SAMEN STAAN WE STERK. Nieuwseditie Jaargang 13

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMEN STAAN WE STERK. Nieuwseditie 2010-2 Jaargang 13"

Transcriptie

1 \ SAMEN STAAN WE STERK Nieuwseditie Jaargang 13

2 Van de Medewerker Fondsenwerving & Communicatie U ziet het goed, een nieuw gezicht. Laat ik mij even voorstellen. Sinds begin 2010 versterk ik het kantoor op het gebied van fondsenwerving en communicatie. In deze nieuwsbrief staat samenwerking en de kracht die hiervan uit gaat centraal. Hiervan heeft u al een voorproefje gehad in de bijgeleverde brief waarin wij u vertellen over ons aanbod in samenwerking met Ode. Het werk dat onze vrijwilligers neerzetten brengen we graag weer eens onder de aandacht. En ook op andere gebieden blijkt maar weer dat je samen echt sterk staat. Zo vertellen we u over de alliantie die wij samen met twee goede Nederlandse organisaties hebben gesloten die ook in het Zuiden actief zijn. Hierdoor kunnen we op een nog meer geïntegreerde wijze aan het werk. Bovendien leest u over enthousiaste Nederlandse scholen die samen in actie komen om een groot project in Tanzania te steunen. Namens iedereen op het kantoor van Connect International wens ik u een fantastische zomer toe. Robert Moltmaker Medewerker Fondsenwerving & Communicatie CI in het kort Connect International richt zich op participatieve gemeenschapsontwikkeling met specifieke aandacht voor water en sanitatie. Wij trainen, begeleiden en financieren onze lokale partnerorganisaties in ontwikkelingslanden om onze doelgroep, arme mensen in vooral rurale streken in deze landen, te helpen om duurzame voorzieningen te realiseren die zij hard nodig hebben. Onze lokale partners trainen en begeleiden ook lokale bedrijven om SMART Techs te produceren.

3 Mussa Antonia, een Village Action Group leider, licht een factsheet toe die door onze vrijwilligers in Nederland is gemaakt. Onze helden Onze vrijwilligers vervullen een veelvoud aan taken. Bijvoorbeeld de boekhouding. Dit is natuurlijk uiterst belangrijk want er komen continu donaties binnen - gelukkig maar! waarmee wij projecten financieren. Dit moet goed geadministreerd worden. Voor de fondsenwerving krijgen wij de nodige ondersteuning van vrijwilligers. Zij helpen bij het ontwikkelen van de strategie of hebben contact met bedrijven en scholen. En laten we niet vergeten hoe de vormgeving van deze nieuwsbrief tot stand is gekomen. Jazeker, voor de grafische vormgeving steunen wij wederom op onze vrijwilligers. Maar hier houdt het niet op. Onze helden zetten zich ook in voor ICT-zaken, het ontwerpen van de fact-sheets die zo hard nodig zijn voor de educatie in het Zuiden, de ontwikkeling van het ISO9001 kwaliteitshandboek en zo zijn er nog tal van kleinere zaken. Voor ons als relatief kleine stichting met ambitieuze doelen blijkt steeds maar weer hoe belangrijk onze vrijwilligers zijn. Wij zouden niet zonder hen kunnen want zij dragen indirect en direct bij aan onze activiteiten en uitkomsten in de landen waar wij actief zijn. U kunt er rustig van uitgaan dat wij niet zouden kunnen doen wat wij doen, zonder onze vrijwilligers. En dat betekent dat grotendeels door hen, Connect International alle fantastische resultaten kan neerzetten waardoor zoveel mensen in het Zuiden structureel geholpen worden! Vrijwilligers, petje af!

4 In Zambia krijgen deze mensen een REF zonnepaneel installatie. De Water, Food & Energy Alliance Eind 2009 is Connect International een alliantie aangegaan met Rural Energy Foundation (REF) en FACT Foundation, genaamd de Water, Food & Energy Alliance (WEFA). WEFA neemt deel aan de overheidssubsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de periode , genaamd Medefinancieringsstelsel II (MFS II). Connect International heeft de afgelopen vijf jaar in Afrika met een soortgelijke subsidie haar succesvolle TAZAMO programma uitgevoerd. Voormalig Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking stelde meer samenwerking tussen ontwikkelingssamenwerkingorganisaties als voorwaarde voor de nieuwe subsidie. Zodoende vormden zich 43 allianties die gingen voor de pot met goud. Wij hebben samen met REF en FACT met man en macht gewerkt om een sterk voorstel neer te zetten en op 1 april kwam het verlossende woord. 23 aanvragen vielen af. Maar voor ons was er fantastisch nieuws, wij zijn door naar de volgende ronde! Rural Energy Foundation (REF) Rural Energy Foundation (REF) heeft als doel om de kwaliteit van leven in Afrikaanse rurale huishoudens te verbeteren door toegang tot vernieuwbare energie te faciliteren. Het ontwikkelen van een commerciële marktinfrastructuur is volgens REF dé manier om dit het meest efficiënt en duurzaam te realiseren. Een voorbeeld van REF s activiteiten is het Solar.Now! programma. Afrika heeft natuurlijk een overvloed aan zonne-uren maar ondertussen is het nog altijd het continent waar minder dan 5% van de mensen over elektriciteit beschikken. Met Solar.Now! boekt REF goede resultaten. Vanaf de start van het programma in 2007 zijn 192 retailers getraind en evenveel winkels geopend, zonne-systemen verkocht en daarmee mensen van energie voorzien.

5 FACT Foundation FACT stimuleert bio-energie voor en door lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden. Hiervoor stelt FACT kennis en expertise beschikbaar, verricht ze innovatief veldonderzoek, ondersteunt projecten en geeft deskundig advies. Zo wil ze bijdragen aan duurzame economische groei in het Zuiden. De inzichten waarover FACT beschikt, past zij toe in haar innovatieprogramma Biobrandstoffen voor lokale ontwikkeling. Hierin testen FACT en haar partners innovaties op het gebied van biobrandstoffen en bio-energie in de praktijk met lokale organisaties. In Panama ging in oktober 2009 het eerste innovatieproject officieel van start. Daar probeert FACT in samenwerking met Agro2 en Panamese boeren kleinschalige, duurzame ethanolproductie uit cassaveschillen op te zetten. DE TOEKOMST TEGEMOET Een boer bekijkt een Leucaena leucocephala boom waarvan de bladeren dienen als voedsel voor dieren en het overblijvende hout wordt gebruikt voor energieproductie en gasvorming. Het WEFA voorstel heeft een omvang van 10,2 miljoen euro. Als we ook door de tweede ronde heen komen dan zal dit een forse uitbreiding van onze werkzaamheden betekenen. We zullen dan in Tanzania, Zambia, Mozambique en Oeganda zogenaamde SMART Centres opzetten. In deze centra zullen lokale organisaties en bedrijven getraind en begeleid worden om SMART Techs (touwpomp, handboringen e.d.) te produceren, promoten en verkopen. Hierdoor kunnen deze technieken gemeengoed worden en grootschalig door het hele land hun weg vinden. Dat is goed en belangrijk omdat SMART Techs veel goedkoper en duurzamer zijn dan andere oplossingen. Lokale partners van REF trainen lokale winkeliers voor de verkoop en marketing van OTC (Over The Counter) producten, zoals het Tulip waterfilter, zonnepanelen, etc. Daarnaast onderscheiden we gemeenschapsoplossingen die tot stand komen in dorpen, zoals handgeboorde putten met touwpompen, verbeterde landbouwsystemen (o.a. goedkope irrigatiesystemen) en verbouw van Jatropha voor de productie van bio-energie. Dit laatste zal door lokale partners van Connect International en FACT begeleid worden. Een belangrijk onderdeel is ook kredietverschaffing aan winkeliers om voorraden aan te leggen voor de verkoop en aan boeren en gezinnen om de technieken te kunnen kopen. Hiervoor zullen wij samenwerken met verschillende lokale microfinancieringsinstellingen. Het zijn spannende tijden!

6 De actie van Aviva Solutions vorig jaar voor de realisatie van een waterpunt. Samen bereikten we Sommige projecten die wij uitvoeren zijn heel groot. Het komt dan geregeld voor dat verschillende scholen, stichtingen en bedrijven zich samen inzetten om het project te laten slagen. Het X-treme Village Make-Over project is een project waarbij Nederlandse scholen actief betrokken worden bij projecten in Tanzaniaanse dorpen. Binnen dit project hebben het St. Laurenscollege uit Rotterdam, het Cambium College uit Zaltbommel en Stichting Endelea bijgedragen aan de realisatie van een klein gezondheidscentrum (dispensary) in Ihalula, Tanzania. De scholen haalden ruim ,- op en Stichting Endelea een ruime ,-. Bovendien heeft Linkis/Oxfam Novib bijna ,- bijgedragen aan dit project voor de sociale activiteiten, zoals onderwijsverbeteringen, training van dorpsleiders en het opzetten van landbouwactiviteiten. Vorig jaar heeft Aviva Solutions 500,- bijgedragen voor de realisatie van een waterpunt. Zij hebben besloten om zich dit jaar weer voor Connect International in te zetten en hebben daarom een voetbaltoernooi georganiseerd voor haar relaties. Voor elk doelpunt ontvangen we een bedrag! Hiermee financieren we Tulip Waterfilters waarmee gezinnen zich van veilig drinkwater kunnen voorzien. Het is nog even spannend want binnenkort horen we hoeveel doelpunten er zijn gescoord. Sanitairspecialist Baderie financiert samen met Aqua for All het Rural Mozambican School Practice Sanitation project. Hierdoor kunnen we zes scholen voorzien van sanitaire voorzieningen. Voor de uitvoering worden twaalf mensen getraind en kinderen zullen profijt hebben van het project. Daarnaast zal bij mensen uit de gemeenschap de kennis over hygiëne en sanitatie toenemen. Het St. Michaëls College heeft tijdens de kerstactie van 2009 ruim 3600,- opgehaald voor het schoolproject in Isitu, Tanzania. Het NCDO verdubbelt dit bedrag. Bovendien steunt de Turing Foundation het project met ,-. De school in aanbouw in Isitu, Tanzania. Investeer in duurzame verbeterin Word donateur of stort Ontwerp Dick Noordhuizen, Luna 3, Coverillustratie Stella Damhuis Alle teksten, foto s & Illustraties 2010 Stichting Connect international

7 Mensen uit het dorp Chimoio in Mozambique werken aan de realisatie van een latrine. Het loopt storm! Op dit moment is de vraag naar waterfilters en latrines enorm. Met deze goedkope technieken worden families enorm geholpen. Maar voordat wij deze families van Low Cost Technologies kunnen voorzien of zij deze zelf kunnen aanschaffen, moeten wij eerst materialen inkopen. En hiervoor hebben wij financiële middelen nodig. Helpt u graag mee? Met een bijdrage van: 18 Euro kan een wc (latrine) gebouwd worden, 45 Euro helpt u een klas aan (Tulip) waterfilters waardoor kinderen tijdens schooltijd goed water drinken en hiermee bekend raken. Zij moedigen hun ouders aan om het waterfilter ook aan te schaffen. Waar het kan, kopen mensen de producten zelf, vaak met een door ons programma gesteunde lening waardoor de rente heel laag blijft. Hierdoor kunnen zelfs de armste mensen de producten aanschaffen. Daarnaast hebben wij ook financiële middelen nodig voor het demonstreren van de technieken en het opzetten van marketing campagnes. Want het is natuurlijk de bedoeling dat gemeenschappen uiteindelijk zelfvoorzienend worden. Zo boeken we steeds meer vooruitgang. U kunt natuurlijk ook vaste donateur worden. Stuur ons een met uw naam, adres, rekeningnummer en het bedrag dat u maandelijks wilt doneren (u kunt het op ieder gewenst moment weer stopzetten met een telefoontje of ). gen voor de armste mensen ter wereld! uw bijdrage op giro ! De Tulip Waterfilter waarmee mensen water kunnen filteren vlak voor het drinken. GIRO o.v.v. Stichting Connect International Stichting Connect International Jan van Houtkade PE Leiden telefoon

8 Spotlight Scholengemeenschap PCC Het Petrus Canisius College (PCC) voert elk jaar leerlingenacties voor een goed doel, maar om het effect van de actie te vergroten is nu gekozen voor een meerjarig project van Connect International in Mundindi, Tanzania. Hier wordt een middelbare school gebouwt door ouders van de leerlingen zelf! Omdat veel leerlingen wel 15 kilometer moeten lopen, en er geen openbaar vervoer of goede wegen zijn, moeten zij bij de school wonen. Daarom hebben de ouders besloten om ook woongebouwen voor minstens 600 kinderen te bouwen, eerst voor de meisjes. Omgerekend kost een bed voor één kind ongeveer 300,-. Er is dus een enorm bedrag nodig! Met deze dames van het PCC Fabritiusstraat kon je tegen betaling op de foto. De opbrengst is voor de meisjes in Mundindi. Eerste resultaten zijn binnen Het PCC Fabritiusstraat heeft een sponsorloop om het schoolgebouw gehouden en een straattekenwedstrijd en fancyfair georganiseerd. PCC lokatie Bergen organiseerde een zeer ludieke beddenrace door de straten van Bergen. De leerlingen van het PCC Oosterhout lieten zich sponsoren voor een echte bedevaartstocht naar het putje van Willibrord in Heiloo. Zij moesten daarvoor te voet ongeveer acht kilometer afleggen tussen de school in Alkmaar en het bedevaartsoord. Op het PCC Heiloo lieten de leerlingen zich sponsoren voor een fietstocht en een wandeling door de duinen naar het strand van Egmond. En het PCC Lyceum week niet af van hun traditie om een 24 uurs volleybalmarathon te organiseren. Een enorm spektakel! Samen hebben de scholen , opgehaald. Dat betekent dat er al onderdak is voor meer dan 90 Tanzaniaanse meisjes. De scholieren geven kleur aan de wereld en roepen op om geld in te zamelen voor het schoolproject in Tanzania!

Motivatie en geefgedrag: kleinschalige particuliere initiatieven in de goede doelen branche

Motivatie en geefgedrag: kleinschalige particuliere initiatieven in de goede doelen branche Motivatie en geefgedrag: kleinschalige particuliere initiatieven in de goede doelen branche In opdracht van de Donateursvereniging Mede mogelijk gemaakt door NCDO Uitgevoerd door Delphi Fondsen- en ledenwerving

Nadere informatie

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO):

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): 1 Voorwoord Wist u dat de meerderheid van de MKB-ondernemers maatschappelijk betrokken onderneemt? Dat de manier waarop dat gebeurt, verrassend weinig verschilt

Nadere informatie

10 jaar Aqua for All Resultaten uit het verleden... garanties voor de toekomst

10 jaar Aqua for All Resultaten uit het verleden... garanties voor de toekomst 10 jaar Aqua for All Resultaten uit het verleden... garanties voor de toekomst Because you need it De moeite waard Visie De complexe situatie, waarin miljarden mensen niet beschikken over veilig drinkwater

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

GOEDE DOELEN RAPPORT 2014

GOEDE DOELEN RAPPORT 2014 GOEDE DOELEN RAPPORT 2014 VFI BRANCHEORGANISATIE VAN GOEDE DOELEN De 120 organisaties die aangesloten zijn bij VFI, zijn op allerlei terreinen actief. Van gezondheid tot internationale samenwerking. Van

Nadere informatie

Stichting Narangi Jaarverslag 2011

Stichting Narangi Jaarverslag 2011 Stichting Narangi Jaarverslag 2011 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Over Narangi 3 2.1 Wat doen we? 3 2.2 Organisatie 3 3 Fondsenwerving 4 3.1 Financiële donaties 4 3.2 Donaties in natura 4 4 Communicatie 5 5 Sanjay,

Nadere informatie

Noord NL 17. Periodiek magazine SNN juli 2012 jaargang 5

Noord NL 17. Periodiek magazine SNN juli 2012 jaargang 5 Noord NL 17 Periodiek magazine SNN juli 2012 jaargang 5 Volop innovatie bij API Emmen Agro Valley, van kwantiteit naar kwaliteit Programmaraad: onderwijs beter aansluiten op de praktijk Samenwerking Noord-Nederland

Nadere informatie

Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015 2018

Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015 2018 Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015 2018 2 Voorwoord wethouder van der Zanden Zo n 10% van de Helmonders leeft op of onder de grens van het sociaal minimum. Zo n inkomensgrens is een hard, meetbaar

Nadere informatie

Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent.

Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent. Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent. 1 INHOUD VOORWOORD Voorwoord 3 AMREF Flying Doctors? 5 Wat doen we? 6 De kracht van AMREF 8 Flying Doctors Hoe kunt u ons steunen? 11

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Niemand kan het. alleen!

Niemand kan het. alleen! Niemand kan het alleen! 1 Niemand kan het alleen! 2 1 Voorwoord In Nederland werken we met veel partijen hard aan de toekomst van de jeugd. We bouwen aan goed onderwijs, toegankelijke jeugdzorg, jeugdbeleid

Nadere informatie

De anatomie van het PI

De anatomie van het PI De anatomie van het PI Resultaten van vijf jaar onderzoek naar Particuliere Initiatieven op het terrein van ontwikkelingssamenwerking Sara Kinsbergen en Lau Schulpen 1 De anatomie van het PI Resultaten

Nadere informatie

KidsRights Nieuws Nieuwsbrief voor donateurs

KidsRights Nieuws Nieuwsbrief voor donateurs JUNI 2011 KidsRights Nieuws Nieuwsbrief voor donateurs Met o.a. Vijf maanden vechten tegen kinderarbeid Studiefonds Kindervredesprijs Interview Marc Dullaert Voorwoord Op 12 juni wordt jaarlijks overal

Nadere informatie

Taalachterstand onder jongeren in Utrecht. Een onderzoek naar de stand van zaken

Taalachterstand onder jongeren in Utrecht. Een onderzoek naar de stand van zaken Taalachterstand onder jongeren in Utrecht Een onderzoek naar de stand van zaken Juli 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Inleiding... 5 1. Onderzoeksopzet. 6 Aanleiding.. Doelstelling. Methode.. Eindresultaat..

Nadere informatie

WAAROM SAM? DAAROM SAM VOORDEEL VOOR ALLE BEWONERS. IEDEREEN KOMT ER Een mooie woning in een prettige buurt

WAAROM SAM? DAAROM SAM VOORDEEL VOOR ALLE BEWONERS. IEDEREEN KOMT ER Een mooie woning in een prettige buurt Eerste jaargang april 2013 nummer 1 www.wijkbedrijfbilgaard.nl MAGAZINE OVER SAMEN BOUWEN AAN EEN DUURZAME WIJK WAAROM SAM? DAAROM SAM We brengen u graag op de hoogte van alle veranderingen VOORDEEL VOOR

Nadere informatie

ING Economisch Bureau Goede doelen en het bedrijfsleven. Naar meer strategische partnerships

ING Economisch Bureau Goede doelen en het bedrijfsleven. Naar meer strategische partnerships ING Economisch Bureau Goede doelen en het bedrijfsleven Naar meer strategische partnerships Colofon Auteur Edse Dantuma ING Economisch Bureau Edse.Dantuma@ing.nl Redactie Ceel Elemans ING Sectormanagement

Nadere informatie

Dienen Delen Doen. Onderzoek naar de maatschappelijke inzet van de diaconieën van de Protestantse Kerk in Nederland

Dienen Delen Doen. Onderzoek naar de maatschappelijke inzet van de diaconieën van de Protestantse Kerk in Nederland Dienen Delen Doen Onderzoek naar de maatschappelijke inzet van de diaconieën van de Protestantse Kerk in Nederland Een initiatief van de Federatie van Diaconieën in samenwerking met Kerk in Actie (Binnenlands

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 SAMENVATTING

JAARVERSLAG 2014 SAMENVATTING JAARVERSLAG 2014 SAMENVATTING WAR CHILD JAARVERSLAG 2014 SAMENVATTING 1 INHOUD Voorwoord 4 Over War Child 5 Ons werk 6 De landen waar wij werken 8 Financiën 11 Onze mensen 18 Onze ambassadeurs 21 Partners

Nadere informatie

Module Draagvlak: de vraag achter elk initiatief. Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen 2014

Module Draagvlak: de vraag achter elk initiatief. Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen 2014 Module Draagvlak: de vraag achter elk initiatief Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen 2014 1 Colofon Nijmegen, 16 juni 2014 Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen, provincie

Nadere informatie

Van contact tot contract

Van contact tot contract Van contact tot contract Onderzoek naar de optimalisering van de Beursvloer HIER EEN FOTO Auteurs: Mariska van der Willigen en Nathalie Verdonschot CIVIQ, oktober 2006 CIVIQ stimuleert, vernieuwt en versterkt

Nadere informatie

Kracht in Nederland. Jongeren de kans geven mee te doen, daar draait ons initiatief om

Kracht in Nederland. Jongeren de kans geven mee te doen, daar draait ons initiatief om Kracht in Nederland thema Tijdschrift over de veranderende relatie tussen samenleving en overheid Peter Blokdijk, WerkMeester bij ESFA Rotterdam: Jongeren de kans geven mee te doen, daar draait ons initiatief

Nadere informatie

TUPENDANE. Want onze slogan is niet voor niets: Samen zijn we sterker! Strong together! Tuna nguvu pamoja! Nummer 13 juli 2010

TUPENDANE. Want onze slogan is niet voor niets: Samen zijn we sterker! Strong together! Tuna nguvu pamoja! Nummer 13 juli 2010 Nummer 13 juli 2010 Beste vrienden van Sharing Worlds, Nu alweer vijf jaar geleden is stichting Sharing Worlds opgericht om initiatieven van mensen in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Initiatieven

Nadere informatie

Goed nieuws uit Uruzgan

Goed nieuws uit Uruzgan Goed nieuws uit Uruzgan Dutch Consortium Uruzgan Januari 2010 Uruzgan. De naam van deze provincie in Afghanistan klinkt ons tegenwoordig net zo bekend in de oren als pakweg Zeeland of Groningen. Dat komt

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen bij provincies en gemeenten

Duurzaam Inkopen bij provincies en gemeenten Quick scan Duurzaam Inkopen bij provincies en gemeenten januari 2015 auteur: ir. H.W. Remmers In Samenwerking met: Voorwoord 3 Samenvatting en conclusies 5 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Waarom deze evaluatie?

Nadere informatie

BETER MINDER, MAAR BETER. Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen

BETER MINDER, MAAR BETER. Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen BETER MINDER, MAAR BETER Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen Beter minder, maar beter Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen Opdrachtgever:

Nadere informatie

Onderzoek burgerparticipatie Koepelnotitie. Bergen op Zoom, Etten-Leur, Moerdijk, Oosterhout en Roosendaal

Onderzoek burgerparticipatie Koepelnotitie. Bergen op Zoom, Etten-Leur, Moerdijk, Oosterhout en Roosendaal Onderzoek burgerparticipatie Koepelnotitie Bergen op Zoom, Etten-Leur, Moerdijk, Oosterhout en Roosendaal december 2012 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen

Nadere informatie

Beleidskader 2015-2019. Met Taal versta je elkaar

Beleidskader 2015-2019. Met Taal versta je elkaar Beleidskader 2015-2019 Met Taal versta je elkaar Inhoudsopgave Beleidskader 2015-2019... 1 Met Taal versta je elkaar... 1 Voorwoord... 4 1. Inleiding... 5 1.1. Context... 5 1.1.1. Landelijke context...

Nadere informatie

Geef ze de (openbare) ruimte

Geef ze de (openbare) ruimte Geef ze de (openbare) ruimte Beleidsnota Openbare Ruimte 2013-2023 Gemeente Nijmegen Stadsbeheer December 2012 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave...2 2 Samenvatting...3 2.1 Leeswijzer...4 3 Aanleiding voor

Nadere informatie