Brandveiligheidsvoorschriften evenementenbeleid. Gemeente Huizen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brandveiligheidsvoorschriften evenementenbeleid. Gemeente Huizen"

Transcriptie

1 Brandveiligheidsvoorschriften evenementenbeleid Gemeente Huizen Inhoudsopgave: 1. Algemene brandveiligheidseisen blz Voorschriften bak en braadopstellingen blz Voorschriften versiering en aankleding blz Voorschriften opstellingsplan blz Voorschriften vullen van heliumballonnen blz Voorschriften voor hete luchtballonnen en / blz. 7/8 of helikopters 7. Kermis voorschriften blz Braderieën / weekmarkten voorschriften8 blz Voorschriften tenten blz. 11/12/ Specifieke voorschriften beurzen / sporthallen blz. 14/ Voorschriften grootschalige evenementen in blz. 16 gebouwen Bijlage 1 Toepassingstabel brandveiligheids voorschriften blz. 17

2 1. Algemene brandveiligheidseisen: Brandkranen en andere bluswaterwinplaatsen moeten worden vrijgehouden voor blusvoertuigen en wel zodanig dat hiervan onbelemmerd gebruik kan worden gemaakt. De opstelling van alle tijdelijke inrichtingen op het terrein dient zodanig te zijn, dat alle inrichtingen door de hulpverlenende diensten onbelemmerd bereikt kunnen worden. Indien het terrein (tijdelijk) is afgesloten dient duidelijk de (brandweer-)ingang te zijn aangegeven en het toegangshek gemakkelijk door de brandweer te zijn te openen, dan wel door een (eventuele) bewaking geopend te worden. Een vrije doorgang moet: Een breedte hebben van ten minste 4,5 meter en over een breedte van ten minste 3,25 meter zijn verhard en een vrije hoogte boven de kruin van de weg hebben van tenminste 4,2 meter. Zijn verhard op een wijze die geschikt is voor motorvoertuigen met een massa van ten minste kg en zijn voorzien van de nodige kunstwerken; en Op doeltreffende wijze kunnen afwateren. (Tui-)draden, elektriciteitskabels e.d. welke over de weg zijn gespannen dienen minimaal 4,2 mtr. boven het straatniveau worden aangebracht. Kabels welke op de grond liggen dienen beschermd te zijn en wel zodanig dat niet over de kabels gestruikeld kan worden, dan wel op enige wijze niet beschadigd kunnen worden. Elektriciteitshaspels moeten volledig zijn afgerold. Automobielen, trekkers, aanhangwagens, aggregaten, containers e.d. mogen op het terrein van de inrichting uitsluitend zijn opgesteld op een door de brandweer goedgekeurde tekening.

3 2. Voorschriften bak- en braadopstellingen: Voor de opstelling van bakwagens gelden de volgende opstellingseisen. Frituren in oliën en vetten in bakwagens voor geheel blinde gevels van bouwwerken is toegestaan. Frituren in oliën en vetten in bakwagens voor gevels met ramen van bouwwerken is slechts toegestaan bij een minimale afstand van 5 meter uit de gevel, zowel naar links als naar rechts toe. Kook- en bakactiviteiten, uitgezonderd het frituren in oliën en vetten, in kramen is voor geheel blinde gevels van bouwwerken toegestaan. Kook- en bakactiviteiten, uitgezonderd het frituren in oliën en vetten, in kramen is voor gevels met ramen slechts toegestaan bij een minimale afstand van 2 meter uit de gevel van bouwwerken, zowel naar links als naar rechts toe. Een cilinder (drukhouder) moet zijn voorzien van een erkend geldig keurmerk en mag slechts 10 jaar oud zijn. Maximaal 125 liter waterinhoud gas mag aanwezig zijn op het verkooppuntpunt. De afsluiter/reduceerventiel van een cilinder (drukhouder) moet een goedgekeurd type zijn en mag slechts 5 jaar oud zijn. Certificaten van de 2 jaarlijkse keuring en het jaarlijks onderhoud van de installatie, door een erkend installateur, moeten aanwezig zijn. Tussen gasfles en verbruikstoestel moet een buigzame verbinding voldoen aan de richtlijnen, vermeld in NPR , uitgave 1999, en: zijn bevestigd door middel van slangklemmen op slangpilaren; vrij en ongespannen zijn aangelegd; zodanig zijn aangebracht dat blootstelling aan ontoelaatbare temperatuursinvloeden en/of mechanische beschadiging wordt voorkomen. de gasslang dient GIVEG goedgekeurd te zijn de gasslang mag maximaal 2 jaar oud zijn en zo kort mogelijk zijn. de maximale slanglengte voor een tijdelijke opstelling bedraagt 10 meter. Het draagvlak onder de bak- en braadtoestellen moet onbrandbaar zijn (klasse 2, NEN incl. wijzigingsblad A1: 1997), dan wel zijn bekleed met een onbrandbaar en de warmte slecht geleidende materiaal. De wanden, in de nabijheid waarvan toestellen zijn geplaatst, moeten 0,30 meter buiten het toestel op dezelfde wijze zijn bekleed. In de onmiddellijke nabijheid van een bak-, braad- of frituurtoestel moeten goed passende deksels, blusdeken en een geschikt blusmiddel aanwezig zijn om het toestel in geval van brand te kunnen afdekken/bestrijden.

4 3. Voorschriften versiering en aankleding: Bekleding, stoffering en versiering voldoen ten minste aan de eisen ten aanzien van de brand- en rookklassen zoals gesteld in afdeling 2.12 en 2.15 van het Bouwbesluit 2003 die op die locatie gelden voor constructieonderdelen en artikel en van het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken Dit dient aangetoond te zijn door middel van een certificaat of een productomschrijving. De toegepaste aankleding mag geen brandgevaar opleveren. Dit gevaar bestaat niet wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan: a) de navlamduur ten hoogste 15 seconden is en een nagloeiduur ten hoogste 60 seconden b) de aankleding onbrandbaar is c) de aankleding een ondergeschikte bijdrage levert aan het brandgevaar Bij de versiering vindt in geval van brand geen druppelvorming plaats. Stoffering en versiering worden vrijgehouden van spots en andere warm wordende apparatuur. De temperatuur ter plaatse van de versiering is niet hoger dan 90 C. (Plafond)versiering moet zó zijn aangebracht, dat zij buiten bereik van het publiek hangt. Dit bereikt u door de versiering op tenminste 2.50 m hoogte aan te brengen. Met brandbaar gas gevulde ballonnen mogen niet binnen een bouwwerk of tijdelijke inrichting aanwezig c.q. opgeslagen zijn. Inrichtingselementen of onderdelen moeten voldoende brandveilig zijn. Dit is het geval wanneer dat element of onderdeel: a) onbrandbaar is, conform NEN 6064: 1991 incl. wijzigingsblad A2: 2001, b) een dikte heeft van tenminste 3,5 mm, en voldoet aan klasse 4, conform NEN 6065: 1991 incl. wijzigingsblad A1: 1997, of c) een dikte heeft van minder dan 3,5 mm en over de volle oppervlakte is verlijmd met een onderdeel als bedoeld onder b.

5 4. Voorschriften opstellingsplan: Bij in rijen opgestelde zitplaatsen moet tussen de rijen een vrije ruimte aanwezig zijn van ten minste 0,40 meter, gemeten tussen de loodlijnen door de elkaar dichtst naderende gedeelten van de rijen. Indien in een rij tussen zitplaatsen tafeltjes zijn geplaatst, moet de genoemde vrije ruimte ter plaatse van de tafeltjes doorlopen. In rijen opgestelde zitplaatsen, waarbij sprake is van: meer dan 4 stoelen in een rij, en meer dan 4 rijen, en een ruimte waarin meer dan 100 stoelen aanwezig zullen zijn, zijn zo gekoppeld dan wel aan de vloer bevestigd dat deze ten gevolge van gedrang niet kunnen verschuiven of omvallen. Een rij zitplaatsen, die slechts aan één einde op een gangpad of uitgang uitkomt, mag niet meer dan 8 zitplaatsen bevatten. Een rij zitplaatsen die aan beide einden op een gangpad of een uitgang uitkomt, mag ten hoogste bevatten: 16 zitplaatsen, indien de vrije ruimte tussen de rijen kleiner is dan 0,45 meter; 32 zitplaatsen, indien de vrije ruimte tussen de rijen groter is dan 0,45 meter; en er bovendien aan beide einden van de rijen een gangpad of uitgang, met een breedte van ten minste 0,60 meter, aanwezig is. 50 zitplaatsen, indien de vrije ruimte tussen de rijen groter is dan 0,45 meter en er bovendien aan beide einden van de rijen een gangpad of uitgang, met een breedte van ten minste 1,10 meter, aanwezig is. De inrichting van een ruimte, met inbegrip van door personen bezette stoelen, neemt tot een hoogte van 2,5 meter slechts zodanige oppervlakten in beslag gemeten in loodrechte projectie op de vloer- dat ten minste: 0,25 m2 vloeroppervlakte beschikbaar blijft voor iedere persoon waarvoor geen zitplaats aanwezig is, 0,30 m2 vloeroppervlakte beschikbaar blijft voor iedere persoon waarvoor een zitplaats aanwezig is die zodanig is of is aangebracht dat deze ten gevolge van gedrang niet kan verschuiven of omvallen, 0,50 m2 vloeroppervlakte beschikbaar blijft voor iedere persoon waarvoor een zitplaats aanwezig is zonder dat maatregelen zijn of worden getroffen om verschuiven of omvallen, als gevolg van gedrang, te voorkomen. Inrichtingen in een ruimte waarin personen verblijven, zijn, indien de vrije vloeroppervlakte minder dan 0,5 m2 per persoon bedraagt, zodanig aangebracht dat zij ten gevolge van gedrang niet kunnen verschuiven of omvallen. Een tribune heeft een bouwconstructie die bestand is tegen de daarop werkende krachten. De constructieve veiligheid van de tribune valt onder toezicht van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht.

6 5. Voorschriften vullen van heliumballonnen Toestemming tot het vullen van ballonnen met een inert gas kan worden gegeven, mist aan de volgende voorschriften wordt voldaan: De ballonnen mogen alleen worden gevuld met helium. Het vullen van de ballonnen mag niet in een gebouw plaatsvinden. Gevulde ballonnen mogen uitsluitend buiten worden opgeslagen. Na het vullen van de ballonnen moeten de daarvoor gebruikte cilinders worden afgevoerd. Een cilinder (drukhouder) moet zijn voorzien van een erkend geldig keurmerk en mag slechts 10 jaar oud zijn. De afsluiter/reduceerventiel van een cilinder (drukhouder) moet een goedgekeurd type zijn en mag slechts 5 jaar oud zijn. Op niet in gebruik zijnde cilinders moet de beschermkop aanwezig zijn. De met helium gevulde cilinders moeten tegen opwarming door zonnestraling en tegen omvallen zijn beschermd.

7 6. Voorschriften voor hete luchtballonnen en / of helikopters: Hete luchtballonnen: Het verwarmen van de lucht in de ballon moet geschieden door ter zake deskundig personeel. Dit personeel moet vooraf over hun taak zijn geïnstrueerd en de ter zake verstrekte opdrachten nauwgezet opvolgen. De opstellings- en opstijgplaatsen van de ballon(nen) moeten zodanig zijn afgezet dat de toeschouwers de ballon(nen) en de drukhouders met vloeibaar gas, niet dichter dan tot op 25,00 mtr. kunnen benaderen; binnen deze afzetting mogen geen andere personen verblijven dan de opvarende en zij, die werkzaamheden verrichten welke direct met het vullen en opstijgen verband houden. Indien meerdere ballonnen worden gevuld en opgelaten moet de onderlinge afstand van de ballonnen, hart op hart gemeten, tenminste 25,00 mtr. bedragen. Het terreingedeelte moet vrij zijn van obstakels en voorwerpen, die het verwarmen van de lucht voor de ballon en het opstijgen in gevaar kunnen brengen of hinderen. De te gebruiken drukhouders met vloeibaar gas dienen buiten bereik van onbevoegden en goed geventileerd te worden opgesteld op een veilige plaats. De brander dient door middel van een verbindingsslang, dat vervaardigd is van synthetisch rubber, met één of meer staaldraad- en/of textielinlagen, volgens NEN 3143, met behulp van deugdelijk bevestigde slangenklemmen aan de drukhouders te zijn aangesloten. Bij het verwarmen van lucht voor het opstijgen van de ballon dient een koolzuursneeuwblustoestel met een inhoud van tenminste 12 kg dan wel een droogpoederblusapparaat met een inhoud van tenminste 12 kg aanwezig te zijn. Een ballon mag niet opstijgen indien deze ten gevolge van de heersende windrichting en de windsterkte gevaar voor de bemanning, de toeschouwers dan wel de omgeving oplevert. Tijdens het oplaten en neerlaten van het toestel mogen binnen het gebied met een middellijn gelijk aan tenminste driemaal de grootste lengte van het toestel geen obstakels aanwezig zijn met een grotere hoogte van 4,00 mtr. boven het grondoppervlak. Het terrein mag niet worden gebruikt voor het gelijktijdig oplaten en in de lucht houden van meerdere kabelballonnen. De kabelballon moet zijn voorzien van een inrichting om het gas bij onverhoopt losraken van de ballon van de grondverankering op snelle wijze te kunnen laten ontsnappen (scheurlijn). Aan boord van de kabelballon mogen zich geen personen bevinden.

8 Helikopters: Een landingsplaats van een helikopter moet tot op een afstand van 40 meter te bereiken zijn met een brandweervoertuig en er moet voldoende bluswater aanwezig zijn. De brandweer keurt alleen de opstellingsplaats evenals de noodzaak en mogelijkheid van een eventueel repressief optreden. Door de rijksluchtvaartinspectie benodigde toestemmingen moeten zijn verleend. Men dient te allen tijde contact op te nemen met deze instantie. Brandveiligheidseisen evenementenbeleid VH / versie -

9 7. Kermis voorschriften: De afstand tussen de attracties onderling dient 5 meter te bedragen. Tegenover elkaar geplaatste attracties dienen een onderlinge afstand te hebben van minimaal 3,50 meter, gemeten tussen de luifels. De afstand van een (tijdelijke) inrichting tot iedere andere (tijdelijke) inrichting dient minimaal 5 meter te bedragen. Het opslaan van brandbare, brandbevorderende en bij brand gevaar opleverende stoffen mogen slechts op die plaats(en) worden bewaard zoals deze op de door de brandweer gewaarmerkte tekening(en) is aangegeven. De opstelling van een (nood-) stroomaggregaat dient op een minimale afstand van 5 meter buiten de attracties en andere (tijdelijke) inrichtingen te geschieden. Het opstellen van attracties en kramen dient uitsluitend plaats te vinden conform een vooraf door het bevoegd gezag goedgekeurde tekening.

10 8. Braderieën / weekmarkten voorschriften: Indien het terrein (tijdelijk) is afgesloten moet er duidelijk een (brandweer-)ingang zijn aangegeven en het toegangshek gemakkelijk door de brandweer te zijn te openen, dan wel door een (eventuele) bewaking geopend te worden. Het opslaan van brandbare, brandbevorderende en bij brand gevaar opleverende stoffen mogen slechts op die plaats(en) worden bewaard zoals deze op de door de brandweer gewaarmerkte tekening(en) is aangegeven. De afstand tussen de attracties onderling dient 5 meter te bedragen. Tegenover elkaar geplaatste attracties en kramen dienen een onderlinge afstand te hebben van minimaal 3,50 meter, gemeten tussen de luifels. Het uitstallen van goederen binnen de voorgenoemde 3,50 meter is verboden. Het aanbrengen van borden, vlaggen e.d. aan de luifels binnen de 3,50 meter is verboden. Het plaatsen van kledingrekken e.d. al dan niet verrijdbaar binnen de bovengenoemde maat is verboden. Clusters mogen uit maximaal 10 kramen (standplaatsen) bestaan. De afstand van een (tijdelijke) inrichting tot iedere andere (tijdelijke) inrichting dient minimaal 5 meter te bedragen. De opstelling van een (nood-) stroomaggregaat dient op minimale afstand van 5 meter buiten de attracties en andere (tijdelijke) inrichtingen te geschieden. Het opstellen van attracties en kramen dient uitsluitend plaats te vinden conform een vooraf door het bevoegd gezag goedgekeurde tekening.

11 9. Voorschriften tenten: Indien het terrein (tijdelijk) is afgesloten moet er duidelijk een (brandweer-)ingang zijn aangegeven en het toegangshek gemakkelijk door de brandweer te zijn te openen, dan wel door een (eventuele) bewaking geopend te worden. Tentdoek moet bestaan uit materiaal, waarvan de bijdrage tot brandvoortplanting valt in ten minste klasse 4 van de norm NEN Voor vloeren en trappen geld de klasse T3 volgens de NEN Tentdoek heeft aan een zijde die grenst aan de binnenlucht, een volgens NEN 6066, 1991 incl. wijzigingsblad A1: 1997, bepaalde rookdichtheid van ten hoogste10 m-1. De afstand tussen de (tijdelijke) bouwwerken onderling dient 5 meter te bedragen. Indien de totale oppervlakte van een tijdelijk bouwsel/tent eventueel in combinatie met een ander bouwwerk meer bedraagt dan 1000m² moet de afstand tussen een tent en een ander bouwsel dient tenminste 10 meter te bedragen, echter bij een hoge vuurbelasting in de tent (meer dan 55 kg/m²) en ten opzichte van brandgevaarlijke of monumentale bebouwing moet de afstand 15 meter te zijn. De tuien van de tent moeten zodanig zijn aangebracht dat de vluchtwegen en uitgangen hierdoor op geen enkele wijze worden belemmerd. De opstelling van een (nood-) stroomaggregaat dient op minimale afstand van 5 meter buiten de attracties en andere (tijdelijke) inrichtingen te geschieden. Het is verboden een verlichtingsinstallatie of een verlichtingstoestel op zodanige wijze te gebruiken, dat het gebruik door de wijze waarop die installatie of dat toestel is opgesteld of aangebracht, gevaar oplevert voor het ontstaan van brand. Indien een ruimte de mogelijkheid met zich meebrengt dat deze tijdens de aanwezigheid van personen wordt verduisterd, is in die ruimte, indien er meer dan vijftig personen gelijktijdig verblijven, elektrische verlichting aanwezig van zodanige sterkte dat een redelijke oriëntering mogelijk is. Alle voorzieningen t.b.v. de elektra dienen te voldoen conform het gestelde in de norm NEN De over de grondliggend kabels dienen op een dusdanige wijze te zijn vastgelegd of beschermd dat struikelen en/of vallen wordt voorkomen. Kabels die bovengronds via palen e.d. naar de tijdelijke inrichting voeren dienen bij het kruisen van een toegangspad tot de tent of vluchtweg op een minimale hoogte van 2,50 mtr. boven het pad te worden aangebracht; Het gebruik van andere verlichting dan elektrische verlichting is verboden.

12 Naast de bovengenoemde voorschriften moet de electrische installatie nabij verwarmings- en/of gasinstallaties: op plaatsen waar gevaar voor ontploffing kan heersen voldoen aan de norm NEN 3125 (electrisch materieel voorplaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen) en NEN 3410 (veiligheidsbepalingen voor hoog- en laagspanningsinstallaties in ruimten met gasonploffingsgevaar). zijn voorzien van een groepszekering en een aardlekschakelaar met een nominale aanspreekstroom van ten hoogste 30mA. de verplaatsbare leiding (verlengsnoer) van de wagen naar het aansluitpunt moet tenminste 3 aderig zijn, met een nominale kerndoorsnede van 2 1/2mm2, beschermd door een neopreen ommanteling. De lengte van deze leiding mag ten hoogste 20 meter bedragen en geen beschadigingen of gebreken vertonen. Specifieke eisen voor tenten geschikt voor maximaal 50 personen: In de inrichting moeten voldoende kleine blusmiddelen aanwezig zijn. Uitgangspunt hierbij is per 200m² gebruiksoppervlakte, één brandblusser aanwezig is met een blusequivalent van 6kg bluspoeder of 6 liter sproeischuim. Een blusmiddel moet voor iedereen duidelijk zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar zijn aangebracht, voor direct gebruik gereed zijn en in goede staat van onderhoud verkeren. Een klein blusmiddel moet zijn verzegeld en voorzien van een geldig Rijkskeurmerk met rangnummer en moet overeenkomstig de norm NEN 2559 (uitgave 2004) 1x per 2 jaar worden onderhouden en gekeurd. Een blustoestel moet zijn voorzien van een label of sticker waarop de laatste controledatum is aangegeven. Gedurende de tijd dat personen in het bouwwerk aanwezig zijn, moet een voor de naleving van de eisen verantwoordelijk persoon aanwezig zijn.

13 Specifieke eisen voor tenten geschikt voor meer dan 50 personen: Een deur in de vluchtroute wordt bij aanwezigheid van personen in het bouwwerk uitsluitend zodanig gesloten, dat de deur ten behoeve van deze personen van binnen uit ogenblikkelijk over de minimaal vereiste breedte kan worden geopend zonder dat hiertoe gebruik moet worden gemaakt van een sleutel of een ander los voorwerp. Een deur die in een vluchtroute ligt van een ruimte waarin meer dan 100 personen zullen verblijven en een deur in een doorgang of uitgang bestemd voor ontvluchting van meer dan 100 personen wordt niet anders gesloten dan door middel van: een sluiting, waarbij de deur opengaat door een lichte druk tegen de deur, in de vluchtrichting gezien, een sluiting waarvan de bedieningsinrichting bestaat uit een op de deur, in de vluchtrichting gezien, op minimaal één meter boven de vloer, over de volle breedte van de deur aangebrachte stang, waarbij de deur opengaat door een lichte druk tegen deze stang (panieksluiting conform de NEN-EN 1125). De vluchtrouteaanduiding, die bij of krachtens enig wettelijk voorschrift is vereist, dient altijd goed zichtbaar te zijn. Indien een tijdelijke inrichting in de avonduren wordt gebruikt dient in het publiekstoegankelijke gedeelte een nood- en transparantverlichting aanwezig zijn. De installatie moet voldoen aan de NEN-EN 1838 en de NEN 6088 (pictogrammen). Transparantverlichting moet gedurende de aanwezigheid van personen continu branden en dienen zodanig te zijn aangebracht dat deze voor een ieder te allen tijde zichtbaar is. In de inrichting moeten voldoende kleine blusmiddelen aanwezig zijn. Uitgangspunt hierbij is per 200m² gebruiksoppervlakte, één brandblusser aanwezig is met een blusequivalent van 6kg bluspoeder of 6 liter sproeischuim. Een blusmiddel moet voor iedereen duidelijk zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar zijn aangebracht, voor direct gebruik gereed zijn en in goede staat van onderhoud verkeren. Een klein blusmiddel moet zijn verzegeld en voorzien van een geldig Rijkskeurmerk met rangnummer en moet overeenkomstig de norm NEN 2559 (uitgave 2004) 1x per 2 jaar worden onderhouden en gekeurd. Een blustoestel moet zijn voorzien van een label of sticker waarop de laatste controledatum is aangegeven. Gedurende de tijd dat personen in het bouwwerk aanwezig zijn, moet een voor de naleving van de eisen verantwoordelijk persoon aanwezig zijn. Voor de ingebruikname dient er door het College van B&W van de gemeente Huizen een gebruiksvergunning, conform artikel van de brandbeveiligingsverordening, afgegeven te zijn.

14 10. Specifieke voorschriften beurzen / sporthallen: Het is verboden voorwerpen of stoffen in de inrichting of in de omgeving daarvan op te slaan of neer te zetten indien daardoor het gebruik van telefoons, blusmiddelen, vluchtwegen nood- en uitgangen bemoeilijkt wordt. Een deur in de vluchtroute wordt bij aanwezigheid van personen in het bouwwerk uitsluitend zodanig gesloten, dat de deur ten behoeve van deze personen van binnen uit ogenblikkelijk over de minimaal vereiste breedte kan worden geopend zonder dat hiertoe gebruik moet worden gemaakt van een sleutel of een ander los voorwerp. Deuren en luiken die een brandwerende en/of rookwerende functie hebben, worden niet langer in geopende stand gehouden dan voor het verkeer van personen of het vervoer van goederen noodzakelijk is, tenzij door middel van automatische inrichtingen die de deuren, respectievelijk luiken, loslaten zodra een toestand intreedt waarin deze als brandwering en/of rookwering moeten dienen. Een deur die in een vluchtroute ligt van een ruimte waarin meer dan 100 personen zullen verblijven en een deur in een doorgang of uitgang bestemd voor ontvluchting van meer dan 100 personen wordt niet anders gesloten dan door middel van: een sluiting, waarbij de deur opengaat door een lichte druk tegen de deur, in de vluchtrichting gezien, een sluiting waarvan de bedieningsinrichting bestaat uit een op de deur, in de vluchtrichting gezien, op minimaal één meter boven de vloer, over de volle breedte van de deur aangebrachte stang, waarbij de deur opengaat door een lichte druk tegen deze stang (panieksluiting conform de NEN-EN 1125). De vluchtrouteaanduiding, die bij of krachtens enig wettelijk voorschrift is vereist, dient altijd goed zichtbaar te zijn. Indien een tijdelijke inrichting in de avonduren wordt gebruikt dient in het publiekstoegankelijke gedeelte een nood- en transparantverlichting aanwezig zijn. De installatie moet voldoen aan de NEN-EN 1838 en de NEN 6088 (pictogrammen). Transparantverlichting moet gedurende de aanwezigheid van personen continu branden en dienen zodanig te zijn aangebracht dat deze voor een ieder te allen tijde zichtbaar is. Kabels welke op de grond liggen dienen beschermd te zijn en wel zodanig dat niet over de kabels gestruikeld kan worden, dan wel op enige wijze niet beschadigd kunnen worden.

15 Indien de inrichting bestaat uit meerdere ruimten, waardoor het geheel niet meer beroepbaar is, moet een ontruimingsinstallatie met luid alarm aanwezig zijn. Gedurende de tijd dat personen in het bouwwerk aanwezig zijn, moet een voor de naleving van de eisen verantwoordelijk persoon aanwezig zijn. In verband met de brandveiligheid kan de brandweer bepalen dat tijdens bijzondere festiviteiten een wachtdienst wordt ingesteld. Deze bewaking dient te geschieden door gediplomeerd en ter zake geïnstrueerd personeel.

16 11. Voorschriften grootschalige evenementen in gebouwen Voor elke situatie waarbij het voornemen is grotere hoeveelheden personen in gebouwen toe laten dan in de gebruiksvergunning is aangegeven, (door b.v. meer dan 135 personen per meter toe te staan) is het noodzakelijk dat hiervoor een evenementenvergunning wordt afgeven. Om de situatie te kunnen beoordelen of deze voldoet aan eisen ten aanzien van brandveiligheid, zal er voor elke situatie afzonderlijk, gegevens moeten worden aangeleverd. Deze gegevens bestaan uit: Een duidelijke plattegrondtekening, inclusief de omgeving rond het gebouw. Een inventarisatie formulier voor een tijdelijke vergunning. Toegepaste gelijkwaardige oplossing van brandveiligheid. Hoe is de aansluiting van de vluchtwegen naar het aansluitende terrein. Zijn er samenvallende vluchtwegen. Wat is de maximale loopafstand die op het aansluitende terrein uitkomt. Wijze van verlichting tijdens het evenement. Plafondhoogte van de ruimten. Inrichting en indeling van de ruimten. Brandklasse van de inrichting / inventaris. Aanwezige installaties (brandveiligheid en omroepinstallatie). Hoe is de interne organisatie geregeld. Eventuele toegepaste special effecten. Validiteit van de bezoekers. Wordt er alcohol geschonken. De brandveiligheidsbeoordeling, als advies om de vergunning te verlenen ligt bij de brandweer en kan uitsluitend geschieden wanneer de gegevens in 2-voud, tijdig doch uiterlijk 10 werkdagen voor het evenement bij de brandweer worden ingediend.

17 Bijlage 1: Toepassingstabel brandveiligheidsvoorschriften TOEPASSINGSTABEL BRANDVEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Type evenement toe te passen voorschriften Koninginnedag 1, 2, 3, 5, 8, 9 Huizerdag 1, 2, 3, 5, 8, 9 Sinterklaasintocht 1, 5 Braderien / markten 1, 2, 5, 8, 9 Kermis 1, 2, 3, 7 Rommelmarkten 1, 3, 4, 10, 11 Beurzen 1, 3, 4, 10, 11 Ballonen 1, 5, 6 Helikopters 1, 6 Tijdelijke inrichtingen 1, 3, 4, 9 BuurtBBQ 1, 2, 8

Brandweer voorwaarden behorend bij de APV vergunning ARTIKEL 1 Vrijhouden van terreingedeelten en bereikbaarheid 1.1 De rijbaan en/of de calamiteitenroute moet over een breedte van 3,5 meter vrij blijven.

Nadere informatie

Brandveiligheidsvoorschriften evenementen

Brandveiligheidsvoorschriften evenementen Brandveiligheidsvoorschriften evenementen Inhoudsopgave: 1. Algemene brandveiligheidseisen blz. 2 2. Voorschriften bak- en braadopstellingen blz. 3/4/5 3. Voorschriften elektrische installaties blz. 6

Nadere informatie

Beleidsregel voor het gebruik van tijdelijke inrichtingen

Beleidsregel voor het gebruik van tijdelijke inrichtingen CVDR Officiële uitgave van Buren. Nr. CVDR229505_1 18 januari 2018 Beleidsregel voor het gebruik van tijdelijke inrichtingen Brandveiligheidsvoorschriften waaronder tijdelijk geplaatste tenten. Op grond

Nadere informatie

Algemene brandveiligheidsvoorschriften Evenementen

Algemene brandveiligheidsvoorschriften Evenementen Algemene brandveiligheidsvoorschriften Evenementen Artikel 1: Vrijhouden van terreingedeelten en bereikbaarheid 1.1 Er dient een vrije doorgang t.b.v. de hulpdiensten te zijn van minimaal 3,5 meter breed

Nadere informatie

Regeling Voorwaarden voor de verhuur van standplaatsen op kermisterreinen van de gemeente Heusden 2012

Regeling Voorwaarden voor de verhuur van standplaatsen op kermisterreinen van de gemeente Heusden 2012 Regeling Voorwaarden voor de verhuur van standplaatsen op kermisterreinen van de gemeente Heusden 2012 Voorschriften Bakwagens/kramen Toelichting Een belangrijke bedreiging van de fysieke veiligheid van

Nadere informatie

Nadere regels voor tijdelijke inrichtingen, waaronder (grote) tenten, podia, circussen t.b.v. diverse doeleinden, gemeente Noord-Beveland

Nadere regels voor tijdelijke inrichtingen, waaronder (grote) tenten, podia, circussen t.b.v. diverse doeleinden, gemeente Noord-Beveland GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Noord-Beveland. Nr. 26210 30 maart 2015 Nadere regels voor tijdelijke inrichtingen, waaronder (grote) tenten, podia, circussen t.b.v. diverse doeleinden, gemeente

Nadere informatie

3. Gebouw en buitenterrein

3. Gebouw en buitenterrein 3. Gebouw en buitenterrein 3.1 Een brandveilig clubgebouw Over de accommodatie Voor het organiseren van al je activiteiten is een veilige binnen- en/of buitenaccommodatie een vereiste. Dat kan een eigen

Nadere informatie

Bijlage 4 Gebruikseisen voor bouwwerken met uitzondering van de nietgemeenschappelijke

Bijlage 4 Gebruikseisen voor bouwwerken met uitzondering van de nietgemeenschappelijke Bijlage 4 Gebruikseisen voor bouwwerken met uitzondering van de nietgemeenschappelijke ruimten in woonfuncties Bijlage behorende bij artikel 6.2.1, tweede lid Algemene toelichting bij bijlage 4 De eisen

Nadere informatie

Voorschriftenbijlagen voor (mobiele) bakkramen en bakwagens

Voorschriftenbijlagen voor (mobiele) bakkramen en bakwagens INHOUD Artikel 1. Bereikbaarheid en opstelling 2 Artikel 2. Bakruimte 2 Artikel 3. Bakactiviteiten in voor gevels geplaatste bakkramen/bakwagens 2 Artikel 4. Elektrische installatie 3 Artikel 5. Gasinstallatie

Nadere informatie

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik.

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Paragraaf 1.4 Bijzondere bepalingen Artikel 1.16 Zorgplicht Een bij of krachtens de wet aanwezige

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden

Aanvullende voorwaarden Bijlage behorende bij de gebruiksvoorwaarden VOORWAARDEN Algemene eisen van de bijlage 3 en 4 behorende bij de artikelen 6.2.1 van de bouwverordening. Aanvullende voorwaarden In het kerkgebouw mogen 200

Nadere informatie

Voorschriftenbijlagen voor tijdelijke inrichtingen, waaronder (grote) tenten, podia, circussen t.b.v. diverse doeleinden

Voorschriftenbijlagen voor tijdelijke inrichtingen, waaronder (grote) tenten, podia, circussen t.b.v. diverse doeleinden INHOUD Artikel 1 Bereikbaarheid en opstelling 2 Artikel 2 Opstelling inventaris 2 Artikel 3 Vluchtroutes 3 Artikel 4 Ontruiming en interne organisatie 4 Artikel 5 Materiaal, stoffering en versiering van

Nadere informatie

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN score INVENTARISATIE / INSPECTIE in orde niet geheel in orde niet in orde n.v.t. TOELICHTING / EVALUATIE 1. VERANTWOORDELIJKHEID 1. Alle partijen zijn aantoonbaar op hun resp. verantwoordelijkheid gewezen.

Nadere informatie

Ontvangst aanvraag : 6 juni Dit besluit treedt de dag na bekendmaking in werking.

Ontvangst aanvraag : 6 juni Dit besluit treedt de dag na bekendmaking in werking. P l a atselijke Veror deni n g Besluit, 5 juli 2017 Wij verlenen een vergunning en/of ontheffing voor het organiseren van een trouwfeest Keijenborgseweg 9 in Zelhem. Activiteit : Brandveilig gebruik (vergunning)

Nadere informatie

De ondergetekenden: partners, Naam : Voornamen : Adres : Postcode en woonplaats : Telefoonnummer : adres :

De ondergetekenden: partners, Naam : Voornamen : Adres : Postcode en woonplaats : Telefoonnummer :  adres : Aanvraagformulier en voorwaarden voor aanwijzing van een trouwlocatie ten behoeve van een huwelijksvoltrekking, partnerschapregistratie of omzetting met ceremonie als bedoeld in Boek 1 Burgerlijk Wetboek,

Nadere informatie

Bijlage Artikelen BOP 1 aprilviering 2018 Brielle

Bijlage Artikelen BOP 1 aprilviering 2018 Brielle Bijlage Artikelen BOP 1 aprilviering 2018 Brielle 1. Algemeen In de bijlages kunt u de voorwaarden uit de AMvB Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BGBOP) nalezen, aan het

Nadere informatie

Controlelijst brandveiligheid kinderdagverblijven/ basisscholen 2010. Naam instelling : Locatie adres : Contactpersoon : Telefoonnummer :

Controlelijst brandveiligheid kinderdagverblijven/ basisscholen 2010. Naam instelling : Locatie adres : Contactpersoon : Telefoonnummer : Controlelijst brandveiligheid kinderdagverblijven/ basisscholen 2010 Naam instelling : Locatie adres : Contactpersoon : Telefoonnummer : Datum (controlelijst ingevuld) Handtekening Toelichting op de controlelijst

Nadere informatie

Bijlage 4 - Algemene voorschriften verbonden aan de deelname aan de Vierdaagsefeesten 2016 voor het innemen van STANDPLAATSEN

Bijlage 4 - Algemene voorschriften verbonden aan de deelname aan de Vierdaagsefeesten 2016 voor het innemen van STANDPLAATSEN Eisen te stellen aan kramen Algemene eisen Deze eisen gelden te allen tijde: 1. Ten behoeve de bereikbaarheid van de hulpverlenende diensten moet een doorgaande route met een breedte van 4 meter en een

Nadere informatie

Overige maatregelen en eventuele kosten

Overige maatregelen en eventuele kosten Openbare orde en veiligheid 1. Het afsluiten van de straat dient te gebeuren zoals aangegeven op de door de gemeente gemaakte tekening. 2. De verantwoordelijke (contactpersoon) dient erop toe te zien dat

Nadere informatie

5. Stichting Jaarmarkt Heukelum is niet aansprakelijk voor diefstal, verlies of schade in welke vorm dan ook.

5. Stichting Jaarmarkt Heukelum is niet aansprakelijk voor diefstal, verlies of schade in welke vorm dan ook. Algemene Voorwaarden 1. De deelname aan het evenement is definitief als het verschuldigde bedrag voor de gestelde uiterlijke betaaldatum op de bankrekening van Stichting Jaarmarkt Heukelum is bijgeschreven.

Nadere informatie

Plaatselijke Verordening

Plaatselijke Verordening gemeente Bronckhorst Plaatselijke Verordening Besluit, 13 juni 2016 Wij verlenen een vergunning en/of ontheffing voor het organiseren van een huwelijksfeest in Vorden. activiteiten : Evenement: Brandveilig

Nadere informatie

Vergunningvrije evenementen

Vergunningvrije evenementen Bijlage 2 Behorend bij het evenementenbeleid Vergunningvrije evenementen 1. Vergunningvrije evenementen A. Evenementen en activiteiten, die aan alle hierna genoemde voorwaarden voldoen, zijn op basis van

Nadere informatie

*15.024333*15.024333omgevingsvergunningomgevingsvergunning

*15.024333*15.024333omgevingsvergunningomgevingsvergunning *15.024333*15.024333omgevingsvergunningomgevingsvergunning OMGEVINGSVERGUNNING nr. 230117 uitgebreide procedure Het College van burgemeester en wethouders heeft op 8 januari 2015 een aanvraag voor een

Nadere informatie

Controlelijst brandveiligheid

Controlelijst brandveiligheid Controlelijst brandveiligheid Naam : Adres : Postcode / plaats : Contactpersoon : Controleur(s) : Datum afgifte gebruiksvergunning : Controlefrequentie : Datum controle : Archiefnummer : Handleiding De

Nadere informatie

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN Opsteller Namens Datum onderzoek Aanwezig Naam Namens Naam bouwwerk Straat Gemeente Bestemming bouwwerk Contactpersoon Telefoonnummer Datum gebruiksvergunning Datum

Nadere informatie

Bijlage 2: Brandveiligheidsvoorschriften voor evenementen. Artikel 1 Bereikbaarheid

Bijlage 2: Brandveiligheidsvoorschriften voor evenementen. Artikel 1 Bereikbaarheid Bijlage 2: Brandveiligheidsvoorschriften voor evenementen Artikel 1 Bereikbaarheid Algemeen 1.01: Een evenemententerrein is altijd bereikbaar voor hulpdiensten. 1.02: De opstelling van objecten op het

Nadere informatie

gelet op artikel 2:25 tweede lid van de Algemene plaatselijke verordening; vast te stellen de Wijziging Nadere regels kleine evenementen.

gelet op artikel 2:25 tweede lid van de Algemene plaatselijke verordening; vast te stellen de Wijziging Nadere regels kleine evenementen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Wijchen. Nr. 126408 14 september 2016 Wijziging Nadere regels kleine evenementen De burgemeester van de gemeente Wijchen, gelet op artikel 2:25 tweede lid van

Nadere informatie

THEMAVOORSCHRIFTEN BIJ KLEINSCHALIGE EVENEMENTEN

THEMAVOORSCHRIFTEN BIJ KLEINSCHALIGE EVENEMENTEN THEMAVOORSCHRIFTEN BIJ KLEINSCHALIGE EVENEMENTEN ALGEMENE BRANDVEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN 1. Onverminderd bijgevoegde voorschriften moeten voorts alle maatregelen getroffen worden om ontstaan en uitbreiding

Nadere informatie

ALGEMENE BRANDVEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

ALGEMENE BRANDVEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN ALGEMENE BRANDVEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN 1. Onverminderd bijgevoegde voorschriften moeten voorts alle maatregelen getroffen worden om ontstaan en uitbreiding van brand en het ontstaan van ongevallen of onveilige

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER EVENEMENT

MELDINGSFORMULIER EVENEMENT MELDINGSFORMULIER EVENEMENT Uw melding moet uiterlijk 10 dagen voor het evenement bij de gemeente zijn ingediend. 1. Gegevens van de melder Naam organisatie Contactpersoon Straat + huisnummer Postcode

Nadere informatie

Hercontrole (Loze) brandmelding Telefoonnummer: Omschrijving voorschrift NvT NG V AP OT Vluchtwegen / uitgangen

Hercontrole (Loze) brandmelding Telefoonnummer: Omschrijving voorschrift NvT NG V AP OT Vluchtwegen / uitgangen Locatie: Controlelijst brandveilig gebruik Datum: Functie gebouw Bijeenkomstfunctie, café, discotheek, restaurant 50-250 personen Naam: Gemeente Weesp Dossier nr.: Z.58582/D.60270 Adres: Nieuwstraat 70a

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2010

Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 3.8 Brandbeveiligingsverordening 2010-1 Status In werking Algemene informatie Op grond van deze verordening is het in bepaalde gevallen verboden een voor mensen toegankelijke

Nadere informatie

gelet op artikel 3 van de Wet Veiligheidsregio's en de aanpassing daarop (Stb 2010, 145 en 146) en het Bouwbesluit 2012 (Stb.

gelet op artikel 3 van de Wet Veiligheidsregio's en de aanpassing daarop (Stb 2010, 145 en 146) en het Bouwbesluit 2012 (Stb. De raad van de gemeente Z a l t b o m m e l ; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 maart 2012 overwegende dat het verplicht is een verordening vast te stellen omtrent het voorkomen,

Nadere informatie

MILIEU- EN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN AMBULANTE HANDEL GEMEENTE HEERLEN

MILIEU- EN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN AMBULANTE HANDEL GEMEENTE HEERLEN BIJLAGE II Behorende bij Marktreglement gemeente Heerlen 2010 (artikel 29) MILIEU- EN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN AMBULANTE HANDEL GEMEENTE HEERLEN 1. Vrijhouden van weggedeelten. 1.1 In de straten waarin

Nadere informatie

VOORAL DE ALINEA S IN HET ROOD ZIJN ZEER BELANGRIJK VOOR HET JAARMARKTGEBEUREN

VOORAL DE ALINEA S IN HET ROOD ZIJN ZEER BELANGRIJK VOOR HET JAARMARKTGEBEUREN DIT BRANDWEERREGLEMENT IS ZEER BELANGRIJK ONDERMEER VOOR DE UITBATERS VAN KRAMEN WAAR VERWARMINGSTOESTELLEN WORDEN GEBRUIKT. GELIEVE HIERMEE REKENING TE HOUDEN EN NA TE LEVEN VOORAL DE ALINEA S IN HET

Nadere informatie

Bijlage 4 Gebruikseisen voor bouwwerken met uitzondering van de nietgemeenschappelijke

Bijlage 4 Gebruikseisen voor bouwwerken met uitzondering van de nietgemeenschappelijke Bijlage 4 Gebruikseisen voor bouwwerken met uitzondering van de nietgemeenschappelijke ruimten in woonfuncties. Algemene toelichting bij bijlage 4 De eisen worden gesteld met als doel een brandveilige

Nadere informatie

Bouwverordening 1993 Bijlage 3

Bouwverordening 1993 Bijlage 3 Bouwverordening 1993 Bijlage 3 Artikel 1 Vrijhouden van terreingedeelten 1 De bij het bouwwerk behorende brandkranen en andere bluswaterwinplaatsen moeten worden vrijgehouden voor blusvoertuigen, en wel

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Inschrijven: Betalen: Annuleren: Voor aanvang van het evenement:

Algemene Voorwaarden Inschrijven: Betalen: Annuleren: Voor aanvang van het evenement: Algemene Voorwaarden Inschrijven: Inschrijven kan uitsluitend via het online reserveringssysteem op onze website. Wilt u eten en of drinken verkopen dan dient u eerst contact met ons op te nemen via het

Nadere informatie

Tips Voor een brandveilig evenement

Tips Voor een brandveilig evenement Tips Voor een brandveilig evenement Hoe brandveilig is uw evenement? Brandveiligheid is uw eigen verantwoordelijkheid Een evenement organiseren doe je op veilige manier. In deze folder treft u wat tips

Nadere informatie

U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken

U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken Zijn de ingangen, doorgangen, uitgangen, nooduitgangen, gangpaden, trappen, hellingbanen en vluchtroutes over de minimaal vereiste breedte

Nadere informatie

Beleidsregels evenementenvergunning

Beleidsregels evenementenvergunning Beleidsregels evenementenvergunning Aanleiding Bij raadsbesluit van 17 december 2009 is artikel 1:2 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd. Daarbij is bepaald dat paragraaf 4.1.3.3 van

Nadere informatie

Concept-besluit Nadere regels voor kleinschalige evenementen. De burgemeester van Maastricht, overwegende

Concept-besluit Nadere regels voor kleinschalige evenementen. De burgemeester van Maastricht, overwegende Concept-besluit Nadere regels voor kleinschalige evenementen De burgemeester van Maastricht, overwegende dat op grond van artikel 5.9.2, derde lid van de Algemene Plaatselijke Verordening Maastricht 2006

Nadere informatie

Bouwverordening 2003 (versie 6 september 2006): Algemene gebruikseisen

Bouwverordening 2003 (versie 6 september 2006): Algemene gebruikseisen Bouwverordening 2003 (versie 6 september 2006): Algemene gebruikseisen Gebruikseis 1: Gebruikseisen voor bouwwerken. 1. Het is verboden, een bouwwerk te gebruiken in strijd met de gebruikseisen zoals per

Nadere informatie

Aanvraagformulier tentvergunning

Aanvraagformulier tentvergunning Valkenburg aan de Geul t.a.v. afdeling Brandweer Postbus 998 6300 AZ Valkenburg aan de Geul Aanvraagformulier tentvergunning Woningwet 1991, artikel 8, lid 2, sub a4 of brandweerwet 1985, artikel 12 Bouwverordening

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN TEN BEHOEVE VAN: TIJDELIJKE BOUWSELS TEN BEHOEVE VAN EVENEMENTEN

VOORSCHRIFTEN TEN BEHOEVE VAN: TIJDELIJKE BOUWSELS TEN BEHOEVE VAN EVENEMENTEN 4 VOORSCHRIFTEN TEN BEHOEVE VAN: TIJDELIJKE BOUWSELS TEN BEHOEVE VAN EVENEMENTEN 4.01 Het tijdelijk bouwsel mag niet voor het publiek worden opengesteld, voordat deze voor zover het de brandveiligheid

Nadere informatie

Brandveiligheidsvoorwaarden Campings Regio Noord- en Midden Limburg

Brandveiligheidsvoorwaarden Campings Regio Noord- en Midden Limburg Brandveiligheidsvoorwaarden Campings Regio Noord- en Midden Limburg A. Open ruimte bij en in de omgeving van de inrichting. 1. Vrijhouden van terreingedeelten ten behoeve van de brandweer 1.1. De bij de

Nadere informatie

Voorwaarden voor Deelname aan de 41e Terwinseler Straatmarkt

Voorwaarden voor Deelname aan de 41e Terwinseler Straatmarkt Voorwaarden voor Deelname aan de 41e Terwinseler Straatmarkt Inschrijving U kunt inschrijven via de website (electronische inschrijving) of schriftelijk (aanmeldingsformulier). Voor een schriftelijke inschrijving

Nadere informatie

ALGEMENE BRANDVEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

ALGEMENE BRANDVEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN ALGEMENE BRANDVEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN 1. Onverminderd bijgevoegde voorschriften moeten voorts alle maatregelen getroffen worden om ontstaan en uitbreiding van brand en het ontstaan van ongevallen of onveilige

Nadere informatie

Inrichtingsplan zaterdagwarenmarkt (Brink) te Deventer

Inrichtingsplan zaterdagwarenmarkt (Brink) te Deventer GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Deventer. Nr. 45409 26 mei 2015 Inrichtingsplan zaterdagwarenmarkt (Brink) te Deventer Artikel 1. Plaats en markttijden 1. Op de Brink te Deventer wordt op zaterdag

Nadere informatie

OPNAMERAPPORT. Ten behoeve van een wekelijkse zelfstandige beoordeling van de gebruiksvoorschriften van een horecagelegenheid

OPNAMERAPPORT. Ten behoeve van een wekelijkse zelfstandige beoordeling van de gebruiksvoorschriften van een horecagelegenheid OPNAMERAPPORT Ten behoeve van een wekelijkse zelfstandige beoordeling van de gebruiksvoorschriften van een horecagelegenheid Opnamerapport gebruiksvoorschriften versie 1.2 / 5 juni 2007 Pagina 1 van 5

Nadere informatie

Meldingsformulier Evenement

Meldingsformulier Evenement De organisator dient de burgemeester tenminste vier weken voorafgaand aan het evenement in kennis stellen middels het formulier. Zonder tegenbericht, binnen veertien dagen, kan het evenement plaatsvinden,

Nadere informatie

Bron: Verordening Onderwerp: ALGEMENE RICHTLIJNEN ONTVLUCHTING EN REDDING (AROR) (INGEVOLGE ART. 44 VAN DE BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING).

Bron: Verordening Onderwerp: ALGEMENE RICHTLIJNEN ONTVLUCHTING EN REDDING (AROR) (INGEVOLGE ART. 44 VAN DE BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING). Bron: Verordening Onderwerp: ALGEMENE RICHTLIJNEN ONTVLUCHTING EN REDDING (AROR) (INGEVOLGE ART. 44 VAN DE BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING). Tekst: ALGEMENE RICHTLIJNEN ONTVLUCHTING EN REDDING (AROR) (INGEVOLGE

Nadere informatie

Handreiking Evenementen en brandveiligheid 2013

Handreiking Evenementen en brandveiligheid 2013 Handreiking Evenementen en brandveiligheid 2013 Colofon Deze handreiking is geüpdate in opdracht van Team Risicobeheersing van de Veiligheidsregio Zeeland. Dit is in samenwerking gebeurt met verschillende

Nadere informatie

Aanvraagformulier tijdelijk bouwwerk Gemeente Lochem

Aanvraagformulier tijdelijk bouwwerk Gemeente Lochem Aanvraagformulier tijdelijk bouwwerk Gemeente Lochem Wanneer aanvragen Als u een tijdelijk bouwsel (bijvoorbeeld een tent) wilt plaatsen, waarin meer dan 50 personen aanwezig zullen zijn, in gebruik gaat

Nadere informatie

* UM * c.v. 't Vosse-ol

* UM * c.v. 't Vosse-ol * UM1404522* c.v. 't Vosse-ol ons kenmerk : UM1404522 zaaknummer : uw kenmerk : uw brief van : 14 juli 2013 afdeling : Publiekszaken contactpersoon : Albertine Ferket-van Ooi telefoonnr. : 0167-543 426

Nadere informatie

OPNAMERAPPORT. Ten behoeve van een jaarlijkse zelfstandige beoordeling van de gebruiksvoorschriften van een bouwwerk

OPNAMERAPPORT. Ten behoeve van een jaarlijkse zelfstandige beoordeling van de gebruiksvoorschriften van een bouwwerk OPNAMERAPPORT Ten behoeve van een jaarlijkse zelfstandige beoordeling van de gebruiksvoorschriften van een bouwwerk Opnamerapport gebruiksvoorschriften versie 1.2 / 5 juni 2007 Pagina 1 van 13 Over het

Nadere informatie

VRIJHOUDEN VAN TERREINGEDEELTEN. 1.1 Vrijhouden bluswaterwinplaatsen

VRIJHOUDEN VAN TERREINGEDEELTEN. 1.1 Vrijhouden bluswaterwinplaatsen VRIJHOUDEN VAN TERREINGEDEELTEN 1.1 Vrijhouden bluswaterwinplaatsen De bij het bouwwerk behorende brandkranen en andere bluswaterwinplaatsen dienen te worden vrijgehouden voor blusvoertuigen en wel zodanig

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER GEBRUIKSVERGUNNING voor tijdelijk bouwwerk.

AANVRAAGFORMULIER GEBRUIKSVERGUNNING voor tijdelijk bouwwerk. AANVRAAGFORMULIER GEBRUIKSVERGUNNING voor tijdelijk bouwwerk. Digitaal indienen via info@lochem.nl uiterlijk 6 weken voor plaatsing Datum waarop het bouwwerk in gebruik genomen wordt van tot 20. A. Gegevens

Nadere informatie

Handreiking Evenementen en brandveiligheid

Handreiking Evenementen en brandveiligheid Handreiking Evenementen en brandveiligheid Status: definitieve versie Versie: 10 Datum: 30 september 2009 VOORWOORD Het afgeven van vergunningen voor evenementen is een gemeentelijke verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

Bijlage 3 Gebruikseisen voor bouwwerken. Bijlage behorende bij artikel 6.2.1, eerste lid

Bijlage 3 Gebruikseisen voor bouwwerken. Bijlage behorende bij artikel 6.2.1, eerste lid Bijlage 3 Gebruikseisen voor bouwwerken Bijlage behorende bij artikel 6.2.1, eerste lid Artikel 1 Vrijhouden van terreingedeelten 1 De bij het bouwwerk behorende brandkranen en andere bluswaterwinplaatsen

Nadere informatie

V&L MEMO BRANDVEILIGHEID. Bijlage 25 bij besluit 2017/2543-V1

V&L MEMO BRANDVEILIGHEID. Bijlage 25 bij besluit 2017/2543-V1 V&L MEMO BRANDVEILIGHEID Aan : de heer M. Tiggeloven Vrijborg B.V. Van : de heer F. Ariens/ de heer J. Staassen Onderwerp : Brandveiligheidsadvies Dr. Jan Ingen Houszplein te Breda Datum : 30 augustus

Nadere informatie

Bijlage Maatwerkvoorschriften

Bijlage Maatwerkvoorschriften Bijlage Maatwerkvoorschriften Inhoud 1. Algemeen... 2 2. Communicatie... 2 3. Overlast, geluid en voorkomen schade... 2 4. Technisch... 3 5. Veiligheid... 5 1 1. Algemeen 1.1 Afval 1. Het terrein moet

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEID 1. VOORWAARDEN ALGEMEEN

BRANDVEILIGHEID 1. VOORWAARDEN ALGEMEEN BRANDVEILIGHEID 1. VOORWAARDEN ALGEMEEN 1. ORGANISATIE 1.1. De houder van de vergunning is verplicht de schade die hij door het gebruik van de vergunning aan anderen toebrengt te vergoeden. Verder moet

Nadere informatie

SPLITSING UNITS A-1 EN A-4 WOONBOULEVARD HOOGSTAD TE VLAARDINGEN

SPLITSING UNITS A-1 EN A-4 WOONBOULEVARD HOOGSTAD TE VLAARDINGEN SPLITSING UNITS A-1 EN A-4 WOONBOULEVARD HOOGSTAD TE VLAARDINGEN Advies- en onderzoeksrapport brandveiligheidtoets Bouwbesluit 2012 In opdracht van: SV PATRIZIA Handels-Invest Europa I Patrizia GewerbenInvest

Nadere informatie

Bijlage 3 Gebruikseisen voor bouwwerken. Bijlage behorende bij artikel 6.2.1, eerste lid

Bijlage 3 Gebruikseisen voor bouwwerken. Bijlage behorende bij artikel 6.2.1, eerste lid Bijlage 3 Gebruikseisen voor bouwwerken Bijlage behorende bij artikel 6.2.1, eerste lid Artikel 1 Vrijhouden van terreingedeelten 1 De bij het bouwwerk behorende brandkranen en andere bluswaterwinplaatsen

Nadere informatie

Inrichtingsplan voor de Goede Vrijdagjaarmarkt op de Brink, Zandpoort en Keizerstraat te Deventer

Inrichtingsplan voor de Goede Vrijdagjaarmarkt op de Brink, Zandpoort en Keizerstraat te Deventer Inrichtingsplan voor de Goede Vrijdagjaarmarkt op de Brink, Zandpoort en Keizerstraat te Deventer Artikel 1. Plaats en markttijden 1. Op de Brink, Zandpoort en Keizerstaat te Deventer wordt op Goede Vrijdag

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING BRANDVEILIG GEBRUIK. Bouwverordening 1997, artikel Aanschrijving :

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING BRANDVEILIG GEBRUIK. Bouwverordening 1997, artikel Aanschrijving : AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING BRANDVEILIG GEBRUIK DOSSIERNR GV DOSSIER: Woningwet 2003, artikel 8, lid 2, sub a4 Datum ontvangst: Bouwverordening 1997, artikel 6.1.1 Dossiernummer Aanschrijving : Aan burgemeester

Nadere informatie

Voorschriften voor evenementen in de openbare ruimte die zijn vrijgesteld van de vergunningplicht Algemeen Toezicht E.H.B.O.

Voorschriften voor evenementen in de openbare ruimte die zijn vrijgesteld van de vergunningplicht Algemeen Toezicht E.H.B.O. Voorschriften voor evenementen in de openbare ruimte die zijn vrijgesteld van de vergunningplicht Algemeen 1. De aanwijzingen van de politie, brandweer en de gemeente dienen stipt en onmiddellijk te worden

Nadere informatie

Uw brief van 3067 MB ROTTERDAM Behandelend ambtenaar C. Toekoen Ons kenmerk U2012/1254 Betreft Rotterdam, 7 juni 2012

Uw brief van 3067 MB ROTTERDAM Behandelend ambtenaar C. Toekoen Ons kenmerk U2012/1254 Betreft Rotterdam, 7 juni 2012 Oostzeedijk 276 3063 CA Rotterdam Postbus 22350 3003 DJ Rotterdam T 14010 F (010) 2060 999 E deelgemeente@kc.rotterdam.nl www.rotterdam.nl/kc ABN-AMRO nr. 64.45.11.931 IBAN: NL58FTSB0644511931 BIC: FTSBNL2R

Nadere informatie

Checklist veiligheid bij evenementen

Checklist veiligheid bij evenementen Datum: Nr.: 1. Verantwoordelijkheid a. Alle partijen zijn aantoonbaar op hun resp. verantwoordelijkheid gewezen. b. Zijn er coördinatieverantwoordelijken aangesteld? 2. Vergunning/toestemming a. Het houden

Nadere informatie

Aanvraagformulier gebruiksvergunning Inrichting

Aanvraagformulier gebruiksvergunning Inrichting Aanvraagformulier gebruiksvergunning Inrichting 1. Gegevens aanvrager of gemachtigde Naam en voorletters: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoonnr. en evt. Faxnr.: E-mail: Wet Veiligheidsregio s artikel

Nadere informatie

Handleiding Brandpreventievoorschriften Evenementen

Handleiding Brandpreventievoorschriften Evenementen Handleiding Brandpreventievoorschriften Evenementen VOORWOORD In deze handleiding, leest u de voorwaarden die door de brandweer worden gehanteerd op het gebied van brandveiligheid bij de organisatie van

Nadere informatie

Controlelijst brandveiligheid

Controlelijst brandveiligheid Controlelijst brandveiligheid Handleiding Uitgangen en vluchtwegen Brandblusmiddelen Noodverlichting en vluchtbewegwijzering Brandbeveiligingsinstructies Gebruiksvergunningen De directie van een school

Nadere informatie

Aanvraagformulier Gebruiksvergunning

Aanvraagformulier Gebruiksvergunning Aanvraagformulier Gebruiksvergunning op grond van Brandbeveiligingsverordening In te vullen door de brandweer Aanvraag verzonden Aanvraag ontvangen Aanvulling ontvangen Deze aanvraag met bijbehorende bescheiden

Nadere informatie

Handreiking Evenementen en brandveiligheid

Handreiking Evenementen en brandveiligheid Handreiking Evenementen en brandveiligheid Opsteller: Rinus Corbijn Vaststellingsdatum: 15 oktober 2009 Gremium: RMO Reviewdatum: Registratienummer: Advies 73 d.d. 06-02-09 Versie 1.1 VOORWOORD Het afgeven

Nadere informatie

Telefoonnummer E-mailadres

Telefoonnummer E-mailadres Postadres Postbus 200 1790 AE Den Burg Bezoekadres Emmalaan 15 1791 AT Den Burg T 14 0222 F 0222 362287 E gemeente@texel.nl I www.texel.nl Zaaknummer 1173438 Contactpersoon Uw aanvraag van 3 februari 2016

Nadere informatie

Brandweer Standaardadvies B-C evenement

Brandweer Standaardadvies B-C evenement 1. VOORWAARDEN ALGEMEEN Brandweer Standaardadvies B-C evenement 1. ORGANISATIE 1.1. De houder van de vergunning is verplicht de schade die hij door het gebruik van de vergunning aan anderen toebrengt te

Nadere informatie

Regionale Brandweer Groningen

Regionale Brandweer Groningen Regionale Brandweer Groningen HANDREIKING (BRAND)VEILIGHEID EVENEMENTEN oktober 2007 Colofon Uitgave Auteur Contactadres : Regionale brandweer Groningen : Theo de la Ruelle : Regionale Brandweer Groningen

Nadere informatie

Handreiking. Brandveiligheidsvoorschriften voor Evenementen

Handreiking. Brandveiligheidsvoorschriften voor Evenementen Handreiking Brandveiligheidsvoorschriften voor Evenementen Versie Versie 1.2, april 2007 Opgesteld door de werkgroep evenementen: Autorisatie Functie / Naam Datum Handtekening Teamleider Proactie en Preventie

Nadere informatie

Gemeente Den Haag RIS156733_22-JUL-2008

Gemeente Den Haag RIS156733_22-JUL-2008 Gemeente Den Haag RIS156733_22-JUL-2008 Ons kenmerk BRW/2008.14 RIS 156733 VERKORTE PROCEDURE VERLENEN GEBRUIKSVERGUNNINGEN CATEGORIE 4 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, maakt bekend, I. dat

Nadere informatie

Omschrijving aanvraag De aanvraag betreft een evenementenvergunning voor het openingsweekend Wagenbouwseizoen 2018.

Omschrijving aanvraag De aanvraag betreft een evenementenvergunning voor het openingsweekend Wagenbouwseizoen 2018. Stichting Vrienden Wagenbouwers De heer Doezé Kruiseik 9 5591 LJ HEEZE Uw kenmerk: Medewerker: H. Gruijters Doorkiesnummer: 040-2241440 Uw brief van: Bijlagen: Datum: 24 mei 2018 Zaaknummer: 747160 Onderwerp:

Nadere informatie

Brandweer Standaardadvies A evenement

Brandweer Standaardadvies A evenement VOORWAARDEN ALGEMEEN Brandweer Standaardadvies A evenement 1. VRIJHOUDEN TERREINGEDEELTEN 1.1. Op het bij het evenement behorende terrein moeten de beplanting, de parkeerplaatsen, de laad- en losplaatsen

Nadere informatie

Aanvraagformulier tijdelijke gebruiksvergunning

Aanvraagformulier tijdelijke gebruiksvergunning Aanvraagformulier tijdelijke gebruiksvergunning brandveilig gebruik van inrichtingen op grond van de Brandbeveiligingsverordening Bernheze 2008 NIET IN TE VULLEN DOOR MELDER: Dossiernummer : In te vullen

Nadere informatie

<> Inhoudsopgave 1 Algemene projectgegevens Sterkte bij brand (afdeling 2.2) Beperking van het ontstaan van een brandgevaarlijke situa

<> Inhoudsopgave 1 Algemene projectgegevens Sterkte bij brand (afdeling 2.2) Beperking van het ontstaan van een brandgevaarlijke situa Adviesbureau VanderWeele Installatietechniek en Bouwfysica Brandveiligheid Marinegebouw 6 te Amsterdam Datum: eferentie: apport: 19 maart 2015, rev. 15 september 2015 2015106 309 J.P. van der Weele / S.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN 2 VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN VOORSCHRIFTEN TEN BEHOEVE VAN: BRADERIEËN E.D. IN DE OPENLUCHT 2.01 De stands en/of marktkramen alsmede eventueel te plaatsen podia moeten zodanig worden aangebracht dat alle

Nadere informatie

Vrijhouden van terreingedeelten B1. De begroeiing rondom het gebouw wordt kort gehouden zodat er een goede sociale controle mogelijk is.

Vrijhouden van terreingedeelten B1. De begroeiing rondom het gebouw wordt kort gehouden zodat er een goede sociale controle mogelijk is. Controlepunten voor basisscholen -Brandveiligheid Op basis van de voorwaarden van de gebruiksvergunning van de Brandweer Inhoudsopgave Buiten de school Vrijhouden van terreingedeelten 2 Voorzieningen en

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvraagformulier Evenementen

Bijlage 1: Aanvraagformulier Evenementen Bijlage 1: Aanvraagformulier Evenementen Dit aanvraagformulier is bestemd voor het aanvragen van een vergunning voor een evenement. Vul de vragen in die op uw evenement van toepassing zijn. Naast de evenementenvergunning

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALING

HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALING Nr 5A05 De raad van de gemeente Menaldumadeel; overwegende dat het door de inwerkingtreding van de Algemene Wet Bestuursrecht noodzakelijk is om de verordeningen en regelingen aan te passen aan deze wet;

Nadere informatie

onderwerp: Uitnodiging voor de Terwinseler Adventmarkt

onderwerp: Uitnodiging voor de Terwinseler Adventmarkt Stichting Terwinseler Straatmarkt secretariaat: J.A.C. De Jong Piusstraat 22 6467 EH Kerkrade tel: 06-11460514 info@straatmarkt.nl www.straatmarkt.nl bank: 14.84.84.646 iban: NL54 RABO 0148484646 bic:

Nadere informatie

Algemeen aanvraagformulier evenementen, feesten e.d. (artikel :25 Algemene Plaatselijke Verordening 2013)

Algemeen aanvraagformulier evenementen, feesten e.d. (artikel :25 Algemene Plaatselijke Verordening 2013) Aan de burgemeester van de gemeente Leusden Afdeling Dienstverlening Postbus 150 3830 AD LEUSDEN Voor informatie: 14 033 Algemeen aanvraagformulier evenementen, feesten e.d. (artikel 2.24-2:25 Algemene

Nadere informatie

Onderwerp : gemeentelijk beleid Overnachten in sport- en verenigingsgebouwen in de gemeente Heumen

Onderwerp : gemeentelijk beleid Overnachten in sport- en verenigingsgebouwen in de gemeente Heumen Onderwerp : gemeentelijk beleid Overnachten in sport- en verenigingsgebouwen in de gemeente Heumen Datum : 16 augustus 2004 1 Overwegingen bij overnachten in sport- en verenigingsgebouwen Zoals gememoreerd,

Nadere informatie

Als u nog drank wilt schenken dient u ook een ontheffing van de Drank- en horecawet artikel 35 aan te vragen bij de gemeente Borne.

Als u nog drank wilt schenken dient u ook een ontheffing van de Drank- en horecawet artikel 35 aan te vragen bij de gemeente Borne. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Borne. Nr. 38779 31 maart 2016 Evenement in het Beekpark Naar aanleiding van uw aanvraag van 23 februari 2016 voor een evenement in het Beekpark deel ik u namens

Nadere informatie

Brandpreventie. Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 HOOFDGEBOUW (2014)

Brandpreventie. Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 HOOFDGEBOUW (2014) Brandpreventie Project: Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 Camping Oranjezon HOOFDGEBOUW (2014) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen Hoofdstuk 2 Indeling brandcompartimenten Hoofdstuk 3 Indeling beschermde

Nadere informatie

Bijlage Artikelen BOP

Bijlage Artikelen BOP Bijlage Artikelen BOP 1. Algemeen In de bijlages kunt u de voorwaarden uit de AMvB Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BGBOP) nalezen, aan het einde van de zin is de verwijzing

Nadere informatie

I Aanvraagformulier evenementenvergunning

I Aanvraagformulier evenementenvergunning I Aanvraagformulier evenementenvergunning Aanvraag ter verkrijging van een vergunning voor het organiseren van een evenement zoals bedoeld in artikel 2:25 van de Algemene plaatselijke verordening. BUITEN-EVENEMENT

Nadere informatie

OPNAMERAPPORT. Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) - XX99 - Voorbeeld Object Voorbeeldstraat 1 999 XX Lutjebroek.

OPNAMERAPPORT. Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) - XX99 - Voorbeeld Object Voorbeeldstraat 1 999 XX Lutjebroek. OPNAMERAPPORT Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) - XX99 - Voorbeeld Object Voorbeeldstraat 1 999 XX Lutjebroek (Rapport opgesteld volgens BRL-K21016, checklijst: versie 5.0 van 1 juli 2012)

Nadere informatie

OPNAMERAPPORT. Ten behoeve van de Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) volgens 2-11-2008

OPNAMERAPPORT. Ten behoeve van de Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) volgens 2-11-2008 OPNAMERAPPORT Ten behoeve van de Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) volgens 2-11-2008 Bouwwerk: Voorbeeld kantoorpand n nsenlaan 1 Branddorp (Voorbeeld exemplaar) 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Wijziging Bouwverordening Gemeente Terneuzen. De gewijzigde Bouwverordening van de gemeente Terneuzen vast te stellen.

Wijziging Bouwverordening Gemeente Terneuzen. De gewijzigde Bouwverordening van de gemeente Terneuzen vast te stellen. Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 11b 3869 / 2006016316 Afdeling: Brandweer VERORDENING Datum: 10 mei 2007 Onderwerp: Wijziging Bouwverordening Gemeente Terneuzen De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen

Nadere informatie

Gelet op artikel 2:25 van de Algemene Plaatselijke Verordening (bevoegd orgaan burgemeester);

Gelet op artikel 2:25 van de Algemene Plaatselijke Verordening (bevoegd orgaan burgemeester); Evenementenvergunning met tent Z-EVVRG-2014-0203 De burgemeester van Woensdrecht, Burgemeester en wethouders, Elk voor wat betreft hun bevoegdheden, gelezen de aanvraag van Stichting Viering 750 jaar Huijbergen,

Nadere informatie