Designteams hogere-orde leesvaardigheid met ICT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Designteams hogere-orde leesvaardigheid met ICT"

Transcriptie

1 Designteams hogere-orde leesvaardigheid met ICT Ontwikkelkring en Promotieonderzoek Voor het inrichten van meerdere designteams zijn we op zoek naar enthousiaste docenten Engels die gemotiveerd zijn om met andere collega s samen leerarrangementen te ontwikkelen gericht op het bevorderen van hogere-ordeleesvaardigheid met gebruik van ICT. Onder hogere-orde leesvaardigheden verstaan we vaardigheden die ervoor moeten zorgen dat de lezer niet alleen begrijpt wat er in de tekst staat, maar dat hij deze informatie ook kan evalueren, beoordelen, interpreteren, en integreren met informatie uit andere bronnen of met al eerder verworven kennis. Het leesgedrag van jongeren verandert en leerlingen lezen onder andere steeds vaker digitaal. Dat roept de vraag op of je dan niet juist die digitale leesomgeving in zou kunnen zetten om de hogere-orde-leesvaardigheid van leerlingen te vergroten. Door met elkaar lessen te ontwerpen gaan de designteams op zoek naar mogelijke antwoorden op deze vraag. Ieder designteam bestaat in principe uit vier tot zes docenten, waarbij liefst (maar niet noodzakelijkerwijs) twee docenten van dezelfde school of locatie afkomstig zijn. De teams zullen worden ondersteund door een procesbegeleider, en door een vakdidacticus of ICT-expert op momenten dat daar in het team behoefte aan is. Docenten die willen deelnemen Wij willen graag in contact komen met enthousiaste docenten Engels die: gemotiveerd zijn om in één van de designteams aan de slag te gaan met het ontwerpen, observeren, herontwerpen en evalueren van ICT-rijke leerarrangementen om zo hogere-orde leesvaardigheid van hun leerlingen te bevorderen; lesgeven aan minimaal één klas in vwo 2 of vwo 3; zich voor de duur van minimaal een schooljaar aan dit project willen verbinden ( ).

2 Deelname door de leerlingen De leerlingen van de docenten uit het designteam in 2 of 3 vwo volgen de lessen die ontwikkeld worden door het designteam van hun docent. Deze lessen kunnen deel uit maken van het reguliere programma bij Engels. De docenten verzamelen tevens data bij hun leerlingen op basis waarvan de lessen geëvalueerd en bijgesteld worden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een aantal leerlingen kort geïnterviewd wordt door een van de docenten aan het einde van de les, of dat hen gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen of een leestoets te maken. Het programma De docenten ontwikkelen samen een aantal leerarrangementen. Hiervoor worden ongeveer acht bijeenkomsten verspreid over het schooljaar georganiseerd. Dit is inclusief een plenaire startbijeenkomst en een bijeenkomst aan het einde van het jaar waarin de teams hun leerarrangementen en ervaringen delen met elkaar en met anderen. Buiten de bijeenkomsten om hebben de teamleden ook nog regelmatig overleg via telefoon of computer. We werken volgens de lesson-studymethode (Dudley, 2013; Lee, 2011). Een lesson-study-cyclus bestaat uit het ontwerpen, uitvoeren, herontwerpen en evalueren van een lessenserie. Binnen de lessenserie wordt één les aangewezen als onderzoeksles. Deze les wordt geobserveerd door de teamleden, waarbij de focus ligt op het leren van de leerlingen. In Nederland is de lesson-study-methode de laatste tijd erg in opkomst. Het heldere stappenplan en de gerichtheid op het leren van leerlingen maken dat deze methode erg geschikt is voor het ontwerpen van onderwijs in designteams. Inanimate Alice Bij het ontwikkelen van de leerarrangementen zal gebruikgemaakt worden van Inanimate Alice (The Bradfield Company, ). Deze digitale jeugdroman maakt gebruik van 'transmedia storytelling': verschillende media (zoals blogs, mails, sms jes, games, afbeeldingen of videoclips met tekst, maar ook kwalitatief hoogwaardige literaire teksten) worden gecombineerd om zo krachtig mogelijk over de belevenissen van de hoofdpersoon, Alice, te vertellen. Aan de verhaallijn worden nog steeds nieuwe afleveringen toegevoegd. De teksten zijn geschreven door Kate Pullinger, een gerenommeerde Engelse auteur van jeugdromans. Ook grafisch zijn de verhalen prachtig vormgegeven. Hierdoor heeft Inanimate Alice een aantal belangrijke internationale prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Inanimate Alice wordt in een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten en Australië, aanbevolen als onderdeel van de nationale curricula om zowel de literaire als de digitale geletterdheid van leerlingen te bevorderen. Er zijn geen kant-en-klare lesplannen of leerarrangementen bij deze applicatie; deze ontwikkelen de teams zelf.

3 Opbrengst voor de school Op de eerste plaats levert deelname een aantal krachtige leerarrangementen op om de Engelse hogere-orde leesvaardigheid van de leerlingen te bevorderen. Deelname biedt de docenten waardevolle samenwerking en uitwisseling met collega s van andere scholen, daarbij ondersteund door vakdidactische- of ICT-experts van de HAN of RU. Daarmee is het een bijzondere kans voor deze docenten om zich verder te professionaliseren. Betrokkenheid bij het promotieonderzoek levert de school bovendien interessante informatie op en kan net als de designteams bijdragen aan het bevorderen van een onderzoekend klimaat. En ten slotte krijgen de schoollocaties van docenten die meedoen het lesmateriaal (de Teacher Edition Suite van Inanimate Alice) gratis ter beschikking gesteld. Randvoorwaarden Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Wel is het van belang dat de docenten kunnen beschikken over 80 uur op jaarbasis binnen hun taakbelasting. Deze 80 uur zouden gekoppeld kunnen worden aan professionaliseringsbeleid of lesvoorbereidingstijd. Vakdidactische ondersteuning wordt geboden vanuit de HAN (waaronder mogelijk het Centre of Expertise, Instituut voor Leraar en School, of HAN Masterprogramma s) en/of de Radboud Universiteit (onder andere de Radboud Docenten Academie). De serverapplicatie van Inanimate Alice werkt vooralsnog niet met IOS vanwege het feit dat flash is gebruikt voor de eerste afleveringen. Dit betekent dat leerlingen moeten kunnen beschikken over een Android of Windows laptop, tablet of computer. Uiteraard kan de les ook in een computerlokaal gegeven worden. De ervaring leert inmiddels dat het praktisch is om Inanimate Alice te installeren op de schoolserver binnen de werkomgeving voor leerlingen. Deelnemende docenten ontvangen een downloadlink hiervoor. Er zijn momenten waarop de docenten binnen een team bij één van de teamleden een research lesson moeten bijwonen. Het kan zijn dat voor deze bijeenkomsten roosteraanpassingen noodzakelijk zijn.

4 Uitkomsten van het project Het project levert zowel lesmateriaal en leerarrangementen als onderzoeksdata op. Het lesmateriaal en de leerarrangementen die ontwikkeld worden door de designteams zijn in principe openbaar. Het doel is deze zo veel mogelijk te delen en uit te wisselen met anderen. Waar mogelijk zal, met nadrukkelijke toestemming van betrokkenen, aanvullend beeldmateriaal verzameld worden om de vergaarde producten, kennis en ervaringen te kunnen delen. Daarnaast maakt dit project deel uit van het promotieonderzoek van Manon Reiber-Kuijpers. Hiervoor zullen tevens onderzoeksdata verzameld worden. Veelgestelde vragen en antwoorden Q: Vervangt dit programma bepaalde onderdelen in de lessen en kan het naast de reguliere leergang gebruikt worden? A: Ja, de ontwikkelde leerarrangementen kunnen naast de leergang gebruikt worden, en een deel van het programma (leesvaardigheidstraining) vervangen. Q: Waarom is er gekozen voor leerlingen in 2 en 3 vwo? A: Omdat docenten aangegeven hebben de aansluiting van de onderbouw naar de bovenbouw te willen verbeteren; complexere leesvaardigheid is belangrijk om die overgang voor het vak Engels voor de leerlingen te versoepelen. Hogere-orde leesvaardigheid in het Engels is voor vwo- leerlingen ook van belang voor toekomstige studie en beroep. Q: Hebben docenten ook in latere schooljaren nog iets aan het ontwikkelde programma? A: Ja, de school kan blijven beschikken over zowel de lesmaterialen als de leerarrangementen. Q: Blijft de applicatie van Inanimate Alice ook na beëindiging van het project eigendom van de school? A: Ja, het materiaal wordt geschonken. Voorwaarde is wel dat de Teacher Edition Suite op geen enkel andere wijze gedeeld of verspreid wordt onder personen die niet rechtstreeks deelnemen aan het project. Q: Kan Inanimate Alice ook op de ipad gebruikt worden? A: De applicatie werkt niet met IOS, het besturingssysteem van Apple. Windows tablets kunnen wel gebruikt worden.

5 Q: Kunnen ook docenten MVT die een andere taal dan Engels doceren deelnemen? A: Helaas niet. Ze kunnen wel gebruik maken van de Duitse of Franse vertaling van Inanimate Alice op de website: Q: Hoeveel tijd kost deelname aan dit designteam gemiddeld per week? A: De ervaring met andere teams leert dat het vaak neerkomt op 2 uur iedere 14 dagen. Dat wisselt. Rondom de onderzoeksles is er meestal een piek. Heeft u belangstelling? In het schooljaar zijn we gestart met een pilotproject waaraan 2 teams deelnemen. Voor het schooljaar willen we het aantal teams graag uitbreiden. Indien u interesse heeft of verdere vragen kunt u contact direct opnemen met Manon Reiber: manon.reiber@han.nl Geraadpleegde literatuur The Bradfield Company. ( ). Inanimate Alice. Author. Retrieved from Dudley, P. (2013). Teacher learning in Lesson Study: What interaction-level discourse analysis revealed about how teachers utilised imagination, tacit knowledge of teaching and fresh evidence of pupils learning, to develop practice knowledge and so enhance their pupils' learning. Teaching and Teacher Education, 34, Lee, C. (2011). Crossing borders: The global spread of lesson study. University of Tokyo. 1 *ixperium/centre of Expertise is een initiatief van het HAN Lectoraat Leren met ict, lerarenopleidingen van de HAN en partnerscholen po vo en mbo in de brede regio rond Arnhem- Nijmegen ** Manon Reiber is als buitenpromovenda verbonden aan de Radboud Docentenacademie

Twents Meesterschap. Tom Coenen Aafke Elschot Judith Timmer. Twents Meesterschap

Twents Meesterschap. Tom Coenen Aafke Elschot Judith Timmer. Twents Meesterschap Twents Meesterschap Spelen met wiskunde Samenwerking tussen wetenschappelijk en voortgezet onderwijs in de vorm van Lesson Study op het gebied van Speltheorie Tom Coenen Aafke Elschot Judith Timmer Twents

Nadere informatie

Menukaart ixperium/coe

Menukaart ixperium/coe Menukaart ixperium/coe Wat is een ixperium? Een ixperium is een samenwerking in de driehoek: onderwijswerkveld,, lerarenopleiding en onderzoek (lectoraat Marijke Kral leren met ict van de HAN, lectoraat

Nadere informatie

Leren en lesgeven met ict, hoe neem ik docenten mee? 2017 Nieske Coetsier & Dana Uerz

Leren en lesgeven met ict, hoe neem ik docenten mee? 2017 Nieske Coetsier & Dana Uerz Leren en lesgeven met ict, hoe neem ik docenten mee? 2017 Nieske Coetsier & Dana Uerz Programma Korte introductie Succesvolle professionaliseringsstrategieën Aanpak ixperium/centre of Expertise Leren met

Nadere informatie

Lesson Study: leren van je leerlingen

Lesson Study: leren van je leerlingen 10-11-2017 1 Lesson Study: leren van je leerlingen Dag van de Vakdidactiek 8 november 2017 Siebrich de Vries, s.de.vries@rug.nl dd-mm-jj 2 Inhoud presentatie Wat is Lesson Study: kernaspecten en oorsprong

Nadere informatie

WELKOM! Wil je op je A4 opschrijven wat je nu weet over Lesson Study? Evelien van Geffen 12 mei 2016

WELKOM! Wil je op je A4 opschrijven wat je nu weet over Lesson Study? Evelien van Geffen 12 mei 2016 WELKOM! Wil je op je A4 opschrijven wat je nu weet over Lesson Study? Evelien van Geffen e.c.van.geffen@hva.nl 12 mei 2016 1 UITKOMSTEN VORIG ONDERZOEK Een aantal conclusies uit het onderzoek van Amagir,

Nadere informatie

Module Lesson Study - BSL. Ontwerpend en onderzoekend leren in het kader van Begeleiding Startende Leraren

Module Lesson Study - BSL. Ontwerpend en onderzoekend leren in het kader van Begeleiding Startende Leraren Module Lesson Study - BSL Ontwerpend en onderzoekend leren in het kader van Begeleiding Startende Leraren Programma 1. Korte inleiding over LS en opzet 2. Panel eerste tranche LS 2014-2015 Het Nieuwe Eemland

Nadere informatie

Lesson Study in de Lerarenopleiding RuG. Carien Bakker vakdidactica Nederlands

Lesson Study in de Lerarenopleiding RuG. Carien Bakker vakdidactica Nederlands 1 Lesson Study in de Lerarenopleiding RuG Carien Bakker vakdidactica Nederlands c.h.w.bakker@rug.nl 2 Eerstegraads Lerarenopleiding RUG 4 jaar vakmaster + 1 jaar lerarenopleiding bevoegdheid schoolvak

Nadere informatie

Wordt Lesson Study lessenstudie? Onderzoek naar de effectiviteit en bruikbaarheid van Lesson Study in de Nederlandse context

Wordt Lesson Study lessenstudie? Onderzoek naar de effectiviteit en bruikbaarheid van Lesson Study in de Nederlandse context Wordt Lesson Study lessenstudie? Onderzoek naar de effectiviteit en bruikbaarheid van Lesson Study in de Nederlandse context Siebrich de Vries, Gerrit Roorda & Klaas van Veen 9 mei 2017 Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

5/18/2017 DOOR SAMENWERKEN LEREN DIFFERENTIEREN; LESSON STUDY, EEN CASE STUDY. Vu Lesson Study cyclus: focus onderwijsbehoeften en differentiëren

5/18/2017 DOOR SAMENWERKEN LEREN DIFFERENTIEREN; LESSON STUDY, EEN CASE STUDY. Vu Lesson Study cyclus: focus onderwijsbehoeften en differentiëren DOOR SAMENWERKEN LEREN DIFFERENTIEREN; LESSON STUDY, EEN CASE STUDY Tirza Bosma Lesson study conferentie 9 mei 2017 ONDERZOEK NAAR DIFFERENTIEREN IN COMBINATIE MET LESSON STUDY 1. Case study van ontwikkeling

Nadere informatie

Hoe werkt Lesson Study in de lerarenopleiding?

Hoe werkt Lesson Study in de lerarenopleiding? Hoe werkt Lesson Study in de lerarenopleiding? Mogelijkheden en beperkingen van Lesson Study in het kader van het opleiden van leraren Carien Bakker - Lerarenopleider Universiteit Groningen Felix van Vugt

Nadere informatie

LESSON STUDY SUI LIN GOEI VU AMSTERDAM HOGESCHOOL WINDESHEIM DOOR SAMENWERKEN DE LES VERSTERKEN MAATSCHAPPELIJKE IMPACT ALFA- EN GAMMAWETENSCHAPPEN

LESSON STUDY SUI LIN GOEI VU AMSTERDAM HOGESCHOOL WINDESHEIM DOOR SAMENWERKEN DE LES VERSTERKEN MAATSCHAPPELIJKE IMPACT ALFA- EN GAMMAWETENSCHAPPEN LESSON STUDY DOOR SAMENWERKEN DE LES VERSTERKEN MAATSCHAPPELIJKE IMPACT ALFA- EN GAMMAWETENSCHAPPEN 7 DECEMBER 2017 SESSIE ONDERWIJS EN PEDAGOGIEK SUI LIN GOEI VU AMSTERDAM HOGESCHOOL WINDESHEIM nr. 1

Nadere informatie

Aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit

Aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit Aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit Dr. Clarie Ramakers Coördinator aansluitingsonderwijs Universiteitsbrede visie aansluiting po-vo-wo Stimuleringsmiddelen OCW Regionale ambitieplannen Academische-

Nadere informatie

Kennismaking met Lesson Study

Kennismaking met Lesson Study 18-5-2018 1 Kennismaking met Lesson Study 3e landelijke Lesson Study-conferentie 8 mei 2018 18-5-2018 2 Wat is voor u professionalisering die werkt? Lesson Study is dd-mm-jj 3 een onderzoekscyclus met

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoeken onder ouders/verzorgers van het Scala College, schooljaar : een verslag

Tevredenheidsonderzoeken onder ouders/verzorgers van het Scala College, schooljaar : een verslag Tevredenheidsonderzoeken onder ouders/verzorgers van het Scala College, schooljaar 2016-2017: een verslag In beeld brengen van tevredenheid: niet alleen schriftelijk, ook in dialoog Ook dit jaar zijn weer

Nadere informatie

Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context?

Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context? Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context? NRO-project 405-15-726 Siebrich de Vries, Gerrit Roorda, Klaas van Veen Maart 2017 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Lesson Study in de lerarenopleiding

Lesson Study in de lerarenopleiding Lesson Study in de lerarenopleiding Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk in zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waarom Lesson Study in de opleiding?

Nadere informatie

Lesson Study in de Lerarenopleiding RUG

Lesson Study in de Lerarenopleiding RUG 1 Lesson Study in de Lerarenopleiding RUG Carien Bakker vakdidactica Nederlands c.h.w.bakker@rug.nl Charlotte Speekenbrink eerstegraadsdocente Nederlands (in opleiding) Marjolein Gielstra eerstegraadsdocente

Nadere informatie

Lesson Study: Effectief en bruikbaar in het Nederlandse onderwijs?

Lesson Study: Effectief en bruikbaar in het Nederlandse onderwijs? Lesson Study: Effectief en bruikbaar in het Nederlandse onderwijs? NRO-project 405-15-726 Siebrich de Vries, Gerrit Roorda, Klaas van Veen ORD, 28 juni 2017 1. Aanleiding Inhoud presentatie 2. Wat is Lesson

Nadere informatie

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning In het kader van de BSL-projecten in opdracht van OC&W heeft Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) samen met Tilburg University (TiU) een programma samengesteld om scholen te ondersteunen bij het vormgeven

Nadere informatie

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren Welke richting slaan we in met de lerarenopleiding? Hoe is het om in 2020 in de lerarenopleiding te studeren? Hoe ziet de leraar van de toekomst eruit? Zijn mobiele

Nadere informatie

De professionele ontwikkeling van docenten: Nascholing of werkplekleren?

De professionele ontwikkeling van docenten: Nascholing of werkplekleren? De professionele ontwikkeling van docenten: Nascholing of werkplekleren? Jan van Driel, POOLL Congres Leren op de werkplek Leuven, 7 januari 2015 Professionele ontwikkeling van docenten Professional development

Nadere informatie

Lespraktijken ontwerpen voor cognitief sterke leerlingen in de reguliere klas via Lesson Study

Lespraktijken ontwerpen voor cognitief sterke leerlingen in de reguliere klas via Lesson Study Lespraktijken ontwerpen voor cognitief sterke leerlingen in de reguliere klas via Lesson Study Studiedag Zorgen voor talent, 25/04/19 Dr. Kathleen Bodvin, procesbegeleider Danny Van Campfort & Hadewych

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

Lesson Study NL. Aafke Elschot Tom Coenen Nellie Verhoef. Twents Meesterschap

Lesson Study NL. Aafke Elschot Tom Coenen Nellie Verhoef. Twents Meesterschap Lesson Study NL Wat is een eerlijke verdeling? Samenwerking tussen wetenschappelijk en voortgezet onderwijs in de vorm van Lesson Study op het gebied van Speltheorie Aafke Elschot Tom Coenen Nellie Verhoef

Nadere informatie

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict ACADEMIE Professionalisering Leren en lesgeven Professionalisering Leren en lesgeven Leren en lesgeven met behulp van ict is in het onderwijs steeds belangrijker. Leraren moeten minimaal over dezelfde

Nadere informatie

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict ACADEMIE Professionalisering Leren en lesgeven met ict Professionalisering Leren en lesgeven met ict Leren en lesgeven met behulp van ict is in het onderwijs steeds belangrijker. Leraren moeten minimaal

Nadere informatie

Het beroep en de professionele identiteit van de lerarenopleider. Anja Swennen, Vrije Universiteit Amsterdam

Het beroep en de professionele identiteit van de lerarenopleider. Anja Swennen, Vrije Universiteit Amsterdam Het beroep en de professionele identiteit van de lerarenopleider Anja Swennen, Vrije Universiteit Amsterdam 10 januari 2013 1 Overzicht Korte geschiedenis van het beroep van de lerarenopleider De identiteit

Nadere informatie

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 1 Inhoudsopgave Over het programma Voortgezet Leren... 3 Aanleiding... 4 Bouwstenen van het innovatietraject... 5 Bouwstenen op de school: wat vraagt

Nadere informatie

ixperium: schoolvoorbeeld voor samenwerking in vier succesfactoren

ixperium: schoolvoorbeeld voor samenwerking in vier succesfactoren ixperium: schoolvoorbeeld voor samenwerking in vier succesfactoren In een bijzonder gebouw op de Nijmeegse HAN-campus zijn niet alleen de pabo en lerarenopleidingen (vo) gevestigd, maar sinds begin 2015

Nadere informatie

Train-de-trainer programma Lesson Study voor schoolopleiders en coaches.

Train-de-trainer programma Lesson Study voor schoolopleiders en coaches. Train-de-trainer programma Lesson Study voor schoolopleiders en coaches. Met veel trots presenteren wij u de tweede editie van het train-de-trainer () programma waarmee we scholen in het kader van het

Nadere informatie

Community of Practice Leren en ict van start

Community of Practice Leren en ict van start Community of Practice Leren en ict van start De Community of Practice Leren en ict (CoP Leren en ict) biedt komend schooljaar een leer- en werkgemeenschap voor mbo-docenten en teammanagers die in hun onderwijs

Nadere informatie

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2 Van ambitie naar collectief leren Masterclass 2 Cyclus op lokaal niveau check Ambitie ontwikkelen Product en proces evalueren Informatie verzamelen Actie uitvoeren Collectief leren studie/ analyse doen

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO

Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 1 / 14 Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 2010 Kennisnet.nl Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 2 / 14 Samenvatting Scenario s voor Leren op

Nadere informatie

Wat willen VO-docenten leren?

Wat willen VO-docenten leren? Wat willen VO-docenten leren? Monika Louws a, Jacobiene Meirink a, Klaas van Veen b, Jan van Driel c a Universiteit Leiden b Rijksuniversiteit Groningen c University of Melbourne, Australië Donderdagmiddaglezing

Nadere informatie

52. Op weg naar rijkere breukenlessen

52. Op weg naar rijkere breukenlessen 52. Op weg naar rijkere breukenlessen Op naar rijkere breukenlessen Maaike Koopman, Marieke Thurlings en Perry den Brok Onderzoek naar breukenlessen: introductie PROO onderzoek (411-10-703) De rol van

Nadere informatie

Doorlopende docentprofessionalisering. Jan van der Meij (Universiteit Twente) Harry Frantzen (Hogeschool Windesheim)

Doorlopende docentprofessionalisering. Jan van der Meij (Universiteit Twente) Harry Frantzen (Hogeschool Windesheim) Doorlopende docentprofessionalisering Jan van der Meij (Universiteit Twente) Harry Frantzen (Hogeschool Windesheim) Docentprofessionalisering Singapore Verenigde Staten Nederland Studiereis Singapore AANLEIDING

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Ons eerste bezoek op de studiereis naar Londen was aan het CLC in Camden.

Ons eerste bezoek op de studiereis naar Londen was aan het CLC in Camden. Maandag 9 januari 2012 South Camden City Learning Centre (CLC) Ons eerste bezoek op de studiereis naar Londen was aan het CLC in Camden. Dit CLC is te vergelijken met ons eigen SIZO centrum in Zoetermeer.

Nadere informatie

CORDERIUS COLLEGE LESSON STUDY 22 JANUARI 2014

CORDERIUS COLLEGE LESSON STUDY 22 JANUARI 2014 CORDERIUS COLLEGE LESSON STUDY 22 JANUARI 2014 PROGRAMMA Opening en welkom Kennismaken en doel Lesson Study Wat is Lesson Study? Data Lesson Study bijeenkomsten, voorbereiden eerste bijeenkomst 30 januari

Nadere informatie

LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING

LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING Evelien van Geffen, MSc. Lerarenopleider HvA e.c.van.geffen@hva.nl Bron: www.loesje.nl 1 TRENDS IN LERAREN OPLEIDEN Lesgeven is sterk situationeel en contextueel

Nadere informatie

Fase 1. Analyse van onderwijs In kaart brengen behoeftes. Kennis over de praktijk

Fase 1. Analyse van onderwijs In kaart brengen behoeftes. Kennis over de praktijk Fase 1 1 Analyse van onderwijs In kaart brengen behoeftes Kennis over de praktijk De school heeft een wens of behoefte en deze is gebaseerd op gezamenlijke data-analyse, op schoolontwikkeling of op visie-aspecten.

Nadere informatie

Leren en lesgeven met ict: wie is het rolmodel? Dana Uerz Senior onderzoeker Leren met ict Marijke Kral Lector Leren met ict

Leren en lesgeven met ict: wie is het rolmodel? Dana Uerz Senior onderzoeker Leren met ict Marijke Kral Lector Leren met ict Leren en lesgeven met ict: wie is het rolmodel? Dana Uerz Senior onderzoeker Leren met ict Marijke Kral Lector Leren met ict Leren en lesgeven met ict Wat moet een leraar daarvoor kunnen? Wat kunnen en

Nadere informatie

Professionalisering van de werkplekbegeleider

Professionalisering van de werkplekbegeleider Professionalisering van de werkplekbegeleider Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk in zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waarom professionalisering

Nadere informatie

Hypertekst schrijven en observerend leren als aanvullende didactiek 1

Hypertekst schrijven en observerend leren als aanvullende didactiek 1 Ronde 2 Martine Braaksma & Gert Rijlaarsdam Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Contact: braaksma@uva.nl Hypertekst schrijven en observerend leren als aanvullende didactiek 1

Nadere informatie

Wat vraagt lesgeven met en over ict van leraren? Aanknopingspunten voor professionalisering van leraren in het PO, VO en MBO

Wat vraagt lesgeven met en over ict van leraren? Aanknopingspunten voor professionalisering van leraren in het PO, VO en MBO Wat vraagt lesgeven met en over ict van leraren? Aanknopingspunten voor professionalisering van leraren in het PO, VO en MBO Marjoke Bakker, Rianne Kooi, Marijke Kral, Carolien van Rens & Dana Uerz Leren

Nadere informatie

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen Algemene gegevens Docent Evah den Boer School Helen Parkhurst Titel lessenserie Recensie schrijven CKV/NETL Klas (en niveau) 4 vwo Aantal leerlingen

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

Kooske Franken Gerard Derksen

Kooske Franken Gerard Derksen Kooske Franken Gerard Derksen Waarvoor doen we het? http://www.wathebjijeraan.nl/ Gemaakt door studenten van het Albeda College. Introductie Kenniscentrum Taal en Rekenen Albeda College Rotterdam Scholingsaanbod

Nadere informatie

Procesbegeleiders: ervaringen uit de praktijk

Procesbegeleiders: ervaringen uit de praktijk Procesbegeleiders: ervaringen uit de praktijk Wilma Jongejan & Tirza Bosma LS conferentie 8 mei 2018 PROGRAMMA Introductie Achtergrond procesbegeleiding Ervaringen en uitdagingen van procesbegeleiders

Nadere informatie

Visie op wiskunde onderwijs Een Lesson Study voor vakdidactiek

Visie op wiskunde onderwijs Een Lesson Study voor vakdidactiek Visie op wiskunde onderwijs Een Lesson Study voor vakdidactiek Theo van den Bogaart, Joke Daemen, Derk Pik, Lidy Wesker Het leren en professionaliseren van onszelf Het denken en leren van de student centraal,

Nadere informatie

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017 Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn 28 juni 2017 Inleiding Vier in balans-monitor 2017 Hoe is het gesteld met de inzet van ict in het onderwijs? Kennisnet vraagt scholen hiernaar en bundelt de resultaten

Nadere informatie

Scan Professionele leercultuur in teams Kohnstamm Instituut

Scan Professionele leercultuur in teams Kohnstamm Instituut Scan Professionele leercultuur in teams Kohnstamm Instituut De scan Professionele leercultuur in teams is een instrument voor scholen voor voortgezet onderwijs waarmee in kaart wordt gebracht hoe ver het

Nadere informatie

EU-Speak _ leslla docenten

EU-Speak _ leslla docenten EU-Speak _ leslla docenten Wat heeft een docent nodig om de laaggeletterde volwassen immigrant te leren lezen en schrijven? EU-Speak 1 Partners: Engeland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Spanje, Nederland

Nadere informatie

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Kennismaking Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Speeddate Vorm duo s of trio s. Jullie krijgen 5 minuten de tijd om met elkaar in gesprek te gaan rond opgegeven vragen. Veel plezier. Speeddate

Nadere informatie

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA EEN SAMENWERKING TUSSEN VAKGROEP ELAN EN PRE-UNIVERSITY VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA 2018-2019 PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS Over Pro-U

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement VO-VSO Lelystad. 1 oktober 2016 Inleiding

Nadere informatie

HOE GEBRUIK IK ICT ALS ONDERSTEUNING BIJ MIJN ONDERWIJS?

HOE GEBRUIK IK ICT ALS ONDERSTEUNING BIJ MIJN ONDERWIJS? Robert Hof Jelle Wijders HOE GEBRUIK IK ICT ALS ONDERSTEUNING BIJ MIJN ONDERWIJS? Blended learning, Flipping the Classroom, Google Classroom en imovie op de ipad bronnen:http://blendedlearningwijzer.nl/

Nadere informatie

ICT-INFO. SpangaS en Mijn Kind Online met lespakket mediawijsheid. Info

ICT-INFO. SpangaS en Mijn Kind Online met lespakket mediawijsheid. Info ICT-INFO SpangaS en Mijn Kind Online met lespakket mediawijsheid De laatste week van seizoen 5 van de jeugdserie SpangaS van de NCRV staat in het teken van de voor- en nadelen van nieuwe media. In deze

Nadere informatie

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht Analyse Inleiding Bij het beoefenen van karate zijn er meerdere trainingsvormen. Een individuele trainingsvorm is de kata, waar een vast

Nadere informatie

Literatuuronderwijs in de mvt-les

Literatuuronderwijs in de mvt-les Literatuuronderwijs in de mvt-les Elisabeth Lehrner-te Lindert 2 juni 2017 Programma 1 Presentatie onderzoek 2 Wat is literaire competentie? 3 Eigen praktijk: Hoe tevreden ben je met je eigen lessen? Hoe

Nadere informatie

Voorwoord 6 Inleiding 8

Voorwoord 6 Inleiding 8 Inhoud Voorwoord 6 Inleiding 8 Hoofdstuk 1 Teamleren 10 1.1 Inleiding 10 1.2 Waarom teamleren? 10 1.3 Wat is teamleren en wat is het niet? 11 1.4 Voorwaarden voor teamleren 15 1.5 De rol van de leidinggevenden

Nadere informatie

Ontwerponderzoek: Paper 3

Ontwerponderzoek: Paper 3 Ontwerponderzoek: Paper 3 Naam auteur(s) Karoline Heidrich Vakgebied Duits Titel Duits + Film = plezier? Onderwerp Verhoging van motivatie voor het leren van Duits door middel van leeractiviteiten rondom

Nadere informatie

Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalering Een good practice

Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalering Een good practice Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalering Een good practice Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalisering: het stimuleren van een onderzoekende houding bij honoursdocenten

Nadere informatie

21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO

21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO 21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO Hbo-onderzoek Hogescholen ervaren meer dan universiteiten een spanning tussen methodologisch verantwoord onderzoek en relevante, creatieve oplossingen ontwikkelen focus

Nadere informatie

Begeleiding Startende Leraren. Uitwisselingsbijeenkomst. 17 juni 2016

Begeleiding Startende Leraren. Uitwisselingsbijeenkomst. 17 juni 2016 Begeleiding Startende Leraren Uitwisselingsbijeenkomst 17 juni 2016 Rita Schildwacht E-mail: m.schildwacht@fontys.nl Begeleiden startende leraren op de werkplek 3 praktijken Jaar 2 en/of 3: LESSON STUDY

Nadere informatie

Programma vakbijeenkomst Nederlands

Programma vakbijeenkomst Nederlands 2 Programma vakbijeenkomst Nederlands Onderwijsvernieuwing (Onderwijs 2032) Examenperikelen Meesterschapsteam Nederlands (vervolg Manifest Nederlands op school) Professionele leergemeenschap - leesvaardigheid

Nadere informatie

(Let op: onderstaande uitspraken over wetten en regels zijn in Nederland geldig! Voor België zullen andere regels gelden!)

(Let op: onderstaande uitspraken over wetten en regels zijn in Nederland geldig! Voor België zullen andere regels gelden!) De meeste problemen met dyslexie ondervind je op school. Gelukkig is er op de scholen over het algemeen steeds meer erkenning voor het probleem en wordt er ook steeds beter mee om te gaan. Wel geldt voor

Nadere informatie

technisch verslag literatuur

technisch verslag literatuur technisch verslag literatuur naam klas naam auteur pseudoniem? biografische gegevens boek geschreven in welk jaar? eerste uitgave: uitgever, jaar deze publicatie: uitgever, jaar aantal pagina's Heeft het

Nadere informatie

Wiskunde en informatica: innovatie en consolidatie Over vragen in het wiskunde- en informaticaonderwijs

Wiskunde en informatica: innovatie en consolidatie Over vragen in het wiskunde- en informaticaonderwijs Tijdschrift voor Didactiek der β-wetenschappen 22 (2005) nr. 1 & 2 53 Oratie, uitgesproken op 11 maart 2005, bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Professionalisering in het bijzonder in het onderwijs

Nadere informatie

10 oktober 2016 Nieuwsbrief 28

10 oktober 2016 Nieuwsbrief 28 10 oktober 2016 Nieuwsbrief 28 Nota Bene Ontheffing benoembaarheidsver eisen bekwaamheidserken nning Uitslagbepaling profielen CSPE in leerjaar 3: Kom 8 november! Nota Bene door Rob Abbenhuis en Jacqueline

Nadere informatie

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017 Lerarenopleiding Toke Egberts 10 nov. 2017 1 Even voorstellen Toke Egberts 2 Inhoud Leraar worden? Opleidingsvarianten Curriculum Vakken Praktijk Toelatingseisen en informatie Individuele vragen 3 Waarom

Nadere informatie

Visie op taal en geïntegreerde zorg verankeren op beleidsniveau: Good practices en succesfactoren van implementatieprocessen in diverse VO-sectoren.

Visie op taal en geïntegreerde zorg verankeren op beleidsniveau: Good practices en succesfactoren van implementatieprocessen in diverse VO-sectoren. Nationale Dyslexie Conferentie 2013 Paralleltrack VO2 Visie op taal en geïntegreerde zorg verankeren op beleidsniveau: Good practices en succesfactoren van implementatieprocessen in diverse VO-sectoren.

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd maakt deel uit van: Onderwijskundig jaarplan Jaar 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge,

Nadere informatie

LESSON STUDY: PRAKTIJKERVARINGEN MADELEINE VREEBURG & KARENA WATER

LESSON STUDY: PRAKTIJKERVARINGEN MADELEINE VREEBURG & KARENA WATER LESSON STUDY: PRAKTIJKERVARINGEN MADELEINE VREEBURG & KARENA WATER 1 PROGRAMMA VANDAAG Voorstellen Doelen Gespreksronde Wat is Lesson Study en Hoe werkt dit (uit) in de praktijk? (Simulatie oefening Terugkoppeling)

Nadere informatie

Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut

Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut De scan Professionele leercultuur op scholen is een instrument voor scholen voor voortgezet onderwijs waarmee in kaart wordt gebracht hoe ver

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Doelen KENNEN & KUNNEN LEERLIJN OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE BALANS

Doelen KENNEN & KUNNEN LEERLIJN OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE BALANS Doelen KENNEN & KUNNEN SAMENHANG DOORLOPENDE LEERLIJN OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE BALANS Leergebieden Ontwikkelteam 125 18 9 ONTWIKKELTEAMS 84 ONTWIKKELSCHOLEN Geven input en feedback op tussenopbrengsten

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee.

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee. Onderwijsvernieuwing We doen er allemaal aan mee. Maar. Welke kant willen we op? Wat speelt er in mijn team? Wil iedereen mee? Waar liggen de interesses? Waar zit de expertise? WAARIN GA IK INVESTEREN?

Nadere informatie

PROCESBEGELEIDERS AAN HET WOORD

PROCESBEGELEIDERS AAN HET WOORD PROCESBEGELEIDERS AAN HET WOORD Conferentie Lesson Study-NL 2017 Wilma Jongejan (w.jongejan@vu.nl) Tirza Bosma (t.bosma@vu.nl) Marlou Jorna (m.jorna@vu.nl) # Het begint met een idee PROCESBEGELEIDERS AAN

Nadere informatie

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht 2017-2018 Het schooljaar 2017-2018 zetten we met het team in op de doorontwikkeling van onderwerpen, die we de afgelopen jaren specifiek onder de aandacht

Nadere informatie

5 november 2015 RAI Amsterdam

5 november 2015 RAI Amsterdam Bazalt, HCO, RPCZ en OnderwijsAdvies organiseren het congres: Leren zichtbaar maken met de kennis over hoe wij leren met professor John Hattie 5 november 2015 RAI Amsterdam Professor John Hattie doet onderzoek

Nadere informatie

Agenda. Verbetering inductiefase beginnende leraren NIEUWSBRIEF, APRIL 2013

Agenda. Verbetering inductiefase beginnende leraren NIEUWSBRIEF, APRIL 2013 NIEUWSBRIEF, APRIL 2013 Agenda 23 april 2013: Informatiebijeenkomst Tweedegraads PLUS Op dinsdag 23 april 2013 is er van 15.30 17.30 uur een informatieve bijeenkomst voor geïnteresseerde docenten. Locatie:

Nadere informatie

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Feedback geven en krijgen Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Overzicht Wat is feedback? Feedback van leraar aan leerlingen Hét model van Hattie & Timperley (2007) Zelf aan de slag Uitwisselen

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015. Onlinegeletterdheid. Mini-masterclass Jeroen Clemens

Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015. Onlinegeletterdheid. Mini-masterclass Jeroen Clemens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Onlinegeletterdheid Mini-masterclass Jeroen Clemens WWW.CPS.NL 25 sept. 2015 competent op internet? Digital natives nieuwe geletterdheid Kinderen moeten

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool den Akker

Jaarplan Basisschool den Akker Jaarplan 2018-2019 Basisschool den Akker Beste lezer, Voor u ligt het jaarplan 2018-2019 van basisschool den Akker. In dit jaarplan wordt beschreven welke doelen de school stelt voor het schooljaar 2018-2019.

Nadere informatie

Introductie tot Project Stoer en OGW. Synopsis:

Introductie tot Project Stoer en OGW. Synopsis: Introductie tot Project Stoer en OGW Synopsis: In deze hand-out staat zo kort en bondig mogelijk uitgelegd vanuit welk project deze workshop en bronnenboek ontstaan is. Met welke doelen het project gestart

Nadere informatie

Train-de-trainer programma Lesson Study voor schoolopleiders en coaches.

Train-de-trainer programma Lesson Study voor schoolopleiders en coaches. Train-de-trainer programma Lesson Study voor schoolopleiders en coaches. Met veel trots presenteren wij u het train-de-trainer (TdT) programma waarmee we scholen in het kader van het project Begeleiding

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

Wat leren lerarenopleiders* van conferentie-deelname?

Wat leren lerarenopleiders* van conferentie-deelname? Wat leren lerarenopleiders* van conferentie-deelname? Dr. ir. Quinta Kools, Dr. Rita Schildwacht Fontys Lerarenopleiding Tilburg, lectoraat professionalisering van leraren en lerarenopleiders context Conferentie

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

Innovatieve manieren van leren met ICT

Innovatieve manieren van leren met ICT Innovatieve manieren van leren met ICT Twitter: #NIOC Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Wie van u? m.socrative.com: wrubens Wie van u? A: PO m.socrative.com: wrubens Wie van u? A: PO B: VO m.socrative.com:

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden in het onderwijs. stand van zaken en toekomstige mogelijkheden. Petra Fisser VELON-studiedag Breda, 13 november 2015

21 e eeuwse vaardigheden in het onderwijs. stand van zaken en toekomstige mogelijkheden. Petra Fisser VELON-studiedag Breda, 13 november 2015 21 e eeuwse vaardigheden in het onderwijs stand van zaken en toekomstige mogelijkheden SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Petra Fisser VELON-studiedag Breda, 13 november 2015 SLO, nationaal

Nadere informatie

Mobiel woordjes verwerven en leren in en buiten de les. Verantwoording Profielproduct ontwikkelaar

Mobiel woordjes verwerven en leren in en buiten de les. Verantwoording Profielproduct ontwikkelaar Mobiel woordjes verwerven en leren in en buiten de les Verantwoording Profielproduct ontwikkelaar Student: Jaury de Jong Studentnummer: 10129634 School: Amstelveen College Opdrachtgever: Helen Vogelpoel

Nadere informatie

Bijlage Reflectieopdracht Professionaliseren op de werkplek

Bijlage Reflectieopdracht Professionaliseren op de werkplek Bijlage Reflectieopdracht Professionaliseren op de werkplek Doel van de opdracht Mensen leren tijdens het werken van alles. Maar wat dat leren nu precies is en waar precies tijd aan wordt besteed, is niet

Nadere informatie

informatieomgeving: veranderend, rijp en groen, gigantisch, ongeordend,.. tekstsoorten: niet lineair, hypertekst, multimediaal, interactief

informatieomgeving: veranderend, rijp en groen, gigantisch, ongeordend,.. tekstsoorten: niet lineair, hypertekst, multimediaal, interactief geletterdheid onlinegeletterdheid informatieomgeving: veranderend, rijp en groen, gigantisch, ongeordend,.. tekstsoorten: niet lineair, hypertekst, multimediaal, interactief informatiemiddelen veranderen:

Nadere informatie

Referentiemodel Digitale Geletterdheid

Referentiemodel Digitale Geletterdheid Referentiemodel Digitale Geletterdheid Toelichting ixperium/centre of Expertise Leren met ict Pierre Gorissen September 2017 Colofon ixperium/centre of Expertise Leren met ict Kenniscentrum Kwaliteit van

Nadere informatie

Conferentie Lesson Study 8 mei 2018 Utrecht Madeleine Vreeburg. Kijken naar leerlingen: moeilijker dan je denkt

Conferentie Lesson Study 8 mei 2018 Utrecht Madeleine Vreeburg. Kijken naar leerlingen: moeilijker dan je denkt Conferentie Lesson Study 8 mei 2018 Utrecht Madeleine Vreeburg Kijken naar leerlingen: moeilijker dan je denkt INHOUD WORKSHOP Tekst van de website Het observeren van leerlingen is nog niet zo makkelijk:

Nadere informatie

Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan

Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VELON conferentie Brussel, 4 februari 2016 Petra Fisser, Monique van der Hoeven, Sigrid

Nadere informatie

Onderwijsassistent (0,6 fte /5 dagen per week, uitzicht op vast)

Onderwijsassistent (0,6 fte /5 dagen per week, uitzicht op vast) Per 21 augustus a.s. zoeken wij: Onderwijsassistent (0,6 fte /5 dagen per week, uitzicht op vast) Taken: ondersteunt de docenten bij hun lesgevende taak en bij het toezicht op de leerlingen administratieve

Nadere informatie