TAAK CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TAAK CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN"

Transcriptie

1 TAAK CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN Bouwheer: Dhr. Manu Jouret & Mevr. Els Vandenhoute Luxembrugstraat 96, 9890 Gavere Architect: Jacobs Architectenbureau Kerkstraat 114, 9890 Gavere

2 Inleiding: De term "koudebrug" wordt bewust niet meer gebruikt omdat deze gekenmerkt wordt met negatieve zaken in de bouw zoals warmteverliezen, condensatie- en schimmelproblemen, Daarom wordt nu gesproken van "bouwknopen". Deze term dekt de verzameling van plaatsen in het gebouw waar er mogelijk extra warmteverlies kan optreden. Bouwknopen komen m.a.w. voor waar 2 verschillende soorten wanden elkaar ontmoeten. In dit document zal ik 2 bouwknopen bespreken: 1. Samenkomst van de verticale muur en de fundering 2. Samenkomst verticale muur met draagvloer van het gelijkvloers Bouwknoop 1: samenkomst fundering en keldermuur Vooraleer men begint met metsen moet men over een goede fundering beschikken. Bij het maken van de fundering zal men eerst een studie moeten maken van de soort grond waar de fundering op zal komen, het watergehalte in de grond en de omvang van het gebouw. Deze zaken zullen bepalen welke soort fundering men zal gebruiken. De fundering van dit gebouw is een dubbel gewapende funderingsplaat.

3 Meer in detail: de funderingsplaat Een fundering wordt altijd op min 80cm onder het maaiveld geplaatst (vorstvrije diepte). Bovenop de grond heeft men een laag zand van 4 a 5cm gelegd. Bovenop deze zandlaag heeft men een PE folie gelegd deze folie houdt het opstijgend capillair vocht tegen. Bovenop de folie wordt de fundering geplaatst. Zoals ik al eerder vermelde dient de fundering om het huis te dragen. Door gebruik te maken van een fundering zal men verzakkingen en scheuren in de muren vermijden. Een fundering bestaat uit beton. Beton kan heel wat drukkrachten verdragen maar is gevoelig aan trekkrachten. Doordat er een groot gewicht op de fundering komt zal deze onderaan wat doorbuigen en heeft men te maken met trekkrachten. (Zie afbeelding) Deze trekkrachten kan men opvangen door gebruik te maken van een gewapende fundering. Het staal dat in de funderingsplaat zit vangt de trekkrachten op. De fundering van dit gebouw is een gewapende funderingsplaat met een dikte van 30cm. De kelder: Op de fundering komt de muur van de kelder deze muur bestaat uit ter plaatste gestort beton met een dikte van 35cm. Men kan kiezen uit verschillende soorten beton bijvoorbeeld zelf verdichtend beton. Zelf verdichtend beton is een beton dat niet meer getrild moet worden en louter onder zijn eigengewicht verdicht. Dit betontype vloeit tot in de moeilijkst bereikbare hoeken in de bekisting. De plaatsing is bijgevolg een stuk gebruiksvriendelijker, sneller en minder arbeidsintensief en er is minder geluidshinder. Tussen de muur van de kelder en de fundering zit een waterslot. Een waterslot heeft als doel doorgekomen water tegen te houden. Zodanig dat er geen water in de kelder komt. (zie afbeelding)

4 De buitenwand van de kelder heeft men gekoolteerd. Door de betonnen muur te koolteren is de muur nog meer beschermd tegen het vocht en afbrekende stoffen die in de grond zitten. Bovenop de kelder muur komt een 2cm dikke randisolatie met daarop een waterdichte diba folie. De randisolatie heeft als functie de koude lucht afkomstig vanuit de kelder tegen te houden. Mocht er vocht door de betonblok (links boven) komen dan wordt het vocht tegengehouden door de diba folie. De kelder heeft een plafond dit plafond is de draagvloer van het gelijkvloers. Bouwknoop 2: samenkomst verticale muur en draagvloer De draagvloer: De draagvloer is een horizontale constructie die 2 verdiepen scheidt; de kelder en het gelijkvloers. De draagvloer moet niet alleen zijn eigengewicht kunnen dragen maar ook het gewicht van alles er boven. De dikte van de draagvloer moet berekend worden door een ingenieur. De draagvloer komt bij deze bouwknoop op de muur van de kelder te liggen met een oplegging van 10cm. De oplegging moet groot genoeg zijn, mocht dit te klein zijn zou de draagvloer kunnen barsten en door breken. Bovenop de draagvloer komt nog eens een druklaag deze gaat de druk van het gelijkvloers gelijkmatig over de draagvloer verdelen. Bovenop de draagvloer komt de PUR isolatie van 10cm dikte. Deze isolatie is drukvast. Het voordeel van deze platen is dat ze gemakkelijk en rap geplaatst kunnen worden en een effen vlak vormen. Ze hebben ook een zeer goede isolerende waarde; lambda waarde van 0,023-0,029 W/mK. Bovenop de PUR isolatie komt een dampscherm dit voorkomt vorming van inwendig vocht. Daarboven komt dan de 8cm dikke chape met daarin de vloerverwarming. De chape dient een beetje als fundering voor de afgewerkte vloer, het heeft ook als voordeel dat het een effen oppervlak vormt waardoor de vloerafwerking gemakkelijk geplaatst kan worden.

5 Links onderaan de draagvloer is een isolatie van 4cm met een luchtspouw met daarnaast een beton blok. De isolatie houdt de koude die van de betonblok komt tegen, zo word een koude brug vermeden. De spouw zorgt voor ventilatie zodanig dat het vocht dat door de betonblok komt kan opdrogen. De beton blok draagt de verticale muur van het huis. Tussen de betonblok en de verticale muur zit een vocht kerende diba folie. Deze folie zorgt ervoor dat het vocht dat door de verticale muur is gekomen en in de spouw drupt, kan wegvloeien via de afvoeropeningen. De verticale muur: De verticale muur van deze bouwknoop bestaat uit: - arduinen plint 3cm - snelbouwsteen 9cm - luchtspouw 2,5cm - isolatie 8cm - druk vaste isolerende steen, binnenspouwblad 14cm - binnen afwerking 1cm De verticale muur heeft een totale dikte van 36cm.

6 De arduinen plint: Arduin is een synoniem voor de blauw steen. Arduin heeft een aantal goede eigenschappen; lage porositeit, goede slijtsterkte, gemakkelijk te bewerken. De arduinen plint wordt hier gebruikt om het vocht en water dat in en langs de grond loopt tegen te houden. Zodanig dat het water niet in contact komt met de snelbouwsteen, mocht dit toch het geval zijn zou men ernstige constructieve problemen krijgen. De snelbouwsteen heeft de eigenschap veel water op te slorpen waardoor hij broos wordt. Zijn dragende functie zou hij niet meer kunnen vervullen en de baksteen muur bovenop de snelbouwsteen zou instorten. Vandaar het belang van de arduinen plint. De hoek van de arduinen plint is bovenaan schuin afgesneden, zo kan het regenwater dat langs de bakstenen muur naar beneden komt mooi afvloeien. De snelbouwsteen: Naast de arduinen plint is de snelbouwsteen. Deze heeft als functie de bovenstaande bakstenen te dragen. Het binnenspouwblad is ook gemaakt van snelbouwstenen. De spouw: De spouw is de lucht ruimte tussen de snelbouw, baksteen en de isolatie. Een spouw heeft als functie de ruimte tussen het binnenspouwblad en buitenspouwblad te ventileren en het doorgedrongen vocht te laten opdrogen. Het buitenspouwblad en binnenspouwblad zijn met elkaar verbonden door spouwhaakjes. Dankzij deze haakjes kan het vocht afdruppen op de diba folie en via de stootvoegen of afvoeropeningen wegvloeien. Op die manier worden vochtproblemen vermeden. De isolatie: In de bouwknoop is een isolatieruimte voorzien van 8 cm. Het is belangrijk dat we koude bruggen vermijden daarom gebruikt men isolatie. Er bestaan verschillende soorten isolatie; minerale wol, PUR, PIR, cellulose, vlasvezels, maar ze zijn allemaal op de zelfde techniek gebaseerd. Een isolatie materiaal houdt lucht vast op een bepaalde plaats zodanig dat de lucht niet meer beweegt het is de lucht die zorgt voor het isolerend effect. Al deze materialen zijn m.a.w. verschillende manieren om luchtdeeltjes vast te houden, het ene materiaal slaagt daar beter in dan het andere. Dit kan men nagaan via het K-peil van het materiaal. Hoe lager het K-peil hoe beter het isolatie niveau. De isolatie zorgt er dus voor dat de koude buiten blijft en de warmte binnen blijft. De isolatie heeft ook altijd een vochtwerende kant zodanig dat er geen vocht in de isolatie kan komen. Vocht in isolatie zorgt ervoor dat de isolatie minder goed zal isoleren.

7 Drukvaste isolerende steen, binnenspouwblad: Een druk vaste isolerende steen is een steen die sterk is en als dragende functie kan werken maar die daarnaast ook nog eens kan isoleren vb. cellenbeton, cellulair glas. De lambda waarde (0.42W/Mk) van zulke materialen ligt duidelijk lager dan gelijkaardige bouwmaterialen. Door dit materiaal op die plaats te gebruiken wordt de koude van de draagvloer en eventuele speleten tegengehouden en kan men op die steen de snelbouwstenen van het binnenspouwblad plaatsen. Het binnenspouwblad zal gemaakt zijn van snelbouwstenen deze stenen hebben een dragende functie. Deze steen heeft grote afmetingen waardoor men snel kan bouwen. Ze hebben ook een isolerend en een akoestische functie. Binnenafwerking: Pleister of pleistermortel is een laag mortel van enkele millimeters tot enkele centimeters dik, bestaat uit gips of kalk, soms met zand en andere toeslagen vermengd. Het pleister werk wordt aangebracht op muren en plafond. Door de snelbouwsteen te bepleisteren krijgt men een effen oppervlak waar men nadien op kan schilderen of behangen. Bronnen: g=nl html

8 Bijlage 1: Bouwknoop

9

10

11

12

Constructiedetails: Bouwknopen

Constructiedetails: Bouwknopen Constructiedetails: Bouwknopen Joachim Coopman en Devin De Brabander 1 Vastgoed-Landmeten Constructies 1 Bouwheer: Architect: Kassymo nv Zeedijk, Nieuwpoort Bert Janssens Oudburg 30B, Gent Aannemingsbedrijf:

Nadere informatie

6IWc Volbouw 1. Deel 2: Volbouw

6IWc Volbouw 1. Deel 2: Volbouw 6IWc Volbouw 1 Inleiding Deel 2: Volbouw Er zijn verschillende manieren voor het bouwen van een passief huis. Een van die technieken is de volbouw techniek. Het wordt ook wel soms de traditionele manier

Nadere informatie

Bespreking twee constructiedetails: Bouwknopen

Bespreking twee constructiedetails: Bouwknopen Kirsty Gerin HoGent: Faculteit Natuur en Techniek 2015-2016 1MAK B1 Docent: Gijsemans Dirk CONSTRUCTIES I WONINGBOUW: Bespreking twee constructiedetails: Bouwknopen Naar ontwerp en plannen van ARCHITECT:

Nadere informatie

Constructie BZL ENEMAN BENJAMIN

Constructie BZL ENEMAN BENJAMIN 2015-2016 Constructie BZL ENEMAN BENJAMIN VASTGOED 1MAK 1 E 1 Info Bouwheer : Dhr. Björn Bentein Provincie: West-Vlaanderen Gemeente: Oostende Straat: Klokhofsstraat 17 Architect: Martin Janssens Ingenieur:

Nadere informatie

Opdracht: Constructies bouwknopen

Opdracht: Constructies bouwknopen Opdracht: Constructies bouwknopen Makelaardij 1D1 Joren De Cré Gegevens woning 1.1 Situatie Negenbunderstraat 74, 1750 Lennik Provincie: Vlaams-Brabant 1.2 Opdrachtgever/bouwheer Ann Limbourg Kestergat

Nadere informatie

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1 JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen Inhoud 1. 1 ste constructiedetail... 2 2. 2 de constructiedetail... 3 3. Beschrijving van de opbouw

Nadere informatie

C o n s t r u c t i e s 1

C o n s t r u c t i e s 1 Individuele taak constructies Andreas Geldof Bouwheer: Lecobouw BVBA Architect: Hans Geldof Aannemer: Ronny Bernaert Ligging: Handzamestraat 3, 8840 Staden C onstructies 1 Opzoekingswerk WTCB, korte samenvatting

Nadere informatie

CONSTRUCTIES 1: BOUWKNOPEN

CONSTRUCTIES 1: BOUWKNOPEN Arne Schoelinck PBA-VG 1MAK 1D1 Constructies 1 Docent: D. Gijsemans CONSTRUCTIES 1: BOUWKNOPEN Bouwheer: Frank Schoelinck Architect: Geert Clément Inleiding Voor deze opdracht moesten we een gedocumenteerd

Nadere informatie

Installatieinstructies

Installatieinstructies Installatieinstructies Algemeen Gelieve de instructies goed te lezen en te begrijpen. Gelieve het nodige materiaal te gebruiken zoals beschreven hieronder. Zorg dat u handschoenen en veiligheidsbril draagt.

Nadere informatie

Taak Constructies. Francis Huysman. Vastgoedmakelaardij 1b2 Docent: Gijsemans Dirk constructiedetails. Bouwheer: Huysman Bouw NV

Taak Constructies. Francis Huysman. Vastgoedmakelaardij 1b2 Docent: Gijsemans Dirk constructiedetails. Bouwheer: Huysman Bouw NV Francis Huysman Makelaardij 1b2 Taak Constructies Francis Huysman constructiedetails Vastgoedmakelaardij 1b2 Docent: Gijsemans Dirk 2015 2016 Bouwheer: Huysman Bouw NV Stationsstraat 83-9900 Eeklo E- mail.

Nadere informatie

CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN

CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN 2015 2016 Faculteit Natuur en Techniek CONSTRUCTIES BOUWKNOPEN PROJECT CHOCOLATERIE WILLAERT BOUWHEER: FRANCIS WILLAERT ARCHITECT: CHARLOTTE PATTYN INE DECOCK GROEP 1F 0 DOCENT: DHR. GIJSEMANS Inhoudsopgave

Nadere informatie

U- waardeberekening klik op wand nr Wandtype

U- waardeberekening klik op wand nr Wandtype Samenvatting modulair handboek centrale verwarming Bouwheer : Naam : Janssens Pieter Janssens Kerkstraat 134 a Voornaam: Adres : Pieter 9300 Aalst Kerkstraat 134 b Werfadres: Pieter Janssens Tel.: Kerkstraat

Nadere informatie

Basisprincipes. Binnenisolatie - Deel 1: Basisprincipes. Groot potentieel voor na-isolatie van muren. Timo De Mets Labo Hygrothermie

Basisprincipes. Binnenisolatie - Deel 1: Basisprincipes. Groot potentieel voor na-isolatie van muren. Timo De Mets Labo Hygrothermie Basisprincipes Labo Hygrothermie Informatiesessie Binnenisolatie Deel 1 9 oktober 2018 Groot potentieel voor na-isolatie van muren 3,7 miljoen woningen 1946-1970 Vooral ongeïsoleerde spouwmuren 23 % 38

Nadere informatie

Student: Timon Bouttelisier ZELFREFLECTIEVERSLAG ARCHITECTUURBUREAU A[RT] Architecten: Rogiest Denis & Tack Marjan. Telefoon: 056371706

Student: Timon Bouttelisier ZELFREFLECTIEVERSLAG ARCHITECTUURBUREAU A[RT] Architecten: Rogiest Denis & Tack Marjan. Telefoon: 056371706 Student: Timon Bouttelisier ZELFREFLECTIEVERSLAG ARCHITECTUURBUREAU A[RT] Architecten: Rogiest Denis & Tack Marjan Adres: gistelsteenweg 161 8490 Varsenare Telefoon: 056371706 1 WAT IS EEN CONSTRUCTIEDETAIL

Nadere informatie

renovatie/uitbreiding van een tehuis voor niet-werkenden/nursing

renovatie/uitbreiding van een tehuis voor niet-werkenden/nursing DEEL 2 BOVENBOUW ART. OMSCHRIJVING EENHEID HOEV. EENH.PRIJS TOTAAL 20,00 METSELWERKEN 20,01 METSELWERKEN - TER PLAATSE GEMETST 20,10 MATERIALEN 20,11 MATERIALEN - METSELMORTEL 20,11,10 MATERIALEN - METSELMORTEL

Nadere informatie

B4 Technische details

B4 Technische details B Technische details B B. Technische details B.. B.. B.. B.. B.. Gelijmde blokken B...a Ytong-blokken met ergonomische handgrepen. B...b Verwerkingsvoorschriften. Ytong-blokken met ergonomische handgrepen.

Nadere informatie

AKOESTISCHE VLOERISOLATIE: CONTACTGELUIDISOLATIE

AKOESTISCHE VLOERISOLATIE: CONTACTGELUIDISOLATIE AKOESTISCHE VLOERISOLATIE: CONTACTGELUIDISOLATIE 1.1. WAT IS CONTACTGELUIDISOLATIE? Zoals het woord aangeeft betreft dit een isolatie tegen contactgeluiden. Concreet worden maatregelen getroffen om onder

Nadere informatie

XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen

XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen Bouwdetails in de praktijk CeDuBo VDAB Hamme 1 oktober 2015 Geteste luchtdichtheid Silka kalkzandsteen Dragende Silka muur blokken of elementen Zeer kleine maattoleranties

Nadere informatie

Werf gelegen in Lebbeke, Brusselsesteenweg 307

Werf gelegen in Lebbeke, Brusselsesteenweg 307 Sandrien Van Verre Constructies BZL Taak 2015-2016 VG/MAK 1D1 Werf gelegen in Lebbeke, Brusselsesteenweg 307 Architect Pierre Aelbrecht Korte Minnestraat 26 9280 Lebbeke Bouwheer Bart Moens Brusselsesteenweg

Nadere informatie

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2 Taak constructies Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave 1MAK a 2015-2 Bouwknoop 1 Het gaat om een bouwknoop omdat de verticale muur verbonden wordt met een hellend dak. Detailtekening

Nadere informatie

EERSTE HULP. Bij afbraak- en stabiliteitswerken. I I Oei, het was toch een dragende muur!?!

EERSTE HULP. Bij afbraak- en stabiliteitswerken. I   I Oei, het was toch een dragende muur!?! EERSTE HULP Bij afbraak- en stabiliteitswerken Oei, het was toch een dragende muur!?! Inhoudsopgave Inleiding Een stabiliteitsingenieur beter vroeg dan laat? Screening van uw woning: Inspectie van woning/appartement

Nadere informatie

Technische Details. 1) Detail: muur met spouw - betonplaat op cellumat latei. www.cellumat.be. Binnenbepleistering. Blok CELLUMAT. Cellufor.

Technische Details. 1) Detail: muur met spouw - betonplaat op cellumat latei. www.cellumat.be. Binnenbepleistering. Blok CELLUMAT. Cellufor. 1) Detail: muur met spouw - betonplaat op cellumat latei Spouwanker type droge muur Mortel Samendrukbaar materiaal Chape en afwerking Slab waterkering Gevelmetselwerk Neopreen Betonvloer Thermische scheiding

Nadere informatie

Beton is een mengsel van grind, zand, cement en water. Gewapend beton is beton dat verstevigd is met ijzer.

Beton is een mengsel van grind, zand, cement en water. Gewapend beton is beton dat verstevigd is met ijzer. De ruwbouw is het geheel van funderingen, muren, balken, welfsels en dak. Een aannemer in bouwwerken voert de ruwbouw uit. Hij heeft gekwalificeerde vaklui als metselaars, betonbekisters en ijzervlechters

Nadere informatie

2HOB te LOZEN Lastenboek

2HOB te LOZEN Lastenboek 2HOB te LOZEN Lastenboek Wind- en waterdicht 1 LIGGINGSPLAN KAVEL 1 KAVEL 2 : 2a87ca : 2a87ca 2 INHOUDSTAFEL 1 ALGEMEEN 2 LASTENBOEK 2.1 Werfinrichting 2.2 Grondwerken 2.3 Rioleringswerken 2.4 Ruwbouw

Nadere informatie

Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen. www.alphabeton.com www.pamaflex.eu

Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen. www.alphabeton.com www.pamaflex.eu Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen www.alphabeton.com www.pamaflex.eu Het gamma Pamaflex bouwelementen, ontwikkeld door Alpha Beton, houdt in het bijzonder rekening

Nadere informatie

2. Vloerlaag tekenen die akoestisch geïsoleerd is. blauwe lijn vlies om contactgeluid te voorkomen Rode lijn isolatie om luchtgeluid te voorkomen

2. Vloerlaag tekenen die akoestisch geïsoleerd is. blauwe lijn vlies om contactgeluid te voorkomen Rode lijn isolatie om luchtgeluid te voorkomen 1. Elementaire verschillen in principes barok en moderne periodes. Barok veel detail en versiering. Maakt gebruik van ovale en ellipsvormige toepassingen Moderne periodes abstract, versiering buitensluiten.

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN 2-WOONST TE BOCHOLT-LOZEN

BOUWEN VAN EEN 2-WOONST TE BOCHOLT-LOZEN BOUWEN VAN EEN 2-WOONST TE BOCHOLT-LOZEN LASTENBOEK : WIND- & WATERDICHT (CASCO) LIGGING : RONDESTRAAT 14, 3950 BOCHOLT LOZEN BOUWHEER / VERKOPER : THANS-OOMS, NEYENSTRAAT 13, 3960 BREE 0476/72.82.12 raf.thans@telenet.be

Nadere informatie

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN WALL LB VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN PRINCIPE WALL LB 1. SAFE-R WALL LB 2. Binnenspouwblad 3. Isolatieplug 4. Draagstructuur van gevelbekleding 5. Geventileerde spouw 6. Gevelbekleding DE GEISOLEERDE GEVENTILEERDE

Nadere informatie

ADVIES VAN HET GEMEENTEBESTUUR

ADVIES VAN HET GEMEENTEBESTUUR PROVINCIE LIMBURG GEMEENTE BILZEN INGESCHREVEN OP DE TABEL VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VAN LIMBURG Ingenieurs-architectenbureau Techniek & Ruimte bvba 3740 Bilzen, Bammestraat 51 tel. 012/23 69 48 - fax.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN

INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 2. EUROFLOOR / EUROFLOOR 300 TOEPASSINGEN IN DE VLOER 2.1. Isolatie boven draagvloer 2.2. Isolatie onder draagvloer 2.3. Isolatie van zoldervloeren 4-1 1. ALGEMEEN Vloerisolatie

Nadere informatie

Constructies BZL Taak

Constructies BZL Taak Constructies BZL Taak Nathan Lorent Constructies 1F Inhoudstafel Inleiding Wat is een bouwknoop Bespreking bouwknoop 1 o Funderingsaansluiting vloer op volle grond o Link met bron Bespreking bouwknoop

Nadere informatie

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen.

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen. Gevelisolatie Dit verhaal bevat: een korte beschrijving van een aantal voor gevelisolatie belangrijke bouwfysische principes. een uitleg over de berekening van de warmteweerstand uitleg diverse soorten

Nadere informatie

TAAK BZL CONSTRUCTIES 1

TAAK BZL CONSTRUCTIES 1 TAAK BZL CONSTRUCTIES 1 Werf gelegen te: Brusselsesteenweg 66, 1850 Grimbergen 1. De opdrachtgever/ bouwheer: S-BUILD Adres: Schapenbaan 24, 1731 Relegem Tel: 0491/088411 E-mail: Steven@s-build.be 2. Aannemingsbedrijf:

Nadere informatie

Duurzaam bouwen. Muren

Duurzaam bouwen. Muren Duurzaam bouwen Muren 1 % zonder isolatie Muren isoleren waar staan we?? 100 80 60 40 20 0 1998 2001 2003 2005 2008 2020 2 Ouderdom woning 3 Energieverlies per 100 m² ca. 1500 m³ aardgas of 1500 liter

Nadere informatie

Duurzaam bouwen. Muren

Duurzaam bouwen. Muren Duurzaam bouwen Muren 1 % zonder isolatie Muren isoleren waar staan we? 100 80 60 40 20 0 1998 2001 2003 2005 2008 2020 2 Ouderdom woning 3 Energieverlies per 100 m² ca. 1500 m³ aardgas of 1500 liter stookolie

Nadere informatie

Verkrijgbaar met een druksterkte van 15 N/mm² en 25 N/mm²

Verkrijgbaar met een druksterkte van 15 N/mm² en 25 N/mm² Uitgekiend perforatiepatroon Aangepaste kleimengeling EPB aanvaard Verkrijgbaar met een druksterkte van 15 N/mm² en 25 N/mm² 2 3 K Blok: omschrijving en bestektekst Omschrijving De K Blok van Dumoulin

Nadere informatie

VERSLAG EPB-STUDIE. Bouwheer. Projectlocatie. Projectomschrijving. Ons dossiernummer. Datum. Stad Gent. Gent. Kinderdagverblijf De Bron 14-066

VERSLAG EPB-STUDIE. Bouwheer. Projectlocatie. Projectomschrijving. Ons dossiernummer. Datum. Stad Gent. Gent. Kinderdagverblijf De Bron 14-066 VERSLAG EPB-STUDIE Bouwheer Projectlocatie Projectomschrijving Stad Gent Gent Kinderdagverblijf De Bron Ons dossiernummer 14-066 Datum April 2015 01/09/2015 p. 1-13 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. EPB-eisen

Nadere informatie

CELLA Detailnr.: 01. Schaal: 1:5 Omschrijving: Fundering. Datum: 27-5-2013. Ontwerpers: Groep 04

CELLA Detailnr.: 01. Schaal: 1:5 Omschrijving: Fundering. Datum: 27-5-2013. Ontwerpers: Groep 04 600 150 200 50 400 280 214 100 40 140 214 1 Kalkzandsteen 214mm XPS 140mm Luchtspouw 40mm Metselwerk 100mm Geisoleerde kanaalplaatvloer Peil = 0 Dekvloer Peil - 50 Maaiveld Klinkers Open stootvoeg Funderingsbalk

Nadere informatie

Waterdichtheid verzekeren ter hoogte van aansluitingen tussen wanden: een noodzaak!

Waterdichtheid verzekeren ter hoogte van aansluitingen tussen wanden: een noodzaak! Waterdichtheid verzekeren ter hoogte van aansluitingen tussen wanden: een noodzaak! Jörg Wijnants fdeling Technisch dvies WTCB Inleiding Infiltraties 54 % schimmel (// vocht) condensatie (inwendige) condensatie

Nadere informatie

vloerplaten P3 Vloerplaten

vloerplaten P3 Vloerplaten P.3.0 Algemeen P.3.0.01 Afmetingen / toleranties / opleg P.3.0.02 Profielen P.3.0.03 Belasting P.3.0.04 Doorbuiging P.3.0.05 Brandweerstand P.3.0.06 Thermische isolatie P.3.0.07 Akoestische isolatie P.3.0.08

Nadere informatie

Funderingen, balken en draagvloeren voor beginners

Funderingen, balken en draagvloeren voor beginners Funderingen, balken en draagvloeren voor beginners Inleiding Een (stabiliteits)ingenieur beter vroeg dan laat? Inhoudsopgave Funderingen Type funderingen Waarom en hoe bewapenen? Balken en kolommen Betonbalken

Nadere informatie

DE IDEALE OPLOSSING BIJ KOUDEBRUGGEN!

DE IDEALE OPLOSSING BIJ KOUDEBRUGGEN! nano en R nano DE IDEALE OPLOSSING BIJ KOUDEBRUGGEN! connecting insulations 1.0 WAT IS MARMOX THERMOBLOCK? Marmox THERMOBLOCK is een gepatenteerde isolerende bouwblok en bestaat uit een isolerend deel,

Nadere informatie

Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen

Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen www.alphabeton.eu www.pamaflex.eu WINNER BELGIAN BUILDING AWARDS I 13 Het bereik van de elementen, ontwikkeld door

Nadere informatie

Gevels. 4.1. Inleiding. 4.2. Massieve gevel. 4.3. Spouwmuren. functie van de gevel prestatie-eisen van toepassing op gevels

Gevels. 4.1. Inleiding. 4.2. Massieve gevel. 4.3. Spouwmuren. functie van de gevel prestatie-eisen van toepassing op gevels Gevels 4.1. Inleiding 4.2. Massieve gevel 4.3. Spouwmuren functie van de gevel prestatie-eisen van toepassing op gevels traditionele gevel, isolerende blokken binnen- en buitenisolatie 4.1. Inleiding GEVELS

Nadere informatie

B4 Technische details

B4 Technische details B Technische details B technische details B..0.a Opleg vloer Opleg betonnen welfsel op massieve buitenmuur van 0 cm. Ytong-blokken Ytocol Wapeningsnet in pleister Thermische isolatie = 0,0 W/mK) Betonnen

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Algemene informatie: Het product is CE-gecertificeerd: prestatieverklaring op www.doerken.be. De folie beantwoordt

Nadere informatie

Wat zijn de mogelijkheden?

Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de mogelijkheden? Dan de vraag: Gaat verduurzamen samen met behoud van detail van het monument? Welke vorm van verduurzamen is mogelijk voor uw monument? In deze presentatie laten we u zien hoe

Nadere informatie

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL S FOAMGLAS PERINSUL HL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www. foamglas.be FOAMGLAS Isoleer met visie voor de toekomst 45 cm 5 cm of 10 cm 9 11 14 19 cm of 11,5 17,5 24

Nadere informatie

Alles over verbouwen en renoveren!

Alles over verbouwen en renoveren! 1. Algemeen Alles over verbouwen en renoveren! Belangrijkste functie van thermische isolatie is het beperken van het energieverbruik en de reductie van de CO 2 uitstoot (milieu). Voor het isoleren van

Nadere informatie

Samenvattende meetstaat ARTIKEL IND HOEV ARCH HOEV AANN EENHEIDSPR SOM OPMERKINGEN

Samenvattende meetstaat ARTIKEL IND HOEV ARCH HOEV AANN EENHEIDSPR SOM OPMERKINGEN HOOFDSTUK 00 : INRICHTING VAN DE BOUWPLAATS. werfkast elek. te voorzien HOODSTUK 01 : VOORBEREIDENDE WERKZAAMHEDEN. 01.1 : Schoonmaak van de werf. uitgraven van stronken 4 stuks HOOFDTSUK 02 : GRAAFWERKEN.

Nadere informatie

TE KOOP RECHTSTREEKS VAN DE BOUWHEER VRIJ VAN ONTWERP

TE KOOP RECHTSTREEKS VAN DE BOUWHEER VRIJ VAN ONTWERP TE KOOP RECHTSTREEKS VAN DE BOUWHEER VRIJ VAN ONTWERP Landelijke nieuw te bouwen gezinswoning te Gingelom. Half open bebouwing van 152m 2 op een perceel van 4a00ca Adres: Statiestraat 73, Gingelom Perceel

Nadere informatie

Infosessies voor energiedeskundigen type A. januari/februari 2011

Infosessies voor energiedeskundigen type A. januari/februari 2011 Infosessies voor energiedeskundigen type A januari/februari 0 Deel IV Verduidelijkingen en aanpassingen in de werkwijze voor het bepalen van de U-waarden van de gebouwschil U-waarde bepaling Invoerveld

Nadere informatie

Chemical ECOBEN SYSTEMS ECOBEN SYSTEMS ECOBEN SYSTEMS. Economisch BEN wonen ECOBEN

Chemical ECOBEN SYSTEMS ECOBEN SYSTEMS ECOBEN SYSTEMS. Economisch BEN wonen ECOBEN Cruysberghs bvba Chemical Producent van bouwchemische specialiteiten Erkend BASF Construc on Chemicals partner Dealer van PCI tegellijmsystemen en bouwchemische hulpstoffen Voor bouwprofessionals Economisch

Nadere informatie

In het huidig artikel geven we wat meer duiding bij het gebruik van akoestische bouwconcepten. Het gebruik van bouwconcepten als mogelijke oplossing

In het huidig artikel geven we wat meer duiding bij het gebruik van akoestische bouwconcepten. Het gebruik van bouwconcepten als mogelijke oplossing 16 BOUWEN MET BAKSTEEN TECHNIEK Akoestiek Inleiding In ons artikel in BMB 145 over akoestiek hebben wij de belangrijkheid van een correcte detaillering, voor het behalen van een goede akoestische prestatie

Nadere informatie

keuken keuken living living living metalen ligger verhoogde opleg metalen ligger verhoogde opleg metalen ligger verhoogde opleg 90/205 90/205

keuken keuken living living living metalen ligger verhoogde opleg metalen ligger verhoogde opleg metalen ligger verhoogde opleg 90/205 90/205 tuin tuin tuin tuin tuin tuinber CV CV CV CV CV CV 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 gara.0 m² TYPE /. m² TYPE /. m² TYPE /. m² TYPE /. m² TYPE / oppervlak CV om. m² TYPE /. m² TYPE / CV 0/0 0/0

Nadere informatie

Deel 1: RUWBOUW. Art 1: grondwerken. Het maaiveld wordt afgegraven over de volledige oppervlakte van de nieuw te bouwen woning.

Deel 1: RUWBOUW. Art 1: grondwerken. Het maaiveld wordt afgegraven over de volledige oppervlakte van de nieuw te bouwen woning. Deel 1: RUWBOUW Art 1: grondwerken Het maaiveld wordt afgegraven over de volledige oppervlakte van de nieuw te bouwen woning. Hierna wordt de kruipruimte uitgegraven tot de vaste grond In deze bouwput

Nadere informatie

P L A AT S I N G S T E C H N I E K

P L A AT S I N G S T E C H N I E K P L A AT S I N G S T E C H N I E K H E T H I TTESC H I L D INHOUD 1. TOEPASSINGEN 03 2. PLAATSINGSTECHNIEK 04 2.1. ALGEMEEN 2.1.1. LUCHT- EN WATERDICHTHEID 04 2.1.2. EEN LUCHTLAAG LATEN 04 2.1.3. SAMENDRUKKING

Nadere informatie

THIJCO BVBA TIPS & TRICKS LUCHTDICHT BOUWEN

THIJCO BVBA TIPS & TRICKS LUCHTDICHT BOUWEN THIJCO BVBA TIPS & TRICKS LUCHTDICHT BOUWEN In dit document zullen de basisvereisten voor een goede luchtdichtheid kort besproken worden. Indien deze principes aangehouden worden tijdens de werken zal

Nadere informatie

Solutions for Humidity Problems. Kleurloze vochtwerende producten op basis van kwaliteitsvolle oligomere siloxanen

Solutions for Humidity Problems. Kleurloze vochtwerende producten op basis van kwaliteitsvolle oligomere siloxanen NL Solutions for Humidity Problems Kleurloze vochtwerende producten op basis van kwaliteitsvolle oligomere siloxanen EENVOUDIG EN EFFICIËNT Een hoge vochtigheidsgraad in een gebouw kan verschillende problemen

Nadere informatie

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen.

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen. Gevelisolatie Dit verhaal bevat: een korte beschrijving van een aantal voor gevelisolatie belangrijke bouwfysische principes. een uitleg over de berekening van de warmteweerstand uitleg diverse soorten

Nadere informatie

BA_A BOUWHEER WERFADRES ARCHITECT. Materiaal legende:

BA_A BOUWHEER WERFADRES ARCHITECT. Materiaal legende: project Materiaal legende: 1: Gevelsteen - licht grijs genuanceerd 2: Buitenschrijnwerk - PVC - donker grijze RAL-kleur 3: Dorpels - blauwe steen geschuurd 4: houten gevelbeplanking - Ceder natuur 5: dakbedekking

Nadere informatie

AANSLUITING GEVELVOET - VLOER OP VOLLE GROND OPTIE 1 OPTIE 2

AANSLUITING GEVELVOET - VLOER OP VOLLE GROND OPTIE 1 OPTIE 2 BOUWCONCEPT : BETONMETSELBLOKKEN Sch.: 1/10 DOORSNEDE DETAIL STANDAARD EPB-AANVAARD AANSLUITING GEVELVOET - VLOER OP VOLLE GROND LAGE ENERGIE JA continuïteit? indien d > d min / 2 tussenvoeging? verlenging?

Nadere informatie

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen :

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen : TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN Ongeacht de aard van de ingreep en zijn doeltreffendheid vergt het drogen van muren vrij veel tijd. Zo bijvoorbeeld bevat een muur met een dikte van 40

Nadere informatie

Calduran. dilataties en aansluitingen

Calduran. dilataties en aansluitingen Calduran Techniek en Advies Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: +31 (0)341 464 004 dilataties en aansluitingen Wanden van kalkzandsteen kunnen beter niet onbeperkt lang gemaakt worden. De lengte wordt

Nadere informatie

Notitie beoordeling koudebruggen

Notitie beoordeling koudebruggen Notitie beoordeling koudebruggen Betreft Blok 5 AB Houthaven te Amsterdam Opdrachtgever Vorm Ontwikkeling Contactpersoon De heer J. Verhaar Werknummer 813.307.00 Versie Datum editie 1 15 oktober 2015 Inleiding

Nadere informatie

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving In de spouw Alkreflex 2L-2 Algemeen Alkreflex 2L-2 zodanig monteren dat aan weerszijden van de Alkreflex 2L-2 een spouw aanwezig is van minimaal 20 mm. Alkreflex 2L-2 monteren op houten regels. In gevelconstructies

Nadere informatie

Ondergrondse constructies

Ondergrondse constructies Ondergrondse constructies 2.1. Funderingen bouwputten prestatie-eisen funderingssystemen 2.2. Ingegraven constructies waterdichte bescherming drainage bekuiping 2.1. Funderingen BOUWPUTTEN stabiliteit

Nadere informatie

OLR 1: Een bouwdossier maken

OLR 1: Een bouwdossier maken OLR 1: Een bouwdossier maken LR 1.2: Je modelleert op een efficiënte manier een gebouw in 3D. STAGEPLAATS: WILLEMEN GENERAL CONTRACTOR April 1, 2017 Opgesteld door: Sven Janssens OLR 1: Een bouwdossier

Nadere informatie

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails vloerplaten 65 P.3.0.12 Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails De plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails in deze documentatie zijn enkel bedoeld als handleiding

Nadere informatie

MASSIEF PASSIEFBOUW IN DE PRAKTIJK

MASSIEF PASSIEFBOUW IN DE PRAKTIJK Studienamiddag MASSIEF PASSIEFBOUW IN DE PRAKTIJK voorjaar 2011 Passief ontwerpen op componentniveau: traditionele versus passieve details Staf Roels - KULeuven & Steven Vanden Brande - Wienerberger Opzet

Nadere informatie

terras in waterdoorlatende materialen 'niet in de aanneming inbegrepen' eethoek zithoek inkom hal

terras in waterdoorlatende materialen 'niet in de aanneming inbegrepen' eethoek zithoek inkom hal 85 555 265 /95 verluchting dampkap Ø verluchtingsrooster / afvoer badkamer verdiep Ø 1 * afvoer wc verdiep Ø1 keuken VOLGENS KEUKENPLAN garage MUREN BEPLEISTERD GLADDE WELFSELS 28 /2 sectionale poort zonder

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: kelderafdichting

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: kelderafdichting Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: kelderafdichting Zelfklevend waterdichtingsmembraan op rol, voor een snelle en efficiënte realisatie van de verticale afdichting. Conform EN 13969 en DIN 18195-4.

Nadere informatie

V voet hefschuifraam oostzijde

V voet hefschuifraam oostzijde (gestippeld) bestaande betonnen kolom aanzicht afwerking gipskartonplaat dubbele isolerende veiligheidsbeglazing aluminium hefschuifraam, gemoffeld massief aluminum afwerklat (uitneembaar), gemoffeld zwelband

Nadere informatie

Algemeen Grondwerken Funderingen Betonwerken Isolatie Binnenmetselwerk Gevels Dakwerken Dakwaterafvoeren Buitenschrijnwerk Buitenriolering

Algemeen Grondwerken Funderingen Betonwerken Isolatie Binnenmetselwerk Gevels Dakwerken Dakwaterafvoeren Buitenschrijnwerk Buitenriolering S A M E N V A T T E N D B E S T E K - woningen Hoofdstuk 1 : RUWBOUWWERKEN Algemeen Grondwerken Funderingen Betonwerken Isolatie Binnenmetselwerk Gevels Dakwerken Dakwaterafvoeren Buitenriolering Hoofdstuk

Nadere informatie

5. Producteigenschappen

5. Producteigenschappen 84 5. Producteigenschappen 5.1 Blokken en lateien 5.1.1 Blokken Cellenbetonblokken behoren tot de categorie van zeer lichte en extra lichte betonsoorten, volgens de norm NBN B 21-002: Metselstenen Specificaties

Nadere informatie

GREVENBROEK meester saklaan te Hamont OVERZICHTSPLANNEN BOUWAANVRAAG. 1 - bouwen van een kantoor met 1 appartement 2 - bouwen van 2 appartementen

GREVENBROEK meester saklaan te Hamont OVERZICHTSPLANNEN BOUWAANVRAAG. 1 - bouwen van een kantoor met 1 appartement 2 - bouwen van 2 appartementen 1400 bad 366 14 215 14 370 14 343 lavabo kelder / funderingsplan douche lavabo 595 14 120 575 vloersifon aanrecht en vaatwas 521 14 194 575 overloop cv verdiep 2: bad, douche, 2x lavabo verdiep 1: aanrecht,

Nadere informatie

ISOLATIE BINNEN: PRAKTIJKGEVALLEN. UP! architects Isolatie binnen: praktijkgevallen

ISOLATIE BINNEN: PRAKTIJKGEVALLEN. UP! architects Isolatie binnen: praktijkgevallen ISOLATIE BINNEN: PRAKTIJKGEVALLEN 1 Architectenbureau actief in renovatie, uitbreiding en nieuwbouw Hoofdzakelijk in Brussel en omgeving Woningen, kantoren, crèches, handelszaken 2 Presentatie Waarom?

Nadere informatie

DELTA -LIQUIXX FX: Plaatsingsvoorschriften «binnentoepassing»

DELTA -LIQUIXX FX: Plaatsingsvoorschriften «binnentoepassing» DELTA -LIQUIXX FX: Plaatsingsvoorschriften «binnentoepassing» Is geschikt voor volgende lucht- en dampschermen: DELTA -DBF FX DELTA -REFLEX PLUS DELTA -DAWI GP DELTA -SPARXX M1 Het systeem DELTA -LIQUIXX

Nadere informatie

Meesterlycke mortel DE COLLECTIE

Meesterlycke mortel DE COLLECTIE DE COLLECTIE Meesterlycke mortel In de wereld van isolatiemortels biedt Amix de perfecte mix van passie en expertise met de betrouwbaarheid van een sterk familie bedrijf. Onze Polymix isolatiemortel en

Nadere informatie

Calduran. dilataties en aansluitingen

Calduran. dilataties en aansluitingen Calduran Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 dilataties en aansluitingen Wanden van kalkzandsteen kunnen beter niet onbeperkt lang gemaakt worden. De lengte

Nadere informatie

De Hoop Pekso - bouwdetail 022 Fundering met buitenwand (langsgevel) Kanaalplaatvloer

De Hoop Pekso - bouwdetail 022 Fundering met buitenwand (langsgevel) Kanaalplaatvloer - bouwdetail 022 Fundering met buitenwand (langsgevel) Bouwdetail gebaseerd op: Rc wand 5,0 m² W/K Rc vloer 5,0 m² W/K qv10-waarde 0,4 dm³/s per m² 345 100 40 105 100 metselwerk HR-spouwisolatie gestapeld

Nadere informatie

Administratieve gegevens VERSIE 2

Administratieve gegevens VERSIE 2 Blz 1 van 6 Administratieve gegevens VERSIE 2 Project : Balenberg Dossiercode : 2014-099 P 705 Aangifteplichtige 1 : functie : bedrijf en bedrijfsvorm : ondernemingsnummer : Aangifteplichtige 2 : nationaliteit

Nadere informatie

DT-03 DT-01

DT-03 DT-01 Omschrijving Details Opdrachtgever Wijziging C Wijziging B Wijziging A detailboekje Omschrijving Aanduiding details DT-10 DT-09 DT-08 Opdrachtgever DT-02 - KG en DP DT-07 DT-06 Wijziging C Wijziging B

Nadere informatie

Infosessie isolatiematerialen Dinsdag 4 oktober 2011 Boeverbos 1

Infosessie isolatiematerialen Dinsdag 4 oktober 2011 Boeverbos 1 Wie is VZW ZonneWinDT? Infosessie isolatiematerialen Dinsdag 4 oktober 2011 Boeverbos 1 ZonneWinDT vzw sensibiliseert Tijdbon BeauVent Voordrachten Workshops Duurzaam bouw en energieadvies BeauVent cvba

Nadere informatie

Soudal Window System:

Soudal Window System: Soudal Window System: Luchtdichte bouwaansluiting in de praktijk Luc Thys Inleiding SWS : wat? = Soudal Window System Professioneel venster-aansluitsysteem: raaminstallatie volgens EPB Doordachte combinatie

Nadere informatie

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw HSB* isolatie *Houtskeletbouw PIF isolatiefolie toegepast in houtbouwconstructies ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning

Nadere informatie

FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www.foamglas.nl FOAMGLAS Isoleren met aandacht voor de toekomst 45 cm 11 15 19 cm 5 cm of 10 cm FOAMGLAS PERINSUL Koudebruggen hebben

Nadere informatie

Fermacork FC. www.matgreen.eu

Fermacork FC. www.matgreen.eu Augustus 0 FC Bouwplaat met verdunde randen, samengesteld uit een gipsplaat (80%), gerecycleerde cellulosevezels (0%) en een geëxpandeerde kurkplaat. Inleiding De lancering van de Fermacell-plaat met kurk

Nadere informatie

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL S FOAMGLAS PERINSUL HL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www.foamglas.nl FOAMGLAS Isoleren met aandacht voor de toekomst 45 cm 5 cm of 10 cm 11 15 19 cm FOAMGLAS PERINSUL

Nadere informatie

Humabloc Plus. Geavanceerde geltechnologie. Humabloc Plus een revolutionaire productontwikkeling

Humabloc Plus. Geavanceerde geltechnologie. Humabloc Plus een revolutionaire productontwikkeling Humabloc Plus Geavanceerde geltechnologie Humabloc Plus een revolutionaire productontwikkeling Optrekkend vocht Bij optrekkend vocht gaat het meestal om muren waar sprake is van grote vochtopname als

Nadere informatie

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE Er zijn appartementen waar je alles hoort. En er zijn appartementen met ISOBET-PLUS Isobet is een gebruiksvriendelijke isolerende mortel

Nadere informatie

Correct isoleren van een hellend dak

Correct isoleren van een hellend dak Correct isoleren van een hellend dak MilieuAdviesWinkel 04/03/2009 Peter Herman MilieuAdviesWinkel Gratis infoloket voor vragen over duurzaam wonen en leven Project van het Gents MilieuFront MilieuAdviesWinkel

Nadere informatie

01/02/2012 1 DELTA BATI S.A. Allée du Petit Paris 61 1410 WATERLOO 02/354 56 85 FAX 02/354.56.62. Lastvoorwaarden Uitvoering

01/02/2012 1 DELTA BATI S.A. Allée du Petit Paris 61 1410 WATERLOO 02/354 56 85 FAX 02/354.56.62. Lastvoorwaarden Uitvoering 01/02/2012 1 δ DELTA BATI S.A. Allée du Petit Paris 61 1410 WATERLOO 02/354 56 85 FAX 02/354.56.62 Dossier nr: Werf: HOEGAARDEN Architekt: F VERTOMMEN Datum 1 werfbespreking: Gelegen: Tel klant (p): (B.

Nadere informatie

BASWAphon. Eigenschappen Volgend BASWAphon systeem wordt toegepast: - Eén laags afwerking met korreldikte 0.5 mm (BASWAphon

BASWAphon. Eigenschappen Volgend BASWAphon systeem wordt toegepast: - Eén laags afwerking met korreldikte 0.5 mm (BASWAphon bestekomschrijving Tekst vermeld in groen laat zien dat u één keuze dient te maken uit de gegeven mogelijkheden, gescheiden door een schuine streep ( / ). Tekst vermeld in het blauw is facultatief. Dit

Nadere informatie

KRUISSTRAAT woning B. afgewerkte vloer totale dakopp. 82.5m². woning A. afgewerkte vloer totale dakopp. 82.

KRUISSTRAAT woning B. afgewerkte vloer totale dakopp. 82.5m². woning A. afgewerkte vloer totale dakopp. 82. N117 COIGESTEENWEG as van de weg oprit / terras in waterdoorlatende klinkers opp. 8,2m² 887 46/m2 880.6 00 874 326.3 dubbele garage afgew. vloer = 84 10.0 bestaande constructies af te breken 84 660 dakopp.

Nadere informatie

aanzet op funderingsplaat schaal 1/10 project datum : standaarddetail : 3 mei 2012 AFWERKING - steenstrips - detail schaal : : 1/10

aanzet op funderingsplaat schaal 1/10 project datum : standaarddetail : 3 mei 2012 AFWERKING - steenstrips - detail schaal : : 1/10 te plaatsen op 12mm van de rand van de beton 12 chappe akoestische isolatie thermische isolatie gewapende betonplaat PE folie aanvulzand vastzetten met veiligheidsankers + granietpleister sokkelplaat vorstrand

Nadere informatie

543 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

543 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Hert 25 2590 gemeente Berlaar bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 1982 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 543 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

ac coördinatie gcv Roeselare 06-06-2015

ac coördinatie gcv Roeselare 06-06-2015 ac coördinatie gcv Roeselare 06-06-25 veiligheidscoördinatie bouwcoördinatie EPB-verslaggeving - preventie plaatsbeschrijvingen Betreft dossier B8 : De Mandel Lijsterbesse GITS voorstelling nr 2tris Geachte

Nadere informatie