Ruimte voor maatwerk en ontwikkeling?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ruimte voor maatwerk en ontwikkeling?"

Transcriptie

1 Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport 2016 (ISG2016) Ruimte voor maatwerk en ontwikkeling? Marcel Vissers Procesmanager Herziening ISG Duin- en Bollenstreek 20 oktober 2016 Rijnsburg

2 voorgeschiedenis In december 2009 is de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport door de gemeenteraden van de zes greenportgemeenten vastgesteld, als uitwerking van de Regionale Structuurvisie van Holland Rijnland. Deze uitwerking was noodzakelijk om een wettelijk bindend planologisch kader vast te stellen waarbinnen de op te richten Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) zou kunnen opereren. De ISG heeft voor de zes gemeenten een zogenaamd zelfbindend karakter.

3 ISG 2009

4 aanleiding evaluatie en herziening 1. Bij de vaststelling van de ISG in december 2009 is aangegeven: na drie jaar evaluatie. 2. In februari 2013 is in het Valentijnsakkoord vastgelegd dat herijking van de ISG in de komende jaren (zal) plaatsvinden. Daarbij is onderstreept dat de opgave blijft om het buitengebied aan een hoge landschappelijke kwaliteit te helpen, met ruimte voor de beeldbepalende veelzijdige tuinbouw. 3. Bij het vaststellen van de VRM in juli 2014 heeft de provincie Zuid-Holland de rode contouren laten vervallen.

5 De evaluatie is uitgevoerd in de periode september februari 2015 en tot stand gekomen op basis van ruim 20 gesprekken met stakeholders en mede-overheden, en bespreking met medewerkers en bestuurders van de zes greenportgemeenten. In maart 2015 hebben de zes gemeenteraden kennisgenomen van de evaluatie en unaniem ingestemd met het starten van de herziening van de ISG op basis van de conclusies en aanbevelingen in het Evaluatierapport.

6 Conclusies en aanbevelingen Evaluatie ISG 2009

7 Hoofdconclusies De planologische duidelijkheid is voor de Greenport van groot belang en moet overeind blijven. De aanpak door de GOM wordt gewaardeerd. De hoofdlijnen van de ISG worden niet ter discussie gesteld. Binnen de kaders kan en moet wel gezocht worden naar mogelijkheden om de dynamiek te vergroten en de uitvoering te versnellen. Er worden door diverse partijen verbeteringen gewenst in de gezamenlijke beleidsvorming en aanpak van de herstructureringsopgave.

8 Overige conclusies en aanbevelingen Actualiseer en optimaliseer de ISG voor het buitengebied. Werk later toe naar een gebiedsomvattende structuurvisie. Veranker de stedelijke ontwikkelingen binnen de voormalige rode contouren die opgenomen zijn in het afsprakenkader. Bezie de mogelijkheid dat GOM ook locaties binnen de kernen kan herontwikkelen. Versterk het overleg en de interactie tussen overheden en stakeholders in de Greenport.

9 Het bollenareaal staat niet ter discussie; de planologische helderheid moet blijven. De kern van de bollengrondcompensatieregeling dient overeind te blijven, omdat anders de basis onder het handelingskader van GOM wegvalt. Bezie of (en hoe) de ontwikkelingen in de bedrijfsvoering en de schaalvergroting aanleiding geven tot nieuwe generieke regels of dat er (vooral) een goede kapstok voor maatwerk moet komen om op nieuwe ontwikkelingen in te spelen.

10 Herijk, mede op basis van de toekomstvisie sierteelt van gemeente Katwijk, het beleid ten aanzien van gespecialiseerde glastuinbouw. Bezie of en hoe de door de sector bepleite functieverbreding kan worden gefaciliteerd. Pak de wateropgave gezamenlijk aan. Weeg nadrukkelijk af of en hoe de groenambities die in de ISG zijn opgenomen gerealiseerd kunnen worden in het licht van het gewijzigde provinciale beleid ten aanzien van de Ecologische Hoofdstructuur.

11 Bezie of de lijst met mogelijk om te zetten graslanden en de waardering van de overige graslanden verbeterd en verfijnd kan worden. Bezie of de brede economische agenda aanleiding geeft tot aanpassing van het ruimtelijk beleid zoals vastgelegd in de ISG. Een eenduidige en actieve aanpak van strijdig gebruik is belangrijk voor de effectiviteit van het ruimtelijk beleid in het buitengebied zoals vastgelegd in de ISG.

12 aanpak en proces herziening - Startbijeenkomst raden en stakeholders 12 mei Thematische werktafels voorjaar/zomer/herfst Instellen Overlegplatform Greenport RO juni Beslispuntennotitie met beleidsrijke onderwerpen in september/oktober 2015 vastgesteld door de raden. - Ontwerp-ISG2016 besproken in het Overlegplatform op 27 januari 2016 en vervolgens door de gemeenten vrijgegeven voor inspraak. - Het ontwerp heeft zes weken ter inzage gelegen vanaf 11 maart tot en met 21 april Er zijn vijf zienswijzen ontvangen.

13 - De concept-nota van Beantwoording is op 11 mei 2016 door het Overlegplatform van een positief advies voorzien. -De gemeenteraden van de zes Greenportgemeenten hebben de ISG2016 in juni/juli 2016 unaniem vastgesteld. -Na publicatie is de ISG2016 van kracht m.i.v. 22 juli 2016.

14 reikwijdte ISG De Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport heeft een integraal karakter, geldt voor het hele buitengebied van de zes Greenportgemeenten (met uitzondering van het plassengebied en de ontwikkellocatie Valkenburg) en gaat met name in op de toekomstige ruimtelijk-functionele ontwikkeling van het buitengebied. De ISG beslaat de periode tot 2030.

15 inzet De ISG richt zich op een gemeenschappelijke inzet voor herstructurering en revitalisering van de Greenport Duin- en Bollenstreek in samenhang met verbetering van de natuurlijke, landschappelijke en recreatieve kwaliteiten. De ISG is leidend voor de inbreng van de greenportgemeenten in andere ruimtelijke processen. De ISG is het wettelijk toetsingskader bij het vaststellen of wijzigen van bestemmingsplannen en bij het verlenen van omgevingsvergunningen.

16 Integrale Kaart ISG2016 ISG2016

17 Vitale Greenport Ruimtelijk-economisch complex met elkaar versterkende clusters Sanering, intensivering en schaalvergroting bollen en bloemen ruimte voor bedrijfsontwikkeling Maatwerkoplossing voor hybride bedrijven Faciliteren van de gewenste schaalvergroting

18 Herstructurering en versterking van glastuinbouw ruimte voor verbreding: -ontwikkelruimte voor gespecialiseerde glastuinbouw in Trappenberg-Kloosterschuur; herstructureringsgebied Greenhouse Park in Katwijk, mogelijk uitleggebied in Teylingen (totaal ca 30 hectare) - Rooversbroekpolder Zuid geschrapt - Ruimtelijk Handelingskader Sierteelt Duurzame Greenport kennis en innovatie - Biobased Delta Zuid-Holland

19 Vitaal landschap De gezamenlijke opgave blijft om het buitengebied aan een hoge landschappelijke kwaliteit te helpen, met ruimte voor de beeldbepalende veelzijdige tuinbouw. Een vitaal landschap en een vitale Greenport zijn in de Duin- en Bollenstreek onlosmakelijk verbonden.

20 Graslanden en Natuur ISG2016

21 Landschap en cultuurhistorie Cultuurhistorie en planvorming, cultuurhistorische Atlas Archeologie, onderzoeksverplichting bollengrond Graslanden en natuur Behoud veehouderijgebieden, beperkte(re) omzetting naar bollengrond Verbetering en bescherming natuurkwaliteiten ecologische verbindingen

22 Landschapsperspectief en ruimtelijke kwaliteit Ja mits: uitbreiding bebouwing in beginsel op locatie mogelijk (met behoud zichtlijnen) Nee tenzij: beleid gericht op sanering en in beginsel alleen uitbreidingen bebouwing toestaan onder strenge voorwaarden (behouden en actief vergroten openheid) De Kwaliteitskaart van de Verordening Ruimte en de bijbehorende richtpunten zijn voor de provincie van belang om de passendheid van ontwikkelingen te beoordelen

23 Landschapsperspectief ISG2016

24 Duurzaam en robuust watersysteem Gezamenlijke aanpak wateropgave Zorgen voor veiligheid tegen overstromingen Zorgen voor voldoende water Zorgen voor schoon en gezond water

25 Toerisme, Recreatie en Cultuur ISG2016

26 Versterken recreatie en toerisme Gezamenlijke ambitie greenportgemeenten relatie met brede economische agenda Regionaal Gebiedsprogramma uitbreiding en kwalitatieve versterking van de recreatieve netwerken waaronder het wandelnetwerk en het fietspadennetwerk kwalitatieve upgrading en ontwikkeling van (nieuwe) recreatiegebieden Ambitiedocument B(l)oeiende Bollenstreek samenwerking met private partijen

27 Wonen en Werken ISG2016

28 Aantrekkelijke woonregio Regionale Woonagenda Holland Rijnland (2014): tot 2030 voor eigen behoefte nieuwe woningen. Bovenregionale opgave uit de Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek (2006): 5200 woningen, waarvan 4000 zoveel mogelijk* binnen de contouren. Uitbreiding wonen buiten de voormalige rode contour: 600 woningen in Bronsgeest. *Pastoorslaan is uitsluitend nog in beeld als reservelocatie. In buitengebied: maximaal 600 greenportwoningen, geen nieuwe Ruimte-voor-Ruimte-woningen meer Huisvesting arbeidsmigranten regeling voor de piekperiode (3 maanden), gezamenlijk beleid voor huisvesting voor langere tijd, als uitwerking convenant.

29 Bedrijvige regio Economische Agenda 2016 kern economische visie: versterken en vernieuwen van de economische clusters waar de Duin- en Bollenstreek van oudsher in excelleert: greenport en toerisme; ontwikkelen van kansrijke nieuwe markten naar nieuwe clusters die goed zijn geworteld in de regio, bijv. rondom zorg, wellness en de toepassing van ruimtevaartkennis; meer synergie tussen grote economische spelers en het midden- en kleinbedrijf in de regio; investeren in infrastructuur, vestigingsklimaat en de arbeidsmarkt; ontwikkelen van het merk Duin- en Bollenstreek en aantrekken van bedrijven en bezoekers; steeds in balans met het behoud van openheid, landschappelijke kwaliteit en woonaantrekkelijkheid.

30 Bedrijvige regio Ruimte voor bedrijvigheid, behoefteraming bedrijfshuisvesting 2.0 Herstructurering en kwaliteitsverbetering bestaande bedrijventerreinen Ontwikkelingslocaties, Afsprakenkader Bulb Trade Park Delfweg, netto 9 hectare voor agrarische handels- en exportbedrijven Gravendam en Pastoorslaan reservelocaties

31 Mobiliteit ISG2016

32 Bereikbare regio Verbeteren oost-westverbindingen: - Noordelijke Ontsluiting Greenport - RijnlandRoute en Noordelijke Randweg Rijnsburg - Verbetering doorstroming hoofdontsluitingswegen Meer en beter openbaar vervoer: - Hoogwaardig Openbaar Vervoer - Ontsluitend Openbaar Vervoer Versterken fietsnetwerk

33 Uitvoering Planologisch kader, instrumentarium Integrale ontwikkeling, financiering, kostenverhaal Bollengrondcompensatie(fonds) Herstructurering(sfonds) Greenport Ontwikkelingsmaatschappij, exploitatie(begroting), Meerjarenprogramma Projectgebonden samenwerking tussen GOM en grondgebiedgemeenten

34 Werkings gebied GOM ISG2016

35 Werkingsgebied GOM Het is in beginsel mogelijk dat GOM de herontwikkeling van vertreklocaties van Greenport-gerelateerde bedrijven binnen stedelijk gebied ter hand neemt indien op deze wijze de verplaatsing van deze ondernemingen naar voor hen en de Greenport betere vestigingsomstandigheden op bijvoorbeeld Bulb Trade Park en Greenhousepark kan worden gefaciliteerd en/of versneld.

36 Vervolg - schaalvergroting teeltbedrijven (werktafel) - procedure voor maatwerk - ruimtelijk handelingskader sierteelt - aanpak en status kadernota bestemmingsplannen landelijk gebied - gezamenlijk beleid en aanpak handhaving en strijdig gebruik - inbreng ISG in andere ruimtelijke processen en van structuurvisie naar omgevingsvisie

37 Werktafel Schaalvergroting Voor het uitwerken van mogelijkheden voor een verbeterde regulering van schaalvergroting voor teeltbedrijven is een "werktafel schaalvergroting" ingesteld met vertegenwoordigers van KAVB, LTO Noord en GOM. Deze werktafel is in juni en augustus 2016 tweemaal bijeen gekomen en heeft vooralsnog geconcludeerd dat (ook) voor vraagstukken van schaalvergroting een maatwerkoplossing in de meeste gevallen de voorkeur verdient boven het opstellen en definiëren van nieuwe generieke regels. Daarbij is het belang van een op de specifieke situatie van een bedrijf toegesneden onafhankelijk deskundig agrarisch advies nadrukkelijk onderstreept.

38 Ruimtelijk handelingskader bestemmingsplannen glastuinbouw In opdracht van Greenport Duin- en Bollenstreek heeft Buck Consultants onderzoek gedaan naar een handelingskader voor de sierteelt onder glas waarbinnen flexibeler omgegaan kan worden met marktvragen (meer ruimte voor verbreding) De resultaten zullen op 27 oktober worden gepresenteerd door Buck en besproken in het Overlegplatform Greenport RO. De verwachting is dat tenminste een deel van de vragen zich leent voor een maatwerkaanpak.

39 Behoefte aan Maatwerk (paragraaf 4.1 Vitale Greenport ISG2016) Er ontstaan meer gemengde en hybride bedrijven, die strikt genomen niet passen binnen de huidige definities van bedrijfstypen in bestemmingsplannen. Voorkomen moet worden dat hierdoor sterke en innoverende spelers in de knel komen: er moet ruimte zijn voor meer flexibiliteit in bedrijfstypologieën en ontwikkelingsmogelijkheden. Niet alle ontwikkelingen zijn op voorhand te voorzien. Er is minder behoefte aan nieuwe generieke regels dan aan flexibiliteit en mogelijkheden voor maatwerk.

40 Behoefte aan Maatwerk (2) Het gaat er vooral om ruimte te bieden aan bedrijven die greenportgerelateerd zijn, waarbij investeringen die onmiskenbaar bijdragen aan de kwaliteit van de Greenport mogelijk gemaakt kunnen worden. Gevestigde greenportbedrijven moeten zich op een goede wijze kunnen doorontwikkelen. De deur moet niet worden opengezet voor oneigenlijke nieuwvestiging. Het opnemen van een algemene ontheffingsmogelijkheid voor ontwikkelingen en activiteiten die de Greenport versterken kan daarvoor een handvat bieden. De greenportgemeenten werken een procedure en criteria uit.

41 Procedure voor Maatwerk Er is een gespreksnotitie opgesteld voor het Bestuurlijk Overleg. Deze heeft de notitie inmiddels voor advies voorgelegd aan het Overlegplatform Greenport RO. Deze notitie zal besproken worden op 27 oktober. Centraal in de voorgestelde "procedure voor maatwerk" staat een zwaarwegend advies van het Overlegplatform Greenport RO aan het bevoegd gezag (doorgaans de gemeente, soms ook de provincie) om de benodigde stappen in de planologische besluitvorming met een steviger onderbouwing en groter draagvlak te kunnen doorlopen.

42 Van aanvraag In stappen kan de adviesprocedure er als volgt uitzien: 0. initiatief komt binnen bij de gemeente, de gemeente constateert strijdigheid met vigerend beleid. 1. aanleveren door grondgebiedgemeente(n) bij de secretaris van het Overlegplatform Greenport RO. 2a. inventarisatie door secretaris OP in samenspraak met GOM en grondgebiedgemeente(n) welke strijdigheid er in het onderhavige geval is met het vigerend ruimtelijk kader. (NB: zijn er alternatieven?) 2b. bepalen voor welke aspecten onafhankelijk advies gewenst is en of aanvullende gegevens nodig zijn.

43 via maatwerkadvies 3. indien noodzakelijk vooroverleg met betrokken medeoverheden. 4. na binnenkomst van alle relevante gegevens opstellen pre-advies voor Overlegplatform Greenport RO door de secretaris van het Overlegplatform. Hierbij kan aandacht worden besteed aan: (de mate en aard van) de afwijking van het bestaand beleid, de streek- en grondgebondenheid, de bedrijfsmatige duurzaamheid, de bijdrage aan de versterking van de Greenport, de passendheid binnen het Landschapsperspectief en het provinciaal ruimtelijk beleid, mogelijke precedentwerking en mogelijke aan een positief besluit te verbinden voorwaarden en/of compenserende maatregelen.

44 tot besluit 5. bespreking pre-advies (achtereenvolgens) in AO* en Bestuurlijk Overleg. Indien noodzakelijk geacht vervolgens adviezen en/of gegevens aanvullen. *Het is denkbaar om het pre-advies in een "AO-plus" te bespreken, waarbij ook medewerkers van Zuid-Holland, Rijnland, KAVB, LTO Noord en/of andere stakeholders betrokken kunnen worden. 6. bespreking in Overlegplatform, uitmondend in Greenport advies aan de betrokken overheden ten behoeve van de planologische besluitvorming. 7. besluitvorming door grondgebiedgemeente(n), indien nodig na afstemming met provincie en/of Rijnland.

45 tenslotte De inzet is gericht op een zorgvuldige advisering binnen een zo kort mogelijke doorlooptijd. Door de overheden worden hoe dan ook alle formele stappen doorlopen die voor vergunningverlening noodzakelijk zijn, het Greenportadvies dient als krachtige onderbouwing in deze procedures zodat deze hopelijk sneller en beter verlopen. Deze maatwerkprocedure is bedoeld om ruimte te bieden aan ontwikkelingen die onze Greenport versterken. Het vraagt inzet en commitment van alle betrokkenen om van deze opzet een succes te maken.

Notitie Procedure voor Maatwerk in de Greenport

Notitie Procedure voor Maatwerk in de Greenport Notitie Procedure voor Maatwerk in de Greenport Inleiding en aanleiding Bij de evaluatie en herziening van de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek is geconstateerd dat er behoefte

Nadere informatie

NOORDWIJK. Gemeente Noordwijkerhout. Afsprakenkader Vitale Greenport Duin- en Bollenstreek

NOORDWIJK. Gemeente Noordwijkerhout. Afsprakenkader Vitale Greenport Duin- en Bollenstreek Gemeente tn Hillegom " at wijk ^ NOORDWIJK LISSE Gemeente Noordwijkerhout gemeente TEYLINGEN P^'I'JY^ HOLLAND Afsprakenkader Vitale Greenport Duin- en Bollenstreek Provincie Zuid-Holland en de zes samenwerkende

Nadere informatie

BIJLAGEN. Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Ontwerp 11 maart Greenport Duin- en Bollenstreek. Bijlage 1:

BIJLAGEN. Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Ontwerp 11 maart Greenport Duin- en Bollenstreek. Bijlage 1: BIJLAGEN Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport 2016 Greenport Duin- en Bollenstreek Ontwerp 11 maart 2016 Bijlage 1: Evaluatie Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek Februari

Nadere informatie

: Vaststellen Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport met bijbehorende Nota van beantwoording en wijzigingen.

: Vaststellen Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport met bijbehorende Nota van beantwoording en wijzigingen. Aan de gemeenteraad Zaaknummer : Programma : Wonen en ruimte Onderwerp : Vaststellen Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport met bijbehorende Nota van beantwoording en wijzigingen. Katwijk, 1 september

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5 Gemeente Noordwqkerhout e > % 421 t Herenweg 4, 221 1 CQ Postbus 13, 2210 AA Noo wlkeiout * (0252) 343 737 u.s (0252) 373 044 www.noo wlkerhout.nl gemeente@noordwlkerhovt.nl lnlichnngen Jacques van Wieringen

Nadere informatie

Versie 1, Gelezen het voorstel Ruimtelijke randvoorwaarden logiesgewijze huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten

Versie 1, Gelezen het voorstel Ruimtelijke randvoorwaarden logiesgewijze huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten Beleidsregel Ruimtelijke randvoorwaarden logiesgewijze huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten Duin- en Bollenstreek voor de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. Kortweg

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Uitvoeringsorganisatie Greenport Duin- en Bollenstreek i.o. 23 juli 2007

Plan van Aanpak. Uitvoeringsorganisatie Greenport Duin- en Bollenstreek i.o. 23 juli 2007 Plan van Aanpak Uitvoeringsorganisatie Greenport Duin- en Bollenstreek i.o. 23 juli 2007 Onderwerpen Plan van Aanpak 1. Vertrekpunten Uitvoeringsorganisatie Greenport Duin- en Bollenstreek 2. Opstellen

Nadere informatie

Toepassing van de ladder in Provincie Zuid-Holland

Toepassing van de ladder in Provincie Zuid-Holland Toepassing van de ladder in Provincie Zuid-Holland Seminar, Ladder voor duurzame verstedelijking: lessen uit de praktijk, 10 maart 2015 Willemien Croes Wat is de Ladder voor Provincie Zuid- Holland? Instrument

Nadere informatie

Informatieavond DORPSRAAD MIDDELAAR EN PLASMOLEN

Informatieavond DORPSRAAD MIDDELAAR EN PLASMOLEN Informatieavond DORPSRAAD MIDDELAAR EN PLASMOLEN Bestemmingsplan - Kent aan gronden binnen plangebied een bestemming toe (Wonen, Bedrijf, Agrarisch) - Per bestemming bouw- en gebruiksregels op maat - Flexibiliteitsbepalingen

Nadere informatie

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR REGIONALE RAADSAVOND 5 april 2017 AGENDA Oogst van de ronde door de regio Lezing van de regio Het Omgevingsbeeld voor de regio Alkmaar 2 OMGEVINGSBEELD

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie

Discussiestuk Intergemeentelijke Regeling Ruimte voor Ruimte versus regeling Greenportwoningen

Discussiestuk Intergemeentelijke Regeling Ruimte voor Ruimte versus regeling Greenportwoningen Discussiestuk Intergemeentelijke Regeling Ruimte voor Ruimte versus regeling Greenportwoningen Aan : Bestuurlijk overleg RO Greenport Behandeld door : D. van Leeuwen/D. Haak Datum : maart 2016 Memo status

Nadere informatie

Aan de gezamenlijke colleges van B&W van de Greenportgemeenten p/a Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN Leiden

Aan de gezamenlijke colleges van B&W van de Greenportgemeenten p/a Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN Leiden Aan de gezamenlijke colleges van B&W van de Greenportgemeenten p/a Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN Leiden Referentie Datum GP9.004 30 maart 2009 Betreft Zienswijze ISG Geachte

Nadere informatie

Aan de gezamenlijke colleges van B&W van de Greenportgemeenten p/a Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN Leiden.

Aan de gezamenlijke colleges van B&W van de Greenportgemeenten p/a Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN Leiden. Stichting Greenport Duin- en Bollenstreek Milieu Overleg Duin- en Bollenstreek Cultuur Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek Stichting Duinbehoud Stichting Zuid-Hollands Landschap p/a Haven 3c Telefoon

Nadere informatie

Greenport Duin- en Bollenstreek. Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport 2016

Greenport Duin- en Bollenstreek. Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport 2016 Greenport Duin- en Bollenstreek Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport 2016 Colofon Definitieve versie vastgesteld door gemeenteraden xx 2016 Ontwerp ISG2016, februari 2016 Redactie: Coördinatieteam

Nadere informatie

Geachte mevrouw Dekker,

Geachte mevrouw Dekker, Datum 16 mei 2006 Ons kenmerk PNH: 2006 7382 PZH: DRM/ARW/06/4369 Onderwerp Eindrapportage Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek Bezoekadres Houtplein 33 Haarlem Aan: de minister van VROM, mevrouw

Nadere informatie

S. Jansen (PVV) (d.d. 5 januari 2012) Nummer Onderwerp Bereikbaarheid Bollenstreek. Aan de leden van Provinciale Staten

S. Jansen (PVV) (d.d. 5 januari 2012) Nummer Onderwerp Bereikbaarheid Bollenstreek. Aan de leden van Provinciale Staten S. Jansen (PVV) (d.d. 5 januari 2012) Nummer 2595 Onderwerp Bereikbaarheid Bollenstreek Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller In het Haarlems Dagblad d.d. 20 december 2011 uitten

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

Greenport Duin- en Bollenstreek. Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport 2016

Greenport Duin- en Bollenstreek. Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport 2016 Greenport Duin- en Bollenstreek Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport 2016 Colofon Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek 2016 Definitieve versie ISG2016, juli 2016 Vastgesteld

Nadere informatie

As Leiden - Katwijk. Plan van Aanpak. Provincie Zuid-Holland Regio Holland Rijnland. 13 september 2004

As Leiden - Katwijk. Plan van Aanpak. Provincie Zuid-Holland Regio Holland Rijnland. 13 september 2004 As Leiden - Katwijk As Leiden - Katwijk Plan van Aanpak Provincie Zuid-Holland Regio Holland Rijnland 13 september 2004 Het gebied De opgave komt uit: - Programma van Afspraken ( 2002, Duin&Bollenstreek,

Nadere informatie

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg Bestuursafspraken CONCEPT versie 27 november 2015 1. Inleiding Het landelijk gebied van de regio Noord-Limburg is divers van karakter; bestaande uit beekdalen,

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

Voorontwerp Structuurvisie Cuijk 2030. De Koers van Cuijk

Voorontwerp Structuurvisie Cuijk 2030. De Koers van Cuijk Voorontwerp Structuurvisie Cuijk 2030 De Koers van Cuijk Inhoud presentatie 1. Doel en opzet Structuurvisie - visie en thema s - deelgebieden 2. Gebiedsgerichte opgaven 3. Visiekaart 4. Het vervolg.. 5.

Nadere informatie

Provinciaal Omgevingsplan Limburg

Provinciaal Omgevingsplan Limburg Provinciaal Omgevingsplan Limburg Presentatie t.b.v. Regionalrat Düsseldorf, Provinciale Staten Gelderland en Provinciale Staten Limburg Arnhem, 7 maart 2012 POL POL = Provinciaal Omgevingsplan Limburg,

Nadere informatie

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Bijlage 3 Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Artikel 2.1 - Zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit 1. Een bestemmingsplan dat voorziet in een ruimtelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk

Nadere informatie

Marktonderzoek bedrijventerreinen regio Leiden

Marktonderzoek bedrijventerreinen regio Leiden Marktonderzoek bedrijventerreinen regio Leiden Pieter van der Heijde februari 2016 Over Bureau Stedelijke Planning Marktonderzoek en advies voor de ruimtelijke inrichting van stad en regio Werken, wonen,

Nadere informatie

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied Status: Ontwerp Versie: vastgesteld Provinciale Staten 18 april 2018 1 1 Aanleiding

Nadere informatie

Vast te stellen de Regeling financiële compensatie verbetering ruimtelijke kwaliteit 2014, luidende als volgt:

Vast te stellen de Regeling financiële compensatie verbetering ruimtelijke kwaliteit 2014, luidende als volgt: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 2.2.1, derde lid, sub a onder iv, van de Verordening ruimte 2014 Besluiten; Vast te stellen de Regeling financiële compensatie verbetering ruimtelijke

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Dit uitvoeringsprogramma, behorende bij de Structuurvisie Borger- Odoorn, geeft aan op welke wijze de integrale gebiedsvisie

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Rucphen, 7 november 2012 INHOUD; 1. Procedure 2. Ingediende zienswijzen 3. Inhoud zienswijzen en inhoudelijke

Nadere informatie

Intergemeentelijk Compensatiefonds ruimte voor ruimte en lintbebouwing Duin- en Bollenstreek

Intergemeentelijk Compensatiefonds ruimte voor ruimte en lintbebouwing Duin- en Bollenstreek Intergemeentelijke regeling Intergemeentelijk Compensatiefonds ruimte voor ruimte en lintbebouwing Duin- en Bollenstreek Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. Compensatiefonds: het Intergemeentelijk

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef. Gemeente Hollands Kroon

Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef. Gemeente Hollands Kroon Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef Gemeente Hollands Kroon 12 oktober 2016 Toelichting Inhoud: 1. Inleiding... 3 1.1 Voorgeschiedenis... 3 1.2 Initiatiefnemer... 3 1.3 Planvoornemen...

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK GEMEENTE OLDEBROEK STRUCTUURVISIE PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK 188197 Inhoudsopgave 1 Beleidskader 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Beleidsmatige aspecten 5 2 Toetsingskader

Nadere informatie

Startnotitie partiële wijziging Verordening ruimte 2014 en Programma ruimte inzake windenergie

Startnotitie partiële wijziging Verordening ruimte 2014 en Programma ruimte inzake windenergie Startnotitie partiële wijziging Verordening ruimte 2014 en Programma ruimte inzake windenergie 1. Aanleiding In de Verordening ruimte 2014 en het Programma ruimte, onderdeel van de Visie ruimte en mobiliteit

Nadere informatie

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR PORA 5 april 2017 AGENDA Oogst van de ronde door de regio Lezing van de regio Het Omgevingsbeeld voor de regio Alkmaar OMGEVINGSBEELD PLANNING

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Inleiding en planbeschrijving In Netersel is in de huidige situatie een speelterrein gelegen (zie figuur 1). Dat speelterrein is deels binnen het plangebied

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Omgevingsvergunning Hollewandsweg 28

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Omgevingsvergunning Hollewandsweg 28 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Omgevingsvergunning Hollewandsweg 28 2/11 Inhoudsopgave RUIMTELIJKE ONDERBOUWING 5 Hoofdstuk 1 Inleiding 5 Hoofdstuk 2 Aanvraag omgevingsvergunning 5 Hoofdstuk 3 Geldende planologische

Nadere informatie

Bijlagen Referenties en kaarten

Bijlagen Referenties en kaarten Bijlagen Referenties en kaarten 2020 Visie 2020 95 Groen - Blauw Natuur en ecologie 96 Water 97 Mobiliteit Weginfrastructuur 98 Openbaar vervoer 99 Fietspaden 100 Wonen Economie Woningbouwlocaties 101

Nadere informatie

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics Nota Ruimte budget Klavertje 25,9 miljoen euro (waarvan 3 miljoen euro voor glastuinbouwgebied Deurne) Planoppervlak 908 hectare (waarvan 150 hectare voor glastuinbouwgebied Deurne) (Greenport Trekker

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 28 juni 2012

CONCEPT-BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 28 juni 2012 Besluitvorming via mailronde. CONCEPT-BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 28 juni 2012 Reacties ontvangen van: H.B. Eenhoorn, H.J.J. Lenferink (voorzitter), J.B. Uit den Boogaard en C.J.M.W. Wassenaar

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening (RO) in Nederland Vanuit de geschiedenis is RO al belangrijk in Nederland, denk bijvoorbeeld aan landinrichting en optimaliseren van de waterhuishouding.

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

Voorstel. : J.C. Niemeijer

Voorstel. : J.C. Niemeijer Voorstel Aan : Burgemeester en Wethouders Kenmerk : 1021013 Status : Openbaar / Ter besluitvorming Datum : 20 september 2017 Afdeling : Ruimte en Veiligheid Raad : Ja Medewerk(st)er : J.C. Niemeijer Ter

Nadere informatie

1e herziening Structuurvisie en Bestemmingsplan Tinte

1e herziening Structuurvisie en Bestemmingsplan Tinte 1e herziening Structuurvisie en Bestemmingsplan Tinte informatieronde Raad 22 februari 2011 Rockanje 15 februari 2011 Henk Hoogmoed Nicole Lemmens Agenda 1. 1e herziening Structuurvisie Glasherstructurering

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt Collegevergadering 6 januari 201 5 inlichtingen Herman Nijman (023 5676889) Registratienummer 2014.0057122

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Maximaal oppervlak netto glasopstanden Gedelegeerde bevoegdheid aan het college

GEMEENTE BOEKEL. Maximaal oppervlak netto glasopstanden Gedelegeerde bevoegdheid aan het college GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 16 januari 2018 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Vaststelling van de Visie doorgroeigebied Glastuinbouw 2016 Samenvatting In

Nadere informatie

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2 Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe fase 2 Inleiding Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) is een grote gebiedsontwikkeling waarin de gemeenten

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status B&W-voorstel Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status De voorliggende ruimtelijke onderbouwing betreft een concept waarvoor een inspraakprocedure

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College,

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College, Bergs Advies B.V. Leveroyseweg 9a 6093 NE Heythuysen Telefoon (0475) 49 44 07 Fax (0475) 49 23 63 E-mail info@bergsadvies.nl Internet www.bergsadvies.nl BIC code: RABONL2U IBAN: NL76RABO0144217414 K.v.K.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 13. Datum: 12 augustus 2014. Decosnummer: 226. E. m.borkent@dalfsen.nl T.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 13. Datum: 12 augustus 2014. Decosnummer: 226. E. m.borkent@dalfsen.nl T. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 13 Onderwerp: Geurverordening Datum: 12 augustus 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 226 Informant: Marco Borkent E. m.borkent@dalfsen.nl

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Visie op Zuid-Holland Ontwerp Actualisering 2011

Visie op Zuid-Holland Ontwerp Actualisering 2011 Visie op Zuid-Holland Ontwerp Actualisering 2011 Verordening Ruimte ontwerp wijzigingsbesluit ONTWERP VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING RUIMTE Provinciale Staten van Zuid-Holland; Gelezen het

Nadere informatie

1. Streekplan Brabant in balans

1. Streekplan Brabant in balans 1. Streekplan Brabant in balans Het plangebied is gelegen in de AHS-landschap; subzone leefgebied dassen en voor een deel (duinrand) binnen de GHS-natuur. De Interimstructuurvisie Noord-Brabant Brabant

Nadere informatie

Nieuwe woning van 750 m³ met bijgebouw van 75 m² - sloop van 850 m² bebouwing.

Nieuwe woning van 750 m³ met bijgebouw van 75 m² - sloop van 850 m² bebouwing. Wijzigingen nieuw en huidig Rood voor Rood beleid In het nieuwe Rood voor Rood beleid 2015 zijn een aantal wijzigingen aangebracht ten opzichte van het in 2011 vastgestelde beleid. Dit betreffen wijzigingen

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied 2016 gemeente Simpelveld

Bestemmingsplan buitengebied 2016 gemeente Simpelveld Bestemmingsplan buitengebied 2016 gemeente Simpelveld Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 11 april 2016 / projectnummer: 3109 1. Oordeel over het Milieueffectrapport De gemeente Simpelveld heeft

Nadere informatie

Westflank Haarlemmermeer

Westflank Haarlemmermeer Nota Ruimte budget 48 miljoen euro Planoppervlak 1500 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Westflank Haarlemmermeer Westflank Haarlemmermeer is een Randstad Urgent - project.

Nadere informatie

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00638 Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname Beknopte samenvatting Het college wordt voorgesteld

Nadere informatie

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015 Gemeente Oegstgeest Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg 11 maart 2015 DATUM 11 maart 2015 TITEL Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Van Provincie Noord-Brabant Aan Gemeente Bladel Onderwerp Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Ter attentie van Zaak identificatie 07-11-2017

Nadere informatie

Voor de kwaliteit van Limburg. Nationaal landschap Zuid-Limburg POL 2014 Regiobijeenkomst 3 april 2014

Voor de kwaliteit van Limburg. Nationaal landschap Zuid-Limburg POL 2014 Regiobijeenkomst 3 april 2014 Voor de kwaliteit van Limburg Nationaal landschap Zuid-Limburg POL 2014 Regiobijeenkomst 3 april 2014 Prioriteit provinciale belangen Regio s van provinciaal belang: Nationaal Landschap Zuid-Limburg Maasdal

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie Economische Zaken Doel Stimuleren van de regionale economie. Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie en de Greenports Duin- en Bollenstreek, Boskoop

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 juli 2018 De voortgang van het Kustpact

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 juli 2018 De voortgang van het Kustpact > Retouradres 20011 2500 EA Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag 20011 2500 EA Den Haag 5 juli 2018 Betreft De voortgang

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Ambachtsschool Gemeente Enschede Programma Stedelijke Ontwikkeling Team Bestemmingsplannen Februari 2016 SAMENVATTING EN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

Nadere informatie

Centrumgebied Groene Peelvallei. Openbare informatiebijeenkomst over het planmer

Centrumgebied Groene Peelvallei. Openbare informatiebijeenkomst over het planmer Centrumgebied Groene Peelvallei Openbare informatiebijeenkomst over het planmer Programma Opening en korte toelichting project Presentatie PlanMER Vragen Hoe verder? (20.15 20.25 uur) (20.25 20.55 uur)

Nadere informatie

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen 22 april 199797-000527 concept-nota Hoofdlijnen ruimtelijk beleid regio Gooi en Vechtstreek Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen Het bebouwde deel

Nadere informatie

Versnellen transformatie met verhandelbare bouwrechten Workshop 11 april Gregor Heemskerk, Daniëlle van Steeg

Versnellen transformatie met verhandelbare bouwrechten Workshop 11 april Gregor Heemskerk, Daniëlle van Steeg Versnellen transformatie met verhandelbare bouwrechten Workshop 11 april Gregor Heemskerk, Daniëlle van Steeg 1 Agenda Voorstelronde Verhandelbare bouwrechten versus ruilverkaveling Praktijkcases Greenport

Nadere informatie

Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 8 november 2016, afdeling FLO, 819F8D33;

Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 8 november 2016, afdeling FLO, 819F8D33; Besluit Provinciale Staten van Utrecht; Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 8 november 2016, afdeling FLO, 819F8D33; Gelezen het concept van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028

Nadere informatie

Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Verordening

Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Verordening Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Verordening 2013-2025 RIA Utrechtse Heuvelrug 1 september 2011 Ineke Schartman Provincie Utrecht, afd. Ruimte Wat en Waarom structuurvisie/verordening Planning

Nadere informatie

Notitie Tuinbouw met toekomst in Alkemade

Notitie Tuinbouw met toekomst in Alkemade Notitie Tuinbouw met toekomst in Alkemade Aanleiding Op 28 februari 2001 heeft de gemeenteraad van Alkemade de discussienota De toekomst van de tuinbouw vastgesteld. Deze nota was mede gebaseerd op de

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 13 mei 2014

Voorstelnummer: Houten, 13 mei 2014 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-041 Houten, 13 mei 2014 Onderwerp: Het herontwikkelen van Het Gebouw door middel van de bouw van 10 levensloopbestendige woningen aan de Jonkheer Ramweg 40 in Schalkwijk.

Nadere informatie

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202 VISIEKAART 8 9 s t r u c t u u r v i s i e G o o r 2 0 2 5 structuu Goor 202 rvisie 5 1. Structuurvisie Goor 2025 2. Analyse 3. Visie en ambitie: Goor in 2025 4. Ruimtelijke kwaliteit 5. Wonen 6. Economie

Nadere informatie

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 2 oktober Er zijn geen mededelingen

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 2 oktober Er zijn geen mededelingen BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 2 oktober 2014 Aanwezig: Afwezig: R.A. van Gelderen, I. ten Hagen, T. Hoekstra, H.J.J. Lenferink (voorzitter), G. Veninga, M. Hogervorst (manager Sociale Agenda),

Nadere informatie

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer 489015306 {DOS-2007-0015748) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1 780 AA DEN HELDER GEMEENTE DEN HELDER HtèEKOW&'J q lllfjl?315 Stuknummer: AM5.03476 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Ontwikkelingen Ruimtelijke Ordening en paardenhouderij. Yvonne Verhagen Adviseur RO en Milieu Specialist Paarden

Ontwikkelingen Ruimtelijke Ordening en paardenhouderij. Yvonne Verhagen Adviseur RO en Milieu Specialist Paarden Ontwikkelingen Ruimtelijke Ordening en paardenhouderij Yvonne Verhagen Adviseur RO en Milieu Specialist Paarden Specialisten ROMB ZLTO Advies Complete begeleiding bij bedrijfsontwikkeling vanaf 1e idee,

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling G. van Dijk z160020251 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229492 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Beleidskader. Vrijkomende Agrarische Bebouwing

Beleidskader. Vrijkomende Agrarische Bebouwing Beleidskader Vrijkomende Agrarische Bebouwing Beleidskader December 2016 3 Beleid Vrijkomende Agrarische Bebouwing Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Doelstellingen 1.3 Relatie met ander beleid

Nadere informatie

Beleidskader Vrijkomende Agrarische Bebouwing

Beleidskader Vrijkomende Agrarische Bebouwing GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haaren. Nr. 21696 15 februari 2017 Beleidskader Vrijkomende Agrarische Bebouwing 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De afgelopen decennia is het aantal agrarische bedrijven

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing De Kouwe Noord 3, Geffen Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl RUIMTELIJKE ONDERBOUWING De Kouwe Noord 3 te Geffen Februari maart 2016 1

Nadere informatie

Greenport Duin- en Bollenstreek. Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport

Greenport Duin- en Bollenstreek. Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Greenport Duin- en Bollenstreek Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Greenport Duin- en Bollenstreek Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Definitieve versie vastgesteld door gemeenteraden

Nadere informatie

HOOFDLIJNEN RUIMTELIJK-ECONOMISCH PROGRAMMA (REP) U10

HOOFDLIJNEN RUIMTELIJK-ECONOMISCH PROGRAMMA (REP) U10 REP HOOFDLIJNEN RUIMTELIJK-ECONOMISCH PROGRAMMA (REP) U10 14 december 2018 Wat is REP? Door de huidige forse groei van wonen en werken in de regio Utrecht en nieuwe thematische ruimtevragen als energie

Nadere informatie

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015 Gemeente Haaksbergen Rood voor Rood beleid 2015 Ruimtelijke ontwikkeling 20-8-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Begrippen 3 3. Beleidskaders 4 3.1 Kaders 4 3.2 Voorwaarden 4 3.3 Bijzondere gevallen

Nadere informatie

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied Status: definitief Versie: ter besluitvorming Gedeputeerde Staten 19 juni 2018 1 1 Aanleiding

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Gemert-Bakel Buitengebied, herziening juli 2014

Bestemmingsplan. Gemert-Bakel Buitengebied, herziening juli 2014 Bestemmingsplan Gemert-Bakel Buitengebied, herziening juli 2014 2 Toelichting Status: vastgesteld Datum: 2 oktober 2014 3 4 Inhoud Hoofdstuk 1. Achtergrond en opzet... 6 1.1 Aanleiding... 6 1.2 Planopzet...

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Statenvoorstel vergadering september 2017 nummer 7029 Onderwerp Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Vergaderdatum GS: 4 juli 2017 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Woonambities de kern van de regionale woonagenda Holland Rijnland 2014 samengevat

Woonambities de kern van de regionale woonagenda Holland Rijnland 2014 samengevat Bijlage 1 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 VoorsteInr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006

Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 VoorsteInr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006 ~. Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 Voorstenr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006, Vaststelling intememeentelijk DlÎmtelijk structuurplan voor de gemeenten Obdam Wester

Nadere informatie

Presentatie Structuurvisie

Presentatie Structuurvisie Presentatie Structuurvisie Gemeente Oostzaan 30 september 2013 Presentatie Proces tot nu toe Ambitie en Structuurbeeld 2025 Thema s Oostzaanse woonomgeving Economie Sport, welzijn, zorg en educatie Agrarisch

Nadere informatie

Postbus AA Pijnacker. Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus AA Pijnacker. Geacht College,

Postbus AA Pijnacker. Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus AA Pijnacker. Geacht College, Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus 1 2640 AA Pijnacker Postbus 1 2640 AA Pijnacker behandeld door PC uw brief van ons kenmerk datum 24-11-2017 telefoon 06-48475780 uw kenmerk bijlagen

Nadere informatie

Notitie intergemeentelijke structuurvisie

Notitie intergemeentelijke structuurvisie Notitie intergemeentelijke structuurvisie oktober 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Wettelijke verplichting...3 3 Integraal of thematisch...3 4 Thema's...4 5 Produkt...6 6 Rolverdeling en bemensing...6

Nadere informatie

Woningbouw Het plan maakt de ontwikkeling van twee woningen aan het Landaspad mogelijk. Tegen deze ontwikkeling hebben wij geen bezwaar.

Woningbouw Het plan maakt de ontwikkeling van twee woningen aan het Landaspad mogelijk. Tegen deze ontwikkeling hebben wij geen bezwaar. Bestaande overcapaciteit aan bedrijventerreinen In de stadsregio Arnhem-Nijmegen bestaat een groot overaanbod aan bedrijventerreinen. Voor de periode 2016-2025 bedraagt dit minstens 150 ha. Van het bestaande

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Plattelandswoningen Noordwijkerhout

Ruimtelijke onderbouwing Plattelandswoningen Noordwijkerhout Ruimtelijke onderbouwing Plattelandswoningen Noordwijkerhout Ruimtelijke onderbouwing Plattelandswoningen Noordwijkerhout Inhoud Rapport 11 november 2015 Projectnummer 856.00.04.00.00 O v e r z i c h t

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact M. Molenwijk T 070-441 74 11 m.molenwijk@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL

ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL Gemeente Bladel Memo wijzigingen in Ruimtelijk Casco ten opzichte van DRS en Dorpenplan Medio 2004 heeft de gemeenteraad van Bladel de StructuurvisiePlus, bestaande uit

Nadere informatie