Verklaring van enkele moeilijke woorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verklaring van enkele moeilijke woorden"

Transcriptie

1 Technische fiche Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Voorstelling van ILvA en de ladder van Lansink De leerlingen kunnen uitleggen waarvoor IlvA staat en kunnen vertellen wat de ladder van Lansink betekent. Ze kennen de verschillende trappen van de ladder van Lansink en kunnen er voorbeelden bij geven. 50 minuten Begrijpend Lezen Werkblaadjes, grote ladder aan bord met vijf naamkaartjes, woordenboeken, telefoongids, streekkaart regio 1 Vragen aan de leerlingen Je deelt de werkbladen uit en vraagt de leerlingen aan de hand van het voorblad waarover ze denken dat deze les zal gaan. Hierop staat het logo en de afkorting ILvA. 2 Verklaring van enkele moeilijke woorden Symbolisch Selectief inzamelen Flacon = als waarneembaar teken of voorwerp, beeldt iets abstracts uit, we proberen de hoogste trede van de ladder te bereiken, nl. dat iedereen afval voorkomt. = afzonderlijk inzamelen, daarvoor moet je je afval selecteren, bijv. de drankkartons apart verzamelen. = fles met stop, gemaakt uit redelijk hard materiaal, bijv. een shampoofles of een knijpfles ketchup. Hiervan kan je een voorbeeld tonen.

2 Technische fiche 3 De leerlingen lezen de tekst Wie gedaan heeft met lezen, zoekt één woord op in het woordenboek of herleest de tekst. als alle leerlingen de tekst hebben gelezen, hang je de vijf naamkaartjes van de ladder aan de laddertreden. 4 Enkele vragen ter verduidelijking Zijn er nog moeilijke woorden, woorden die je niet begrijpt? Wie is volgens jullie de schrijver van de tekst? Wat wil de schrijver ons vertellen? Wat is de bedoeling van deze tekst? Het is een informatieve tekst. IlvA schreef deze tekst om ons een heleboel zaken te leren over afval en hoe je afval het beste verwerkt. IlvA vertelt ons onder andere dat afval verbranden slechter is dan recycleren. Antwoorden voor de leerkracht 1. Zoek op de voorpagina wat het letterwoord ILvA betekent. (Intergemeentelijk samenwerkingsverband Land van Aalst) 2. kwam je dit letterwoord nog tegen? Waar? (Op zakken, GFT-container, krant) 3. Geef de juiste kleuren aan het logo. (Groen en zwart) 4. Zoek het woord intergemeentelijk op in je woordenboek. Noteer de betekenis in een zin. (Intergemeentelijk = samenwerking van gemeenten) (Zo is ILvA een samenwerking tussen de gemeenten Aalst, Lede, Denderleeuw Welke nog? 5. Zoek in de telefoongids van Aalst of via het internet het adres van ILvA op. (Industrielaan 18, 9320 Aalst (Erembodegem)

3 Intergemeentelijk samenwerkingsverband Land van Aalst

4 Zoek je mee? 1. Zoek op de voorpagina wat het letterwoord ILvA betekent. 2. Ben je dit letterwoord nog al tegengekomen? Waar? 3. Geef de juiste kleuren aan het logo. 4. Zoek het woord intergemeentelijk op in je woordenboek. Noteer de betekenis in een zin. 5. Zoek in de telefoongids van Aalst of via het internet het adres van ILvA op.

5 Wie of wat is ILvA? ILvA verzamelt huishoudelijk afval van meer dan 13 verschillende gemeenten 1. Dit is goedkoper omdat hiervoor minder vrachtwagens en personeel nodig zijn. Je leerkracht heeft een kaart van de streek. Zoek de 13 verschillende gemeenten op waar IlvA de inzamelingen verzorgt. ILvA is de beheerder van 13 containerparken, een stortplaats te Vlierzele en een composteringsinstallatie te Schendelbeke. Wisten jullie dat ILvA ook actief is op vlak van afvalvoorkoming, door onder andere de verdeling van brooddozen, drinkwaterfonteintjes, draagtassen en compostvaten? ILvA werkt nauw samen met de aangesloten gemeenten en geeft vooral raad aan de gemeentebesturen. Eén van onze bedoelingen is de mensen inzicht te laten krijgen in wat men noemt: De ladder van Lansink. Waarschijnlijk denken jullie: Wat heeft een ladder met afval te maken? Niets natuurlijk, op het eerste gezicht Het beeld van de ladder met zijn treden gebruiken we om een onderverdeling te maken tussen de verschillende mogelijkheden van afvalverwerking. 1 De 13 ILvA-gemeenten in 2010 zijn: Aalst; Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Liedekerke, Ninove, Oosterzele, Sint- Lievens-Houtem en Zottegem.

6 Werkingsgebied

7 Op deze ladder willen wij zo hoog mogelijk klimmen. Hoe hoger de ladder, hoe beter voor het milieu. De bovenste trede is de beste. Op die trede voelen we ons het best. Eens we die bereiken en dus voldoende ons afval kunnen beperken en voorkomen, is het doel van de lessen geslaagd. We bekijken de ladder van Lansink eens van naderbij. Kan jij de 5 verschillende treden invullen? Je kan kiezen uit: recycleren, voorkomen, storten, hergebruiken en verbranden.

8 Storten Het gaat over stortplaatsen van categorie 2: stortplaatsen voor niet gevaarlijke huishoudelijke en daarmee vergelijkbare afvalstoffen. Het afval wordt in een grote put gedumpt. Zomaar afval in een put gooien zou veel problemen veroorzaken. Een stortplaats moet voldoen aan een heel aantal wettelijke voorwaarden. Wanneer een nieuwe stortplaats wordt gemaakt, wordt eerst de bodem beschermd met een plastic afsluitlaag, een laag waar het water niet doorkan. Deze voorkomt vervuiling van bodem of grondwater tengevolge van uitloging van verontreinigende stoffen uit de gestorte afvalstoffen. Het stortgas wordt verwijderd en gebruikt als brandstof (om elektriciteit op te wekken of water te verwarmen). Als dat niet mogelijk is wordt het stortgas verbrand. De stortplaats kan na verloop van tijd met aarde bedekt worden. Ook als de stortplaats niet meer gebruikt wordt, moet ze nog gecontroleerd worden en is het terrein voor lange tijd onbruikbaar. Bedoeling van storten is het afval op een gecontroleerde manier en voor onbepaalde tijd op te slagen in de bodem. Verbranden Dit gebeurt in een verbrandingsinstallatie. In deze installatie wordt het afval verbrand aan een zeer hoge temperatuur. De rookgassen worden gezuiverd voor ze door de schoorsteen in de lucht belanden. Er gebeurt ook energierecuperatie: stoom wordt omgezet in energie. Na het verbrandingsproces blijft er nog één vierde over als assen. Daarvan wordt nog de helft gerecupereerd of gerecycleerd. Bijvoorbeeld het schroot gaat terug naar de staalindustrie (om gesmolten te worden) en de bodemassen kunnen als secundaire grondstof gebruikt worden in de bouwsector. De rest van het verbrandingsresidu (o.a. vliegassen) worden gestort op een klasse 1-stortplaats (= stortplaats voor gevaarlijke afvalstoffen). Recycleren Veel afvalsoorten bevatten grondstoffen die opnieuw kunnen gebruikt worden. (afval = grondstof). Iedere keer dat je iets weggooit, gooi je dus ook grondstoffen weg! Wanneer we daarentegen sorteren, kunnen we de grondstoffen opnieuw in omloop brengen. De afvalstoffen worden gewassen en klaargemaakt om weer als grondstof dienst te doen.we maken er iets nieuw van. Dat heet recycleren.

9 Recycleren gaat het makkelijkst wanneer het om zuivere grondstoffen gaat. Bijvoorbeeld allemaal glas van dezelfde soort. Wanneer het afval uit verschillende soorten materiaal bestaat (bijvoorbeeld brik, verschillende soorten plastic), moeten die eerst van elkaar gescheiden worden. Hergebruiken Hergebruiken wil gewoon zeggen dat je iets opnieuw gebruikt in plaats van het in de vuilnisbak te gooien. Soms moet het voorwerp hersteld worden voor je het opnieuw kan gebruiken. Zo moet je een kapotte leren boekentas laten repareren. Dat kost minder dan een nieuwe kopen. Soms moet het product gepoetst worden alvorens het voor hergebruik geschikt is. Zo moeten flessen met statiegeld schoongemaakt worden. Het is niet altijd de eerste gebruiker die een product opnieuw gebruikt. Je kan spullen die je niet meer nodig hebt aan vrienden of familie geven, of naar een kringwinkel brengen.een voorwerp dat niet nieuw is, noem je tweedehands. Het verschil tussen hergebruiken en recycleren. Hergebruiken wil zeggen dat we het product in z n geheel en in zijn oorspronkelijke functie opnieuw gebruiken. Het enige wat soms moet gebeuren is een schoonmaakbeurt, herstelling of opfrissing. Recycleren wil zeggen dat we het materiaal waaruit het product is gemaakt (en niet het product zelf) opnieuw gebruiken om een nieuw product van te maken. Je ziet het oorspronkelijke product niet meer in het gerecycleerde product. In een trui zie je geen plastic flessen zitten. Voorkomen Afval voorkomen wil zeggen dat we ervoor zorgen dat we geen afval hebben. Er zijn tal van mogelijkheden om afval te vermijden. Je moet alleen maar goed nadenken en slim kopen. Het gaat er om alternatieven te vinden voor producten die afval met zich meebrengen. Voor veel wegwerpproducten bestaat er een duurzaam alternatief. Soms is dat duurder in aankoop. Als je het op langere termijn bekijkt, komt het vaak toch goedkoper uit! Ziezo we zijn de ladder afgedaald. De bovenste trede is en blijft de belangrijkste en zoals gezegd, daar kunnen we het meest aan doen.

10 Vraagjes bij de leestekst: Mogen wij ons even voorstellen? 1. Samenwerking tussen gemeenten is voordelig. Geef twee voordelen. 2. Kleur op de kaart van het werkingsgebied van ILvA Vlierzele en Schendelbeke en teken er zelf een legende bij: de stortplaats en de GFT-composteringsinstallatie.

11 3. Lansink is: een man die ladders maakt de bedenker van de beste volgorde van afvalbehandeling een Chinees milieuactivist de schrijver van de leesles 4. Waarom staat storten op de laagste trede van de ladder? Geef twee redenen. 5. Waarom staat verbranden laag op de ladder? Waarom moeten we proberen deze oplossing te vermijden? 6. Recycleren is belangrijk! Noem twee voordelen. 7. Leg in je eigen woorden uit wat hergebruiken is? 8. Hoe kan je afval voorkomen? Geef zelf enkele voorbeelden.

LESVOORBEREIDING. Gegevens over de student Gegevens over de school en de klas Gegevens over de les Naam:

LESVOORBEREIDING. Gegevens over de student Gegevens over de school en de klas Gegevens over de les Naam: Studiegebied Onderwijs, campus Brugge Opleiding bachelor lager onderwijs Xaverianenstraat 10-8200 Brugge (Sint-Michiels) Tel. 050 30 51 38 Fax 050 30 51 01 coördinator: lieve.lootens@khbo.be contactpersoon:

Nadere informatie

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de derde graad van het basisonderwijs

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de derde graad van het basisonderwijs ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de derde graad van het basisonderwijs Iedere Leerling Voorkomt Afval volgens de principes van de Leerplannen en de Eindtermen

Nadere informatie

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Doelstellingen. Naam activiteit. Werkvorm Materiaal. Werkboekje afval en de Ladder van Lansink

Doelstellingen. Naam activiteit. Werkvorm Materiaal. Werkboekje afval en de Ladder van Lansink Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Werkboekje afval en de Ladder van Lansink De leerlingen kennen de eerste drie treden van de ladder van Lansink. Ze kennen oplossingen om afval te voorkomen,

Nadere informatie

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen.

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. 1 IVAREM is een afvalintercommunale in de regio Mechelen Lier of

Nadere informatie

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK

BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK Werkblad (meenemen naar het containerpark en daar invullen) 1. Om welk uur vertrekken we naar het containerpark?. 2. Wanneer komen we aan op het containerpark?.. 3. Welke zijn

Nadere informatie

Les 1 Samenvatten Leestekst: Afval

Les 1 Samenvatten Leestekst: Afval Les 1 Samenvatten Leestekst: Afval "Goedemorgen.. De vorige lessen zijn we bezig geweest met het ophelderen van moeilijke woorden in de tekst. Vandaag gaan we een andere manier proberen om de tekst beter

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind je in de handleiding bij dit lespakket.

Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind je in de handleiding bij dit lespakket. Doelstelling(en) Vakgebonden eindtermen - De leerlingen bepalen zelfstandig hoe ze in welbepaalde bewegingssituaties eenvoudige leertaken individueel of in groep aanpakken en oplossen. Algemene doelen

Nadere informatie

Scholenwerking. Industrielaan 2 9320 Aalst (Erembodegem) T 053/83 88 48 F 053/83 44 22 E info@ilva.be www.ilva.be

Scholenwerking. Industrielaan 2 9320 Aalst (Erembodegem) T 053/83 88 48 F 053/83 44 22 E info@ilva.be www.ilva.be Scholenwerking ILvA Zuid III Industrielaan 2 9320 Aalst (Erembodegem) T 053/83 88 48 F 053/83 44 22 E info@ilva.be www.ilva.be Scholenwerking Een belangrijke opdracht van ILvA, in functie van de afvalproblematiek

Nadere informatie

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN Waarom minder afval maken? Wisten jullie dat elk van ons gemiddeld 500 kg huishoudelijk afval per jaar produceert? Op school, in de klas en in onze boekentas blijft erg veel

Nadere informatie

DE PUT IS GEVULD. Iedere Leerling voorkomt Afval activiteit 3/wereldoriëntatie 2 blz. 1

DE PUT IS GEVULD. Iedere Leerling voorkomt Afval activiteit 3/wereldoriëntatie 2 blz. 1 DE PUT IS GEVULD Na de ontginning van de zandvoorraad wordt de ontstane kuil gevuld met afval. Ondanks andere verwerkingsmethodes, blijft voor een aantal dingen, storten nog steeds de enige mogelijkheid

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Wij maken van drankblikjes uit de PMD-zak nieuwe voorwerpen en dragen zo ook ons steentje bij tot het recyclageproces.

1. Probleemstelling. Wij maken van drankblikjes uit de PMD-zak nieuwe voorwerpen en dragen zo ook ons steentje bij tot het recyclageproces. 1. Probleemstelling We leven in een consumptiemaatschappij en produceren meer dan 450 kg huishoudelijk afval per persoon per jaar. Al ons afval mogen we zo maar niet in de natuur achterlaten, maar wat

Nadere informatie

50 minuten. Tijdlijn met kaartjes, werkblad

50 minuten. Tijdlijn met kaartjes, werkblad Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Geschiedenis Afvalophaling en verwerking vroeger en nu de leerlingen kennen de manier van afvalophaling en verwerking van vroeger en nu en kunnen vergelijken

Nadere informatie

Werkloosheid 2017 Zuid-Oost-Vlaanderen

Werkloosheid 2017 Zuid-Oost-Vlaanderen Werkloosheid 2017 Zuid-Oost-Vlaanderen Cijfers VDAB + analyse Bron gegevens: Arvastat VDAB. BIT = beroepsinschakelingstijd (afgestudeerden in wachttijd) NWWZ = Niet werkende werkzoekenden (totaal aantal

Nadere informatie

Vacatures 2017 Zuid-Oost-Vlaanderen

Vacatures 2017 Zuid-Oost-Vlaanderen Vacatures 2017 Zuid-Oost-Vlaanderen Cijfers VDAB + analyse Bron gegevens: Arvastat VDAB CONTACT Ewout Depauw Stafmedewerker Onderzoek en mobiliteit Gentsesteenweg 1B 9520 Vlierzele edepauw@streekoverlegzov.be

Nadere informatie

Werkblad voor de leerling

Werkblad voor de leerling Werkblad voor de leerling werken aan zuiver water 1. Kies het juiste antwoord Water uit een gemengd rioolstelsel dat op de RWZI wordt verwerkt is: 1. regenwater 2. huishoudelijk afvalwater 3. een mengsel

Nadere informatie

De Milieukrant PMD. Nr. 1 - Mei 2019-Driemaandelijks. Nieuwe PMD-regels Vanaf 1 juni 2019

De Milieukrant PMD. Nr. 1 - Mei 2019-Driemaandelijks. Nieuwe PMD-regels Vanaf 1 juni 2019 De Milieukrant PMD Nr. 1 - Mei 2019-Driemaandelijks 1 Nieuwe PMD-regels Vanaf 1 juni 2019 Voorwoord Bij het verschijnen van deze Milieukrant ben ik een drietal maanden voorzitter van ILvA. Ik volg daarmee

Nadere informatie

UW AFVAL GELDIG VAN JANUARI TOT EN MET MAART 2011 UW AFVAL. Lede. Smalle straten. AFVALKALENDER 2011 januari tot en met maart

UW AFVAL GELDIG VAN JANUARI TOT EN MET MAART 2011 UW AFVAL. Lede. Smalle straten. AFVALKALENDER 2011 januari tot en met maart Lede GELDIG VAN JANUARI TOT EN MET MAART 2011 UW AFVAL UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan AFVALKALENDER 2011 januari tot en met maart Smalle straten Een dunne afvalkalender? Zoals je merkt, loopt

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 2. Sorteren van afval

1. Probleemstelling. 2. Sorteren van afval 1. Probleemstelling We leven in een consumptiemaatschappij en produceren meer dan 450 kg huishoudelijk afval per persoon per jaar. Al ons afval mogen we zo maar niet in de natuur achterlaten, maar wat

Nadere informatie

Affligem. treedt toe tot ILvA

Affligem. treedt toe tot ILvA Affligem treedt toe tot ILvA Waarheen met uw afval vanaf 1 januari 2014 Geachte inwoner van Affligem, Op 1 januari 2014 wordt Affligem lid van ILvA, het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen?

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? 1. Probleemstelling 1. Als we in de zomer buiten in de tuin spelen of een lekkere barbecue organiseren hebben we wel eens last van opdringerige wespen. De wespen worden aangetrokken door zoetigheid zoals

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL?

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL? GROEP 5 EN 6 Daar zit veel moois in! DIA 1 Doelen van deze les: Je leert op welke manieren je afval opnieuw kunt gebruiken. Je leert wat een circulaire economie is. Je bedenkt hoe je minder afval kunt

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

De milieu. krant. Nr. 2 - September Driemaandelijks

De milieu. krant. Nr. 2 - September Driemaandelijks De milieu krant Nr. 2 - September 2016 -Driemaandelijks 2 De Kringwinkels en ILvA Voorwoord Deze Milieukrant is een bijzondere editie. We willen het deze keer niet zozeer hebben over wat je weggooit, maar

Nadere informatie

Naam activiteit. Werkvorm. Materiaal. Wat is afval?

Naam activiteit. Werkvorm. Materiaal. Wat is afval? Technische fiche Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Wat is afval? De leerlingen kunnen afval omschrijven als zaken die je niet meer kan gebruiken en die je weggooit. Ze kunnen opsommen wat mensen

Nadere informatie

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA LES 2 De tussenstand Wat gaan we doen vandaag? MEER LEREN OVER TEXTIELAFVAL KENNISMAKEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN TEXTIEL EEN EIGEN KWARTETSPEL MAKEN (EN ZO BONUSPUNTEN VERDIENEN VOOR AFVAL THE GAME!)

Nadere informatie

Simpel gezegd, afval is al het afval wat in een huishouden net zoals bij jullie thuis overblijft en wat we dus weggooien.

Simpel gezegd, afval is al het afval wat in een huishouden net zoals bij jullie thuis overblijft en wat we dus weggooien. Spreekbeurt door een scholier 1346 woorden 21 mei 2003 5,8 225 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik wil mijn spreekbeurt houden over afval. Er zijn verschillende soorten afval, zoals: - bedrijfsafval - gevaarlijk

Nadere informatie

recyclage van kunststof

recyclage van kunststof . Mijn naam is professor GOVA en ik ga jullie wat leren over recyclage van kunststof bij het produceren van Govaplast producten. Je kan dit document gratis downloaden op www.govaplast.com School... Naam...

Nadere informatie

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken

Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Visuele controle van de blauwe PMD-zakken Gids voor de evaluatie van de kwaliteit Samen Goed sorteren Beter recycleren pagina 1 Waarom deze gids? Deze gids is bedoeld voor iedereen die controles moet

Nadere informatie

Restafval verdubbelt van prijs

Restafval verdubbelt van prijs Eerste belastingverhoging voor de Oosterzelenaren. Restafval verdubbelt van prijs De CD&V/N-VA meerderheid heeft op de gemeenteraad van woensdag 27 november een tariefaanpassing doorgevoerd van de afvalfracties.

Nadere informatie

Oosterzele Restfractie wegen

Oosterzele Restfractie wegen Oosterzele 2018 Restfractie wegen 1. Doel 2. Kostprijs 3. Hoe werkt dat in de praktijk: Chippen Wegen Gegevens Betalen Online 4. Meest gestelde vragen 5. Minder afval 1. Doel 2016: Oosterzele: 127 kg /

Nadere informatie

1 ste jaargang, nr. 1 Maandag 7 december 2015

1 ste jaargang, nr. 1 Maandag 7 december 2015 1 ste jaargang, nr. 1 Maandag 7 december 2015 Met enige trots stellen we u onze coole afvalkrant voor. Een krant voor en door de leerlingen van het 4 de leerjaar samengesteld. Er werd met zeer veel enthousiasme

Nadere informatie

ILVARIA. Afgiftekantoor 9320 Erembodegem 1 - P409171 Jaargang 3 - Nr. 1/2 - Juli/Augustus 2009. België - Belgique P.B. 3/9194

ILVARIA. Afgiftekantoor 9320 Erembodegem 1 - P409171 Jaargang 3 - Nr. 1/2 - Juli/Augustus 2009. België - Belgique P.B. 3/9194 ILVARIA tweemaandelijks infoblad van ILVA ILvA stopt inzameling wegwerpluiers Afvalcijfers 2008 Deponie tijdelijk op halve kracht Afgiftekantoor 9320 Erembodegem 1 - P409171 Jaargang 3 - Nr. 1/2 - Juli/Augustus

Nadere informatie

Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks. De Milieukrant

Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks. De Milieukrant Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks 1 De Milieukrant Voorwoord PMD wedstrijd De 10 winnaars van de PMD-wedstrijd zijn bekend. Eén van hen won een elektrische fiets en de negen anderen wonnen een stadsfiets.

Nadere informatie

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING Aquafin - leerpakket NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN 1. Hoeveel water gebruikt de Vlaming gemiddeld per dag? 1. 120 liter 2. 80 liter 3. 200 liter 8. Waar komt

Nadere informatie

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal Digipanel + Facebookadvertentie: 2.479 respondenten Dataverzameling: via Digipanel (1.484 respondenten) en facebook (1.286 respondenten. Bereik op Facebook:

Nadere informatie

Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks. De Milieukrant

Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks. De Milieukrant Nr. 1 - Maart 2018-Driemaandelijks 1 De Milieukrant Voorwoord PMD wedstrijd De 10 winnaars van de PMD-wedstrijd zijn bekend. Eén van hen won een elektrische fiets en de negen anderen wonnen een stadsfiets.

Nadere informatie

De Milieu. krant. Nr. 2 - November Driemaandelijks

De Milieu. krant. Nr. 2 - November Driemaandelijks De Milieu krant Nr. 2 - November 2017 -Driemaandelijks 2 Overal dezelfde Voorwoord Het is al even geleden sedert de laatste Milieukrant. We zaten nochtans niet stil. Vorige maand hebben we de nieuwe composteerinstallatie

Nadere informatie

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen lesprogramma les 1: maken lesprogramma 4 lessen over duurzaamheid: Les 1: Maken Les 2: Gebruiken Les 3: Hergebruiken Les 4: Eindopdracht lesprogramma lesprogramma Les 1: Maken Hoe word ik een flesje water?

Nadere informatie

Inzameling en verwerking van vlakglas

Inzameling en verwerking van vlakglas Inzameling en verwerking van vlakglas Vlaanderen gebruikt en verbruikt heel wat materialen, grondstoffen en energie. In tijden van toenemende schaarste dringt de vraag zich op hoe we ze zo efficiënt mogelijk

Nadere informatie

De milieu. krant. Nr. 3 - December Driemaandelijks

De milieu. krant. Nr. 3 - December Driemaandelijks De milieu krant Nr. 3 - December 2016 -Driemaandelijks 3 GFT - Voorwoord Omdat Henk Geeroms eind dit jaar ILvA verlaat na 17 jaar dienst als algemeen directeur, zijn we op zoek gegaan naar een vervanger.

Nadere informatie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie groen in de stad BIOTOOPWANDELING natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen 1 MO 01 Gewoon doen Deze wandeling met een biotooptas is ontwikkeld door het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Milieudienst

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

Etikettering: weet wat je eet.

Etikettering: weet wat je eet. Etikettering: weet wat je eet. IO: Etikettering: weet wat je eet. Klas: 3 STW Naam: Inhoud Deelopdracht 1: Wat onthult een verpakking? Opdracht 1: analyse van verpakkingen Opdracht 2: Wat zijn E nummers?

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Beestenbende SLODDERVOSSEN

Beestenbende SLODDERVOSSEN Naam: Beestenbende SLODDERVOSSEN Bekijk het clipje: Sloddervossen Groep: LES 7 - WERKBLAD 1 a) Wat heb je in je schooltas om te eten of te drinken? Haal het uit je tas en zet het op je tafeltje. b) Wat

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

koffie, tandpasta, appels, choco, aardappelen, water, plakband,

koffie, tandpasta, appels, choco, aardappelen, water, plakband, AFVALTAAL Zoek de 5 namen van afval Een boom - een klokhuis - spelen - een leeg blik - nooit - koeien - oude kranten - een kapot glas - sorteren - doosje van fruitsap Zoek het juiste woord en vul in :

Nadere informatie

Locatus inzetten als tool voor kernversterking

Locatus inzetten als tool voor kernversterking Inspiratiesessie leegstand Herzele, 24 april 2017 Locatus inzetten als tool voor kernversterking 1. Kernafbakening Waarom winkelkern afbakenen Detailhandelsbeleid (cf. interprovinciale detailhandelsvisie)

Nadere informatie

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.)

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.) Samenvatting door een scholier 988 woorden 20 mei 2015 0 keer beoordeeld Vak Biologie Welke soorten verontreiniging van het milieu kennen we? Lucht verontreiniging Water verontreiniging Bodem verontreiniging

Nadere informatie

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit 2 Maak verbods borden Maak ter grote van het karton een soort verkeersbod tegen het dumpen van afval. Aantal regels waar dit aan moet beantwoorden: Groot met signaal kleuren (Rood) Geen tekst Eenvoudige

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 De kringloop van het water Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: De kringloop van het water, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist Inhoudsopgave Inhoud van de leskist... Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie Brief van de jutter... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten...

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. Wat was er aan de hand met je PMD? Stort Vlierzele gesloten Download Recycle! ILvA heeft nieuwe afvalwagens

De milieu. krant. Inhoud. Wat was er aan de hand met je PMD? Stort Vlierzele gesloten Download Recycle! ILvA heeft nieuwe afvalwagens De milieu krant Nr. 1 - Maart 2014 - Driemaandelijks Inhoud Wat was er aan de hand met je PMD? Stort Vlierzele gesloten Download Recycle! ILvA heeft nieuwe afvalwagens 1 Nieuwe milieukrant De eerste milieukrant

Nadere informatie

KUNSTSTOFFEN: DE WATERRAKET

KUNSTSTOFFEN: DE WATERRAKET KUNSTSTFFEN: DE WATERRAKET Tuinhuis Kerstboom Stoel Bloempot Vak: Techniek Waterraket Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? Als we naar de winkel gaan, zijn er glazen- en plastiek flessen.

Nadere informatie

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010 Net Brussel Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal Oktober 2010 Programma I. Het Agentschap Net Brussel II. Afval sorteren III. Sorteren in de onderneming IV. Het niet-gesorteerd

Nadere informatie

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING Aquafin - leerpakket NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN 1. Hoeveel water gebruikt de Vlaming gemiddeld per dag? l 1. 120 liter l 2. 80 liter l 3. 200 liter 2.

Nadere informatie

Ons milieu, een kostbaar goed

Ons milieu, een kostbaar goed 1 Ons milieu, een kostbaar goed Datum Blz. 1. Inleiding 4 2. Soorten vervuiling 5 2.1. Luchtverontreiniging 5 2.2. Bodemvervuiling 6 2.3. Lichtvervuiling 7 2.4. Geluidsoverlast 7 2.5. Watervervuiling 8

Nadere informatie

2016 (in waarde van 2016) 2016

2016 (in waarde van 2016) 2016 Opbrengst 1 % APB / inwoner Opbrengst 100 OV / inwoner 2016 (in waarde van 2016) 2016 Ronse 28,46 Kluisbergen 9,44 Zele 35,59 Lierde 12,39 Zelzate 36,36 Horebeke 13,04 Eeklo 37,68 Zwalm 13,07 Sint-Laureins

Nadere informatie

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG IE E ALDI V ISS AKK I NGSM P R Ve r m i j d e n. n. Hergebruike Re c y c l e r e n. NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID ALDI BELGIË EN LUXEMBURG Versie: juli 2019 NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. Onze afvalberg Rarara, is t KGA? Word haagdonor. Nr. 2 - Juni 2014 - Driemaandelijks

De milieu. krant. Inhoud. Onze afvalberg Rarara, is t KGA? Word haagdonor. Nr. 2 - Juni 2014 - Driemaandelijks De milieu krant Nr. 2 - Juni 2014 - Driemaandelijks Inhoud Onze afvalberg Rarara, is t KGA? Word haagdonor 2 Onze Voorwoord De afvalcijfers van 2013 zijn bekend. Daaruit blijkt opnieuw dat we het bij ILvA

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. CNG tankstation PMD: dop er op Welkom op 15 recyclageparken. Nr. 1 - Maart 2015 -Driemaandelijks

De milieu. krant. Inhoud. CNG tankstation PMD: dop er op Welkom op 15 recyclageparken. Nr. 1 - Maart 2015 -Driemaandelijks De milieu krant Nr. 1 - Maart 2015 -Driemaandelijks Inhoud CNG tankstation PMD: dop er op Welkom op 15 recyclageparken 1 CNG Voorwoord ILvA en Electrabel hebben een samenwerking opgestart onder de naam

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Verbranden? Dit vervuilt de lucht en daar komen we ziek van.

Verbranden? Dit vervuilt de lucht en daar komen we ziek van. Eén Belg, maakt ieder jaar, ongeveer 450 kg huishoudelijk afval. Al ons afval mogen we niet zomaar om het even waar achterlaten. Maar wat doen we er dan mee? Verbranden? Dit vervuilt de lucht en daar komen

Nadere informatie

Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere

Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere Dames en heren, Beste aanwezigen, Vandaag voelen we niet

Nadere informatie

GROEP 7 EN 8 HOEZO AFVAL?

GROEP 7 EN 8 HOEZO AFVAL? GROEP 7 EN 8 Daar zit veel moois in! DIA 1 Doelen van deze les: Je leert op welke manieren je afval opnieuw kunt gebruiken. Je leert wat een circulaire economie is. Je bedenkt hoe je minder afval kunt

Nadere informatie

Goedkeuring politiereglement Afvalarme Evenementen. (gemeenteraad 14 november 2005)

Goedkeuring politiereglement Afvalarme Evenementen. (gemeenteraad 14 november 2005) Dienst Leefmilieu Goedkeuring politiereglement Afvalarme Evenementen. (gemeenteraad 14 november 2005) Hoofdstuk 1: ALGEMENE BEPALINGEN Afdeling 1 Definities en toepassingsgebied Art.1. De begrippen en

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank

Nadere informatie

Antwoordkaart Denkopdrachten.

Antwoordkaart Denkopdrachten. Antwoordkaart Denkopdrachten. voor de leerling groep 5 8 Letter: Opdracht 1. Omcirkel het stukje afval en trek een lijn naar de tijd die het duurt vóór het afval is vergaan. Opdracht 2. Opdracht A. Omcirkel

Nadere informatie

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig?

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? 6 november 2017 GroenLinks Stichtse Vecht is al jaren een warm voorstander van omgekeerd inzamelen. Wat is dat eigenlijk en wat zijn

Nadere informatie

Bronnenboek Milieu, hergebruik en duurzaamheid

Bronnenboek Milieu, hergebruik en duurzaamheid Bronnenboek Milieu, hergebruik en duurzaamheid COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Illustraties: Foto s: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl haas&haas: Daphne

Nadere informatie

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval?

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval? Overal textiel! We zijn inmiddels een week verder. Hoe gaat het met het inzamelen van textiel? Zitten de bak en container van jullie school al helemaal vol? Kun je thuis bijna niet meer door de voordeur,

Nadere informatie

De milieu. krant. Wat gebeurt er met je afval. De PMD-wedstrijd Vermijd prikongevallen. Nr. 1 - Maart Driemaandelijks

De milieu. krant. Wat gebeurt er met je afval. De PMD-wedstrijd Vermijd prikongevallen. Nr. 1 - Maart Driemaandelijks De milieu krant Nr. - Maart 07 -Driemaandelijks Wat gebeurt er met je afval De PMD-wedstrijd Vermijd prikongevallen Grote Voorwoord De afgelopen weken was er in de media heel wat te doen om de intercommunales.

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

Kunt u aangeven wat er volgens u op dit moment beter kan met betrekking tot het scheiden van huisafval?

Kunt u aangeven wat er volgens u op dit moment beter kan met betrekking tot het scheiden van huisafval? Kunt u aangeven wat er volgens u op dit moment beter kan met betrekking tot het scheiden van huisafval? Het gaat goed in mijn buurtje. (3) Nee (2) containers bij flats sneller legen? restafval (grijze

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING. Groepen 7 & 8 van het basisonderwijs

DOCENTEN HANDLEIDING. Groepen 7 & 8 van het basisonderwijs DOCENTEN HANDLEIDING Groepen 7 & 8 van het basisonderwijs INHOUDSOPGAVE Inleiding... p. 3 Opzet lesprogramma... p. 4 Leerdoelen... p. 5 Les 1 Wat is afval?... p. 6 Les 2 Afvalscheiding en recycling...

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-04-03-01 Milieu Voorkennis: geen Intro: In elk grafimedia-bedrijf ontstaat afval. We moeten weten wat we met de verschillende soorten afval moeten doen. Chemicaliën mogen niet in het riool

Nadere informatie

HERGEBRUIKEN RECYCLEREN VERBRANDEN

HERGEBRUIKEN RECYCLEREN VERBRANDEN DE LADDER VOORKOMEN HERGEBRUIKEN RECYCLEREN VERBRANDEN STORTEN Iedere Leerling Voorkomt Afval Afvalwerkboekje 7/25 1. AFVAL VOORKOMEN Vaak gebeurt het dat we overbodige producten kopen of zaken die niet

Nadere informatie

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen?

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen? Afval the Game Docentenhandleiding les 2 Duur Voor deze les hebt u ongeveer 80 minuten nodig. Leerdoelen De kinderen hebben in de vorige les geleerd dat het belangrijk is om plastic te scheiden, zodat

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Aalst. Afvalkalender APRIL 2013 - MAART 2014

Aalst. Afvalkalender APRIL 2013 - MAART 2014 Aalst Afvalkalender 4 APRIL 203 - MAART 204 inzamelregels en tips restfractie Gele zak 45 liter:,20 euro. Gele zak 60 liter:,50 euro. Het is verboden andere recipiënten (plastic flessen, kleinere zakjes...)

Nadere informatie

Op zoek naar de recyclagekampioen

Op zoek naar de recyclagekampioen Op zoek naar de recyclagekampioen Even voorstellen NAAM: eur twagenchauff h c ra V : P E O R E B gt ze ren op en bren Hij haalt goede ebedrijf. ag naar een recycl Mijn naam is. Ik sta momenteel in mijn

Nadere informatie

Je afval in ondergrondse. containers

Je afval in ondergrondse. containers Je afval in ondergrondse containers 1 De ondergrondse containers 4 afvalsoorten In de ondergrondse containers kan je terecht met 4 soorten afval: 1. restafval (2 containers) 2. papier/karton 3. PMD 4.

Nadere informatie

Artikel 1: Artikel 2:

Artikel 1: Artikel 2: Retributiereglement op het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval, op het beschikbaar stellen van recipiënten bestemd voor het ophalen van huisvuil, PMD, GFT en grofvuil, op de verkoop van compostvaten,op

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

Herzele. Afvalkalender APRIL 2013 - MAART 2014

Herzele. Afvalkalender APRIL 2013 - MAART 2014 Herzele Afvalkalender 23 APRIL 203 - MAART 204 inzamelregels en tips restfractie Gele zak 45 liter:,20 euro. Gele zak 60 liter:,50 euro. Het is verboden andere recipiënten (plastic flessen, kleinere zakjes...)

Nadere informatie