Shari De Potter (VCLB) Jokke Rombauts (Ritmica) Nicole Knops (MPI Oosterloo) Lex Vorsselmans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Shari De Potter (VCLB) Jokke Rombauts (Ritmica) Nicole Knops (MPI Oosterloo) Lex Vorsselmans"

Transcriptie

1 Ontwerpverslag IROJ Antwerpen Datum 01/12/2015 Aanwezig Minderjarigen Ouders AWW AWW CLB GGZ GGZ BJB ITP VK VO Provincie Pleegzorg Jeugdmagistratuur Voorzitter Secretaris CLB VAPH VAPH BJB Xenia Langen (Cachet) Ilse De Groof (POPANT) Frans Heylen (CAW De Kempen) Koen De Vylder (CAW Antwerpen) Stefan Van Loock (stedelijk CLB) Dirk Kaethoven (CGG Andante) Veerle Vermeulen (CGG Vagga) Jan Bots (Wingerdbloei) Jan De Ridder Stef Anthoni Dominick Vosters Geertrui Provinciael Danielle Decorte Isabelle Ven Wim De Weerd Jessie Thys Shari De Potter (VCLB) Jokke Rombauts (Ritmica) Nicole Knops (MPI Oosterloo) Lex Vorsselmans Verontschuldigd CLB K&G VAPH VAPH OCJ/SDJ CLB OCJ/SDJ Gino Willems (VCLB) Jo Frans (CKG Koraal) Chantal Van Overvelt (Olo) Rik Van Buggenhout (Ter Elst) Ingrid Van Eetveld Philip Guttig (CLB GO) Marianne Mariën

2 Pagina 2 van 9 Voorzitter Verslaggever Wim de Weerd (provincie) Jessie Thys (provincie) Agenda 1. Opvolging en goedkeuring vorig verslag (10/11/2015). Aanwezigheidslijst: Frans Heylen staat 2X als verontschuldigd, Shari De Potter was verontschuldigd maar staat tevens als aanwezig genoteerd p3 2 wordt: Wie bij de jeugdrechter komt kan naar crisisopvang worden doorgestuurd wat het crisisnetwerk zwaar overbelast. Er is zeker een kanaal nodig, maar crisisopvang is niet altijd de beste optie. Iedereen doet nu beroep op hetzelfde aanbod, waardoor jongeren al te vaak worden verplaatst. Het verslag wordt goedgekeurd. 2. Bespreking conceptnota crisis toelichting project vertrouwenspersoon Dit thema leeft zowel bij ouders als bij jongeren. De conceptnota werd ter voorbereiding bezorgd en ter vergadering mondeling toegelicht door Jole Louwagie en Xenia Langen. Vragen en opmerkingen: Zijn er folders of flyers beschikbaar voor minderjarigen? Er zijn flyers maar dit is op zich niet voldoende. De flyer kan wel een aanleiding zijn om aan de slag te gaan. Er wordt nog gewerkt aan verder bekendmakings-materiaal voor jongeren. Men zou daarnaast ook een pool van vertrouwenspersonen willen aanleggen. Men wil ook een werkgroep opstarten van gemotiveerde voorzieningen die ervaringen willen uitwisselen, experimenteren, goede praktijken uit te bouwen,... in het werken met vertrouwenspersonen, het zoeken van vertrouwenspersonen, het ondersteunen van jongeren in het vinden van een vertrouwenspersoon Wie hieraan wil meewerken kan dit rechtstreeks aan Jole Louwagie doorgeven via jole.louwagie@wvg.vlaanderen.be. Tegen volgend IROJ op 26/1 kan dan een stand van zaken worden opgemaakt. De balies van Antwerpen, Mechelen en Turnhout hebben reeds interesse getoond. Van daaruit worden de advocaten bevraagd, zij bieden bijstand en kunnen eveneens vertrouwenspersoon zijn. Ook de brede instap moet hier aandacht voor hebben en leerlingbegeleiders zijn ook potentiële vertrouwenspersonen. Is er een basisopleiding voor de vertrouwenspersoon? Dit signaal werd al gegeven. Aan de website zal een helpdesk gekoppeld worden, maar er is niet meteen een opleiding voorzien.

3 Pagina 3 van 9 Op het A-document kan de vertrouwenspersoon ingevuld worden. Dit gebeurt echter maar zeer sporadisch. Wat met jongeren met een verstandelijke beperking? Het is aan de hulpverleners om dan mee te bekijken en op het niveau van de jongere erover te communiceren, hetzelfde geldt voor kleinere kinderen. Er is steeds afstemming op doelgroep nodig. Ook moeilijkere doelgroepen hebben recht op een vertrouwenspersoon. In sommige situaties kan een voorziening ook een vertrouwenspersoon toewijzen. CGGZ: de wet op de patiënten rechten is hierin minder strikt. Men kan iemand meenemen op consultatie bij de arts, dit vormt geen probleem, aan die persoon worden geen voorwaarden gesteld. Hoe meer dit echter geformaliseerd wordt hoe moeilijker het soms wordt voor mensen om ermee te beginnen. Er kan echter wel nood zijn aan een regelgevend kader bij jongeren zonder context bv of wanneer het gaat over de inzage van het dossier. In dossiers van kindermishandeling wordt soms beslist dat een bepaalde betrokkene geen inzage heeft. Misschien is het zinvoller om te investeren in een pool van opgeleide vertrouwenspersonen en dit niet zozeer bij de hulpverleners te leggen. Hulpverleners moeten er wel voldoende voor open staan en weten dat het een recht is en de minderjarige hierover informeren. Dit agendapunt wordt volgende vergadering hernomen. Intussen wordt de oproep voor de werkgroep verder verspreid naar de sectorale kanalen. 3. Goedkeuring advies intersectorale zorgnetwerken Deze nota werd ter voorbereiding bezorgd. Bijkomende opmerkingen? Vanuit de cliëntvertegenwoordiging wordt gevraagd hoe het cliëntperspectief in het plan is opgenomen en hoe dit wordt meegenomen in het zorgplan? Dit wordt toegevoegd aan de nota. Het IROJ gaat akkoord met dit advies. 4. Nieuws uit Vlaanderen a. Vlaamse werkgroep advisering + opdrachten aan IROJ-werkgroep De nota werd bezorgd ter voorbereiding. Aanvullingen?

4 Pagina 4 van 9 I.v.m. de regionale noden is er wetenschappelijke inbreng nodig. De parameter wachttijd wordt niet gevaloriseerd, het % kinderen en jongeren wel. Er zijn veel toewijzingen aan Antwerpen waar er weinig of geen wachttijd is terwijl er in Turnhout een wachttijd tot 3 jaar is. Daarnaast bedraagt bvb de wachttijd van CKG Halle-Vilvoorde 0 dagen, omdat daar geen CKG is. Er moeten parameters gevonden worden op Vlaams niveau. Er wordt getracht om tot een akkoord te komen tussen alle IROJ s over hoeveel jongeren per provincie het gaat en hoeveel onder kans-armoede vallen, zonder evenwel al middelen te verdelen. Vervolgens moet ook worden nagegaan waar de gebruikers vandaan komen. Het doel is om voor het einde van deze legislatuur (binnen 2 jaar) te komen tot de uitvoering van het actieplan en een andere manier van adviseren, waarbij het IROJ kan aangeven waar er noden zijn. Met de werkgroep advisering worden stappen vooruit gezet door bijkomende criteria o.b.v. noden te formuleren en zover als mogelijk ook inhoudelijk te adviseren. Wel blijft de vraag om op voorhand een beeld te hebben van waaruit noden kunnen gedetecteerd worden. Bij de verdeling van extra middelen binnen de netwerken GGZ werd een wetenschappelijk onderbouwde verdeelsleutel op provinciaal niveau gebruikt op basis van het aantal kinderen en jongeren, een aantal kwetsbaarheidsfactoren en een aantal gezondheidsdeterminanten. Alleen het % kinderen en jongeren is te mager. Eerder werd ooit al zo n onderzoek gedaan met een 12-tal parameters, door Guido Bottu, alleen heeft Antwerpen nog een historische achterstand t.o.v. de andere provincies. Deze wordt geleidelijk aan weggewerkt maar de inhaalbeweging gaat traag. Zolang de historische achterstand in Antwerpen niet is weggewerkt zou er een stuk interprovinciale solidariteit moeten komen, maar sommige sectoren schermen dit af en nemen enkel op uit het eigen werkingsgebied. Deze opmerkingen worden meegenomen naar volgende werkgroep advisering De tekst wordt goedgekeurd. b. Typemodule Brede Instap (zie bijlage ter info: omzendbrief aan CLB, dezelfde brief werd ook naar de andere sectoren gestuurd) De omzendbrief is vertrokken naar de diensten brede instap met de vraag om deze te agenderen op de netwerkstuurgroepen en te bekijken op welke manier de actiefiche verder kan vorm gegeven worden. Zijn er m.a.w. al acties genomen of gepland in de netwerkstuurgroepen die hierin kaderen? Het is positief dat er een intersectorale typemodule over 3 sectoren heen is opgemaakt.

5 Pagina 5 van 9 c. Campagne Cliëntoverleg en Bemiddeling Er is een nieuwe campagne naar cliënten toe om cliëntoverleg en bemiddeling meer bekendheid te geven d.m.v. een animatiefilmpje en een persbericht aan voorzieningen en hulpverlening naar cliënten toe. Ook via sociale media of met een standaardbrief (met verwijzing naar het filmpje) kunnen cliënten meer informatie krijgen. Dit werd ook ruim verspreid naar belangenorganisaties en cliëntorganisaties. In de campagne wordt het basispakket meegegeven van waaruit zij kunnen putten om de info te laten doorstromen naar hun cliënten. Er is een oproep om de start van de campagne terug te koppelen naar de eigen achterban en de vraag om ermee aan de slag te gaan en cliënten te informeren. d. Indra Silie neemt ontslag als lid van het IROJ Maya Stepien wordt effectief lid voor etnisch culturele minderheden. Ze geven wel aan dat ze de nodige omkadering en ondersteuning missen om dit ten gronde te kunnen doen. e. Terugkoppeling Management Comité en Gemengde Stuurgroep Hoe in de toekomst deze terugkoppeling aanpakken? Het is niet evident om o.b.v. verslaggeving terug te koppelen in het IROJ, het verslag van het MC is immers erg summier. Het voorstel is daarom om de agenda en het verslag van het Management Comité mee te bezorgen met het verslag van het IROJ. Op basis daarvan kunnen IROJ-leden aangeven over welk agendapunt zij meer info willen. Het voorstel wordt aanvaardt. 5. Stand van zaken werkgroep verontrusting Er is een budget van ter beschikking dat zal besteed worden aan: Studiedag: werking OCJ, VK, toelichting beroepsgeheim Vorming: 3 daagse, 3 keer, door Vraagkracht Nederland. Intervisie: OCJ's en VK hebben zich hiervoor geëngageerd. Best practice dag: evt vanuit OCJ, CLB, Cachet. Zal doorgaan in het najaar. In de eerste 2 weken van december worden werkgroepjes per onderwerp samengebracht voor de verdere praktische uitwerking. De mogelijke aanbieders zijn inmiddels gecontacteerd en de zijn vastgelegd in offertes. Vanuit de VAPH sector wordt gereageerd dat de cases te dun zijn in deze sector om er in voorop te lopen. Participatie aan de best-practice-dag ziet men niet zitten. Wel is er bereidheid om interactief te werken rond casussen.

6 Pagina 6 van 9 6. Terugkoppeling beurs en netwerkstuurgroepen De beurs vond plaats op 23 oktober in de Hollywoodzaal van Kinepolis en bereikte een 1000-tal aanwezigen. Er is grote tevredenheid over het initiatief bij 175 mensen die op bevraging per mail geantwoord hebben. In de regio Turnhout is er op 25 februari 2016 een gelijkaardig initiatief gepland, in Mechelen is er dan weer voor gekozen om het niet te doen. Stand van zaken arrondissementele netwerkstuurgroepen: Netwerkstuurgroep Turnhout: feedback over het crisisnetwerk: sinds 1 november geëvolueerd naar 1 crisisnetwerk voorstelling van de diensten thema van afgelopen jaar: hoe werk maken van intersectoraal onthaal? feedback vanuit het IROJ werkgroep brede instap en overleg met parket info rond contextbegeleiding en hoe ernaar toe leiden modulemarkt thema wachtlijsten intersectorale zorgnetwerken en vluchtelingenproblematiek De opkomst was altijd zeer goed, er is een goede dynamiek aanwezig Netwerkstuurgroep Antwerpen: jaarthema: samenwerking brede instap en RTJH met de ambitie om tegen eind 2015 rond het jaarthema voorstellen te doen Voorstelling van verschillende initiatieven Het is een erg grote groep en het gaat over veel werk, wel een goede dynamiek Netwerkstuurgroep Mechelen: veel interesse afgelopen jaar, meer deelnemers, ook ruimte aan organisaties om zich voor te stellen Netwerkstuurgroep crisis: Johan Vermeeren stopt als voorzitter, dus is er een nieuwe trekker nodig Het actieplan jeugdhulp is een belangrijk thema Het hulpprogramma zelf moet verder versterkt worden met opvangmogelijkheden Er is telkens een goede opkomst en de dynamiek is zeer groot. Wel nog vragen rond de sociale kaart, want de jeugdhulpwijzer is niet meer actueel. 7. Stavaza vertegenwoordiging in netwerkcomité GGZ K&J + visie op cliëntvertegenwoordiging in netwerkcomité Vnl bezig met de template crisis: hoe crisis organiseren vanuit GGZ binnen de provincie? Er wordt geprobeerd dit rond te hebben tegen 4/12. De visie is dat crisis zoveel mogelijk moet gelinkt zijn aan reguliere zorg om vlot te kunnen schakelen. Ambulante en mobiele

7 Pagina 7 van 9 ondersteuning moeten dus kunnen schuiven van ene naar het andere om zorgcontinuïteit te waarborgen. De template langdurige zorg gaat over outreach-middelen, maar het is nog onduidelijk welke afbakening hier gemaakt wordt. De template liaison en consult zou moeten klaar zijn tegen maart Cliënt- en patiëntvertegenwoordiging moet nog verder verfijnd worden. Er worden wel al contacten gelegd met voorzieningen om dit op te nemen, maar het is nog niet duidelijk hoe dit er precies moet uitzien. De uitnodiging om deel te nemen aan het netwerkcomité geldt nog steeds. De manier van vertegenwoordiging wordt geagendeerd op het volgende IROJ. Het uitgewerkte template crisis wordt eveneens geagendeerd op het volgende IROJ. 8. Infopunt RTH RTH vanuit BJZ is voor de toegangspoort terecht gekomen en vanuit BJB wil men een stap verder gaan. Er werd een project ingediend bij de provincie en gehonoreerd waardoor voor 1 jaar een infopunt voor telefonische bijstand dan georganiseerd worden. Het is de bedoeling om minstens 5 voormiddagen iemand vrij te stellen om telefonisch advies te geven/te informeren over de mogelijkheden binnen RTH. De start is voorzien op 1/1/2016. Er is een bekendmakingsactie gepland. In de netwerkstuurgroepen is er een sterke vraag naar een sociale kaart, misschien kan dit door het infopunt opgenomen worden? Dit is te bekijken. Het is alleszins de bedoeling om een systeem uit te werken dat daarna ook zonder extra mankracht kan ingezet worden. 9. Rondzendbrief aanpak vluchtelingencrisis Het is nodig goed op te volgen wat hierrond gebeurd. Voor de provincie Antwerpen worden 10 vte extra ingezet binnen de CAW s om erkende vluchtelingen mee op te vangen binnen de hulpverlenging. Er zijn ook middelen voorzien voor de OCMW s maar het is niet duidelijk hoe deze ingezet worden. Daarnaast wordt ook richting pleegzorg gekeken met 5 vte extra voor de screenings voor heel Vlaanderen. Er is een bezorgdheid dat deze groep ook een beroep gaat doen op de residentiële plaatsen die al schaars zijn, omdat er geen middelen zijn om extra capaciteit te realiseren. Daarnaast is er ook het probleem van voldoende tolken, wat in crisissituaties toch essentieel is. Dit agendapunt wordt volgende vergadering hernomen. 10. Nota schooluitval Het gaat hier over een conceptnota, waarin een stevige rol wordt toebedeeld aan het IROJ. Er is feedback nodig tegen 15/12. De conceptnota heeft 3 grote lijnen: monitoring van cijfers, netwerkvorming en ondersteuning van de hulpverlening in casuïstiek.

8 Pagina 8 van 9 Vanuit de VAPH-sector vindt men dit een goede beweging, schooluitval is echt problematisch waar wel al erg veel initiatieven voor genomen worden. Het VAPH gaat zich er als sector ook op organiseren door alvast te inventariseren wie wat al onderneemt met andere externe partners. Daarnaast kampt de sector ook met het probleem dat een aantal jongeren niet in het onderwijs binnen geraakt. Het recht op onderwijs wordt niet zozeer gevaloriseerd als gehoopt en soms wordt vrij snel een permanente vrijstelling van onderwijs gegeven. De VAPH sector verwacht dat het IROJ ondersteunend zal zijn en een trekkersrol zal opnemen. Opmerking: De problematiek wordt herkend, maar er bestaat al heel wat rond dit thema, het is wellicht beter de expertise te laten waar ze is (bij het centraal meldpunt) en linken te zoeken. Er is ook duidelijkheid nodig rond het statuut van de nota en hoe deze zich verhoudt tot andere initiatieven en hervormingen. De bemerkingen worden meegenomen. Op het volgende IROJ wordt iemand vanuit onderwijs en het centraal meldpunt uitgenodigd. 11. Voorzitterschap? Ondersteuning? Dit is de laatste vergadering met Wim De Weerd als voorzitter. Deze functie komt dus vrij en behelst enerzijds het leiden van de vergadering en anderzijds de inhoudelijke opvolging en het ondersteunend werk. Hiervan is niet duidelijk of dit vanuit de provincie verder kan opgenomen worden. Indien nodig kan Dominick dit wel volledig opnemen, naar de netwerkstuurgroepen toe kan hij de verslaggeving verzorgen. De technische voorzitter moet sowieso uit de rangen van het IROJ zelf komen. Mogelijk kan de verslaggeving wel door iemand vanuit provincie voortgezet worden, hierover wordt duidelijkheid verwacht in de loop van december. Jan Bots zal volgende vergadering voorzitten, zo kan iedereen zijn achterban consulteren. 12. Varia Volgende vergaderdata: 26/01/ /03/ /05/ /06/ /09/ /10/ /12/2016

9 Pagina 9 van 9 AFSPRAKENROOSTER Afspraak Wie Tegen Status Opmerking

Ontwerpverslag IROJ Antwerpen Datum 03/05/2016

Ontwerpverslag IROJ Antwerpen Datum 03/05/2016 Ontwerpverslag IROJ Antwerpen Datum 03/05/2016 Aanwezig Minderjarigen ouders CAW 2 CLB 1 CLB 2 K&G 2 CGG 1 CGG 2 VAPH 1 AJW 1 ITP VK Vlaamse overheid Provincie/ VGC Pleegzorg Kinderpsychiatrie Jeugdmagistratuur

Nadere informatie

Verontschuldigd leerlingenbegeleiding

Verontschuldigd leerlingenbegeleiding Verslag IROJ Antwerpen Datum 24/06/2014 Aanwezig Xenia Langen Ilse De Groof (+ ouder) Koen De Vylder Frank Van den Broeck Jo Frans Dirk Kaethoven Luc Bouteligier Rik Van Buggenhout Jan Bots Walter De Proost

Nadere informatie

Verslag IROJ Antwerpen Datum 21/06/2016

Verslag IROJ Antwerpen Datum 21/06/2016 Verslag IROJ Antwerpen Datum 21/06/2016 Aanwezig vertegenwoordiging ouders Ilse De Groof vertegenwoordiging AWW Koen De Vylder vertegenwoordiging Leerlingenbegeleiding Stefan Van Loock vertegenwoordiging

Nadere informatie

Ontwerpverslag IROJ Antwerpen. Datum 08/09/2015. Algemeen Welzijnswerk. Algemeen Welzijnswerk. leerlingenbegeleiding. leerlingenbegeleiding

Ontwerpverslag IROJ Antwerpen. Datum 08/09/2015. Algemeen Welzijnswerk. Algemeen Welzijnswerk. leerlingenbegeleiding. leerlingenbegeleiding Ontwerpverslag IROJ Antwerpen Datum 08/09/2015 Aanwezig Ilse De Groof Koen De Vylder Frans Heylen Stefan Van Loock Shari De Potter Veerle Vermeulen Frank Van den Broeck Chantal Van Overvelt Rik Van Buggenhout

Nadere informatie

Stef Anthoni. Jan Bots (Wingerdbloei) Shari De Potter (VCLB) Lex Vorsselmans

Stef Anthoni. Jan Bots (Wingerdbloei) Shari De Potter (VCLB) Lex Vorsselmans Verslag IROJ Antwerpen Datum 22/03/2016 Aanwezig Minderjarigen ouders CAW CLB K&G K&G CGG VAPH ITP OCJ/ SDJ VK Vlaamse overheid Provincie/ VGC Pleegzorg Kinderpsychiatrie Voorzitter CLB AJW Xenia Langen

Nadere informatie

Verslag IROJ Antwerpen. Datum 07/10/2014. Algemeen Welzijnswerk. Algemeen Welzijnswerk. leerlingenbegeleiding. leerlingenbegeleiding

Verslag IROJ Antwerpen. Datum 07/10/2014. Algemeen Welzijnswerk. Algemeen Welzijnswerk. leerlingenbegeleiding. leerlingenbegeleiding Verslag IROJ Antwerpen Datum 07/10/2014 Aanwezig Ilse De Groof (+ ouder) Koen De Vylder Frans Heylen Peter De Hond Stefan Van Loock Frank Van den Broeck Jo Frans Dirk Kaethoven Chantal Van Overvelt Nicole

Nadere informatie

1. OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG

1. OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VERSLAG IROJ Antwerpen Datum: 24/01/2017

Nadere informatie

Pagina 1 van 8. vertegenwoordiging ouders vertegenwoordiging Leerlingenbegeleiding vertegenwoordiging GGZ. vertegenwoordiging ECM

Pagina 1 van 8. vertegenwoordiging ouders vertegenwoordiging Leerlingenbegeleiding vertegenwoordiging GGZ. vertegenwoordiging ECM Pagina 1 van 8 Ontwerpverslag IROJ Antwerpen Aanwezig vertegenwoordiging ouders vertegenwoordiging AWW vertegenwoordiging Leerlingenbegeleiding vertegenwoordiging K&G vertegenwoordiging K&G vertegenwoordiging

Nadere informatie

voorstel verslag IROJ Antwerpen Datum 26/05/2015 Algemeen Welzijnswerk leerlingenbegeleiding voor Geestelijke Gezondheidszorg

voorstel verslag IROJ Antwerpen Datum 26/05/2015 Algemeen Welzijnswerk leerlingenbegeleiding voor Geestelijke Gezondheidszorg voorstel verslag IROJ Antwerpen Datum 26/05/2015 Aanwezig Ilse De Groof Maya Stepien Koen De Vylder Stefan Van Loock Dirk Kaethoven Frank Van den Broeck Jo Frans Veerle Vermeulen Chantal Van Overvelt Rik

Nadere informatie

REGIOPLAN JEUGDHULP

REGIOPLAN JEUGDHULP 1. TOEGANG IROJ IROJ 1.1. Feb-dec 2017 1. Positioneren en profileren aanbod begeleiding: voorzieningen vullen sjabloon begeleidingsaanbod in; intersectorale bijeenkomst ter afstemming op 16/05/2017; afsluitende

Nadere informatie

Ondersteuningscentrum Jeugdhulp / Sociale Diensten Gerechtelijke Jeugdhulp. Vertrouwenscentrum Kindermishandeling

Ondersteuningscentrum Jeugdhulp / Sociale Diensten Gerechtelijke Jeugdhulp. Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Verslag IROJ Antwerpen Datum 28/05/2014 Aanwezig Bart Geens Jan De Ridder Ingrid Van Eetvelt Karen Dekoninck Ilse De Groof Koen De Vylder Peter De Hond Frank Van den Broeck Patricia Desair Xenia Langen

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

Goedkeuring en opvolging IROJ 22/04/2016. Pagina 1 van 5 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

Goedkeuring en opvolging IROJ 22/04/2016. Pagina 1 van 5 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN PROVINCIE OOST-VLAANDEREN Pagina 1 van 5 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490 58 47 43 caroline.robberecht@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Accenten: Een nieuw decreet Jeugdhulp Vermaatschappelijking van de jeugdhulp Tijdige toegang tot de jeugdhulp Rechtstreeks en niet rechtstreeks

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulp. Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent

Integrale Jeugdhulp. Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent Integrale Jeugdhulp Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent Geschiedenis 1998: maatschappelijke beleidsnota jeugdzorg verkokering ondoorzichtig kluwen restgroepen aanbodgestuurde

Nadere informatie

Congres NVKVV Maart 2014

Congres NVKVV Maart 2014 Samen naar een nieuwe in Vlaanderen Congres NVKVV Maart 2014 Sectoren van de Sectoren Jeugdhulp gevat onder het decreet IJH: Agentschap Jongerenwelzijn (AJ) Algemeen Welzijnswerk (AWW) Centra Geestelijke

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (4/11/2014)

1. Opvolging vorig verslag (4/11/2014) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 6 JANUARI '15 Aanwezig: Joris Housen (netwerkcoördinator), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator), Mia Gys (CAW Antwerpen), Geert Vandendriessche (VDIP), Dirk Meeus (CGG

Nadere informatie

Verslag IROJ Brussel. Datum 9 mei 2014

Verslag IROJ Brussel. Datum 9 mei 2014 Verslag IROJ Brussel Datum 9 mei 2014 Aanwezig Johan Van Der Auweraert (ITP), Erik Van Dooren (VK), Jean-Pierre Tavernier (CLB), Barbara Glorieux (Minderjarigen), Tine Suykerbuyk (Jeugdrechter), Daniël

Nadere informatie

Een korte rondleiding door Martine Puttaert. Integrale Jeugdhulp Vlaams-Brabant

Een korte rondleiding door Martine Puttaert. Integrale Jeugdhulp Vlaams-Brabant Een korte rondleiding door Martine Puttaert Integrale Jeugdhulp Vlaams-Brabant Integrale Jeugdhulp (IJH) Historiek Wat is IJH? Wie is betrokken? Werkingsprincipes Structuur, opdrachten en thema s Concrete

Nadere informatie

OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG IROJ

OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG IROJ //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VERSLAG IROJ Oost-Vlaanderen Datum:

Nadere informatie

1. Goedkeuring van het verslag van de vergadering van 16 juni Het verslag van de vorige vergadering dd. 16 juni 2014 wordt goedgekeurd.

1. Goedkeuring van het verslag van de vergadering van 16 juni Het verslag van de vorige vergadering dd. 16 juni 2014 wordt goedgekeurd. verslag MC IJH datum 08 september 2014 lokaal Ellips 10.23 refertenummers MC20141013_01 aanwezig Stefaan Van Mulders, Jean-Pierre Vanhee, Katrien Verhegge, Patrick Bedert, James Van Casteren, Dirk Dewolf,

Nadere informatie

VERSLAG IROJ VLAAMS-BRABANT 17 OKTOBER 2014, 9.30U TOT 12U

VERSLAG IROJ VLAAMS-BRABANT 17 OKTOBER 2014, 9.30U TOT 12U Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp VERSLAG IROJ VLAAMS-BRABANT 17 OKTOBER 2014, 9.30U TOT 12U Aanwezig Verontschuldigd Dirk De Rijdt (Arktos),

Nadere informatie

Verslag IROJ Limburg. Datum 24 juni 2014

Verslag IROJ Limburg. Datum 24 juni 2014 Verslag IROJ Limburg Datum 24 juni 2014 Aanwezig Verontschuldigd Voorzitter Verslaggever Eric Berx (OCJ/SDJ), Stefan Daemen (CLB), An Dylst (CLB), Isabelle Saint- Georges (VAPH), Hans Schröter (CGG), Johan

Nadere informatie

: Raf Van Hoof (plaatsvervanger provincie Limburg)

: Raf Van Hoof (plaatsvervanger provincie Limburg) :DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0479-45 23 36 integralejeugdhulp.limburg@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 05 15/09/2015

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 05 15/09/2015 VLAAMS LOKET JEUGDHULP Indien u deze nieuwsbrief niet kan lezen, klik hier voor een online versie INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 05 15/09/2015 De intersectorale nieuwsbrief over jeugdhulp in Vlaanderen

Nadere informatie

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015 Mia Claes UCLL Hulp continuïteit waarborgen Op een gepaste wijze omgaan met verontrusting Tijdige toegang tot de jeugdhulp Voorzien in een aanbod crisisjeugd

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel Vlaanderen de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost-Vlaanderen op 16 september

Nadere informatie

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Eén gezin één plan Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Inhoud De oproep Context en beleidskeuzes Finaliteit van de oproep: één gezin, één plan Samenstelling en uitbouw

Nadere informatie

Verslag IROJ Limburg. Datum 9 september 2014

Verslag IROJ Limburg. Datum 9 september 2014 Verslag IROJ Limburg Datum 9 september 2014 Aanwezig Verontschuldigd Voorzitter Verslaggever Eric Berx (OCJ/SDJ), An Dylst (CLB), Isabelle Saint-Georges (VAPH), Hans Schröter (CGG), Johan Tuerlinckx (ITP),

Nadere informatie

voorstel verslag IROJ Antwerpen Datum 24/03/2015 Algemeen Welzijnswerk Jeugdzorg Vertegenwoordiger minderjarigen Algemeen Welzijnswerk

voorstel verslag IROJ Antwerpen Datum 24/03/2015 Algemeen Welzijnswerk Jeugdzorg Vertegenwoordiger minderjarigen Algemeen Welzijnswerk voorstel verslag IROJ Antwerpen Datum 24/03/2015 Aanwezig Eva Mangelschots Lex Vorsselmans Xenia Langen Ilse De Groof Maya Stepien Frans Heylen Stefan Van Loock Frank Van den Broeck Veerle Vermeulen Chantal

Nadere informatie

Verslag IROJ Limburg. Verslag IROJ 10/03/2015

Verslag IROJ Limburg. Verslag IROJ 10/03/2015 Verslag IROJ 10/03/2015 Afdeling Beleidsontwikkeling Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel T 02 553 32 43 F 02 553 31 40 beleidsontwikkeling@wvg.vlaanderen.be Verslag IROJ Limburg //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN Inleidende bepaling Gebruikersparticipatie vormt een rode draad doorheen Integrale Jeugdhulp en de werking van het IROJ.

Nadere informatie

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA Casus 5 Je werkt voor een opvang van jongeren die geplaatst

Nadere informatie

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten 06/06/2016 Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten Vandaag is het eerste intersectorale jaarverslag 2015 van de jeugdhulp voorgesteld, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

Agenda DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN PROVINCIE LIMBURG. Verslag IROJ Limburg. Datum 21 juni 2016

Agenda DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN PROVINCIE LIMBURG. Verslag IROJ Limburg. Datum 21 juni 2016 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0479-45 23 36 integralejeugdhulp.limburg@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

Cliëntoverleg, bemiddeling en crisishulp

Cliëntoverleg, bemiddeling en crisishulp Cliëntoverleg, bemiddeling en crisishulp HULPVRAGER MINDERJARIGE-OUDERS-CONTEXT BREDE INSTAP Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Jeugdhulp buiten toep. gebied IJH Probleem gebonden hulp MDT MDT Gemand.

Nadere informatie

Het nieuwe hulpverleningslandschap

Het nieuwe hulpverleningslandschap Het nieuwe hulpverleningslandschap Integrale jeugdhulp 1 Hilde Vanautgaerden VCLB Leuven 29/04/2015 Hoe was het voor 1 maart 2014 VAPH Jongerenwelzijn Gezondheidszorg & Welzijnswerk MDV door erkende dienst

Nadere informatie

VERSLAG IROJ LIMBURG. datum 27 mei aanwezig. verontschuldigd. voorzitter verslaggever

VERSLAG IROJ LIMBURG. datum 27 mei aanwezig. verontschuldigd. voorzitter verslaggever VERSLAG IROJ LIMBURG datum 27 mei 2014 aanwezig verontschuldigd voorzitter verslaggever Agenda Eric Berx (OCJ/SDJ),Liesbeth Bex (jeugdmagistratuur), Ine Lauwers (Joplim), Stefan Daemen (CLB), An Dylst

Nadere informatie

1. OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG IROJ

1. OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG IROJ //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VERSLAG IROJ Oost-Vlaanderen Datum:

Nadere informatie

Besluit en verslag werkgroep

Besluit en verslag werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp - werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp Verslag werkgroepen Afdeling Beleidsontwikkeling Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 BRUSSEL T 02 553 32 43 F 02 553 31

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Ieper. Casus 1 Er is verwaarlozing

Nadere informatie

1. OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG IROJ

1. OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG IROJ //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VERSLAG Datum: 2/03/2018 Locatie: Jozef

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Els Dupon netwerk STS Voorstelling Arr.Turnhout 28 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS 16 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln >30

Nadere informatie

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (17/03/2016)

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (17/03/2016) Pagina 1 van 5 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490-58 58 32 integralejeugdhulp.vlaamsbrabant@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten

nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 248 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 17 januari 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Autismespectrum- en gedragsstoornissen - Thuisbegeleidingsdiensten

Nadere informatie

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (10/11/2016)

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (10/11/2016) Pagina 1 van 6 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490-58 58 32 integralejeugdhulp.vlaamsbrabant@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen 2.0 aandacht voor de eigen krachten in netwerk, familie, maatschappij Gebruik maken van aangepaste hodieken Verslag doen van krachtgericht werken bij stap

Nadere informatie

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (04/10/2016)

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (04/10/2016) Pagina 1 van 5 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490-58 58 32 integralejeugdhulp.brussel@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (15/03/2016)

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (15/03/2016) Pagina 1 van 5 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490-58 58 32 integralejeugdhulp.brussel@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

VERSLAG IROJ BRUSSEL 20 MAART 2014, 13.30U-16.30U

VERSLAG IROJ BRUSSEL 20 MAART 2014, 13.30U-16.30U Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp VERSLAG IROJ BRUSSEL 20 MAART 2014, 13.30U-16.30U Aanwezig Kris Clijsters (Minderjarigen), Itsen Gonzalez

Nadere informatie

DRAAIBOEK REGIONALE SAMENWERKING KRACHT.WONEN. September 2017

DRAAIBOEK REGIONALE SAMENWERKING KRACHT.WONEN. September 2017 DRAAIBOEK REGIONALE SAMENWERKING KRACHT.WONEN September 2017 Regionale samenwerking : Kracht.wonen Kracht.wonen is een regionale en sectoroverstijgende samenwerking bij knelpuntsituaties van (dreigende)

Nadere informatie

Bijlagen: - Ontwerptekst werkstructuur Integrale Jeugdhulp regio West-Vlaanderen 22/11/2013

Bijlagen: - Ontwerptekst werkstructuur Integrale Jeugdhulp regio West-Vlaanderen 22/11/2013 Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling Beleidsontwikkeling Regioteam Integrale Jeugdhulp Team Integrale Jeugdhulp Verslag ONTWERP INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN

Nadere informatie

VERSLAG IROJ Vlaams- Brabant 12 maart 2015

VERSLAG IROJ Vlaams- Brabant 12 maart 2015 Afdeling Beleidsontwikkeling Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel T 02 553 32 43 F 02 553 31 40 beleidsontwikkeling@wvg.vlaanderen.be VERSLAG IROJ Vlaams- Brabant 12 maart 2015 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 535 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 30 maart 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke

Nadere informatie

Crisisjeugdhulp. Crisisnetwerken

Crisisjeugdhulp. Crisisnetwerken Crisisjeugdhulp Crisisnetwerken De crisisnetwerken in Vlaanderen zijn het referentiepunt voor eenieder die worstelt met een crisissituatie waarin hij/zij ondersteuning nodig heeft. De crisismeldpunten

Nadere informatie

Contactpersoon Team Vergunningen en Erkenningen Telefoon 02/ Bijlagen 1

Contactpersoon Team Vergunningen en Erkenningen  Telefoon 02/ Bijlagen 1 Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH-diensten), multifunctionele centra (MFC), vergunde zorgaanbieders

Nadere informatie

Afstemming GGZ en Welzijn. OPZ GEEL 5 december 2013

Afstemming GGZ en Welzijn. OPZ GEEL 5 december 2013 Afstemming GGZ en Welzijn OPZ GEEL 5 december 2013 Jeugdhulpverlening in beweging Nieuwe beleidsmatige ontwikkelingen Vlaams en federaal Effectuering art.11 ziekenhuiswet ( netwerk van zorgvoorzieningen

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie

Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie Van de 11.828 kinderen en jongeren voor wie in 2017 een indicatiestellingsverslag is afgeleverd, zijn er 11.554 in regie gekomen. Het verschil heeft te maken

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen

Gemandateerde voorzieningen Gemandateerde voorzieningen Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement

1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement 1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement 21 april 2015 Een tussentijdse terug- en vooruitblik Vernieuwing op basis van ervaring Uitgangspositie: 1 maart 2014 geconsolideerde start cf. externe

Nadere informatie

Crisisjeugdhulp. Crisisnetwerken

Crisisjeugdhulp. Crisisnetwerken Crisisjeugdhulp Crisisnetwerken De crisisnetwerken in Vlaanderen zijn het referentiepunt voor eenieder die worstelt met een crisissituatie waarin hij ondersteuning nodig heeft. De crisismeldpunten beluisteren

Nadere informatie

Samen1Plan Gent. Samen engagementen nemen voor gezinnen

Samen1Plan Gent. Samen engagementen nemen voor gezinnen Samen1Plan Gent Samen engagementen nemen voor gezinnen Kader Oproep één gezin, één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Past binnen een breder actieplan van

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Goedkeuring en opvolging IROJ 03/06/2016 Opvolging van het overleg met de voorzitters, komt later in het verslag aan bod.

Goedkeuring en opvolging IROJ 03/06/2016 Opvolging van het overleg met de voorzitters, komt later in het verslag aan bod. Pagina 1 van 6 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490 58 47 43 caroline.robberecht@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

Het nieuwe jeugdhulplandschap : de kaarten herlegd. Annemie Van Looveren Juriste Steunpunt Jeugdhulp 18/06/2015

Het nieuwe jeugdhulplandschap : de kaarten herlegd. Annemie Van Looveren Juriste Steunpunt Jeugdhulp 18/06/2015 Het nieuwe jeugdhulplandschap : de kaarten herlegd Annemie Van Looveren Juriste Steunpunt Jeugdhulp 18/06/2015 1 Hulpvrager Minderjarige-ouders-contexT Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Toegangspoort

Nadere informatie

1. Goedkeuring en opvolging verslag 15 december 2016 ter beslissing Regioplan : verdere opvolging ter bespreking

1. Goedkeuring en opvolging verslag 15 december 2016 ter beslissing Regioplan : verdere opvolging ter bespreking VERSLAG IROJ Limburg Datum 27/01/2017 Locatie Refertenummer 2017/1 Aanwezig Provinciehuis Limburg, Haspengouwzaal Ine Lauwers (tandem ouders), Hilde Grondelaers (clientperspectief ouders), Kris Clijsters

Nadere informatie

Agenda :DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN PROVINCIE LIMBURG. Verslag IROJ Limburg. Datum 2 februari 2016

Agenda :DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN PROVINCIE LIMBURG. Verslag IROJ Limburg. Datum 2 februari 2016 :DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0479-45 23 36 integralejeugdhulp.limburg@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (23/04/2015)

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (23/04/2015) DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490-58 58 32 integralejeugdhulp.vlaamsbrabant@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

Steven Van De Woestyne (provinciebestuur) Chantal Van de Kerckhove (provinciebestuur) 1) Verwelkoming nieuwe leden en opvolging verslag IROJ 13/03

Steven Van De Woestyne (provinciebestuur) Chantal Van de Kerckhove (provinciebestuur) 1) Verwelkoming nieuwe leden en opvolging verslag IROJ 13/03 VERSLAG IROJ OOST-VLAANDEREN datum 24 april 2015 aanwezig Joke Merlaen (AWW), Gijs Mommerency (kinderpsychiatrie), Marc Bittremieux (BJB voorzieningen), Sonja Ramboer (BJB voorzieningen), Krista De Vos

Nadere informatie

1. Goedkeuring en opvolging verslag 8 november 2016 ter beslissing Regioplan

1. Goedkeuring en opvolging verslag 8 november 2016 ter beslissing Regioplan Verslag IROJ Limburg Datum 15 december 2016 Aanwezig Verontschuldigd Voorzitter Verslaggever Johan Tuerlinckx (ITP), Ellen Hoefnagels (K&G), Jo Voets (VAPH), An Dylst (CLB), Jan Nijs (JW ACT), Eric Berx

Nadere informatie

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Eerste aanvraag ZORG IMB PAB

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Eerste aanvraag ZORG IMB PAB MDT HET VEER CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

Nadere informatie

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar PC Caritas Caritasstraat 76 9090 Melle Tel. 09 210 69 69 - Fax : 09 252 24 61 E-mail :info@pccaritas.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT PC Caritas In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456

Nadere informatie

VERSLAG MANAGEMENTCOMITÉ MC

VERSLAG MANAGEMENTCOMITÉ MC VERSLAG MANAGEMENTCOMITÉ MC 13022012-12 Aanwezig: Marc Morris (voorzitter), Laurent Bursens, Stefaan Van Mulders, Katrien Verhegge, Lieven Vandenberghe, Jean-Pierre Vanhee (verslag), Chris Van der Auwera,

Nadere informatie

Intersectoraal Provinciaal Zorgcircuit zorgprogramma

Intersectoraal Provinciaal Zorgcircuit zorgprogramma Intersectoraal Provinciaal Zorgcircuit zorgprogramma OPBOUW Beknopte situering in evoluties (Jan) Federaal FOD overlegplatform geestelijke gezondheidszorg Vlaamse CGGZ GGZ Antwerpen VAPH Antwerpen Uitbouw

Nadere informatie

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 MONITORING www.eyouth.vlaanderen.be/1g1p Alle vragen naar Rechtstreeks Toegankelijke Jeugdhulp Binnen de 30 dagen heeft RTJ-organisatie

Nadere informatie

VERSLAG IROJ Vlaams- Brabant 23 april 2015

VERSLAG IROJ Vlaams- Brabant 23 april 2015 Afdeling Beleidsontwikkeling Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel T 02 553 32 43 F 02 553 31 40 beleidsontwikkeling@wvg.vlaanderen.be VERSLAG IROJ Vlaams- Brabant 23 april 2015 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN

Pagina 1 van 5 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Pagina 1 van 5 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490 58 47 43 caroline.robberecht@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

Agenda :DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN PROVINCIE LIMBURG. Verslag IROJ Limburg. Datum 8 december 2015

Agenda :DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN PROVINCIE LIMBURG. Verslag IROJ Limburg. Datum 8 december 2015 :DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0479-45 23 36 integralejeugdhulp.limburg@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (04/02/2016)

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (04/02/2016) Pagina 1 van 7 DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490-58 58 32 integralejeugdhulp.vlaamsbrabant@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

OPVOLGING GOEDKEURING VERSLAG IROJ 09/12/2017

OPVOLGING GOEDKEURING VERSLAG IROJ 09/12/2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VERSLAG IROJ OVl Datum: 27/01/2017 Locatie:

Nadere informatie

AGENDA. pagina 1 van 8

AGENDA. pagina 1 van 8 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VERSLAG IROJ Limburg Datum: 13/12/2018

Nadere informatie

Verslag IROJ Brussel. Datum: 18 november 2014

Verslag IROJ Brussel. Datum: 18 november 2014 Verslag IROJ Brussel Datum: 18 november 2014 Aanwezig: Barbara Glorieux (minderjarigen), Gwen Spies (CAW), Karin Roels (K&G), Bob Gebreurs (VAPH), Piet Ketele (VAPH), Erik Van Dooren (VK), Johan Van Der

Nadere informatie

Opnieuw regionale projecten 2010

Opnieuw regionale projecten 2010 e-nieuwsbrief Nr 1, april 2010 In deze nieuwsbrief Oproep regionale projecten 2010 Regionaal project geselecteerd in 2009: Bruggen na(ar) 18 Oost-Vlaamse acties in 2010 Stroomdiagrammen van de werking

Nadere informatie

VERSLAG IROJ VLAAMS-BRABANT 12 JUNI 2014, 13.30U-16.30U

VERSLAG IROJ VLAAMS-BRABANT 12 JUNI 2014, 13.30U-16.30U Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp VERSLAG IROJ VLAAMS-BRABANT 12 JUNI 2014, 13.30U-16.30U Aanwezig Verontschuldigd Dirk De Rijdt (Arktos),

Nadere informatie

1. KORTE PUNTEN Terugkoppeling problemen crisisaanbod (Marc De Veirman)

1. KORTE PUNTEN Terugkoppeling problemen crisisaanbod (Marc De Veirman) //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VERSLAG IROJ Oost-Vlaanderen Datum:

Nadere informatie

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van VERA JANS datum: 12 december 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Thuisbegeleiding personen met autismespectrumstoornis - Capaciteit

Nadere informatie

AGENDA. pagina 1 van 7

AGENDA. pagina 1 van 7 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VERSLAG IROJ Limburg Datum: 19/09/2017

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Het vernieuwde landschap aan de hand van casussen Hulpvrager Minderjarige-ouders-contexT BREDE INSTAP Rechtstreeks toegankelijke Jeugdhulp buiten toep.

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Brugge. Casus 1 Verschillende

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort

Intersectorale toegangspoort Intersectorale toegangspoort Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost- op 16 september 2013). Deze regelt voor

Nadere informatie

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (15/09/2015)

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (15/09/2015) DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490-58 58 32 integralejeugdhulp.brussel@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (21/04/2015)

1 GOEDKEURING EN OPVOLGING VORIG VERSLAG (21/04/2015) DEPARTEMENT WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID & GEZIN Afdeling Beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel Tel. 0490-58 58 32 integralejeugdhulp.brussel@wvg.vlaanderen.be

Nadere informatie

0. OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG IROJ

0. OPVOLGING EN GOEDKEURING VERSLAG IROJ //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VERSLAG IROJ Oost-Vlaanderen Datum:

Nadere informatie

VERSLAG IROJ VLAAMS-BRABANT 13 MAART 2014, 13.30U-16.30U

VERSLAG IROJ VLAAMS-BRABANT 13 MAART 2014, 13.30U-16.30U Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling beleidsontwikkeling Team Integrale Jeugdhulp VERSLAG IROJ VLAAMS-BRABANT 13 MAART 2014, 13.30U-16.30U Aanwezig Verontschuldigd Dirk De Rijdt (Arktos),

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015

IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015 IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015 Danny Aelvoet, Tanderuis vzw www.thuisbegeleidingautisme.be Erik Buelens, Het Raster vzw www.hetraster.be INHOUD Wie zijn wij? Beschouwing

Nadere informatie

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 VLAAMS LOKET JEUGDHULP Indien u deze nieuwsbrief niet kan lezen, klik hier voor een online versie INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 De intersectorale nieuwsbrief over jeugdhulp in Vlaanderen

Nadere informatie