartementencomplex aan de Nachtegaalstraat in Drachten zijn in december 2015 twaalf appartementen ingestort.

Nadere informatie

Station Waterlooplein

Station Waterlooplein Definitief Versie 1 12 september 2014 Projectnr 30619 Documentnr 188629 Constructies Stad Station Waterlooplein Stationsrenovaties Oostlijn VO+ Beschouwing constructieve aanpassingen Auteur(s) D. in t

Nadere informatie

KANTOOR GGD IJSSELLAND ZWOLLE. BiermanHenketarchitecten

KANTOOR GGD IJSSELLAND ZWOLLE. BiermanHenketarchitecten KANTOOR GGD IJSSELLAND ZWOLLE 2016 BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2014-2015 Oplevering juni 2016 Opdrachtgever GGD IJsselland Adviseurs NV Maatschappelijk Vastgoed (projectmanagement) EWZ adviseurs (installatieadviseur)

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd, u gaat straks uw eigen woning (ver) bouwen! Dit betekent heel veel mogelijkheden en complexe vraagstukken. En moet u dan ook nog iets met

Nadere informatie

www.earthandeternity.nl

www.earthandeternity.nl www.earthandeternity.nl EARTH AND ETERNITY BETAALBAAR, DUURZAAM EN COMFORTABEL WONEN WIE IS E&E? Earth and Eternity B.V. realiseert betaalbare, energieneutrale woningen. Onder moderne architectuur ontworpen.

Nadere informatie

Passief Bouwen: waarom en hoe?

Passief Bouwen: waarom en hoe? Passief Bouwen: waarom en hoe? Ontwerpen en bouwen vanuit een visie ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Passief Bouwen Kenmerken o hoogwaardige thermische schil o goed comfort

Nadere informatie

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule Itho Daalderop 0,EPC formule nieuwbouw totaalformule 0, EPC - nieuwbouw totaalformule voor optimale energieprestatie Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat

Nadere informatie

HOOFDKANTOOR PORTAAL UTRECHT

HOOFDKANTOOR PORTAAL UTRECHT HOOFDKANTOOR PORTAAL UTRECHT OMSCHRIJVING PROJECT PORTAAL Samenvatting Het hoofdkantoor van woningcorporatie Portaal is een uitstekend voorbeeld van hoe een verouderd kantoorgebouw gerevitaliseerd is tot

Nadere informatie

6-11-2012. Nut en noodzaak energieconcepten in renovatie. Visie renovatie & energiezuinigheid. Programma. Renoveren in bestaande bouw

6-11-2012. Nut en noodzaak energieconcepten in renovatie. Visie renovatie & energiezuinigheid. Programma. Renoveren in bestaande bouw Programma Nut en noodzaak energieconcepten in renovatie van visie tot concept renovatie & energiezuinigheid Voorbeeldprojecten Toekomst + gebruiker (bestaande) bouw ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur

Nadere informatie

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS:

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: TANGRAMHUIS 7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: 1 - ZON - Maak gebruik van de zon, de enige kostenloze energieleverancier! Onze woningen worden naar de zon georiënteerd, dat wil zeggen

Nadere informatie

Scandinavisch bouwen en wonen

Scandinavisch bouwen en wonen VOORBEELD SCHRUURWONING: LET-01 Moderne levensloop bestendige woningen op maat voor zowel de senior als een jong gezin, vanaf 40 m² t/m 175 m² woonoppervlak. Energie neutraal met lucht-water warmtepomp.

Nadere informatie

RIVM en CBG. sluit menu menu. Nederlands. Engels. Strukton. Strukton en werkmaatschappijen

RIVM en CBG. sluit menu menu. Nederlands. Engels. Strukton. Strukton en werkmaatschappijen Nederlands Engels Strukton Strukton en werkmaatschappijen Strukton Naar strukton.nl Strukton Civiel Naar struktonciviel.nl Strukton Rail Naar struktonrail.nl Strukton Integrale ProjectenStrukton Integrale

Nadere informatie

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek BIJLAGE 2 Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek Beschrijving van varianten De Cichoreifabriek bestaat constructief uit een vloer, verdieping en kapconstructie die een onlosmakelijke verbinding met elkaar

Nadere informatie

Nieuwe school in Winterswijk voldoet aan hoge kwaliteits- en duurzaamheidsstandaard Innovatief Enervisie als E/W adviseur verantwoordelijk voor installatietechniek Gerrit Komrij College: duurzaam en een

Nadere informatie

Duurzaamheid Van ambitie naar werkelijkheid

Duurzaamheid Van ambitie naar werkelijkheid Provinciekantoor Houtplein te Haarlem Duurzaamheid Van ambitie naar werkelijkheid 15 juni 2013 Ir. J.W. (Jack) Ponsteen Cauberg-Huygen raadgevende ingenieurs BV Even voorstellen ir. Jack Ponsteen Vestigingsmanager

Nadere informatie

Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case "Namen".

Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case Namen. Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case "Namen". Inhoud Toekomstvisie Prefabricatie Voordelen Innovatie Toepassing TOEKOMSTVISIE Prefabricatie blijvend te ontwikkelen

Nadere informatie

Gebruik Laboratoria, kantoren (kantoortuinen en losse werkkamers), servicegebouw, onderwijsruimten.

Gebruik Laboratoria, kantoren (kantoortuinen en losse werkkamers), servicegebouw, onderwijsruimten. Radix Wageningen Project Adres: Gebouw 107 Droevendaalsesteeg 1 6708 PB Wageningen Plaats: Wageningen Telefoon: 0317-48 60 01 URL: http://www.wur.nl Referentiebeeld: Bottom Line Zeer transparant gebouw

Nadere informatie

EEN CONNECTIEF GEBOUW INTERIEUR SIGMAX

EEN CONNECTIEF GEBOUW INTERIEUR SIGMAX Sigmax kantoor In het Business & Science Park in Enschede, pal tegenover het FC Twente stadion en het NS-station heeft Architectenbureau Paul de Ruiter het nieuwe hoofdkantoor van ICT-bedrijf Sigmax ontworpen:

Nadere informatie

Over VOXS 2. De Techniek & Bouwproces 3. Doelgroepen 5. De Mock-Up 6. Het Ontwerp Team 11. Partners & Co-makers 12

Over VOXS 2. De Techniek & Bouwproces 3. Doelgroepen 5. De Mock-Up 6. Het Ontwerp Team 11. Partners & Co-makers 12 Over VOXS 2 De Techniek & Bouwproces 3 Doelgroepen 5 De Mock-Up 6 Het Ontwerp Team 11 Partners & Co-makers 12 1 Over VOXS Ontstaat er de komende jaren een demografische krimp of tijdelijke groei in uw

Nadere informatie

TIEN WEKEN, VEERTIG WONINGEN, NUL OP DE METER

TIEN WEKEN, VEERTIG WONINGEN, NUL OP DE METER 58 BREECAMP NOORD IN ZWOLLE: TIEN WEKEN, VEERTIG WONINGEN, NUL OP DE METER Maak kennis met Stadshagen, een grote uitbreidingswijk in Zwolle. Een kerngebied met daaromheen een schil van gevarieerde woonwijken.

Nadere informatie

STATION EINDHOVEN GROOTSE ZONNEDAK IN NEDERLAND. 22 december 2017

STATION EINDHOVEN GROOTSE ZONNEDAK IN NEDERLAND. 22 december 2017 STATION EINDHOVEN GROOTSE ZONNEDAK IN NEDERLAND Smart & Sustainable Cultural Heritage PV-systeem op Sporenkap en in Glasdak passage ONTWERP & REALISATIE 22 december 2017 luc.veeger@arcadis.com UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Sterk Bedrijf. Architectuur en Landschap

Sterk Bedrijf. Architectuur en Landschap Sterk Bedrijf projectnummer 0706 programma Magazijn, kantoor met toonzaal en 2 winkel startdatum 01 mei 2007 opleverdatum 01 april 2008 adres Kromten 8 plaats Gorredijk opdrachtgever Steven Sterk Holding

Nadere informatie

Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam

Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam Het interieur bij aanvang van het project in 2017. Gerealiseerd ontwerp in 2019: de keuken en de trap zijn in het hart van het huis gepositioneerd. In de eerste en tweede

Nadere informatie

EEN GEMEENTEHUIS MET DE OPENHEID EN RUST VAN DE WADDEN

EEN GEMEENTEHUIS MET DE OPENHEID EN RUST VAN DE WADDEN EEN GEMEENTEHUIS MET DE OPENHEID EN RUST VAN DE WADDEN In het kader van de gemeentelijke herindeling zijn de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en vier dorpen van Littenseradiel samengevoegd

Nadere informatie

Evenwichtig. Ontwerp. 58 Inside Information. Sinds begin dit jaar houdt AkzoNobel domicilie aan de Amsterdamse Zuidas.

Evenwichtig. Ontwerp. 58 Inside Information. Sinds begin dit jaar houdt AkzoNobel domicilie aan de Amsterdamse Zuidas. Evenwichtig 58 Inside Information Sinds begin dit jaar houdt AkzoNobel domicilie aan de Amsterdamse Zuidas. II 4 2016.indb 58 21-09-16 13:41 samenspel De Amsterdamse Zuidas is zonder overdrijving dé toplocatie

Nadere informatie

GEBUNDELD ALLE WENSEN IN ÉÉN GEBOUW MFA, LIPPENHUIZEN. Utiliteit

GEBUNDELD ALLE WENSEN IN ÉÉN GEBOUW MFA, LIPPENHUIZEN. Utiliteit MFA, LIPPENHUIZEN ALLE WENSEN GEBUNDELD IN ÉÉN GEBOUW Als je kijkt wat we hier hebben neergezet, dan geeft dat een enorm trots gevoel, zegt Henk Diphoorn. De projectleider van Bouwmij Hendriks uit Assen

Nadere informatie

T r a p p e n i n u w st i j l

T r a p p e n i n u w st i j l Trappen in uw stijl Trappenfabriek Hoograven is de grootste LIVING trappen fabrikant van Nederland en ontwerpt, ontwikkelt en produceert al meer dan 80 jaar standaard- en maatwerktrappen voor iedereen,

Nadere informatie

Stabiliteit uit staal en beton

Stabiliteit uit staal en beton 1 Direct naast het Centraal Station van Almere is in 2006 begonnen met de ontwikkeling van L Hermitage. Dit complex drie torens met circa 90 000 m 2 kantoorruimte en een parkeergarage met 1500 parkeerplaatsen

Nadere informatie

Nieuwbouw logistiek centrum te Zwijndrecht. Bring Cargo. Casestudie

Nieuwbouw logistiek centrum te Zwijndrecht. Bring Cargo. Casestudie Nieuwbouw logistiek centrum te Zwijndrecht Bring Cargo Casestudie 2 Inhoud GEBOUWINFORMATIE...3 INNOVATIE EN MILIEUVRIENDELIJKE ONTWERPMAATREGELEN...4 MILIEU-IMPACT REDUCTIE BOUWPLAATS:...4 BREEAM-NL ASPECTEN:...4

Nadere informatie

Bèta Sciences & Technology Zuyd Hogeschool

Bèta Sciences & Technology Zuyd Hogeschool wonderful day design architectuur met de focus op interieurontwerp Bèta Sciences & Technology Zuyd Hogeschool Het nieuwe werken en het nieuwe onderwijs Het onderwijs verandert, de huisvesting verandert

Nadere informatie

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL Management 9 Kennisoverdracht d.d. 12 augustus 2015 Case-study Valkenburgerstraat Omschrijving van het project Het programma bestaat uit een driesterren- en een viersterrenhotel. Het driesterrenhotel heeft

Nadere informatie

Passief Bouwen in de praktijk

Passief Bouwen in de praktijk Passief Bouwen in de praktijk Velve-Lindenhof: van idee tot realisatie ir. H.J.J. (Harm) Valk / ing. A.F. (André) Kruithof adviseur Energie & Duurzaamheid Programma Projectomschrijving Ontwerpvisie Bouwfysische

Nadere informatie

Sterk Bedrijf. Architectuur en Landschap

Sterk Bedrijf. Architectuur en Landschap Sterk Bedrijf projectnummer 0706 programma Magazijn, kantoor met toonzaal en 2 winkel startdatum 01 mei 2007 opleverdatum 01 april 2008 adres Kromten 8 plaats Gorredijk opdrachtgever Steven Sterk Holding

Nadere informatie

Wat kost een nieuwe verwarmingsinstallatie?

Wat kost een nieuwe verwarmingsinstallatie? Presentatie op KERKENBEURS NEDERLAND Wat kost een nieuwe verwarmingsinstallatie? Arie van Middelkoop Uit onze ervaringen (1) Er is een idee, wens of noodzaak om de kerk aan te passen. Er volgt een summier

Nadere informatie

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Over ons Klima Wonen is een nieuwe innovatieve en energiezuinige bouwer. Wij hebben decennia lang ervaring opgedaan in de projectontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

Slimmer Bouwen. Veldhuizerschool, Ede 27 februari 2013 Ger van der Zanden

Slimmer Bouwen. Veldhuizerschool, Ede 27 februari 2013 Ger van der Zanden Slimmer Bouwen Veldhuizerschool, Ede 27 februari 2013 Ger van der Zanden Agenda Verdienen met duurzame casco s Geschiedenis van de bouw Multifunctioneel bouwen Aanbevelingen Vragen Relatie MFA s en vloeren?

Nadere informatie

Masterplan Renovatie UB Hoe zien de renovatieplannen voor de Universiteitsbibliotheek eruit? Datum 28-01-2014 1

Masterplan Renovatie UB Hoe zien de renovatieplannen voor de Universiteitsbibliotheek eruit? Datum 28-01-2014 1 Masterplan Renovatie UB Hoe zien de renovatieplannen voor de Universiteitsbibliotheek eruit? Datum 28-01-2014 1 Datum 28-01-2014 2 Inhoud Daarom renoveren! Achtergrond Het Masterplan Renovatie UB Voorbeeldsituaties

Nadere informatie

Constructie. Nieuwbouw Hogeschool Utrecht in Amersfoort. thema

Constructie. Nieuwbouw Hogeschool Utrecht in Amersfoort. thema La Sagrada Familia en de Turning Torso zijn behalve architectonische hoogstandjes vooral voorbeelden van de nauwe verwevenheid tussen architectuur en constructie. De invloed van constructief ontwerpen

Nadere informatie

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Een innovatief constructiesysteem Welk constructiesysteem maakt het mogelijk om: een vrije overspanning tot wel 20 meter te

Nadere informatie

Simon Reumers, John Hermans, Stan van Dijck en Hanneke Godfroij. Tussenpresentatie M1: Laplace. Laplace duurzaam

Simon Reumers, John Hermans, Stan van Dijck en Hanneke Godfroij. Tussenpresentatie M1: Laplace. Laplace duurzaam Simon Reumers, John Hermans, Stan van Dijck en Hanneke Godfroij Tussenpresentatie M1: Laplace Laplace duurzaam, Functie en Visie Ontwerp Stedenbouwkundig Architectuur Plattegronden Bouwtechniek Constructie

Nadere informatie

MATERIALEN. Metalen sculpturen

MATERIALEN. Metalen sculpturen MATERIALEN Metalen sculpturen Vroeger was metaal vooral voorbestemd voor buitentrappen of voor realisaties met een industrieel karakter. Tegenwoordig liggen de kaarten helemaal anders: in de wereld van

Nadere informatie

TRANSFORMATIE KANTOOR ZAYAZ S-HERTOGENBOSCH 2015. BiermanHenketarchitecten

TRANSFORMATIE KANTOOR ZAYAZ S-HERTOGENBOSCH 2015. BiermanHenketarchitecten TRANSFORMATIE KANTOOR ZAYAZ S-HERTOGENBOSCH 2015 BiermanHenketarchitecten Oorspronkelijk ontwerp 1979 Ontwerp transformatie 2014 Oplevering bouwkundig july 2015 Architect Bierman Henket architecten Interieurarchitect

Nadere informatie