Er wordt gewerkt aan het niveau 3S voor het VWO, het is nog onduidelijk of de invoering hiervan op korte termijn haalbaar zal zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er wordt gewerkt aan het niveau 3S voor het VWO, het is nog onduidelijk of de invoering hiervan op korte termijn haalbaar zal zijn."

Transcriptie

1 Reken Notitie Segbroek College Schooljaar De Wet Referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen, die vanaf 1 augustus 2010 van kracht is, legt de basis voor een versterking van het taal- en rekenonderwijs in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Vanaf het schooljaar moeten leerlingen aantonen dat ze over het vereiste referentieniveau beschikken. Voor het VO gebeurt dit voor het onderdeel rekenen aan de hand van een die ingevoerd is vanaf het schooljaar Vanaf het schooljaar telt het resultaat van de mee voor het behalen van het vwo-diploma. Op basis van de toen beschikbare cijfers heeft landelijk 97% van de vwo-eindexamenkandidaten een cijfer van een 5 of hoger voor de gehaald op basis waarvan het diploma kan worden behaald. Gevolg hiervan is dat het vangnet niet in werking is getreden ( als meer dan 5% van de leerlingen extra zouden zakken vanwege het meetellen van de hoogte van het behaalde resultaat op de, zou het vangnet in werking treden: leerlingen zouden dan met een 4 als rekencijfer al een diploma kunnen halen) Vanaf is de op het VWO een onderdeel geworden van de kernvakkenregel. Een vwo-examenkandidaat mag dan hoogstens een 5 halen voor de combinatie van de en de vakken wiskunde, Engels en Nederlandse taal. De overige onderdelen van deze combinatie moeten minimaal afgesloten worden met een 6. In gelden voor de HAVO en MAVO afdelingen nog steeds de afspraken van vorig schooljaar; rekenen is een het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak-slaagregeling. Het cijfer op de cijferlijst met vermelding van het referentieniveau. Referentieniveaus rekenen in PO,VO en MBO: 1F en 1S : primair en speciaal onderwijs 1F : praktijkonderwijs 2F : mbo 1,2,3 en vmbo (Mavo) 3F : mbo 4,havo en vwo Er wordt gewerkt aan het niveau 3S voor het VWO, het is nog onduidelijk of de invoering hiervan op korte termijn haalbaar zal zijn.

2 De school heeft gekozen om de verzorging van het rekenonderwijs te laten plaatsvinden tijdens de rekenlessen die apart op de lessentabel staan genoteerd.de lessen worden gegeven door de docenten waar de leerlingen ook wiskunde van krijgen. Aangezien veel aangeboden schoolvakken gebruik maken van rekenen is het verbeteren van rekenen een school aangelegenheid en niet alleen de verantwoordelijkheid van een selecte groep docenten. De en 2F en 3F bestaan voor het grootste deel uit rekenopgaven die het functioneel rekenen toetsen. Daarbij gaat het om het oplossen van kwantitatieve problemen uit de dagelijkse praktijk. De opgaven hebben betrekking op de volgende vier domeinen: Getallen Verhoudingen Meten en Meetkunde Verbanden. Elk domein is vervolgens opgebouwd uit: Notatie, taal en betekenis Met elkaar in verband brengen van getallen en dagelijks spraakgebruik Gebruiken van de kennis om problemen op te lossen. Afgelopen schooljaar hebben we gebruikt gemaakt van een aantal deskundige adviseurs van het Steunpunt voor Taal & Rekenen om ons rekenbeleid te evalueren. Uit die evaluatie zijn een aantal aanbevelingen gedaan die we dit en volgend schooljaar gaan invoeren. Meer gebruik maken van de ORK vwb referentieniveaus 1F, welke leerlingen zitten nog niet op dat niveau, tijdens flex uren extra tijd genereren om achterstanden weg te werken. rekenen als apart vak op de lessentabel zetten. meer vakken dan alleen wiskunde verantwoordelijk maken om leerlingen rekenvaardigheid bij te brengen elke periode een inplannen om de vaardigheden te monitoren en de voortgang te bewaken. meer gerichte aandacht organiseren voor de leerlingen die voor de eerste afname RT, voor eindexamenklassen, in aanmerking komen, periode na de kerstvak. - meivak. Leerlingen kunnen zich voorbereiden op de toets via( belangrijke sites): oefenen.facet.nl(voorbeelden) (openbaarmaking rekenopgaven) examenblad.nl(voorbeeld- en oefentoetsen, ook een speciale app voor leerlingen, ook voor mobiel)

3 Voor leerlingen: mijneindexamen.nl (web-app) Handreikingen 2F en 3F:bruikbaar document met didactisch tintje met analyses van antwoorden en toelichting op normering op examenblad.nl digitaal oefenen, leerlingen kunnen thuis ook oefenen, na afloop krijgen ze een cijfer) De volgende websites geven onze leerlingen een handreiking om zich nog beter voor te bereiden op de. Aanpassingen vanaf 2015 De toetslengte van de wordt teruggebracht van 51 opgaven (in 2014) naar 45 opgaven (in 2015). Voor 3F geldt: van de 45 opgaven zijn er 15 contextloos ( kaal, was: 15 van de 51), die gemaakt moeten worden zonder rekenmachine. De overige 30 vragen zijn contextopgaven (was: 36), hiervan moeten er drie zonder en 27 met rekenmachine gemaakt worden. Voor 2F geldt: er zijn 15 kale opdrachten waarvan 12 zonder en 3 met rekenmachine gemaakt moeten worden, van de 30 contextopdrachten mag er bij 24 de rekenmachine gebruikt worden. Iedere variant van de 2015 zal drie vragen bevatten die gerelateerd zijn aan één en dezelfde context. Het aantal verschillende contexten waarmee de kandidaat zich geconfronteerd ziet komt daarmee op 28 (was: 36). Dit betekent dat de vanaf dit schooljaar twee secties kent: sectie 1: de vragen waarbij geen rekenmachine gebruikt mag worden; sectie 2: de opgaven waarbij de kandidaat de computer rekenmachine van ExamenTester kan gebruiken. Binnen beide secties kan worden terug gebladerd, maar als een kandidaat eenmaal begonnen is aan sectie 2 kan hij niet terug naar sectie 1. Rekenen op het Segbroek College De meeste rekenopgaven die gaan over functioneel rekenen zijn niet precies aan één domein te koppelen, deze zijn daarom allemaal opgegeven in een context. De leerling moet dan het kwantitatieve probleem oplossen. Bij het opzetten van ons rekenbeleid en de rekendidactiek zijn wij er daarom vanuit gegaan dat leerlingen moeten leren hoe rekenproblemen zo efficiënt mogelijk kunnen worden

4 aangepakt. Uitgangspunt is dat we in alle reken gerelateerde vakken leerlingen dezelfde denkstappen moeten aanleren om rekenproblemen op te lossen. Deze denkstappen zijn: Waar gaat het probleem over? Wat wordt er precies gevraagd? Welke gegevens zijn voorhanden om het probleem op te lossen? Welke gegevens heb ik nodig? Welke oplossingsstrategie is het beste? Nu de berekening maken in één of meer rekenstappen. De berekening is uitgevoerd. Kan het antwoord kloppen? Is dit nu wat gevraagd wordt? Is het antwoord zo goed of moet bijvoorbeeld nog afgerond worden? Rekenbeleid Segbroek College voor het schooljaar per afdeling Alle brugklassen: In het getal & Ruimte boek wordt veel aan rekenen gedaan, vooral in de eerste paar hoofdstukken. Dit zal dan ook ingezet moeten worden om het rekenen goed te behandelen. Het is wel de bedoeling dat er voor rekenen ook weer aparte toetsen worden gemaakt. Dit ook om een onderscheid te maken tussen wiskunde (waarbij dyslecten/dyscalculanten/... de RM mogen gebruiken) en rekenen (waarbij geen hulpmiddelen zijn toegestaan). Daarnaast is er (extra) materiaal beschikbaar op de ELO, dit kan eind van het jaar gebruikt worden om verder te oefenen (ELO - Bronnen - map: Rekenen/Rekenmateriaal 1617/Brugklas). Het streven is om elke twee weken 1 uur te rekenen (komt ook in het rooster te staan). Er zullen voor deze klassen 2 toetsmomenten komen. 2H en 2VG: Voor 2H en 2V is oefenmateriaal te vinden in de ELO (ELO - Bronnen - map: Rekenen/Rekenmateriaal 1617/2HVG). Het streven is om elke twee weken 1 uur te rekenen (komt ook in het rooster te staan). Er zullen voor deze klassen 2 toetsmomenten komen. 3VG: Voor 3VG is oefenmateriaal te vinden in de ELO (ELO - Bronnen - map: Rekenen/Rekenmateriaal 1617/3VG). Het streven is om elke twee weken 1 uur te rekenen (komt ook in het rooster te staan). Er zullen voor deze klassen 2 toetsmomenten komen. 2(H)M en 3H:

5 Aangezien de leerlingen in 3M/4H de toets moeten maken en het niveau van deze leerlingen omhoog moet, zullen 2(H)M en 3H de leerlagen zijn die met Studyflow gaan werken. De versnelde routes zijn uitgeschakeld. Het streven is om elke twee weken 1 uur te rekenen (komt ook in het rooster te staan). Leerlingen zullen elke twee weken ongeveer 1/1,5 hoofdstuk moeten afronden (afhankelijk van de vrijstellingen die ze met de instaptoets verdienen). Er zullen voor deze klassen 2 toetsmomenten komen, indien mogelijk via Studyflow. 4V: In principe is 4V een jaar waarin we niet specifiek aandacht aan het rekenen besteden. Leerlingen kunnen als ze willen zelfstandig met de oefentoetsen uit de Studiewijzer Rekenen in de ELO aan de slag. 3M/4H/5V: Alle leerlingen maken een instaptoets, afhankelijk van de resultaten weten de leerlingen in hoeverre ze nog (zelfstandig) de moeten voorbereiden. De instaptoetsen zijn te vinden in de ELO (ELO - Bronnen - map: Rekenen/Rekenmateriaal 1617/Instaptoetsen). Leerlingen kunnen zelfstandig oefenen m.b.v. de rekenboeken die we op school hebben. Belangrijk is dat de docenten wel blijven monitoren hoe de voortgang is bij, met name, de slecht scorende leerlingen. 4M/5H: Deze leerlingen hebben hun eerste kans al gehad en hebben dus al een cijfer staan. Aangezien het cijfer bij VMBO en Havo nog niet meetelt voor het slagen/zakken, zullen de leerlingen met een onvoldoende vooralsnog eerst zelfstandig aan het werk moeten gaan m.b.v. de oefentoetsen in de Studiewijzer Rekenen die in de ELO staat (belangrijk is dat de docenten wel blijven monitoren hoe de voortgang is bij de leerlingen). Leerlingen die na het eerstvolgende afnamemoment (in februari 17) nog steeds lager dan een 5 scoren, krijgen daarna een extra uur rekenen. 6V: Deze leerlingen hebben hun eerste kans al gehad en hebben dus al een cijfer staan. Voor deze leerlingen telt rekenen als kernvak mee voor het examen. Belangrijk dus dat zij minimaal een 6 scoren. Voor leerlingen met een onvoldoende (momenteel 18 leerlingen) zal een extra rekenuur worden ingepland vanaf 1 december, tot het eerstvolgende afnamemoment ergens in februari. 17 Onder begeleiding van een rekencoördinator zullen deze leerlingen de kans krijgen m.b.v. extra oefenmateriaal hun rekencijfer op te halen, zij hebben daar nog drie kansen voor, zie jaarplanner voor de exacte data. Voor de leerlingen die rekenzwak zijn en waarvan aangetoond kan worden dat de leerling na gebruik te hebben gemaakt van alle benodigde hulpmiddelen, begeleiding en extra oefenmateriaal geen verbetering hebben laten zien, komen mogelijk in aanmerking voor de ER toets.

6 De ER- toets, de voor ernstige rekenzwakke leerlingen. De ER-toets biedt aan zowel 2F als 3F leerlingen met dyscalculie/ernstige rekenproblemen de mogelijkheid tot het afleggen van een aangepaste. De aanpassing betreft zowel de eisen (de opgaven zijn eenvoudiger), de hulpmiddelen als de afnamecondities. De aangepaste, hulpmiddelen en afnamecondities De aangepaste bevat ten opzichte van 3F resp 2F eenvoudigere opgaven, dus geschikte opgaven uit 3F resp 2F context (dus ook zonder de 4 kale opdrachten van voorgaande jaren). De test zal bestaan uit 30 opgaven. Bij de keuze van de opgaven is men er van uitgegaan dat de leerling een specifiek probleem heeft op het automatiserings vlak, maar dat hij/zij de context en het probleem m.b.t. rekenen wel snapt. Bij de aangepaste mag de leerling bij alle opgaven een rekenmachine en een aanvullende rekenkaart gebruiken. De rekenmachine kan de ingebouwde rekenmachine zijn, de leerling mag ook een eigen rekenmachine gebruiken. De opgaven zijn aan het gebruik van de rekenmachine aangepast. Een opgave die met de rekenmachine geen zinvolle rekenactiviteit meer meet, wordt aangepast of vervalt. Bij de aangepaste is terugbladeren in de gehele toets mogelijk. De leerling kan een eigen strategie bepalen bij de keuze van de volgorde van te maken opgaven, en kan ook terug naar een eerder gemaakte opgave en het antwoord alsnog wijzigen. De afnametijd voor de aangepaste is zo vastgesteld dat de leerling meer tijd wordt gegund. Deze extra tijd zit in de toets tijd verdisconteerd. Voorwaarden voor deelname Als voorwaarde voor deelname aan de aangepaste geldt dat:

7 a. in het voortraject in het onderwijs is vastgesteld dat door dyscalculie of ernstige rekenproblemen de eisen van de standaardtoets niet haalbaar zijn, ook niet nadat in dat voortraject sprake was van remediëring en daarbij behorende extra inspanning (oefening) door de leerling. b. voorafgaand aan de afname van de aangepaste toets door de school een trainingstraject is geboden, gericht op de aangepaste afname, en dat traject ook door de leerling met extra inspanning (oefening) is gevolgd. c. er een goed toegankelijk dossier is van de leerling waarin de onderdelen a. en b. zijn beschreven. Dossier Het beknopte leerlingdossier (dat ook kan dienen als basis voor de beslissing door leerling en school) bevat: 1. Indien aanwezig de deskundigenverklaring. 2. Indien aanwezig, verklaringen van het voorafgaand onderwijs betreffende de beperking en de maatregelen die zijn genomen inzake onderwijs en examinering. 3. Een korte beschrijving van de analyse die door de school is gemaakt over de haalbaarheid van de standaard rekendoelen. Daarbij kan een verwijzing naar de stadia in het protocol dyscalculie een handig format zijn. 4. Een korte beschrijving van het gerichte traject als voorbereiding op de aangepaste toets. 5. Een verklaring dat de leerling kiest voor de aangepaste toets, dat hij op de hoogte is van het feit dat dat leidt tot een aantekening op de cijferlijst en mogelijk tot beperkingen in de doorstroom (geen formele doorstroom consequenties, zelf niet voor het PABO) en dat hij toestemming geeft om de gegevens geanonimiseerd te gebruiken voor onderzoek door het CvTE met inachtneming van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Een dyscalculieverklaring is géén voorwaarde voor toelating maar kan wel aan de basis liggen van het traject genoemd onder a. Als de school (wellicht mede vanuit PO) beschikt over informatie over het gevolgde remediëringstraject, dan hoeft niet alsnog een dyscalculieverklaring te worden verkregen. Omgekeerd: als een leerling beschikt over een dyscalculieverklaring, maar er is niet voldaan aan de hier genoemde eisen onder a. en b., dan is deelname aan de aangepaste toets met aangepaste eisen niet toegestaan. Een leerling met een dyscalculieverklaring die niet de aangepaste maakt, maar aan enkele aanpassingen in de wijze van examinering genoeg heeft, kan net als de leerling met dyslexie een (iets) andere wijze van examinering aanvragen (tijdverlenging en rekenkaart). In dit geval is de dyscalculieverklaring een voorwaarde. Vanaf schooljaar zal op de cijferlijst een melding gemaakt worden van deelname aan de aangepaste. Achter het cijfer komt dan 2ER/3ER te staan. De exacte tekst moet nog worden vastgesteld maar duidelijk zal zijn in de tekst dat de leerling op grond van

8 ernstige rekenproblemen gekozen heeft voor het afleggen van een aangepaste toets met aangepaste eisen. De keuze voor de aangepaste toets is een weloverwogen beslissing van school en leerling met een daarbij behorend aangepast traject. De wisseling tussen de ER toets en de reguliere toets is verruimd, er mag dus op- en afgestroomd worden. De leerling bepaalt uiteindelijk welk cijfer op de cijferlijst komt te staan. Als een VWO leerling gezakt is voor 3F maar de 3ER toets wel heeft gehaald, is hij/zij geslaagd. Een advies is om een leerling altijd toch een ER-toets te laten maken. Mocht de leerling namelijk voor de reguliere toets een voldoende hebben gehaald, dan wordt dit traject binnen het vervolgonderwijs vervolgd en niet het ER traject. Als een leerling de reguliere 3F toets niet heeft gehaald, dan is het raadzaam om hem/haar de 3ER toets te laten maken (er moet dan wel alsnog een dossier worden aangelegd, weliswaar met een kort traject). Het is m.i.v. het schooljaar mogelijk om de derde herkansing van de ER toets mondeling af te leggen. Deze optie is bedoeld voor leerlingen die de ER toets gemaakt en niet gehaald hebben en waarbij de school inschat dat deze wel haalbaar zou moeten zijn, mits op een andere manier afgenomen. Deze toets wordt dan door twee examinatoren van het College Toetsing en Examen afgenomen op een locatie bepaald door het CvTE. De eigen rekendocent mag, na toestemming van de leerling, mee. Voor deze toets geldt dat er geen aanpassing is in de inhoud, maar alleen in de afnamewijze. Op de cijferlijst wordt niet vermeld dat de toets mondeling is afgenomen. N.B. Er volgt nog een protocol, meer informatie hierover volgt in Leerling moet aangemeld worden na bekendmaking van het resultaat en vóór de derde kans. Het aanmeldingsformulier voor de examensecretaris staat op de persoonlijke pagina van het examenblad. Op dit formulier moeten de gegevens van de leerling en de eerdere resultaten van de ER toets worden vermeld en moet er beschreven worden waarom de leerling in aanmerking komt voor de mondelinge afname. Daarnaast moet er een toestemmingsverklaring van leerling/ouders en een toestemmingsverklaring voor mogelijk aanvullend onderzoek overhandigd worden. De bevestiging van de aanmelding volgt na bekendmaking van het resultaat in maart. Meer informatie hierover is te vinden op de hier onderstaande link: er-toets/2016 Examenblad.nl(september mededeling) Contact met het CvTE via: het cvte.nl

9 Overzicht voor de gevolgen van de invoering van de Rekentoets voor de slaag-zak regeling per schoolniveau, vanaf Mavo Eerste pilotjaar Oplevering aangepast syllabi Nederlands, wijzer en voorbeeld-mater iaaal Tweede pilotjaar (generale repetitie) Invoering Aanpassing uitslagregel: CE-onderdelen gemiddeld voldoende(5,5) het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregeli ng. Het cijfer op een bijlage horend bij het diploma. het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregeli ng Het cijfer op een bijlage horend bij het diploma. het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregeli ng. Het cijfer op de cijferlijst. het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregeli ng. Het cijfer op de cijferlijst.

10 Havo Eerste pilotjaar Tweede pilotjaar (generale repetitie) Invoering Rekentoetswi jzer en voorbeeld-m ateriaal Aanpassing uitslagregel: CE-onderdel en gemiddeld voldoende(5, 5) Aanpassing uitslagregel: niet meer dan één onvoldoende (ten minste een 5) voor de eindcijfers Nederlands, Engels en wiskunde het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregeling. Het cijfer wordt vermeld op een bijlage horend bij het diploma. het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregelin g. Het cijfer op een bijlage horend bij het diploma. het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregelin g. Het cijfer op de cijferlijst. het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregelin g. Het cijfer op de cijferlijst.

11 VWO Eerste pilotjaar Tweede pilotjaar (generale repetitie) Invoering Rekentoetswijz er en voorbeeld-mate riaal Aanpassing uitslagregel: CE-onderdelen gemiddeld voldoende(5,5) Aanpassing uitslagregel: niet meer dan één onvoldoende (ten minste een 5) voor de eindcijfers Nederlands, Engels en wiskunde. het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregeli ng. Het cijfer op een bijlage horend bij het diploma. het examen, het cijfer telt echter niet mee bij de zak/slaagregeli ng. Het cijfer op een bijlage horend bij het diploma. het examen,de leerling moet minimaal een 5 hebben gehaald om te kunnen slagen. Het cijfer wordt vermeld op de cijferlijst. Rekenen maakt deel uit van de kernvakkenreg el: er mag dan hoogstens 1 vijf gehaald worden voor de vakken Engels, Nederlands, wiskunde en rekenen. Rekenbeleid Segbroek College vanaf Schooljaar : De sectievoorzitters, de rekencoördinator Ellen van de Noort en Elly Antonisen hebben gekeken naar de mogelijkheid tot facilitering van een structureel rekenuur en benodigd materiaal. Het Segbroek College heeft in het schooljaar 2011/2012 met alle 3 Havo leerlingen meegedaan aan een pilottoets ontwikkeld door Got It. De leerlingen werden niet extra voorbereid op de toets. Het doel van deze pilot was te achterhalen of de groep leerlingen die in 2013/2014 voor het eerst de e gaat maken (5 Havo leerlingen) over het vereiste referentieniveau beschikt. De uitslag van deze toets was zorgelijk.

12 Schooljaar : Dit schooljaar hebben alle vooreindexamenkandidaten deelgenomen aan de tweede pilot. Voor deze groepen is in oktober extra rekenmateriaal aangeschaft in de vorm van een rekenboek en digitaal materiaal horend bij de methode Getal en ruimte. Er is gedurende enkele weken een deel van het wiskunde uur gebruikt om leerlingen voor te bereiden op de toets. Er is geoefend met de voorbeeldtoets van het Cito en de groepen hebben meegedaan met de proef op de som. Er is voor 2 Mavo extra rekenmateriaal aangeleverd. Deze groepen hebben 4 lesuren wiskunde waarvan een gedeelte ingezet kan worden om extra te rekenen. Er is extra rekenmateriaal ontwikkeld voor de groepen 3M, 3H en 3V dat ingezet wordt tijdens KOV-uren. De KOV docenten hebben allen toegang tot het digitale materiaal van de leerlingen en bieden leerlingen tijdens de KOV uren extra ondersteuning. Is de wiskundelessen wordt meer aandacht besteed aan de rekenvaardigheden, er wordt kritisch gekeken naar en omgegaan met de rekenmachine. De groepen 2H en 3V/G nemen in mei/juni deel aan de gratis van Diataal. De uitslag van deze toets zal aangeven op welke van de 4 domeinen leerlingen achterstanden vertonen. Hier kunnen we volgend schooljaar dan gericht mee aan de slag. De uitslag van de tweede pilottoets viel niet tegen. Uitgaande van een vrijstelling vanaf het cijfer 5, mogen we als school best tevreden zijn (zeker gezien de korte voorbereiding op de toets). In 5 Vwo zou ongeveer 95% het gehaald hebben, in 4H ongeveer 60% en in 3M ongeveer 50%. De leerlingen die mee gaan doen met de herkansing moeten hier goed op voorbereid worden. De groepen 3 Mavo en 4 Havo krijgen gedurende enkele weken een extra uur rekenen. Voor 5V is een extra uur niet noodzakelijk. Ter voorbereiding op de toets moeten leerlingen zoveel mogelijk aan de slag gaan met het digitale materiaal. Daarnaast gaan de docenten aan de slag met de didactische tips van het APS om leerlingen te instrueren hoe ze de diverse rekenproblemen moeten aanpakken. Er wordt door de wiskunde sectie, de werkgroep rekenen (bestaande uit Jessica Ringeling, Manorma Ramawadh, Lorette Heijboer en Björn van den Brekel) en Elly Antonisen nagedacht hoe we ouders het beste kunnen informeren over de gang van zaken omtrent het rekenen. De werkgroep rekenen buigt zich het komend jaar over het breder aanpakken van rekenen. Collega s uit de secties biologie, economie, aardrijkskunde, natuurkunde en scheikunde zijn benaderd op papier te zetten welke rekenvaardigheden in de onderbouw (en eventueel ook in de bovenbouw) aan bod moeten komen.

13 Rekenbeleid Segbroek College voor het schooljaar 2013/2014 Rekenen wordt een apart vak en zal voor de onderbouw apart vermeld worden in Magister. In de onderbouw schakelen we over op de 10-de editie van G&T waar veel meer rekenen geïntegreerd is. Daarnaast zal nagedacht worden over extra materiaal. In de brugklas maken leerlingen de VAS-toets die ook inzicht verschaft in het rekenniveau. De wiskundedocent kan uitgaande hiervan beter differentiëren. Er komen gecoördineerde en voor de onderbouw. Er zal kritisch gekeken worden naar het gebruik van de rekenmachine; dit is niet altijd even noodzakelijk. Er wordt digitaal materiaal aangeschaft voor de groepen die in voor het eerst te maken krijgen met rekenen als examenonderdeel. Hierbij gaat het om de groepen 3H, 2M en 4V. Er moet voor alle leerjaren extra materiaal ontwikkeld worden met hoofdzakelijk contextrijke opdrachten. Voor de groepen 4H en 5V hebben we de beschikking over het rekenboek, daarnaast kunnen docenten ook het digitale materiaal inzetten. Er wordt nog nagedacht over de frequentie van de rekenlessen in de onderbouw: gedurende het hele schooljaar of enkele perioden? Ondersteuning vanuit andere vakken (vakoverstijgend): welke rekenvaardigheden komen bij de andere reken gerelateerde vakken aan bod en hoe kunnen we de rekendidactiek op elkaar afstemmen. Welke ondersteuning kunnen de vakken ak, ec, na, sk en bi bieden en op welke manier? Leerlingen tijdens KOV-uren zoveel mogelijk laten rekenen. We doen met een aantal klassen mee met de pilot van Studyflow, een digitaal rekenprogramma. Rekenbeleid Segbroek College voor het schooljaar In september 2015 is de nulmeting van de VAS-Toets, de rapportage hiervan komt na de herfstvakantie binnen. Er wordt dan geanalyseerd (door de mentor) hoe leerlingen op de verschillende domeinen scoren. Deze gegevens worden gedeeld met de wiskunde docenten. Na de herfstvakantie start Studyflow in alle onderbouwklassen en 3M; de analyse van de VAS-Toets wordt gebruikt om binnen de groepen te differentiëren. Er komt een vakoverstijgende die naast de digitale en van Studyflow zal worden afgenomen in alle onderbouwklassen. Er komt een apart reken uur voor de ernstige rekenzwakke leerlingen. Voor de pre-examenklassen worden de rekenboeken en de voorbeeldtoetsen die op de ELO staan, gebruikt.

Dyscalculieprotocol (locatie mavo-havo-atheneum; versie januari 2015)

Dyscalculieprotocol (locatie mavo-havo-atheneum; versie januari 2015) Dyscalculieprotocol (locatie mavo-havo-atheneum; versie januari 2015) Inleiding Thorbecke Scholengemeenschap heeft de verplichting leerlingen voor rekenen op referentieniveau 2F (mavo) of 3F (havo/atheneum)

Nadere informatie

Colofon: Datum: september Notitie Rekenbeleid

Colofon: Datum: september Notitie Rekenbeleid Colofon: Datum: september 2016 Notitie Rekenbeleid 2016-2017 Inhoud Inleiding... 2 Beoogde referentieniveaus voor rekenen... 3 Doelstelling... 3 Rekentoets en de overgangsnormen... 3 Rekentoets en de slaag/zak-regeling...

Nadere informatie

REKENBELEID

REKENBELEID 2018-2019 REKENBELEID BRAVO! COLLEGE CRANENDONCK Inhoud Inleiding... 1 Algemene doelstelling van het vak rekenen... 1 Basisvorming... 1 Rekenonderwijs BRAVO! College schooljaar 2018-2019... 2 Algemeen...

Nadere informatie

Rekenbeleid Rudolf Steiner College

Rekenbeleid Rudolf Steiner College Rekenbeleid Rudolf Steiner College Missie en visie Als vrijeschool richten wij ons op onderwijs in gehelen. Dat betekent dat rekenvaardigheid binnen de context van de verschillende vakken wordt ontwikkeld;

Nadere informatie

Protocol Dyscalculie. Christelijk College de Noordgouw Heerde. oktober dhr. J.M. de Vries. mw. H. Bezuijen. rector-bestuurder.

Protocol Dyscalculie. Christelijk College de Noordgouw Heerde. oktober dhr. J.M. de Vries. mw. H. Bezuijen. rector-bestuurder. Protocol Dyscalculie Christelijk College de Noordgouw Heerde oktober 2016 dhr. J.M. de Vries rector-bestuurder mw. H. Bezuijen conrector Inleiding Het rekenonderwijs staat de laatste jaren hoog op de agenda

Nadere informatie

Protocol Ernstige RekenWiskunde- problemen en Dyscalculie Elde College (in het VO wordt meestal alleen gesproken over rekenen). Esumrt.

Protocol Ernstige RekenWiskunde- problemen en Dyscalculie Elde College (in het VO wordt meestal alleen gesproken over rekenen). Esumrt. Protocol Ernstige RekenWiskunde- problemen en Dyscalculie Elde College (in het VO wordt meestal alleen gesproken over rekenen). Esumrt.2014 Inleiding Rekenen moet, ook in het VO, een aparte plek krijgen.

Nadere informatie

Protocol dyscalculie en ernstige rekenproblemen

Protocol dyscalculie en ernstige rekenproblemen Protocol dyscalculie en ernstige rekenproblemen Dit protocol heeft als doel richtlijnen te geven voor de begeleiding van leerlingen met dyscalculie en ernstige rekenproblemen op Thorbecke vmbo-pro. Het

Nadere informatie

Beleidsplan Rekenen Bovenbouw HAVO havo

Beleidsplan Rekenen Bovenbouw HAVO havo Beleidsplan Rekenen Bovenbouw HAVO 2016-2017 4havo Voor het diploma is het verplicht dat de leerling minimaal 1 keer aan het rekenexamen heeft deelgenomen. Er is geen minimumcijfer; deelname volstaat.

Nadere informatie

Rekenbeleid Sint-Janslyceum

Rekenbeleid Sint-Janslyceum Rekenbeleid Sint-Janslyceum Inhoud 1 Voorwoord... 2 2 Visie / doelen... 2 3 Beleid... 3 3.1 Rekenonderwijs... 3 3.2 Toetsing... 4 3.3 Rekenkaart... 5 4 Coördinatie en implementatie van het beleid... 5

Nadere informatie

Protocol ernstige rekenproblemen en dyscalculie

Protocol ernstige rekenproblemen en dyscalculie Protocol ernstige rekenproblemen en dyscalculie Olympus College 2016-2017 1 Inhoud Inleiding 3 Definitie 4 Signalering en diagnostiek 5 Faciliteiten 6 Organisatie 7 Bijlage 1 Aanmeldformulier dyscalculie

Nadere informatie

Rekenbeleid Schooljaar 2015/2016 Wat is de rekentoets voor het voortgezet onderwijs? Vanaf het schooljaar 2013-2014 is de rekentoets verplicht in het eindexamenjaar van het voortgezet onderwijs. De rekentoets

Nadere informatie

FLITSBIJEENKOMSTEN REKENTOETS VO 2016. November 2015 Maaike Beuving/Martin van Reeuwijk

FLITSBIJEENKOMSTEN REKENTOETS VO 2016. November 2015 Maaike Beuving/Martin van Reeuwijk FLITSBIJEENKOMSTEN REKENTOETS VO 2016 November 2015 Maaike Beuving/Martin van Reeuwijk OPBOUW PRESENTATIE Terugkijken Terugblik op de afnames in 2015 Resultaten rekentoets VO 2015 Vooruitkijken: afname

Nadere informatie

Martin van Reeuwijk CvTE

Martin van Reeuwijk CvTE REKENEN IN MBO ENTREE REKENEXAMENS 2A, 2ER, 2F Martin van Reeuwijk CvTE REKENEN IN MBO ENTREE Diversiteit in instroom Uitstroom en doorstroom Drie rekenexamens 2F, 2A, 2ER Welk examen voor wie? Eén syllabus

Nadere informatie

Protocol Dyscalculie. Olympus College 2014-2015. Protocol Dyscalculie Olympus College 2014-2015 Pagina 1 van 7

Protocol Dyscalculie. Olympus College 2014-2015. Protocol Dyscalculie Olympus College 2014-2015 Pagina 1 van 7 Protocol Dyscalculie Olympus College 2014-2015 Protocol Dyscalculie Olympus College 2014-2015 Pagina 1 van 7 Inhoud Voorwoord 3 Protocol dyscalculie 4 De rekentoets 5 Bijlage 1 Aanmeldformulier dyscalculie

Nadere informatie

Maatregelen naar aanleiding van het advies van de commissie Bosker

Maatregelen naar aanleiding van het advies van de commissie Bosker Stand van zaken invoering referentieniveaus taal en rekenen Brief aan Tweede Kamer d.d. 17 december 2014 Advies Doordacht doorzetten naar een hoger rekenniveau Dit is een servicedocument voor het voortgezet

Nadere informatie

Rekentoets ER VO De aangepaste rekentoets voor leerlingen met ernstige rekenproblemen of dyscalculie

Rekentoets ER VO De aangepaste rekentoets voor leerlingen met ernstige rekenproblemen of dyscalculie Rekentoets ER VO 2016-2017 De aangepaste rekentoets voor leerlingen met ernstige rekenproblemen of dyscalculie 1 Beschrijving rekentoets ER De rekentoetsen 2ER en 3ER zijn officiële rekentoetsen die de

Nadere informatie

REKENBELEID

REKENBELEID 2017-2018 REKENBELEID BRAVO! COLLEGE CRANENDONCK Inhoud Inleiding... 1 Algemene doelstelling van het vak rekenen... 1 Basisvorming... 1 Examenprogramma... 2 Rekenonderwijs BRAVO! College schooljaar 2017-2018...

Nadere informatie

Stand van zaken invoering referentieniveaus taal en rekenen

Stand van zaken invoering referentieniveaus taal en rekenen Stand van zaken invoering referentieniveaus taal en rekenen Brief aan Tweede Kamer d.d. 17 december 2014 1 Notitie n.a.v. de aanbevelingen van de commissie Bosker Rapportage Doordacht doorzetten naar een

Nadere informatie

Begin schooljaar: Mixweek 1: Mixweek 2: Maart: Juni: Beleidsplan Rekenen Bovenbouw HAVO 2015-2016

Begin schooljaar: Mixweek 1: Mixweek 2: Maart: Juni: Beleidsplan Rekenen Bovenbouw HAVO 2015-2016 Beleidsplan Rekenen Bovenbouw HAVO 2015-2016 4 havo Voor deze lichting geldt dat rekenen in de kernvakkenregeling komt. Dit houdt dus in dat ze voor Ne, En, Wi en Rek maximaal één 5 mogen hebben. Ze hebben

Nadere informatie

FACILITEITEN IN DE ONDERBOUW

FACILITEITEN IN DE ONDERBOUW Dyscalculieprotocol Inleiding Dit protocol geeft inzicht in de afspraken met betrekking tot de dispenserende en compenserende maatregelen voor leerlingen met dyscalculie, voor ouders, docenten en schoolleiding.

Nadere informatie

Begeleiding bij. (ernstige)rekenproblemen. /dyscalculie (2 e concept)

Begeleiding bij. (ernstige)rekenproblemen. /dyscalculie (2 e concept) Begeleiding bij (ernstige)rekenproblemen /dyscalculie (2 e concept) Nijverdal, januari 2014 Inhoudsopgave blz 0 Inleiding 3 1 Visie en uitgangspunten 3 2 Onderscheid tussen (ernstige) rekenproblemen en

Nadere informatie

Masterplan Dyscalculie Bunnik 2 april Pilot aangepaste rekentoets (ER-toets)

Masterplan Dyscalculie Bunnik 2 april Pilot aangepaste rekentoets (ER-toets) Masterplan Dyscalculie Bunnik 2 april 2014 Pilot aangepaste rekentoets (ER-toets) 2 opties in de pilot dyscalculie voor leerlingen: 1 = standaard rekentoets met gebruik van rekenkaart en 30 min. extra

Nadere informatie

MBO Conferentie Het 2F-, 2ER- en 2A-examen: welke student laat ik wanneer opgaan voor welk examen?

MBO Conferentie Het 2F-, 2ER- en 2A-examen: welke student laat ik wanneer opgaan voor welk examen? Freark? MBO Conferentie Het 2F-, 2ER- en 2A-examen: welke student laat ik wanneer opgaan voor welk examen? 15-11-2017 Ronde 2: 13:45 15:15 Freark van der Kooi Ik wil mijn leerlingen nog beter begeleiden

Nadere informatie

Presentatie ernstige rekenproblemen & Dyscalculie 22 oktober 2014; Johanna Jager & Annelie van Harten

Presentatie ernstige rekenproblemen & Dyscalculie 22 oktober 2014; Johanna Jager & Annelie van Harten Presentatie ernstige rekenproblemen & Dyscalculie 22 oktober 2014; Johanna Jager & Annelie van Harten Programma Invoering van referentieniveaus en rekentoetsen in het onderwijs. Wat zijn ernstige rekenproblemen

Nadere informatie

Servicedocument Voortgangsrapportage invoering referentieniveaus rekenen 2015

Servicedocument Voortgangsrapportage invoering referentieniveaus rekenen 2015 Servicedocument Voortgangsrapportage invoering referentieniveaus rekenen 2015 Brief aan Tweede Kamer d.d. 25 juni 2015 Dit is een servicedocument voor het voortgezet onderwijs, bij de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Rekentoets ER VO De aangepaste rekentoets voor leerlingen met ernstige rekenproblemen zoals dyscalculie

Rekentoets ER VO De aangepaste rekentoets voor leerlingen met ernstige rekenproblemen zoals dyscalculie Rekentoets ER VO 2015-2016 De aangepaste rekentoets voor leerlingen met ernstige rekenproblemen zoals dyscalculie Vanaf schooljaar 2015-2016 is de 2ER- en 3ER-toets een officiële rekentoets. Het resultaat

Nadere informatie

Begeleiding bij (ernstige)rekenproblemen/dyscalculie

Begeleiding bij (ernstige)rekenproblemen/dyscalculie Begeleiding bij (ernstige)rekenproblemen/dyscalculie Januari 2014, aangepast mei 2016 1 Inhoudsopgave 0 Inleiding 1 Visie en uitgangspunten 2 Onderscheid tussen (ernstige) rekenproblemen en dyscalculie

Nadere informatie

ERWD-beleid HNL. (Ernstige Reken- Wiskundeproblemen en Dyscalculie)

ERWD-beleid HNL. (Ernstige Reken- Wiskundeproblemen en Dyscalculie) ERWD-beleid HNL (Ernstige Reken- Wiskundeproblemen en Dyscalculie) 2015/2016 ! Inhoudsopgave! Doel%van%deze%brochure% 2! Wat%is%het%verschil%tussen%rekenproblemen%en%dyscalculie?% 2! ERWD%en%Het%Nieuwe%Lyceum%

Nadere informatie

Protocol Ernstige Reken/Wiskunde problematiek en Dyscalculie

Protocol Ernstige Reken/Wiskunde problematiek en Dyscalculie Protocol Ernstige Reken/Wiskunde problematiek en Dyscalculie Naam notitie Protocol ernstige reken/wiskunde problematiek en dyscalculie Portefeuillehouder Karel de Waal Versienummer 3 Status document *

Nadere informatie

ERWD-beleid HNL. (Ernstige Reken- Wiskundeproblemen en Dyscalculie)

ERWD-beleid HNL. (Ernstige Reken- Wiskundeproblemen en Dyscalculie) ERWD-beleid HNL (Ernstige Reken- Wiskundeproblemen en Dyscalculie) 2017/2018 Inhoudsopgave Doel van deze brochure 2 Wat is het verschil tussen rekenproblemen en dyscalculie? 2 ERWD en Het Nieuwe Lyceum

Nadere informatie

Ontwikkelingen rondom het rekenbeleid

Ontwikkelingen rondom het rekenbeleid Ontwikkelingen rondom het rekenbeleid 26 maart 2015 Rianne Reichardt Stand van zaken rekenonderwijs Onderwerpen Brief 17 december Info vanuit CvTE (nieuwe rekenkaarten, nieuwe voorbeeldexamens) Verslag

Nadere informatie

Flitsbijeenkomst Examinering rekenen van studenten met een beperking

Flitsbijeenkomst Examinering rekenen van studenten met een beperking Flitsbijeenkomst Examinering rekenen van studenten met een beperking Onderdeel: Welke examen is geschikt voor welke doelgroep? Wat kun je als school doen om studenten naar het goede examen toe te leiden?

Nadere informatie

Rotterdam, februari 2013 Betreft: Verandering invoering nieuwe eisen m.b.t. Nederlands en rekenen. Geachte ouders/verzorgers en leerlingen,

Rotterdam, februari 2013 Betreft: Verandering invoering nieuwe eisen m.b.t. Nederlands en rekenen. Geachte ouders/verzorgers en leerlingen, Postbus 57613 3008 BP Rotterdam Aan de ouders/verzorgers en leerlingen van CSG Calvijn Rotterdam, februari 2013 Betreft: Verandering invoering nieuwe eisen m.b.t. Nederlands en rekenen Bezoekadres Centrale

Nadere informatie

Voorstellen: Sjoukje Hoekstra ROC Leiden. Linda de Bruin ID College. Rekenen op Rekenen

Voorstellen: Sjoukje Hoekstra ROC Leiden. Linda de Bruin ID College. Rekenen op Rekenen Voorstellen: Sjoukje Hoekstra ROC Leiden Linda de Bruin ID College Jan Bodrij ROC Leiden Rekenen op Rekenen Brengen en halen Uitgangspunt van deze workshop. Programma: 1. Wat is nu een mbo/vo-student?

Nadere informatie

Op...naar het examen!

Op...naar het examen! 2017 Op...naar het examen! 2 Tijdpad van 3 maart tot de diploma-uitreiking in juli Dit document brengt een aantal zaken onder de aandacht die voor de examenkandidaten van de verschillende afdelingen van

Nadere informatie

Centraal rekenexamen ER mbo studiejaar Het aangepaste rekenexamen voor studenten met ernstige rekenproblemen of dyscalculie

Centraal rekenexamen ER mbo studiejaar Het aangepaste rekenexamen voor studenten met ernstige rekenproblemen of dyscalculie Centraal rekenexamen ER mbo studiejaar 2016-2017 Het aangepaste rekenexamen voor studenten met ernstige rekenproblemen of dyscalculie 1 Beschrijving rekenexamen ER 1.1 Het aangepaste examen, hulpmiddelen

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs Rijnstraat 50 Den

Nadere informatie

DYSCALCULIEPROTOCOL

DYSCALCULIEPROTOCOL DYSCALCULIEPROTOCOL 2018-2019 12 juli 2018 1 Inhoud Blz. 1. Wat is dyscalculie? 3 2. Problematiek bij dyscalculie 3 3. Signaleren 4 4. Dyscalculieverklaring 5 5. Rekentoets 5 5.1 Algemeen 5 5.2 Alle leerlingen

Nadere informatie

PROTOCOL TOETSAFNAME

PROTOCOL TOETSAFNAME PROTOCOL TOETSAFNAME Inhoud: 1. Soorten toetsen 2. Regels rondom toetsafname 3. Regels rondom herkansing van toetsen 4. Regels rondom afwezigheid tijdens toetsen 5. Regels omtrent hulpmiddelen bij toetsen

Nadere informatie

Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO

Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO 2017 2018 Herkansing In geval van herkansing geldt het hoogst behaalde cijfer. Algemene vakken: Elke examenkandidaat heeft het recht om na schoolexamenperiode 4 in

Nadere informatie

Pilot dyscalculie/ernstige rekenproblemen - rekentoets VO 2014-2015

Pilot dyscalculie/ernstige rekenproblemen - rekentoets VO 2014-2015 Pilot dyscalculie/ernstige rekenproblemen - rekentoets VO 2014-2015 Net als vorig schooljaar wordt in het pilotjaar 2014-2015 de aangepaste rekentoets, de ER-toets (ER= ernstige rekenproblemen) aangeboden.

Nadere informatie

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut Waarom? de aanleiding Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed Rol van de docent Wat ga je inzetten? materialen, ook ict Doelgroepen,

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2018-2019 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

Servicedocument Voortgangsrapportage invoering referentieniveaus rekenen 2015

Servicedocument Voortgangsrapportage invoering referentieniveaus rekenen 2015 Servicedocument Voortgangsrapportage invoering referentieniveaus 2015 Brief aan Tweede Kamer d.d. 25 juni 2015 Dit is een servicedocument voor het mbo bij de brief die door de minister en de staatssecretaris

Nadere informatie

Wat een ieder moet weten over het eindexamen

Wat een ieder moet weten over het eindexamen Wat een ieder moet weten over het eindexamen examen 2011/2012 Schoolexamens De schoolexamens komen als volgt tot stand: zij worden gevormd door het geheel van alle behaalde cijfers van alle examentoetsen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 332 Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen Nr. 77 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS EN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 332 Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen Nr. 74 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS EN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Ons kenmerk : HV b.Wh.MvB Betreft : rekenvaardigheid als examenvak voor examenkandidaten havo/vwo

Ons kenmerk : HV b.Wh.MvB Betreft : rekenvaardigheid als examenvak voor examenkandidaten havo/vwo Aan de leerlingen uit de klassen H5 en V6 Nieuwegein, 20 januari 2015 Ons kenmerk : HV.15.012b.Wh.MvB Betreft : rekenvaardigheid als examenvak voor examenkandidaten havo/vwo Beste leerlingen, Rekenvaardigheid

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl -... j Onze referentie Aan geadresseerde

Nadere informatie

vormgeven van rekenen in het VO

vormgeven van rekenen in het VO vormgeven van rekenen in het VO Martin van Reeuwijk,, Susanne Spiele, Madeleine Vliegenthart, Peter van Wijk Allen werkzaam bij APS, versie 21 Februari 2013 vooraf Dit is een voorpublicatie, en zal als

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 Maandag 25 september 2017 Agenda Gesprek in de zaal Wat is belangrijk als je wil slagen? Exameneisen en examenregels Wanneer ben je geslaagd? Waar heb je rekening mee te

Nadere informatie

Rekenen bij Moderne Wiskunde

Rekenen bij Moderne Wiskunde Moderne Wiskunde Rekenen: een volledig doorlopende leerlijn rekenen voor alle leerjaren en alle niveaus! Rekenen bij Moderne Wiskunde 1 Verplichte rekentoets Vanaf schooljaar 2013/2014 Voor alle leerlingen

Nadere informatie

Rekenbeleid Valuascollege VMBO - HAVO - VWO

Rekenbeleid Valuascollege VMBO - HAVO - VWO Rekenbeleid Valuascollege VMBO - HAVO - VWO Centrale vraag Hoe zorgt het Valuascollege er voor dat leerlingen in het examenjaar het juiste referentieniveau hebben? Waarom Rekenbeleid? Het Rekenbeleid is

Nadere informatie

exameninformatie voor ouders

exameninformatie voor ouders exameninformatie voor ouders Geachte ouders, In dit document vindt u een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling en informatie

Nadere informatie

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Inleiding In dit protocol wordt beschreven wat de richtlijnen zijn die we hanteren bij de overgangen tussen de verschillende leerjaren en niveaus. De uitgangspunten

Nadere informatie

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten Trinitas Gymnasium Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten Alle relevante informatie van deze avond en de presentatie op het internet! Het PTA (programma van toetsing en afsluiting)

Nadere informatie

Rekenbeleid op school: ervaringen van het Montessori Lyceum Rotterdam

Rekenbeleid op school: ervaringen van het Montessori Lyceum Rotterdam Rekenbeleid op school: ervaringen van het Montessori Lyceum Rotterdam Door: Marjan Botke en Michiel Peerenboom Op het Montessori Lyceum Rotterdam (RML) zijn docenten en schoolleiding voortvarend aan de

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Informatieavond leerjaar 4 MAVO G/T. Donderdag 6 september 2018

Hartelijk welkom. Informatieavond leerjaar 4 MAVO G/T. Donderdag 6 september 2018 Hartelijk welkom Informatieavond leerjaar 4 MAVO G/T Donderdag 6 september 2018 Programma Welkom Het examen Na Marianum Met de mentor mee.. Informatieavond VMBO Lichtenvoorde Gemengde en Theoretische leerweg

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2016 Maandag 14 september 2015 Goede voorbereiding Hoe Wat Wanneer 1 Hoe doet Daphne Schippers het?! aandacht of afleiding! precies weten en veel oefenen! Topprestatie! SE examen

Nadere informatie

Protocol ERWD en dyscalculie

Protocol ERWD en dyscalculie Protocol ERWD en dyscalculie Een leidraad voor de ondersteuning van en afstemming op rekenzwakke leerlingen. Scholengemeenschap, voor onderwijs dat zin geeft, voor vmbo havo atheneum gymnasium Bezoekadres:

Nadere informatie

Rekenbeleid in school. studiemiddag Nederlands en rekenen 27 januari 2011 Monica Wijers

Rekenbeleid in school. studiemiddag Nederlands en rekenen 27 januari 2011 Monica Wijers Rekenbeleid in school studiemiddag Nederlands en rekenen 27 januari 2011 Monica Wijers Waarom? de aanleiding Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed Rol van de docent Wat ga je inzetten? materialen,

Nadere informatie

Voorlichting Klas 3 9-9-2015

Voorlichting Klas 3 9-9-2015 Voorlichting Klas 3 9-9-2015 Agenda 20.00 uur: Aula deel 20.30 uur: Sector deel 21.00 uur: Eindtijd U krijgt de komende presentatie in uw mail Van 2 naar 3 Nieuwe school / locatie / klasgenoten Start met

Nadere informatie

www.masterplandyscalculie.nl

www.masterplandyscalculie.nl In gesprek met... www.masterplandyscalculie.nl Gesprekken Deze waaier is voor zorgcoördinatoren, rekencoördinatoren en rekenspecialisten die gesprekken voeren met en over een student met ernstige rekenwiskunde-problemen.

Nadere informatie

Dyscalculieprotocol. Versie: September 2015 Status: defnitief d.d. december /9 TITEL VAN HET DOCUMENT

Dyscalculieprotocol. Versie: September 2015 Status: defnitief d.d. december /9 TITEL VAN HET DOCUMENT Dyscalculieprotocol Status: defnitief d.d. december 2015 1/9 TITEL VAN HET DOCUMENT Vlaardingen, september 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Visie van de school 3. Begeleiding 3.1 Aanpak in de klas 3.2

Nadere informatie

DE ER-TOETS. Flitsbijeenkomsten november Ameling Algra

DE ER-TOETS. Flitsbijeenkomsten november Ameling Algra DE ER-TOETS Flitsbijeenkomsten november 2015 Ameling Algra DE ER-TOETS Waarom een aparte toets? Hoe ziet het eruit? Wat is anders dan vorig jaar? Regelgeving inclusief mondeling WAAROM EEN ER-TOETS? Het

Nadere informatie

Protocol toets afname

Protocol toets afname Protocol toets afname Inhoud: 1. Soorten toetsen 2. Regels rondom toets afname 3. Regels rondom herkansing van toetsen 4. Regels rondom afwezigheid tijdens toetsen 5. Regels omtrent hulpmiddelen bij toetsen

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet onderwijs & Middelbaar beroepsonderwijs Rijnstraat 50 Den

Nadere informatie

PILOT DYSCALCULIE / ERNSTIGE REKENPROBLEMEN NOVEMBER 2014

PILOT DYSCALCULIE / ERNSTIGE REKENPROBLEMEN NOVEMBER 2014 PILOT DYSCALCULIE / ERNSTIGE REKENPROBLEMEN 2014-2015 10 NOVEMBER 2014 Overzicht presentatie 1. Ervaring pilot 2014 2. Aangepast rekenexamen 3. Wanneer is er sprake van een ernstig rekenprobleem? 4. Voorwaarden

Nadere informatie

Slagen en zakken. in de bovenbouw VWO CS VINCENT VAN GOGH

Slagen en zakken. in de bovenbouw VWO CS VINCENT VAN GOGH Slagen en zakken in de bovenbouw VWO CS VINCENT VAN GOGH Schooljaar 2018-2019 SLAGEN EN ZAKKEN IN DE TWEEDE FASE, VWO Deze brochure geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen rond slagen en zakken.

Nadere informatie

Pilot dyscalculie rekentoets VO 2013-2014. 1 Beschrijving pilot

Pilot dyscalculie rekentoets VO 2013-2014. 1 Beschrijving pilot Pilot dyscalculie rekentoets VO 2013-2014 Deze beschrijving bevat onder andere de informatie van de voorlichtingsbijeenkomsten gehouden op 7, 9 en 15 oktober 2013. De informatie is vastgesteld op 15 oktober

Nadere informatie

www.masterplandyscalculie.nl

www.masterplandyscalculie.nl In gesprek met... www.masterplandyscalculie.nl Gesprekken Deze waaier is voor zorgcoördinatoren, rekencoördinatoren en rekenspecialisten die gesprekken voeren met en over een leerling met ernstige rekenwiskunde-problemen.

Nadere informatie

Protocol Ernstige rekenproblemen. Dyscalculie. Signalering, ondersteuning en begeleiding van leerlingen met ernstige rekenproblemen en dyscalculie.

Protocol Ernstige rekenproblemen. Dyscalculie. Signalering, ondersteuning en begeleiding van leerlingen met ernstige rekenproblemen en dyscalculie. Signalering, ondersteuning en begeleiding van leerlingen met ernstige rekenproblemen en dyscalculie. Vestiging Gunning op de Daaf Geluk Protocol Ernstige rekenproblemen en Dyscalculie P. Maradiaga-Schenke

Nadere informatie

REKENBELEID VALUASCOLLEGE VMBO - HAVO - VWO JOHN VAN OOIJEN KLAAS BEURSKENS

REKENBELEID VALUASCOLLEGE VMBO - HAVO - VWO JOHN VAN OOIJEN KLAAS BEURSKENS REKENBELEID VALUASCOLLEGE VMBO - HAVO - VWO JOHN VAN OOIJEN KLAAS BEURSKENS 1.Inhoudsopgave 2. Inleiding... 2 3. De school als organisatie... 2 4. Visie op rekenbeleid... 2 4.1 Uitgangspunten rekenbeleid...

Nadere informatie

3 e Jaarcongres VMBO. Praktisch VMBO. 24 januari 2012, Reehorst Ede

3 e Jaarcongres VMBO. Praktisch VMBO. 24 januari 2012, Reehorst Ede 3 e Jaarcongres VMBO Praktisch VMBO 24 januari 2012, Reehorst Ede 3 e Jaarcongres VMBO Deelsessie 9 Taal en rekenen: zéker actueel in het vmbo Inhoud van deze workshop Actieplan beter presteren (kort)

Nadere informatie

Bijlage 3 Overgangsnormen

Bijlage 3 Overgangsnormen Bijlage 3 Overgangsnormen De rapportcijfers worden bepaald conform de afspraken over weging van toetsen, zoals elders in de schoolgids staat vermeld. Daarnaast geldt het volgende: - de cijfers worden rekenkundig

Nadere informatie

Overgangsnormen. Edith Stein College

Overgangsnormen. Edith Stein College Overgangsnormen Edith Stein College 2013-2014 1 Inhoud Inhoud...2 Overgangsnormen: Internationale Schakelklas...4 Overgangsnormen: Brugklas...7 Overgangsnormen: Tweede klas...9 Overgangsnormen: 23 VT...14

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus 2016-2017 1 Algemeen deel van het PTA MAVO/HAVO/VWO Meander College - 2016-2017 1 Het onderwijsaanbod

Nadere informatie

Rekenbeleid Valuascollege VMBO - HAVO - VWO

Rekenbeleid Valuascollege VMBO - HAVO - VWO Rekenbeleid Valuascollege VMBO - HAVO - VWO 2016-2017 Centrale vraag Hoe zorgt het Valuascollege er voor dat leerlingen in het examenjaar het juiste referentieniveau hebben? Waarom rekenbeleid? Het rekenbeleid

Nadere informatie

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht

Nadere informatie

1. De tekorten worden geteld in alle in het betreffende leerjaar gegeven vakken. Er wordt alleen in hele getallen gecijferd.

1. De tekorten worden geteld in alle in het betreffende leerjaar gegeven vakken. Er wordt alleen in hele getallen gecijferd. Bevorderingsnormen Onderbouw vwo: Klas 1, 2, 3 gymnasium Klas 1, 2, 3 atheneum Klas 1 atheneum/havo Onderbouw havo: Klas 1 en 2 havo Klas 1 havo/mavo Onderbouw mavo: Klas 1 en 2 mavo Voor de klassen 1,

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6 Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 13vwo6 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12vwo6. Lees de studiewijzer goed door en stel je op

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling,

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4 Purmerend, 23 maart 2018 Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Binnenkort gaan de leerlingen beginnen aan het Centraal Examen.

Nadere informatie

5 HAVO. Voorlichtingsavond over het examenjaar

5 HAVO. Voorlichtingsavond over het examenjaar 5 HAVO Voorlichtingsavond over het examenjaar Opbouw van deze avond 19.30 uur: welkom en opening 19.35 uur: opbouw van het examenjaar 20.15 uur: uiteen in mentorgroepen 20.45 uur: einde Agenda Jaarplanning

Nadere informatie

PONTES PIETER ZEEMAN ZIERIKZEE

PONTES PIETER ZEEMAN ZIERIKZEE PONTES PIETER ZEEMAN ZIERIKZEE Protocol / Examenreglement digitale rekentoets VO VMBO BB, VMBO KB, MAVO, HAVO, VWO November 2015 PROTOCOL / EXAMENREGLEMENT DIGITALE REKENTOETS VO De rekentoets VO is vanaf

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Locatie Stationslaan. scholengemeenschap voor VMBO HAVO Atheneum Gymnasium

Bevorderingsnormen. Locatie Stationslaan. scholengemeenschap voor VMBO HAVO Atheneum Gymnasium scholengemeenschap voor VMBO HAVO Atheneum Gymnasium In dit document wordt beschreven wanneer een leerling is bevorderd naar een volgend schooljaar. Bij situaties waarin de regeling niet voorziet beslist

Nadere informatie

Examenreglement inzake digitale rekentoets voortgezet onderwijs

Examenreglement inzake digitale rekentoets voortgezet onderwijs Examenreglement inzake digitale rekentoets voortgezet onderwijs 2015-2016 Dit reglement is gemaakt voor de gehele Pontes Scholengroep inzake alle afdelingen en leerwegen. Pontes Scholengroep Postbus 370

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 4 havo, Op dit moment gaat de Tweede Fase voor jullie al van start. Buiten de toetsen laat je ook al op andere manieren zien wat je geleerd hebt.

Nadere informatie

Onderzoek naar ER-toets/examen, een tussenstand Annemarie Groot Moninca Wijers

Onderzoek naar ER-toets/examen, een tussenstand Annemarie Groot Moninca Wijers Onderzoek naar ER-toets/examen, een tussenstand Annemarie Groot Moninca Wijers Ga naar http://www.steunpunttaalenrekenenmbo.nl Klik op onderzoek examen rekenen ER. Vul de enquête nu in. Inhoud Achtergrond

Nadere informatie

4. In de bevorderingsnormen komt regelmatig het begrip kernvakken voor. Het gaat hierbij om de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

4. In de bevorderingsnormen komt regelmatig het begrip kernvakken voor. Het gaat hierbij om de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Versie Schooljaar 2016-2017 Definitief vastgesteld sept. 2016 Bevorderingsnormen Inclusief: - Herkansingsregeling 4 havo, 4 vwo en 5 vwo - Protocol doorstroom 4 mavo naar 5 havo - Protocol doorstroom 5

Nadere informatie

Pilot dyscalculie/ernstige rekenproblemen - rekenexamen mbo 2014-2015

Pilot dyscalculie/ernstige rekenproblemen - rekenexamen mbo 2014-2015 Pilot dyscalculie/ernstige rekenproblemen - rekenexamen mbo 2014-2015 Beschrijving pilot Net zoals vorig jaar wordt in het studiejaar 2014-2015 de pilot met het aangepaste rekenexamen, het ER-examen (ER=

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Evaluatie rekentoetsafname maart 2014, met examensecretarissen vo. 8 mei 2014, Domstad Utrecht

Evaluatie rekentoetsafname maart 2014, met examensecretarissen vo. 8 mei 2014, Domstad Utrecht Evaluatie rekentoetsafname maart 2014, met examensecretarissen vo 8 mei 2014, Domstad Utrecht Evaluatiebijeenkomst In samenwerking met: College voor Examens (CvE) DUO Cito OCW Programma 13.30 welkom 13.45

Nadere informatie

Beste examenleerling,

Beste examenleerling, Beste examenleerling, In dit document vind je een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling. Let op: via je teamleider krijg

Nadere informatie

PILOTEXAMENS REKENEN MBO. 29 mei 2013 Jan Paul de Vries

PILOTEXAMENS REKENEN MBO. 29 mei 2013 Jan Paul de Vries PILOTEXAMENS REKENEN MBO 29 mei 2013 Jan Paul de Vries CONTOUREN BIJEENKOMST Voor wie: Docenten voor wie de pilotexamens rekenen mbo (relatief) nieuw zijn. Doel: Informeren over de huidige stand van zaken,

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL - cursus 2014-2015 1 Algemeen deel van het PTA TL// Op de TL, het en het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgende vaste onderdelen:

Nadere informatie

Dyscalculie Inleiding Wat is dyscalculie?

Dyscalculie Inleiding Wat is dyscalculie? Dyscalculie Inleiding Dit dyscalculiebeleid is opgesteld om leerlingen met dyscalculie en hun ouders op een zo optimaal mogelijke manier te begeleiden en aan te geven wat leerlingen kunnen verwachten gedurende

Nadere informatie

Acties naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie Bosker. College voor Toetsen en Examens

Acties naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie Bosker. College voor Toetsen en Examens notitie Acties naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie Bosker Bureau van het CvTE Muntstraat 7 3512 ET Utrecht Postbus 315 3500 AH Utrecht Nederland www.hetcvte.nl Kenmerk: 702325 Datum 11

Nadere informatie

Taal- en rekenbeleid op het Valuascollege

Taal- en rekenbeleid op het Valuascollege Taal- en rekenbeleid op het Valuascollege 1 Meer aandacht voor taal en rekenen 2 Invoering referentieniveaus 2.1 Referentiekader 2.2 Voordelen van het werken met referentieniveaus 2.3 Overzicht eindniveaus

Nadere informatie