1. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het ontwikkelen van e materiaal of het online aanbrengen van leerstof?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het ontwikkelen van e materiaal of het online aanbrengen van leerstof?"

Transcriptie

1 1. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het ontwikkelen van e materiaal of het online aanbrengen van leerstof? De meest cruciale, maar tevens de moeilijkste dimensie is de analyse van de beginsituatie. Het is de bedoeling dat je hier de samenstelling van de groep gaat onderzoeken. Dit is bepalend voor een correct ontwerp van de onderwijsleeractiviteiten. Het gaat om een inschatting van de doelgroep, dus een eerder subjectieve aangelegenheid, wat de zaak uiteraard complexer maakt. Bij het onderzoeken van de beginsituatie probeer je een antwoord te vinden op volgende aspecten: Grootte van de groep Inhoudelijk beheersingsniveau van de cursisten ICT ervaring van de cursisten ICT ervaring van de lesgever ICT infrastructuur (waar/wanneer/wie heeft toegang tot computer/internet?) Leerstijlen van de cursisten Aantal beschikbare face to face uren versus aantal afstandsuren 2. Welke zijn de verschillen met het cursusmateriaal voor contactonderwijs? Breng minstens 6 verschillen in kaart! Geef bij elk verschil een woordje uitleg en een concreet voorbeeld. Deze verschillen worden uitgelegd op basis van 6 dimensies in het ontwerpproces Distributie van leerinhouden Vormen van communicatie Groeperingsvorm Inhoudelijke sturing van het leerproces Vormelijke sturing van het leerproces Basisprincipes van e leren versus f2f 2.1. Distributie van leerinhouden In het traditionele "face 2 face" onderwijs vertrekt men van een 'LOKALE' distributie van de leerinhouden. Typisch gebruikt men een handboek, cursus, powerpoint, oefenbladen en worden deze in papiervorm aan de cursisten bezorgd. Een voordeel van deze aanpak is dat elke cursist beschikt over dezelfde middelen om dit vak aan te leren. Aanvullend kan de lesgever een tal van verschillende leervormen hanteren om de vakinhoud zo effectief mogelijk over te brengen op de

2 doelgroep. Er is ook meer persoonlijk contact dat niet te onderschatten is in de complexiteit van het communiceren tussen mensen onderling. Bij e leren kan men deze leerinhouden op dezelfde manier verspreiden, zij het dan wel in een digitale vorm i.p.v. een papieren vorm. Dit wordt al veelvuldig toegepast via een e leerplatform en omdat dit via internet toegankelijk is, spreekt men van een 'VERSPREIDE' distributie van de leerinhouden. Dit houdt het potentieel in dat we in de toekomst veel minder papier nodig hebben en met een portable PC een veel lichtere boekentas krijgen. Je kunt via het internet deelnemen aan cursussen zonder dat je je hoeft te verplaatsen. Vooral bij sterk gespecialiseerde cursussen kan het handig zijn dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft om deze kennis te vergaren. Een voorbeeld hiervan is het publiceren van doctoraatsthesissen. Als men uitgaat van een ideale e content, dan moet men bij de ontwikkeling van e content rekening houden met de volgende aspecten: leerpaden met visuele voorstellingen (afbeeldingen, video, ) audio (luisterfragmenten, ) gevarieerde oefeningen (invuloefeningen, meerkeuze, kruiswoordraadsel,...) geanimeerde presentaties (tekst afwisselen met presentaties) variatie doorheen het e leermateriaal interactie (zelf deelnemen, dingen doen, uittesten, nadenken over bepaalde items, quiz, ) forum blog podcast/voicethread, instructiefilmpjes door cursisten E content moet gebruiksvriendelijk zijn en misschien zelfs gebruiksvriendelijker dan de papieren cursus die men in de f2f cursus gebruikt. Een papieren cursus die niet zo gebruiksvriendelijk is in de klas kan men altijd goedmaken door de les duidelijk te brengen zodat het voor de leerders toch aangenaam is om de cursus te gebruiken. Voorbeeld: Als men 10 handleidingen moet lezen vooraleer men het e cursusmateriaal kan gebruiken of vooraleer men een oefening op de computer kan maken, dan zakt de motivatie van de e cursist zodanig naar beneden dat er veel kans bestaat dat hij of zij afhaakt na enige tijd. Of in het slechtste geval begint de cursist zelfs niet. Het is uitermate belangrijk dat de content die aangeboden wordt in een online module en in een f2fonderwijssituatie altijd duidelijk leesbaar en aantrekkelijk is. De content moet ook over dezelfde structuur en lay out beschikken. Dit verhoogt de herkenbaarheid voor de cursist en het maakt het ook gemakkelijker om nadien iets terug te vinden. Dit geldt voor zowel e content als f2f content. De e cursus moet ook altijd beschikbaar zijn. Een papieren cursus krijgt men 1 keer en die kan men bijhouden voor de rest van zijn leven. Maar ook e cursussen moeten beschikbaar blijven voor altijd. Het is toch niet de bedoeling dat de e cursus afgedrukt wordt om het zo te kunnen bewaren?

3 2.2. Vormen van communicatie In het "face 2 face" onderwijs loopt de communicatie hoofdzakelijk synchroon in klasverband. Enkel het maken van huistaken en het studeren zelf gebeurt asynchroon. Bij e leren licht het accent eerder op een asynchrone communicatie en heeft als voordeel dat iedereen op basis van een druk agenda toch kan deelnemen aan een cursus Groeperingsvorm Verschillende werkvormen : er moet voldoende variatie zitten in het aangeboden leermateriaal. In een klas (f2f) is het gemakkelijker en vanzelfsprekender dat men verschillende werkvormen aanbiedt. In e content kan men zeker ook variatie brengen maar misschien niet zo uitgebreid als in de klas. Voorbeeld: een dialoog per 2 voorbereiden en die voor de klas brengen, een rollenspel, een carrousseloefening waarbij de cursisten volgens een bepaald systeem een aantal keer doorschuiven naar telkens een ander groepje zijn werkvormen die zeer gemakkelijk kunnen gehanteerd worden in de klas. Een groepswerk kan dan weer wel in e leren maar vergt veel tijdsinvestering van de cursisten. Online samenwerken en communiceren is niet zo vanzelfsprekend wegens een aantal beperkingen zoals hierboven beschreven. Interactie en participatie : rekening houden met interactie is zeer belangrijk als het gaat over ontwikkelen van e content. In een f2f onderwijssituatie is er meer mogelijkheid om de interactie persoonlijk en direct aan te pakken. Cursisten die in een klas zitten, zijn over het algemeen ook wel actief als ze fysiek aanwezig zijn in de klas. Als het gaat over e leren, is het ook nodig dat de cursisten actief deelnemen aan de cursus. De lesgever kan hen via mail wel aansporen om de cursus online door te nemen en de oefeningen en opdrachten te maken maar het blijft toch opportuun dat het e materiaal zo ontwikkeld wordt dat het uitnodigt tot participatie. Voorbeeld: hoe meer interactie, hoe meer participatie. E leermateriaal dat interactief opgesteld is en waarbij de cursisten zeer actief betrokken worden, betekent zeker een meerwaarde voor de e cursus Inhoudelijke sturing van het Leerproces Wat betreft de sturing van de leerinhoud verschilt f2f onderwijs van e leren in flexibiliteit, externe controle en aanpassingsvermogen.

4 Door het feit dat de leerinhoud elektronisch beschikbaar is, kunnen aanpassingen gemakkelijker aangebracht worden met relatief minder inspanningen. Bij voorbeeld het uitprinten van materiaal en distributie via de school of uitgeverij is meer tijdrovend en kostelijk dan aanpassingen aanbrengen via een tekstverwerker of andere software. Ook een voordeel van e leren materiaal is dat het constant via internet raadpleegbaar is. Dit brengt met zich mee dat er input en feed back vanwege de personen die het materiaal doornemen kan verwacht worden. Het gaat hier niet alleen over de studenten maar ook over andere docenten en experts in het vakgebied. Met deze feedback, samen met updates via bv RSS Feeds, kan het materiaal regelmatig aangepast worden en up to date blijven. Een voorbeeld van belangrijke aanpassingen die via e leren gemakkelijker aangebracht kunnen worden is het stellen van richtlijnen om suikerziekte (diabetes mellitus) op te sporen. Deze zijn in de loop van de laatste 50 jaar aanzienlijk geëvolueerd. Zoals te zien is in deze link van de ADA, volgens de richtlijnen gegeven door de American Diabetes Association (ADA) in 2006, een nuchter bloedglucose van > 126 mg/dl is een teken van diabetes of suikerziekte. In 1985, nochtans, de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie gaven een waarde van 140mg/dl als grens om de diagnose van diabetes te stellen. Een interessante artikel in het Nederlands met uitleg over de evolutie in diagnostische criteria voor diabetes mellitus is in deze link te vinden Door de verlaging van de grenswaarde van nuchter bloedglucose wordt de diagnose van diabetes sneller gesteld. Dit heeft natuurlijk een enorme impact in de aantallen personen die in aanmerking komen voor de speciale medische zorgen die nodig zijn bij diabetes. Veranderingen van richtlijnen dienen dus jaarlijks aangepast te worden in de handleidingen of in het e leren materiaal. Aanpassingen kunnen via Wikis of via direct contact (bv ) met de verantwoordelijke auteur aangebracht worden. Als er vrije toegang is om aanpassingen van het materiaal toe te brengen moet er wel hier gewaarschuwd worden dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van het materiaal door de auteur of editor nagevolgd moet worden. Het systeem van Wikipedia is een goed voorbeeld. Tenslotte, meningen over de kwaliteit van het leermateriaal en de praktische toepasbaarheid van de oefeningen en tutorials zijn ook een belangrijke feedback om e leerinhoud continu te kunnen verbeteren Vormelijke sturing van het leerproces Bij het ontwikkelen van content moet men controleren of de e content haalbaar is, er moeten redelijke deadlines zijn, de moeilijkheidsgraad moet juist bepaald worden, de tijdsinvestering moet correct ingeschat worden. In een klassituatie ziet de lesgever bijna onmiddellijk of de leerstof haalbaar is, te moeilijk of te gemakkelijk. In afstandsonderwijs is het veel moeilijker om in te schatten of de leerstof wel op het juiste niveau zit. Men moet natuurlijk in beide onderwijssituaties vooraf bepalen wat het niveau en de voorkennis is van de leerders maar bij het online aanbieden van een content heeft de lesgever niet direct de mogelijkheid om in te grijpen wanneer men ziet dat het e materiaal niet geschikt is voor het doelpubliek. Bijkomend voordeel van oefeningen en opdrachten

5 die in e materiaal aangeboden worden, is dat men via de online programma s voor bepaalde onderdelen onmiddellijke feedback kan geven en dat dit aanzienlijk wat correctiewerk bespaart voor de lesgever Basisprincipes van e leren versus f2f Hieronder volgen nog 5 basisprincipes voor een e lesgever die helpen om meer participatie te bekomen bij e leren. zet de kat niet bij de melk: vermijd dat cursisten opdrachten kunnen kopiëren, probeer te zorgen voor een uniek stuk van elke cursist. Let erop dat de cursisten iets geleerd hebben. Bij f2f is dit gemakkelijker te controleren. werk online samen: groepswerk reduceert het werk van een lesgever, laat cursisten samenwerken via bijvoorbeeld een forum. Hier zijn overlappingen mogelijk met f2f. Het verschil is als dit groepswerk in klasverband gebeurt, dat je dit als lesgever op een andere manier kan coachen. Je ziet ook bijvoorbeeld de non verbale communicatie. geef gepersonaliseerde opdrachten: laat de gemaakte oefeningen toelichten door de cursisten m.b.v. bijvoorbeeld VoiceThread, laat cursisten uitleggen hoe ze tot een bepaald resultaat gekomen zijn. In f2f is dit minder nodig omdat de groepen daar beter gescheiden kunnen gehouden worden. 3. Wat is de meerwaarde van e content vs f2f content? Tot slot moet men zich bij het ontwikkelen van leermateriaal altijd eerst de vraag stellen: Heeft het aanbieden van een bepaalde leerstof via e leren een meerwaarde tegenover het f2f aanbieden? E content moet absoluut een meerwaarde hebben om het als e materiaal aan te bieden anders kan men het beter als f2f materiaal ontwikkelen of behouden. Het moet relevante leerstof zijn die zinvol is om aan te bieden in afstandsonderwijs. 4. Bronnen: Bijscholing CVO Antwerpen Zuid Evaluatie en participatie in e leren Toll cursus voorjaar net.be/course/view.php?id=36

Begeleid zelfstandig leren via leerpaden en online contacten

Begeleid zelfstandig leren via leerpaden en online contacten Begeleid zelfstandig leren via leerpaden en online contacten Wat? Module Leerkracht & Verantwoordelijkheden 2 contactlessen intro EHBO (opdracht) 5 afstandslessen met leerpaden 1 verplicht moment webconferentie

Nadere informatie

Dia 2 Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen. Groepswerk. Dia 4 Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen. Dia 3.

Dia 2 Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen. Groepswerk. Dia 4 Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen. Dia 3. Het leerpad Minerva Elise studiedag e-leren Het leerpad in Minerva (Dokeos) Presentatie 14 september 2006 1. Voorgeschiedenis 2. Herontwerp van de cursus 3. Elektronische versie van cursus in leerpad 4.

Nadere informatie

Gerd Anthonis Denise Bossyns Guy Leys. Toll-cursus voorjaar 2010

Gerd Anthonis Denise Bossyns Guy Leys. Toll-cursus voorjaar 2010 Gerd Anthonis Denise Bossyns Guy Leys Uitgangspunt E-learning Leraar = begeleider Opmaak + presentatie leermateriaal Aantrekkelijk en uitdagend materiaal Automatische feedback en elektronische fora Afstandsonderwijs

Nadere informatie

Digitale Communicatie

Digitale Communicatie Camerman Maïté S0122159 Faculteit Politieke en sociale Wetenschappen Digitale Communicatie Opdracht : Collaborative tool - Vergelijking VCRI- PBWiki met SWOT- analyse Marielle Leijten Academiejaar 2012-2013

Nadere informatie

Taal in de blender. Succesrecepten. Mariet Schiepers_CTO_KU Leuven

Taal in de blender. Succesrecepten. Mariet Schiepers_CTO_KU Leuven Taal in de blender Succesrecepten Mariet Schiepers_CTO_KU Leuven Digitale (onderwijs)revolutie (?) In welke mate kunnen online taken het taalleerproces van anderstalige werknemers versterken? Welke functionele,

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 60 Studiepunten 4 Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Herontwerp van een opleidingsonderdeel met behulp van de Community of Inquiry. Kirsten Vandermeulen

Herontwerp van een opleidingsonderdeel met behulp van de Community of Inquiry. Kirsten Vandermeulen Herontwerp van een opleidingsonderdeel met behulp van de Community of Inquiry Kirsten Vandermeulen kirsten.vandermeulen@thomasmore.be Agenda Intro Aanpak blend 1 Resultaten blend 1 Input Aanpak blend 2

Nadere informatie

Blended Learning in de praktijk Welke keuzes moeten gemaakt worden binnen flexibel onderwijs? Pieter Swager, 21 november 2006

Blended Learning in de praktijk Welke keuzes moeten gemaakt worden binnen flexibel onderwijs? Pieter Swager, 21 november 2006 in de praktijk Welke keuzes moeten gemaakt worden binnen flexibel onderwijs? Pieter Swager, 21 november 2006 Interne notitie Hogeschool INHOLLAND in het kader van het project New Blends, in de praktijk.

Nadere informatie

Universal Design for Learning Moet mijn lesmateriaal dan zo anders?

Universal Design for Learning Moet mijn lesmateriaal dan zo anders? Universal Design for Learning Moet mijn lesmateriaal dan zo anders? 10 december 2012 Congres Dé blikopener voor Inclusief Hoger Onderwijs Handicap + Studie Leen Thienpondt Meggie Verstichele Thema: Zo

Nadere informatie

ENQUETE GECOMBINEERD ONDERWIJS TALEN THRESHOLD VIA DOKEOS 2008/2009-S1

ENQUETE GECOMBINEERD ONDERWIJS TALEN THRESHOLD VIA DOKEOS 2008/2009-S1 Aantal ingevulde enquêtes: Stedelijke Nijverheids- en Taalleergangen - CVO Centrum voor Volwassenenonderwijs Arsenaalstraat 4 8000 BRUGGE tel 050 33 76 69 fax 050 34 91 94 mail: adm@snt.be www.snt.be ENQUETE

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Leerpaden in Toledo.

Leerpaden in Toledo. Leerpaden in Toledo. 16 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak p e d stage Uitdaging Het is belangrijk dat studenten

Nadere informatie

(Gedeeltelijk) afstandsonderwijs in SLO.

(Gedeeltelijk) afstandsonderwijs in SLO. (Gedeeltelijk) afstandsonderwijs in SLO. 05 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak p e d stage Uitdaging Doel Aanpak/oplossing

Nadere informatie

Checklist: mijn college geflipt!

Checklist: mijn college geflipt! Checklist: mijn college geflipt! Na al die theorie over de flipped classroom en wat al dan niet zal werken, hebben wij een checklist opgesteld die een leidraad kan bieden indien u de flipped classroom

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: 2015-2016. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: 2015-2016. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Biologische basis van gedrag Code: Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Blended learning Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Pagina 2 A. Haddad, technologies for education Vooraf: Is blended learning een nieuw fenomeen? Niet echt: al lang afwisseling didactische werkvormen

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Visies op Begeleiden Code: Visies op begeleiden Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 60 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands

Nadere informatie

Elektronische leeromgeving en didactiek. Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens

Elektronische leeromgeving en didactiek. Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Elektronische leeromgeving en didactiek Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Programma Wat is een ELO? Voorbeelden Didactiek en ELO Voorbeelden leeractiviteiten in een ELO Functionaliteiten

Nadere informatie

Didactische meerwaarde van de ELO in het Primair Onderwijs

Didactische meerwaarde van de ELO in het Primair Onderwijs Didactische meerwaarde van de ELO in het Primair Onderwijs Verkenning rondom mogelijkheden, meerwaarde en aandachtspunten 27 januari 2011 NOT Academie Presentatie: Arnout Vree a.vree@avetica.nl www.avetica.nl

Nadere informatie

ALO workshop. Train-the-trainer. Blended leren (gecombineerd onderwijs) Online leren (afstandsonderwijs)

ALO workshop. Train-the-trainer. Blended leren (gecombineerd onderwijs) Online leren (afstandsonderwijs) ALO workshop Train-the-trainer Blended leren (gecombineerd onderwijs) Online leren (afstandsonderwijs) Overzicht Het ALO project Wat is Online en Blended Leren (OBL)? Rode draad voor de Trainer leren bij

Nadere informatie

Leidraad universeel ontwerp

Leidraad universeel ontwerp Leidraad universeel ontwerp Fiche 15: Leerpaden Wat? 1 Een leerpad is een opeenvolging van stappen om tot bepaalde kennis te komen. Het aangeboden leertraject kan lesmateriaal, oefenopdrachten, discussies,

Nadere informatie

Opleiding Medisch Frans

Opleiding Medisch Frans Opleiding Medisch Frans Vraagstelling/Probleemstelling Omschrijving van het probleemstelling: Door zijn dichte positionering ten opzichte van Wallonië en Frankrijk, trekt az groeninge te Kortrijk steeds

Nadere informatie

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS Inleiding Uitgeverijen brengen heel wat publicaties op de markt die nuttig kunnen zijn voor leraren PAV en hun leerlingen. Daarnaast verkiezen veel leraren om volledig of gedeeltelijk

Nadere informatie

Huidige toestand : Hoever sta ik met de eindtermen? doelmatige manier.

Huidige toestand : Hoever sta ik met de eindtermen? doelmatige manier. ICT-project Sint-Laurens Zelzate-West a b c d e f g Huidige toestand : Hoever sta ik met de eindtermen? naam: LA Linda De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Winkelmanagement modulenaam Communicatie opleidingsonderdeel Communicatietechnieken 3 (mondelinge communicatie de winkel) code module E3 Geldig vanaf 01/09/2017 aantal lestijden

Nadere informatie

Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré?

Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré? Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré? Jo Coulier (2007) 1. Inleiding Via het teleleerplatform PointCarré kan je o.a. cursussen downloaden. Vele professoren bieden hun cursusmateriaal enkel electronisch

Nadere informatie

Elke Denoo Eline Grouwels Ruth Jamers Sarah Van Leuvenhaege

Elke Denoo Eline Grouwels Ruth Jamers Sarah Van Leuvenhaege Elke Denoo Eline Grouwels Ruth Jamers Sarah Van Leuvenhaege Slotconferentie GoLeWe Antwerpen, 20 mei 2011 Als het op leren aankomt: beter vandaag dan morgen, maar uiteindelijk toch overmorgen! Deel 1 Reële

Nadere informatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie identificatie opleiding Hovenier aanleg parken en tuinen modulenaam Aanleg waterpartijen code module A5 goedkeuring door aantal lestijden 40 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

IEDEREEN VEILIG ONLINE

IEDEREEN VEILIG ONLINE IEDEREEN VEILIG ONLINE Studiedag 1 juni 2017 Met ondersteuning van: Inhoud Aanbod tot hiertoe Project: Iedereen veilig online Eerste focusgroepen 5 thema s Nieuwe logo s Tweede focusgroepen Derde focusgroepen

Nadere informatie

Projectleider, e-learning adviseur, blogger

Projectleider, e-learning adviseur, blogger Projectleider, e-learning adviseur, blogger Projectleider, e-learning adviseur, blogger Programma Blended learning? Vormen van blended learning Praktijkvoorbeelden blended learning De mix maken Blended

Nadere informatie

Huiswerkbeleid de Boomgaard

Huiswerkbeleid de Boomgaard Huiswerkbeleid de Boomgaard Visie Huiswerk is een brug tussen school en thuis: huiswerk betrekt ouders bij het schoolgebeuren. Het is een manier om interesse te tonen in het schoolleven van de kinderen.

Nadere informatie

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ 'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ '2.(26678'(17(1+$1'/(,',1*,QOHLGLQJ,QORJJHQ 'RNHRVPHQXEDON Mijn Profiel 4 Mijn Agenda 4 &XUVXVRYHU]LFKW &XUVXVVWDUWSDJLQD Agenda 8 Ad valvas 8 Documenten 8 Links 9 Forums 9 Oefeningen

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Medewerker Reisbureau/Touroperator modulenaam ICT toepassingen voor een medewerker reisbureau/touroperator code module D1 goedkeuring door aantal lestijden 40 studiepunten datum

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: Periode: 2

ECTS- FICHE. Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: Periode: 2 HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Biologische basis van gedrag Code: Biologische basis van gedrag Cluster: 1 Academiejaar: 2016-2017 Periode: 2 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Een overzicht van wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Soofos B.V. KVK nummer: 63225255 Versie 1.2

Een overzicht van wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Soofos B.V. KVK nummer: 63225255 Versie 1.2 Een overzicht van wat wij voor elkaar kunnen betekenen Soofos B.V. KVK nummer: 63225255 Versie 1.2 Wat is Soofos? Soofos is een nieuw online platform waar het voor iedereen mogelijk is om cursussen aan

Nadere informatie

Vertaalde ET ICT. ET 1: ik wil, ik kan. ET 2: Ik werk veilig, ik draag zorg voor. Ik kan hulp vragen. Ik durf iets uitproberen.

Vertaalde ET ICT. ET 1: ik wil, ik kan. ET 2: Ik werk veilig, ik draag zorg voor. Ik kan hulp vragen. Ik durf iets uitproberen. Vertaalde ET ICT ET 1: ik wil, ik kan Ik kan hulp vragen. Ik durf iets uitproberen. Ik vind het fijn om de computer te gebruiken. Ik kan de helpfunctie gebruiken. Ik kan zelf uitzoeken hoe iets werkt.

Nadere informatie

Onderwijs met ict - studenten lerarenopleiding Bijlage: Tabellen

Onderwijs met ict - studenten lerarenopleiding Bijlage: Tabellen Onderwijs met ict - studenten lerarenopleiding Bijlage: Tabellen 1 Repons en achtergrondkenmerken van studenten 2 2 Gebruik van ict door studenten 4 3 Competentie op ict-gebied 5 4 Opvattingen over leerlingen

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

Werkvormen. Werkvormen. Overvloed aan, daarom 4 categorieën die de type werkvormen bespreekbaar maken:

Werkvormen. Werkvormen. Overvloed aan, daarom 4 categorieën die de type werkvormen bespreekbaar maken: Werkvormen Werkvormen Overvloed aan, daarom 4 categorieën die de type werkvormen bespreekbaar maken: 1) Presentatie georiënteerde werkvormen 2) Conversatie georiënteerde werkvormen 3) Samenwerking georiënteerde

Nadere informatie

Virtuele taalcoaching

Virtuele taalcoaching Virtuele taalcoaching Partners De kringwinkel blended NodW in het sorteercentrum De kringwinkel vooronderzoek Doelgroep 1 medewerker sorteercentrum (kleding) Artikel 60 Laaggeschoold Weinig vertrouwd met

Nadere informatie

Moodle: Leidraad voor goed cursusontwerp

Moodle: Leidraad voor goed cursusontwerp Moodle: Leidraad voor goed cursusontwerp Koen Roggemans Gebaseerd op Best practices for course design van Michelle Moore 1 Inhoudsopgave Bedenkingen bij het lezen van deze gids...2 1Gebruik niet meer dan

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Informatica-toepassingssoftware modulenaam Rekenblad 1 code module 6858 goedkeuring door aantal lestijden 60 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link:

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST LESBEZOEK

OBSERVATIELIJST LESBEZOEK OBSERVATIELIJST LESBEZOEK In de tabel 1 hieronder vind je een verzameling criteria voor de observatie van de te bezoeken les. Voorafgaand aan het lesbezoek wordt door de kandidaat een aantal leerdoelen

Nadere informatie

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT?

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? 22 en 23 mei 2018 ` Veerle van Pinxteren Binnenkomst Zoek degene met het begrip dat/de definitie die bij jouw kaartje hoort. Stel jezelf voor

Nadere informatie

STUDIEFICHE HBO5. identificatie

STUDIEFICHE HBO5. identificatie identificatie opleiding Marketing modulenaam Algemene marketing - marketing management code module A5A goedkeuring door aantal lestijden 120 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2)

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) 1 ENKELE TRENDS (LEARNING TOMORROW) 1. De gestage groei van e-learning. Met name blended learning wordt de default manier

Nadere informatie

Ter herinnering: opdrachten - afspraken

Ter herinnering: opdrachten - afspraken Ter herinnering: opdrachten - afspraken Verslagen maken van de excursies binnen de cursus (min 3). Stuur nadien door naar Sandra; leerplatform tip mail: start titel met NG Maasland Waarnemingsverslagen

Nadere informatie

TeleTrainer: training in de e van het leren

TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer voor elke docent die betrokken is bij ICT in het onderwijs geschikt voor beginner, gevorderde en specialist geschikt voor verschillende rollen rondom

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding modulenaam code module Talen Engels Richtgraad 2: niveau 3, 4, 5 en 6 (ERK = Threshold) 5906/5907 en 5908/5909 en 5910/5911 en 5912/5913 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie identificatie opleiding Medewerker Reisbureau/Touroperator modulenaam Verkoop van toeristische producten code module C4 goedkeuring door aantal lestijden 100 studiepunten datum goedkeuring structuurschema

Nadere informatie

Verslagen maken. Feenstra & Houter. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/75072

Verslagen maken. Feenstra & Houter. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/75072 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Feenstra & Houter 15 april 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/75072 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

DOKEOS ISBO Leerplatform Studentenhandleiding

DOKEOS ISBO Leerplatform Studentenhandleiding DOKEOS ISBO Leerplatform Studentenhandleiding Platform Dokeos 1.8.6.1 2009 ISBO 1 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Inloggen en uitloggen 3.1 Registratie 3.2 Inloggen 3.3 Persoonlijke gegevens wachtwoord wijzigen

Nadere informatie

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Fragment 001.mp3 002.mp3 Tekst Welkom bij deze e-module. Test je geluid en stel het juiste volume in! De e-module bestaat uit twee delen: Deel 1: de theoretische

Nadere informatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie identificatie opleiding Hovenier aanleg van parken en tuinen modulenaam Machineonderhoud code module C2 goedkeuring door aantal lestijden 20 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding MEDEWERKER REISBUREAU/TOUROPERATOR modulenaam Specifieke toeristische communicatie in een eerste vreemde taal code module B1 goedkeuring door aantal lestijden 60 studiepunten datum

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

Communicatieve vaardigheden Ac 1

Communicatieve vaardigheden Ac 1 Communicatieve vaardigheden Ac 1 HIK Hoger Instituut der Kempen Afdeling Graduaat Maatschappelijk Werk Academiejaar 2008-2009 Els Boven en Lize Vandereycken Module: A Sociaal werk Ac1 Communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

Samenwerkend leren tijdens gecombineerd onderwijs.

Samenwerkend leren tijdens gecombineerd onderwijs. Samenwerkend leren tijdens gecombineerd onderwijs. 06 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak ped stage Uitdaging De

Nadere informatie

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn, de digitale leeromgeving De Studentenportal is de gepersonaliseerde en centrale toegang voor studenten voor belangrijke informatie zoals

Nadere informatie

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK?

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? Dit stappenplan neemt je mee langs vragen die relevant zijn als je online onderwijs wilt ontwikkelen: waarom wil je inzetten op online

Nadere informatie

Communicatie- en organisatietechnieken MODULECODE STUDIEPUNTEN 3 VRIJSTELLING MOGELIJK ja. D1 D2 D3 D5 D6 D7 MS Word, Visio e.a.

Communicatie- en organisatietechnieken MODULECODE STUDIEPUNTEN 3 VRIJSTELLING MOGELIJK ja. D1 D2 D3 D5 D6 D7 MS Word, Visio e.a. ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica MODULENAAM Communicatie- en organisatietechnieken MODULECODE A3 STUDIEPUNTEN 3 VRIJSTELLING

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding MEDEWERKER REISBUREAU/ TOUROPERATOR modulenaam Zakelijk Nederlands code module A1 goedkeuring door aantal lestijden 60 studiepunten 300 datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Toeristisch medewerker /MRT modulenaam Toeristische bestemmingen code module C3 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN - Situering - Lkr over binnenklasdifferentiatie - Binnenklasdifferentiatie? - Leerplannen - Binnenklasdifferentiatie in wiskunde Hilde De Maesschalck 8 oktober

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Inkoop en distributie. Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting. 2. Planning

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Inkoop en distributie. Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting. 2. Planning ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Marketing Module Inkoop en distributie Code A1 Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 2. Planning Lesdag + tijdstip

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Bouw- en houtconstructies modulenaam Constructieleer/bouwfysica BOHO1 code module 1C Geldig vanaf 01/09/2016 aantal lestijden 40 studiepunten structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016. Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016. Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Werken in en met groepen Code: Werken in en met groepen Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

Het flexibele informaticapakket

Het flexibele informaticapakket MS6727/1/2 Het flexibele informaticapakket 4 GEACTUALISEERDE LEERWERKBOEKEN www.uitgeverijaverbode.be/stem www.uitgeverijaverbode.be/desktopper ( ( evolueert Desktopper Windows 10/Office 2016 is een informaticapakket

Nadere informatie

Evaluatie Grassrootsproject 2012-2013: KENNISCLIPS VOOR ACTIVEREND ONDERWIJS (FNWI)

Evaluatie Grassrootsproject 2012-2013: KENNISCLIPS VOOR ACTIVEREND ONDERWIJS (FNWI) Evaluatie Grassrootsproject 2012-2013: KENNISCLIPS VOOR ACTIVEREND ONDERWIJS (FNWI) Evaluatieverslag van de projectleider over de resultaten van het Grassrootsplan maximaal 2 A4-tjes, Dit verslag wordt

Nadere informatie

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche Communicatievaardigheid Code: COMM Cluster: 1 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Wijnkenner modulenaam Degustatie wereldwijnen code module 9649 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud

Nadere informatie

HUISTAAKVOORBEREIDING:

HUISTAAKVOORBEREIDING: HUISTAAKVOORBEREIDING: Het blijkt dat vooral bij jonge kinderen de ouders dikwijls de opdracht opnieuw moeten uitleggen en toelichten. We zorgen bij het geven van huistaken voor ondubbelzinnige en concrete

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

Opleiding. Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf.

Opleiding. Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf. Opleiding Hoe succesvol jaarlijkse evaluatie/functioneringsgesprekken voeren? Verandert het onderhoud van evaluatie in hoeksteen van het individuele management! Duur van de cursus: 1 dag Opties: Formule

Nadere informatie

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken Hoe zorg je er in deze turbulente tijden voor dat mensen zich blijven ontwikkelen en relevant blijven voor

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Dossier opdracht 12. Vakproject 2: Vakdidactiek

Dossier opdracht 12. Vakproject 2: Vakdidactiek Dossier opdracht 12 Vakproject 2: Vakdidactiek Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 12 november, 2007 Samenvatting Dit document is onderdeel van mijn

Nadere informatie

Kinderen leren de hele dag door. Huiswerk

Kinderen leren de hele dag door. Huiswerk leren de hele dag door. Op school, maar ook thuis. Zij pikken veel informatie zelf op, maar heel wat leerstof, vaardigheden en inzichten krijgen de kinderen ook aangeleerd. Dit start al in het kinderdagverblijf

Nadere informatie

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten

DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten DIDaCtIsCHe tips Voor DoCenten les re id mijn les voor Ik bere r Ik geef InLeIDInG PraKtIJKGerICHt CoMPetentIeGerICHt arbeidsmarktgericht Ik evalueer KwaLIteItsGerICHt Vier begrippen die de SYNTRA-opleidingen

Nadere informatie

VITAAL Plus 1 e graad

VITAAL Plus 1 e graad VITAAL Plus 1 e graad Krachtlijnen VITAAL Plus 1 e graad 1 Bouwstenen VITAAL Plus 1 e graad DIFFERENTIATIE TAALTAKEN AUTHENTIEKE COMMUNICATIEVE SITUATIES SCHOOLTAALWOORDEN VAARDIGHEDEN REMEDIËRING INTERCULTURALITEIT

Nadere informatie

DigiGIDS@work. Digitale opruimdag: de mappenstructuur onderhouden

DigiGIDS@work. Digitale opruimdag: de mappenstructuur onderhouden DigiGIDS@work Colofon Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel Arduinkaai 28 1000 Brussel Auteur: Stephanie Aertsen Vormgeving: Kevin Van Campenhout Afbeeldingen: Luc Vermeersch Verantwoordelijke

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding MEDEWERKER REISBUREAU/TOUROPERATOR modulenaam Zakelijke communicatie in een tweede vreemde taal 2 code module A5 goedkeuring door 15/09/2016 aantal lestijden 80 studiepunten structuurschema

Nadere informatie

Nanotechnologie handleiding leerkracht

Nanotechnologie handleiding leerkracht Nanotechnologie handleiding leerkracht Website Alle informatie over het lespakket nanotechnologie is terug te vinden op volgende website: eefysicsnanotech.weebly.com Je vindt er alle downloadbaar lesmateriaal

Nadere informatie

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A3 Frans 1. Academiejaar 2015-2016. Semester. 1 en 2.

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A3 Frans 1. Academiejaar 2015-2016. Semester. 1 en 2. Opleiding Meertalig secretariaat Code + officiële benaming van de module A3 Frans 1 Academiejaar 2015-2016 Semester 1 en 2 Studieomvang 9 studiepunten Totale studietijd 180 Aantal lestijden 120 Aandeel

Nadere informatie

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning Visie Aanpassingen in de gedragingen van de leerkracht Het vertalen van een politiek besluit zoals het M- decreet in de dagelijkse praktijk is geen gemakkelijke opgave. Als leerlingen met een beperking

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Winkelmanagement modulenaam Organisatie en ondernemen Opleidingsonderdeel ICT 1 code module goedkeuring door aantal lestijden studiepunten 3 datum goedkeuring structuurschema /

Nadere informatie

Maak er iets moois van enne succes & geniet! Hartelijke groet, Linda Spaanbroek.

Maak er iets moois van enne succes & geniet! Hartelijke groet, Linda Spaanbroek. Gefeliciteerd met de aanschaf van het boek Ondernemershout bestaat niet en het downloaden van dit onderdeel van de gratis online materialen. Super dat je stappen zet om op een makkelijker manier meer klanten

Nadere informatie

Universal Design (UD) lesmateriaal

Universal Design (UD) lesmateriaal Universal Design (UD) lesmateriaal 1. Wat is Universal Design lesmateriaal?... 1 2. Lesmateriaal: algemene tips... 1 3. Richtlijn 1: Representatie... 2 4. Richtlijn 2: Actie en Expressie... 6 5. Richtlijn

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie identificatie opleiding Hovenier aanleg parken en tuinen modulenaam Aanplantingen code module A2 goedkeuring door aantal lestijden 40 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Medewerker Reisbureau/Touroperator modulenaam Zakelijke Communicatie in eerste vreemde taal 1 code module A2 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

Wegwijs in digitale tools

Wegwijs in digitale tools Wegwijs in digitale tools Partners Wegwijs in digitale tools Blended learning Blended learning Blended learning 4 categorieën Apps en oefenwebsites Voordelen - Gratis - Laagdrempelig & gebruiksvriendelijk

Nadere informatie