Zelforganisatie. Berenschot visie, werkwijze en referenties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zelforganisatie. Berenschot visie, werkwijze en referenties"

Transcriptie

1 Zelforganisatie Berenschot visie, werkwijze en referenties

2 Inhoud In dit document leest u een beknopt overzicht van de visie van Berenschot op zelforganisatie, een aantal uitgangspunten en elementen van onze werkwijze en een viertal referentieopdrachten: Visie op zelforganisatie Elementen en uitgangspunten Berenschot werkwijze Referentieopdrachten

3 1 Visie op zelforganisatie

4 Visie Er lijkt iets gaande in organisatieland. Zelfs mensen die niet dagelijks met HR of organisatieontwikkeling bezig zijn, kan het amper zijn ontgaan. Een documentaire over het einde van de manager in Tegenlicht, berichten in de kranten over ING die zijn IT-afdeling volledig met autonome teams laat werken, geïnspireerd door Google en Spotify, Jos de Blok die met zijn Buurtzorg Nederland op de podia staat en al jaren hoog scoort op de beste werkgevers lijstjes. De tijd lijkt rijp voor het invoeren van nieuwe organisatieconcepten, die uitgaan van meer autonomie en zelfsturing. Zelfsturing (of zelforganisatie) als organisatieconcept is niet nieuw. Zeker in Nederland hebben we een rijke traditie op dit gebied. Ondernemers en managementdenkers zoals Gerard Endenburg (sociocratie), Eckart Wintzen (cel-filosofie) en Ulbo de Sitter (sociotechniek) hebben hierover in de afgelopen decennia al waardevolle lessen geleerd en op papier gezet. Wij vinden het belangrijk dat organisaties die aan de slag gaan met zaken als zelforganisatie, hier kennis van nemen en er hun voordeel mee doen.

5 Visie Steeds vaker gaan organisaties namelijk over naar zelfsturing. Deze organisatievorm is soms een reactie op bezuinigingen, maar ook op de wens om medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven en klanten meer centraal te stellen. Werken in zelforganiserende teams heeft bewezen resultaten opgeleverd, zoals hogere klant- /cliënttevredenheid, hogere betrokkenheid en tevredenheid van de professionals, lager ziekteverzuim en hogere productiviteit. Zelfsturing is meer dan het wegsnijden van management en vervolgens tegen teams zeggen dat ze zelforganiserend moeten gaan werken. Berenschot gelooft bij de keuze voor zelforganisatie in een integrale aanpak: o Stel de klant/cliënt centraal en sluit aan op zijn wensen o Vergroot de regelruimte van de professional o Maak teams resultaatverantwoordelijk o Aandacht voor de organisatie als geheel om zelforganisatie mogelijk te maken Op de volgende slide worden deze aspecten van de integrale aanpak nader toegelicht.

6 Visie Cliënt centraal Zelforganisatie is een manier van organiseren waarbij de cliënt centraal staat én een middel om de organisatievisie te realiseren. De professionals weten als geen ander wat belangrijk is voor de cliënt en wanneer de cliënt tevreden is. Resultaatverantwoordelijke team met regelruimte voor professionals De professional werkt in een team met een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Regelruimte bij de teams maakt het mogelijk om beter en sneller aan te sluiten bij de wensen en eisen van de cliënt, de organisatie en de omgeving. De betrokkenheid van de professionals is groot doordat zij écht het verschil kunnen maken en hun kwaliteiten kunnen benutten samen met hun teamgenoten. Ze kunnen zelf nadenken over wat de beste (effectief en efficiënt) oplossing is in verschillende situaties, waarbij ze de belangen van de cliënt, henzelf als medewerker en de organisatie afwegen. Organisatie De organisatie is hierbij ondersteunend, voorwaarde scheppend en kader stellend. Een integrale aanpak is nodig om écht de vruchten van zelforganisatie te kunnen plukken: het verbeteren van de resultaten van de teams én het verhogen van betrokkenheid.

7 3 Elementen Berenschot werkwijze 2 3

8 Uitgangspunten werkwijze Een blauwdruk voor het werken met zelforganiserende teams bestaat niet. Elke organisatie: o start met een andere beginsituatie; o heeft haar eigen sterke en zwakke kanten; o heeft een eigen organisatiecultuur; o en een eigen veranderingsvoorkeur. Het invoeren van zelforganisatie moet daar bij aansluiten op een passende manier. Wel zijn er aan aantal werkende principes. Op de volgende slides worden een aantal van deze principes toegelicht.

9 Uitgangspunten werkwijze 1. Formuleer een heldere visie die de basis biedt voor het maken van keuzes. De keuzevrijheid voor zelforganiserende teams en de professionals wordt groter. Om zelfstandig keuzes te kunnen maken waarbij de belangen van de cliënt, de collega s en de organisatie worden meegenomen, is een heldere visie onontbeerlijk. Deze visie maakt duidelijk waarom zelforganiserend gewerkt wordt, wat de ambitie is en hoe de organisatie als geheel hieraan invulling geeft. Het is een onontbeerlijke leidraad bij het maken van keuzes gedurende dit hele traject. Deze visie moet doorleefd en gedragen worden door MT en andere sleutelfiguren. 2. Combineer ontwerpen met ontwikkelen. De invoering van zelforganisatie vraagt om het kijken door een ontwerpbril: hoe ziet de organisatie eruit die zelforganisatie optimaal ondersteunt? Een aantal structuren, kaders en hulpmiddelen die de teams nodig hebben om optimaal zelforganiserend te functioneren, kunnen ontworpen worden. Daarnaast dient de organisatie zich ook in die richting te ontwikkelen, hetgeen een meer organisch proces is. Gedrag van leidinggevenden en medewerkers wordt ontwikkeld om meer eigen verantwoordelijkheid en initiatief te gaan nemen. Daarnaast verandert de manier van samenwerken tussen ondersteunende teams en de teams in het primaire proces.

10 Uitgangspunten werkwijze 3. Maak ruimte voor een lerende, iteratieve aanpak. Geen enkele weg naar zelforganisatie is hetzelfde en zonder kuilen, hobbels of omwegen. De transitie naar zelforganisatie is een zoektocht waarbij stappen gezet worden en zaken uitgewerkt en geconcretiseerd worden. In de projectaanpak moet ruimte zijn om op basis van voortschrijdend inzicht terug te komen op gemaakte keuzes. Bepalend is dat keuzes weloverwogen en beargumenteerd gemaakt worden. 4. Betrek zo veel mogelijk medewerkers op een slimme manier. Medewerkers in het primaire proces hebben goed zicht op wat belangrijk is voor cliënten en wat er speelt in de praktijk. Hen betrekken bij het traject vergroot de kwaliteit van het plan van aanpak. Daarnaast is draagvlak in de gehele organisatie nodig om de kans van slagen te vergroten. In ieder traject proberen wij medewerkers zoveel mogelijk betrekken. Dit gebeurt op een slimme manier omdat zij vanwege de voortgang van het primaire proces niet gemakkelijk vrijgemaakt kunnen worden. Als het mogelijk is gaan wij naar hen toe in plaats van andersom.

11 Elementen werkwijze Zoals onze uitgangspunten beschrijven is geen enkele organisatie hetzelfde. Zo verschilt ook de werkwijze in ieder project. Onderstaand stappenplan is een voorbeeld van een traject waarin meerdere elementen onze werkwijze in zijn meegenomen. Onderstaand voorbeeld is een relatief compleet en zwaar traject, van het bekijken van de huidige situatie tot het ontwikkelen van een PvA. Vaak bestaan projecten uit een combinatie van enkele van deze elementen, of zelf uit één element. Per klantvraag wordt een passend aanbod ontwikkeld. Op de volgende slide worden de verschillende elementen beknopt toegelicht. Deze lichten we in een gesprek graag nader toe. Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 Stap 6

12 Elementen werkwijze o o o o o o Foto huidige situatie: met behulp van vragenlijsten, individuele interviews en groepsinterviews brengen we de huidige situatie van teams in kaart. Dit leidt tot een teamontwikkelplan bestaande uit ontwikkelpunten en manieren om deze te ontwikkelen. Verkennen gewenste situatie: door middel van interviews, documentstudie en dialoog wordt de organisatie ondersteund bij het scherp krijgen van de gewenste situatie met betrekking tot zelfsturing. Kaders stellen: zoals in de uitgangspunten beschreven zijn duidelijke keuzes van groot belang. We ondersteunen MT s met het uitdenken, stellen en delen van de kaders voor zelforganisatie. Hulpmiddelen zelforganisatie: samen met de organisatie maken we hulpmiddelen die de organisatie helpen met de ontwikkeling naar zelforganisatie. Van zo praktisch als een digitale termometer, tot abstract als een visie voor HR op zelforganisatie. Pilot: door middel van pilots testen we stap voor stap en stellen we gaandeweg bij. We ondersteunen bij zowel het opzetten van pilots als het coachen van de teams. Ontwikkeling PvA: desgewenst ondersteunen we bij het opstellen van een PvA.

13 3 Referenties

14 Waarom Berenschot? Berenschot is onderscheidend door het bieden van een totaaloplossing. We focussen niet alleen op het coachen of begeleiden van teams, maar helpen klanten belangrijke vragen omtrent zelfsturing te beantwoorden. Sluit het organisatieontwerp aan bij zelforganisatie? Hebben de teams voldoende invloed op het proces en het leveren van kwaliteit voor de klant? Is er prestatie-informatie op basis waarvan de teams kunnen sturen? Wij hebben kennis over de oorsprong van zelfsturing en expertise op het gebied van gedragsontwikkeling. De afgelopen jaren hebben we diverse klanten begeleid en ondersteund bij de implementatie van zelfsturing in hun organisatie. Vanuit deze brede ervaring en expertise helpen we graag nieuwe opdrachtgevers bij het richten, inrichten en verrichten in de transitie naar zelforganisatie. Op de volgende slides een viertal referentieprojecten.

15 Referentieprojecten Warande is een organisatie die wonen, service en zorg voor senioren biedt op de Utrechtse Heuvelrug en Houten. Warande heeft gekozen voor het organisatieconcept van zelforganisatie met als doel het realiseren van de zorgvisie. Berenschot treed op als partner bij deze ontwikkeling. We hebben o.a. visiebijeenkomsten met het MT begeleid, onderzoek gedaan naar de mate van zelforganisatie bij alle teams m.b.v. een vragenlijst en interviews en met een werkgroep een organisatie-ontwerp gemaakt voor een nieuwe locatie. Evean Thuiszorg in Noord-Holland is door Berenschot begeleid bij de invoering van zelfsturende teams. Een greep uit de taken: Voorbereiden splitsing naar kleinschalige teams. Opstellen Plan van Aanpak voor invoering. Aanpassen processen op werken in zelfsturende teams. Coaching teams. Teams leren om te gaan met de PDCA-cirkel zodat zij hun eigen prestaties kunnen verbeteren. Begeleiden en adviseren projectgroep en klankbordgroep.

16 Referentieprojecten Abrona (een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking) zit in een integraal veranderprogramma naar een plattere, innovatievere en ondernemendere organisatie en zelforganisatie. Berenschot is in dit traject de strategische partner van Abrona. Er is aandacht voor de aansturing van teams en veranderingen in gedrag, cultuur en leiderschap. Berenschot heeft de veranderstrategie en het projectplan voor de verandering, samen met Abrona, opgesteld. Daarnaast zit Berenschot in de projectgroep zelforganisatie als expert, wordt er meegedacht over de prestatie-indicatoren voor de teams en coacht Berenschot teams in hun ontwikkeling naar zelforganisatie. Alliander is een energienetwerkbedrijf met in totaal ongeveer medewerkers en een omzet van 1,7 miljard Euro. Naast haar rol als netbeheerder, wil Alliander ook een rol spelen in de energietransitie: de overgang naar duurzame vormen van energieopwekking. Hiervoor heeft de organisatie een aantal start-ups opgericht, die op afstand van de moederorganisatie nieuwe markten en nieuwe technologieën verkennen. Eén van deze start-ups (Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling) heeft Berenschot begeleid in hun ontwikkeling van compact, zelfsturend team naar een organisatie die wat meer structuur heeft om de groei in goede banen te leiden. Thema s waaraan gewerkt is zijn onder meer de rolverdeling binnen het team, besluitvorming en overlegvormen, ontwikkelpaden en sturing & verbetermanagement.

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Drs. Eveline Castelijns MBA 12 april 2016 Inhoudsopgave 1 2 3 Zelforganisatie in de zorg Werkende principes Vragen 1 Zelforganiseren in de

Nadere informatie

Zelforganiserende teams LFR bijeenkomst

Zelforganiserende teams LFR bijeenkomst Zelforganiserende teams LFR bijeenkomst 23042015 Agenda 1. Wat is de bedoeling van zelforganisatie? 2. Het proces 3. Kaders zelforganisatie 4. Tijdspad naar zelforganisatie 1. De bedoeling......van Abrona;

Nadere informatie

Samen duurzaam verder

Samen duurzaam verder Samen duurzaam verder Onlangs sloten we de pilot Duurzaam Severinus af met een brede evaluatie onder de pilot-woningen en locaties voor dagbesteding en thuisondersteuning met de medewerkers én de wettelijk

Nadere informatie

Het adviseren van verdraaide zelforganisaties

Het adviseren van verdraaide zelforganisaties Het adviseren van verdraaide zelforganisaties Introductie Hoe geef je advies aan organisaties die werken met zelfsturende teams? De auteur deelt zijn inzichten en doet dat vanuit het gedachtengoed van

Nadere informatie

Team & Talent.

Team & Talent. Team & Talent Vanaf half 2015 zijn er binnen Odion pilots gedraaid met locatiescans bij een aantal locaties onder leiding van een coach van In voor Zorg en pilots met De Teamportaal (een online samenwerkingsinstrument)

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Leernetwerk Sterker door zelforganiserende teams 28 november 2016 Adviseurs leernetwerk Will Schutte Wouter van Oord - Jansen Martijn Simons Programma Nader kennismaken Wat is zelforganisatie

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

Matrix voor 3 modellen van zelfsturing

Matrix voor 3 modellen van zelfsturing Matrix voor 3 modellen van zelfsturing De term zelfsturing wordt verschillend uitgelegd en invulling gegeven. In een verandertraject naar meer eigen verantwoordelijkheid en regelruimte voor medewerkers

Nadere informatie

Managementgame Het Nieuwe Werken

Managementgame Het Nieuwe Werken Resultaten Managementgame Het Nieuwe Werken www.managementgamehetnieuwewerken.nl Leren door horen en zien, maar vooral doen en ervaren! MANAGEMENT GAME HET NIEUWE WERKEN Inleiding Think too Organisatieadviseurs

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

Samenwerking & Bedrijfsvoering

Samenwerking & Bedrijfsvoering Samenwerking & Bedrijfsvoering Plan van Aanpak Plan van aanpak: Themaonderzoek Samenwerking en Bedrijfsvoering Bestuurlijk opdrachtgever Ambtelijk opdrachtgever Naam projectleider T.C.C. den Braanker C.A.

Nadere informatie

Persoonsgerichte zorg Radicaal anders voor iedereen!?

Persoonsgerichte zorg Radicaal anders voor iedereen!? Amsterdam, 6 februari 2018 Persoonsgerichte zorg Radicaal anders voor iedereen!? Ellen Leers Studiedag Kwaliteit van de Langdurige Zorg Cicero Zorggroep 9 zorgcentra en een aantal kleinschalige initiatieven

Nadere informatie

Opleidingsprogramma Wijkverpleegkundige

Opleidingsprogramma Wijkverpleegkundige Opleidingsprogramma Wijkverpleegkundige Regisseur van wijkzorg Verstand van Zorg Omslag nodig in denken én doen Regisseur van wijkzorg Wat kunt u nog zelf? Dát bepaalt de benodigde zorg in onze nieuwe

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Nieuwe teams met nieuwe taken. Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman

Nieuwe teams met nieuwe taken. Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman t Nieuwe teams met nieuwe taken Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman i t Teams Zelfsturende teams Zelforganiserende teams Resultaatverantwoordelijke teams Autonome teams Zelf doen teams Bij

Nadere informatie

Creatieve destructie in de bestuurskamer

Creatieve destructie in de bestuurskamer Creatieve destructie in de bestuurskamer Annemarie Koopman, managing consultant Betty Ambaum, consultant en trainer Focus workshop De transitie naar zelfstandig werkende wijkteams vraagt de nodige 'creatieve

Nadere informatie

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs Teamontwikkeling Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams zorgadviseurs Visie op teamontwikkeling Een$effectief$team$maakt$de$client$$ tevredener,$de$zorg$beter$en$het$werk$leuker

Nadere informatie

Terugblik Strategische Benchmark

Terugblik Strategische Benchmark December 2014 In deze nieuwsbrief: Terugblik Strategische Benchmark Evaluatievragenlijst Vakgroep P&O: best practice GGD Noord- en Oost-Gelderland Digitale toolkit Strategische Benchmark GGD Interview

Nadere informatie

Amaris Zorggroep: resultaten In voor zorg-traject

Amaris Zorggroep: resultaten In voor zorg-traject Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg. Home Nieuws Amaris Zorggroep: resultaten In voor zorg-traject Gepubliceerd op: 4 oktober 2013 Laatst gewijzigd op: 18 juni 2015 Amaris Zorggroep levert

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Agenda Introductie Performance Management Stellingen Afsluiting Luciano

Nadere informatie

Hilverzorg. Zelforganiseren

Hilverzorg. Zelforganiseren Hilverzorg Zelforganiseren Profiel HilverZorg biedt veelzijdige (ouderen)zorg, ondersteuning en aangepaste woonvormen. Dichtbij, in de eigen vertrouwde omgeving van onze klanten. Met kleinschalige, integrale

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Verdiepingsdocument Spiegel Personeel & School

Verdiepingsdocument Spiegel Personeel & School Verdiepingsdocument Spiegel Personeel & School Opgemaakt februari 2019 door de VO-raad Ter ondersteuning van scholen die de Spiegel gaan inzetten. De Spiegel wat is het? Het realiseren van onderwijskundige

Nadere informatie

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden De organisatie moet meer nadruk op efficiency dan op nieuwe uitdagingen leggen De

Nadere informatie

Changing the GAME. Expeditie Jeugdzorg Anders Dag van het Sociaal Werk 8 december 2015

Changing the GAME. Expeditie Jeugdzorg Anders Dag van het Sociaal Werk 8 december 2015 Changing the GAME Expeditie Jeugdzorg Anders Dag van het Sociaal Werk 8 december 2015 Wie zijn we? Georgette Kempink (Broosz) Suzanne de Ruig (Youké) Petra Elhalky (Gemeente Rotterdam) Changing the GAME

Nadere informatie

DE 5 STAPPEN DIE EEN ZELFSTUREND TEAM SUCCESVOL MAKEN

DE 5 STAPPEN DIE EEN ZELFSTUREND TEAM SUCCESVOL MAKEN www.zelfsturendeteamsindezorg.nl GERDA HAMMINK Zelfsturende teams in de zorg is een initiatief van DE 5 STAPPEN DIE EEN ZELFSTUREND TEAM SUCCESVOL MAKEN INHOUD Inleiding...3 Zelfsturend, waarom eigenlijk?...6

Nadere informatie

Hoe zelfsturing in de Zorg écht gaat werken!

Hoe zelfsturing in de Zorg écht gaat werken! Hoe zelfsturing in de Zorg écht gaat werken! Lees in 2 minuten hoe zelfsturing het werken in teams en ondersteunende diensten verandert, hoe leiderschap vernieuwt, wat het uw klant oplevert en hoe het

Nadere informatie

Zelfsturende teams en de OR. 18 december 2013 Themadag LOMOZ

Zelfsturende teams en de OR. 18 december 2013 Themadag LOMOZ Zelfsturende teams en de OR 18 december 2013 Themadag LOMOZ Programma workshop MvMZ en voorstellen/kennismaking Programma Inleiding In twee subgroepen opdracht Gezamenlijke terugkoppeling Zelfsturende

Nadere informatie

Managementgame Het Nieuwe Werken

Managementgame Het Nieuwe Werken Resultaten Managementgame Het Nieuwe Werken wwww.managementgamehetnieuwewerken.nl Leren door horen en zien, maar vooral doen en ervaren! 13 december 2011 drs. Lourens Dijkstra MMC CMC drs. Peter Elzinga

Nadere informatie

Elver &GGzE. Verfrissend. Effectief omgaan met grote veranderingen. Ellen Knippers, Alice Stokkink, Rita Spitters en Wil Nelis

Elver &GGzE. Verfrissend. Effectief omgaan met grote veranderingen. Ellen Knippers, Alice Stokkink, Rita Spitters en Wil Nelis Elver &GGzE Effectief omgaan met grote veranderingen Ellen Knippers, Alice Stokkink, Rita Spitters en Wil Nelis Planetree conferentie 17 maart 2016 Verfrissend Wat kun je van ons verwachten? Wij en onze

Nadere informatie

sturen om tot te komen Rijnconsult Business Review

sturen om tot te komen Rijnconsult Business Review Je moet behoorlijk sturen om tot zelfsturing te komen 56 Rijnconsult Business Review Het creëren van effectieve autonome teams is geen nieuw onderwerp voor veel organisaties. Maar de dynamiek waarin veel

Nadere informatie

eigen regie en samen beslissen

eigen regie en samen beslissen eigen regie en samen beslissen In samenwerking met Zilveren Kruis, afdeling Digital Services, heeft LTC medewerkers in een verandering begeleid. Vanuit de wens een beweging te maken naar meer eigen regie

Nadere informatie

FM 2015. Transitie in de zorg: wendbaarheid in cultuur en structuur. Expertmeeting 20 juni 2014

FM 2015. Transitie in de zorg: wendbaarheid in cultuur en structuur. Expertmeeting 20 juni 2014 1 FM 2015 Transitie in de zorg: wendbaarheid in cultuur en structuur Expertmeeting 20 juni 2014 2 Programma Veranderend zorglandschap Rob Maréchal,directeur FunktieMediair Praktijkvoorbeeld Vitras Dinie

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Workshop Best of big and small. Symposium Design (th)at Work(s) 3 november 2011

Workshop Best of big and small. Symposium Design (th)at Work(s) 3 november 2011 Workshop Best of big and small Symposium Design (th)at Work(s) 3 november 2011 1. Aanleiding, onderzoeksvraag Organisatie-ontwerp en meerwaarde Hoe organiseer je kleinschaligheid in grote organisaties

Nadere informatie

In 10 stappen van project naar effect!

In 10 stappen van project naar effect! In 10 stappen van project naar effect! een handleiding voor slim zorgen > Betrek de belangrijke sleutelpersonen > Stel projectteam samen & kies pilotteams > Screen de huidige situatie > Organiseer een

Nadere informatie

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Organisatieadvies Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Procesmanagement Uw bedrijfsprocessen inzichtelijk, efficiënt en onder regie Opleiding en training Praktijkgerichte en actuele

Nadere informatie

Analysekader: uw verandertraject in kaart!

Analysekader: uw verandertraject in kaart! Analysekader: uw verandertraject in kaart! Op weg naar een toekomstbestendige organisatie Met deelname aan In voor zorg! (IVZ) werkt u aan de toekomstbestendigheid van uw organisatie. De omgeving verandert

Nadere informatie

Communicatieplan project Gaan!

Communicatieplan project Gaan! Communicatieplan project Gaan! Team Communicatie, Tom Schooltink 11 januari 2012, versie 0.1 Inleiding Veranderen kan niet zonder communiceren. Daarom is er voor alle verandertrajecten een plan voor de

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Verkorte versie fusiedocument

Verkorte versie fusiedocument Verkorte versie fusiedocument Gelopen proces fase 1 o Reden fusie is steeds leidend geweest, is bekend o Diverse gremia mee laten denken in voorbereiding o Uitwerking in 4 werkgroepen (en werkgroep communicatie)

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

Zelforganisatie Eenvoud?

Zelforganisatie Eenvoud? Zelforganisatie Eenvoud? Programma 1. Omring Kraamzorg 2. Aanleiding 3. Resultaten 4. Implementatie 5. Ten slotte/ kortom De situatie bij Omring Kraamzorg Aanleiding Aanleiding 1. Cultuuromslag/ betrokkenheid

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

E-book. De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus

E-book. De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus E-book De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus Inleiding Door Stefan op de Woerd Waarschijnlijk herken je het beeld dat er bij veel organisaties aan het begin van het jaar afspraken worden gemaakt

Nadere informatie

AGILE WERKEN Leer je eigen capaciteiten optimaal te benutten dankzij een effectieve samenwerking.

AGILE WERKEN Leer je eigen capaciteiten optimaal te benutten dankzij een effectieve samenwerking. AGILE WERKEN Leer je eigen capaciteiten optimaal te benutten dankzij een effectieve samenwerking T: +31 (0)20 24 022 44 E: info@gladwell.nl www.gladwell.nl WAT IS AGILE? Agile is een denkwijze die erop

Nadere informatie

Position leadership development consultant

Position leadership development consultant Position leadership development consultant Q uæstus E XECUTIVE L EADERSHIP Consult Search Develop DE ORGANISATIE Quaestus is gespecialiseerd in Executive Leadership en heeft een breed aanbod van diensten

Nadere informatie

Transi4e%&% leiderschap%

Transi4e%&% leiderschap% Odin development compass Wanneer u in uw organisatie teams vormt of ontwikkelt, en mensen wilt ondersteunen in hun groei, wilt u ongetwijfeld weten wat de werkelijke kracht is van iedereen. Het Odin Development

Nadere informatie

Veda Consultancy kunt u daar, met onze vele jaren ervaring in organisaties en veel jaren ervaring als coaches en trainers, uitstekend bij helpen.

Veda Consultancy kunt u daar, met onze vele jaren ervaring in organisaties en veel jaren ervaring als coaches en trainers, uitstekend bij helpen. Informatie voor cliënten coachingstrajecten U wilt een coachingstraject volgen omdat u zichzelf op professioneel gebied en op persoonlijk gebied wilt ontwikkeling en verbeteren. U werkt als professional

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Masterclass Sturen op rollen en verantwoordelijkheden? SKMBO 1 oktober 2015

Masterclass Sturen op rollen en verantwoordelijkheden? SKMBO 1 oktober 2015 Masterclass Sturen op rollen en verantwoordelijkheden? SKMBO 1 oktober 2015 Programma Korte kennismaking met introductie en verkenning van het thema Presentatie: Sturen op rollen en verantwoordelijkheden?

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

Performance Management

Performance Management Landelijke kennisbijeenkomst doorgaan met duurzame inzetbaarheid in de GGZ 12 februari 2015 Performance Management GGZ Centraal Berenschot Agenda workshop PM 1. Inleiding 2. Onze droom 3. Ons denkkader

Nadere informatie

Innovatie bewust stimuleren

Innovatie bewust stimuleren Innovatie bewust stimuleren Theoretisch kader Master Innovation in Complex Care 1 Wat is innoveren? Innoveren is toepassen van een uitvinding Huizingh, 2015 Missie Levenskwaliteit Zelfredzaamheid Participatie

Nadere informatie

ODC toont de essentie in vier kleuren: Natuurlijke kracht De natuurlijke kracht is wat iemand van nature goed kan en waar iemand energie van krijgt.

ODC toont de essentie in vier kleuren: Natuurlijke kracht De natuurlijke kracht is wat iemand van nature goed kan en waar iemand energie van krijgt. Optimale inzet en groei van uw talenten en organisatie Wanneer u in uw organisatie teams vormt of ontwikkelt en mensen wilt inzetten vanuit hun natuurlijke kracht, wilt u ongetwijfeld weten wat de werkelijke

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

Succesvoller in één Dag

Succesvoller in één Dag De SCN workshop Succesvoller in één Dag Met resultaatgarantie! Foto: Jos Schuurman Rob P. van Dort, Algemeen Directeur Rob van Dort is sinds 1995 ondernemer en oprichter van SCN. Succes Coach in Sales,

Nadere informatie

Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma. voor interne coaches

Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma. voor interne coaches Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma voor interne coaches Yvette Paludanus en Alyanna Bijlsma December 2014 1 Inleiding De zorg is in transitie. Er is een wens en noodzaak om de cliënt en

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS

EEN VAN ONZE EXPERTS EEN VAN ONZE EXPERTS Talent wins games Teamwork & Intelligence wins championships Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn

Nadere informatie

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Inspirerend Management Development in de zorg Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Behoefte aan effectief leiderschap Vergroting van de invloed van de politiek en zorgverzekeraars

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

Hoe schrijf je een invloedrijk advies? Of: zorg je ervoor dat de bestuurder luistert?

Hoe schrijf je een invloedrijk advies? Of: zorg je ervoor dat de bestuurder luistert? Hoe schrijf je een invloedrijk advies? Of: zorg je ervoor dat de bestuurder luistert? Korte introductie MZ Services: Bureau voor arbeidsverhoudingen Actief in overheid, zorg en profit in heel Nederland

Nadere informatie

Zelfsturen of zelforganiseren. Introductie en valkuilen

Zelfsturen of zelforganiseren. Introductie en valkuilen Zelfsturen of zelforganiseren Introductie en valkuilen Zo werkt het niet: Zelfsturende teams worden nog al eens ingesteld als middel om iets anders te bereiken (zoals bezuinigingen, efficiëncy), En niet

Nadere informatie

Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren

Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren Decentralisaties Servicepunt71/HRM ondersteunt bij veranderende eisen aan ambtenaren Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Net zoals bij alle gemeenten, raken de decentralisaties

Nadere informatie

Kwaliteitsdashboard Amstelring

Kwaliteitsdashboard Amstelring Kwaliteitsdashboard Amstelring Is jouw verpleeghuisorganisatie zich aan het oriënteren op het ontwikkelen en gebruiken van een dashboard? Lees dan deze publicatie met zeven praktijkvoorbeelden van verpleeghuizen

Nadere informatie

Zelforganisatie? Een ervaringsdeskundige organisatie aan het woord 1

Zelforganisatie? Een ervaringsdeskundige organisatie aan het woord 1 Zelforganisatie? Een ervaringsdeskundige organisatie aan het woord 1 Veel organisaties in de gehandicaptenzorg zitten nog volop in de omschakeling naar het werken met zelforganiserende teams. Op ruim 800

Nadere informatie

Zelfsturing en vakmanschap. HR in de zorg, 2 december 2014

Zelfsturing en vakmanschap. HR in de zorg, 2 december 2014 Zelfsturing en vakmanschap HR in de zorg, 2 december 2014 Even voorstellen Tanja Hoornweg Eva van Gils Het Nieuwe Leidinggeven: vanuit een gezamenlijke visie de motivatie en het vakmanschap van medewerkers

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Tijd voor Het Nieuwe Leidinggeven! Lees in 2 minuten wat Het Nieuwe Leidinggeven is, wat het uw organisatie brengt en hoe het te ontwikkelen is.

Tijd voor Het Nieuwe Leidinggeven! Lees in 2 minuten wat Het Nieuwe Leidinggeven is, wat het uw organisatie brengt en hoe het te ontwikkelen is. Tijd voor Het Nieuwe Leidinggeven! Lees in 2 minuten wat Het Nieuwe Leidinggeven is, wat het uw organisatie brengt en hoe het te ontwikkelen is. De manier waarop we het werk organiseren en samenwerken

Nadere informatie

Transi4e%&% leiderschap%

Transi4e%&% leiderschap% Odin development compass Wanneer u in uw organisatie teams vormt of ontwikkelt, en mensen wilt ondersteunen in hun groei, wilt u ongetwijfeld weten wat de werkelijke kracht is van iedereen. Het Odin Development

Nadere informatie

ORGANISATIEADVIES INTERIM- EN VERANDERMANAGEMENT MANAGEMENT COACHING

ORGANISATIEADVIES INTERIM- EN VERANDERMANAGEMENT MANAGEMENT COACHING ORGANISATIEADVIES INTERIM- EN VERANDERMANAGEMENT MANAGEMENT COACHING SPECIALISMEN DE LANGEN CONSULTANCY Analyseren van knelpunten in uw organisatie en vervolgens: Uitstippelen van oplossingsgerichte strategieën

Nadere informatie

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven Aan de slag met het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven Het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven is een handvat om de dialoog te voeren over de ontwikkeling naar een lerende organisatie. Door hierover

Nadere informatie

Toekomstige eerstelijns leidinggevenden alvast voorbereiden: casestudy Janssen Pharmaceutical

Toekomstige eerstelijns leidinggevenden alvast voorbereiden: casestudy Janssen Pharmaceutical 1 Toekomstige eerstelijns leidinggevenden alvast voorbereiden: casestudy Janssen Pharmaceutical Welkom! De wereld verandert steeds sneller, alles en iedereen is meer en meer met elkaar verbonden een behoorlijke

Nadere informatie

SCRUM METHODE.

SCRUM METHODE. SCRUM METHODE www.gladwell.nl bel ons 020-240 2244 WAT IS SCRUM? Scrum is een methode om effectief, kostenefficiënt, klant- en resultaatgericht te werken in teams. Met Scrum kunt u de principes van agile

Nadere informatie

Zelfsturing Waar hebben we het over? Zelfsturing (binnen bestaande modellen)? Zelfsturende teams? Zelfsturende organisatie?

Zelfsturing Waar hebben we het over? Zelfsturing (binnen bestaande modellen)? Zelfsturende teams? Zelfsturende organisatie? Zelfsturing Waar hebben we het over? Zelfsturing (binnen bestaande modellen)? Zelfsturende teams? Zelfsturende organisatie? Waarom hot? Veelal is het motief vanuit financieel oogmerk in kader van kostenreductie,

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

vooral ook het management en HRM bij betrokken hoog op de agenda, omdat ze op zoek zijn

vooral ook het management en HRM bij betrokken hoog op de agenda, omdat ze op zoek zijn goed werken Ons nieuwe kantoor wordt een inspirerende ontmoetingsplek, waarbij we tijden plaatsonafhankelijk werken Klaas Bakker, Manager Facilities en Real Estate TenneT TSO B.V. Het nieuwe werken start

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

Wendbaar organiseren. Een wendbare organisatie omarmt de onvoorspelbaarheid van de toekomst

Wendbaar organiseren. Een wendbare organisatie omarmt de onvoorspelbaarheid van de toekomst Wendbaar Organiseren Waar de samenleving voorheen relatief stabiel, eenvoudig en voorspelbaar was, is deze in de laatste decennia steeds wispelturiger, complexer en turbulenter geworden. Er is een andere

Nadere informatie

De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie. begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie

De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie. begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie Context Het aanbieden van welzijn, dagbesteding of zingevingactiviteiten

Nadere informatie

HR Performance Management

HR Performance Management HR Performance Management Door: Bernadette van de Laak Inleiding Bij Performance Management (PM) gaat het erom dat menselijk kapitaal binnen een organisatie dusdanig wordt georganiseerd, dat stijging van

Nadere informatie

AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING

AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING AICOM is een all round adviesbureau. Onze dienstverlening richt zich op het bereiken van maatschappelijke doelen. Wij zijn actief in het verbeteren van de zorg en

Nadere informatie

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Plan van Aanpak Format Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Inhoudsopgave 1 Naar een inclusieve arbeidsorganisatie met functiecreatie. 1 2 Plan van aanpak pilot functiecreatie... 2 3 Projectstructuur

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid: Wij vinden dat meten alleen waarde heeft als je de uitkomst zelf kunt en wilt vertalen naar concrete actie

Verantwoordelijkheid: Wij vinden dat meten alleen waarde heeft als je de uitkomst zelf kunt en wilt vertalen naar concrete actie Bottom up: Wij geloven in de kracht van teams in het waarmaken van verandering. Veranderen is niet eenvoudig, noch top-down af te dwingen. Dit team assessment biedt een bottom up benadering om verandering

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Vergroot de veerkracht van uw organisatie. Personal Coaching Service. Een employee benefit voor duurzaam HR-beleid

Vergroot de veerkracht van uw organisatie. Personal Coaching Service. Een employee benefit voor duurzaam HR-beleid Vergroot de veerkracht van uw organisatie Personal Coaching Service Een employee benefit voor duurzaam HR-beleid Vergroot de veerkracht van uw organisatie met de Personal Coaching Service van Resilians

Nadere informatie

Zoetermeer, 16 februari 2016 Alexander Berkhoff

Zoetermeer, 16 februari 2016 Alexander Berkhoff Performance management als sociaal systeem Zoetermeer, 16 februari 2016 Alexander Berkhoff Klik op de tv om naar de uitzending van Tegenlicht te gaan. (Internet vereist) 2 Onze praktijk en de dilemma s

Nadere informatie

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Opleiding én prachtbaan Verpleegkundige als regisseur van de zorg De komende jaren verandert de zorg ingrijpend. Steeds minder mensen verblijven

Nadere informatie

DE KRACHT VAN INTERACTIEF IMPLEMENTEREN

DE KRACHT VAN INTERACTIEF IMPLEMENTEREN DEKRACHTVAN INTERACTIEF IMPLEMENTEREN PlanB II iseencompletemethodevoorhetimplementerenvanoperationalexcellenceinorganisaties.hetis integraalonderdeelvanhetoperationalexcellenceframeworkenwordtgebruiktvoorhetimplementerenvan

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership

De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership 11.45: Ontwikkeling Agile bij ING en de veranderende rol van de projectleider bij ING Jan Gastkemper 12:15:

Nadere informatie

1. De Spiegel wat is het?

1. De Spiegel wat is het? Handreiking Spiegel Personeel & School Mei 2019, opgemaakt door de VO-raad Ter ondersteuning van scholen voor de inzet van de Spiegel 1. De Spiegel wat is het? Het realiseren van onderwijskundige ambities

Nadere informatie

Kwetsbare kracht. Natuurlijke kracht. Potentieel talent. Onbekend gebied

Kwetsbare kracht. Natuurlijke kracht. Potentieel talent. Onbekend gebied Optimale inzet en groei van uw talenten en organisatie Wanneer u in uw organisatie teams vormt of ontwikkelt en mensen wilt inzetten vanuit hun natuurlijke kracht, wilt u ongetwijfeld weten wat de werkelijke

Nadere informatie

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v!

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! Teamleden van RPCZ werken aan een gezamenlijke ambitie. Deze is gebaseerd op passie, creativiteit, respect, vertrouwen, relatie en plezier. Onze ambitie is om in Zeeland

Nadere informatie

Effective IT Procurement Van A naar Beter. Jeroen van de Rijt Corine van Weijen

Effective IT Procurement Van A naar Beter. Jeroen van de Rijt Corine van Weijen Effective IT Procurement Van A naar Beter Jeroen van de Rijt Corine van Weijen Even voorstellen Wie hebben we in de zaal? Publiek / Privaat? Facilitair? IT? Werken? Iets anders? Agenda Uitdagingen / aanleiding

Nadere informatie

Investors in People. Willem E.A.J. Scheepers MBA

Investors in People. Willem E.A.J. Scheepers MBA Investors in People. Willem E.A.J. Scheepers MBA LINCOLN STEFFENS I have seen the future and it works IiP = Meer dan Opleiden! (veel meer.) Recent Onderzoek Informeel Leren ( Research voor Onderwijs &

Nadere informatie

Change. Making Change Happen!

Change. Making Change Happen! Change MANaGEMENT Making Change Happen! 2 Uw organisatie verandert. Vaak onder druk van de markt, aandeelhouders of belanghebbenden. Maar soms gewoon omdat u zelf gelooft dat het beter kan. Het merendeel

Nadere informatie

Diagnose instrument Organisatie vernieuwing

Diagnose instrument Organisatie vernieuwing Diagnose instrument Organisatie vernieuwing Doel De checklist helpt een managementteam om een beslissing te nemen over de meest belovende aangrijpingspunten voor verandering. Tevens kan het gebruikt worden

Nadere informatie

Verspreiden en borgen: werkwijze om andere locaties binnen de organisatie veilig te maken

Verspreiden en borgen: werkwijze om andere locaties binnen de organisatie veilig te maken Verspreiden en borgen: werkwijze om andere locaties binnen de organisatie veilig te maken Dat men zich bewust is van een probleem en een mogelijke oplossing (een verbetertraject) leidt niet automatisch

Nadere informatie