Outdoor Only * *

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Outdoor Only * *"

Transcriptie

1 Standplaats bouwen. Hoe bouw je een standplaats? Tijdens het klimmen, aan het einde van je klimroute of ergens aan de wand als je vele meters gaat klimmen in het multipitchen, zal je een standplaats tegen komen. Soms zijn deze standplaatsen geheel voor je gemaakt, soms moet je deze (deels) zelf bouwen. De meningen over het bouwen van een standplaats lopen sterk uiteen. Dat is begrijpelijk want per land verschillende gangbare technieken, niet elke techniek is bij elke standplaats goed toepasbaar en er zijn vele verschillende klimmers, canyoneers of mensen die op hoogte werken welke allemaal een andere denkwijze hebben over de touwtechnieken en de veiligheid die zij gebruiken. Hieronder een samenvatting van hoe je mogelijk een standplaats kan bouwen en voor welk doeleinde deze te gebruiken is. Hoe herken je een standplaats? Als je aan het klimmen bent kom je onderweg haken tegen welke geschikt zijn om mee te voorklimmen. Als je in je topo hebt gekeken, voordat je aan je klimroute begint, dan heb je al een indruk van waar jouw standplaats zich zou kunnen bevinden. Is deze halverwege de rotswand, als je meerdere touwlengtes gaat klimmen (multipitch), of zit deze aan het einde van je klimroute. Maar misschien ben je wel met een groepje klanten en kan je een topropetouw uithangen vanaf boven aan? Probeer je voor te breiden op de situatie die je gaat aantreffen op je standplaats. Over het algemeen tref kan je de volgende situaties aantreffen op een standplaats: Er zitten 2 boorhaken (petzl haken of 2 chemische ankers, we noemen ze even voor het gemak boorhaken). Er zit een boorhaak, met daarnaast een geslagen haak of de mogelijkheid tot het plaatsen van een mobiele zekering in de buurt. Er zitten alleen geslagen haken. Er zijn geen vaste punten voor handen, deze moeten zelf aangebracht worden. Er is een vast punt voor handen, dat voldoende sterk is om een standplaats van te maken, zoals een boom, gecementeerde haak/ring of een rotsblok. We beperken ons voor dit schrijven tot een voorbeeld van een al bestaande standplaats: Er zitten 2 boorhaken, zie ons oefenbord: 2 horizontaal of één hoog en één laag. Ons oefenbord

2 Bestaande standplaats Op de rotswand kan je een relais (standplaats) tegen komen wat al klaar hangt voor gebruik. De standplaats die we het meeste tegen komen is de rijverankering. Onder rijverankering verstaan we dat 2 haken met elkaar verbonden zijn. Deze rijverankering kan al voor je klaarhangen of moet je zelf maken. De meest gangbare standplaats is: er is één hoge boorhaak en één lage boorhaak. Beide haken zijn onderling met elkaar verbonden d.m.v. een maillon rapider (aan beide boorhaken één) en een ketting. Omdat elke boorhaak een grote breeksterkte heeft (meer dan 10Kn), kan één van beide punten voor de honderd procent de belasting dragen en dient de tweede boorhaak als extra zekering indien het belaste punt het toch begeeft. 2 voorbeelden: horiontale standplaats zonder rijverankering en één hoge en één lage boorhaak met rijverankering. In deze situatie gebruiken we de onderste boorhaak als centraal punt, waar bv. Het toprope touw aan verbonden is, of waar jij als klimmer aan verboden bent en waar je de naklimmer over zekert. In deze situatie is de hoogste boorhaak de back- up haak, als de onderste boorhaak faalt. Indien je de onderste boorhaak gebruikt en dit punt het begeeft, komt deze direct onder de 2 e boorhaak te hangen, waarbij er een minimum van krachten vrijkomen. (volg de rode pijl). Gebruik onderste haak centraal punt.

3 Als je dit vergelijkt met een situatie waarbij je de hoogste boorhaak zou gebruiken als centraal punt en in die situatie de haak faalt, dan valt alles wat aan dit punt gezekerd word de dubbele afstand tot aan de onderste boorhaak naar beneden en komt er veel kracht vrij op dit onderste punt. Gebruik van bovenste haak centraal punt. Juiste methode: de onderste boorhaak is het centrale punt, welke honderd procent van de kracht draagt, terwijl de bovenste haak als back-up dient. Zo voorkom je dat er een zware schokbelasting ontstaat op de back-up haak. Ombouwen tot roprope laten zakken Wil je ombouwen tot toprope laten zakken, dan gebruik je hier de maillon rapider voor welke op de laagste boorhaak zit. Vaak zie je ook al dat deze gesleten is doordat er klimtouw doorheen rolt. Het kan ook zijn dat er een grote stevige snapper zit. Deze kan je ook gebruiken om jezelf toprope te laten zakken, een kwestie van je touw er doorheen duwen en je kan naar beneden. Ombouwen tot toprope laten zakken

4 Zelf een standplaats bouwen Het kan ook zijn dat je zelf een standplaats moet maken. In deze situatie tref je alléén 2 boorhaken aan, welke nog niet verbonden zijn met elkaar. Wanneer dit voorkomt zul je zelf je rijverankering moeten aanleggen. Dit kan bv. met 2 karabiners en een bandslinger. Je bootst de vorige genoemde situatie na. De karbiners zijn de maillon rapiders en de bandslinger is de ketting. Zorg ervoor dat de karabiners gravity loaded hangen, met de schroefkant van de muur af en met de opening naar de buitenzijde. Zo voorkom je dat er (als het ware) gevallen wordt over een open kant. De banslinger maak je op maat met een zaksteek, zo voorkom je bij uitbreken dat de situatie naar beneden valt in de bandslinger. Bij een bandlinger op maat schuift deze onder de bovenste back-up haak. De bij opmaat maken probeer je rekening te houden dat het stiksel buiten de zekerketen valt, soms is dit niet mogelijk, en dat de zaksteek even veel belasting heeft aan beide kanten (voorkom dat de knoop op de karabiner hangt) Bandslinger op maat gemaakt met zaksteek, waarbij het stiksel zich als het ware buiten de zekerketen bevind. Zaksteek die op de karabiner hangt, niet juist! (zie je ook de andere fout?? Kijken of jullie scherp zijn vandaag ) Het onderste punt in ons voorbeeld is het centrale punt, de karabiner die hier in hangt heet dan ook de centrale karabiner, deze gaat bij het maken van de standplaats één keer dicht en niet meer open. Hier kan je jouw eigen zelfzekering in hangen en een extra karabiner bij plaatsen om de naklimmer over te zekeren. Op het moment dat je zou kiezen om de karabiner van je zelfzekering te gebruiken als centrale karabiner ben je onderdeel van de zekerketen en dat is zeer lastig bij een incident omdat je jouw zelfzekring (karabiner) niet meer mag openen. Later hier meer over!

5 Het kan ook voor komen dat beide boorhaken horizontaal naast elkaar liggen. Wanneer dit voor komt en je bent aan het multipitchen, dan kies je de haak welke het meeste in de richting van de belasting op de standplaats (naklimmer) ligt. Deze karabiner is je centrale punt en heet dan ook je centrale karabiner. 2 boorhaken op horizontale afstand. Wil je terug naar beneden (het klimmen van één touwlengte) zonder materiaal achter te laten, dan is het verstandig om om te bouwen tot abseil. Op die manier zijn beide haken belast terwijl je terug gaat naar beneden, zonder dat je materiaal achter laat. Rijverankering met hoofdtouw Een andere manier van een rijverankering maken is door gebruik te maken van het hoofdtouw. Het is een snelle veilige manier, waarbij je minder materialen gebruikt, maar welke 2 nadelen heeft: De zekeraar is een onderdeel van het zekersysteem. In noodgevallen kan dit lastig zijn, omdat als jij als zekeraar naar je naklimmer moet afdalen je je eerst moet uitbinden, losmaken van de zekerketen. Deze standplaats kan lastig zijn als één van beide klimmers alleen voorklimt. Het is wel verstandig deze techniek te onthouden als je bv. te weinig materialen bij je hebt. Dan kan deze techniek een uitkomst bieden. Op de foto zie je dat er met het hoofdtouw 2 maal een hele mastworp wordt gelegd. Stap 1: karabiner met mastworp op het centrale punt (zelfzekering van de klimmer)

6 Stap 2: karabiner met mastworp op het back-up punt Stap 3: extra karabiner op het centrale punt, waar je de naklimmer over kan gaan zekeren, hierbij gekozen voor een halve mastworp. (uiteraard kunnen de boorhaken ook op gelijke horizontale hoogte zitten) Zoals je ziet op de foto, maak jij als zekeraar onderdeel uit van de zekerketen. De centrale karabiner (stap 1) waar jij met zelfzekering (hoofdtouw) aan hangt mag nóóit open als je er een naklimmer over aan het nazekeren bent of moet afbinden in een noodsituatie. Je zal in zo n geval eerst nieuwe zelfzekering moeten aanleggen en aan je vastmaken. Dan kan je je uitbinden van het hoofdtouw, waarna je vervolgend in kan spelen op je incident.

7 Het maken van een krachtendriehoek Een krachtendriehoek is een standplaats maken in de vorm van een V verbinding, zodat de kracht verdeeld wordt over 2 punten i.p.v. één, zoals hier eerder besproken, waarbij de 2 punten van de V de bevestiging op de rotswand is en het punt in het midden het centrale punt. Veelal wordt deze manier van standplaats maken gebruikt als er bv. 2 geslagen haken zijn of als je zelf je eigen zekeringen moet maken (denk aan het klimmen met nuts en friends). Maar ook bv. als er 2 boorhaken verticaal op één lijn zitten als standplaats en je een toprope touw wilt uithangen voor een activiteit. Er zijn ook weer verschillende manieren van een krachtendriehoek maken, waarbij elke manier zijn eigen karakter heeft met voor en nadelen. Krachtendriehoek met vast centraal punt De volgende manieren kan je gebruiken om een krachtendriehoek te maken met een vast centraal punt: (let op gebruik van de karabiners, zoals hier voor besproken) 1. Met 2 bandslingers, welke je op de gewenste maat maakt met zaksteken, en 3 of 4 karabiners (afhankelijk van het doel van het centrale punt). 2. Met één grote bandslinger, waarbij je een zaksteek maakt in de bandslinger, zodat deze op een vast punt de mogelijkheid bied om een centraal punt te zijn.

8 3. Zelfde als bij punt 2, maar dan met 2 maal een hele mastworp. Persoonlijk vind ik deze wat lastig om aan te leggen en gaat mijn voorkeur uit naar de zaksteek. Voordeel: Het voordeel van een vast punt als centraal punt in de krachtendriehoek is dat als één van beide boorhaken zou falen het centrale punt onder de andere boorhaak glijd, zonder dat er extra veel kracht op deze boorhaak zal komen. Nadeel: Het nadeel van deze krachtendriehoek is dat het toprope touw gefixeerd op één punt hangt. Als de klimroute erg afwijkt, dus veel naar links of naar rechts gaat, dan beweegt het klimtouw niet mee. Krachtendriehoek met bewegend centraal punt We kunnen ook dezelfde krachtendriehoek maken, maar dan met de mogelijkheid tot bewegen, naar links en naar recht, waardoor het toprope touw meer vrijheid heeft op de klimroute. Hiervoor gebruiken we 1 grote bandslinger. Als we deze aan beide boorhaken bevestigen en er direct één of twee karabiner aan bevestigen aan de bandslinger en er faalt een boorhaak, dan is jouw centrale punt niet bevestigd aan de zekerketen. Karabiner is niet bevestigd aan de zekerketen.

9 Om de karabiners van het centrale punt wel te bevestigen aan de zekerketen MOET je de bandsliger op één van de twee lengtes één halve slag draaien. Als dan een boorhaak faalt ben je WEL bevestigd aan de zekerketen. Eén van beide zijden een halve slag draaien. De manier waarop de karabiner hangt. Voorbeeld: als een boorhaak faalt, de karabiner blijft in de bandslinger hangen.

10 Voordeel: Het voordeel van deze krachtendriehoek is dat het het klimtouw meer bewegingsvrijheid geeft op de klimroute. Nadeel: Een nadeel van deze krachtendriehoek is dat als één van de twee boorhaken faalt het centrale punt een dubbele lengte naar beneden valt in de bandslinger, waardoor er veel kracht op de over gebleven boorhaak terecht komt. Het geniet misschien dan ook de voorkeur om de krachtendriehoek met vast centraal punt eerder te gebruiken dan met een bewegend centraal punt. Uiteraard kan je ook een krachtendriehoek gebruiken als er één hoge en één lage boorhaak aanwezig is op je standplaats. Hier onder een voorbeeld hiervan.

11 Het gebruik maken van een krachtendriehoek bij multipitchen Als je meerdere touwlengtes gaat klimmen kan het zijn dat je soms noodgedwongen een krachtendriehoek moet maken, bv. bij geslagen haken of klimmen met nuts en friends. Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat als je naklimmer de voorklimmer wordt en jij op de standplaats aanwezig bent, waarbij je onder het relais hangt en voor kan komen dat de voorklimmer valt en dat dat gevolgen kan hebben voor jou als zekeraar. Op het moment dat het gewicht van de zekeraar, welke over het centrale punt welke onder het relais hangt, niet toereikend is bij een voorklimval, kan de V die naar beneden hangt in zijn geheel omklappen naar boven. Bronvermelding: NKBV standplaats 2010 Op deze manier wordt jij als zekeraar met je gezicht tegen de rotswand aangetrokken, geen prettige ervaring. Het is dan ook belangrijk om als zekeraar met een gespannen zekering onder de standplaats te verblijven, i.p.v. met minder spanning op zekering op gelijke hoogte van de standplaats. Dan is jouw volledige gewicht al direct in de krachtendriehoek, zodat omhoog klappen hopelijk wordt voorkomen.

12 Zekeren over het lichaam of aan de standplaats Wanneer de voorklimmer weer vanaf een standplaats vertrekt, zijn ervoor de zekeringsmethode twee opties: zekeren over het lichaam; beginnende klimmers kunnen beter niet vanaf een standplaats over het lichaam zekeren. De zekeraar moet ervaren zijn in het houden van vallen, en de gewichtsverhouding van beide klimmers moet in orde zijn. Wanneer de voorklimmer meer dan 20 kg zwaarder is dan de zekeraar, is deze techniek af te raden. Tevens zien we een extra voorklimhaak, welke als back-up haak wordt ingehangen (dummy runner) Dit voorkomt bij een val een eventuele grote, gevaarlijke kracht direct op het lichaam van de zekeraar. Bij zekering over het lichaam kan de zekeraar het beste een iets langere zelfzekering hebben en direct onder de standplaats gaan hangen. Door de grotere afstand tussen de zekeraar en de stand zal de zekeraar zo minder snel tegen de eerste tussenzekering worden getrokken bij een voorklimmersval. Bronvermelding: NKBV standplaats 2010

13 zekeren over het centrale punt in de standplaats. Voor beginnende klimmers is zekeren over het centrale punt in de standplaats de aan te bevelen techniek. Ook bij groot gewichtsverschil tussen de zekeraar en voorklimmer is deze techniek beter. Bronvermelding: NKBV standplaats 2010 I.p.v. een schroefkarabiner te gebruiken bij het nazekeren kan je ook kiezen voor een triple-action karabiner, zoals bv. Bal Lock Karabiner (Wiliam). Hierbij kan de schroef tijdens het bewegen niet open draaien. Het is wel aan te raden om een HMS vorm te gebruiken i.p.v. bv. de mooie D vorm. Het kan zijn dat het doorgeven van het touw lastiger gaat door de vorm van de karabiner. We kunnen dus beter aanhouden; het zekeren over een vast punt op het relais, zeker in een beginnersituatie. Zelfzekering met het hoofdtouw of een bandslinger? Zoals we in de bovenstaande situatie kunnen zien is het hoofdtouw gebruikt om een standplaats te maken. Het nadeel van deze constructie is dat de zelfzekering (het touw waar de zekeraar aan vast zit) direct vast zit met een hele mastworp in de centrale karabiner. Op het moment dat er een incident plaats vind met de naklimmer en deze hulp nodig heeft van de zekeraar MOET er aandacht besteeds worden aan het feit dat de centrale karabiner NIET open mag. In deze situatie is de enige oplossing voor de zekeraar dat hij/zij een nieuwe zelfzekering aanlegt of zich op een andere manier zekerd, voordat hij /zij zich kan gaan uitbinden van het hoofdtouw. Gelukkig in deze situatie KAN de zekeraar zich uitbinden van het hoofdtouw en is er geen direct probleem.

14 Stel: je zou dezelfde constructie maken, alleen dan met je bandlsinger als zelfzekering van jou als zekeraar, waarbij de karabiner van de zelfzekering gebruikt wordt als centrale karabiner en de zelfzekering met een ankersteek direct vast zit aan de gordel, dan heb je weinig keus! De enige mogelijkheid om weg te komen van je standplaats is je zelfzekering door snijden. Fout: Karabiner van jouw zelfzekering is de centrale karbiner geworden. Het is dan ook van groot belang dat als je werkt met een zelfzekering (bandslinger) je één aparte karabiner gebruikt als centrale karabiner, waar je je zelfzekering met een andere karabiner bij vast maakt. Juiste manier: aparte centrale karabiner en zelfzekering! Op die manier kan je bij een incident altijd direct weg! Het uithangen van een toprope touw voor deelnemers Als we een toprope touw willen uithangen voor een klimactivteit, dan zijn er verschillende manieren mogelijk en kan je zelf bepalen welke het beste geschikt is voor jouw situatie. Bestaande standplaats Je maakt gebruik van de bestaande standplaats van het centrale punt (vaak de maillon rapider op de laagste boorhaak); je hangt 2 karabiners tegengesteld op, gravity loaded, waar het toprope touw doorheen loopt. Op deze manier slijt de maillon rapider mider snel waardoor het materiaal langer mee gaat, wat zeker gewaardeerd zal worden door andere klimmers en/of de beheerder van het gebied.

15 Zelf standplaats maken bij toprope situatie Het kan ook zijn dat er twee boorhaken aanwezig zijn; een lage en een hoge of op horizontale lijn. We kiezen er voor om een krachtendriehoek te maken, zodat beide boorhaken even veel belast worden tijdens een val. Ook hier weer twee karabiners tegengesteld en gravity loaded ophangen. Je maakt zelf een keuze welke vorm krachtendriehoek je wilt gebruiken. Een paar voorbeelden waarop je géén standplaats mag maken een ankersteek aan één boorhaak en één karabiner, bedenk je dat één boorhaak uitbreekt en de bandslinger gaat bewegen op de overgebleven boorhaak, hopelijk gaat je bandslinger niet kapot door het heen en weer bewegen. Een zaksteek aan één boorhaak en één karabiner, zie hier boven.

16 Twee voorklimsetjes die samen komen op een centraal punt; setjes zijn nooit een gesloten zekerketen. Het gebruiken van prussiktouw i.p.v. bandslinger. Prussiktouw heeft veel minder Kn dan een bandslinger. En zo zijn er misschien nog wel veel meer creatieve oplossingen die het net niet helemaal zijn.

Eenheid van instructie Outdoor Voorklimmen Module 4

Eenheid van instructie Outdoor Voorklimmen Module 4 Eenheid van instructie Outdoor Voorklimmen Module 4 Onderdeel: Outdoor Voorklimmen Module 4, aantal deelnemers: tot 2 cursisten op 1 instructeur Omschrijving van de eenheid van instructie Situatie omschrijving:

Nadere informatie

Outdoor Only * info@outdoor-only.nl * www.outdoor-only.nl

Outdoor Only * info@outdoor-only.nl * www.outdoor-only.nl Indoor Voorklimmen Voorklimzekeren Lees pagina 34/35 van het Indoor Voorklim boekje van de NKBV. Het uitgeven van het klimtouw wordt hierin mooi omschreven. Echter willen wij hierop aanvullen dat wij het

Nadere informatie

Touw interventies 10 examen casussen

Touw interventies 10 examen casussen Touw interventies 10 examen casussen door Art de Lange Buitensportopleiding CIOS Goes, resque 1 Touwinterventies voor het sportklimmen Instructie geven en het controleren van de veiligheid zijn belangrijke

Nadere informatie

De enkele en teruggestoken 8

De enkele en teruggestoken 8 De enkele en teruggestoken 8 De teruggestoken 8 gebruiken we o.a. om de klimmer in te binden. Deze manier noemen we direct inbinden, omdat er geen schakel meer tussen komt in de vorm van een karabiner,

Nadere informatie

PROGRAMMA KLIMSCHOOL JEUGDGROEP 2 e JAARS

PROGRAMMA KLIMSCHOOL JEUGDGROEP 2 e JAARS PROGRAMMA KLIMSCHOOL 2013 JEUGDGROEP 2 e JAARS idem voor 3 e, 4 e, en 5 e jaars JEUGDKLIMSCHOOL Inhoudstabel KLIMSCHOOLVOORMIDDAG: KLIMSCHOOL TWEEDEJAARS OP 03 FEBRUARI 2013 SIPPELBERG 3 KLIMSCHOOL 1 :

Nadere informatie

Klimgordels zijn er in verschillende soorten en maten, basic uitvoering of luxer, verschillende gespen of speciaal voor dames, het kan allemaal!

Klimgordels zijn er in verschillende soorten en maten, basic uitvoering of luxer, verschillende gespen of speciaal voor dames, het kan allemaal! Basiskennis klimmaterialen Indoor Toprope cursus In de Indoor Toprope cursus krijg je enige basis informatie over klimmaterialen. Misschien is dit een hoop informatie in één keer. Hieronder een overzicht

Nadere informatie

OSKV IT. Yeti s Indoor Toprope. Naam: Opleiding tot Zelfstandig Indoor Toprope klimmer

OSKV IT. Yeti s Indoor Toprope. Naam: Opleiding tot Zelfstandig Indoor Toprope klimmer OSKV IT Overzicht der Stand van Kennis en Vaardigheden Indoor Toprope Naam: Enkel afvinken indien de deelnemer het besproken item zonder hulp vlot en correct uit voert. Opleiding tot Zelfstandig Indoor

Nadere informatie

KARABINERS MET EEN ENKELE BEVEILIGING

KARABINERS MET EEN ENKELE BEVEILIGING 1 Schroefkarabiner (d-vormig) Merk: Faders Naam: schroefkarabiner Enkelvoudige beveiliging (schroef), wordt nog af en toe gebruikt om het zekerapparaat aan de gordel te bevestigen. N.B.: Liever niet meer

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1. ALGEMEEN... 2 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN... 2 3. VERLOOP VAN DE PROEF...

Nadere informatie

STAND! Inrichting standplaats in alpien terrein / multipitch / ijs

STAND! Inrichting standplaats in alpien terrein / multipitch / ijs Sjors V. kan relaxt zekeren op een goede standplaats in de Desmaison route op de oostpijler van de Pic de Bure, Devoluy. Foto H.S. STAND! Inrichting standplaats in alpien terrein / multipitch / ijs Auteur:

Nadere informatie

COMPETENTIES KLIMCURSUS

COMPETENTIES KLIMCURSUS COMPETENTIES KLIMCURSUS INDOOR VOORKLIMMEN NKBV, competenties klimcursus indoor voorklimmen, versie 05-10-2016 1(5) KLIMCURSUS INDOOR VOORKLIMMEN Scope: De cursus Indoor Voorklimmen brengt de basisbeginselen

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1. ALGEMEEN... 2 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN... 2 3. VERLOOP VAN DE PROEF...

Nadere informatie

Veiligheidsprotocol Top-it

Veiligheidsprotocol Top-it Veiligheidsprotocol Top-it Dit is het veiligheidsprotocol voor de trainers en begeleiders van de klimactiviteiten van de klimvereniging Top-it. Dit protocol is van toepassing op alle klimactiviteiten die

Nadere informatie

oefenbijeenkomst (woensdag 11 mei klimcentrum I-VY (www.i-vyclimbing.nl)

oefenbijeenkomst (woensdag 11 mei klimcentrum I-VY (www.i-vyclimbing.nl) Cursus Outdoor Voorklimmen april - juni 2016 Kernpunten 1. Doel van de cursus De cursus is er op gericht de deelnemers het KlimVaardigheidsBewijs Outdoor Voorklimmen (KVB-OV) te laten behalen. De eisen

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Rotsklimmen

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Rotsklimmen EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Rotsklimmen Laatste aanpassingen 24 april 2017 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Rotsklimmen 1. ALGEMEEN... 2 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN...

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1. ALGEMEEN... 2 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN... 2 3. VERLOOP VAN DE PROEF...

Nadere informatie

NKBV regio Limburg. Cursus Outdoor Voorklimmen mei - juni 2015. Kernpunten

NKBV regio Limburg. Cursus Outdoor Voorklimmen mei - juni 2015. Kernpunten Cursus Outdoor Voorklimmen mei - juni 2015 Kernpunten 1. Doel van de cursus De cursus is er op gericht de deelnemers het KlimVaardigheidsBewijs Outdoor Voorklimmen (KVB-OV) te laten behalen. De eisen waaraan

Nadere informatie

Ontwerp Lesbrief bij Cursus Adventure Klimmen

Ontwerp Lesbrief bij Cursus Adventure Klimmen Ontwerp Lesbrief bij Cursus Adventure Klimmen Ontwerp Lesbrief Adventure Klimmen - 25-01-2013.doc d.d. INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 4 DEFINITIES... 4 Adventure Klimmen... 4 Bereik van

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen

EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 2 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Muurklimmen 1. ALGEMEEN... 3 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN... 3 3. VERLOOP VAN DE PROEF...

Nadere informatie

'EXTRA' BEVEILIGDE KARABINERS

'EXTRA' BEVEILIGDE KARABINERS 'EXTRA' BEVEILIGDE KARABINERS Tijdens het zekeren, op de standplaats, in een klettersteigset, als zelfzekering of in takels op de gletsjer wanneer je aan slechts één karabiner hangt gebruik je een beveiligde

Nadere informatie

Een uitgave van de Vlaamse Bergsport- en Speleologiefederatie

Een uitgave van de Vlaamse Bergsport- en Speleologiefederatie Een uitgave van de Vlaamse Bergsport- en Speleologiefederatie Tactiek bij het alpine rotsklimmen Met tactiek bij het alpine rotsklimmen duiden we op het geheel van keuzes en beslissingen die je vóór,

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen Laatste aanpassingen 24 april 2017 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1. ALGEMEEN... 2 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN...

Nadere informatie

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen

EXAMENVERLOOP. Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1 EXAMENVERLOOP Sporttechnische proef Initiator Sportklimmen 1. ALGEMEEN... 2 2. OMSCHRIJVING VAN DE ONDERDELEN... 2 3. VERLOOP VAN DE PROEF...

Nadere informatie

Neerzetten van het krat stapelen

Neerzetten van het krat stapelen Krat Stapelen 3263 Neerzetten van het krat stapelen Rol het kussen uit op de plaats waar u de attractie wilt hebben Daarna dient u het kussen nog 2 maal uit te vouwen. Let op: het kussen dient er dan vierkant

Nadere informatie

P X SPORTKLIMMEN OP SCHOOL PO/VO. Een veilige opbouw van het zekeren met grote groepen

P X SPORTKLIMMEN OP SCHOOL PO/VO. Een veilige opbouw van het zekeren met grote groepen P X PO/VO SPORTKLIMMEN OP SCHOOL Een veilige opbouw van het zekeren met grote groepen In de sportkennismakingslessen is sinds de invoering van de tweede fase bij ons op school het sportklimmen in de plaatselijke

Nadere informatie

Voorwoord Bart Overlaet Mirjam Verbeek

Voorwoord Bart Overlaet Mirjam Verbeek Voorwoord Voor het eerst van binnen naar buiten een mijlpaal voor elke klimmer. Wat outdoor klimmen zo leuk en uitdagend maakt? Het contact met de natuur, de omgeving, het lezen van de rots en het gevoel

Nadere informatie

Voorwoord Bart Overlaet Mirjam Verbeek

Voorwoord Bart Overlaet Mirjam Verbeek Voorwoord Voor het eerst van binnen naar buiten een mijlpaal voor elke klimmer. Wat het klimmen buiten zo leuk en uitdagend maakt? Het contact met de natuur, de omgeving, het lezen van de rots en het gevoel

Nadere informatie

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen!

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Klimmen kun je binnen in de klimhal doen of buiten in de rots. Je kan klimmen op lage rotsblokken (boulders) maar ook op enorm lange routes

Nadere informatie

Frank in de eerste lengte van Friends and Nuts route: Psychoactive toad!

Frank in de eerste lengte van Friends and Nuts route: Psychoactive toad! Dagje Les Awirs Zaterdag 11 mei zijn we met maar liefst 7 Friends and Nuts leden gezellig een dagje in Les Awirs (België) gaan klimmen. Chris, Jorik en Frank vertrokken al lekker vroeg om de dag volledig

Nadere informatie

Voorwoord Jorg Verhoeven Outdoor Voorklimmen Anak Verhoeven

Voorwoord Jorg Verhoeven Outdoor Voorklimmen Anak Verhoeven Voorwoord Klimmen is fantastisch en gaat vaak vanzelf. Maar al heb je nog zoveel talent, veilig en goed voorklimmen moet je leren! Ik woon en train in Oostenrijk en daar klimt iederéén voor, ook in klimhallen.

Nadere informatie

Klimtechniek Slim klimmen om kracht te besparen. Een goede klimtechniek helpt kracht te besparen!

Klimtechniek Slim klimmen om kracht te besparen. Een goede klimtechniek helpt kracht te besparen! Een goede klimtechniek helpt kracht te besparen! Om te voorkomen dat men gedurende een lange route teveel kracht verliest en uitgeput raakt, is het belangrijk om een goede klimtechniek te hebben. Aangezien

Nadere informatie

CURSUSBOEK ADVENTURE KLIMMEN

CURSUSBOEK ADVENTURE KLIMMEN CURSUSBOEK ADVENTURE KLIMMEN eerste versie KVB 4 2/7/2008 1 Inleiding Voor je ligt het cursusboek behorend bij het klimvaardigheidsbewijs Adventure Klimmen. In het cursusboek wordt het theoretische kader

Nadere informatie

Examenverloop. Sporttechnische proef Initiator Canyoning 11 februari 2012

Examenverloop. Sporttechnische proef Initiator Canyoning 11 februari 2012 Examenverloop Sporttechnische proef Initiator Canyoning 11 februari 2012 Examenverloop Sporttechnische proef Initiator canyoning 1. Algemeen 2. Omschrijving van de onderdelen 3. Verloop van de proef Theoretisch

Nadere informatie

Voorwoord Jorg Verhoeven Muriel Sarkany

Voorwoord Jorg Verhoeven Muriel Sarkany Voorwoord Klimmen is fantastisch en gaat vaak vanzelf. Maar al heb je nog zoveel talent, veilig en goed voorklimmen moet je leren! Ik woon en train in Oostenrijk en daar klimt iederéén voor, ook in klimhallen.

Nadere informatie

OPLEIDING Redder aan Zee. Praktijk Module 2 - Knopenleer

OPLEIDING Redder aan Zee. Praktijk Module 2 - Knopenleer OPLEIDING Redder aan Zee Praktijk Module 2 - Knopenleer Knopenleer OVERZICHT: Platte knoop Schootsteek Mastworp Paalsteek Boeireep met slipsteek Kikker 11 Platte Knoop (1/2) De platte knoop wordt gebruikt

Nadere informatie

veilig sportklimmen Indoor Toprope Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje

veilig sportklimmen Indoor Toprope Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje veilig sportklimmen 1 Klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope Cursusboekje inhoud Introductie 3 Risicobewustzijn en veiligheid 5 Ongevallen voorkomen 7 Check? Check! de klimregels 8 Omgaan met angst 11 Klim

Nadere informatie

YETI CATALOGUS Wat heeft Yeti en wat kan ik lenen?

YETI CATALOGUS Wat heeft Yeti en wat kan ik lenen? YETI CATALOGUS Wat heeft Yeti en wat kan ik lenen? Dese catalogus is gemaakt om de leden te informeren over het huren van materiaal van Yeti. Voor vragen kan je altijd de materiaalcommissaris een mailtje

Nadere informatie

veilig sportklimmen Indoor Voorklimmen Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje

veilig sportklimmen Indoor Voorklimmen Klimvaardigheidsbewijs Cursusboekje veilig sportklimmen Klimvaardigheidsbewijs Indoor Voorklimmen Cursusboekje inhoud Voorwoord 1 Introductie 3 Risicobewustzijn en veiligheid 5 Klimregels 6 Constante oplettendheid 9 Omgaan met angst 11 Ongevallen

Nadere informatie

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE!

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! my baby carrier GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS Geïntegreerde hoofdsteun LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! > WAARSCHUWINGEN WAARSCHUWING: Je evenwicht kan door je eigen bewegingen

Nadere informatie

Handleiding Vlonderframes

Handleiding Vlonderframes Handleiding Vlonderframes Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 7 OPTIONEEL... 10 MONTAGE / DEMONTAGE... 11 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt de toepassing en

Nadere informatie

KNOPEN. Theoriecursus knopen Jeugdbrandweer Gent

KNOPEN. Theoriecursus knopen Jeugdbrandweer Gent KNOPEN Theoriecursus knopen Jeugdbrandweer Gent Jordie Watté 2013 Pagina 1 van 13 Pagina 2 van 13 Knopen Voorwoord Beste jeugdbrandweerlid, Deze cursus is een theoretisch naslagwerk dat je doorheen je

Nadere informatie

OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal

OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal LESFICHE 1 OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal DOELEN LEERINHOUDEN ORGANISATIE Het is voor veel leerkrachten niet evident om klimmen aan te bieden tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. In deze lesfiche

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN KLIMHAL AMSTERDAM.

ALGEMENE VOORWAARDEN KLIMHAL AMSTERDAM. ALGEMENE VOORWAARDEN KLIMHAL AMSTERDAM. Deze algemene voorwaarden gelden voor iedere aanbieding door Klimhal Amsterdam, iedere overeenkomst van huur/verhuur van Klimhal Amsterdam en/of opdracht tot het

Nadere informatie

Halve Steek. De halve steek is een zeer eenvoudige knoop en wordt zeer veel toegepast als onderdeel van andere knopen. Zo bestaat de platte knoop uit

Halve Steek. De halve steek is een zeer eenvoudige knoop en wordt zeer veel toegepast als onderdeel van andere knopen. Zo bestaat de platte knoop uit Halve Steek De halve steek is een zeer eenvoudige knoop en wordt zeer veel toegepast als onderdeel van andere knopen. Zo bestaat de platte knoop uit twee halve steken. Een halve steek op zich dient weinig

Nadere informatie

Lesbrief bij Cursus Adventure Klimmen

Lesbrief bij Cursus Adventure Klimmen Lesbrief bij Cursus Adventure Klimmen Lesbrief Adventure Klimmen - 22-07.odt d.d. INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 INLEIDING...4 DEFINITIES...4 Adventure Klimmen...4 Bereik van de cursus Adventure Klimmen...4

Nadere informatie

De groene zone s : «Traditioneel klimmen» : langs het pad naar beneden (geen toproping touwen gooien, rappel, enz). In het groen op de foto.

De groene zone s : «Traditioneel klimmen» : langs het pad naar beneden (geen toproping touwen gooien, rappel, enz). In het groen op de foto. TOELATINGEN : Samenvatting beheer van de Néviau-rotsen te Dave : Om het beheer te vereenvoudigen werd het concept van «zone s» ingevoerd. Verboden Zones» : In het zwart op de foto. 4. Vooreerst is er de

Nadere informatie

veilig sportklimmen Outdoor Voorklimmen Instructeurshandleiding Versie 1.0

veilig sportklimmen Outdoor Voorklimmen Instructeurshandleiding Versie 1.0 veilig sportklimmen Instructeurshandleiding Outdoor Voorklimmen Versie 1.0 Instructeurshandleiding Outdoor Voorklimmen inhoudsopgave Inleiding Opzet en doel cursus 3 4 1 Introductie 9 1.1 Outdoor klimmen

Nadere informatie

Pionieren en knopen. Pionieren. - Een overzicht van de meest gebruikte knooptechnieken -

Pionieren en knopen. Pionieren. - Een overzicht van de meest gebruikte knooptechnieken - Pionieren en knopen - Een overzicht van de meest gebruikte knooptechnieken - Pionieren Pionieren (ook wel sjorren genoemd) is het bouwen van een constructie met hout en touw. Om te pionieren gebruiken

Nadere informatie

BEWAVE DE PLEK VAN RUST IN DE DRUKTE

BEWAVE DE PLEK VAN RUST IN DE DRUKTE BEWAVE DE PLEK VAN RUST IN DE DRUKTE ONTWERPSTUDIO EEN DIJK VAN EEN KEIZER BEWAVE In het kort: Een plek van rust in een drukke ruimte. Jij hebt even geen last van je omgeving en de omgeving niet van jou.

Nadere informatie

Richtlijn routebouwen

Richtlijn routebouwen Richtlijn routebouwen Versie A1 Datum: 20-04-2018 Inhoud 1 Introductie 3 Intro 3 Afbakening 3 Voor wie is deze richtlijn bedoeld 3 Meld (bijna) ongevallen 3 Vastgesteld door 3 2 Richtlijn routebouwen lead

Nadere informatie

Theorie Bleau Klimpas I: Indoor Lengteklimmen

Theorie Bleau Klimpas I: Indoor Lengteklimmen Theorie Bleau Klimpas I: Indoor Lengteklimmen Inhoud Theorie Waarvoor dient Bleau klimpas I: Indoor lengteklimmen? Materiaalkennis Veiligheid & blessures Praktijk Oefenen Evaluatie Doel Bleau klimpas I:

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING DAKSTEIGER

GEBRUIKERSHANDLEIDING DAKSTEIGER GEBRUIKERSHANDLEIDING DAKSTEIGER Artikelnr. 70801100 t/m 70801600 Inhoudsopgave Pag. 1: Maximale belasting Pag. 2: Samenstellingslijst Pag. 3: Beschrijving onderdelen Pag. 4, 5, 6: Opbouwinstructie Pag.

Nadere informatie

KVB /KLIMVAARDIGHEIDSBEWIJS. Wat is een klimvaardigheidsbewijs? Welke KVB-niveaus kan je behalen? Waarom een KVB behalen en hoe?

KVB /KLIMVAARDIGHEIDSBEWIJS. Wat is een klimvaardigheidsbewijs? Welke KVB-niveaus kan je behalen? Waarom een KVB behalen en hoe? /KLIMVAARDIGHEIDSBEWIJS KVB Wat is een klimvaardigheidsbewijs? Welke KVB-niveaus kan je behalen? Waarom een KVB behalen en hoe? Klim- en Bergsportfederatie 1 2 wat is een klimvaardigheidsbewijs? Klimvaardigheidsbewijzen

Nadere informatie

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Als je een kampvuur of een kookvuur gaat maken, zal het je zelden gebeuren dat al je hout precies de goede afmetingen heeft. Je hebt

Nadere informatie

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging INLEIDING Volgens de Arbo-wet is 2,5 meter de kritische hoogte. Zodra er boven deze hoogte gewerkt moet worden, zijn maatregelen vereist en een ieder dient

Nadere informatie

IPC Groene Ruimte, Arnhem 2011

IPC Groene Ruimte, Arnhem 2011 IPC Groene Ruimte, Arnhem 2011 Inhoud 1 Maatregelen voor veilig en gezond werken 7 1.1 Arbowet 7 1.2 Veiligheidsaspecten 9 1.3 Wettelijke aansprakelijkheid 18 2 Klimuitrusting 19 2.1 Materiaal en veiligheid

Nadere informatie

Samenvatting NaSk 1 Natuurkrachten

Samenvatting NaSk 1 Natuurkrachten Samenvatting NaSk 1 Natuurkrachten Samenvatting door F. 1363 woorden 30 januari 2016 4,1 5 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Krachten Op een voorwerp kunnen krachten werken: Het voorwerp kan een snelheid krijgen

Nadere informatie

Jane. Montage instructie. Montage instructie... 1 Het inklappen van Jane Tips en aandachtspunten Wat er mis kan gaan...

Jane. Montage instructie. Montage instructie... 1 Het inklappen van Jane Tips en aandachtspunten Wat er mis kan gaan... Jane Montage instructie Montage instructie... 1 Het inklappen van Jane... 12 Tips en aandachtspunten... 13 Wat er mis kan gaan... 14 Version: Jane-V6-NL Montage instructie - 6 Texsolv aanbindkoorden voor

Nadere informatie

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen FHN Reglementen Behendigheid Toestellen Behendigheid Toestellen versie 2009 INHOUDSOPGAVE Blz. DE TOESTELLEN 3 FIGUUR 1: Hoogtesprongen 8 FIGUUR 2: De Muur 9 FIGUUR 3: De Borstelsprong 10 FIGUUR 4: De

Nadere informatie

MANUAL VEEBORSTEL HANGEND

MANUAL VEEBORSTEL HANGEND MANUAL VEEBORSTEL HANGEND Voorwoord De Vink roterende veeborstel bestaat uit een frame waarin een borstelwals, aangedreven door een trommelmotor, is gemonteerd. Het geheel wordt met 3 kettingen verend

Nadere informatie

Materiaal kennis & onderhoud

Materiaal kennis & onderhoud Materiaal kennis & onderhoud Buitensportliteratuur Sportinstitute Europe, buitensportmateriaal 1 Voorwoord Art de Lange is werkzaam op het CIOS Goes-Breda als buitensportdocent en heeft de laatste 15 jaar

Nadere informatie

Algemene meubelhandleiding

Algemene meubelhandleiding Algemene meubelhandleiding INHOUD Ophangsystemen Blz. 3 Onderkast installeren Blz.4 Onderkast ontgrendelen Blz.6 Spiegel installeren Blz.7 Spiegelkast installeren Blz.8 Hoge kast installeren Blz.9 Stekkercontactdoos

Nadere informatie

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt.

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. FASE 1: STEL JE KLANT OP HAAR/ZIJN GEMAK EN NEEM DE LEIDING Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. Dit gesprek

Nadere informatie

1 Voorbereidingen. 1.1 Een tuin uitzetten. Oriëntatie. Leerdoelen

1 Voorbereidingen. 1.1 Een tuin uitzetten. Oriëntatie. Leerdoelen 1 Voorbereidingen Oriëntatie Alvorens de tuin aan te kunnen leggen, zullen de grenzen van de tuin bekend moeten zijn. Het is de bedoeling dat de haag, die als afscheiding wordt aangeplant tussen jouw tuin

Nadere informatie

Instructie. structieboekje. Knopen! Auteur: Jules Renkens

Instructie. structieboekje. Knopen! Auteur: Jules Renkens Instructie structieboekje Knopen! Auteur: Jules Renkens Inleiding Beste lezer, voor je ligt het informatieboekje over knopen, in dit boekje worden de meest gebruikte knopen behandeld die binnen Jong Arcen

Nadere informatie

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Controleer de montagehoogte Controleer of u voldoende montagehoogte op uw gevel heeft om het scherm te plaatsen Boven de muursteun (montage steun)

Nadere informatie

Montage instructies set van 3 zonnepanelen, 210 Wp Schuin dak

Montage instructies set van 3 zonnepanelen, 210 Wp Schuin dak Montage instructies set van 3 zonnepanelen, 210 Wp Schuin dak Voorbereiding Veiligheid Het is mogelijk de zonnepanelen alleen te installeren, maar met hulp is het een stuk makkelijker en veiliger. De panelen

Nadere informatie

DEELINSIGNE III TOUWWERK

DEELINSIGNE III TOUWWERK HANDBOEK TRAINING NAUTISCHE VAARDIGHEDEN DEELINSIGNE III TOUWWERK BREVET VAN ROERGANGER STILSTAAND WATER - STROMEND WATER ZEILEN - ROEIEN Commissariaat Zeescouts VVKSM DEELINSIGNE 3 TOUWWERK DEELINSIGNE

Nadere informatie

www.zonweringbenelux.nl

www.zonweringbenelux.nl www.zonweringbenelux.nl Model : Met Flap Wij maken hier een vouwgordijn van 1 meter breed x 1 meter hoog gemaakt van een kamerhoge stof die recht van draad is. Benodigdheden: Schaar Naaimachine Strijkplank

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding A-2014.01 Multi Trampoline Lees voor het opzetten en gebruiken van het speeltoestel deze gebruikershandleiding zorgvuldig door. Bewaar deze gebruikershandleiding bij het speeltoestel.

Nadere informatie

Flex 150 Opzetinstructies

Flex 150 Opzetinstructies Hallo, Benodigdheden: Flex tenten kunnen op veel verschillende manieren opgezet worden. Er zijn maar 3 regels om Flex tenten op te zetten die je MOET volgen. Zorg ervoor dat jij en je team deze in gedachten

Nadere informatie

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen!

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Vanaf de eer ste kennismaking ben ik fan van het boulderen, een vorm van sport klim men, waarbij geen touw wordt gebruikt. Tijdens het Nederlands

Nadere informatie

Voor het afwerken van de kast: Schuurpapier (korrel 180 of hoger) Kit + kitpistool Verf & verfbenodigdheden Optioneel: plamuur & plamuurmessen

Voor het afwerken van de kast: Schuurpapier (korrel 180 of hoger) Kit + kitpistool Verf & verfbenodigdheden Optioneel: plamuur & plamuurmessen Benodigdheden Accuboormachine Waterpas Trapje Rolmaat Kleed of karton voor bescherming tegen krassen van het materiaal Schroevendraaier (kruiskop) Voor het afwerken van de kast: Schuurpapier (korrel 180

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding A-2011.01Bungee trampoline Lees voor het opzetten en gebruiken van het speeltoestel deze gebruikershandleiding zorgvuldig door. Bewaar deze gebruikershandleiding bij het speeltoestel.

Nadere informatie

INSTALLATIE-INSTRUCTIE HOLETHERM DUBBELWANDIGE ROESTVAST-STALEN ZELFBOUW SCHOORSTENEN

INSTALLATIE-INSTRUCTIE HOLETHERM DUBBELWANDIGE ROESTVAST-STALEN ZELFBOUW SCHOORSTENEN INSTALLATIE-INSTRUCTIE HOLETHERM DUBBELWANDIGE ROESTVAST-STALEN ZELFBOUW SCHOORSTENEN 1. Toepassing Het HOLETHERM D.W.-schoorsteensysteem is uitermate geschikt voor toepassing op openhaarden, hout- en

Nadere informatie

Handleiding valbeveiliging

Handleiding valbeveiliging Handleiding valbeveiliging De volgende punten gaan u uitleg geven over de werking van valbeveiliging De valbeveiliging bestaat uit de volgende onderdelen: Ankerpunt met ankerlijn en openende handgreep.

Nadere informatie

Projectopdracht Bovenloopkraan

Projectopdracht Bovenloopkraan Projectopdracht Bovenloopkraan De opdrachten: Om op een veilige, en verantwoorde manier te kunnen werken, moet er in een werkplaats een bovenloopkraan met een loopkat worden gemonteerd. Een loopkat is

Nadere informatie

CURSUS OUTDOOR VOORKLIMMEN MULTI PITCH

CURSUS OUTDOOR VOORKLIMMEN MULTI PITCH CURSUS OUTDOOR VOORKLIMMEN MULTI PITCH Tijdens de Multi Pitch cursus nemen we jou mee op jouw laatste stap naar het worden van een volwaardig, zelfstandig rotsklimmer. Met de geavanceerde technieken die

Nadere informatie

Instructie montage en gebruik van de huif

Instructie montage en gebruik van de huif Instructie montage en gebruik van de huif Van Raam Guldenweg 23 7051 HT Varsseveld Nederland Versie 19.06 Inhoud Deze gebruiksaanwijzing verschaft belangrijke informatie over de montage en het gebruik

Nadere informatie

HooiToy Handleiding. Deze verpakking bevat:

HooiToy Handleiding. Deze verpakking bevat: HooiToy Handleiding Hartelijk dank voor de aankoop van onze HooiToy. Mocht u tijdens de ingebruikname of gedurende het gebruik zelf vragen hebben over ons product, neem dan contact met ons op via het contactformulier

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 4: Techniek om je heen. Waar is het van gemaakt, trek een lijn naar het goede materiaal. Hout. Staal

Werkblad Naut Thema 4: Techniek om je heen. Waar is het van gemaakt, trek een lijn naar het goede materiaal. Hout. Staal Werkblad Naut Thema 4: Techniek om je heen 4.1 Achtbanen Waar is het van gemaakt, trek een lijn naar het goede materiaal Hout Staal Zet een X, is het waar of niet waar? waar niet waar Een stoel is altijd

Nadere informatie

BASIS ALPIENE TOUWTECHNIEKEN

BASIS ALPIENE TOUWTECHNIEKEN BASIS ALPIENE TOUWTECHNIEKEN BASIS ALPIENE TOUWTECHNIEKEN Deze brochure met Basis Alpiene Touwtechnieken is voor àlle bergsporters bedoeld als naslagwerk. De belangrijkste touw- en reddingstechnieken worden

Nadere informatie

Roof to roof. Bobbelbaan. Palm spin. Overgaan Touwtje springen. Catjump. Speed vault. Touw zwaaien. Wandrek klimmen

Roof to roof. Bobbelbaan. Palm spin. Overgaan Touwtje springen. Catjump. Speed vault. Touw zwaaien. Wandrek klimmen Plattegrond van onze gymzaal waarin deze mediakaarten allemaal zijn opgebouwd. Elk onderdeel is ook apart te gebruiken. Mocht je 2 dikke matten hebben, dan kun je de running up gebruiken i.p.v. het overgaan.

Nadere informatie

NL... Horizontaal tilsysteem. Vers. 3.00

NL... Horizontaal tilsysteem. Vers. 3.00 NL.... Horizontaal tilsysteem Vers. 3.00 Horizontaal tilsysteem, 350 kg Artikelnrs.: 28456 met traploos regelbare gewichtsafstelling 28466 met 10 verschillende tilposities 1.00.... Doel en gebruik....

Nadere informatie

Montage instructie Voor de wand schuivend systeem

Montage instructie Voor de wand schuivend systeem Montage instructie Voor de wand schuivend systeem met kozijn pagina 1/14 Inhoudsopgave Pagina 2 Benodigdheden 3 Inhoud van de verpakkingen 4 Hoofdbestanddelen Varidoors schuifdeur systeem 5 Sparing controleren

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep

1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Inhoudts Waarschuwing 1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Bevestigings Set Bouten M6 Bouten M8 Uitbreiding

Nadere informatie

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen!

Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Sportklimmen, echt een sport om bo ven jezelf uit te stijgen! Vanaf de eer ste kennismaking ben ik fan van het boulderen, een vorm van sport klim men, waarbij geen touw wordt gebruikt. Tijdens het Nederlands

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u:

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u: Montage handleiding Verpakking Naast de referentie van het meubel staat soms nog een getal op het verpakkingslabel. Dit betekent dat het gaat om één meubel wat is verpakt in meerdere pakketten, tezamen

Nadere informatie

Stevin havo Antwoorden hoofdstuk 3 Vectoren en hefbomen ( ) Pagina 1 van 14

Stevin havo Antwoorden hoofdstuk 3 Vectoren en hefbomen ( ) Pagina 1 van 14 Stevin havo Antwoorden hoofdstuk 3 Vectoren en hefomen (2016-05-24) Pagina 1 van 14 Als je een ander antwoord vindt, zijn er minstens twee mogelijkheden: óf dit antwoord is fout, óf jouw antwoord is fout.

Nadere informatie

Tips voor 1-persoonscatamarans

Tips voor 1-persoonscatamarans Tips voor 1-persoonscatamarans door: Barry de Groot Zoals jullie weten vaar ik al jaren op een 1-pers.cat en heb ik allerlei trucjes en handigheidjes ontwikkeld om de boot in mijn eentje op- en af te tuigen.

Nadere informatie

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 INLEIDING In deze handleiding wordt, aan de hand van foto s en begeleidend schrijven, uitgelegd hoe een Ahrend Essa hoek-bureau met slingersysteem

Nadere informatie

Gebruikershandleiding / Veiligheidsnormen

Gebruikershandleiding / Veiligheidsnormen Gebruikershandleiding / Veiligheidsnormen 1. Gebruik Kratstapelen o De attractie is geschikt voor het doel waarvoor het is ontworpen. Het dient dus niet voor andere doeleinden te worden gebruikt. Bij deze

Nadere informatie

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp.

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Vraag eerst aan de leerkracht om het stukjesblad en het schietroosblad

Nadere informatie

GTE Initiator Canyoning

GTE Initiator Canyoning DEEL 1: Algemene informatie... 2 1. Introductie... 2 2. Wat wordt er getest?... 2 3. Praktische info... 3 Dagplanning:... 3 Prijs:... 3 4. Deelnamevoorwaarden... 3 Leeftijd en documenten... 3 Materiaallijst...

Nadere informatie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 12 versie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 12 versie Jack vta 562/800 Pagina 1 van 12 versie 20171211 Wat wordt standaard geleverd: 1 Lift Jack vta 562/800 2 Besturingskast 3 Verbindingskabel 4 Voeding 5 Voedingskabel 6 TV beugel 7 Vesamount 8 Afstandsbussen

Nadere informatie

Ongevallen bij alpiene beklimmingen

Ongevallen bij alpiene beklimmingen Ongevallen bij alpiene beklimmingen Bron: Berg und Steigen uitgave 98 Vertaling: Bart Overlaet (UIAGM berg- en skigids) 69 Bron: Berg und Steigen uitgave 98 / vertaling Bart Overlaet (UIAGM berg- en skigids

Nadere informatie

Begripsvragen: kracht en krachtmoment

Begripsvragen: kracht en krachtmoment Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica Begripsvragen: kracht en krachtmoment 1 Meerkeuzevragen Kracht 1 [H/V] Een boek ligt stil

Nadere informatie