Betreft: Ontwerp van decreet houdende de organisatie van de voorschoolse kinderopvang (CO-A )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betreft: Ontwerp van decreet houdende de organisatie van de voorschoolse kinderopvang (CO-A )"

Transcriptie

1 1/10 Advies nr 10/2011 van 25 mei 2011 Betreft: Ontwerp van decreet houdende de organisatie van de voorschoolse kinderopvang (CO-A ) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; Gelet op de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Gelet op het verzoek om advies van Dhr. W. Verniest, Afdelingshoofd Kinderopvang, Kind & Gezin ontvangen op 16/05/2011; Gelet op het verslag van Dhr. B. De Schutter; Brengt op 25/05/2011 het volgend advies uit:.

2 Advies 09/2011-2/10 I. ONDERWERP EN CONTEXT VAN DE ADVIESAANVRAAG 1. Het ontwerp van decreet dat door Kind & Gezin (hierna de aanvrager ) ter advies aan de Commissie wordt voorgelegd (hierna het ontwerp ) regelt de organisatie van de voorschoolse kinderopvang. Het heeft als doelstelling om van kinderopvang een basisvoorziening te maken die het recht van elk kind en elk gezin op een kwaliteitsvolle dienstverlening ten volle realiseert. Concreet beoogt het de volgende basisprincipes te realiseren: a. voldoende, leefbare kinderopvang; b. kwaliteitsvolle kinderopvang; c. kinderopvang die betaalbaar en toegankelijk is voor gezinnen; d. coherente regelgeving. 2. Het ontwerp voert onder andere de regel in dat elke professionele kinderopvangvoorziening over een vergunning dient te beschikken opdat elke opvangvoorziening aan een aantal basiskwaliteitsvereisten zou voldoen. Op grond van de bestaande regelgeving is immers geen enkele opvangvoorziening in Vlaanderen verplicht om kwaliteitsregels te respecteren. Kind en Gezin kan wel aan opvangvoorzieningen die dit aanvragen een erkenning, attest van toezicht of subsidiëring toekennen waartegenover regels staan die moeten nageleefd worden en een zekere kwaliteitsgarantie inhouden maar de opvangvoorzieningen kunnen steeds kinderopvang aanbieden zonder erkenning, attest van toezicht of subsidie en dus zonder het naleven van de regels. De enige algemeen geldende regel die elke kinderopvangvoorziening vandaag moet naleven, is het melden van zijn bestaan bij Kind en Gezin. 3. Het ontwerp voorziet ook in de toekenning van subsidies vanwege de Vlaamse overheid om bepaalde doelstellingen voor kinderopvang te kunnen bereiken welke niet zonder overheidstussenkomst gewaarborgd kunnen worden, zoals het vergroten van de toegankelijkheid voor kinderopvang en het mogelijk maken van de inclusieve opvang van kinderen met een specifieke zorgbehoefte. 4. Tot slot wil het ontwerp een antwoord bieden op de diversiteit aan regelgevingen die momenteel gelden voor kinderopvang. De decretale basis moet op dit punt meer coherentie en transparantie bieden.

3 Advies 09/2011-3/10 II. ONDERZOEK VAN DE AANVRAAG A. Gebruikte terminologie 5. Het ontwerp hanteert een aantal begrippen die er ook specifiek in worden gedefinieerd (artikel 2 van het ontwerp). Er worden onder andere definities voorzien van de volgende termen: kinderopvang 1, kinderopvangvoorziening 2, Organisator 3, Verantwoordelijke 4, begeleider 5, Lokaal Loket Kinderopvang 6, Toezichthouder Om terminologische verwarringen te vermijden zal de Commissie in onderhavig advies dezelfde noties hanteren. B. Algemene opmerkingen inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer a. Aandacht voor verwerkingen van persoonsgegevens 7. Hoewel dit niet expliciet uit het ontwerp blijkt, stelt de Commissie vast dat in het kader van de organisatie van kinderopvang in de Vlaamse gemeenschap verschillende verwerkingen van persoonsgegevens zullen plaatsvinden. Dit zowel van de kinderen en hun ouders die gebruik wensen te maken van de kinderopvangmogelijkheden, als van de Organisatoren 8 van dergelijke opvang en van de door hen aangeduide Verantwoordelijken en begeleiders. 8. Uit het ontwerp kan namelijk afgeleid worden dat minstens de volgende verwerkingen zullen plaatsvinden: op het niveau van Kind en Gezin: verwerking van persoonsgegevens 9 wellicht voornamelijk van de Organisatoren 10 en Verantwoordelijken van de kinderopvang noodzakelijk om 1 Voorschoolse kinderopvang, zijnde het beroepsmatig en tegen betaling opvoeden, bijdragen aan de ontwikkeling en verzorgen van kinderen tot ze naar de kleuterschool, vermeld in het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, gaan. 2 Een vestigingsplaats waar kinderopvang georganiseerd wordt. 3 De natuurlijke persoon of de rechtspersoon die kinderopvang organiseert. 4 De persoon die door de organisator is aangeduid voor het dagelijks regelen van de kwaliteitsvolle werking van de kinderopvangvoorziening.. 5 De persoon die door de organisator is aangeduid voor de opvoeding, het bijdragen aan de ontwikkeling en de verzorging van kinderen. 6 Neutraal informatie en ondersteuningspunt voor gezinnen met een vraag naar kinderopvang, onder de vorm van een netwerk van de voor kinderopvang relevante lokale actoren. 7 Een organisatie aangeduid door de Vlaamse Regering om ter plaatse vast te stellen of de organisator de bepalingen van dit decreet en zijn uitvoeringsbesluiten naleeft, ten einde Kind en Gezin hierover te adviseren. 8 In de mate dat de Organisator een natuurlijke persoon is. Indien het een rechtspersoon betreft is de WVP niet van toepassing. 9 Zie voetnoot Zie voetnoot 8.

4 Advies 09/2011-4/10 vergunningen te kunnen afleveren (artikelen 5 en 6 van het ontwerp) en om maatregelen te kunnen nemen wanneer de kinderopvang niet (meer) aan de vergunningsvoorwaarden voldoet (artikelen 16 e.v.); op het niveau van de Toezichthouders (artikel 17 van het ontwerp): verwerking van persoonsgegevens wellicht voornamelijk van de Organisatoren 11 en Verantwoordelijken van de kinderopvang noodzakelijk om de toezichtsfunctie te kunnen vervullen; op het niveau van het Lokaal Loket Kinderopvang (artikelen 14 en 25 van het ontwerp): verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk om de registratie van kinderopvangvragen te coördineren en om gezinnen over vrije opvangplaatsen te informeren; op het niveau van de Organisator en de Verantwoordelijke: verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk om een kwaliteitsvolle kinderopvang te kunnen organiseren (gegevens over begeleiders en over kinderen en hun ouders). 9. Hoewel de Commissie in beginsel geen bezwaren heeft tegen voornoemde verwerkingen op de diverse niveaus, is zij van oordeel dat er in het ontwerp te weinig aandacht wordt aan besteed. Zij adviseert met name om duidelijk aan te geven welke instanties welke categorieën van persoonsgegevens zullen verwerken en voor welke doeleinden Bij deze oefening dient in het bijzonder rekening te worden gehouden met het proportionaliteitsbeginsel: de verschillende niveaus mogen slechts die persoonsgegevens verwerken die relevant en noodzakelijk zijn om hun opdrachten te vervullen. 11. De Commissie is er zich overigens van bewust dat niet alle details van de gegevensverwerkingen in het ontwerp kunnen geregeld worden. Eén en ander kan nadien in uitvoeringsbesluiten verder worden uitgewerkt. De volgende essentiële elementen dienen echter decretaal te worden verankerd: de verantwoordelijke voor de verwerking in de zin van artikel 1, 4, WVP; het doel van de verwerking; de categorieën van gegevens die zullen verwerkt worden; de bewaartermijn. 12. Al deze aspecten bij uitvoeringsbesluit regelen, zoals bijvoorbeeld in artikel 24 van het ontwerp is voorzien, volstaat in deze niet. 11 Zie voetnoot Krachtens artikel 4, 1, 2, WVP, moeten persoonsgegevens immers voor welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden worden verkregen en mogen zij niet verder worden verwerkt op een wijze, die rekening houdend met alle relevante factoren, met name met de redelijke verwachtingen van de betrokkene en met de toepasselijke wettelijke en reglementaire bepalingen, onverenigbaar is met die doeleinden.

5 Advies 09/2011-5/ De Commissie beveelt aan dat er, naast de uitbouw van een solide decretale basis, ook een zekere centrale aansturing vanuit Kind en Gezin zou worden georganiseerd om alle actoren in de eerste plaats de Organisatoren en de Verantwoordelijken van kinderopvang te sensibiliseren omtrent het bestaan en de inhoud van privacybeschermende regels (door middel van bvb. omzendbrieven, informatiebrochures, standaarddocumenten die kunnen gebruikt worden om ouders te informeren 13 /hun toestemming te vragen voor de uitvoering van bepaalde gegevensverwerkingen). De Commissie houdt zich ook ter beschikking om een dergelijk initiatief waar mogelijk mee te helpen ondersteunen. b. De aard van de persoonsgegevens die het voorwerp zullen uitmaken van verwerkingen 14. Hoewel het ontwerp hier slechts beperkt melding van maakt 14, vestigt de Commissie de aandacht op het feit dat in het kader van kinderopvang wellicht medische gegevens zullen verwerkt worden. Om in een kwaliteitsvolle opvang te voorzien is het bijvoorbeeld immers onontbeerlijk om gegevens te verwerken omtrent medicatiegebruik, allergieën, bepaalde ziektes of beperkingen, enz. van de kinderen die in de opvang verblijven. 15. Persoonsgegevens betreffende de gezondheid zijn evenwel aan een hoger beschermingsniveau onderworpen. Een verwerking van dergelijke gegevens is in principe zelfs verboden (artikel 7, 1, WVP), behalve in de gevallen die in artikel 7, 2, WVP, zijn opgesomd. Eén van die uitzonderingsgevallen betreft bijvoorbeeld de situatie waarin de verwerking verplicht is gesteld door een wet om redenen van zwaarwegend algemeen belang. Een andere uitzondering betreft de schriftelijke toestemming van de betrokkenen (in dit geval de ouders van de kinderen). De Commissie adviseert om in het ontwerp naast een vermelding van de andere essentiële elementen van de gegevensverwerkingen (cf. supra randnummers 9-12) een keuze te maken over de grondslag die zal worden weerhouden om de verwerking van medische gegevens in het kader van kinderopvang te rechtvaardigen. 16. Daarnaast kan worden opgemerkt dat de regelgeving specifieke voorwaarden oplegt bij de verwerking van medische gegevens 15 : de gegevens dienen bij de betrokkene (in casu bij de ouders en de kinderen) zelf te worden verzameld; 13 Voor zover informatieverstrekking noodzakelijk is en er aldus geen uitzonderingen kunnen worden ingeroepen zoals bijvoorbeeld voorzien in artikel 9, 2, 2 de lid, WVP artikel 6, 4, waar ten aanzien van ieder die in de opvang direct contact heeft met de kinderen de plicht wordt opgelegd om over een attest van medische geschiktheid te beschikken; - artikel 11, 2, waar in een extra subsidie wordt voorzien voor kinderopvang voor kinderen met specifieke zorgbehoeften. 15 Artikel 7, 4 en 5, WVP; artikelen koninklijk besluit van 13 februari 2001 ter uitvoering van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens; artikel 42 van de wet van 13 december 2006 houdende diverse bepalingen betreffende gezondheid.

6 Advies 09/2011-6/10 de verantwoordelijke voor de verwerking dient een lijst bij te houden van categorieën van personen die de gegevens mogen raadplegen. Deze personen moeten gebonden zijn aan een vertrouwelijkheidsplicht; bij de informatieverstrekking aan de betrokkenen of in de aangifte bij de Commissie dienen bijkomende punten te worden vermeld, waaronder de wettelijk basis die de verwerking van gezondheidsgegevens in dergelijke gevallen toelaat; de verwerking dient in principe onder de verantwoordelijkheid van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg te gebeuren; voor bepaalde mededelingen van gezondheidsgegevens is een voorafgaande machtiging van de afdeling gezondheid van het Sectoraal Comité Sociale Zekerheid en Gezondheid vereist. 17. De Commissie herhaalt in dit verband de aanbeveling (cf. randnummer 13) om initiatieven te nemen om alle actoren hieromtrent te informeren en te sensibiliseren. c. Verplichte voorafgaande machtiging van de Vlaamse Toezichtcommissie 18. De Commissie vestigt er de aandacht op dat voor elektronische uitwisselingen van persoonsgegevens vanuit bepaalde Vlaamse instanties 16 een machtiging van de Vlaamse Toezichtcommissie vereist is 17. C. Bemerkingen bij welbepaalde artikelen uit het ontwerp a. Artikel 6, Het ontwerp vermeldt dat een Organisator en een Verantwoordelijke, alsook iedereen die direct contact heeft met de opgevangen kinderen over een recent uittreksel uit het stafregister model 2 moeten beschikken Het is onduidelijk of dit uittreksel uit het strafregister van elke begeleider, Organisator en Verantwoordelijke zal bewaard worden op het niveau van de kinderopvang en eventueel op het niveau van Kind en Gezin. Het ontwerp zou op dit punt dan ook uitsluitsel moeten bieden. 21. Ten tweede merkt de Commissie op dat dit uittreksel uit het strafregister en zijn inhoud gerechtelijke gegevens vormen in de zin van artikel 8 WVP, waarvan de verwerking verboden is, behalve in de in 2 van voornoemd artikel opgesomde gevallen zoals ondermeer indien de 16 Cf. artikel 2, 10, van het Vlaamse decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. 17 Artikel 8 van het Vlaamse decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. 18 Cf. artikel 596, tweede lid, Wetboek van Strafvordering.

7 Advies 09/2011-7/10 verwerking noodzakelijk is voor de verwezenlijking van doeleinden die door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie zijn vastgesteld. 19 Aangezien het ontwerp uitdrukkelijk voorschrijft dat een dergelijk uittreksel moet worden voorgelegd, is de Commissie van oordeel dat dit in de toekomst een decretale basis kan vormen om de verwerking van deze gerechtelijke gegevens te rechtvaardigen. Dit neemt niet weg dat de verwerking ervan met respect voor het proportionaliteitsbeginsel dient plaats te vinden. Bij de aanpassing van het ontwerp (cf. randnummer 20) dient er dan ook rekening mee te worden gehouden dat deze gegevens enkel mogen toegankelijk zijn voor personen die ze nodig hebben voor de uitoefening van hun taken. 22. Net als bij de medische gegevens, is de verwerking van gerechtelijke gegevens overigens ook aan speciale voorwaarden onderworpen 20 en de Commissie herhaalt in dit verband de aanbeveling (cf. randnummer 13) om initiatieven te nemen om alle actoren hiervan op de hoogte te brengen. b. Artikel Artikel 10 van het ontwerp doet vermoeden dat nog geheel andere gegevensverwerkingen zullen georganiseerd worden dan de verwerkingen die reeds onder randnummer 8 werden opgesomd. Dit artikel voorziet immers in subsidies voor kinderopvangopdrachten ter ondersteuning van kwetsbare gezinnen en ter bestrijding van kinderarmoede. Om deze groep van kwetsbare gezinnen af te bakenen zullen er wellicht gegevens moeten opgevraagd worden bij diverse overheidsinstanties. Om dergelijke gegevensverwerkingen een regelgevende basis te verschaffen, is het aangewezen om minstens de basiscriteria van wat een kwetsbaar gezin is, in het ontwerp op te nemen. De Commissie adviseert om meteen ook de andere essentiële elementen (cf. randnummers 9-12) van deze gegevensverwerkingen in het ontwerp op te nemen. 24. Daarnaast constateert de Commissie dat de toepassing van de gekozen criteria om een gezin als kwetsbaar te beschouwen, er kan toe leiden dat er uitwisselingen en/of koppelingen van persoonsgegevens zullen plaatsvinden, die onderworpen zijn aan een voorafgaande machtigingsplicht. Zij denkt hierbij bijvoorbeeld aan het Sectoraal Comité voor de Federale overheid in toepassing van artikel 36bis, WVP, en/of aan de Vlaamse Toezichtcommissie (cf. randnummer 18). 25. De Commissie merkt ook op dat voor voornoemde koppelingen van persoonsgegevens wellicht beroep zal moeten gedaan worden op een dienstenintegrator. Zij neemt de gelegenheid te 19 Artikel 8, 2, b), WVP. 20 Artikel 25 van het koninklijk besluit van 13 februari 2001 ter uitvoering van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens ; cf. supra randnummer 16, tweede en derde pijltje.

8 Advies 09/2011-8/10 baat om andermaal te onderstrepen dat de functie van integrator binnen de overheidssector dient te worden uitgevoerd door instantie(s) die hiertoe bij wet of bij decreet zijn aangeduid Zij wijst er ook op dat bij de operationalisering van voornoemde gegevensuitwisselingen de nodige aandacht dient te gaan naar het proportionaliteitsbeginsel. Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat elke individuele Organisator van kinderopvang alle gedetailleerde gegevens kan raadplegen omtrent bijvoorbeeld het inkomen van de ouders (in de hypothese dat dit een criterium wordt om een gezin al dan niet als kwetsbaar te beschouwen), wanneer er een mogelijkheid zou bestaan om door tussenkomst van een dienstenintegrator enkel het resultaat (het gezin is kwetsbaar of niet kwetsbaar ) mede te delen. c. Artikel 17, 1 t.e.m Het ontwerp voorziet dat Toezichthouders over een recht beschikken om: ten allen tijde elke plaats te betreden; inzage te vorderen van documenten en andere informatiedragers; vaststellingen te doen met behulp van audiovisuele middelen; zaken te onderzoeken. 28. In de memorie van toelichting bij het ontwerp wordt meermaals herhaald dat deze rechten van de Toezichthouder met respect voor het finaliteits en proportionaliteitsbeginsel moeten uitgeoefend worden. Het ontwerp geeft ook aan dat een aanvraag om een vergunning te verkrijgen dient te worden vergezeld van een toestemming van de natuurlijke persoon die de lokalen bewoont, met controlebezoeken in de bewoonde lokalen die voor kinderopvang dienen. Een dergelijke algemene en voorafgaande toestemming is te ongenuanceerd. 29. Hoewel de Commissie erkent dat de Toezichthouders over bepaalde (dwang)bevoegdheden dienen te beschikken om hun taken ter dege te kunnen vervullen, is zij in het algemeen ook van oordeel dat deze rechten zoals ze in artikel 17 van het ontwerp zijn omschreven, een disproportionele inbreuk vormen op de persoonlijke levenssfeer van de Organisator, de Verantwoordelijke en de begeleider. Ter illustratie kan gewezen worden op de volgende punten: alle rechten kunnen worden uitgeoefend voor zover dat nuttig kan zijn voor de vervulling van de toezichtopdracht. Deze formulering is niet stringent genoeg: het uitoefenen van 21 Cf. Aanbeveling uit eigen beweging nr. 03/2009 van 1 juli 2009 in verband met integratoren in de overheidssector; Advies nr. 03/2010 van 3 februari 2010 omtrent het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid; Advies nr. 11/2009 van 29 april 2009 inzake het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (nrs. 33 e.v.); Advies nr. 01/2008 van 16 januari 2008 m.b.t. het ontwerp van decreet betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (nrs ).

9 Advies 09/2011-9/10 deze ingrijpende bevoegdheden dient aldus de Commissie te worden beperkt tot de gevallen waarin het relevant en noodzakelijk is voor de vervulling van de opdracht; het recht op betreding kan ten allen tijde en op elke plaats worden uitgeoefend en dit in alle gevallen. Beperkingen en nuances in functie van de verschillende situaties waarmee Toezichthouders geconfronteerd kunnen worden, zijn hier aangewezen. ; Het gewoon hebben over de privé woning of elke plaats is disproportioneel. De memorie van toelichting heeft het trouwens over een toegangsrecht beperkt tot de plaatsen en uren die met de toezichtsopdracht verband houden. Dit moet worden geëxpliciteerd; het recht om inzage te vorderen van documenten en andere informatiedragers, zoals bijvoorbeeld blackberries en iphones, gaat eveneens bijzonder ver en komt overeen met de informaticazoeking (art. 88ter Wetboek van Strafvordering). Dergelijke instrumenten zullen immers onvermijdelijk heel wat privé-informatie bevatten; Het is ook niet duidelijk of dit recht ook betekent of de toezichthouder tegen de wil van de betrokkene kan overgaan tot onderzoek en opsporing van gegevens in deze informatiedragers; het recht van onderzoek van zaken is ook na lezing van de toelichting niet voldoende scherp afgelijnd. Kan men een kast of bureau niet doorzoeken op grond van deze bepaling? het is ook niet duidelijk of en zo ja waar de Organisatoren/Verantwoordelijken van kinderopvanginitiatieven de kans wordt geboden om zich te verdedigen tegen de acties van de Toezichthouders (bv. hoorrecht/recht op tegenspraak) De opgesomde bevoegdheden zijn dus ongenuanceerd en zeer breed opgesomd wat strijdig is het het subsidiariteit- en proportionaliteitsbeginsel. Inspiratie voor een meer degelijk uitgewerkte regeling kan bijvoorbeeld gevonden worden in het Sociaal Strafwetboek van 6 juni 2010 (titel II en III) die ondermeer de bevoegdheden van de sociale inspecteurs, die ook zeer verregaand kunnen zijn, uitwerkt, wat niet belet dat een regeling voor de toezichthouders in dit ontwerp van decreet moet aangepast worden aan de concrete situatie die men wenst te regelen. Zo is het perfect mogelijk een onderscheid te maken tussen de betreding van de bewoonde lokalen die voor kinderopvang dienen waar een eigen toegangsrecht kan voorzien worden voor de toezichthouder en de andere delen van de woning en aanhorigheden (de memorie van toelichting heeft het trouwens zelf over de bewoonde lokalen die voor kinderopvang dienen ) die men niet kan betreden behoudens (punctuele) toestemming of een machtiging van een rechter. 31. In het licht van het voorgaande concludeert de Commissie dat artikel 17 van het ontwerp in zijn huidige bewoordingen dan ook onvoldoende evenwichtig is. 22 Artikel 20, laatste lid, van het ontwerp lijkt in dit verband een delegatie aan de Vlaamse Regering te bevatten. De Commissie acht het evenwel wenselijk om dit aspect decretaal te verankeren.

10 Advies 09/ /10 d. Artikel Artikel 24 van het ontwerp stipuleert dat de Vlaamse Regering zal bepalen welke persoonsgegevens door de Organisator zullen worden verzameld en op welke wijze deze door Kind en Gezin zullen verwerkt worden. Onverminderd haar algemene opmerkingen (cf. randnummers 9-12), wijst de Commissie op een terminologische onzorgvuldigheid: verzamelen is op grond van artikel 1, 2, van de WVP een vorm van verwerken, terwijl het ontwerp in haar huidige formulering de indruk geeft dat dit niet het geval is. OM DEZE REDENEN, verstrekt de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer een ongunstig advies over de bestaande inhoud van het ontwerp van decreet houdende de organisatie van de voorschoolse kinderopvang. De Commissie meent dat dit ontwerp in het bijzonder op de volgende punten dient te worden verbeterd: toevoeging van de essentiële elementen van de gegevensverwerkingen die in het kader van de organisatie van kinderopvang zullen plaatsvinden en dit zowel op het niveau van Kind en Gezin, van de Toezichthouders, van het Lokaal Loket Kinderopvang en van de Organisatoren en de door hen aangeduide Verantwoordelijken en begeleiders (randnummers 7-13, 23-26); solide omkadering van de verwerking van gezondheids -en gerechtelijke gegevens (randnummers 14-17, 19-22); striktere afbakening van de rechten van de Toezichthouders (randnummers 27-31). De Commissie houdt zich ter beschikking om de aanvrager hierin bij te staan. Voor de Administrateur m.v., De Voorzitter, (get.) Patrick Van Wouwe (get.) Willem Debeuckelaere

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/8 Advies nr 65/2013 van 18 december 2013 Betreft: voorontwerp van decreet betreffende de opvang van kinderen tot twaalf jaar (CO-A-2013-64) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de kruispuntbank van de rijbewijzen (CO-A/2011/016)

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de kruispuntbank van de rijbewijzen (CO-A/2011/016) 1/9 Advies nr 16/2011 van 6 juli 2011 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de kruispuntbank van de rijbewijzen (CO-A/2011/016) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/5 Advies nr. 111/2018 van 7 november 2018 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 Betreft: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van titel X van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 56/2013 van 6 november 2013 Betreft: Advies inzake het ontwerp van Koninklijk besluit tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/6 Advies nr. 67/2017 van 22 november 2017 Betreft: advies over het voorontwerp van wet tot invoering van een belastingvermindering voor uitgaven met betrekking tot de aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van decreet van de Duitstalige Gemeenschap betreffende de gezinsbijslagen (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van decreet van de Duitstalige Gemeenschap betreffende de gezinsbijslagen (CO-A ) 1/10 Advies nr 34/2017 van 5 juli 2017 Betreft: Voorontwerp van decreet van de Duitstalige Gemeenschap betreffende de gezinsbijslagen (CO-A-2017-029) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

Betreft: advies m.b.t. het voorontwerp van decreet betreffende de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden (CO-A )

Betreft: advies m.b.t. het voorontwerp van decreet betreffende de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden (CO-A ) 1/7 Advies nr 21/2012 van 4 juli 2012 Betreft: advies m.b.t. het voorontwerp van decreet betreffende de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden (CO-A-2012-026) De Commissie voor de

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/9 Advies nr 51/2017 van 20 september 2017 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de nieuwe voorziening in het Waalse Gewest voor het beheer en de uitbetaling van de gezinsbijslagen (CO-A-2017-056)

Nadere informatie

raamovereenkomsten over de subsidiëring van verenigingen en inrichtingen voor personen met een handicap (CO-A )

raamovereenkomsten over de subsidiëring van verenigingen en inrichtingen voor personen met een handicap (CO-A ) 1/6 Advies nr. 58/2019 van 27 februari 2019 Betreft: voorontwerp van besluit van de Regering van de Duitstalige Gemeenschap tot aanpassing van het besluit van de Regering van 20 februari 2014 tot vaststelling

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 41/2015 van 23 september 2015 Betreft: Adviesaanvraag m.b.t. het ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de identificatie en registratie van katten (CO-A-2015-045) De Commissie

Nadere informatie

Betreft: Advies op eigen initiatief inzake het decreet betreffende de Vlaamse sociale bescherming

Betreft: Advies op eigen initiatief inzake het decreet betreffende de Vlaamse sociale bescherming Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 07/2012 van 26 september 2012 Betreft: Advies op eigen initiatief inzake het decreet betreffende de Vlaamse

Nadere informatie

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft:

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft: 1/6 Adviess nr 18/2015 van 10 juni 2015 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot Titel II, Hoofdstuk 2, afdeling 2 van hett ontwerp van programmawet betreffende de aanwezigheidsregistratie in de vleessector

Nadere informatie

Betreft: adviesaanvraag betreffende een model van voorontwerp van Koninklijk Besluit waarbij

Betreft: adviesaanvraag betreffende een model van voorontwerp van Koninklijk Besluit waarbij 1/5 Advies nr 15/2011 van 6 juli 2011 Betreft: adviesaanvraag betreffende een model van voorontwerp van Koninklijk Besluit waarbij machtiging wordt verleend aan de verantwoordelijke voor de verwerking

Nadere informatie

kunstenaars (CO-A )

kunstenaars (CO-A ) 1/7 Advies nr. 17/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Advies over een ontwerp koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 172bis van de programmawet (I) van 24 december 2002 en een ontwerp van ministerieel

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 09/2010 van 17 maart 2010 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van VMSW en de e-ib ontvangen op 19/04/2012;

Gelet op de aanvraag van VMSW en de e-ib ontvangen op 19/04/2012; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 60/2012 van 18 juli 2012 Betreft: aanvraag van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de Entiteit e- Government en ICT-Beheer

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna: "WVP"), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna: WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/8 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr. 19/2013 van 27 juni 2013 Betreft: Machtigingsaanvraag van de FOD Defensie voor de verwerking van persoonsgegevens die in gegevensbanken

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 12/2014 van 26 februari 2014 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van koninklijk besluit en het ontwerp van ministerieel besluit betreffende de identificatie en registratie van honden

Nadere informatie

beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CO-A )

beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CO-A ) 1/9 Advies nr 02/2016 van 13 januari 2016 Betreft: advies inzake een voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CO-A-2015-057)

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 28/2013 van 17 juli 2013

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 28/2013 van 17 juli 2013 1/6 Advies nr 28/2013 van 17 juli 2013 Betreft: Adviesaanvraag van de Federale Overheidsdienst Economie (Beheersdienst Kruispuntbank van Ondernemingen) houdende het ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin ontvangen op 04/02/2011;

Gelet op de aanvraag van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin ontvangen op 04/02/2011; 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 23/2011 van 20 april 2011 Betreft: aanvraag van Kind en Gezin om het identificatienummer van het Rijksregister te gebruiken in het kader van

Nadere informatie

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ;

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ; 1 Advies nr 07/2016 van 24 februari 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Waalse regering betreffende de identificatie en registratie van katten (CO-A-2016-004) De Commissie

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van wet betreffende het eregister van Wegvervoersondernemingen (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van wet betreffende het eregister van Wegvervoersondernemingen (CO-A ) 1/6 Advies nr 17/2011 van 7 september 2011 Betreft: Voorontwerp van wet betreffende het eregister van Wegvervoersondernemingen (CO-A- 2011-025) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 1/5 Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit met betrekking tot de attesten voor de belastingvermindering voor premies voor een rechtsbijstandsverzekering (CO-A-2019-120)

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018 Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 18/2012 van 23 mei 2012 Betreft: advies betreffende een voorontwerp van wet inzake het gebruik van het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen door de personen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies nr 04/2016 van 3 februari 2016 Betreft: Adviesaanvraag van de Duitstalige Gemeenschap betreffende het voorontwerp van decreet betreffende de bestrijding van doping in de sport (CO-A-2016-002)

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/5 Advies nr 09/2009 van 8 april 2009 Betreft: Advies inzake het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de veiligheidsconsulenten, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034)

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) 1/6 Advies nr 05/2010 van 3 februari 2010 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 66/2013 van 18 december 2013 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot het ontwerp van Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 17quater van de wet van 4 juli 1962 betreffende

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "de VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: de VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 36/2011 van 16 november 2011 Betreft: Aanvraag tot uitbreiding van de machtiging 33/2011 van het Agentschap

Nadere informatie

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A )

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A ) 1 Advies nr 18/2016 van 27 april 2016 Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A-2016-014) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 25/2010 van 1 september 2010 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van koninklijk besluit houdende wijziging van verschillende besluiten betreffende registratie van persoonsgegevens ingevolge

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/8 Advies nr 01/2014 van 15 januari 2014 Betreft: voorontwerp van besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie inzake het onthaaltraject voor nieuwkomers in het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/8 Advies nr. 121/2018 van 7 november 2018 Betreft: Voorontwerp van een besluit van de Regering tot uitvoering van het decreet van 23 april 2018 betreffende de gezinsbijslagen (CO-A-2018-100). De Gegevensbeschermingsautoriteit

Nadere informatie

DECREET HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN KINDEROPVANG VAN BABY S en PEUTERS. Ann Lobijn

DECREET HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN KINDEROPVANG VAN BABY S en PEUTERS. Ann Lobijn DECREET HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN KINDEROPVANG VAN BABY S en PEUTERS Ann Lobijn Inhoud Tijdspad Doelstellingen van het decreet en korte inhoud BVR vergunningsvoorwaarden Reacties VVSG - Tijdspad Decreet

Nadere informatie

bepaalde instrumenterende ambtenaren tot de registratieformaliteit en tot de hypothecaire openbaarmaking (CO-A-2014-005)

bepaalde instrumenterende ambtenaren tot de registratieformaliteit en tot de hypothecaire openbaarmaking (CO-A-2014-005) 1/6 Advies nr 05/2014 van 5 februari 2014 Betreft: advies m.b.t. het koninklijk besluit houdende regeling van de aanbieding van akten van bepaalde instrumenterende ambtenaren tot de registratieformaliteit

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie );

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie ); 1/8 Advies nr 08/2017 van 1 februari 2017 Betreft: Adviesaanvraag inzake een voorontwerp van decreet houdende het overheidstoezicht in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid (CO-A-2016-078) De

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 39 / 2006 van 27 september 2006

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 39 / 2006 van 27 september 2006 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel.: +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacycommission.be Fax.: +32(0)2/213.85.65 http://www.privacycommission.be COMMISSIE VOOR

Nadere informatie

Betreft: Advies inzake het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011 tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders

Betreft: Advies inzake het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011 tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 03/2011 van 14 december 2011 Betreft: Advies inzake het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr. 22/2016 van 18 mei 2016 Betreft: adviesaanvraag m.b.t. een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van het model van huishoudelijk reglement voor de toegang tot sommige specifieke

Nadere informatie

ADVIES Nr 25 / 2001 van 9 augustus 2001.

ADVIES Nr 25 / 2001 van 9 augustus 2001. ADVIES Nr 25 / 2001 van 9 augustus 2001. O. Ref. : 10 / A / 2001 / 022 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit waarbij de v.z.w. «Blindenzorg Licht en Liefde» gemachtigd wordt toegang te hebben tot de

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 11/2016 van 30 maart 2016 Betreft: aanvraag tot uitbreiding van machtiging VTC/2013/40 voor het meedelen

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 35/2011 van 21 december 2011

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 35/2011 van 21 december 2011 1/5 Advies nr 35/2011 van 21 december 2011 Betreft: vermelding van de identiteit van een klokkenluider in interne communicatie via e-mail en in de notulen van de vergadering van de raad van bestuur (CO-A-2011-045)

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019 1/8 Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een voorontwerp van besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdende uitvoering van het decreet van 18 januari 2018

Nadere informatie

1/6. persoonlijke. Federatie. Wallonië-Brussel. Toerisme. Landelijkheid,

1/6. persoonlijke. Federatie. Wallonië-Brussel. Toerisme. Landelijkheid, 1/6 Advies nr 37/2015 vann 9 september 2015 Betreft: Voorontwerp van besluit tot uitvoering van het decreet van 19 maart 2015 tott wijziging van het decreet van 20 oktober 2011 betreffende de strijd tegen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 29/2009 van 28 oktober 2009 Betreft: ontwerp van programmawet als gevolg van een notificatie uit het begrotingsconclaaf 2010-2011 inzake de gegevensuitwisseling binnen de FOD Financiën (Hoofdstuk

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Directie-generaal Personen met een handicap van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid ontvangen op 24/01/2015;

Gelet op de aanvraag van de Directie-generaal Personen met een handicap van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid ontvangen op 24/01/2015; 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 18/2015 van 25 maart 2015 Betreft: aanvraag ingediend door de Directie-generaal Personen met een handicap van de Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 30;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 30; 1/7 Aanbeveling nr 02/2009 van 27 mei 2009 Betreft: rol van het Rijksregister: contactname voor reunies, herdenkingen, familieresearch (SE/07/065) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 17/2012 van 10 mei 2012 Betreft: Adviesaanvraag inzake het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/9 Advies nr 09/2015 van 18 maart 2015 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een voorontwerp van ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie van 21 juni 2012 betreffende de promotie van de gezondheid bij

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies nr. 03/2016 van 3 februari 2016 Betreft: Advies betreffende het voorontwerp van besluit van het Verenigd College houdende uitvoering van de ordonnantie van 21 juni 2012, gewijzigd door de ordonnantie

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr. 11/2008 van 19 maart 2008 Betreft: adviesaanvraag m.b.t. het wetsvoorstel tot vermelding in het Rijksregister van de afstammelingen in de eerste graad (A/2008/014) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 137/2018 van 28 november 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 137/2018 van 28 november 2018 1/6 Advies nr. 137/2018 van 28 november 2018 Betreft: Adviesaanvraag over bepaalde onderdelen van het voorontwerp van wet tot wijziging van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de wet van

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 22/2010 van 30 juni 2010 Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit tot vaststelling van het bedrag of de tegenwaarde van de inzet van weddenschappen waarvoor een registratieplicht geldt en

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 20/2010 van 9 juni 2010

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 20/2010 van 9 juni 2010 1/9 Advies nr 20/2010 van 9 juni 2010 Betreft: vraag om advies over het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 juli 2001 betreffende de toegang van bepaalde openbare besturen

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012 Betreft: Advies inzake het ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 15/2010 van 21 april 2010 Betreft: voorontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de toegangsvoorwaarden voor het publiek tot sommige lokalen van het Algemeen Rijksarchief en het

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid tot uitbreiding van beraadslagingen nrs. 36/2008 en 01/2009 (RN/MA/2011/303)

Betreft: aanvraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid tot uitbreiding van beraadslagingen nrs. 36/2008 en 01/2009 (RN/MA/2011/303) 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 01/2012 van 11 januari 2012 Betreft: aanvraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid tot uitbreiding van beraadslagingen nrs. 36/2008

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/7 Advies nr. 24/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de identificatie en registratie van

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A ) 1/6 Advies nr. 153/2018 van 19 december 2018 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A-2018-163) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna "de Autoriteit"); Gelet op de

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 156/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 156/2018 van 19 december 2018 1/5 Advies nr. 156/2018 van 19 december 2018 Betreft: Advies betreffende het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen, van de wet van 20 september

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer 1/6 Advies 30/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Advies uit eigen beweging over de mededeling door de Kruispuntbank van Ondernemingen van gegevens betreffende de functies die een persoon uitoefent binnen een

Nadere informatie

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit,

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, 1/10 Advies nr. 130/2018 van 28 november 2018 Betreft: Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 48/2014 van 2 juli 2014 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 278, vijfde lid, van de programmawet (I) van 24 december 2002 (CO-A-2014-043)

Nadere informatie

Betreft: adviesaanvraag m.b.t. artikel 58 van de Code wallon du bien-être animal (vrije vertaling: Waals wetboek voor dierenwelzijn) (CO-A )

Betreft: adviesaanvraag m.b.t. artikel 58 van de Code wallon du bien-être animal (vrije vertaling: Waals wetboek voor dierenwelzijn) (CO-A ) 1/5 Advies 68/2018 van 25 juli 2018> Betreft: adviesaanvraag m.b.t. artikel 58 van de Code wallon du bien-être animal (vrije vertaling: Waals wetboek voor dierenwelzijn) (CO-A-2018-046) De Gegevenbeschermingsautoriteit;

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/10 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 20/2014 van 10 juli 2014 Betreft: Beraadslaging houdende aanvulling, wat Kind en Gezin betreft, van de beraadslaging FO nr. 18/2012 van

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, ADVIES Nr 29 / 2003 van 12 juni 2003 O. Ref. : 10 / A / 2003 / 019 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit tot uitbreiding van het netwerk van de sociale zekerheid tot de pensioen- en solidariteitsinstellingen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 29 / 95 van 27 oktober 1995 ------------------------------------------- O. ref. : 10 / A / 95 / 029 BETREFT : Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 22/2012 van 17 oktober 2012 Betreft: aanvraag tot wijziging van de machtiging VTC 04/2011 van het Agentschap

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit houdende identificatie- en registratiemodaliteiten bij de aankoop van oude metalen (A )

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit houdende identificatie- en registratiemodaliteiten bij de aankoop van oude metalen (A ) 1/5 Advies nr 08/2011 van 2 maart 2011 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit houdende identificatie- en registratiemodaliteiten bij de aankoop van oude metalen (A-2011-005) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

Lokaal loket kinderopvang Kinderopvangzoeker

Lokaal loket kinderopvang Kinderopvangzoeker Lokaal loket kinderopvang Kinderopvangzoeker VVSG Inspiratiedag 20 maart 2014 Situering binnen een ruimere context Lokaal loket kinderopvang Kinderopvangzoeker Praktijkgetuigenissen vanuit de proefgemeenten

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit betreffende de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen (CO-A-2010-030)

Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit betreffende de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen (CO-A-2010-030) 1/7 Advies nr 07/2011 van 9 februari 2011 Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit betreffende de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen (CO-A-2010-030) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 1/6 Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk besluit van 11 maart 2015 ter uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 56/2011 van 16 november 2011 Betreft: Aanvraag van het Agentschap Ondernemen om toegang te krijgen tot het Rijksregister en gebruik te maken

Nadere informatie

Beraadslaging VTC nr. 16/2016 van 30 maart 2016

Beraadslaging VTC nr. 16/2016 van 30 maart 2016 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 16/2016 van 30 maart 2016 Betreft: Aanvraag tot machtiging voor het meedelen van persoonsgegevens van

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 89/2019 van 3 april 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 89/2019 van 3 april 2019 1/8 Advies nr. 89/2019 van 3 april 2019 Betreft: advies over voorontwerp van koninklijk besluit ter uitvoering van de artikelen 5, 19 /1, 264,266,268 en 273 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen

Nadere informatie

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: "het Comité"); Gelet op de aanvraag van Saris Aanhangers BV ontvangen op 22/03/2017;

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: het Comité); Gelet op de aanvraag van Saris Aanhangers BV ontvangen op 22/03/2017; 1/6 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 05/2017 van 3 april 2017 Betreft: machtigingsaanvraag vanwege het bedrijf Saris Aanhangers BV om bepaalde gegevens te kunnen raadplegen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/8 Advies nr. 08/2008 van 27 februari 2008 Betreft: Advies betreffende het wetsontwerp houdende diverse bepalingen wijzigingen aan de wet op het politieambt en aan de wet tot regeling van de plaatsing

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 01/2012 van 14 maart 2012

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 01/2012 van 14 maart 2012 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 01/2012 van 14 maart 2012 Betreft: Advies inzake het ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 7

Nadere informatie

Aangifte bij de privacycommissie (CBPL) - WAT

Aangifte bij de privacycommissie (CBPL) - WAT (CBPL) - WAT > De aangifte is een handeling waarmee de verantwoordelijke voor de verwerking de CBPL op de hoogte stelt dat hij een verwerking van persoonsgegevens zal uitvoeren. > De aangifte bestaat vooral

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/5 De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Aanbeveling STAT nr 01/2010 van 19 mei 2010 Betreft: mededeling van niet-gecodeerde persoonsgegevens door het Rijksregister aan de Kruispuntbank

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 02/2013 van 30 januari 2013 Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968, wat betreft de speekselanalyse

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/8 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 06/2015 van 19 maart 2015 Betreft: Machtigingsaanvraag van De Lijn om toegang te krijgen tot persoonsgegevens die in databanken van de

Nadere informatie

Ontwerp van decreet houdende de organisatie van de voorschoolse kinderopvang DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet houdende de organisatie van de voorschoolse kinderopvang DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet houdende de organisatie van de voorschoolse kinderopvang DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging, BESLUIT: De

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 53/2016 van 27/07/2016 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Kruispuntbank voor de Uitwisseling van Gegevens om toegang te krijgen tot diverse

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 06/2011 van 16 maart 2011 Betreft: aanvraag tot machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos tot

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Beraadslaging VTC nr. 37/2013 van 11 september 2013

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Beraadslaging VTC nr. 37/2013 van 11 september 2013 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 37/2013 van 11 september 2013 Betreft: Aanvraag tot uitbreiding voor wat betreft het taalniveau van de

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 28 / 2007 van 19 september 2007

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 28 / 2007 van 19 september 2007 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel.: +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacycommission.be Fax.: +32(0)2/213.85.65 http://www.privacycommission.be COMMISSIE VOOR

Nadere informatie

Gelet op het verzoek om advies van mevrouw Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, ontvangen op 16 november 2018;

Gelet op het verzoek om advies van mevrouw Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, ontvangen op 16 november 2018; 1/7 Advies nr. 14/2019 van 16 januari 2019 Betreft: Advies over het ontwerp van Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 19 juli 2018 betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding ontvangen op 16 maart 2017;

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding ontvangen op 16 maart 2017; 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 32/2017 van 21 juni 2017 Betreft: aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) tot uitbreiding van het

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna de FOD Finanaciën) ontvangen op 17/11/2008;

Gelet op de aanvraag van de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna de FOD Finanaciën) ontvangen op 17/11/2008; 1/9 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 03/2010 van 21 januari 2010 Betreft: Beraadslaging betreffende de aanvraag van de FOD Financiën om aan de opdrachtgever of de aannemer

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 8 mei 2009 betreffende het Centraal Referentieadressenbestand (hierna: het CRABdecreet );

Gelet op het decreet van 8 mei 2009 betreffende het Centraal Referentieadressenbestand (hierna: het CRABdecreet ); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 02/2011 van 16 november 2011 Betreft: Advies inzake het voorontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/5 Advies nr. 52/2015 van 16 december 2015 Betreft: Adviesaanvraag over een wetsontwerp houdende de elektronische uitwisseling van gegevens met betrekking tot de hypothecaire leningen en individuele levensverzekeringen

Nadere informatie

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit,

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, 1/7 Advies nr. 122/2018 van 7 november 2018 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders

Nadere informatie

ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003

ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003 ADVIES Nr 04 / 2003 van 10 februari 2003 O. Ref. : 10 / A / 2002 / 046 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de bijzondere aanwervingsvoorwaarden van het statutaire en het contractuele

Nadere informatie

Sectoraal comité van het Rijksregister

Sectoraal comité van het Rijksregister 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 27/2009 van 18 mei 2009 Betreft: aanvraag van het Vlaams Parlement tot aanpassing en uitbreiding van beraadslaging nr. 08/2004 met het oog

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag van de heer André Antoine, voorzitter van het Waals Parlement, ontvangen op 4 april 2019;

Gelet op de adviesaanvraag van de heer André Antoine, voorzitter van het Waals Parlement, ontvangen op 4 april 2019; 1/7 Advies nr. 106/2019 van 5 juni 2019 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot het voorstel van decreet tot wijziging van de artikelen L1141-2, L1141-3, L1141-4 en L1141-9 van het Wetboek van de plaatselijke

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/8 Advies nr 37/2013 van 4 september 2013 Betreft: Ontwerp van besluit van de regering van de Franse Gemeenschap tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 maart 1961 tot bepaling van de voorwaarden

Nadere informatie