inburgering geestelijke bedienaren inburgering geestelijke bedienaren informatiebrochure over de wet inburgering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "inburgering geestelijke bedienaren inburgering geestelijke bedienaren informatiebrochure over de wet inburgering"

Transcriptie

1 inburgering geestelijke bedienaren informatiebrochure over de wet inburgering

2 Inhoud Waarom moet u inburgeren? Waarom moet u inburgeren 3 In Nederland wonen mensen uit veel verschillende landen. Wie moet inburgeren? 4 De Nederlandse regering wil graag dat al die mensen goed Wat is een geestelijke bedienaar? 5 met elkaar samen leven. En dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Hoe moet u inburgeren? 6 Daarom is het belangrijk dat iedereen Nederlands spreekt. Hoe ziet de inburgeringscursus eruit? 7 Hoe ziet het inburgeringsexamen eruit? 9 Wat is het praktijkexamen 9 Wat is het centrale examen 0 Wie nemen de examens af? 11 En dat iedereen genoeg weet over Nederland en het wonen in Nederland. Dan kan iedereen goed meedoen aan het leven in Nederland. We noemen dat inburgeren. De regering heeft afspraken gemaakt over het inburgeren. De afspraken staan in een wet. Die wet heet Wet inburgering. 2 Je leert hoe je dingen doet in Nederland. Dat maakt het makkelijker om in Nederland te wonen. Daardoor voel ik me hier meer thuis, je maakt meer deel uit van de gemeenschap.

3 Wie moet inburgeren? Wat is een geestelijk bedienaar? Bent u geestelijk bedienaar? Dan moet u volgens de Wet inburgering ook inburgeren. Sommige geestelijke bedienaren hoeven niet in te burgeren. Twijfelt u of u moet inburgeren? Neemt u dan even contact op met uw gemeente. Een geestelijk bedienaar heeft werk dat te maken heeft met een godsdienst, kerk of andere levensbeschouwing. U bent geestelijk bedienaar als u een van de volgende beroepen 4 kloosterling 5 heeft: voorganger of pastor (bijvoorbeeld imam, priester, dominee, ziekenhuispastor, rabbijn, pandit) pastoraal werker godsdienstleraar leraar levensbeschouwing vertrouwenspersoon humanistisch raadsman of -raadsvrouw zendeling U bent ook geestelijk bedienaar als u ander werk doet waarbij godsdienst of levensbeschouwing heel belangrijk zijn. Je leert over de cultuur, politiek, de structuur, de partijen. Dat is zo anders dan in mijn land.

4 Hoe moet u inburgeren? Hoe ziet de inburgeringscursus eruit? Voor geestelijke bedienaren zijn er andere afspraken dan voor De inburgeringscursus is in het Nederlands. U volgt de cursus andere inburgeraars. Waarom is dat? samen met andere geestelijke bedienaren uit verschillende landen In Nederland wonen veel mensen met verschillende godsdiensten en met verschillende godsdiensten. en culturen. Het is belangrijk dat al die mensen goed met elkaar omgaan. Daarom is het goed dat er geestelijke bedienaren zijn. De cursus heeft drie delen: Zij helpen groepen van mensen met dezelfde godsdienst om zich 1. Taalcursus thuis te voelen in Nederland. Ook zorgen ze ervoor dat anderen 2. Praktijkdeel begrip hebben voor mensen met een andere godsdienst. Om hun 3. Centraal deel werk goed te kunnen doen moeten geestelijke bedienaren goed Nederlands spreken. Ook moeten ze genoeg van Nederland 1. Wat is de taalcursus? weten. Ze moeten daarom op een speciale manier inburgeren. U begint met een taalcursus, alleen of met een andere cursist. U krijgt les van een leraar bij een talenschool. U kunt kiezen uit 6 De gemeente nodigt iedere geestelijke bedienaar uit om een verschillende scholen in Nederland. U krijgt tien dagen les in 7 inburgeringscursus te volgen. Na de cursus moet u inburgerings- drie weken. U regelt de cursus samen met de centrale studie- examen doen. Als u slaagt voor dit examen, bent u ingeburgerd. coördinator en met uw regionale begeleider van de gemeente. De inburgeringscursus wordt verzorgd door Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. 2. Wat is het praktijkdeel? Na de taalcursus volgt u het praktijkdeel en het centrale deel van de cursus. U volgt deze tegelijk. In het praktijkdeel van de cursus moet u praktijkopdrachten maken. U wordt begeleid door de centrale studiecoördinator van Kontakt der Kontinenten en door uw regionale begeleider van de gemeente.

5 3. Wat is het centrale deel? U bezoekt bijeenkomsten van Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. U krijgt hier les over verschillende onderwerpen. Deze kennis heeft u nodig om de praktijkopdrachten te doen. U bespreekt in deze lessen ook hoe goed u de praktijk- opdrachten heeft gedaan. Meer informatie krijgt u bij de centrale studiebegeleider van Kontakt der Kontinenten. Hoe kunt u zich aanmelden? De gemeente nodigt u uit voor een gesprek op het gemeentehuis. U maakt dan afspraken over uw inburgering. De gemeente meldt u aan voor een inburgeringscursus bij Kontakt der Kontinenten. Wat doet de gemeente? hulp die mensen in Nederland krijgen bij sociale en maatschappelijke 9 De gemeente moet alle geestelijke bedienaren uitnodigen voor problemen. En over hulp die ze van geestelijke bediena- een inburgeringscursus en een inburgeringsexamen. De gemeente ren krijgen; kan ook een inburgeringscursus aanbieden aan geestelijk het hebben van werk of het zoeken van werk. bedienaren die niet hoeven in te burgeren. De gemeente betaalt de cursus. U moet zelf 270,- betalen aan de gemeente. U mag één keer gratis examen doen. U hoeft de cursus van de gemeente niet te volgen. U mag ook zelf kiezen hoe u zich voorbereidt op het examen. U moet de kosten van de cursus en van het examen dan wel zelf betalen. Hoe ziet het inburgeringsexamen eruit? Het examen voor geestelijke bedienaren heeft twee delen: 1. een praktijkexamen met extra eisen 2. een centraal examen 1. Wat is het praktijkexamen? In het praktijkexamen laat u zien dat u weet hoe dingen gaan in de Nederlandse samenleving. We kijken of u de taal goed kunt gebruiken in situaties uit de praktijk. U krijgt vragen over: hoe het is om in Nederland te wonen. Dit noemen we Burgerschap; Wat moet u hiervoor doen? U moet voor het praktijkdeel drie situaties uit de praktijk naspelen. U laat bijvoorbeeld zien dat u weet hoe u iets moet regelen in Nederland. Ook moet u dertig bewijzen verzamelen van mensen die u kent. Zij schrijven dan op dat u genoeg weet over Nederland. Of dat u een briefje kunt lezen of schrijven. Deze bewijzen doet u in het portfolio.

6 Uw bewijzen worden beoordeeld door examinatoren. Zij kijken of uw portfolio goed is. Wilt u weten wat u voor het praktijkexamen moet weten? Kijk dan op de website onder het kopje Regeling inburgering. Wie nemen de examens af? Het inburgeringsexamen van geestelijke bedienaren wordt door twee organisaties afgenomen. CINOP en Kontakt der Kontinenten nemen het praktijkexamen af. De Informatie Beheer Groep neemt het centrale examen af. Dit examen kunt u op verschillende plaatsen in het land doen. Extra eisen Omdat u geestelijke bedienaar bent, is inburgeren voor u extra belangrijk. Want om uw werk goed te kunnen doen, moet u veel weten over de Nederlandse samenleving. Daarom krijgt u nog meer vragen over de Nederlandse samenleving. Wat moet u hiervoor doen? 10 U moet nog zes extra bewijzen verzamelen van mensen die u kent 11 uit de praktijk. Zij verklaren dat u veel weet over de Nederlandse samenleving. En dat u anderen sociale en maatschappelijke hulp kunt geven. De bewijzen doet u ook in een portfolio. Dit wordt beoordeeld in een gesprek met twee examinatoren. Ik wil met mensen kunnen praten. Als je hier leeft, moet je de taal spreken. Ook om contact te 2. Wat is het centrale examen? hebben met mensen. Het centrale examen is hetzelfde voor alle inburgeraars. Bij dit examen krijgt u vragen over de Nederlandse regels en gewoontes. Ook moet u in het centrale examen laten zien dat u genoeg Nederlands spreekt en begrijpt.

7 frontoffice inburgering postbus bc den haag tel: juli 2007 meer informatie concreet geeft vorm, amersfoort

Inburgering geestelijke bedienaren. Informatiebrochure over de wet inburgering

Inburgering geestelijke bedienaren. Informatiebrochure over de wet inburgering Inburgering geestelijke bedienaren Informatiebrochure over de wet inburgering Waarom moet u inburgeren? In Nederland wonen mensen uit veel verschillende landen. De Nederlandse regering wil graag dat al

Nadere informatie

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering Inhoud 2 Wet inburgering 3 Wat is inburgeren? 4 Waarom inburgeren? 5 Wie moeten inburgeren? 6 Wanneer hoeft u niet in te burgeren? 9 Hoe

Nadere informatie

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering Inhoud Wet inburgering Wet inburgering Wat is inburgeren? Waarom inburgeren? Wie moeten inburgeren? Wanneer hoeft u niet in te burgeren?

Nadere informatie

INBURGEREN EXAMEN DOEN EXAMEN DOEN VOOR INBURGERING OF NATURALISATIE

INBURGEREN EXAMEN DOEN EXAMEN DOEN VOOR INBURGERING OF NATURALISATIE INBURGEREN EXAMEN DOEN EXAMEN DOEN VOOR INBURGERING OF NATURALISATIE Wilt u zich aanmelden voor het inburgeringsexamen? In deze folder leest u welke examens er zijn. Ook leest u hoe u de examens kunt doen.

Nadere informatie

examen doen voor inburgering of naturalisatie

examen doen voor inburgering of naturalisatie InburgerEN EXAMEN DOEN examen doen voor inburgering of naturalisatie Wilt u zich aanmelden voor het inburgeringsexamen? In deze folder leest u welke examens er zijn. Ook leest u hoe u de examens kunt doen.

Nadere informatie

Inburgeren. In de Hoeksche Waard

Inburgeren. In de Hoeksche Waard Inburgeren In de Hoeksche Waard inburgeren in de Hoeksche Waard Doel van deze folder Per 1 januari 2007 is de Wet Inburgering (WI) in werking getreden. In deze folder staat omschreven wat inburgeren betekent

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inhoudsopgave Inburgeren bladzijde 1 Welke examens moet u doen? bladzijde 2 Participatieverklaring bladzijde 2 Inburgeringsplicht bladzijde 2 Inburgeringsexamen bladzijde

Nadere informatie

Inburgeren; om te beginnen

Inburgeren; om te beginnen DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.81 vervallen: het gelijknamige bericht, datumnr 0804-427 Inburgeren; om te beginnen brochure bronnen brochure DUO, Servicecentrum Inburgering, uitgave januari

Nadere informatie

Bijlage 15 Model Portfolio Geestelijke bedienaren, bij artikel 3.7, vijfde lid, van de Regeling inburgering

Bijlage 15 Model Portfolio Geestelijke bedienaren, bij artikel 3.7, vijfde lid, van de Regeling inburgering BIJLAGE G BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL K Bijlage 15 Model Portfolio Geestelijke bedienaren, bij artikel 3.7, vijfde lid, van de Regeling inburgering Model Portfolio GEESTELIJKE BEDIENAREN Handleiding bij het

Nadere informatie

Model. Portfolio GEESTELIJKE BEDIENAREN

Model. Portfolio GEESTELIJKE BEDIENAREN Bijlage 15 Model Portfolio Geestelijke bedienaren, bij artikel 3.7, vijfde lid, van de Regeling inburgering Model Portfolio GEESTELIJKE BEDIENAREN Handleiding bij het maken van een portfolio U gaat een

Nadere informatie

Inburgeren Examen doen

Inburgeren Examen doen Inburgeren Examen doen Examen doen voor inburgering Gaat u het inburgeringsexamen doen? In deze folder leest u hoe u het inburgeringsexamen kunt doen. U leest welke examenonderdelen er zijn en waar u de

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren U hebt een verblijfsvergunning Asiel bepaalde tijd. En u hebt van DUO een brief gekregen. In de brief staat dat u moet inburgeren. Als u gaat inburgeren leert

Nadere informatie

inburgering.graafschapcollege.nl

inburgering.graafschapcollege.nl Inburgeren bij het Graafschap College Bij de Taalschool van het Graafschap College zijn alle inburgeraars welkom. De Taalschool geeft lessen op drie verschillende taalniveaus. De Taalschool kijkt wat voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bent u inburgeringsplichtig? 4 Op tijd inburgeren 4 Zelf regelen 4 DigiD 4

Inhoudsopgave. Bent u inburgeringsplichtig? 4 Op tijd inburgeren 4 Zelf regelen 4 DigiD 4 Over inburgeren Inburgeren Als u gaat inburgeren leert u over Nederland. U leert de Nederlandse taal. En u leert over het leven in Nederland. Inburgeren helpt u bij het leven in Nederland. Bij boodschappen

Nadere informatie

jaarrapportage examenbureau KCE

jaarrapportage examenbureau KCE jaarrapportage examenbureau KCE maart 2013- maart 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aantal aanmeldingen 4 3. Uitslag examen 6 4. Aantal afgenomen examens per onderdeel 7 5. Examencommissie / examinatoren

Nadere informatie

INBURGEREN VERGOEDING INBURGERINGSDIPLOMA: GELD TERUG

INBURGEREN VERGOEDING INBURGERINGSDIPLOMA: GELD TERUG INBURGEREN VERGOEDING INBURGERINGSDIPLOMA: GELD TERUG U heeft het inburgeringsexamen of het Staatsexamen NT2 gedaan of u gaat nog examen doen. Een cursus en examen kosten geld. Als u het diploma heeft

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren U hebt een verblijfsvergunning Asiel bepaalde tijd. En u hebt van DUO een brief gekregen. In de brief staat dat u moet inburgeren. Als u gaat inburgeren leert

Nadere informatie

INBURGEREN GELD LENEN GELD LENEN VOOR CURSUS EN EXAMEN

INBURGEREN GELD LENEN GELD LENEN VOOR CURSUS EN EXAMEN INBURGEREN GELD LENEN GELD LENEN VOOR CURSUS EN EXAMEN U moet inburgeren in Nederland. Daarom moet u examen doen. Misschien doet u eerst nog een cursus. De cursus en het examen kosten geld. U kunt dit

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening Wet Inburgering Gemeente Boxmeer. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening Wet Inburgering Gemeente Boxmeer. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening Wet Inburgering Gemeente Boxmeer. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 22 mei 2007 Aanleiding Per 1 januari 2007

Nadere informatie

Inburgerings- examen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgerings- examen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Deze brochure legt uit hoe het nieuwe inburgeringsexamen werkt. Vanaf 1 januari 2007 moet u dit examen

Nadere informatie

Handleiding Panelgesprek Geestelijke bedienaren

Handleiding Panelgesprek Geestelijke bedienaren Bijlage 14 Handleiding panelgesprek bij artikel 3.7, vierde lid, van de Regeling inburgering Handleiding Panelgesprek Geestelijke bedienaren Kennis van de Nederlandse samenleving (KNS) Aanvullend deel

Nadere informatie

Afdeling 7 MCH Westeinde

Afdeling 7 MCH Westeinde Afdeling 7 MCH Westeinde Maag-, darm- en leverziekten Informatie voor patiënten F0983-1173 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren U hebt een verblijfsvergunning Asiel bepaalde tijd. En u hebt van DUO een brief gekregen. In de brief staat dat u moet inburgeren. Als u gaat inburgeren leert

Nadere informatie

werkbladen thema 8 DE gemeente

werkbladen thema 8 DE gemeente werkbladen thema 8 DE gemeente 8.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Tarik wil een rijbewijs aanvragen. Zoera weet waar het gemeentehuis

Nadere informatie

ROC Ter AA Jaarverslag 2013 Praktijkdeel Inburgeringsexamen. ROC Ter AA Postbus AL Helmond

ROC Ter AA Jaarverslag 2013 Praktijkdeel Inburgeringsexamen. ROC Ter AA Postbus AL Helmond ROC Ter AA Jaarverslag 2013 Praktijkdeel Inburgeringsexamen ROC Ter AA Postbus 490 5700 AL Helmond Inleiding Op 11 april 2008 heeft de minister van Wonen, Wijken en Integratie ROC Ter AA, regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden alsook de Wet Kinderopvang gewijzigd.

Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden alsook de Wet Kinderopvang gewijzigd. Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI IBR 14 oktober 2013 onderwerp Verordening Wet Inburgering & Verordening Wet Kinderopvang 7740 zaakkenmerk Inleiding Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe

Nadere informatie

: Verordening Wet Inburgering

: Verordening Wet Inburgering Nummer Onderwerp : B-1.10.2007 : Verordening Wet Inburgering Korte inhoud : Per 1 januari is de nieuwe Wet Inburgering (WI) ingegaan. De Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) komt hiermee te vervallen. Er

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.58 vervallen: het gelijknamige bericht, datumnr 0805-554 Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie brochure bronnen brochure van de IND ' Inburgeringsexamen:

Nadere informatie

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Mevrouw drs. M.C.F. Verdonk Postbus EH DEN HAAG

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Mevrouw drs. M.C.F. Verdonk Postbus EH DEN HAAG De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Mevrouw drs. M.C.F. Verdonk Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG 28 november 2005 Zeer geachte mevrouw Verdonk, Op 26 juli 2005 heeft de ACVZ aan u het advies

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 CVDR Officiële uitgave van Alphen aan den Rijn. Nr. CVDR131348_1 4 april 2017 VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 (vastgesteld door de gemeenteraad op 22 december 2011, ingaande

Nadere informatie

Bij uw partner in Nederland wonen

Bij uw partner in Nederland wonen Bij uw partner in Nederland wonen Wilt u bij uw partner in Nederland gaan wonen? Dan is deze folder voor u. Denk eerst goed na! Verhuizen naar een ander land is niet gemakkelijk. U heeft plichten als u

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst BVNT2. Mohammed el Hamdaoui Beleidsadviseur DUO

Informatiebijeenkomst BVNT2. Mohammed el Hamdaoui Beleidsadviseur DUO Informatiebijeenkomst BVNT2 Mohammed el Hamdaoui Beleidsadviseur DUO 14 november 2014 Presentatie - Globaal overzicht van taken en activiteiten DUO - Inzoomen: - Informatievoorziening - Kennisgeving -

Nadere informatie

Inburgeren; geld lenen

Inburgeren; geld lenen Regelingen en voorzieningen CODE 6.6.4.84 Inburgeren; geld lenen brochure bronnen brochure DUO Servicecentrum Inburgering, uitgave januari 2010 Geld lenen voor cursus en examen U moet inburgeren in Nederland.

Nadere informatie

Model Portfolio Maatschappelijke Participatie

Model Portfolio Maatschappelijke Participatie Model Portfolio Maatschappelijke Participatie Handleiding bij het maken van een portfolio U gaat een portfolio maken. In deze handleiding kunt u antwoord vinden op de volgende vragen: Inhoud Een portfolio

Nadere informatie

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 Het Albeda College wil goed onderwijs geven. Om dit te kunnen doen hebben we regels. In dit kwaliteitshandvest lees je wat die regels zijn. Je leest wat de school

Nadere informatie

Jaarverslag Examenbureau Inburgering PIBLW-Reintegratie

Jaarverslag Examenbureau Inburgering PIBLW-Reintegratie Jaarverslag 2013 Examenbureau Inburgering PIBLW-Reintegratie Samenstelling jaarverslag: Joanna Mocko, Coördinator Examenbureau Inburgering Het verslag wordt openbaar gemaakt via publicatie op de website

Nadere informatie

Inburgeren; vergoeding

Inburgeren; vergoeding Regelingen en voorzieningen CODE 6.6.4.86 Inburgeren; vergoeding brochure bronnen DUO, Servicecentrum Inburgering, uitgave januari 2010 Inburgeringsdiploma: Geld terug U heeft het inburgeringsexamen of

Nadere informatie

Handreiking inburgering. Een leidraad voor vrijwilligers n.a.v. herziening Wet inburgering per 1 januari 2013

Handreiking inburgering. Een leidraad voor vrijwilligers n.a.v. herziening Wet inburgering per 1 januari 2013 Handreiking inburgering Een leidraad voor vrijwilligers n.a.v. herziening Wet inburgering per 1 januari 2013 December 2012 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Achtergrond nieuwe Wet inburgering 4 Wie zijn wel en

Nadere informatie

Handleiding Portfolio KNS aanvullend Geestelijke bedienaren

Handleiding Portfolio KNS aanvullend Geestelijke bedienaren Bijlage 13 Handleiding portfolio bij artikel 3.7, vierde lid, onderdeel b, van de Regeling inburgering Handleiding Portfolio KNS aanvullend Geestelijke bedienaren Handleiding bij het maken van het portfolio

Nadere informatie

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses en management assistenten die geen mbo-diploma

Nadere informatie

Model Portfolio Maatschappelijke Participatie

Model Portfolio Maatschappelijke Participatie Bijlage 18 Model portfolio Maatschappelijke Participatie deel 2 specifiek, bij artikel Y, zzz lid, van de Regeling inburgering Model Portfolio Maatschappelijke Participatie (behorend bij de portfolio route:

Nadere informatie

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Regeling van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van 6 december 2006, nr. DDS 5456934, houdende regels tot bevordering van vrijwillige inburgering in de niet-g31 gemeenten De Minister voor

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2013-2014 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 De mbo-opleiding Luchtvaartdienstverlener niveau 4 is speciaal voor iedereen die werkzaam is als (grond)stewardess op Schiphol. Iedereen met een mavo diploma (of overgangsbewijs

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13217 22 mei 2013 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 14 mei 2013, nr. I&S/2013-0000052732,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 19752 21 december 2009 Regeling van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie van 14 december 2009, nr. JZ2009065769,

Nadere informatie

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 De mbo-opleiding Luchtvaart dienstverlener niveau 4 is speciaal voor medewerkers van Passenger Services (PS) en Customer Ground Handling (CGH). Iedereen met een contract

Nadere informatie

Het inburgeringsexamen

Het inburgeringsexamen Het inburgeringsexamen Als gevolg van de Nieuwe Wet Inburgering zijn zowel de oud- als de nieuwkomers niet alleen verplicht een inburgeringsprogramma te volgen, ze moeten op het inburgeringsexamen ook

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inhoudsopgave 1. Waarom deze publicatie? 2. Hoe ziet het inburgeringsexamen eruit? 3. Wanneer hoef ik het inburgeringsexamen niet te doen? 4. Wat moet

Nadere informatie

Bijlage Gegevens geestelijk bedienaar (voorgangers) 1 Geestelijk bedienaar voorganger. Stuur deze bijlage alleen mee indien van toepassing

Bijlage Gegevens geestelijk bedienaar (voorgangers) 1 Geestelijk bedienaar voorganger. Stuur deze bijlage alleen mee indien van toepassing Stuur deze bijlage alleen mee indien van toepassing Bijlage Gegevens geestelijk bedienaar (voorgangers) 1 Geestelijk bedienaar voorganger 1.1 Betreft het een kerk of ander genootschap op geestelijk of

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Les 26. Herhaling thema Wat leert u in deze les? De woorden uit les 22, 23, 24 en 25 Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Bijlage 11 Handleiding portfolio, bij artikel 3.5, eerste lid, van de Regeling inburgering Handleiding Portfolio

Bijlage 11 Handleiding portfolio, bij artikel 3.5, eerste lid, van de Regeling inburgering Handleiding Portfolio Bijlage 11 Handleiding portfolio, bij artikel 3.5, eerste lid, van de Regeling inburgering Handleiding Portfolio (behorend bij het praktijkdeel van het inburgeringsexamen) Het goedkeuren van het portfolio

Nadere informatie

Model. Portfolio OGO

Model. Portfolio OGO Bijlage 8, deel 1 algemeen, bij artikel 3.5, eerste lid, van de Regeling inburgering Model Portfolio OGO Handleiding bij het maken van een portfolio U gaat een portfolio maken. In deze handleiding kunt

Nadere informatie

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 De mbo-opleiding Luchtvaart dienstverlener niveau 4 is voor iedereen die werkzaam is als stewardess of grondstewardess op de luchthaven Schiphol. VAKMANSCHAP ÉN PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Bijlage 18 Model portfolio Ondernemerschap deel 1 algemeen, bij artikel Y, zzz lid, van de Regeling inburgering. Model Portfolio Ondernemerschap

Bijlage 18 Model portfolio Ondernemerschap deel 1 algemeen, bij artikel Y, zzz lid, van de Regeling inburgering. Model Portfolio Ondernemerschap Bijlage 18 Model portfolio Ondernemerschap deel 1 algemeen, bij artikel Y, zzz lid, van de Regeling inburgering Model Portfolio Ondernemerschap Handleiding bij het maken van een portfolio U gaat een portfolio

Nadere informatie

Model. Portfolio. Werk

Model. Portfolio. Werk Bijlage 8 Model portfolio Werk deel 2 specifiek, bij artikel 3.5, eerste lid, van de Regeling inburgering Model Portfolio Werk (behorend bij de portfolio route: alleen bewijzen verzamelen) Handleiding

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Wet inburgering.

Vragen en antwoorden Wet inburgering. Vragen en antwoorden Wet inburgering. Klik op een item: Bekostiging Examen Geestelijke bedienaren Gemeentelijk aanbod Gemeentelijk aanbod: inkoop en aanbesteding Handhaving Inburgeringsplicht Leningen

Nadere informatie

Jaarverslag Praktijk Examenbureau Inburgering

Jaarverslag Praktijk Examenbureau Inburgering Jaarverslag Praktijk Examenbureau Inburgering 1-7-2014 tot en met 31-12-2014 27-2-2015 Sagènn Educatie BV, Amsterdam versie 1.0 1 Inhoud Voorwoord... 3 1. Kwalitatieve gegevens... 4 1.1. Afname van de

Nadere informatie

Rapport van de gemeentelijke ombudsman

Rapport van de gemeentelijke ombudsman Rapport van de gemeentelijke ombudsman inzake de klacht van de heer P. over het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlaardingen, afdeling Sociale Zaken en Werk Dossiernummer: 2014.954

Nadere informatie

Informatie Taal op de werkvloer. Nederlandse taal op de werkvloer: ook uw belang! Hoe ziet het traject Taal op de werkvloer eruit?

Informatie Taal op de werkvloer. Nederlandse taal op de werkvloer: ook uw belang! Hoe ziet het traject Taal op de werkvloer eruit? Informatie Taal op de werkvloer Nederlandse taal op de werkvloer: ook uw belang! De Nederlandse taal verbindt ons allemaal Heeft u werknemers in dienst die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen? Die

Nadere informatie

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga Verbeter je Nederlands! Wil jij ook beter Nederlands leren? Ga dan naar de bibliotheek in De Cultuurfabriek.

Nadere informatie

Model. Portfolio. Werk

Model. Portfolio. Werk Bijlage 8 Model portfolio Werk deel 1 algemeen, bij artikel 3.5, eerste lid, van de Regeling inburgering Model Portfolio Werk Handleiding bij het maken van een portfolio U gaat een portfolio maken. In

Nadere informatie

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start?

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 387 van CHRIS JANSSENS datum: 23 februari 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Ontvangst rapportage met gegevens uit ISI. Deze gegevens dienen als basis voor de indicatoren die in de SiSa bijlage moeten worden ingevuld.

Ontvangst rapportage met gegevens uit ISI. Deze gegevens dienen als basis voor de indicatoren die in de SiSa bijlage moeten worden ingevuld. > Retouradres Postbus 93249 2509 AE Den Haag «Adres» «huisnummer» «Postcode» «Plaats» «Postcode» «huisnummer» Contactpersoon binnen uw organisatie: Naam contactpersoon Datum: 14 september 2011

Nadere informatie

http://www.dvua.nl/images/project07/proj07_01.jpg

http://www.dvua.nl/images/project07/proj07_01.jpg PORTFOLIO http://www.dvua.nl/images/project07/proj07_01.jpg 30-10-2006 http://www.dvua.nl/images/project02/project02_01b.jpg 30-10-2006 http://www.dvua.nl/images/project15/proj15_01.jpg 30-10-2006 http://www.aronsengelauff.nl/afbeeldingen/04092006%20de%20plus%20jeroen/058-...

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag & Samenleving Rijnstraat 8 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

College van B&W. Leden van de gemeenteraad. Informatie over de uitvoering van Wet inburgering. Geachte dames en heren,

College van B&W. Leden van de gemeenteraad. Informatie over de uitvoering van Wet inburgering. Geachte dames en heren, College van B&W Uw contact R.J.A. Berkvens T (020) 540 46 27 F (0297) 38 76 76 r.berkvens@amstelveen.nl Leden van de gemeenteraad Postbus 253, 1430 AG Aalsmeer Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Wet inburgering.

Vragen en antwoorden Wet inburgering. Vragen en antwoorden Wet inburgering. Klik op een item: Bekostiging Examen Geestelijke bedienaren Gemeentelijk aanbod Gemeentelijk aanbod: inkoop en aanbesteding Handhaving Inburgeringsplicht Kinderopvang

Nadere informatie

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen 1. Welke cursussen biedt Ad Appel Taaltrainingen? Er zijn cursussen Inburgering en Nederlands als Tweede Taal op alle niveaus van A1 tot C1. U kunt lessen volgen voor alle vaardigheden of voor één vaardigheid

Nadere informatie

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4!

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4! secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses van KLM die geen mbo-diploma hebben. VAKMANSCHAP

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 0610700 Ag nr. : 11 Datum :21-12-06 Onderwerp Wet inburgering Voorstel 1 Vaststellen Verordening Wet inburgering gemeente Boxtel Inleiding Naar verwachting wordt op 1 januari 2007

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 5 Gemeente

Spreekopdrachten thema 5 Gemeente Spreekopdrachten thema 5 Gemeente Opdracht 2 bij 5.1 ** Bedenk nu zelf een gesprek. Cursist A: je werkt op het gemeentehuis. Cursist B: je bent bij het gemeentehuis. Kies zelf wat je daar komt doen: bijvoorbeeld

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2011-2012 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake de invoering van de Wet inburgering

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake de invoering van de Wet inburgering Bijlage bij 2007-018 (gewijzigd) Inburgeringsverordening (gewijzigd) De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake

Nadere informatie

Algemene toelichting. Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd.

Algemene toelichting. Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. Algemene toelichting Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. In de wet zoals die gold tot 31 december 2012 was aan gemeenten een aantal belangrijke taken toebedeeld. Door de gewijzigde

Nadere informatie

ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND JAARVERSLAG PRAKTIJKEXAMENS INBURGERING JAAR 2014

ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND JAARVERSLAG PRAKTIJKEXAMENS INBURGERING JAAR 2014 ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND JAARVERSLAG PRAKTIJKEXAMENS INBURGERING JAAR 2014 Datum: 14 april 2015 Versie: definitief Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Kwalitatieve gegevens examinering praktijkexamens inburgering...

Nadere informatie

Model Portfolio Ondernemerschap (behorend bij de portfolio route: alleen bewijzen verzamelen)

Model Portfolio Ondernemerschap (behorend bij de portfolio route: alleen bewijzen verzamelen) Bijlage 18 Model portfolio Ondernemerschap deel 2 specifiek, bij artikel Y, zzz lid, van de Regeling inburgering Model Portfolio Ondernemerschap (behorend bij de portfolio route: alleen bewijzen verzamelen)

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Inburgeringsplicht. 1. Tijdelijke verblijfsdoelen

Hoofdstuk 2. Inburgeringsplicht. 1. Tijdelijke verblijfsdoelen JU Regeling inburgering Regeling van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van 6 december 2006, nr. 5456790/06, tot uitvoering van de Wet inburgering, het Besluit inburgering en tot wijziging

Nadere informatie

Algemene toelichting

Algemene toelichting Algemene toelichting Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. In de wet zoals die gold tot 31 december 2012 was aan gemeenten een aantal belangrijke taken toebedeeld. Door de gewijzigde

Nadere informatie

Bijlage bij nr (gewijzigd) Kaders voor een lokaal inburgeringsbeleid Gemeente Houten

Bijlage bij nr (gewijzigd) Kaders voor een lokaal inburgeringsbeleid Gemeente Houten Bijlage bij nr. 2007-007 (gewijzigd) Kaders voor een lokaal inburgeringsbeleid Gemeente Houten INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Integratie... 4 2. Hoofdlijnen Wet Inburgering... 5 2.1 Algemeen... 5 2.2

Nadere informatie

7. Soc. voorzieningen en maatsch. dienstverlening

7. Soc. voorzieningen en maatsch. dienstverlening RAADSVOORSTEL status: B Agendapunt: 14 Onderwerp: Gemeentelijk beleid vanwege de invoering van de Wet inburgering Nederland 2007 en de Regeling 2007 en de vaststelling van de verordening wet inburgering.l

Nadere informatie

Algemene toelichting op de Verordening Wet Inburgering Tilburg

Algemene toelichting op de Verordening Wet Inburgering Tilburg Algemene toelichting op de Verordening Wet Inburgering Tilburg Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. In de wet zoals die gold tot 31 december 2012 was aan gemeenten een aantal

Nadere informatie

Inburgeren; persoonsvolgend budget

Inburgeren; persoonsvolgend budget DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.87 Inburgeren; persoonsvolgend budget algemene informatie bronnen Brochure IB-Groep 'Inburgeren; persoonsvolgend budget', uitgave januari 2008 Zoeken in dit

Nadere informatie

Integratie en Samenleving. Nieuwe beleidsontwikkelingen

Integratie en Samenleving. Nieuwe beleidsontwikkelingen Integratie en Samenleving Nieuwe beleidsontwikkelingen Onderwerpen 1. Politieke achtergrond 2. Overeenkomsten en verschillen oude en nieuwe regelingen 3. Nieuwe examenonderdelen 4. Vrijstellingsregelingen

Nadere informatie

logistiek teamleider! niveau 3!

logistiek teamleider! niveau 3! logistiek teamleider niveau 3 De mbo-opleiding Logistiek teamleider niveau 3 is interessant voor iedereen die een uitvoerende functie heeft in de logistiek: luchtvracht, bagageproces, platform en afhandeling.

Nadere informatie

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Presentatie 20/1/16 Hoe is het zo gekomen? Enige ervaringen. Interview De Drie Ringen, 19/1/2015 Het wil een onafhankelijke en breed samengestelde organisatie

Nadere informatie

Beleidsregels criteria ontheffing inburgeringsplicht. 19 januari 2011

Beleidsregels criteria ontheffing inburgeringsplicht. 19 januari 2011 Beleidsregels criteria ontheffing inburgeringsplicht 19 januari 2011 Inhoudsopgave 1 Aanleiding 5 2 Ontheffingen 5 2.1 Ontheffing na aantoonbare inspanning 5 2.2 Ontheffing op grond van voldoende ingeburgerd

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de in de algemene uitkering te ontvangen middelen voor taalcoaches te oormerken voor dit doel zodat dekking aanwezig is.

Voorgesteld wordt de in de algemene uitkering te ontvangen middelen voor taalcoaches te oormerken voor dit doel zodat dekking aanwezig is. College V200900272 Onderwerp: Projct taalcoaches Collegevoorstel Inleiding: Op 4 februari 2009 heeft de gemeente Heusden een subsidietoekenning tot een bedrag van 75.000,-- ontvangen voor het realiseren

Nadere informatie

RIJSCHOOL. Wat moet je doen?

RIJSCHOOL. Wat moet je doen? RIJSCHOOL Christina, Alfonso, Tai en Linda willen leren autorijden. Ze hebben het theoretische examen al afgelegd. Nu willen ze oefenen voor het praktijkexamen. Ze zoeken een rijschool. Jij helpt hen.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2000 2001 Nr. 252a 27 000 Wijziging van de Wet inburgering nieuwkomers houdende regels tot aanwijzing van bijzondere categorieën vreemdelingen ten behoeve

Nadere informatie

Informatie Taal op de Werkvloer. Nederlandse taal op de werkvloer: ook uw belang! Hoe ziet Taal op de werkvloer eruit?

Informatie Taal op de Werkvloer. Nederlandse taal op de werkvloer: ook uw belang! Hoe ziet Taal op de werkvloer eruit? Informatie Taal op de Werkvloer Nederlandse taal op de werkvloer: ook uw belang! De Nederlandse taal verbindt ons allemaal Heeft u werknemers in dienst die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen? Die

Nadere informatie

Studiegids/studieplan. Energetische (systeem) Therapie

Studiegids/studieplan. Energetische (systeem) Therapie Studiegids/studieplan Energetische (systeem) Therapie Cursuscentrum De Smederij Studiegids/Studieplan Energetisch (systeem) Therapie Duur opleiding: 2 jaar. Aantal bijeenkomsten: 1 e jaar 26, 2 e jaar

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Wet inburgering

Vragen en antwoorden Wet inburgering Vragen en antwoorden Wet inburgering 2. Inburgeringsplicht 15. Vrijstellingen 18. Vrijwillige inburgering 21. Leningen en Vergoedingen 24. Geestelijke bedienaren 28. Examen 34. Gemeentelijk aanbod 38.

Nadere informatie

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes! 0 Een praatje beginnen met onbekenden.

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes!  0 Een praatje beginnen met onbekenden. http://www.edusom.nl Pluslessen Les 42. Contact met elkaar Wat leert u in deze les? 0 Een praatje beginnen met onbekenden. 0 Praten over uw persoonlijke situatie. 0 Vriendelijk zeggen wat iemand moet doen.

Nadere informatie

Studiegids Energetisch (systeem) Therapie

Studiegids Energetisch (systeem) Therapie Studiegids Energetisch (systeem) Therapie Duur opleiding: 2 jaar Aantal bijeenkomsten: 26 per jaar 1e jaar en 20 2e jaar. De Smederij Dorpsstraat 26 6027 PG Soerendonk 06-46118917 pierre@desmederij.nl

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Beginnerslessen Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Wat leert u in deze les? Gesprekken over het inburgeringsexamen begrijpen. Welke examens bij het inburgeringsexamen horen. Waar u kunt oefenen met de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 645 Besluit van 5 december 2006 tot uitvoering en vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet inburgering (Besluit inburgering)

Nadere informatie