Reisverslag Kroatië 2009

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reisverslag Kroatië 2009"

Transcriptie

1 Reisverslag Kroatië 2009 Met de Sportsman m/v Deksels. Voorbereiding; Het plan was om weer naar Zweden te gaan, maar vanwege de mindere weersvoorspellingen gooien we 3 dagen voor vertrek het roer om en gaan toch maar op zoek naar de zon. Kroatië leek ons ook erg mooi. Zou het daar echt zo zijn, zoals al die prachtige plaatjes aangeven in de tijdschriften? Heel veel eilanden, prachtige rotsenpartijen, baaien met diep blauwe zee, en altijd zon? Donderdag 23 juli; Op naar de ANWB, -vignet voor Oostenrijk -boek; vaarwijzer van Kroatië -boek; capitool reisgids van Kroatië -wegen kaarten De reis; Zondag 26 juli; (Sneek/Sneek) De auto/boot inpakken en weg wezen. Op naar de Adriatische kust. We maken nog een foto voor ons huis, leuk begin van ons fotoboek. Zetten de radio nog even op de fries muziekje en rijden zo richting Kroatië. Na een uur gaat er een rood lampje branden van de auto. We bellen even met de garage, gelukkig is er op zondag iemand die bereid is ons te helpen.

2 We moeten terug naar de garage, nou ja gelukkig zijn we nog in Nederland. En zo liggen we een uur later weer op ons eigen ligbed aan de costa del Houkesloot.Ook mooi! Maar ja, we willen nu graag wat anders. Ondertussen maken we alweer een plan, voor het geval dat er echt iets goed stuk is. Maandag 27 juli; (Sneek/Neurenberg) Vanmorgen word er gesleuteld aan de auto en s middags doet alles het weer. Een bobine was stuk. Pyt je bent geweldig! uur; we doen een nieuwe poging. (24 graden) Zo rijden we langs ons terugkeer plekje van gisteren, en stoppen trouw om de 2 uur voor een hapje en drankje (en een slokje voor de auto) en strekken de benen even. Onderweg hebben we zon, regen en gaan we de glooiende Duitse heuvels in. Bij Neurenberg stoppen we op een parkeerplaats tussen de vrachtwagens. We hebben nu 683 km gereden in 9,5 uur. Even later liggen we lang uit in Deksels (op de trailer).

3 Dinsdag 28 juli;(neurenberg/opatija) Om 5.15 uur starten we weer, we komen prachtige hopvelden tegen voor het duitse bier. Om 9.00 uur zijn we bij de Duitse/Oostenrijkse grens en krijgen we de tunnels. De bergen door (soms 13 graden!) regen, zien sneeuw. Om uur grote pauze en liggen weer even lang uit in de boot. Om uur op naar Slovenië, we hebben soms tunnels van 8 km lang. Het weer is aangenamer en de wegen en huizen zien er redelijk uit. Onvoorstelbaar, hier was dus oorlog 20 jaar geleden. Om uur grens van Slovenië/Kroatië papieren van de boot en auto laten zien en hup we zijn de grens over. Om uur we zijn op de plaats van bestemming Opatija ACI Marina aangekomen. We doen de deur van de auto open en de warmte slaat je tegemoet (35 graden). Op de parkeerplaats van de Marina ziet het er prima uit en kunnen we rustig de trailer en de auto laten staan voor een tijdje. De haven is van de staat, dat hebben ze prima voor elkaar. Prachtig helder blauw water, en een lekkere temperatuur. De badplaats is een beetje vergane glorie. Best gezellig, maar bekijk je de huizen op de 1e verdieping dan zie je de kogelgaten nog zitten. *foto De boot gaat met de kraan het heldere water in, en we blijven vannacht in de haven. We installeren ons in de boot en zetten de nieuwe biminitent op en sluiten onze buitendouche aan. We slapen als roosjes in de buitenlucht.

4 Woensdag 29 juli; (Opatija/Malinska) Vanmorgen even een praatje gemaakt met onze duitse buurman, zij gaan weer naar huis, want de Italianen komen, zo zegt hij. Zij zijn hier 6 weken geweest en komen hier al 15 jaar, dus vragen we ze even op de koffie voor wat we wel en niet moeten doen, altijd handig. Hij laat ons een praktisch boek zien waar havens en ankerplaatsen in staan van Kroatië, Slovenië, en Montenegro. Heel handig boek zo later blijkt. We laten de papieren klaar maken. Voor de inklaringsformaliteiten hebben we nodig; -paspoorten -vaarbewijzen, ICP -vaarvergunning -eigendomsbewijs -verzekering van de boot -registratienummer -veiligheidseisen aan boord (zoals sos pakket ed) We krijgen een vignet voor op de boot, een bemanningslijst en een inklaringspapier met stempel. De laatste twee moeten we gelijk in elke haven afgeven aan de havenmeester, de volgende dag bij het afrekenen krijg je die weer terug. Ook kopen we gelijk een Kroatische vlaggetje (combinatie van de Nederlandse vlag en het Zwartsluiziger wapen).

5 Onze waterkaart met de gevarenroute in Kroatie.

6 Door de hitte, springt de douchekop van de slang en begint er van alles spontaan te knallen als plastic waterflessen. Maar goed de warmte went snel. We willen even water laden, maar er is wel een kraan maar geen waterslang. Blijkt het dat je hier je eigen slang mee moet nemen, gelukkig hebben we aardige buren. Eindelijk is het dan zo ver, dit is wat we willen! Zon, zee en varen op de Adriatische zee op weg naar het eiland KRK naar de haven Malinska. Eerst zwemmen we nog even in een baaitje. Malinska is leuk stadje, we kopen een snorkel en wandelen langs de boulevard. Er varen hier glasbodem rondvaart boten als piratenboten, ze zien oa zeesterren en inktvissen.

7 Donderdag 30 juli; (Malinska/Krk) Om 9.00 uur worden we wakker van de kerkklokken. Ontbijten, opruimen Deksel dicht, water tanken, want dat schijnt niet overal voorradig te zijn. Zo gaan we weer naar het volgende super mooie baaitje zwemmen en bootjes (nou ja, van meter lengte) kijken. Het valt ons op dat mensen elkaar niet groeten, zouden er te veel boten zijn? Maar ze kijken allemaal wel! Dus steken we trouw onze hand op. Ook valt het ons op dat er veel zeiljachten met een prachtig zeilwindje niet zeilen, wat is dat toch? Op sommige plekken is het wel meer dan 100 m. diep. Wanneer je wilt ankeren lig je bijna met de boeg tegen de wal, en als je geluk hebt heb je zoveel ankerlijn. Je ziet de prachtig gekleurde vissen zwemmen. We varen tussen het eiland Cres en Krk door, we horen de krekels, het valt ons op dat het eiland Cres helemaal kaal is, en het eiland Krk best begroeit is. Later lezen we dat, dat door de zware stormen van de Bora komt. Het woord Bora is een beladen woord (daarover later). Op naar KRK de hoofdstad op het schiereiland KRK. Mooie sfeervolle toeristische stad met oude stadskern, leuke smalle straatjes en een gezellige haven.

8 Roeiboot met zwemplato Gezellige terrasjes en straatartiesten met oa spuitbus verfschilderijen, ook hoor je hier de aloude klik klak balletjes rage. Vrijdag 31 juli;(krk/punat) Het schommelt aardig als we wakker worden en de vlag hangt strak naar achteren. Maar de zon schijnt gelukkig. Watertemperatuur 25 graden, zon 30 graden, windkracht 7. We zijn superblij met onze bimini en de buitendouche en drinken veel water. Alhoewel Tjerk nog wel eens een Ozuajska biertje neemt. S middags varen we naar Punat, Punat ligt aan een grote baai, met werk- en dorpshaven. Ons Dekseltje ligt nu in de ACI marina tussen de grote joekels in.

9 Het is net of we op de boten beurs in Dusseldorf liggen. We hebben veel bekijks. In de haven liggen we met de boeg aan de wal, achter hebben we weer 2 ankerlijnen. Even wennen met aanmeren, maar t ís wel makkelijk. Zaterdag 1 aug;(punat/rab) Water tanken, vuilnis wegbrengen, boodschappen halen, onze lijsten ophalen, havengeld betalen en hupsake daar gaan we weer. Het havengeld is hier knap aan de prijs in Kroatië. De zee is rustig gelukkig, maar soms ook zo maar in eens behoorlijke golven van schepen die we helmaal niet hebben gezien. We liggen in een baai en willen zwemmen, maar er komt een hele zwerm wespen op onze douchekraanmond zitten, we sproeien ze weg, en vluchten zelf ook weg. Onze eieren uit Nederland vertouw ik niet meer, met deze temperatuur. We knijpen ze stuk in het water en dan weet je niet wat je ziet, de prachtigste vissen komen van uit het niets. We varen naar Rab, een prachtige stad met 4 torens, gezellige pleintjes en mooie uitzichtpunten. Aan de kade bij het centrum is nog een plekje vrij, gezellig maar we krijgen ook hier al snel de vraag, hoeveel kuna s kost de boot en is het een plastic boot? Plastic dek of hout?. Tjerk geniet er van en staat iedereen dan ook gewillig te woord, ook al is het vakantie!.

10 Rab Op straat verkopen ze ijs (bergen!),snoep en popcorn, verder zijn er redelijk wat supermarkten, souvenirwinkeltjes met brillen, tassen,sjaals,kaarten,schelpen en plastic schoenen (wat een geur!). Zondag 2 aug; (Rab/Mali Losinj) Om 6 uur ging de buurman een luchtbed op pompen. Ook was er veel verkeer, scooters en watertaxi s, Tjerk ging op zoek om een slang te kopen ( t is zondag!).toch wel handig er zelf ook een te hebben. Maar ja hoe zeg je waterslang in het Kroatische, woorden boekje maar mee. Onder tussen kreeg ik bezoek van een dikke Italiaan die naast ons lag, hij wilde zo graag even kijken in de boot, Belisimo, belisimo!!! Hij stapte van zijn boot over en lag bijna in het water. Belisimo!!!, Kon ik toen bijna zeggen!

11 Het weer lijkt goed, aldus de info van de ACI marina weerbericht. We kunnen geen weerbericht verder ontvangen en zijn afhankelijk van de mensen om ons heen en we kijken regelmatig naar de lucht. Thuis moeten we toch maar eens op zoek gaan naar een Navtex, of iets dergelijks, want je maakt toch grote oversteken. Het weer kan hier maar zo ineens veranderen. Dus maken we de overstap naar het eiland Losinj. We varen in een streep hard over de Kvarneric zee naar Losinj, Een uur hard varen en we zijn er. Midden op zee, krijg ik toch een raar gevoel. Je zag werkelijk niemand en het is hier wel 100 meter diep, wat ben je dan een klein stipje hier op de aard bol. We zien ons zelf varen op de plotter. En we hebben een goede kaart. Weer een ander landschap, veel cactussen en agaven langs de rotswanden. We hadden nog even gehoopt op dolfijnen, maar helaas zagen ze ons Dekseltje niet. Van onze zwemplek varen we in een streep naar de ingang van de haven. Onderweg ligt er ineens een roeibootje met een kapotte motor, we overvaren ze bijna, want je verwacht dat niet hier. Het is toch altijd uitkijken hier je moet soms ogen van voren en achteren hebben. Ook hebben we eens 2 snorkelaars gezien midden op zee, zonder bijboot of degelijks, je schrikt je rot! De ingang was een soort kanaaltje, zodat kleine bootjes niet helemaal het eiland om hoeven te varen. We komen in een grote baai en in de hoek een werk- en jachthaven. Tegen de berg op een prachtig stadje met palmbomen op de boulevard. Wat een tropische verrassing!.

12 Er is net een zeilregatta geweest en gezellig druk met veel jachten we genieten dan ook van al het moois, en zij van ons want we hebben weer veel aanspraak. Met handen en voeten werk, kom je een heel eind. We liggen aan een steiger tussen de Italianen, die spreken alleen Italiaans! De boulevard is gezellig met veel terrassen en wat winkeltjes, maar als je een straatje verder gaat is het allemaal wat armoediger, ook hier zie je de kogelgaten nog zitten. Maar ja in 1995 was het hier nog oorlog, onvoorstelbaar. Maandag 3 aug.; (Mali Losinj/Mali Losinj) Scheren aan boord is niet zo makkelijk, omdat we geen warm stromend water hebben, aldus Tjerk.Maar vandaag is het zover! We hadden ons programma voor vandaag net klaar, Toen de havenmeester de steiger op en kwam ons vertellen dat de bora met sirocco wind opkomst is. Bora; is een gevaarlijke en verradelijke noordoostenwind die plotseling opsteekt en erg krachtig is, waardoor de golfhoogte flink kan oplopen. Snelheid van wel 100 km per uur. In een boek kwamen we foto s tegen, waarbij de boten op de wal lagen. We kunnen 1 a 2 dagen niet uitvaren, ook zegt hij dat we meer landvasten moeten vastmaken en een stuk van de wal afmoeten gaan liggen, en waar de wind vandaan gaat komen. Hoop gedoe van schepen die zich om gaan draaien en stootwillen en lijnen worden bij gezet. Alles wat los ligt halen we naar binnen en zetten de zijstukken in de bimini, zo hebben we wat meer leefruimte als het toch gaat regenen. We liggen als sardientjes in een blikje naast elkaar, te wachten op wat komen gaat. Er is inderdaad veel meer wind het schommelt en de donkere wolken vliegen voorbij. Iedereen zit toch wat gespannen bij de boot te vissen, praten, lezen, borrelen, op te ruimen, lopen heen en weer. Tussen de middag maak ik maar vast een salade, zodat ik vanavond niet in een schommelende boot hoef te koken.

13 Tjerk heeft een prachtige platte oprolbare brandweertuinslang gekocht. Het is klam en vochtig in de lucht. Via een winkel weerbericht zien we dat we vanavond windkracht 7 krijgen met golfhoogte 1.25m.Tjerk maakt de machinekamer maar schoon en we hebben een buitentafeltje bedacht voor volgend jaar. Het lijkt allemaal nog aardig en gaan dan maar even wat winkelen. Met verse knoflook, courgette, tomaten en een paprika komen we weer terug. Het weer is echt in de war, het is plakkerig drukkend, niet helder in de lucht. Er gaat echt iets gebeuren. Er worden nog zonnetenten vervangen door soort winterkleden met allerlei touwen vastgezet. Mensen tanken nog gauw even, slangen worden naar binnen gehaald en alles staat start klaar voor de nacht. Mensen lopen in de badjas naar het toiletgebouw om te douchen, en wij zitten achterop met een wijntje te genieten van het hele boulevard gedoe. Om uur wordt het echt donker en gaat het flitsen en donderen in de lucht en niet zon beetje ook. Nog maar even de wal op en dan lekker slapen. Dinsdag 4 aug; (Mali Losinj/Brgulje) Vannacht hevige regen en onweer. Om uur stopt het gelukkig. Achteraf viel het gelukkig allemaal nog wel mee, met het weer. Tjerk heeft bij de winkel weer een weersbericht gehaald het lijkt goed. Varen naar Ilovik naar Silba naar Ist en naar Molat alle havens liggen vol. Maar door naar Brgulje, een dorpje van niks, wel een leuke haventje.

14 Hier aan de kade worden we ineens in het fries aangesproken door een familie die al jaren in Kroatië varen. Blijkt dat we ook nog een goede wederzijdse vriend hebben. Wat is de wereld klein!. Het havenkantoortje is gelijk winkeltje en kroegje ineen. Als de havenmeester gaat slapen gaat het winkeltje dicht, en de jeu de boule baan leeg is, is het avondleven hier voorbij. De wind is inmiddels weer aangetrokken, windkracht 8. Woensdag 5 aug; (Brgulje/Bozava) Vanmorgen werden we wakker van de tankboot, ze kwamen water laden op het eiland. Elke boot mag 100 liter Het is gelijk de post en veerboot in een. Ook horen we de krekels weer. Na een borrel en een stel leuke tips van de Friese familie gaan we verder. Als eerste willen we op zee bij een wrak gaan snorkelen maar de wind is te hevig, helaas. Bozava op het eiland Dugi Otok is de volgende trip. We varen langs hoge groene rotsen. Het weer wordt weer wat stabieler. In de haven hebben we niet zo n leuk plekje, de uitgang van de airco van de buurman maakt een enorme herrie. We eten inktvis, wit vis, scampi s en witte rijst en tomatensla. Donderdag 6 aug; (Bozava/Beban) Vandaag varen we langs Dugi Otok een heel lang gerekt smal eiland. Door dat de borawind van af de walkant komt en over de eilanden blaast is deze kant kaal. Als we onder het eiland door gaan richting het natuurpark de Kornaten, komen we in een heel ander gebied. De invloed van zee, erosie, overbegrazing brand en bora hebben hun sporen achter gelaten op de weelderige vegetatie van weleer. De ruige kust is schilderachtig.

15 In de smalle doorvaart is een leuk restaurantje, waar we even wat drinken. We varen door en weten niet wat we zien. Net een woestijn! Allemaal grote droge, kale bergen met hier en daar een boompje, veel afgezette stukken met stapel stenen, prachtig blauw/groen helder water hier en daar gigantische grote schepen van wel 100 m.lengte, met veel bijbootjes. Wie zouden daar nu allemaal zitten? Zouden ze net zo blij met hun boot zijn als wij? In een klein dorpje proberen we een vignet te halen voor dit gebied, maar we mogen nergens aan de wal, het schijnt dat de mannen met rubberboot langs komen. We hebben ze nooit gezien.

16 We varen door het gebied waar je ook mooi kunt snorkelen. Na een tijdje komen we bij een prachtige baai, Beban uit. Tussen twee heuvels ligt een restaurantje en een berghut, met prachtig uitzicht over de baai. Er ligt een rubberboot naast ons er liggen mensen in te slapen. Het zijn Italianen ze zijn met de boot van Italië gekomen en hebben hun vakantie er in door gebracht. Zoals we wel meer zien. Bij het restaurant drinken we wat en vragen we of we vannacht hier mogen blijven liggen. Ook geven we alvast de bestelling op voor het diner, menu; Lam of vis? Een kaart hebben ze niet. We kiezen voor lam, maar om 5 uur hoor ik een geluid en heb ik er spijt van.

17 Prachtige grote ronde schaal met aardappelschijfjes, groente en lamsvlees met lekkere kruiden. We genieten van het eenvoudige leven hier, oma doet de was, opa gaat vissen, vader en moeder het restaurant met dochter en zoon. Hier is absoluut geen stress. s nachts is het ook echt donker, met prachtige heldere sterrenhemel, zonder lichtvervuiling! Vrijdag 7 aug; (Beban/Skradin) Wakker worden omdat oma een emmer water in het water gooit, wat een heerlijkheid! We zien de zon die al lekker zijn werk doet!

18 We verlaten met wee moed ons heerlijke plekje. Onderweg verandert de natuur weer drastisch in de bewoonde wereld. Siberink ligt tegen de een helling, we varen de prachtig mooie Krka rivier op tussen hoge bergwanden door. Aan het einde van de rivier komen we in Skradin.

19 Heel opmerkelijk is dat als je gaat zwemmen in het zoete donkere water de bodem warm is en de boven laag koud. Wel lekker met dat hete weer, het komt omdat aan het einde van de rivier de watervallen van Skradin zijn. Skradin is een heel leuk stadje met een leuke stadskern (ook hier is flink gevochten!) Er komen ook vele luxe jachten (o.a. Bill Gates 100m. jacht) voor een nachtje, om naar het natuurpark watervallen van Krka te gaan, verval van 220 m. Met een grote piratenboot vaar je er heen (20 min), daarna loop je (op de teenslippers!) rond de watervallen. Het is een overweldigend gebeuren en hebben dan ook de nodige foto s gemaakt.

20 Een prachtige eind bestemming, want we varen nu weer terug naar Opatija. Zaterdag 8 aug; (Skradin/Prvic) Al foto s makende varen we de rivier weer af, op eens zien we tussen de bergen een gigantische punt van een boeg, wel even schrikken weer zo n joekel van een schip. Wat voor wereldburger zou dit weer zijn? In Sibernik gaan we even aan wal, prachtige tegen de helling op liggende stad. Bovenop is een prachtig kasteel met mooi uitzichtspunt daar gaan we heen (op de teenslippers! En het is al zo heet!). Boven gekomen is net het fotokaartje vol!

21 Via smalle straatjes lopen we terug naar de boot, en varen naar een eilandje Prvic. Prvic is een klein stadje met een pleintje. Als we s ávond door het stadje lopen worden we uitgenodigd dooreen echtpaar die overzomeren in Kroatië. Op een terras wat uitkijkt over de haven, zitten we dan zomaar in eens met wild vreemde mensen aan een Kroatische wijntje. Hartstikke leuk ook om eens in een huis te kijken. Veel staat er niet in, maar alleen het hoogst nodige, ze leven hier toch de hele dag buiten. In de winter wonenhier zo'n 200 mensen op het eiland (zomers 3000)

22 Zondag 9 aug: (Prvic/Kukljica) Nadat we de Telegraaf even naar onze kennissen hebben gebracht gaan we weer de zee op. We varen vlak onder de kust door richting Zadar.Tegenover Zadar ligt een eiland met het plaatsje dat heet Kukljica. Ook een leuk stadje, we eten op een terras en zitten nog uren te praten in de maneschijn! Maandag 10 aug; (Kukljica/Silba) We varen naar Zadar, daar leggen we de boot in de haven en worden dan met een roeiboot naar de oude stad gevaren. Gezellig om ook hier weer door de smalle koele steegjes te sneupen. Langs de kade ligt een zeeorgel, soort trap met gleuven door de treden, waardoor het zeewater heen en weer gaat.

23 Je kunt er wel tijden zitten genieten van de prachtige geluiden. Via Ist gaan we naar Silba. Alle havens liggen vol, maar gelukkig is er in Silba nog een klein plekje aan een oud kade. Met de helft van de boot liggen we aan de wal, met uitzicht over de monding van de haven. De zee is zo helder dat je er soms hoogtevrees van krijgt. Als we de vissen aan het voeren zijn met oud brood, liggen de zeemeeuwen rustig te wachten op hun hapje vis. Bij de Italiaanse buren is het een drukte. Ze lopen weer met dektenten, stootwillen en lijnen heen en weer. Gelukkig is er iemand die een beetje engels kan. Ja hoor, weer kans op een Bora! Er komen donkere wolken en zware onweersbuien, weerlichten en harde klappen. We liggen niet goed, want de wind komt van achteren en het gaat lekker schommelen. Helaas kunnen we niet meer verkassen want er is geen plek meer. Het rampscenario hebben we al klaar en alles staat op scherp. We moeten de zee op als het niet meer gaat, zwemvesten, sleutels liggen startklaar, zoeklicht, telefoon met nummers, de kaart, noodsignalen, enz. Het was een nacht die je alleen in films ziet! Dinsdag 11 aug; (Silba/Nerezine) Na een wilde nacht, stappen we wat brak uit bed. Het weer is wat rustiger, maar echt leuk varen naar Ilovik was het niet. De witte koppen stonden op de golven. We liggen in de baai aan een boei en zwemmen wat, wachten tot het wat rustiger gaat worden. Dan varen we door naar Veli Losinj in een toeristisch dorpje in de monding van een baai. We kopen o.a. verse vijgen, heerlijk! Omdat we hier niet konden blijven liggen zijn we naar Nerezine (eiland Cres) gevaren.

24 Omdat we hier niet konden blijven liggen zijn we naar Nerezine (eiland Cres) gevaren. Hier liggen we in een haventje aan de kade, en ja hoor zoals in elke haven weer veel belangstelling en weer dezelfde vragen beantwoorden. (Nieuwe vraag; slapen jullie daar ook in?) Woensdag 12 aug;(nezerine/cres) Vanmorgen een hoop gekwebbel bij de boot,hebben ze het over ons? De hele menigte stond te wachten op een vissersbootje met verse inkvis en gekleurde vissen. Onder een lekker verse vislucht drinken we koffie. Via Oston varen we over de Kvarner naar Cres op Cres, helaas is er geen plekje voor ons in de oude haven dus in de ACI marina altijd goed. De krekels doen weer hun best. Donderdag 13 aug; (Cres/Opatija) Cres, de oude stad is een leuk plaatsje, de gekleurde bootjes van de bewoners liggen heerlijk in de zon te stralen. We maken wat foto s voor ons album.

25 We scheuren nog even lekker hard naar een prachtig adam en eva plekje met witte keien in een baai. Daar genieten we lekker van al het moois en liggen in de schaduw van de rotsen. Want het is ons laatste dag alweer, helaas. Voor vanavond geven ze weer onweer dus door naar de thuishaven van Opatija. Daar staat de auto en de trailer nog zoals we die achter lieten.

26 Morgenochtend kunnen we om 10 uur uit het water. We ruimen alvast wat op en genieten van de laatste avond hier, nou ja dat was de bedoeling, weer onweer, van heel dicht bij deze keer!. Vrijdag 14 aug; (Opatija/ergens in Duitsland) Onze reis langs de Kvarner en Noord Dalmatische kust zit er weer op, helaas. Om 10 uur ging Deksels weer op de trailer. We hebben mazzel, morgen is het een feestdag en werken ze hier niet, horen we net. Nog even douchen, uitklaren betalen en om uur op naar huis. Om 12 uur aan de grens van Kroatië /Slovenië, We rijden lekker door, alleen bij de tunnel in Oostenrijk wat op onthoud gehad. Zaterdag 16 aug; (Duitsland/Fries meertje) Om 1.00 uur stoppen we voor een soep en slaap pauze. Door moslims worden we wakker, ze gaan bidden op hun matje bij de auto. De dames mochten in de auto slapen en de heren lagen op matjes tussen de auto's in. Zo komen we om uur aan in Zwartsluis,even gezellig bijteut en eetpauze. Ik doe nog gauw even een paar boodschappen en dan gaan we naar huis of toch niet? Om uur komen we bij huis, we kijken elkaar aan en zeggen niks. We doen gelijk de boot weer van de trailer (zout moet er af!) en gaan zonder in huis of kantoor te zijn geweest, nog even lekker weg! Net of we aan het spijbelen zijn.

27 Zondag 16 aug (Fries meertje/sneek) Deze ochtend zitten we lekker alles te overdenken en te genieten van de mooie vakantie, dat pakken ze je nooit weer af! Alweer plannen genoeg, de volgende keer beginnen we in Sukasan en gaan midden en zuidkust bekijken. S'middags varen we terug door het ook zo mooie friese landschap, molens en schapen en ook hier is de zon! Voor de statestieken; Auto;2685,7 km gereden,gemiddeld 83,3 km per uur ongeveer 26,50 uur van Sneek / Opatija. Boot; 36 uur gevaren Was van Tjerk; badlaken, 3 zwembroeken,5 overhemden Tjerk en Betsy

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.)

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Tweede helft: van Motala tot Mem Dinsdag 20 juli mooi weer westen wind 3-4-In de ochtend

Nadere informatie

Woensdag 15 juni: Mail de deur uit om de caravan op te halen, 20 juni kan deze gehaald worden

Woensdag 15 juni: Mail de deur uit om de caravan op te halen, 20 juni kan deze gehaald worden Zaterdag 11 Juni: De route naar het zuiden is globaal uit gezet. Dinsdag 14 juni: De eerste boodschappen zijn gedaan Woensdag 15 juni: Mail de deur uit om de caravan op te halen, 20 juni kan deze gehaald

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

La Palma Zaterdag 2 september

La Palma Zaterdag 2 september La Palma 2005 Zaterdag 2 september Om 02:00 uur staan we op. Berry zal ons wegbrengen naar Schiphol en ze staat prompt om 02:45 voor de deur. Er is bijna niemand op de weg en om 03.15 uur komen we bij

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 !1 Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 Vrijdag en zaterdag 21 en 22 oktober Het is tegen 11 uur als we op ons gemak vertrekken. We gaan naar Bretagne, daar is het droog en soms zelfs zonnig volgens de berichten.

Nadere informatie

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds.

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds. 7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011 We spreken inmiddels al effe Zweeds. We zitten inmiddels boven de 55 e breedte graad. Donker wordt het niet meer en de langste dag moet nog komen. Het is een

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

Studiereisverslag Star Clipper

Studiereisverslag Star Clipper Studiereisverslag Star Clipper 14 t/m 18 augustus 2005, aangeboden door VCK Zeereizen. 1 Een geweldig zeilavontuur! U hoeft niet zelf te helpen, maar het mag wel! Informele sfeer, geen formele avonden.

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Reisverslag naar Kroatië 2011 Met de Sportsman m/v DEKSELS

Reisverslag naar Kroatië 2011 Met de Sportsman m/v DEKSELS Reisverslag naar Kroatië 2011 Met de Sportsman m/v DEKSELS Voorbereidingen; De week voor we echt vakantie hebben, weten we nog niet waar we heen zullen gaan. ( Zoals ieder jaar! ) We worden lekker gemaakt

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen.

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen. Inhoud Voorbereiding Waar ga je naar toe Hoe doe je het met School Een probleem Ik heb niks te doen Dag en nacht varen De wereld rond Geen eten Vissen Bang voor vissen haaien Snorkelen Terug INLEIDING.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

La Palma Vrijdag 28 september

La Palma Vrijdag 28 september La Palma 2007 Vrijdag 28 september Om 02:50 staat de taxi voor de deur om naar Schiphol te rijden. Na het inchecken, begint de vlucht op tijd om 05:30 uur en we komen om 09:50 (lokale tijd) op het vliegveld

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari Winter 2013 Zuid-Frankrijk 5 t/m 16 februari Dinsdag 5 februari 2013 563 km Om negen uur vertrokken. Eerst naar Geldern omdat onze camperdealer een verkeerd aangesloten kabel van de koelkast nog goed moest

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei Voorjaar 2011 Midden-Frankrijk 21 april t/m 7 mei Donderdag 21 april 2011 191 km Na het avondeten op weg. Even voorbij Vianen ontdekten we dat we de autopapieren vergeten waren. Teruggereden en weer opnieuw

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

~~Weekly Diary~~ Week 2

~~Weekly Diary~~ Week 2 ~~Weekly Diary~~ Week 2 [social_share] Zondag 06-01-2013 Een heerlijk rustig dagje, dus eigenlijk niks bijzonders gedaan. Maandag 07-01-2013 Aan het werk geweest, er was weer genoeg te doen op de kinderboerderij.

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Reisverslag Portugal 16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Vrijdag 16 oktober De vakantie kon eindelijk beginnen! Al om half drie `s nachts verzamelde iedereen

Nadere informatie

Beaugency, 18 mei 2007

Beaugency, 18 mei 2007 Beaugency, 18 mei 2007 30 kilometer, totaal 303 kilometer Negenentwintig kilometer vanaf de kathedraal, zegt mijn routebeschrijving. Daar zie ik wel tegenop, vooral omdat de route helemaal de GR3 volgt.

Nadere informatie

~~Weekly Diary 21~~ [social_share]

~~Weekly Diary 21~~ [social_share] ~~Weekly Diary 21~~ [social_share] Eind mei alweer, nog een week en dan zitten we in Juni de maand waarin mijn mannetje jarig is en mijn beste vriendin ook. Maar zover is het nog niet. Helaas nog steeds

Nadere informatie

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken)

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Ik vertel jullie in mijn spreekbeurt meer over water en drinkwater. Eerst vertel ik wat water is, waarom water het allerbelangrijkste is voor leven, en

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

Scandinavië en Baltische staten

Scandinavië en Baltische staten Scandinavië en Baltische staten 1 / 19 2 / 19 3 / 19 4 / 19 5 / 19 6 / 19 7 / 19 8 / 19 9 / 19 10 / 19 11 / 19 12 / 19 13 / 19 14 / 19 15 / 19 16 / 19 Hele gezellig avond gehad en na nog een lekker ontbijtje

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei Voorjaar 2010 Midden- en Zuid-Frankrijk 5 t/m 17 mei Woensdag 5 mei 2010 811 km Om half negen op weg. Via Maastricht naar Metz waar we inkopen deden. Vlot door en bij Châlon de snelweg af en binnendoor

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Herfst Frankrijk. 29 september t/m 12 oktober

Herfst Frankrijk. 29 september t/m 12 oktober Herfst 2012 Frankrijk 29 september t/m 12 oktober Zaterdag 29 september 256 km We rijden om even over 10 uur weg. Via de snelweg, die we bij Beek verlaten, naar Limburg. Binnendoor via Valkenburg en Slenaken

Nadere informatie

Reisverslag 2012. naar Kroatië

Reisverslag 2012. naar Kroatië Reisverslag 2012 naar Kroatië Reisverslag naar Kroatië 2012 Met de Sportsman/vrouw Deksels Voorbereidingen; Elk voorjaar maak ik onze reisdocumentenmap in orde,dan is dat maar klaar. De trailer heeft de

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

~~Weekly Diary~~ Week 2

~~Weekly Diary~~ Week 2 ~~Weekly Diary~~ Week 2 [social_share] Zondag 06-01-2013 Een heerlijk rustig dagje, dus eigenlijk niks bijzonders gedaan. Maandag 07-01-2013 Aan het werk geweest, er was weer genoeg te doen op de kinderboerderij.

Nadere informatie

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013 Gonnie Maickle Bert 1 Vrijdag 30-08 Eindelijk komt dan de bus van Tendens, Maickle stond al aan de poort te wachten hoi Bert. Even kennis maken en dan snel de koffers

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

~~Weekly Diary 21~~ [social_share]

~~Weekly Diary 21~~ [social_share] ~~Weekly Diary 21~~ [social_share] Eind mei alweer, nog een week en dan zitten we in Juni de maand waarin mijn mannetje jarig is en mijn beste vriendin ook. Maar zover is het nog niet. Helaas nog steeds

Nadere informatie

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb 15-12-2010-24-02-2011 Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb ik de tijd van mijn leven gehad! Ik heb de kans gekregen om in Finland

Nadere informatie

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015 Ahrtal Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig 11 t/m 14 mei 2015 Maandag 11 maart Heel - Heppingen (Ahr) 137 km Heppingen - Dernau Laagste punt: 90 m Hoogste punt: 228 m Totale stijging: 650 m Totale

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

2013, op naar de Middellandse Zee. Deel V

2013, op naar de Middellandse Zee. Deel V 2013, op naar de Middellandse Zee. > > Deel V De volgende haven werd Marzamemi. Een stukje zuidelijker dan Syracuse, we voeren er op af met een flinke wind en een mooie snelheid, rond de 8 knoop. De ingang

Nadere informatie

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011 Bad Marienberg 21 t/m 25 april 2011 Donderdag 21 april Heel - Bad Marienberg 195 km Aankomend weekend is het Pasen en dat betekent dat Wim 4 dagen vrij is. We hebben besloten om richting het Westerwald

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

Vakantie 2013 van Peter Journée. Noord-Overijssel. Voorwoord. 25 juli t/m 12 augustus 2013

Vakantie 2013 van Peter Journée. Noord-Overijssel. Voorwoord. 25 juli t/m 12 augustus 2013 Vakantie 2013 van Peter Journée Noord-Overijssel Voorwoord. Elk jaar ga ik s zomers ruim twee tot soms wel drie weken met mijn ouders op vakantie. Dit jaar blijven we weer in Nederland. Ik wil - net als

Nadere informatie

WE GAAN NAAR DENEMARKEN!

WE GAAN NAAR DENEMARKEN! WE GAAN NAAR DENEMARKEN! We gaan weer naar Fanø, naar hetzelfde huisje als vorig jaar! We vertrekken op zaterdag 28 april, om ongeveer 8:00 uur. We rijden terug op zaterdag 5 mei. Zaterdag 28 april Zondag

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Per vliegtuig naar droomland

Per vliegtuig naar droomland Per vliegtuig naar droomland J.P.J.H. Clinge Doorenbos bron. Mulder & Zoon, Amsterdam ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001perv01_01/colofon.php 2012 dbnl / erven J.P.J.H.

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder.

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. 28 november 2011. Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. Het tweelingdorp is gescheiden door de Rôhne. Met een oude brug die bloedgevaarlijk is want er racen auto

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 1: Seizoenen

Materiaal Groen. Deel 1: Seizoenen Materiaal Groen Deel 1: Seizoenen Colofon Deel 1: Seizoenen Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl. 4)

Nadere informatie

Verslag van de reis naar Griekenland via Roemenië en Bulgarije 2014

Verslag van de reis naar Griekenland via Roemenië en Bulgarije 2014 Verslag van de reis naar Griekenland via Roemenië en Bulgarije 2014 Op 21 juli 2014 vertrekken Peter en ik vanuit Wezep NL naar het oosten, nabij Dresden, in Duitsland. Daar zullen we een vracht kuikens

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

Eindelijk ben ik in Canada voor langere tijd na de 1e keer in januari 2008 en vervolgens 1x per jaar.

Eindelijk ben ik in Canada voor langere tijd na de 1e keer in januari 2008 en vervolgens 1x per jaar. WELCOME TO CANADA Eindelijk ben ik in Canada voor langere tijd na de 1e keer in januari 2008 en vervolgens 1x per jaar. 7-11-2010 Bij aankomst Toronto moest ik mijn werkvergunning afhalen, maar omdat het

Nadere informatie

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni t/m 26 juni 2013 Donderdag 20 juni 2013 Vandaag om half 10 zijn we compleet en kan de boot, De Horizon, vertrekken

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Take a look at my life 43

Take a look at my life 43 Take a look at my life 43 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet.

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet. 1 Ik vlieg. Ik vlieg met een snelheid van 28.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. Een baan om de aarde wat klinkt dat toch stom. De Amerikanen zeggen het veel beter: in orbit. Ik ben in orbit.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart Wintersport 2001 Pontresina 24 februari t/m 3 maart zaterdag 24 februari 2001 985 km Om kwart over zes weggereden. De weg is besneeuwd en plaatselijk glad. Even over de grens begint het al gauw weer te

Nadere informatie

Reisverslag Pisa 2012

Reisverslag Pisa 2012 Reisverslag Pisa 2012 Door: Anne Marte Gardenier, vw5c DAG 1: om 10.40 kwamen we aan in het regenachtige Pisa. Het was gelijk weer erg gezellig met mijn italiaan. Het klikte ook goed met haar ouders. Daarna

Nadere informatie

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 ~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 Eerste paasdag, en we gingen s,avonds heerlijk gourmetten. Helaas heb ik er aardig last van gehad, ondanks ik niet super veel gegeten heb Kan er gewoon

Nadere informatie

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 Karlskrona Oude marine stad aan de zuidoost hoek van Zweden met veel te zien voor een toerist. Karlskrona is gebouwd op een aantal eilanden in het scherengebied

Nadere informatie

VILLA EVORA! MEI 2015

VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA In de meivakantie van 2015 hadden wij het geluk om 12 dagen door te brengen in Villa Evora te Gazipasa van Maria en Sjef de Vries! Het bleek een geweldige plek voor een

Nadere informatie

Robinson Crusoe. Daniel Defoe

Robinson Crusoe. Daniel Defoe Robinson Crusoe Robinson Crusoe maakt deel uit van de reeks Wereldverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Wereldverhalen is een serie beroemde verhalen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

een harpoenier. Dan moeten jullie samen in één bed slapen.

een harpoenier. Dan moeten jullie samen in één bed slapen. In de herberg Ik heet Ismaël. Mijn geld is bijna op. En ik ben het leven op het land zat. Daarom wil ik gaan varen. Op een walvisvaarder, een schip dat op walvissen jaagt. Want ik ben erg nieuwsgierig

Nadere informatie