Ileostoma. Chirurgie. Inhoudsopgave. Inleiding 2. Het spijsverteringskanaal 2. De Stoma 3. Voorbereiding op de operatie 4.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ileostoma. Chirurgie. Inhoudsopgave. Inleiding 2. Het spijsverteringskanaal 2. De Stoma 3. Voorbereiding op de operatie 4."

Transcriptie

1 1 Chirurgie Ileostoma Inhoudsopgave Inleiding 2 Het spijsverteringskanaal 2 De Stoma 3 Voorbereiding op de operatie 4 Opnamedag 5 Na de operatie 6 Ontslag en nazorg 7 Mogelijke complicaties 7 Verzorging van de ileostoma 8 Verdere adviezen 8 Stomaverpleegkundige 10 Patiëntenorganisatie 11 Geheimhouding en recht op privacy 11 Adresgegevens SKB 11

2 2 Inleiding Door bepaalde oorzaken functioneert uw dikke darm of het laatste gedeelte van uw dunne darm niet meer goed. Op advies van uw behandelend arts hebt u besloten een darmoperatie te ondergaan. Daarbij wordt mogelijk een tijdelijk of blijvend stoma aangelegd. Het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis. Door u goed te laten informeren weet u waar u aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn. Deze brochure kan u daarbij helpen. U vindt hierin informatie over de gang van zaken rond de operatie en de stoma. Daarnaast krijgt u adviezen over het leven met een ileostoma. Om te leren leven met een stoma is het belangrijk dat u erover praat met uw behandelend arts en de stomaverpleegkundige. Het spijsverteringskanaal Op de tekening ziet u het spijsverteringskanaal. Het spijsverteringskanaal loopt van mond tot anus en is nodig voor de vertering van voedsel.

3 3 Via mond en slokdarm komt het voedsel in de maag, waar het door maagsappen vermengd wordt tot een dunne brij. Onderaan de maag zit een spier, de portier, die ervoor zorgt dat het voedsel met kleine hoeveelheden in de dunne darm komt. In de dunne darm wordt het voedsel verder vermengd met andere spijsverteringssappen en begint de opname van de voedingsstoffen via de darmwand in het bloed. De spijsverteringssappen zorgen voor de afbraak van het voedsel. Als de voedselbrij de 4 à 5 meter dunne darm is gepasseerd, zijn alle stoffen die het lichaam nodig heeft opgenomen, via de darmwand. De voedselbrij komt nu in de dikke darm. De dikke darm dikt de voedselbrij in door vocht en ook zout aan de brij te onttrekken. Wat overblijft verzamelt zich in het onderste gedeelte van de dikke darm en verlaat via de anus ons lichaam in de vorm van ontlasting. Na het aanleggen van de stoma komt de ontlasting niet meer op de natuurlijke manier zoals u gewend was. Het woord 'stoma' komt uit het Grieks en betekent mond of uitmonding. Een stoma is letterlijk een kunstmatige uitmonding op de buik. De dunne darm is nu door een opening in de buikwand in de huid vastgehecht. De uitgang, dat is de stoma, heeft geen kringspier. Dit betekent dat de ontlasting uit de stoma komt, zodra het daar is aangekomen. U hebt er dus geen controle over. Om de ontlasting op te vangen wordt er een zakje op de buik geplakt. Omdat de indikfunctie van de dikke darm ontbreekt, zal de ontlasting veel vocht bevatten en dus dun zijn. De stoma Soorten stoma's Er zijn drie soorten stoma's. Een colostoma (stoma op de dikke darm), een ileostoma (stoma op de dunne darm) en een urostoma (stoma voor de urine). In deze folder beperken we ons tot de ileostoma. De ileostoma Een ileostoma is een kunstmatige uitgang van het laatste deel van de dunne darm. Dit laatste deel heet ileum. Er zijn verschillende mogelijkheden om een ileostoma aan te leggen: De dikke darm wordt gedeeltelijk verwijderd en de uiteinden van het gezonde stuk dikke darm worden aan elkaar gehecht. Om dit goed te laten genezen wordt er een tijdelijk dubbelloops ileostoma aangelegd

4 4 De gehele dikke darm wordt verwijderd. Het laatste deel van de dunne darm wordt door de buikwand naar buiten geleid, omgestulpt en als stoma in de huid gehecht. Een stoma ziet er rood doorbloed uit, zoals de binnenkant van uw wang. De stoma zelf is gevoelloos. Bij het schoon maken kan deze een beetje gaan bloeden, maar dit is niet erg. De plaats van de ileostoma is meestal rechts op de onderbuik Voorbereiding op de operatie De chirurg heeft met u besproken hoe in uw geval de operatie zal plaats vinden. Na het bezoek aan de arts verwijst de secretaresse u naar de afdeling opname. Hier krijgt u informatie over: de datum van operatie wanneer u moet stoppen met het innemen van bloedverdunnende middelen (indien van toepassing) wanneer u door de afdeling opname gebeld wordt over hoe laat u zich op de opnamedag moet melden vanaf welk tijdstip u niets meer mag eten, drinken of roken. Een slokje water om medicijnen in te nemen of tanden te poetsen mag. Ter voorbereiding op de operatie krijgt u afspraken met onder andere de diëtiste, de fysiotherapeut, de stomazorg-verpleegkundige. Deze afspraken worden zoveel mogelijk aansluitend op elkaar gepland, zodat het aantal bezoeken aan het ziekenhuis zoveel mogelijk beperkt blijft. Antistolling Denk aan het tijdig stoppen met het innemen van bloedverdunnende middelen (indien van toepassing).

5 5 Opnamedag Een week voor opname wordt de ingreep telefonisch bevestigd. Dan hoort u ook op welke verpleegafdeling u wordt verwacht. U meldt zich op de afgesproken datum en tijd op de verpleegafdeling. Voor de opname neemt u mee: poliklinische afsprakenkaart met uw SKBpasje inschrijvingsbewijs van uw zorgverzekering medicijnen in het bijbehorende doosje / verpakking die u gebruikt (ook als u dit al door hebt gegeven aan bijv. de anesthesist). In plaats hiervan mag u ook uw actuele medicijnpaspoort meenemen naam en telefoonnummer van uw contactpersoon gemakkelijk zittende kleding Enkele tips: neem geen geld of kostbare bezittingen (sieraden, mobiele telefoons, enz.) mee naar het ziekenhuis. Wij zijn niet aansprakelijk voor verlies of diefstal. neem iets te lezen mee In verband met de hygiëne geven wij u het advies vooraf thuis te douchen en eventueel aanwezige nagellak, make-up en sieraden te verwijderen. Ook eventuele piercings moeten verwijderd zijn. Anesthesie ( =verdoving) De anesthesioloog bespreekt met u, voorafgaand aan de operatie, of de operatie onder verdoving met behulp van een ruggenprik of onder algehele anesthesie (narcose) kan plaatsvinden. In de vragenlijst kunt u bijzonderheden over uw gezondheid en medicatie-gebruik aangeven. Juiste informatie is belangrijk, omdat bepaalde medicatie van invloed kan zijn op de medicatie die voor de verdoving wordt gebruikt. Voor meer informatie over anesthesie kunt u de brochure Uw operatie en anesthesie doorlezen. Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de operatie meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd. Ook bij de overdracht van de operatieafdeling naar de verpleegafdeling vindt deze controle plaats. Voorbereiding op de operatie. Op de afdeling wordt u door de verpleegkundige voorbereid op de operatie. De verpleegkundige geeft informatie over deze dag en neemt bijzonderheden met u door. Uw bloeddruk en uw lichaamstemperatuur worden gemeten en uw polsslag geteld. Daarna krijgt u een infuus waardoor u vocht krijgt en komt een medewerker van het laboratorium om bloed af te nemen. U krijgt een klysma of een darmspoeling om het laatste deel van de dikke darm leeg te maken. Ook krijgt u antibiotica om infecties zo veel mogelijk te voorkomen Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. Sieraden (kettingen, horloge, ringen, etc.) moeten allemaal af. Waardevolle spullen kunt u het beste thuis laten. Bril, contactlenzen of een gebitsprothese kunt u op- of inhouden.

6 6 U krijgt voor de operatie al medicatie die door de anesthesioloog is voorgeschreven. De verpleegkundige brengt u met bed naar de voorbereidingskamer. Deze kamer bevindt zich op de operatieafdeling. Hier worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de operatie. Indien nodig wordt het operatiegebied onthaard. Stomaverpleegkundige Voor de operatie of tijdens het preoperatieve gesprek zal de stomaverpleegkundige de juiste plaats van de stoma op de buik bepalen. Zij houdt rekening met factoren als plooien en littekens op de buik, de kleding die u draagt en of u de plaats kunt zien. Dit is belangrijk om later uw leefpatroon te hervatten en problemen van lekkage en huidirritatie te voorkomen. De stomaverpleegkundige zal dus samen met u bekijken wat de juiste plaats is. Met watervaste stift markeert zij de plaats. Soms zet zij links en rechts een stip op de buik, omdat er meerdere plaatsen mogelijk zijn. De chirurg zal proberen tijdens de operatie de gemarkeerde plaats te gebruiken voor het aanleggen van de stoma. Na de operatie Wanneer u van de uitslaapkamer mag, haalt de verpleegkundige van deze afdeling u op. U heeft dan nog een infuus, een blaaskatheter, een epiduraal katheter en mogelijk een drain en een maagsonde. Ook wordt u aangesloten aan de hartmonitor en krijgt u een bloeddrukband om. Via het infuus krijgt u vocht en eventueel medicijnen. De blaaskatheter zorgt voor de afvoer van urine en is aan een opvangzak bevestigd. Via de epiduraal katheter (dun slangetje in de rug) krijgt u gedoseerd medicijnen tegen de pijn. De drain is een slangetje dat dichtbij de wond uit de buik komt en zorgt voor afvoer van wondvocht. De maagsonde is een slang door uw neus naar de maag, die overtollig maagsap afvoert. Een verpleegkundige komt regelmatig vragen hoe u zich voelt en controleert uw bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur, de operatiewond en de hoeveelheid vocht die door de eventuele drain wordt afgevoerd. De controles worden na de operatie regelmatig uitgevoerd, maar steeds minder vaak. De verpleegkundige belt uw contactpersoon om aan te geven, dat u weer op de afdeling bent. De eerste dagen na de operatie zijn niet gemakkelijk. U voelt zich ziek en afhankelijk. Bovendien moet u wennen aan de aanwezigheid van de stoma. Deze ziet er gezwollen uit en er komt bloederig vocht uit. Het kan soms wat langer duren, voordat de stoma echt ontlasting produceert. De eerste dag na de operatie verzorgt een verpleegkundige van de afdeling de stoma. De verpleegkundige betrekt u zo snel mogelijk bij de stomazorg. De stomaverpleegkundige komt regelmatig bij u langs. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u het verzorgen van de stoma oefenen. Als u na een paar keer oefenen enigszins vertrouwd bent geraakt met uw stoma, is het raadzaam om uw partner of een naast familielid te laten zien hoe de stoma eruit ziet en verzorgd moet worden. De verpleegkundige maakt in overleg met u een afspraak met uw familie.

7 7 De eerste dagen na uw ontslag uit het ziekenhuis voelt u zich misschien onzeker en is het een geruststelling als er iemand in de buurt is die weet hoe de stoma moet worden verzorgd. Ontslag en nazorg Als de ontslagdatum bekend is, bestelt de stomaverpleegkundige het materiaal dat u thuis nodig heeft bij een medisch speciaalzaak. Op de afgesproken datum wordt het materiaal bij u thuis of in het ziekenhuis bezorgd. Uw stomaverpleegkundige schrijft een machtiging voor vergoeding van het stomamateriaal. Uw leverancier regelt de vergoeding rechtstreeks met de zorgverzekeraar. Voordat u wordt ontslagen uit het ziekenhuis, overlegt de verpleegkundige met u of u thuis ondersteuning van een wijkverpleegkundige nodig heeft. In het ziekenhuis werkt een transferverpleegkundige als tussenpersoon tussen ziekenhuis en thuiszorg. Indien nodig bespreekt zij met u welke zorg u thuis nodig heeft en regelt zij dit voor u. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle bij de behandelend arts. En een controle afspraak bij de stomaverpleegkundige. Mogelijke complicaties Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij het aanleggen van een stoma de normale risico's op complicaties van een operatie, zoals trombose, longontsteking, nabloeding, wondinfectie. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties mogelijk. Zo kunnen er complicaties ontstaan, die te maken hebben met de doorbloeding. Dit gaat meestal vanzelf over. In een enkel geval, wanneer de doorbloeding erg slecht wordt, moet de stoma opnieuw worden aangelegd. Het slijmvlies van de darm is heel goed doorbloed en kwetsbaar. Het kan daarom vrij gemakkelijk bloeden, hetgeen in het algemeen niet verontrustend is. Er zijn ook complicaties op langere termijn mogelijk. Zo kan er door de opening in de buikwand een verdikking naast de stoma ontstaan, dat is dan waarschijnlijk een buikwandbreuk (hernia). Er zal dan een breukband worden aangemeten om verergering van de breuk te voorkomen. Bij veel klachten en indien technisch mogelijk, zal dat operatief hersteld moeten worden. Soms treedt er op langere termijn een vernauwing op van de stoma. Oprekken van de stoma kan nog wel eens helpen, maar een nieuwe operatie kan ook nodig zijn. Ook is het mogelijk dat er op langere termijn meer slijmvlies uit de stoma komt. Dat komt doordat de darm binnenstebuiten gestulpt wordt (prolaps). Dit moet bij klachten operatief verholpen worden.

8 8 Het verwijderen van het laatste deel van de dikke darm kan gevolgen hebben voor uw seksuele leven. Door de operatie kunnen er zenuwen en bloedvaten worden beschadigd, wat bij de man kan leiden tot erectiestoornissen. Bij vrouwen kan dit tot gevolg hebben dat de vagina minder vochtig wordt. Ook het feit dat het lichaam is ontsierd door een stoma kan een belemmering zijn in seksuele beleving. Verzorging van de ileostoma Het opvangsysteem Er zijn twee soorten opvangsystemen: een ééndelig en een tweedelig opvangsysteem. Een ééndelig opvangsysteem is een zakje met een kleeflaag, dat rechtstreeks op de huid rondom de stoma wordt bevestigd. Een tweedelig opvangsysteem is een huidplak met apart verwisselbare zakjes. Het opvangzakje wordt op de huidplak bevestigd. Omdat de ontlasting bij een ileostoma meestal dun is, wordt een opvangzakje gebruikt dat kan worden geleegd. Het verwisselen van het opvangsysteem Het is aan te raden het opvangzakje regelmatig (bij 1/3 vulling van het zakje) te legen en minimaal éénmaal per dag te vervangen. Bij het tweedelig opvangsysteem moet de huidplak in principe twee keer per week worden vervangen. Verzorg de stoma bij voorkeur 's morgens voordat u iets gegeten en gedronken hebt. De stoma is dan het minst productief. U leert in het ziekenhuis stap voor stap hoe u dit kan doen. Het gebruikte materiaal mag bij het restafval. Verdere adviezen Praten over de stoma Probeer uw gevoelens over uw ziekte en de stoma te delen met uw familie of vrienden. Ook zij zullen met de situatie vertrouwd moeten raken. Dit gaat beter en sneller als u er over kunt praten. Via de Nederlandse Stomavereniging (adres: zie pagina 10) kunt u in contact komen met lotgenoten. De stomaverpleegkundige kan u hierover informeren. Kleding Stomapatiënten hoeven geen speciale kleding te dragen. U kunt gewoon de kleding dragen die u wilt. Een strakke riem ter hoogte van de stoma wordt afgeraden, omdat dit problemen zou kunnen geven. Bent u gewend een korset of corselet te dragen, dan kunt u deze gewoon over de stoma dragen. Soms moet er een aanpassing van het corset plaatsvinden. Eten en drinken Na de operatie zal uw lichaam zich langzaam herstellen. Als het maagdarmkanaal weer goed functioneert, mag u in principe weer alles eten. Het is daarbij belangrijk dat u goed kauwt. Sommige voedingsmiddelen geven meer gasvorming of geven de ontlasting een sterkere geur dan andere voedingsmiddelen. U kunt het beste zelf uitproberen hoe u op de voedingsmiddelen reageert. De indikfunctie van de dikke darm ontbreekt en daarom zal de ontlasting veel vocht en zout bevatten. Omdat u veel vocht verliest, adviseren wij u minimaal 2,5 liter vocht per dag te drinken. Om het zoutverlies te compenseren, gebruikt u gewoon zout bij eten. Neem als tussendoortje een glas bouillon. Let erop: u mag geen dorstgevoel krijgen en uw urine moet licht van kleur blijven. Houd uw lichaamsgewicht in de gaten. De diëtiste informeert u tijdens uw opname in het ziekenhuis over hoe het zouttekort aan te vullen en waar u op moet letten.

9 9 Dagelijkse verzorging U kunt met een stoma gewoon douchen of in bad. Doet u dit zonder opvangsysteem, dan moet u er rekening mee houden dat er ontlasting uit de stoma kan komen. Houd in dat geval toiletpapier of gazen bij de hand. U hoeft niet bang te zijn dat er water in de stoma loopt. Gebruik geen zeep, lotion of zalf bij de verzorging van de stoma. Deze zijn vaak te vet, waardoor de plakkracht van het opvangsysteem vermindert. Verwijder eventuele haren rond de stoma regelmatig met een scheermesje. Houd hierbij ter bescherming een gaasje op de stoma. De stomaverpleegkundige kan u dit aanleren. Reuk De opvangzakjes horen reukloos te zijn. Toch kan er door lekkage of door een slechte hechting op de huid reuk ontstaan. Neem in dat geval contact op met de stomaverpleegkundige. Op de meeste zakjes zit een filter. Dit filter kan gasvorming vanuit de darm reukloos laten ontsnappen zodat het zakje niet bol gaat staan. Na ongeveer 8 tot 12 uur is dit filter verzadigd. Het filter hoeft tijdens het douchen niet afgeplakt te worden tenzij u langer dan een half uur in het water bent. Zwangerschap Een stoma heeft in het algemeen geen invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Een zwangerschap is dan ook nog steeds mogelijk. De werking van de anticonceptiepil kan voor de vrouw met een ileostoma niet betrouwbaar zijn. Overleg zo nodig met uw huisarts of behandelend specialist of u de pil kunt gebruiken of dat het veiliger is deze te vervangen door een andere vorm van anticonceptie. Werk Een stoma hoeft geen belemmering te zijn voor het uitoefenen van een baan. Zware lichamelijke arbeid kan in sommige gevallen problemen opleveren. Ook is het belangrijk een juiste tiltechniek te hanteren. Bespreek met uw behandelend arts of en wanneer u uw werkzaamheden kunt voortzetten. Sport en hobby's Er is over het algemeen geen enkele reden om na de operatie uw hobby's of sport op te geven. In sommige gevallen is het aan te raden geen sporten met veel lichamelijk contact te beoefenen. Er is geen bezwaar om met een stoma te zwemmen. Als u een stomazakje met filter gebruikt, kunt u voor het zwemmen het filter met een sticker afplakken om lekkage van koolstof uit het filter te voorkomen Vakantie Bent u pas geopereerd en gaat u op vakantie naar het buitenland, bespreek uw vakantieplannen dan met uw stomaverpleegkundige. U kunt een aantal voorzorgsmaatregelen treffen voor een dergelijke vakantie: Zorg voor voldoende opvangmateriaal. Op vertoon van een doktersverklaring mag u bij veel luchtvaartmaatschappijen 5 kilo extra bagage meenemen. Noteer de artikelnummers van het materiaal dat u gebruikt. Verdeel het opvangmateriaal als u gaat reizen over uw bagage, ook handbagage. Zo hebt u altijd materiaal, ook als een deel van uw bagage kwijt raakt. In het geval van veel vochtverlies door diarree of hoge temperaturen, helpt ORSpoeder (Oraal Rehydration Salt) uitdroging voorkomen. U kunt dit bij de apotheek of drogist kopen.

10 10 Handig om te weten Als tijdens de operatie een gedeelte van de darm aangesloten blijft op het rectum, dan kan er regelmatig rectaal slijmverlies optreden. Het darmslijmvlies vernieuwt zich namelijk om de drie dagen. Vergoedingen Het meeste stomamateriaal wordt vergoed door de zorgverzekeraar. U kunt hier zelf naar informeren. Tips De beste tijd om het materiaal te verwisselen is 's morgens voor het eten, de stoma is dan het minst productief. Regelmatig eten bevordert een regelmatig ontlastingpatroon. U mag géén dorstgevoel krijgen. Blijf altijd voldoende drinken, ook als u zich niet lekker voelt. Hiervoor adviseren wij per dag 2 tot 2,5 liter te drinken; neem niet meer dan 1 glas vruchtensap per keer. Houd uw lichaamsgewicht in de gaten; als u wilt afvallen, neem dan contact op met de arts. Zorg dat u voldoende plast. Urine is normaal lichtgeel van kleur en de hoeveelheid per daag minimaal 1 liter. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts. Een stoma is niet steriel, u kunt de stoma gewoon met kraanwater verzorgen. In plaats van gazen kunt u ook washandjes, toiletpapier of keukenrol gebruiken. Zorg dat u altijd opvangmateriaal bij u hebt, zelfs wanneer u maar een uurtje van huis bent. Zorg altijd dat u voldoende opvangmateriaal in huis hebt. Bestel tijdig een nieuwe voorraad. Wacht met bestellen als u binnen enkele dagen een afspraak met de stomaverpleegkundige hebt; bij eventueel wijzigingen van materiaal kan alles tegelijk besteld worden. Neem uw eigen opvangsysteem mee wanneer u naar uw behandelend arts of de stomaverpleegkundige gaat. Stomaverpleegkundige Wanneer u vragen of problemen hebt, kunt u altijd contact opnemen met de stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige is op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer Op dinsdag en donderdag tussen 9.00 en uur houdt de stomaverpleegkundige spreekuur. Patiëntenorganisatie De Stomavereniging is de organisatie van en voor stomapatiënten. De vereniging stimuleert en ondersteunt lotgenotencontact, het geven van informatie via onder meer lezingen en brochures en belangenbehartiging. Stomavereniging Antwoordnummer VB Maarssen Telefoon: info@stomavereniging.nl Website:

11 11 Ook kunt u informatie vinden op de websites: Geheimhouding en recht op privacy alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u schriftelijk toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder de rechten en plichten van de patiënt verkrijgbaar op de afdeling. Tot slot Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: Adresgegevens SKB Streekziekenhuis Koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T F info@chirurgenwinterswijk.nl of info@skbwinterswijk.nl Website: of foldernummer chi 392 versie: juni 2016

Colostoma. Chirurgie. Inleiding 2. Het spijsverteringskanaal 2. De Stoma 3. Voorbereiding op de operatie 4. Opnamedag 5.

Colostoma. Chirurgie. Inleiding 2. Het spijsverteringskanaal 2. De Stoma 3. Voorbereiding op de operatie 4. Opnamedag 5. 1/11 Chirurgie Colostoma Inleiding 2 Het spijsverteringskanaal 2 De Stoma 3 Voorbereiding op de operatie 4 Opnamedag 5 Na de operatie 6 Ontslag en nazorg 7 Mogelijke complicaties 7 Verzorging van de colostoma

Nadere informatie

Colostoma. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Colostoma. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Colostoma Op advies van uw behandelend arts heeft u besloten een operatie aan de dikke darm te ondergaan. Daarbij wordt een tijdelijk of blijvend stoma aangelegd. Het krijgen van een stoma is een ingrijpende

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie)

Besnijdenis (Circumcisie) 1/5 Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Urostoma. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Urostoma. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Urostoma Door bepaalde oorzaken functioneert uw blaas niet meer goed. In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een urinestoma te laten aanbrengen. Het krijgen van een stoma is een ingrijpende

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/6 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Chirurgie. Amputatie

Chirurgie. Amputatie 1/5 Chirurgie Amputatie Inleiding Onder een amputatie wordt verstaan het afzetten van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een teen, voet, been, vinger, hand, arm, of een deel ervan. Duidelijk

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Stoma operatie. COLONCARE Stoma operatie

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Stoma operatie. COLONCARE Stoma operatie Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE onderdeel COLONCARE 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Een stoma... 4 De plaats van het stoma... 5 De operatie... 6 Mogelijke complicaties... 7 Na de behandeling...

Nadere informatie

Ileostoma. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Ileostoma. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ileostoma Op advies van uw behandelend arts heeft u besloten een operatie aan het laatste gedeelte van uw dunne darm of dikke darm te ondergaan. Daarbij wordt een tijdelijk of blijvend stoma aangelegd.

Nadere informatie

Aanleggen van een darmstoma

Aanleggen van een darmstoma Aanleggen van een darmstoma Chirurgie Beter voor elkaar Darmstoma - Een kunstmatige uitgang Inleiding Deze folder geeft u informatie over de procedure rond het aanleggen van een darmstoma (een kunstmatige

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. S t o m a Deze folder geeft u informatie over het aanleggen van een stoma en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Stoma operatie. Chirurgie

Stoma operatie. Chirurgie Stoma operatie Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 Een stoma...4 De plaats van de stoma...5 Bloedverdunners...6 De operatie...6 Mogelijke complicaties...7 Na de behandeling...8 Ontslag uit het ziekenhuis...8

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/7 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Stoma operatie. Chirurgie

Stoma operatie. Chirurgie Stoma operatie Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 Een stoma...4 De plaats van het stoma...6 De operatie...6 Mogelijke complicaties...7 Na de behandeling...8 Ontslag uit het ziekenhuis...8 Meer informatie...9

Nadere informatie

Chirurgie. Stoma. Een kunstmatige uitgang

Chirurgie. Stoma. Een kunstmatige uitgang Chirurgie Stoma Een kunstmatige uitgang 1 Inleiding Deze folder geeft enige informatie over de procedure rond het aanleggen van een stoma (een kunstmatige uitgang). Het is goed u te realiseren dat bij

Nadere informatie

Ureteroscopie (onderzoek en/of

Ureteroscopie (onderzoek en/of 1/5 Urologie Ureteroscopie (onderzoek en/of verwijdering van steentjes in de urineleider) Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat er bij u een steentje aanwezig is in de urineleider (ureter). De ureter

Nadere informatie

Darmstoma Een kunstmatige uitgang van de darm

Darmstoma Een kunstmatige uitgang van de darm Darmstoma Een kunstmatige uitgang van de darm U heeft van uw arts gehoord dat u een stoma krijgt of dat de kans op een stoma bij uw operatie aanwezig is. Het is een ingrijpende verandering in uw leven

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde. Ileostoma

Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde. Ileostoma Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde Algemeen Deze folder geeft u informatie over de ileostoma en de dagelijkse verzorging hiervan. Dagelijkse verzorging Verzorg de stoma op een tijdstip

Nadere informatie

Stoma. Havenziekenhuis

Stoma. Havenziekenhuis Stoma U heeft van uw arts gehoord dat er bij u een stoma moet worden aangelegd of dat de kans op een stoma bij uw operatie aanwezig is. In deze folder kunt u de informatie over het aanleggen van een stoma

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/7 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Stoma Inleiding Een dubbelloops of eindstandig stoma? Wat is een stoma? Slijmvorming Materialen bij een stoma Tijdelijke of blijvende stoma?

Stoma Inleiding Een dubbelloops of eindstandig stoma? Wat is een stoma? Slijmvorming Materialen bij een stoma Tijdelijke of blijvende stoma? Stoma Inleiding Binnenkort wordt bij u een stoma aangelegd of is er kans op het aanleggen van een stoma. Deze folder geeft u informatie over de stoma voor de ontlasting. Het is goed u te realiseren dat

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop)

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van galstenen via de huisarts aangemeld bij de polikliniek

Nadere informatie

Borstverkleining en/of borstcorrectie

Borstverkleining en/of borstcorrectie 1/5 Plastische Chirurgie Borstverkleining en/of borstcorrectie Inleiding Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Grootte en vorm van de borsten zijn in de eerste plaats afhankelijk

Nadere informatie

Stomazorg. in het Ommelander Ziekenhuis Groningen

Stomazorg. in het Ommelander Ziekenhuis Groningen Stomazorg in het Ommelander Ziekenhuis Groningen 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Uw arts heeft met u besproken dat er een (tijdelijk) stoma wordt aangelegd

Nadere informatie

STOMAZORG. Een stoma wat nu? BEHANDELING

STOMAZORG. Een stoma wat nu? BEHANDELING STOMAZORG Een stoma wat nu? BEHANDELING Een stoma wat nu? Van uw behandelend specialist hebt u te horen gekregen dat er bij u (misschien) een stoma moet worden aangelegd. Van tevoren is het niet altijd

Nadere informatie

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop)

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van galstenen via de huisarts aangemeld bij de polikliniek

Nadere informatie

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH)

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) 1/5 Urologie Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van de prostaat via de plasbuis (urethra). Deze folder is bestemd als

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en met name vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico.

Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en met name vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico. 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/5 Chirurgie Liesbreukoperatie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website:

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/6 Chirurgie Liesbreukoperatie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website:

Nadere informatie

Stomazorg. in het Ommelander Ziekenhuis

Stomazorg. in het Ommelander Ziekenhuis Stomazorg in het Ommelander Ziekenhuis Inleiding U wordt binnenkort geopereerd in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Uw arts heeft met u besproken dat er een (tijdelijk) stoma wordt aangelegd of dat

Nadere informatie

Dubbel- J katheter. Urologie

Dubbel- J katheter. Urologie 1/6 Urologie Dubbel- J katheter Inleiding Bij u is een afvloed belemmering in de ureter (urineleider) geconstateerd. Uw behandelend arts heeft met u besproken om bij u een dubbel-j katheter te plaatsen.

Nadere informatie

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl Littekenbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een littekenbreuk? 3 Voorbereiding 3 Opname 4 Ontharen 4 Tijdens de operatie 4 Na de operatie 5 Complicaties 5 Controleafspraak 5 Uw vragen 6 Kosten

Nadere informatie

Liesbreukoperatie: In één dag bezoek aan de

Liesbreukoperatie: In één dag bezoek aan de 1/7 Chirurgie Liesbreukoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van een liesbreuk via de huisarts aangemeld bij de

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Opheffen van een darmstoma

Opheffen van een darmstoma Chirurgie Opheffen van een darmstoma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De behandeling... 3 Voorbereidingen... 3 Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Opnamedatum... 4 De opname... 4 Voorafgaande

Nadere informatie

Ileostoma. Ileostoma

Ileostoma. Ileostoma Ileostoma Ileostoma Afdeling Afdeling algemene algemene chirurgie chirurgie Binnenkort wordt bij u (een gedeelte van) de dikke darm weggenomen. Dit kan het gevolg zijn van een chronische aandoening, een

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Colostoma

Patiënteninformatie. Colostoma Patiënteninformatie Colostoma Inleiding U bent of wordt binnenkort opgenomen in het LangeLand Ziekenhuis voor een operatie aan de dikke darm, waarbij (mogelijk) een stoma wordt aangelegd. Voorlichting

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw blaas te verwijderen en een urinestoma aan te leggen. Bij deze

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Blindedarmoperatie (appendectomie) i Patiënteninformatie Bij volwassenen Slingeland Ziekenhuis Inleiding U heeft een (acute) blindedarmontsteking. In deze folder vindt u informatie over de aandoening

Nadere informatie

Operatie voor het verwijderen van de blaas

Operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT)

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) 1/6 Urologie Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van een tumor in de blaas. Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in

Nadere informatie

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334

Aambeien. Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Aambeien Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0334 Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Chirurgie, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk door aambeien worden veroorzaakt. In deze

Nadere informatie

Aanleg van een urinestoma

Aanleg van een urinestoma Aanleg van een urinestoma cystectomie Bricker In overleg met uw behandelend uroloog heeft u besloten een operatie te ondergaan waarbij uw blaas wordt verwijderd vanwege een ziekte of omdat uw blaas niet

Nadere informatie

Aanleg van een darmstoma

Aanleg van een darmstoma Chirurgie Aanleg van een darmstoma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een darmstoma?... 3 Voorbereidingen... 3 Gesprek specialist... 3 Gesprek stomaverpleegkundige... 3 Gesprek pre-operatieve screening

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek U heeft een vernauwing in de urineleider. De medische term hiervoor is UPJ stenose. In deze folder geven wij informatie over deze vernauwing, de operatie (pyelumplastiek) en de periode na de operatie.

Nadere informatie

Vóór de operatie krijgt u een gesprek met de anesthesioloog, een apothekersassistente en een opnameverpleegkundige.

Vóór de operatie krijgt u een gesprek met de anesthesioloog, een apothekersassistente en een opnameverpleegkundige. 1/6 Chirurgie Opheffen Darmstoma Inleiding Met de chirurg bent u overeengekomen dat uw stoma opgeheven wordt. Dit betekent dat de stoma wordt dichtgemaakt en de ontlasting weer via de normale weg gaat.

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/5 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen in dagopname Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan

Nadere informatie

Procedure Schildwachtklier bij borstkanker

Procedure Schildwachtklier bij borstkanker 1/6 Chirurgie / mammacare Procedure Schildwachtklier bij borstkanker Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Achtergrondinformatie 2 De procedure op de afdeling Nucleaire Geneeskunde 3 Procedure verwijderen van

Nadere informatie

Een stoma en nu? Behandeling, stappenplan en tips

Een stoma en nu? Behandeling, stappenplan en tips Een stoma en nu? Behandeling, stappenplan en tips Wat is een stoma? Een stoma is een kunstmatige uitgang in uw lichaam voor urine of ontlasting. Een stukje darm wordt daarbij als een manchet op uw buik

Nadere informatie

Borstverkleining / versteviging

Borstverkleining / versteviging Borstverkleining / versteviging Inleiding Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Grootte en vorm van de borsten zijn in de eerste plaats afhankelijk van erfelijke aanleg.

Nadere informatie

Wat is een stoma? Een stoma is een kunstmatig gemaakte uitgang voor ontlasting of urine.

Wat is een stoma? Een stoma is een kunstmatig gemaakte uitgang voor ontlasting of urine. Stomapoli In het CWZ op Heelkunde zijn 2 stomaverpleegkundigen werkzaam gespecialiseerd in darmstomata. In deze fodler staat algemene informatie over het aanleggen van een stoma en wat de rol van de stomaverpleegkundige

Nadere informatie

Opname voor het plaatsen van een urinestoma Wat kunt u verwachten?

Opname voor het plaatsen van een urinestoma Wat kunt u verwachten? Opname voor het plaatsen van een urinestoma Wat kunt u verwachten? www.nwz.nl Inhoud Heeft u huishoudelijke hulp geregeld? 3 De dag vóór de operatie - opname 3 Dag van de operatie 4 Eerste 2 dagen na de

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een urostoma

Handige tips voor het gebruik van een urostoma Handige tips voor het gebruik van een urostoma Informatie voor patiënten F0569-1011 februari 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. bij volwassenen

Liesbreukoperatie. bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een liesbreukoperatie. In deze folder willen we u informatie geven over de opname, de operatie en

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie Nierbekkenplastiek Kijkoperatie Inleiding Binnenkort wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw nierbekken. In de folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Scheelzien. Oogheelkunde

Scheelzien. Oogheelkunde 1/5 Oogheelkunde Scheelzien Inleiding Scheelzien betekent dat twee ogen niet meer samen op één punt gericht staan. Er zijn verschillende manieren van scheel kijken. Zo kan het afwijkende oog naar binnen

Nadere informatie

Sterilisatie bij de man (vasectomie)

Sterilisatie bij de man (vasectomie) 1/5 Chirurgie Sterilisatie bij de man (vasectomie) Inleiding In overleg met (uw partner en) uw huisarts heeft u besloten een sterilisatie te ondergaan. Deze patiëntenfolder bevat hierover informatie. Het

Nadere informatie

Verwijderen van een deel van de lever

Verwijderen van een deel van de lever Verwijderen van een deel van de lever Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1021 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een deel van

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Het opheffen van een darmstoma

Het opheffen van een darmstoma Het opheffen van een darmstoma U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie om de darmstoma op te heffen De totale zorg rondom de operatie is erop gericht dat u snel hiervan herstelt. Deze informatie

Nadere informatie

Chirurgie Urologie. Patiënteninformatie. Stomaconsulent. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie Urologie. Patiënteninformatie. Stomaconsulent. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Urologie Stomaconsulent i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de stomaconsulent. U leest in deze folder wat de stomaconsulent voor u kan

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/5 Chirurgie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website: www.chirurgenwinterswijk.nl.

Nadere informatie

Millin prostaatoperatie

Millin prostaatoperatie Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie. Deze ingreep wordt de prostaatoperatie volgens Millin genoemd. De uroloog heeft deze methode voorgesteld omdat de prostaat te groot is voor een

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Endoscopische operatie aan de bijholten van de neus

Endoscopische operatie aan de bijholten van de neus 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Endoscopische operatie aan de bijholten van de neus Inleiding Binnenkort wordt u één dag in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan de bijholten van uw neus. In deze

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

Adviezen verzorging Ileostoma

Adviezen verzorging Ileostoma Adviezen verzorging Ileostoma De dagelijke verzorging van het ileostoma Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere afhankelijk van het systeem en wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een colostoma

Handige tips voor het gebruik van een colostoma Handige tips voor het gebruik van een colostoma Informatie voor patiënten F0568-1011 januari 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

aanleggen van een pouch (IPAA)

aanleggen van een pouch (IPAA) patiënteninformatie aanleggen van een pouch (IPAA) U heeft met uw arts gesproken over het maken van een verbinding tussen de dunne darm en de anus. Dit heet een Ileo Pouch Anale Anastomose (IPAA), in het

Nadere informatie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft bij u een vernauwing in de liesslagader vastgesteld. In overleg

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Haarnestcyste (Sinus pilonidalis)

Haarnestcyste (Sinus pilonidalis) 1/5 Chirurgie Haarnestcyste (Sinus pilonidalis) Inleiding Deze folder geeft u informatie over een haarnestcyste en de behandelingsmogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.chirurgenwinterswijk.nl

Nadere informatie

Een pouch in plaats van de dikke darm (IPAA)

Een pouch in plaats van de dikke darm (IPAA) Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Een pouch in plaats van de dikke darm () Inleiding Deze folder geeft u informatie over de ileo pouch anale anastomose (), die aangelegd kan worden na het verwijderen van

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het

Nadere informatie

Klachten Meestal heeft de patiënt last van een veranderd ontlastingspatroon en/of bloed bij de ontlasting.

Klachten Meestal heeft de patiënt last van een veranderd ontlastingspatroon en/of bloed bij de ontlasting. Endeldarmkanker De diagnose 2 Waarom een endeldarmoperatie? 3 Voorbereiding voor de operatie 3 De opname 3 De operatie 4 Na de operatie 5 Mogelijke complicaties 5 Gevolgen van de operatie 6 Na de behandeling

Nadere informatie

H.334316.0314. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS

H.334316.0314. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS H.334316.0314 Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie aan uw dikke darm. Hiervoor verblijft u vijf tot acht dagen in het ziekenhuis.

Nadere informatie

Inleiding. Een navelbreuk

Inleiding. Een navelbreuk Navelbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een navelbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname, de operatie en de periode na de operatie. Een

Nadere informatie

H.334316.1115. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS

H.334316.1115. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS H.334316.1115 Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie aan uw dikke darm. Hiervoor verblijft u vijf tot acht dagen in het ziekenhuis.

Nadere informatie

Darmstoma Een kunstmatige uitgang voor ontlasting. Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis

Darmstoma Een kunstmatige uitgang voor ontlasting. Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Darmstoma Een kunstmatige uitgang voor ontlasting Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat is een stoma? 2 2. Waarom wordt een stoma aangelegd? 3 3. Wanneer welk stoma?

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Darmstoma bij kinderen

Darmstoma bij kinderen Darmstoma bij kinderen Bij deze folder onvangt u ook de folder Grote buikoperatie bij kinderen (Laparotomie). Inhoud Wat is een darmstoma? 1 Verschillende soorten stoma s 1 Na de operatie 2 Verzorging

Nadere informatie

Schildklieroperatie (hemi-) strumectomie)

Schildklieroperatie (hemi-) strumectomie) 1/5 Chirurgie Schildklieroperatie (hemi-) strumectomie) Inleiding Deze folder geeft u globale informatie over operaties aan de schildklier. Informatie over aandoeningen, waarvoor een schildklieroperatie

Nadere informatie

Verwijderen niertumor

Verwijderen niertumor Verwijderen niertumor radicale en partiële nefrectomie De uroloog heeft na onderzoek bij u een afwijking aan de nier geconstateerd. In deze folder geven wij informatie over de nier, de operatie (radicale

Nadere informatie

Urologie. Een urinestoma volgens Bricker

Urologie. Een urinestoma volgens Bricker Urologie Een urinestoma volgens Bricker Urologie Inleiding In overleg met de uroloog heeft u besloten om een urinestoma volgens de methode van Bricker aan te laten leggen. Een urinestoma is een kunstmatige

Nadere informatie

Als u een stoma krijgt

Als u een stoma krijgt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Als u een stoma krijgt 1 Als u een stoma krijgt Binnenkort krijgt u een stoma. In deze brochure vindt u informatie

Nadere informatie

Gedeeltelijke verwijdering van een nier

Gedeeltelijke verwijdering van een nier Gedeeltelijke verwijdering van een nier Open partiële nefrectomie Uw nier wordt gedeeltelijk verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een gedeelte van uw nier verwijderd (open partiële nefrectomie).

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie, de opname in het ziekenhuis en de periode na de

Nadere informatie

Urologie Het vergroten van de blaas (en een katheteriseerbaar stoma)

Urologie Het vergroten van de blaas (en een katheteriseerbaar stoma) Urologie Het vergroten van de blaas (en een katheteriseerbaar stoma) Blaasaugmentatie, Monti en Mitrofanoff Urologie Inleiding De uroloog heeft met u gesproken over de mogelijkheid om uw blaas te vergroten.

Nadere informatie