Kwartaalrapport Vermogensbeheer All content 2017 MeDirect Meer info op Oktober - december 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwartaalrapport Vermogensbeheer All content 2017 MeDirect Meer info op Oktober - december 2016"

Transcriptie

1 Kwartaalrapport Vermogensbeheer Oktober - december 2016 All content 2017 MeDirect Meer info op

2 Positieve rendementen voor alle portefeuilles in een toch wel ongewoon jaar 2016 Xavier De Pauw CEO MeDirect Het MeDirect-beheer, gebaseerd op strategische activaspreiding en een nauwgezette fondsenselectie, in samenwerking met de experts van Morningstar, wierp ook in 2016 zijn vruchten af. Het voorbije jaar leverde een rendement op tussen de 3,06% voor het Defensief profiel en 5,12% voor het Dynamisch profiel. Uitgezonderd het defensieve profiel, presteerden de portefeuilles iets minder goed dan in Maar dat is niet verwonderlijk gezien het toch wel opmerkelijke jaar voor de financiële markten. Zo was er het afgelopen jaar veel aandacht voor de politieke agenda: het Britse referendum over het vertrek uit de Europese Unie, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Italiaans grondwettelijk referendum. Wat de prestaties van de vermogensbeheerportefeuilles betreft, was 2016 een gemengd jaar. Postief was dat de portefeuilles het goed deden ten opzichte van de brede Europese aandelenmarkten en obligatiemarkten. De MSCI Europe bijvoorbeeld behaalde 2,6% rendement en de Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index 3,3%. INHOUDSTAFEL I II III IV V VI Positieve rendementen voor alle portefeuilles in een toch wel ongewoon jaar 2016 Marktontwikkelingen en prestaties MeDirect portefeuilles in 2016 Prestaties MeDirect Portefeuilles vierde kwartaal 2016 Rendement over één, drie, vijf en tien jaar Overzicht van de vermelde fondsen in dit kwartaalrapport 24/7 online inzage in de evolutie van uw portefeuille Als we echter vergelijken met de wereldwijde benchmarks, waar de prestaties van Amerikaanse activa domineren, deden de portefeuilles het minder goed. In tegenstelling tot hun benchmarks zijn onze portefeuilles minder blootgesteld aan Amerikaanse aandelen. Dit is een langetermijnstrategie gedreven door waardering. Naar onze mening is de Amerikaanse aandelenmarkt te duur in vergelijking met andere aandelenmarkten en we zijn bereid om geduldig te zijn. Op de volgende pagina van dit rapport gaan we dieper in op de ontwikkelingen in 2016 en de prestaties van de vermogensbeheerportefeuilles Het eindresultaat van het voorbije jaar is echter opnieuw positief en draagt bij tot het behalen van gezonde langetermijnrendementen waarop het beheer van MeDirect gericht is. MeDirect bewijst met zijn knappe historische prestaties ook dezelfde, en in vele gevallen betere, kwalitatieve rendementen te kunnen voorleggen dan het traditionele vermogensbeheer. Alleen kan dit bij Online Vermogensbeheer aan een fractie van de kost van het traditionele vermogensbeheer, waardoor MeDirect klanten meer rendement overhouden.

3 In onderstaande grafiek ziet u de rendementen die onze portefeuilles in 2016 behaalden. Rendementen MeDirect Portefeuilles 2016 Bovenstaande rendementen vermelden de brutorendementen (exclusief beheersvergoeding en mogelijke taksen) van 1/1/ /12/2016. In het verleden behaalde resultaten zijn natuurlijk geen indicatie voor toekomstige prestaties, maar geven wel inzicht in de kwaliteit van de portefeuilles. Het individuele rendement dat u als klant behaalt, hangt natuurlijk nauw samen met het moment dat u bent ingestapt. Het is erg moeilijk, zo niet onmogelijk, het ideale moment te bepalen om in te stappen. Afhankelijk van het moment dat u bent ingestapt, kan uw rendement dan ook verschillend zijn. Maar door de portefeuille op lange termijn (5 jaar en langer) aan te houden vervagen mogelijke prijsschommelingen op korte termijn (zoals u kunt zien op pagina 12 in de tabel voor de rendementen op 5 of 10 jaar). Marktontwikkelingen en prestaties MeDirect portefeuilles in 2016 Een opmerkelijk jaar voor de financiële markten 2016 zal de geschiedenis ingaan als een opmerkelijk jaar voor de financiële markten. Zo was er het afgelopen jaar veel aandacht voor de politieke agenda: het Britse referendum over het vertrek uit de Europese Unie, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Italiaans grondwettelijk referendum. Deze gebeurtenissen zorgden voor enige onzekerheid en angst bij de beleggers, maar vertraagden de inmiddels zeven jaar durende stijging (bull run) op de aandelenmarkten niet. Uitgedrukt in euro stegen wereldwijde aandelen het voorbije jaar met 11%, terwijl de als veilige haven beschouwde obligatiemarkten een verkoopgolf te verwerken kregen- de Barclays Euro Aggregate Bond Index steeg met 6% in de eerste acht maanden van het jaar, maar verloor 2,5% in het tweede halfjaar*.

4 Als we terugkijken op het voorbije jaar dan zien we dat 2016 aanvankelijk was gestart met een kwantitatieve versoepeling door de centrale banken in een poging om de inflatie en groei aan te wakkeren. Stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan en de Bank of Engeland hebben in 2016 geleid tot een verbazingwekkende 300 miljard dollar instroom in obligatiefondsen (ten opzichte van 113 miljard dollar uitstroom in de tweede helft van 2015) en duwden meer dan een derde van de obligatierendementen in het negatief. Ondertussen stegen de grondstoffenprijzen en wonnen de opkomende markten opnieuw aan belang omdat beleggers zich realiseerden dat er geen crash zou komen van de Chinese economie. Deze ontwikkelingen verborgen echter het groeiend nationalisme onder de bevolking uit onvrede met de politiek en het beleid. Dit uitte zich o.a. in de Brexit stem die het Britse pond deed kelderen. Als valuta s het verhaal van 2016 konden vertellen dan is het volgende veelbetekenend. Het voobije jaar daalden zowel het Britse pond en de Mexicaanse peso met 16% tegenover de Amerikaanse dollar. Dan was er ook nog de vreemde beweging van de Japanse yen die meer dan 13% steeg in de eerste helft van het jaar, om dan alles weer te verliezen tegen het einde van het jaar. De Amerikaanse verkiezingen waren de laatste grote hindernis van De onverwachte overwinning van Donald Trump zorgde voor een dramatische verandering in het politieke betoog. De aandelenrally die volgde, werd vooral geïnspireerd door de gedachte dat de nieuwe president meer wil investeren, bijvoorbeeld in infrastructuur. Evenwel bestaat er nog veel onduidelijkheid over het beleid dat Trump gaat voeren en welk effect zijn maatregelen gaan hebben op de Amerikaanse economie en ook internationaal, gezien de vrij protectionistische opvattingen die de nieuwe president heeft als het gaat om handel. Prestaties MeDirect portefeuilles in 2016 Wat de prestaties van de vermogensbeheerportefeuilles betreft, was 2016 een gemengd jaar. Postief was dat de portefeuilles het goed deden ten opzichte van de brede Europese aandelenmarkten en obligatiemarkten. De evenwichtige portefeuille bijvoorbeeld behaalde in 2016 een brutorendement van 5,18%. Een jaar waarin de MSCI Europe 2,6% rendement behaalde en de Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index 3,3%. Als we echter vergelijken met de wereldwijde benchmarks, waar de prestaties van Amerikaanse activa domineren, deden de portefeuilles het minder goed.

5 In tegenstelling tot hun benchmarks zijn onze portefeuilles minder blootgesteld aan Amerikaanse aandelen. Dit is een langetermijnstrategie gedreven door waardering. Naar onze mening is de Amerikaanse aandelenmarkt te duur in vergelijking met andere aandelenmarkten en we zijn bereid om geduldig te zijn. De portefeuilles profiteerden in 2016 weinig van de stijgende grondstoffensector en financiële sector. De grootste aandelenpositie van 2016 in onze portefeuille is weinig blootgesteld aan de financiële en aan de grondstoffensector. Het vierde kwartaal presteerde dit fonds dan ook ondermaats met als gevolg een verlies van bijna 5% ten opzichte van de benchmark. Onze kernpositie voor opkomende markten presteerde ook minder goed dan de benchmark. Het fonds wordt beheerd vanuit een groeigericht beleid en verkiest bedrijven in de technologische- en consumentensectoren. Deze stijl viel uit de gratie van beleggers, met grondstoffenaandelen in landen als Brazilië en Rusland als drijvende kracht voor beleggersrendementen was dan misschien een moeilijk jaar voor het fonds, maar de drie voorgaande jaren deed het fonds het telkens beduidend beter dan de benchmark. We zijn nog steeds overtuigd van de kwaliteiten van dit fonds en blijven in 2017 dan ook geïnvesteerd. Sleutelposities van de portefeuilles in 2016 waren obligaties van opkomende markten en high yield obligaties. Risicovollere vastrentende beleggingscategorieën deden het goed in 2016 en dit gecombineerd met een goede fondsenselectie leverde mooie rendementen op voor beleggers. Één obligatiefonds steeg met 13,1% in 2016 en presteerde hiermee beter dan 85% van de andere high yield obligatiefondsen in zijn Morningstar categorie. Ook een tweede fonds deed het uitstekend met een rendement van 9,4% en versloeg hiermee 94% van de andere fondsen in zijn Morningstar categorie. *Obligaties: welk effect heeft stijgende rente op waarde Een stijgende obligatierente brengt automatisch een daling van de koers van bestaande obligaties met zich mee. Dit blijft niet zonder gevolgen voor obligaties die u reeds in uw portefeuille hebt. Als de rente stijgt, passen nieuwe obligaties zich immers aan de marktomstandigheden aan en bieden gullere coupons dan obligaties die eerder zijn uitgegeven toen de rente veel minder hoog was. Voor obligaties die reeds uitgegeven waren, kunnen de coupons nu eenmaal niet worden opgetrokken. Om beleggers te overtuigen de reeds bestaande obligaties toch nog te kopen, moet de prijs naar beneden. Houders van obligaties wachten soms een verdere daling niet af en verkopen zoals in de tweede jaarhelft van 2016.

6 De fondsennamen werden verwijderd uit deze kwartaalbeschrijving. Deze informatie is wel beschikbaar voor de klanten van het MeDirect vermogensbeheer. Prestaties MeDirect Portefeuilles vierde kwartaal 2016 In het vierde kwartaal leverde het MeDirect Online Vermogensbeheer een rendement op tussen de -1,01% voor het Defensief profiel en 3,15% voor het Dynamisch profiel. De politiek had een belangrijke impact op het beleggerssentiment in het vierde kwartaal. De obligatiemarkten kregen de meeste klappen door stijgende rendementen in de ontwikkelde markten. Tegenover een zwakkere obligatiemarkt stond dan weer een sterkere aandelenmarkt. Een serie positieve economische berichten leidde tot een late eindejaarsrally waar vooral de Groei portefeuille en de Dynamische portefeuille van profiteerden. Startdatum Einddatum 1-okt dec-16 Defensief -1,01% Behoudend -0,49% Evenwichtig 1,23% Groei 2,20% Dynamisch 3,15% Bovenstaande rendementen zijn brutorendementen (exclusief beheersvergoeding en mogelijke taksen) van 1/10/ /12/2016). De Defensieve Portefeuille Vermogensallocatie Portefeuilledatum: 31/12/2016 % Aandelen 11,03 Obligaties 68,45 Cash 17,10 Andere 3,42 Totaal 100,0 Over de laatse 3 maanden, tot eind december 2016, bedroeg het rendement van de Defensieve Portefeuille -1,01%. Hiermee zit de portefeuillie net 0,14% lager dan de benchmark. De politiek had een belangrijke impact op het beleggerssentiment in het vierde kwartaal. De verkiezing van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten zorgde voor belangrijke verschuivingen in de markten. Tegelijkertijd bleef de vrees voor het uiteenvallen van Europa met de markten die piekerden over: de gevolgen van een harde Brexit, een groeiend nationalisme tijdens de Oostenrijkse verkiezingen en een groeiende onzekerheid als gevolg van het Italiaans referendum over een grondwettelijke hervorming. De obligatiemarkten kregen de meeste klappen door stijgende rendementen in de ontwikkelde markten. De reactietijd van de beleggers was opmerkelijk met snel stijgende inflatieverwachtingen die een stijging van de rentevoeten in de VS en de aankondiging van een minder soepel monetair beleid in de Eurozone ondersteunen. Dit leidde tot een uitverkoop op de obligatiemarkt, met een verlies van -2,4% voor de Euro aggregate bond index tijdens de laatste 3 maanden van Tegenover een zwakkere obligatiemarkt stond een sterkere aandelenmarkt. Een serie positieve economische berichten leidde tot een late eindejaarsrally en trok sommige belangrijke markten terug in het positief. Europese aandelen, zoals gemeten door MSCI Europe, kenden een toename van 6,1%,

7 De fondsennamen werden verwijderd uit deze kwartaalbeschrijving. Deze informatie is wel beschikbaar voor de klanten van het MeDirect vermogensbeheer. terwijl wereldwijde aandelen 7,8% stegen. De sterkte van overzeese aandelen werd deels gedreven door een zwakke Euro. Uitgedrukt in Amerikaanse dollar steeg de wereldwijde aandelenindex met 1%. Cyclische en financiële aandelen kenden de sterkste toename, met een stijging van 9% in de olieprijs en een sterke heropleving van de Europese banken. Twee elementen die aanzetten tot sectorrotatie. Wat fondsenprestaties betreft was er een kleine terugval voor 2 fondsen die een kernpositie hebben in de portefeuille, -1,69% en -2,10%, maar de fondsen deden het wel beter dan hun benchmark (Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index) welke een terugval kende van -2,42%. Het wereldwijde obligatiefonds in de portefeuille (-0,75%) klopte de benchmark met 0,23% en de beslissing om een groot deel in cash aan te houden bleek eveneens gunstig. De mindere prestatie kwam door een wereldwijd bedrijfsobligatiefonds (waarbij de wisselkoers werd ingedekt tegenover de euro) te verkiezen boven een standaard Europees bedrijfsobligatiefonds. Het verschil in rendement was ongeveer 1,5% het voobije kwartaal doordat Amerikaanse bedrijfsschulden meer verkocht werden dan Europese. Het fonds dat handelt in opkomende markten noteerde de minste prestatie tijdens het vierde kwartaal, met een terugval van -4,6%. De Behoudende Portefeuille Vermogensallocatie Portefeuilledatum: 31/12/2016 % Aandelen 28,31 Obligaties 55,60 Cash 13,54 Andere 2,56 Totaal 100,0 Over de laatse 3 maanden, tot eind december 2016, bedroeg het rendement van de Behoudende Portefeuille -0,49%. Hiermee zit de portefeuillie 1,22% lager dan de benchmark. De politiek had een belangrijke impact op het beleggerssentiment in het vierde kwartaal. De verkiezing van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten zorgde voor belangrijke verschuivingen in de markten. Tegelijkertijd bleef de vrees voor het uiteenvallen van Europa met de markten die piekerden over: de gevolgen van een harde Brexit, een groeiend nationalisme tijdens de Oostenrijkse verkiezingen en een groeiende onzekerheid als gevolg van het Italiaans referendum over een grondwettelijke hervorming. De obligatiemarkten kregen de meeste klappen door stijgende rendementen in de ontwikkelde markten. De reactietijd van de beleggers was opmerkelijk met snel stijgende inflatieverwachtingen die een stijging van de rentevoeten in de VS en de aankondiging van een minder soepel monetair beleid in de Eurozone ondersteunen. Dit leidde tot een uitverkoop op de obligatiemarkt, met een verlies van -2,4% voor de Euro aggregate bond index tijdens de laatste 3 maanden van Tegenover een zwakkere obligatiemarkt stond een sterkere aandelenmarkt. Een serie positieve economische berichten leidde tot een late eindejaarsrally en trok sommige belangrijke markten terug in het positief. Europese aandelen, zoals gemeten door MSCI Europe, kenden een toename van 6,1%, terwijl wereldwijde aandelen 7,8% stegen. De sterkte van overzeese aandelen werd deels gedreven door een zwakke Euro. Uitgedrukt in Amerikaanse dollar steeg de wereldwijde aandelenindex met 1%. Cyclische en financiële aandelen kenden de sterkste toename, met een stijging van

8 De fondsennamen werden verwijderd uit deze kwartaalbeschrijving. Deze informatie is wel beschikbaar voor de klanten van het MeDirect vermogensbeheer. 9% in de olieprijs en een sterke heropleving van de Europese banken. Twee elementen die aanzetten tot sectorrotatie. Wat fondsenprestaties betreft was er een kleine terugval voor 2 fondsen die een kernpositie hebben in de portefeuille, -1,69% en -2,10%, maar de fondsen deden het wel beter dan hun benchmark (Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index) welke een terugval kende van -2,42%. Het wereldwijde obligatiefonds in de portefeuille (-0,75%) klopte de benchmark met 0,23% en de beslissing om een groot deel in cash aan te houden bleek eveneens gunstig. De beslissing om een wereldwijd bedrijfsobligatiefonds (waarbij de wisselkoers werd ingedekt tegenover de euro) te kiezen boven een standaard Europees bedrijfsobligatiefonds had een negatieve impact op het rendement. Het verschil in rendement was ongeveer 1,5% het voobije kwartaal doordat Amerikaanse bedrijfsschulden meer verkocht werden dan Europese. Wat aandelen betreft, 2 fondsen in de portefeuille zijn in mindere mate blootgesteld aan de financiële sector en de energiesector. Deze sectoren waren echter belangrijke drijfveren voor rendement in het vierde kwartaal. De mindere prestatie lag vooral aan de volgende twee domeinen: bedrijfsobligaties met een goede kredietrating (dwz. investment grade) en defensieve aandelenfondsen. Het fonds dat handelt in opkomende markten noteerde de minste prestatie tijdens het vierde kwartaal met een terugval van -4,6%. De Evenwichtige Portefeuille Vermogensallocatie Portefeuilledatum: 31/12/2016 % Aandelen 44,27 Obligaties 41,19 Cash 12,49 Andere 2,05 Totaal 100,0 Over de laatse 3 maanden, tot eind december 2016, bedroeg het rendement van de Evenwichtige Portefeuille 1,23%. Hiermee zit de portefeuillie 1,06% lager dan de benchmark De politiek had een belangrijke impact op het beleggerssentiment in het vierde kwartaal. De verkiezing van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten zorgde voor belangrijke verschuivingen in de markten. Tegelijkertijd bleef de vrees voor het uiteenvallen van Europa met de markten die piekerden over: de gevolgen van een harde Brexit, een groeiend nationalisme tijdens de Oostenrijkse verkiezingen en een groeiende onzekerheid als gevolg van het Italiaans referendum over een grondwettelijke hervorming. De obligatiemarkten kregen de meeste klappen door stijgende rendementen in de ontwikkelde markten. De reactietijd van de beleggers was opmerkelijk met snel stijgende inflatieverwachtingen die een stijging van de rentevoeten in de VS en de aankondiging van een minder soepel monetair beleid in de Eurozone ondersteunen. Dit leidde tot een uitverkoop op de obligatiemarkt, met een verlies van -2,4% voor de Euro aggregate bond index tijdens de laatste 3 maanden van Tegenover een zwakkere obligatiemarkt stond een sterkere aandelenmarkt. Een serie positieve economische berichten leidde tot een late eindejaarsrally en trok sommige belangrijke markten terug in het positief. Europese aandelen, zoals gemeten door MSCI Europe, kenden een toename van 6,1%,

9 De fondsennamen werden verwijderd uit deze kwartaalbeschrijving. Deze informatie is wel beschikbaar voor de klanten van het MeDirect vermogensbeheer. terwijl wereldwijde aandelen 7,8% stegen. De sterkte van overzeese aandelen werd deels gedreven door een zwakke Euro. Uitgedrukt in Amerikaanse dollar steeg de wereldwijde aandelenindex met 1%. Cyclische en financiële aandelen kenden de sterkste toename, met een stijging van 9% in de olieprijs en een sterke heropleving van de Europese banken. Twee elementen die aanzetten tot sectorrotatie. Wat fondsenprestaties betreft moest één fonds in de portefeuille (-2,10%) wat terrein prijsgeven, maar presteerde wel beter dan zijn benchmark (Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index) welke een terugval kende van -2,42%. Het wereldwijde obligatiefonds in de portefeuille (-0,75%) klopte de benchmark met 0,23% en de beslissing om een groot deel in cash aan te houden bleek eveneens gunstig. De mindere prestatie lag vooral binnen de volgende twee domeinen: bedrijfsobligaties met een goede kredietrating (dwz. investment grade) en defensieve aandelenfondsen. De beslissing om een wereldwijd bedrijfsobligatiefonds (waarbij de wisselkoers werd ingedekt tegenover de euro) te kiezen boven een standaard Europees bedrijfsobligatiefonds had een negatieve impact op het rendement. Het verschil in rendement was ongeveer 1,5% het voobije kwartaal doordat Amerikaanse bedrijfsschulden meer verkocht werden dan Europese. Wat aandelen betreft, 2 fondsen in de portefeuille zijn in mindere mate blootgesteld aan de financiële sector en de energiesector. Deze sectoren waren echter belangrijke drijfveren voor rendement in het vierde kwartaal. Het fonds dat handelt in opkomende markten noteerde de minste prestatie tijdens het vierde kwartaal met een terugval van -4,6%. De Groei Portefeuille Vermogensallocatie Portefeuilledatum: 31/12/2016 % Aandelen 61,82 Obligaties 28,37 Cash 8,20 Andere 1,61 Totaal 100,0 Over de laatse 3 maanden, tot eind december 2016, bedroeg het rendement van de Groei Portefeuille 2,2%. Hiermee zit de portefeuillie 1,86% lager dan de benchmark. Brexit, een groeiend nationalisme tijdens de Oostenrijkse verkiezingen en een groeiende onzekerheid als gevolg van het Italiaans referendum over een grondwettelijke hervorming. De politiek had een belangrijke impact op het beleggerssentiment in het vierde kwartaal. De verkiezing van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten zorgde voor belangrijke verschuivingen in de markten. Tegelijkertijd bleef de vrees voor het uiteenvallen van Europa met de markten die piekerden over: de gevolgen van een harde De obligatiemarkten kregen de meeste klappen door stijgende rendementen in de ontwikkelde markten. De reactietijd van de beleggers was opmerkelijk met snel stijgende inflatieverwachtingen die een stijging van de rentevoeten in de VS en de aankondiging van een minder soepel monetair beleid in de Eurozone ondersteunen. Dit leidde tot een uitverkoop op de obligatiemarkt, met een verlies van -2,4% voor de Euro

10 De fondsennamen werden verwijderd uit deze kwartaalbeschrijving. Deze informatie is wel beschikbaar voor de klanten van het MeDirect vermogensbeheer. aggregate bond index tijdens de laatste 3 maanden van Tegenover een zwakkere obligatiemarkt stond een sterkere aandelenmarkt. Een serie positieve economische berichten leidde tot een late eindejaarsrally en trok sommige belangrijke markten terug in het positief. Europese aandelen, zoals gemeten door MSCI Europe, kenden een toename van 6,1%, terwijl wereldwijde aandelen 7,8% stegen. De sterkte van overzeese aandelen werd deels gedreven door een zwakke Euro. Uitgedrukt in Amerikaanse dollar steeg de wereldwijde aandelenindex met 1%. Cyclische en financiële aandelen kenden de sterkste toename, met een stijging van 9% in de olieprijs en een sterke heropleving van de Europese banken. Twee elementen die aanzetten tot sectorrotatie. Wat fondsenprestaties betreft moest één fonds (-2,10%) wat terrein prijsgeven, maar presteerde wel beter dan zijn benchmark (Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index) welke een terugval kende van -2,42%. De mindere prestatie kwam van defensieve aandelenfondsen. 2 fondsen in de portefeuille zijn in mindere mate blootgesteld aan de financiële sector en de energiesector. Deze sectoren waren echter belangrijke drijfveren voor rendement in het vierde kwartaal. In tegenstelling tot hun benchmarks zijn onze portefeuilles minder blootgesteld aan Amerikaanse aandelen. Dit is een langetermijnstrategie gedreven door waardering. Naar onze mening is de Amerikaanse aandelenmarkt te duur in vergelijking met andere aandelenmarkten en we zijn bereid om geduldig te zijn. Het voorbije kwartaal had deze lage blootstelling een negatieve impact op het rendement. Dit werd deels gecompenseerd door de sterke prestaties van een fonds welke het bijna 4% beter deed dan de S&P 500. De portefeuille is ook meer blootgesteld aan Aziatische en opkomende markten dan de benchmark, wat het voorbije kwartaal eveneens negatief bleek te zijn voor het rendement. Het wereldwijde obligatiefonds in de portefeuille (-0,75%) klopte de benchmark met 0,23% en de beslissing om een groot deel in cash aan te houden bleek eveneens gunstig. Het fonds dat handelt in opkomende markten noteerde de minste prestatie tijdens het vierde kwartaal, met een terugval van -4,6%. De Dynamische Portefeuille Vermogensallocatie Portefeuilledatum: 31/12/2016 % Aandelen 78,55 Obligaties 14,84 Cash 5,24 Andere 1,37 Totaal 100,0 Over de laatse 3 maanden, tot eind december 2016, bedroeg het rendement van de Dynamische Portefeuille 3,15%. Hiermee zit de portefeuillie 2,35% lager dan de benchmark. De politiek had een belangrijke impact op het beleggerssentiment in het vierde kwartaal. De verkiezing van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten zorgde voor belangrijke verschuivingen in de markten. Tegelijkertijd bleef de vrees voor het uiteenvallen van Europa met de markten die piekerden over: de gevolgen van een harde Brexit, een groeiend nationalisme tijdens de Oostenrijkse verkiezingen en een groeiende onzekerheid als gevolg van het Italiaans referendum over een grondwettelijke hervorming. De obligatiemarkten kregen de meeste klappen door stijgende

11 De fondsennamen werden verwijderd uit deze kwartaalbeschrijving. Deze informatie is wel beschikbaar voor de klanten van het MeDirect vermogensbeheer. rendementen in de ontwikkelde markten. De reactietijd van de beleggers was opmerkelijk met snel stijgende inflatieverwachtingen die een stijging van de rentevoeten in de VS en de aankondiging van een minder soepel monetair beleid in de Eurozone ondersteunen. Dit leidde tot een uitverkoop op de obligatiemarkt, met een verlies van -2,4% voor de Euro aggregate bond index tijdens de laatste 3 maanden van Tegenover een zwakkere obligatiemarkt stond een sterkere aandelenmarkt. Een serie positieve economische berichten leidde tot een late eindejaarsrally en trok sommige belangrijke markten terug in het positief. Europese aandelen, zoals gemeten door MSCI Europe, kenden een toename van 6,1%, terwijl wereldwijde aandelen 7,8% stegen. De sterkte van overzeese aandelen werd deels gedreven door een zwakke Euro. Uitgedrukt in Amerikaanse dollar steeg de wereldwijde aandelenindex met 1%. Cyclische en financiële aandelen kenden de sterkste toename, met een stijging van 9% in de olieprijs en een sterke heropleving van de Europese banken. Twee elementen die aanzetten tot sectorrotatie. Wat fondsenprestaties betreft moest één fonds (-2,10%) wat terrein prijsgeven, maar presteerde wel beter dan zijn benchmark (Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond index) welke een terugval kende van -2,42%. Het wereldwijde obligatiefonds in de portefeuille (-0,75%) klopte de benchmark met 0,23% en de beslissing om een groot deel in cash aan te houden bleek eveneens gunstig. De mindere prestatie kwam van defensieve aandelenfondsen. 2 fondsen uit deze categorie zijn in mindere mate blootgesteld aan de financiële sector en de energiesector. Deze sectoren waren echter belangrijke drijfveren voor rendement in het vierde kwartaal. In tegenstelling tot hun benchmarks zijn onze portefeuilles minder blootgesteld aan Amerikaanse aandelen. Dit is een langetermijnstrategie gedreven door waardering. Naar onze mening is de Amerikaanse aandelenmarkt te duur in vergelijking met andere aandelenmarkten en we zijn bereid om geduldig te zijn. Het voorbije kwartaal had deze lage blootstelling een negatieve impact op het rendement. Dit werd deels gecompenseerd door de sterke prestaties van een fonds welke het bijna 4% beter deed dan de S&P 500. De portefeuille is ook meer blootgesteld aan Aziatische en opkomende markten dan de benchmark, wat het voorbije kwartaal eveneens negatief bleek te zijn voor het rendement. Het fonds dat handelt in opkomende markten noteerde de minste prestatie tijdens het vierde kwartaal, met een terugval van -4,6. De rendementen in dit rapport zijn brutorendementen (exclusief beheersvergoeding en mogelijke taksen). MeDirect rekent geen instap- uitstap- of transactiekosten aan. Beheerskosten, administratiekosten en andere kosten die van de activa van het fonds worden afgehouden, worden meegerekend, maar zijn reeds opgenomen in de NIW (netto inventariswaarde). Deze kosten worden door de fondsbeheerders van de onderliggende fondsen berekend en door Morningstar aan MeDirect geleverd. Fondsen of ICB s zijn collectieve beleggingen die afhankelijk zijn van de beleggingsdoelstelling van de ICB. Een ICB kan investeren in aandelen, vastrentende producten of vastgoed, of in een combinatie van deze categorieën (bron: Morningstar.be). De waarde van deze ICB s kan schommelen en het kapitaal is niet gegarandeerd. U moet de KIID en het prospectus doorlezen; deze zijn te vinden op medirectbank.be/nl-be/beleggingsfondsen/zoeken. Beleggen in financiële markten en effecten brengt risico s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige prestaties. Er kunnen beleggingsverliezen voorkomen en beleggers kunnen een deel van hun beleggingen in het fonds verliezen. De afdeling van Morningstar die de vermogensallocatie, de vragenlijst betreffende risicotolerantie en de fondsenselectie levert voor MeDirect Vermogensbeheer, is Morningstar Investment Management Europe. De volgende roerende voorheffingen zijn van toepassing op inkomsten die ontvangen zijn uit fondsbeleggingen: 30% roerende voorheffing op dividenduitbetalingen en 30% roerende voorheffing op kapitaalwinsten uit de verkoop van deelbewijzen in fondsen die meer dan 25% van de intrinsieke waarde in schuldbewijzen beleggen. Het rendement op dergelijke fondsen zal worden berekend op basis van (A) het verschil tussen (i) de netto inventariswaarde van de deelbewijzen op de datum van verkoop en (ii) de netto inventariswaarde van de deelbewijzen op de datum van aankoop, vermenigvuldigd met (B) het percentage van de activa van dat fonds dat belegd is in schuldbewijzen ( activatest ).

12 Rendement over één, drie, vijf en tien jaar De MeDirect Vermogensbeheerportefeuilles zijn samengesteld met het oog op rendementen op de middellange tot lange termijn (minstens 5 jaar maar eerder 10 jaar of meer). Door de portefeuilles op lange termijn te houden, vervagen korte termijn prijsschommelingen. Hieronder vindt u de rendementen van onze vijf portefeuilles (defensief tot dynamisch). 1 jaar 3 jaar 5 jaar 10 jaar Startdatum 1-jan-16 1-jan-14 1-jan-12 1-jan-07 Einddatum 31-dec dec dec dec-16 Defensief Benchmark defensief 3,06% 3,70% 5,06% 5,58% 5,99% 5,48% 4,87% 4,64% Behoudend Benchmark behoudend 3,52% 5,03% 6,42% 7,22% 7,37% 7,17% 4,81% 5,15% MeDirect portefeuilleprestaties Evenwichtig Benchmark Evenwichtig Groei Benchmark groei Dynamisch Benchmark dynamisch 5,18% 6,45% 5,00% 7,06% 5,12% 7,95% 7,76% 8,80% 8,32% 9,46% 8,59% 10,21% 9,29% 8,97% 10,29% 10,38% 10,99% 11,67% 5,80% 5,61% 5,97% 5,47% 5,88% 5,45% De getoonde prestatie is het geannualiseerde (rendement per jaar) en gesimuleerde brutorendement. De portefeuilles van MeDirect werden op 31 maart 2014 samengesteld. De getoonde prestaties vóór deze datum zijn gebaseerd op historische data waarmee een backtest werd uitgevoerd. De data wordt berekend op basis van het gewogen gemiddelde van de huidige fondsen in de portefeuille (vanaf 31 maart 2014) en gaan terug tot één, drie, vijf en tien jaar. Voor de fondsen met een kortere geschiedenis is een index gebruikt. De fondswegingen werden ieder kwartaal geherbalanceerd om in lijn te blijven met hun doelstellingen. Gedurende de backtest blijft de vermogensallocatie onveranderd. De rendementen zijn exclusief MeDirect beheerskosten en mogelijke taksen, maar nemen wel de onderliggende beheerkosten van de fondsbeheerders in rekening. De prestaties worden uitsluitend voor illustratieve doeleinden gebruikt en moeten niet worden gezien als feitelijke portefeuilleresultaten. In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicatie voor toekomstige prestaties. Voor de samenstelling van elke benchmark kunt u terecht op portfolio-builder/benchmark-portefeuilles Benchmark In het vorige kwartaalrapport werd voor elke portefeuille nog een vergoeding ingerekend voor de benchmarks. Deze vergoeding stond gelijk aan het aan het gewogen gemiddelde van de lopende kosten, geheven door de onderliggende fondsen binnen een portefeuille. Dit voor een correcte vergelijking van de rendementen van de portefeuilles ten opzichte van hun benchmark. Specifieke regelgeving noodzaakt ons echter om voortaan de benchmarks te tonen zonder deze vergoeding. U houdt hiermee best rekening wanneer u de rendementen van de portefeuilles vergelijkt met de benchmark.

13 24/7 online inzage in de evolutie van uw portefeuille U hoeft natuurlijk niet te wachten op het driemaandelijks digitaal rapport. Via ons online platform heeft u altijd inzage in de meest recente details van uw portefeuille, op het moment dat het u uitkomt. 24 uur per dag, 7 dagen per week. U vindt er uitgebreide informatie zoals de samenstelling en het totaalrendement van uw portefeuille, maar ook de rendementen en details van elk fonds.

14 CONTACTEER ONS Heeft u vragen of wenst u graag wat meer uitleg over het MeDirect online vermogensbeheer? U kunt ons bereiken via van maandag tot vrijdag 09u00 20u00 en op zaterdag van 09u00 14u00 of via info@medirectbank.be medirectbank.be

Kwartaalrapport Vermogensbeheer All content 2017 MeDirect Meer info op Juli - september 2017

Kwartaalrapport Vermogensbeheer All content 2017 MeDirect Meer info op  Juli - september 2017 www.medirectbank.be Kwartaalrapport Vermogensbeheer Juli - september 2017 All content 2017 MeDirect Meer info op www.medirectbank.be MeDirect-beheer viert haar derde verjaardag met sterke resultaten Het

Nadere informatie

Kwartaalrapport Vermogensbeheer All content 2016 MeDirect Meer info op Januari - Maart 2016

Kwartaalrapport Vermogensbeheer All content 2016 MeDirect Meer info op  Januari - Maart 2016 www.medirectbank.be Kwartaalrapport Vermogensbeheer Januari - Maart 2016 All content 2016 MeDirect Meer info op www.medirectbank.be MeDirect beheer doet het beter dan de brede markten in een volatiel 1

Nadere informatie

Kwartaalrapport Vermogensbeheer All content 2016 MeDirect Meer info op Oktober - December 2015

Kwartaalrapport Vermogensbeheer All content 2016 MeDirect Meer info op  Oktober - December 2015 www.medirectbank.be Kwartaalrapport Vermogensbeheer Oktober - December 2015 All content 2016 MeDirect Meer info op www.medirectbank.be MeDirect beheer levert opnieuw solide rendementen in 2015 In 2015

Nadere informatie

MeDirect. kwartaalrapport. januari - maart All content 2019 MeDirect Meer info op

MeDirect. kwartaalrapport. januari - maart All content 2019 MeDirect Meer info op MeDirect kwartaalrapport januari - maart 2019 All content 2019 MeDirect Meer info op www.medirect.be Een uitstekend eerste kwartaal na woelig einde van 2018 Philippe Delva CEO MeDirect stijging van 4,1%.

Nadere informatie

Kwartaalrapport Vermogensbeheer

Kwartaalrapport Vermogensbeheer Kwartaalrapport Vermogensbeheer Januari - Maart 2015 medirectbank.be Portefeuilles van MeDirect blijven sterk presteren Xavier De Pauw CEO MeDirect Welkom bij ons kwartaalverslag voor de periode januari

Nadere informatie

Kwartaalrapport Vermogensbeheer

Kwartaalrapport Vermogensbeheer Kwartaalrapport Vermogensbeheer April - Juni 2015 medirectbank.be Portefeuilles van MeDirect houden goed stand tijdens woelig kwartaal Xavier De Pauw CEO MeDirect Na een sterk eerste kwartaal van 2015,

Nadere informatie

Online. vermogensbeheer. voor iedereen. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn

Online. vermogensbeheer. voor iedereen. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn Online vermogensbeheer voor iedereen Want beleggen kan ook eenvoudig zijn MeDirect maakt kwalitatief vermogensbeheer toegankelijk vanaf slechts 10.000 initiële inleg, tegen lage kosten en 24/7 online te

Nadere informatie

MeDirect. vermogensbeheer. U leunt achterover terwijl onze beleggingsexperts het werk doen voor u. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn

MeDirect. vermogensbeheer. U leunt achterover terwijl onze beleggingsexperts het werk doen voor u. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn MeDirect vermogensbeheer U leunt achterover terwijl onze beleggingsexperts het werk doen voor u Want beleggen kan ook eenvoudig zijn MeDirect maakt kwalitatief vermogensbeheer toegankelijk vanaf slechts

Nadere informatie

MeDirect. vermogensbeheer. U leunt achterover terwijl onze beleggingsexperts het werk doen voor u. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn

MeDirect. vermogensbeheer. U leunt achterover terwijl onze beleggingsexperts het werk doen voor u. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn MeDirect vermogensbeheer U leunt achterover terwijl onze beleggingsexperts het werk doen voor u Want beleggen kan ook eenvoudig zijn MeDirect maakt kwalitatief vermogensbeheer toegankelijk vanaf slechts

Nadere informatie

Online. vermogensbeheer. voor iedereen. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn

Online. vermogensbeheer. voor iedereen. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn Online vermogensbeheer voor iedereen Want beleggen kan ook eenvoudig zijn MeDirect maakt kwalitatief vermogensbeheer toegankelijk vanaf slechts 5.000 initiële inleg, tegen lage kosten en 24/7 online te

Nadere informatie

Online. vermogensbeheer. voor iedereen. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn

Online. vermogensbeheer. voor iedereen. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn Online vermogensbeheer voor iedereen Want beleggen kan ook eenvoudig zijn MeDirect maakt kwalitatief vermogensbeheer toegankelijk vanaf slechts 5.000 initiële inleg, tegen lage kosten en 24/7 online te

Nadere informatie

Online. vermogensbeheer. voor iedereen. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn

Online. vermogensbeheer. voor iedereen. Want beleggen kan ook eenvoudig zijn Online vermogensbeheer voor iedereen Want beleggen kan ook eenvoudig zijn MeDirect maakt kwalitatief vermogensbeheer toegankelijk vanaf slechts 5.000 initiële inleg, tegen lage kosten en 24/7 online te

Nadere informatie

Gespreid beleggen in topfondsen via kant-en-klare Modelportefeuilles (fondsenspaarplannen)

Gespreid beleggen in topfondsen via kant-en-klare Modelportefeuilles (fondsenspaarplannen) Gespreid beleggen in topfondsen via kant-en-klare Modelportefeuilles (fondsenspaarplannen) Xavier De Pauw MeDirect Bank Johan De Pauw MijnKapitaal.be MEDIRECT.BE, DÉ ONLINE FONDSENBANK MeDirect Bank is

Nadere informatie

MeDirect. kwartaalrapport. juli - september All content 2018 MeDirect Meer info op

MeDirect. kwartaalrapport. juli - september All content 2018 MeDirect Meer info op MeDirect kwartaalrapport juli - september 2018 All content 2018 MeDirect Meer info op www.medirect.be Al 5 jaar lang uw partner voor slimmer beleggen Philippe Delva CEO MeDirect In 2014 hebben we samen

Nadere informatie

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Capital Life Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Situatie op 31/10/2014 Capital Balanced Benchmark obligaties: EuroMTS Global Index Datum Performance (%) Sterren NIW Info oprichting 1 maand 3 maanden

Nadere informatie

MeDirect. kwartaalrapport. oktober - december All content 2019 MeDirect Meer info op

MeDirect. kwartaalrapport. oktober - december All content 2019 MeDirect Meer info op MeDirect kwartaalrapport oktober - december 2018 All content 2019 MeDirect Meer info op www.medirect.be Korte termijn volatiliteit - Lange termijn stabiliteit In het laatste MeDirect kwartaalrapport hebben

Nadere informatie

SLIM BELEGGEN ZONDER IN/UITSTAPKOSTEN

SLIM BELEGGEN ZONDER IN/UITSTAPKOSTEN SLIM BELEGGEN ZONDER IN/UITSTAPKOSTEN BIJ DÉ BELGISCHE FONDSENBANK. WANT SLIM INVESTEREN IS UW GELD GOED PARKEREN Xavier De Pauw CEO MeDirect Bank MEDIRECT, DE BELGISCHE FONDSENBANK 2 STERKE GROEI VOOR

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind maart 2017 is 112,6% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Nieuwegein, 28 september 2006 Agenda < Huidig Mandaat bij ING IM < Performance, Beleid en Vooruitzichten < Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 105,7% naar 110,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2016-1 april 2016 t/m 30 juni 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 98,1% naar 97,9%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE

BI CARMIGNAC PATRIMOINE BI CARMIGNAC PATRIMOINE Beleggingsdoelstelling Het compartiment belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A (acc) EUR (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd en heeft als

Nadere informatie

Vermogensbeheer voor iedereen. Xavier De Pauw, CEO

Vermogensbeheer voor iedereen. Xavier De Pauw, CEO Vermogensbeheer voor iedereen Xavier De Pauw, CEO MeDirect, één jaar actief en al een mooi resultaat Ondertussen hebben vele duizenden klanten hun weg gevonden naar MeDirect. Onze formule van een transparante

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds

Robeco Life Cycle Funds Robeco Life Cycle Funds KWARTAALBERICHT Q3 2018 Terugblik 2 Portefeuille en verwachtingen 3 In het kort... 4 Productkenmerken 4 Contact & Informatie 5 Terugblik In het begin van het derde kwartaal werden

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2016-1 oktober 2016 t/m 31 december 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 98,8% naar 105,7%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven Philips Pensioenfonds heeft de uitvoering van het Philips flex pensioen uitbesteed aan Hewitt Associates Outsourcing B.V. U kunt bij Hewitt Associates terecht met al uw pensioenvragen. De gegevens van

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg, Aegon Asset

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC

BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC Beleggingsdoelstelling Het interne beleggingsfonds belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A EUR acc (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd

Nadere informatie

Rendement versus risico:

Rendement versus risico: Rendement versus risico: Een belangrijke keuze! 1. Uw risicoprofiel is de hoeksteen van een goed beleggingsadvies Het gepersonaliseerd beleggingsadvies dat u van KBC krijgt is gebaseerd op uw risicoprofiel.

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/016 Het NN First Class Return Fund won in het tweede kwartaal van 016 3,6% De stemming werd vooral bepaald door de zoektocht naar

Nadere informatie

Beleggen in het Werknemers Pensioen

Beleggen in het Werknemers Pensioen Kwartaalbericht Beleggen in het Werknemers Pensioen Het Werknemers Pensioen van a.s.r. is een moderne DC-regeling. Het kent drie lifecycles: defensief, neutraal en offensief. Alle lifecycles van het Werknemers

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds VIERDE KWARTAAL In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/6

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds VIERDE KWARTAAL In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/6 KWARTAALVERSLAG VIERDE KWARTAAL 2018 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 31 december 2018 bedroeg 119,8%. Het rendement van 1 oktober tot en met 31 december 2018 bedroeg -3,8%. Het rendement van

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q4 2017

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q4 2017 2 I nleiding Robeco Life Cycle Funds Kwartaalbericht Q4 2017 3 Resultaten 4 Vooruitblik Kwartaalbericht Q4 2017 Inleiding In dit kwartaalbericht voor de Robeco Life Cycle fondsen vindt u de resultaten

Nadere informatie

Kwartaalverslag Tweede kwartaal 2019

Kwartaalverslag Tweede kwartaal 2019 Kwartaalverslag Q2-2019 Kwartaalverslag Tweede kwartaal 2019 1 In het kort De beleidsdekkingsgraad per 30 juni 2019 bedroeg 117,3%. Het rendement van 1 april tot en met 30 juni 2019 bedroeg 3,5%. Het pensioenvermogen

Nadere informatie

Kwartaalbericht 2e kwartaal 2009

Kwartaalbericht 2e kwartaal 2009 Kwartaalbericht 2e kwartaal 2009 Dekkingsgraad 100% Belegd vermogen 74,7 miljard Rendement tweede kwartaal 8,4% Herstelplan goedgekeurd In het tweede kwartaal heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn een rendement

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/016 Het NN First Class Return Fund behaalde dit kwartaal,9% De groei in opkomende markten werd breder gedragen Wereldwijde aandelen

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 31/1/015 Het NN First Class Return Fund won in het vierde kwartaal van 015 3,5% Het herstel van de wereldeconomie liet in het vierde

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2016-1 januari 2016 t/m 31 maart 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 106,3% naar 98,1%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/6 VIERDE KWARTAAL 2016

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/6 VIERDE KWARTAAL 2016 KWARTAALVERSLAG VIERDE KWARTAAL 2016 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 31 december 2016 bedroeg 108,0% Het rendement van 1 oktober tot en met 31 december 2016 bedroeg -2,8% Het rendement van 1

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht april 2018

Terugblik. Maandbericht april 2018 Maandbericht april 2018 Terugblik Aandelenbeurzen lopen in april groot deel van verlies in De keuzes die we voor u maakten in de portefeuilles - we zijn overwogen in aandelen en vastgoed ten koste van

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 DERDE KWARTAAL 2016

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 DERDE KWARTAAL 2016 KWARTAALVERSLAG DERDE KWARTAAL 2016 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 30 september 2016 bedroeg 107,9% Het rendement van 1 juli tot en met 30 september 2016 bedroeg 2,3% Het rendement van 1 januari

Nadere informatie

Rendement versus risico:

Rendement versus risico: Rendement versus risico: Een belangrijke keuze! 1. Uw risicoprofiel is de hoeksteen van een goed beleggingsadvies Het gepersonaliseerd beleggingsadvies dat u van KBC krijgt is gebaseerd op uw risicoprofiel.

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over het jaar 2016 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg Lex Solleveld 1

Presentatie beleggingsresultaten over het jaar 2016 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg Lex Solleveld 1 Presentatie beleggingsresultaten over het jaar 2016 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg Lex Solleveld 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

Het leven is aan de vroege vogels. KEYPRIVATE New Generation Portfolio Management

Het leven is aan de vroege vogels. KEYPRIVATE New Generation Portfolio Management Het leven is aan de vroege vogels KEYPRIVATE New Generation Portfolio Management Wat is vermogensbeheer? $ Roerend vermogen toevertrouwen aan een beheerder $ Beheerder neemt investeringsbeslissingen $

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

Robeco ONE KWARTAALBERICHT Q Portefeuilles Robeco ONE lager door daling aandelenbeurzen

Robeco ONE KWARTAALBERICHT Q Portefeuilles Robeco ONE lager door daling aandelenbeurzen KWARTAALBERICHT Q4 2018 Portefeuilles lager door daling aandelenbeurzen Aandelengewicht opgehoogd ten gunste van opkomende markten Wisselend beeld bij obligaties Kwartaalbericht Q4 2018 Inleiding Welkom

Nadere informatie

Go with the flow. 2 April 2015

Go with the flow. 2 April 2015 2 April 2015 Go with the flow De financiële markten hebben een bewogen 1 e kwartaal achter de rug. Met name Centrale Bank acties hebben grote geldstromen ( flows ) op gang gebracht die tot sterke marktbewegingen

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015 Levensloop Rendement Bouw Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd.

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds

Robeco Life Cycle Funds Robeco Life Cycle Funds KWARTAALBERICHT Q1 2019 Terugblik 2 Portefeuille en verwachtingen 3 In het kort... 4 Productkenmerken 4 Contact & Informatie 5 Terugblik De aandelenbeurzen schoten meteen vanaf

Nadere informatie

Levensloop Rendement Bouw

Levensloop Rendement Bouw Levensloop Rendement Bouw Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd.

Nadere informatie

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013).

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013). Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 30 september 2014 130,4%, een toename van 0,9%-punt ten opzichte van 30 juni 2014. Over de eerste negen maanden steeg de marktwaardedekkingsgraad

Nadere informatie

Jaarlijks gemiddeld Cumulatief vanaf 1970 2008 Q2 2008 Q1 2008 Q4 2007 Q3 2007 Q2 2007 Dekkingsgraad (kwartaalultimo) 143% 137% 148% 153% 153%

Jaarlijks gemiddeld Cumulatief vanaf 1970 2008 Q2 2008 Q1 2008 Q4 2007 Q3 2007 Q2 2007 Dekkingsgraad (kwartaalultimo) 143% 137% 148% 153% 153% Kwartaalbericht 2e kwartaal 2008 Dekkingsgraad op 143% Rendement 0,2% in tweede kwartaal Belegd vermogen 86,3 miljard Klein positief resultaat in moeilijke markt In het tweede kwartaal is een totaalrendement

Nadere informatie

Rapportage vierde kwartaal 2016

Rapportage vierde kwartaal 2016 Rapportage vierde kwartaal 2016 12 januari 2017 1. Rendement financiële markten Rendementen vierde kwartaal 2016 In tabel 1 zijn de rendementen van de beleggingscategorieën over het vierde kwartaal en

Nadere informatie

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN Banque de Luxembourg biedt u haar expertise aan op het gebied van vermogensbeheer. Door ons een

Nadere informatie

Essentiële beleggersinformatie

Essentiële beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld om u meer inzicht te geven

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds

Robeco Life Cycle Funds Robeco Life Cycle Funds KWARTAALBERICHT Q2 2019 Terugblik 2 Portefeuille en verwachtingen 3 In het kort... 4 Productkenmerken 4 Contact & Informatie 5 Terugblik In de eerste maand van het kwartaal bleef

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Marktwaardedekkingsgraad per 31 maart 2014: 128,6%, een toename van 3,3%-punt ten opzichte van 31 december 2013.

Marktwaardedekkingsgraad per 31 maart 2014: 128,6%, een toename van 3,3%-punt ten opzichte van 31 december 2013. Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 31 maart 2014: 128,6%, een toename van 3,3%-punt ten opzichte van 31 december 2013. Meer informatie vindt u op de website. Beleggingsrendement

Nadere informatie

Levensloop Rendement

Levensloop Rendement Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Een van de slechtste kwartalen in 50 jaar. Obligaties en vastgoed geven positief rendement

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Een van de slechtste kwartalen in 50 jaar. Obligaties en vastgoed geven positief rendement Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-135 2 juli 2002 9.30 uur Aandelen hard onderuit in tweede kwartaal De koersen van Nederlandse aandelen zijn hard onderuit gegaan in het tweede kwartaal

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

Marktwaardedekkingsgraad per 30 september ,8%, een toename van 1,3%-punt ten opzichte van 30 juni 2013.

Marktwaardedekkingsgraad per 30 september ,8%, een toename van 1,3%-punt ten opzichte van 30 juni 2013. Kwartaalbericht 2013 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 30 september 2013 122,8%, een toename van 1,3%-punt ten opzichte van 30 juni 2013. Meer informatie vindt u op de website. Beleggingsrendement

Nadere informatie

21 juni Wegwijs in Tak 23

21 juni Wegwijs in Tak 23 21 juni 2017 Wegwijs in Tak 23 Inhoud Vastrentende beleggingen en obligaties Wat zijn de alternatieven? Investeren in fondsen? Tak 23: de eenvoudige investering Tips om te slagen VASTRENTENDE BELEGGINGEN

Nadere informatie

Essentiële beleggersinformatie

Essentiële beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld om u meer inzicht te geven

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2017-1 april 2017 t/m 30 juni 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind juni 2017 is 115,7% en is gestegen ten opzichte van

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie

Essentiële Beleggersinformatie Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 EERSTE KWARTAAL 2019

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 EERSTE KWARTAAL 2019 KWARTAALVERSLAG EERSTE KWARTAAL 2019 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 31 maart 2019 bedroeg 118,7%. Het rendement van 1 januari tot en met 31 maart 2019 bedroeg 7,1%. Het pensioenvermogen per

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2017-1 juli 2017 t/m 30 september 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind september 2017 is 117,8% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Samenvatting: dalende euro en dalende rente Nominale dekkingsgraad gedaald van 117,4% naar 115,1%

Nadere informatie

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Heeft u vragen over dit beleggingsverslag of over de prepensioneringsregeling? Neemt u dan gerust contact op met onze Klantenservice. De contactgegevens

Nadere informatie

Kwartaalbericht 4e kwartaal 2008

Kwartaalbericht 4e kwartaal 2008 Kwartaalbericht 4e kwartaal 2008 Dekkingsgraad 92% Belegd vermogen daalt naar 71,5 miljard Geen indexering in 2009 In het vierde kwartaal heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn een verlies op beleggingen

Nadere informatie

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend Distributie en Kapitaliserend is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

Defensive Portfolio Beheervennootschap: CADELAM Fonds gedomicilieerd in België compartiment met onbeperkte looptijd van Van Lanschot Bevek nv

Defensive Portfolio Beheervennootschap: CADELAM Fonds gedomicilieerd in België compartiment met onbeperkte looptijd van Van Lanschot Bevek nv Defensive Portfolio Beheervennootschap: CADELAM Fonds gedomicilieerd in België compartiment met onbeperkte looptijd van Van Lanschot Bevek nv WIJZIGINGEN EN VOORUITZICHTEN De beheerder bouwde eind juli

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN Informatie voor werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2016 Als uw werknemer niet kiest voor een gegarandeerde uitkering wordt zijn premie belegd. Dit

Nadere informatie

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitalisatie is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 EERSTE KWARTAAL 2018

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 EERSTE KWARTAAL 2018 KWARTAALVERSLAG EERSTE KWARTAAL 2018 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 31 maart 2018 bedroeg 119,0%. Het rendement van 1 januari tot en met 31 maart 2018 bedroeg -0,6%. Het pensioenvermogen per

Nadere informatie

Robeco ONE. Kwartaalbericht Q was een mooi jaar voor Robeco ONE beleggers

Robeco ONE. Kwartaalbericht Q was een mooi jaar voor Robeco ONE beleggers Robeco ONE Kwartaalbericht Q4 2016 2016 was een mooi jaar voor Robeco ONE beleggers Kwartaalbericht Q4 2016 Inleiding Fondsmanagers Welkom bij het kwartaalbericht voor Robeco ONE. In dit kwartaalbericht

Nadere informatie

Primavera Force Talents 1

Primavera Force Talents 1 Primavera Force Talents - jaarverslag 31.12.2014-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2014 Primavera Force Talents 1 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van Primavera Force Talents 1... 2 3. Samenstelling

Nadere informatie

Asia Pacific Performance

Asia Pacific Performance Essentiële Beleggersinformatie 26 juni 2015 Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven

Nadere informatie

MeDirect. kwartaalrapport. april - juni All content 2019 MeDirect Meer info op

MeDirect. kwartaalrapport. april - juni All content 2019 MeDirect Meer info op MeDirect kwartaalrapport april - juni 2019 All content 2019 MeDirect Meer info op www.medirect.be Positieve resultaten tijdens tweede kwartaal 2019 Philippe Delva CEO MeDirect Ondanks enige volatiliteit

Nadere informatie

Sicav naar Luxemburgs recht

Sicav naar Luxemburgs recht Sicav naar Luxemburgs recht Best Choice Best Choice is een selectie van fondsen die spe ciaal werd samengesteld voor wie vandaag flexibel en verstandig wil beleggen. Best Choice werd opgericht onder de

Nadere informatie

Beleggingsrendement 3% over het vierde kwartaal van 2012 (14,4% over geheel 2012); waarde van de beleggingen gestegen naar miljoen.

Beleggingsrendement 3% over het vierde kwartaal van 2012 (14,4% over geheel 2012); waarde van de beleggingen gestegen naar miljoen. Kwartaalbericht 2012 Samenvatting DNB-dekkingsgraad 125,2% per 31 december 2012, toename van 3,6%-punt ten opzichte van 30 september 2012. Meer informatie over de dekkingsgraad vindt u op de website Beleggingsrendement

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE September was duidelijk een goede maand voor risicodragende activa : de correctie op de aandelenmarkten van eind april tot midden

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland

Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland Vermogensbeheerrapportage 4e kwartaal 2013 In het vierde kwartaal van 2013 steeg de dekkingsgraad 2,5%-punt van 99,8% naar 102,3%. Die stijging wordt grotendeels verklaard door Opname van de vordering

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 130 125 120 115 110 105 95 90 Rendement sinds 31/12/2014 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe (

Nadere informatie

B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g

B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g P H I L I P S P E N S I O E N F O N D S B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G 7 P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g I n f o r m a t i e o v e

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie

Essentiële Beleggersinformatie Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht mei 2018

Terugblik. Maandbericht mei 2018 Maandbericht mei 2018 Terugblik Crisis Italië had weinig vat op aandelen in mei, veilige havens floreren Ondanks de politieke onrust in Italië zijn alle modelportefeuilles met een positief rendement geëindigd

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 TWEEDE KWARTAAL 2018

KWARTAALVERSLAG. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 TWEEDE KWARTAAL 2018 KWARTAALVERSLAG TWEEDE KWARTAAL 2018 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 30 juni 2018 bedroeg 119,9%. Het rendement van 1 april tot en met 30 juni 2018 bedroeg 1,4%. Het pensioenvermogen per 30

Nadere informatie

VIVIUM DYNAMIC FUND FACT SHEET 30 september 2017

VIVIUM DYNAMIC FUND FACT SHEET 30 september 2017 FACT SHEET 30 september 2017 Beleggingsbeleid De beheerdoelstelling van dit compartiment stemt overeen met een hoog risiconiveau in vergelijking met de beurs- en obligatiemarkten. De activa van dit compartiment

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni 2016

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni 2016 Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2016-1 april 2016 t/m 30 juni 2016 De maandelijkse nominale dekkingsgraad ultimo juni is 101,7% en is gedaald ten opzichte van eind maart (101,8%);

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds

Robeco Life Cycle Funds Robeco Life Cycle Funds KWARTAALBERICHT Q4 2018 Terugblik 2 Portefeuille en verwachtingen 3 In het kort... 4 Productkenmerken 4 Contact & Informatie 5 Terugblik De recordstanden op de wereldwijde aandelenmarkten

Nadere informatie

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Hoofdpunten Rendement over eerste helft 2008 is 5,1%. De dekkingsgraad is medio 2008 uitgekomen op 132%. De kredietcrisis eist zijn tol. Vooral aandelen en onroerend

Nadere informatie

Persbericht. 2001 slechtste beursjaar sinds oliecrisis. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. 2001 slechtste beursjaar sinds oliecrisis. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-001 3 januari 2002 9.30 uur 2001 slechtste beursjaar sinds oliecrisis Het afgelopen jaar is het op een na slechtste beursjaar geweest in de naoorlogse

Nadere informatie