23/11/2011 KnopsPublishing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "23/11/2011 KnopsPublishing"

Transcriptie

1 Geachte, Naar aanleiding van uw deelname aan de opleiding Lokale besturen en invordering: Overzicht van actualia Oktober 2011 vindt u hierbij een korte verduidelijking betreffende niet- fiscale invordering van openstaande schulden, artikel 90 en artikel 94. U kan de desbetreffende artikels vinden in het boek Invordering voor lokale besturen Deze verduidelijking is ontstaan na een reactie van een deelnemer aan de desbetreffende opleiding. De toelichtingen opgenomen in onderstaande nota geven de nodige en nuttige uitleg omtrent dit onderwerp. Beginnend met een repliek van de heer Jan Astaes, wordt deze nota verder aangevuld met relevante definities door Gerechtsdeurwaarder Ivo Goeyens. REPLIEK JAN ASTAES A. Dwangbevel De deelnemer merkte in de eerste plaats op: In het boek Invordering voor lokale besturen 2011 wordt door de heer Astaes aangehaald in punten t/m 5.1 ( bladzijden 16 en 17) dat het dwangbevel geviseerd en uitvoerbaar wordt verklaard door de bevoegde ambtenaar/overheid. Echter is dit niet correct vermits het dwangbevel louter een gerechtsdeurwaardersakte is, een papieren instrument waarmee de deurwaarder persoonlijk de schuldenaar aansprakelijk stelt voor de openstaande schuld en deze dient te betalen binnen de 24 uren. Dit noemt men de betekening. 1. Artikel 90 / artikel 94 In artikel 90 provinciedecreet ( PD) /artikel 94 Gemeentedecreet ( GD) staat letterlijk te lezen: Met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet- fiscale schuldvorderingen kan de financieel beheerder een dwangbevel uitvaardigen, geviseerd en uitvoerbaar verklaard door de deputatie/college van burgemeester en schepenen. Uit deze duidelijke tekst kan niets anders worden afgeleid dan dat de deputatie, respectievelijk het college van burgemeester en schepenen het hier bedoelde dwangbevel dient te viseren en dient uitvoerbaar te verklaren. 2. Definitie (fiscaal) Dwangbevel Het hier, inzake niet- fiscale schuldvorderingen, bedoelde dwangbevel is precies geen deurwaardersakte. Het is een akte die wordt opgesteld en uitgevaardigd door de financieel beheerder. In dit verband wordt opnieuw verwezen naar de tekst van artikel 90(PD/ 94(GD): Met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet- fiscale schuldvorderingen kan de financieel beheerder een dwangbevel uitvaardigen. Het hier bedoelde dwangbevel mag niet verward worden met het fiscaal dwangbevel. Het fiscaal dwangbevel is naar luid van artikel 148 van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (KB/WIB 1992) inderdaad de eerste vorm van (rechtstreekse) vervolging.

2 Dit fiscaal dwangbevel wordt opgemaakt door de instrumenterende gerechtsdeurwaarder en door hem betekend aan de nalatige belastingplichtige, met het bevel om binnen de 24 uren tot betaling over te gaan (zie artikel 149 KB/WIB 1992). Er wordt aangestipt dat de betreffende bepalingen uit het KB/WIB 1992 op grond van artikel 11 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen toepassing vinden op de lokale belastingen. Dit alles speelt zich echter af in de sfeer van de belastingen. Het boek Invordering voor lokale besturen 2011 gaat evenwel niet over belastingen, maar over niet- fiscale schuldvorderingen. Het niet- fiscaal dwangbevel is iets totaal anders dan het fiscaal dwangbevel uit het KB/WIB Het hier bedoelde dwangbevel heeft een dubbele functie. Het is in de eerste plaats een titel waarin de schuld wordt vastgesteld, geconcretiseerd bij gebrek aan spontane betaling. Het is anderzijds een uitvoerbare titel met het oog op de invordering van de schuld (Zie M. DELANOTE, Schuld en executie, Brugge, die Keure, 2010, ; Cass. 9 maart 2006, FJF 2007, nr. 10,911, B. Definitie dwangschrift De deelnemer vervolgt zijn probleemstelling: Het document waarop de bevoegde ambtenaar (in ons geval bij de provincie Antwerpen de financieel beheerder) de invordering uitvoerbaar verklaart en viseert noemt het dwangschrift. In vele gevallen wordt het dwangschrift samengevoegd met het dwangbevel (in de praktijk een gewoon recto- verso document) bij het betekenen van het dwangbevel. 1. Artikel 90/94: Dwangschrift In artikel 90(PD)/ 94(GD) is er geen sprake van een dwangschrift. Er moet worden aangestipt dat het begrip dwangschrift stamt uit de sfeer van de fiscaliteit. Artikel 298, 2,lid 1 WIB 1992 bepaalt: De dwangschriften worden uitgevaardigd door de ambtenaren belast met de invordering. Artikel 147, KB/WIB 1992 bepaalt: De vervolgingen zijn rechtstreeks of onrechtstreeks Beide worden ingesteld ingevolge persoonlijke of gemeenschappelijke dwangschriften, uitgevaardigd door de ontvangers die in het bezit zijn van de kohieren. Met dwangschrift wordt bedoeld de akte waardoor de ontvanger van de belastingen aan de gerechtsdeurwaarder opdracht geeft om ten laste van de belastingplichtige vervolgingen uit te oefenen (M. DELANOTE, Schuld en executie, Brugge, die Keure, 2010,281; Cass. 19 november 1992, Arr.Cass ,1326).

3 2. Artikel 90/94: Financieel beheerder In artikel 90(PD)/ 94(GD) is er geen sprake van het feit dat de invordering wordt geviseerd en uitvoerbaar verklaard door de bevoegde ambtenaar (in casu de financieel beheerder). De financieel beheerder heeft in casu niets te viseren of uitvoerbaar te verklaren. Volgens de bewoordingen van de decreten behoort het viseren en uitvoerbaar verklaren van het dwangbevel tot de uitsluitende bevoegdheid van de deputatie / college van burgemeester en schepenen. Wanneer de financieel beheerder viseert en uitvoerbaar verklaart, maakt hij zich zich schuldig aan machtsoverschrijding en begeeft hij zich op het pad van de onwettigheid. C. Dwangschrift: opdracht Als derde bemerking stelt de deelnemer: Maar het is duidelijk dat het dwangschrift de officiële opdracht is vanuit de gemeente of provincie en dus het dwangbevel louter de praktische uitvoering door de respectievelijke deurwaarder Zie replieken onder A en B: Het uitvaardigen van een dwangschrift is niet voorzien in de betreffende decretale bepalingen; Het dwangbevel in niet fiscale aangelegenheden is geen akte van uitvoering. D. Artikel 90 en 94 Ten slotte schrijft de deelnemer: Helaas is het zo dat ook het artikel 90 en 94 dit foutief vermeld(sic) en hierdoor ontstaat er dus een verwarring, wat de betekenis, het doel en resultaat van het dwangschrift en het dwangbevel betreft. 1. Principieel kan de wetgever (decreetgever) zich niet vergissen. De wetgever (decreetgever) is democratisch verkozen en is dus de emanatie van het volk. De wetgever (decreetgever) schrijft in zijn wetten (decreten) wat hij wil. 2. In de artikelen 90(PD)/ 94(GD) staat er eenvoudig wat er staat. Daar kunnen ambtenaren (de uitvoerende macht) niets aan toevoegen en daar kunnen ambtenaren niets van af doen.

4 E. Besluit 1. De deelnemer leest de decretale teksten niet, of alleszins niet goed. Hij schrijft dat het niet correct is dat het dwangbevel zou worden geviseerd en uitvoerbaar verklaard door de bevoegde overheid (deputatie of schepencollege). Deze uitspraak is in tegenspraak met de tekst van de respectievelijke decreten. 2. De deelnemer voegt toe aan de wet (het decreet). Hij heeft het over het uitvaardigen van een dwangschrift. In de decretale teksten is er echter geenszins sprake van het uitvaardigen van dwangschriften. 3. De deelnemer verwart volkomen de procedure inzake belastingen en de hier bedoelde procedure inzake niet fiscale schuldvorderingen. Hij maakt niet het nodige onderscheid tussen het fiscaal dwangbevel en het niet fiscaal dwangbevel. Hij transponeert op ontoelaatbare wijze begrippen uit de fiscale sfeer naar de niet- fiscale sfeer. F. Algemeen besluit van de heer Astaes De teksten opgenomen in het boek Invordering voor lokale besturen 2011, naar aanleiding van het Congres Invordering voor lokale besturen, najaar 2011, verstrekken geen foutieve informatie.

5 Hierna volgen enkele definities geselecteerd en aangevuld door Gerechtsdeurwaarder Goeyens om deze punten te verduidelijken: Definities uit het werk 'Fiscaal executierecht' door de professoren Dirix en Taelman. Blz. 49: Het dwangschrift is een akte, waarbij de ontvanger der belastingen de deurwaarder uitdrukkelijk gelast hem de bijstand van zijn ambt te verlenen met het oog op het uitoefenen van de vervolgingen. Het geldt louter als lastgeving aan de deurwaarder en als opdracht om de vervolgingen aan te vatten. De uitvoerbare titel op basis waarvan de onrechtstreekse vervolging steunt is niet het dwangschrift, maar het tegen de belastingschuldige uitvoerbaar verklaarde kohier. Nota: het gaat hier over directe federale belastingen, andere termen dan kohier zijn denkbaar in het kader van de invordering door lokale besturen, zoals vb. een rol. Blz. 67 in fine: Het Hof (nota: het gaat hier over rechtsspraak i.c. een arrest van het Hof van Cassatie) overweegt dat inzake belastingen een dwangbevel een middel van tenuitvoerlegging is dat voor zijn geldigheid een uitvoerbare titel veronderstelt en een uitvoerende beslagmaatregel voorafgaat. Het is met name dus wel degelijk een akte van een gerechtsdeurwaarder waarin krachtens het dwangschrift, dat op zijn beurt refereert naar het uitvoerbaar kohier, bevel tot betalen wordt gedaan. Blz. 44: Het aanslagbiljet is het bericht dat aan de belastingschuldige wordt toegezonden om hem te verwittigen dat de schuldvordering van de fiscus voor een bepaald bedrag en wegens bepaalde belastingen op de in het biljet vermelde datum uitvoerbaar werd verklaard. Door dit biljet wordt de belastingplichtige in kennis gesteld van het bestaan van een rechtsgeldige uitvoerbare titel en wordt hij in de mogelijkheid gesteld de aanslag eventueel te betwisten. Indien u wenst in te gaan op deze problematiek kan u mailen naar elke@mijnwetboek.be. Met oprechte groeten, Elke Van Looveren elke@mijnwetboek.be

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD,

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD, GEMEENTE GRIMBERGEN. Y484.01A UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 JANUARI 2009 ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf 2009.

Nadere informatie

HET DWANGBEVEL EN DE INVORDERING VAN NIET-FISCALE SCHULDVORDERINGEN IN PROVINCIES, GEMEENTEN EN OCMW S. Wouter Verhille

HET DWANGBEVEL EN DE INVORDERING VAN NIET-FISCALE SCHULDVORDERINGEN IN PROVINCIES, GEMEENTEN EN OCMW S. Wouter Verhille HET DWANGBEVEL EN DE INVORDERING VAN NIET-FISCALE SCHULDVORDERINGEN IN PROVINCIES, GEMEENTEN EN OCMW S Wouter Verhille 2010 D 2010 2664 555 ISBN 978 90 4653 198 3 BP/DWANGB-BI10001 Verantwoordelijke uitgever:

Nadere informatie

Circulaire 2017/C/14 betreffende de aangifteverplichting van betalingen verricht aan

Circulaire 2017/C/14 betreffende de aangifteverplichting van betalingen verricht aan Home > Recente wijzigingen > Circulaire 2017/C/14 betreffende de aangifteverplichting van betalingen verricht aan bepaalde Staten Circulaire 2017/C/14 betreffende de aangifteverplichting van betalingen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 SEPTEMBER 2015 F.14.0133.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.14.0133.N VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering in de persoon van de Vlaamse Minister en Begroting, Financiën

Nadere informatie

HOOFDELIJKHEID IN DE GEMEENTELIJKE BELASTINGREGLEMENTEN

HOOFDELIJKHEID IN DE GEMEENTELIJKE BELASTINGREGLEMENTEN HOOFDELIJKHEID IN DE GEMEENTELIJKE BELASTINGREGLEMENTEN Op grond van de gemeentelijke e autonomie mogen de gemeenten bepalen wie de belastingen die zij invoeren, moet betalen. Om de inning van deze belastingen

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit Vlaamse Codex Fiscaliteit

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Page 1 sur 5 J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Aanhef Parlementaire werkzaamheden Einde Inhoudstafel 9 uitvoeringbesluiten 1 gearchiveerde Franstalige

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 SEPTEMBER 2015 F.13.0088.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.13.0088.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 MAART 2011 F.10.0039.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0039.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen DUPONT MARTINE, bvba,

Nadere informatie

Artikel 2: Retributieplichtige De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.

Artikel 2: Retributieplichtige De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de nummerplaat. Retributiereglement met betrekking tot het parkeren op de openbare weg Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1: Toepassingsgebied Met ingang van 1 januari 2016 en voor een termijn eindigend op 31 december

Nadere informatie

Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014

Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014 GEMEENTE UKKEL Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014 De raad, Gelet op artikel 117 van de nieuwe

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 MAART 2014 F.12.0090.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0090.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 14, voor wie optreedt

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 JANUARI 2015 F.14.0007.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.14.0007.F 1. J. B. en 2. M. D., Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, minister van Financiën,

Nadere informatie

Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen

Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen Algemene bepalingen Artikel 1 Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen Er wordt voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019 een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST 30 MAART 2000. - Besluit van de Waalse Regering betreffende de berekening, inning en invordering van de heffing op de winplaatsen van tot drinkwater verwerkbaar water en

Nadere informatie

VR DOC.0035/1

VR DOC.0035/1 VR 2017 2001 DOC.0035/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten,

Nadere informatie

Artikel 2: Retributieplichtige De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.

Artikel 2: Retributieplichtige De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de nummerplaat. Retributiereglement met betrekking tot het parkeren op de openbare weg Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1: Toepassingsgebied Met ingang van 1 januari 2014 en voor een termijn eindigend op 31 december

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies nr. 71/2017 van 13 december 2017 Betreft: Voorontwerp van wet tot wijziging van het wetboek van de btw wat de automatisering van de uitvoerbare titel inzake de btw betreft (CO-A-2017-074) De

Nadere informatie

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs.

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs. Belasting reglement Heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen opgenomen in de Vlaamse Inventaris van ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde woningen HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALING Art. 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 35 Besluit van 12 januari 2016, houdende regeling van enkele onderwerpen met betrekking tot de tenuitvoerlegging van beslissingen van de tuchtrechter

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 11 MAART 2011 F.10.0004.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0004.N STAD ANTWERPEN, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, met kantoor te 2000 Antwerpen, Grote Markt

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.343/3 van 17 mei 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de kilometerheffing, de invordering

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 29 februari 2016 ADVIES 2016-22 met betrekking tot de weigering om toegang te verlenen tot alle

Nadere informatie

BESLUIT GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING 30 NOVEMBER 2017

BESLUIT GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING 30 NOVEMBER 2017 BESLUIT GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING 30 NOVEMBER 2017 AANWEZIG Voorzitter - burgemeester: Claude Croes Schepenen: Ann Accou, Regine Vanwynsberghe-Rooryck, Jo Tijtgat, Carl De Donder Schepen van ambtswege:

Nadere informatie

Reglement. Gemeentebelasting op de vestiging van nietcommerciële. Vastgesteld door de gemeenteraad op 22 oktober 2015

Reglement. Gemeentebelasting op de vestiging van nietcommerciële. Vastgesteld door de gemeenteraad op 22 oktober 2015 Reglement Gemeentebelasting op de vestiging van nietcommerciële rechtspersonen Vastgesteld door de gemeenteraad op 22 oktober 2015 Bekendgemaakt op www.maldegem.be op 28 oktober 2015 Argumentatie Niet-commerciële

Nadere informatie

Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017

Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017 Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017 De Gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen; Gelet op het gemeentedecreet

Nadere informatie

Dorpsstraat SINT-LAUREINS Tel (09) Fax (09)

Dorpsstraat SINT-LAUREINS Tel (09) Fax (09) Provincie Arrondissement Gemeente OOST-VLAANDEREN EEKLO 9980 SINT-LAUREINS UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE VERGADERING VAN 17 APRIL 2014 Aanwezig : de heer L. De Meyere -gemeenteraadslid,

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 18 april 2016 ADVIES 2016-37 met betrekking tot de weigering om toegang te verlenen tot alle stukken

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Direction générale Opérationnelle de la fiscalité du Service Public de Wallonie ontvangen op 22 februari 2017;

Gelet op de aanvraag van de Direction générale Opérationnelle de la fiscalité du Service Public de Wallonie ontvangen op 22 februari 2017; 1/5 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 24/2017 van 24 augustus 2017 Betreft: Aanvraag tot uitbreiding van de machtigingen FO nr. 20/2013 en FO nr. 03/2016 van de Direction Générale

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 DECEMBER 2013 C.12.0138.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0138.N BEGRO FROZEN FOODS nv, met zetel te 8850 Ardooie, Tombrugstraat 8, bus B, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 DECEMBER 2013 F.12.0136.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0136.F BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. houdende wijziging van diverse bepalingen inzake financiën en begroting als gevolg van het bestuurlijk beleid

ONTWERP VAN DECREET. houdende wijziging van diverse bepalingen inzake financiën en begroting als gevolg van het bestuurlijk beleid Stuk 825 (2005-2006) Nr. 1 Zitting 2005-2006 28 april 2006 ONTWERP VAN DECREET houdende wijziging van diverse bepalingen inzake financiën en begroting als gevolg van het bestuurlijk beleid 1879 FIN Stuk

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 FEBRUARI 2009 F.07.0063.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.07.0063.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen VIDEM, naamloze

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 MEI 2014 F.12.0188.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0188.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( )

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( ) dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels (2014-2019) juridisch kader Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, in het

Nadere informatie

Afwezig: de heer Wout De Meester, schepen (Groen); de heer Ali Alci, raadslid (sp.a)

Afwezig: de heer Wout De Meester, schepen (Groen); de heer Ali Alci, raadslid (sp.a) GEMEENTERAAD Zitting van 25 augustus 2017 Besluit Samenstelling: Aanwezig: mevrouw Ilse Bats, raadslid-voorzitter (sp.a); de heer Lieven Dehandschutter, burgemeester (N- VA); mevrouw Christel Geerts, schepen

Nadere informatie

Belasting op onbebouwde percelen

Belasting op onbebouwde percelen Belasting op onbebouwde percelen Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in een niet- vervallen verkaveling Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in gebieden bestemd voor wonen Artikel

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/17/021 BERAADSLAGING NR. 17/009 VAN 7 FEBRUARI 2017 MET BETREKKING TOT DE ELEKTRONISCHE MEDEDELING VAN

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 JANUARI 2009 S.08.0099.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.08.0099.N RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID, met zetel te 1060 Brussel, Victor Hortaplein 11, eiser, vertegenwoordigd door mr. Antoine

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/17/226 BERAADSLAGING NR. 17/009 VAN 7 FEBRUARI 2017, GEWIJZIGD OP 7 NOVEMBER 2017, MET BETREKKING TOT DE

Nadere informatie

Auteur. Elfri De Neve. www.elfri.be. Onderwerp. Anatocisme. Copyright and disclaimer

Auteur. Elfri De Neve. www.elfri.be. Onderwerp. Anatocisme. Copyright and disclaimer Auteur Elfri De Neve www.elfri.be Onderwerp Anatocisme Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen kan zijn aan rechten van intellectuele eigendom,

Nadere informatie

Rolnummer 2847. Arrest nr. 57/2004 van 24 maart 2004 A R R E S T

Rolnummer 2847. Arrest nr. 57/2004 van 24 maart 2004 A R R E S T Rolnummer 2847 Arrest nr. 57/2004 van 24 maart 2004 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 394 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, vóór de wijziging ervan bij de

Nadere informatie

Belastingreglement op verwaarlozing en verkrotting van woningen en gebouwen ( (1)

Belastingreglement op verwaarlozing en verkrotting van woningen en gebouwen ( (1) Gemeenteraadsbesluit van 18-12-2017 Bekendgemaakt op de website van de gemeente Herselt op 29-12-2017 Belastingreglement op verwaarlozing en verkrotting van woningen en gebouwen (1.713.113(1) TARIEFBEREKENING

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Fiscaal recht. Tijdelijke handelsvennootschap. Geen rechtspersoonlijkheid. Geen vestiging van gemeentebelasting Datum 14 februari 2008 Copyright and disclaimer Gelieve

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 DECEMBER 2006 F.05.0019.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.05.0019.N 1. S.W., en zijn echtgenote, 2. O.W., eisers, vertegenwoordigd door mr. Pierre van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

4. Gemeentebelastingen: e. Belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd reclamedrukwerk en daarmee gelijkgestelde producten: invoering

4. Gemeentebelastingen: e. Belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd reclamedrukwerk en daarmee gelijkgestelde producten: invoering Gemeenteraad Openbare zitting 17 december 2015 belastingen (DD) 4. Gemeentebelastingen: e. Belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd reclamedrukwerk en daarmee gelijkgestelde producten: invoering

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35158 26 juni 2017 Wijziging Leidraad Invordering 2008 15 juni 2017 nr. 2017-112951 Belastingdienst/Directie Vaktechniek

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 MAART 2015 F.14.0021.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.14.0021.N RENT AND VENDING nv, met zetel te 9930 Zomergem, Oude Staatsbaan 10/A, eiseres, met als raadsman mr. Bart Coopman, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 SEPTEMBER 2008 F.06.0132.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.06.0132.F GEMEENTE FOSSES-LA-VILLE, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie. tegen 1. v. d. B. J., Mr. François T Kint,

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD, BESLUIT:

DE GEMEENTERAAD, BESLUIT: DE GEMEENTERAAD, Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de geldende budgetonderrichtingen terzake; Overwegende dat het afleveren van allerlei administratieve stukken voor de gemeente

Nadere informatie

Rechtsvordering : ook nadien niet-aangegeven inkomsten

Rechtsvordering : ook nadien niet-aangegeven inkomsten Rechtsvordering : ook nadien niet-aangegeven inkomsten Auteur(s): Filip Smet Editie: 1202 p. 9 Publicatiedatum: 21 april 2010 Rechtbank/Hof: Cassatie Datum van uitspraak: 11 februari 2010 Wetboek: W.I.B.

Nadere informatie

DEN DUIVENTOREN, besloten vennootschap met beperkte. aansprakelijkheid, met zetel te 9150 Kruibeke, Lange Gaanweg 1,

DEN DUIVENTOREN, besloten vennootschap met beperkte. aansprakelijkheid, met zetel te 9150 Kruibeke, Lange Gaanweg 1, 15 JUNI 2001 F.00.0023.N/1 Nr. F.00.0023.N DEN DUIVENTOREN, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, met zetel te 9150 Kruibeke, Lange Gaanweg 1, ingeschreven in het handelsregister te Sint-Niklaas,

Nadere informatie

Omzendbrief BB 2007/03

Omzendbrief BB 2007/03 Omzendbrief BB 2007/03 Omzendbrief Aan de provinciegouverneurs Aan de colleges van burgemeester en schepenen Aan de leden van de deputaties Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 MEI 2010 F.09.0043.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.09.0043.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kantoor te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

Aangifte aanslagjaar 2016 (toestand van 01.01.2016 t/m 31.12.2016)

Aangifte aanslagjaar 2016 (toestand van 01.01.2016 t/m 31.12.2016) GEMEENTEBELASTING OP DE BARS EN RENDEZ-VOUSHUIZEN Aangifte aanslagjaar 2016 (toestand van 01.01.2016 t/m 31.12.2016) Belastingreglement d.d. 30.11.2015 voor kennisneming aangenomen namens de Gouverneur

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 december 2015 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2016, artikel 93:

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 december 2015 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2016, artikel 93: Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de kilometerheffing, de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen, de geïntegreerde woonbonus, de energieheffing

Nadere informatie

BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van. Financiën, wiens kabinet gevestigd is te Brussel, Wetstraat 12,

BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van. Financiën, wiens kabinet gevestigd is te Brussel, Wetstraat 12, 6 OKTOBER 2000 F.97.0038.N/1 F.97.0038.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, wiens kabinet gevestigd is te Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt de directeur der directe

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het kaderdecreet bestuurlijk beleid van 18 juli 2003, artikel 28, 1, eerste lid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het kaderdecreet bestuurlijk beleid van 18 juli 2003, artikel 28, 1, eerste lid; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de heffing ongeschikte en onbewoonbare woningen, het vereenvoudigd fiscaal derdenbeslag en de invordering van niet-fiscale

Nadere informatie

Rapport. Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404

Rapport. Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404 Rapport Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404 2 Klacht Op 13 juli 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw B. te Harlingen, met een klacht over een gedraging van de

Nadere informatie

ECLI:NL:RBHAA:2010:BM1234

ECLI:NL:RBHAA:2010:BM1234 ECLI:NL:RBHAA:2010:BM1234 Instantie Rechtbank Haarlem Datum uitspraak 08-04-2010 Datum publicatie 15-04-2010 Zaaknummer 09/3509 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Fiscaal recht. Inkomstenbelasting. Vestiging en invordering. Bewijsmiddelen Invordering belasting. Datum 22 november 2007 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van

Nadere informatie

Gemeentebestuur Assenede Gemeenteraadszitting van

Gemeentebestuur Assenede Gemeenteraadszitting van Gemeentebestuur Assenede Gemeenteraadszitting van 26.11.2015 Aanwezig Burgemeester-voorzitter Ph. De Coninck Schepenen A. Meulebroeck, S. Van Eynde, D. Buysse, H. Staelens, H. Baetslé, E. Roegis Raadsleden

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Faillissement, Faillissementsakkoord en gerechtelijk akkoord - Gevolgen (personen, goederen, verbintenissen) - Verbintenissen - Schuldvordering - Aangifte Gevolg -

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD 18 MAART 2013

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD 18 MAART 2013 aanwezig: UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD 18 MAART 2013 Dirk De Maeseneer... burgemeester Freddy Van de Putte... voorzitter Frank De Vis, Dirk Gistelinck, Lieselot Bleyenberg, Frederik De

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ZITTING van 28 januari 2014 Aanwezig : MM. Mevr. Joske Vermeir, raadslid voorzitter; Albert Beerens, burgemeester GEMEENTE Jan Couck,

Nadere informatie

************************* *CENTRAAL WETTENREGISTER* ************************* =====================================================================

************************* *CENTRAAL WETTENREGISTER* ************************* ===================================================================== Intitulé : Landsverordening invordering directe belastingen Citeertitel: Landsverordening invordering directe belastingen Vindplaats : AB 1991 GT no. 4 Wijzigingen: Geen Artikel A Voor de toepassing van

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 1 februari 2016 ADVIES 2016-07 met betrekking tot de weigering om toegang te geven tot het volledige

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2005:AU3334 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 04/04123

ECLI:NL:GHAMS:2005:AU3334 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 04/04123 ECLI:NL:GHAMS:2005:AU3334 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 20-09-2005 Datum publicatie 05-10-2005 Zaaknummer 04/04123 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 10/2013 van 28 maart 2013

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 10/2013 van 28 maart 2013 1/8 Advies nr 10/2013 van 28 maart 2013 Betreft: Adviesaanvraag betreffende het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 164 en 165 van het koninklijk besluit tot uitvoering van het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 MEI 2010 F.09.0088.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.09.0088.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, wiens kabinet is gevestigd te 1000 Brussel, Wetstraat 12,

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Aanwezig: Jean Marie De Groote, Voorzitter; Johan Van Durme, Burgemeester; Christ Meuleman, Marleen Verdonck, Wilfried Verspeeten,

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen 9185 Wachtebeke Tel 09/345.01.35 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE Openbare zitting van 31 januari 2013

Nadere informatie

Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE

Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE 77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel 02 290 04 00 Fax 02 290 04 10 info@vdelegal.be 19 / 03 / 2009 Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE Inleiding - Uitgangspunt : o valorisatie

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Fiscaal recht. Inkomstenbelasting. Vestiging en invordering. Verjaring (fiscaal recht) Datum 17 januari 2008 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat

Nadere informatie

2014 no. 10 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2014 no. 10 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2014 no. 10 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 3 februari 2014 houdende wijzigingen van een aantal landsverordeningen en bevattende overgangsbepalingen in het kader van de invoering van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 069 Uitvoering van verordening (EG) Nr. 805/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 21 april 2004 tot invoering van een Europese executoriale

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 van 10 april 1992, artikel /2 ;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 van 10 april 1992, artikel /2 ; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de kilometerheffing, de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen, de geïntegreerde woonbonus, de energieheffing

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 84/2007 van 7 juni 2007 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 84/2007 van 7 juni 2007 A R R E S T Rolnummer 4100 Arrest nr. 84/2007 van 7 juni 2007 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende de artikelen 12, 1, en 253 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, gesteld door het Hof

Nadere informatie

INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN. Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder

INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN. Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder 01 Elke onbetwiste schuld die een geldsom tot voorwerp heeft

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. houdende diverse fiscale en financiële bepalingen. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering

Ontwerp van decreet. houdende diverse fiscale en financiële bepalingen. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering stuk ingediend op 1045 (2010-2011) Nr. 7 30 juni 2011 (2010-2011) Ontwerp van decreet houdende diverse fiscale en financiële bepalingen Tekst aangenomen door de plenaire vergadering Stukken in het dossier:

Nadere informatie

Financiën - Goedkeuren van het reglement vermindering op de algemene gemeentebelasting voor gezinnen

Financiën - Goedkeuren van het reglement vermindering op de algemene gemeentebelasting voor gezinnen Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Vergadering van donderdag 23 mei 2019 Aanwezig: Hilde De Sutter, Voorzitter; Johan Van Durme, Burgemeester; Orville Cottenie, Christ Meuleman, Marleen Verdonck,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 APRIL 2010 F.08.0042.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.08.0042.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. T. P., 2. S. M.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 MEI 2014 F.12.0160.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0160.F 1. M. K., 2. G. L., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

Non bis in idem bij belasting op verkrotting. tussen het Vlaamse Gewest en de gemeenten

Non bis in idem bij belasting op verkrotting. tussen het Vlaamse Gewest en de gemeenten Non bis in idem bij belasting op verkrotting tussen het Vlaamse Gewest en de gemeenten 1. Het non bis in idem beginsel De invulling van het non bis in idem beginsel is in de loop der jaren geëvolueerd.

Nadere informatie

Vonnis van de Rechtbank van eerste aanleg van Leuven dd. 4 maart 2005 - Rol nr 02-1580-A - Aanslagjaar 1994

Vonnis van de Rechtbank van eerste aanleg van Leuven dd. 4 maart 2005 - Rol nr 02-1580-A - Aanslagjaar 1994 Vonnis van de Rechtbank van eerste aanleg van Leuven dd. 4 maart 2005 - Rol nr 02-1580-A - Aanslagjaar 1994 Une indemnité de non concurrence est-elle une indemnité de préavis déguisée? Arrêt Advocaten:

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. tot regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN DECREET. tot regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zitting 2006-2007 4 juli 2007 ONTWERP VAN DECREET tot regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie: 1208 (2006-2007) Nr. 1: Ontwerp

Nadere informatie

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur.

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur. Gemeenteraad 16 december 2013 Gemeentebelasting op de voetpadbedekking (2014-2018). Artikel 1: 1. Worden onderworpen aan een jaarlijkse belasting strekkend tot gedeeltelijke terugbetaling van de door de

Nadere informatie

Reglement: algemene gemeentelijke heffing voor bedrijven

Reglement: algemene gemeentelijke heffing voor bedrijven Reglement: algemene gemeentelijke heffing voor bedrijven Artikel 1 Met ingang van 1 januari 2014 en voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt ten behoeve van de gemeente een jaarlijkse algemene

Nadere informatie

Circulaire 2018/C/118 over de vrijgestelde voorzieningen voor risico s en kosten in de VenB

Circulaire 2018/C/118 over de vrijgestelde voorzieningen voor risico s en kosten in de VenB Eigenschappen Titel : Circulaire 2018/C/118 over de vrijgestelde voorzieningen voor risico s en kosten in de VenB Samenvatting : Deze circulaire gaat over de nieuwe bepaling die betrekking heeft op de

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 20/2006 van 1 februari 2006 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 20/2006 van 1 februari 2006 A R R E S T Rolnummer 3650 Arrest nr. 20/2006 van 1 februari 2006 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 49 van de programmawet van 9 juli 2004 (stuiting van de verjaring inzake inkomstenbelastingen),

Nadere informatie

Beleidsregels Verhaal WWB en WIJ. Wetstechnische informatie. Gegevens van de regeling. Opmerkingen m.b.t. de regeling. Grondslagen

Beleidsregels Verhaal WWB en WIJ. Wetstechnische informatie. Gegevens van de regeling. Opmerkingen m.b.t. de regeling. Grondslagen Beleidsregels Verhaal WWB en WIJ Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

De raad. Gelet op het gemeentedecreet;

De raad. Gelet op het gemeentedecreet; GR20131219 punt 25: gemeentebelastingen - contante belasting op de toestellen of voertuigen met luidsprekers voor het maken van reclame - opheffing - contante belasting op het innemen van de openbare weg

Nadere informatie

dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting juridisch kader

dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting juridisch kader dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting 2015-2019 juridisch kader beslissing: artikel 1: Met ingang van het aanslagjaar 2015 en voor een periode die eindigt op 31 december 2019

Nadere informatie

Hoge Raad 7 januari 1970, nr Algemene beginselen van behoorlijk bestuur BNB 1970/78

Hoge Raad 7 januari 1970, nr Algemene beginselen van behoorlijk bestuur BNB 1970/78 HR 7 januari 1970, Vertrouwen op beleid 1 Vertrouwen op beleid 7 januari 1970, nr. 16.201 AX6845 BNB 1970/78 Voorafgaande beslissing: Gerechtshof Amsterdam 23 januari 1969 Belanghebbende beroept zich op

Nadere informatie

Rolnummer: 21 Nummer van het arrest: A2 van 28 november 2002 ARREST. De Belgische Staat, vertegenwoordigd door de Minister van Financiën,

Rolnummer: 21 Nummer van het arrest: A2 van 28 november 2002 ARREST. De Belgische Staat, vertegenwoordigd door de Minister van Financiën, Blad 1 REKENHOF Rolnummer: 21 Nummer van het arrest: 2.120.043 A2 van 28 november 2002 ARREST De Belgische Staat, vertegenwoordigd door de Minister van Financiën, Tegen: De heer D., gedagvaard in zijn

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Vlaamse vö \ Regering DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 NOVEMBER 2013 F.11.0175.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.11.0175.N HARDI nv, met zetel te 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, Woluwedal 106, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger,

Nadere informatie

: Landsverordening invordering directe belastingen. Citeertitel: Landsverordening invordering directe belastingen

: Landsverordening invordering directe belastingen. Citeertitel: Landsverordening invordering directe belastingen Intitulé : Landsverordening invordering directe belastingen Citeertitel: Landsverordening invordering directe belastingen Vindplaats : AB 1991 no. GT 4 Wijzigingen: AB 2005 no. 77 (inwtr. AB 2005 no. 85);

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 3 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01291 Onderwerp: DIVASS- dienst Belastingen - Belastingreglement op de tweede verblijven voor het aanslagjaar

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE 2014-2019 Vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 27 maart 2014 en vervangen bij gemeenteraadsbeslissing

Nadere informatie