Hypoflex Het vademecum van de toekomstige eigenaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hypoflex Het vademecum van de toekomstige eigenaar"

Transcriptie

1 Hypoflex Het vademecum van de toekomstige eigenaar

2 Inleiding Hypoflex, het hypothecair krediet dat mee evolueert! Wie heeft er nooit van gedroomd een eigen woonst te bezitten, zich echt thuis te voelen zonder huur te hoeven betalen? Deze behoefte om een eigen thuis te bezitten is heel normaal en gemakkelijker te verwezenlijken dan u denkt. Desondanks kan u best vooraf alles duidelijk op een rijtje zetten. Een woning kopen is immers een belangrijke beslissing die zorgvuldig afgewogen moet worden, wil men zich hierover niet jarenlang beklagen. De meeste kopers moeten beroep doen op een woningkrediet om zo n operatie te financieren. Hypoflex, het hypothecair krediet op de markt gebracht door AG Insurance, beantwoordt perfect aan deze behoefte. Met deze brochure laten wij u graag kennismaken met de talrijke mogelijkheden van Hypoflex, zodat u met kennis van zaken de formule of een combinatie van formules kunt kiezen die het best bij u past. Een woningkrediet heeft meestal een lange looptijd. Uw gezins- of financiële situatie kan echter wijzigen, misschien krijgt u te maken met een tijdelijke tegenslag. Daarom biedt AG Insurance u gratis een aantal mogelijkheden om uw krediet ook in de komende jaren te laten aansluiten bij uw persoonlijke situatie. Wij nodigen u daarom uit deze brochure aandachtig te lezen en het specifieke aanbod van AG Insurance te ontdekken.

3 Hypoflex I 3 Inhoud Prospectus nr. 10 van kracht vanaf 6 augustus 2010 Deze prospectus bestaat uit twee delen: Deel 1: de voorwaarden en modaliteiten voor het verkrijgen van onze hypothecaire kredieten. Deel 2: het «tariefblad» met onder andere de intrestvoeten die regelmatig aangepast worden. Deel 1 Hoe koopt u een woning? 4 Hoeveel kost dat? 5 Hoe financiert u de aankoop? 6 Wat is een hypothecair krediet? 7 Welke formule kan u kiezen? 8 Welk soort intrestvoet: vast of veranderlijk? 12 Welke intrestvoet is van toepassing op uw krediet? 14 Hypoflex, formules die het verschil maken 14 Welke verzekeringen moet u onderschrijven? 18 Met welke onkosten moet u rekening houden? 19 Wanneer beschikt u over het ontleende bedrag? 21 De Europese gedragscode inzake woningkredieten 21 Fiscaliteit woningkrediet 22 Welke zijn de gewestelijke tegemoetkomingen? 24 Welke stappen moet u ondernemen? 26 Uw waarborg 27 Deel 2 (als bijlage) Tariefblad

4 4 I Hypoflex Hoe koopt u een woning? Onderhandse verkoop Het betreft hier een transactie tussen een verkoper en een koper die tot stand is gekomen via een advertentie in de krant of via een affiche. De transactie wordt bevestigd door een verkoopcompromis. De verkoopakte moet worden ondertekend binnen de vier maanden die volgen op de ondertekening van het verkoopcompromis. Het saldo van het aankoopbedrag en de onkosten moeten worden betaald bij de ondertekening van de akte. Openbare verkoop Deze wordt door een notaris georganiseerd. Hij maakt alle kenmerken van het gebouw bekend d.m.v. een officiële affiche. Het goed wordt toegekend aan diegene die de hoogste prijs biedt bij de openbare verkoop. De verkoopakte wordt op de dag van de toekenning ondertekend. De koper moet de onkosten binnen de drie dagen betalen en binnen de maand de aankoopprijs. De onkosten van een openbare verkoop zijn hoger dan die van een onderhandse verkoop. De verkoop op plan of sleutel op de deur Deze worden georganiseerd door vastgoedpromotoren die precieze plannen uitgeven over nog te bouwen woningen en ze te koop aanbieden vóór de aanvang van de werken. Deze formule is vaak minder duur, maar het is raadzaam de plannen en het lastenboek grondig te laten nakijken door een expert of een architect.

5 Hypoflex I 5 Hoeveel kost dat? Hieronder volgt een kort overzicht van de kosten waarmee u precies kan berekenen hoeveel u moet lenen om uw woning te verwerven. 1 Voor een bestaand huis of appartement Aankoopprijs... Registratierechten 1 en notariskosten... Voor een renovatie Honoraria architect... Renovatiekosten... BTW (21 % of 6 %)... Expertise- en dossierkosten... Kosten hypothecaire akte... Aansluitingskosten... Totaal... Eigen middelen... Te lenen bedrag... 2 Voor een woning op plan of sleutel op de deur Aankoopprijs... Registratierechten voor de bouwgrond 1 en notariskosten... BTW (21 %) op de reële prijs van de uit te voeren werken... Expertise- en dossierkosten... Kosten hypothecaire akte... Aansluitingskosten... Totaal... Eigen middelen... Te lenen bedrag... 3 Voor de aankoop van bouwgrond en het bouwen van een huis Aankoopprijs bouwgrond... Registratierechten en notariskosten... Eventuele kosten voor de analyse van de bouwgrond... Kosten opmeting... Honoraria architect (8 %) op de bouwprijs zonder BTW... Bouwkosten... Aansluitingskosten... BTW op de bouwwerken (21 %)... Expertise- en dossierkosten... Kosten hypothecaire akte... Totaal... Eigen middelen... Te lenen bedrag... 1 Uiterlijk vanaf 1/01/2011 zal op het grondaandeel van appartementen en sleutel-op-de-deurwoningen BTW van 21% betaald moeten worden i.p.v. registratierechten.

6 6 I Hypoflex Hoe financiert u de aankoop? De meeste kandidaat-eigenaars hebben niet genoeg spaargeld om een woning te verwerven en hebben dus een krediet nodig. Of u nu een woning wil kopen, bouwen of renoveren, met een hypothecair krediet kan u uw dromen realiseren. Wie krijgt een hypothecair krediet? Elke natuurlijke persoon (loontrekkende, zelfstandige, vrije beroepen...), die in België verblijft en die over voldoende inkomsten beschikt. Hoeveel kan u lenen? Dat hangt af van een aantal factoren: de waarde van het goed bij een onderhandse verkoop, de gevraagde quotiteit en uw inkomsten. 1 De waarde van het goed bij een onderhandse verkoop Dit is de prijs van het goed in onderpand (huis, appartement of bouwgrond) bij een onderhandse verkoop in een normale marktsituatie. De schatting van deze waarde wordt bepaald door een onafhankelijk expert in onroerende goederen of aan de hand van objectieve criteria. De expert wordt aangesteld door AG Insurance en u ontvangt een kopie van het expertiseverslag. 2 De quotiteit Dit is de verhouding tussen het bedrag dat u wenst te lenen en de waarde van het goed bij een onderhandse verkoop. In de regel wordt een quotiteit tot 80 % gehanteerd. In bepaalde gevallen - en mits renteverhoging - kan tot 100 % worden gegaan zonder dat er meer kan worden geleend dan effectief nodig is om de onroerende transactie te realiseren. 3 Uw inkomsten De terugbetaling van uw hypothecair krediet (kapitaal, intresten, verzekeringspremies,...) mag geen geldproblemen veroorzaken. Algemeen wordt aangenomen dat u niet meer dan één derde van uw nettoinkomsten aan de aflossing van kredieten mag besteden.

7 Hypoflex I 7 Wat is een hypothecair krediet? Met het oog op het verwerven of het behouden van onroerende goederen die geacht worden hoofdzakelijk vreemd te zijn aan de handels-, beroeps- of ambachtelijke activiteiten, stelt AG Insurance een geldsom voor een afgesproken duur en tegen een bepaalde intrest ter beschikking van particulieren, die hun gewone verblijfplaats hebben in België. 1 De hypothecaire kredietopening opneembaar aan de hand van termijnvoorschotten AG Insurance kent woonkrediet toe onder de vorm van termijnvoorschotten binnen het kader van een kredietopening van onbepaalde duur. De voorwaarden van de kredietopening worden vastgesteld in een authentieke akte, verleden voor een notaris naar uw keuze, waarbij een hypothecaire inschrijving wordt gevestigd in eerste rang voor het totale bedrag van het krediet. Het gaat hier om een hypotheek die ook toekomstige schuldvorderingen kan dekken. Het krediet wordt opgenomen aan de hand van één of meer termijnvoorschotten. Zoals u in het volgende hoofdstuk zal lezen, kan de geleende geldsom volgens verschillende formules worden terugbetaald. Een combinatie van formules is mogelijk, maar elk voorschot is gekoppeld aan slechts één formule. Het aantal voorschotten is beperkt tot vijf per kredietopening. De voorschotovereenkomsten worden als bijlage aan de notariële akte gehecht. De sommen die al werden terugbetaald kunnen later, zonder nieuwe hypotheekkosten, opnieuw worden opgenomen, uiteraard voor onroerende doeleinden. 2 De hypothecaire waarborg Een onroerend goed kan achtereenvolgens aan verschillende schuldeisers in waarborg worden gegeven. De schuldeiser die als eerste een hypothecaire inschrijving heeft genomen, zal als eerste worden terugbetaald bij een gedwongen verkoop van het goed. Als de opbrengst van de verkoop het toelaat, zal ook de schuldeiser die een hypothecaire inschrijving nam in volgende rang, geheel of gedeeltelijk worden terugbetaald. In uitzonderlijke gevallen zou een hypotheek in tweede rang of zelfs een hypothecair mandaat kunnen volstaan. Geval per geval wordt dit beoordeeld door AG Insurance. Het spreekt voor zich dat de aard van de waarborgen medebepalend is bij de vaststelling van het rentetarief (zie bijlage aan deze prospectus). 3 Het minimumbedrag van de voorschotten Het minimumbedrag voor het eerste voorschot bedraagt EUR en EUR voor alle latere. Indien een later voorschot gepaard gaat met een verhoging van de kredietopening, bedraagt het minimumbedrag van die verhoging eveneens EUR.

8 8 I Hypoflex Welke formule kan u kiezen? AG Insurance biedt twee terugbetalingswijzen aan: met kapitaalsaflossingen en met reconstitutie van het kapitaal. A. Terugbetaling met constante mensualiteiten Met deze formule betaalt u maandelijks een vast bedrag. Dit omvat een gedeelte intresten en een gedeelte kapitaal. De eerste jaren is het gedeelte intresten het hoogst, maar na verloop van tijd keert die verhouding om. Over het algemeen bedraagt de duur van het krediet 20 jaar, maar dit kan korter of langer zijn naargelang uw behoefte. De maximumduur bedraagt 25 jaar, of uitzonderlijk 40 jaar voor personen tussen 25 en 35 jaar (zie tariefblad). Er is een schuldsaldoverzekering nodig om de terugbetaling van het kapitaal te waarborgen bij overlijden. Een voorbeeld Frans V., 28 jaar, onderschrijft een krediet van EUR op 20 jaar tegen een vaste maandelijkse intrestvoet van 0,487 %. Dit komt overeen met een reële jaarlijkse intrestvoet van 6,00 % in eerste rang met een quotiteit van 80 %. De kredietlast bedraagt 212,24 EUR per maand gedurende 20 jaar. De eerste mensualiteit bestaat uit: 146,10 EUR intrest op EUR 66,14 EUR kapitaalsaflossing. De tweede maand bestaat ze uit: 145,77 EUR intrest op een kapitaal dat nu nog ,86 EUR bedraagt 66,47 EUR kapitaalsaflossing. Enzovoort. Ter illustratie vindt u hierna een aflossingstabel. Samenvattende aflossingstabel ter illustratie Kapitaal Rentevoet (0,487 %) maandelijks Duur Constante mensualiteiten ,00 EUR of 6 % jaarlijks 240 maanden 212,24 EUR 1ste jaar maand Intresten Afgelost Totaal Saldo kapitaal 1 146,10 66,14 212, , ,77 66,47 212, , ,45 66,79 212, , ,12 67,12 212, , ,80 67,44 212, , ,47 67,77 212, , ,14 68,10 212, , ,81 68,43 212, , ,47 68,77 212, , ,14 69,10 212, , ,80 69,44 212, , ,46 69,78 212, ,65 Bedragen op jaarbasis 1 ste jaar 1.731,53 815, , ,65 2 de jaar 1.682,58 864, , ,35 3 de jaar 1.630,71 916, , ,18 4 de jaar 1.575,70 971, , ,00 5 de jaar 1.517, , , ,51 6 de jaar 1.455, , , ,22 7 de jaar 1.390, , , ,43 8 de jaar 1.320, , , ,20 9 de jaar 1.247, , , ,35 10 de jaar 1.169, , , ,47 11 de jaar 1.086, , , ,86 12 de jaar 998, , , ,57 13 de jaar 905, , , ,36 14 de jaar 807, , , ,62 15 de jaar 702, , , ,43 16 de jaar 591, , , ,53 17 de jaar 474, , , ,29 18 de jaar 350, , , ,66 19 de jaar 218, , , ,16 20 de jaar 81, , ,88 0,00 Totaal , , ,60 Intresten Afgelost kapitaal Totaal

9 Hypoflex I 9 B. Terugbetaling via reconstitutie De reconstitutie - ook wedersamenstelling genoemd - gebeurt door een toegevoegd levensverzekeringscontract. De stortingen in het kader van dit contract, worden aangewend voor de terugbetaling van het kapitaal. Dit betekent echter niet onmiddellijk een overeenkomstige bevrijding tegenover de kredietgever. De stortingen komen slechts in mindering van het kredietbedrag op de tijdstippen en volgens de voorwaarden die bepaald zijn in het kredietcontract. Naast de betaling van de premies of stortingen voor de reconstitutie zijn er intresten verschuldigd op het ontleend kapitaal. Het gereconstitueerde kapitaal is steeds de afkoopwaarde of het verzekerde of gevormde kapitaal. In geval van een gehele vervroegde terugbetaling, kan u het gereconstitueerde kapitaal geheel of gedeeltelijk aanwenden. In geval van een vervroegde terugbetaling van een deel van het ontleende kapitaal, kan u hetzelfde proportionele deel van het gereconstitueerde kapitaal aanwenden. 1 Reconstitutie met levensverzekeringen New Generation De thans door AG Insurance gecommercialiseerde levensverzekeringen zijn allen van het type New Generation, ook Universal Life genoemd. In dit type levensverzekering wordt het spaarbedrag opgebouwd door de premies onder te brengen in fondsen die profiteren van een basisrentevoet die bepaald wordt bij de ontvangst van elke premie verhoogd met een winstdeling (Tak 21) en/of in beleggingsfondsen, uitgedrukt in rekeneenheden (Tak 23). Deze premies kunnen éénmalig worden betaald bij de aanvang van het krediet of periodiek: maandelijks, driemaandelijks, zesmaandelijks of jaarlijks. Het bedrag van het krediet wordt in één keer terugbetaald op de einddatum, via het kapitaal dat opgebouwd is met de premies. U bepaalt de looptijd van het krediet met een maximumduur van 25 jaar. De leeftijd van 65 jaar mag echter niet overschreden worden, uitgezonderd in geval van verlenging van de looptijd (zie verder). Het bedrag van de premies wordt bepaald in functie van de looptijd en de gekozen formule van de levensverzekering New Generation. Belangrijke informatie over de types levensverzekeringen in tak 21 en de fondsen in tak 23 vindt u terug in het tariefblad (deel 2 van de prospectus). Voorbeeld Jan V., 35 jaar, onderschrijft een krediet van EUR tegen een maandelijkse intrestvoet van 0,534 % (dit komt overeen met een reële jaarlijkse intrestvoet van 6,60 %) in eerste rang, terugbetaalbaar na 20 jaar. De maandelijkse intresten bedragen 160,20 EUR. Voor de reconstitutie van het kapitaal wordt een contract Top Multilife AG Life Balanced (50 % aandelen en 50 % obligaties) toegevoegd aan het krediet waarvan de jaarlijkse storting werd vastgesteld op 994,58 EUR, verschuldigd tot op het ogenblik van de gehele reconstitutie. Voor contracten in tak 21 wordt per soort contract en per basisrentevoet de gehanteerde reconstitutievoet opgegeven. Voor contracten verbonden met beleggingsfondsen (tak 23) worden de toegelaten fondsen vermeld met hun respectievelijke reconstitutievoeten. Infofiches over alle producten, maar ook alle verdere informatie over de rendementen, enz. zijn terug te vinden op : - makelaarskanaal particulieren aanbod beleggen of sparen Ook bij uw makelaar kunt terecht voor alle informatie.

10 10 I Hypoflex 2 Reconstitutie via een levensverzekering verbonden met beleggingsfondsen (tak 23) Gelet op de bijzondere aard van dit soort levensverzekeringen dient de aanwending ervan in het kader van de reconstitutie van hypothecair krediet goed overwogen te worden. Informeer u zo goed mogelijk aan de hand van alle beschikbare documentatie (infofiche, beheersreglement, maandelijkse beheersrapporten, evolutie van de fondsen) via de website be - makelaarskanaal particulieren - beleggen en laat u verder inlichten door uw makelaar. Ook na het sluiten van het krediet kan u hier terecht om de evolutie van de fondsen op de voet te volgen. Voorzichtigheid is steeds geboden, maar zeker bij de verwerving van de enige woning. Bij het indienen van een kredietaanvraag zal AG Insurance daarom eerst aan de hand van verschillende criteria een profiel vaststellen dat bepalend is voor de mate waarin het gebruik van tak 23 levensverzekeringscontracten wordt toegestaan. Mogelijkheden in de loop van het krediet Wanneer de prestaties van de door u gekozen beleggingsfondsen gemiddeld hoger liggen dan de bij de aanvang van het krediet gehanteerde kapitalisatievoet, zal het ontleend kapitaal wedersamengesteld zijn vóór de overeengekomen eindvervaldag. Op het ogenblik dat het kapitaal volledig gereconstitueerd is, kan het krediet worden terugbetaald zonder aanrekening van een wederbeleggingsvergoeding. De aan het krediet toegevoegde levensverzekering verbonden met beleggingsfondsen kan steeds aan de risico s van de financiële markten onttrokken worden wanneer u het contract omvormt naar een product mét waarborg (Tak 21). Deze omvorming is gratis buiten de kosten en taksen die specifiek aan de levensverzekering zijn verbonden. Ook de interne samenstelling zelf van de levensverzekering verbonden met beleggingsfondsen kan gewijzigd worden. Enkel de kosten en de taksen die verbonden zijn aan de levensverzekering verbonden met beleggingsfondsen zelf, worden bij deze omzetting aangerekend Voor deze twee laatste gevallen, zal de storting zodanig herrekend worden dat de volledige reconstitutie van het ontleende kapitaal in het vooruitzicht kan worden gesteld.

11 Hypoflex I 11 Mogelijkheden bij het bereiken van de eindvervaldag van het krediet Bij het bereiken van de eindvervaldag van het krediet, kan het krediet worden terugbetaald - zonder aanrekening van enige wederbeleggingsvergoeding - met of zonder gebruik van de opgebouwde reserves van de toegevoegde levensverzekering. Bij toevoeging van een levensverzekering verbonden met beleggingsfondsen kan niet gewaarborgd worden dat het kapitaal volledig gereconstitueerd is op de voorziene eindvervaldag van het krediet. Mocht dit het geval zijn en de opgebouwde reserves niet volstaan, kan u het krediet zonder kosten terugbetalen, hetzij volledig met eigen middelen, hetzij met gebruikmaking van de reeds opgebouwde reserve van het levensverzekeringscontract, aangevuld met een opleg met eigen middelen voor het verschil. Bij een onvolledige reconstitutie tenslotte kan de looptijd van het krediet op uw verzoek verlengd worden voor een periode van maximum 5 jaar met een formule die op dat moment door AG Insurance gecommercialiseerd wordt en tegen de op dat ogenblik geldende voorwaarden en tarieven. Deze verlenging gebeurt onder volgende voorwaarden: het krediet mag niet opeisbaar zijn gesteld; behoud van alle zekerheden en waarborgen, zowel persoonlijke, roerende als onroerende; behoud van de overlijdensverzekering, die in dat geval verlengd kan worden zonder bijkomende medische formaliteiten. Het te verzekeren bedrag is gelijk aan het initieel kredietbedrag min de reserve zoals die al wedersamengesteld is door de levensverzekering verbonden met beleggingsfondsen. Uitstel van kapitaalsaflossing of reconstitutiestorting Indien u leent om bouw- of verbouwingswerken te financieren en het krediet terugbetaald wordt hetzij via kapitaalsaflossingen, hetzij via reconstitutie, kan u bij de onderschrijving van het krediet opteren om gedurende een periode van maximum 36 maanden als u opteerde voor een formule met constante mensualiteiten en van 12 maanden ingeval van reconstitutie enkel intresten te betalen op de sommen die u effectief ter beschikking werden gesteld. De terugbetaling van het kapitaal of de reconstitutie vangt in dat geval pas aan na deze periode. De duur van het uitstel wordt in samenspraak met de maatschappij bepaald, waarbij rekening gehouden wordt met de omvang van de werken en het geleende bedrag. Indien u leent voor de aankoop van een tweede woning en de eerste woning effectief tekoop werd gesteld maar nog niet verkocht werd, kan de kapitaalsaflossing of de reconstitutie eveneens worden uitgesteld voor respectievelijk maximum 36 of 12 maanden indien een dubbele kredietlast bewezen wordt. De duur van het uitstel wordt ook hier in samenspraak met de maatschappij bepaald. Het volledige krediet moet met een effectieve hypothecaire inschrijving gewaarborgd zijn. Deze voorafgemaakte keuze is definitief en kan later niet verlengd, noch ingekort worden. Voor de vaststelling van de intrestvoet wordt de periode van uitstel meegerekend in de looptijd van het krediet. De terugbetaling van het kapitaal of de reconstitutie wordt gespreid over de resterende looptijd van het krediet. In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk om de intresten van maximaal één jaar mee te ontlenen, waardoor het - in combinatie met het uitstel van kapitaalsaflossing of reconstitutiestorting mogelijk wordt het eerste jaar door te komen zonder kredietlasten te moeten betalen. Lees in dit verband verder op blz. 15. De keuze van het hypothecair krediet en de verzekering die er betrekking op heeft, zal vooral afhangen van uw persoonlijke voorkeur en uw profiel, maar ook van het bedrag dat u kan besteden en de belastingvermindering die u eventueel kan genieten. U leest hier meer over op blz. 22.

12 12 I Hypoflex Welk soort intrestvoet: vast of veranderlijk? Dat hangt natuurlijk af van de conjunctuur. 1 De vaste intrestvoet De vaste intrestvoet wordt slechts éénmaal vastgelegd en blijft hetzelfde gedurende de hele looptijd van het termijnvoorschot. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Deze formule is ideaal als de intrestvoeten laag zijn. 2 De veranderlijke intrestvoet De intrestvoet die vastgelegd is bij aanvang blijft onveranderd gedurende een eerste periode van 1 jaar (de formule 1.1), 5 jaar (de formule 5.5), 10 jaar (formule 10.5) of 15 jaar (formule 15.5). Na deze periode wordt hij een eerste maal herzien. Daarna is er bijvoorbeeld jaarlijks of om de 5 jaar een aanpassing op de verjaardag van de begindatum van dit voorschot. De intrestvoet kan stijgen of dalen volgens een referte-index, conform de wettelijke voorwaarden. De nieuwe intrestvoet is gelijk aan de oorspronkelijke intrestvoet vermeerderd met het verschil tussen de nieuwe referte-index en de aanvangsindex. De aanvangsindex wordt vermeld op het toepasselijke tariefblad (zie deel 2 van de prospectus). De nieuwe index is de index van de kalendermaand die aan de herziening voorafgaat. De indexen worden maandelijks in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. Indien de intrestvoet jaarlijks herzien wordt, dan is index A van toepassing, omgezet op maandbasis. Wordt de intrestvoet om de 5 jaar herzien, is index E van toepassing, eveneens omgezet op maandbasis. Het maximale verschil, zowel naar boven als naar beneden, met de oorspronkelijke intrest wordt vermeld in deel 2 van de prospectus (het tarievenblad). Bij een jaarlijks veranderlijke intrestvoet is de stijging van de intrestvoet voor het tweede jaar beperkt tot 1 procentpunt per jaar ten opzichte van de oorspronkelijke intrestvoet, en voor het derde jaar tot 2 procentpunt, telkens ten opzichte van de oorspronkelijke intrestvoet. Een voorbeeld Een hypothecair krediet met veranderlijke intrestvoet met een duurtijd van 20 jaar en van het type Formule 5.5. De maandelijkse intrestvoet bij aanvang bedraagt 0,487 % en de referte-index E 0,378 op maandbasis. Het maximale verschil, zowel naar boven als naar beneden, bedraagt 0,327 % op maandbasis. Na vijf jaar bedraagt de referte-index 0,411 op maandbasis. De nieuwe rentevoet bedraagt: 0,487 + (0,411 0,378) = 0,520 % per maand, geldig van het zesde tot het tiende jaar. Vijf jaar later, bedraagt de nieuwe referte-index 0,453 op maandbasis. De nieuwe intrestvoet bedraagt: 0,487 + (0,453 0,378) = 0,562 % per maand, geldig van het elfde tot het vijftiende jaar. Vijf jaar later, dus na vijftien jaar, bedraagt de referte-index 0,709 op maandbasis. De nieuwe intrestvoet bedraagt: 0,487 + (0,709 0,378) = 0,818 % per maand, maar is groter dan de toegestane stijging met 0,327 %. De nieuwe rentevoet wordt beperkt tot 0,814 % per maand geldig van het zestiende tot het twintigste jaar. Welke formules precies worden aangeboden door AG Insurance, vindt u terug in deel 2 van de prospectus (het tarievenblad). Indien de voorwaarde die aan een intrestvoetvermindering verbonden is niet langer wordt nagekomen, zal men voor de bepaling van dit maximale verschil uitgaan van de oorspronkelijke intrestvoet verhoogd met deze vermindering.

13 Hypoflex I 13 3 Constante mensualiteiten bij jaarlijkse variabele rentevoet Met deze formule bent u zeker dezelfde mensualiteit te blijven betalen gedurende de gehele duur van het krediet. Blijkt bij een jaarlijkse herziening dat de rente verhoogd moet worden, dan blijft de mensualiteit ongewijzigd behouden maar de duur van de terugbetaling wordt verlengd met maximum 3 of 5 jaar, naargelang de gekozen formule. Koos u voor een aanvankelijke looptijd van 20 jaar, dan kan de looptijd nooit langer worden dan 25 jaar. Koos u voor een looptijd van aanvankelijk 15 jaar, dan kan het krediet nooit langer lopen dan 18 jaar. U kan ook kiezen voor een aanvankelijke looptijd van 25 jaar. In dat geval bedraagt de maximale looptijd 30 jaar. In alle voornoemde gevallen wordt de toegepaste rente zonodig teruggebracht tot een tarief dat een terugbetaling op respectievelijk 18, 25 of 30 jaar mogelijk maakt. Zo n verminderd tarief is niet langer van toepassing als bij een jaarlijkse herziening de rente gedaald blijkt en de toepassing van deze lagere rente een terugbetaling binnen de maximale duur (18, 25 of 30 jaar) weer wél mogelijk maakt. Blijkt bij een jaarlijkse herziening de rente gedaald, dan blijft u dezelfde mensualiteit betalen maar de looptijd wordt naar evenredigheid ingekort. Bij een gedeeltelijke terugbetaling wordt wel de mensualiteit aangepast, maar blijft de duur van de terugbetaling behouden. Deze nieuwe mensualiteit wordt voortaan de nieuwe vaste maandelijkse last. Het voordeel is duidelijk. Bij stijgende rente blijft u uw mensualiteit behouden. Daalt de rente, dan betaalt u uw woonkrediet sneller af. Deze formule combineert de voordelen van de formules met veranderlijke rente (en dan vooral de voordeeltarieven) met de voordelen van de formules met vaste rente (en dan met name de gelijkblijvende maandelijkse last). Een voorbeeld Een krediet van EUR op 20 jaar tegen 0,407 % (5 %). De mensualiteit bedraagt 653,56 EUR gedurende de gehele looptijd van het krediet.

14 14 I Hypoflex Welke intrestvoet is van toepassing op uw krediet? Het woningkrediet Hypo formules die het verschil Vermits de intrestvoeten afhankelijk zijn van de marktevoluties, veranderen ze geregeld. In deel 2 van dit document (tarievenblad) vindt u de basisintrestvoeten (zonder eventuele verhogingen noch verminderingen) die worden toegekend aan een klant die een quotiteit van maximum 80 % van de waarde van het goed in onderhandse verkoop ontleent. De intrestvoeten zijn uitgedrukt op maandbasis, de reële jaarlijkse intrestvoeten worden eveneens ter informatie vermeld. In deel 2 van de prospectus vindt u een overzicht van de toegepaste verhogingen en de verminderingen die u eventueel kan genieten. A. Uitgebreide mogelijkheden bij het onderschrijven van een woningkrediet 1 Uitstel van de kapitaalsaflossing of van de reconstitutiestorting Naargelang u koos voor een terugbetaling van het kapitaal met aflossingen of met reconstitutie, kan u bij de financiering van de bouw- of verbouwingswerken opteren om gedurende een bepaalde periode enkel intresten te betalen op de sommen die u effectief ter beschikking werden gesteld. De terugbetaling van het kapitaal of de reconstitutie vangt in dat geval pas aan na deze periode. De duur van het uitstel wordt in samenspraak met de maatschappij bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met de omvang van de werken en het geleende bedrag. Deze uitstelperiode is maximum 36 maanden bij een formule met kapitaalsaflossingen en 12 maanden met reconstitutiestortingen. Indien u leent voor de aankoop van een tweede woning en de eerste woning effectief te koop werd gesteld maar nog niet verkocht werd, kan de kapitaalsaflossing of de reconstitutie eveneens worden uitgesteld voor respectievelijk maximum 36 of 12 maanden indien een dubbele kredietlast bewezen wordt. De duur van het uitstel wordt ook hier in samenspraak met de maatschappij bepaald. Het volledige krediet moet met een effectieve hypothecaire inschrijving gewaarborgd zijn. Deze vooraf te maken keuze is definitief en kan later niet verlengd, noch ingekort worden. Voor de vaststelling van de intrestvoet wordt de periode van uitstel meegerekend in de looptijd van het krediet.

15 Hypoflex I 15 flex van AG Insurance: maken 2 Ontlenen van maximaal één jaar intresten extra U wenst een nieuwe woning te financieren of de pas aangekochte woning te renoveren, maar u hebt nog een krediet lopen voor de financiering van uw huidige woning die te koop werd gesteld, maar nog niet is verkocht? U wenst de bouw van een nieuwe woning te financieren, maar moet ondertussen ook de huur betalen voor uw huidige verblijf? De cumul van beide lasten kan zwaar doorwegen in het gezinsbudget. Als u in één van beide situaties het bewijs van deze dubbele last voorlegt, kan u het woningkrediet verhogen met maximaal één jaar intresten. Deze supplementaire som wordt dan aangewend om de later te vervallen intresten - gerekend op de werkelijk ter beschikking gestelde bedragen - aan te zuiveren. Aangezien deze optie steeds samengaat met een uitstel van de kapitaalsaflossing of de reconstitutiestorting hoeft u gedurende deze periode niet meer maandelijks de nodige middelen vrij te maken om de kredietlast te betalen of de reserveringsprovisie die verschuldigd is na 6 maanden op de niet-opgenomen sommen (zie p.21). Mocht er na afloop van deze periode nog een saldo overblijven, dan staat het de kredietnemer vrij ofwel het saldo aan te wenden voor een gedeeltelijke vervroegde terugbetaling tot beloop van dit saldo (zonder aanrekening van een wederbeleggingsvergoeding), ofwel verder aan te wenden voor de gehele of gedeeltelijke betaling van de kredietlast. Eenmaal de geblokkeerde som is aangewend, moet de kredietlast uiteraard met eigen middelen worden aangezuiverd. Opgelet: het deel van het krediet dat bestemd is om de intresten te financieren, geeft geen recht op enig fiscaal voordeel. Een vorbeeld Julie N., die thans een appartement huurt, koopt een woning voor EUR. Zij wil werken laten uitvoeren voor EUR. Daar zij een dubbele last moet dragen tijdens deze eerste periode, vraagt zij de aflossing voor 6 maanden uit te stellen en het krediet te verhogen met 6 maanden intresten.tegen een maandelijkse intrestvoet van 0,396% bedraagt het totale krediet ,47 EUR, waarvan 3.599,47 EUR geblokkeerd zal bleven en zal dienen om de toekomstige intrestlast te regelen. De mensualiteit berekend voor een duur van 240 maanden zal 992,76 EUR bedragen (totale duurtijd van het krediet : 246 maanden). Op het ogenblik van de ondertekening van de akte, veronderstellen we op 1 januari, wordt een bedrag van EUR uitgekeerd. Een maand later worden de intresten berekend op dit bedrag, namelijk 554,40 EUR, en geregeld via het geblokkeerde bedrag, dat dan nog 3.045,07 EUR zal bedragen. De op 1 maart verschuldigde intresten, berekend op een bedrag van ,40 EUR, bedragen 556,60 EUR, bedrag dat van de geblokkeerde som wordt afgetrokken, waarvan het saldo dan nog 2.488,48 EUR beloopt. Bij aanvang van de derde maand wordt een schijf van EUR vrijgegeven om de uitgevoerde werken te financieren. Op 1 april worden de intresten berekend op een vrijgegeven som van ,00 EUR (hetzij , ,60) en bedragen 598,40 EUR. Dit bedrag wordt afgtrokken van de geblokkeerde som die nog 1.890,08 EUR zal bedragen. Op 1 juli worden de intresten berekend op een som van ,31 EUR, wat 605,54 EUR oplevert. Dit wordt afgetrokken van de geblokkeerde som, waarop het saldo op 80,62 EUR komt. Op 1 augustus, na het uitstel van 6 maanden, vervalt een eerste aflossing van 384,51 EUR overeenkomstig de aan het krediet gehechte aflossingstabel. De intresten belopen 607,93 EUR. De reserveringsprovisie (0,10% op het nog geblokkeerde bedrag van 80,62 EUR) bedraagt 0,08%. De vervaldag op 1 augustus bedraagt aldus 992,52 EUR (of 384, ,93 + 0,08). Het geblokkeerde bedrag beloopt nog slechts 80,62 EUR, zodat cliënte nog een bedrag van 911,90 EUR moet opleggen Vanaf de volgende vervaldag is de normale mensualiteit van 992,76 EUR van toepassing.

16 16 I Hypoflex Basiskapitaal Uitstel van intrest/aflossing Maandelijkse intrestvoet ,00 EUR 6 maanden 0,396 % Jaarlijkse intrestvoet ter inlichting 4,86 % Totaal krediet ,47 EUR uitbetaling aflossing Uitbetaald kapitaal Intresten 2 Verlengen of inkorten van de duur van het contract Indien u heeft gekozen voor een veranderlijke intrestvoet, kan u op het ogenblik van een contractuele renteherziening vragen om de looptijd van het voorschot te verlengen of in te korten. Hierbij blijven dus zowel de terugbetalings- als de veranderlijkheidformule behouden. Deze optie is mogelijk zowel in de formule met kapitaalsaflossing als met reconstitutie. De lasten moeten worden herberekend in functie van de nieuwe looptijd. De levensverzekeringen moeten eveneens worden aangepast. Deze optie laat u toe uw krediet soepel aan te passen aan uw financiële situatie, die met de jaren kan evolueren. Wie op jonge leeftijd een huis aankoopt, wil over het algemeen de lasten drukken en opteert voor een krediet op langere termijn. Wanneer hij een hogere leningslast aankan, heeft hij de mogelijkheid de looptijd in te korten en zo ook de totale uitgave voor het krediet te verminderen. Omgekeerd kan ook: de lasten kunnen te hoog worden wan- Reseferingsprovisie Geblokkeerd bedrag 3.599,47 Op te leggen bedrag maand , ,00 554, ,07 maand ,40 556, ,48 maand , ,00 598, ,08 maand ,39 600, ,31 maand ,16 603,15 686,16 maand ,31 605,54 80,62 maand 7 384, ,85 607,93 0,08 0,00 911,90 B. Voordelige opties en mogelijkheden in de loop van het contract U wil graag het goede moment afwachten om over te stappen naar een andere formule om het kapitaal terug te betalen? U wil de rentevoet voor een langere tijd of definitief vastleggen? U verkeert tijdelijk in een moeilijkere financiële situatie en wil wat meer ademruimte? U wenst uw krediet vervroegd terug te betalen zonder kosten? Bij AG Insurance is dit mogelijk. 1 Omschakelen naar een andere terugbetalingsformule of een ander soort intrestvoet Indien u een voorschot onderschrijft met een veranderlijke intrestvoet, kan u op het ogenblik van een contractuele renteherziening overstappen naar om het even welke andere formule van terugbetaling (aflossing of reconstitutie) of naar een ander soort intrestvoet gecommercialiseerd door AG Insurance, voor zover deze formules en de voorwaarden die ermee samenhangen beschreven zijn in de prospectus en in het «tariefblad» in voege op het moment van de aanpassing. U kan tweemaal gratis van deze optie gebruik maken. De totale duur van het initiële termijnvoorschot dat het voorwerp uitmaakt van één of meerdere omschakelingen mag niet méér dan 30 jaar bedragen, de leeftijd van 65 jaar van één van de kredietnemers mag niet overschreden worden, en de normaal gehanteerde acceptatieregels dienen gerespecteerd te worden. Indien de omschakeling een nieuwe acceptatie van het dossier impliceert (bijv. in geval van de verhoging van de hypotheekwaarde), kan de maatschappij dossier- en/of eventuele schattingskosten aanrekenen. De kredietnemer zal hiervan vooraf door de kredietgever worden verwittigd. Een voorbeeld. Op 30-jarige leeftijd onderschrijft Pieter B. een woningkrediet met een veranderlijke rentevoet 5/5 in een formule met reconstitutie op 20 jaar. Na vijf jaar op het ogenblik van de renteherziening besluit hij om over te stappen naar een formule met kapitaalsaflossing met een looptijd van 25 jaar.

17 Hypoflex I 17 neer bijvoorbeeld een van de twee inkomens geheel of gedeeltelijk wegvalt. Met een verlenging van de looptijd kan u het gezinsbudget beter in evenwicht houden. Tot tweemaal toe kan deze omschakeling van het voorschot worden doorgevoerd zonder dat er kosten voor worden aangerekend. De totaalduur van het initiële termijnvoorschot dat het voorwerp uitmaakt van één of meerdere omschakelingen mag niet méér dan 30 jaar bedragen, de leeftijd van 65 jaar van één van de kredietnemers mag niet overschreden worden, en de normaal gehanteerde acceptatieregels dienen gerespecteerd te worden. Om fiscale redenen is een totale duur van minstens 10 jaar vereist. 3 Tijdelijk opschorten van de kapitaalsaflossing of de reconstitutiestorting Onverwachte moeilijkheden kunnen nooit worden uitgesloten. U verliest tijdelijk uw werk, bent het slachtoffer van een ongeval. Desondanks moeten de kredietlasten verder worden betaald. In bepaalde omstandigheden staat AG Insurance toe om gedurende hoogstens één jaar enkel intresten te betalen, en zo vrijgesteld te worden van het betalen van kapitaalsaflossingen of reconstitutiestortingen. De looptijd van het voorschot wordt verlengd met dezelfde termijn als die van het uitstel. Welk zijn deze omstandigheden? Onbeschikbaarheid van de woning bewoond door de kredietnemer ten gevolge van brand of overstroming. Werkloosheid van de kredietnemer ten gevolge ontslag voor een periode van minstens 6 maanden. Economische of fysiologische invaliditeit van minimum 67 % ten gevolge van ziekte of ongeval voor een periode van minstens 6 maanden. Zware ziekte van de kredietnemer voor een periode van minstens 6 maanden, Het overlijden van een medekredietnemer of een persoon fiscaal te laste van de verzekeringnemer. De feitelijke scheiding van de gehuwde of wettelijk samenwonende kredietnemer. Deze mogelijkheid om de kapitaalsaflossing of de reconstitutiestorting op te schorten kan twee keer worden benut tijdens de duur van het contract indien: - er geen betalingsachterstand was in de 12 voorafgaande maanden, - de kredietnemer niet negatief gemeld staat bij de Centrale voor Krediet aan Particulieren, - het krediet al minstens 24 maanden loopt zonder opgeëist te worden. 4 Het krediet vervroegd terugbetalen zonder wederbeleggingsvergoeding Op bladzijde 19 van deze prospectus leest u dat bij een vervroegde terugbetaling van het ontleende kapitaal een wederbeleggingsvergoeding verschuldigd is gelijk aan drie maanden intresten op het terugbetaalde bedrag. AG Insurance geeft u echter de kans vervroegde terugbetalingen te doen zonder aanrekening van deze kosten. a) Terugbetaling ten gevolge van een contractuele renteherziening Indien u een voorschot onderschrijft met een veranderlijke intrestvoet, kan u op het ogenblik van een contractuele renteherziening vervroegd terugbetalen zonder dat de wederbeleggingsvergoeding wordt aangerekend. De terugbetaling kan geheel of gedeeltelijk zijn, maar moet wel één maand vooraf schriftelijk worden aangekondigd. b) Onderschrijving van een verbintenis tot instandhouding van het reconstituerend contract Indien u een voorschot onderschrijft in de formule met reconstitutie kunt u bij een gehele of gedeeltelijke terugbetaling ervoor opteren het toegevoegde levensverzekeringscontract dat de wedersamenstelling van het ontleend kapitaal verzekert, ongewijzigd verder te zetten tot de einddatum van het voorschot. In dat geval wordt geen wederbeleggingsvergoeding aangerekend.

18 18 I Hypoflex Welke verzekeringen onderschrijven? 1 De toegevoegde levensverzekering a) De levensverzekering New Generation bij AG Insurance Indien u opteert voor een hypothecair krediet met reconstitutie via een levensverzekering New Generation (in Tak 21 met rendementsgarantie op de gestorte premies of in Tak 23 verbonden met beleggingsfondsen) moet dit contract aan het krediet worden toegevoegd. De premie, die éénmalig kan zijn, periodiek of een combinatie van beide, wordt zodanig bepaald dat de gehele reconstitutie kan worden verwacht op de voorziene eindvervaldag. Het contract moet bij AG Insurance onderschreven worden. Indien het overlijdensrisico niet geheel gewaarborgd wordt door de levensverzekering New Generation, zal bijkomend een tijdelijke schuldsaldoverzekering met gelijke afnemende jaarlijkse schijven aan het krediet worden aangehecht. Dit contract kan bij AG Insurance onderschreven worden. b) Bestaande levensverzekering bij AG Insurance Indien u reeds een levensverzekering bij AG Insurance hebt lopen die in aanmerking komt voor de reconstitutie van een hypothecair krediet, bestaat de mogelijkheid om dit contract aan het krediet toe te voegen. c) Tweede pijler contracten bij AG Insurance Hiermee worden bedoeld contracten zoals het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) onderschreven door de zelfstandige zelf, of verzekeringen onderschreven door het bedrijf, zoals de groepsverzekering, contract Top Manager, IPT (Individuele Pensioentoezegging), waarvan u de aangeslotene bent. Ook deze contracten kunnen bij de reconstitutie worden ingeschakeld voor de verwerving van een onroerend goed gelegen in de Europese Unie (of de Europese Economische Ruimte als u zelfstandige bedrijfsleider bent) dat voor u belastbare inkomsten opbrengt. 2 De tijdelijke schuldsaldoverzekering Indien u opteert voor een hypothecair krediet met kapitaalsaflossingen, moet de terugbetaling van het kapitaal gewaarborgd worden bij overlijden. Dit contract wordt aan het krediet aangehecht en het kan bij AG Insurance onderschreven worden. 3 De brandverzekering Deze verzekering moet onderschreven worden om het onroerend goed dat als onderpand dient, te waarborgen tegen brand en aanverwante risico s. Dit contract wordt aan het krediet aangehecht en het kan bij AG Insurance onderschreven worden. 4 Gewaarborgd Inkomen Bent u een zelfstandige, dan is de onderschrijving van een verzekering Gewaarborgd Inkomen zeker te overwegen. De polis Gewaarborgd Inkomen voorziet in de maandelijkse uitkering van een vervangingsinkomen in geval van arbeidsongeschiktheid omwille van een ziekte of een ongeval van de verzekerde. Deze verzekering zal u in staat stellen de betaling van de kredietlasten veilig te stellen.

19 Hypoflex I 19 Met welke onkosten moet u rekening houden? A. Dossier- en expertisekosten U vindt alle details hierover in deel 2 (tarievenblad). B. Aktekosten en notarishonoraria De kosten bij aankoop van een onroerend goed (onderhandse verkoop) omvatten de notariskosten, het registratierecht berekend op de prijs vermeld in de akte en de aktekosten. Ingeval van nieuwbouw betaalt u geen registratierechten, maar de BTW is uiteraard verschuldigd. Het registratierecht wordt geheven op de verkoopwaarde van het goed indien die hoger is dan de prijs die u in de praktijk betaalde. Een gedetailleerde bespreking vindt u op volgende sites : Notaris.be (Ver-) kopen, huren & lenen Kopen en verkopen Registratierechten Fiscus.fgov.be Publicaties Downloaden van brochures en folders Wegwijs in de fiscaliteit van uw woning C. Wederbeleggingsvergoeding Bij een gehele vervroegde terugbetaling is er een vergoeding van drie maanden intrest verschuldigd op het terugbetaalde bedrag. Indien u koos voor een formule met reconstitutie, is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd op de afkoopwaarde van het toegevoegde contract, bekomen door de betaling van de overeengekomen reconstitutiestortingen. Bij een gedeeltelijke vervroegde terugbetaling moet deze regel proportioneel worden toegepast. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd indien de terugbetaling gebeurt ten gevolge van het overlijden van de verzekerde kredietnemer aan de hand van het toegevoegde of aangehechte levensverzekeringscontract. Op blz. 17 leest u meer over de mogelijkheden om de wederbeleggingsvergoeding te vermijden. Een voorbeeld Om een krediet van EUR met een looptijd van 20 jaar te reconstitueren wordt een storting overeengekomen van 75 EUR per maand. Na vijf jaar doet de ontlener een bijkomende storting van EUR. Op het tiende jaar wordt het krediet terugbetaald. Bij de berekening van de wederbeleggingsvergoeding wordt rekening gehouden met de op het ogenblik van de terugbetaling bekomen waarde van de maandelijkse stortingen van 75 EUR, maar niet met de op datzelfde ogenblik bekomen waarde van de bijkomende storting van EUR..

20 20 I Hypoflex Provisie voor aktekosten en honoraria Onderhandse verkoop Bedragen Vlaams Gewest Waals Gewest Brussel Hoofdstad 5 % 1 10 % 6 % 2 12,50 % 12,50 % 3 12,50 % Hypothecaire Krediet Akte Opmerking: Bovenstaande bedragen worden enkel ter inlichting gegeven 1 Tarief bescheiden woning met abattement van 750 EUR 2 Tarief bescheiden woning 3 Met abatttement van EUR 4 Met inbegrip van 10% toebehoren

21 Hypoflex I 21 Wanneer beschikt u over het ontleende bedrag? Indien u een bestaande woonst koopt, wordt de totaal ontleende som in één keer overgemaakt in aanwezigheid van de door u gekozen notaris. Indien u een woning bouwt of verbouwt, krijgt u het kapitaal in schijven ter beschikking, afhankelijk van de vooruitgang van de werken en nadat u uw eigen geldmiddelen reeds gebruikt heeft. Deze schijven van minimum 10 % elk, worden gestort op de rekening die u zelf gekozen heeft. Bij het bouwen van een woning en op basis van het ontleende bedrag, beschikt u over: 20 % bij de helft van de ruwbouw, 40 % bij de voltooiing van de ruwbouw (zonder dakwerken), 50 % na de voltooiing van de dakwerken (met voorlegging van een foto van de nieuwbouw), 60 % na het plaatsen van de leidingen en het buitenschrijnwerk, 70 % na de plafonnering, 80 % na de vloerbedekking, 90 % na de plaatsing van de sanitaire installaties, 100 % na het binnenschrijnwerk en de uiteindelijke voltooiing van de werken. Termijn van opname Het recht om het voorschot op te nemen kan na een periode van 3 jaar door AG Insurance opgeheven worden. Dit kan ook na één jaar wanneer binnen die periode de voor de verbouwing of constructie noodzakelijke bouwvergunning niet kan worden voorgelegd. Reserveringsprovisie Voor alle niet-opgenomen bedragen is een reserveringsprovisie verschuldigd en dat voor het eerst na 6 maanden. Het tarief van de provisie vindt u op het tarievenblad in bijlage. De Europese gedragscode inzake woningkredieten AG Insurance heeft er zich toe verbonden vanaf 1 september 2002 de Europese gedragscode inzake woningkredieten toe te passen. Deze gedragscode harmoniseert de precontractuele informatie over de voorgestelde hypothecaire kredietproducten, met het oog op een grotere transparantie en een grensoverschrijdende vergelijkbaarheid tussen de Europese lidstaten. Deze gedragscode beoogt het woningkrediet, meer bepaald het krediet toegekend aan een particulier voor het verwerven of het verbouwen van een onroerend goed dat uitsluitend bestemd is voor eigen privé-doeleinden en dat gewaarborgd wordt door een hypotheek op een onroerend goed of een zekerheid die gewoonlijk in een lidstaat voor dat doel wordt gebruikt. De algemene informatie die volgens de gedragscode moet worden verstrekt, werd in deze prospectus verwerkt. Daarnaast wordt aan de kandidaat-kredietnemer gratis gepersonaliseerde informatie ter beschikking gesteld in de vorm van een gestandaardiseerde fiche, het zogenaamde Europees Gestandaardiseerde Informatieblad. De volledige tekst van de Europese gedragscode is terug te vinden op de website van de Beroepsvereniging voor het Krediet ( of kan op eenvoudige aanvraag bekomen worden in de beheerssites, waarvan u het adres terugvindt achteraan de prospectus.

22 22 I Hypoflex Fiscaliteit woningkrediet Kapitaalsaflossingen, intresten en verzekeringspremies kunnen tot op zekere hoogte een fiscaal voordeel opleveren. Voor leningen onderschreven vanaf 1 januari 2005 zijn volgende regels van toepassing 1. A. Aftrek enige eigen woning Voorwaarden het moet om een hypothecaire lening gaan - een effectieve hypothecaire inschrijving is vereist (een hypothecaire volmacht volstaat niet) met een minimumlooptijd van 10 jaar specifiek gesloten voor het verwerven of behouden van een woning die gelegen is in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte - woning : ieder onroerend goed dat geschikt is voor bewoning, meestal een huis met afhangen of een appartement, waarvan de belastingplichtige eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker is - verwerven : naast aankoop, ook nieuwbouw of gehele of gedeeltelijke vernieuwing van een woning Onder vernieuwing wordt verstaan : dezelfde werken die recht geven op bijkomende interestafrek (bvb. centrale verwarming, sanitair, elektrische installatie, ingebouwde keuken) Maar niet : tuinaanleg en beplantingen, afsluitingen, zwembad Opgelet : de aktekosten m.b.t. de aankoop (notaris, registratierechten, BTW, ) zijn wel aftrekbaar, maar niet de kosten m.b.t. het krediet zelf (kosten van de notariële kredietakte, de daarop betrekking hebbende registratiekosten, de kosten van de hypothecaire inschrijving, noch de premie van de overlijdensdekking). Reden is dat deze kosten geen rechtstreeks verband houden met het verwerven of het behouden van de woning. - behouden : financiering van de successierechten m.b.t. de woning woning moet de enige zijn - de belastingplichtige mag geen eigenaar (in volle eigendom of in naakte eigendom), bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker zijn van een tweede woning - maar er wordt geen rekening gehouden met woningen waarvan de belastingplichtige, ingevolge erfenis, medeeigenaar, naakte eigenaar of vruchtgebruiker is. - deze voorwaarde wordt beoordeeld op 31/12 van het jaar van sluiten van de lening, tenzij de andere woning op dat ogenblik te koop is aangeboden op de vastgoedmarkt; in dat geval moet de woning verkocht zijn op 31/12 van het jaar volgend op het jaar van sluiten van de lening, zoniet vervalt de aftrek - bij latere verwerving van andere woning (als eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker) vervalt de verhoging van 500 EUR vanaf het jaar van deze tweede verwerving woning moet eigen zijn - de woning moet persoonlijk door de belastingplichtige betrokken worden uiterlijk op 31/12 van het jaar van sluiten van het krediet - ingeval van wettelijke of contractuele belemmeringen of indien de stand van de bouw- of verbouwingswerkzaamheden niet toelaat de woning te betrekken op 31/12 van het jaar van het sluiten van het krediet, dan moet de woning betrokken worden uiterlijk op 31/12 van het tweede jaar volgend op dat van het krediet. Wat komt voor aftrek in aanmerking? de betalingen voor de aflossing of wedersamenstelling en de interesten van de hypothecaire lening Opmerking : het kadastraal inkomen van de eigen woning is vanaf inkomstenjaar 2005 onbeperkt vrijgesteld. De forfaitaire woningaftrek en de verrekening van een van deel van de onroerende voorheffing via de aftrek van interesten, zijn opgeheven. de premies van een individueel levensverzekeringscontract dat uitsluitend dient voor de waarborging of de wedersamenstelling van het woningkrediet Voorwaarden - verzekeringnemer = belastingplichtige = verzekerd hoofd = begunstigde bij leven - contract is onderschreven vóór de leeftijd van 65 jaar - begunstigde bij overlijden = personen die ingevolge het overlijden van de verzekerde de volle eigendom of het vruchtgebruik van de woning verwerven - het contract of de contracten mag/mogen niet méér waarborgen of wedersamenstellen dan het kredietbedrag - voordelen bij leven moeten bedongen zijn vanaf 65 jaar Opmerkingen - ingeval van hogere dekking dan het kredietbedrag geeft de premie enkel recht op belastingvermindering lange termijnsparen (fiscale tolerantie) - echtgenoten mogen wèl elk 100% van het ontleend kapitaal dekken in overlijden 1 Voor in voege zijnde leningen daterend van vóór 1 januari 2005 blijft het oude stelsel - intrestaftrek en belastingvermindering bouwsparen en lange termijnsparen - onverminderd van toepassing. Onderstaande informatie wordt ter inlichting gegeven, en weerspiegelt de situatie zoals deze van kracht is bij de opmaak van huidig document.

woonkrediet Vaste formule 10, 15, 20, 25 of 30 jaar

woonkrediet Vaste formule 10, 15, 20, 25 of 30 jaar woonkrediet ALGEMEENHEDEN Doelgroep : fysieke personen vrije beroepen onder vennootschap (associaties van notarissen, tandartspraktijken, ) managementvennootschappen patrimoniumvennootschappen zelfstandigen

Nadere informatie

6 ALGEMEENHEDEN 6 Wie kan een hypothecair krediet sluiten? 6 Bestemming van het hypothecair krediet 6 Welke stappen moet u ondernemen?

6 ALGEMEENHEDEN 6 Wie kan een hypothecair krediet sluiten? 6 Bestemming van het hypothecair krediet 6 Welke stappen moet u ondernemen? Sommaire 4 INLEIDING 6 ALGEMEENHEDEN 6 Wie kan een hypothecair krediet sluiten? 6 Bestemming van het hypothecair krediet 6 Welke stappen moet u ondernemen? 7 DE VERSCHILLENDE FORMULES 7 De formule met

Nadere informatie

Deel 2 van de prospectus WOONKREDIETEN geldig vanaf 01/11/2018 Tarief B/352

Deel 2 van de prospectus WOONKREDIETEN geldig vanaf 01/11/2018 Tarief B/352 Deel 2 van de prospectus WOONKREDIETEN geldig vanaf 01/11/2018 Tarief B/352 Voorwaarden geldig vanaf 01/11/2018 De formules en producten beschreven in dit tarievenblad en in het prospectus waarvan het

Nadere informatie

Reële jaarlijkse. Maandelijkse rente

Reële jaarlijkse. Maandelijkse rente BNP PARIBAS FORTIS NV - AG INSURANCE NV (voorheen Fortis Insurance Belgium NV) Deel 2 van de prospectus HYPOTHECAIRE KREDIETEN geldig vanaf 01/03/2018 Tarief B/347 Voorwaarden geldig vanaf 01/04/2018 De

Nadere informatie

PROSPECTUS N 1 CONSUMENTENKREDIET

PROSPECTUS N 1 CONSUMENTENKREDIET PROSPECTUS N 1 CONSUMENTENKREDIET LENING OP AFBETALING VASTGELEGD BIJ AUTHENTIEKE AKTE LENING OP AFBETALING VAN TOEPASSING VANAF 01.06.2006 NV CREDIMO Weversstraat 6-8-10 1730 ASSE Tel. +32(0)2 454 10

Nadere informatie

CAPIPLAN 1. Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Waarborgen

CAPIPLAN 1. Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Waarborgen CAPIPLAN 1 Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Waarborgen Hoofdwaarborg Bij leven van de verzekerde op de einddatum: Het contract waarborgt de betaling van de

Nadere informatie

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte van het contract (Tak

Nadere informatie

HYPOTHECAIR KREDIET. Maak uw levensdroom waar! 30.31.001/10 02/14

HYPOTHECAIR KREDIET. Maak uw levensdroom waar! 30.31.001/10 02/14 HYPOTHECAIR KREDIET Maak uw levensdroom waar! 30.31.001/10 02/14 U wilt eigenaar worden van uw woning? Het is misschien uw grootste droom, maar ongetwijfeld ook één van de grootste en be De aanzienlijke

Nadere informatie

Hypoflex. Het woningkrediet in de praktijk

Hypoflex. Het woningkrediet in de praktijk Hypoflex Het woningkrediet in de praktijk Prospectus nr. 12 van kracht vanaf 19 januari 2017 Inhoud Deel 1: de voorwaarden en modaliteiten voor het verkrijgen van de hypothecaire kredieten van AG Insurance

Nadere informatie

CAPI 23 1. Type levensverzekering. Waarborgen

CAPI 23 1. Type levensverzekering. Waarborgen CAPI 23 1 Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Met betrekking tot de winstdeelname wordt dit gecombineerd met een rendement gekoppeld aan beleggingsfondsen

Nadere informatie

Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1

Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1 Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1 INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING (tak 21) Type levensverzekering Capiplan Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte

Nadere informatie

Capiplan. Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21 Waarborgen

Capiplan. Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21 Waarborgen Capiplan Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21 Waarborgen - In geval van leven van de verzekerde op de einddatum van het contract waarborgt het contract de betaling van de totale

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN DE VOORZITTER

CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN DE VOORZITTER CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN DE VOORZITTER Brussel, 2 ê. J3. Dt O. ref. : Dienst Hypothecaire Kredieten / C A. Mettepenningen - S 02/737.07.63 Betreft : Wet van 4 augustus 1992 op het hypothecair

Nadere informatie

Zelfstandigen, vrije beroepers en zelfstandige bedrijfsleiders. Koop of verbouw uw vastgoed dankzij uw aanvullend pensioen. Overal in Europa 1!

Zelfstandigen, vrije beroepers en zelfstandige bedrijfsleiders. Koop of verbouw uw vastgoed dankzij uw aanvullend pensioen. Overal in Europa 1! Zelfstandigen, vrije beroepers en zelfstandige bedrijfsleiders. Koop of verbouw uw vastgoed dankzij uw aanvullend pensioen. Overal in Europa 1! Wilt u een nieuw huis kopen of uw huidige woning verbouwen?

Nadere informatie

FLEXIBEL PENSION SAVING met Home -clausule

FLEXIBEL PENSION SAVING met Home -clausule Nu voordelig sparen voor uw toekomst! Flexibel Pension Saving is een tak 21-spaarverzekering met een gegarandeerde intrestvoet, mogelijk verhoogd met een variabele, niet-gegarandeerde, winstdeelname. Doelgroep

Nadere informatie

Hypothecair krediet. Hebt u beslist om iets te kopen of om te bouwen? Beobank biedt u eenvoudige en betrouwbare hypothecaire oplossingen.

Hypothecair krediet. Hebt u beslist om iets te kopen of om te bouwen? Beobank biedt u eenvoudige en betrouwbare hypothecaire oplossingen. Hypothecair krediet Prospectus nr. 4 van toepassing vanaf 27/02/2015 Hebt u beslist om iets te kopen of om te bouwen? Beobank biedt u eenvoudige en betrouwbare hypothecaire oplossingen. Uw doel U hebt

Nadere informatie

BNP PARIBAS FORTIS NV - AG INSURANCE NV (voorheen Fortis Insurance Belgium NV) Voorwaarden geldig vanaf 01/11/2015

BNP PARIBAS FORTIS NV - AG INSURANCE NV (voorheen Fortis Insurance Belgium NV) Voorwaarden geldig vanaf 01/11/2015 BNP PARIBAS FORTIS NV - AG INSURANCE NV (voorheen Fortis Insurance Belgium NV) Voorwaarden geldig vanaf 01/11/2015 De formules en producten beschreven in dit tarievenblad en in de prospectus waarvan het

Nadere informatie

Zelfstandigen, vrije beroepers en zelfstandige bedrijfsleiders. Koop of verbouw uw vastgoed dankzij uw aanvullend pensioen. Overal in Europa!

Zelfstandigen, vrije beroepers en zelfstandige bedrijfsleiders. Koop of verbouw uw vastgoed dankzij uw aanvullend pensioen. Overal in Europa! Zelfstandigen, vrije beroepers en zelfstandige bedrijfsleiders. Koop of verbouw uw vastgoed dankzij uw aanvullend pensioen. Overal in Europa! Wilt u een nieuw huis kopen of uw huidige woning verbouwen?

Nadere informatie

Top-Hat Plus Plan. Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21. Waarborgen

Top-Hat Plus Plan. Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21. Waarborgen Top-Hat Plus Plan Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21. Waarborgen - In geval van leven van de verzekerde op de einddatum van het contract waarborgt het contract de betaling van

Nadere informatie

Presentatie Demetris Hypotheek- en verzekeringsbeurs Delta Lloyd Life 23/02/2016 - Kinepolis Imagibraine - Braine l Alleud

Presentatie Demetris Hypotheek- en verzekeringsbeurs Delta Lloyd Life 23/02/2016 - Kinepolis Imagibraine - Braine l Alleud Presentatie Demetris Hypotheek- en verzekeringsbeurs Delta Lloyd Life 23/02/2016 - Kinepolis Imagibraine - Braine l Alleud Demetris Wie is Demetris? Demetris nv maakt deel uit van een solide groep, BNP

Nadere informatie

FLEXIBEL PENSION SAVING MET HOME -CLAUSULE

FLEXIBEL PENSION SAVING MET HOME -CLAUSULE FLEXIBEL PENSION SAVING MET HOME -CLAUSULE april 2010 Nu voordelig sparen voor uw toekomst! Voor wie is Flexibel Pension Saving met Home -clausule bestemd? Fidea richt zich met dit product (*) specifiek

Nadere informatie

Tariefvoorwaarden hypothecaire kredieten Tarieven geldig vanaf 01/04/2017 Prospectus Nr. 8 van 01/04/2017 van toepassing

Tariefvoorwaarden hypothecaire kredieten Tarieven geldig vanaf 01/04/2017 Prospectus Nr. 8 van 01/04/2017 van toepassing Tarieven geldig vanaf 01/04/2017 Prospectus Nr. 8 van 01/04/2017 van toepassing Basistarief voor een quotiteit groter dan 80 % en kleiner of gelijk aan 100 % Voordeeltarief (*) voor een quotiteit kleiner

Nadere informatie

Hypoflex. Het woningkrediet in de praktijk

Hypoflex. Het woningkrediet in de praktijk Hypoflex Het woningkrediet in de praktijk Prospectus nr. 13 van kracht vanaf 1 april 2017 Inhoud Deel 1: de voorwaarden en modaliteiten voor het verkrijgen van de hypothecaire kredieten van AG Insurance

Nadere informatie

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus.

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus. Gepubliceerd op Wikifin (https://www.wikifin.be) Wat is de woonbonus? Wie een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen of bouwen, kan vaak genieten van bepaalde belastingvoordelen gekoppeld aan

Nadere informatie

(Sociaal) VRIJ AANVULLEND PENSIOEN 1

(Sociaal) VRIJ AANVULLEND PENSIOEN 1 (Sociaal) VRIJ AANVULLEND PENSIOEN 1 Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Mogelijkheid om te kiezen voor een formule waarbij dit met betrekking tot de winstdeelname

Nadere informatie

Fiscaliteit van het hypothecair krediet

Fiscaliteit van het hypothecair krediet Fiscaliteit van het hypothecair krediet @# Inleiding DE AANKOOP, HET BOUWEN OF VERBOUWEN VAN EEN ONROEREND GOED FINANCIEREN MET EEN HYPOTHECAIR KREDIET LEVERT U IN HET ALGEMEEN EEN MOOIE BELASTINGBESPARING

Nadere informatie

INFOFICHE FIDEA SCHULDSALDOVERZEKERING

INFOFICHE FIDEA SCHULDSALDOVERZEKERING INFOFICHE FIDEA SCHULDSALDOVERZEKERING Deze infofiche is geldig op 1 augustus 2017. De Fidea Schuldsaldoverzekering is bedoeld om kredieten (minimum 10 000,00) van particulieren of bedrijfsleiders te verzekeren

Nadere informatie

Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1

Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1 Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1 Een vaste gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar Met Safe Return+ kiest u voor de absolute zekerheid van een aantrekkelijk rendement op

Nadere informatie

KEYHOME. Ontdek het hypothecair krediet. 05/2017/nl

KEYHOME. Ontdek het hypothecair krediet. 05/2017/nl KEYHOME Ontdek het hypothecair krediet 05/2017/nl 2 1. Het hypothecair krediet bij Keytrade Bank...3 1.1. Wie mag een hypothecair krediet aangaan?...3 1.2. Voorwerp van het krediet...3 1.3. Hoeveel kunt

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een door Argenta

Nadere informatie

(Sociaal) VRIJ AANVULLEND PENSIOEN 1

(Sociaal) VRIJ AANVULLEND PENSIOEN 1 (Sociaal) VRIJ AANVULLEND PENSIOEN 1 Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Mogelijkheid om te kiezen voor een formule waarbij dit met betrekking tot de winstdeelname

Nadere informatie

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 22 mei 2017

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 22 mei 2017 Type levensverzekering Doelgroep Contracterende partijen Waarborgen Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, met gewaarborgde intrestvoet door de verzekeringsmaatschappij. Deze levensverzekering laat

Nadere informatie

RIZIV-contract Kinesitherapeut en apotheker. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

RIZIV-contract Kinesitherapeut en apotheker. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Kinesitherapeut en apotheker De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract voor apothekers en kinesitherapeuten De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze financiële infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een

Nadere informatie

De prospectus is ter beschikking, zowel bij de kredietmakelaar als op de maatschappelijke zetel van de N.V. KREFIMA.

De prospectus is ter beschikking, zowel bij de kredietmakelaar als op de maatschappelijke zetel van de N.V. KREFIMA. PROSPECTUS CONSUMENTENKREDIET LENING OP AFBETALING Prospectusnummer: 4 01/06/2009 1. Inleiding Deze prospectus is van toepassing op leningen op afbetaling toegestaan in het kader van de Wet op het Consumentenkrediet

Nadere informatie

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Geldig vanaf 6/2/2015 DL Strategy Type Levensverzekering Levensverzekering met intrestvoet gewaarborgd door de verzekeringsmaatschappij (Tak 21).

Nadere informatie

woonkredieten prospectus nr. 7 het woonkrediet van toepassing vanaf 26 februari 2010

woonkredieten prospectus nr. 7 het woonkrediet van toepassing vanaf 26 februari 2010 woonkredieten prospectus nr. 7 van toepassing vanaf 26 februari 2010 het woonkrediet Prospectus woonkredieten Dit prospectus is van toepassing voor de maatschappijen die behoren tot de AXA Groep, zijnde

Nadere informatie

PROSPECTUS HYPOTHECAIRE KREDIETEN VOOR PRIVATE DOELEINDEN CREAFIN N.V. DUWIJCKSTRAAT 17 2500 LIER RECHTSPERSONENREGISTER MECHELEN 455.731.

PROSPECTUS HYPOTHECAIRE KREDIETEN VOOR PRIVATE DOELEINDEN CREAFIN N.V. DUWIJCKSTRAAT 17 2500 LIER RECHTSPERSONENREGISTER MECHELEN 455.731. PROSPECTUS HYPOTHECAIRE KREDIETEN VOOR PRIVATE DOELEINDEN CREAFIN N.V. DUWIJCKSTRAAT 17 2500 LIER RECHTSPERSONENREGISTER MECHELEN 455.731.338 2 INHOUD 1. Wat is een hypothecair krediet? 2. Wie kan een

Nadere informatie

JEUGDPLAN Capi 23 1. Type levensverzekering. Raadpleeg ook de afzonderlijke informatiefiche van het gekozen fonds. Waarborgen

JEUGDPLAN Capi 23 1. Type levensverzekering. Raadpleeg ook de afzonderlijke informatiefiche van het gekozen fonds. Waarborgen JEUGDPLAN Capi 23 1 Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte van het contract (Tak 21). De winstdeelname wordt gestort in het tak

Nadere informatie

Demetris N.V. Maatschappelijke zetel : P. Bayensstraat Groot Bijgaarden Tel. 02/ Fax 02/

Demetris N.V. Maatschappelijke zetel : P. Bayensstraat Groot Bijgaarden Tel. 02/ Fax 02/ BNP PARIBAS FORTIS NV - AG INSURANCE NV (voorheen Fortis Insurance Belgium NV) Deel 2 van de prospectus HYPOTHECAIRE KREDIETEN geldig vanaf 01/09/2017 Voor de kredietaanvragen ingediend via Demetris Tarief

Nadere informatie

Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1

Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1 Top-Hat Plus Plan Capiplan of Capi 23 1 INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING (tak 21) Type levensverzekering Capiplan Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte

Nadere informatie

Demetris N.V. Maatschappelijke zetel : P. Bayensstraat Groot Bijgaarden Tel. 02/ Fax 02/

Demetris N.V. Maatschappelijke zetel : P. Bayensstraat Groot Bijgaarden Tel. 02/ Fax 02/ BNP PARIBAS FORTIS NV - AG INSURANCE NV (voorheen Fortis Insurance Belgium NV) Deel 2 van de prospectus HYPOTHECAIRE KREDIETEN geldig vanaf 01/04/2017 Voor de kredietaanvragen ingediend via Demetris Tarief

Nadere informatie

RIZIV-contract. Kinesitherapeut, apotheker, logopedist en zelfstandige verpleegkundige. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

RIZIV-contract. Kinesitherapeut, apotheker, logopedist en zelfstandige verpleegkundige. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Kinesitherapeut, apotheker, logopedist en zelfstandige verpleegkundige De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor apothekers, kinesitherapeuten, logopedisten

Nadere informatie

fiscale aspecten van de levensverzekering

fiscale aspecten van de levensverzekering fiscale aspecten van de levensverzekering Meer dan verzekerd Baloise Group FISCALE ASPECTEN VAN DE INDIVIDUELE LEVENSVERZEKERING Recht op belastingvermindering De premies van een individuele levensverzekering

Nadere informatie

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Arts en tandarts De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor artsen en tandartsen De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! Als geconventioneerde

Nadere informatie

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 1 januari 2017

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 1 januari 2017 Type levensverzekering Doelgroep Contracterende partijen Waarborgen Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, met gewaarborgde intrestvoet door de verzekeringsmaatschappij. Deze levensverzekering laat

Nadere informatie

JEUGDPLAN Capi 23 1. Type levensverzekering

JEUGDPLAN Capi 23 1. Type levensverzekering 1/5 JEUGDPLAN Capi 23 1 Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte van het contract (Tak 21). De winstdeelname wordt gestort

Nadere informatie

BNP PARIBAS FORTIS NV Maatschappelijke zetel : Warandeberg 3-1000 Brussel

BNP PARIBAS FORTIS NV Maatschappelijke zetel : Warandeberg 3-1000 Brussel Maatschappelijke zetel : Deel 2 van de prospectus WOONKREDIETEN geldig vanaf 01/03/2015 Tarief P/314 Voorwaarden geldig vanaf 01/10/2015 Tarieven en voorwaarden van woonkredieten van BNP Paribas Fortis

Nadere informatie

BNP PARIBAS FORTIS NV Maatschappelijke zetel : Warandeberg 3-1000 Brussel

BNP PARIBAS FORTIS NV Maatschappelijke zetel : Warandeberg 3-1000 Brussel Maatschappelijke zetel : Deel 2 van de prospectus WOONKREDIETEN geldig vanaf 01/03/2015 Tarief P/309 Voorwaarden geldig vanaf 15/06/2015 Tarieven en voorwaarden van woonkredieten van BNP Paribas Fortis

Nadere informatie

Aantrekkelijke gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien!

Aantrekkelijke gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Aantrekkelijke gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Een vaste gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ biedt u absolute zekerheid 1. Jaar na jaar

Nadere informatie

woonkredieten prospectus nr. 8 van toepassing vanaf 10 oktober 2014

woonkredieten prospectus nr. 8 van toepassing vanaf 10 oktober 2014 woonkredieten prospectus nr. 8 van toepassing vanaf 10 oktober 2014 Prospectus woonkredieten Dit prospectus is van toepassing voor de maatschappijen die behoren tot de AXA Groep, zijnde AXA Belgium en

Nadere informatie

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement SPAREN OF BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement Welke beleggingsformules het best zijn aangepast aan uw doelstellingen, bespreekt u best met uw P&V adviseur. Hij helpt u graag verder bij het

Nadere informatie

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Kinesitherapeut en apotheker De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor apothekers en kinesitherapeuten De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend

Nadere informatie

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement Welke beleggingsformules het best zijn aangepast aan uw doelstellingen, bespreekt u best met uw P&V adviseur. Hij helpt u graag verder

Nadere informatie

PENSIOENOVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGEN

PENSIOENOVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGEN PENSIOENOVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGEN Uw extralegaal pensioen, een onmisbare troef voor zelfstandige natuurlijke personen Bent u een zelfstandige zonder vennootschap en wilt u er zeker van zijn dat u

Nadere informatie

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Kinesitherapeut en apotheker De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor apothekers en kinesitherapeuten De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend

Nadere informatie

JEUGDPLAN Capi 23 1. Doelgroep. 1 Deze financiële infofiche beschrijft de productmodaliteiten die van toepassing zijn op 7 februari 2014.

JEUGDPLAN Capi 23 1. Doelgroep. 1 Deze financiële infofiche beschrijft de productmodaliteiten die van toepassing zijn op 7 februari 2014. JEUGDPLAN Capi 23 1 Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Met betrekking tot de winstdeelname wordt dit gecombineerd met een rendement gekoppeld aan beleggingsfondsen

Nadere informatie

Managed Funds Balanced Fund 1

Managed Funds Balanced Fund 1 Managed Funds Balanced Fund 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen

Nadere informatie

Save Plan 1. (1) Deze Financiële infofiche levensverzekering beschrijft de productmodaliteiten die van toepassing zijn op 20/01/2013.

Save Plan 1. (1) Deze Financiële infofiche levensverzekering beschrijft de productmodaliteiten die van toepassing zijn op 20/01/2013. Save Plan 1 Type levensverzekering Waarborgen Doelgroep Levensverzekering waarvan de nettopremies (dit zijn de premies exclusief premietaksen, instapkosten en eventuele premies voor aanvullende waarborgen)

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta-Flexx 1

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta-Flexx 1 Financiële infofiche levensverzekering Argenta-Flexx 1 Type levensverzekering Levensverzekering met een door Argenta Assuranties nv (hierna de verzekeraar ) gegarandeerd rendement (tak 21). Tak 21 levensverzekeringen

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor overlijdensverzekeringen (niet sparen en beleggen)

Financiële infofiche levensverzekering voor overlijdensverzekeringen (niet sparen en beleggen) Financiële infofiche levensverzekering voor overlijdensverzekeringen (niet sparen en beleggen) Elitis Top Cover Type levensverzekering Elitis Top Cover is een tijdelijke overlijdensverzekering van de tak

Nadere informatie

Prospectus Hypothecair Investeringskrediet Rechtspersoon

Prospectus Hypothecair Investeringskrediet Rechtspersoon Prospectus Hypothecair Investeringskrediet Rechtspersoon EDITIE Nr. 1 - GELDIG VANAF 18 AUGUSTUS 2015 Elantis, uw specialist inzake Woonkredieten Voor welke doeleinden? De Woonkredieten van Elantis zijn

Nadere informatie

Met huidig bericht wordt enkel ingegaan op een aantal praktische vragen die voor dergelijke, in 2014 gesloten leningen, worden gesteld.

Met huidig bericht wordt enkel ingegaan op een aantal praktische vragen die voor dergelijke, in 2014 gesloten leningen, worden gesteld. Verduidelijkingen omtrent de voorwaarden waaraan in 2014 gesloten leningen moeten voldoen, om in aanmerking te kunnen komen voor de gewestelijke belastingvermindering voor enige woning (woonbonus) Vanaf

Nadere informatie

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Geldig vanaf 15/4/2016 DL Strategy Type Levensverzekering Levensverzekering met intrestvoet gewaarborgd door de verzekeringsmaatschappij (Tak 21).

Nadere informatie

Myriad TYPE LEVENSVERZEKERING

Myriad TYPE LEVENSVERZEKERING Myriad TYPE LEVENSVERZEKERING Levensverzekering die een, door de verzekeringsmaatschappij, gewaarborgd rendement (Tak 21) en een rendement gekoppeld aan beleggingsfondsen (Tak 23) combineert. WAARBORGEN

Nadere informatie

Deel 1 - Bijzondere fiscale aftrek eigen woning (de zgn. woonbonus) als u leent voor uw verbouwing. 2. Voorwaarden waaraan de lening moet voldoen

Deel 1 - Bijzondere fiscale aftrek eigen woning (de zgn. woonbonus) als u leent voor uw verbouwing. 2. Voorwaarden waaraan de lening moet voldoen Deel 1 - Bijzondere fiscale aftrek eigen woning (de zgn. woonbonus) als u leent voor uw verbouwing 1. Voor wie? 2. Voorwaarden waaraan de lening moet voldoen 2.1. Een lening gesloten vanaf 1 januari 2005...5

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 Type levensverzekering Waarborgen Doelgroep Tak 21 Rendement isave Income 1 Het product isave Income is een levensverzekering met een gegarandeerde intrestvoet

Nadere informatie

Presentatie ZA 23 februari 2015. Onesto?

Presentatie ZA 23 februari 2015. Onesto? Presentatie ZA 23 februari 2015 Onesto? De grootste erkende kredietmaatschappij (groep) voor sociaal woonkrediet in Vlaanderen Opgericht in 1894 Eigen vermogen 30 mio portefeuille 250 mio Kantoren in Beringen,

Nadere informatie

PROSPECTUS. betreffende de sociale woonkredieten. toegestaan door de. Sociale kredietvennootschap erkend door de. Vlaamse Regering

PROSPECTUS. betreffende de sociale woonkredieten. toegestaan door de. Sociale kredietvennootschap erkend door de. Vlaamse Regering PROSPECTUS betreffende de sociale woonkredieten toegestaan door de N.V. KEMPISCHE HEERD Sociale kredietvennootschap erkend door de Vlaamse Regering en ingeschreven bij beslissing van de FSMA (voorheen

Nadere informatie

VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV

VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV 2 VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV Inhoud Reden bijvoegsel en invoegetreding...3 Pensioenleeftijd...3 Verdaging van de pensioenleeftijd...3 Gevolgen van de verdaging van de pensioenleeftijd...3

Nadere informatie

Demetris N.V. Maatschappelijke zetel : P. Bayensstraat Groot Bijgaarden Tel. 02/ Fax 02/

Demetris N.V. Maatschappelijke zetel : P. Bayensstraat Groot Bijgaarden Tel. 02/ Fax 02/ BNP PARIBAS FORTIS NV - AG INSURANCE NV (voorheen Fortis Insurance Belgium NV) Deel 2 van de prospectus HYPOTHECAIRE KREDIETEN geldig vanaf 01/11/2018 Voor de kredietaanvragen ingediend via Demetris Tarief

Nadere informatie

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Arts en tandarts De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor artsen en tandartsen De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! Als geconventioneerde

Nadere informatie

Prospectus van toepassing vanaf 04/11/2014.

Prospectus van toepassing vanaf 04/11/2014. Prospectus van toepassing vanaf 04/11/2014. voor : BKCP nv, Waterloolaan 16 te 1000 Brussel, FSMA 023352A, BTW BE 0402 197 731- RPR Brussel. BIC: BKCPBEBB, IBAN: BE03 1106 0000 0184 www.bkcp.be Prospectus

Nadere informatie

DVV-Woonkredieten: tarieffiche nr. 161 van 04/12/2018 (bijlage bij Prospectus) Prospectusnummer: 23 van 20/03/2018

DVV-Woonkredieten: tarieffiche nr. 161 van 04/12/2018 (bijlage bij Prospectus) Prospectusnummer: 23 van 20/03/2018 DVV-Woonkredieten: tarieffiche nr. 161 van 04/12/2018 (bijlage bij Prospectus) Prospectusnummer: 23 van 20/03/2018 1. Hypothecaire kredieten met constante aflossingen Formules met vaste quotiteit tussen

Nadere informatie

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte van het contract (Tak

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een door Argenta

Nadere informatie

JEUGDPLAN Capi Type levensverzekering. Raadpleeg ook de afzonderlijke informatiefiche van het gekozen fonds. Waarborgen

JEUGDPLAN Capi Type levensverzekering. Raadpleeg ook de afzonderlijke informatiefiche van het gekozen fonds. Waarborgen JEUGDPLAN Capi 23 1 Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte van het contract (Tak 21). De winstdeelname wordt gestort in het tak

Nadere informatie

Elitis Blue Cover van Federale Verzekering

Elitis Blue Cover van Federale Verzekering Financiële infofiche levensverzekering voor overlijdensverzekeringen (niet sparen en beleggen) Elitis Blue Cover van Federale Verzekering Type levensverzekering Elitis Blue Cover is een tijdelijke overlijdensverzekering

Nadere informatie

Pensioensparen. Verzekeringsnemer. Uw jaarlijks maximale premies van 940 EUR, hetzij maandelijks 78.33 EURO. Premies

Pensioensparen. Verzekeringsnemer. Uw jaarlijks maximale premies van 940 EUR, hetzij maandelijks 78.33 EURO. Premies Pensioensparen Verzekeringsnemer Premies Basisrentevoet Fiscaliteit Begunstigde bij leven Begunstigde bij overlijden Minimum kapitaal overlijden U Uw jaarlijks maximale premies van 940 EUR, hetzij maandelijks

Nadere informatie

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen zelfstandigen ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen stars for life het pensioenplan wat doet u met uw vrije tijd? Als zelfstandige trekt u vast een wenkbrauw op wanneer iemand

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE

FINANCIËLE INFOFICHE FINANCIËLE INFOFICHE RENT LIFE - RENT FIX - RENT TEMPO Ethias nv Uw verzekeringsagent 2517-707 07/15 OM MEER TE WETEN OVER DE RENTEFORMULES EN VOOR EEN GRATIS OFFERTE, INFORMEER U VANAF VANDAAG: > Bezoek

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor overlijdensverzekeringen (niet sparen en beleggen)

Financiële infofiche levensverzekering voor overlijdensverzekeringen (niet sparen en beleggen) Financiële infofiche levensverzekering voor overlijdensverzekeringen (niet sparen en beleggen) Elantis Immo Cover Type levensverzekering Elantis Immo Cover is een tijdelijke overlijdensverzekering van

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een door Argenta

Nadere informatie

Beleggingsverzekeringen

Beleggingsverzekeringen Kennisfiche Beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn contracten die u aangaat met een verzekeringsmaatschappij, niet met een bank. Ze worden wel verkocht via banken. Een beleggingsverzekering

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23 CAMELEON - CAMELEON Dynamico CAMELEON - CAMELEON Dynamico 1 TYPE LEVENSVERZEKERING Levensverzekering waarbij een gegarandeerd rendement (tak 21) gecombineerd wordt met een rendement dat gekoppeld is aan

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23 cambio CAMBIO 1 TYPE LEVENSVERZEKERING WAARBORGEN Levensverzekering waarbij een gegarandeerd rendement (tak 21) gecombineerd wordt met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Cambio

Nadere informatie

Post Optima Pension 1

Post Optima Pension 1 Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 21 Post Optima Pension 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering van onderworpen aan het Belgisch recht met gegarandeerde rentevoet (tak 21).

Nadere informatie

cameleon/cameleon Dynamico

cameleon/cameleon Dynamico cameleon/cameleon Dynamico CAMELEON - CAMELEON DYNAMICO 1 TYPE LEVENSVERZEKERING WAARBORGEN Levensverzekering waarbij een gegarandeerd rendement (tak 21) gecombineerd wordt met een rendement dat gekoppeld

Nadere informatie

Prospectus 1. van toepassing vanaf 01/09/2015. Hypothecaire Kredieten

Prospectus 1. van toepassing vanaf 01/09/2015. Hypothecaire Kredieten Prospectus 1 van toepassing vanaf 01/09/2015 Hypothecaire Kredieten Sociale zetel: Markiesstraat 1 bus 2 1000 Brussel - Exploitatiezetel: Mechelsesteenweg 150 2018 Antwerpen RPR Brussel 0599.790.590 Lenen

Nadere informatie

VAPZ Technische fiche

VAPZ Technische fiche VAPZ Technische fiche Naam van het product Omschrijving Aanvullend Pensioen VAPZ Een VAPZ zorgt voor de opbouw van een aantrekkelijk aanvullend pensioen gecombineerd met een waarborg bij overlijden, met

Nadere informatie

St-Jozefskredietmaatschappij nv (SJK) Prospectus nr 10 van 1 september 2013

St-Jozefskredietmaatschappij nv (SJK) Prospectus nr 10 van 1 september 2013 St-Jozefskredietmaatschappij nv (SJK) Prospectus nr 10 van 1 september 2013 betreffende woonkredieten met gewestwaarborg toegestaan door de nv SJK (Sint-Jozefskredietmaatschappij) erkende sociale kredietvennootschap

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 Type levensverzekering Spaar- of beleggingsdoelstelling Waarborgen Doelgroep Tak 21 Rendement isave Income 1 Het product isave Income is een levensverzekering

Nadere informatie

Prospectus van toepassing vanaf 03/10/2016 Hypothecaire Kredieten

Prospectus van toepassing vanaf 03/10/2016 Hypothecaire Kredieten Prospectus van toepassing vanaf 03/10/2016 Hypothecaire Kredieten Sociale zetel: Markiesstraat 1 bus 2 1000 Brussel RPR Brussel 0456038471 Prospectus hypothecaire kredieten WAT IS EEN HYPOTHECAIR KREDIET?...

Nadere informatie

PROSPECTUS. betreffende woonkredieten met gewestwaarborg. toegestaan door de. Erkende sociale kredietvennootschap. Ingeschreven bij beslissing van de

PROSPECTUS. betreffende woonkredieten met gewestwaarborg. toegestaan door de. Erkende sociale kredietvennootschap. Ingeschreven bij beslissing van de PROSPECTUS betreffende woonkredieten met gewestwaarborg toegestaan door de NV SJK (Sint-Jozefskredietmaatschappij) Erkende sociale kredietvennootschap Ingeschreven bij beslissing van de Commissie voor

Nadere informatie

RIZIV-contract Arts en tandarts. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

RIZIV-contract Arts en tandarts. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Arts en tandarts De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract voor artsen en tandartsen De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! Als geconventioneerde

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1!

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie

Verzekeringen. Credit Security Plan. In geval van tegenspoed bent u beschermd! NELB NORTH EUROPE LIFE BELGIUM

Verzekeringen. Credit Security Plan. In geval van tegenspoed bent u beschermd! NELB NORTH EUROPE LIFE BELGIUM Verzekeringen Credit Security Plan In geval van tegenspoed bent u beschermd! NELB NORTH EUROPE LIFE BELGIUM De schuldsaldoverzekering Credit Security Plan biedt u de zekerheid dat uw lening op afbetaling

Nadere informatie

Individuele pensioentoezegging

Individuele pensioentoezegging Individuele pensioentoezegging Uw onderneming zorgt voor uw pensioen 2 Intro Pensioenvoorziening voor zelfstandige bedrijfsleiders Zelfstandige bedrijfsleiders hebben nood aan een specifieke pensioenvoorziening

Nadere informatie