KOPPELNIEUWSflits maart 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KOPPELNIEUWSflits maart 2012"

Transcriptie

1 KOPPELNIEUWSflits maart 2012 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 1 Organisatie en projecten 2 Bestuur en GOP 4 Vrijwilligers 6 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema Zoogdieren Op 10 januari is Beestenboel opgebouwd. Een expositie over de eekhoorn, egel, muskusrat en het hert en ree. Expositie filmzaal januari maart KNNV Vriezenveen met foto s van de Engbertsdijksvenen, Natura 2000 april juni Michael Gorel met natuurschilderijen SCHOLEN en ACTIVITEITEN Scholen Expositieprogramma De lesbrief bij de expositie Beestenboel is voor groep 5 en 6. Alle scholen zijn inmiddels uitgenodigd. Als aanvullende activiteit is de poepquiz nieuw leven ingeblazen. In potjes zit poep van 8 verschillende zoogdieren. Boomfeestdag Op 21 maart is het Boomfeestdag. Het thema is dit jaar Bomen (be-)leven. Alle groepen 3 en 4 van de basisscholen in Hardenberg worden van 20 t/m 30 maart uitgenodigd voor een gevarieerd programma. Warme Truiendag Op 10 februari was het Warme Truiendag. Groepen 5 en 6 van de basisscholen waren uitge- CBS Rheezerveen bezoekt als eerste school de tentoonstelling nodigd om deel te nemen aan deze dag bij De Koppel. Gedurende 75 minuten konden de leerlingen bezig zijn met opdrachten, spelletjes en een quiz over energie en besparing, warmte en kou, kleding en dieren in de winter. De basisscholen De Ark en Het Talent, beide uit Dedemsvaart, hebben gebruik gemaakt van dit programma.

2 Kinderactiviteiten 14 maart Lente van uur 4 april Pasen van uur 3 mei Kleine zoogdieren van uur. Publieksactiviteiten Duurzaam Natuurlijk: Watt LED je? Informatieavond over zonne-energie Op 27 maart is het woord aan Henk Meulink. De avond start om uur tot ca uur. Entree: gratis. Hardenberg Buiten Op 2e Paasdag, 9 april, organiseren Staatsbosbeheer, De Rheezerbelten, De Uitdaging e.a. weer een groot buitenevenement van uur. De Koppel zal hier ook te vinden zijn. Breng dus een bezoekje aan de Oldemeijer en sla onze stand niet over! Bewust en Duurzaam Wonen Fair editie 3 Datum: 21 april, tijd: uur Locaties: Centrum / Marktplein: stands van bedrijven en activiteiten voor jeugd De Koppel: kinderactiviteit Dieren maken van afval. Vervoer centrum De Koppel: optie op de Elektrische Tuk Tuk. Informatiemiddag over fretten en marters Op 22 april kunnen mensen tussen en uur De Koppel binnenlopen om extra informatie te krijgen over het gedrag van fretten en marters. Lezing over marterachtigen Op 18 mei geeft Erwin van Maanen van uur een lezing over marterachtigen. Natuur in uitvoering De boswachter beantwoordt allerhande natuurvragen, inloop op 7 maart en 4 april van uur. Film 28 en 29 april Het leven van zoogdieren van uur Excursies Rheezerbelten en boswachterij Hardenberg De gemeente Hardenberg is maar liefst 13 natuurgebieden rijk. Staatsbosbeheer en De Koppel starten een reeks excursies om deze prachtige gebieden onder de aandacht te brengen. Als eerste gebied staan de Rheezerbelten op het programma. Op 11 april neemt boswachter Jos Kloppenburg geïnteresseerden mee de dekzandruggen op. Tijd: van tot ca uur. De verzamelplek, kosten e.d. zijn nog niet bekend.

3 Het tweede gebied dat Staatsbosbeheer en De Koppel onder de aandacht brengen is de Boswachterij Hardenberg. Op 2 mei neemt boswachter Jos Kloppenburg geïnteresseerden mee de bossen in. Tijd: van tot ca uur. De verzamelplek, kosten e.d. zijn nog niet bekend. Excursie Paddentrek Tussen Bospaviljoen De Rheezerbelten en De Koppel is een (fiets)route uitgezet door en langs de Rheezermaten: de Paddentrek. Een hoofdrol hierbij spelen Knof de Pad en Ko Koppel. Om meer bekendheid aan deze route te geven, wordt op 15 april een wandeling georganiseerd, wederom o.l.v. boswachter Jos. De start is om uur bij De Rheezerbelten of bij De Koppel, dat is nog niet bekend. Bij het eindpunt staat dan een huifkar met trekker klaar, die de mensen weer terugbrengt. Cursus vismeester Vind je het leuk om met kinderen te werken? Houd je van de natuur? Vind je het belangrijk dat de jeugd verantwoord om gaat met natuur, water, planten en dieren? Dan nodigt Natuur en Milieu Overijssel je van harte uit om vismeester te worden en je aan te melden voor cursus Vismeester. Tijdens de cursus Vismeester leer je een visles geven voor basisscholen. In De Koppel ligt een folder met aanmeldkaart. Heb je vragen, neem dan contact op met Annefloor Zuurbier: tel. (038) of zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl. Aanmelden kan ook via Column ORGANISATIE en PROJECTEN Respect Sinds een paar weken zijn wij een natuuractiviteitencentru. Dat is geen typefout, de m is gewoon van ons gebouw verdwenen. Gestolen, weggewaaid? Wie zal het zeggen. Gezien de eerdere graffiti op de muur, bierflessen op het terras, een wiebelende lantaarnpaal, beschadigingen aan de hijskraan bij de sluis en nog wat van die dingen verdenk ik de wind niet. Dus komen we met de plannen voor het Vechtpark en de Koppeltuin weer in de hufterproof discussie terecht: zou je dat wel doen? Wordt het niet vernield, gaan er geen foute figuren hangen? Er is blijkbaar weinig respect voor andermans eigendommen, alhoewel het woord respect in de jongerencultuur, bijvoorbeeld in de straattaal, muziek en op hyves, behoorlijk wordt gebezigd. Ik ben een eeuwige optimist. Ik denk dat zoals zoveel dingen ook hier een golfbeweging gaat ontstaan, en dat het egoïsme in de maatschappij ook wel weer zal keren naar daadwerkelijk respect en geen loze kreet. Want uiteindelijk is geen afval op straat gooien geen milieuactie, maar doodgewoon fatsoen. Dus hoop ik niet dat we al teveel concessies moeten doen in onze nieuwe Koppeltuin, of waar dan ook, want dan heeft de respectloosheid gewonnen. En dat wil ik niet accepteren. Ans Naber

4 Koppeltuin en Molengoot Na enige stilte, door eerst de nattigheid en toen de vorst, zijn de kranen weer actief in het Molengootproject. Ook aan de sluis wordt gewerkt, al merk je daar weinig van, omdat alle activiteit zich diep in de bouwbak afspeelt. Het ontwerp voor de Koppeltuin nadert het einde. Een mooi ontwerp, waarin de elementen water, aarde, lucht en vuur een plek krijgen. Een mooie, grote poel voor de watereducatie, met een vuurplek. Zitelementen waarbij je over de Vecht uitkijkt. Bomen en Vechtflora. Een plek voor kindertuinen in combinatie met insectenhotel en misschien een bijenkast. Een waterloop met een laaggelegen deel waar de rivierdynamiek heel dichtbij kan komen. Het team werkt al aan de mogelijke activiteiten die we hierin kunnen gaan aanbieden, en met ons veel vrijwilligers. Op 6 maart mag het college van B&W zich over het ontwerp uitspreken. Personele zaken Eind januari namen we afscheid van Gea Eekman, die het afgelopen halfjaar Immy van Huizen verving. Immy is inmiddels twee middagen weer aan de slag en bouwt langzaam verder uit. Sanne Schaafsma heeft aangegeven dat ze per 1 april bij ons vertrekt, omdat ze zich op andere activiteiten wil gaan oriënteren. We zijn inmiddels op zoek naar een opvolger voor haar, zodat haar opgebouwde werk van de afgelopen jaren niet verloren gaat! De stagiaires, die bij De Koppel actief zijn: op dinsdag Peter Dokter, Joost Dorgelo en Chiel Wijnholt; zij zijn studenten van de Groene Welle in Hardenberg, 4e leerjaar, opleidingen Bos en Natuur en Hoveniers. op woensdag t/m juni 2012 Lianne Bouwhuis; 2e jaars Culturele Maatschappelijke Vorming op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Beter Wonen Vechtdal Ook in 2012 zal De Koppel een aantal activiteiten uitvoeren voor Beter Wonen over het thema energiebesparing. Duurzaam Natuurlijk: Watt LED je? Meten is weten; leen gratis de energiemeter De gemeente Hardenberg heeft een aantal energiemeters ter beschikking gesteld waarmee u kunt kijken wat apparatuur aan elektriciteit gebruikt. Een energiemeter lenen bij De Koppel kost niets, alleen een borg van 15,-. Hiervoor kunt u 2 weken de meter gebruiken. Bij inleveren volgt de borg weer retour. Neem voor meer informatie contact op met Sanne Schaafsma, info@dekoppel.com of LED-lampen-actie Via de gemeente start er in maart (t/m mei) een LED lampen actie: mensen kopen een LED-lamp met korting ( 9,95 i.p.v. 17,95). In het doosje zit een voucher waarmee ze een 2e LED-lamp gratis krijgen, mits ze een oude spaarlamp inleveren. De Koppel gaat hieraan meedoen. De mensen kunnen hier dan ook spaarlampen inleveren en een 2e lamp gratis halen.

5 Bezoekersaantallen bezoekers januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december totaal Het voorjaar begint weer te kriebelen en geeft nu al de eerste tekenen van nieuw leven in de natuur. Een geweldig seizoen staat voor de deur voor zowel mens als natuur. Dit geldt ook voor De Koppel. We zien Immy weer op de werkvloer en Ariane heeft het activiteitenprogramma weer helemaal voor elkaar en roept laat ze maar komen. Ook het team en het bestuur zijn druk doende om de ingeslagen weg voor De Koppel gestalte te geven. Zoals we jullie in het najaar al hebben verteld, is de strategie op een aantal punten aangepast. We willen en zullen ons meer moeten richten op het kwaliteitsaanbod van programma s en diensten voor de Hardenbergse bevolking en bezoekers van buitenaf. Hierbij wordt ook het bedrijfsleven betrokken, die duurzaamheid en natuuraspecten hoog in het vaandel hebben staan. Afgelopen week is het eerste contract afgesloten, waarbij De Koppel de voortrekkersrol gaat vervullen voor het bedrijf Limitec met het project Water. Gelukkig zien we ook dat er in het bedrijfsleven steeds meer interesse wordt getoond in duurzaamheid en het belang hiervan. Het Vechtpark verandert met de dag en krijgt steeds meer de contouren van een uniek gebied binnen handbereik van de burgers. We willen hier als De Koppel dan ook graag een aanvullende rol in spelen om nog meer mensen de waarde van de natuur te laten beleven. Veel voorjaarsprikkels toegewenst, Dick Altena bestuursvoorzitter BESTUUR en GOP Van het bestuur

6 Van het GOP De Stichting Das & Vecht is toegetreden tot het GOP. Hartelijk welkom; een goede aanvulling op het assortiment van aangesloten groepen. Aandacht verdient ook de handel en wandel van staatssecretaris Bleker. Hij heeft niet overal zijn zin gekregen, maar wel zover, dat de provincies nu zelf hun natuurwaarden en beheer grotendeels mogen bepalen en voor een deel ook mogen betalen. Wat dit allemaal voor (on)mogelijkheden biedt is onderdeel van druk overleg op allerlei fronten. Duidelijk is wel dat de EHS echt op de schop gaat en wij van onze kant moeten proberen de schade voor de natuur zo beperkt mogelijk te houden. De strijd is zeker nog niet gestreden. Jan van Kamer Politiek café over ruimte en natuur Vertegenwoordigers van de groene verenigingen van het Groen Overleg Platform (GOP) binnen De Koppel debatteerden op 22 februari met vertegenwoordigers van de politiek in Hardenberg. Een debat rondom de vraag hoe de ruimte in de gemeente verdeeld wordt tussen functies als natuur, werken en wonen, en hoe ver je kunt gaan met het vermarkten van die ruimte. Wat is daarbij de marktwaarde van de natuur, en hoe geef je dat vorm? Aan de hand van stellingen loodste de gespreksleider, Willem Seine van Natuur en Milieu Overijssel de bijna veertig deelnemers door de geanimeerde avond. VRIJWILLIGERS Even voorstellen Ik ben Marijke Hagg en wil graag als vrijwilliger actief worden bij De Koppel. Daarom zal ik mij voorstellen. Eigenlijk ben ik altijd een natuurmens geweest. Ook al ben ik een geboren en getogen Amsterdammer, het buitenleven trekt en ik verhuis met mijn man Henk en de katten naar het platteland. Nu woon ik al weer dertig jaar in Radewijk. Een heerlijke tuin om in te werken, te genieten en de seizoenen mee te maken. Ook de beestenbende is uitgebreid. Al gauw kwamen de geiten erbij en sinds anderhalf jaar hebben we ook twee minivarkentjes (ras Bergstrasser Knirps). Tot een jaar geleden heb ik altijd binnen het middelbaar onderwijs gewerkt als docente biologie. Ik ben nu 59 jaar en wil voldoende tijd hebben voor de wereld om mij heen. Lang geleden ben ik even actief geweest bij het IVN bij de Vlinderwerkgroep, die toen in oprichting was. Af en toe bezoek ik wel een lezing, een excursie of een cursus vanuit De Koppel georganiseerd.

7 Ook kwam ik wel met de brugklassers in De Koppel. Naast de vakkennis die ik heb opgedaan vanuit mijn studie biologie en mijn beroep, ben ik zondermeer geïnteresseerd in alles wat leeft: wilde planten, tuinplanten, insecten, vogels, amfibieën en natuurlijk het landschap waarin alles gebeurt. Ik wil nu ook meer tijd besteden aan creatief werk, waarmee ik jaren geleden al begonnen ben: schilderen, keramiek maken en tuinontwerpen. Ik weet nog niet welke activiteiten bij De Koppel voor mij zijn weggelegd, maar ik verwacht dat hulp altijd wel bruikbaar is. Met Ariane heb ik afgesproken om de opmaak voor het Koppelnieuws te verzorgen. Ik heb me verdiept in Webdesign en Indesign. Ik vind het dan ook heel leuk om websites, folders, posters, boekjes e.d. op te maken. Verder kan ik misschien bij de scholengroep op de achtergrond werkzaam zijn. Maar in de eerste plaats vind ik het belangrijk om met elkaar er iets van te maken. Tot ziens, Marijke Hagg Colofon Eindredactie Vormgeving/layout 2 maart 2012 : Ans Naber : Marijke Hagg

Scholenaanbod Basisonderwijs

Scholenaanbod Basisonderwijs Scholenaanbod 2012-2013 Basisonderwijs Geachte leerkracht, In dit aanbod vindt u weer vele mogelijkheden om natuur- en milieueducatie een extra dimensie te geven. Vanuit De Koppel zijn dat het expositieprogramma,

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSFLITS. INHOUD Exposities pag. 1 Scholen en activiteiten pag. 2 Organisatie en projecten pag. 4 Bestuur en GOP pag. 5 Vrijwilligers pag.

KOPPELNIEUWSFLITS. INHOUD Exposities pag. 1 Scholen en activiteiten pag. 2 Organisatie en projecten pag. 4 Bestuur en GOP pag. 5 Vrijwilligers pag. KOPPELNIEUWSFLITS INHOUD Exposities pag. 1 Scholen en activiteiten pag. 2 Organisatie en projecten pag. 4 Bestuur en GOP pag. 5 Vrijwilligers pag. 6 Hardenberg, 2 november 2011 EXPOSITIES Wisselexposities

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits maart 2012

KOPPELNIEUWSflits maart 2012 KOPPELNIEUWSflits maart 2012 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 4 Bestuur en GOP 6 Vrijwilligers 6 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema 2012 - Zoogdieren Op

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits maart 2013

KOPPELNIEUWSflits maart 2013 KOPPELNIEUWSflits maart 2013 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 4 Vrijwilligers 6 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema Reest en Vecht blok 1 Natuur van Toen,

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits maart 2014

KOPPELNIEUWSflits maart 2014 KOPPELNIEUWSflits maart 2014 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 4 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema Amfibieën en reptielen Blok 1 Amfibieën en reptielen,

Nadere informatie

Scholenaanbod Basisonderwijs

Scholenaanbod Basisonderwijs Scholenaanbod 2011-2012 Basisonderwijs Hierbij ontvangt u het overzicht van de geplande activiteiten en exposities voor het schooljaar 2011-2012. Voor de wisselexposities en themadagen ontvangt u van tevoren

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Natuuractiviteitencentrum De Koppel Hardenberg

Jaarverslag 2011 Natuuractiviteitencentrum De Koppel Hardenberg Jaarverslag 2011 Natuuractiviteitencentrum De Koppel Hardenberg 1 1 Het ritme van 2011: speerpunten en ontwikkelingen 2 De Koppel als activiteitencentrum Openstelling voor publiek Themamiddagen Koppelsessies

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Natuuractiviteitencentrum De Koppel

Jaarverslag 2012 Natuuractiviteitencentrum De Koppel Jaarverslag 2012 Natuuractiviteitencentrum De Koppel 1. Het jaar 2012 in het kort blz. 3 2. De Koppel: educatie en activiteiten in 2012 4 2.1 Exposities 4 2.1.1 Wisselexposities jaarthema 2.1.2 Permanente

Nadere informatie

Scholenaanbod 2014-2015 Basisonderwijs

Scholenaanbod 2014-2015 Basisonderwijs Scholenaanbod 2014-2015 Basisonderwijs Geachte leerkracht, In dit aanbod vindt u weer de vele mogelijkheden om natuur- en milieueducatie een extra dimensie te geven. Vanuit De Koppel zijn dat het expositieprogramma,

Nadere informatie

Scholenaanbod Basisonderwijs

Scholenaanbod Basisonderwijs Scholenaanbod 2015-2016 Basisonderwijs Geachte leerkracht, In dit aanbod vindt u weer de vele mogelijkheden om natuur- en milieueducatie een extra dimensie te geven. Vanuit De Koppel zijn dat het expositieprogramma,

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits mei 2013

KOPPELNIEUWSflits mei 2013 KOPPELNIEUWSflits mei 2013 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 3 Bestuur en GOP 4 Vrijwilligers 5 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema Reest en Vecht 1 mei t/m

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur Open dag zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Schoorsveld, in de buurt van Strabrechtse Heide. Wij hopen dat u vandaag op een plezierige manier kennis

Nadere informatie

Scholenaanbod Basisonderwijs

Scholenaanbod Basisonderwijs Scholenaanbod 2017-2018 Basisonderwijs Geachte leerkracht, In dit aanbod vindt u weer de vele mogelijkheden om natuur- en milieueducatie een extra dimensie te geven. Vanuit De Koppel zijn dat het expositieprogramma,

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits januari 2014

KOPPELNIEUWSflits januari 2014 KOPPELNIEUWSflits januari 2014 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 3 Bestuur en GOP 4 Vrijwilligers 5 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema Amfibieën en reptielen

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits mei 2014

KOPPELNIEUWSflits mei 2014 KOPPELNIEUWSflits mei 2014 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 4 Vrijwilligers 6 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema Amfibieën en reptielen Blok 2 Jurassic Polderland,

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen... 3. Schoolreisjes en excursies. Programma voor groep 1+2...5. Programma voor groep 3+4...

Inhoudsopgave. Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen... 3. Schoolreisjes en excursies. Programma voor groep 1+2...5. Programma voor groep 3+4... Inhoudsopgave Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen..... 3 Schoolreisjes en excursies..... 4 Programma voor groep 1+2......5 Programma voor groep 3+4......6 Programma voor groep 5+6..7 Programma voor groep

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Scholenaanbod Basisonderwijs

Scholenaanbod Basisonderwijs Scholenaanbod 2018-2019 Basisonderwijs Geachte leerkracht, In dit aanbod vindt u weer de vele mogelijkheden om natuur- en milieueducatie een extra dimensie te geven. Vanuit De Koppel zijn dat het expositieprogramma,

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 16 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 16 september. van tot uur Open dag zaterdag 16 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Heidepol, aan de rand van de Veluwe. Voor velen inmiddels een vertrouwde omgeving. Wij hopen dat u

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits juli 2013

KOPPELNIEUWSflits juli 2013 KOPPELNIEUWSflits juli 2013 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 1 Organisatie en projecten 4 Vrijwilligers 6 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema blok 2 Reest en Vecht, over de natuur rondom

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits januari 2013

KOPPELNIEUWSflits januari 2013 KOPPELNIEUWSflits januari 2013 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 4 Bestuur en GOP 6 Een gelukkig 2013 gewenst! EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema Reest en

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

PROGRAMMA 2015 INSTITUUT VOOR NATUUREDUCATIE EN DUURZAAMHEID AFDELING BEST

PROGRAMMA 2015 INSTITUUT VOOR NATUUREDUCATIE EN DUURZAAMHEID AFDELING BEST PROGRAMMA 2015 INSTITUUT VOOR NATUUREDUCATIE EN DUURZAAMHEID AFDELING BEST KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR MEER INFORMATIE OVER DE GENOEMDE ACTIVITEITEN EN OM U AAN TE MELDEN, INDIEN NODIG JANUARI 2015 vrijdag

Nadere informatie

Scholenaanbod Basisonderwijs

Scholenaanbod Basisonderwijs Scholenaanbod 2016-2017 Basisonderwijs Geachte leerkracht, In dit aanbod vindt u weer de vele mogelijkheden om natuur- en milieueducatie een extra dimensie te geven. Vanuit De Koppel zijn dat het expositieprogramma,

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits juli 2014

KOPPELNIEUWSflits juli 2014 KOPPELNIEUWSflits juli 2014 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 4 Bestuur en GOP 6 Vrijwilligers 6 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema 2014 - Amfibieën en reptielen

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie

KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR MEER INFORMATIE OVER AL ONZE ACTIVITEITEN EN OM U AAN TE MELDEN, INDIEN NODIG

KIJK OP ONZE WEBSITE   VOOR MEER INFORMATIE OVER AL ONZE ACTIVITEITEN EN OM U AAN TE MELDEN, INDIEN NODIG PROGRAMMA 2019 KIJK OP ONZE WEBSITE www.ivn.nl/best VOOR MEER INFORMATIE OVER AL ONZE ACTIVITEITEN EN OM U AAN TE MELDEN, INDIEN NODIG JANUARI 2019 vrijdag 4 januari 13.30 uur Beleef-de-seizoenen-wandeling

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN ROUTE 15 km 20 17 De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van

Nadere informatie

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF School voor jonge avonturiers die hun wereld willen ontdekken Speelleerplein en aanplant Voorjaar! Tijd om de aanleg van het speelleerplein

Nadere informatie

AKTIVITEITENOVERZICHT

AKTIVITEITENOVERZICHT AKTIVITEITENOVERZICHT nummer 2 FEBRUARI 2019 Mannensoos iedere dinsdagmorgen in de Vurkaomer voor alle mannen 55+ Kom gezellig buurten, kaarten of met gezelschapsspelen meedoen. De tuinploeg gaat eerst

Nadere informatie

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari Wandelarrangement Maeszicht: Gratis flesje water en een knapzak voor onderweg Kom wandelen in Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits juli 2012

KOPPELNIEUWSflits juli 2012 KOPPELNIEUWSflits juli 2012 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 3 Organisatie en projecten 5 Bestuur en GOP 6 Vrijwilligers 7 Wisselexposities jaarthema EXPOSITIES Blok 3 - Nachtdieren (opening

Nadere informatie

IVN-Magazine September

IVN-Magazine September IVN-Magazine September Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Uitnodiging Nazomerwandeling voor leden Beleefweek Limburg Nieuwe leden - OnsIVn Werkgroepen Programma Natuur in de Stad de roze sprinkhaan

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hadith Abu Hoerayre heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah zei:

Nieuwsbrief Hadith Abu Hoerayre heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah zei: Nieuwsbrief 7 31-03-2017 Hadith Abu Hoerayre heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah zei: "De sterke man is niet degene die iemand op de grond kan werken tijdens het worstelen, maar degene die

Nadere informatie

Bij-scholing voor de groenprofessional. Titel presentatie. subtitel

Bij-scholing voor de groenprofessional. Titel presentatie. subtitel Bij-scholing voor de groenprofessional Titel presentatie subtitel Structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Initiatiefnemers Project- & campagnepartners

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits september 2013

KOPPELNIEUWSflits september 2013 KOPPELNIEUWSflits september 2013 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 1 Organisatie en projecten 4 Bestuur en GOP 5 Vrijwilligers 5 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema Reest en Vecht Watercanon

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Lang leve de buitenkids!

Lang leve de buitenkids! Contact Bezoekerscentrum Oisterwijk Natuurmonumenten van Tienhovenlaan 5 5062 SK Oisterwijk Tel. 013-5231800 @ i bc.oisterwijk@natuurmonumenten.nl www.natuurmonumenten.nl facebook.com/natuurmonumenten

Nadere informatie

Kunst Educatie. Primair Onderwijs

Kunst Educatie. Primair Onderwijs Kunst Educatie Primair Onderwijs WWW.DEVRIJSTAAT.NL Kunsteducatie op De Vrijstaat Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven in samenwerking met een professionele kunstenaar staat

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits november 2013

KOPPELNIEUWSflits november 2013 KOPPELNIEUWSflits november 2013 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 3 Bestuur en GOP 5 Vrijwilligers 5 EXPOSITIES Wisselexposities jaarthema Reest en Vecht Sinds

Nadere informatie

Aanpak Vlindertuin Groene Voet, IVN Noord-Kennemerland

Aanpak Vlindertuin Groene Voet, IVN Noord-Kennemerland Aanpak Vlindertuin Groene Voet, IVN Noord-Kennemerland Een gemeentelijk materialendepot werd opgeheven. De nabijgelegen sportvelden wilden wel uitbreiden, maar KNNV regio Alkmaar diende een plan in voor

Nadere informatie

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Programma Boodschappen PlusBus Borger Odoorn September en oktober 2015 Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Met de mogelijkheid om naast de RABO bank ook de dinsdagmarkt te bezoeken.

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Helen Parkhurst Ouder Info

Helen Parkhurst Ouder Info Helen Parkhurst Ouder Info Schooljaar 2012-2013 Nummer 01 Datum: 15 augustus 2012 Agenda augustus 2012 13 t/m 17 augustus: verkeersactie de scholen zijn weer begonnen 20 augustus: 19.30-20.30 uur OAK algemene

Nadere informatie

Werkstuk ANW Milieugroepen

Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk door een scholier 1558 woorden 28 april 2005 4,7 10 keer beoordeeld Vak ANW 1. Welke Milieugroepen zijn rondom en in jou woonplaats aanwezig? - It Fryske Gea: www.fryskegea.nl

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

Activiteitenprogramma DAGBESTEDING CASTRICUM. voor mensen met een beperking

Activiteitenprogramma DAGBESTEDING CASTRICUM. voor mensen met een beperking Activiteitenprogramma DAGBESTEDING CASTRICUM voor mensen met een beperking Overzicht activiteiten maandag ochtend bakken, computer dinsdag ochtend tekenen & schilderen, creatief met papier, winkel, computer

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Agenda NIEUWSBRIEF NR 1 JAARGANG 5 11, 12, 13 Februari,

Agenda NIEUWSBRIEF NR 1 JAARGANG 5 11, 12, 13 Februari, Agenda NIEUWSBRIEF NR 1 JAARGANG 5 11, 12, 13 Februari, Groep 8 CITO eindtoets dinsdag t/m donderdag 7 Februari, vrijdag Warme truiendag 13 Februari, donderdag Playbackshow 5 Februari, woensdag Spreekuur

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

op Het Streek tel ik mee!

op Het Streek tel ik mee! op Het Streek tel ik mee! CSG Het Streek Bovenbuurtweg voor mavo, havo, vwo, gymnasium en technasium Yes, dat vind ik leuk! Daar ben ik goed in! Leuk om dat bij jezelf te ontdekken. Op onze school aan

Nadere informatie

zaterdag 16 september van of zaterdag 23 september van 10 12

zaterdag 16 september van of zaterdag 23 september van 10 12 Verenigingsnieuws ATV Ons Belang Nieuwegein September 2017 Nieuwe toegangspassen voor alle leden Het nieuwe toegangssysteem werkt. We kunnen daarom overstappen op de nieuwe passen. De huidige handzenders

Nadere informatie

Special voor bijna-brugklassers en ouders

Special voor bijna-brugklassers en ouders Special voor bijna-brugklassers en ouders JOUW toekomst begint hier! Leren = doen Vakcollege Maarsbergen Leren door doen voor alle leerlingen in het vmbo Beste bijna-brugklassers, ouders/verzorgers, Fijn

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

Beste leerling, Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen.

Beste leerling, Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen. Beste leerling, Ben je dit schooljaar op zoek naar een leuke en leerzame maatschappelijke stageplaats? Kijk dan snel in deze folder. Je vindt er stageplaatsen dichtbij de natuur. Je kunt als stagiair meehelpen

Nadere informatie

nieuwsbrief. 05 nieuwsbrief voor ouders

nieuwsbrief. 05 nieuwsbrief voor ouders nieuwsbrief. 05 nieuwsbrief voor ouders 2017 2018 Agenda Vrijdag 30 maart Goede Vrijdag Maandag 2 april: 2de Paasdag Vrijdag 20 april: Koningsspelen Vanuit de directiekamer: Iedere keer worden we verrast

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 7-8 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Beste ouders en verzorgers,

Beste ouders en verzorgers, Locatie Juliana Kon. Emmalaan 45 4141 EA Leerdam 0345-614317 Schooljaar 2012-2013 Nr. 13. 18 februari 2013 www.cbs-ichthus.nl info@cbs-ichthus.nl Beste ouders en verzorgers, Na een best wel enerverende

Nadere informatie

KOPPELNIEUWSflits november 2012

KOPPELNIEUWSflits november 2012 KOPPELNIEUWSflits november 2012 INHOUD pagina Exposities 1 Scholen en activiteiten 2 Organisatie en projecten 4 Bestuur en GOP 6 Wisselexposities jaarthema Zoogdieren EXPOSITIES Op 10 oktober is de laatste

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 6 km 20 17 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 kreeft zwanebloem 2 oeverzwaluwhotel grasland kievitsbloemen Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies onder

Nadere informatie

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017 Op natuurexpeditie in Het Groene Woud Verslag van de veldlessen 2017 0 Inleiding Om kinderen bij de natuurontwikkeling in Het Groene Woud te betrekken heeft ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Brabants

Nadere informatie

Op speurtocht in De Maashorst

Op speurtocht in De Maashorst Op speurtocht in De Maashorst Verslag veldlesproject 2017 Met het veldlesproject "Op speurtocht in De Maashorst" krijgen schoolkinderen een unieke natuurbelevenis op een plek waar hard wordt gewerkt aan

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe.

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. 1 Hallo jongens en meisjes, Het kan zomaar gebeuren dat je bij een wandeling door de bossen van Het Nationale Park

Nadere informatie

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL!

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! ROUTE 27 km Een prachtige fietsroute door het Reestdal, waarin je ingrediënten kunt verzamelen voor het maken van Tansy pancakes! Landschap Overijssel wil mensen inspireren

Nadere informatie

Lang leve de buitenkids!

Lang leve de buitenkids! Contact Bezoekerscentrum Oisterwijk Natuurmonumenten Van Tienhovenlaan 4 5062 SK Oisterwijk Tel. (013) 591 5000 @ bc.oisterwijk@natuurmonumenten.nl i www.natuurmonumenten.nl facebook.com/natuurmonumenten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 24 maart Beste ouder(s) en/of verzorger(s),

Nieuwsbrief 24 maart Beste ouder(s) en/of verzorger(s), Beste ouder(s) en/of verzorger(s), Allereerst rectificeren we de datum van de volgende koffieochtend. Deze staat voor 10 mei gepland i.p.v. 10 maart, zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief. Ook de datum

Nadere informatie

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Het bestuur van IVN Vries hecht er belang aan op de hoogte te blijven van de wensen en interesses van haar leden en donateurs. Er is daarom een enquête opgesteld

Nadere informatie

Van 14 tot 21 oktober 2018 is het weer zover: het Agentschap voor Natuur & Bos organiseert de week van het bos.

Van 14 tot 21 oktober 2018 is het weer zover: het Agentschap voor Natuur & Bos organiseert de week van het bos. Beste directeur, Beste leerkracht, Van 14 tot 21 oktober 2018 is het weer zover: het Agentschap voor Natuur & Bos organiseert de week van het bos. Tijdens de Week van het Bos willen we iedereen het bos

Nadere informatie

Een heel druk jaar! 2016 Nieuwsbrief De Essentie. In dit nummer

Een heel druk jaar! 2016 Nieuwsbrief De Essentie. In dit nummer 12016 Een heel druk jaar! Wat een hectische tijd is het de afgelopen maanden geweest. Alle voorbereidingen voor de Expositie Dichterbij De Essentie. Het maken van een gevarieerd programma voor 2016. Voorbereiden

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35 16 juni 2014

Nieuwsbrief 35 16 juni 2014 Nieuwsbrief 35 16 juni 2014 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Afgelopen donderdag kreeg u een extra nieuwsbrief over de formatie van het komend schooljaar

Nadere informatie

November & December 2015

November & December 2015 November & December 2015 Talentontwikkeling op de Veste Eigen & Wijzer Beste ouders, Hierbij ontvangt u het nieuwe activiteitenboekje voor de komende periode. Nu het buiten koud is gaan we allemaal leuke

Nadere informatie

Workshops! Welkom bij het cursusbureau. Informatie/Contact. Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij: Belangrijk

Workshops! Welkom bij het cursusbureau. Informatie/Contact. Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij: Belangrijk Informatie/Contact Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij: Workshops! Welkom bij het cursusbureau Elk kind heeft talent. Of dat nou dansen, voetballen, acteren, proefjes doen of knutselen is, iedereen

Nadere informatie

hema: Natuur en cultuur

hema: Natuur en cultuur Naam: hema: T Datum: 1. De windhoos Geef bij elke vraag een passend antwoord. fotola70 - Fotolia.com - Wat is mooi in dit stormachtige natuurbeeld? Noem één ding. Bv. de vorm van de windhoos, het spel

Nadere informatie

Programma Sept/Okt 2016 Kidswereld Swingt Naschoolse Activiteiten

Programma Sept/Okt 2016 Kidswereld Swingt Naschoolse Activiteiten Programma Sept/Okt 2016 Kidswereld Swingt Naschoolse Activiteiten Voor alle basisschoolkinderen Wat zijn naschoolse activiteiten? Kinderen van vier tot en met twaalf jaar kunnen na schooltijd meedoen aan

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

Nieuwsbrief december

Nieuwsbrief december +6 Nieuwsbrief december Hallo lieve leden, Het is december en dat betekent dat de feestdagen naderen. Overal zie je de kerstspullen al weer tevoorschijn komen. De geur van dennenbomen roept bij ons gelijk

Nadere informatie

JOUW TALENT. Activiteitenkalender. Krakeel, Wolfsbos en Zuid. Hoogeveen. van kerst- tot voorjaarsvakantie. Sportief

JOUW TALENT. Activiteitenkalender. Krakeel, Wolfsbos en Zuid. Hoogeveen. van kerst- tot voorjaarsvakantie. Sportief Sportief Hoogeveen JOUW TALENT Activiteitenkalender Een overzicht van naschoolse activiteiten bij jou in de buurt. Ga op onderzoek uit en ontdek jouw talenten. Er is aanbod voor de groepen 1 tot en met

Nadere informatie

vwo havo Gerrit van der Veen College

vwo havo Gerrit van der Veen College vwo havo Gerrit van der Veen College 2017 Beste jongens en meisjes, Jullie staan voor een belangrijke en leuke keuze: naar welke middelbare school wil je volgend jaar gaan? Het Gerrit van der Veen College

Nadere informatie

DECEMBER groet, namens alle vrijwilligers, Isabel van Beckum, Voorzitter

DECEMBER groet, namens alle vrijwilligers, Isabel van Beckum, Voorzitter DECEMBER 2016 Beste leden, Met pakjesavond net achter de rug breekt voor ons vaak een wat rustiger tijd aan. De meeste kinderen krijgen volop nieuw speelgoed en al dat nieuws moet een plekje krijgen in

Nadere informatie

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Broedende eend 2 Bloesem peer Grasland Kievitsbloemen Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag Jaarverslag 218 7 jarig jubileum Natuureducatie voor scholieren Ledenactiviteiten en projecten Excursies Natuurcursussen Natuurdag Jaarverslag 218 Boomfeestdag in Park Zuidbroek IVN Apeldoorn - Jaarverslag

Nadere informatie

WELKOM. Bezoek het inloophuis de Schuilplaats en ervaar de warmte en de gezelligheid!

WELKOM. Bezoek het inloophuis de Schuilplaats en ervaar de warmte en de gezelligheid! WELKOM Bezoek het inloophuis de Schuilplaats en ervaar de warmte en de gezelligheid! Een schuilplaats is een plek waar je je veilig voelt, maar ook een plek waar je jezelf kan zijn. Waar je lekker even

Nadere informatie

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer,

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer, NieuwsBr wsbrief ief nr.4, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Dit jaar heeft wel een heel bijzonder start van de herfst gekregen. Het was heerlijk warm weer. Ik heb volop genoten van de laatste warme dagen.

Nadere informatie

7 Ik zie op tegen de herfst

7 Ik zie op tegen de herfst Herfstdip De dagen worden korter, de temperatuur daalt en het landschap wordt langzaamaan minder groen door de vallende blaadjes. De herfst is weer bijna in aantocht. In hoeverre bent u het (on)eens met

Nadere informatie

BSO De Pretletters gaat extern.

BSO De Pretletters gaat extern. BSO De Pretletters Kapelweidtje 2 1861 JH Bergen 072-5818270 06-44632986 Nieuwsbrief mei 2013 Beste ouder(s) / verzorger(s), Hierbij de volgende editie van het Pretletters Nieuws. In deze nieuwsbrief houden

Nadere informatie

Tuinonderhoud Heel veel dank aan alle vrijwilligers die onze schooltuin winterklaar hebben gemaakt. Wat ziet het er weer prachtig uit! Dank!!!

Tuinonderhoud Heel veel dank aan alle vrijwilligers die onze schooltuin winterklaar hebben gemaakt. Wat ziet het er weer prachtig uit! Dank!!! Info november 2017 CBS t Klinket 0118-556126 klinket@primas-scholengroep.nl Belangrijke data 11 november - juf Laura jarig 20 november voortgangsgesprekken 28 november voortgangsgesprekken Opbrengsten

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum De Verbinding

Ontmoetingscentrum De Verbinding Ontmoetingscentrum De Verbinding O Z T T : 1 0-1 1-2 0 1 5 T M O ACTIVITITAABOD ovember 2015 T O O T W I K K L L T S P A OTMOTIGSCTRUM D VRBIDIG Stationsstraat 1 6671 AW Zetten 0488 453187 email: deloohof@stgsamenzorgen.nl

Nadere informatie

Help Pake en Beppe de vakantie door

Help Pake en Beppe de vakantie door Bijlage 1 Help Pake en Beppe de vakantie door Organisator: Museumfederatie Fryslân, zij doen dit in samenspraak met musea, archieven en theaters in Friesland. Subsidiënt: Provincie Fryslân. Uitleg over

Nadere informatie

Afsluiting Groot Project: tentoonstelling in de klassen. Concertgebouw groepen 4 (11.15): Machtige Muziek

Afsluiting Groot Project: tentoonstelling in de klassen. Concertgebouw groepen 4 (11.15): Machtige Muziek De Buutpraat Nieuwsblad van openbare basisschool et Buut Maandag 23 maart 2015 Tel. : 075-6165701 / info@etbuut.nl / www.etbuut.nl Van alles De data op een rijtje Maandag 23 maart Vrijdag 27 maart Donderdag

Nadere informatie

Tijdens deze week gaan we met elkaar op schoolreisje, we kijken de musical van groep 8, vieren de verjaardagen van de juffen en nog veel meer.

Tijdens deze week gaan we met elkaar op schoolreisje, we kijken de musical van groep 8, vieren de verjaardagen van de juffen en nog veel meer. FEESTWEEK 2017 Beste jongens en meisjes, beste ouder(s) /verzorger(s), Vanaf maandag 10 juli gaan we dit schooljaar weer afsluiten met de feestweek. Een week vol leuke activiteiten om het schooljaar op

Nadere informatie

Door de ogen van Piet Oudolf

Door de ogen van Piet Oudolf Door de ogen van Piet Oudolf In Singer Laren opent begin juni de tentoonstelling Geschilderde tuinen. Dan is ook voor het eerst de nieuwe door Piet Oudolf ontworpen beeldentuin toegankelijk. Als opmaat

Nadere informatie

Biodiversiteits heg. www.enand-design.com. 2007 De Biodiversiteits heg is een auteursrechtelijk beschermd werk van Jacqueline Couwenberg 06-52088979

Biodiversiteits heg. www.enand-design.com. 2007 De Biodiversiteits heg is een auteursrechtelijk beschermd werk van Jacqueline Couwenberg 06-52088979 Biodiversiteits heg 2007 De Biodiversiteits heg is een auteursrechtelijk beschermd werk van Jacqueline Couwenberg 06-52088979 www.enand-design.com Voor vogels zijn er plekken gemaakt waarin ze kunnen nestelen,

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie