ALGEMEEN We beginnen met enkele vragen over VVE in uw gemeente.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALGEMEEN We beginnen met enkele vragen over VVE in uw gemeente."

Transcriptie

1 ALGEMEEN We beginnen met enkele vragen over VVE in uw gemeente. 1. Subsidieert uw gemeente de uitvoering van VVE programma's in PEUTERSPEELZALEN? Ja Nee 2. Subsidieert uw gemeente de uitvoering van VVE programma's in de KINDEROPVANG? Ja Nee 3. Subsidieert uw gemeente de uitvoering van VVE programma's in BASISSCHOLEN? Ja Nee BEREIK VAN VVE We willen graag weten op hoeveel groepen in voorschoolse instellingen er VVE wordt aangeboden. De meeste instellingen hebben verschillende locaties waar vaak meerdere groepen kinderen worden opgevangen. Toelichting: Het gaat om zowel particuliere als gesubsidieerde instellingen. In de meeste gemeenten kunt u deze gegevens vinden in de beschikking subsidie peuterspeelzalen. 4. Hoeveel groepen in PEUTERSPEELZALEN/VOORSCHOLEN telt uw gemeente in totaal? 5. Op hoeveel groepen in PEUTERSPEELZALEN/VOORSCHOLEN wordt een VVE programma aangeboden? 6. Hoeveel groepen in KINDERDAGVERBLIJVEN telt uw gemeente in totaal? 7. Op hoeveel groepen in KINDERDAGVERBLIJVEN wordt een VVE programma aangeboden?

2 8. Als u wilt kunt u een toelichting geven bij uw antwoorden op bovenstaande vragen. DOELGROEPEN VOORSCHOOLSE VVE Als gemeente bent u vrij om een doelgroep voor VVE te definiëren, samen met de lokale partners. De volgende vragen gaan over uw definitie van doelgroepkinderen. 9. Wat is in uw gemeente de definitie van de voorschoolse doelgroep voor VVE? Uitsluitend gewichtenkinderen behoren tot de doelgroep De doelgroep bestaat uit gewichtenkinderen aangevuld met een eigen doelgroepdefinitie Wij hanteren alleen een eigen doelgroepdefinitie (en kijken dus niet naar leerlinggewichten) 10. Wie past de gewichtenregeling toe? (meerdere antwoorden mogelijk). Dat doet men op het consultatiebureau Dat doet men op de voorschoolse instelling De gemeente, op basis van het aantal gewichtenleerlingen in het basisonderwijs 11. Welke aanvullende of andere definities van doelgroepkinderen worden er binnen uw gemeente gehanteerd? (meerdere antwoorden mogelijk) Alle kinderen in een buurt of wijk Kinderen met tenminste één ouder geboren in een niet westers land Kinderen met een taalachterstand Kinderen met een ontwikkelingsachterstand Kinderen met niet Nederlands sprekende ouders Kinderen met een achterstand in sociaal emotionele ontwikkeling 12. Hoe wordt bepaald wie er tot die doelgroep horen? (meerdere antwoorden mogelijk)

3 Cito peutertoets DMO protocol Snel: spraak en taalnormen eerstelijns gezondheidszorg Omgevingsanalyse taalaanbod van RIVM Van Wiechenschema Het consultatiebureau doet dat, maar ik weet niet op welke manier 13. Wat is de omvang van de door uw gemeente gedefinieerde voorschoolse doelgroep? Indien gewichtenkinderen binnen deze doelgroep vallen: inclusief de gewichtenkinderen. Het gaat om kinderen De omvang wordt geschat op kinderen. 14. Welke leeftijdscategorie hanteert uw gemeente voor de voorschoolse doelgroep? 0 tot 4 jaar 2 tot 4 jaar 2,5 tot 4 jaar 15. Als u wilt kunt u een toelichting geven bij uw antwoorden op bovenstaande vragen over de doelgroep voor VVE. DOELGROEPKINDEREN DIE NIET AAN VVE MEEDOEN 16. Weet u om welke redenen deze kinderen niet naar een VVE peuterspeelzaal/kinderdagverblijf gaan? Kies maximaal drie antwoorden. Ouders vinden de kosten te hoog Ouders hebben het niet nodig (kind is met ouder thuis) Kinderen gaan naar een voorschoolse voorziening zonder VVE Ouders zijn onbekend met voorschoolse voorzieningen Ouders zijn niet op de hoogte van het VVE aanbod Kinderen gebruiken andere opvang (gastouders, informele opvang) Kinderen zijn chronisch ziek of verkeren in een ander zorgcircuit

4 17. Als u wilt kunt u een toelichting geven bij uw antwoorden op bovenstaande vragen. DEELNEMERS We willen graag weten hoeveel en welke kinderen in het schooljaar 2010/2011 deelnemen aan VVE in de peuterspeelzalen/voorscholen en kinderdagverblijven. Eerst willen we weten hoeveel kinderen in totaal aan VVE deelnemen. Vervolgens vragen wij het aantal gewichtenkinderen dat deelneemt aan VVE en tot slot het aantal deelnemende kinderen dat behoort tot de door u gekozen doelgroep. 18. In het onderwijs geldt 1 oktober 2010 als teldatum. Beschikt u voor PEUTERSPEELZALEN/VOORSCHOLEN ook over deelnamegegevens met als teldatum 1 oktober 2010? Ja Nee, een andere teldatum, namelijk 19. Hoeveel kinderen in de VVE PEUTERSPEELZALEN/VOORSCHOLEN nemen in totaal deel aan de VVE programma's? kinderen in totaal 20. Hoeveel doelgroepkinderen volgens de gewichtenregeling nemen deel aan de VVE programma's in VVE PEUTERSPEELZALEN/VOORSCHOLEN? gewichtenkinderen 21. Hoeveel doelgroepkinderen volgens de eigen definitie (exclusief gewichtenkinderen) nemen deel aan de VVE programma's in VVE PEUTERSPEELZALEN/VOORSCHOLEN? kinderen binnen de eigen doelgroep N.v.t.

5 22. Als u wilt kunt u een toelichting geven bij uw antwoorden op bovenstaande vragen over aantallen deelnemers aan VVE in peuterspeelzalen. 23. Beschikt u voor KINDERDAGVERBLIJVEN ook over deelnamegegevens met als teldatum 1 oktober 2010? Ja Nee, een andere teldatum, namelijk 24. Hoeveel kinderen in de KINDERDAGVERBLIJVEN nemen in totaal deel aan de VVE programma's? kinderen in totaal 25. Hoeveel doelgroepkinderen volgens gewichtenregeling nemen deel aan de VVE programma's in KINDERDAGVERBLIJVEN? gewichtenkinderen 26. Hoeveel doelgroepkinderen volgens de eigen definitie (exclusief gewichtenkinderen) nemen deel aan de VVE programma's in KINDERDAGVERBLIJVEN? kinderen binnen de eigen doelgroep N.v.t. 27. Als u wilt kunt u een toelichting geven bij uw antwoorden op bovenstaande vragen over deelnemers aan VVE in kinderdagverblijven. SOORTEN VVE PROGRAMMA'S

6 28. Welke van de volgende VVE programma's gebruiken de voorschoolse voorzieningen in uw gemeente? Ja Nee Erkende VVE programma's Piramide Kaleidoscoop Startblokken Puk & Ko Speelplezier Sporen Ben ik in beeld Niet erkende of niet volledige VVE programma's Ik ben Bas/ Doe meer met Bas Taallijn Schatkist Overig 29. Hoeveel van de groepen of instellingen die VVE aanbieden, werken met de volgende VVE programma's? Als u het niet weet in absolute aantallen kunt u een percentage inschatten. Bij deze vraag kunt u de vakken die niet relevant zijn leeg laten. Aantal groepen in peuterspeelzalen absoluut Aantal groepen in peuterspeelzalen percentage Aantal kinderdagverblijven absoluut Aantal kinderdagverblijven percentage AANTAL DAGDELEN We willen graag weten hoeveel dagdelen doelgroepkinderen VVE ontvangen. Toelichting: Er kunnen verschillen zijn in het aantal dagdelen per week dat het VVE programma gevolgd wordt. Wilt u zo exact mogelijk invullen hoeveel doelgroepkinderen respectievelijk 4, 3 of 2 dagdelen per week aan een VVE programma deelneemt. Als u het niet exact weet, kunt u een percentage schatten.

7 30. Aantal doelgroepkinderen in peuterspeelzalen dat 4 of meer dagdelen (minimaal 10 uur) per week deelneemt aan VVE programma Dat zijn kinderen Dat betreft een percentage van 31. Aantal doelgroepkinderen in peuterspeelzalen dat 3 dagdelen per week deelneemt aan VVE programma Dat zijn kinderen Dat betreft een percentage van 32. Aantal doelgroepkinderen in peuterspeelzalen dat 2 of minder dagdelen per week deelneemt aan VVE programma Dat zijn kinderen Dat betreft een percentage van 33. Verschilt het aantal dagdelen VVE dat doelgroepkinderen wordt aangeboden per leeftijdscategorie? Nee Ja, namelijk 34. Kinderdagverblijven werken niet met de structuur van dagdelen. Hoe wordt VVE bij de VVE kinderdagverblijven in uw gemeente aangeboden? Vooral integraal (gedurende alle dagen van de week) Vooral tijdens vaste tijdstippen of dagen 35. Aan welke kinderen wordt het VVE programma op de kinderdagverblijven aangeboden? Aan alle kinderen Aan alle 3 jarigen Aan alle doelgroepkinderen Aan alle 3 jarige doelgroepkinderen

8 36. Als u wilt kunt u het antwoord toelichten INSTROOMLEEFTIJDEN 37. Welke van de volgende toelatings of instroomleeftijden worden in de PEUTERSPEELZALEN/VOORSCHOLEN gebruikt voor deelname aan VVE? Vanaf 2 jaar Vanaf 2 jaar en 3 maanden Vanaf 2 jaar en 6 maanden Vanaf 2 jaar en 9 maanden Vanaf 3 jaar Ja Nee 38. Welke van de volgende toelatings of instroomleeftijden worden in de KINDERDAGVERBLIJVEN gebruikt voor deelname aan VVE? Het staat los van leeftijd (vanaf binnenkomst) Vanaf 2 jaar Vanaf 2 jaar en 3 maanden Vanaf 2 jaar en 6 maanden Vanaf 2 jaar en 9 maanden Vanaf 3 jaar Ja Nee AANBOD VAN VVE 39. Hoeveel VVE plaatsen van vier dagdelen (of minimaal 10 uur) zijn er nu in uw gemeente beschikbaar. NB Hierbij gaat het om plaatsen in PEUTERSPEELZALEN/VOORSCHOLEN en KINDERDAGVERBLIJVEN samen. plaatsen AMBITIES OVER BEREIK VAN VVE 40. Heeft uw gemeente een eigen ambitie geformuleerd als het gaat om het bereiken van de VVE doelgroep?

9 Nee Ga verder met vraag 41. Ja, we willen % van de doelgroep bereiken 41. Heeft uw gemeente beleid over het voorkomen van segregatie bij VVE en zo ja waarop wordt dat ingezet? Nee, geen apart beleid We zetten in op spreiding van VVE voorzieningen om segregatie te voorkomen We bieden overal VVE aan om segregatie te voorkomen Er is een centraal aanmeldpunt voor jonge kinderen KWALITEIT 42. Welk deel van de leidsters van de PEUTERSPEELZALEN/VOORSCHOLEN met VVE heeft een HBO OPLEIDINGSNIVEAU? Geen Bijna geen Minder dan de helft De helft Meer dan de helft Bijna allemaal Allemaal 43. Welk deel van de leidsters van de KINDERDAGVERBLIJVEN met VVE heeft een HBO OPLEIDINGSNIVEAU? Geen Bijna geen Minder dan de helft De helft Meer dan de helft Bijna allemaal Allemaal DOORGAANDE LIJN De volgende vragen gaan over de doorgaande lijn: van peuterspeelzaal of kinderdagverblijf naar basisschool. 44. Hoeveel van de PEUTERSPEELZALEN met VVE vormen een?koppel? met een basisschool met VVE waardoor de kinderen een DOORGAANDE LIJN in het VVE?programma kunnen volgen? Graag een aantal noemen.

10 Dat zijn er Weet ik niet 45. Hoeveel van de KINDERDAGVERBLIJVEN met VVE vormen een?koppel? met een basisschool met VVE waardoor de kinderen een DOORGAANDE LIJN in het VVE?programma kunnen volgen? Graag een aantal noemen. Dat zijn er Weet ik niet MONITOREN VAN BELEID 46. Heeft uw gemeente een monitor om het VVE beleid te volgen? Ja, wij registreren zoveel mogelijk gegevens Wij registreren de gegevens zoals die in de VVE monitor worden gevraagd Wij verzamelen alleen bij voorschoolse instellingen zelf geregistreerde gegevens Nee, er is geen sprake van monitoring Anders WERVING EN TOELEIDING Nu volgt een vraag over werving en toeleiding van doelgroepkinderen naar VVE. 47. In het kader van de Wet OKE verwacht men dat gemeenten inspanningen leveren om doelgroepkinderen te bereiken. Welke acties worden in uw gemeente uitgevoerd in het kader van werving en toeleiding van doelgroepkinderen naar VVE? (meerdere antwoorden mogelijk) Inzetten van een speciaal programma (bijv. Stap in, Samenspel en Speel mee) gericht op werving en toeleiding van doelgroepkinderen Inschakelen van professionele instellingen als JGZ/consultatiebureau bij werving en toeleiding van doelgroepkinderen Inschakelen van professionals (gezinscoaches, huisarts e.d.) bij werving en toeleiding van doelgroepkinderen Inzetten van een instrument/protocol via JGZ/consultatiebureau om jonge kinderen te signaleren die in aanmerking komen voor VVE Inzetten van een instrument/protocol via kinderdagverblijven/peuterspeelzalen om jonge kinderen te signaleren die in aanmerking kome Informeren van ouders over bestaan van VVE voorzieningen en nut van deelname van kind aan VVE (bijv. felicitatiedienst, bezorgen van Eisen stellen aan ouders van doelgroepkinderen die een uitkering via de gemeente ontvangen (bijv. ouders een Nederlandse taalcursus e Inzet van vrijwilligers of semi professionals (bijvoorbeeld moeders) Organiseren van een dreumesgroep voor 1 en 2 jarigen Meningen over het VVE beleid

11 48. In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen? Helemaal mee oneens Beetje mee oneens Soms mee oneens/soms mee eens Beetje mee eens Helemaal mee eens Nvt. Er zijn voldoende mogelijkheden om, binnen de huidige centrale wet en regelgeving, het VVE beleid in de gemeente tot een goede uitvoering te brengen De financiële middelen die door het Rijk worden toegekend zijn toereikend voor adequate VVE voorzieningen Er is in de gemeente samenhang en afstemming van het VVE beleid met ander beleid (bijv. Lokale Educatieve Agenda, Onderwijs kansenplan, Lokaal Onderwijs en Jeugdbeleid) De gemeente en de schoolbesturen zitten op één lijn wat betreft de inhoudelijke vormgeving en prak tische uitvoering van het VVE beleid 49. In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen? Helemaal mee oneens Beetje mee oneens Soms mee oneens/soms mee eens Beetje mee eens Helemaal mee eens Nvt. In onze gemeente wordt er veel aan gedaan om VVE in de kinder opvang aan te bieden De bestaande wijze van werving en toeleiding van doelgroepkinderen naar de VVE voorzieningen volstaat voor het realiseren van de lokale bereikdoelstelling De kwaliteit van uitvoering van VVE programma?s in de voor en vroegschoolse instellingen is voldoende Het deskundigheidsniveau van het personeel binnen de VVE voorzieningen is toereikend Er is voldoende samenwerking en afstemming tussen VVE instellingen en partnerinstellingen op het gebied van welzijn en zorg (bijv. consultatiebureau, RIAGG, GGD, schoolmaatschappelijk werk, Bureau Jeugdzorg) INZET VAN HET BUDGET VOOR ONDERWIJSACHTERSTANDEN We willen graag iets weten over de inzet van het geld voor onderwijsachterstanden.

12 50. Kunt u bij de volgende onderdelen aangeven welk percentage van het budget voor onderwijsachterstanden uw gemeente daaraan besteedt? Bijvoorbeeld als u 80 procent besteedt aan VVE in voorschoolse instellingen, vult u daarachter 80 in. Uitvoering VVE in voorschoolse instellingen VVE scholing VVE in basisscholen Werving en toeleiding Taalbeleid in basisscholen Ondersteunen taalbeleid basisscholen 51. Gemeenten mogen gelden inzetten ter ondersteuning van het taalbeleid op basisscholen. Doet uw gemeente dat? Ja Nee Ga verder met vraag exit basisschool 52. Voor welke doeleinden zetten de basisscholen het geld in? Schakelklassen(of taal of plusklassen) Extra fte's Klassenverkleining Onderwijstijdverlenging Aanschaf en implementatie taalprogramma's Taalcoordinator VVE 53. Naar welke scholen gaat deze financiele ondersteuning? Alle basisscholen Alleen OAB scholen Alle scholen in een bepaalde wijk Wet OKE Er volgt een aantal vragen over het beleid van de gemeente nav de OKE wetgeving. Daarna volgt een mogelijkheid voor het geven van toelichting op die vragen. 54. Zijn er naar aanleiding van de Wet OKE veranderingen opgetreden op de volgende terreinen?

13 Verandering in definitie voorschoolse doelgroep Wijziging van de gegevens die worden gemonitord Samenstelling van groepen op peuterspeelzalen Ja Nee 55. De Wet OKE brengt bepaalde taken met zich mee voor gemeenten. Kunt u hieronder aangeven in hoeverre uw gemeente voldoet aan de eisen rondom afspraken met bestuurlijke partners? Afspraken over de doorgaande lijn Afpraken over doelgroepbepaling Afspraken over toeleiding Afspraken over de overdracht van resultaten Afspraken over resultaten van vroegschoolse educatie Voldoen wij volledig aan Voldoen wij nog niet aan Weet ik niet 56. De Wet OKE brengt bepaalde taken met zich mee. Kunt u hieronder aangeven in hoeverre uw gemeente voldoet aan de eisen die aan het reguliere peuterspeelzaalwerk worden gesteld (dus niet de VVE groepen in peuterspeelzalen)? Leidster kind ratio 1 op de 8 Maximaal 16 peuters per groep Minimaal 1 opgeleide beroepskracht Organiseren van toezicht door de GGD Voldoen wij volledig aan Voldoen wij gedeeltelijk aan Voldoen wij nog niet aan Weet ik niet 57. Kunt u hieronder aangeven hoe uw gemeente ervoor staat aangaande de eisen die aan de uitvoering van VVE in voorschoolse instellingen worden gesteld? Twee beroepskrachten op 1 groep Regelen hoogte ouderbijdrage Aanbod van vier dagdelen of 10 uur VVE Gebruik van integrale VVE programma's waarin de vier ontwikkelingsdomeinen vertegenwoordigd zijn Organiseren van toezicht door de GGD Voldoen wij volledig aan Voldoen wij enigzins aan Voldoen wij nog niet aan Weet ik niet 58. Heeft de gemeente een register van peuterspeelzalen? Ja, alle instellingen staan volledig in het register Ja, een deel van de instellingen staat in het register Ja, een deel van de gegevens staat in het register Geen Weet ik niet 59. Heeft de gemeente in het register opgenomen welke (groepen in) kinderdagverblijven VVE aanbieden?

14 Ja, volledig Ja, deels Nee Weet ik niet 60. Hieronder kunt u desgewenst een toelichting geven op de gestelde vragen over de gevolgen van OKE wetgeving. HARMONISATIE 61. De VNG onderscheidt drie modellen voor harmonisatie, deze modellen beschrijven de intensiteit van samenwerking tussen peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Model 1: Lichte samenwerking (uitwisselling van kennis en expertise) Model 2: Verbinden en vasthechten (gezamenlijk VVE aanbod, werksoorten worden gemengd, visies op elkaar afgestemd). Model 3: Integraal Voorschools Kindcentrum (totaal aanbod voor kinderen en ouders op een locatie, organisaties vormen samen nieuwe organisatie). Welke modellen komen in uw gemeente voor? Meerdere antwoorden mogelijk. Model 1 Model 2 Model 3 Geen van deze modellen SLOTVRAAG 62. Als u nog een toelichting wilt geven of anderszins iets kwijt wilt, kan dat hieronder.

Beginpagina INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN

Beginpagina INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN Beginpagina INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN De vragen in deze Landelijke VVE monitor hebben betrekking op de situatie in het schooljaar 2009 2010. Ideaal gesproken gaat u uit van één teldatum, het liefst

Nadere informatie

Beleidskader Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Deurne

Beleidskader Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Deurne Beleidskader Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Deurne 2012-2014 1 Vastgesteld door de gemeenteraad van Deurne op 2 1.Inleiding Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie De Wet OKE (Ontwikkelingskansen

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie VVE gemeente Dalfsen Uitwerking VVE-beleid en toelichting op de beleidsregels VVE

Uitvoeringsnotitie VVE gemeente Dalfsen Uitwerking VVE-beleid en toelichting op de beleidsregels VVE Uitvoeringsnotitie VVE gemeente Dalfsen Uitwerking VVE-beleid en toelichting op de beleidsregels VVE Dalfsen, augustus 2012 1 Inleiding Dit document is een uitwerking van de Notitie Beleid en uitvoering

Nadere informatie

VVE EN DE WET OKE IN HOOGEVEEN Toe naar professionele voorschoolse voorzieningen met een goed aanbod voor elk kind

VVE EN DE WET OKE IN HOOGEVEEN Toe naar professionele voorschoolse voorzieningen met een goed aanbod voor elk kind VVE EN DE WET OKE IN HOOGEVEEN 2011 Toe naar professionele voorschoolse voorzieningen met een goed aanbod voor elk kind 1 Inleiding Een van de speerpunten van de gemeente Hoogeveen is Talentontwikkeling:

Nadere informatie

Culemborgs VVE beleid 2011-2014

Culemborgs VVE beleid 2011-2014 Culemborgs VVE beleid 2011-2014 Wat is VVE? VVE staat voor voor- en vroegschoolse educatie. VVE is een programmatisch aanbod dat er op gericht is om taal- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen te

Nadere informatie

Kadernotitie harmonisatie kinderopvang, peuterspeelzalen en VVE in Leeuwarden

Kadernotitie harmonisatie kinderopvang, peuterspeelzalen en VVE in Leeuwarden Kadernotitie harmonisatie kinderopvang, peuterspeelzalen en VVE in Leeuwarden Sector Jeugd en Onderwijs mei 2011 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Stand van zaken opvang 0-4 jarigen in Leeuwarden 4 3.

Nadere informatie

Visie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) gemeente Goirle 2011-2014

Visie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) gemeente Goirle 2011-2014 Visie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) gemeente Goirle 2011-2014 1. Inleiding Kinderen ontplooien zich later beter in onderwijs en maatschappij als hun start goed is. Als een kind in de voor- of vroegschoolse

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaam : 27 januari 2011 Portefeuillehouder : A. Dijkstra Punt : [08] Behandelend ambtenaar : A. Buma Doorkiesnummer : (0518) 452918 Onderwerp : Wet OKE / VVE 2011-2014 Inleiding

Nadere informatie

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Onderzoek en Business Intelligence Deze feitenkaart bevat de resultaten van de jaarlijkse Oktobertelling onder

Nadere informatie

Landelijke Monitor Voor- en Vroegschoolse Educatie 2010

Landelijke Monitor Voor- en Vroegschoolse Educatie 2010 Landelijke Monitor Voor- en Vroegschoolse Educatie 2010 Landelijke Monitor Voor- en Vroegschoolse Educatie 2010 de vierde meting Opdrachtgever: Ministerie OCW Sandra Beekhoven, IJsbrand Jepma, Paul Kooiman

Nadere informatie

Voorbeeldconvenant Vooren Vroegschoolse Educatie

Voorbeeldconvenant Vooren Vroegschoolse Educatie Voorbeeldconvenant Vooren Vroegschoolse Educatie Partijen: Schoolbestu(u)r(en) basisonderwijs :... Bestu(u)r(en) kinderopvang :... Bestu(u)r(en) peuterspeelzaalwerk :... Gemeente :... < Overige partijen

Nadere informatie

Addendum Doelgroepdefinitie VVE. Lokaal Educatieve Agenda Samenwerken aan talent

Addendum Doelgroepdefinitie VVE. Lokaal Educatieve Agenda Samenwerken aan talent Addendum Doelgroepdefinitie VVE Lokaal Educatieve Agenda 2011-2014 Samenwerken aan talent Juni 2013 LEA 2011-2014 De Lokaal Educatieve Agenda, ook wel LEA genoemd, is het beleidsplan waarin de gemeente

Nadere informatie

Voor een sterke basis. Wet- en regelgeving voor positieve ontwikkeling in opvang en onderwijs

Voor een sterke basis. Wet- en regelgeving voor positieve ontwikkeling in opvang en onderwijs Voor een sterke basis Wet- en regelgeving voor positieve ontwikkeling in opvang en onderwijs Overzicht wettelijke verplichtingen in jeugd, onderwijs en opvang Gemeenten zijn uitvoerders van overheidsbeleid;

Nadere informatie

Evaluatie pilot VVE Nieuwleusen

Evaluatie pilot VVE Nieuwleusen Evaluatie VVE Pilot Nieuwleusen Een samenwerking tussen: Doomijn peuterspeelzaal Kon. Julianalaan Landstede Kinderdagverblijf t Hummelhof Carinova consultatiebureau Nieuwleusen Gemeente Dalfsen Maart,

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het peuterspeelzaalwerk. Spelen in het belang van talentontwikkeling!

Ontwikkelingen in het peuterspeelzaalwerk. Spelen in het belang van talentontwikkeling! Ontwikkelingen in het peuterspeelzaalwerk Spelen in het belang van talentontwikkeling! Peuterspeelzalen en gemeente Sinds zestiger jaren vorige eeuw Vrijwilligersinitiatief soms met gemeentelijke stimuleringsubsidie,

Nadere informatie

Naar integraal peuterspeelzaalwerk

Naar integraal peuterspeelzaalwerk Naar integraal peuterspeelzaalwerk Een nieuwe koers voor het peuterspeelzaalwerk in Schiedam Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen in Gouda. visie, doelstellingen & plan van aanpak

Voorschoolse voorzieningen in Gouda. visie, doelstellingen & plan van aanpak Voorschoolse voorzieningen in Gouda visie, doelstellingen & plan van aanpak 2012-2015 afdeling Maatschappelijk beleid Gouda, april 2012 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Terugblik Nota Beleid

Nadere informatie

PRAAT MET DE RAAD kort verslag

PRAAT MET DE RAAD kort verslag PRAAT MET DE RAAD kort verslag Datum: 19 mei 2015 Spreker: Corine Laurant, namens Stichting Kinderen en Ouders Onderwerp: Stichting Kinderen en Ouders als gesubsidieerde instelling voor peuterspeelzalen

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen in Gouda. visie, doelstellingen & plan van aanpak 2012-2015

Voorschoolse voorzieningen in Gouda. visie, doelstellingen & plan van aanpak 2012-2015 Voorschoolse voorzieningen in Gouda visie, doelstellingen & plan van aanpak 2012-2015 afdeling Maatschappelijk beleid Gouda, februari 2012 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Terugblik Nota

Nadere informatie

M O N T F O O R T g e m e e n t e

M O N T F O O R T g e m e e n t e g e m e e n t e Beleidsnotitie Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie Wettelijk kader Op 1 augustus 2010 is de Wet OKE (Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) in werking getreden.

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie Gemeente Bloemendaal

Voor- en Vroegschoolse Educatie Gemeente Bloemendaal Voor- en Vroegschoolse Educatie Gemeente Bloemendaal November 2013 Corsa nummer: 2013040608 Inleiding Per 1 augustus 2010 is de Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en Educatie (OKE) in werking getreden.

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen in Purmerend 2011

Voorschoolse voorzieningen in Purmerend 2011 Voorschoolse voorzieningen in Purmerend 2011 Gemeente Purmerend Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Juli 2011 INHOUDSOPGAVE Samenvatting.....2 1 Inleiding. 2 2. Begrippenkader...2 3. Aanleiding........3

Nadere informatie

Concept-Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Someren

Concept-Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Someren Concept-Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Someren De ondergetekenden: 1. Gemeente Someren, voor deze overeenkomst vertegenwoordigd door dhr. T. Maas, 2. Stichting PlatOO, voor deze overeenkomst

Nadere informatie

Samen staan we sterker

Samen staan we sterker Samen staan we sterker Notitie voor Gemeente Berkelland over de harmonisatie en integratie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in Eibergen-Rekken-Beltrum 4 september 2008 SKER-DHG 1 Inleiding Medio

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Ermelo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Ermelo RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Ermelo Plaats : Ermelo Gemeentenummer : 0233 Onderzoeksnummer : 278180 Datum onderzoek : 23 september 2014 Datum

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Den Helder

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Den Helder RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Den Helder Plaats : Den Helder Gemeentenummer : 0400 Onderzoeksnummer : 277984 Datum onderzoek : 4 september

Nadere informatie

Schets van de Educatieve Agenda

Schets van de Educatieve Agenda Schets van de Educatieve Agenda 1. Inleiding In augustus 2006 is de tweede periode Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid (GOA) beeindigd. Vanaf augustus 2006 is een nieuw inhoudelijk kader van toepassing

Nadere informatie

Monitorgegevens. voorschools. gemeente Steenwijkerland

Monitorgegevens. voorschools. gemeente Steenwijkerland Monitorgegevens voorschools gemeente Steenwijkerland 2008-2009 Steenwijk, augustus 2009. Magriet Pothast IJsselgroep 1 INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding 3 1. Zijn er meer doelgroeppeuters bereikt in 2008-2009?

Nadere informatie

Landelijke Monitor Voor- en Vroegschoolse Educatie 2011. De vijfde meting

Landelijke Monitor Voor- en Vroegschoolse Educatie 2011. De vijfde meting Landelijke Monitor Voor- en Vroegschoolse Educatie 2011 De vijfde meting Landelijke Monitor Voor- en Vroegschoolse Educatie 2011 De vijfde meting In opdracht van het Ministerie van OCW Sandra Beekhoven,

Nadere informatie

Convenant uitvoering Boxtels model. Kwaliteit VVE beleid Boxtel Maart 2017

Convenant uitvoering Boxtels model. Kwaliteit VVE beleid Boxtel Maart 2017 Convenant uitvoering Boxtels model Kwaliteit VVE beleid Boxtel Maart 2017 Inleiding De Voor- en Vroegschoolse Educatie en de daarmee te behalen opbrengsten in de ontwikkeling van kinderen staan landelijk

Nadere informatie

Bijlage - Toelichting subsidieregeling voorschoolse voorzieningen gemeente Oirschot

Bijlage - Toelichting subsidieregeling voorschoolse voorzieningen gemeente Oirschot Bijlage - Toelichting subsidieregeling voorschoolse voorzieningen gemeente Oirschot Aanleiding In november 2017 is naast de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk ook de Wet innovatie en

Nadere informatie

Notitie Wet OKE. Gemeente Zeevang 2010

Notitie Wet OKE. Gemeente Zeevang 2010 GEMEENTE ZEEVANG Notitie Wet OKE Gemeente Zeevang 2010 Ferdinand Haselaar/ Eveline Tijmstra Gemeente Zeevang Januari 2011 Vastgesteld bij raadsbesluit van 15 februari 2011 Bekend gemaakt op 3 maart 2011

Nadere informatie

Als gevolg hiervan kan bovenstaande verordening worden ingetrokken.

Als gevolg hiervan kan bovenstaande verordening worden ingetrokken. Onderwerp : Peuterwerk integreren in dagopvang / intrekken Verordening Kwaliteitsregels Peuterspeelzalen Bijlage nr. : 48 2012. AAN de gemeenteraad; TOELICHTING Samenvatting: Geadviseerd wordt om kennis

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Terschelling

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Terschelling RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Terschelling Plaats : West-Terschelling Gemeentenummer : 0093 Onderzoeksnummer : 278069 Datum onderzoek : 19

Nadere informatie

Notitie Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE); (ingangsdatum 1 augustus 2010)

Notitie Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE); (ingangsdatum 1 augustus 2010) 1 Samenvatting Notitie Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE); (ingangsdatum 1 augustus 2010) 1. Aanleiding: opstellen notitie Wet OKE De aanleiding van het opstellen van de notitie

Nadere informatie

A. Pietersen Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Renske van der Peet

A. Pietersen Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Renske van der Peet Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer A. Pietersen Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Renske van der Peet

Nadere informatie

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^ Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: Activiteit; Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke Ontwikkeling H. Schuurman;

Nadere informatie

BIJLAGE 4. WAARDERINGSKADER VVE GEMEENTELIJK NIVEAU

BIJLAGE 4. WAARDERINGSKADER VVE GEMEENTELIJK NIVEAU BIJLAGE 4. WAARDERINGSKADER VVE GEMEENTELIJK NIVEAU In deze bijlage is het waarderingskader en de normering voor de voor- en vroegschoolse educatie op gemeentelijk niveau opgenomen. Het waarderingkader

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA 2013

UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 UITVOERINGSPROGRAMMA 2013 VVE IN HAARLEMEMRLIEDE CA. Y.Mahrach dec 2013 Inleiding Per 1 augustus 2010 is de wetgeving voor onderwijsachterstanden en voor- en vroegschoolse educatie gewijzigd. De gemeente

Nadere informatie

VROEGSIGNALERING EN TOELEIDING VVE ARNHEM

VROEGSIGNALERING EN TOELEIDING VVE ARNHEM VROEGSIGNALERING EN TOELEIDING VVE ARNHEM Verwijsprocedure doelgroepkinderen Consultatiebureau en voorschoolse voorzieningen Inleiding Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven bieden jonge kinderen een

Nadere informatie

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2013

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2013 Maart 2014 Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2013 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Deze feitenkaart bevat de resultaten van de jaarlijkse Oktobertelling onder alle Rotterdamse peuterspeelzalen

Nadere informatie

Achtergrond harmonisatie onderwijs 0-4 Giessenlanden

Achtergrond harmonisatie onderwijs 0-4 Giessenlanden Achtergrond harmonisatie onderwijs 0-4 Giessenlanden Waarom harmoniseren? Onderwijs 0-4 is een beleidsveld dat volop in beweging is. Daarbij heeft het ook nog eens veel raakvlakken heeft met de preventieve,

Nadere informatie

voor- en vroegschoolse educatie Convenant uitvoering Boxtels model

voor- en vroegschoolse educatie Convenant uitvoering Boxtels model Convenant uitvoering Boxtels model Impuls kwaliteit VVE beleid Boxtel 6 juli 2011 Aanleiding en doelstelling bestuurlijk convenant Met ingang van de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie krijgt

Nadere informatie

Prestatieafspraken VVE in de gemeente Wijdemeren

Prestatieafspraken VVE in de gemeente Wijdemeren Prestatieafspraken VVE in de gemeente Wijdemeren Aanleiding Op basis van de Wet Primair Onderwijsartikel 167 en artikel 167b lid 1 sub b (WPO) en in samenhang met de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Heerenveen

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Heerenveen RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE Heerenveen Plaats : Heerenveen Gemeentenummer : 0074 Onderzoeksnummer : 287974 Datum onderzoek : 18 februari

Nadere informatie

Beleidsplan Voor- en vroegschoolse Educatie 2011-2014. en nu is het OKE

Beleidsplan Voor- en vroegschoolse Educatie 2011-2014. en nu is het OKE Beleidsplan Voor- en vroegschoolse Educatie 2011-2014 en nu is het OKE Inhoudsopgave: I Inleiding 2 Ontwikkelingen VVE-beleid 2.1 Landelijk beleid 4 2.2 Wat betekent dit voor gemeenten 4 3 Lokaal VVE-beleid

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: I-WL/2011/2330

Memo Reg.nr.: I-WL/2011/2330 Memo Reg.nr.: I-WL/2011/2330 Aan : De Raad/ de Commissie Inwoners Van : Het College van burgemeester en wethouders Kopie : Datum : 1 november 2011 Onderwerp : peuterspeelzaalwerk Bijlage(n) : I-WL/2011/2728

Nadere informatie

Onderwerp Voortgangsrapportage : De kwaliteit van Voor- en Vroegschoolse Educatie in de gemeente Haarlem in schooljaar ' BBV nr:

Onderwerp Voortgangsrapportage : De kwaliteit van Voor- en Vroegschoolse Educatie in de gemeente Haarlem in schooljaar ' BBV nr: Informatienota Onderwerp Voortgangsrapportage : De kwaliteit van Voor- en Vroegschoolse Educatie in de gemeente BBV nr: 2016/450120 1. Inleiding De gemeente Haarlem is sinds de inwerkingtreding van de

Nadere informatie

Loont VVE? Paul Leseman

Loont VVE? Paul Leseman Loont VVE? Paul Leseman Waar gaat VVE over? Extra kindplaatsen in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voor kinderen die anders niet aan zo n voorziening zouden deelnemen. Verbetering van de structurele

Nadere informatie

VVE wijkanalyses. Evaluatieverslag VVE wijkanalyses

VVE wijkanalyses. Evaluatieverslag VVE wijkanalyses VVE wijkanalyses Evaluatieverslag VVE wijkanalyses VVE wijkanalyses Evaluatieverslag VVE wijkanalyses Annelies Kassenberg, Senior onderzoeker Matti Blok, Onderzoeker Dorien Petri, projectondersteuner

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Leeuwarderadeel

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Leeuwarderadeel RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE Leeuwarderadeel Plaats : Stiens Gemeentenummer : 0081 Onderzoeksnummer : 288786 Datum onderzoek : 21

Nadere informatie

Implementatie wet OKE gemeente Valkenswaard beleidsdocument. juni 2010

Implementatie wet OKE gemeente Valkenswaard beleidsdocument. juni 2010 Implementatie wet OKE gemeente Valkenswaard beleidsdocument juni 2010 1. Aanleiding De Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (OKE) vraagt van gemeente en educatieve partners om Voor- en Vroegschoolse

Nadere informatie

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in de gemeente West Maas en Waal per

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in de gemeente West Maas en Waal per Beleidskader + financiële uitwerking Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in de gemeente West Maas en Waal per 01-01-2018 Vastgesteld door de gemeenteraad van West Maas en Waal op 21 september

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel; Subsidieregeling (VVE-)peuteropvang Tiel Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel; gelet op artikel 5 van de Verordening tegemoetkoming kosten (VVE-)peuteropvang in Tiel overwegende

Nadere informatie

Voor- en vroegschoolse educatie

Voor- en vroegschoolse educatie Plan voor Peuterspeelzaalwerk en Voor- en vroegschoolse educatie Seizoen 2013-2014 29 mei 2013 Cluster Welzijn Gemeente Groesbeek Peuterspeelzaalwerk en VVE in Groesbeek in 2013-2014 1.Visie Alle kinderen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Terschelling

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Terschelling RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE Terschelling Plaats : West-Terschelling Gemeentenummer : 0093 Onderzoeksnummer : 293533 Datum onderzoek : 10

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Leiderdorp

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Leiderdorp RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Leiderdorp Plaats : Leiderdorp Gemeentenummer : 0547 Onderzoeksnummer : 279088 Datum onderzoek : 24 november

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Nederweert

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Nederweert RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE Nederweert Plaats : Nederweert Gemeentenummer : 0946 Onderzoeksnummer : 292866 Datum onderzoek : 20 april 2017

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden-Drenthe

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden-Drenthe RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE Midden-Drenthe Plaats : Beilen Gemeentenummer : 1731 Onderzoeksnummer : 288094 Datum onderzoek : 11 februari

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Hof van Twente

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Hof van Twente RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Hof van Twente Plaats : Goor Gemeentenummer : 1735 Onderzoeksnummer : 278130 Datum onderzoek : 29 september

Nadere informatie

Beleidsnota Implementatie Wet OKE 2010-2012. mei 2010

Beleidsnota Implementatie Wet OKE 2010-2012. mei 2010 Beleidsnota Implementatie Wet OKE 2010-2012 mei 2010 In werking getreden op 01-08-2010 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 INLEIDING 4 1. WET OKE 5 2. DEKKEND AANBOD VVE 5 2.1. Landelijk beleid 5 2.2 Lokale

Nadere informatie

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 VVE beoordeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg (JGZ) (Uitvoerend: JGZ) 1.2 VVE

Nadere informatie

Resultaatafspraken voor VVE in gemeente Westvoorne

Resultaatafspraken voor VVE in gemeente Westvoorne Resultaatafspraken voor VVE in gemeente Westvoorne Partijen Schoolbesturen VCO De Kring (CNS De Nieuwe Weg, Baron de Vos van Steenwijkschool) Onderwijsgroep PRIMOvpr (De Driehoek, Obs Mildenburg, Obs Het

Nadere informatie

Feitenkaart vve-monitor Rotterdam 2015

Feitenkaart vve-monitor Rotterdam 2015 April 2016 Feitenkaart vve-monitor Rotterdam 2015 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Deze feitenkaart bevat de resultaten van de jaarlijkse oktobertelling onder alle Rotterdamse peuterspeelzalen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Hoorn

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Hoorn RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Hoorn Plaats : Hoorn Nh Gemeentenummer : 0405 Onderzoeksnummer : 278266 Datum onderzoek : 30 september 2014

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) Een handreiking

Jeugdgezondheidszorg en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) Een handreiking Jeugdgezondheidszorg en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) Een handreiking Inleiding - Achtergrond van de handreiking - Wijze van tot stand komen van handreiking - Informatie over VVE - Taken JGZ ten

Nadere informatie

UITWERKINGSNOTA WET OKE GEMEENTE VELSEN

UITWERKINGSNOTA WET OKE GEMEENTE VELSEN UITWERKINGSNOTA WET OKE GEMEENTE VELSEN 24 januari 2011 Gemeente Velsen Directie Beheer & Ontwikkeling Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Inhoudsopgave Hoofdstuk Bladzijde 1. Aanleiding 3 2. Inleiding

Nadere informatie

VVE-beleidsplan Montessori-peutergroep De Peutertuin. locatie Noord Enkhuizen

VVE-beleidsplan Montessori-peutergroep De Peutertuin. locatie Noord Enkhuizen VVE-beleidsplan Montessori-peutergroep De Peutertuin locatie Noord Enkhuizen voorwoord Voor u ligt het VVE-beleidsplan van de Stichting Montesssori-peutergroep Enkhuizen. Deze stichting, die peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

PROGRAMMA 2016 Voor- en Vroegschoolse Educatie

PROGRAMMA 2016 Voor- en Vroegschoolse Educatie PROGRAMMA 2016 Voor- en Vroegschoolse Educatie HAARLEMMERLIEDE en SPAARNWOUDE Vastgesteld door burgemeester en wethouders 30 augustus 2016 Inleiding Per 1 augustus 2010 is de wetgeving voor onderwijsachterstanden

Nadere informatie

Preview. Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang. Pedagogische doelen. Wat is kwaliteit?

Preview. Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang. Pedagogische doelen. Wat is kwaliteit? Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang Preview Wat is kwaliteit? Stand van zaken anno 2009 Waarom VVE in de kinderopvang? Doelgroepen Professionalisering Kwaliteit van VVE: wat werkt? Wat voegt VVE toe?

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Westland

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Westland RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE Westland Plaats : Naaldwijk Gemeentenummer : 1783 Onderzoeksnummer : 293977 Datum onderzoek : 17 oktober 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

Memo Aan: College Cc: Van: Wethouder Van de Wardt Datum: 10 maart 2015 Kenmerk: 15ini00570 Onderwerp: Harmonisatie Peuterspeelzalen

Memo Aan: College Cc: Van: Wethouder Van de Wardt Datum: 10 maart 2015 Kenmerk: 15ini00570 Onderwerp: Harmonisatie Peuterspeelzalen Memo Aan: College Cc: Van: Wethouder Van de Wardt Datum: 10 maart 2015 Kenmerk: 15ini00570 Onderwerp: Harmonisatie Peuterspeelzalen Harmonisatie peuterspeelzaalwerk naar peuteropvang Vooraf De gemeente

Nadere informatie

VVE-beleid Versienummer Versie 1.0 Afdeling Status

VVE-beleid Versienummer Versie 1.0 Afdeling Status VVE-beleid 2013-2014 Auteur P. Vollebregt Versienummer Versie 1.0 Afdeling Status Beleid en Planvorming concept Editiedatum 11 september 2012 Talenten ontwikkelen door onderwijs Ontplooiing van ieder individu

Nadere informatie

Handreiking Harmonisatie Voorschoolse voorzieningen voor gemeenten

Handreiking Harmonisatie Voorschoolse voorzieningen voor gemeenten Handreiking Harmonisatie Voorschoolse voorzieningen voor gemeenten Een handreiking bij de uitwerking van wet OKE 2010-065 Handreiking Harmonisatie Voorschoolse voorzieningen voor gemeenten Een handreiking

Nadere informatie

Inspectierapport Peuterspeelzaal Het Wooldrik (KDV) VVE - arrangement

Inspectierapport Peuterspeelzaal Het Wooldrik (KDV) VVE - arrangement Inspectierapport Peuterspeelzaal Het Wooldrik (KDV) VVE - arrangement Toezichthouder: GGD Twente, In opdracht van gemeente: Enschede Datum inspectiebezoek: 18-07-2018 Datum eindrapport: 26-07-2018 Type

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Nieuwkoop

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Nieuwkoop RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Nieuwkoop Plaats : Ter Aar Gemeentenummer : 0569 Onderzoeksnummer : 277962 Datum onderzoek : 4 november 2014

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Eersel

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Eersel RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2016-2017 IN DE GEMEENTE Eersel Plaats : Eersel Gemeentenummer : 0770 Onderzoeksnummer : 292514 Datum onderzoek : 16 maart 2017

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting Peuterspeelzalen Oisterwijk

Jaarverslag 2014. Stichting Peuterspeelzalen Oisterwijk Jaarverslag 2014 Stichting Peuterspeelzalen Oisterwijk SPO Jaarverslag 2014 2 1. Voorwoord Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van de Stichting Peuterspeelzalen Oisterwijk. Dit verslag geeft met name

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Purmerend

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Purmerend RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Purmerend Plaats : Purmerend Gemeentenummer : 0439 Onderzoeksnummer : 278362 Datum onderzoek : 24 november 2014

Nadere informatie

Monitor voor- en vroegschoolse educatie 2012/2013

Monitor voor- en vroegschoolse educatie 2012/2013 dit is een LEA plus project -www.lea.almere.nl- -Dit is een LEA plus project-www.leaplusalmere.nl Monitor voor- en vroegschoolse educatie 2012/2013 Telefoon 14 036 info@almere.nl www.almere.nl Heeft u

Nadere informatie

Toekomstvisie Peuterspeelzaal Houten

Toekomstvisie Peuterspeelzaal Houten Toekomstvisie Peuterspeelzaal Houten Naar een integraal onderdeel van een samenhangend aanbod voor opvang & ontwikkeling van het Houtense jonge kind. Het bestuur en directie van de Peuterspeelzaal Houten

Nadere informatie

Handreiking Harmonisatie Voorschoolse voorzieningen voor gemeenten. Een handreiking bij de uitwerking van wet OKE

Handreiking Harmonisatie Voorschoolse voorzieningen voor gemeenten. Een handreiking bij de uitwerking van wet OKE Handreiking Harmonisatie Voorschoolse voorzieningen voor gemeenten Een handreiking bij de uitwerking van wet OKE Handreiking Harmonisatie Voorschoolse voorzieningen voor gemeenten Een handreiking bij

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) SUBSIDIEREGEL PEUTEROPVANG EN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Het college van burgemeester en wethouders van Ede; gelet op de artikelen 3, 7, vierde lid, en 10 van de Algemene subsidieverordening Ede 2015

Nadere informatie

Uitwerkingsnotitie. Harmonisatie Peuterspeelzalen en Kinderdagverblijven

Uitwerkingsnotitie. Harmonisatie Peuterspeelzalen en Kinderdagverblijven Uitwerkingsnotitie Harmonisatie Peuterspeelzalen en Kinderdagverblijven Gemeente Oss, Dienst Stadsbeleid Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling December 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Volledige

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie en peuterspeelzalen(subsidie)beleid

Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie en peuterspeelzalen(subsidie)beleid Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie en peuterspeelzalen(subsidie)beleid I. Inleiding Op 1 augustus 2010 is de wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (wet OKE) in werking getreden.

Nadere informatie

Beleidskader Peuteropvang Ede 2016

Beleidskader Peuteropvang Ede 2016 Beleidskader Peuteropvang Ede 2016 Inleiding Vanaf 2018 gelden landelijk voor peuterspeelzalen, voorscholen en kinderopvang dezelfde kwaliteitseisen en worden ze op dezelfde wijze gefinancierd. De regels

Nadere informatie

Feitenkaart vve-monitor Rotterdam 2016

Feitenkaart vve-monitor Rotterdam 2016 Mei 2017 Feitenkaart vve-monitor Rotterdam 2016 Onderzoek kinderopvanglocaties Deze feitenkaart bevat de resultaten van de jaarlijkse oktobertelling onder alle Rotterdamse kinderopvanglocaties (peuterspeelzalen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Heerhugowaard Plaats Gemeentenummer

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden Delfland

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Midden Delfland RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE Midden Delfland Plaats : Schipluiden Gemeentenummer : 1842 Onderzoeksnummer : 286929 Datum onderzoek : 11 januari

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Winsum

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE. Winsum RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 EN 2016 IN DE GEMEENTE Winsum Plaats : Winsum Gn Gemeentenummer : 0053 Onderzoeksnummer : 289165 Datum onderzoek : 21 april

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Aa en Hunze

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE. Aa en Hunze RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2015 IN DE GEMEENTE Aa en Hunze Plaats : Gieten Gemeentenummer : 1680 Onderzoeksnummer : 288090 Datum onderzoek : 11 februari 2016

Nadere informatie

Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd)

Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Baarn Nr. 54737 15 maart 2018 Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd) Collegebesluit Zaaknummer

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Uitvoeringsplan Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE) 1

Inhoudsopgave. Uitvoeringsplan Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE) 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Landelijk kader voor- en vroegschoolse educatie... 3 2.1 Harmonisatie... 3 2.2 Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE)... 3 3. Visie op de harmonisatie...

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Kollumerland c.a.

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Kollumerland c.a. RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2016-2017 IN DE GEMEENTE Kollumerland c.a. Plaats : Kollum Gemeentenummer : 0079 Onderzoeksnummer : 292416 Datum onderzoek : 14

Nadere informatie

DE KWALITEIT VAN VVE IN DE GEMEENTE WEST MAAS EN WAAL IN 2012 Definitief

DE KWALITEIT VAN VVE IN DE GEMEENTE WEST MAAS EN WAAL IN 2012 Definitief DE KWALITEIT VAN VVE IN DE GEMEENTE WEST MAAS EN WAAL IN 2012 Definitief Utrecht, maart 2013 Reg.nr. Pagina 1 van 20 INHOUD Voorwoord 3 1 VVE in de gemeente West Maas en Waal 7 1.1 Overzicht van de voor

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Stadskanaal

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Stadskanaal RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Stadskanaal Plaats : Stadskanaal Gemeentenummer : 0037 Onderzoeksnummer : 279577 Datum onderzoek : 19 november

Nadere informatie

Kadernotitie Voor- en Vroegschoolse Educatie, Een stap vooruit, 2014-2017

Kadernotitie Voor- en Vroegschoolse Educatie, Een stap vooruit, 2014-2017 Kadernotitie Voor- en Vroegschoolse Educatie, Een stap vooruit, 2014-2017 1. Inleiding Op 15 december 2011 heeft de gemeenteraad besloten om de Beleidsnotitie Voorschoolse educatie, Bundelen van Krachten

Nadere informatie

*11int02360* 11int Nota Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE) Gemeente Hilvarenbeek

*11int02360* 11int Nota Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE) Gemeente Hilvarenbeek *11int02360* 11int02360 Nota Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE) Gemeente Hilvarenbeek September 2011 1. Inleiding Op 1 augustus 2010 is de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Aalburg

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Aalburg RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2016-2017 IN DE GEMEENTE Aalburg Plaats : Wijk en Aalburg Gemeentenummer : 0738 Onderzoeksnummer : 292533 Datum onderzoek : 19 april

Nadere informatie

VVE-pilot Spraak Makend in Oost-Groningen

VVE-pilot Spraak Makend in Oost-Groningen VVE-pilot Spraak Makend in Oost-Groningen 1. Doel Het doel van de VVE-pilot is het taalniveau van doelgroepkinderen zoals omschreven in de notitie Spraak Makend te verbeteren. Dit betekent dat de deelnemende

Nadere informatie