De brievenbus kleppert. Eén brief, maar aan de buitenkant kan je al zien dat het geen gewone brief is. Op de envelop zijn drie vliegende ganzen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De brievenbus kleppert. Eén brief, maar aan de buitenkant kan je al zien dat het geen gewone brief is. Op de envelop zijn drie vliegende ganzen"

Transcriptie

1 Een bijzonder mens De brievenbus kleppert. Eén brief, maar aan de buitenkant kan je al zien dat het geen gewone brief is. Op de envelop zijn drie vliegende ganzen getekend, dezelfde die hier komen als de winter begint. De moeder van Casper gaat aan tafel zitten als ze de brief openmaakt. Ze zucht en kijkt verdrietig. 'Van wie is die?'vraagt Casper. 'Van oom Rogier' 'Maar die is dood!' 'Het is de brief om te zeggen dat hij overleden is' zegt zijn moeder. 'Maar dat wist je toch al?' 'Ik wel, maar niet iedereen weet het al.' 'Ben je weer verdrietig?' 'Mm m, zeker.' Casper is niet verdrietig. Oom Rogier is niet zijn oom maar die van zijn moeder en hij heeft hem maar één keer gezien, toen hij nog klein was.oom Rogier was groot, hij had een bril met donkere glazen en hij rook naar zoete zeep. Casper was een beetje bang voor hem omdat hij zo hard praatte. Dát doet hij in ieder geval niet meer. 'Waaróm ben je verdrietig?' Zijn moeder zucht. 'Waarom ben ik verdrietig? Omdat oom Rogier er niet meer is.' 'Toen hij er wel was, was hij er ook nooit.' Caspers moeder glimlacht. 'Ik mocht hem heel graag. Hij was een bijzonder mens.' Ik ben ook een bijzonder mens, denkt Casper. Heel bijzonder, maar aan de buitenkant kun je dat niet zien. In de gang kijkt hij in de spiegel naar zijn gewone gezicht, dan gaat hij naar buiten. Hij pakt zijn fiets en rijdt naar Roel. Pas als hij bijna bij Roel is bedenkt Casper dat Roel helemaal niet thuis is. Langs de weg staat hij stil. Zin om naar huis te gaan heeft hij niet. Even kijken bij de paarden dan maar. Verderop begint het pad door de weilanden. Hij wrikt zijn fiets door het toegangspoortje waar je met je fiets eigenlijk niet door mag, en rijdt dan het lange pad af, tot helemaal achteraan waar het water is. Daar staan twee zwarte paarden, een moederpaard en een veulen. Het moederpaard komt naar het hek. Ze herkent hem natuurlijk. Casper zet zijn fiets tegen het hek en plukt paardenbloembladeren. Daar houden paarden van. Terwijl het moederpaard de bladeren uit zijn hand eet, denkt Casper aan oom Rogier en aan zijn moeder en aan zijn vader. Zijn heel gewone vader en zijn heel gewone moeder. Heel, héél gewoon. Als zij dood zijn zegt er vast niemand dat ze bijzonder waren. Nu komt het veulen ook naar het hek. Casper plukt nieuwe bladeren.

2 'Kom maar.' Hij praat zacht, met zijn dierenstem. 'Kom maar.' Met een hand voert hij het moederpaard, met de andere het veulen. Hoe kan ik nou bijzonder zijn als mijn vader en mijn moeder dat niet zijn? In de verte vliegen ganzen over, schuin achter elkaar, net als op de envelop van oom Rogier. 'Auw!' Het veulen heeft hem in zijn hand gebeten. Caspers voet glipt van het hek, het veulen springt het vier benen tegelijk achteruit. 'Stom beest!' De paarden komen niet meer naar het hek, zelfs niet als Casper sorry zegt en al helemaal niet als het begint te regenen. Het is zachte regen waar je heel erg nat van wordt. Dat weten de paarden ook. Ze gaan achterin het weiland onder een boom staan. Casper pakt zijn fiets en rijdt terug. Zo hard als hij kan en met zijn handen bij elkaar op het stuur om zijn benen droog te houden. Juist als hij thuis komt stopt het met regenen. Als hij de achtertuin in stapt, ziet hij dat zijn moeder nog precies zo aan tafel zit als toen hij weg ging. Casper blijft liever nog even weg. Het begint weer te regenen, eerst zachtjes, dan steeds harder. Achterin de tuin van buurvrouw Stam staat een grote boom en daaronder gaat Casper schuilen. Jammergenoeg is de boom niet waterdicht. Na een tijdje lijkt het onder de boom nog harder te regenen dan ernaast. Buurvrouw Stam tikt tegen de raam. Ze wenkt en loopt naar de keukendeur. 'Blijf daar niet staan,' roept ze. 'Je krijgt nog een longontsteking!' Casper twijfelt. Hij kijkt omhoog en steekt dan snel over. Op de mat van buurvrouw Stam drupt hij uit. 'Zo jongen. Geen zin om naar huis te gaan? Kattenkwaad uitgehaald zeker.' 'Zeker niet,' zegt Casper plechtig. Buurvrouw Stam schiet in de lach. Ze lacht als een hond: hard en hees. 'Wil je koffie?' vraagt ze. Ze schenkt in voor Casper en voor zichzelf. Van zijn moeder mag Casper maar heel soms koffie drinken. Koffie is slecht voor kinderen. Van de buurvrouw mag het wel. Ze zegt: je bent het enige kind dat ik ken dat koffie lekker vindt. Dan is het vast niet slecht voor jou. Casper blaast een deuk in zijn koffie. 'Wat zit je te piekeren.' 'Vindt u dat ik op mijn vader en moeder lijk?' Ze moet even denken. 'Ja. Ja, dat vind ik.' 'Ik niet. Ik denk dat mijn vader en moeder mijn vader en moeder niet zijn. Want ik vind dat ik helemaal niet op ze lijk. Misschien ben ik wel verwisseld in het ziekenhuis.' 'Maar ik vind dat je wel op ze lijkt.' 'Ja, daar hebben ze natuurlijk wel voor gezorgd. Als we helemaal niet op elkaar lijken, dan ziet iedereen het.' 'Maar je lijkt ook op je ouders door hoe je doet. Trouwens, je bent niet in het ziekenhuis geboren maar hier, thuis.' Dat was hij even vergeten. 'Misschien ben ik later verwisseld.' 'Ik denk het niet. Ik ken je al vanaf het begin. Jij bent jij.' De koffie is nu koud genoeg om te drinken. Als je drinkt hoef je niet te praten en als de telefoon ook nog gaat heeft Casper genoeg tijd om na te denken.

3 'Even naar de konijnen kijken,' zegt hij als de koffie op is. Buurvrouw Stam is nog aan de telefoon. Ze steekt haar hand op en glimlacht. In het schuurtje staan zes hokken, twee naast elkaar, drie op elkaar. Een konijnenflat. Bovenin de witte moeder, onderin de zwarte vader en ertussen de zwarte en de witte jongen. Uit de emmer haalt Casper wat brokjes.de konijnen schrikken niet eens als hij de deur opendoet. Het is één deur, en als die open is, is net als bij een poppenhuis, opeens de hele voorkant weg. De konijnen steken hun kop over de rand maar er is er nog nooit een gevallen. Ze eten de brokken uit Caspers hand. Als hij ze allemaal gevoerd en geaaid heeft doet hij de voorkant weer dicht. Buurvrouw Stam is nog steeds aan de telefoon. Caspers moeder is boven bezig met de was. 'Zal ik je helpen?' vraagt Casper. Hij gaat op de onderste tree van de zoldertrap zitten. 'Dat is lief van je maar het hoeft niet.' Hij kijkt hoe zijn moeder T-shirts en broeken strijkt. De radio staat aan en Caspers moeder neuriet mee. Toevallig is het net een liedje dat hij zelf ook leuk vindt. Hij ziet zichzelf in de spiegel in de kastdeur. Buurvrouw Stam heeft gelijk. Hij lijkt op zijn moeder. Hij zou het haar zo kunnen vragen: "ben ik bijzonder?" Hij doet het niet, want als hij het haar vraagt zegt ze toch ja. Moeders vinden hun eigen kinderen altijd bijzonder, dat hoort zo. Zelfs als die kinderen zo gewoon zijn als hun vaders en moeders zelf. Het blijft ingewikkeld. Casper loopt naar beneden en belt Roel. 'Ha. Ben je weer terug van voetbal?' 'Ja, net. Drie nul gewonnen.' 'Gescoord?' 'Neuh. Wel bijna.' 'Ben je zo thuis?' 'Ik moet zo nog even weg, naar de stad.' 'Daarna misschien? Of morgen?' 'Weet het nog niet. Misschien ga ik morgen met mijn vader naar de wedstrijd.' Misschien kan Roel hem helpen. 'Roel? Wie vindt jij bijzonder?' Nu is het even stil 'Ben je er nog?' 'Ja.' 'Nou?' 'Ik denk. Nou, Dirk Kuijt, die vind ik bijzonder. En Eminem. O, ik moet weg. Doei!' Als je iets goed kan ben je bijzonder, of als je een bijzonder beroep hebt. Voetballer. Zo zit dat. Dan kan je best heel gewone ouders hebben. Niemand kent de ouders van Dirk Kuijt. Nu moet Casper alleen nog een bijzonder beroep hebben, want erg goed is hij eigenlijk nergens in. Hij doet de tv aan en klikt wat rond. Voetballers op Eurosport, een rapper op MTV en een kok op SBS. Twee astronauten in een draaimolen en daarna in een vliegtuig op National Geografic. 'Uit die tv' roept zijn moeder van boven. 'Ga maar wat nuttigs doen.' Alsof dit niet nuttig is. Hij doet de tv uit en smeert een boterham. Op straat ziet hij Gradis met zijn hond aan komen lopen. Gradis staat stil als de hond bij de boom moet plassen. Misschien kan Gradis helpen. Casper propt de boterham naar binnen en stapt naar buiten.

4 'Zo jongen.' 'Dag Gradis.' Casper loopt een stukje met hem op. Gradis is een beetje doof. Hij heeft een gehoorapparaatje. Het staat zo hard dat je het van afstand kan horen piepen. Gradis praat niet, hij brult. Als hij iets tegen de hond zegt lijkt het net of hij heel boos is. Gelukkig is de hond ook doof. 'Gradis, weet jij een bijzonder beroep?' Gradis zegt niets, je kan niet eens zien of hij de vraag gehoord heeft, maar dan antwoord hij. 'Een stoker op een stoomtrein of een kompel in een kolenmijn, dat is bijzonder. Of een schillenboer. Toen ik klein was, toen had je die. Nu niet meer.' 'Maar dan kan ik het ook niet worden,' zegt Casper. 'Dat vroeg je me toch niet?' 'Ik wilde dierenarts worden, maar misschien is astronaut beter.' 'Astronaut? Dat is wel bijzonder, daar zijn er niet veel van.' Casper knikt. Astronaut, dat zit wel goed. 'Het is wel moeilijk. Om astronaut te worden,' schreeuwt Gradis. Casper knikt. Dat maakt het alleen maar beter. Roel is net weer thuis als Casper belt, maar hij mag niet spelen. Casper hoort de vader van Roel op de achtergrond mopperen. Roel moet meehelpen in de tuin. Als Casper hem vertelt dat hij astronaut wil worden begint Roel hard te lachen. 'Dat kan toch helemaal niet. Astronauten gaan het hoogste van allemaal. Jij durft niet eens op het klimrek!' 'Dat is heel anders in een raket,' zegt Casper maar het zit hem niet lekker. Misschien moet hij gewoon even oefenen, net als de eekhoorn van Pluk van de Petteflet. Hij gaat op de bank staan en kijkt naar beneden. Dat valt best mee. Zelfs als hij op de tafel gaat staan heeft hij nergens last van. Roel is gewoon jaloers. Vergeleken met een astronaut is een voetballer maar heel gewoon. 'Zo ben je er weer?'zegt buurvrouw Stam. 'Roel moet helpen in de tuin.' 'Moet je niet voetballen?' vraagt ze als ze samen aan de keukentafel zitten. 'Mee gestopt,' zegt Casper. Hij vangt de kruimels van zijn koek op voor de kanarie. 'Ik moest het een maand proberen maar ik vond het meteen al niet leuk.' 'En nu?' 'Nu nog steeds niet.' 'Ik bedoel, ga je nu wat anders doen?' 'Parachute springen.' 'Ach welja. Dat is weer eens wat anders.' 'Niet meteen. Ik ben nog te licht. Als ik nu uit een vliegtuig spring kom ik niet eens beneden. Straks, als ik zwaarder ben. Ik wil astronaut worden.' 'Ik dacht dat je dierenarts wilde worden.' 'Niet meer.' Casper loopt naar de kooi en doet voorzichtig het deurtje open. Hij steekt zijn hand in de kooi. Pietje hipt van het stokje op zijn hand en pikt de kruimels op.

5 'Ik word astronaut.' Hij doet het kooitje dicht en kletst zijn handen tegen elkaar om de laatste kruimels kwijt te raken. 'Het duurt nog wel even. Eerst moet ik school afmaken en dan de middelbare en dan moet ik naar de universiteit en dan naar Amerika, of Rusland of China want daar hebben ze raketten. En ik moet oefenen met hoogte, want daar kan ik niet zo goed tegen.' 'Ik zie het wel op tv als het zover is,' zegt buurvrouw Stam. 'Nog wat drinken?' Casper kijkt naar buiten. Achterin de tuin staat de boom te zwaaien met zijn takken. 'Nee dank u, ik ga weer.' Hij laat zijn vinger langs de kooi van Pietje gaan. 'Ik moet oefenen.' De eerste tak is gemakkelijk, vreemd eigenlijk dat hij het nooit eerder geprobeerd heeft. De volgende takken zijn net zo gemakkelijk, als de sporten van een ladder. Als hij naar beneden kijkt is hij al veel hoger dan de tafel binnen. Veel hoger. En opeens is het weer helemaal terug en lijkt het alsof hij alles door een omgekeerde verrekijker ziet. Hij klemt zich vast aan de stam en doet zijn ogen dicht.'help,' piept hij 'Help!' Niemand hoort hem. Hij doet zijn ogen open, kijkt om en hoopt dat buurvrouw Stam hem ziet. Dan glipt zijn voet van de tak. Hij hangt heel even aan een arm en dan valt hij. 'Jongen toch.' Buurvrouw Stam zit naast hem en aait hem over zijn voorhoofd. Ze heeft warme handen. Dan voelt hij dat er iets mis is met zijn pols. Zijn vingers tintelen en hij kan zijn duim bijna niet bewegen. Heel veel pijn doet het gelukkig niet. 'Wie klimt er nou in een boom als hij hoogtevrees heeft?' Ze aait hem over zijn hoofd. 'Je bent een bijzonder kind,' zegt ze. Ja, denkt Casper, dat ben ik. Hij doet zijn ogen dicht en glimlacht tevreden. dirk weber 2004

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Auwwww!, roept Basil hard. Hij huilt. Basil valt op zijn buik. Hij knijpt zijn ogen dicht van de pijn. Mama, roept hij, mijn poot!

Auwwww!, roept Basil hard. Hij huilt. Basil valt op zijn buik. Hij knijpt zijn ogen dicht van de pijn. Mama, roept hij, mijn poot! Basil valt op zijn buik. Hij knijpt zijn ogen dicht van de pijn. Mama, roept hij, mijn poot! Er zit bloed aan zijn poot. Mama Beer komt naar hem toe. Ze pakt hem in haar armen en loopt snel verder. Auwwww!,

Nadere informatie

Als Jezus terug komt op de wolken.

Als Jezus terug komt op de wolken. Als Jezus terug komt op de wolken. Sanne drinkt appelsap met een rietje. Wat grappig, als je door het rietje blaast, krijg je allemaal bubbels in je glas. Kijk eens mam, het lijkt op een bubbelbad! Wanneer

Nadere informatie

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi Erfelijkheid Wil je meer weten over erfelijkheid? Deze verhalen gaan over Bogi en over Kim. En over wat ze van hun ouders meegekregen hebben. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Het verhaal van

Nadere informatie

Anke Kranendonk Dag Boet. met tekeningen van Sandra Klaassen

Anke Kranendonk Dag Boet. met tekeningen van Sandra Klaassen dag boet Anke Kranendonk Dag Boet met tekeningen van Sandra Klaassen Lemniscaat Rotterdam Illustraties omslag en binnenwerk: Sandra Klaassen Lemniscaat b.v. Rotterdam 2001 isbn 90 5637 386 2 Niets uit

Nadere informatie

Eline herinnert zich dat ze heel graag bij hem was. Ze was nog klein toen hij doodging. Hij stierf van verdriet over zijn mislukte leven.

Eline herinnert zich dat ze heel graag bij hem was. Ze was nog klein toen hij doodging. Hij stierf van verdriet over zijn mislukte leven. 1 Eline Wie is Eline Vere? Eline is een jonge vrouw. Zij woont in het deftige Den Haag van eind 19 e eeuw. Eline lijkt op haar vader: slank, donker haar en een bleke huid. Ze is net zo n dromer als hij

Nadere informatie

Op reis met tante Felicia

Op reis met tante Felicia Op reis met tante Felicia G i P a 3 leg uit/synoniem doe voor laat zien het cijfer verwijst naar de bijbehorende verhaalplaat in anker 12 kinderen niet aardig vinden iemand die er griezelig uitziet en

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

De naam Uilenspiegel zou hier betekenen Je kunt mijn kont afvegen. Of Ik heb overal schijt aan.

De naam Uilenspiegel zou hier betekenen Je kunt mijn kont afvegen. Of Ik heb overal schijt aan. Over dit boek Er bestaan veel verschillende boeken over Tijl Uilenspiegel. Het bekendste boek is uit 1867, van Charles de Coster. De Vlaamse Tijl Uilenspiegel strijdt in dit boek voor de vrijheid tijdens

Nadere informatie

Windekind Wistik Robinetta Pluizer dokter Cijfer

Windekind Wistik Robinetta Pluizer dokter Cijfer De hoofdpersonen Johannes is de hoofdpersoon in dit boek. Hij is het kind dat stap voor stap volwassen wordt. Elke stap, elke periode, beleeft Johannes een avontuur met een figuur uit een sprookje. Hieronder

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in het zonnetje willen zetten. De 12-jarige Joey hoeft hier niet lang over te denken. Haar oma is voor haar de beste. Dat wil ze graag vertellen. Samen met

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Multiple Sclerose. zo zit dat!

Multiple Sclerose. zo zit dat! Multiple Sclerose zo zit dat! Inhoudsopgave MS - zo zit dat! Hoofdstuk 1 Wat is MS Hoofdstuk 2 Wat merk je van MS Hoofdstuk 3 Medicijnen Hoofdstuk 4 Hoe voelt MS Homepage MSkidsweb Gastenboek berichtjes

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

4 Als een koe moet poepen

4 Als een koe moet poepen 4 Als een koe moet poepen De boerin staat in de deuropening. Ze houdt haar hand boven haar ogen. Ze tuurt de weg af, de weilanden over. Het is tante Truus. Zij kijkt of haar nichtje Willie en haar dochtertje

Nadere informatie

Ariella is dood, zegt Zilvermaan hard. Zij is vermoord door de orken van Zod. Ik wil wraak. Breng me zijn hoofd! Beloof het! Pip knikt.

Ariella is dood, zegt Zilvermaan hard. Zij is vermoord door de orken van Zod. Ik wil wraak. Breng me zijn hoofd! Beloof het! Pip knikt. Breng me zijn hoofd Ik wil het hoofd van Zod. Breng het me! Mel Zilvermaan snauwt als een mens. Maar de prins is een elf. Dat zag Pip Zonnedauw meteen. Het gezicht van de elf staat zo boos. Hij lijkt wel

Nadere informatie

Kom jij ook uit een ei?

Kom jij ook uit een ei? Kom jij ook uit een ei? Er was eens een prachtig bos. Er groeiden de hoogste bomen en allerlei prachtige bloemen. Er was een vijver en een groot grasveld, waar je lekker kon spelen. Maar om het bos stond

Nadere informatie

Verwaarloosde en misbruikte kinderen, wie helpt ze nog?

Verwaarloosde en misbruikte kinderen, wie helpt ze nog? Verwaarloosde en misbruikte kinderen, wie helpt ze nog? Kinderen die bij Rob de Blok en Marga Ganzevles worden gebracht hebben een heftig leven achter de rug. Beschadigd, verwaarloosd, mishandeld, misbruikt.

Nadere informatie

Ander werk van Toon Tellegen. Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007

Ander werk van Toon Tellegen. Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007 Dank je wel Ander werk van Toon Tellegen Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007 Misschien wisten zij alles (verzamelde dierenverhalen, 1995, 2007) De genezing

Nadere informatie

verschillen: die & deze // dit & dat...

verschillen: die & deze // dit & dat... verschillen: die & deze // dit & dat... ROC van Amsterdam educatie ROC van Amsterdam verschillen: die & deze // dit & dat... mooi lelijk snel langzaam groot klein winter zomer aan uit kort lang zoet zuur

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Beginnerslessen Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over vakantie. Een gesprek voeren over vrije tijd. Een vakantiehuisje huren Informatie vinden op het vliegveld.

Nadere informatie

OBJECTLESSEN. Bijbelverhalen.nl

OBJECTLESSEN. Bijbelverhalen.nl OBJECTLESSEN Bijbelverhalen.nl 2 Leer de kinderen wat geloven is 2 Objectles met een pinda 3 De plastic handschoen 4 Hemel en hel 5 Hoe word je gelukkig? 7 Het woordenloos boek 9 Verslaving 10 Hoe groot

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Het Oinkbeest (tot 6 jaar)

Het Oinkbeest (tot 6 jaar) Het Oinkbeest (tot 6 jaar) In een groot bos, aan de andere kant van de heuvels, woonde een elfje dat Zelfje heette, omdat ze een beetje van zilver was. Ze woonde daar niet alleen natuurlijk, er waren nog

Nadere informatie