Dinsdag. Lezen: Mattheüs 5:1-12. Mattheüs 5:4 Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dinsdag. Lezen: Mattheüs 5:1-12. Mattheüs 5:4 Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden."

Transcriptie

1 Dinsdag Lezen: Mattheüs 5:1-12 Mattheüs 5:4 Zalig zijn zij die treuren, want zij Het licht van Pasen heeft in de verkondiging weer geschenen. De zon leek ondergegaan op Golgotha, maar Jezus Christus heeft alles overwonnen. Daar proeven we al iets van in de woorden van de Bergrede. Wie de boodschap van het Evangelie niet verstaat, die verstaat ook de bergrede niet. Hier klinkt dat zij die treuren, vertroost zullen worden. Dat de zachtmoedigen de aarde zullen bezitten. En dat zij die hongeren en dorsten verzadigd zullen worden. Maar hier op aarde is het vaak zo anders voor de gelovigen. Zij die rouwen, worden vaak niet vertroost, de zachtmoedigen bezitten geen land, zie die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, nemen dat vaak mee het graf in. Maar waar het hier om gaat is zo oneindig veel meer. Waar het licht van Pasen het duister van Goede Vrijdag openbrak, daar laat Jezus met deze boodschap horen welke zegeningen er werkelijk wachten voor hen die Hem volgen: Zijn woorden horen en doen. Zien we dat hier gaat om de verborgenheid van het Koninkrijk van God. Verborgen voor het ongeloof, maar van oneindige troost voor het geloof. Waar zovele schijnzekerheden omvallen, daar blijft Gods Woord staan. Het zal geen duimbreed wijken. Wat een heerlijke troost! Zingen: Psalm 27:5 Vraag: Herken jij het licht van Pasen?

2 Woensdag Lezen: Lukas 6:20-26 Gisteren hebben we ingezet met een korte herinnering aan Pasen. Heilsfeiten mogen we niet los van elkaar zien. Nu luisteren we samen naar de eerste woorden van Mattheüs, die ons meeneemt de berg op. We gaan naast Hem zitten. Op één van de bergen ergens in het land van Galilea. Even daarvoor is Hij gedoopt. Heeft de duivel Hem verzocht in de woestijn. En nu houdt Hij Zijn eerste grote rede. De rede van de berg. Wie in gedachten naast Jezus plaatsneemt op de berg ziet rondom Hem Zijn twaalf discipelen. Maar niet alleen zij zijn er. Ook de schare. Je mag ze niet over het hoofd zien. Mattheüs deed het ook niet. In het vorige hoofdstuk heeft hij ze ter sprake gebracht. Ze zijn naar Jezus gegaan. Het gerucht over Hem verspreidde zich vanuit Galilea tot in heel Syrië. Van heinde en ver komen ze: zieken en bezetenen en Hij geneest, Hij heelt, de Heiland. Is het wonder dat velen Hem volgen. Juist dit dringt de Heiland om naar deze berg te gaan. Om aan armen het Evangelie te verkondigen. Om te genezen die gebroken zijn van hart. In de synagoge zal dat niet gaan. Daarom richting de berg en achter Hem de schare. Daar zal Jezus Christus Zijn mond open doen, zoals dat ook gebeurt in de verkondiging van het Woord alsook in de stilte van je kamer waar het Woord open gaat. Zingen: Psalm 72:6 Overdenken: 't Behoeftig volk, in hunne noden, in hun ellend' en pijn, gans hulpeloos tot Hem gevloden, zal Hij ten redder zijn.

3 Donderdag Lezen: Efeze 1:15-23 De goede Herder trekt de berg op. Met daarachter de schare. Een aangrijpend beeld moet dat geweest zijn. De verloren schapen van het huis van Israël. Hij heeft oog voor hen. Ik weet dat er gedacht wordt dat Jezus Zich boven alles richtte tot Zijn leerlingen, de twaalf discipelen. Laat het waar zijn dat zij straks dat Koninkrijk van God mogen verkondigen. Gedoopt door de Heilige Geest. Dat wil niet zeggen dat de schare niet betrokken is op deze boodschap, verkondigd op de berg. Zeker wel. Het is niet zonder reden dat Jezus over een drietal jaren opnieuw een berg beklimt. Daar ontvangen Zijn discipelen het laatste onderwijs voordat Hij ten hemel vaart. Waarom spreekt Jezus ook hier de schare aan? Omdat Hij met innerlijke ontferming bewogen is. Ook dat hoort bij het onderwijs dat Zijn discipelen krijgen. Denk eens aan de gemeente waar je iedere zondag het Woord hoort. Meestal tref je aan de zijkant van de kansel de kerkenraad aan en voor de kansel de gemeente. Voor wie geldt de verkondiging? Alleen voor de kerkenraad of alleen voor de gemeente? Beiden hebben het nodig. Om gevoed en gelaafd te worden in de grazige weiden van het Woord. Proeven we hier niet iets van het ambt van alle gelovigen? Er is pas werkelijk sprake van gemeentezijn en gemeenschap der heiligen in de gemeenschap met Hem. Zingen: Psalm 108:1 Vraag: Waarom is het Bijbelgedeelte voor vandaag Efeze 1:15-23?

4 Vrijdag Lezen: Psalm 23 Jezus ziet de schare. Niet zomaar een schare. Het is al genoemd, het zijn de verloren schapen van het huis van Israël, de kinderen van het verbond. Schapen zonder herder, maar wel schapen. In Psalm 23 laat David horen dat de HEERE zijn herder is en dat het hem aan niets ontbreekt. Deze woorden kan de schare in de tijd van Jezus niet meer nazeggen. Het ontbreekt ze aan alles. De schare is voor de Joodse leiders, de schare die de wet niet kent. Daarom hijgde deze schare. Naar geestelijk voedsel. Naar de grazige weide van het Woord. Om gevoerd te worden aan zeer stille wateren. Dat gebeurt hier. Jezus verkwikt en vertroost. Heerlijk om dit te weten. Het Woord is en blijft hetzelfde. Wie met deze schare verlangt naar het heilrijk Woord van dé goede Herder, moet plaatsnemen aan de grazige weide en de zeer stille wateren van het Woord. In dat Woord is alles te vinden. Daar wordt je in liefde dronken. Stil worden over Zijn ontferming. Is dat geen werkelijke troost? Zingen: Psalm 23:1 Vraag: Zegt u het David na wat hij belijdt in Psalm 23? Overdenk je antwoord.

5 Zaterdag Lezen: Mattheüs 9:35-38 Jezus ziet de schare. Met innerlijke ontferming bewogen. Hij de goede Herder ziet Zijn verloren schapen. Het is toch waar wat Jesaja schrijft (Jesaja 53:6), dat zij en wij allen dwalen als schapen! We keren ons naar onze eigen weg. Met deze enkele woorden kunnen de verloren schapen getekend worden. Eén en al ellende en uitlandig. Niet wandelend op dé weg. Dat ziet Jezus, dé Herder der schapen. In tegenstelling tot de herders van Israël. In hun ogen is geen barmhartigheid te vinden. Ze leggen de schare lasten op die niet te dragen zijn en waar zichzelf verre van hielden. Zo werd de genade van God verduisterd. Misschien hebben wij wel eens schaap gezien in nood, of een schaap dat verwaarloosd was. Dat doet wat met ons. Een dier dat te moe is om nog overeind te komen. Dat roept iets bij ons op als het goed is: ontferming. Zullen we dit beeld gebruiken voor Christus liefde? Hij ziet vermoeiden en belasten en roept ze op om bij Hem alleen de rust te vinden. Innerlijke ontferming. Rommelende ingewanden. Dat is wat het Woord ons wil laten proeven. Voor de discipelen rondom Hem, alsook de schare. Straks mogen de discipelen Zijn liefde verkondigen. Aan alle volken. Om ze tot Zijn discipelen te maken. Ze moeten alle volken zien met de ogen van Christus: als vermoeiden en belasten. En de schare? Die mag weten dat Hij weet wie wij allemaal zijn: dwalende schapen, vermoeide schapen, dorstige schapen, treurende schapen. Hij (onder)wijst ons waar de troost te vinden is: bij Hem alleen. Zingen: Psalm 6:9 Vraag: Waarom was Jezus met innerlijke ontferming bewogen, wat is de boodschap voor ons?

6 Zondag Lezen: Psalm 146 Wat is de boodschap die de discipelen en de schare te horen krijgen? Wat is het eerste woord uit de mond van Jezus? Lees maar mee: zalig! Tot achtmaal toe spreekt Hij dit woord uit. Een uitroep van vreugde. Geen onbekend woord voor de schapen van het huis van Israël. Het is de taal van de Psalmen waar vaak gesproken wordt over de welgelukzaligheid. Zo ook hier. Jezus spreekt over de zaligheid en stelt dat tegenover het wee. Veel is er over de betekenis van dit woord te zeggen, maar we mogen het ook vertalen met geluk, en dan het werkelijke geluk, het deelhebben aan Gods heil! We weten dat Maria door Elizabeth zalig genoemd werd en dat vanwege haar geloof (Lukas 1:45). Thomas hoorde uit de mond van Jezus dat zij zalig zijn die geloven zonder gezien te hebben (Johannes 20:29). Weet je nog wat we schreven over de dwalende, vermoeide, belaste schapen? Zij die geen herder hebben? Ziet u ze in gedachten zitten. Rondom de goede Herder? Daar dalen Zijn woorden neer. Aan de zeer stille wateren. En dan dít woord als eerste zalig. Geen wee, maar zalig. Zalig zijn de armen van geest. Hier worden bedelaars vertroost. Hiermee komt een indringende boodschap tot ons. Is het ons te doen om deze zaligheid, om deze troost, die verkondigd wordt in en door Jezus Christus. De wereld wil het ons anders doen geloven, maar hier opent Jezus het venster van Pasen op de schepping die zucht als in barensnood. Komt, allen die vermoeid en belast zijt en vindt hier dé rust aan de zeer stille wateren van de Heiland. Zingen: Psalm 146:3 Ter overdenking: Het geloof ziet Christus als een volkomen gepaste en gewillige Zaligmaker en ontvangt een hart om Hem te nemen vóór alles en in plaats van alles.

7 Maandag Lezen: Spreuken 3:37-41 Tot achtmaal toe klinkt het woord zalig. Ook de treurenden. Het woord vinden we terug bij de dodenklacht. Een van de sterkere uitdrukkingen voor droefheid. Zo treurde Jakob over bitter als hij denkt dat zijn zoon Jozef dood is. Lukas schrijft dat zij die wenen, zullen lachen (Lukas 9:21). Treuren en wenen. Wat is de reden van dit alles? Kunnen we wijzen op het treuren van hen die wisten van ziekte, verlamdheid en bezetenheid? Zeker wel, maar hun verdriet gaat verder. We weten hoe velen zich hebben laten dopen door Johannes in de Jordaan. Onder belijdenis van hun zonden. Zonde verwoest. Alle reden tot treuren en wenen. Denk maar wat Salomo schrijft (Spreuken 3:39): Wat klaagt dan een levend mens? Een ieder klage vanwege zijn zonden. En met dit verdriet komt de zondaar tot Jezus. Bij en in Hem alleen is de enige troost te vinden voor leven en sterven. In het leven van alledag is het niet goed om met je verdriet te blijven rondlopen, maar dat geldt boven alles voor de rouw en het treuren vanwege de zonde. Moede kom ik arm en naakt tot de God Die zalig maakt. Om uit Zijn mond te horen: zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden. Zingen: Psalm 41:1 Vraag: Wat is jouw enige troost?

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Bijbelrooster 13 november t/m 19 november Thema: Zalig zijn Dinsdag 13 november De armen van geest Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Dat het koninkrijk

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging.

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging. Overdenking zondag 29 januari 2017 kleur groen Ds. A.J. Wouda Psalm 37: 1-11 en Matteüs 5: 1-12 4 e zondag van Epifanie Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou?

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou? 3440 AB Zingend naar Bethlehem Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist De psalmdichters hebben gezongen over Gods genade. Ze hebben lofzangen gezongen over de Zoon van David, over de komende

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De Bijbel Open (23-02)

De Bijbel Open (23-02) 1 De Bijbel Open 2013 8 (23-02) Zoals u wellicht weet vieren veel christenen dit jaar het feit dat de Heidelbergse Catechismus (HC) 450 jaar geleden werd gepubliceerd. Ik denk dat er nauwelijks een ander

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

tot een diep gelukkig leven. Daarvoor, zegt Hij, is het van belang arm van geest te zijn. De zaligsprekingen We lezen in Mt.

tot een diep gelukkig leven. Daarvoor, zegt Hij, is het van belang arm van geest te zijn. De zaligsprekingen We lezen in Mt. - 1 - De zaligsprekingen We lezen in Mt. 5:1 het volgende: Toen Hij nu de scharen zag, ging Hij de berg op en nadat Hij Zich had nedergezet, kwamen zijn discipelen tot Hem. Wie kwamen er tot Hem? Er staat

Nadere informatie

De lezing van vanmorgen is gekozen uit het evangelie van Mattheus, hoofdstuk 5, de verzen 3-9.

De lezing van vanmorgen is gekozen uit het evangelie van Mattheus, hoofdstuk 5, de verzen 3-9. DE BERGREDE - NBG 1969 De lezing van vanmorgen is gekozen uit het evangelie van Mattheus, hoofdstuk 5, de verzen 3-9. Zalig de armen van geest want hunner is het koninkrijk der hemelen Zalig want zij Zalig

Nadere informatie

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen.

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg Lezen: Psalm 104:1-18 Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Deze Psalm begint met een indringende oproep: Loof den HEERE,

Nadere informatie

Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15

Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15 22-09 - Jakob, een voorbeeld van bekering Lezen: Hosea 12:1-15 Jakob, een voorbeeld van bekering? Dat is toch niet te begrijpen? Je kent de hele geschiedenis van Jakob wel. Wat heeft hij er een puinhoop

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op?

Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op? Een verwijzing naar het hemels koninkrijk. Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op? Jesaja 11:6-8 Een wolf zal bij een lam verblijven, een luipaard bij een geitenbok neerliggen,

Nadere informatie

De zaligsprekingen. We lezen in Mt. 5:1 het volgende:

De zaligsprekingen. We lezen in Mt. 5:1 het volgende: - 1 - De zaligsprekingen We lezen in Mt. 5:1 het volgende: 1 Toen Jezus de menigte zag, ging Hij de berg op, en nadat Hij was gaan zitten, kwamen Zijn discipelen bij Hem. Wie kwamen er tot Hem? Er staat

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Dinsdag 4 augustus Waarom niet? Want Demas heeft mij verlaten, hebbende de tegenwoordige wereld lief gekregen. 2 Timotheüs 4:10

Dinsdag 4 augustus Waarom niet? Want Demas heeft mij verlaten, hebbende de tegenwoordige wereld lief gekregen. 2 Timotheüs 4:10 Bijbelrooster 4 augustus t/m 10 augustus Thema: Waarom ga je naar de kerk? Dinsdag 4 augustus Waarom niet? Want Demas heeft mij verlaten, hebbende de tegenwoordige wereld lief gekregen. 2 Timotheüs 4:10

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Cursus de Bergrede. Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus

Cursus de Bergrede. Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus Cursus de Bergrede Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus 1 Opwekking 520 1 Wees mijn verlangen, o Heer van mijn hart Leer mij U kennen in vreugde en smart. Laat mijn

Nadere informatie

Jezus heeft ons door Zijn woorden en daden het karakter van God getoond. Hij zei dan ook: Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien.

Jezus heeft ons door Zijn woorden en daden het karakter van God getoond. Hij zei dan ook: Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. - 1 - Gods' vaderhart Er staat zes keer dezelfde tekst in het oude testament, en dat is een aanwijzing voor ons, dat het hier om een belangrijk woord van God gaat. Het gaat om het wezen van God, om Zijn

Nadere informatie

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering.

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Zondag 33 Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Lees de tekst van Zondag 33 Vraag 88 : In hoeveel stukken bestaat de waarachtige bekering van de mens? Antw : In twee stukken : in de afsterving van

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 13 (30-03)

De Bijbel open 2013 13 (30-03) 1 De Bijbel open 2013 13 (30-03) Vandaag is het een bijzondere dag, stille zaterdag. De laatste dag van een bijzondere week. Gisteren was het Goede Vrijdag. We stonden stil bij het lijden en sterven van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M.

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M. Inhoudsopgave Woord vooraf Ds. J.A. van den Berg Week 1 God Week 2 Schepping Week 3 Zonde(val) Week 4 Welbehagen Ds. E. Gouda Week 5 Genade Week 6 Wet Week 7 Evangelie Week 8 Belofte Ds. M. Goudriaan Week

Nadere informatie

Liturgie avonddienst 8 januari Psalm 144:6 (Nieuwe Berijming) 6.Gelukkig is het volk dat t'allen tijde staat maken mag, o Heer, op uw geleide.

Liturgie avonddienst 8 januari Psalm 144:6 (Nieuwe Berijming) 6.Gelukkig is het volk dat t'allen tijde staat maken mag, o Heer, op uw geleide. Liturgie avonddienst 8 januari 2017 - Psalm 144:6 (Nieuwe Berijming) 6.Gelukkig is het volk dat t'allen tijde staat maken mag, o Heer, op uw geleide. Gelukkig 't volk, waaraan Gij welvaart geeft, het volk

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op zondag 30 april 2017 in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. M.L.W. Karels Aanvang: u Organist: dhr.

Liturgie voor de avonddienst op zondag 30 april 2017 in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. M.L.W. Karels Aanvang: u Organist: dhr. Liturgie voor de avonddienst op zondag 30 april 2017 in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. M.L.W. Karels Aanvang: 18.30 u Organist: dhr. Roel Jongeneel Zingen: psalm 107: 1 en 7 (NB) 1.Gods goedheid

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015 Liturgie in de dankdienst voor het leven van Martinus Huistra 3 augustus 1931 5 augustus 2015 Op maandag 10 augustus 2015 om 13.30 uur in de Gereformeerde kerk te Leek Voorganger: ds. L.G. van der Heide

Nadere informatie

Liederen voor zondag 3 december 2017

Liederen voor zondag 3 december 2017 Liederen voor zondag 3 december 07 Hemelhoog 94 / Opwekking 64 Al mijn zonden, al mijn zorgen, neem ik mee naar de rivier. Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Want dit water

Nadere informatie

3 maart uur PR Barkema orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Jaap Wolters

3 maart uur PR Barkema orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Jaap Wolters 3 maart 2019 10.00 uur PR Barkema orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Jaap Wolters toewijden aan God gezongen votum en vredegroet Met open armen (Schrijvers voor Gerechtigheid) luisteren naar God

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Je ziet in de dagtekst (vers 15): ellende, verlossing en dankbaarheid. Het 1 e gedeelte = 2 e gedeelte= 3 e gedeelte= Ken jij dit in je eigen leven?

Je ziet in de dagtekst (vers 15): ellende, verlossing en dankbaarheid. Het 1 e gedeelte = 2 e gedeelte= 3 e gedeelte= Ken jij dit in je eigen leven? 3440 AB Uit het dagboek van Winslow Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Omdat het themanummer van Daniël over Octavius Winslow gaat, passen we ons daarbij aan. Er is voor elke dag een gedeelte

Nadere informatie

Week 1: Tel je mee? Om te lezen Om te doen Eerste Paasdag: De morgen van de eerste dag 2. Tweede Paasdag: De avond van de eerste dag

Week 1: Tel je mee? Om te lezen     Om te doen Eerste Paasdag: De morgen van de eerste dag 2. Tweede Paasdag: De avond van de eerste dag Week 1: Tel je mee? Soms tel je de dagen. Vaak tel je ze af. Bijvoorbeeld om te kijken hoe lang het nog duurt voordat je jarig bent. Of hoe lang het nog duurt voordat het vakantie is. In de tijd van de

Nadere informatie

Zondag 6 september, 10:00

Zondag 6 september, 10:00 Zondag 6 september, 10:00 Tekst: Psalm 23 vers 2a Hij doet mij nederliggen in grazige weiden. Thema: De weide 1) Daarin gebracht 2) Daarin rusten Psalm 122: 1, 2 Psalm 119: 1 Lezen: Ezechiël 34: 1-14 en

Nadere informatie

ORDE VOOR DE AVONDMAALSDIENST. Zondag 15 februari 2015 ~ Grote Kerk Wijkgemeente Markus ~ Grote Kerk 9.30 uur

ORDE VOOR DE AVONDMAALSDIENST. Zondag 15 februari 2015 ~ Grote Kerk Wijkgemeente Markus ~ Grote Kerk 9.30 uur ORDE VOOR DE AVONDMAALSDIENST Zondag 15 februari 2015 ~ Grote Kerk Wijkgemeente Markus ~ Grote Kerk 9.30 uur Voorganger: ds. A. Groeneveld Organist: Simon Marbus Koster: Bert de Bruin Orgelspel Welkom

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

14 januari :00 uur AAM Wilschut orgel: Piet Noort schriftlezing: Dries de Jager

14 januari :00 uur AAM Wilschut orgel: Piet Noort schriftlezing: Dries de Jager 14 januari 2018-17:00 uur AAM Wilschut orgel: Piet Noort schriftlezing: Dries de Jager ER KOMEN Votum, groet, Amen Zingen: GK gezang 121:1, 2, 8, 9 Gebed om de opening van onze harten ER ZIJN Lezen: Mattheus

Nadere informatie

Orde van Dienst Zondag 23 oktober Welkom en mededelingen

Orde van Dienst Zondag 23 oktober Welkom en mededelingen Orde van Dienst Zondag 23 oktober 2016 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 98: 1, 2 Zing een nieuw lied voor God de Here Zingt een nieuw lied voor God den Here, want Hij bracht wonderen tot stand. Wij

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens Voorbede Na de homilie van de diaken of de priester volgt de Voorbede. In de Voorbede bidden we als geloofsgemeenschap voor de intenties die in ons hart zijn. Uiteraard gaan de beden in het geval van een

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Gebedskalender VBW Wilnis 2016

Gebedskalender VBW Wilnis 2016 Gebedskalender VBW Wilnis 2016 Bid u/jij mee? Gebedskalender VBW Wilnis 2016 Bid u/jij mee? Ik roep er dan vóór alles toe op dat smekingen, gebeden, voorbeden en dankzeggingen gedaan worden voor alle mensen,

Nadere informatie

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST SAMENZANG KINDERKERSTFEEST 24-12-2017 1. Zacharias, luister goed, dit nieuws is niet gewoon: Jij en je vrouw Elisabet krijgen straks een zoon. Noem hem Johannes, God is goed, want hij is heel speciaal.

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

Vestig je hoop op God TotalBalance Gebedskalender

Vestig je hoop op God TotalBalance Gebedskalender Vestig je hoop op God TotalBalance Gebedskalender Met deze Gebedskalender maak je een week lang elke dag tijd om naar Gods stem te luisteren. Neem de tijd om stil te zijn. Wanneer je gehaast of gejaagd

Nadere informatie

Welke grote liefdesles krijgen de discipelen van Jezus? Geldt deze les nog? Voor wie? Noem verschillende voorbeelden.

Welke grote liefdesles krijgen de discipelen van Jezus? Geldt deze les nog? Voor wie? Noem verschillende voorbeelden. Voorbeelden van Jezus liefde Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste-Huisman en mevr. M. Quist In dit Bijbelrooster hebben we een keuze gemaakt uit de voorbeelden van Jezus liefde. Wat komt Zijn liefde ook

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Belijden GK 71 Opwekking GK 91 orgelmeditatie Luisteren Brood en wijn

Belijden GK 71 Opwekking GK 91 orgelmeditatie Luisteren Brood en wijn Morgendienst Votum - groet Ps 121: 1,2 Tien Woorden Ps 121: 3,4 Schriftlezing Psalm 9: 1-11 Ps 9: 1, 7, 8 Prediking Psalm 9: 10a GK 163 Dank en voorbede Collecte Ps 57: 5,6 Heilig avondmaal Formulier 3

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

U luistert naar: Orde van de dienst: Welkom en mededelingen

U luistert naar: Orde van de dienst: Welkom en mededelingen Thema : de Bron van Jakob(Pnr. 1369) Johannes 4 Uitgesproken 27 maart 2011 10.30 uur in het Open Hof te Kampen U luistert naar: Ouderling van dienst Organist Pieter Wiekeraad Marius van Rijswijk Kerkelijk

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Viering van de Maaltijd van de Heer. op zondag 24 februari zorgcentrum 'Oldersheem' Thema: Hij is in ons midden

Viering van de Maaltijd van de Heer. op zondag 24 februari zorgcentrum 'Oldersheem' Thema: Hij is in ons midden Viering van de Maaltijd van de Heer op zondag 24 februari 2019 zorgcentrum 'Oldersheem' Thema: Hij is in ons midden Voorganger: ds. Elly Wisselink Organist: dhr. Geert Jan Olyslager Welkom Aanvangslied:

Nadere informatie

Lezen : Romeinen 8 : 31-39 Tekst : Psalm 103. Psalm 146 : 3, 5 en 8 Opwekking 60 Lied 90 : 3, 4 en 6 Lied 460 : 1, 2 en 3 NLB 103e

Lezen : Romeinen 8 : 31-39 Tekst : Psalm 103. Psalm 146 : 3, 5 en 8 Opwekking 60 Lied 90 : 3, 4 en 6 Lied 460 : 1, 2 en 3 NLB 103e Lezen : Romeinen 8 : 31-39 Tekst : Psalm 103 Psalm 146 : 3, 5 en 8 Opwekking 60 Lied 90 : 3, 4 en 6 Lied 460 : 1, 2 en 3 NLB 103e de kerk winterklaar Betekent.. - deur linksvoor blijft dicht - deur bij

Nadere informatie

19 april uur AA Kramer

19 april uur AA Kramer 19 april 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet Psalm 98: 1, 3 Wet Psalm 25: 4 Voor de kinderen: Bethesda Sela: Ik zal er zijn. Lezen: Johannes 5: 1-18 Nieuw Liedboek 534 Tekst:

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

- 1 - Psalm Die al uw ongerechtigheid vergeeft, Die al uw ziekten geneest. Boven deze psalm staat: Loflied op Gods genade

- 1 - Psalm Die al uw ongerechtigheid vergeeft, Die al uw ziekten geneest. Boven deze psalm staat: Loflied op Gods genade - 1 - Psalm 103 Boven deze psalm staat: Loflied op Gods genade maar sommige theologen vinden: Looft de Heere om zijn weldaden een betere vertaling. Het gaat in deze psalm immers om de weldaden van de Heer.

Nadere informatie

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum.

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum. Mededelingen Zingen: Gezang 21: 1 en 4 Votum Groet Zingen: Opwekking 672 Micha-zondag Thema: De knop om. Heerser over alle dingen God van de oneindigheid van Uw liefde wil ik zingen buigen voor Uw majesteit

Nadere informatie

Ik ben de opstanding en het leven

Ik ben de opstanding en het leven Ik ben de opstanding en het leven Het evangelie naar Johannes 11: 1-44 1 Inleiding Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam.

Nadere informatie

WIJKGEMEENTE NOACH Almelo. ZONDAG 27 september 2015 thema: Bron van vrede. Afkondigingen. Aansteken paaskaars. Gem. gaat staan. Bemoediging en Groet

WIJKGEMEENTE NOACH Almelo. ZONDAG 27 september 2015 thema: Bron van vrede. Afkondigingen. Aansteken paaskaars. Gem. gaat staan. Bemoediging en Groet WIJKGEMEENTE NOACH Almelo ZONDAG 27 september 2015 thema: Bron van vrede Afkondigingen Aansteken paaskaars Gem. gaat staan Bemoediging en Groet V: Ons spreken en luisteren, ons zien en horen en zingen

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Dirk van Dijk. Liturgie voor de dankdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van. * 26december mei 2919

Dirk van Dijk. Liturgie voor de dankdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van. * 26december mei 2919 Liturgie voor de dankdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van Dirk van Dijk * 26december 1945-25 mei 2919 Op woensdag 29 mei 2019 om 11.30 uur in de Hervormde Maranathakerk te Lunteren

Nadere informatie

Bijbelrooster. Jezus Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist

Bijbelrooster. Jezus Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Jezus Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Dit Bijbelrooster gaat over de heenwijzing naar de kerstgeschiedenis en het wonder van dit heilsfeit. Dan moet er één Naam schitteren. De Naam:

Nadere informatie

Kerkdienst uit Badhoevedorp Ds. Aart Mak

Kerkdienst uit Badhoevedorp Ds. Aart Mak Kerkdienst uit Badhoevedorp Ds. Aart Mak Organist: Mark de Vries Zondag 22 april 2018 10.00 uur Uitzending via Radio Bloemendaal 1116AM www.radiobloemendaal.nl Zondag 29 april 2018 om 19.00 uur Herhaling

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak Genesis 6:9-22 Genesis 12:1-4 Exodus 3:1-14 Exodus 35:30-35 1 Samuël 3:1-21 1 Samuël 9:1-10:1 1 Samuël 16:1-13 Jeremia 1:1-10 Ezechiël 2:1-10 Jona 1:1-3 Jesaja 49:1-3 Mattheüs 4:18-22 Handelingen 9:1-19

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 27 januari 2019 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1 en 3 Heer onze Heer, hoe heerlijk en verheven 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Het Kerstpakket Liturgiesuggesties: Gezang 124: 1-5; Gezang 145: 1-3 Gezang 146: 1, 2, 4 en 6 Gezang 26: 1, 3 en 4 Jesaja 8:23-9:6 Zingende Gezegend 135: 1 en 2 Johannes 3:16-21 Gezang 160: 1 en 2 Na verkondiging:

Nadere informatie

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen.

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Inleiding: Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Wat ik u graag zou willen geven is verwondering

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest?

Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 20 gaat over de Heilige Geest Zondag 20, vraag en antwoord 53. Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest? Antw : Eerstelijk, dat Hij tezamen met de Vader en de Zoon

Nadere informatie

26. Van alles vrij en allen dienstbaar 1 Korinthe 9:18-23 89 27. Strijden voor een onverderfelijke kroon 92 1 Korinthe 9:24-27 28. De Israëlieten als

26. Van alles vrij en allen dienstbaar 1 Korinthe 9:18-23 89 27. Strijden voor een onverderfelijke kroon 92 1 Korinthe 9:24-27 28. De Israëlieten als Inhoud 1. God is getrouw 1 Korinthe 1:1-9 11 2. Niet in Paulus naam gedoopt 1 Korinthe 1:10-16 14 3. De dwaasheid der prediking 1 Korinthe 1:17-31 17 4. Jezus Christus, en Die gekruisigd 1 Korinthe 2:1-5

Nadere informatie

EEN VERWONDERDE BOODSCHAP

EEN VERWONDERDE BOODSCHAP Joh. 4:29 - gehouden op 16092012 - p. 1 EEN VERWONDERDE BOODSCHAP Liturgie Votum en groet Zingen: Psalm 125:1.2 Gebed Schriftlezing; Joh. 4:5-30 Zingen: Liedboek 75:4.5.6 Preek: Joh. 4:29 Zingen: Ps. 36:2.3

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie