RABOBANK CIJFERS EN TRENDS Een visie op branches in het Nederlandse bedrijfsleven 33 e jaargang, editie 2009/2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RABOBANK CIJFERS EN TRENDS Een visie op branches in het Nederlandse bedrijfsleven 33 e jaargang, editie 2009/2010"

Transcriptie

1 RABOBANK CIJFERS EN TRENDS Een visie op branches in het Nederlandse bedrijfsleven 33 e jaargang, editie 2009/2010 Groothandel in sport- en recreatieartikelen De groothandel in sport- en recreatieartikelen handelt in kleding, schoeisel en hardware voor sport en recreatie. Daarbij horen ook activiteiten als marketing, distributie, ontwerp, private labelling en aftersales service. Het belangrijkste binnenlandse afzetkanaal is de sportspeciaalzaak. Veel bedrijven zijn internationaal georiënteerd, zowel voor de inkoop als de afzet. Het merendeel van de sportmaterialen wordt geïmporteerd. Trends Handel wordt steeds internationaler door globalisering van productie en mondialisering van trends. Voorwaartse en achterwaartse integratie in de bedrijfskolom neemt toe. E-business neemt toe door multichannel en ketendigitalisering. Collecties wisselen snel om meer winkelmomenten te creëren. Kansen en bedreigingen Er is een toenemende aandacht voor het belang van beweging. Vooral de sport-participatie van de 55+ers neemt toe. Kinderen kiezen vaker voor 'actief spelen'. Samenwerking en schaalvergroting kunnen de positie van de groothandel versterken. Kleine marktspelers creëren bestaansrecht door (verregaande) specialisatie. Door technische innovaties neemt de complexiteit van het aanbod neemt toe. Dit leidt tot meer vraag om advies en service. Het ontwikkelen van merken en private labels (samen met retail) biedt kansen. Voor de merkgroothandel betekent dit echter concurrentie. De rol van de groothandel in de totale keten verandert door de dominante aanwezigheid van de fabrikanten en A-merkhouders enerzijds en de inkoopcombinaties en grootwinkelbedrijven anderzijds. Perspectief Verwachtingen 2010 De omzet voor de groothandel in sport- en recreatie-artikelen zal zich overall handhaven op het niveau van Het consumentenvertrouwen blijft laag door de toenemende werkloosheid. De consument is daarom kritisch waaraan hij zijn geld uitgeeft. Maar toch neemt het aantal sporters ook toe. De grootste groei zit bij de 55+-ers. Er is een tweedeling zichtbaar in de omzetontwikkeling bij de verschillende artikelgroepen. Sportfunctionele artikelen profiteren van de groeiende belangstelling voor sport, waardoor de omzet zelfs zal groeien met 2%. Denk hierbij aan hardwaren, teamkleding en basiskleding. De omzet in sportfashion zal wel echter dalen met 1% omdat de consument de hand op de knip houdt en het modebeeld minder sportief is. Sporty casualwear wordt daardoor minder als vrijetijdskleding verkocht.

2 Export komt langzaam weer op gang De wederuitvoer is een belangrijke omzetbron voor deze Nederlandse groothandel. Ruim 50% van de import komt uit lage lonenlanden met een gemiddelde lagere stuks waarde. Duitsland, België en Frankrijk zijn daarbij de belangrijkste afzetlanden. Maar ook de consument in het Europese achterland kijkt kritisch naar haar uitgaven. Het gevolg zijn verschuivende bestedingspatronen en grote verschillen tussen de omzetontwikkeling van de verschillende merken. Vraag Conjunctuurgevoeligheid Tot het assortiment van de branche behoren artikelen waarvan de vraag relatief sterk conjunctuurgevoelig is. Het betreft vooral het zogenoemde fun en fashionassortiment. Het assortiment sportfunctioneel is daarentegen maar beperkt mode- en conjunctuurgevoelig. Het consumentenvertrouwen en bestedingen zijn laag. Seizoenspatroon Een substantieel deel van de vraag naar sport- en recreatieartikelen is seizoensgebonden. Bij diverse artikelen is sprake van een piek net voor de start van een nieuwe sportcompetitie. Bovendien zijn veel producten specifiek gericht op de zomer of de winter. Hierbij is de vraag ook afhankelijk van het weer: een winter met weinig sneeuw leidt bijvoorbeeld tot minder vraag naar ski's en een vroege zomer geeft een run op badkleding. Trends Een belangrijk deel van het assortiment is merk- en modegevoelig. Een voorbeeld van modegevoeligheid word geïllustreerd door Puma, dat met sportkleding meedoet aan de Fashionweek in London. Het beoefenen van bepaalde sporten heeft min of meer kenmerken van rages. Zo zijn running, wandelen en hockey momenteel erg populair. Demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing en het toegenomen opleidingsniveau beïnvloeden de vraag positief. Inkoopconcentratie Door het toenemende belang van het grootwinkelbedrijf, franchiseformules en inkoopcombinaties wordt de inkoopmacht van de detailhandel groter. Hiermee wordt de positie van de groothandel onder druk gezet of deels zelfs overgeslagen. Inmiddels heeft circa 70% van de sportdetaillisten zich aangesloten bij één van de commerciële samenwerkingsverbanden die de branche kent. 45 procent participeert zelfs in een harde franchiseformule of betreft een filiaal van een GWB. Kantekening hierbij is dat ook de harde franchiseformules in de sport nog veel vrijheid laten aan de lokale ondernemers t.o.v. de mode. Afzetkanalen Het belangrijkste afzetkanaal blijft de sportspeciaalzaak met een redelijk stabiel aandeel van 51%. Het aantal winkels in sport- en kampeerartikelen bedroeg in en groeit nog jaarlijks. De tweede plek wordt ingenomen door de ambulante handel en internet met 24%. Zeker internet groeit jaarlijks in belang als afzetkanaal, maar dan vooral ten kosten van omzet van de gewone kledingwinkels.

3 Consumptieve bestedingen sportbranche naar segment x 1 mln % Bestedingen racketsporten 100,0 7,0 Bestedingen veld- en balsporten 180,0 12,0 Bestedingen bad & beach 110,0 7,0 Bestedingen running 190,0 11,0 Bestedingen fitness 100,0 6,0 Bestedingen wintersport 90,0 6,0 Bestedingen outdoor 100,0 6,0 Bestedingen casual 550,0 35,0 Bestedingen overige sporten 130,0 17,0 Totale bestedingen sportbranche 1.550,0 100,0 Raming 2006 op basis van realisaties 2004 Bron: EIM, 2007 Martkaandeel van de sportbranche naar segment % 2006 Marktaandeel racketsporten 90,0 Marktaandeel veld- en balsporten 90,0 Marktaandeel bad & beach 63,0 Marktaandeel running 83,0 Marktaandeel fitness 70,0 Marktaandeel wintersport 68,0 Marktaandeel outdoor 90,0 Marktaandeel casual 48,0 Marktaandeel overige sporten 33,0 Totaal marktaandeel sportbranche 73,0 Raming 2006 op basis van realisaties 2004 Bron: EIM, 2007 Aanbod Aantal bedrijven In de branche staan ruim 900 bedrijven geregistreerd. Hieronder bevinden zich een groot aantal kleinschalige bedrijven en relatief veel starters. Ruim 80% van de brancheomzet wordt gerealiseerd door de 100 grootste bedrijven. Schaalvergroting Om zich te wapenen tegen macht van fabrikant en detailhandel is er sprake van een tendens naar schaalvergroting in de groothandel. Internationalisering en een scherpe concurrentie versterken deze tendens. De machtsbalans tussen producenten en inkoopcombinaties slaat momenteel door naar de inkoopcombinaties (circa 70% van de omzet in merkkleding loopt via een inkoopcombinatie of het GWB). Dit komt ook tot uiting in de stijging van het percentage privatelabels dat door de

4 inkoopcombinaties en het GWB op de markt gebracht wordt. In reactie hierop kiezen de grote producenten voor schaalvergroting met een merkenconcentratie. Ook openen de A-merken eigen (sport)merkwinkels of kiezen voor een shop-in-shop benadering. Merkhouders De positie van A-merken (Nike, adidas, Puma, Asics) is dominant. Hierbij is ook ruimte voor nieuwe merken. Het Chinese merk Li-Ning heeft de overstap naar Europa gemaakt vanuit een stevige basispoistie op de thuismarkt; een marktaandeel van 14% in China, naast Nike en adidas. De voornamelijk buitenlandse merkhouders hebben dikwijls eigen distributiecentra in Nederland of importeurschappen voor de Benelux. Vanuit deze distributiecentra wordt de markt bediend waarbij het gehele marketing- en distributietraject tot aan de detaillist wordt verzorgd. Merkhouders richten zich steeds meer rechtstreeks tot de consument via e- commerce en eigen factory outlets. Deze zijn bedoeld voor de verkoop van overstock of juist als flagtore. In de eigen outlets of merkwinkels kan de gehele sportcollectie getoond worden. E-commerce wordt vooral ingezet als informatiebron en nog beperkt gebruikt voor de verkoop. Het belang van webwinkels neemt wel toe. Sportmerk wordt lifestylemerk Het onderscheid tussen sportmerk en lifestylemerk vervaagt. Merken die zich breed met diverse sportdisciplines afficheren zijn Nike, Adidas, Puma en ASICS. Deze merken profileren zich door sponsoring van topsporters, nationale elftallen of sportevenementen en het lanceren van eigen branded stores, persoonlijke sportschoenen en andere sport focused innovaties. Maar tegelijkertijd manifesteren ze zich de laatste jaren als lifestyle merk. Aanverwante producten zijn te vinden in hippe fashion en retro-sneaker-stores. Merken als O Neill, Protest, Billabong, Rip Curl, Quiksilver en Brunotti hebben hun roots in het surfwereldje en breiden later hun productlijnen uit naar de wintersport. Tegenwoordig bekijken consumenten deze merken steeds meer door de lifestyle-bril (van één van deze merken) en dragen shirt, broek, jas en tas in het café, op het terras en in da club. Een logisch gevolg van het feit dat deze merken in hun profilering zich richten op belevingsfeesten om de specifieke way-of-life van het merk te ervaren. Echte lifestyle merken dus. De krokodil van Lacoste, de lauwerkrans van Fred Perry, de rubber-met-canvasschoen van Converse, het Friese merk Gaastra en het van oorsprong Gelderse Quick zijn voor veel Nederlanders bekende iconen met een lange sportgerelateerde historie. Tegenwoordig profileren deze merken zich als authentieke lifestyle merken in het zogenaamde goede-smaak-hogere-klasse segment. Het merk Björn Borg heeft maar weinig met tennis te maken. Los van de rode tennisbal in het logo, is het gebouwd op de sexy onderbroeken. Dit merk is de opvallendste binnen de categorie: liftend op de naam van een tennisser een merk bouwen dat onderbroeken zichtbaar heeft weten te maken naar het huidige fashionlabel. Sporten is a-way-of-life. Je ziet meer krasse knarren in Gaastra-jas wandelen dan dat er jassen verkocht worden aan watersporters. De trendy sneakers van Puma zijn niet gemaakt om mee te sporten, wel om lekker te loungen in een willekeurige strandtent. Kortom: sportmerken zijn modemerken geworden.

5 Bedrijfsoverdracht Het aandeel ondernemers boven de 55 jaar in deze branche is 28%. Branche organisatie FGHS heeft een rubriek vraag en aanbod ( Bedrijvendynamiek Aantal startende bedrijven (x 1) 105,0150,0153,0122,0112,0 Aantal overige oprichtingen (x 1) 91,0 100,0122,0123,083,0 Aantal opheffingen (x 1) 160,0144,0119,0154,0142,0 Bron: Kamers van Koophandel Nederland Omzet Detailhandel Per hoofd van de bevolking besteed een Nederlander gemiddeld 40 aan sportkleding en schoenen, 29 aan sportartikelen en 66 aan verblijfsrecreatieve goederen. De sportspeciaalzaak vertegenwoordigd ca. 3,5% van de totale waardeomzet in kleding. In stuks is het aandeel 2,2%. Opvallend is dat dames en heren ongeveer evenveel aan sportkleding besteden. Terwijl vrouwen aan kleding ruim 1,5 keer zoveel besteden als mannen. Een groot deel van de ouderen koopt overigens helemaal niet in sportspeciaalzaken omdat ze zich niet aangetrokken voelen door het assortiment. Wereldwijd is de markt voor sportartikelen 256 miljard dollar groot. Hiervan wordt 44% besteed aan sportkelding, 19% aan sportschoenen en 26% aan hardwaren. De Nederlandse markt voor sportartikelen is 1,5 miljard euro groot ( sportfunctioneel, fun en fashion en investeringsgoederen). Export en wederuitvoer Een andere bron van omzet in de groothandel betreft de export en wederuitvoer. Nederlandse sportmerken laten producten ( met name sportkleding en -schoenen) produceren in lage loonlanden voor de Nederlandse markt en voor de export. Daarnaast hebben een aantal fabrikanten hun verkoopkantoor / distributiecentrum voor Europa / Benelux in Nederland gevestigd. In totaal wordt 529 mln. geïmporteerd. De drie belangrijkste importlanden zijn China (44.1%), USA (9.2%) en Duitsland (6,8%). De export gaat voornamelijk naar Duitsland, België en Frankrijk Waardemutatie 7,7 6,8 Het jaar 2008 is een prognose Bron: EIM en Rabobank

6 Winst & Verliesrekening Resultatenrekening (in % van de omzet) MKB Totaal bv Totaal niet-bv Omzet 100,0 100,0 100,0 Inkoop 61,2 60,6 67,1 Werk derden 0,0 0,0 0,3 Brutowinst 38,8 39,4 32,6 Overige opbrengsten 0,9 1,0 0,3 Totale opbrengsten 39,7 40,4 32,9 Totale kosten 24,3 24,4 24,0 Loonkosten 9,0 9,4 4,7 Huisvestingskosten 3,6 3,4 5,1 Overige kosten 9,9 10,0 9,6 Afschrijvingen 1,0 0,9 2,1 Financiele lasten 0,8 0,7 2,5 Resultaat voor belasting 15,4 16,0 8,9 Loonkosten zijn exclusief ondernemersbeloning bij eenmanszaken/vof Bron: Rabobank Groothandel in sport- en recreatieartikelen Kengetallen MKB Totaal bv Totaal niet-bv Omzet per fte (x 1000) 491,0515,0 333,0 Brutowinst per fte (x 1000) 190,0203,0 109,0 Loonkosten in % brutowinst (%) 23,2 24,0 14,5 Bron: Rabobank

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Groothandel in sport- en recreatieartikelen De groothandel in sport- en recreatieartikelen handelt in kleding, schoeisel en hardware voor sport en recreatie. Daarbij horen ook activiteiten als marketing,

Nadere informatie

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen;

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen; Sportspeciaalzaken De sportspeciaalzaken zijn onder te verdelen in: Algemene sportzaken Modische sportzaken Gespecialiseerde sportzaken Megastores Outdoorzaken Trends Toenemende belangstelling voor gezondheid,

Nadere informatie

Branche Slagerijen. Omschrijving. Visie. Trends

Branche Slagerijen. Omschrijving. Visie. Trends Branche Slagerijen Omschrijving De consument is voor zijn aankopen van vlees en vleeswaren in hoge mate aangewezen op de detailhandel. Hoewel de slagerijspeciaalzaak als traditionele aanbieder geldt, vindt

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Sportspeciaalzaken De sportspeciaalzaken zijn onder te verdelen in: Algemene sportzaken Modische sportzaken Gespecialiseerde sportzaken Megastores Outdoorzaken Trends Toenemende belangstelling voor gezondheid,

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Schoenendetailhandel De schoenendetailhandel verkoopt schoeisel en aanverwante accessoires. De schoenenwinkels zijn globaal onder te verdelen in: zelfstandige samenwerkende schoenenzaken, discountzaken,

Nadere informatie

Brancherapport Kleding en textiel. Markt, trends, ontwikkelingen en risico s

Brancherapport Kleding en textiel. Markt, trends, ontwikkelingen en risico s Brancherapport Kleding en textiel Markt, trends, ontwikkelingen en risico s Kleding en textiel De markt s in kleding, mode en textiel vormen een onderdeel van de groothandel. Deze bedrijven verkopen in

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel non-food De detailhandel levert goederen (zowel nieuw als tweedehands) direct aan particulieren. Deze goederen zijn niet in de eigen onderneming vervaardigd. De sector Detailhandel non-food

Nadere informatie

Een bankiersblik op de grafische industrie

Een bankiersblik op de grafische industrie Een bankiersblik op de grafische industrie Visie van de Rabobank Steffanie van der Maas en Bert Sikken Rabobank Nederland 29 februari 2012 Programma 1. Trends en ontwikkelingen de markt 2. Kansen en innovaties

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in wonen De detailhandel in wonen bestaat uit de volgende branches: woninginrichting (onder te verdelen in meubelspeciaalzaken, woningtextielspeciaalzaken, slaapspeciaalzaken en gemengde zaken),

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers behoren tot de spijsverstrekkende bedrijven. Zij richten zich op de bereiding en verkoop van gemaksvoedsel vanuit een

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in bovenkleding Tot de detailhandel in bovenkleding behoren de dameskleding-, de herenkleding- en de gemengde kledingzaken, waaronder de jeanszaken. Het grootwinkelbedrijf bedient vooral het

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen!

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! F R I E N D S F reader Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! Als we de berichtgeving van de laatste maanden mogen geloven staat de non food detailhandel voor een herstructureringsslag.

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE DENEMARKEN

LANDEN ANALYSE DENEMARKEN LANDEN ANALYSE DENEMARKEN Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee6 de sector (cijferma?g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms?ge (2018) waarde van de consump?e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

1. Cultuur Betrouwbaar, comfortabel, vooruitstrevend, praktisch, waar voor je geld

1. Cultuur Betrouwbaar, comfortabel, vooruitstrevend, praktisch, waar voor je geld En Rucanor is geboren... Rucanor is opgericht in 1956. Het is allemaal begonnen in een keldertje van vier bij vier. Jacob van Rijswijk heeft het merk bedacht. Het was eerst de bedoeling dat het merk Rucan

Nadere informatie

De sportmarkt SPORTFOCUS 20161

De sportmarkt SPORTFOCUS 20161 De sportmarkt 1 Inhoudsopgave Structuuronderzoek Omvang sportmarkt p.3 Kengetallen voor de sportmarkt oppervlakte en personen p.4 Kengetallen voor de sportmarkt financieel p.5 INretail SportMonitor Inleiding

Nadere informatie

Rapport. van. Kamer v an Koophandel Nederland. Startersprofiel 2013. Datum uitgave Januari 2014. onderwerp Startende ondernemers in beeld

Rapport. van. Kamer v an Koophandel Nederland. Startersprofiel 2013. Datum uitgave Januari 2014. onderwerp Startende ondernemers in beeld Rapport Startersprofiel 2013 van Kamer van Koophandel Nederland Datum uitgave Januari 2014 onderwerp Startende ondernemers in beeld Pagina 1 v an 13 Inhoudsopgave 1 Samenvatting...3 2 Kerncijfers startende

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE DUITSLAND

LANDEN ANALYSE DUITSLAND LANDEN ANALYSE DUITSLAND Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee7 de sector (cijferma@g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms@ge (2018) waarde van de consump@e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Marktontwikkelingen voor cao-commissie FS&L. INretail, Marcel Evers. 3 mei 2018

Marktontwikkelingen voor cao-commissie FS&L. INretail, Marcel Evers. 3 mei 2018 Marktontwikkelingen voor cao-commissie FS&L INretail, Marcel Evers 3 mei 2018 Alle seinen weer op groen? BBP +3,2% Inflatie 1,6% Consumptie +2,1% Werkloosheid* 4,8% Aantal vacatures 227.000 Gunstige tijd

Nadere informatie

Groei aandeel supermarktkanaal; traditionele kanaal blijft het grootst. Voor wie verstandig handelt!

Groei aandeel supermarktkanaal; traditionele kanaal blijft het grootst. Voor wie verstandig handelt! Groei aandeel supermarktkanaal; traditionele kanaal blijft het grootst Trendsamenvatting Naam Definitie Groei aandeel supermarktkanaal; traditionele kanaal blijft het grootst Het handelskanaal van de gespecialiseerde

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Meubelindustrie De meubelindustrie in Nederland telt ruim 6.600 bedrijven. De helft hiervan is actief in de interieurbouw. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen woonmeubelfabrikanten, de bedrijfsmeubelindustrie,

Nadere informatie

SUPER PRIJZEN. Wissenstraat 1-9200 Dendermonde - www.massaverkoop.be VAN SPORT-, VRIJETIJDSKLEDIJ, SPORTSCHOENEN, 16-22u. Vrijdag 7.

SUPER PRIJZEN. Wissenstraat 1-9200 Dendermonde - www.massaverkoop.be VAN SPORT-, VRIJETIJDSKLEDIJ, SPORTSCHOENEN, 16-22u. Vrijdag 7. Vrijdag 30 november 16-22u zaterdag 1 zondag 2 Vrijdag 7 zaterdag 8 zondag 9 10-18u 13-17u 16 2012-22u 10-18u 13-17u Vrijdag 14 zaterdag 15 zondag 16 16-22u 10-18u 13-17u VAN SPORT-, VRIJETIJDSKLEDIJ,

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Groothandel in computers, randapparatuur en software Computergroothandels richten zich doorgaans op bedrijfsmatige afnemers. Ze leveren hardware, software en toebehoren. Ook service- en adviesdiensten

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE NEDERLAND

LANDEN ANALYSE NEDERLAND LANDEN ANALYSE NEDERLAND Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee5 de sector (cijferma>g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms>ge (2018) waarde van de consump>e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE FRANKRIJK

LANDEN ANALYSE FRANKRIJK LANDEN ANALYSE FRANKRIJK Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee9 de sector (cijfermabg) inzicht in de huidige (2013) en toekomsbge (2018) waarde van de consumpbe van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers

Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers behoren tot de spijsverstrekkende bedrijven. Zij richten zich op de bereiding en verkoop van gemaksvoedsel vanuit een

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied november 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten in Nederland is een strijd gaande

Nadere informatie

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12 inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Bevolking 9 1.1 Bevolkingsontwikkeling 9 1.2 Bevolkingsopbouw 10 1.2.1 Vergrijzing 11 1.3 Migratie 11 1.4 Samenvatting 12 2. Ontwikkelingen van de werkloosheid 13 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

Branche in beeld Modedetailhandel Eerste halfjaar 2005

Branche in beeld Modedetailhandel Eerste halfjaar 2005 Branche in beeld Modedetailhandel Eerste halfjaar 2005 Branche in beeld Modedetailhandel, eerste halfjaar 2005 Branche in beeld schetst de omzet-, markt- en prijsontwikkelingen in de modedetailhandel over

Nadere informatie

De sporter SPORTFOCUS 20161

De sporter SPORTFOCUS 20161 De sporter SPORTFOCUS 20161 Inhoudsopgave Sportparticipatie: Nederland p.3 Sportparticipatie: mannen p.5 Sportparticipatie: vrouwen p.6 Lidmaatschap sportbonden p.7 Segmentatie p.9 SPORTFOCUS 2016 2 Sportparticipatie:

Nadere informatie

Rapport. van Kamer van Koophandel Nederland. Startersprofiel 2012. Datum uitgave. Januari 2013. onderwerp Startende ondernemers in beeld

Rapport. van Kamer van Koophandel Nederland. Startersprofiel 2012. Datum uitgave. Januari 2013. onderwerp Startende ondernemers in beeld Rapport Startersprofiel 2012 van Datum uitgave Januari 2013 onderwerp Startende ondernemers in beeld Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 3 2 Kerncijfers startende ondernemers... 4 2.1 Meer

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Restaurants Restaurants richten zich op de bereiding en verkoop van maaltijden. De branche kent een grote verscheidenheid aan typen bedrijven. Naast restaurants worden ook bistro's, café-restaurants en

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE BELGIË

LANDEN ANALYSE BELGIË LANDEN ANALYSE BELGIË Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse geeft de sector (cijfermatig) inzicht in de huidige (2013) en toekomstige (2018) waarde van de consumptie van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE ITALIË

LANDEN ANALYSE ITALIË LANDEN ANALYSE ITALIË Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee7 de sector (cijferma@g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms@ge (2018) waarde van de consump@e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Huidig economisch klimaat

Huidig economisch klimaat Huidig economisch klimaat 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers, 49). Het aandeel

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

KARPI Karpi Group home fashion is het label dat een groep van ondernemingen vertegenwoordigt actief op het gebied van de productie en verkoop van karpetten, kamerbreed/natuur -en fusion bonded tapijt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Consument. Bezit private labels p.3. Gebruik merken p.4. Koopmotivatie p.5. Doorslaggevend bij productaankoop p.6

Inhoudsopgave. Consument. Bezit private labels p.3. Gebruik merken p.4. Koopmotivatie p.5. Doorslaggevend bij productaankoop p.6 Assortiment 1 Inhoudsopgave Consument Bezit private labels p.3 Gebruik merken p.4 Koopmotivatie p.5 Doorslaggevend bij productaankoop p.6 Voorkeur bij productaankoop p.7 Net Promotor Score sportmerken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Consumenten. Belang aspecten p.3. Prijs-kwaliteitverhouding p.6. Assortiment p.8. Personeel p.10. Bereikbaarheid p.12. Service p.

Inhoudsopgave. Consumenten. Belang aspecten p.3. Prijs-kwaliteitverhouding p.6. Assortiment p.8. Personeel p.10. Bereikbaarheid p.12. Service p. Positionering 1 Inhoudsopgave Consumenten Belang aspecten p.3 Prijs-kwaliteitverhouding p.6 Assortiment p.8 Personeel p.10 Bereikbaarheid p.12 Service p.14 Koopmogelijkheden p.16 Communicatie p.18 Aantrekkelijkheid

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Fitnesscentra Fitness is de meest beoefende sport van ons land. Fitnesscentra hebben zich verder ontwikkeld. Zo is een deel van de ondernemingen uitgegroeid tot multifunctionele bewegingscentra waar ook

Nadere informatie

Meting economisch klimaat, november 2013

Meting economisch klimaat, november 2013 Meting economisch klimaat, november 2013 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers,

Nadere informatie

Uitgangspunt van het model is de marktpositie van de retailer, uitgedrukt in het marktaandeel.

Uitgangspunt van het model is de marktpositie van de retailer, uitgedrukt in het marktaandeel. HET VOORSPELLEN VAN MARKTPOSITIES IN DE FASHION MARKT De wereld van fashion retail is drastisch aan het veranderen. Consumenten geven minder uit aan kleding en schoenen en doen dit vaker online. Nieuwe

Nadere informatie

Wat was uw brutomarge in 2013? De brutomarge is de verhouding tussen de brutowinst en de omzet, uitgedrukt in een percentage van de omzet

Wat was uw brutomarge in 2013? De brutomarge is de verhouding tussen de brutowinst en de omzet, uitgedrukt in een percentage van de omzet Automotivescan Deelnemer: info@sra.nl Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Automotive in beeld Merkdealers en universele autobedrijven zien dat de omzet en winstgevendheid onder druk staan.

Nadere informatie

Eindexamen m & o vwo 2011 - II

Eindexamen m & o vwo 2011 - II Opgave 2 In deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. Pim Lievens is eigenaar van fitnesscentrum Sanalux te Vlissingen (Zeeland). Sanalux is een eenmanszaak waarin Pim fulltime werkzaam is.

Nadere informatie

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing Quickscan Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 26 augustus 2013 JH Business Promotions heeft

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 7 t/m 12

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 7 t/m 12 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 7 t/m 12 Samenvatting door een scholier 1074 woorden 11 april 2003 6,8 55 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent Hoofdstuk 7 Omgevingsfactoren 7.1 Marketingmix

Nadere informatie

Sectorrapport Bos- en haagplantsoen

Sectorrapport Bos- en haagplantsoen Sectorrapport Bos- en haagplantsoen Najaar 2014 Inhoudsopgave Terugblik op najaar 2014...3 Najaar 2014 in cijfers...4 Verwachtingen voorjaar 2015...7 Van Oers Agro Hofdreef 24 4881 DR Zundert Postbus 88

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Restaurants Restaurants richten zich op de bereiding en verkoop van maaltijden. De branche kent een grote verscheidenheid aan typen bedrijven. Naast restaurants worden ook bistro's, café-restaurants en

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE SPANJE

LANDEN ANALYSE SPANJE LANDEN ANALYSE SPANJE Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee6 de sector (cijferma?g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms?ge (2018) waarde van de consump?e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Retailscan Deelnemer: 1120533 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Detailhandel in beeld In januari 2015 was de omzet in de detailhandel 0,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Wellnesscentra en sauna's Een wellnesscentrum of sauna beschikt over verschillende voorzieningen die alles te maken hebben met ontspanning en welbevinden. Het gaat hierbij om sauna, zwembad, stoombad,

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

Markt starters. Trendanalyse. Demografisch. Trendanalyse 14/04/16. 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek.

Markt starters. Trendanalyse. Demografisch. Trendanalyse 14/04/16. 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek. Markt starters Trendanalyse 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek Trendanalyse 2 1 Aantal starters door de jaren Starters per jaar 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk Inhoud 01 Inleiding: het Verenigd Koninkrijk 03 02 Hoe groot is de e-commercemarkt in het Verenigd Koninkrijk? 04 03 Wie is de Britse

Nadere informatie

De Binnenstad in het Internettijdperk

De Binnenstad in het Internettijdperk NETHERLANDS INSTITUTE FOR SPATIAL RESEARCH RUIMTELIJK PLANBUREAU De Binnenstad in het Internettijdperk Dr. Jesse Weltevreden NRW Lunchbijeenkomst, 02-02 02-2007, 2007, Zwolle Inhoud Presentatie 1. Internet

Nadere informatie

Bijlage HAVO management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. HA-0251-a-15-2-b

Bijlage HAVO management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. HA-0251-a-15-2-b Bijlage HAVO 2015 tijdvak 2 management & organisatie Informatieboekje HA-0251-a-15-2-b Informatiebron 1 QWIC QWIC bv (Quality With Innovative Convenience) is opgericht in 2006 door Michiel Hartman en Taco

Nadere informatie

Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen

Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen Bijeenkomst Rabobank Noord- en Oost- Achterhoek Monique van Plateringen & Annemarie Kuijer 9 februari 2015 Introductie Sprekers Annemarie Kuijer, sectormanager

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Communicatiebureaus Communicatie-/reclamebureaus verrichten advies-, ontwerp- en andere dienstverlenende werkzaamheden. Communicatie bestaat uit commerciële- en non-profit communicatie. Bureaus zijn onder

Nadere informatie

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten)

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten) www.jooplengkeek.nl Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) Omzet belasting (BTW) Toegevoegde waarde: de waarde die het bedrijf toevoegt aan een al bestaande waarde. Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen

Nadere informatie

Sectorrapport Bos- en haagplantsoen

Sectorrapport Bos- en haagplantsoen Sectorrapport Bos- en haagplantsoen Najaar 2009 Inhoudsopgave Terugblik seizoen 2008/2009...................................................................................... 3 Najaar 2009 sector bos-

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland. Tweede kwartaal Coenrapportomslag eerstekwartaal.indd 1

Conjunctuurenquête Nederland. Tweede kwartaal Coenrapportomslag eerstekwartaal.indd 1 Conjunctuurenquête Nederland Tweede kwartaal 11 Coenrapportomslag eerstekwartaal.indd 1 3-5-11 :36 Economisch herstel zet door Horeca en detailhandel haken aan Na een lichte afzwakking in het eerste kwartaal

Nadere informatie

Informatiebron 1. Huishoudens die aan fitness doen. Vlissingen. bron: www.zorgatlas.nl

Informatiebron 1. Huishoudens die aan fitness doen. Vlissingen. bron: www.zorgatlas.nl Informatiebron 1 Huishoudens die aan fitness doen Huishoudens waarin aan fitness wordt gedaan, per gemeente, in procenten van het totaal aantal huishoudens Legenda percentage: 3-19 19-22 22-24 24-26 27-33

Nadere informatie

Ieder jaar weer start een groot aantal mensen

Ieder jaar weer start een groot aantal mensen Bij deze opgave horen informatiebronnen 1 t/m 3. De eerste twee informatiebronnen gaan over het opstarten van een bedrijf. Informatiebron 1 geeft een aantal kenmerken van startende ondernemers, terwijl

Nadere informatie

Marktbeeld appels en peren

Marktbeeld appels en peren Afzet appels en peren door Russische boycot in de verdrukking Productie De appelproductie in de EU bedroeg in 215 ruim 12 miljard kilo. Dit was de op één na grootste EUoogst ooit. Bijna een derde van de

Nadere informatie

5 Cluster 4: winkels in non-food, hoog transactiebedrag

5 Cluster 4: winkels in non-food, hoog transactiebedrag 5 Cluster 4: winkels in non-food, hoog transactiebedrag 5.1 Typering van het cluster Winkels in non-food met een hoog transactiebedrag zijn vooral te vinden in de modesector, in de bruin- en witgoedsector,

Nadere informatie

Aantal vestigingen: 3.364. Aantal werkzame personen: 21.003. 28% van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen

Aantal vestigingen: 3.364. Aantal werkzame personen: 21.003. 28% van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen Groene detailhandel Brancheontwikkelingen 2013 Deze factsheet bevat arbeidsmarktinformatie over de groene detailhandel. Onderwerpen die aan bod komen zijn: werkgelegenheid, trends en ontwikkelingen, vacatures

Nadere informatie

Starters zien door de wolken toch de zon

Starters zien door de wolken toch de zon M201206 Starters zien door de wolken toch de zon drs. A. Bruins Zoetermeer, mei 2012 Starters zien door de wolken toch de zon Enkele jaren nadat zij met een bedrijf zijn begonnen, en met enkele jaren financieel-economische

Nadere informatie

Sportdetailhandel: functioneel én modisch. Overzicht van de commercieel- en financieeleconomische prestaties van de sportzaken in Nederland

Sportdetailhandel: functioneel én modisch. Overzicht van de commercieel- en financieeleconomische prestaties van de sportzaken in Nederland Sportdetailhandel: functioneel én modisch Overzicht van de commercieel- en financieeleconomische prestaties van de sportzaken in Nederland Colofon Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan deze rapportage

Nadere informatie

Bijna 30% van de starters stopt na het eerste jaar Met name cafetaria s en restaurants worden na één jaar weer opgeheven

Bijna 30% van de starters stopt na het eerste jaar Met name cafetaria s en restaurants worden na één jaar weer opgeheven Kwartaalbericht Starters ING Economisch Bureau Bijna 30% van de starters stopt na het eerste jaar Met name cafetaria s en restaurants worden na één jaar weer opgeheven In het eerste kwartaal 2014 waren

Nadere informatie

René J. Takens/CEO 11 februari 2004

René J. Takens/CEO 11 februari 2004 1 René J. Takens/CEO 11 februari 2004 2 Introductie Accell Group is Europa s grootste fiets- en fitness fabrikant Ongeveer 800.000 fietsen en 60.000 fitness apparaten 2002: EUR 259,4 miljoen omzet (EUR

Nadere informatie

Hotels. Rabobank Cijfers & Trends. Trends. Kansen en bedreigingen. Branche-informatie

Hotels. Rabobank Cijfers & Trends. Trends. Kansen en bedreigingen. Branche-informatie Hotels Hotels hebben als hoofdactiviteit het verstrekken van logies. Logiesverstrekkers zonder sterclassificatie (dit loopt van één ster tot vijf sterren) mogen zich geen hotel noemen. Dit geldt bijvoorbeeld

Nadere informatie

Derde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Gelderland

Derde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Gelderland Derde kwartaal 212 Conjunctuurenquête Nederland Conjunctuurenquête Nederland I rapport derde kwartaal 212 Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen

Nadere informatie

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND 1 INTRODUCTIE Retailers worden op dit moment meer dan ooit gedwongen bestaande business

Nadere informatie

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Onderzoek verrichten 3. Toegevoegde waarde 4. Goederen inkopen 5. De

Nadere informatie

ACCELL GROUP AT A GLANCE

ACCELL GROUP AT A GLANCE ACCELL GROUP AT A GLANCE PROFIEL Accell Group is een internationale speler op het gebied van kwalitatief hoogwaardige fietsen, fietsonderdelen en -accessoires voor het midden- en hogere segment van de

Nadere informatie

Resultaten Branche Quiz MKB Advies Congres

Resultaten Branche Quiz MKB Advies Congres Resultaten Branche Quiz MKB Advies Congres Wilt u meer weten over over branches? Kijk op www.goudseupdate.nl Hier hebben wij interessante én leuke informatie voor u verzameld! 1. Welke soort groothandels

Nadere informatie

Bijlage VWO. management & organisatie management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. tevens oud programma.

Bijlage VWO. management & organisatie management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. tevens oud programma. Bijlage VWO 2011 tijdvak 2 tevens oud programma management & organisatie management & organisatie Informatieboekje VW-0251-a-11-2-b Formuleblad Voor de beantwoording van de vragen 2, 13 en 14 zijn de volgende

Nadere informatie

Retail in de Randstad, de leefstijl gerichte benadering

Retail in de Randstad, de leefstijl gerichte benadering Retail in de Randstad, de leefstijl gerichte benadering De ene consument is de andere niet. Dat zien we elke dag terug in de aankopen die consumenten doen. Zo heeft de ene consument een creatieve en trendy

Nadere informatie

Brancherapport Computers en randapparatuur. Markt, trends, ontwikkelingen en risico s

Brancherapport Computers en randapparatuur. Markt, trends, ontwikkelingen en risico s Brancherapport Computers en randapparatuur Markt, trends, ontwikkelingen en risico s Computers en randapparatuur De markt s in computers en randapparatuur vormen een onderdeel van de groothandel. Deze

Nadere informatie

Ondernemerschap in Zuidoost-Brabant in perspectief

Ondernemerschap in Zuidoost-Brabant in perspectief M201208 Ondernemerschap in in perspectief Ondernemerschap in vergeleken met en de rest van Ro Braaksma Nicolette Tiggeloove Zoetermeer, februari 2012 Ondernemerschap in in perspectief In zijn er meer nieuwe

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument & Producent

Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting door een scholier 1097 woorden 3 april 2003 7,7 84 keer beoordeeld Vak Economie CONSUMENT & PRODUCENT Hoofdstuk 1 de klant Marktaandeel afzet eigen

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Online Retail: een introductie

Online Retail: een introductie Online Retail: een introductie Projectbureau A7/Westergo 14 november 2011 Programma vanavond Introductie online retail - Trends; - Marktomvang en marktontwikkeling; - Kansen en bedreigingen - Nabije toekomst

Nadere informatie

Mei Economische Barometer Valkenswaard en Waalre. Verwachting voor 2010 en 2011

Mei Economische Barometer Valkenswaard en Waalre. Verwachting voor 2010 en 2011 Verwachting voor 2010 en 2011 Mei 2010 CONCLUSIES Zakelijke dienstverlening domineert de economie van Waalre. Valkenswaard kent relatief veel industrie en groothandel. Afname van de werkgelegenheid doet

Nadere informatie

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD ondernemend zijn en: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25166 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem; Papendallaan, Arnhem creatief het leuk vinden om

Nadere informatie

Samenvatting resultaten Zest onderzoek Wat wilt U? onder leden en niet-leden van de Water Alliance in 2014.

Samenvatting resultaten Zest onderzoek Wat wilt U? onder leden en niet-leden van de Water Alliance in 2014. Samenvatting resultaten Zest onderzoek Wat wilt U? onder leden en niet-leden van de Water Alliance in 2014. Vanuit het watertechnologisch bedrijfsleven in Nederland is er een sterke behoefte aan een verbindende

Nadere informatie

Nieuwe retail business modellen. Partnervoorstel: ondersteunen en participeren

Nieuwe retail business modellen. Partnervoorstel: ondersteunen en participeren Nieuwe retail business modellen Partnervoorstel: ondersteunen en participeren Achtergrond Retail business modellen voor MKB ondernemers in de mode- en woonbranche Is het noodzakelijk? De combinatie voldoende

Nadere informatie

Prognoses en trends in 2015 Groeit u mee?

Prognoses en trends in 2015 Groeit u mee? Prognoses en trends in 2015 Groeit u mee? MKB Eindhoven & Rabobank Rabobank Nederland; Kaya Kocak, Véronique Bulthuis 5 februari 2015 Rabobank Sectormanagement Véronique Bulthuis Sectormanager Groothandel

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud Als u ooit een bedrijf heeft gestart, dan is de kans het grootst dat u dat in het eerste kwartaal van het jaar heeft gedaan. Veel ondernemers starten traditiegetrouw

Nadere informatie

2018D19763 LIJST VAN VRAGEN

2018D19763 LIJST VAN VRAGEN 2018D19763 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Financiën, heeft over de brief van de Minister van Financiën van 16 februari 2018 met zijn toelichting op de opbouw van het Nederlandse handelsoverschot

Nadere informatie

2008 2012 % Groei verblijf locaties 11% Groei aantal hotel kamers 4% Groei van marktaandeel in de logies verstrekkende markt -6%

2008 2012 % Groei verblijf locaties 11% Groei aantal hotel kamers 4% Groei van marktaandeel in de logies verstrekkende markt -6% Inleiding Hieronder zult u een opsomming zien van trends in de Nederlandse hotel markt. Ook geeft het een beknopt verslag van de verschillende ontwikkelingen in deze markt. Ook de regio waar het hotel

Nadere informatie

M MKB heeft internationale handelsgeest

M MKB heeft internationale handelsgeest M201019 MKB heeft internationale handelsgeest Arjan Ruis Petra Gibcus Zoetermeer, november 2010 MKB heeft internationale handelsgeest Ruim één op de drie MKB-bedrijven is op enige wijze actief op de internationale

Nadere informatie

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept.

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Een advies gericht aan het warenhuis V&D in het segment damesmode. Adviesrapport Maxime Bos 2 Voorwoord Voor u ligt het adviesrapport dat is gemaakt naar

Nadere informatie

ICT Barometer 26 april 2005. Inhoud. ICT-conjunctuur. ICT-bestedingen. ICT-projecten

ICT Barometer 26 april 2005. Inhoud. ICT-conjunctuur. ICT-bestedingen. ICT-projecten Ernst & Young ICT Leadership Resultaten ICT Barometer over conjunctuur, bestedingen en resultaten ICT-projecten Jaargang 5 26 2005 ICTbarometer ICT Barometer 26 2005 Inhoud ICT-conjunctuur ICT-bestedingen

Nadere informatie

3.2 De omvang van de werkgelegenheid

3.2 De omvang van de werkgelegenheid 3.2 De omvang van de werkgelegenheid Particuliere bedrijven en overheidsbedrijven nemen mensen in dienst. Collectieve sector = Semicollectieve sector = De overheden op landelijk, provinciaal en lokaal

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

Rabo StartProof ondernemingsplan voor JJDR

Rabo StartProof ondernemingsplan voor JJDR Rabo StartProof ondernemingsplan voor JJDR Versie Datum Rabo StartProof ondernemingsplan versie 1.0 1 Inhoudsopgave Voorkant: Inhoudsopgave: De ondernemer: 1.1: Persoonlijke Gegevens 1.2: Persoonlijke

Nadere informatie

Stijging van export en exportkansen in industrie, diensten en groothandel

Stijging van export en exportkansen in industrie, diensten en groothandel M200515 Stijging van export en exportkansen in industrie, diensten en groothandel Exportthermometer drs. S.C. Oudmaijer Zoetermeer, januari 2006 Exportprestaties en exportpotentieel van de industrie, de

Nadere informatie