Het nieuwe Besluit Emissie-eisen Middelgrote Stookinstallaties (BEMS)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het nieuwe Besluit Emissie-eisen Middelgrote Stookinstallaties (BEMS)"

Transcriptie

1 EEN UITGAVE VAN DE SAMENWERKENDE HANDHAVINGSPARTNERS IN LIMBURG Het nieuwe Besluit Emissie-eisen Middelgrote Stookinstallaties (BEMS) Het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties milieubeheer, kortweg BEMS, vervangt BEES-B en stelt nieuwe eisen aan de uitstoot van stikstofoxiden (NOx), zwaveldioxide (SO2) en fijnstof (voor installaties met vooral vloeibare en/of vaste brandstoffen). BEMS stelt voor gasmotoren voor het eerst ook eisen aan de uitstoot van onverbrande koolwaterstoffen. Installaties die vanaf 1 april 2010 in gebruik worden genomen moeten meteen aan de nieuwe eisen voldoen. Voor bestaande installaties blijven tot 1 januari 2017 de meest recente eisen uit BEES-B of de milieuvergunning van toepassing. Voor installaties die draaien in een situatie waarbij externe CO2 wordt benut voor de CO2-bemesting geldt die overgangstermijn tot 1 januari Stimuleringsregelingen strenger De nieuwe emissie-eisen zijn aangescherpt aan de best beschikbare technieken anno Voor gasmotoren zijn de eisen voor NOx flink aangescherpt (van 500 naar respectievelijk 340 en 100 mg/nm3). Ook stimuleringsregelingen als SDE, MIA/VAMIL en Groen Labelkasregeling kennen emissie-eisen voor NOx en methaan. Deze zijn steeds fracties scherper dan BEMS. Voor de eenduidigheid bevat BEMS ook eisen aan de SO2-uitstoot van aardgasgestookte installaties. In de praktijk zullen deze installaties, zolang ze worden gestookt op (Nederlands) aardgas met een zwavelgehalte van minder dan 0,1%, steeds veel minder zwavel uitstoten dan de BEMS-norm van 200 mg/nm3. Ondergrens en nominaal en thermisch vermogen Voor gasmotorinstallaties, vloeistofmotorinstallaties en gasturbine-installaties geldt in het BEMS geen ondergrens voor het vermogen (Dus alle WKK s vallen onder dit Besluit). Voor ketelinstallaties geldt dat op basis van het vermogen moet worden bepaald of een installatie onder dit besluit valt. De ondergrens is 1 MWn (nominaal) vermogen voor ketelinstallaties. De bovengrens van het BEMS is 50 MWth (thermisch) omdat dan het BEES-A van toepassing is. Direct gestookte luchtverhitters vallen niet onder het BEMS. Dit geldt zowel voor de emissienormen als voor de keuringsverplichting. Er gelden wel eisen voor het op de markt brengen van branders. Onderhoud of keuring kan dus (nog) niet worden afgedwongen, wel is dit aanbevolen in verband met de veiligheid van de aanwezigen in de ruimte.

2 editie 5 - september 2010 Glastuinbouw & Milieu b e l i c h t De belasting (op onder- of bovenwaarde) en het vermogen is terug te vinden op het typeplaatje van het toestel of de installatie. Om aan te geven of de belasting op onder- of bovenwaarde is aangegeven, is een H i van inferior (onderwaarde) of een H s van superior (bovenwaarde) toegevoegd. H i komt overeen met thermisch vermogen zoals bedoeld in de regelgeving. Is de stookinstallatie opgebouwd uit een ketel en een losse ventilatorbrander dan is op het typeplaatje van de brander de belasting weergegeven. Het vermogen is terug te vinden op het typeplaatje van de ketel en veelal ook de belasting. Bij oudere verwarmingsketels zijn het nominaal en thermisch vermogen nog aangegeven in kcal/h (1000 kcal/h = 1,16 kw). Emissiegrenswaarden in [mg/nm 3 ] 2 Ketels >1 MWth NOx SO2 Totaal stof CxHy Vaste en vloeibare brandstof m.u.v. biomassa Biomassa < 5 MWth Biomassa > 5 MWth Gasvormige brandstof Gasturbine-installaties NOx SO2 Totaal stof CxHy Gasvormige brandstof Vloeibare brandstof Vloeistofmotoren NOx SO2 Totaal stof CxHy Vloeibare brandstoffen Gasmotoren NOx SO2 Totaal stof CxHy Gasvormige brandstof m.u.v. biomassa gasmotoren < 2,5 MWth gasmotoren > 2,5 MWth Biogas Voor gasgestookte verwarmingsketels blijven de emissie-eisen onveranderd. Over vier jaar zullen de huidige eisen in BEMS worden geëvalueerd en waar mogelijk verder aangescherpt op basis van de dán best beschikbare technieken. Meetverplichting Ter controle van de eisen voor emissiegrenswaarden geldt voor stookinstallaties een meetverplichting. Dit kan een afzonderlijke of een continue meting zijn. Als er volgens het BEMS geen verplichting geldt om continu te meten, mag de inrichtinghouder dit toch doen. De verplichting tot periodieke metingen vervalt dan. In het BEES-B was er geen NOx meetverplichting voor ketelinstallaties van minder dan 7,5 MW als de brander was voorzien van een Gastex Qa LOW NOx keurmerk. Deze mogelijkheid is met de inwerkingtreding van het BEMS vervallen. Er werd door middel van typekeur te weinig zekerheid gekregen over het voldoen aan de emissie-eis. Ook reguleert het BEMS de keuring en het onderhoud van stookinstallaties. Het regime voor keuring en onderhoud treedt direct op 1 april 2010 voor alle stookinstallaties in werking. De keuring en het onderhoud van stookinstallaties moet regelmatig worden uitgevoerd door een SCIOS gecertificeerd bedrijf. Op de website is een informatieblad beschikbaar voor toepassing van het BEMS waarin de verschillende aspecten nader zijn toegelicht en uitgewerkt. Met behulp van BEMS-digitaal (ook op deze site) kan worden vastgesteld of de emissies van een stookinstallatie onder het BEMS vallen en welke emissie-eisen er gelden.

3 Sierteelt en de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden: naleving moet beter De Algemene Inspectiedienst (AID) van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleert of ondernemers in de glastuinbouw de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden goed naleven. De afgelopen jaren bleek dat vooral de naleving bij de sierteelt onder glas te wensen overliet. Vooral in de rozenteelt constateerde de AID veel overtredingen. Het gebruik van niet-toegelaten middelen blijkt een probleem in deze sector. Telers vragen zich af waarom er zo n strenge regels zijn, terwijl ze geen consumptiegewassen telen. Slechte naleving bij sierteelt onder glas Veel overtredingen bij rozenteelt onder glas Uit nalevingsmetingen van de AID van de afgelopen jaren blijkt dat bij de sierteelt onder glas relatief veel gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. De siertelers onder glas behoren daarmee tot één van de zogenoemde hoog risico doelgroepen van de AID. Uit nalevingsmetingen van 2009 blijkt dat deze groep een nalevingsniveau kent van 23 procent. Dat is erg laag en wordt mede veroorzaakt door het niet-naleven van administratieve bepalingen, zoals het niet bijhouden van een gewasbeschermingsplan en een onvolledige registratie van gebruikte middelen. Daarnaast bleek uit de nalevingsmeting dat 53 procent van de siertelers onder glas gebruik maakt van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen of deze middelen niet volgens de voorschriften gebruikt. Het nalevingsniveau is ten opzichte van 2005 gedaald. Dit ligt voor een deel aan het feit dat het gewasbeschermingsplan in 2005 nog niet verplicht was. Ook zijn de onderzoekstechnieken van de laboratoria verder ontwikkeld, waardoor veel meer werkzame stoffen in de bladmonsters aangetoond kunnen worden. Sinds 2005 controleert de AID intensief in deze teeltgroep. Het nalevingsniveau lag toen op zestien procent, wat aanleiding was voor afzonderlijke handhavingsprojecten om de naleving bij rozentelers te verhogen. Er is wel verbetering, want nu voldoet 44 procent van de rozentelers aan de voorwaarden, maar dit is nog onvoldoende. In 2009 zijn 83 van de 218 snijrozentelers gecontroleerd. In de gewasmonsters van 48 bedrijven zijn werkzame stoffen aangetroffen die niet in Nederland zijn toegelaten in de rozenteelt. Oorzaken In interviews geven de niet-nalevers aan dat zij noodgedwongen de regels overtreden. Als redenen geven zij aan dat er een gebrek is aan goede middelen en problemen met hardnekkige meeldauw. Volgens kwekers die wél naleven, is het wel degelijk mogelijk binnen Nederland rozen te telen zonder gebruikmaking van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Volgens hen is het een kwestie van er bovenop zitten om een meeldauwbestrijding te laten slagen.

4 editie 5 - september 2010 Glastuinbouw & Milieu b e l i c h t Zij hanteren een lagere plantdichtheid per vierkante meter waardoor zij ziekten en plagen beter kunnen bestrijden. Ook gebruiken zij vaker minder gevoelige rassen of zetten biologische bestrijders in. Daarnaast zien we onder deze groep kleine initiatieven zoals pleksgewijze behandelingen met een rugspuit of het verwijderen van bloemen. Tot slot geven deze ondernemers aan dat ze hygiëne hoog in het vaandel hebben staan. Risico s Tijdens bedrijfsbezoeken horen AID-controleurs nog regelmatig dat siertelers niet inzien waarom de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo streng zijn voor een sector die geen consumptiegewassen teelt. Maar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen houdt altijd een risico in. Die risico s zijn er niet alleen voor de consument van groenten en fruit, maar ook voor het milieu en voor de werknemer die met het gewasbeschermingsmiddel werkt. Voor toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is onderzocht wat de gezondheidsrisico s voor werknemers zijn en bij het werken volgens de voorschriften aanvaardbaar bevonden. Van de niet-toegelaten middelen zijn deze risisco s voor o.a. het personeel in een afgesloten ruimte (kas) niet onderzocht en is dus niet bekend wat de risico s zijn. Het inzetten van jeugdig personeel in de kassen draagt een extra risico in zich en het werken van jeugdigen in gespoten gewassen moet voorkomen worden. Ook daarom is het belangrijk dat gewasbeschermingsmiddelen alleen worden gebruikt volgens de regelgeving uit de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Ook in 2010 wordt toegezien op de naleving van deze wet en kunnen overtredingen leiden tot geldboetes. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit Per 1 januari 2012 fuseren de Algemene Inspectiedienst (AID), de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Tot die tijd zijn de drie organisaties bijeengebracht in een tijdelijke werkorganisatie met als naam de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. In juridische zin blijven AID, PD en VWA bestaan tot de fusie is voltooid. De nieuwe VWA kiest voor een tijdelijke werkorganisatie om vanuit de praktijk de organisatie te laten aansluiten op de samenleving. De ervaringen van 2010 en 2011 dragen bij aan een goede structuur en werkwijze voor de toekomstige Voedsel en Waren Autoriteit. Op de internetsite van de nieuwe VWA is de informatie van alle drie de organisaties bijeengebracht:

5 Emissienormen voor substraatteelten Zoals al eerder gemeld is het Besluit glastuinbouw op onderdelen per gewijzigd, de registratie van verbruiksgegevens voor glastuinbouwbedrijven met substraatteelten is geschrapt. Hiervoor is de registratie en rapportage van emissiecijfers in de plaats gekomen, grondgebonden teelten moeten verbruiksgegevens blijven registreren en rapporteren. Uiteindelijk zullen in een later stadium voor de grondgebonden teelten ook emissienormen gaan gelden. De rapportage dient via een geaccepteerde deskundige aangeleverd te worden aan de Uitvoeringsorganisatie (UO). Substraatteeltbedrijven die geen spuiwater lozen hebben door de wijziging minder administratieve last. Indien glastuinbouwbedrijven overtollig gietwater op oppervlaktewater en of riool lozen zal het volume en de gehaltes van stikstof en fosforverbindingen van het geloosde water gemeten moeten worden. Dit alles met het doel om de N en P vracht te kunnen bepalen. Er zijn normen in het Besluit glastuinbouw opgenomen voor de maximale lozing van stikstof per jaar per ha. De lozingsnormen zoals die vanaf gelden zijn gebaseerd op lozingscijfers uit het verleden. Aan de hand van eerder aangeleverde emissierapportages door de glastuinbouwbedrijven bij de UO heeft er inmiddels een aanpassing plaats gevonden van de emissienormentabel. Voorheen hadden we 7 emissiegroepen. Hieraan zijn 2 emissiegroepen (3 en 5) toegevoegd en enkele teelten zijn in een reëlere emissiegroep geplaatst. Uitgangspunt van de overheid blijft dat er haalbare emissienormen voor de bedrijven moeten zijn. Nieuwe indeling van emissiegroepen voor gewassen op substraat inclusief potplanten Emissienormen voor de lozing aan stikstof (kg N/ha/ja) Emissie-groep 2010 t/m t/m t/m t/m t/m Voorlopige indeling gewassen voor substraat inclusief potplanten ca. 0 anthurium, overige groentengewassen ca. 0 paprika, overige orchideeën ca ca ca. 0 tomaat ca. 0 komkommer, potplanten, overige sierteeltgewassen ca ca. 0 gerbera, roos ca. 0 phalaenopsis Emissiegroep 3 en 5 zijn toegevoegd ten opzichte vorige emissie tabel In de toekomst zullen tijdens de bedrijfscontroles de emissiecijfers gecontroleerd worden en aan de hand van door het bedrijf opgegeven lozingsvolume en analyse gegevens eventueel worden na gerekend. Bij overschrijding emissie norm zal met bedrijf worden gezocht naar mogelijkheden om aan de gestelde norm te gaan voldoen. Overschrijding kan ook gevolg zijn van onjuiste metingen en of registraties. Goede registratie is dus van groot belang. Verder levert het onnodig lozen van spuiwater extra kosten op want er worden onnodig meststoffen en energiekosten (energiekosten pompen, waterbehandeling e.d.) weggegooid. Uit eigen berekeningen blijkt dat dit kan variëren van 0,05 tot 0,20 /m². Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: ing. J.T.M.(John) Timmermans Senior inspecteur buitengebied Waterschap Peel en Maasvallei Telefoon: (077)

6 editie 5 - september 2010 Glastuinbouw & Milieu b e l i c h t Wijzigingen in de vergunningplicht 6 Op 1 oktober 2009 is een wijziging van het Besluit glastuinbouw in werking getreden. Voor de vraag of een bedrijf onder de werkingssfeer van het Besluit glastuinbouw kan vallen of dat toch een vergunningplicht blijft, is er het een en ander veranderd. Officieel wordt de vergunningplicht tegenwoordig geregeld in het Activiteitenbesluit. In het Besluit glastuinbouw wordt alleen een onderscheid gemaakt in typen glastuinbouwbedrijven: glastuinbouwbedrijven type A zijn vergunningplichtig. De omschrijving van glastuinbouwbedrijf type A kent een aantal versoepelingen en een aantal aanscherpingen. De versoepelingen van de vergunningplicht zijn: het verstoken of verbranden van andere brandstoffen dan aardgas, propaangas, butaangas, gasolie of biodiesel is toegestaan in installaties met een vermogen van maximaal 20 kw (dit was tot nu toe niet toegestaan); vergunningplicht is pas van toepassing bij een of meer elektro- of verbrandingsmotoren met een totaal geïnstalleerd vermogen van 15 mw of meer (dit was bij een warmtekracht- of warmtepompinstallatie(s) met een groter gezamenlijk nominaal elektrisch vermogen dan 10 mw); het maximale vermogen van een ketelinstallatie is geen criterium meer voor vergunningplicht (was 7500 kw); het aanwezig zijn van een of meer broeikasgasinstallaties (CO2-installaties) is geen criterium meer voor vergunningplicht; het aanwezig zijn van meer dan kg bestrijdingsmiddelen is geen criterium meer voor vergunningplicht; vergunningplicht is pas van toepassing bij koel- en vriesinstallaties of warmtepompen met een inhoud per installatie van meer dan kg (was 200 kg) ammoniak. De aanscherpingen van de criteria voor vergunningplicht zijn: maximale opslag van in totaal 150 m 3 van diesel, huisbrandolie, gasolie, lichte stookolie, biodiesel of afgewerkte olie in bovengrondse tanks in de buitenlucht (was onbeperkt); maximale opslag van in totaal 1,5 m 3 petroleum in bovengrondse tanks (was 15 m 3 ); wanneer het Besluit externe veiligheid inrichtingen van toepassing is geldt vergunningplicht; indien een bedrijf dat is opgericht vóór 1 mei 1996 en, met eventuele uitbreidingen na dit tijdstip, de afstand daarbij kleiner wordt dan 25 m tot een catergorie I-object of kleiner dan 10 m tot een categorie II-object; indien een bedrijf dat is opgericht vóór 1 mei 1996 en, met eventuele uitbreidingen na dit tijdstip, de afstand na 1 oktober 2009 tot een object van categorie I minder dan 50 m wordt, dan wel de afstand tot een object categorie II minder dan 25 m wordt. Verduidelijking van de regel: alleen bedrijven die vóór 1 mei 1996 zijn opgericht en die nu voldoen aan de afstandseisen van 50 c.q. 25 m, worden nu dus vergunningplichtig als uitgebreid wordt tot binnen de genoemde afstandseisen. Als bij een milieucontrole van een tot 1 oktober jl vergunningplichtig glastuinbouwbedrijf wordt geconstateerd dat nu het Besluit glastuinbouw van toepassing is, gaat de vergunning van rechtswege over in het Besluit. Andersom kan natuurlijk ook: blijkt uit een van de activiteiten nu een vergunningplicht dan moet een oprichtingsvergunning worden aangevraagd. Het meldingsformulier voor het Besluit glastuinbouw van de gemeente Venlo is aangepast op deze wijzigingen. Het is te vinden op: Besluit glastuinbouw milieubeheer.pdf Glastuinbouw & Milieu belicht is tot stand gekomen in samenwerking met de Algemene Inspectiedienst (AID), de gemeente Venlo en Waterschap Peel en Maasvallei en wordt verspreid onder de Limburgse glastuinbouwondernemingen. Coördinatie en contactadres: SKP Limburg Postbus MA Maastricht Telefoon: (043) skp@handhavinglimburg.nl

Emissieregelgeving voor stookinstallaties

Emissieregelgeving voor stookinstallaties Emissieregelgeving voor stookinstallaties Themadag Stoomplatform NOX uitstoot bij stoomketels 8 december 2011 Wim Burgers Kenniscentrum InfoMil Inhoud 1. Emissieregelgeving Ontwikkelingen voor complexe

Nadere informatie

Inhoud. Regelgeving voor stookinstallaties sterk in beweging 30-11-2012

Inhoud. Regelgeving voor stookinstallaties sterk in beweging 30-11-2012 Regelgeving voor stookinstallaties sterk in beweging Schakel - Stookinstallaties in het activiteitenbesluit Wim Burgers Kenniscentrum InfoMil Inhoud 1. Zes veranderingen in regelgeving Consequenties voor

Nadere informatie

Regelgeving stookinstallaties vernieuwd. NEN-Infodag 4 juni Wim Burgers InfoMil

Regelgeving stookinstallaties vernieuwd. NEN-Infodag 4 juni Wim Burgers InfoMil Regelgeving stookinstallaties vernieuwd NEN-Infodag 4 juni 2013 Wim Burgers InfoMil Inhoud 1. Tijdsbalk vernieuwde regelgeving stookinstallaties 2. Regelgeving 2013 3. Veranderingen meetverplichting 2

Nadere informatie

Workshop stookinstallaties Wim Burgers Rijkswaterstaat - InfoMil

Workshop stookinstallaties Wim Burgers Rijkswaterstaat - InfoMil Workshop stookinstallaties 2017 Wim Burgers Inhoud 1. Regelgeving 2014 2. Wijzigingen 2016 3. Wijzigingen 2017 2 Regelgeving 2014 (1) Vijf smaken voor emissie-eisen 1. Activiteitenbesluit hoofdstuk 5.2

Nadere informatie

NOx reductie. Oscar Moers en Max Breedijk

NOx reductie. Oscar Moers en Max Breedijk NOx reductie Oscar Moers en Max Breedijk Oscar Moers Afgestudeerd HTS Werktuigbouwkunde en HTS Technische Bedrijfskunde Werkzaam bij Elco Burners B.V. sinds 2006, eindverantwoordelijk voor service Elco

Nadere informatie

Wijzigingen emissienormen

Wijzigingen emissienormen Inleiding Vlaremtrein Wijzigingen emissienormen Een overzicht door Brenda Mariën publicatie in BS: 7 januari 009 in werking op maart 009 wijzigingen Verschillende rubrieken Vergunningsvoorwaarden: o.a.

Nadere informatie

BIJLAGE V. Technische bepalingen inzake stookinstallaties. Deel 1. Emissiegrenswaarden voor de in artikel 32, lid 2, bedoelde stookinstallaties

BIJLAGE V. Technische bepalingen inzake stookinstallaties. Deel 1. Emissiegrenswaarden voor de in artikel 32, lid 2, bedoelde stookinstallaties BIJLAGE V Technische bepalingen inzake stookinstallaties Deel 1 Emissiegrenswaarden voor de in artikel 32, lid 2, bedoelde stookinstallaties 1. Alle emissiegrenswaarden worden berekend bij een temperatuur

Nadere informatie

BEMS: nieuwe emissie-eisen voor middelgrote stookinstallaties

BEMS: nieuwe emissie-eisen voor middelgrote stookinstallaties Briefrapport 609021107/2010 G.M. de Groot BEMS: nieuwe emissie-eisen voor middelgrote stookinstallaties Informatie voor de VROM-Inspectie RIVM, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, Tel 030-274 91 11 www.rivm.nl

Nadere informatie

Meetstrategie met betrekking tot stookinstallaties

Meetstrategie met betrekking tot stookinstallaties Nieuwsbrief MilieuTechnologie, maart 1995 (Kluwer, jaargang 2, nummer 3) Jan Gruwez, TREVI nv Meetstrategie met betrekking tot stookinstallaties In de context van VLAREM II worden industriële inrichtingen

Nadere informatie

Ruud van Empel. Inspecties & Onderhoud van stookinstallaties en brandstofsystemen. Van Empel Inspecties & Advisering bv

Ruud van Empel. Inspecties & Onderhoud van stookinstallaties en brandstofsystemen. Van Empel Inspecties & Advisering bv Van Empel Inspecties & Advisering bv Postbus 31 5570 AA BERGEIJK Tel: 0497-550506 Fax: 0497-550507 E-mail: info@vanempelinspecties.com Website: www.vanempelinspecties.com Inspecties & Onderhoud van stookinstallaties

Nadere informatie

SCIOS. Certificatieregeling. Stookinstallaties Elektrisch Materieel Explosieveilige installaties

SCIOS. Certificatieregeling. Stookinstallaties Elektrisch Materieel Explosieveilige installaties SCIOS Certificatieregeling Stookinstallaties Elektrisch Materieel Explosieveilige installaties SCIOS certificatie De SCIOS Certificatieregeling is een kwaliteitsmanagement systeem voor het uitvoeren van

Nadere informatie

Meldingsformulier Besluit Glastuinbouw

Meldingsformulier Besluit Glastuinbouw UMR-registratienummer bedrijf:.. (in te vullen door het bevoegd gezag) Meldingsformulier Besluit Glastuinbouw Het Besluit glastuinbouw stelt regels aan glastuinbouwbedrijven. Ook voor gemengde bedrijven

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Kenniscentrum InfoMil Handleiding voor kleine en middelgrote stookinstallaties

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Kenniscentrum InfoMil Handleiding voor kleine en middelgrote stookinstallaties Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kenniscentrum InfoMil Handleiding voor kleine en middelgrote stookinstallaties 23 januari 2017 Inhoudsopgave middelgrote stookinstallaties 3 middelgrote

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij het voorstel. voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

BIJLAGEN. bij het voorstel. voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.12.2013 COM(2013) 919 final ANNEXES 1 to 4 BIJLAGEN bij het voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD inzake de beperking van de emissies van bepaalde

Nadere informatie

BEMS emissie-eisen en de veranderende G-gaskwaliteit

BEMS emissie-eisen en de veranderende G-gaskwaliteit Projectbureau Nieuw Aardgas NL Milieu en Leefomgeving Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl Contactpersoon Wim Burgers BEMS emissie-eisen en de veranderende

Nadere informatie

AFDELING VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT GASTURBINES EN STOOM- EN GASTURBINE- INSTALLATIES

AFDELING VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT GASTURBINES EN STOOM- EN GASTURBINE- INSTALLATIES p.1/5 AFDELING 5.43.3. VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT GASTURBINES EN STOOM- EN GASTURBINE- INSTALLATIES Art. 5.43.3.1. 1. In afwijking van de algemene emissiegrenswaarden, bepaald in hoofdstuk 4.4, moeten

Nadere informatie

Besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer B

Besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer B LET OP: Dit is een InfoMil-versie van het BEES A, geen officiële publicatie. Het betreft een samenvoeging in één document van de laatstgepubliceerde integrale versie van het besluit plus de daarop volgende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 383 Meerjarenprogramma herijking van de VROM-regelgeving Nr. 211 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27480 14 juni 2016 Voorpublicatie tot wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer ten behoeve van de implementatie

Nadere informatie

Bijlage 1.2.2bis bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne

Bijlage 1.2.2bis bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne Bijlage 4 bij het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten inzake leefmilieu houdende omzetting van Europese richtlijnen en andere diverse wijzigingen Bijlage 1.2.2bis bij het

Nadere informatie

VLAREM-trein 2012: stookinstallaties

VLAREM-trein 2012: stookinstallaties VLAREM-trein 2012: stookinstallaties Toelichtingssessie LNE - Afdeling Milieuvergunningen 14 juni 2013 Peter Meulepas LNE - ALHRMG Inhoud Wijzigingen aan bepalingen stookinstallaties VLAREM-trein 2012

Nadere informatie

Keuring en Onderhoud van Stookinstallaties in relatie met de Regelgeving en SCIOS

Keuring en Onderhoud van Stookinstallaties in relatie met de Regelgeving en SCIOS Keuring en Onderhoud van Stookinstallaties in relatie met de Regelgeving en SCIOS Marius ten Ham Voorzitter College van Deskundigen SCIOS Inhoud presentatie Historie keuring en onderhoud SCIOS organisatie

Nadere informatie

EMISSIES TEN GEVOLGE VAN HET STOKEN VAN BIO-OLIEN IN VERWARMINGSKETELS IN DE GLASTUINBOUW

EMISSIES TEN GEVOLGE VAN HET STOKEN VAN BIO-OLIEN IN VERWARMINGSKETELS IN DE GLASTUINBOUW EMISSIES TEN GEVOLGE VAN HET STOKEN VAN BIOOLIEN IN VERWARMINGSKETELS IN DE GLASTUINBOUW J.J. Erbink, R.D. Smeets KEMA Nederland B.V. P.O. Box 9035 6800 ET ARNHEM Deze samenvatting geeft de resultaten

Nadere informatie

Besluit Milieuneutraal veranderen. Hoogweg Luttelgeest B.V., Nieuwlandseweg 9 Luttelgeest

Besluit Milieuneutraal veranderen. Hoogweg Luttelgeest B.V., Nieuwlandseweg 9 Luttelgeest Besluit Milieuneutraal veranderen Hoogweg Luttelgeest B.V., Nieuwlandseweg 9 Luttelgeest Aanvraag: OLO-nummer 3312345 Gemachtigde: AAB NL Jupiter 420 2675 LX HONSELERSDIJK Locatie: Nieuwlandseweg 9 8315

Nadere informatie

Bijlage 6 Model voor de rapportage, behorend bij artikel 3.73. Jaarlijks voor 1 mei inleveren, lees voor invullen eerst de toelichting.

Bijlage 6 Model voor de rapportage, behorend bij artikel 3.73. Jaarlijks voor 1 mei inleveren, lees voor invullen eerst de toelichting. BIJLAGE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL J, VAN DE REGELING VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU VAN (6.0.202), NR. IENM/BSK-202/7597, TOT WIJZIGING VAN DE REGELING ALGEMENE REGELS VOOR INRICHTINGEN

Nadere informatie

Leidraad. Besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer B

Leidraad. Besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer B LB03 LUCHT Leidraad Besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer B Besluit emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer B Inhoud 1 Algemeen 5 2 Inleiding 5 3 Inrichtingen waarop Bees B van toepassing

Nadere informatie

3. De onderdelen e tot en met g (oud) worden geletterd d tot en met f.

3. De onderdelen e tot en met g (oud) worden geletterd d tot en met f. Besluit van, houdende wijziging van het Besluit glastuinbouw Op de voordracht van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van, nr., Directie Juridische Zaken, Afdeling

Nadere informatie

AIM Milieuregels uit het Activiteitenbesluit

AIM Milieuregels uit het Activiteitenbesluit AIM Milieuregels uit het Activiteitenbesluit Milieuregels U hebt op 21 9 2015 de vragenboom van de Activiteitenbesluit Internet Module (http://aim.vrom.nl) doorlopen. Dit document bevat de milieuregels

Nadere informatie

Meldingsformulier Activiteitenbesluit glastuinbouw

Meldingsformulier Activiteitenbesluit glastuinbouw Meldingsformulier Activiteitenbesluit glastuinbouw Lees voor het invullen eerst de toelichting. Toelichting Per 1 nuar1 2013 is het Activiteitenbesluit voor agrarische activiteiten in werking getreden.

Nadere informatie

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen DLV Plant Postbus 7001 6700 CA Wageningen Agro Business Park 65 6708 PV Wageningen T 0317 49 15 78 F 0317 46 04 00 In opdracht van: Begeleidende groep

Nadere informatie

Programma. Activiteitenbesluit. Introductie Activiteitenbesluit (landbouw) Inhoud. Landbouwbedrijven in het Activiteitenbesluit

Programma. Activiteitenbesluit. Introductie Activiteitenbesluit (landbouw) Inhoud. Landbouwbedrijven in het Activiteitenbesluit 14 maart 2013 Programma Activiteitenbesluit Agrarische activiteiten 10.00 Activiteitenbesluit agrarische activiteiten 11.30 Pauze 11.45 Agrarische lozingen 12.45 Lunch 13.15 Glastuinbouw 14.15 Pauze 14.30

Nadere informatie

InfoMil > LUCHT. Inspectie en Onderhoud van Stookinstallaties. In opdracht van

InfoMil > LUCHT. Inspectie en Onderhoud van Stookinstallaties. In opdracht van InfoMil > LUCHT Inspectie en Onderhoud van Stookinstallaties In opdracht van 1 Informatieblad Inspectie en Onderhoud van Stookinstallaties - InfoMil - November 2008 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Voorschriften

Nadere informatie

6.1 Regels specifiek voor teelt onder glas

6.1 Regels specifiek voor teelt onder glas 6.1 Regels specifiek voor teelt onder glas De regels voor lozen ten gevolge van de teelt onder een permanente opslag van glas of kunststof (glastuinbouw) bouwen voort op de regels die sinds 1994 golden

Nadere informatie

Activiteitenbesluit in beweging spoor 3e tranche

Activiteitenbesluit in beweging spoor 3e tranche Activiteitenbesluit in beweging spoor 3e tranche 09.00-09.30 09.30 Inloop 09.30-10.30 Activiteitenbesluit: Wijzigingen per 1 januari 2013 10.30-10.45 10.45 Pauze 10.45-12.15 12.15 Rubber- en kunststofindustrie

Nadere informatie

Naleven van de regels, de normaalste zaak van de wereld

Naleven van de regels, de normaalste zaak van de wereld Naleven van de regels, de normaalste zaak van de wereld In deze factsheet leest u over een aantal milieu- en veiligheidsvoorschriften waar u als ondernemer mee te maken heeft. U ziet voorbeelden hoe u

Nadere informatie

Gas-, olie- en houtgestookte ketels

Gas-, olie- en houtgestookte ketels Gas-, olie- en houtgestookte ketels Pieter Kroon / Wim Roeterdink, 15, 16 en 17 maart 2010 www.ecn.nl Inleiding Achtergrond en ontwikkelingen? Gasgestookte ketels (en LPG) Oliegestookte ketels Houtgestookte

Nadere informatie

Gericht op de toekomst. Stikstofoxiden. Praktische toepassing van meten van NO x

Gericht op de toekomst. Stikstofoxiden. Praktische toepassing van meten van NO x Stikstofoxiden Praktische toepassing van meten van NO x Maarten van Dam Mvdam@testo.nl 06-53782193 Michel de Ruiter Michel.deruiter@multi-instruments.nl 06-20360160 Dia 2 van 132 Waarom meten? Wetgeving:

Nadere informatie

Voedingsmiddelen onder algemene regels

Voedingsmiddelen onder algemene regels Kenniscentrum Infomil Voedingsmiddelen onder algemene regels 22 en 27 november 2012 Margreet van der Honing Rommy Ytsma Inhoud presentatie Voedingsmiddelen: 3 categorieën Voedingsmiddelenindustrie Grenzen

Nadere informatie

Regeling model rapportageformulier Besluit glastuinbouw

Regeling model rapportageformulier Besluit glastuinbouw Zoals geldig vanaf november 2009 Regeling model rapportageformulier Besluit glastuinbouw De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Handelende in overeenstemming met

Nadere informatie

AIM Toelichtingen bij de milieuregels uit het Activiteitenbesluit

AIM Toelichtingen bij de milieuregels uit het Activiteitenbesluit AIM Toelichtingen bij de milieuregels uit het Activiteitenbesluit Toelichtingen U hebt op 18 2 2013 de vragenboom van de Activiteitenbesluit Internet Module (http://aim.vrom.nl) doorlopen. Daarbij heeft

Nadere informatie

Eindrapportage Glastuinbouw 2014

Eindrapportage Glastuinbouw 2014 Eindrapportage Glastuinbouw 2014 Opdrachtgever: Marieke van de Blaak Projectleider: H. Verwoerd Auteur: S. van Zimmeren Rapportdatum: 20 maart 2015 Rapportversie 1.0 Nummer: DMS 21931355 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inhoud. Activiteitenbesluit agrarische activiteiten. Landbouwinrichtingen type B. Introductie Activiteitenbesluit (landbouw)

Inhoud. Activiteitenbesluit agrarische activiteiten. Landbouwinrichtingen type B. Introductie Activiteitenbesluit (landbouw) Inhoud Activiteitenbesluit agrarische activiteiten RWS Leefomgeving Kenniscentrum InfoMil Frences van de Ven Introductie Landbouwinrichtingen type B en C Veehouderijen: OBM, melding, ammoniak & geur Agrarische

Nadere informatie

Infoblad. Onderhoud, nazicht en meetverplichtingen van stooktoestellen en andere branders

Infoblad. Onderhoud, nazicht en meetverplichtingen van stooktoestellen en andere branders Onderhoud, nazicht en meetverplichtingen van stooktoestellen en andere branders Infoblad Er bestaat heel wat wetgeving omtrent het onderhoud en nazicht van branders. Bovendien worden in vele gevallen ook

Nadere informatie

CO2 uit biogas Toepassing glastuibouw. Presentatie door Jeroen de Pater - Gastreatment Services 10 september 2009

CO2 uit biogas Toepassing glastuibouw. Presentatie door Jeroen de Pater - Gastreatment Services 10 september 2009 CO2 uit biogas Toepassing glastuibouw Presentatie door Jeroen de Pater - Gastreatment Services 10 september 2009 CO2 uit biogas - Inleiding - GPP -systeem - Kwaliteitseisen CO 2 voor glastuinbouw - Toepasbaarheid

Nadere informatie

Maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer

Maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer Smurfit Kappa Roermond Papier BV te Roermond Zaaknummer: 2016-603446 Kenmerk: 2017/3913 d.d. 19 januari

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 15379 15 oktober 2009 Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 8 oktober

Nadere informatie

Zuiveringstechnieken voor individuele bedrijven

Zuiveringstechnieken voor individuele bedrijven Zuiveringstechnieken voor individuele bedrijven Handvatten voor implementatie Jim van Ruijven 6-10-2016 kg/ha/jaar Kader Zuiveringsplicht 1 januari 2018 Toepassingsvoorwaarde gewasbeschermingsmiddelen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 330 Besluit van 19 augustus 2017 tot wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer ten behoeve van de implementatie van Richtlijn (EU) 2015/2193

Nadere informatie

Glastuinbouw Waterdag. update ontstemmettingstechnieken

Glastuinbouw Waterdag. update ontstemmettingstechnieken Glastuinbouw Waterdag 6 april update ontstemmettingstechnieken programma Voorstel rondje Wetgeving 2018-2027 Lozingssituatie 2015 Wat zijn de knelpunten Ontsmettingstechnieken oud en nieuw Vervolg... 2

Nadere informatie

Antwoord: Ja, onder bepaalde weersomstandigheden zal de pluim zichtbaar zijn als gevolg van waterdamp in de rook.

Antwoord: Ja, onder bepaalde weersomstandigheden zal de pluim zichtbaar zijn als gevolg van waterdamp in de rook. Veelgestelde vragen en antwoorden: Op de site van Omrin worden de daggemiddelde emissiegegevens van de gemeten componenten in de schoorsteen van de Reststoffen Energie Centrale (REC) weergegeven. Naar

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2014 (OR. en) 5303/14 ENV 29. BEGELEIDENDE NOTA de Europese Commissie ingekomen: 10 januari 2014

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2014 (OR. en) 5303/14 ENV 29. BEGELEIDENDE NOTA de Europese Commissie ingekomen: 10 januari 2014 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2014 (OR. en) 5303/14 ENV 29 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 10 januari 2014 aan: Nr. Comdoc.: D029990/02 Betreft: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT 2014-2019. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid ***I ONTWERPVERSLAG

EUROPEES PARLEMENT 2014-2019. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid ***I ONTWERPVERSLAG EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 2013/0442(COD) 4.2.2015 ***I ONTWERPVERSLAG over het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en

Nadere informatie

VOORBEELD LOGBOEK. Voorbeeld logboek versie 2.1 1

VOORBEELD LOGBOEK. Voorbeeld logboek versie 2.1 1 VOORBEELD LOGBOEK De pagina's van dit voorbeeld-logboek dienen als hulpmiddel. Alle gegevens die in het Besluit glastuinbouw worden gevraagd om te registreren, zijn er in verwerkt. U kunt de gegevens natuurlijk

Nadere informatie

Datum besluit : 19 januari 2016

Datum besluit : 19 januari 2016 WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT BESLUIT Actualisatie vigerende vergunning (artikel 2.30 lid 1 jo. 2.31 lid 1b Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) Datum besluit : 19 januari 2016 GEGEVENS LOCATIE

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 65868 21 november 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat van 20 november 2017, nr. IENM/BSK-2017/249142,

Nadere informatie

10-10-2014. Programma. Regelgeving en consequenties Wim Burgers, Rijkswaterstaat - Infomil

10-10-2014. Programma. Regelgeving en consequenties Wim Burgers, Rijkswaterstaat - Infomil Programma 09.00 Ontvangst 09.30 Opening Rijkswaterstaat Infomil 09.35 Emissiebeleid Piet Kruithof, Ministerie I&M 09.50 Regelgeving en consequenties Wim Burgers, Rijkswaterstaat - Infomil 10.15 Emissiemetingen

Nadere informatie

Glastuinbouwdag 16 maart 2018 Biomassa het duurzame alternatief. Voorzitter NBKL Eppo Bolhuis

Glastuinbouwdag 16 maart 2018 Biomassa het duurzame alternatief. Voorzitter NBKL Eppo Bolhuis Glastuinbouwdag 16 maart 2018 Biomassa het duurzame alternatief Voorzitter NBKL Eppo Bolhuis Bio energie betreft 65 % van de duurzame energie markt Twee derde van alle hernieuwbare energie in Nederland

Nadere informatie

Energieverbruik. Thermisch vermogen (GWth)

Energieverbruik. Thermisch vermogen (GWth) Projectbureau Nieuw Aardgas NL Milieu en Leefomgeving Prinses Beatrixlaan 9 AL Den Haag Postbus 93144 09 AC Den Haag www.agentschapnl.nl Contactpersoon A.J. van der Vlugt Monitoren van het effect van nieuw

Nadere informatie

Aardgaskwaliteit en het meten van NOx-emissies

Aardgaskwaliteit en het meten van NOx-emissies Aan PKL-leden Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving NL Milieu en Leefomgeving Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.rijkswaterstaat.nl Contactpersoon Wim Burgers

Nadere informatie

Wet- en regelgeving door Jasper Smelt

Wet- en regelgeving door Jasper Smelt Wet- en regelgeving door Jasper Smelt Wet- en regelgeving We zoomen vanavond in op twee belangrijke onderwerpen: SCIOS OK CV SCIOS Wanneer is een SCIOS keurmerk verplicht? EBI PI PO SCIOS KEURINGSPLICHT

Nadere informatie

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net 3 juli 2010, De Ruijter Energy Consult Energie- en CO 2 -emissieprestatie van verschillende energievoorzieningsconcepten voor Biologisch Tuinbouwbedrijf gebroeders Verbeek in Velden Gebroeders Verbeek

Nadere informatie

Activiteitenbesluit Lucht

Activiteitenbesluit Lucht Activiteitenbesluit Lucht Op 1 januari 2008 is het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, ofwel het Activiteitenbesluit in werking getreden. Bij het Activiteitenbesluit hoort een ministeriële

Nadere informatie

AIM Toelichtingen bij de milieuregels uit het Activiteitenbesluit

AIM Toelichtingen bij de milieuregels uit het Activiteitenbesluit AIM Toelichtingen bij de milieuregels uit het Activiteitenbesluit Toelichtingen U hebt op 11 11 2015 de vragenboom van de Activiteitenbesluit Internet Module (http://aim.vrom.nl) doorlopen. Daarbij heeft

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Aw4k7idfksg

Antwoorden AIM sessie Aw4k7idfksg en AIM sessie Aw4k7idfksg In de AIM heeft u tijdens sessie Aw4k7idfksg op de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Veranderen of uitbreiden

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 52250 19 september 2017 Advies Raad van State inzake het ontwerpbesluit tot wijziging van het Activiteitenbesluit ten

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Asas5y5dv8q

Antwoorden AIM sessie Asas5y5dv8q en AIM sessie Asas5y5dv8q In de AIM heeft u tijdens sessie Asas5y5dv8q op 09 02 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Veranderen

Nadere informatie

SCIOS Certificatie stappenplan. Versie 4a:

SCIOS Certificatie stappenplan. Versie 4a: SCIOS Certificatie stappenplan Versie 4a: 2017-03 Inhoud SCIOS Certificatie stappenplan...3 Keuze scopes en werkgebieden...3 Voorwaarden...3 Aanvraag bij Certificatie-instelling...4 Opvoeren medewerkers

Nadere informatie

5.2 First flush. Controleaspecten

5.2 First flush. Controleaspecten Jaarlijkse rapportage Elke jaar voor 1 mei moet een rapportage worden opgesteld. In deze rapportage moeten de hierboven genoemde geregistreerde gegevens die betrekking hebben op het voorgaande kalenderjaar

Nadere informatie

Besluit van 19 oktober 2007, houdende algemene regels voor inrichtingen (Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer)

Besluit van 19 oktober 2007, houdende algemene regels voor inrichtingen (Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer) (Tekst geldend op: 03-05-2013) Besluit van 19 oktober 2007, houdende algemene regels voor inrichtingen (Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer) Afdeling 3.2. Installaties 3.2.1. Het in

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Avn3vl43x1t

Antwoorden AIM sessie Avn3vl43x1t en AIM sessie Avn3vl43x1t In de AIM heeft u tijdens sessie Avn3vl43x1t op de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Veranderen of uitbreiden

Nadere informatie

houdende nieuwe regels voor de emissie van middelgrote stookinstallaties (Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties milieubeheer)

houdende nieuwe regels voor de emissie van middelgrote stookinstallaties (Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties milieubeheer) Besluit van houdende nieuwe regels voor de emissie van middelgrote stookinstallaties (Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties milieubeheer) Op de voordracht van Onze Minister van Volkshuisvesting,

Nadere informatie

Programma. Activiteitenbesluit agrarische activiteiten RWS Leefomgeving Kenniscentrum InfoMil Waldo Kaiser. Inhoud

Programma. Activiteitenbesluit agrarische activiteiten RWS Leefomgeving Kenniscentrum InfoMil Waldo Kaiser. Inhoud Programma Activiteitenbesluit agrarische activiteiten RWS Leefomgeving Kenniscentrum InfoMil Waldo Kaiser 10.00 Intro & Activiteitenbesluit agrarische activiteiten I 11.15 Pauze 11.30 Agrarische lozingen

Nadere informatie

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit DE RYCK Klima LUWAGAM : pomp lucht-water aangedreven met gasmotor PAUL DE RYCK Werking op laag niveau (buitenlucht min. 0 C) omzetten naar warmte op hoog niveau (buiswater max. 50 C) Serreverwarming buis

Nadere informatie

Workshop teeltwisseling substraatteelt

Workshop teeltwisseling substraatteelt Workshop teeltwisseling substraatteelt Voorkomen emissie gewasbeschermingsmiddelen 04-10-2018, Jim van Ruijven (WUR), Nienke Koeman (KWR) Hergebruik Input Product Output Gewas Substraat Passieve input

Nadere informatie

Informatiebundel Stookinstallaties boven 130 kw (belasting bovenwaarde)

Informatiebundel Stookinstallaties boven 130 kw (belasting bovenwaarde) Informatiebundel Stookinstallaties boven 130 kw (belasting bovenwaarde) oktober 2005 Voorwoord Het Servicepunt Handhaving Brabant Zuidoost (Seph) ontving in korte tijd wat vragen en opmerkingen over regelgeving

Nadere informatie

van glas of kunststof. Over dit uitsluitend of in hoofdzaak criterium kunt u meer uitleg vinden op 2

van glas of kunststof. Over dit uitsluitend of in hoofdzaak criterium kunt u meer uitleg vinden op  2 Vooraf Voor wie is het meldingsformulier bedoeld? Dit formulier is bedoeld voor degene die van plan is een glastuinbouwbedrijf 1 op te richten, uit te breiden of te wijzigen, dan wel de werking daarvan

Nadere informatie

Z Naast de gegevens uit het E-PRTR is er gebruik gemaakt van de gegevens uit de vigerende vergunning.

Z Naast de gegevens uit het E-PRTR is er gebruik gemaakt van de gegevens uit de vigerende vergunning. Notitie Aan Van Onafhankelijk Papendrecht OZHZ Dossier Nedstaal Zaaknummer Kenmerk Datum 14 december 2016 Onderwerp Beantwoording vragen Z-16-313511 BEANTWOORDING VRAGEN EX ARTIKEL 40 REGLEMENT VAN ORDE

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Assnlkrtgl9

Antwoorden AIM sessie Assnlkrtgl9 en AIM sessie Assnlkrtgl9 In de AIM heeft u tijdens sessie Assnlkrtgl9 op 07 04 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Starten

Nadere informatie

Biologische bestrijding van plagen in de glastuinbouw,

Biologische bestrijding van plagen in de glastuinbouw, Biologische bestrijding van plagen in de glastuinbouw, 2000-2012 Indicator 30 maart 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 547 Besluit van 7 december 2009, houdende nieuwe regels voor de emissie van middelgrote stookinstallaties (Besluit emissie-eisen middelgrote

Nadere informatie

HR WKK met CO 2 winning

HR WKK met CO 2 winning HR WKK met CO 2 winning Door: Herman Klein Teeselink HoSt Sheet 1 of 22 Inhoud HoSt HoSt ImtechVonkV.O.F. - Reinigen van rookgassen - Rookgascondensor / Scrubber - Nat elektrostatisch filter - Waterbehandeling

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen. (Voorbereidende besluiten) COMMISSIE

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen. (Voorbereidende besluiten) COMMISSIE C 300/6 NL 29.9.98 II (Voorbereidende besluiten) COMMISSIE Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 88/609/EEG inzake beperking van de emissies van bepaalde verontreinigende

Nadere informatie

Gemeente Barneveld Raadhuisplein 2 tel: (0342) Postbus 63 fax: (0342) AB BARNEVELD

Gemeente Barneveld Raadhuisplein 2 tel: (0342) Postbus 63 fax: (0342) AB BARNEVELD Gemeente Barneveld Raadhuisplein 2 tel: (0342) 495 402 Postbus 63 fax: (0342) 495 376 3770 AB BARNEVELD e-mail: gembar@barneveld.nl Ontwerpbeschikking Datum aanvraag 20 juli 2009 Nummer 46/2009 Betreft

Nadere informatie

(Ömgevingstí ienst Midden- en West-Brabant

(Ömgevingstí ienst Midden- en West-Brabant (Ömgevingstí ienst Beschikking van Gedeputeerde Staten van Ons kenmerk C2126019/3519842 Noord-Brabant op de op 23 juli 2013 bij hen ingekomen aanvraag van Waterschap Brabantse Delta, om vergunning krachtens

Nadere informatie

Meldingsformulier. Besluit glastuinbouw. Vooraf

Meldingsformulier. Besluit glastuinbouw. Vooraf Vooraf Voor wie is het meldingsformulier bedoeld? Dit formulier is bedoeld voor degene die van plan is een glastuinbouwbedrijf 1 op te richten, uit te breiden of te wijzigen, dan wel de werking daarvan

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1571 239 99december 2008 Besluit van..., houdende nieuwe regels voor de emissie van middelgrote stookinstallaties

Nadere informatie

Infomil Wet milieubeheer Wm-procedures

Infomil Wet milieubeheer Wm-procedures Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Infomil Wet milieubeheer Wm-procedures 16 juni 2016 Inhoudsopgave Vraag en antwoord 3 Geldt 20.8 Wm ook in een situatie van bestaande bouw - met

Nadere informatie

Biologische bestrijding van plagen in de glastuinbouw,

Biologische bestrijding van plagen in de glastuinbouw, Biologische bestrijding van plagen in de glastuinbouw, 2012-2016 Indicator 16 januari 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Activiteit: In werking hebben van een stookinstallatie Emissies naar de lucht

Activiteit: In werking hebben van een stookinstallatie Emissies naar de lucht Relevante artikelen Activiteitenbesluit en Activiteitenregeling AIM sessie Atwmdrjhxtj Activiteit: In werking hebben van een stookinstallatie Emissies naar de lucht Artikel 3.7 lid 1 van Activiteitenbesluit

Nadere informatie

Inspectie en onderhoud van stookinstallaties

Inspectie en onderhoud van stookinstallaties R09 REGELGEVING Informatieblad Energiebesparing Waterbesparing Inspectie en onderhoud van stookinstallaties Afvalpreventie Afvalscheiding Afvalwater Inspectie en onderhoud van stookinstallaties Inhoud

Nadere informatie

Samenvatting van: Effecten van het Lozingenbesluit Open Teelt en Veehouderij (LOTV) op de waterkwaliteit.

Samenvatting van: Effecten van het Lozingenbesluit Open Teelt en Veehouderij (LOTV) op de waterkwaliteit. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling/RIZA Samenvatting van: Effecten van het Lozingenbesluit

Nadere informatie

Rapportage gewasbescherming Inspectieresultaten boomteelt/vaste planten

Rapportage gewasbescherming Inspectieresultaten boomteelt/vaste planten Rapportage gewasbescherming Inspectieresultaten boomteelt/vaste planten Datum December 2015 Colofon Inspectieresultaten Boomteelt/vaste planten Gewasbescherming Divisie Landbouw & natuur Catharijnesingel

Nadere informatie

Lozing nutriënten vanuit glastuinbouw

Lozing nutriënten vanuit glastuinbouw Emissieschattingen Diffuse bronnen EmissieRegistratie Lozing nutriënten vanuit glastuinbouw Versie mei 2015 In opdracht van RIJKSWATERSTAAT WVL Uitgevoerd door DELTARES Lozing nutriënten vanuit glastuinbouw

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie At5dx27ggp6

Antwoorden AIM sessie At5dx27ggp6 en AIM sessie At5dx27ggp6 In de AIM heeft u tijdens sessie At5dx27ggp6 op 19 05 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Veranderen

Nadere informatie

De zekerheid van Zantingh

De zekerheid van Zantingh De zekerheid van Zantingh Een betrouwbare partner Zantingh staat voor zekerheid. Zekerheid als het gaat om advies, betrouwbare producten, installaties, service en onderhoud. We doen dat met een gemotiveerd

Nadere informatie

Beleidsregel Lichthinder gemeente Westvoorne

Beleidsregel Lichthinder gemeente Westvoorne Beleidsregel Lichthinder gemeente Westvoorne Artikel 1 Begripsbepalingen Deze regel verstaat onder: a. assimilatiebelichting: kunstmatige belichting van gewassen, gericht op de beïnvloeding van het groeiproces

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN. H. de Boer Burgum BV. Energie Actieplan De Boer Burgum BV. Conform NEN 50001 Versie 1 / 25 september 2014

ENERGIE ACTIEPLAN. H. de Boer Burgum BV. Energie Actieplan De Boer Burgum BV. Conform NEN 50001 Versie 1 / 25 september 2014 ENERGIE ACTIEPLAN H. de Boer Burgum BV Conform NEN 50001 Versie 1 / 25 september Verantwoordelijke voor dit verslag is H. de Boer, directeur Pagina 1 van 6 Scope 1 gasverbruik in 1. Inregelen cv installatie

Nadere informatie

Schone rookgassen uit de WKK en schadedrempels. Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw

Schone rookgassen uit de WKK en schadedrempels. Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw Schone rookgassen uit de WKK en schadedrempels Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw Rookgassen bij gebruik van de WKK Regelmatig klachten/berichten over gewasschade: bij zichtbare schade vaak storingen

Nadere informatie

Studiegroep Bio-energie Energy Matters

Studiegroep Bio-energie Energy Matters Door: Gerard Prinsen Presenteert op verzoek van: Studiegroep Bio-energie Energy Matters Emissiebeleid Biomassa gestookte installaties Volledige verbranding bij laagwaardige biomassa KARA Energy Systems

Nadere informatie

Waterbijeenkomsten LTO Glaskracht Nederland. Najaar 2015

Waterbijeenkomsten LTO Glaskracht Nederland. Najaar 2015 Waterbijeenkomsten LTO Glaskracht Nederland Najaar 2015 Website versie, samengestelde hand-out van de presentaties door Daan van Empel tijdens de waterdagen in het najaar 2015 van LTO Glaskracht Nederland.

Nadere informatie