[technasium Magazine]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[technasium Magazine]"

Transcriptie

1 Page1 [technasium Magazine] Goois Lyceum december 2013 Een nieuwe olifantenverblijf voor Artis De conditie van het spoor Een LED-koffer voor Savilight Labelen van vliegtuigmotoronderdelen voor de KLM Een app voor de kinderpoli van Tergooi ziekenhuis Tijdswinst bij woningbrand Functional food voor Yakult User applications for Thales Nieuw reserveringssysteem voor poppodium de Vorstin

2 Page2 Inleiding Het technasiumonderwijs bestaat dit jaar 10 jaar. Tien jaar geleden werd het concept bedacht door Judith Lechner en Boris Wanders. Er werd begonnen in Groningen en inmiddels is het een formule die op 83 scholen gevolgd kan worden. Het is dus tijd voor een feestje! Op het Goois Lyceum zijn wij vijf jaar geleden ingestapt en hebben we hard gewerkt om met elkaar een mooie onderwijsstroom neer te zetten. Er werken zo n 370 technasiumleerlingen op onze school. We hebben een steeds groter wordend en zeer betrokken docententeam. Er is sinds twee jaar een prachtige technasiumwerkplaats op de derde verdieping. En inmiddels kunnen leerlingen zowel op de havo als op het vwo hun technasiumcertificaat halen. Onze eerste lichting technasiumleerlingen zitten nu in vwo 5 en werken aan een zelfgekozen projecten, waarbij ze zelf een opdrachtgever hebben gezocht en zelf de opdracht hebben geschreven. Ben Onland (klas 1t2): Technasium is Atheneum met een vak wat je normaal niet hebt op andere niveaus en scholen. Dat heet O&O (onderzoeken en ontwerpen). Bij O&O krijg je een opdracht van een bedrijf. Daarbij moet je bijvoobeeld een maquette bouwen, maar ook veel schrijven en typen. Je werkt in groepjes. Iedere week maak je een weekplanning met daarin wie er wat gaat doen. Meestal heb je bij een project de eerste week voorbereiding en daarna ga je naar het bedrijf zelf en krijgt de uitleg. Op school maak je met je groepje, voordat je begint een project plan. Vooral wanneer je in de werkplaats kunt zagen en klussen is dat erg leuk. Het samenwerken is in het begin best moeilijk, want je hebt soms dingen waar je het niet eens over bent. Mijn vorige opdracht was een nieuw olifanten verblijf voor Artis bedenken. Onze klas werd in het begin van het project in 8 groepjes van 4 kinderen opgedeeld. 'Is het technasium leuk?' zeg ik meteen: 'JA!' ps: ook al blijft huiswerk stom. Anne Top en Eva van der Meer (klas 1t2): Wij vinden het Technasium heel leuk, omdat je mag doen waar jij denkt dat je goed in bent en waar je je fijn bij voelt. Je werkt in groepjes, wat soms heel handig is, want dan kun je dingen vragen aan je groepsgenoten als je iets niet helemaal snapt. Ook kunnen ze je helpen bij dingen die je moeilijk vind of niet fijn om te doen. Er zijn ook 20 laptops en 11 vaste computers waar je op kunt werken.

3 Page3 Klas 1 Een nieuwe olifantenverblijf voor Artis Op dinsdag 10 september hebben de leerlingen uit klas 1t1, 1t2, 1t3 en 1b1 een bezoek gebracht aan Artis voor het vak technasiumvak: O&O. Dit was de kickoff voor het eerste project waaraan de leerlingen zeven weken hebben gewerkt. Artis gaat in de komende jaren een nieuw verblijf voor de olifanten bouwen. Het is aan de leerlingen om een ontwerp hiervoor te maken. Een deel van de gegevens die zij hiervoor gingen gebruiken hadden zij verzameld tijdens de excursie naar Artis. Na een college van de opdrachtgever over het huidige verblijf en de eisen die een moderne dierentuin stelt aan een verblijf, gingen de leerlingen zelf op pad. Ze hebben onder andere bezoekers en dierverzorgers geïnterviewd en het gedrag van de olifanten bestudeerd. Na een cursus technisch tekenen en een inspirerende workshop van architect, mevrouw Top, konden onze leerlingen aan de slag op school. Aan het einde van het project hebben de leerlingen hun bevindingen gepresenteerd aan mevrouw van Paridon, werkzaam bij Artis, onder het toeziend oog van hun ouders. Artis was onder indruk van de presentaties van onze leerlingen! Ik ben Jasmijn en ik ben 12 jaar. Ik zit op het Technasium in 1T2 en heb 5 uur in de week O&O, ook heb ik 1 uur in de week bètaplus. Bij O&O werk je aan een opdracht voor een opdrachtgever. Je werkt in groepjes van 4. Je krijgt niet alleen een cijfer voor je groepje, maar ook een cijfer voor jouw eigen proces, dat is wel fijn. Met bètaplus ga je iets gaan onderzoeken om op het antwoord van je zelfbedachte onderzoeksvraag te komen. Tot ziens op het Goois Lyceum. computers waar je op kunt werken.

4 Klas 1 naar Tergooi ziekenhuis Blaricum Op vrijdag 15 november togen de leerlingen uit klas 1 op de fiets naar het Tergooi ziekenhuis in Blaricum. Daar werden ze hartelijk ontvangen door een team van artsen en medewerkers van het ziekenhuis. Er stonden ook schalen met lekkers klaar en voor iedereen iets te drinken. De kinderpoli van het ziekenhuis is net opnieuw ingericht met allerlei mooie ideeën van onze technasiumleerlingen die nu in klas 2 zitten. Eén van deze ideeën is de tabletboom, die er nu ook te vinden is. Voor de tabletbomen die nu in de spreekkamers staan willen de kinderartsen een applicatie hebben, die ervoor zorgt dat de kinderen die op de poli komen zich er thuis voelen. Als eerste zijn de teams aan de slag gegaan met een vooronderzoek. Er moest bijvoorbeeld worden uitgezocht hoe een goede app in elkaar zit. Inmiddels wordt er druk gewerkt aan wireframes en een storyboard voor het gebruik van de applicatie. Page4

5 Page5 Sterrenwachter in s Graveland Op 13 december gaan de leerlingen uit klas 1t1, 1t2 en 1t3 kijken naar de sterren voor het vak bètaplus. Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's Graveland wordt onder leiding van de Werkgroep Praktische Sterrenkunde ( een mooie avond voor onze leerlingen georganiseerd. Zij zullen uitleg geven over de verschillende sterren. Tijdens deze avond is ook het hoogtepunt van de meteorietenregen. Klas 2 naar Yakult Ook dit schooljaar was Yakult Europe uit Almere opdrachtgever voor onze technasiumleerlingen leerjaar 2. Na een vaardigheidstraining op school hebben de leerlingen op donderdag 12 september een bezoek gebracht aan de fabriek in Almere. Hier kregen ze een korte inleiding over de geschiedenis van het product Yakult en een rondleiding langs het gehele productieproces in de fabriek. Vervolgens reikten mevrouw Jansen, corporate relations officer bij Yakult en mevrouw Bruins namens het VisitorsTeam de opdracht uit. De leerlingen kregen de opdracht om een nieuwe 'functional food' te ontwikkelen voor Yakult. Een functional food is een product waaraan stoffen zijn toegevoegd die een gezondheid bevorderende werking hebben. Zo voegt Yakult de melkzuurbacterie Lactobacillus casei Shirota aan haar producten toe. Het nieuwe te ontwikkelen functional food moet aantrekkelijk zijn voor jongeren. Op dinsdag 12 november vond de eindpresentatie plaats in de fabriek in Almere. In de Yakultzaal hebben de teams de nieuwe functional foods gepresenteerd aan een deskundig panel van Yakult. In een korte presentatie van 5 minuten legden de leerlingen het idee achter hun creatie uit, presenteerden zij hun prototype verpakkingen en lieten zij tenslotte door middel van een zelf gemaakte radiocommercial horen hoe ze dat product bij hun doelgroep wilden promoten. De producten werden door de jury geproefd en beoordeeld op smaak, geur en textuur.

6 Page6 Motoronderdelen merken voor de KLM (leerjaar 2) Op vrijdag 13 september vond de start plaats van het eerste technasiumproject van klas 2t1 en 2t2. Beide klassen werden die ochtend verwacht op Schiphol-Oost. De beveiliging van Schiphol wordt erg serieus genomen, en dat hebben de kinderen van dichtbij meegemaakt: iedereen moest per persoon met paspoort een speciale bezoekerspas in ontvangst nemen van de beveiligers. Na deze controle werden ze ontvangen bij de afdeling KLM motorenrevisie door de opdrachtgever mevrouw Saskia Verschuren. Een duidelijke inleiding en rondleiding was het vervolg, waarna de opdracht werd verstrekt. Dit eerste project zijn de leerlingen bezig geweest om een manier te bedenken om onderdelen van diverse straalmotoren dusdanig te merken, dat inzichtelijk wordt bij welke motor en welke klant het onderdeel hoort. Een pittige opdracht! De rondleiding was erg indrukwekkend en heeft de leerlingen ook laten inzien dat bij dit soort werk, nauwkeurigheid en accuratesse van groot belang zijn voor de veiligheid.

7 Page7 Na twee weken kwamen mevrouw Verschuren en haar collega, de heer Vloothuis, naar school om beide klassen een sensing sessie te geven. Op 11 november keerden de leerlingen terug naar Schiphol, zodat de teams hun ideeën konden presenteren. Ze werden ontvangen in Hangar 14 (de grootste hangar), waar ze na de presentaties ook nog eens een zeer inspirerende rondleiding kregen. Keuzeproject klas vwo 5 Leerlingen: Beaudine, Joep, Daan, Vera. Opdrachtgever: Het Johan Cruijff college en zwembad de Zandzee. Onderzoek: Wij organiseren een triatlon. Parallel daaraan onderzoeken wij ten eerste hoe je kinderen kan motiveren om te sporten en ten tweede wat het verband is tussen lichaamsbouw en sportprestaties. Beschrijving: Dit jaar zijn wij begonnen aan ons tweede keuzeproject. In opdracht van zwembad de Zandzee organiseren wij een triatlon. Een van de doelen van deze triatlon is om kinderen te motiveren om te sporten. Om dit zo goed mogelijk uit te voeren, zijn wij eerst bezig met een onderzoek naar de redenen dat niet alle kinderen sporten. Hiernaast zullen wij na afloop van de triatlon onderzoek doen naar het verband tussen lichaamsbouw en sportprestatie. Onze opdracht heeft betrekking op iets zeer actueels en we zijn benieuwd naar de uitkomsten van ons onderzoek!

8 Page8 Technasium Top Award 2014:Tijdwinst bij een woningbrand Ontwerp een systeem dat tijdswinst oplevert bij een woningbrand. Negen van de tien dodelijke slachtoffers bij brand vallen in Nederland bij een woningbrand. Veel van die slachtoffers zijn verminderd zelfredzaam. De brandweer zoekt een systeem dat bewoners bij een woningbrand meer tijd geeft om in veiligheid te komen. Dat is dit jaar de wedstrijdopdracht van de Technasium Top Award, een initiatief van Stichting Technasium en TechniekTalent.nu dat tweedejaars Technasiumleerlingen uitdaagt een technische O&O-opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. Dit jaar is de brandweer de opdrachtgever van de Technasium Top Award. Op 3 en 5 december heeft de heer Ben Derriks een bezoek aan onze school gebracht om de opdracht toe te lichten. De komende weken mogen onze leerlingen een bezoek aan de brandweer brengen. De verschillende teams leerlingen zorgen voor de volledige uitvoering van hun idee: van eerste schets tot werkend prototype. Na de interne schoolcompetities gaan per school maximaal twee teams door naar de regionale voorrondes. Daarna volgt op 11 en 12 april 2014 de landelijke finale bij het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) in Arnhem. De winnaars van de landelijke finale krijgen een award én gaan een dag op training bij een brandweertrainingscentrum. De publieksprijs is goed voor een dagje meelopen op een brandweerkazerne, om het echte werk van dichtbij mee te maken!.

9 Page9 Project voor Thales in het Engels Het was een nieuwe uitdaging voor klas 3T1 en 3T2, aangezien het eerste project volledig in het Engels gedaan werd. De leerlingen moesten voor de heer de Graaf en de heer Bakker, werkzaam bij Thales, het bedrijf dat het beheer van de OVchipkaart poortjes in handen heeft aan de slag. De opdracht was om na te denken over het gebruiken van de gegevens, die er opgeslagen worden als er bij het openbaar vervoer gebruik wordt gemaakt van de OV-chipkaart. De leerlingen mochten een kijkje in de keuken nemen bij Thales in Huizen, hierdoor kregen ze een goede indruk wat er allemaal komt kijken bij het gebruik van poortjes en incheckmachines. Van de opdrachtgever hebben de teams een Excelbestand gekregen met alle gegevens van één station van één dag. En dat was een enorme kluif. Om ze hierbij te begeleiden werd het technasiumteam ondersteund door de sectie Engels; Mevrouw Sonneveld is bij beide klassen tijdens één O&O-lesuur aanwezig geweest om de leerlingen te begeleiden in het schrijven van zo n verslag en het geven van een presentatie in het Engels. Katherine en Roxanne, die stage lopen bij de sectie Engels, hielpen de leerlingen tijdens de O&O-lessen met hun project. Leerlingen en docenten spraken de hele les Engels met elkaar, waardoor de leerlingen merkten dat je erg ver kunt komen met doorzettingsvermogen en dat de docent ook niet alles weet. Hierdoor ontstond er een sfeer van samen komen we er wel uit. Inmiddels hebben de leerlingen hun bevindingen gepresenteerd in het Engels, ook hun verslag is een echt business report geworden. Keuzeprojecten klas 5 Leerlingen: Tess, Tessa, Sabine Opdrachtgever: Marfo. Onderzoek: Marfo is een bedrijf dat kant-en-klaar maaltijden produceert en die het zoutgehalte in hun maaltijden wil verlagen. Wij gaan voor 1 maaltijd onderzoeken of wij het zoutgehalte kunnen verlagen. In ons onderzoek houden wij rekening met de impact op de gezondheid en de kosten, en bovendien wij laten een testpanel de door ons bereide maaltijden proeven. Wij vinden het een leuke en leerzame opdracht.

10 Page10 Mohammed Rotbi (3t2): Hoe ik de Technasium onderbouw heb ervaren? Ik heb niet lang na hoeven denken, voordat ik voor het Technasium koos, aangezien ik het heel interessant vind hoe van alles in elkaar zit. Bij O&O moesten we voor ons eerste project een nieuwe buitenplaats voor de Zandzee ontwerpen. Dit vond ik heel leuk, omdat je dan heel creatief bezig kan zijn maar ook realistisch moest blijven zoals dat we ons aan een budget moesten houden etc. Ik dacht eerst ook dat we veel zouden bouwen zoals bij het vak techniek, maar het is meer het onderzoeken en het toepassen van je vindingen in je eindproduct bij O&O. Bij O&O heb ik geleerd hoe ik verslagen en presentaties moet maken, Excel moet gebruiken en nog veel meer. Ook leer je bepaalde manier te werk te gaan zoals dat je eerst onderzoek moet doen, om uiteindelijk bij je eindproduct te komen. In elk project stuit je wel ergens op waar je even blijft hangen, maar als je de situatie goed aanpakt kun je de volgende keer het probleem eenvoudig oplossen. Na 7 weken gewerkt te hebben aan een project moet je een presentatie houden voor de opdrachtgevers, dit is wel spannend maar als je je goed voorbereidt hoef je nergens bang voor te zijn. Ik ben zeker van plan het technasium in de bovenbouw te kiezen. Keuzeprojecten klas 5 Leerlingen: Puck, Marinda, Isabel, Niyana Opdrachtgever: Ekoplaza. Onderzoek: Verbeter de derving, duurzaamheid en indeling van de Ekoplaza in Bussum. Beschrijving: Onze opdrachtgever, de Ekoplaza van Bussum, wil graag verbeteringen in zijn winkel hebben aan gebracht. Hierbij gaat het om de duurzaamheid, derving en indeling van de winkel. Door middel van een uitgebreide studie, waaronder een inventarisatie bijzonder winkels, brengen wij een advies uit.

11 Page11 Een nieuw reserveringssysteem voor de Vorstin Voor poppodium de Vorstin in Hilversum hebben de leerlingen uit klas 3 onderzoek gedaan naar het aanpassen van het reserveringssysteem voor de bezoekers. In de Vorstin worden onder andere concerten, dance producties, open podia gehouden en is bijvoorbeeld The Voice of Holland opgenomen. Bij de verschillende activiteiten zijn verschillende opstellingen mogelijk in de zaal. Zo kunnen de bezoekers kiezen om beneden in de zaal of op het balkon te zitten. Maar men kan ook staan, en er zijn combinaties tussen zitten en staan mogelijk. Maar wat heeft nou de voorkeur van de bezoeker? Bij wat voor soort optreden wil hij zitten, staan, of allebei? En wil hij daarvoor reserveren? De opdrachtgever wilde weten wat de optimale opstelling was en welke prijzen hij dan voor een stoel of staanplaats kon vragen. Na het onderzoek, hebben de teams een prototype voor een goed werkend reserveringssysteem voor op de website van de Vorstin gemaakt. Als dank voor hun harde werken mochten de leerlingen samen met een vriend of vriendin het concert van Di-rect bijwonen op zaterdag 14 december in de Vorstin, een erg mooi aanbod, waar ze van hebben genoten! Keuzeprojecten klas 5 Leerlingen: Ellenoor, Noud, Wolke, Ezra Opdrachtgever: De Wouter Schatborn Stichting en Energie Centrum Nederland. Onderzoek: Hoe lang duurt het voordat de energie die het kost om een zonnepaneel op je dak te krijgen is terugverdiend? Beschrijving: Deze zonnepanelen heeft u terugverdiend in slechts 5 jaar!. Ja, fijn dat je na 5 jaar je geld terug hebt, maar hoe lang duurt het voordat de energie die er in is gestopt bij de productie, plaatsing en transport terug is verdiend? Is een zonnepaneel überhaupt wel rendabel qua energiehuishouding? Wij gaan deze vraag beantwoorden voor ECN & De Wouter Schatborn Stichting door onderzoek te doen naar het energierendement van een zonnepaneel. Daarnaast maken wij een professionele wikipediapagina over de Wouter Schatborn Stichting.

12 Page12 Het meten van de conditie van het spoor door leerjaar 3 Voor Prorail zijn de technasiumleerlingen een meetinstrument aan het ontwerpen, waarmee de conditie van het spoor bepaald kan worden. De heer Schouten (Regional Asset Information manager) heeft ons bij Railinfra opleidingen in Amersfoort de uitleg gegeven en op deze prachtige locatie hebben alle leerlingen een rondleiding gekregen. Alle onderdelen van het spoor kwamen aan bod: bijvoorbeeld de bovenleiding, dwarsliggers, overwegen, wissels, en beveiligingssystemen. ProRail is verantwoordelijk voor een optimale conditie van het spoorwegnetwerk in Nederland. Dagelijks houden ruim 80 inspecteurs het spoor en het materiaal daar omheen nauwlettend in de gaten en sporen zij defecten en knelpunten op. ProRail wil zo min mogelijk mensen bij het spoor aan het werk hebben en zijn op zoek naar andere manieren die geautomatiseerd informatie geven over de actuele conditie van het spoor. Op die manier kan er beter preventief onderhoud verricht worden. Een pittige uitdaging! Mies van Tiel (klas 3t2): Toen ik voor het Technasium koos had ik nog geen idee wat ik kon verwachten. Onze eerste opdracht was een opdracht voor zwembad 'de Zandzee' in Bussum. Voor deze opdracht moesten we met een idee komen om de buitenplaats op te knappen. Het was een erg leuke ervaring om voor een bedrijf te werken. Zo leren we bijvoorbeeld samen te werken, prototypes te maken, presentaties te houden en het leukste is dat we echt leren werken voor een bedrijf. Hierdoor krijg je onder andere inspiratie voor wat je later wilt worden en wat je later allemaal kunt doen. Kortom, ik vind het Technasium erg leerzaam en leuk. Je kunt creatieve oplossingen bedenken en het kan zijn dat het bedrijf het zo goed vindt dat het echt gebruikt gaat worden in de praktijk.

13 Page13 Excursie Arburg Utrecht V4 Plantpotten, contactdozen van elektra, pc onderdelen, kinderbadjes, speelgoed, kunsthartklepjes, bierkratten en brievenbakjes hebben een ding gemeen: ze zijn vervaardigd met de zogenaamde spuitgiettechniek. Op donderdag 10 oktober ging V4 een kijkje nemen in de showroom bij Arburg in Utrecht, een fabrikant van spuitgietmachines. Het moederbedrijf is gevestigd in het Zwarte Woud en is één van de weinige spuitgietbedrijven waarvan het hoofdbedrijf niet in een Aziatische land zit. Een van de grootste afnemers van door Arburg vervaardigde machines is Lego. Bij spuitgieten worden granulaatkorrels, al dan niet voorzien van pigmentkleuren, verhit tot een vloeibare dikke pasta en onder hoge druk geïnjecteerd in een matrijs van gehard staal. Koeling van de matrijs wordt in gang gezet zodra de binnenvorm is gevuld. Vervolgens wordt de vorm gelost en kan de volgende injectie worden gegeven. De machines zijn geheel gebouwd voor massaproductie van kunststof voorwerpen en onderdelen, die kleiner kunnen zijn dan een millimeter. Voor voorwerpen zoals tuinvijvers worden spuitgietmachines gemaakt die vele malen groter zijn dan de machine die wij in werking hebben gezien. De leerlingen kregen een uitgebreide presentatie en een workshop in het maken van een wandcontactdoos met een spuitgietmachine, in de kleuren groen en oranje. Met dank aan Arburg en het Mikrocentrum opleidingen voor de prettige ontvangst.

14 Page14 Een demonstratiekoffer voor LED verlichting In de eerste opdracht van VWO 4 dit jaar is een koffer ontworpen voor het demonsteren van high-end LED verlichting van het Amerikaanse Xicato. Deze verlichting heeft een beter kleurenspectrum dan LED verlichting voor particulieren. Savilight, de distributeur in Nederland, gaat met demonstratiemateriaal langs klanten zoals architecten, gemeenten, galeries en hotelbedrijven maar had geen geschikte koffer. De leerlingen werd gevraagd om een betaalbare, handige, representatieve en lichte koffer te ontwerpen voor de distributeurs en klanten van Xicato. Naar verwachting zijn er ongeveer 300 koffers nodig. Een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerpen was de aansluiting van de LED op de koeling en voeding een belangrijk aandachtspunt. De gepresenteerde ontwerpen bevatten onder andere tulpstekkers, magneten, ingenieuze klemsystemen, alternatieve koelingen en draaiverbindingen. Er is zelfs voorgesteld om de LED enigszins aan te passen. De ontwerpen zijn gepresenteerd aan vertegenwoordigers van Xicato en Savilight, zij hebben aangegeven een aantal voorstellen in de uiteindelijke koffer op te nemen. Keuzeprojecten klas 5 Leerlingen: Anniek, Charlotte, Tjalie, Thijs Opdrachtgever: Reade. Onderzoek: Energieverbruik verhogen bij dwarslaesiepatiënten Beschrijving: Wij doen onderzoek naar het energieverbruik van dwarslaesie patiënten. We doen dit in opdracht van Prof. Dr. T.W.J. Janssen, hoogleraar revalidatieonderzoek van Reade. Veel dwarslaesie patiënten hebben last van overgewicht, vooral omdat ze hun beenspieren niet meer kunnen gebruiken, waardoor ze een lager energieverbruik hebben. Dit zou verholpen kunnen worden door middel van elektrostimulatie, waarbij de spieren gestimuleerd worden. Wij onderzoeken of het energieverbruik groter wordt als er elektrostimulatie wordt toegepast en of er nog andere manieren zijn om kilocalorieën te verbranden.

15 Page15 Hulpmiddelen voor stressreductie bij autisme V4 is inmiddels begonnen aan een opdracht over het onderzoeken van mogelijkheden naar hulpmiddelen voor stressreductie bij autisme in opdracht van Waag Society. Waag Society in Amsterdam is een organisatie voor sociale innovatie en verkent onder andere mogelijkheden om mensen met beperkingen deel te laten nemen aan de samenleving. Bij mensen met stoornissen in het autistisch spectrum kunnen deze hulpmiddelen ondersteunen bij het beheersen van stress. Dit is noodzakelijk voor het vinden en behouden van werk. Er wordt al gewerkt met biosensoren zoals een hartslagmeter gekoppeld aan een smartphone. Door middel van een gadget kan aan de werknemer en/of zijn omgeving dan worden aangegeven dat de werknemer moeite heeft met de situatie. Vervolgens kan de smartphone door middel van een app helpen bij het verminderen van de stress, bijvoorbeeld met behulp van een kalmerende oefening. Bij de aftrap van het project zijn de leerlingen ontvangen in de Waag in Amsterdam waar de opdrachtgever beschikt over het publiek toegankelijke Fab Lab waar met computergestuurde apparatuur prototypes kunnen worden gemaakt. Keuzeprojecten klas 5 Leerlingen: Alisa, Max B, Maarten M, Emma Opdrachtgever: Vivium Zorggroep. Onderzoek: Wij gaan onderzoek doen naar destigmatisering van autisme. Beschrijving: Van Vivium-zorggroep hebben wij de opdracht gekregen om autisme te destigmatiseren. Dit is een groot maatschappelijk probleem waar niet makkelijk één oplossing voor te bedenken is. Om toch tot een oplossing te komen, hebben we eerst onderzoek gedaan naar wat autisme is, wat het stigma dat rust op autisme inhoud en wat de consequenties van dit stigma zijn. Om erachter te komen wat de consequenties zijn, zijn we langs geweest bij mensen met austisme. Nu zijn we bezig met een goede, bij zoveel mogelijk mensen aanslaande, oplossing te bedenken.

16 Page16 Keuzeprojecten klas 5 Leerlingen: Maaike, Tyler, Max K, Maarten F Opdrachtgever: Gemeente Bussum. Onderzoek: Wij doen onderzoek naar vernieuwende auto s. Beschrijving: Wij hebben een opdracht bij de gemeente Bussum. Onze opdracht is om inwoners van Bussum te informeren over welke auto het meest duurzaam is. We kijken welke het meest geschikt is voor het doel waarvoor de auto moet worden aangeschaft. Hierbij kijken we vooral naar fossiele brandstof auto s, hybride auto s en elektrische auto s. We onderzoeken veel aspecten van verschillende auto s (bijvoorbeeld hoeveel de auto op één tank kan rijden) en gaan de auto s met elkaar vergelijken. Als laatste stap maken we een informatief product om inwoners van Bussum te informeren. Expertbegeleiders gezocht Volgend schooljaar gaat de eerste lichting technasiumleerlingen op voor hun eindexamen en dus ook voor hun afrondende grote meesterproef. In teams gaan zij op basis van eigen interesse op zoek naar hun eigen opdrachtgever, schrijven hun eigen project en hebben van september t/m april de tijd om dit alles uit te voeren. De leerlingen zijn hier al enthouasiast mee bezig om te bedenken wat ze gaan doen. Naast de opdrachtgever en de docent op het Goois Lyceum hebben we voor de beoordeling een onafhankelijke expert nodig. Deze expert heeft zelf een HO opleiding afgerond en heeft affiniteit met het onderwerp waarover de meesterproef gaat. En is eventueel werkzaam op een Hogeschool of Universiteit. Daarom een oproep aan alle ouders en andere belangstellenden: Heeft u een HO opleiding afgerond in een natuurwetenschappelijk vak en kunt u een paar uur per jaar vrijmaken om een werkstuk/presentatie te bekijken en te beoordelen, dan zoeken we u. U kunt een sturen aan MKloosterboer@gl.gsf.nl of ERaspe@gl.gsf.nl met daarin naast uw naam ook de onderwerpen waarin u expert bent. Afhankelijk van de projecten die de leerlingen gaan uitvoeren, zoeken we de geschikte expert hierbij. Aan ons eerdere vraag om enthousiaste mensen die onze leerlingen workshops en lezingen konden geven hebben we veel gehoor gekregen. Een aantal ouders is al op school geweest voor een workshop en van andere ouders hopen we op een later tijdstip gebruik te mogen maken. Hartelijk dank voor de enthousiaste reacties. Wij zijn nog steeds geïnteresseerd in uw reactie.

17 Page17 Technasium Certificaat - een bijzondere toevoeging Het ministerie van OCW is streng als het gaat om diplomering. En dat is maar goed ook, want een diploma moet wat voorstellen. Voor het voortgezet onderwijs is wettelijk voorgeschreven welke diploma s er zijn en wat daar precies wel en niet op mag staan. Het woord technasium mag niet op een havo of vwo diploma komen te staan. Wel is het vak O&O op het technasium erkend als examenvak, dit staat dan ook officieel op de cijferlijst. Voor een diploma zou een wetswijziging nodig zijn en dat is niet zomaar geregeld. Toch is het belangrijk en waardevol om een erkenning te krijgen bij het afronden van het technasium. Leerlingen hebben hier tenslotte vijf of zes jaar lang hard voor gewerkt. Dit gebeurt door bij het diploma een speciaal Technasium Certificaat uit te reiken, het is een bijzondere toevoeging bij het reguliere havo of vwo diploma. Bron: Expertisecentrum Technasium Wij hopen u hiermee een kijkje in de keuken te hebben geven van ons Technasium. Heel veel dank aan alle opdrachtgevers, leerlingen, ouders, collega s en workshopbegeleiders. Wij zijn altijd op zoek naar opdrachten, dus mocht u een goede suggestie, of namen van contactpersonen bij een interessant bedrijf hebben, dan horen wij dat graag! Reacties kunnen gestuurd worden naar: ERaspe@gl.gsf.nl

18 In het nieuws: Page18

19 Page19

Goois Lyceum Nieuwsbrief nr 1

Goois Lyceum Nieuwsbrief nr 1 N ieu Goois Lyceum Nieuwsbrief nr 1 Wij presenteren u de eerste nieuwsbrief van het technasium van het Goois Lyceum van het schooljaar 2011-2012. Deze nieuwsbrief bevat informatie over de meest recente

Nadere informatie

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College Technasium Op het Hondsrug College Voor havo en vwo Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Beter bètaonderwijs Ga je (straks) naar havo of vwo en vind je bèta en techniek leuk? Ben je

Nadere informatie

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO 2015 2016 Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport EEN LEERZAAM AVONTUUR! Klap deze folder uit en scan hem met de Layar app! MAVO HAVO VWO

Nadere informatie

Conditie van het spoor bepalen

Conditie van het spoor bepalen Conditie van het spoor bepalen O&O-PROJECT Conditie van het spoor bepalen Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 Projectinformatie 2 Uitwerking opdracht 3 Vaktaalveld 4 Beroep en opleiding 5 Organisatie

Nadere informatie

11 april 2013 Probleem?

11 april 2013 Probleem? 11 april 2013 Probleem? 1 Werk mee aan de oplossing! 2 Doelen Technasium Leerlingen enthousiast maken voor techniek Leerlingen meer inzicht geven in beroepsgroepen en -opleidingen Grotere en beter gekwalificeerde

Nadere informatie

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Wat is het technasium? Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Hoe werkt het? De leerlingen krijgen

Nadere informatie

Goois Lyceum Nieuwsbrief nr 2

Goois Lyceum Nieuwsbrief nr 2 N Goois Lyceum Nieuwsbrief nr 2 ieu De tweede nieuwsbrief van het technasium van het Goois Lyceum van het schooljaar 2010-2011. Deze nieuwsbrief bevat informatie over de meest recente projecten en tussenprojecten

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Het is dan ook met gepaste trots dat ik in onze eerste Nieuwsbrief over het Technasium van het Goois Lyceum u dit kan melden.

Nieuwsbrief. Het is dan ook met gepaste trots dat ik in onze eerste Nieuwsbrief over het Technasium van het Goois Lyceum u dit kan melden. N ieu Nieuwsbrief Dit is de eerste nieuwsbrief van het technasium van het Goois Lyceum van schooljaar 2010-2011. Deze nieuwsbrief bevat informatie over de meest recente projecten en tussenprojecten en

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie

Bèta Challenge / Mavo Challenge Graaf Huyn College

Bèta Challenge / Mavo Challenge Graaf Huyn College Bèta Challenge / Mavo Challenge Graaf Huyn College Het predicaat Technasium had het Graaf Huyn College al. Daarnaast is het GHC dit schooljaar ook van start gegaan met Bèta Challenge. Bèta Challenge is

Nadere informatie

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken?

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Bèta in bedrijf De terugloop van het aantal bètaleerlingen en -studenten is landelijk een bron van zorg. Ook u ervaart wellicht hoe moeilijk

Nadere informatie

Welkom. Bij de informatie ronde over het

Welkom. Bij de informatie ronde over het Welkom Bij de informatie ronde over het Even voorstellen, onze technatoren: en Ashley Mark Kabel Imelda van de Beek Wat is het Technasium? Uitgangspunt van oprichters Boris Wanders en Judith Legner in

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM Het Erasmus Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO Wie kiest voor het Technasium van Het Erasmus, kiest voor Vijf uur per week het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O)

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Informatiefolder gymnasium - technasium - atheneum - havo - mavo Kom je ook naar het Dalton Lyceum Barendrecht? Zit jij in groep

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Opdrachtgeverschap bij de Technasium Top Award (TTA)

Opdrachtgeverschap bij de Technasium Top Award (TTA) Opdrachtgeverschap bij de Technasium Top Award (TTA) In deze notitie treft u alle informatie aan die van belang is voor de rol van het opdrachtgeverschap bij de Technasium Top Award (TTA). Als u geïnteresseerd

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015

Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015 Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015 Jarigen! 30-01 Edith goep 1-2B 30-01 Loïs groep 8A 31-01 Eva groep 4A 01-02 Jens groep 4B 01-02 Noor groep 6B 01-02 Zazou groep 1-2C 02-02 Tara groep 4A

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Havo+ met vwo-route Positief en persoonlijk Intensieve begeleiding Techniek Kunst & Media, Sport & Bewegen, Business Werelds

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

Samen het beste uit jezelf halen

Samen het beste uit jezelf halen Samen het beste uit jezelf halen Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag. 6 Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag.

Nadere informatie

Stagedag Christiaan Huygens College, Eindhoven Natuurwetenschappelijk onderzoek 1, dd. 8 april 2008

Stagedag Christiaan Huygens College, Eindhoven Natuurwetenschappelijk onderzoek 1, dd. 8 april 2008 Stagedag Christiaan Huygens College, Eindhoven Natuurwetenschappelijk onderzoek 1, dd. 8 april 2008 Plan: Bij het Christiaan Huygens College mogen 4-VWO leerlingen een aantal dagen meelopen bij een bedrijf

Nadere informatie

Evaluatie Kennissessie met en bij Philips Healthcare 25 november 2014

Evaluatie Kennissessie met en bij Philips Healthcare 25 november 2014 Evaluatie Kennissessie met en bij Philips Healthcare 25 november 2014 Verwachting en aanbeveling Heeft de bijeenkomst aan jouw verwachting voldaan? Toelichting: Erg goede sprekers, zoals gebruikelijk.

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Sensoren en maatschappij

Sensoren en maatschappij PROJECT Sensoren en maatschappij Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Het beroep 3 De organisatie 4 Begeleiding 5 Beoordeling en evaluatie [1] PROJECT Sensoren en maatschappij [Technasium]

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk.

Nadere informatie

Op 21 maart is er een dansvoorstelling voor onze groep: Wiewawit

Op 21 maart is er een dansvoorstelling voor onze groep: Wiewawit Kijk ook eens naar onze website met heel mooie foto s: www.sbodebrigantijn.nl Jaargang 16 Februari 2016 Nieuw gebouw Zondag 28 februari heeft de Brigantijn een opendag in het nieuwe gebouw de Vlieger.

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Afgelopen weken hebben de leerlingen van 3H, 3V de maatschappelijke stage doorlopen. In deze nieuwsbrief geven wij een verslag van de activiteiten 3H en 3V.

Nadere informatie

Info. Gids 2019/2020. lindecollege.nl vmbo havo vwo technasium

Info. Gids 2019/2020. lindecollege.nl vmbo havo vwo technasium Info Gids 2019/2020 lindecollege.nl vmbo havo vwo technasium Inhoud Groep 8 en dan? 3 Alles onder één dak 5 In de klas 6 Ontmoeting 8 ICT en toch ook boeken 10 De leerwegen 12 Technasium 15 Cultuurprofielschool

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie Werkvorm 9: voor de opleider (1) Hoe kun je reageren op discriminatie op school? Iedereen in het onderwijs krijgt er vroeg of laat mee te maken: vooroordelen en discriminatie. Het is zaak om hier goed

Nadere informatie

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving DEKKERS-FRANSEN Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving Het juiste gevoel De keuken is vaak het hart van een woonhuis. Een belangrijke plek in uw leefomgeving. Daar wilt u zich thuis

Nadere informatie

TECHNASIUM. Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend. mavo havo atheneum technasium gymnasium

TECHNASIUM. Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend. mavo havo atheneum technasium gymnasium TECHNASIUM Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend mavo havo atheneum technasium gymnasium Heeft u vragen met betrekking tot het Technasium op de OSG West-Friesland? Neem dan gerust contact op met onze

Nadere informatie

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

Bèta in bedrijf. Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontwikkelen? Hoe?

Bèta in bedrijf. Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontwikkelen? Hoe? Bèta in bedrijf Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontwikkelen? De terugloop van het aantal bètaleerlingen en studenten is landelijk een bron van zorg. Ook u ervaart wellicht hoe moeilijk

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1 (Hoog)begaafd? Met onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden ben je bij ons aan het goede adres! (Hoog)begaafd? Wat is (hoog)begaafdheid nou

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

01-06-2015. Schoolbrief 18. Sint Bonifatiusschool

01-06-2015. Schoolbrief 18. Sint Bonifatiusschool 01-06-2015 Schoolbrief 18 Sint Bonifatiusschool Schooljaar 2015-2016 Beste ouders, Informatieavond voor ouders over de visie en missie van de Sint Bonifatiusschool Afgelopen maanden hebben we ons als team

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Het technasium op het Dr. Nassau College

Het technasium op het Dr. Nassau College Het technasium op het Dr. Nassau College Locatie Quintus Locatie Beilen Locatie Oost-Drenthe Gieten Locatie Noord-Drenthe Norg Wat is het technasium? In de eerste jaren van het technasium zijn de opdrachten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Klanttest. Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Voorwoord In blok 2 hebben we een klanttest uitgevoerd om te kijken of er vraag is naar het ontwikkelingsplan.

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we oog voor

Nadere informatie

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552.

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552. December 2013 Het Betasteunpunt van de Hanzehogeschool is het eerste aanspreekpunt voor scholieren en docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) met interesse voor techniek en ict. In het schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Wat is het Technasium? Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Hoe werkt het? De leerlingen krijgen

Nadere informatie

TYPISCH YARDEN. Eerste editie. Typisch Yarden Kick-off: Een korte terugblik. In deze uitgave

TYPISCH YARDEN. Eerste editie. Typisch Yarden Kick-off: Een korte terugblik. In deze uitgave TYPISCH YARDEN Typisch Yarden Nieuwsbrief Eerste editie, juni 2013 Eerste editie De Typisch Yarden nieuwsbrief verschijnt onregelmatig en is bedoeld voor alle collega s van de divisie Uitvaartverzorging

Nadere informatie

Enquête leerlingtevredenheid onderbouw DL jan.15

Enquête leerlingtevredenheid onderbouw DL jan.15 Enquête leerlingtevredenheid onderbouw DL jan.15 1. Vorig schooljaar was ik leerling in de afdeling: Respondenten 191 A. Havo 102 53% B. Atheneum 73 38% C. Gymnasium 16 8% 2. Dit jaar zit ik in klas: Respondenten

Nadere informatie

Technasium of Taal, Maatschappij en Cultuur op het Markland College Oudenbosch

Technasium of Taal, Maatschappij en Cultuur op het Markland College Oudenbosch Technasium of Taal, Maatschappij en Cultuur op het Markland College Oudenbosch SJORS BUCKENS BIBI VAN ELTEREN KIES JIJ VOOR DE TECHNASIUMRICHTING OF LIEVER DE MAATSCHAPPIJSTROOM? Kies jij voor Technasium?

Nadere informatie

Stap je toekomst in... Informatie voor de leerlingen. Compleet onderwijs voor vmbo-t havo vwo

Stap je toekomst in... Informatie voor de leerlingen. Compleet onderwijs voor vmbo-t havo vwo Stap je toekomst in... Informatie voor de leerlingen Compleet onderwijs voor vmbo-t havo vwo Op zoek Je zoekt een nieuwe school, want op de basisschool ben je (bijna) klaar. De basisschool was wel erg

Nadere informatie

Onderzoek Zuid. Niek Swelsen i.o. RBPI - OTIB

Onderzoek Zuid. Niek Swelsen i.o. RBPI - OTIB Onderzoek Zuid Niek Swelsen i.o. RBPI - OTIB Technasium: 10 jaar geleden ontstaan in Groningen. Scholen die Technasium onderwijs geven moeten aangesloten zijn bij de stichting Technasium. Technasium is

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

User Centered Design. Personas ontwikkelen

User Centered Design. Personas ontwikkelen User Centered Design Personas ontwikkelen Persona: Wat is een persona? Een model gebaseerd op realistisch gedrag, motivatie, houding, vaardigheden en behoeften Gefilterd uit het observeren van echte mensen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Visser t Hooft Lyceum Leiden. vhl.nl Kagerstraat 1 KANSRIJK EN UITDAGEND

Verleg je grenzen! Visser t Hooft Lyceum Leiden. vhl.nl Kagerstraat 1 KANSRIJK EN UITDAGEND Visser t Hooft Lyceum Leiden KANSRIJK EN UITDAGEND Verleg je grenzen! i tweetalig gymnasium (tweetalig) atheneum (tweetalig) havo 1 1 mavo (vmbo-t) vhl.nl Kagerstraat 1 q Ik vind het een mooie, gezellige

Nadere informatie

CP9. In gesprek over de toekomst

CP9. In gesprek over de toekomst CP9 In gesprek over de toekomst Na het voortgezet onderwijs kiest uw kind welk vak hij wil gaan leren en welke opleiding hij wil gaan volgen. Hij maakt een beroepskeuze. Een decaan of studiebegeleider

Nadere informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie HENEGOUWENLAAN Start op t Stedelijk Algemene informatie StArT Op t stedelijk Locatie Henegouwenlaan Het Stedelijk College Eindhoven heeft een breed onderwijsaanbod. Je kunt er terecht voor opleidingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal,

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal, NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015 Agenda Column van Puck 4 December Auti Soos 11 december Soep- en spellenavond 12 december Auti Actie Dag 29 december AutiJongerenCafé Vanaf Januari 2016 Auti

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Beste leerlingen van klas 2,

Beste leerlingen van klas 2, Beste leerlingen van klas 2, In de mentorles zijn jullie geïnformeerd over het masterclassprogramma van periode 2. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over gaan en hoe en wanneer

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Technasium. Stap in de moderne wereld van bèta en techniek Denken en doen Uitdagende opdrachten voor leerlingen havo en vwo

Technasium. Stap in de moderne wereld van bèta en techniek Denken en doen Uitdagende opdrachten voor leerlingen havo en vwo Technasium 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 1 Wat is het Technasium? 4 2 Voor wie is het Technasium? 5 3 Hoe werk je op het Technasium? 6 4 Wat kun je er mee? 6 5 Meer weten? 7 Het Dr. Nassau College is genoemd

Nadere informatie

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein 1.1 de industrie De fabriekshal Aantreffen Allergrootst De voorraad De aanhanger Het industrieterrein Afleveren Overnemen De delfstof Industrieterrein Een industrieterrein is een plaats waar veel fabrieken

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom?

Interview met meneer Demmers (onderwijsassistent) Meneer Demmers, wie is hij? Wat doet hij? En waarom? INTERVIEWS Om de mensen van het onderwijs ondersteunend personeel die op het Dalton College werken iets beter te leren kennen, zijn er interviews met een aantal medewerkers gehouden. Hier volgen ze! Interview

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

Het Erasmus HAVO/ VWO

Het Erasmus HAVO/ VWO Het Erasmus HAVO/ VWO Tec hna siu m Het Era sm us Nie Wa n uw sgie ted! rige typ es Technasium Vind jij het leuk om de wereld om je heen te ontdekken? Ben je nieuwsgierig? Wil jij weten hoe het zit en

Nadere informatie

Als u iets wilt verbeteren, doe dit dan zo duidelijk mogelijk. Streep wat fout is duidelijk door. Hoofdstuk 3 - oefening 19 - Extra oefening

Als u iets wilt verbeteren, doe dit dan zo duidelijk mogelijk. Streep wat fout is duidelijk door. Hoofdstuk 3 - oefening 19 - Extra oefening Hoofdstuk 3 - oefening 19 - Extra oefening Vooruitkijken U maakt 13 opdrachten waarbij u iets moet schrijven. Bij de opdracht staat precies wat u moet doen. Lees de opdracht goed door voordat u gaat schrijven.

Nadere informatie

Naar de brugklas. Naar de brugklas...

Naar de brugklas. Naar de brugklas... Naar de brugklas Naar de brugklas... spannend! Naar de brugklas gaan vinden veel leerlingen spannend. We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt op onze school! Daar gaan we je ook bij helpen.

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

HET ERASMUS TECHNASIUM VOOR NIEUWSGIERIGE TYPES

HET ERASMUS TECHNASIUM VOOR NIEUWSGIERIGE TYPES NIEUWSGIERIGE TYPES VIND JE OP HET ERASMUS TECHNASIUM HET ERASMUS TECHNASIUM VOOR NIEUWSGIERIGE TYPES DOOR TE KIEZEN VOOR HET TECHNASIUM MAAK JE KENNIS MET HET BEDRIJFSLEVEN Door te kiezen voor het Technasium

Nadere informatie

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie