Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Onderwerp stand van zaken WMO-uitvoeringsnota zuinig op mantelzorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Onderwerp stand van zaken WMO-uitvoeringsnota zuinig op mantelzorg"

Transcriptie

1 Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BOW/ RIS Doorkiesnummer adres Onderwerp stand van zaken WMO-uitvoeringsnota zuinig op mantelzorg Aantal bijlagen 1 Datum 16 februari 2010 Geachte voorzitter, Op 29 november 2007 is het meerjarenbeleidplan WMO Aandacht voor elkaar vastgesteld. Hiermee heeft de raad de kaders en de hoofdlijnen bepaald voor de komende periode voor de uitvoering van de Maatschappelijke Ondersteuning en de negen daarbij horende prestatievelden. Op 15 april 2008 is de WMO-uitvoeringsnota Zuinig op mantelzorg (RIS ) door het college vastgesteld. Met deze nota wordt invulling gegeven aan prestatieveld 4 van de WMO. In dit prestatieveld staat centraal: het ondersteunen van mantelzorgers, daar onder begrepen steun bij het vinden van adequate oplossingen indien zij hun taken tijdelijk niet kunnen waarnemen. Met deze commissiebrief informeer ik u over de voortgang en de eerste resultaten over de periode april 2008 tot en met oktober 2009 van de WMO-uitvoeringsnota Zuinig op mantelzorg. 1. Het uitbreiden van de infrastructuur: opening van het 8 e steunpunt mantelzorg In ieder stadsdeel van Den Haag is een steunpunt mantelzorg noodzakelijk om goede ondersteuning te kunnen bieden. Het 8 e steunpunt is in september 2008 geopend. In ieder stadsdeel van Den Haag is nu een steunpunt mantelzorg gevestigd. 2. Het versterken van de positie van de mantelzorgers - In november 2008 verscheen een advies van de Raad van mantelzorgers over de mantelzorger in het indicatieproces. Hierin is opgenomen dat de voorlichting voor mantelzorgers over het indicatieproces verbeterd moet worden. Inlichtingen bij Riëlette van Leuven Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 BOW/ De folder ondersteuning voor Haagse mantelzorgers, informatie over hulp aanvragen en indicatiestelling (zie bijlage) is geactualiseerd. De Den Haag Opmaat-loketten, het CIZ en I-shops zijn daarbij betrokken. De folder is beschikbaar bij de Opmaat-loketten, mantelzorgsteunpunten en I-shops in de stad. De medewerkers van deze instellingen worden geschoold door de Stichting MantelZorg en de Raad van Mantelzorgers over de rol van de mantelzorgers in het indicatieproces. Dit geldt ook voor de medewerkers die de indicatie voor huishoudelijke verzorging opstellen. - In het recent verschenen visiedocument van de Stichting MantelZorg is de belangenbehartiging en de versterking van de positie van de mantelzorgers verder uitgewerkt. Er wordt een virtueel netwerk van mantelzorgers op internet, een zogenaamde e-community, ontwikkeld dat in het 1 e kwartaal van 2010 gereed is. - De mantelzorgers van verslaafden hebben te maken met specifieke problemen. Om deze beter te ondersteunen zijn vanaf juni 2009 vier inloopdagen georganiseerd. Op deze dagen kregen zij juridische consulten, mentale ondersteuning, financieel consult maar ook stressbeheersing. Aan de eerste bijeenkomst in juli 2009 hebben 14 mantelzorgers deelgenomen. 3. Onderzoek doen naar het emancipatieproces van werkende mantelzorgers OIV (Onderzoek en Integrale Vraagstukken) heeft studie gedaan naar de bestaande landelijke onderzoeken over mantelzorg en arbeid. Uit deze studie is het volgende gekomen: - Het aantal mensen dat betaalde arbeid en zorg combineert is in de periode van toegenomen van 37% naar 49,7%. Vooral vrouwen zijn meer gaan werken (zowel voltijd als deeltijd). Het aandeel vrouwen dat in deeltijd is gaan werken, is in 2003 aanzienlijk groter dan in % van de werkende mantelzorgers valt de combinatie van arbeid en zorg tegen. Voor 9% is het te zwaar. - 7% van de mantelzorgers heeft geen betaald werk, maar kan ook niet gaan werken omdat het niet te combineren is met de zorg. 12% van de mantelzorgers derft inkomen om dat zij minder betaald werk kunnen doen dan zij wensen. Onderzoek naar de relatie tussen mantelzorg en het emancipatieproces is onvoldoende helder. Het staat in de kinderschoenen. Derhalve is het niet mogelijk conclusies te verbinden aan bovenstaande. Wel is het zaak deze onderzoeken te continueren. 4. Het vergroten van het bereik van mantelzorgers - Begin 2009 waren er mantelzorgers geregistreerd bij de Stichting MantelZorg. Begin 2010 zijn dat er De mantelzorgers worden geregistreerd in een stedelijke database en kunnen hierdoor beter en actiever worden bereikt met informatie zoals bijvoorbeeld de mantelzorgpas en het mantelzorgmagazine. - In 2009 is een publiciteitscampagne gestart met als doel dat meer mantelzorgers zich herkennen als mantelzorger, zich aanmelden bij de stichting MantelZorg en gebruik maken van het ondersteuningsaanbod. Op vlaggetjesdag, het Milanfestival, 55+ beurs en de Martbazar waren partners van het Haags Mantelzorgakkoord aanwezig.

3 BOW/ Via internet wordt informatie aangeboden. Op de website staat een link naar de zogenaamde vr@@gwijzer van het Cipo. - Sinds 1 januari 2009 is er een mantelzorglijn. Deze wordt verzorgd door Teletrust waardoor de steunpunten mantelzorg vijf dagen per week, 8 uur per dag bereikbaar zijn voor diverse vragen. Vanaf 1 januari 2010 is deze mantelzorglijn 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. 5. Extra aandacht voor migranten en jonge mantelzorgers - Op 11 februari 2009 hebben 11 ambassadeurs allochtone mantelzorgers een certificaat ontvangen. Zij geven presentaties over mantelzorg in b.v. buurthuizen en moskeeën. In 2009 zijn 803 migrante mantelzorgers bereikt door de ambassadeurs, het doel was 500. Naast de inzet van ambassadeurs worden communicatiemiddelen als nieuwsbrieven, migrantenradio en TV-west ingezet. - In november 2008 is een steunpunt (I-loket) voor migrantenouders met een zorgkind gestart in buurtcentrum Vliethage. Migrantenouders kunnen hier terecht voor ondersteuning of gewoon om hun verhaal te vertellen. Het migrantenloket wordt bemand door migrantenouders die zelf ook een zorgkind hebben. - Sinds november 2008 kunnen jonge mantelzorgers terecht op de website Op deze site staat informatie over mantelzorg. Ook kunnen zij zich aanmelden voor de community op de site. In deze community kunnen ze met anderen ervaringen uitwisselen. Er zijn momenteel 29 leden geregistreerd. Tevens is er via deze site een SMS- en chatservice beschikbaar. 6. Het vergroten van het aanbod van respijtzorg Het is belangrijk dat mantelzorgers af en toe tijd voor zichzelf kunnen nemen en de zorg tijdelijk aan anderen kunnen overlaten (respijtzorg). Er is sprake van professionele respijtzorg en respijtzorg door vrijwilligers. De professionele respijtzorg wordt verzorgd door de thuiszorg, de verpleeg- en verzorgingshuizen in de stad en de respijtzorg door vrijwilligers wordt aangeboden door de welzijnsorganisaties via de zogenaamde oppascentrales. - Er is een onderzoek uitgevoerd naar het aanbod van professionele respijtzorg in Den Haag. Het blijkt dat niet zozeer de capaciteit een probleem is, maar de bekendheid en toegankelijkheid. Tijdens de week van de mantelzorg (van 8 tot 15 november 2009) stond respijtzorg centraal en presenteerde de mantelzorgbrigade zich. Ook hebben diverse verpleeg- en verzorgingshuizen hun deur open gezet en rondleidingen verzorgd. - In april 2008 is een pilot mantelzorgondersteuning en de Wet Werk en Bijstand gestart. Hierbij worden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt ingezet als mantelzorghelpende (respijtzorg). Het blijkt in de praktijk moeilijk te zijn. Er wordt nu onderzocht of dat beter zal werken met goede ondersteuning, training en met mensen met een kleinere afstand tot de arbeidsmarkt. - De mantelzorgbrigade is op 1 april 2009 gestart. Er zijn nu 25 vrijwilligers. In 2009 zijn 621 contactmomenten gerealiseerd. Dit wil zeggen dat de 25 (zorg)vrijwilligers die er momenteel zijn 621 keer zijn ingezet.

4 BOW/ Mantelzorgondersteuning moet meer een gedeelde verantwoordelijkheid zijn - Tien partijen hebben het Haags Mantelzorgakkoord ondertekend (de gemeente Den Haag, HOF, MEE Zuid-Holland Noord, Parnassia, Stichting MantelZorg Den Haag, Stichting Transmurale Zorg, Voorall, Haagse Welzijnsorganisaties, Zorgbelang Zuid-Holland en Zorgscala). Zij werken aan de ambities uit het akkoord. - Momenteel zijn er meer partijen die zich aan willen sluiten bij dit initiatief, o.a. Steinmetz de Compaan. Diverse thema s uit het Haags Mantelzorgakkoord worden opgepakt door organisaties in de stad en het breidt zich uit als een olievlek. 8. Zorgprofessionals en mantelzorg Naast bovengenoemde speerpunten is het tevens van belang dat de (toekomstige) zorgprofessional weet wat mantelzorg is en hoe de mantelzorger in het zorgproces kan worden betrokken. Daartoe wordt ingezet op een tweetal activiteiten, te weten het instellen van een lectoraat mantelzorg en het project mantelzorg als zorgpartner. - Over het vestigen van een lectoraat Mantelzorg aan De Haagse Hogeschool (HHS) zijn gesprekken gaande tussen de gemeente Den Haag en De Haags Hoge School. Onder andere het Sociaal- Cultureel Planbureau (SCP) heeft aangegeven graag te willen participeren in het lectoraat. Hierop vooruitlopend zijn vier gastcolleges verzorgd door partners uit het Haags Mantelzorgakkoord. Met de HHS is afgesproken om de gastcolleges die in het opleidingsjaar 2008/2009 zijn gegeven voort te zetten. Deze gastcolleges zijn voor 1 e jaars HBO-V studenten. - In het project mantelzorg als zorgpartner is een kenniskring opgericht voor professionals. In 2009 hebben vier kenniskringbijeenkomsten plaatsgevonden. Daar is de instrumentenkoffer ontwikkeld met voorbeelden van hoe professionals met mantelzorgers kunnen omgaan en ze kunnen betrekken in het (zorg)proces. De instrumentenkoffer is verspreid onder alle intramurale zorginstellingen (verpleeg- en verzorgingshuizen en ziekenhuizen) in Den Haag en is ook beschikbaar via 9. Werk en mantelzorg Op 10 februari 2009 is er een mantelzorgdiner gehouden. Mantelzorgers, partners uit het Haags Mantelzorgakkoord en toonaangevende werkgevers zijn met elkaar in gesprek gegaan over het thema werk en mantelzorg. - Recent is een onderzoek onder werkende mantelzorgers in Den Haag afgerond. De bevindingen komen grotendeels overeen met wat in de literatuur is gevonden. Het onderzoek is een momentopname en geeft inzicht in problemen die (werkende) mantelzorgers ervaren. De belangrijkste conclusie is dat ervaringen op het persoonlijk vlak, zoals de tijdsdruk, niet kunnen ontspannen, weinig sociale contacten en moeilijk tot geen keuzes te kunnen maken leiden tot een hoge belasting. - Bij een aantal werkgevers in de stad is een onderzoek gestart of zij de mantelzorgers binnen hun organisatie kennen en hoe zij daarmee omgaan. Een vergelijkbaar onderzoek wordt gepland in het 2 e kwartaal 2010 binnen de gemeentelijke diensten.

5 BOW/ Op 30 oktober 2009 is een bijeenkomst georganiseerd om zichtbaar te maken welke medewerkers van de gemeente Den Haag mantelzorger zijn. Ongeveer 50 personen waren aanwezig en hebben informatie ontvangen over de ondersteuningsmogelijkheden en de beschikbare verlofregelingen. Daarnaast is er in december 2009 een artikel in het personeelsblad van de gemeente Den Haag Breed verschenen met een interview met een mantelzorger en informatie over de ondersteuningsmogelijkheden. 10. Benchmark G4 Zoals blijkt uit de benchmark G4 mantelzorg loopt de gemeente Den Haag voorop in de wijze waarop zij invulling geeft aan prestatieveld 4 van de Wmo en daardoor in de ondersteuning van mantelzorgers. De succesfactor in Den Haag is dat het ondersteuningsbeleid voor mantelzorgers is opgezet samen met negen partners. 11. Tot slot In de relatief korte periode tussen april 2008 en oktober 2009 is op alle actiepunten uit de WMO-uitvoeringsnota Zuinig op mantelzorg flinke vooruitgang en resultaat geboekt. Ik ben verheugd dat verschillende partijen zich gezamenlijk inspannen om de speerpunten uit het mantelzorgbeleid te realiseren. Met vriendelijke groet, Bert van Alphen wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Haags Mantelzorgakkoord

Haags Mantelzorgakkoord Haags Mantelzorgakkoord 2009-2010 Doorpakken en verankeren Den Haag, 10 februari 2009 Gemeente Den Haag HOF, Promotie Haags Vrijwilligerswerk MEE Zuid-Holland Noord Parnassia, Psycho-medische zorg Stichting

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Onderwerp Rapportage nota "Hoezo gehandicapt?!

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Onderwerp Rapportage nota Hoezo gehandicapt?! Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Evaluatie Ondersteuningsloket

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Evaluatie Ondersteuningsloket Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de commissie Maatschappelijke Ondersteuning

Nadere informatie

Het Haagse Mantelzorgakkoord

Het Haagse Mantelzorgakkoord Het Haagse Mantelzorgakkoord Den Haag, 10 november 2007 Gemeente Den Haag HOF, Promotie Haags Vrijwilligerswerk MEE Zuid-Holland Noord Parnassia Stichting MantelZorg Den Haag Stichting Transmurale Zorg

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter, Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport drs. K.P. Klein Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BOW/2012.614

Nadere informatie

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet?

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet? Datum : 13 februari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Raadsvoorstel Beleidsplan Wmo en Jeugd 2017-2020 Zaak- / Docnummer : 17-22420/ 20012 Op grond van artikel 34b Reglement van Orde stelt

Nadere informatie

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen:

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen: Goed Voor Elkaar Checklist basisfuncties lokale ondersteuning mantelzorg Toelichting Voor u ligt een vragenlijst over mantelzorgondersteuning binnen uw gemeente. Deze vragenlijst ligt er niet zomaar. Vanuit

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten.

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Putten, 22 december 2015 Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Betreft: Mantelzorgondersteuning Gemeente Putten 2016 Geacht College, Op 1 december jl. ontving de Wmo-raad de adviesaanvraag

Nadere informatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Karsten Klein Rabin Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De

Nadere informatie

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1)

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1) Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.1331

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/ Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr Datum: 22 juni 2010

Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/ Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr Datum: 22 juni 2010 Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/10-00259 Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr 0345-636169 Datum: 22 juni 2010 ONDERWERP: Vaststellen van de nota mantelzorg Leerdam 2010-2014

Nadere informatie

De aanpak en de resultaten in 2007

De aanpak en de resultaten in 2007 Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2007.228 - BOW/2007.1305 RIS 151081 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

^5 Ontvangstdatum: 2 7 NOV 2012

^5 Ontvangstdatum: 2 7 NOV 2012 Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Vereniging van Nederlandse Gemeenten T.a.v. A. Jorritsma-Lebbink Postbus 30435 2500 GK Den Haag O Nummer:

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Commissiebrief beleidsreactie op SCP rapport commissiebrief reactie op SCP Rapport Werk en Mantelzorg

Datum 1 april 2019 Betreft Commissiebrief beleidsreactie op SCP rapport commissiebrief reactie op SCP Rapport Werk en Mantelzorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017.

STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017. STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017. Inhoudsopgave: Inleiding blz. 2 Bestuur. blz. 3 Werkgroep achterban. blz. 4 Werkgroep jonge en werkende mantelzorgers

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over:

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over: Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Wethouder. Aan de leden van de gemeenteraad. Motie jonge mantelzorgers. Geachte leden van de gemeenteraad,

Wethouder. Aan de leden van de gemeenteraad. Motie jonge mantelzorgers. Geachte leden van de gemeenteraad, Wethouder Uw contact T (020) 540 4911 F (020) 540 45 59 gemeente@amstelveen.nl Aan de leden van de gemeenteraad Disclaimer: deze brief is ongetekend op persportal geplaatst. Aan deze versie kunnen geen

Nadere informatie

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Tijdens de raadsvergadering op 30 oktober 2003 heeft de raad de motie 6.8 (Van Lente, De Jong, en Van der Zalm) aangenomen:

Tijdens de raadsvergadering op 30 oktober 2003 heeft de raad de motie 6.8 (Van Lente, De Jong, en Van der Zalm) aangenomen: Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2004.062 - BOW/2003.1571 RIS115222_06-apr-2004 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 januari 2012 Onderwerp: Advies betreffende evaluatie Seniorenraad 2009-2011 nota Seniorenbeleid 2012

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112 Beleid mantelzorg Herzieningsdatum 031112 Mantelzorgbeleid Cederhof Mantelzorg kan worden gedefinieerd als de extra zorg en begeleiding die mensen, vrijwillig, langdurig en onbetaald, verlenen aan personen

Nadere informatie

*U * *U *

*U * *U * *U14.03059* *U14.03059* Aan de leden van de Commissie Samenleving Afdeling Economische & Maatschappelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Margot Verhagen Telefoon 14

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Nadere informatie

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag De voorzitter van de Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2012.88 RIS 247391 Doorkiesnummer 070-353

Nadere informatie

Mantelzorg waardering en ondersteuning

Mantelzorg waardering en ondersteuning 6 juli 2017 Mantelzorg waardering en ondersteuning Betreft: kadernota 2017-2021 Beste leden van de gemeenteraad, burgemeester, wethouder en andere aanwezigen, Vanavond wordt de kadernota 2017-2021 van

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.225 RIS 288903. 24 november 2015. Verdringing en werken zonder loon

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.225 RIS 288903. 24 november 2015. Verdringing en werken zonder loon Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van

Nadere informatie

Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie RIS091969_05-12-2001 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden van de commissie Welzijn,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

Onderwerp oprichten stedelijke stichting brede buurtschool

Onderwerp oprichten stedelijke stichting brede buurtschool Gemeente Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2011.250 - BOW/2011.663 RIS 181735 Doorkiesnummer 070-353 33 51 E-mailadres Onderwerp oprichten stedelijke stichting brede buurtschool

Nadere informatie

Genodigden van diverse instellingen en organisaties in de zorg

Genodigden van diverse instellingen en organisaties in de zorg verslag Onderwerp: Manifestatie Mantelzorg Datum: 10 oktober 2007 Aanwezig: Genodigden van diverse instellingen en organisaties in de zorg WELKOM Eelco Koolhaas van Beleidstheater heet alle aanwezigen

Nadere informatie

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan 27-4-2011 GESCAND OP 2 7 APR, 2011 Zant, Tim j. Page 1 of 3 Van: Ellen Bartels [e.bartels@mezzo.nl] j Gemeente Oostzaan Verzonden: dinsdag 26 april 2011 16:07 " ~" ~~" CC- Hanneke VenA/eij; Karin Verbeek;

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten. Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier

Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten. Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Beleidskader Niveau 1 Ondersteuning vanuit de samenleving...

Nadere informatie

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Inleiding De gemeente Harlingen wil passende ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Inzicht in de belasting en ondersteuningsbehoeften van deze doelgroep

Nadere informatie

Besteding mantelzorgcomplimentgelden De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

Besteding mantelzorgcomplimentgelden De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Besteding mantelzorgcomplimentgelden 2018 J.Y. Bruining De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 62 68 1 6675440 - Geachte heer, mevrouw, Volgens het rapport van het Sociaal

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Mantelzorg Adviesraad Zwolle

Jaarverslag 2011. Mantelzorg Adviesraad Zwolle Jaarverslag 2011 Mantelzorg Adviesraad Zwolle Inhoud 1. Voorwoord 2 2. De Mantelzorg Adviesraad 2 3. PR en communicatie 3 4. Activiteiten 3 5. Advisering 3 6. Deskundigheidsbevordering 3 7. Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Offerte Mantelzorg in Beeld Fase 2 en fase 3.

Offerte Mantelzorg in Beeld Fase 2 en fase 3. Offerte Mantelzorg in Beeld Fase 2 en fase 3. Offerte is gebaseerd op de Opdrachtformulering Mantelzorgers in Beeld April 2013 opgesteld door de Gemeente Aa en Hunze Offerte mantelzorg in Beeld fase 2

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 oktober 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 oktober 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

beantwoording technische vragen

beantwoording technische vragen Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders beantwoording technische vragen onderwerp technische vragen Joke van Boxtel/ Progressief Nieuwkoop en Pien Schrama/ MiddenPartij Nieuwkoop Datum

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van

Nadere informatie

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 1 Wat is Mezzo? Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Visie: Wij maken het mogelijk dat mensen op eigen wijze voor elkaar

Nadere informatie

Geachte voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap,

Geachte voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap, Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid In opdracht van VNG Datum: 16-6-2015 Team Kennisnetwerk Wmo RadarAdvies Veemarkt 83, 1019 DB Amsterdam T (020) 463 50 50 www.radaradvies.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg. 28 september 2004. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg. 28 september 2004. Geachte voorzitter, Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie RIS120386_01-OKT-2004 mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Welzijn,

Nadere informatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport. Onderwerp Kwaliteitsimpuls Haagse ouderenzorg

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport. Onderwerp Kwaliteitsimpuls Haagse ouderenzorg Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport drs. K.P. Klein Gemeente Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BOW/2012.156 RIS 247841 Doorkiesnummer 070-353

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Bijlage(n) Samenvatting

Bezoekadres Kenmerk Bijlage(n) Samenvatting > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Geachte voorzitter, Onderzoek cliëntervaring regio Haaglanden en Den Haag

Geachte voorzitter, Onderzoek cliëntervaring regio Haaglanden en Den Haag Typ teksttyp teksttyp tekst Saskia Bruines Wethouder van Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs, 060 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Samenleving

Nadere informatie

Project. Verantwoording 2017 ABBA/VL/9042

Project. Verantwoording 2017 ABBA/VL/9042 Project Verantwoording 2017 ABBA/VL/9042 1 Inleiding De gemeente Den Haag heeft mantelzorg(ondersteuning) al jarenlang hoog op de agenda staan en ondersteunt sinds medio 2012 het project Taskforce Mantelzorg

Nadere informatie

ONDERWERP DATUM BIJLAGEN. Reactie op advies nr.4 10 november 2016 Verzonden: 10 november 2016 BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER ONZE REFERENTIE

ONDERWERP DATUM BIJLAGEN. Reactie op advies nr.4 10 november 2016 Verzonden: 10 november 2016 BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER ONZE REFERENTIE > RETOURADRES Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht Secretariaat ASD-Maastricht P/a Weth. Vrankenstraat E 10 6227 CG MAASTRICHT BEZOEKADRES Mosae Forum 10 6211 DW Maastricht POSTADRES Postbus 1992 6201 BZ Maastricht

Nadere informatie

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Pluk en plant Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Datum: 20 juni 2012 Tijd: 9.00-13.30 uur Plaats: Huis der Provincie, Arnhem Komt u met ons de oogst

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Gemeente Emmen ^^Q^ku 8 APR >? "2

Gemeente Emmen ^^Q^ku 8 APR >? 2 ^npufi?? Geadresseerde Gemeente Emmen ^^Q^ku 8 APR -2009 3>? "2 HET STEUNPUNT IS ER VOOR U MAAK ER GEBRUIK VAN Drenthe Het Haagje 131 7902 LE Hoogeveen Telefoon (0522) 27 39 25 Internet www.mantelzorg.info

Nadere informatie

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 2 Casemanager 2 Praktische zorgverlening 2 CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) 3 WMO 3 Psychosociale hulpverlening

Nadere informatie

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw,

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw, De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 I~~ Cj Contactpersoon Martijn van der Linden,

Nadere informatie

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos Bijlage 2 Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos A1 Uitbrengen jaarkrant A2 Advertentie huis aan huis bladen A3 Consultatie B1 Brochures

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Reactie Adviesraad Wmo project mantelzorg

Reactie Adviesraad Wmo project mantelzorg 1 Collegenota adviesraad wmo project mantelzorg Aan burgemeester en wethouders Zaaknummer 181127 Portefeuillehouder(s) Leisink Cluster SBR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 19-09-2017

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.1 RIS 280860 SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - het concept Buurthuis

Nadere informatie

Opstellen beleid mantelzorgwaardering. Een handreiking voor gemeenten

Opstellen beleid mantelzorgwaardering. Een handreiking voor gemeenten Opstellen beleid mantelzorgwaardering Een handreiking voor gemeenten Mantelzorgwaardering biedt gemeenten kansen Mantelzorgwaardering biedt u de kans om mantel- zorgers te vinden en om de belangrijke bijdrage

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 3 van de Aanbestedingsrichtlijn van de gemeente Den Haag,

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 3 van de Aanbestedingsrichtlijn van de gemeente Den Haag, RIS116036_07-MEI-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2004.580 RIS 116036 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 3 van de Aanbestedingsrichtlijn van de gemeente Den Haag, Besluit:

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt:

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt: Gemeente Amsterdam Wethouder E. van der Burg Postbus 202 1000 AE AMSTERDAM Amsterdam, 22 januari 2015 Betreft: Evaluatie Wijkzorgteams Geachte heer Van der Burg, De Stedelijke Wmo-Adviesraad is een aantal

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Informele zorg invullen met bijstandsgerechtigden kan dat?

Informele zorg invullen met bijstandsgerechtigden kan dat? Informele zorg invullen met bijstandsgerechtigden kan dat? Project vrijwillige respijtzorg Spijkenisse 2010 2012 Waarom is gekozen voor dit concept? Vanwege prestatieveld 4 in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Onderwerp Regie in verslavingszorg

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Onderwerp Regie in verslavingszorg Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de gevolgen van extramuralisering voor zorgaanbieders (2013Z05339).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de gevolgen van extramuralisering voor zorgaanbieders (2013Z05339). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter, Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag De voorzitter van de Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BOW/2013.82 RIS 257020 Doorkiesnummer

Nadere informatie

MANAGEMENTSAMENVATTING MANTELZORG & VRIJWILLIGERS GEMEENTE HOUTEN

MANAGEMENTSAMENVATTING MANTELZORG & VRIJWILLIGERS GEMEENTE HOUTEN MANAGEMENTSAMENVATTING MANTELZORG & VRIJWILLIGERS GEMEENTE HOUTEN Gemeente Houten heeft in 2007 samen met 32 2 andere gemeenten deelgenomen aan de module Mantelzorg en Vrijwilligers van de benchmark Wmo.

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over vrijwilligers en zorg op ander adres ( ).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over vrijwilligers en zorg op ander adres ( ). Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DLZ-K-U-2852102

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Inleiding. Definitie

Mantelzorgbeleid. Inleiding. Definitie Mantelzorgbeleid Inleiding Een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van SigmaZorg draagt bij aan het leveren van kwalitatief verantwoorde zorg. Kwaliteit van leven wordt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 538 Zorg en maatschappelijke ondersteuning Nr. 261 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015 Kennisplatform Mantelzorg West Friesland Een netwerkorganisatie van gemeenten, zorgaanbieders, hulverlenende instellingen en belangenbehartigers van mantelzorgers Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Nadere informatie

Transfer ZORG NA OPNAME

Transfer ZORG NA OPNAME Transfer ZORG NA OPNAME Transfer Zorg na opname Het is mogelijk dat u na opname nog zorg nodig heeft. Deze zorg wordt geregeld via Transfer. Transfer bestaat uit een Transferverpleegkundige en transfermedewerker.

Nadere informatie

Notitie basisfuncties vrijwilligerswerk en mantelzorg. Gemeente Voorst, vakgroep Zorg, februari 2011 (2011-10958)

Notitie basisfuncties vrijwilligerswerk en mantelzorg. Gemeente Voorst, vakgroep Zorg, februari 2011 (2011-10958) Notitie basisfuncties vrijwilligerswerk en mantelzorg Gemeente Voorst, vakgroep Zorg, februari 2011 (2011-10958) INHOUD Blz. Inleiding 3 Wat is vrijwilligerswerk en wat is mantelzorg? 3 Gemeente Voorst

Nadere informatie

Beleid samenwerking met en ondersteuning van mantelzorg in de intramurale locaties van Amstelring

Beleid samenwerking met en ondersteuning van mantelzorg in de intramurale locaties van Amstelring Beleid samenwerking met en ondersteuning van mantelzorg in de intramurale locaties van Amstelring Mantelzorgbeleid Intramuraal Amstelring 2013 1 Inleiding Mantelzorg staat in de belangstelling. Het ontwikkelen

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Agendapunt: 10 B Sliedrecht, 17 maart 2009

Agendapunt: 10 B Sliedrecht, 17 maart 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 10 B Sliedrecht, 17 maart 2009 Onderwerp: Beleidsplan Mantelzorgondersteuning in Sliedrecht, 2009-2012 Samenvatting: Aanleiding Met de komst

Nadere informatie

Hll lllllllllllllllllllllllllllllllilllllll /10/2012

Hll lllllllllllllllllllllllllllllllilllllll /10/2012 Beleid Cluster Maatschappij (071)54 54 838 ppaardekoper@leiderdorp.nl Ingekomen: Afdeling ; Kopie ; Cj rif Hll lllllllllllllllllllllllllllllllilllllll 2012.06557 26/10/2012 Gemeente Leiderdorp A Aan de

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2006.059 - DSB/2005.1298 RIS 135841 Doorkiesnummer 070-353 5000/2911 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Nadere informatie

3. aan de wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn machtiging te verlenen om het Mantelzorgakkoord Leiden 2013 te ondertekenen

3. aan de wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn machtiging te verlenen om het Mantelzorgakkoord Leiden 2013 te ondertekenen B en W. 13.0894 d.d. 8-10-2013 Onderwerp Mantelzorgakkoord Leiden 2013 Burgemeester en wethouders besluiten: Behoudens advies van de commissie 1. in te stemmen met het bijgevoegde Mantelzorgakkoord Leiden

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving

Gemeente Den Haag. Aan de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving Wethouder van Verkeer, Binckhorst, Binnenstad en Milieu P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Zorgt u voor uw zoon of dochter? Is uw partner langdurig ziek? Is uw vader of moeder (ineens) hulpbehoevend? Dat heeft ook voor

Nadere informatie

Datum 22 november 2016 Betreft Beantwoording schriftelijke Kamervragen van de leden Tanamal en Asante (beide PvdA) over mantelzorgende studenten

Datum 22 november 2016 Betreft Beantwoording schriftelijke Kamervragen van de leden Tanamal en Asante (beide PvdA) over mantelzorgende studenten > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1 MANTELZORGBELEID Mantelzorgbeleid Pagina 1 Werkgroep Mantelzorg April 2017 Inhoud MANTELZORGBELEID...1 Inleiding...3 1. Wat is mantelzorg...4 3. Uitwerking beleidsuitgangspunten...7 Communicatie en informatie...7

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Inleiding. Definitie. Doel. Beleid

Mantelzorgbeleid. Inleiding. Definitie. Doel. Beleid Mantelzorgbeleid Inleiding Een goede relatie tussen de zorgvrager, de mantelzorger en de medewerker(s) van Vlindervrije Zorg draagt bij aan het leveren van kwalitatief verantwoorde zorg. Kwaliteit van

Nadere informatie