Beleids- en Werkplan 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleids- en Werkplan 2014"

Transcriptie

1 Beleids- en Werkplan 2014 TE HOGE WOONLASTEN ZULLEN ARMOEDE IN EDE VERGROTEN Waar gaat het om We verwachten dat 2014 een overgangsjaar wordt qua huurbeleid. Inkomensafhankelijke huurverhogingen blijven mogelijk alhoewel het oorspronkelijke aangegeven doel, scheefwonen bestrijden, niet echt het belangrijkste lijkt maar eerder het kleiner maken van de corporatiesector. Het gevolg is wel dat de qua inkomen middengroep nog steeds tussen wal en schip valt. Richting 2015 is er een andere aanpak van de huurverhoging te verwachten, de huursombenadering. Ook dat zal in 2014 de nodige aandacht vragen is ook een jaar van Gemeenteraadsverkiezingen. Men heeft nu al de mond vol van armoede bestrijden maar wanneer gaat men armoede voorkomen? Wat moet daarvoor gebeuren? Preventie lijkt ons beter. Energie komt steeds hoger op de prioriteitenladder. De Huurdersbond is en blijft daar bijzonder actief in. De achterban activeren is lastig, blijkbaar is men tevreden over de Huurdersbond of heeft men zich neergelegd bij de hogere lasten omdat men toch weinig invloed verwacht. In 2014 zal de Huurdersbond er met een bijna compleet vernieuwd bestuur beslist geen overgangsjaar van maken, anders zal de armoede in Ede te snel toenemen, ook al is dat niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. De uitdaging is om daar samen met Woonstede passende oplossingen voor te vinden. Dat kan, nee het moet!

2 1. Armoede Het klinkt zo simpel, armoede bestrijden. Maar, zoals al gezegd, armoede voorkomen lijkt ons beter. Overigens wat is armoede precies. Wij baseren ons hierbij op Nibud gegevens. Zij berekenen op grond van de samenstelling van een huishouden hoe zwaar de woonlasten op het inkomen drukken. En dat is zwaar, speciaal bij al die huishoudens die te maken hebben met inkomensval. Kunnen zij de eindjes wel aan elkaar knopen? Overigens, hoeveel huishoudens die recht hebben op huurtoeslag, vragen die niet aan? In 2014 gaan we gericht op woonlasten onze huurders informeren, helpen op ons spreekuur om huurtoeslag aan te vragen en wijzen op het voorkomen van teveel gekregen huurtoeslag. Wij zullen de ontwikkelingen volgen en beïnvloeden als er straks nog maar één pakket toeslagen komt per huishouden. 2. Energie In 2013 is met energiebesparing een voortvarend begin gemaakt en in 2014 willen we dat succesvol voortzetten, daar kunnen bewoners een grote rol bij spelen als energiecoaches. Ook het gedrag van bewoners speelt een grote rol en onze energiecoaches kunnen daar bewoners over informeren. In 2014 gaan we de twee Sociale Teams in Ede ondersteunen met de energiecoaches. In overleg met Gemeente Ede en Woonstede zal er in 2014 een cursus voor de Edese situatie worden gegeven waar we u als bewoner bij nodig hebben, koper of huurder maakt niet uit, iedereen kan meedoen. Woonstede gaat de cursus organiseren. Een deel van de energiecoaches kan ingezet worden bij gezinnen die problemen hebben met hun energierekening. Juist daar is coachen belangrijk. Natuurlijk begeleiden we bewoners en bewonerscommissies ook als het gaat om energiemaatregelen zoals isolatie. Woonstede moet samen met de gemeente ook daar zijn nek voor blijven uitsteken. Het Klimaatconvenant is slechts een hulpmiddel met minimale eisen. Soms kan er meer, soms moet er meer. In 2014 ondersteunt de Huurdersbond de uitbreiding van het aantal op te leiden energiecoaches, adviseert het Sociaal Team en het team energiecoaches. Faciliteert daar waar nodig is en adviseert bewoners bij isolerende maatregelen. Laat zich door de Woonbond adviseren over technische maatregelen en laat de daarbij gehanteerde huurverhoging toetsen aan de afspraken van het Klimaatconvenant.

3 3. Beleid In 2014 een lastig onderwerp. Van het huidige Haagse beleid is weinig goeds te verwachten. Marktconform in een te snel tempo draagt er zorg voor dat huren duurder wordt als kopen terwijl de woning van de verhuurder blijft. De huurder wordt melkkoe en mag dokken voor de verhuurderheffing waarmee ongeveer 1/6 deel van de huuropbrengsten gewoon verdwijnt in de schatkist. Blijkbaar is dat soort loyaliteit normaal bij huurders en niet voor kopers. Kopers worden weliswaar geconfronteerd met andere hypotheekvormen maar voor bijna alles worden ze gecompenseerd, soms zelfs overgecompenseerd door bijvoorbeeld startersleningen. De lokale politiek verschuilt zich heerlijk achter de landelijke regelingen. Blijkbaar hebben zij geen baat bij het bouwen van huurwoningen, met name sociale huurwoningen leveren te weinig op voor de toch al hoge grondprijzen in Ede. Het zou het nieuwe College van Ede in 2014 sieren als ze nu eindelijk ook eens investeren in het oplossen van de wachtlijsten door zorg te dragen voor voldoende huurwoningen. Dat is hun plicht en andere steden doen het ook. Alleen maar zeggen dat Woonstede niet meer kan is te makkelijk. Van de lokale politiek mogen we oplossingen verwachten. Net zoals ze ruim één miljoen bijleggen bij de bouw van woningen in het Reehorst gebied. Daar wordt net als bij andere projecten geld bijgelegd, maar de huurders worden daar totaal vergeten. Van Woonstede zien we dat er enorm gelet wordt op bedrijfslasten, maar door de verhuurdersheffing ontbreken de middelen om genoeg te blijven bouwen om in de behoefte te voorzien. Beperking van bouwprogramma s gaat zich echter op termijn wreken. Een verder vastlopende doorstroming is het gevolg. In 2014 houdt de Huurdersbond twee avonden voor de Raad van bewonerscommissies, gaat de diverse lokale politieke debatten volgen en de partijprogramma s toetsen op sociale gevolgen. De Huurdersbond blijft ook de landelijke politiek volgen en zal waar het kan initiatieven nemen om verkeerd beleid onder de aandacht te brengen, ook bezoekt zij diverse bijeenkomsten, zowel landelijk als lokaal.

4 4. Europese inkomensgrens van en inkomensafhankelijke huurverhoging Al enkele jaren brengt de Huurdersbond beide onderwerpen onder de aandacht. Op het moment van schrijven van dit werkplan 2014 hebben de PvdA en de Christenunie bij de Kamer een voorstel ingediend om de inkomensgrens voor sociaal huren omhoog te brengen naar per jaar (geïndexeerd). Een Kamermeerderheid daarvoor is er al enige tijd. De VVD is nog de rem, samen met D66. Zij willen een zo klein mogelijke sociale huursector en dat kopen moet worden gestimuleerd. Dat mag ook geld kosten. Natuurlijk is het prima dat er genoeg woningen zijn voor de primaire doelgroep, de laagste inkomens. Maar om dan de middeninkomens zo in de problemen te brengen en te doen alsof die marktconforme huren kunnen betalen is je kop in het zand steken. Elke grens is natuurlijk discutabel, maar feit is wel dat inkomens tot wegens de inkomenstoets niet worden toegelaten tot de vrije sector woningen. Ook ZZP-ers hebben het probleem dat zij gezien hun werksituatie in veel gevallen niet kunnen voldoen aan de inkomenseisen. De grens naar verhogen kan een grote aantal problemen voorkomen, alhoewel we ons er van bewust zijn dat dat een grotere woningvoorraad vereist. Inkomensafhankelijke huurverhogingen is zogenaamd bedacht om het scheefwonen te bestrijden. Ons standpunt hierover luidt samengevat: We vinden huurverhogingen ten gevolge van de verhuurdersheffing onrechtvaardig omdat zij alleen de huurders (en niet de kopers) treffen en daarmee juist de laagste inkomens. We vinden de inkomensafhankelijkheid van de verhogingen onrechtvaardig omdat hiermee een inkomensafhankelijke belasting wordt geheven die niet-hurend Nederland niet treft en de privacy van de huurders wordt aangetast. We staan in principe sympathiek tegenover andere maatregelen die bevorderen dat duidelijke scheefwoners (huurders met hoge inkomens in goedkope huurwoningen) doorstromen naar duurdere huurwoningen of naar koopwoningen. In 2014 bespreken we met de Gemeente Ede en Woonstede verder hoe we deze scheefwoners kunnen verleiden om door te stromen. Daarnaast bespreken we met Woonstede op welke manier we omgaan met het verdelen van de woningvoorraad als de Europese inkomensgrens voor sociale huur omhoog gaat zodat met name huurtoeslagontvangers op de goedkopere woningen kans maken en ook grote scheefheid wordt aangepakt. We blijven tegen inkomensafhankelijke huurverhogingen, maar zijn bereid te praten over het ontzien van de lage inkomens. Daarnaast dragen we bij aan oplossingen die doorstroming van scheefwoners met name de goedkope woningen mogelijk en aantrekkelijk maken.

5 5. Bestuur en werkgroepen We zijn blij met een vernieuwd en bijna voltallig bestuur. Wel zoeken we nog één nieuw bestuurslid als plv secretaris. Ook het volgende jaar staan ons veel lastige zaken te wachten. Het bestuur laat zich daarvoor bijstaan door een adviseur van het Woonbond Kennis en Adviescentrum. Maarten Groen neemt het stokje over van Ulfert Bruseker. Het netwerk van Maarten geeft het bestuur de kans om extra aandacht te geven aan de regio. We willen als Huurdersorganisaties ook op Food Valley niveau meepraten. In 2013 is het niet gelukt om daar handen en voeten aan te geven. De Huurdersbond zal ook acte de presence geven bij overleggen met verhuurders en lokale en landelijke overheden. Verder worden symposia, Provinciale vergaderingen en Themabijeenkomsten van de Woonbond bezocht. Cursussen moeten er zorg voor dragen dat het Bestuur met kennis van zaken haar werk kan doen. Ook willen we proberen meer aandacht aan de particuliere sector te geven door goede banden te versterken, bewoners te adviseren en structureel een sterke en brede huurderbeweging op te bouwen. In 2014 zal het bestuur tenminste één maal een bijeenkomst organiseren/bijwonen van Huurdersorganisaties binnen Food Valley verband en één bijeenkomst voor particuliere huurdersverenigingen in Ede. Daarnaast relevante scholing bieden aan onze vertegenwoordigers, symposia bezoeken en vergaderingen voor leden en Raad van Bewonerscommissies houden. We overleggen via Bestuurlijk overleg met Gemeente Ede en via ons structurele overleg met verhuurder Woonstede. We participeren in diverse werkgroepen. De Huurdersbond continueert het lidmaatschap van de landelijke Woonbond en blijft gebruik maken van een adviseur van de bond. 6. Communicatie De werkgroep Communicatie zal ook in 2014 via persberichten lokaal de aandacht vragen voor de positie van huurders. Daarnaast is er onze site, Twee nieuwsbrieven voorzien de leden van de actualiteit binnen de vereniging. De huurwijzer zal ook in 2014 verspreid worden. Op twitter, Linked-in, Facebook en op het Aedes Forum zal de voorzitter op persoonlijke titel zorg dragen en we de belangen van huurders en de sector onder de aandacht brengen en houden. 7. Leefbaarheid Bij wonen is de leefomgeving altijd belangrijk. De Huurdersbond probeert ook op dit onderwerp bewoners te activeren en te ondersteunen. Daarvoor zijn we aangesloten bij het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken. Die gaat in 2014 haar bakens verzetten en haar naam vermoedelijk in Landelijk Samenwerkingsverband Actieve wijkbewoners veranderen. Ook gaat men contributie heffen voor Platformleden.

6 In een vrij korte tijd heeft de Huurdersbond daar een gewaardeerde plaats ingenomen en is onder andere geïnformeerd over de wijkwaardebonnen. Die zijn inmiddels in Ede beperkt geïntroduceerd na een proef in Veldhuizen. De ondersteuning van deze proef is niet geheel rimpelloos verlopen. De rol van de professionals is daar mogelijk debet aan. Pogingen van de Huurdersbond om als Platformlid LSA ook in Ede mee te praten strandden voorlopig nog op gebrek aan toezeggingen vanuit de gemeente. Beleid wordt nu gemaakt zonder inspraak bewoners. Terwijl juist beleid ontwikkelen met bewoners noodzakelijk is voor het draagvlak. Praten over bewoners moet praten met bewoners worden. Daar waar bewoners het kunnen en willen moeten kansen gegrepen worden. Dat komt ten goede aan de sociale cohesie in de wijken en vraagt om een andere rol van de professionals, namelijk faciliteren en coachen. Ons doel is derhalve om in 2014 te bewerkstelligen dat de Huurdersbond erkend wordt door de Gemeente als gesprekspartner als het gaat om leefbaarheid en betrokken wordt bij het beleid. De Huurdersbond zet zich niet alleen in voor huurders maar ook voor bewoners. Dat beter onder de aandacht brengen is een vereiste. 8. Varia Voor het verkorten van de wachtlijsten is afgelopen college periode wel aandacht geweest, maar er zijn geen maatregelen genomen. Sloop en nieuwbouw zorgden er voor dat de netto woningvoorraad niet echt vooruit is gegaan en velen bijvoorbeeld nog op campings wonen. Er worden meer onderzoeken gehouden maar helaas geen maatregelen. De Gemeente Ede vindt het blijkbaar wel best en richt zich met zijn starterleningen en aanvullende maatregelen slechts op de koopsector. Daar valt voor de Gemeente via grondverkoop geld aan te verdienen. Haar taak als medevolkshuisvester op sociaal gebied laat ze gewoon vallen. Geen initiatieven zijn genomen om de wachtlijsten terug te dringen. Dit wordt verdedigd door te zeggen dat het komt door Landelijk Beleid en onvoldoende financiële middelen. We moeten zelfs constateren dat de gemeente ondanks toezeggingen het aantal te bouwen sociale woningen vermindert in Kernhem en op het Kazerne Terrein. Daarnaast is het ook kwalijk dat ontwikkelaars nog eens minder energiezuinige woningen hoeven te bouwen. Grondprijzen en winstmarges blijven zo in stand en de consument betaalt een te hoge rekening voor zijn energie. Geen beleid is ook beleid, maar geld verdienen aan grond heeft in Ede blijkbaar de voorkeur. En dat in een tijdsperiode dat de Huurdersbond veel investeert in zijn energiecoaches, Woonstede in 2013 genomineerd was voor de Stook je Rijk Trofee, de Gemeente Ede het Klimaatconvenant mede ondertekend heeft en de provincie subsidies beschikbaar stelt. Een vreemde gang van zaken. Wanneer gaat de Gemeente Ede nu eens actief wat doen aan energiebesparingen voor huurders? Wanneer kunnen we plannen verwachten hoe men het tekort aan huurwoningen gaat oplossen, vooral nodig als de grens omhoog gaat naar De Huurdersbond verwacht zo n aanpak van het nieuwe College dat 2014 aantreedt.

HUURDERSBOND EDE en OMGEVING

HUURDERSBOND EDE en OMGEVING HUURDERSBOND EDE en OMGEVING JAARVERSLAG 2014 INHOUD 1. Algemeen en samenvatting 2 2. Evaluatie Werkplan 2014 2 3. Gezamenlijke ontwikkeling huurbeleid. 7 4. Werkgroep Warmtewet... 8 5. Overige.. 8 5.1.

Nadere informatie

BELEIDS- EN WERKPLAN 2013

BELEIDS- EN WERKPLAN 2013 BELEIDS- EN WERKPLAN 2013 Wonen is een grondrecht, maar hoe houden we het betaalbaar. Inleiding Er is in Den Haag een beleid gekozen, waarbij de huursector, met name de sociale sector, als een grabbelton

Nadere informatie

WERKPLAN 2015 HET JAAR DAT BETAALBAARHEID MOET WORDEN AANGEPAKT. Wordt de huurder opstandig?

WERKPLAN 2015 HET JAAR DAT BETAALBAARHEID MOET WORDEN AANGEPAKT. Wordt de huurder opstandig? WERKPLAN 2015 HET JAAR DAT BETAALBAARHEID MOET WORDEN AANGEPAKT Wordt de huurder opstandig? De economie krabbelt op in 2015 en menigeen ziet herstel van de Woningmarkt. Daarmee wordt de koopmarkt bedoeld

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 11 12 www.utrecht.nl /twitter @PaulusJansenSP Aan de leden van de commissie Stad en Ruimte Behandeld door B.J. Brijder Doorkiesnummer 030-28 64408

Nadere informatie

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman 1 uitgever Woonbond Kennis- en Adviescentrum Postbus 17789 1001 AD Amsterdam 020-551 77 00 info@wka-centrum.nl www.wka-centrum.nl.nl

Nadere informatie

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Stadsdeelraad Vergaderstukken/raadsvoorstellen 28 september 2010-r Voorstel van Raadsleden Van Lissum en De Meij (VVD) over Effecten van Europese maatregel voor huishoudens

Nadere informatie

Politieke peiling t o e k o m s t huurbeleid

Politieke peiling t o e k o m s t huurbeleid Politieke peiling t o e k o m s t huurbeleid Maart 2015 Inleiding De Woonbond wil weten hoe de verschillende politieke partijen denken over de huurverhogingen. Door het huidige huurbeleid kunnen huren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Een nieuw Sociaal Huurakkoord Na weken intensief onderhandelen hebben corporatiekoepel Aedes en de Woonbond de onderhandelingen over een Sociaal Huurakkoord afgebroken. Het eindbod

Nadere informatie

Samen thuis in d e buurt. F&C Annemieke van Berkel adviesaanvraag huuraanpassing 2019

Samen thuis in d e buurt. F&C Annemieke van Berkel adviesaanvraag huuraanpassing 2019 Samen thuis in d e buurt Themawerkgroep huurverhoging uw brief datum 7 februari 2019 nummer behandeld door telefoonnummer onderwerp F&C.02.2019 Annemieke van Berkel 0317-47 16 56 adviesaanvraag huuraanpassing

Nadere informatie

Gezamenlijke reactie Aedes en Woonbond op internetconsultatie Wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Gezamenlijke reactie Aedes en Woonbond op internetconsultatie Wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen Gezamenlijke reactie Aedes en Woonbond op internetconsultatie Wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen Datum 10 juli 2019 Onderwerp Gezamenlijke reactie Aedes en Woonbond op internetconsultatie Wetsvoorstel

Nadere informatie

HUURBELEID 2015 Maart 2015

HUURBELEID 2015 Maart 2015 HUURBELEID 2015 Maart 2015 Inhoud 1. Inleiding 2. Politieke gebeurtenissen 3. Betaalbaarheid 4. Uitgangspunten voor het 5. Huurbeleid Brederode Wonen 2015 2 1. Inleiding Voor u ligt het. Op 12 maart 2013

Nadere informatie

VERHALEN ACHTER DE CIJFERS

VERHALEN ACHTER DE CIJFERS VERHALEN ACHTER DE CIJFERS Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid Eva de Bakker, beleidsmedewerker April 2015 2 INHOUD INHOUD Inleiding 4 Huurverhogingen 5 Het onderzoek 6 De resultaten 7 Voorstellen 9 Bijlage:

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Onderbouwing huur-inkomenstabellen per 01-07-2015

Onderbouwing huur-inkomenstabellen per 01-07-2015 Onderbouwing huur-inkomenstabellen per 01-07-2015 Datum: 10 juni 2015 Uitgangspunten voor de huur-inkomens tabellen a. De 95% toewijzingseis voor huishoudens met recht op huurtoeslag moet gehaald kunnen

Nadere informatie

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015 Back to the future Goed Wonen Special Woningwet 2015 De Woningwet 2015 geeft duidelijke spelregels voor de sociale huursector. In deze special van Goed Wonen leggen we uit wat er verandert, wat we als

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Een fijn huis

Jaarverslag 2014. Een fijn huis Een fijn huis Een goede woning is een basisbehoefte van ieder mens en een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving. In ons werkgebied, de noordvleugel van de Randstad, zijn veel mensen

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 september 2015

Nieuwsflits 16 september 2015 reacties@hbvzflats.nl Gisteren, op de derde dinsdag van september maakte het Kabinet zijn beleidsvoornemens voor het komende jaar (en de jaren daarna) bekend. In de Rijksbegroting 2016 is over (de te sturen

Nadere informatie

Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen

Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen A) WONINGWET: ALGEMEEN 1. Wat is de nieuwe Woningwet? De nieuwe Woningwet geeft nieuwe regels voor de sociale huursector. Met de herziening wil de overheid

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV Kandidaat Penningmeester

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV Kandidaat Penningmeester November 2011 In deze nieuwsbrief Voorwoord van de Voorzitter Agenda ALV 29-11-2011 Kort verslag ALV 10-05-2011 Kandidaat Penningmeester Verhuizen doe je niet zo maar Voorwoord van de Voorzitter Deze Nieuwsbrief

Nadere informatie

JAARVERSLAG HUURDERSBOND EDE E.O. OVER DE PERIODE

JAARVERSLAG HUURDERSBOND EDE E.O. OVER DE PERIODE JAARVERSLAG HUURDERSBOND EDE E.O. OVER DE PERIODE van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 1. Inleiding 2012 is weer een heel druk jaar voor de bestuursleden van Huurdersbond Ede e.o.. Het bestuur

Nadere informatie

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis Gereguleerde huren in de commerciële sector Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis AANLEIDING Corporaties en commerciële verhuurders bieden beiden

Nadere informatie

Uitkomsten van het WoON 2018

Uitkomsten van het WoON 2018 Uitkomsten van het WoON 2018 Mentimeter www.menti.com Code: 21 49 64 Onderwerpen Uitleg digitale Kernpublicatie Uitkomsten van het WoON 2018 In gesprek over de uitkomsten Uitleg digitale kernpublicatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief editie

Nieuwsbrief editie Nieuwsbrief editie 23-2018 Elk jaar maken de gemeente, Woonservice, Lefier en de huurdersorganisatie samen afspraken over de investeringen die worden gedaan in de sociale huisvesting. Lefier was al vroeg

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Stookjerijk2015 Apeldoorn Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Onderdelen presentatie Doel Stookjerijk Beleid SER akkoord 2013 Actuele

Nadere informatie

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 DENK MEE MET MITROS Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 Mitros heeft een plan opgesteld met doelstellingen voor de periode 2010-2030. In dit plan staat wat Mitros de komende twintig jaar

Nadere informatie

voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder

voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder AMBITIE 2016 voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder Aan het begin van 2016 blikken wij terug en kijken wij vooruit in dit DuoDoc. Voordat wij dat doen willen wij eerst iedereen bedanken. Het was

Nadere informatie

Bijlagen bij Analyse benodigde voorraad sociale huurwoningen

Bijlagen bij Analyse benodigde voorraad sociale huurwoningen Bijlagen bij Analyse benodigde voorraad sociale huurwoningen Bijlage 1 Socrates model Het Socrates-model is een kwalitatief woningmarktsimulatiemodel. Dit model bouwt voort op het bekende demografisch

Nadere informatie

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 Voorwoord Het bestuur van de HBV heeft tezamen met haar vaste commissieleden de keuzes voor een toekomstig

Nadere informatie

de huurders van verschillende inkomensgroepen met het rninimale huishoudbudget rond kunnen

de huurders van verschillende inkomensgroepen met het rninimale huishoudbudget rond kunnen Woningstichting Rochdale Raad van Bestuur Mevrouw H. van Buren Postbus 56659 1040 AR Amsterdam AM STERDAM ONSKENMERK 12 maart 2015 COSM/15.005 UW KEKMERK BEHANOEIO DOOR Dagelijks Bestuur ONDERV/ERP TELEFOON

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Adviesrapport Bewoners adviesgroep HUURAANPASSING 2014 April 2014

Adviesrapport Bewoners adviesgroep HUURAANPASSING 2014 April 2014 HUURAANPASSING 2014 April 2014 1 Advies in hoofdlijn De BAG is positief over de keuzes die Nijestee heeft gemaakt ten aanzien van: 1.1 Huuraanpassing 2014, 2,5% inflatie + 1,5% = 4% 1.2 Geen inkomensafhankelijke

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

Doelgroepen TREND A variant

Doelgroepen TREND A variant Doelgroepen TREND A variant Kleidum Socrates 2013 Doelgroepen 3 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Doelgroepen en Socrates... 5 1.2 Werkgebieden... 6 2 Doelgroepen en bereikbare voorraad... 7 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

De staat van de woningmarkt: is alles op orde of is er nog werk aan de winkel?

De staat van de woningmarkt: is alles op orde of is er nog werk aan de winkel? De staat van de woningmarkt: is alles op orde of is er nog werk aan de winkel? Peter Boelhouwer 18-05-2017 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Visie minister Blok: we zijn klaar

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 PARTICIPEREN IN WONEN

JAARPLAN 2015 PARTICIPEREN IN WONEN JAARPLAN 2015 PARTICIPEREN IN WONEN Dit jaarplan is samengesteld door Huurders Vereniging Oosterhout om inzicht te geven in de activiteiten 2015 Pagina 2 Jaarplan HVO 2015 Inhoud Inhoud... 2 Speerpunten...

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 stichting Huurdersbelang Delden

Jaarverslag 2017 stichting Huurdersbelang Delden Jaarverslag 2017 stichting Huurdersbelang Delden 1 Inhoud Stichting Huurdersbelang Delden... 3 Van vereniging naar stichting... 3 Stichting Huurdersbelang Delden, een vrijwilligersorganisatie... 3 Samenwerkingsovereenkomst...

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV November 2012 In deze nieuwsbrief Voorwoord van de Voorzitter Agenda ALV 11-12-2012 Kort verslag ALV 15-05-2012 Stook je Rijk Bewonerscommissie Veldzicht Wisseling Woonbondadviseurs Voorwoord van de Voorzitter

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 27 926 Huurbeleid Nr. 247 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Freya Mostert freija.mostert@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Presentatie. Peter Boelhouwer (voorzitter werkgroep)

Presentatie. Peter Boelhouwer (voorzitter werkgroep) voorblad 1 Presentatie Peter Boelhouwer (voorzitter werkgroep) Open deuren, dichte deuren Woningmarkt zit vast Regelgeving Groepen op de markt Conclusie analyse Naar oplossingen 3 Markt zit vast gat tussen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2016Z01227

Nadere informatie

Overheidsmaatregelen Zesde peiling Huurderspanel Woonwaard

Overheidsmaatregelen Zesde peiling Huurderspanel Woonwaard Overheidsmaatregelen Zesde peiling Huurderspanel Woonwaard Woonwaard December 2013 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer

Nadere informatie

Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort

Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort HBVA-AMERSFOORT SNEEUWUIL 85 3815XS AMERSFOORT TEL:033-4653164 SECR@VERENIGINGHUURDERSBELANGEN.NL WWW.VERENIGINGHUURDERBSELANGEN.NL

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 330 Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte (huurverhoging op grond van een tweede categorie

Nadere informatie

Nieuwsflits 30 augustus 2017

Nieuwsflits 30 augustus 2017 Nieuwsflits 30 augustus 2017 Wat we eigenlijk al wisten!/? Inkomensafhankelijke huurverhoging heeft weinig effect 29 augustus 2017 - Doorstroming huurmarkt onder druk De inkomensafhankelijke huurverhogingen

Nadere informatie

Themabijeenkomst betaalbaarheid & beschikbaarheid

Themabijeenkomst betaalbaarheid & beschikbaarheid verslag van vergaderdatum 6 februari 2019 Themabijeenkomst betaalbaarheid & beschikbaarheid 1. Opening Nathalie opent om 19.00 uur de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Ze licht ieders rol kort toe.

Nadere informatie

Onderzoek Inkomensafhankelijke huurverhoging

Onderzoek Inkomensafhankelijke huurverhoging Onderzoek Inkomensafhankelijke huurverhoging 18 april 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 6.914 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die in een huurhuis wonen. Hiervan wonen 5.488 mensen

Nadere informatie

> Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 200 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders.

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders. Hoofdvraag A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders Deelvragen B.1 Huren laag houden. Dan de komende jaren maar minder investeren.

Nadere informatie

Beste leden van de Huurderskoepels,

Beste leden van de Huurderskoepels, Beste leden van de Huurderskoepels, Op maandag 16 maart heb ik u het definitieve huurverhogingsvoorstel voor 2015 gedaan. Dit naar aanleiding van onze discussie op 9 maart jl. waarin wij een concept-voorstel

Nadere informatie

Vraag en aanbod Noord Veluwe Classificatie Staatssteun Betaalbaarheid

Vraag en aanbod Noord Veluwe Classificatie Staatssteun Betaalbaarheid Vraag en aanbod Noord Veluwe Classificatie Staatssteun Betaalbaarheid Bestuurlijke overeenkomst WZW Doel: gemeenten krijgen inzicht in Ontwikkeling van de vraag wonen met zorg - deelgebieden - doelgroepen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014-2015 33 129 Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte (huurverhoging op grond van inkomen) 33 330

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Groot economisch en maatschappelijk voordeel van energieneutraal renoveren Woningverbetering naar energieneutraal in de sociale huursector is economisch en maatschappelijk zeer

Nadere informatie

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Net als vier jaar geleden hebben we onze stakeholders gevraagd via een digitale enquête met ons mee te denken over belangrijke

Nadere informatie

JAARPLAN 2014 SAMEN STREVEN NAAR BETER WONEN

JAARPLAN 2014 SAMEN STREVEN NAAR BETER WONEN JAARPLAN 2014 SAMEN STREVEN NAAR BETER WONEN Dit jaarplan is samengesteld door Huurders Vereniging Oosterhout om inzicht te geven in de activiteiten 2014 Pagina 2 Jaarplan HVO 2014 Inhoud Voorblad 1 Inhoud...

Nadere informatie

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken;

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken; Werkplan STOK 2017 De prioriteiten van STOK STOK is de stedelijke organisatie van huurders bij de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex. Bewonerscommissies, actief op de wooncomplexen vormen de leden van vereniging.

Nadere informatie

CASADIVERS. Het antwoord op uw vragen over huurverhoging. Special HOE WERKT BEZWAAR INDIENEN? WAAROM DEZE VERHOGING?

CASADIVERS. Het antwoord op uw vragen over huurverhoging. Special HOE WERKT BEZWAAR INDIENEN? WAAROM DEZE VERHOGING? Inkomensafhankelijke HUURVERHOGING CASADIVERS Special Het antwoord op uw vragen over huurverhoging WAAROM DEZE VERHOGING? We leggen het u uit VRAAG EN ANTWOORD HOE WERKT BEZWAAR INDIENEN? > PAG. 2 / 3

Nadere informatie

Controlerend en krachtig in overleg

Controlerend en krachtig in overleg DE HUURDERSBELANGENVERENIGING Controlerend en krachtig in overleg Jaarverslag van HBV De Woonkoepel over 2015 De Huurdersbelangenvereniging is de wettelijke vertegenwoordiger van de huurders van SWZ. Het

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Postbus 20011

Nadere informatie

Onderzoeksinstituut OTB

Onderzoeksinstituut OTB Regionale woonafspraken en veranderende nationale beleidskaders Inleiding tijdens conferentie De regio Zuid- Kennemerland/IJmond geeft thuis, Tweede conferentie Regionaal Actieprogramma Wonen Zuid- Kennemerland/IJmond,

Nadere informatie

Sociale huur in de Hoeksche Waard, nu en in de toekomst

Sociale huur in de Hoeksche Waard, nu en in de toekomst Sociale huur in de Hoeksche Waard, nu en in de toekomst Joop Hilberding, Beleidsadviseur 11 februari 2013 Het aandeel in de woningvoorraad per kern In de 5 grote kernen staat 70% van ons bezit Gemiddeld

Nadere informatie

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID Thema Huurbeleid Aanleiding Op de jaarlijkse ledenvergadering is het thema Huurbeleid besproken. Ook TBV-wonen was uitgenodigd om hun huurbeleid toe te lichten.

Nadere informatie

Armoede en de rol van corporaties vanuit huurdersperspectief

Armoede en de rol van corporaties vanuit huurdersperspectief Armoede en de rol van corporaties vanuit huurdersperspectief kennisbijeenkomst Tympaan 14 oktober 2015 Voostellen Suzanne Schuitemaker consulent Vereniging Nederlandse Woonbond sschuitemaker@woonbond.nl

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

Wat is voor wie betaalbaar?

Wat is voor wie betaalbaar? Openings Dia - Powerpoint Vidomes Wat is voor wie betaalbaar? Datum 1 Werking huurtoeslag Inkomensgrenzen (peildatum 2016): 1 persoon 22.100 meerpersonen 30.000 (65+: 30.050) Kern: woningen voor de doelgroep

Nadere informatie

Agenda van de vergadering in Het Rode Hert van 16 april 2015

Agenda van de vergadering in Het Rode Hert van 16 april 2015 Agenda van de vergadering in Het Rode Hert van 16 april 2015 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering in Het Rode Hert van 16 april 2015 Datum: donderdag 16 april 2015 Aanvang: 19:00 Traject

Nadere informatie

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE?

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? WWW.AEDES.NL MAART 2015 DE NIEUWE ONINGWET Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor woningcorporaties. De invoering van de nieuwe Woningwet betekent dat ook

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 33 129 Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte (huurverhoging op grond van inkomen) 33 330

Nadere informatie

Verslag van debat: 'Hoe betaalbaar blijft de sociale huurwoning?' in: Pakhuis De Zwijger, 25 november 2013

Verslag van debat: 'Hoe betaalbaar blijft de sociale huurwoning?' in: Pakhuis De Zwijger, 25 november 2013 Verslag van debat: 'Hoe betaalbaar blijft de sociale huurwoning?' in: Pakhuis De Zwijger, 25 november 2013 Steven Kromhout (RIGO Research en Advies): RIGO deed in opdracht van de Woonbond onderzoek naar

Nadere informatie

Hoek van Holland, 3 april Geachte heer Korthorst, beste Marcel,

Hoek van Holland, 3 april Geachte heer Korthorst, beste Marcel, Hoek van Holland, 3 april 2019 Geachte heer Korthorst, beste Marcel, Hierbij ontvangt u het advies van de huurdersvereniging Houdt Zicht betreffende de huurverhoging 2019. Het bestuur heeft zich daarbij

Nadere informatie

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 1. De vereniging 1.1 Algemeen De HuurdersBelangenvereniging (HBV) Van Alckmaer komt op voor de belangen van de mensen die een huis huren bij de

Nadere informatie

Trends op de woningmarkt

Trends op de woningmarkt Trends op de woningmarkt Peter Boelhouwer 29-10-2013 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Demografische ontwikkelingen Economische ontwikkelingen Sociaal-culturele ontwikkelingen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

TIJDSCHRIFT VOOR DE VOLKSHUISVESTING NUMMER 2 JUNI 2015 THEMA BETAALBAARHEID AANPAK SCHEEFWONERS BRENGT OOK LAAGSTE INKOMENS IN PROBLEMEN

TIJDSCHRIFT VOOR DE VOLKSHUISVESTING NUMMER 2 JUNI 2015 THEMA BETAALBAARHEID AANPAK SCHEEFWONERS BRENGT OOK LAAGSTE INKOMENS IN PROBLEMEN 6 TIJDSCHRIFT VOOR DE VOLKSHUISVESTING NUMMER 2 JUNI 2015 THEMA BETAALBAARHEID AANPAK SCHEEFWONERS BRENGT OOK LAAGSTE INKOMENS IN PROBLEMEN TIJDSCHRIFT VOOR DE VOLKSHUISVESTING NUMMER 2 JUNI 2015 ACHTERGROND

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr.2, september 2017 Redactieadres: Postbus 17, 1616 ZG Hoogkarspel E-mail: info@hvdedriehoek.nl Telefoon: 0228 85 52 18 --------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2015

Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2015 Veel gestelde vragen en antwoorden over de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2015 Algemeen Hierna zijn veel gestelde vragen gerubriceerd in de volgende vijf categorieën: a. Huurverhoging b.

Nadere informatie

BETAALBAAR WONEN IN ALMERE

BETAALBAAR WONEN IN ALMERE BETAALBAAR WONEN IN ALMERE Een manifest met bouwstenen voor een actieprogramma Een dak boven het hoofd is één van de eerste levensbehoeften, een woning is de veilige uitvalsbasis voor iedereen om mee te

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 847 Integrale visie op de woningmarkt Nr. 42 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Betaalbaarheid van het huren in Den Helder

Betaalbaarheid van het huren in Den Helder Betaalbaarheid van het huren in Den Helder in opdracht van SHB Den Helder Gerard Jager Oktober 2015 1 Achtergrond Hogere huren o.a. door verhuurdersheffing Dalende inkomens van huurders Signalen van stille

Nadere informatie

Binnen het rooster van aftreden heeft Joke Bergwerf, na 19 jaar, aangegeven zich niet meer herkiesbaar te stellen.

Binnen het rooster van aftreden heeft Joke Bergwerf, na 19 jaar, aangegeven zich niet meer herkiesbaar te stellen. Sliedrecht, 17 april 2018 JAARPLAN SLIMWONEN 2018 BESTUUR Binnen het rooster van aftreden heeft Joke Bergwerf, na 19 jaar, aangegeven zich niet meer herkiesbaar te stellen. We zijn opzoek naar iemand die

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

WOORD JE BIJ AANBIEDING WOONLASTENRAPPORT ii

WOORD JE BIJ AANBIEDING WOONLASTENRAPPORT ii WOORD JE BIJ AANBIEDING WOONLASTENRAPPORT ii-3-2015 Beste aanwezigen, Hoewel momenteel de discussie rond de PWA kazerne en alle problemen van burgers met de verslechtering van de zorg iedereen bezighoudt,

Nadere informatie

DIR/SdB/ALG Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2018

DIR/SdB/ALG Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2018 Huurdersplatform KleurrijkWonen Secretariaat Kon.Wilhelminalaan 39 4247 EM KEDICHEM Kenmerk Onderwerp DIR/SdB/ALG056953 Adviesaanvraag huurverhoging per 1 juli 2018 Datum Bijlage: Wettelijk kader Huurprijsbeleid

Nadere informatie

Vragen en antwoorden nav bijeenkomst 25 juni en vragen gesteld door bewonerscommissie De Binding

Vragen en antwoorden nav bijeenkomst 25 juni en vragen gesteld door bewonerscommissie De Binding Vragen en antwoorden nav bijeenkomst 25 juni en vragen gesteld door bewonerscommissie De Binding Algemene vragen De vakantieperiode begint nu, kunnen we het niet wat rustiger aan doen, om iedereen de gelegenheid

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Inleiding Om inzicht te krijgen in de effecten van het beleid op segregatie, is het noodzakelijk de lokale situatie en de samenstelling van de voorraad in ogenschouw

Nadere informatie

Géén huurverhoging per 1 juli Waarom krijg ik per 1 juli 2018 géén huurverhoging?... 6

Géén huurverhoging per 1 juli Waarom krijg ik per 1 juli 2018 géén huurverhoging?... 6 Huuraanpassing 2018 Vragen en antwoorden Inhoud Algemeen... 3 1. Waarom verhoogt Mooiland ieder jaar de huur (meer/minder)?... 3 2. Hoeveel mag de huur maximaal stijgen per 1 juli 2018?... 3 3. Hoe bepaalt

Nadere informatie

Kreileroord 222, 3079 NB Rotterdam - Tel. 010-479 34 08 - www.hnrotterdam.nl - E-mail ier.vbc@wxs.nl Werkplan 2007/2008

Kreileroord 222, 3079 NB Rotterdam - Tel. 010-479 34 08 - www.hnrotterdam.nl - E-mail ier.vbc@wxs.nl Werkplan 2007/2008 Werkplan 2007/2008 HuurdersNetwerk Rotterdam Kreileroord 222 3079 NB Rotterdam 0. Inleiding Het Huurdersnetwerk Rotterdam (HNR) heeft voor de activiteiten van 2007 en 2008 een werkplan opgesteld. Dit werkplan

Nadere informatie

Woonvisie in t kort 10

Woonvisie in t kort 10 10 Woonvisie in t kort Utrecht is een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Daarom is de druk op de woningmarkt groot. Deze druk zal de komende jaren blijven waardoor veel doelgroepen niet de woning

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013 Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel 4 maart 2013 Verduurzamingsambitie woningcorporaties onder druk Het belang van verduurzaming van het corporatiebezit wordt erkend: Convenant Energiebesparing

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma s Tweede Kamer verkiezing 15 maart 2017

Verkiezingsprogramma s Tweede Kamer verkiezing 15 maart 2017 Verkiezingsprogramma s Tweede Kamer verkiezing 15 maart 2017 Op woensdag 15 maart 2017 gaat Nederland naar de stembus. Kiezers bepalen dan welke 150 Nederlanders namens hen vier jaar lang volksvertegenwoordiger

Nadere informatie

HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND

HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND 2019-2020 Waddinxveen, 28 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Beleidsvarianten... 3 2.1 Marktsituatie... 3 2.2 Uitgangspunten... 3 2.3 Beleidskeuzes...

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2018

ACTIVITEITENPLAN 2018 HUURDERS NETWERK MITROS ACTIVITEITENPLAN 2018 Februari 2018 1 - Inleiding Ook in 2018 gaan we weer veel organiseren. Net zoals in 2017 zullen wij elkaar weer vaak treffen, met diverse onderwerpen op de

Nadere informatie

Stichting Huurdersbelangen Jaarverslag 2013 de Duinstreek

Stichting Huurdersbelangen Jaarverslag 2013 de Duinstreek Jaarverslag 2013 Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. De Rooie Buurt 3. Overleg huurbeleid 4. Woonvisie gemeente Katwijk 5. Groen en schoonmaak 6. De bewonerscommissies

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het huurbeleid: kansen voor beleggers

Ontwikkelingen in het huurbeleid: kansen voor beleggers Ontwikkelingen in het huurbeleid: kansen voor beleggers Renske Jongsma en Martijn Schut Directie Woningmarkt Woningvoorraad Woningtype mln % Koopwoningen Corporatie huurwoningen Corporatie huurwoningen

Nadere informatie