Verkeer en Waterstaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkeer en Waterstaat"

Transcriptie

1 Wat het NLR doet voor Verkeer en Waterstaat OPLOSSINGEN VOOR DUURZAME LUCHTVAART EN EEN DUURZAAM LEEFMILIEU Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium Veiligheid Capaciteit Milieu Mainport Schiphol Single European Sky Satellietnavigatie Aardobservatie

2 Duurzame luchtvaart Vliegen is een comfortabele, snelle en veilige manier van verplaatsen. Door de globalisering groeit de luchtvaart al enige decennia spectaculair. De komende tien jaar zal ook de Nederlandse luchtvaart met vier tot zes procent groeien. Het belang voor Nederland als logistieke mainport voor de Europese luchtvaart is groot. Schiphol is ook belangrijk voor het vestigingsklimaat van internationale bedrijven en bewoners. Dankzij de vele internationale verbindingen van Schiphol ligt De missie van Verkeer en Waterstaat is Nederland duurzaam beschermen tegen water en zorgen voor veilige verbindingen van internationale kwaliteit. Maar hoe zorg je ervoor dat Nederland bereikbaar is en blijft? Hoe zorg je voor veilige en milieuvriendelijke verbindingen, nu en later? Hoe versterk je de leefbaarheid in Nederland en garandeer je dat ook de generaties na ons kunnen opgroeien in een gezonde leefomgeving? Vragen waar het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zich mee bezighoudt, vragen waar ook het NLR zich mee bezighoudt. de wereld dicht bij Nederland. De toenemende drukte van het vliegverkeer moet wel in goede banen worden geleid, binnen maatschappelijk aanvaarde grenzen. Hierbij draait het om het bevorderen van duurzame luchtvaart, het verbeteren van de leefbaarheid op en rond de luchthavens en het beheersen en verminderen van veiligheidsrisico s. Het Ministerie van Verkeer en Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft zich verschillende doelen gesteld. Het NLR kan het Ministerie met name bij twee van haar opdrachten ondersteunen: duurzame luchtvaart en een duurzaam leefmilieu. Waterstaat spant zich daarom continu in om de luchtvaart duurzamer, veiliger en efficiënter te maken.

3 De ondersteuning van het NLR Deze thema s sluiten naadloos aan op de werkvelden en projecten van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. In de periode tot 2010 richt het NLR zich op: - verhogen van de veiligheid van het luchtverkeer; - reduceren van de milieubelasting van de luchtvaart; - vergroten van de capaciteit van de Nederlandse luchthavens en van het luchtruim; - vergroten van de concurrentiekracht van de Nederlandse luchtvaartsector; - ondersteunen van het Nederlandse overheidsbeleid bij participatie in nationale, Europese en mondiale luchtvaartprogramma s; - leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van Galileo, een onafhankelijk Europees satellietnavigatiesysteem. Duurzaam doorvliegen Nederland is één van de dichtstbevolkte landen ter wereld, met bovendien een hoog ontwikkeld milieubewustzijn. Rust en ruimte worden steeds schaarser. Bescherming van die waarden vergt inzicht, kennis en creativiteit. Door de noodzaak gedwongen loopt Nederland voorop in toegepast onderzoek, bijvoorbeeld naar de geluidsbelasting rond luchthavens. Het NLR ontwikkelde modellen om de geluidsbelasting precies te berekenen. En een registratiesysteem om na te gaan of iedereen zich wel aan de afspraken houdt. Ondertussen gaat het NLR door met het beproeven van technieken om vliegtuigen stiller te maken en om ze in een geluidsarme en efficiënte glijvlucht te laten landen. Nieuwe inzichten kortom, die negatieve effecten van het groeiend luchtverkeer duurzaam helpen terugdringen. Veiliger vliegen Iedere twaalf jaar verdubbelt het aantal vliegtuigen. Iedere tien jaar halveert daarentegen het aantal ongelukken in de luchtvaart. Zo veel meer drukte en toch zo veel meer veiligheid, dat gaat niet vanzelf. Het is het resultaat van grondig onderzoek, naar oorzaken van incidenten, naar bestaande en nieuwe risico s, naar opties voor verbetering. Dit vergt kennis van zaken in vliegtuigbouw, luchtvaartelektronica, verkeersbegeleiding en menselijk gedrag. Het NLR heeft de daarvoor benodigde kennis in huis en levert bruikbare onderzoeksresultaten. Het luchtruim beter benutten Het luchtverkeer groeit exponentieel. Het bruikbare luchtruim niet, zodat vliegroutes steeds zwaarder worden belast. Dat geldt ook voor luchthavens, die tegen de grenzen van een maatschappelijk aanvaardbare groei aanlopen. Hoe vergroot je de capaciteit van het luchtruim, binnen de afgesproken grenzen? Het NLR helpt, met slimme technische en organisatorische oplossingen. Zoals een betere planning en begeleiding van vluchten en nieuwe aanvliegroutes en landingsprocedures. Het luchtruim houdt niet op bij de landsgrenzen. Capaciteit vergroten betekent ook het collectief beheer van het Europese luchtruim. De Europese Unie streeft naar een gezamenlijk Europees luchtruim, een Single European Sky (SES). Het NLR werkt hier aan mee door de ontwikkeling en installatie van een nieuwe generatie ATM-systemen (ATM: Air Traffic Management).

4 Stiller landen geluids- en brandstofreductie Schiphol, Gateway to Europe. Nederland heeft er belang bij dat Schiphol zijn positie als een van de belangrijkste Europese luchthavens weet te behouden. Binnen de geldende milieueisen. Dat is mede mogelijk door stillere landingsprocedures. In glijvluchten bijvoorbeeld zitten vrijwel geen horizontale trajecten, waardoor er niet steeds gas hoeft te worden bijgegeven. Het motorvermogen blijft daardoor laag en vrijwel constant. Daardoor is er minder geluidshinder op de grond. Een ander voordeel van zo n glijvlucht is een besparing van 30 procent brandstof tijdens het landen. Ander NLR-onderzoek richt zich op het naderen van een luchthaven in een bocht, waardoor woonkernen ontweken en dus ontlast worden. Daarnaast zet het zijn kennis van vliegtuigtechnologie in om stillere en schonere motoren te ontwikkelen. Knelpunten oplossen capaciteitswinst Op veel luchthavens is nog capaciteitswinst te behalen, zonder dat er extra start- of landingsbanen nodig zijn. Zo ontwikkelt het NLR verschillende systemen om vliegverkeer op de grond efficiënter te kunnen afhandelen. Het doet ook onderzoek naar het beter op elkaar afstemmen van vracht- en passagiersstromen. Maar ook in de lucht werkt het NLR aan capaciteitsverhogende oplossingen. Zoals ASAS (Airborne Separation Assistance System), waarbij de vlieger medeverantwoordelijk is voor de onderlinge afstand tussen vliegtuigen. Informatie en communicactie zijn hierbij de cruciale factoren. Het gaat immers om positiebepaling van vliegtuigen. En om goede communicatie tussen vliegtuigen onderling en tussen de cockpit en de verkeerstoren. Dat veronderstelt zeer betrouwbare, nauwkeurige en onafhankelijke informatieoverdracht. Het Europese satelliet-navigatiesysteem Galileo kan hierin mede voorzien. Het NLR draagt er aan bij door onderzoek naar de betrouwbaarheid van de ontvangers van satellietgegevens.

5 Integrale aanpak veilig vliegen Een vliegtuig is een relatief veilig vervoersmiddel. Maar het kan en moet beter. Het NLR analyseert incidenten in de luchtvaart. Meestal is een incident het gevolg van een combinatie van technische mankementen en/of menselijke fouten. Het analyseren van incidenten is daarom zaak voor experts uit verschillende vakgebieden. Die werken bij het NLR-Air Transport Safety Institute (NLR-ATSI) en hebben daar alle faciliteiten binnen handbereik. Het NLR experimenteert ook met nieuwe apparatuur die mogelijke conflicten in de lucht of op een vliegveld nog eerder laat zien dan nu het geval is en suggesties levert om ze op te lossen. Ook in slechtzichtcondities moeten luchtverkeersleiders bijvoorbeeld in een oogopslag constateren of vliegtuigen te dicht bij elkaar dreigen te komen. We testen elke verbetering eerst uit in de NLR-simulatoren, waarbij camera s en sensoren precies registreren hoe verkeersleiders omgaan met zo n vernieuwing. Want alleen zo blijkt of het ook echt een verbetering is. Mens & technologie de menselijke factor Met het voortdurend toenemende vliegverkeer en de invoering van nieuwe technologie in de luchtvaart lijkt de mens steeds vaker de zwakste schakel te worden. Maar met de juiste gebruikersinterface en procedures is de mens juist het meest intelligente systeem in de luchtvaart, vooral in onverwachte en onvoorziene situaties. Het NLR heeft ruime ervaring om de rolverdeling tussen mens en technologie zo te kiezen dat de mens de taak krijgt toebedeeld waar hij sterk in is. En dat de technologie de mens daar ondersteunt waar die het meest op zijn plaats is. Het NLR heeft de faciliteiten om zowel ontwerpkeuzes als procedures in realistische simulators te toetsen met vliegers en luchtverkeersleiders. Het NLR is ook betrokken bij de ontwikkeling van onbemande vliegtuigen of Unmanned Air Vehicles (UAV s). Daarbij gaat het niet alleen om de ontwikkeling van het vliegtuig en het bijbehorende grondstation, maar ook om de vraag hoe je UAV s op veilige wijze kunt integreren in het civiele luchtruim. Duurzaam leefmilieu Nederland behoort met ruim 16 miljoen mensen op krap vierkante kilometer tot de dichtstbevolkte landen ter wereld. 16 miljoen mensen die willen wonen en werken. Mensen die recreëren, in en rondom schoon binnenwater bijvoorbeeld. Maar die zich ook veilig moeten voelen achter onze dijken en duinen. Nederland is kwetsbaar en waterbeheer is voor ons van levensbelang. Maar waterbeheer is ook grensoverschrijdend. Op wereldwijde schaal zijn monitoring- en waarschuwingssystemen in de lucht en in de ruimte nodig om tijdig de juiste maatregelen te kunnen nemen. Nederland kan daarin het voortouw nemen en het NLR kan daarbij ondersteunen.

6 Waterbeheer Geo-informatie Kustverdediging, de kwaliteit van het oppervlaktewater, drinkwatervoorziening, watervoorziening voor duurzame landbouw en veeteelt. Waterbeheer is complex en omvat veel facetten, die onderling sterk met elkaar samenhangen. Het is van belang om die samenhang te begrijpen en om een helder beeld te krijgen van de invloed van menselijke activiteiten op het maritieme milieu. Geoinformatie, afkomstig van satellieten en van bemande of onbemande vliegtuigen helpt daarbij. Zo kun je met geo-informatie de kwaliteit van de dijken inventariseren. Maar je kunt er ook de waterkwaliteit mee monitoren. Zo was het NLR betrokken bij een project om met behulp van lucht- en satelliefoto s de kwaliteit van het oppervlaktewater in de gaten te houden. Er werd in kaart gebracht waar waterplanten groeiden en zich verspreidden en waar blauwalgen dreigden te ontstaan. Kortom, geo-informatie biedt concrete handvatten om milieubeleid te formuleren en te monitoren, op nationaal en Europees niveau. Samenstelling, vormgeving en productie: NLR Multimedia Groep / Corporate Communicatie Fotografie: kaft: Marco Okhuizen pag 2: Digital Vision / ANP pag 3: Marco Okhuizen pag 4 t/m 6: NLR Het NLR: wat en voor wie? Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is hét centrale instituut in Nederland voor toegepast onderzoek op het gebied van lucht- en ruimtevaart; Bij het NLR werken zo n 700 hooggemotiveerde én hooggekwalificeerde medewerkers: 50% is academicus en 30 % hbo er; Deze medewerkers werken aan de grenzen van de technologie en maken gebruik van state of the art faciliteiten, zoals moderne verkeers- en vluchtsimulatoren, windtunnels en laboratoriumvliegtuigen; Het onderzoek heeft direct betrekking op maatschappelijke thema s als geluidsreductie, beperken van luchtvervuiling, verhogen van veiligheid en het vergroten van de capaciteit; Het onderzoek gebeurt in opdracht van overheid en industrie, in binnen - en buitenland. Daarmee levert het NLR een belangrijke bijdrage aan het innovatief en concurrerend vermogen van Nederland. Meer weten? Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium Anthony Fokkerweg CM Amsterdam Postbus BM Amsterdam Tel. : Fax : info@nlr.nl

Bezoek Omgevingsraad Schiphol

Bezoek Omgevingsraad Schiphol 24 sept 2015 Bezoek Omgevingsraad Schiphol NLR - Amsterdam 24 september 2015 Welkomstwoord directie Marja Eijkman Divisiemanager Aerospace Operations NLR - Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum 7 sept

Nadere informatie

Geluidsmanagement luchthavens

Geluidsmanagement luchthavens Voorstel oplossingen voor aanpassing van de beleving 20 februari 2017, Theo van Veen (NLR), Charlotte Lelieveld (WUR), Läslo Evers (KNMI) Voorstel aanpak Geluidsreductie Bij de bron Nabij de bron Bij de

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

Inzet Schiphol- Oostbaan

Inzet Schiphol- Oostbaan Veel gestelde vragen Banenstelsel Schiphol Inzet Schiphol- Oostbaan januari 2015 Versie 1.1 1. Algemeen Schiphol beschikt over vijf lange start- en landingsbanen en één kortere en is een knooppunt van

Nadere informatie

Smart Industries, Smart Connections Leo Esselman, Financieel directeur NLR, Kernteamlid cluster maakindustrie Amsterdam Economic Board Innovatie

Smart Industries, Smart Connections Leo Esselman, Financieel directeur NLR, Kernteamlid cluster maakindustrie Amsterdam Economic Board Innovatie Smart Industries, Smart Connections Leo Esselman, Financieel directeur NLR, Kernteamlid cluster maakindustrie Amsterdam Economic Board Innovatie Ontketend - 10 sept 2015 Innovatie Ontketend: Smart Industries,

Nadere informatie

Project Luchtruimherziening

Project Luchtruimherziening Project Luchtruimherziening Update over de voortgang voor OSCRO 30-10-2018 Opbouw presentatie 1. Het Nederlandse luchtruim 2. Uitgangspunten 3. Doelen en opgave van het project 4. Afbakening - requirements

Nadere informatie

Luchthavens in Nederland

Luchthavens in Nederland Fact Sheet Luchthavens in Nederland In deze fact sheet worden de belangrijkste feiten, cijfers en ontwikkelingen weergeven die over de Nederlandse luchthavens gaan. Alleen de luchthavens die aangesloten

Nadere informatie

Introductie nieuwe technologie, kansen met oog voor nieuwe risico s. Hans Huisman Smash-up Human Factors in Autonomous Shipping

Introductie nieuwe technologie, kansen met oog voor nieuwe risico s. Hans Huisman Smash-up Human Factors in Autonomous Shipping Introductie nieuwe technologie, kansen met oog voor nieuwe risico s Hans Huisman Smash-up Human Factors in Autonomous Shipping 14-05-2019 Even kort voorstellen 15 jaar Nieuwe concepten van air traffic

Nadere informatie

Defensie. Wat het NLR doet voor Defensie

Defensie. Wat het NLR doet voor Defensie Wat het NLR doet voor Defensie OPERATIONELE KENNIS EN ONDERSTEUNING, INTEGRALE AANPAK Defensie Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marine Koninklijke Landmacht Koninklijke Marechaussee Nationaal Lucht-

Nadere informatie

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Vliegverkeer Toenemende overlast Eindhoven Airport Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Wat is er aan de hand? Toename vliegbewegingen van 33000

Nadere informatie

Agendapunt 8. Beraad Vlieghinder moet minder (BVM2) Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) BVM2

Agendapunt 8. Beraad Vlieghinder moet minder (BVM2) Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) BVM2 Agendapunt 8 Beraad Vlieghinder moet minder (BVM2) Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) 1 BVM2 Beraad waaraan deelnemen: 10gebodenvoorEA Geen Vluchten na Elven (GVNE) BOW BMF Doel: Gezamenlijk de

Nadere informatie

Herziening van het Nederlandse luchtruim Aanpak omgevingsmanagement in vogelvlucht

Herziening van het Nederlandse luchtruim Aanpak omgevingsmanagement in vogelvlucht Herziening van het Nederlandse luchtruim Aanpak omgevingsmanagement in vogelvlucht Herziening van het Nederlandse luchtruim Aanpak omgevingsmanagement in vogelvlucht Het is druk in de lucht. Lijndiensten,

Nadere informatie

Schiphol en omgeving. Aanpassing vertrekroutes Zwanenburgbaan. Regionale beelden. Inleiding. Achtergrond. Vliegverkeer boven de regio

Schiphol en omgeving. Aanpassing vertrekroutes Zwanenburgbaan. Regionale beelden. Inleiding. Achtergrond. Vliegverkeer boven de regio Schiphol en omgeving Regionale beelden Inleiding Deze factsheet heeft als doel om u te informeren over de wijziging in de ligging van vertrekroutes van de Zwanenburgbaan. De factsheet gaat daarbij in op

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Oerle. 27 november 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Oerle. 27 november 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Oerle 27 november 2017 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie 10

Nadere informatie

Hinderbeperkende. maatregelen Eindhoven Airport. Donderdag 28 februari 2019

Hinderbeperkende. maatregelen Eindhoven Airport. Donderdag 28 februari 2019 Hinderbeperkende maatregelen Eindhoven Airport Donderdag 28 februari 2019 Henk Veerbeek 28 februari 2019 NLR Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum Onafhankelijk kennisinstituut Rol in proefcasus: Inbrengen

Nadere informatie

Laat uw stem horen! Maak nu bezwaar tegen de vliegtaks!

Laat uw stem horen! Maak nu bezwaar tegen de vliegtaks! Laat uw stem horen! Maak nu bezwaar tegen de vliegtaks! In het regeerakkoord staat het voornemen om per 2021 opnieuw een vliegtaks in te voeren. Het is onvoorstelbaar dat de overheid zich twee keer aan

Nadere informatie

Geluidshinder in Nederland door weg-, rail- en vliegverkeer, 2012

Geluidshinder in Nederland door weg-, rail- en vliegverkeer, 2012 Geluidshinder in Nederland door weg-, rail- en vliegverkeer, 2012 Indicator 10 september 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Vraag 1 Heeft u kennisgenomen van het bericht Wintelre is overlast Eindhoven Airport zat?

Vraag 1 Heeft u kennisgenomen van het bericht Wintelre is overlast Eindhoven Airport zat? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Oostroute Lelystad Airport

Oostroute Lelystad Airport Oostroute Lelystad Airport In opdracht van: Natuur en Milieu Flevoland en Staatsbosbeheer To70 Postbus 43001 2504 AA Den Haag tel. +31 (0)70 3922 322 fax +31 (0)70 3658 867 E-mail: info@to70.nl Door: Ruud

Nadere informatie

Duurzame hub, oké. Maar hoe?

Duurzame hub, oké. Maar hoe? Duurzame hub, oké. Maar hoe? Prof.dr.ir. Jacco M. Hoekstra Decaan Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek 1 Conclusie Er is op dit moment nog een unieke kans om van Schiphol een groene en innovatieve

Nadere informatie

GreenPlan. Boek groen resultaat

GreenPlan. Boek groen resultaat GreenPlan Boek groen resultaat Waarom groen ondernemen? Groen ondernemen krijgt in het bedrijfsleven steeds meer aandacht. En terecht. We zijn getuige van een opwarming van de aarde. Een toenemende CO

Nadere informatie

Geachte commissarissen, leden van het Europees Parlement, collega s,

Geachte commissarissen, leden van het Europees Parlement, collega s, Speech door staatssecretaris Dijksma van Milieu op de Klimaatsessie over burgerluchtvaart en zeescheepvaart tijdens de gezamenlijke Informele Transport- en Milieuraad op 15 april 2016. Geachte commissarissen,

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

AviAtion Logistics 2011-2012

AviAtion Logistics 2011-2012 AviAtion Logistics 2011-2012 T TECHNIEK Aviation Logistics 2011-2012 Aviation Logistics: Slimme organisatie op de grond en in de lucht. De luchtvaart is een dynamische wereld. Het op vluchtschema laten

Nadere informatie

6,2. Spreekbeurt door een scholier 2278 woorden 22 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Schiphol; onbeperkt of zijn er grenzen?

6,2. Spreekbeurt door een scholier 2278 woorden 22 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Schiphol; onbeperkt of zijn er grenzen? Spreekbeurt door een scholier 2278 woorden 22 januari 2007 6,2 8 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Schiphol; onbeperkt of zijn er grenzen? Inleiding Een paar jaar geleden heeft de overheid de omvang van

Nadere informatie

Omgevingsmanagent op Schiphol. Daan van Vroonhoven CMLR, 25 januari 2013

Omgevingsmanagent op Schiphol. Daan van Vroonhoven CMLR, 25 januari 2013 Omgevingsmanagent op Schiphol Daan van Vroonhoven CMLR, 25 januari 2013 1 Agenda 1. Aanleiding voor Alderstafel 2. Aldersakkoord 2008 3. Status 4. En verder 2 2 Schiphol: een complexe luchthaven 3 3 Aanleg

Nadere informatie

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Eindhoven voor het jaar 2012

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Eindhoven voor het jaar 2012 De geluidbelasting rondom de vliegbasis Eindhoven voor het jaar 2012 Opdrachtgever Ministerie van Defensie CLSK NLR-CR-2013-011 - maart 2013 NLR Dedicated to innovation in aerospace Nationaal Lucht- en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30149 1 juni 2018 Beschikking van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende aanwijzing van tijdelijke gebieden

Nadere informatie

Het alternatief voor Teuge. Informatiebijeenkomst Teuge, 25 augustus 2017

Het alternatief voor Teuge. Informatiebijeenkomst Teuge, 25 augustus 2017 Het alternatief voor Teuge Informatiebijeenkomst Teuge, 25 augustus 2017 Wat ging er aan vooraf? 19 juni 2017 compleet overvallen door het bericht van de route direct over luchthaven Teuge Dramatische

Nadere informatie

INVESTEREN IN UW REGIO

INVESTEREN IN UW REGIO INVESTEREN IN UW REGIO HEEFT DE TOEKOMST AIRPORTHOLLAND O B L I G A T I E S - O N T W I K K E L I N G - V A S T G O E D Looptijd 3 jaar Vast rendement van 8% Rente per 4 weken uitgekeerd Inhoudsopgave

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Geluidsbelasting rondom regionale luchthavens, 2010 en 2016

Geluidsbelasting rondom regionale luchthavens, 2010 en 2016 Indicator 20 juni 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Kaarten met geluidscontouren geven

Nadere informatie

Datum 9 november 2018 Betreft Beantwoording vragen over Alibaba en de mogelijke vestiging van een distributiecentrum in Nederland

Datum 9 november 2018 Betreft Beantwoording vragen over Alibaba en de mogelijke vestiging van een distributiecentrum in Nederland > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

STANDPUNTEN SCHIPHOL 50PLUS AMSTERDAM

STANDPUNTEN SCHIPHOL 50PLUS AMSTERDAM STANDPUNTEN SCHIPHOL 50PLUS AMSTERDAM 1) Er komt een blijvend plafond op Schiphol (tenminste tot 2030) van 500.000 vluchten. Vliegverkeer heeft nadelige gevolgen voor het klimaat en de gezondheid, veiligheid

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 1917 woorden 28 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,3. Werkstuk door een scholier 1917 woorden 28 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1917 woorden 28 maart 2001 6,3 232 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Onderzoeksopzet De hoofdvraag in dit werkstuk is: Ø Hoe moet het verder met de uitbreiding van Schiphol?

Nadere informatie

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten April 2006 Effecten van salderen tussen handhavingspunten Effecten van salderen tussen handhavingspunten Opdrachtgever Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Transport en Luchtvaart

Nadere informatie

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Infrastructures & Mobility Delft Research Initiatives Delft Research Initiatives Energie, Gezondheid, Infrastructuren & Mobiliteit, en Leefomgeving

Nadere informatie

Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim

Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor

Nadere informatie

Samenvatting. Aanleiding

Samenvatting. Aanleiding Aan Opgesteld door : De Tweede Kamer der Staten Generaal : Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum Datum : 20 november 2017 Onderwerp : Aanpassing vliegprofielen MER Lelystad Samenvatting In 2013 en 2014

Nadere informatie

Geluidbelasting rond Schiphol,

Geluidbelasting rond Schiphol, Indicator 21 december 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Kaarten met geluidscontouren

Nadere informatie

74 Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 4

74 Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 4 74 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 4 Luchtvaart en luchthavens: internationale bereikbaarheid De luchtvaart is in het internationale verkeer van mensen en goederen de snelst groeiende vervoerwijze. Dat heeft gevolgen

Nadere informatie

Onderwerp 13 december 2018 Inbreng Luchtvaartnota Luchtverkeersleiding Nederland. Schiphol OPENBAAR

Onderwerp 13 december 2018 Inbreng Luchtvaartnota Luchtverkeersleiding Nederland. Schiphol OPENBAAR Schiphol Onderwerp 13 december 2018 Inbreng Luchtvaartnota Luchtverkeersleiding Nederland LVNL staat voor: Samen luchtvaart mogelijk maken Luchtvaart is essentieel voor de bereikbaarheid van Nederland

Nadere informatie

Quick Scan nieuw voorstel voor hinderbeperking Voorstel optimalisatie startroutes Casus BERGI

Quick Scan nieuw voorstel voor hinderbeperking Voorstel optimalisatie startroutes Casus BERGI Quick Scan nieuw voorstel voor hinderbeperking Voorstel optimalisatie startroutes Casus BERGI Henk Veerbeek Alex Gibbs Bewonersavond Lisse, 31 mei 2017 Voorstel indieners De indieners geven aan dat vliegtuigen

Nadere informatie

Het economisch belang van luchtvaart. Is stilstand of krimp slecht voor Nederland?

Het economisch belang van luchtvaart. Is stilstand of krimp slecht voor Nederland? Het economisch belang van luchtvaart Is stilstand of krimp slecht voor Nederland? CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, transport en grondstoffen Economische, technische en beleidsmatige

Nadere informatie

Internetconsultatie belasting op luchtvaart

Internetconsultatie belasting op luchtvaart Internetconsultatie belasting op luchtvaart Inleiding Afspraak regeerakkoord: drie sporen In het regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst heeft het kabinet afgesproken dat een belasting op luchtvaart zal

Nadere informatie

De leefomgeving en toekomstige

De leefomgeving en toekomstige De leefomgeving en toekomstige ontwikkelingen RTHA Mini master class 2 juni 2015 Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Natuur en Milieufederatie Zuid- Holland De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland

Nadere informatie

Vliegverkeer Eindhoven Noord

Vliegverkeer Eindhoven Noord Vliegverkeer Eindhoven Noord Toenemende overlast Eindhoven Airport Document voor Dorpsraad Acht Achtergrond, aanleiding, feiten, aanbevelingen Voorbereid: 9 juni 2016 Toenemende overlast Eindhoven Airport

Nadere informatie

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat Meer waarde creëren Assetmanagement op maat Zo maken wij assetmanagement toepasbaar Met de toolbox Zeven bouwstenen van professioneel assetmanagement maken we de ISO55000 toepasbaar voor u. Belanghebbenden

Nadere informatie

Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten

Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten 23042012_WORKsmart_ECO_bro_NL WORKsmart -Eco Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten www.tomtom.com/business Let s drive business Inhoud 2 Hoe groen is uw onderneming? 3 Optimaliseer de inzet van

Nadere informatie

Inzet Aalsmeerbaan als startbaan

Inzet Aalsmeerbaan als startbaan Inzet Aalsmeerbaan als startbaan veelgestelde vragen winter 2013/2014 >>> Veelgestelde vragen Is de Aalsmeerbaan in de winterperiode 2013/2014 vaker ingezet als startbaan dan in de periode daarvoor? >>>

Nadere informatie

SGP D66. CHriStenUnie. Motie. Democratische kiezers. Agendapunt: Vreemd aan de agenda

SGP D66. CHriStenUnie. Motie. Democratische kiezers. Agendapunt: Vreemd aan de agenda 0 Democratische kiezers SGP CHriStenUnie D66 PVDA Motie Agendapunt: Vreemd aan de agenda Onderwerp: Vliegroute IJsselmeer-Noordzee in relatie tot vliegroute 'oude land' De raad van de gemeente Ede in vergadering

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

Word luchtverkeersleider. Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen voorbehouden.

Word luchtverkeersleider. Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen voorbehouden. Word luchtverkeersleider Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen voorbehouden. Over LVNL LVNL staat voor Luchtverkeersleiding Nederland LVNL leidt dag en nacht het burgerluchtverkeer

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Geachte voorzitter,

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Geachte voorzitter, Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Doorkiesnummer Datum 16 mei 2006 Ons kenmerk DGTL/06.007918 Onderwerp "Buitengebied" Schiphol Bijlage(n)

Nadere informatie

Evaluatie route 1b. Henk Veerbeek 20 februari 2017

Evaluatie route 1b. Henk Veerbeek 20 februari 2017 Evaluatie route 1b Henk Veerbeek 20 februari 2017 Evaluatie route 1B - inhoud van de presentatie Resultaten van nader onderzoek naar: o Evaluatie vliegroute 1B Werkelijke vliegbanen binnenbocht en minder

Nadere informatie

Samenvatting III. De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn:

Samenvatting III. De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn: Samenvatting Voordat een luchthaven, in dit geval Schiphol, mag uitbreiden, zijn nogal wat verschillende besluiten te nemen. Ter ondersteuning van de besluiten dient een Milieu effect-rapport (MER) opgesteld

Nadere informatie

De Hiab Multilift XR18S Pro Future : uiterst effi ciënt!

De Hiab Multilift XR18S Pro Future : uiterst effi ciënt! De Hiab Multilift XR18S Pro Future : uiterst effi ciënt! Productbrochure Efficiënt, kostenbesparend en milieuvriendelijk De Hiab Multilift XR18S - Pro Future haakarm is honderden kilo s lichter dan vergelijkbare

Nadere informatie

vra2004vw-01 Lijst van vragen totaal Kamerstuknummer: Vragen aan: Regering Commissie: Verkeer en Waterstaat

vra2004vw-01 Lijst van vragen totaal Kamerstuknummer: Vragen aan: Regering Commissie: Verkeer en Waterstaat vra2004vw-01 Lijst van vragen totaal Kamerstuknummer: 26 959 60 Vragen aan: Regering Commissie: Verkeer en Waterstaat 1 Hoe kan dit probleem opeens ontstaan zijn? Was dit te voorzien? 2 Wat voor maatregelen

Nadere informatie

DE IDEALE VEILIGHEIDSBALANS

DE IDEALE VEILIGHEIDSBALANS EFFICIËNTE COMBINATIE VAN MENS, KENNIS EN TECHNOLOGIE DE IDEALE VEILIGHEIDSBALANS Nieuwe dreigingsbeelden vragen om een andere inrichting van het veiligheidsbeleid. DE IDEALE VEILIGHEIDSBALANS Efficiënte

Nadere informatie

LUCHTVERKEERSCOMMISSIE

LUCHTVERKEERSCOMMISSIE LUCHTVERKEERSCOMMISSIE > Retouradres Postbus 20904 2500 EX Den Haag Ministerie Infrastructuur en Milieu Directie Luchtvaart t.a.v. de heer Rob Huyser Postbus 20904 2500 EX Den Haag cc: LVNL, Defensie,

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Veldhoven. 22 Februari 2018

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Veldhoven. 22 Februari 2018 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Veldhoven 22 Februari 2018 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie

Nadere informatie

Satelliet communicatie voor onbemande vliegtuigen

Satelliet communicatie voor onbemande vliegtuigen Satelliet communicatie voor onbemande vliegtuigen Kooy Symposium 2010 14 April 2010 ESA Onbemande vliegtuigen gebruik Ondersteunende technologieën Frank.Zeppenfeldt@esa.int ESA s rol bij totstandkoming

Nadere informatie

Colofon. Dit is een publicatie van: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland NBSO Chengdu. Opgesteld door: Bertrille Snoeijer, NBSO Chengdu

Colofon. Dit is een publicatie van: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland NBSO Chengdu. Opgesteld door: Bertrille Snoeijer, NBSO Chengdu Colofon Dit is een publicatie van: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland NBSO Chengdu Opgesteld door: Bertrille Snoeijer, NBSO Chengdu Contactpersoon: NBSO Chengdu Chief Representative : Bertrille Snoeijer

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 16 september 2013 Betreft Rijksprogramma SMASH

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 16 september 2013 Betreft Rijksprogramma SMASH > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

1. Kent u het bericht Amsterdam klaagt over geluidsoverlast Schiphol?

1. Kent u het bericht Amsterdam klaagt over geluidsoverlast Schiphol? Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 22 april 2008 Ons kenmerk VenW/DGTL-2008/1760 Onderwerp Kamervragen experimenten Schiphol Doorkiesnummer

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad. Uitbreidingsplannen Lelystad Airport

Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad. Uitbreidingsplannen Lelystad Airport Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad Werkgroep Vliegop uit Biddinghuizen Dorpsbelangen Biddinghuizen Postbus 2 8256ZG Biddinghuizen www.dorpsbelangen.net secretariaat@dorpsbelangen.net

Nadere informatie

Grote schade aan toerisme & recreatie door Lelystad Airport routes

Grote schade aan toerisme & recreatie door Lelystad Airport routes Grote schade aan toerisme & recreatie door Lelystad Airport routes Onderzoeksresultaten onder recreatie en toerisme bedrijven in Gelderland en Overijssel 27 september 2017 RECRON, RED DE VELUWE EN HOOG

Nadere informatie

Maatwerk in telemetrie en automatisering

Maatwerk in telemetrie en automatisering Maatwerk in telemetrie en automatisering Datawatt. Specialisten in vanzelfsprekendheden Wat gebeurt er wanneer onverwacht de elektriciteit uitvalt? Wat zijn de consequenties als er plotseling geen water

Nadere informatie

F a c t s h e e t Voorstel voor een nieuw normen- en handhavingstelsel Schiphol

F a c t s h e e t Voorstel voor een nieuw normen- en handhavingstelsel Schiphol ALDERSADVIES F a c t s h e e t Voorstel voor een nieuw normen- en handhavingstelsel Schiphol Aldersadvies: Voorstel voor een nieuw normen- en handhavingstelsel voor Schiphol Als onlosmakelijk onderdeel

Nadere informatie

LUCHTVERKEERSCOMMISSIE

LUCHTVERKEERSCOMMISSIE LUCHTVERKEERSCOMMISSIE > Retouradres Postbus 20904 2500 EX Den Haag Ministerie Infrastructuur en Milieu Luchtverkeerscommissie Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20904 2500 EX Den Haag Contactpersoon cc:

Nadere informatie

Samenvatting ... Het gebruik van de trein nam sinds 1985 eveneens fors toe met meer dan een verdubbeling van het aantal treinkilometers.

Samenvatting ... Het gebruik van de trein nam sinds 1985 eveneens fors toe met meer dan een verdubbeling van het aantal treinkilometers. Samenvatting... De mobiliteit van Nederlanders groeit nog steeds, maar niet meer zo sterk als in de jaren tachtig en negentig. Tussen 2000 en 2008 steeg het aantal reizigerskilometers over de weg met vijf

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst Veiligheid

Kennisbijeenkomst Veiligheid Kennisbijeenkomst Veiligheid Veilig, veiliger, veiligst Sector Veiligheid in de Luchtvaart Ties van Zanten Hoofd Afdeling Luchtvaartveiligheid Directie Luchtvaart en Maritiem 8 december 2018 Internationale

Nadere informatie

Achtergrondinformatie bij de FABEC-Haalbaarheidsstudie

Achtergrondinformatie bij de FABEC-Haalbaarheidsstudie Achtergrondinformatie bij de FABEC-Haalbaarheidsstudie Zonder omwegen Hoe de FAB Europe Central onze manier van vliegen kan veranderen Trends inzake luchtverkeer in Europa Het luchtverkeer boven Europa

Nadere informatie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Overseas Logistics Multimodal Inland Locations Supply Chain Solutions Advanced logistics for a smaller world Als het gaat om het optimaal beheersen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 31 936 Luchtvaartbeleid Nr. 114 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 XII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2019 Nr. 6 NOTA VAN WIJZIGING

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Knegsel mei 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Knegsel mei 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Knegsel 7 20 mei 2017 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie 10

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

ZWARE KRITIEK OP MILIEURAPPORT SCHIPHOL

ZWARE KRITIEK OP MILIEURAPPORT SCHIPHOL Page 1 of 8 ZWARE KRITIEK OP MILIEURAPPORT SCHIPHOL 29 NOVEMBER 2018 Schiphol kan tot 540.000 vliegbewegingen groeien in 2020, zo becijfert de voorlopige milieurapportage (MER) opgesteld door Schiphol.

Nadere informatie

VEILIGHEIDS REGLEMENT

VEILIGHEIDS REGLEMENT versie 8 VEILIGHEIDS REGLEMENT Algemeen: Modelvliegers vallen onder het Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport en de Regeling Modelvliegen van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van 2 december

Nadere informatie

Airport Package Airneth/KiM Workshop 12 januari 2012

Airport Package Airneth/KiM Workshop 12 januari 2012 Airport Package Airneth/KiM Workshop 12 januari 2012 ArkeFly 24.01.2012 Page 1 ArkeFly s visie op de Airport Package ArkeFly, meer dan een airline Airport Package en de impact voor ArkeFly Conclusies &

Nadere informatie

Gemeente Zaanstad 16 november 2017

Gemeente Zaanstad 16 november 2017 Schiphol - regionale samenwerking Gemeente Zaanstad 16 november 2017 Schiphol - regionale samenwerking INHOUD 1. Omgevingsraad Schiphol College van Advies - Regioforum 2. BRS ambtelijk en bestuurlijk 3.

Nadere informatie

Quick Scan Schiphol na 2020

Quick Scan Schiphol na 2020 Quick Scan Schiphol na 2020 Samenvatting en conclusies Het mainportbeleid voor Schiphol is al tientallen jaren op volumegroei gericht. Het kabinet lijkt dit te willen voortzetten. Dit leidt tot een verhoogde

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

Naleving milieuregels gebruiksjaar Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol

Naleving milieuregels gebruiksjaar Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Naleving milieuregels gebruiksjaar 2016 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Referentienummer 2017/SP/PERF/5569 Status Definitief Versienummer 1.0 Classificatie Openbaar Versiedatum

Nadere informatie

RPAS en Vliegvelden. Workshop 1 - Space53 November 2017

RPAS en Vliegvelden. Workshop 1 - Space53 November 2017 RPAS en Vliegvelden Workshop 1 - Space53 November 2017 Operationeel advies gebaseerd op kennis Pragmatische toepassing van kennis Training voor overheid en bedrijfsleven 22/11/2017 2 Achtergrond regelgeving

Nadere informatie

VLIEGVERKEER BOVEN GELDERLAND

VLIEGVERKEER BOVEN GELDERLAND VLIEGVERKEER BOVEN GELDERLAND OMGEVINGSLOKET 026 359 99 99 omgevingsloket@prv.gelderland.nl www.gelderland.nl/omgevingsloket januari 2009 1 INFORMATIE OVER VLIEGVERKEER BOVEN GELDERLAND In deze brochure

Nadere informatie

6,8. Werkstuk door een scholier 1987 woorden 19 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Hoofdstuk 1 De huidige positie van Schiphol

6,8. Werkstuk door een scholier 1987 woorden 19 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Hoofdstuk 1 De huidige positie van Schiphol Werkstuk door een scholier 1987 woorden 19 januari 2003 6,8 69 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 De huidige positie van Schiphol Luchtvervoer is een belangrijk onderdeel van een wereldwijd

Nadere informatie

11 september 2001; de oorlog in Irak; de SARS epidemie; de fusie tussen Air France en de KLM; de opkomst van de goedkope luchtvaartmaatschappijen.

11 september 2001; de oorlog in Irak; de SARS epidemie; de fusie tussen Air France en de KLM; de opkomst van de goedkope luchtvaartmaatschappijen. Kan Schiphol de reizigers nog wel aan in 2020? Eric Kroes Directeur van Significance Hoeveel luchtreizigers zijn er op Schiphol te verwachten in 2020? Kan de luchthaven die aantallen nog wel aan? Levert

Nadere informatie

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken?

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? you make it work Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? ERIKS levert werktuigbouwkundige componenten in alle industriële sectoren. Maar we gaan verder dan dat. Als specialist

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0258/36. Amendement. Peter Liese namens de PPE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0258/36. Amendement. Peter Liese namens de PPE-Fractie 8.9.2017 A8-0258/36 36 Artikel 1 alinea 1 punt -1 bis (nieuw) Richtlijn 2003/87/EG Artikel 3 quinquies lid 2 Bestaande tekst 2. Vanaf 1 januari 2013 wordt 15 % van de rechten geveild. Dit percentage kan

Nadere informatie

Europees Verkeersbeleid Verkeer en vervoer: gemakkelijker, veiliger, schoner

Europees Verkeersbeleid Verkeer en vervoer: gemakkelijker, veiliger, schoner Europees Verkeersbeleid Verkeer en vervoer: gemakkelijker, veiliger, schoner NL Voor een innovatieve Europese economie werkt de EVP-Fractie aan slimme transportsystemen en een gemeenschappelijk beleid

Nadere informatie

5.9. Boekverslag door C woorden 29 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde INHOUDSOPGAVE

5.9. Boekverslag door C woorden 29 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde INHOUDSOPGAVE Boekverslag door C. 2178 woorden 29 maart 2002 5.9 69 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde INHOUDSOPGAVE Blz1-Inleiding Blz2/3-Waarom is schiphol zo schadelijk Blz4-Voor en nadelen van uitbreiding Blz5/6-Uitbreidingsplannen

Nadere informatie

Heeft u volledige controle over uw koudeketen?

Heeft u volledige controle over uw koudeketen? Heeft u volledige controle over uw koudeketen? testo Saveris Retail Chain: de digitale oplossing voor volledige temperatuuropvolging en maximale efficiëntie in uw kwaliteitsmanagement. Hoe werkt uw kwaliteitsmanagement

Nadere informatie

Veiligheid & cultuur vanuit luchtvaartperspectief

Veiligheid & cultuur vanuit luchtvaartperspectief Veiligheid & cultuur vanuit luchtvaartperspectief Marijn Giesberts en Gerben van Baren Luchtvaartveiligheidspecialisten Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) marijn.giesberts@nlr-atsi.nl gerben.van.baren@nlr-atsi.nl

Nadere informatie

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 1 PBL project Verstedelijking & Infrastructuur Analyseren van verwachte knelpunten en kansen bij afstemming verstedelijking en infrastructuur Samenhang

Nadere informatie

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Verplaatsingen in Vlaanderen vandaag (2007) Dagelijks gebruik transportmiddel of enkele keren per week 89% de auto 48% de fiets

Nadere informatie

In 2007 is onderzocht of deze route verder geoptimaliseerd kon worden. Het resultaat van die optimalisatie vindt u onderaan als route 2.

In 2007 is onderzocht of deze route verder geoptimaliseerd kon worden. Het resultaat van die optimalisatie vindt u onderaan als route 2. Toekomstige vliegroutes De nu geplande uitbreiding van Lelystad Airport is mogelijk geworden doordat in 2004 een Planologische Kernbeslissing van kracht werd. Hierin zijn mogelijke aan- en uitvliegroutes

Nadere informatie