4/08. Wonen in de omgeving. nr driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4/08. Wonen in de omgeving. nr 125 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling"

Transcriptie

1 BOUWEN MET BAKSTEEN 4/08 Wonen in de omgeving nr driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

2 Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor meer informatie, aarzel niet ons te contacteren. Abonnement: Catherine Bral Redactie: Laurie Dufourni Verantwoordelijke uitgever: Jozef Van Den Bossche Adres: Kartuizersstraat, 19 bus Brussel tel. (02) ~ fax (02) Druk: inhoud Wonen in de omgeving... 1 Woning te Embourg Atelier d Architecture Grondal & associés... 2 Woning en praktijkruimte in Oudenburg ampe.trybou architecten... 4 Appartementen te Heist-op-den-Berg M-ar-S architecten: Stephan Van Wassenhove en Myriam Vangenechten... 6 Woningen te Hilversum, Nederland Kingma Roorda architecten Techniek KOUDEBRUGGEN: Ook baksteen biedt een oplossing!!

3 Wonen in de omgeving Foto: Studio Claerhout Beginnen aan een project is starten vanaf nul... niet echt! Natuurlijk vormt het bouwprogramma een basis maar nog belangrijker is de directe omgeving die ons inspireert. Of het nu is om te genieten van een uitzonderlijk zicht of om het gebouw te laten samensmelten met het landschap, baksteenarchitectuur legt al zijn troeven op tafel om nieuwe oplossingen te kunnen voorstellen... De projecten die door Bouwen met Baksteen werden uitgekozen zullen u laten proeven van de sfeer en de context waarin ze zijn ontstaan.

4 2 BOUWEN MET BAKSTEEN Woning te Embourg Atelier d Architecture Grondal & associés Foto s: Serge Brison De plaats zelf is vol van emoties. Het is dus niet meer dan normaal dat men valt voor haar charme! We hebben dan ook geen andere keuze dan een project te ontwerpen dat van hetzelfde niveau is als de magische plaats zelf. Welke stille dromer heeft het lef om een project te ontwerpen op dit steile terrein langsheen de rand van de klif? De opdrachtgever heeft in het architectuuratelier Grondal een zelfde aanvoelen van de uitzonderlijke eigenschappen teruggevonden als degene die men aan dit project moet toekennen.

5 BOUWEN MET BAKSTEEN 3 Het terrein biedt een fantastisch zicht op de vallei. De grote ramen bieden aan de achterkant een uitzonderlijk panorama! Aan de voorkant daarentegen is het veeleer het introverte karakter dat men wil benadrukken. Maar het terrein zelf wordt ook gekenmerkt door een vrij wild en onaangetast karakter. De architectuur van het huis laat er zich goed door inspireren. Men past zich aan de helling van het terrein aan, zonder de hoogteverschillen per se te willen afvlakken. Het wilde karakter van de plaats wordt nog wat bijgekleurd door het metselwerk met dunne voegen en het ruwe uitzicht. De keuze voor een baksteen met dezelfde kleur als die van de natuursteen versterkt trouwens de binding met het terrein. Reeds bij de constructie van deze woning werd goed nagedacht over hoe de benedenruimte ook kon worden veranderd van kinderkamers naar een autonoom appartement. Het resultaat is van hetzelfde niveau als het terrein... een gebouw volledig opgenomen door de klif waarop het werd ingeplant.

6 4 BOUWEN MET BAKSTEEN Woning en praktijkruimte in Oudenburg ampe.trybou architecten Foto s: Studio Claerhout Mensen wenden zich soms af van de moeilijkheden die ze ondervinden op een terrein, maar dit is niet het geval bij Frederiek Ampe en Lies Trybou, twee jonge architecten die gekozen hebben om hun woning en architectuuratelier te bouwen in Oudenburg, langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Leven en werken langs het water... het is daar waar de architecten hun inspiratie uit putten. De omgeving is niet als beperking aanzien; de context wordt hier een echte troef en zorgt voor dat beetje extra van een atypisch leefklimaat. Op dit relatief klein perceel kijkt heden ten dage een hoge en nauwe constructie, gebouwd op de volledige breedte van het terrein, uit op het kanaal... Haar volumetrie en shed-dak doen denken aan een bepaald soort industriële architectuur. De gebruikte materialen illustreren heel goed de intentie van de ontwerpers om het gebouw in zijn ruw uiterlijk te laten. Het gebouw is zo ontworpen dat het atelier en de woonst volledig onafhankelijk functioneren. Het atelier bevindt zich op het gelijkvloers aan de kant

7 BOUWEN MET BAKSTEEN 5 van de straat en het kanaal. Het maakt het architectenbureau duidelijk aanwezig in het straatbeeld. De woonst zelf bevindt zich op de eerste en tweede verdieping. Daardoor krijgen de bewoners ook een beter zicht op het kanaal en hebben ze minder last van het lawaai van het verkeer op de straat. De uitsprong van het raam accentueert de relatie tussen het interieur van de woonst en het leven langs het water... Toch wensten de architecten een rechtstreekse verbinding met de tuin vanuit zowel de keuken, als de eetkamer. Dit heeft geleid tot het aanleggen van een aangename, hellende tuin. Door het creëren van openingen in deze volumetrie komen twee sferen met elkaar in aanraking: de drukte van de straat en de stilte van de tuin. Aan de éne kant hebben we een doorrit onder het gebouw die toegang verschaft tot een parkeerzone die zich aan de achterkant bevindt. Aan de andere kant bevindt zich een overdekt terras. De muren in zwarte baksteen dienen als bufferzone tussen de twee sferen.

8 6 BOUWEN MET BAKSTEEN Markant kopgebouw te Heist-op-den-Berg M-ar-S architecten: Stephan Van Wassenhove en Myriam Vangenechten Foto s: Studio Claerhout Dit kopgebouw, gelegen op korte afstand van het stadscentrum, geniet van een ideale situatie. Hoewel het complex in de nabijheid ligt van winkels, blijft het toch gespaard van de drukte van de stad dankzij een bebost park. Het complex bestaat uit 5 commerciële ruimtes, negen appartementen en een woning, die de verbinding maakt met de typologie van de straat. De architecten hebben voordeel gehaald uit de aanwezigheid van het park door het hoofdgebouw in een groene omgeving in te planten. Bedoeling hiervan was een maximaal bewaren van de groenbeleving. Alle appartementen bezitten zuid geöriënteerde terrassen, die uitkijken op het park De context had een grote invloed op de architectuur van het project. De architecten wilden immers een knipoog geven naar de transparantie en het gefilterde beeld, dat men heeft vanaf de stad doorheen de bomen van het park. De draagstructuur, opgebouwd als een betonnen portiekenstructuur en bepaald door de geleding van de woningen, is in een slanke vormgeving gegoten.

9 BOUWEN MET BAKSTEEN 7 De massiviteit van het invulmetselwerk op de verdiepingen staat in contrast met deze slanke betonstructuur en de transparante beglazingen van het gelijkvloers en de glazen borstweringen van de verdieping. Zoals de beglaasde delen staan voor het semi-publieke van het gebouw, symboliseert het parement de privacy van de appartementen. De kleurtinten van de materialen - bruine baksteen en gekleurde groene beglazing - harmoniëren eveneens er goed met de kleurtinten van de omgeving. De relatie tussen het gebouw en zijn directe omgeving kenmerkt zich verder ook door de wandeling vanaf het park of de straat. De wandeling loopt door- heen het gelijkvloers en loopt verder tot aan de individuele toegangsdeuren van de appartementen op de eerste verdieping. De achterliggende open ruimte geeft aanleiding tot een semi-publieke binnentuin, welke een mogelij ke ontmoetingsplaats vormt voor de bewoners en op termijn kan uitgebreid worden bij de verdere aanleg van het achterliggend binnengebied.

10 8 BOUWEN MET BAKSTEEN Woningen te Hilversum, Nederland Kingma Roorda architecten Het Ooievaarplein vormt het sluitstuk van Dudok Revisited, de projectnaam van de herstructurering van de wijk Liebergen in Hilversum. Maar is hierin tegelijkertijd een buitenbeentje. Dit meest zuidelijke deel van de wijk Liebergen lijdt aan een typische naoorlogse schraalheid. Daarom hier geen vervangende restauratie van de woonblokken van W.M. Dudok, die op deze plek gestaan hebben. Het project verrijkt de omgeving met nieuwe kwaliteiten en een nieuwe samenhang. Enkele wezenlijke ingrediënten van dit nieuwe geheel zijn overigens wel typisch Hilversums. De stedelijke ruimte, de bekleding van die ruimte en het uitstralende effect zijn hier primair. De woningen zelf zijn licht, ruim en stedelijk, zonder voortuinen. Het Ooievaarplein is bestemd voor spelende kinderen en voetgangers. In het project versmelten eengezinswoningen en portiekwoningen tot één ongedeelde architectuur. De drie nieuwe gebouwen met platte daken zijn opgebouwd uit een tweelaags en een vierlaags deel.

11 BOUWEN MET BAKSTEEN 9 Kleur en detail leggen een relatie met het vooroorlogse, noordelijke deel van Liebergen. De gevels zijn bekleed met baksteen, en uitgevoerd in haut-reliëf, daar waar de gebouwen elkaar naderen, als waren het tandwielen. De stenen zijn verlijmd om de warme kleur van de steen tot zijn recht te laten komen.

12 10 BOUWEN MET BAKSTEEN TECHNIek KOUDEBRUGGEN: Ook baksteen biedt een oplossing!! Met koudebrugwerking wordt een zone in het gebouw bedoeld waar de isolatie doorbroken wordt door materialen die de warmte goed geleiden en bijgevolg een thermische brug vormen tussen binnen- en buitenomgeving. Het gevolg is een verlies aan warmte, maar ook een kouder wandoppervlak binnen de vertrekken. Wanneer de temperatuur van dit wandoppervlak voldoende laag is, treedt hier oppervlaktecondensatie of schimmelvorming en dus schade op. Deze twee effecten van koudebruggen kunnen berekend worden met behulp van softwarepakketten, vb. Bisco en Trisco. Dergelijke software kan de berekening van warmtestromen en temperatuursverlopen simuleren. Op deze manier kan voor verschillende details zowel warmteverlies als het risico op oppervlaktecondensatie nagegaan worden. Deze twee gevolgen van koudebruggen kunnen elk gekarakteriseerd worden door een parameter, namelijk de psiwaarde ψ (lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt) en de temperatuurfactor f. De psi-waarde geeft de invloed weer van twee-dimensionaal warmtetransport. Deze waarde geeft aan hoe groot het extra warmteverlies is per lopende meter detail en per graad temperatuurverschil in vergelijking met een één-dimensionale referentie zoals we gewoonlijk de U-waarde van een bouwdeel berekenen. De temperatuurfactor is een indicator voor de laagste binnenoppervlaktetemperatuur θ si ter plaatse van een detail. θ si θ e f = θi θ e In feite is deze parameter een dimensieloze temperatuur die de binnenoppervlaktetemperatuur onafhankelijk van exacte randvoorwaarden beschrijft. De parameter heeft een waarde tussen 0 en 1. Bij een te lage binnenoppervlaktetemperatuur is het mogelijk dat oppervlaktecondensatie of schimmelvorming optreedt. Voor alle details kan met de software een bijhorende ψ -waarde en temperatuurfactor berekend worden. Wanneer deze parameters voldoen aan opgelegde randvoorwaarden zullen beide negatieve gevolgen niet optreden. De opgelegde randvoorwaarden aan de parameter ψ e (indien men uitgaat van buitenafmetingen) zijn de volgende (zie tabel hieronder): Deze waarden voor de parameter ψ e zijn nog niet opgenomen in een norm, maar zijn richtwaarden. Schimmelvorming aan het binnenoppervlak kan reeds optreden bij een relatieve vochtigheid van 80%. Deze eis wordt vertaald naar een eis voor de temperatuurfactor die op een constructie-oppervlak mag optreden. De technische voorlichtingen van het WTCB leggen vast dat in België de dimensieloze Knooppunt aan uitwendige hoeken Knooppunt aan inwendige hoeken Balkons Knooppunten aan ramen Structurele verbindingen ψ e < 0.00 W/mK ψ e < 0.15 W/mK ψ e < 0.10 W/mK ψ e < 0.10 W/mK ψ e < 0.05 W/mK

13 BOUWEN MET BAKSTEEN 11 minimumtemperatuursfactor op elk punt van het binnenoppervlak groter moet zijn dan 0.7. Eigenlijk zou deze randvoorwaarde beter aangepast worden aan de functie van het gebouw. De functie van een gebouw bepaalt immers in belangrijke mate de gebruikspatronen en activiteiten in een gebouw, dus ook vochtproductie- en ventilatiebalans. Een eerste aanzet hiertoe werd reeds gegeven door het koppelen van de temperatuurfactor aan de binnenklimaatklassen. Een voorbeeld van een koudebrugarm detail is de aansluiting van een spouwmuur aan de fundering. Het is niet nodig om speciale producten te gebruiken om een koudebrugarm detail te ontwerpen. Een goede detaillering met baksteen geeft voor dit detail een ψ e = W/mK en een temperatuurfactor groter dan Deze waarden van de twee parameters voldoen zeker aan de opgelegde randvoorwaarden, zodat noch oppervlaktecondensatie, noch schimmelvorming zal optreden. Een dergelijk detail kan ook koudebrugarm gedetailleerd worden door het gebruik van het materiaal perinsul. Deze manier van detaileren biedt eveneens een zeer goede koudebrugarme oplossing, maar het materiaal heeft volgens de technische fiche een draagvermogen van 4.5kg/cm². En zoals iedereen weet: de zwakste schakel bepaalt de sterkte van de ketting. Waarom de structuur verzwakken als keramiek eveneens een oplossing aanbiedt? Figuur 1: Aansluiting van een spouwmuur met een fundering op volle grond

14 belgische dakpan- en baksteenfabrikanten Bakstenen voor gewoon metselwerk: V : volle baksteen voor gewoon metselwerk P : geperforeerde baksteen voor gewoon metselwerk L : geperforeerde baksteen met lichte scherf Bakstenen voor gevelmetselwerk S : strengpersgevelsteen ( machinale gevelsteen) H : handvorm en vormbakperssteen K : klampsteen A : andere soorten (traditionele en rustieke gevelstenen zoals veldovensteen, baksteen op basis van leisteen, enz.) Andere producten: W : welfsels D : dakpannen en muurdeksels T : Boomse kerktegels, ongeglazuurde tegels O : straatklinkers Voor details over het productiegamma van elke fabriek, kan men zich best rechtstreeks tot de bedrijven wenden. De lijst is samengesteld op basis van de ledenlijsten van de B.B.F. Vele producenten verkopen hun producten al dan niet exclusief, via een afzonderlijke verkoopsorgani satie. In de gevallen waar dit nuttig lijkt, is de naam tussen haakjes bijgevoegd. Oost-Vlaanderen Kleiprodukten HOVE bvba Lindendreef Ninove Tel. (054) Fax (054) (V-H-A) Steenfabriek VANDE MOORTEL nv Scheldekant Oudenaarde Tel. (055) Fax (055) (H-O) SVK nv Aerschotstraat 114, 9100 Sint-Niklaas Tel. (03) Fax (03) (V-P-L-S-H-W) Wienerberger nv - Syndikaat Machiensteen II nv (divisie STEENDORP) Kapelstraat 112a 9140 Steendorp (V-P-L) West-Vlaanderen Wienerberger nv - Steenbakkerij EGEM nv Brugsesteenweg Egem (Pittem) Tel. (051) Fax (051) (V-P-L-S) Wienerberger nv - Desimpel KORTEMARK Industries nv Hoogledestraat 92, 8610 Kortemark Tel. (051) Fax (051) (V-P-L-S-H) Wienerberger nv - Terca ZONNEBEKE nv Ieperstraat Zonnebeke Tel. (051) Fax (051) (V-P-S) Steenbakkerij DE KEIGNAERT nv Stationsstraat 30, 8460 Oudenburg Tel. (059) Fax (059) (V-S-H) Steenbakkerij DUMOULIN nv Rollegembosstraat Ledegem Tel. (056) Fax (056) (V-P) WIENERBERGER nv Terca, Desimpel, Porotherm, Koramic Kapel ter Bede Kortrijk Tel. (056) Fax (056) (V-P-L-S-H-A-O) Limburg Steenfabriek HEYLEN nv 2de Carabinierslaan Veldwezelt-Lanaken Tel. (089) Fax (089) Steenfabriek NELISSEN - HAESEN nv Kiezelweg Veldwezelt Tel. (012) Fax (012) SCHOUTERDEN Venlosesteenweg Maaseik Tel. (089) Fax (089) (H-A) Steenfabrieken VANDERSANDEN nv Riemstersteenweg Spouwen Tel. (089) Fax (089) Steenfabriek VANDERSANDEN nv Nijverheidslaan Lanklaar Tel. (089) Fax (089) TESSENDERLO Havenlaan Tessenderlo Tel. (013) Fax (013) (P-L) Antwerpen Wienerberger nv - Porotherm Wall Systems nv (divisie NIEL) Landbouwstraat Niel Tel. (03) Fax (03) Wienerberger nv - Syndikaat Machiensteen II nv (divisie RUMST) Nieuwstraat Rumst Tel. (03) Fax (03) (V-P-L-S) Swenden Nieuwstraat Rumst Tel. (03) Fax (03) DESTA nv Heerle Minderhout (Hoogstraten) Tel. (03) Fax (03) (S-O) Steenbakkerij FLOREN nv Vaartkant Rechts St.-Lenaarts Tel. (03) Fax (03) (V-S) NOVA Steenbakkersdam Beerse Tel. (014) Fax (014) (V-P-L-S) SAS Sint Jozefslei Rijkevorsel Tel. (014) Fax (014) (H-A) BEERSE Absheide Beerse Tel. (014) Fax (014) QUIRIJNEN Sint Jobbaan Westmalle Tel. (03) Fax (03) (V-S-H-A) Brabant Steenfabrieken VANDERSANDEN nv Kortenbos Hekelgem Tel. (053) Fax (053) Henegouwen PERUWELZ Rue de l Europe, Péruwelz Tel. (069) Fax (069) Briqueterie de PLOEGSTEERT sa 'Barry' Chaussée de Bruxelles Barry Tel. (056) Fax (056) (S) GHLIN Route de Wallonie Ghlin Tel. (065) Fax (065) (V-S-O) WARNETON Chaussée du Pont Rouge Warneton (Comines) Tel. (056) Fax (056) Briqueterie de PLOEGSTEERT sa Touquetstraat Ploegsteert Tel. (056) Fax (056) (P-L-W) Namen Wienerberger nv - Porotherm Wall Systems nv (divisie WANLIN) Route de Beauraing Wanlin Tel. (082) Fax (082) (S-A-O)

15 belgische dakpan- en baksteenfabrikanten Bakstenen voor gewoon metselwerk: V : volle baksteen voor gewoon metselwerk P : geperforeerde baksteen voor gewoon metselwerk L : geperforeerde baksteen met lichte scherf Bakstenen voor gevelmetselwerk S : strengpersgevelsteen ( machinale gevelsteen) H : handvorm en vormbakperssteen K : klampsteen A : andere soorten (traditionele en rustieke gevelstenen zoals veldovensteen, baksteen op basis van leisteen, enz.) Andere producten: W : welfsels D : dakpannen en muurdeksels T : Boomse kerktegels, ongeglazuurde tegels O : straatklinkers Voor details over het productiegamma van elke fabriek, kan men zich best rechtstreeks tot de bedrijven wenden. De lijst is samengesteld op basis van de ledenlijsten van de B.B.F. Vele producenten verkopen hun producten al dan niet exclusief, via een afzonderlijke verkoopsorgani satie. In de gevallen waar dit nuttig lijkt, is de naam tussen haakjes bijgevoegd. Oost-Vlaanderen Kleiprodukten HOVE bvba Lindendreef Ninove Tel. (054) Fax (054) (V-H-A) Steenfabriek VANDE MOORTEL nv Scheldekant Oudenaarde Tel. (055) Fax (055) (H-O) SVK nv Aerschotstraat 114, 9100 Sint-Niklaas Tel. (03) Fax (03) (V-P-L-S-H-W) Wienerberger nv - Syndikaat Machiensteen II nv (divisie STEENDORP) Kapelstraat 112a 9140 Steendorp (V-P-L) West-Vlaanderen Wienerberger nv - Steenbakkerij EGEM nv Brugsesteenweg Egem (Pittem) Tel. (051) Fax (051) (V-P-L-S) Wienerberger nv - Desimpel KORTEMARK Industries nv Hoogledestraat 92, 8610 Kortemark Tel. (051) Fax (051) (V-P-L-S-H) Wienerberger nv - Terca ZONNEBEKE nv Ieperstraat Zonnebeke Tel. (051) Fax (051) (V-P-S) Steenbakkerij DE KEIGNAERT nv Stationsstraat 30, 8460 Oudenburg Tel. (059) Fax (059) (V-S-H) Steenbakkerij DUMOULIN nv Rollegembosstraat Ledegem Tel. (056) Fax (056) (V-P) WIENERBERGER nv Terca, Desimpel, Porotherm, Koramic Kapel ter Bede Kortrijk Tel. (056) Fax (056) (V-P-L-S-H-A-O) Limburg Steenfabriek HEYLEN nv 2de Carabinierslaan Veldwezelt-Lanaken Tel. (089) Fax (089) Steenfabriek NELISSEN - HAESEN nv Kiezelweg Veldwezelt Tel. (012) Fax (012) SCHOUTERDEN Venlosesteenweg Maaseik Tel. (089) Fax (089) (H-A) Steenfabrieken VANDERSANDEN nv Riemstersteenweg Spouwen Tel. (089) Fax (089) Steenfabriek VANDERSANDEN nv Nijverheidslaan Lanklaar Tel. (089) Fax (089) TESSENDERLO Havenlaan Tessenderlo Tel. (013) Fax (013) (P-L) Antwerpen Wienerberger nv - Porotherm Wall Systems nv (divisie NIEL) Landbouwstraat Niel Tel. (03) Fax (03) Wienerberger nv - Syndikaat Machiensteen II nv (divisie RUMST) Nieuwstraat Rumst Tel. (03) Fax (03) (V-P-L-S) Swenden Nieuwstraat Rumst Tel. (03) Fax (03) DESTA nv Heerle Minderhout (Hoogstraten) Tel. (03) Fax (03) (S-O) Steenbakkerij FLOREN nv Vaartkant Rechts St.-Lenaarts Tel. (03) Fax (03) (V-S) NOVA Steenbakkersdam Beerse Tel. (014) Fax (014) (V-P-L-S) SAS Sint Jozefslei Rijkevorsel Tel. (014) Fax (014) (H-A) BEERSE Absheide Beerse Tel. (014) Fax (014) QUIRIJNEN Sint Jobbaan Westmalle Tel. (03) Fax (03) (V-S-H-A) Brabant Steenfabrieken VANDERSANDEN nv Kortenbos Hekelgem Tel. (053) Fax (053) Henegouwen PERUWELZ Rue de l Europe, Péruwelz Tel. (069) Fax (069) Briqueterie de PLOEGSTEERT sa 'Barry' Chaussée de Bruxelles Barry Tel. (056) Fax (056) (S) GHLIN Route de Wallonie Ghlin Tel. (065) Fax (065) (V-S-O) WARNETON Chaussée du Pont Rouge Warneton (Comines) Tel. (056) Fax (056) Briqueterie de PLOEGSTEERT sa Touquetstraat Ploegsteert Tel. (056) Fax (056) (P-L-W) Namen Wienerberger nv - Porotherm Wall Systems nv (divisie WANLIN) Route de Beauraing Wanlin Tel. (082) Fax (082) (S-A-O)

16 Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/07. Rusthuizen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/07. Rusthuizen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 BOUWEN MET BAKSTEEN 3/07 Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 nr 120 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 2/07. Creatief met klei. nr 119 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

BOUWEN MET BAKSTEEN 2/07. Creatief met klei. nr 119 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 2/07 Creatief met klei nr 119 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 1/10. Te bezichtigen in Brussel

Bouwen met baksteen 1/10. Te bezichtigen in Brussel Bouwen met baksteen 1/10 Te bezichtigen in Brussel nr 130 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

2/09. We breiden uit. nr 127 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

2/09. We breiden uit. nr 127 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 2/09 We breiden uit nr 127 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2012. Baksteen en verscheidenheid

Bouwen met baksteen 3/2012. Baksteen en verscheidenheid Bouwen met baksteen 3/2012 Baksteen en verscheidenheid nr 139 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/10. Baksteen in alle eenvoud. 093857_OM_NL_1_4_ioIC - 15-SEP-10-15:01:00 - pagar@lannooprint

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/10. Baksteen in alle eenvoud. 093857_OM_NL_1_4_ioIC - 15-SEP-10-15:01:00 - pagar@lannooprint BOUWEN MET BAKSTEEN 3/10 Baksteen in alle eenvoud nr 132 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling 093857_OM_NL_1_4_ioIC - 15-SEP-10-15:01:00

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/10 Schoolgebouwen nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 4/2013. Bouwen met het verleden

Bouwen met Baksteen 4/2013. Bouwen met het verleden Bouwen met Baksteen 4/2013 Bouwen met het verleden nr 144 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/2012. Verankering. nr 138 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/2012. Verankering. nr 138 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/2012 Verankering nr 138 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 1/2012. nr 137 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met Baksteen 1/2012. nr 137 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen 1/2012 Variaties op het thema half open bebouwing nr 137 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 4/2014. Bruggen bouwen

BOUWEN MET BAKSTEEN 4/2014. Bruggen bouwen 4/2014 Bruggen bouwen nr 148 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie.

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 2/2013. Architecturaal design

Bouwen met Baksteen 2/2013. Architecturaal design Bouwen met Baksteen 2/2013 Architecturaal design nr 142 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 1/2013. Wanneer baksteen een verhaal vertelt...

Bouwen met baksteen 1/2013. Wanneer baksteen een verhaal vertelt... Bouwen met baksteen 1/2013 Wanneer baksteen een verhaal vertelt... nr 141 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2013. Appartementsgebouwen

Bouwen met baksteen 3/2013. Appartementsgebouwen Bouwen met baksteen 3/2013 Appartementsgebouwen nr 143 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

3/08. Volumes en texturen. nr 124 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

3/08. Volumes en texturen. nr 124 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 3/08 Volumes en texturen nr 124 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 1/2011. Hoekgebouwen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81

Bouwen met Baksteen 1/2011. Hoekgebouwen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 Bouwen met Baksteen 1/2011 Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 Hoekgebouwen nr 133 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Combineren van materialen. nr 101 - april-mei-juni 2/02

BOUWEN BOUWEN. Combineren van materialen. nr 101 - april-mei-juni 2/02 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 101 - april-mei-juni 2/02 Combineren van materialen BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor meer informatie, aarzel

Nadere informatie

1/09. Baksteen... tot uw dienst! nr 126 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

1/09. Baksteen... tot uw dienst! nr 126 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 1/09 Baksteen... tot uw dienst! nr 126 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

BAKSTEEN... DE KEUZE VOOR DUURZAAM BOUWEN!

BAKSTEEN... DE KEUZE VOOR DUURZAAM BOUWEN! BAKSTEEN... DE KEUZE VOOR DUURZAAM BOUWEN! Belgische Baksteenfederatie www.baksteen.be Baksteen de keuze voor duurzaam bouwen! In een tijdperk waarin duurzaam bouwen een ware uitdaging is geworden voor

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/09. Invularchitectuur

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/09. Invularchitectuur BOUWEN MET BAKSTEEN 3/09 Invularchitectuur nr 128 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

DE BELGISCHE BAKSTEENINDUSTRIE in 2016

DE BELGISCHE BAKSTEENINDUSTRIE in 2016 DE BELGISCHE BAKSTEENINDUSTRIE in 2016 BELGISCHE BAKSTEENFEDERATIE vzw WOORD VOORAF In 2016 heeft de economische activiteit in België goed stand gehouden ondanks de terroristische aanslagen en de groeiende

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Invoegarchitectuur. nr 104 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/03

BOUWEN BOUWEN. Invoegarchitectuur. nr 104 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/03 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 104 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/03 Invoegarchitectuur BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/2014. Baksteengebouwen tot uw dienst

Bouwen met baksteen 2/2014. Baksteengebouwen tot uw dienst Bouwen met baksteen 2/2014 Baksteengebouwen tot uw dienst nr 146 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2011. Uitstraling

Bouwen met baksteen 3/2011. Uitstraling Bouwen met baksteen 3/2011 Uitstraling nr 135 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 1/08. Baksteen recreatief

BOUWEN MET BAKSTEEN 1/08. Baksteen recreatief BOUWEN MET BAKSTEEN 1/08 Baksteen recreatief nr 122 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen herovert de stad. nr 108 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/04

BOUWEN BOUWEN. Baksteen herovert de stad. nr 108 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/04 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 108 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/04 Baksteen herovert de stad BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen en eenvoudige uitdrukkingskracht. nr 102 - juli-augustus-september 3/02

BOUWEN BOUWEN. Baksteen en eenvoudige uitdrukkingskracht. nr 102 - juli-augustus-september 3/02 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 102 - juli-augustus-september 3/02 Baksteen en eenvoudige uitdrukkingskracht BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 4/2012. Het harmonieus laten samengaan van energieprestatie en esthetiek

Bouwen met baksteen 4/2012. Het harmonieus laten samengaan van energieprestatie en esthetiek Bouwen met baksteen 4/2012 Het harmonieus laten samengaan van energieprestatie en esthetiek nr 140 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Nummer 100. nr 100 - januari-februari-maart 1/02

BOUWEN BOUWEN. Nummer 100. nr 100 - januari-februari-maart 1/02 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 100 - januari-februari-maart 1/02 Nummer 100 BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor meer informatie, aarzel niet ons

Nadere informatie

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN LAAT DE MUREN SPREKEN

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN LAAT DE MUREN SPREKEN BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEEN LAAT DE MUREN SPREKEN driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 161 1 2018 Inhoud Baksteen laat de muren spreken...

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 1/2014. Gebouwen met karakter

Bouwen met baksteen 1/2014. Gebouwen met karakter Bouwen met baksteen 1/2014 Gebouwen met karakter nr 145 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

IDENTITEIT VAN BAKSTEENGEBOUWEN

IDENTITEIT VAN BAKSTEENGEBOUWEN IDENTITEIT VAN BAKSTEENGEBOUWEN Grote gebouwen maken integraal deel uit van ons leefmilieu! Of het nu gaat om woningen, kantoorgebouwen, handelsruimten, sportcentra, enz., een groot deel van de nieuwe

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/2011. Atypisch. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/2011. Atypisch. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/2011 Atypisch nr 134 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van de

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen nog zo gek niet. nr 112 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653

BOUWEN BOUWEN. Baksteen nog zo gek niet. nr 112 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 112 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 2/05 Baksteen nog zo gek niet BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

BAKSTEEN BOUWEN MET TEXTUREN EN METSELVERBANDEN

BAKSTEEN BOUWEN MET TEXTUREN EN METSELVERBANDEN BOUWEN MET BAKSTEEN TEXTUREN EN METSELVERBANDEN driemaandelijks tijdschrift juli-augustus-september 2016 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2 de afdeling jaargang 46 nr 155 3 2016 Inhoud Texturen en metselverbanden...1

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen in het landschap. nr 105 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/03

BOUWEN BOUWEN. Baksteen in het landschap. nr 105 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/03 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 105 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/03 Baksteen in het landschap BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN VERANKERING IN DE STAD. driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 162

BOUWEN MET BAKSTEEN VERANKERING IN DE STAD. driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 162 BOUWEN MET BAKSTEEN VERANKERING IN DE STAD driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 162 2 2018 Inhoud Verankering in de stad... 1 Wetteren aan de Schelde

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2011. Uitstraling

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2011. Uitstraling BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2011 Uitstraling nr 135 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling 8 BOUWEN MET BAKSTEEN Zoeklicht op DMOA DMOA is een

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2014. Wanneer baksteen ons verwelkomt

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2014. Wanneer baksteen ons verwelkomt BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2014 Wanneer baksteen ons verwelkomt nr 147 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

1. De warmtedoorgangscoëfficiënt volgens de methode CEN/TC 89 N 478 E: eis U-waarde: < 3,0 W/m 2 K (raamprofiel + glas)

1. De warmtedoorgangscoëfficiënt volgens de methode CEN/TC 89 N 478 E: eis U-waarde: < 3,0 W/m 2 K (raamprofiel + glas) Het ANCONA 70 mm systeem. Berekening van de warmtedoorgangscoëfficiënt en bouwfysische beoordeling van aluminium profielen met thermische onderbreking van Janssens n.v.. Omega-steeg met isolatie vulling.

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN WONEN IN HET MEERVOUD. driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 164

BOUWEN MET BAKSTEEN WONEN IN HET MEERVOUD. driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 164 BOUWEN MET BAKSTEEN WONEN IN HET MEERVOUD driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 164 4 2018 Inhoud Wonen in het meervoud... 1 Twee woningen

Nadere informatie

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN WHAT ELSE?

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN WHAT ELSE? BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEEN WHAT ELSE? driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2017 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2 de afdeling jaargang 47 nr 157 1 2017 Inhoud Baksteen What else?... 1 Verbouwen

Nadere informatie

Verkrijgbaar met een druksterkte van 15 N/mm² en 25 N/mm²

Verkrijgbaar met een druksterkte van 15 N/mm² en 25 N/mm² Uitgekiend perforatiepatroon Aangepaste kleimengeling EPB aanvaard Verkrijgbaar met een druksterkte van 15 N/mm² en 25 N/mm² 2 3 K Blok: omschrijving en bestektekst Omschrijving De K Blok van Dumoulin

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Kantoorgebouwen herontdekken

BOUWEN BOUWEN. Kantoorgebouwen herontdekken BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 106 - driemaandelijks tijdschrift juli-augustus-september 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 3/03 Kantoorgebouwen herontdekken BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse Thonetlaan 98-100 2050 Antwerpen-Linkeroever Inleiding.

Nadere informatie

BOUWEN BAKSTEEN. met. nr 103 - oktober-november-december afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2 e afdeling 4/02

BOUWEN BAKSTEEN. met. nr 103 - oktober-november-december afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2 e afdeling 4/02 BAKSTEEN BOUWEN met 4/02 nr 103 - oktober-november-december afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2 e afdeling Studentenprijs 2002 BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie.

Nadere informatie

KOUDEBRUGGEN. hulpmiddelen om koudebruggen te begroten

KOUDEBRUGGEN. hulpmiddelen om koudebruggen te begroten KOUDEBRUGGEN overzicht wat zijn koudebruggen? koudebruggen en de regelgeving? hoe koudebruggen vermijden? praktijkvoorbeelden spouwmuur binnenisolatie buitenisolatie navullen van spouwmuren hellende daken

Nadere informatie

BAKSTEEN EN METSELWERK: TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN

BAKSTEEN EN METSELWERK: TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN BAKSTEEN EN METSELWERK: TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN Belgische Baksteenfederatie www.baksteen.be BELGISCHE DAKPAN- EN BAKSTEENFABRIKANTEN BELGISCHE BAKSTEENFEDERATIE Kartuizersstraat, 19 bus 19 1000 Brussel

Nadere informatie

GP5: Bezoek Londen Stedenbouwkundig ontwerp

GP5: Bezoek Londen Stedenbouwkundig ontwerp Boonen Jan Student Toegepaste Architectuur GP5: Bezoek Londen Stedenbouwkundig ontwerp Duurzame materialen Groen Verlichting 2010-2011 Noem een aantal positieve en negatieve aspecten van het project in

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen aantrekkelijk en duurzaam

BOUWEN BOUWEN. Baksteen aantrekkelijk en duurzaam BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 111 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 1/05 Baksteen aantrekkelijk en duurzaam BOUWEN MET BAKSTEEN

Nadere informatie

Genk... wonen in t groen nabij het centrum. Brochure_Ruzzi.indd 1 11/02/13 10:13

Genk... wonen in t groen nabij het centrum. Brochure_Ruzzi.indd 1 11/02/13 10:13 Genk... wonen in t groen nabij het centrum Brochure_Ruzzi.indd 1 11/02/13 10:13 GENK... DYNAMISCHER EN BRUISENDER DAN OOIT Genk, een stukje Limburg met een multicultureel karakter werd in het jaar 2000

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Gegroepeerde woningen

BOUWEN BOUWEN. Gegroepeerde woningen BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 109 - driemaandelijks tijdschrift juli-augustus-september 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 3/04 Gegroepeerde woningen BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR

HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR Blik op beton HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR Het Dolez-project van B612 Associates, gelegen in Ukkel, is een voorbeeld van een knap staaltje hedendaagse architectuur die

Nadere informatie

Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Vinkenhof Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Groene oase in het centrum van de stad Privé tuin met zonneterras Wellness-paviljoen met zwembad, fitness en sauna Ruime

Nadere informatie

112 woningen plan St. Cyr Geldrop

112 woningen plan St. Cyr Geldrop B02/2683 29-09-2005 Inleiding Op de locatie van een drietal gesloopte galerijflats is een plan ontwikkeld met een divers aanbod van woningtypes waaronder patiowoningen. De nieuwbouw zal een nieuwe impuls

Nadere informatie

U- waardeberekening klik op wand nr Wandtype

U- waardeberekening klik op wand nr Wandtype Samenvatting modulair handboek centrale verwarming Bouwheer : Naam : Janssens Pieter Janssens Kerkstraat 134 a Voornaam: Adres : Pieter 9300 Aalst Kerkstraat 134 b Werfadres: Pieter Janssens Tel.: Kerkstraat

Nadere informatie

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/ Fax. 03/ Residentie Thonethouse

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/ Fax. 03/ Residentie Thonethouse First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse Thonetlaan 98-100 2050 Antwerpen-Linkeroever Inleiding.

Nadere informatie

Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre

Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre 1 Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre Steengoed wonen in een groen landschap met een zweem van nostalgie, langs een slingerende blauwe ader. Steengoed wonen in Boom 44 appartementen in een uniek

Nadere informatie

nano en R2 nano DE IDEALE OPLOSSING BIJ BOUWKNOPEN!

nano en R2 nano DE IDEALE OPLOSSING BIJ BOUWKNOPEN! nano en R2 nano DE IDEALE OPLOSSING BIJ BOUWKNOPEN! Koudebruggen kunnen op diverse plaatsen in de gebouwschil voorkomen en resulteren in een verhoogde warmtestroom, die additionele transmissieverliezen,

Nadere informatie

Renovatie met een hoge energie-efficiëntie : technische details BOUWKNOPEN

Renovatie met een hoge energie-efficiëntie : technische details BOUWKNOPEN Opleiding Duurzaam Gebouw: Renovatie met een hoge energie-efficiëntie : technische details Leefmilieu Brussel BOUWKNOPEN Kasper DERKINDEREN Cenergie Doelstelling(en) van de presentatie Basisbegrippen met

Nadere informatie

BELBLOCK betonmetselstenen & thermische isolatie samen wordt het goed

BELBLOCK betonmetselstenen & thermische isolatie samen wordt het goed De eerste parameter voor het comfortgevoel binnen een gebouw is de binnentemperatuur. Om deze zomer en winter op een economische wijze op een aangenaam peil te houden is een samenwerking tussen de en de

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. nr 107 - januari - februari - maart afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/04

BOUWEN BOUWEN. nr 107 - januari - februari - maart afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/04 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 107 - januari - februari - maart afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/04 BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor

Nadere informatie

TRISCO VERSIE 12.0W RAPPORT BOUWKNOOP

TRISCO VERSIE 12.0W RAPPORT BOUWKNOOP pagina 1 van de 7 TRISCO VERSIE 12.0W RAPPORT BOUWKNOOP Datum: 14/02/2017 Dossier: De berekeningen van de bouwknopen dienen steeds te gebeuren via een gevalideerde software. Onderstaande resultaten werden

Nadere informatie

Bij deze isolatietechniek wordt de isolatie aan de buitenzijde van de gevelmuren geplaatst. Op deze isolatie wordt een nieuwe afwerking geplaatst.

Bij deze isolatietechniek wordt de isolatie aan de buitenzijde van de gevelmuren geplaatst. Op deze isolatie wordt een nieuwe afwerking geplaatst. Wat is buitenmuurisolatie? De meeste woningen, gebouwd voor 1960, hebben geen spouwmuren, maar volle muren. In deze gevallen is een spouwmuurisolatie geen optie en moet u kiezen voor de isolatie van buitenmuren

Nadere informatie

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T 1 STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/4 2000 ANTWERP - BELGIUM STUDIO@STUDIOFARRIS.COM T + 32 3 237 64 18 WWW.STUDIOFARRIS.COM BTW BE0807 219 251 2 STABLE Studio Farris Architects heeft

Nadere informatie

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS:

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: TANGRAMHUIS 7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: 1 - ZON - Maak gebruik van de zon, de enige kostenloze energieleverancier! Onze woningen worden naar de zon georiënteerd, dat wil zeggen

Nadere informatie

BOUWEN nr 114 - driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 BOUWEN

BOUWEN nr 114 - driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 BOUWEN g BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 114 - driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 Studentenprijs 2005 Pour recevoir cette revue en français,

Nadere informatie

SCHIPHOL HOTEL BADHOEVEDORP

SCHIPHOL HOTEL BADHOEVEDORP SCHIPHOL HOTEL BADHOEVEDORP 08-06-2016 Toets thermische isolatie en energieprestatie Toets thermische isolatie en energieprestatie ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning. Definitief Schiphol Hotel

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEEN ALTIJD EEN VERRASSING. driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2019 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 49 nr 166

BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEEN ALTIJD EEN VERRASSING. driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2019 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 49 nr 166 BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEEN ALTIJD EEN VERRASSING driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2019 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 49 nr 166 2 2019 Inhoud Baksteen altijd een verrassing... 1 Kantoorgebouw

Nadere informatie

UITBREIDING DIERENTUIN ANTWERPEN, Antwerpen

UITBREIDING DIERENTUIN ANTWERPEN, Antwerpen UITBREIDING DIERENTUIN ANTWERPEN, Antwerpen De Zoo van Antwerpen ligt in het centrum van de stad, vlak naast het imposante Centraal Station. Het is het oudste dierenpark in ons land, opgericht op 21 juli

Nadere informatie

WF WF 6,5. Eco-brick : het verschil zit hem niet alleen in zijn slanke lijn.

WF WF 6,5. Eco-brick : het verschil zit hem niet alleen in zijn slanke lijn. Traditioneel formaat Ecobrick WF WF 6,5 Ecobrick : het verschil zit hem niet alleen in zijn slanke lijn. Ecobrick: het verschil zit hem niet alleen in zijn slanke lijn. Ecobrick is minder breed, zo kunt

Nadere informatie

ZUIDERPARKLAAN - DEN HAAG

ZUIDERPARKLAAN - DEN HAAG ZUIDERPARKLAAN - DEN HAAG De dakopbouw aan de Zuiderparklaan bestaat uit een woon-, slaap- en badruimte met daaraan twee terrassen gelegen. Het terras aan de slaapkamer is op de ochtendzon georiënteerd

Nadere informatie

19. Moderne nieuwbouwwoning met spectaculair uitzicht. Maas Architecten. HCB_EST_Maas Architecten_12/1.indd 2 06/03/ :43

19. Moderne nieuwbouwwoning met spectaculair uitzicht. Maas Architecten. HCB_EST_Maas Architecten_12/1.indd 2 06/03/ :43 19. Moderne nieuwbouwwoning met spectaculair uitzicht Maas Architecten HCB_EST_Maas Architecten_12/1.indd 2 06/03/2019 11:43 Wim Maas Een optimale woonbeleving, waarin het onder elke omstandigheid goed

Nadere informatie

B-1342 Limelette, avenue P. Holoffe 21 B-1932 Sint-Stevens-Woluwe, Lozenberg 7 B-1000 Brussel, Lombardstraat 42 STUDIEVERSLAG

B-1342 Limelette, avenue P. Holoffe 21 B-1932 Sint-Stevens-Woluwe, Lozenberg 7 B-1000 Brussel, Lombardstraat 42 STUDIEVERSLAG WETENSCHAPPELIJK EN TECHNISCH CENTRUM VOOR HET BOUWBEDRIJF INRICHTING ERKEND BIJ TOEPASSING VAN DE BESLUITWET VAN 30 JANUARI 1947 Proefstation Kantoren Maatschappelijkezetel B-1342 Limelette, avenue P.

Nadere informatie

CASE STUDY ROOF 25. Hedendaagse gezinswoning met professioneel gedeelte. Architect: Stéphane Letot

CASE STUDY ROOF 25. Hedendaagse gezinswoning met professioneel gedeelte. Architect: Stéphane Letot CASE STUDY ROOF 25 ALTERNA VEZELCEMENTLEIEN Hedendaagse gezinswoning met professioneel gedeelte Architect: A 2 Studio Stéphane Letot CASE STUDY ROOF 25 Dakwerker toont zijn uitzonderlijk kunnen Dit gebouw

Nadere informatie

Studiedag EPB passief 2015 CBB-H 30 mei 2013

Studiedag EPB passief 2015 CBB-H 30 mei 2013 De bouwknopen Studiedag passief 2015 CBB-H 30 mei 2013 Antoine Tilmans Laboratorium Energiekarakteristieken WTCB Met de steun van de Technologische Dienstverlening Ecobouwen en Duurzame ontwikkeling in

Nadere informatie

Gevelbekleding met LEIEN

Gevelbekleding met LEIEN CASE STUDY ROOF 4 Gevelbekleding met LEIEN Gezinswoning met ruimte voor zelfstandig beroep. WERCHTER ZAmpone architectuur, Brussel Zijgevel, venster Vertikale doorsnede 1 2 3 4 5 6 7 10 9 8 1. Zinken kraal

Nadere informatie

be.passive Brussel Passief 2015

be.passive Brussel Passief 2015 02 DEC JAN FEB 200 flash 08 focus 2 humor global view 6 perspectief 8 carte blanche 22 de missionnaris 2 woord en beeld 26 gedeelde architectuur 29 dossier 39 phpp 52 woning 59 renovatie 6 detail 69 tante

Nadere informatie

De meeste winst is te behalen door de werkelijke -waarde van een detail in te voeren. Deze waarde kan worden berekend door het detail geschematiseerd

De meeste winst is te behalen door de werkelijke -waarde van een detail in te voeren. Deze waarde kan worden berekend door het detail geschematiseerd IsoniQ Muurvoet detail Aan : IsoniQ T.a.v. : De heer H. Coenen Referentie : 20151222 / 2479 Behandeld door : Vestiging Utrecht / De heer J.J. van den Engel Datum : 2 februari 2016 Betreft : Berekening

Nadere informatie

Implementatie van bouwknopen in EPR

Implementatie van bouwknopen in EPR Implementatie van bouwknopen in EPR LESSENPAKKET ontwikkeld in opdracht van PAThB2010 LESSENPAKKET Kadert in PROJECT PAThB2010 Practical Approach for Thermal Bridges 2010 IN OPDRACHT VAN Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Wonen boven de school; 6 woningen en een brede school op een wijdse helling in Erembodegem

Wonen boven de school; 6 woningen en een brede school op een wijdse helling in Erembodegem Wonen boven de school; 6 woningen en een brede school op een wijdse helling in Erembodegem DE KLEIE ZAVEL EREMBODEGEM Projectnaam: De Kleine Zavel, Locatie: Erembodegem, België Opdrachtgever: Dewaco Werkerswelzijn

Nadere informatie

EENHEID VAN GEBOUW EN GEBRUIKER

EENHEID VAN GEBOUW EN GEBRUIKER COCOON ARCHITECTEN Peter Geraerts ( 7/4/1978) studie: Architectuur, Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint-Lucas Brussel werk: Stage: Architectenbureau Eugeen Liebaut, Aalst 2003-2004: Zelfstandig medewerker

Nadere informatie

Thuiskomen in Nieuwpoort

Thuiskomen in Nieuwpoort Residentie SeaBorn 15 IEUWBOUWAPPARTEMETE Thuiskomen in ieuwpoort Unieke combinatie aan de kust De voorbije jaren is ieuwpoort Bad uitgegroeid tot de meest bruisende badstad aan de Belgische kust. De aanwezigheid

Nadere informatie

KORTRIJK. In dit bedrijvencomplex worden kantoren aangeboden vanaf ca. 200 m².

KORTRIJK. In dit bedrijvencomplex worden kantoren aangeboden vanaf ca. 200 m². KORTRIJK Op de hoek van de Engelse Wandeling en de Dumolinlaan in Kortrijk wordt een nieuw kantorencomplex ontwikkeld met een totale oppervlakte van ca. 2400 m². Vanuit de behoefte aan moderne en functionele

Nadere informatie

Wikkestraat 2 te Arnhem

Wikkestraat 2 te Arnhem Wikkestraat 2 te Arnhem Eengezinswoning (hoek), ruime tuin, centrale, rustige ligging. Inleiding Deze nette eengezinswoning (hoekwoning) is gelegen aan een rustige straat in Malburgen Oost. De ruime zonnige

Nadere informatie

Schimmelvorming en koudebrugproblematiek bij erfgoed. Arnold Janssens, UGent

Schimmelvorming en koudebrugproblematiek bij erfgoed. Arnold Janssens, UGent Schimmelvorming en koudebrugproblematiek bij erfgoed Arnold Janssens, UGent Stelling 1 Schimmelgroei is het gevolg van oppervlaktecondensatie Stelling 2 De aanwezigheid van enkel glas verhindert het ontstaan

Nadere informatie

Innovate. in.architecture.

Innovate. in.architecture. Innovate. 02 in.architecture. Innovate. 02 in.architecture. Realiseer uw creatiefste gevelontwerpen met een combinatie van verschillende gevelstenen. Als architect is creativiteit uw grootste troef. Daarom

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN RENOVATIE MET HOGE ENERGIE-EFFICIËNTIE IN DE BRUSSELSE CONTEXT HERFST 2017 Focus op bouwknopen Florence GREGOIRE 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N N Basisbegrippen met

Nadere informatie

Rustica, de charme van warmte

Rustica, de charme van warmte Rustica, de charme van warmte Retro charme, hedendaagse kwaliteit Handvormsteen Pure klei Ruw oppervlak Zachte cementsluier Afgeronde hoeken 2 Zichtbaar oud, zeker nieuw _ De retrostijl voor gevelstenen

Nadere informatie

Passiefhuis renovatie 16 appartementen Nieuwkuijk

Passiefhuis renovatie 16 appartementen Nieuwkuijk Passiefhuis renovatie 16 appartementen Nieuwkuijk Bepaling ψ phpp waarde Opgesteld door: Datum: 29-04-2010 S&W Consultancy Rapportnr: 210221 Postbus 5185 Versie: 001 4380 KD Vlissingen Tel: 0118 442 270

Nadere informatie

Innovate. in.architecture.

Innovate. in.architecture. Innovate. in.architecture. 02 Brick-mix Innovate. in.architecture. Brick- 02 Realiseer uw creatiefste gevelontwerpen met een combinatie van verschillende gevelstenen. Brick-m Als architect is creativiteit

Nadere informatie

TE KOOP. Voormalig kerkgebouw Berkenstraat 10 - Haarlem. Vraagprijs: k.k.

TE KOOP. Voormalig kerkgebouw Berkenstraat 10 - Haarlem. Vraagprijs: k.k. TE KOOP Voormalig kerkgebouw Berkenstraat 10 - Haarlem Vraagprijs: 850.000 k.k. www.reliplan.nl 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Berkenstraat 10 Haarlem. Perceel perceel 330 m² Oppervlakte

Nadere informatie

site PAUWELS mechelen

site PAUWELS mechelen 1 kantoorruimte 12 lofts 1 6 woningen 3 appartementen 27 staanplaatsen Residentie site PAUWELS Residentie Site Pauwels is gelegen aan de Kleine Nieuwendijkstraat 40-42 te Mechelen Het gaat in totaal om

Nadere informatie

CONSTRUCTIES 1: BZL-TAAK

CONSTRUCTIES 1: BZL-TAAK CONSTRUCTIES 1: BZL-TAAK Adres werf: Vaartstraat 22, 9870 Zulte 19 mei 2015 Sirien Keeta en Athina Themistocleous Bouwheer Architect Aannemer De heer en mevrouw Van Nevel Korterijksesteenweg 195 9800 Petegem-aan-de-Leie

Nadere informatie

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd

Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd APW0301 Rijwoningen Zuid-West Vlaanderen Status project: Nog niet opgestart Selectie lopend In uitvoering Gerealiseerd Geannuleerd 1 Initiatiefnemers INTERCOMMUNALE LEIEDAL Deze architectenpool voor rijwoningen

Nadere informatie

Terrasvilla. Riant wonen aan het water. BBVH Architecten

Terrasvilla. Riant wonen aan het water. BBVH Architecten Terrasvilla Riant wonen aan het water BBVH Architecten Foto gerealiseerde Terrasvilla Terrasvilla Woningtype: Vrijstaand Bebouwd oppervlak: 107 m² (ex. garage) Bruto woonoppervlak: 245 m² Woning inhoud:

Nadere informatie

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013 BAKSTEENHUIS titel opdrachtgever projectteam aannemer programma periode Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen

Nadere informatie

AMSTELBLOCKET TE KOOP! APPARTEMENTEN AMSTELKWARTIER

AMSTELBLOCKET TE KOOP! APPARTEMENTEN AMSTELKWARTIER AMSTELBLOCKET TE KOOP! APPARTEMENTEN AMSTELKWARTIER architect studio PROTOTYPE www.studioprototype.nl adviseur constructie constructie adviesbureau F. Wiggers adviseur installaties ABT bouwtechnisch adviesbureau

Nadere informatie

Wasserstrich Special: ruwe elegantie

Wasserstrich Special: ruwe elegantie Wasserstrich Special: ruwe elegantie Onbezand Elegant lang en slank formaat Wasserstrich Special: ruwe klasbak(steen) _ Natuurlijke klei Met Wasserstrich Special straalt uw gevel ruwe elegantie uit. Want

Nadere informatie

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum t

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum t HilberinkboscH architecten Wamberg 5-525sM - berlicum t.073-6900136 - hetburo@hb-a.nl Jaren 50 in Boschveld s-hertogenbosch 190 Jaren 50 in Boschveld Het plangebied Boschveld is gelegen nabij het centraal

Nadere informatie