NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (december 2010)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (december 2010)"

Transcriptie

1 ENERGIEKE GEDACHTEN (door Sander Brouwer, Yuri Kosowski, Jon Maessen, Tom Savelkoul) Energiedak 2010A In september zijn 2 Werktuigbouwkundigen, 1 TBK er en 1 PBM-er, gestart aan het project Energiedak 2010A. De opdracht wordt namens Solar Solutions uitgevoerd voor Solarshop Systeemhuis. Het voornaamste doel van het project is om haalbaarheidsonderzoeken te verrichten naar het integreren van PV-panelen in dakbedekking. Ondertussen zijn de haalbaarheidsonderzoeken van het energiedak afgerond en worden de rapportages opgemaakt. Er wordt hard gewerkt aan de verslaglegging van het eindrapport voor de SBIR. In dit verslag staan alle bevindingen met betrekking tot zowel de technische als ook economische haalbaarheidsonderzoeken. Het technische deel bevat de volgende hoofdonderwerpen: de waterafdichting, de verbinding van de zonnepanelen op de isolatieplaten en het gebruik van de warmte die onder de panelen ontstaat. Concurrentieanalyse Uit de concurrentenanalyse heeft mogen blijken, dat geen enkele concurrent gebruik maakt van micromorph panelen. Het voordeel van de micromorph panelen ten opzichte van conventionele panelen, is dat deze op beide kanten van het dak geplaatst kunnen worden. Deze panelen hoeven namelijk niet onder direct licht te werken. Tevens is uit de concurrentenanalyse gekomen dat de concurrenten qua prijzen redelijk hoog zitten tegenover het Energiedak 2010A. Architecten geïnterviewd Tijdens het onderzoek hebben er gesprekken plaatsgevonden met architecten over de esthetische waarde van het Energiedak 2010A. Het esthetisch aspect is een kernbegrip binnen dit project. Het is een onderdeel dat afhankelijk is van de opinie van de architecten en klanten. Onderzoek na deze opinie heeft uitgewezen dat er een aantal aandachtspunten naar voren zijn getreden: - Het Energiedak 2010A zal minder moeten glanzen; - Het dakpaneffect zou moeten kunnen; - De panelen zouden in andere kleuren uitgevoerd kunnen worden; - Meer vormvrijheid in het patroon. Deze punten zijn verder uitgewerkt en toe te passen, met als uitzondering het minder glanzen van het dak. Om te zorgen dat het dak minder zal glanzen, zou de bovenste glasplaat mat gemaakt moeten worden.

2 Een matte glasplaat zal onvoldoende licht doorlaten om een rendabele opbrengst te krijgen van de zonnepanelen. Gezien de functie van het Energiedak 2010A, is een lagere opbrengst geen optie. De toekomst Het project zal komend kalenderjaar voortgezet worden, echter niet met de huidige bezetting. Het prototype gaat gebouwd worden en de uiteindelijke engineering zal daarna plaatsvinden. Heb je interesse, kom even langs bij A (Locatie Nieuw Eyckholt) of neem contact met ons op via de mail. Wie weet werk jij straks mee aan de toekomst! Meer informatie: Sander Brouwer Yuri Kosowski Jon Maessen Tom Savelkoul ENERGIEKE PROJECTEN High Mast Turbine (HMT) Aan de Hogeschool Zuyd ben ik al enkele maanden bezig met mijn afstudeerstage Werktuigbouwkunde, en wel in opdracht van Euroba BV. Na de minoren Constructietechniek en Duurzame Energie voltooid te hebben, ben ik opzoek gegaan naar een passende afstudeeropdracht. Het HMT-project sluit bij beide minoren goed aan. Gedurende mijn afstudeerperiode wordt ik een dag per week begeleid door Rob Eurlings, directeur van Euroba BV. De rest van de week word ik begeleid door Stefan Sigwarth van Solar Solutions. Euroba BV is een nieuw bedrijf, dat opgericht is door Rob Eurlings in Het is momenteel nog een eenmansbedrijf. De taken van het bedrijf zijn vooral gericht op het tijdelijk technisch ondersteunen van het bedrijfsleven, met name het MKB, door middel van technische consultancy wanneer deze bedrijven er in hun ontwikkeling behoefte aan hebben. Dit op verschillende gebieden zoals projectmanagement, productie-automatisering, productontwikkeling en het opstellen van veiligheidsanalyses en technische constructiedossiers ter verkrijging van een CE-markering. De directeur van het bedrijf heeft enige tijd geleden m.b.t. het opwekken van duurzame energie het idee gekregen, om een verticale as windturbine boven een hoogspanningsmast te plaatsen. Dit gebeurt met behulp van een extra kantelbare mast waardoor de turbine indien nodig bv. voor onderhoud tussen de hoogspanningskabels naar beneden gehaald kan worden. De hoogspanningsmast zelf wordt op deze wijze niet extra belast. Hierop is patent aangevraagd binnen Nederland (juni 2009) en voor Europa per 1 juni 2010.

3 Mijn afstudeeropdracht bestaat uit het opstellen van een realistisch concept waarin het hiervoor genoemde wordt uitgewerkt. Vervolgens zal de economische en technische haalbaarheid van dit concept onderzocht worden. Inmiddels is er een concept opgesteld waarbij gebruik wordt gemaakt van een 20kW verticale as windturbine. Deze turbine heeft een diameter van 6 meter. Een diameter van 6 meter is tevens maximaal omdat er anders spanningsoverslag tussen de hoogspanningskabels en de windturbine zal optreden. De turbine is geplaatst op een vakwerkmast met een eigen fundament. Het kantelen gebeurt met behulp van een hydraulische telescoopcilinder onder aan de vakwerkmast. De elektriciteit zal met behulp van een grondkabel op een spanningsniveau van 10kV naar een bestaand transformatiestation getransporteerd worden. Direct koppelen aan het hoogspanningsnet blijkt niet haalbaar. Het beschreven concept is technisch te realiseren met bestaande technologieën. De economische haalbaarheid wordt vooral belemmerd door het maximaal haalbare vermogen van 20kW. Toch is dit project binnen Nederland uitvoerbaar indien men zelf afnemers voor de elektriciteit zoekt, bv. door een coöperatie of woongemeenschap in een redelijke nabijheid van de masten. In Engeland is dit project zelfs met de daar geldende terugleververgoeding voor windenergie van 0,24 cent economisch haalbaar. Meer weten: Tim Hupperetz ( Hupperetz@hszuyd.nl) Shell Eco-marathon: Van Via..Naar Begin van het studiejaar 2009/2010 namen een vijftal enthousiaste docenten van de afdeling Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde de uitdaging aan, om namens de Hogeschool Zuyd deel te gaan nemen aan de Shell Eco Marathon. De eerste auto reed in mei 2010 op zonne-energie en zette voor een eerste deelname een zeer nette prestatie neer van 1 op 313 km. Deze positieve ervaring maakte dit team nog enthousiaster en leidde tot de verhoogde inzet van dit studiejaar: twee auto s; een op zonneenergie en de tweede op waterstof. Er is uitvoerig overlegd met studenten wat de positieve elementen waren en welke elementen het project nog aantrekkelijker zouden maken. De positieve elementen liggen vooral in het hoge realiteitsgehalte van het project. Studenten ontwerpen, berekenen en tekenen onderdelen van een auto, die werkelijk gemaakt gaat worden. Dit proces gaat hand in hand met bedrijven die knowhow hebben op de verschillende vakgebieden.

4 Het hele project, met als apotheose de uiteindelijke race, werd als een groot feest door de studenten ervaren. In Lausitz komen meer dan 3500 Techniekstudenten bijeen die allemaal informatie uitwisselen over hun eigen auto. Dit alles gebeurd op een groot DTM-racecircuit waar elk team een eigen pitsbox heeft. Een element wat ter verhoging van de inzet voor het komend jaar zou leiden was het uiterlijk. Studenten gaven aan dat een strak sexy uiterlijk het plezier (om eraan te werken) zou verhogen. Dit gaf de docenten het idee om de ABK Maastricht (óók Hogeschool Zuyd) in het project te betrekken. In Heerlen wordt de techniek bedacht en het uiterlijk van de nieuwe H 2 -cel auto wordt ontworpen door nota bene voornamelijk vrouwelijke studenten (5 dames en twee heren) van de ABKM. Het resultaat mag er zeker wezen en is weergegeven in figuur 1. Een ontwerp waar we als hogeschool qua uiterlijk en techniek trots op kunnen zijn. Figuur 1: Het design (ontwerp) Op dit moment wordt er hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. Er moeten kostbare mallen gemaakt worden waaruit de milieuvriendelijke vorm van de auto zal verschijnen. De body wordt geproduceerd uit een bio-composiet materiaal. De aandrijving zal elektrisch zijn welke als energiebron een waterstof-brandstofcel heeft. De auto s gaan eind mei voor de tweede maal mee doen aan de zuinigheidwedstrijd in Lausitz. De prestatie van afgelopen mei wordt uiteraard door onze vernieuwde zonnecelauto verbeterd. Verder gaan we met de H 2 -cel auto zeker een verbluffend resultaat neerzetten. De auto krijgt alles mee om als winnaar uit de bus te komen. We richten ons niet alleen op het aspect van zuinigheid, maar ook op de designprijs en ook de prijs voor milieuvriendelijkheid. Financieel is de begroting nog lang niet rond. De waterstof brandstofcel ( 3500,-) en de randapparatuur ( 4000,-) moeten dringend gesponsord worden. Verder zijn er nog vele andere onderdelen die tevens sponsoring vergen zodat de reis naar Lausitz in Duitsland op 24 mei daadwerkelijk ook kan worden gemaakt. We hebben er alle vertrouwen in dat het bedrijfsleven de waarde van dergelijke kostbare ( ,-) projecten binnen het technisch onderwijs weet te waarderen en ons tegemoet komt bij de realisatie van deze hightech auto s. Mocht u meer over dit project willen weten of wilt u graag een onderdeel namens uw bedrijf sponsoren dan kunt u contact opnemen met de organisatie via het volgende mailadres: r.j.m.van.loevezijn@hszuyd.nl.

5 Project Energieke Scholen NIEUWSBRIEF LECTORAAT Het bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVO PL) is erin geïnteresseerd het thema duurzaamheid een belangrijke plaats te geven in hun beleid. In het kader van het Deltaplan Bèta/Techniek is door de Stichting het Project β- Lyceum Parkstad ontwikkeld met het kernthema Duurzame Energie. Op 22 februari 2008 hebben vertegenwoordigers van de Hogeschool Zuyd ( de heren Kimman en Tweehuysen) en de SVO PL (de heren Monsewije en Bijsmans) het initiatief genomen een project te starten, om concreet aan de slag te gaan het energiegebruik in de scholen van de SVO PL te beperken. In de loop van de voorbereidingen van dit project hebben er zich nieuwe geïnteresseerde partijen aangesloten zoals de Trevianum Scholengroep in Sittard en het Continium in Kerkrade, waardoor er nu sprake is van een breed gedragen project. De scope is er nu op gericht het thema duurzaamheid en duurzame ontwikkeling bij middelbare scholieren onder de aandacht te brengen door actieve betrokkenheid te stimuleren. Het onderstaande plan van aanpak is daartoe een verdere uitwerking. Het doel van het project is om het thema duurzaamheid en duurzame ontwikkeling heel dicht aan te brengen tegen de belevingswereld van de scholieren van het voortgezet onderwijs in Limburg. De opzet is in hun directe omgeving projecten te starten waaraan zij een actieve bijdrage kunnen leveren. Daarom is er gekozen om een wezenlijk aspect van duurzaamheid heel nadrukkelijk onder de aandacht te brengen: het bewust omgaan met energie. De context van de activiteiten is de school. In de eerste situatie ligt de nadruk vooral op de mogelijkheden die er zijn het gebouw en het gedrag van de gebruikers daarin te monitoren en voor de besparing van energie te benutten. Vervolgens kan worden vastgesteld welk aandeel van de energievraag door alternatieve duurzame energiebronnen kan worden geleverd en wat zijn daarvan dan de kosten en de baten? Zo bekijkt Trevianum of (een deel van) het gebouw kan worden voorzien van warmte, opgewekt door de Biomassacentrale. In een directe verbinding met de centrale, kunnen de leerlingen niet alleen het technische proces volgen, maar ook de CO2-emissie. Bovendien kunnen ze op deze manier veel bewuster het energieverbruik in school volgen en voorstellen doen om nog efficiënter en milieubewuster te handelen. Het geheel moet onderdeel worden van het curriculum. De gemeente Sittard-Geleen wordt bij het project betrokken, omdat de gemeente het gebruik van de centrale verder wil promoten. In het geval dat de context iets ruimer wordt gedefinieerd kunnen allerlei ecologische aspecten van bv materiaalgebruik, mobiliteit, ruimtegebruik, et cetera worden meegenomen. Daarbij is ook het programma van het Continium van groot belang.

6 Daarnaast worden er verbanden gelegd naar andere projecten van Continium zoals het Interreg IV project edutainment waarin binnen de Euregio Maas/Rijn publieksactiviteiten ontwikkeld worden (workshops, events, tentoonstellingen, etc.) met als thema duurzaamheid. Hierbij wordt samengewerkt met partners uit Duitsland, België en Nederland zowel wat betreft in de realisatie van de projecten alsook in de uitrol in de Euregio. Per pilotschool wordt een activiteitenplan opgesteld waarin geregeld is welke concrete activiteiten we gaan uitvoeren, waar, wanneer en wie verantwoordelijk is. Bij de diverse activiteiten worden de leerlingen begeleid door docenten, studenten van het studentenbedrijf E-Grr en deskundigen van de kenniskring Nieuwe Energie en/of Cofely. De duur van het project is vastgesteld op 4 jaar, waarbij de ontwikkelde kennis ter beschikking komt van steeds meer scholen in de regio en daarbuiten. Meer informatie: g.tweehuysen@hszuyd.nl Minor Duurzame Energie De Minor Duurzame Energie wordt dit jaar opnieuw goed bezocht door onze studenten van Hogeschool Zuyd. Inmiddels loopt deze succesvolle minor voor het derde jaar en kunnen ook studenten van buiten de Hogeschool Zuyd zich aanmelden. De minor wordt verzorgd door vele medewerkers van het lectoraat als ook gastdocenten - de experts uit het veld! Zo verzorgd o.a. Prof. Dr. Wim Sinke een gastcollege over zonneenergie, en heeft ook Jos Beurskens - de man die onderzoek naar windenergie in Nederland en Europa op de kaart heeft gezet - onze uitnodiging voor een gastcollege geaccepteerd. Martijn Spanjers van RWE (Essent) vertelt over verduurzaming van grootschalige energieopwekking. Zo krijgen de studenten een breed beeld van duurzame energie. Meer weten: g.j.a.p.vervuurt@hszuyd.nl Momenteel zijn we halverwege de minor. En het is mooi om te zien hoe studenten ietwat bleu het eerste college bezoeken maar na een aantal weken echt enthousiast worden over dit onderwerp. En - niet onbelangrijk - een eigen mening gaan vormen. Als voorbeeld: Dus als ik het goed begrijp, als we CO2 ondergronds opslaan, dan kost dat extra energie, gaat de energieprijs omhoog en zitten we nog steeds op een berg CO2. Noemt men dat nu duurzaam? Kunnen we dan niet beter stoppen met uitademen!

7 Organext: De Stand Van Zaken NIEUWSBRIEF LECTORAAT Over het project ORGANEXT is in deze nieuwsbrief al een paar keer eerder geschreven, maar dat is al weer een tijdje terug geweest. Daarom nu eerst een korte update. ORGANEXT is een internationaal project rondom plastic displays en zonnecellen, waarin de Kenniskring Nieuwe Energie van de Hogeschool Zuyd participeert. Twee belangrijke aspecten voor ons zijn het verouderingsonderzoek aan organische zonnecellen en het bouwen van een demonstrator. Dit is Werkpakket 4 van het project, waar ook de Universiteit Hasselt, IMEC-Leuven (Interuniversitair Micro-Electronica Centrum) en de RWTH Aken (Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule) een bijdrage in leveren. Het zwaartepunt van dit werkpakket ligt echter bij Hogeschool Zuyd. Om die reden is dan ook besloten dat hogeschool de coördinatie van werkpakket 4 op zich neemt. Zeger Vroon, onze Buitengewoon Lector, heeft deze taak op zich genomen. Onder andere via regelmatige telefoonconferenties, worden de activiteiten van de verspreid liggende partners op elkaar afgestemd. Projectpartners in Werkpakket 2 ontwikkelen de nieuwe generatie flexibele organische zonnecellen waarvan de prestaties en de veroudering onderzocht moeten worden. In eerste instantie zullen de nieuw te ontwikkelen cellen ongeveer 2,5 bij 2,5 cm groot zijn. Pas wanneer een goede receptuur en een goed productieproces gevonden zijn, wordt er naar grotere dimensies opgeschaald. Bij de Kenniskring Nieuwe Energie ligt de focus op dit moment bij het aanschaffen van apparatuur, die nodig is voor het verouderingsonderzoek. Een eerste aanzet is gemaakt door Anique Andrien, een studente van de Faculteit Life Sciences. Zij heeft in het kader van een minoropdracht de standaards voor onderzoek aan de veroudering van zonnecellen geïnventariseerd. Daaruit werd duidelijk dat alleen overstress acceleration voor zonnecellen bruikbaar is. Bij overstress acceleration wordt een zonnecel blootgesteld aan afwisselende extreem hoge en extreem lage temperaturen en luchtvochtigheden. Om dit te kunnen doen, is een programmeerbare klimaatkast nodig waarin afwisselend temperaturen o C ingesteld kunnen worden. De relatieve vochtigheid van de lucht in de klimaatkast moet gevarieerd kunnen worden van 5 tot 85 %. Het meest schadelijk is hierbij de DH1000 test: 1000 uren bij 85 o C en een relatieve vochtigheid van 85%. Van kristallijn silicium modules is bekend dat 40 tot 50% van het totaal aantal fouten juist bij deze test optreden. Uiteraard zijn deze gegevens van organische zonnecellen nog niet beschikbaar.

8 Het minoronderzoek van Anique is in november voorgedragen voor de Zuydlab-Award van de faculteit Life Sciences. Inmiddels is er een offerte-aanvraag ingediend voor een klimaatkast waarmee het beoogde verouderingsonderzoek uitgevoerd kan worden. We richten ons daarbij op de zonnecellen die door onze projectpartners aangeleverd kunnen worden en de demonstrator, die we zelf gaan bouwen. Voor de demonstrator, dubbel glas met een transparante organische zonnecel ertussen, denken we aan een formaat van 10 bij 10 cm. In principe worden zonnecellen versneld verouderd in de klimaatkast, waarna buiten de klimaatkast, bij kamertemperatuur, onderzocht wordt hoe de cellen er aan toe zijn. Maar wij willen ook de mogelijkheid hebben om een zonnecel te testen onder extreme condities, dus ìn de klimaatkast. Daarom zal onze klimaatkast ook worden voorzien van een venster waardoor zonlicht naar binnen kan vallen. Voor de noodzakelijke bedrading van de zonnecel naar de buitenwereld, zijn er twee kabeldoorvoeren gepland. Voor het invallende zonlicht moet nog een lichtbron gezocht worden met een passend spectrum. Het zonlicht dat het aardoppervlak bereikt is door de atmosfeer verzwakt en bepaalde kleuren worden door lucht geabsorbeerd. We zoeken dus een lamp die zonnestraling binnen de atmosfeer nabootst. Het lichtspectrum wordt aangeduid met de term Air Mass. AM0 staat voor het zonlicht net buiten onze atmosfeer. AM1 staat voor zonlicht dat loodrecht op de aarde invalt en precies één keer de dikte van de atmosfeer passeert. Bij schuin op de aarde invallend zonlicht, wordt de door de atmosfeer afgelegde afstand groter. Met AM1,5 wordt dan zonlicht aangeduid die zo schuin invalt, dat het een luchtlaag passeert die 1,5 maal zo lang is dan de dikte van de atmosfeer. AM1,5 licht is het gangbare uitgangspunt voor zonne-simulatoren.

9 Wat het spectrum betreft, is een xenonlamp daarvoor geschikt maar ook bepaalde LEDlampen geven licht af dat sterk op AM1,5 lijkt. In dit project moet de keuze voor de lamp nog gemaakt worden en de volgende versie van ORGANEXT, de stand van zaken, zal waarschijnlijk daar over gaan. Meer informatie: ENERGIEKE GADGETS Duurzamestudent.nl Dit maal geven wij niet een duurzame gadget als tip mee maar een duurzame website (link) voor studenten. Op vind je alles rondom duurzaamheid. De volgende thema s worden hier behandeld: Cancun, Feest, Shoppen, Eten & Drinken, Vrije Tijd, Studie, Stage- en vrijwilligerswerk en Carrière. Binnen het thema studie (bijvoorbeeld) worden verschillende opleidingen en/of keuzevakken over duurzaamheid aangeboden/verkondigd. Daarnaast biedt de website een aantal interessante tips, nu zijn vooral de Kerst(vakantie) tips wetenswaardig. Bovendien zijn er iedere maand diverse (kortings)acties voor duurzame producten (gadgets) te vinden. Deze maand hanteert men een zeer opmerkelijke actie (deze moet je gezien hebben). Kortom ga naar de website en doe je voordeel ermee!

10 Oproep aan lezers nieuwsbrief NIEUWSBRIEF LECTORAAT Heb je zelf nog interessante projecten m.b.t. je studie? Heb je leuke verhalen op het gebied van duurzaamheid die je met je medestudenten wilt delen? Weet jij veel af van leuke en duurzame gadgets voor studenten? Dan is nu de perfecte gelegenheid! Ik ben namelijk altijd op zoek naar studenten die input kunnen leveren voor de nieuwsbrief. Meer weten? Stuur even een mailtje naar mij: Colofon De nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Lectoraat Nieuwe Energie. Heb je vragen en/of opmerkingen neem dan contact op met Jean-Paul Stienen: De eindredactie wordt gedaan door Werner Eussen: Ben je geïnteresseerd in de onderwerpen nieuwe energie en duurzaam bouwen? Neem dan een kijkje op: Hier vind je informatie over het Lectoraat Nieuwe Energie, onze projecten en activiteiten. Daarnaast vind je hier interessante nieuwsberichten, publicaties en informatie over evenementen op het gebied van duurzaamheid en nieuwe energie. Het Lectoraat Nieuwe Energie wenst je een fijne, duurzame kerst en een gezond, groen en energiek 2011!

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (december 2010)

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (december 2010) ENERGIEKE GEDACHTEN (door Eric Curfs) We hebben er zelf de energie niet meer voor Omdat dit de laatste nieuwsbrief van het jaar 2010 is en de dagen rond de kerst vaak gezien worden als bezinningsdagen,

Nadere informatie

Energieke gedachten voor studenten (door Peter Schieren)

Energieke gedachten voor studenten (door Peter Schieren) Energieke gedachten voor studenten (door Peter Schieren) Start van een nieuw energiek collegejaar: Hogeschool Zuyd loopt voorop Deze maand is het nieuwe collegejaar 2010/2011 begonnen. De vakantie is voorbij

Nadere informatie

Energieke gedachten door en voor studenten (door Peter Schieren)

Energieke gedachten door en voor studenten (door Peter Schieren) Energieke gedachten door en voor studenten (door Peter Schieren) Een frisse start! Dit is de eerste editie van de nieuwsbrief voor studenten. Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Peter Schieren.

Nadere informatie

Sirius Solar. Sirius Solar Veranda

Sirius Solar. Sirius Solar Veranda Sirius Solar brengt twee werelden samen: genieten van comfort, duurzaamheid en rendement. Word ook thuis bewust van duurzaam en kies voor een overkapping met zonnepanelen! Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Nadere informatie

Zonnecellen 2.0. Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013

Zonnecellen 2.0. Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013 Zonnecellen 2.0 Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013 Innovatiereis 0-energieomgeving De toekomst van zonne-energie Oktober 2013 3 Inhoud Commerciële haalbaarheid Zonne-cellen 2.0 Smart grid Rexel Nederland

Nadere informatie

Energieke gedachten voor studenten (door Bas Rijks)

Energieke gedachten voor studenten (door Bas Rijks) Energieke gedachten voor studenten (door Bas Rijks) De energieke gedachten is een leuke titel voor dit gedeelte van deze nieuwsbrief. In dit gedeelte schrijven verschillende mensen namelijk hoe ze tegen

Nadere informatie

Energieke gedachten voor studenten (door Stefan Sigwarth)

Energieke gedachten voor studenten (door Stefan Sigwarth) Energieke gedachten voor studenten (door Stefan Sigwarth) Voor deze nieuwsbrief werd ik gevraagd om de energieke gedachten te schrijven. Er is al erg veel aan bod gekomen en alles is al gezegd wat gezegd

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (november 2010)

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (november 2010) Boost Your Career Ben jij bezig met je toekomst? Denk jij al na over je carrière mogelijkheden? Durf jij risico's te nemen? Dan is het Boost Your Career (BYC) symposium echt iets voor jou! Wat is BYC?

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF RiBuilt (oktober 2011)

NIEUWSBRIEF RiBuilt (oktober 2011) Introductie RiBuilT Voor u ligt nu het eerste exemplaar van de nieuwsbrief van RiBuilT. Deze nieuwsbrief krijgt u in plaats van de nieuwsbrief van het lectoraat Nieuwe Energie. Ribuilt is internationaal

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (april 2011)

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (april 2011) ENERGIEKE GEDACHTEN (door Werner Eussen) Lente Zorgt Voor Nieuwe Energie En Innovatie Lente, tijd van nieuw leven en nieuw begin. De lente is voor ons al goed begonnen met de Limburgse Dag van de Nieuwe

Nadere informatie

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE 1 PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE BIJEENKOMST 3 DECEMBER 2015 Programma Duurzaam Landgraaf TON ANCION WETHOUDER GEMEENTE LANDGRAAF RONALD BOUWERS PROJECTLEIDER DUURZAAMHEID WIE ZIJN WIJ? PROJECTTEAM

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie.

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. 2 Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos 3 Een duurzame samenleving staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Een wezenlijke

Nadere informatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Zonne-energiesystemen Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Ubbink zonne-energiesystemen Gebruik de energie van de zon! Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. De zon is overal

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (november 2010)

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (november 2010) ENERGIEKE GEDACHTEN (door Wendy Broers) Toer Zuid-Limburg Als het smelten van de ijskappen en de gletsjers doorzet zal de zeespiegel tachtig meter stijgen. Dit zou voor Nederland betekenen dat alleen Zuid-Limburg

Nadere informatie

Informatiebron Thema 2b. Zonnepanelen

Informatiebron Thema 2b. Zonnepanelen Auteur Energy College Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 November 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/68732 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Ubbink ZONNE-ENERGIE SYSTEmen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie xxx/xxx/xxx Ubbink zonne-energie systemen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Gebruik de energie

Nadere informatie

Geothermie als Energiebron

Geothermie als Energiebron Geothermie als Energiebron Even voorstellen: Paul Mast -- Geoloog Johan de Bie --Technical Sales manager ESPs Ynze Salverda -- BD Analist Er zijn verschillende vormen van duurzame energie. Daarvan is geothermie

Nadere informatie

ETC ontdek energie voorbereidende les Leerjaar PO groep 6, 7 en 8. Een les ter voorbereiding op een workshop bij het hightechbedrijf ETC Nederland.

ETC ontdek energie voorbereidende les Leerjaar PO groep 6, 7 en 8. Een les ter voorbereiding op een workshop bij het hightechbedrijf ETC Nederland. TITEL ETC ontdek energie voorbereidende les Leerjaar PO groep 6, 7 en 8. Type les Een les ter voorbereiding op een workshop bij het hightechbedrijf ETC Nederland. Lesduur 45 minuten. Omschrijving van de

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Zonne-energiesystemen Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie UBBINK ZONNE-ENERGIESYSTEMEN Gebruik de energie van de zon! Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. De zon is overal

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

in monumenten: Energie steken verduurzamen wegwijs bij

in monumenten: Energie steken verduurzamen wegwijs bij Energie steken in monumenten: wegwijs bij verduurzamen Deze 20 minuten: wat doen wij? starten met verduurzamen basismaatregelen zonne-energie en meer warmte-isolatie Duurzaamheid en de Rijksdienst voor

Nadere informatie

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA UPDATE 2016 SAMENVATTING STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA Opdrachtgever Gemeente Breda Afdeling Mobiliteit en Milieu Opdrachtnemer Evert

Nadere informatie

PV toegepast in de gebouwschil

PV toegepast in de gebouwschil PV toegepast in de gebouwschil Workshop 12 April 2011 Derde Limburgse Dag van de Nieuwe Energie Zeger Vroon Inhoud Wie is Zeger Vroon? Waarom zonne-energie? Wat is de status van PV/zonne-energie? Wat is

Nadere informatie

OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT

OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT Q.PEAK-G4.1 EN Q.PEAK BLK-G4.1 VORM EN FUNCTIE EEN KRACHTIGE COMBINATIE Q.PEAK-G4.1 - baanbrekende prestaties in een uiterst aantrekkelijke vormgeving Haal

Nadere informatie

D Duurzaamheid PV-systemen

D Duurzaamheid PV-systemen D Duurzaamheid door fotografie publicatiedatum AWM editie : Toine Bullens, Jurjen Ophuis : diversen : 14 december 2010 : 38 Artikel downloaden de architectuur voorbij als pdf nummer 38 5e jaargang dec

Nadere informatie

Energieke gedachten voor studenten (door Ruud Boetes)

Energieke gedachten voor studenten (door Ruud Boetes) Energieke gedachten voor studenten (door Ruud Boetes) De opmars van de elektrische auto De opmars van de elektrische auto wordt langzaam maar zeker zichtbaar. Er verschijnen steeds meer oplaadpunten bij

Nadere informatie

PowerGlaz BIPV. Belangrijke kenmerken: Oplossing op maat voor geïntegreerde zonnesystemen. Multifunctioneel: energieopwekkende en zonwerende panelen

PowerGlaz BIPV. Belangrijke kenmerken: Oplossing op maat voor geïntegreerde zonnesystemen. Multifunctioneel: energieopwekkende en zonwerende panelen PowerGlaz BIPV Belangrijke kenmerken: Oplossing op maat voor geïntegreerde zonnesystemen Multifunctioneel: energieopwekkende en zonwerende panelen Enkel glas of dubbel glas panelen (geïsoleerd) PVB-folie

Nadere informatie

Alternatieve energiebronnen

Alternatieve energiebronnen Alternatieve energiebronnen energie01 (1 min, 5 sec) energiebronnen01 (2 min, 12 sec) Windenergie Windmolens werden vroeger gebruikt om water te pompen of koren te malen. In het jaar 650 gebruikte de mensen

Nadere informatie

Regionale duurzaamheidsprojecten.

Regionale duurzaamheidsprojecten. Regionale duurzaamheidsprojecten. Piotrek Swiatkowski Docent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Academie voor Financieel Management, Den Bosch, Avans Hogeschool Lid kenniskring Finance & Sustainability

Nadere informatie

Een schone, stille en mobiele batterij waarop de hele stad kan inpluggen

Een schone, stille en mobiele batterij waarop de hele stad kan inpluggen Een schone, stille en mobiele batterij waarop de hele stad kan inpluggen Page 1 of 5 Een snel oplaadbaar mobiele batterijsysteem een Mobile Green Energy System (MGES) is modulair inzetbaar in een stedelijke

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepanelen-installatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus 2012 Jan Klootsema Aanleiding Zonnepanelen Meer en meer VvE s hebben interesse in zonnepanelen. De stroom die wordt opgewerkt wordt gebruikt voor de collectieve

Nadere informatie

Elektrisch Rijden Monitor 2018

Elektrisch Rijden Monitor 2018 Elektrisch Rijden Monitor 2018 Samenvatting consumentenonderzoek December 2018 De context Elektrisch vervoer is voor de ANWB een zeer relevant onderwerp. De overheid ontwikkelt nieuw beleid om te komen

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 8, augustus 2017, De Kruisboog is live!

Nieuwsbrief nr. 8, augustus 2017, De Kruisboog is live! Nieuwsbrief nr. 8, augustus 2017, De Kruisboog is live! Beste leden en geïnteresseerden van de energiecoöperatie Opgewekt Houten, Belangrijk nieuws: Ons eerste zonnedak op De Kruisboog is in productie

Nadere informatie

Instraling door de zon in Nederland

Instraling door de zon in Nederland Instraling door de zon in Nederland Marc van der Sluys Lectoraat Duurzame Energie Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 13 oktober 2016 Trefwoorden Zon, zonne-energie, insolatie, zonnepanelen, zonneboiler

Nadere informatie

Mac-Solar Stralingsmeter (SLM18c-2) met geïntegreerde sensor, energierendement van zonne-installaties

Mac-Solar Stralingsmeter (SLM18c-2) met geïntegreerde sensor, energierendement van zonne-installaties Mac-Solar Stralingsmeter (SLM18c-2) met geïntegreerde sensor, energierendement van zonne-installaties De zonnestralingsmeter Mac-Solar is een ideaal, handmatig apparaat voor zonneingenieurs, architecten

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Van pionieren naar realiseren

Jaarverslag 2013. Van pionieren naar realiseren Jaarverslag 2013 Van pionieren naar realiseren 1 1.1 1.2 1.2.1 1.2.2 2 2.1 2.2 2.3 Inhoudsopgave 1. Bestuur ECD Het bestuur van de ECD, in 2013 bestaande uit dhr. D.A. van Steensel (HVC) en dhr. H.P.A.

Nadere informatie

Een korte uitleg over zonnepanelen. Sungevity 2019 sungevity.be. Sungevity 1

Een korte uitleg over zonnepanelen. Sungevity 2019 sungevity.be. Sungevity 1 Een korte uitleg over zonnepanelen Sungevity 1 Inleiding Welkom bij Sungevity, partner van ENGIE Electrabel In dit document vindt vindt u een korte uitleg over wie u een korte uitleg over wie Sungevity

Nadere informatie

NME centrum Betuwe LES 2

NME centrum Betuwe LES 2 NME centrum Betuwe LES 2 COLOFON Deze handleiding hoort bij het project Energie?Zuinig! Dit project is een combinatie van de Leskist Energie? Natuurlijk Duurzaam! en het landelijke project Energieke Scholen

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Glas-Glas panelen, de nieuwe standaard voor PV. Paul de Jong 16 april 2015

Glas-Glas panelen, de nieuwe standaard voor PV. Paul de Jong 16 april 2015 Glas-Glas panelen, de nieuwe standaard voor PV Paul de Jong 16 april 2015 Inhoud Achtergrond EXASUN Visie Technologie gericht op extreme betrouwbaarheid Waarom glas-glas? Waarom MWT? BLACK GLASS X60-BG285

Nadere informatie

Agenda Informatieavond Zonnepanelen

Agenda Informatieavond Zonnepanelen Informatieavond Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 19:30 21:45 Agenda Informatieavond Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem. Utrecht)

Nadere informatie

MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN?

MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN? MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN? LEER ALLES OVER DE VERSCHILLEN. BNRG Distribution. Paul van Deursen Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit. Het zonnepaneel is dus een onmisbaar onderdeel

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar)

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) Informatieavond Zonnepanelen Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 Agenda Informatieavond 19:30 Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem.

Nadere informatie

Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!!

Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!! Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!! Tot voor kort was het alleen mogelijk en rendabel om zonnepanelen te monteren op zuid georiënteerde daken. Daken aan de west,

Nadere informatie

Duurzaam Soesterkwartier

Duurzaam Soesterkwartier Duurzaam Soesterkwartier Inhoudsopgave: Zonne-energie overzicht dia 1) Zonnepaneel installatie 2) Opstelling zonnepanelen 3) Opbrengst installatie 4) Opbrengst voor eigen gebruik 5) Panelen onderhouden

Nadere informatie

2.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN 2.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN 2.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN 2.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN

2.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN 2.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN 2.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN 2.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN WERKBOEKJE LES 2: HOE KAN IK? Dit werkboekje is van TEAM Naam : Naam : Naam : Naam : Instructie: Doe de opdrachten om en om, kies steeds een andere kleur. Kruis aan als je een opdracht gedaan hebt. Zuinig

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

Astronaut van de toekomst

Astronaut van de toekomst Astronaut van de toekomst INHOUD WORKSHOP 1. BOUW DE SAPI-RAKET IN LEGO Aan de hand van een bouwschema bouw je een unieke raket in Lego. 2. LAAT DE LEDJES BRANDEN Door gebruik te maken van zonne-energie

Nadere informatie

nieuwe turf Brochure over de mogelijkheden voor Duurzame energie en energiebesparing in de regio Oostermoer.

nieuwe turf Brochure over de mogelijkheden voor Duurzame energie en energiebesparing in de regio Oostermoer. Op zoek naar het nieuwe turf Brochure over de mogelijkheden voor Duurzame energie en energiebesparing in de regio Oostermoer. Opgave Windenergie Het Rijk heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2020 6000

Nadere informatie

NME centrum Betuwe LES 2

NME centrum Betuwe LES 2 NME centrum Betuwe LES 2 COLOFON Deze handleiding hoort bij het project Energie?Zuinig! Dit project is een combinatie van de Leskist Energie? Natuurlijk Duurzaam! en het landelijke project Energieke Scholen

Nadere informatie

Jij en energie: zonne-energie

Jij en energie: zonne-energie De oneindige bron: Zonne-energie Passieve zonne-energie Een soort zonne-energie zal je al snel kunnen bedenken en dat is passieve zonne-energie. Passieve zonne-energie is energie waar je niets voor hoeft

Nadere informatie

Energizing the city: Almere energy axis

Energizing the city: Almere energy axis Inhoud Energizing the city: Almere energy axis... 3 Van Noord/West naar Zuid/Ooost... 4 Energie die stroomt door de as... 5 Focus on knowledge & education... 6 Focus on innovation & experiments... 7 Focus

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

Notitie Betreft Power2Nijmegen Inleiding figuur 1: overzicht ecodorp Vraagstelling

Notitie Betreft Power2Nijmegen Inleiding figuur 1: overzicht ecodorp Vraagstelling Notitie Aan : Ad Vlems, Bert Lagerweij Van : Arjan van Bon Datum : 28 augustus 2012 Kopie : Anne Pronk Onze referentie : 9X3809.A2/N00001/110412/Nijm2 HASKONING NEDERLAND B.V. BUILDINGS Betreft : Power2Nijmegen

Nadere informatie

Datum: 11 oktober 2006 Tijd: 09.00 12.00 uur

Datum: 11 oktober 2006 Tijd: 09.00 12.00 uur Tentamen Blijvende Energiebronnen (4P510) Datum: 11 oktober 2006 Tijd: 09.00 12.00 uur N.B. Aangezien de vraagstukken van dit tentamen door verschillende docenten worden beoordeeld, dient u elk vraagstuk

Nadere informatie

Slotbijeenkomst Deelnemers. IPIN Proeftuin Slim Net Lochem Paul Stolte, 12 juni 2015

Slotbijeenkomst Deelnemers. IPIN Proeftuin Slim Net Lochem Paul Stolte, 12 juni 2015 Slotbijeenkomst Deelnemers IPIN Proeftuin Slim Net Lochem Paul Stolte, 12 juni 2015 IPIN Project Proeftuin Innovatieprogramma Intelligente Netten (Min. van EZ) 2011-2014 IN4 energy Heel even mee terug

Nadere informatie

Insights Energiebranche

Insights Energiebranche Insights Energiebranche Naar aanleiding van de nucleaire ramp in Fukushima heeft de Duitse politiek besloten vaart te zetten achter het afbouwen van kernenergie. Een transitie naar duurzame energie is

Nadere informatie

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal

Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal Energieconvenant bedrijfsleven Veenendaal en gemeente Veenendaal 1 Intentie Bedrijvenkring Veenendaal, de coöperatieve verenigingen van Ondernemend Veenendaal, de deelnemende bedrijven en de gemeente Veenendaal

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 22 januari 2013 Agendanummer : 15 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Nota Langedijk

Nadere informatie

Energieke gedachten (door Ruud Boetes)

Energieke gedachten (door Ruud Boetes) Energieke gedachten (door Ruud Boetes) Groeiende vorm van duurzame energie De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zal om technische en economische redenen geleidelijk moeten

Nadere informatie

Het dak als energiebron

Het dak als energiebron Optimaal gebruik van je dak Rotterdam heeft 14,5 vierkante kilometers aan platte daken. Die ruimte biedt volop kansen om benut te worden voor het opwekken van energie, voor regenwaterbuffering, voor het

Nadere informatie

Fleetclub van 100. Welkom

Fleetclub van 100. Welkom Fleetclub van 100 Welkom Fleetclub van 100 Welkom Michel Dudok Manager Fleetsales & Leasing Doel van deze workshop Na afloop van de workshop bent u op de hoogte van De achtergronden, techniek en actuele

Nadere informatie

Solar Frontier productinformatie

Solar Frontier productinformatie Solar Frontier productinformatie De hoogste opbrengst, zelfs onder zware omstandigheden In veel situaties zijn de omstandigheden voor een zonne-energiesysteem niet 100% optimaal. Maar wat wordt nu precies

Nadere informatie

Leuven, 2014. Plan of approach Overeenkomst tussen: Umicore Solar Team & EE4 Solar Car Team "Crash Party"

Leuven, 2014. Plan of approach Overeenkomst tussen: Umicore Solar Team & EE4 Solar Car Team Crash Party Leuven, 2014 Plan of approach Overeenkomst tussen: Umicore Solar Team & EE4 Solar Car Team "Crash Party" Voorwoord Dit document bevat het plan of approach voor het ontwerpen van een zonnewagen. In het

Nadere informatie

HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie

HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie EEN FOTOVOLTAÏSCHE INSTALLATIE VERDIENT ZICHZELF TERUG! Op momenten dat het systeem meer opwekt dan u zelf verbruikt, draait de elektriciteitsteller

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Tweede halfjaar 2013

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Tweede halfjaar 2013 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Tweede halfjaar 2013 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 04-12-2013 F. Wuts Draft 0.2 1-2-2014 F. Wuts Aanpassing naar aanleiding van Audit

Nadere informatie

Rapportage TipPeelenMaas Raadpleging oktober Inhoudsopgave. Windmolenpark 2 Toponderzoek 6

Rapportage TipPeelenMaas Raadpleging oktober Inhoudsopgave. Windmolenpark 2 Toponderzoek 6 Rapportage TipPeelenMaas Raadpleging 12 24 oktober 2018 Inhoudsopgave Windmolenpark 2 Toponderzoek 6 1 Windmolenpark Onlangs gaf het college van B&W van Peel en Maas een definitieve vergunning voor een

Nadere informatie

PROJECT H FROM O. Versie: 1. Dhr. Joosten. Maritiem Instituut Willem Barentsz. Door: Bart Enting, Bart Ruijter. Marijn Grevink,

PROJECT H FROM O. Versie: 1. Dhr. Joosten. Maritiem Instituut Willem Barentsz. Door: Bart Enting, Bart Ruijter. Marijn Grevink, PROJECT H FROM O Versie: 1 Dhr. Joosten Door: Bart Enting, Bart Ruijter & Marijn Grevink, Voorwoord Onder invloed van onder andere de economische crisis, zijn de olie prijzen torenhoog gestegen. Rederijen

Nadere informatie

Energie prestaties. Energielabel. Warmtenet. Warmtepomp

Energie prestaties. Energielabel. Warmtenet. Warmtepomp Energie Inhoudsopgave Energie prestaties... 3 Energielabel... 3 Warmtenet... 3 Warmtepomp... 3 Zonnepanelen... 4 Zonnecollector... 4 Co2 uitstoot... 4 Behaalde Criteria... 5 Energie... 5 Natuurinclusief/Klimaatadaptief...

Nadere informatie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Waarom zonne-energie? Hoe werkt het? SunPower-zonnepanelen Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Tot voor enkele jaren was een investering met het beste rendement nog onverzoenbaar met respect voor het

Nadere informatie

weet dat een zonnepaneel net als een batterij energie levert weet waar een auto aan moet voldoen om op zonnepanelen een auto die op zonneenergie

weet dat een zonnepaneel net als een batterij energie levert weet waar een auto aan moet voldoen om op zonnepanelen een auto die op zonneenergie Gebruik de zon GROEP 7-8 72 65 minuten 1, 42, 44 en 45 De leerling: weet dat de zon gebruikt kan worden om bruikbare elektrische energie op te wekken kan voorbeelden noemen waarbij energie van de zon gebruikt

Nadere informatie

Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel

Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel Achtergrond Het composiet gevelconcept is ontwikkeld binnen het SIA-RAAK programma Composieten in de glasarchitectuur onder leiding van het INHolland Composietenlab.

Nadere informatie

Actieve deelname aan een SECTOR INITIATIEF (3.D.1)

Actieve deelname aan een SECTOR INITIATIEF (3.D.1) Actieve deelname aan een SECTOR INITIATIEF (3.D.1) Conform NEN 50001 Versie 1 / januari 2017 Inclusief update 1ste helft 2017 Pagina 1 van 7 Actieve deelname Binnen de sector Grond-, Weg- en Waterbouw

Nadere informatie

FOTOVOLTAISCHE ZONNE-ENERGIE BIJ BEDRIJVEN INFOBROCHURE

FOTOVOLTAISCHE ZONNE-ENERGIE BIJ BEDRIJVEN INFOBROCHURE FOTOVOLTAISCHE ZONNE-ENERGIE BIJ BEDRIJVEN INFOBROCHURE Waarom gebruik maken van zonne-energie? Fotovoltaïsche systemen produceren een vorm van duurzame energie door zonlicht in één stap om te zetten in

Nadere informatie

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integrale energiestrategie UU Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integraal en Samen! 2 3-10-2017 Integrale energiestrategie UU Universiteit Utrecht Opgericht in 1636 30.000 studenten en 7.500 medewerkers

Nadere informatie

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125 Pagina 1 van 6 Inleiding Dit jaar is Speer Groep gestart met het monitoren en analyseren van haar energie-efficiency. In het kader hiervan is dit haar eerste halfjaarrapportage Energie-Efficiency. Doel

Nadere informatie

LAAT DE WIND WAAIEN

LAAT DE WIND WAAIEN LAAT DE WIND WAAIEN 2019 zal worden herinnerd als het jaar waarin iets veranderde, toen kinderen staakten om volwassenen te vragen actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Geïnspireerd

Nadere informatie

BERYL. Eviax. Meer glas in het gebouw meer zonne-energie! Innovatie in glas: zonne-energie en daglicht tegelijk. Zonnepanneel in Glas.

BERYL. Eviax. Meer glas in het gebouw meer zonne-energie! Innovatie in glas: zonne-energie en daglicht tegelijk. Zonnepanneel in Glas. Innovatie in glas: zonne-energie en daglicht tegelijk Binnenaanzicht Buitenaanzicht TÜV Gecertificeerd Opwekking Elektriciteit UV Reductie / Zonwerend 30 Jaar Levensduur Transparante Zonnepanelen Modern

Nadere informatie

Duurzame energie in balans

Duurzame energie in balans Duurzame energie in balans Duurzame energie produceren en leveren binnen Colruyt Group I. Globale energievraag staat onder druk II. Bewuste keuze van Colruyt Group III. Wat doet WE- Power? I. Globale energievraag

Nadere informatie

Struunhoeve BV Review CO2 reductiedoelstellingen Over heel 2018 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0

Struunhoeve BV Review CO2 reductiedoelstellingen Over heel 2018 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Struunhoeve BV Over heel 2018 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Doelstellingen per jaar 2 3 Voortgang subdoelstellingen 2 3.1. Voortgang subdoelstelling kantoor

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne-energie Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert de zon meer

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2013 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 8-10-2013 F. Wuts Update en aanpassing van een aantal

Nadere informatie

WEG MET DE METALEN LOOK

WEG MET DE METALEN LOOK NL LG NeON R is een nieuw en krachtig product dat prestaties levert van wereldklasse. De nieuwe celstructuur die is toegepast bevat geen elektroden aan de voorzijde. Het product gaat langer mee en heeft

Nadere informatie

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA ZONNE ENERGIE Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA Onderwerpen introductie zonne energie in Nederland uitleg werking zonnestroom installaties plaatsing op verschillende daken financiële aspecten

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest / NewSolar

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest / NewSolar Informatieavond Zonnepanelen Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest / NewSolar 24 september2013 Agenda Informatieavond Zonnepanelen en -boilers 19:30 Welkom & aanleiding Groen Zonnig Nieuwegein

Nadere informatie

... Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045... Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst! Waarde creëren Stadhuisplein. Veranderende overheid

... Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045... Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst! Waarde creëren Stadhuisplein. Veranderende overheid Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045 Energieneutraal Veranderende overheid Waarde creëren Stadhuisplein Zichtbaar maken van innovatie Als duurzame stad Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst!

Nadere informatie

Op het dak van uw woning zijn zonnepanelen aangebracht. In deze handleiding geven wij u uitleg over het gebruik van deze zonnepanelen.

Op het dak van uw woning zijn zonnepanelen aangebracht. In deze handleiding geven wij u uitleg over het gebruik van deze zonnepanelen. Gefeliciteerd! Uw woning heeft zonnepanelen Op het dak van uw woning zijn zonnepanelen aangebracht. In deze handleiding geven wij u uitleg over het gebruik van deze zonnepanelen. 1. Inleiding Hoe werkt

Nadere informatie

1. Management samenvatting

1. Management samenvatting Voorwoord Het plan van aanpak dat hier zal worden weergegeven is een voorbereiding op de ontwikkelingen van het project voor ICT en Media Design van Semester 6. Hierin gaan wij in een groep van 5 studenten

Nadere informatie

Feeding the world with solar power.

Feeding the world with solar power. Feeding the world with solar power. inteqnion-solar.com Zonne-energie. Duurzame energiebron van de toekomst. De markt voor energievoorziening is volop in beweging. Fossiele brandstoffen als gas en olie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (februari 2011)

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (februari 2011) ENERGIEKE GEDACHTEN (door Ingo Jansen) Stage bij Solar Solutions Graag wil ik mij even aan jullie voorstellen, mijn naam is Ingo Jansen en ik zit in het vierde jaar van de opleiding People and Business

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De wereldpopulatie verbruikt steeds meer energie. Momenteel wordt deze energie vooral geleverd door fossiele brandstoffen. Een groot nadeel van fossiele brandstoffen is dat hun aanwezigheid

Nadere informatie

Stichting Solar Tiel. Plan van aanpak. 20 januari 2016 Zonnepanelen voor de Tielse sportverenigingen

Stichting Solar Tiel. Plan van aanpak. 20 januari 2016 Zonnepanelen voor de Tielse sportverenigingen Stichting Solar Tiel Plan van aanpak 20 januari 2016 Zonnepanelen voor de Tielse sportverenigingen Inleiding Binnen de Gemeente Tiel zijn vele sportverenigingen actief. Diverse verenigingen maken gebruik

Nadere informatie

Energiesysteem integratie

Energiesysteem integratie Energiesysteem integratie met waterstof en elektriciteit als energiedragers Jan piet van der Meer Expert brandstofcellen en waterstof Loostraat 11 Hilvarenbeek Werkplaats DE GRUYTER Energie en waterstof

Nadere informatie

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming Postacademische opleiding Offshore windenergie 2016-2017 Permanente vorming Tegen 2020 wil België 13% van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Windenergie speelt daarin een cruciale rol.

Nadere informatie