Beleidsregels bijzondere bijstand huishoudelijke hulp Berkelland 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsregels bijzondere bijstand huishoudelijke hulp Berkelland 2015"

Transcriptie

1 Het college van de gemeente Berkelland; Gelet op het bepaalde in de Beleidsregels bijzondere bijstand en minimabeleid in 2015 en volgende, de Participatiewet en de Algemene wet bestuursrecht; Gehoord de Cliëntenraad WWB ( ); Overwegende dat het wenselijk is om een financieel vangnet te organiseren voor belanghebbenden die door hun beperking niet zelf, via gebruikelijke hulp en/of hun sociale netwerk en niet financieel kunnen voorzien in het organiseren van huishoudelijke hulp. B e s l u i t: Vast te stellen de volgende: Beleidsregels bijzondere bijstand huishoudelijke hulp Berkelland 2015 Deze beleidsregels vormen een aanvulling op de soorten van bijzondere bijstand zoals genoemd in hoofdstuk 5 van de Beleidsregels bijzondere bijstand en minimabeleid in 2015 en volgende. De algemene bepalingen en de berekeningssystematiek van de bijzondere bijstand zoals genoemd in de Beleidsregels bijzondere bijstand en minimabeleid zijn integraal van toepassing op aanvragen bijzondere bijstand voor de kosten van huishoudelijke hulp. In deze Beleidsregels bijzondere bijstand huishoudelijke hulp Berkelland 2015 zijn de bepalingen opgenomen die naast de algemene bepalingen specifiek van toepassing zijn bij het beoordelen van het recht op bijzondere bijstand voor de kosten van huishoudelijke hulp. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen. 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Beleidsregels bijzondere bijstand en minimabeleid in 2015 en volgende, de Participatiewet en de Algemene wet bestuursrecht (Awb). 2. In deze Beleidsregels wordt verstaan onder: a. Beleidsregels bijzondere bijstand: Beleidsregels bijzondere bijstand en minimabeleid in 2015 en volgende jaren. b. Draagkracht: overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van de Participatiewet en de Beleidsregels bijzondere bijstand. c. Gebruikelijke hulp: gebruikelijke hulp als bedoeld in artikel eerste lid van de Wmo d. Huishoudelijke hulp: huishoudelijke werkzaamheden bestaande uit eenvoudig licht en/of zwaar schoonmaakwerk en in geval van zeer bijzondere omstandigheden het doen van boodschappen, het bereiden van maaltijden en het aanwezig zijn van gewassen, opgevouwen of opgehangen kleding of ander linnengoed. Gewezen wordt op de bijlage bij deze beleidsregels. e. Leefeenheid: alle bewoners die gemeenschappelijk een woning bewonen met als doel gezamenlijk een te voeren.

2 Hoofdstuk 2. Noodzaak van de kosten voor huishoudelijke hulp Artikel 2. Noodzaak van de kosten De kosten voor huishoudelijke hulp worden noodzakelijk geacht als: a. de belanghebbende vanwege een beperking niet in staat is de huishoudelijke werkzaamheden zelf uit te voeren; b. tot de leefeenheid van de belanghebbende geen huisgenoten behoren die in staat kunnen worden geacht de huishoudelijke werkzaamheden over te nemen; c. de belanghebbende niet van andere personen uit zijn sociale netwerk hulp krijgt bij het overnemen van de huishoudelijke werkzaamheden. Artikel 3. Zeer bijzondere omstandigheden Onder zeer bijzondere omstandigheden als bedoeld in artikel 1 tweede lid onder d van deze Beleidsregels wordt verstaan: a. het niet beschikbaar en/of geschikt zijn van de boodschappendienst, maaltijdservice, het gebruik van kant-en-klaar maaltijden en/of was- en strijkservice; b. geen mogelijkheden tot gemeentelijke financiële ondersteuning voor de noodzakelijke kosten als bedoeld onder a. Hoofdstuk 3. Uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten Artikel 4. Voldoen aan de voorwaarden Als de belanghebbende voldoet aan de voorwaarden als bedoeld in artikel 2 onder a, b en c en/of artikel 3, dan is er sprake van uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten. Artikel 5. Vaststellen omvang De omvang van de noodzakelijke kosten als bedoeld in artikel 2 en 3 worden vastgesteld op basis van normtijden zoals opgenomen in de bijlage bij deze Beleidsregels. Artikel 6. Hoogte en betaling van de noodzakelijke kosten 1. De hoogte van de noodzakelijke kosten bedraagt in ieder geval niet meer dan 12,50 per uur of een bedrag naar rato daarvan. 2. De bijzondere bijstand wordt in principe uitbetaald op basis van declaratie. Artikel 7. Uitvoering 1. Een medewerker van het Voormekaar team beoordeelt of er sprake is van uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten van het bestaan. 2. Een medewerker van het Voormekaar team beoordeelt de omvang van het aantal uren, halve uren of minuten huishoudelijke hulp dat voor bijzondere bijstand in aanmerking kan komen. 3. De medewerker van het Voormekaar team kan, als de belanghebbende hiermee instemt, bij de beoordelingen zoals vermeld in lid 1 en 2 in overleg treden met de aanbieder van huishoudelijke hulp. 4. De medewerker van het Voormekaar team geeft aan het bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek schriftelijk of per aan of er sprake is van uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten van het bestaan. En zo ja, wat de omvang daarvan is. Artikel 8. Omvang bijzondere bijstand 1. Voor belanghebbenden die op 31 december 2014 recht hadden op huishoudelijke hulp bedraagt het aantal uren, halve uren en/of minuten dat voor bijzondere bijstand in aanmerking komt niet meer dan het aantal toegekende uren op 31 december 2014, tenzij er sprake is van gewijzigde omstandigheden.

3 2. Voor belanghebbenden die op 31 december 2014 geen recht hadden op huishoudelijke hulp of ingeval van gewijzigde omstandigheden wordt het aantal uren, halve uren en/of minuten dat voor bijzondere bijstand in aanmerking komt, beoordeeld door een medewerker van het Voormekaar team conform deze Beleidsregels. Hoofdstuk 4. Slotbepalingen Artikel 9. Overige uitvoeringsaspecten 1. Het recht op bijzondere bijstand wordt vastgesteld door het dagelijks bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek op basis van de informatie bedoeld in artikel 7 lid 4 van deze Beleidsregels. 2. Het bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek stelt de financiële draagkracht van de belanghebbende vast. Daarbij kan het bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek, in afwijking van de beleidsregels bijzondere bijstand de hoogte van de financiële draagkracht vaststellen op basis van de kostendelersnorm als bedoeld in artikel 22a van de Participatiewet. 3. Over uitvoeringsaspecten waarin deze regeling niet voorziet, kan het dagelijks bestuur besluiten nemen. Artikel 10. Inwerkingtreding, geldigheid en citeertitel 1. Dit besluit treedt op januari 2015 met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 in werking. 2. De Beleidsregels Bijzondere Bijstand huishoudelijke hulp Berkelland 2015 zijn van toepassing tot en met 31 december Deze Beleidsregels wordt aangehaald als Beleidsregels bijzondere bijstand huishoudelijke hulp Berkelland Aldus vastgesteld te Borculo, op januari 2015 Burgemeester en wethouders van Berkelland, de secretaris, de burgemeester, J.A. Wildeman. drs. J.H.A. van Oostrum.

4 Bijlage Normtijden Soort activiteit Licht werk Volledige overname: Stof afnemen/raggen/opruimen overname: Alleen hoog en laag werk. (op werk niveau kan de cliënt dit nog zelf) t/m 11 jr per t/m 11 jr Per Factoren meer tijd Medische reden voor stof arme omgeving: + 30 min per Medische reden voor stof arme omgeving: + 20 minuten per Soort activiteit Zwaar werk Volledige overname Stofzuigen Schrobben, dweilen, soppen van sanitair en keuken. Bedden verschonen Ramen lappen overname: Toilet, keuken, sanitair Extra werk t.b.v. extra kamer en/of toilet.* min min min t/m 5 jr minuten per t/m 5 jr Per Factoren meer tijd Medische reden voor stof arme omgeving: + 30 per Hoge vervuilingsgraad, als gevolg van beperkingen + 30 per Medische reden voor stof arme omgeving: + 20 Per. Maximaal 1 maal per Minder werk 30 min Wanneer boven alleen slaapkamer en badkamer in gebruik zijn. overname wanneer alleen beneden verdieping in gebruik is. 90 min + 15 min 120 min + 15 min 90 / 120 minuten beneden en 15 minuten extra tijd voor onderhoud bovenetage en doorgangsruimten (hal/trap) *Indien uit wordt gegaan van de werkelijke gebruikte slaapkamers en hiermee een eengezinswoning als kleine woning wordt beoordeeld, kan er extra tijd toegekend worden als er een kamer is die wekelijks gebruikt wordt (vb. strijkkamer, hobbykamer) en die ook eens

5 per gestofzuigd moet worden. Voor alleen het schoonhouden van deze ruimte wordt de extra tijd toegekend. Soort activiteit Wasverzorging Volledige overname: 1.Wasgoed sorteren en in de wasmachine doen 2.Wasgoed drogen in de droger/ophangen 3.Wasgoed vouwen en opbergen. 4.Wasgoed strijken. overname: Alleen noodzakelijk strijken t/m 17 jr Per t/m 17 jr Per t/m 17 jr Factoren meer tijd Incontinentie/speekselverlies/transpiratie: + 30 Per Bedlegerige cliënten + 30 min per. Strijken is het strijken van de bovenkleding niet voor het strijken van de onderkleding of het beddengoed. Extra tijd voor strijken van onderkleding en/of beddengoed is alleen mogelijk indien dit medisch noodzakelijk is. Wasdroger is algemeen gebruikelijk. Soort activiteit Boodschappen* Volledige overname: Boodschappenlijst samenstellen. Boodschappen inkopen, boodschappen opruimen overname: Opruimen na bezorging door boodschappenservice in combinatie met aanwezigheid van de hulp Meerpersoon s Max. 60 * Max. 60 * + max. 30 Per Max. 15 * 15 * + 5 per Factor en meer tijd *Voor boodschappen en het bereiden van de warme maaltijden zijn voorliggende voorzieningen aanwezig, te weten een boodschappenservice en een maaltijdservice. Maaltijdservices kunnen met de meest voorkomende dieeteisen(glutenvrij, zoutarm, diabetes ect.) rekening houden. Als het medisch noodzakelijk is dat er speciaal voedsel nodig is en extra reizen hiervoor noodzakelijk is kan extra tijd toegekend worden.

6 Soort activiteit Broodmaaltijden Volledige overname*** Broodmaaltijd bereiden Broodmaaltijd klaarzetten, tafel dekken/koffie/thee zetten Afwassen of in/uitruimen vaatwasmachine. afwassen of in/uitruimen vaatwasmachine 15 min per keer Max 7 keer per 15 Per keer Max 7 keer per 15 min per keer 15 min per keer t/m 11 jr Per keer Max 7 keer per Factoren meer tijd Warme maaltijd**** Volledige overname Warme maaltijd bereiden, koken, warme maaltijd klaarzetten, tafel dekken afwassen of in/uitruimen vaatwasmachine 30 min per keer 30 min per keer t/m 11 jr minuten per keer 15 min per keer 15 min per keer Opwarmen 10 min per keer 10 per keer overname: Afwassen en opruimen 15 min per keer 15 Per keer ***Voor het bereiden van de broodmaaltijden geldt een maximum van 7 keer per. Er kan s morgens brood voor de tweede maaltijd klaargezet worden in een trommeltje of in de koelkast. ****Voor het bereiden van de warme maaltijden geldt een maximum van 5 keer per. Er kan namelijk voor twee dagen gekookt worden.

Boodschappen voor het dagelijkse leven doen: Omschrijving Boodschappenlijst opstellen Boodschappen inkopen Boodschappen opslaan. 60 minuten per week

Boodschappen voor het dagelijkse leven doen: Omschrijving Boodschappenlijst opstellen Boodschappen inkopen Boodschappen opslaan. 60 minuten per week BIJLAGE 1 Tabel normering huishoudelijke taken Bron: Richtlijn indicatieadvisering Hulp bij het Huishouden (januari 2011) van de MO-zaak. Indien wijzigingen plaats vinden, zal de meest actuele richtlijn

Nadere informatie

Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015 (Bijlage 2 bij Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning)

Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015 (Bijlage 2 bij Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Beuningen. Nr. 17933 3 maart 2015 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015 (Bijlage 2 bij Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning) Normering

Nadere informatie

Bijlage 2 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015. Normering huishoudelijke taken

Bijlage 2 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015. Normering huishoudelijke taken Bijlage 2 Richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden 2015 Normering huishoudelijke taken Voor de hulp bij het huishouden zijn normtijden ontwikkeld waarin voor elke huishoudelijke taak een bepaald

Nadere informatie

NORMERINGSKADER. 1.1 Boodschappen. De boodschappenservice is algemeen gebruikelijk en voorhanden.

NORMERINGSKADER. 1.1 Boodschappen. De boodschappenservice is algemeen gebruikelijk en voorhanden. NORMERINGSKADER Huishoudelijke werkzaamheden Er worden standaard normtijden gehanteerd bij het indiceren van hulp bij het huishouden. De leefsituatie al dan niet in combinatie met de woonsituatie is niet

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN HOOFDSTUK 2 BASISPAKKET. Het College van Burgemeester en Wethouders,

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN HOOFDSTUK 2 BASISPAKKET. Het College van Burgemeester en Wethouders, Het College van Burgemeester en Wethouders, gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 1.2.1, 2.3.2 en 2.3.5 van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 en de artikelen 5.1,

Nadere informatie

Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën:

Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën: BIJLAGE I BESCHRIJVING THUISHULP Thuishulp is ingedeeld in twee categorieën: Thuishulp basis: Omschrijving: op de woning en de cliënt gericht zwaar huishoudelijk werk zoals stofzuigen en reinigen toilet

Nadere informatie

Huishoudelijke werkzaamheden: stofzuigen, wc/badkamer schoonmaken

Huishoudelijke werkzaamheden: stofzuigen, wc/badkamer schoonmaken BIJLAGE II NORMERING THUISHULP Thuishulp Basis Huishoudelijke werkzaamheden: stofzuigen, wc/badkamer schoonmaken : Zwaar huishoudelijk werk Signalering, sociaal contact en extra schoonmaakwerkzaamheden

Nadere informatie

Bijlage 5: Normtijdentabel uren Hulp bij het Huishouden (HH)

Bijlage 5: Normtijdentabel uren Hulp bij het Huishouden (HH) Bijlage 5: Normtijdentabel uren Hulp bij het Huishouden (HH) Het doen van boodschappen voor het dagelijkse leven. Het inkopen van boodschappen wordt in de gemeente Alphen-Chaam niet geïndiceerd. De boodschappenservice

Nadere informatie

Normtijden hulp bij het huishouden

Normtijden hulp bij het huishouden Bijlage 1 Normtijden hulp bij het huishouden Schoonmaaktaken Algemene voorziening voor schoonmaakondersteuning) / boodschappen doen Het doen van boodschappen voor het dagelijkse leven Hieronder vallen

Nadere informatie

1. Taken schoonmaakondersteuning

1. Taken schoonmaakondersteuning Bijlage 2 Normtijden huishoudelijke ondersteuning Als bedoeld in artikel 6.24. Deze normtijden zijn richtinggevend voor het indiceren van huishoudelijke ondersteuning. De ondersteuningsvraag van de cliënt

Nadere informatie

besluit van het college

besluit van het college besluit van het college dossiernummer 1231 onderwerp Wijziging Regeling maatschappelijke ondersteuning Gouda 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Gouda; gelezen het voorstel van 13 juni

Nadere informatie

Totaal 1 keer per week 60 min per week

Totaal 1 keer per week 60 min per week Bijlage 6: Normering huishoudelijke taken in minuten 1 Huishoudelijke werkzaamheden In deze paragraaf wordt per activiteit een normtijd aangegeven. Aan de hand van de normtijden kan voor de individuele

Nadere informatie

Bijlage 6 - Richtlijn tijd en frequentie: huishoudelijke activiteiten en begeleiding

Bijlage 6 - Richtlijn tijd en frequentie: huishoudelijke activiteiten en begeleiding Bijlage 6 - Richtlijn tijd en frequentie: huishoudelijke activiteiten en begeleiding De normen voor huishoudelijke taken zijn slechts een richtlijn. Het College kan besluiten om in voorkomende gevallen

Nadere informatie

Bijlage 1: Basismodule en aanvullende modules

Bijlage 1: Basismodule en aanvullende modules Bijlage 1: Basismodule en aanvullende modules Basismodule De basismodule huishoudelijke ondersteuning bestaat uit basis schoonmaakactiviteiten en incidentele schoonmaakactiviteiten per bewoonde woonruimte

Nadere informatie

Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning

Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning Aanpassing Beleidsregels Huishoudelijke Ondersteuning Het resultaat dat moet worden bereikt bij de huishoudelijke ondersteuning is dat de cliënt: a) kan wonen in een schoon en leefbaar huis; b) kan beschikken

Nadere informatie

BIJLAGE 1 RICHTLIJNEN TIJDEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN

BIJLAGE 1 RICHTLIJNEN TIJDEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN BIJLAGE 1 RICHTLIJNEN TIJDEN HULP BIJ HET HUISHOUDEN Vaststellen richtlijnen Hulp bij het HH1 Hulp bij het HH1 richt zich op het overnemen van lichte huishoudelijke taken zware huishoudelijke taken de

Nadere informatie

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Wijdemeren 2017 Versie 30 maart 2017

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Wijdemeren 2017 Versie 30 maart 2017 Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Wijdemeren 2017 Versie 30 maart 2017 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Richtlijnen Huishoudelijke Hulp 3 2 Uitgangspunten 3 2.1 Maatwerkvoorziening

Nadere informatie

BIJLAGE 2 NORMENSYSTEEM

BIJLAGE 2 NORMENSYSTEEM BIJLAGE 2 NORMENSYSTEEM Om het resultaat van een schoon en leefbaar huis te bereiken wordt gewerkt met het onderstaande normen. Alvorens echter te komen tot het invullen van het resultaat een schoon en

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Renkum Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum;

Besluit maatschappelijke ondersteuning Renkum Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum; CVDR Officiële uitgave van Renkum. Nr. CVDR611133_1 29 juni 218 Besluit maatschappelijke ondersteuning Renkum 218 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum; gelet op de Verordening

Nadere informatie

Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder

Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder Protocol gebruikelijke zorg en richtlijnen hulp bij het huishouden gemeente Den Helder Definities Gebruikelijke zorg : de normale, dagelijkse zorg die huisgenoten geacht worden elkaar onderling te bieden

Nadere informatie

Wijzigingsbesluit beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Noordoostpolder

Wijzigingsbesluit beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Noordoostpolder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordoostpolder Nr. 233660 29 december 2017 Wijzigingsbesluit beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Noordoostpolder Het college van burgemeester

Nadere informatie

Maatstaf Amsterdam. Hulp bij het huishouden

Maatstaf Amsterdam. Hulp bij het huishouden Maatstaf Amsterdam Hulp bij het huishouden Versie 2018 Maatstaf Hulp bij het huishouden gemeente Amsterdam Achtergronden De voorliggende maatstaf hulp bij het huishouden Amsterdam is opgesteld na onderzoek

Nadere informatie

Maatstaf Hulp bij het Huishouden gemeente Amsterdam

Maatstaf Hulp bij het Huishouden gemeente Amsterdam Maatstaf Hulp bij het Huishouden gemeente Amsterdam Achtergronden De voorliggende maatstaf Hulp bij het Huishouden Amsterdam is opgesteld na onderzoek door de combinatie van bureau HHM en KPMG Plexus.

Nadere informatie

HbH alleenstaande (eengezinswoning)

HbH alleenstaande (eengezinswoning) Bijlage 1 A - Specificatie normtijden per taak In Bijlage 1 A worden de verschillen tussen de oude richtlijn en nieuwe richtlijn in kaart gebracht. Bij deze vergelijking wordt eventuele meerhulp buiten

Nadere informatie

Maatstaf: activiteit, tijdsbesteding en frequentie voor het resultaat schoon en leefbaar huis

Maatstaf: activiteit, tijdsbesteding en frequentie voor het resultaat schoon en leefbaar huis Bijlage 1 Normeringskader Hulp bij het Huishouden Het normeringskader zoals beschreven in deze bijlage is afgeleid van het Onderzoek Maatstaf hulp bij het huishouden, gemeente Amsterdam van 28 februari

Nadere informatie

Werkinstructie inzet huishoudelijke ondersteuning Wmo 2015 WM&W ingaande

Werkinstructie inzet huishoudelijke ondersteuning Wmo 2015 WM&W ingaande Van Heemstraweg 50 6658 KH Beneden-Leeuwen T 0487 790 790 info@vraagwijzerwestmaasenwaal.nl www.vraagwijzerwestmaasenwaal.nl Werkinstructie inzet huishoudelijke ondersteuning Wmo 2015 WM&W ingaande 01-01-2017

Nadere informatie

Gelet op de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente 2015,

Gelet op de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente 2015, Gemeenteblad nr. 321, 4 augustus 2016 Het college van burgemeester en wethouders van Deurne, Gelet op artikel 1.2.1. van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, Gelet op de Verordening Maatschappelijke

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Wmo 2017 Gooise Meren, juli Officiële uitgave van de gemeente Gooise Meren

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Wmo 2017 Gooise Meren, juli Officiële uitgave van de gemeente Gooise Meren GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Gooise Meren Nr. 112821 3 juli 17 Beleidsregels Wmo 17 Gooise Meren, 17 1 Inleiding Deze beleidsregels liggen in het verlengde van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Beleidsregels hulp bij het huishouden 2017

Collegevoorstel. Zaaknummer Onderwerp Beleidsregels hulp bij het huishouden 2017 Zaaknummer 00488029 Onderwerp Beleidsregels hulp bij het huishouden 2017 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 4 oktober 2016 is het beleid over hulp bij het huishouden vanaf 1 januari 2017

Nadere informatie

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden gemeente Enschede 2017

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden gemeente Enschede 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 83853 18 mei 2017 Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede 2017 Het College van Burgemeester en Wethouders, gelet op

Nadere informatie

Protocol Indicatiestelling Hulp bij het Huishouden

Protocol Indicatiestelling Hulp bij het Huishouden BIJLAGEN Bijlage 1: Protocol indicatiestelling hulp bij het huishouden Protocol Indicatiestelling Hulp bij het Huishouden Gemeente Brunssum 2 Activiteiten en tijdsnormering Hulp bij het Huishouden Algemeen

Nadere informatie

Beleidsregel Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Peel en Maas

Beleidsregel Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Peel en Maas GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Peel en Maas Nr. 191354 2 november 2017 Beleidsregel Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Peel en Maas Zaaknummer: 1894/2017/1108282 Documentnummer: 1894/2017/1117950

Nadere informatie

Nadere regels Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Doetinchem 2015

Nadere regels Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Doetinchem 2015 Nadere regels Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Doetinchem 2015 1. De nadere regels Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Doetinchem 2015 worden aangehaald als Nadere regels

Nadere informatie

Wmo richtlijn Indicatieadvisering voor Hulp bij het Huishouden Gemeente Stein 2012

Wmo richtlijn Indicatieadvisering voor Hulp bij het Huishouden Gemeente Stein 2012 Wmo richtlijn Indicatieadvisering voor Hulp bij het Huishouden Gemeente Stein 2012 Uitgave: Gemeente Stein, november 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten voor Hulp

Nadere informatie

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede versie

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede versie Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede 2017 versie 1.3 2017 1 Inhoudsopgave Wmo 2015 en uitgangspunten beleid... 3 Ondersteuning bij het huishouden als maatwerkvoorziening...

Nadere informatie

Tweede wijziging nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Asten 2015

Tweede wijziging nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Asten 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Asten. Nr. 77290 25 augustus 2015 Tweede wijziging nadere regels maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Asten 2015 Het college van burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 BEOORDELING VAN HET RESULTAATGEBIED HET VOEREN VAN EEN HUISHOUDEN

HOOFDSTUK 3 BEOORDELING VAN HET RESULTAATGEBIED HET VOEREN VAN EEN HUISHOUDEN HOOFDSTUK 3 BEOORDELING VAN HET RESULTAATGEBIED HET VOEREN VAN EEN HUISHOUDEN Het Utrechtse Wmo beleid gaat uit van de mogelijkheden van mensen. Ontbreekt het aan eigen mogelijkheden om participatieproblemen

Nadere informatie

Beleidsregels huishoudelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2017

Beleidsregels huishoudelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hellendoorn Nr. 79048 11 mei 2017 Beleidsregels huishoudelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2017 Nijverdal, 9 mei 2017 Nr. 17INT00922 Burgemeester en

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen BELEIDSREGELS VERLAGINGEN WOONSITUATIE EN SCHOOLVERLATERS 2015

Gemeente Achtkarspelen BELEIDSREGELS VERLAGINGEN WOONSITUATIE EN SCHOOLVERLATERS 2015 Gemeente Achtkarspelen BELEIDSREGELS VERLAGINGEN WOONSITUATIE EN SCHOOLVERLATERS 2015 Gemeente Achtkarspelen Januari 2015 1 VERLAGINGEN WOONSITUATIE EN SCHOOLVERLATERS 2015 ALGEMEEN Artikel 1: begripsbepalingen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn besluit:

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn besluit: CVDR Officiële uitgave van Hoorn. Nr. CVDR613027_1 3 oktober 2018 Vaststellen richtlijnen huishoudelijke hulp Zaaknummer: 1438786 Gelezen het voorstel van Zorg & Samenleving Vaststellen richtlijnen huishoudelijke

Nadere informatie

Artikel 2.1 Hoogte van persoonsgebonden budget voor ondersteuning bij het huishouden

Artikel 2.1 Hoogte van persoonsgebonden budget voor ondersteuning bij het huishouden Opmerking vooraf Bij het berekenen van de concept- tarieven is de Algemene Maatregel van Bestuur Inkoop maatschappelijke ondersteuning gehanteerd en is rekening gehouden met de CAO-VVT. De in dit Besluit

Nadere informatie

nadere omschrijving bij resultaatgebied: Huishouden

nadere omschrijving bij resultaatgebied: Huishouden Beleidsregel schoon en leefbaar huis nadere omschrijving bij resultaatgebied: Huishouden Inleiding Dit document gaat uit van de integrale arrangementen thuisondersteuning, waarbinnen Huishouden een van

Nadere informatie

WIJZIGING WMO-BELEIDSREGELS

WIJZIGING WMO-BELEIDSREGELS 1 WIJZIGING WMO-BELEIDSREGELS Artikel 1 Hoofdstuk 5 ondersteuning bij schoon en leefbaar huis van de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2017 Wordt vervangen door de aangehechte Beleidsregels

Nadere informatie

Verordening individuele bijzondere bijstand RSDHW 2015

Verordening individuele bijzondere bijstand RSDHW 2015 Verordening individuele bijzondere bijstand RSDHW 2015 Het algemeen bestuur van de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard (RSDHW); Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de RSDHW d.d. 22 december

Nadere informatie

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede 2019

Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede 2019 Beleidsregels Ondersteuning bij het Huishouden Gemeente Enschede 2019 1 Het College van Burgemeester en Wethouders, gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 1.2.1, 2.3.2 en

Nadere informatie

WIJZIGING BELEIDSREGELS MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

WIJZIGING BELEIDSREGELS MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Korendijk Nr. 212894 4 december 2017 WIJZIGING BELEIDSREGELS MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Artikel 1 Hoofdstuk 5 ondersteuning bij schoon en leefbaar huis

Nadere informatie

Gemeente Tubbergen; wijziging Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2017.

Gemeente Tubbergen; wijziging Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2017. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Tubbergen Nr. 68362 26 april 2017 Gemeente Tubbergen; wijziging Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2017. Het college van burgemeester

Nadere informatie

BIJLAGE 1: PROTOCOL HUISHOUDELIJKE ONDERSTEUNING

BIJLAGE 1: PROTOCOL HUISHOUDELIJKE ONDERSTEUNING BIJLAGE 1: PROTOCOL HUISHOUDELIJKE ONDERSTEUNING I.1 INLEIDING In de wet is, onder andere, geregeld dat mensen die hulp nodig hebben bij het zo zelfstandig mogelijk functioneren in het dagelijks leven,

Nadere informatie

Nadere omschrijving bij resultaatgebied: (regie bij het) voeren van een huishouden

Nadere omschrijving bij resultaatgebied: (regie bij het) voeren van een huishouden Concept beleidsregel schoon huis Nadere omschrijving bij resultaatgebied: (regie bij het) voeren van een huishouden Aanleiding: De uitspraken centrale raad van beroep uit 2016 dwingen ons om aanpassingen

Nadere informatie

Richtlijnen Huishoudelijk werk (HHW) Gemeente Peel en Maas 2013

Richtlijnen Huishoudelijk werk (HHW) Gemeente Peel en Maas 2013 Richtlijnen Huishoudelijk werk (HHW) Gemeente Peel en Maas 2013 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten voor Huishoudelijk werk 1.1 Als er beperkingen zijn bij het voeren van

Nadere informatie

Nadere regels en beleidsregels huishoudelijke ondersteuning (HO/HO+) Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Nadere regels en beleidsregels huishoudelijke ondersteuning (HO/HO+) Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Nadere regels en beleidsregels huishoudelijke ondersteuning (HO/HO+) Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Burgemeester en wethouders van Molenwaard: Overwegende dat in de Verordening Maatschappelijke

Nadere informatie

BIJLAGE 1: WIJZIGING BELEIDSREGELS MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

BIJLAGE 1: WIJZIGING BELEIDSREGELS MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING KDK/12667/i.07028 BIJLAGE 1: WIJZIGING BELEIDSREGELS MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Artikel 1 Hoofdstuk 5 ondersteuning bij schoon en leefbaar huis van de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2017

Nadere informatie

Aanvullende Beleidsregel Huishoudelijke Verzorging gemeente Landerd. Aanvullende Beleidsregels MO nav uitspraken Crvb over Huishoudelijke verzorging

Aanvullende Beleidsregel Huishoudelijke Verzorging gemeente Landerd. Aanvullende Beleidsregels MO nav uitspraken Crvb over Huishoudelijke verzorging GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Landerd. Nr. 116958 26 augustus 2016 Aanvullende Beleidsregel Huishoudelijke Verzorging gemeente Landerd Aanvullende Beleidsregels MO nav uitspraken Crvb over

Nadere informatie

1. De situatie van het overgangsrecht voor diegenen die een AWBZ-indicatie hebben op 31 december 2006

1. De situatie van het overgangsrecht voor diegenen die een AWBZ-indicatie hebben op 31 december 2006 Bijlage 1 Hoofdstuk 3 Verstrekkingenboek Wmo (Hulp bij het huishouden) Tijdelijke situaties overgangsrecht ex artikel 41 Wmo. De Wmo regelt in artikel 41 overgangsrecht voor hulp bij het huishouden als

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Afwegingskader Hulp bij het huishouden

BIJLAGE 2. Afwegingskader Hulp bij het huishouden BIJLAGE 2 Afwegingskader Hulp bij het huishouden Eigen verantwoordelijkheid leefeenheid De belanghebbende is primair zelf verantwoordelijk voor het eigen huishouden, met inbegrip van het bevorderen en

Nadere informatie

Beslispunt: Vaststellen van de tarieven Hulp bij het huishouden conform artikel 21a Wmo op 21,12 (HH1) en 23,27 (HH2) per uur.

Beslispunt: Vaststellen van de tarieven Hulp bij het huishouden conform artikel 21a Wmo op 21,12 (HH1) en 23,27 (HH2) per uur. Aan de raad. Agendanummer : 9 Volgnummer : 31 Raadsvergadering : 11 juni 2013 Kenmerk : sector samenleving Onderwerp : Vaststellen Basistarief Wmo Brielle, 31 mei 2013 Beslispunt: Vaststellen van de tarieven

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving *ZD17044734* Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z17-006503 Documentnummer: ZD17044734 Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Beleidsregels bijzondere bijstand gemeente Zundert 2018 Citeertitel:

Nadere informatie

besluit: VERORDENING tot eerste wijziging van de "Verordening Voorzieningen WMO gemeente Geldermalsen 2012"

besluit: VERORDENING tot eerste wijziging van de Verordening Voorzieningen WMO gemeente Geldermalsen 2012 G (Ĩ moon t «13333 Geldermalsen De raad van de gemeente Geldermalsen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 augustus 2012 nummer 33, gelet op artikel 5 van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

RICHTLIJN ZELFREDZAAMHEID EN PARTICIPATIE: HUISHOUDEN 2016

RICHTLIJN ZELFREDZAAMHEID EN PARTICIPATIE: HUISHOUDEN 2016 CVDR Officiële uitgave van Kerkrade. Nr. CVDR410066_1 19 september 2017 RICHTLIJN ZELFREDZAAMHEID EN PARTICIPATIE: HUISHOUDEN 2016 VOORWOORD In 2012 heeft de gemeente Kerkrade een nieuwe Richtlijn Hulp

Nadere informatie

BELEIDSKADER HUISHOUDELIJKE ONDERSTEUNING 2018

BELEIDSKADER HUISHOUDELIJKE ONDERSTEUNING 2018 BELEIDSKADER HUISHOUDELIJKE ONDERSTEUNING 2018 Inleiding Op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) ondersteunen gemeenten inwoners bij het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren.

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden (Hbh) is het geheel of gedeeltelijk overnemen van huishoudelijke activiteiten bij Amsterdammers die dit niet (meer) zelf kunnen (regelen). Hbh kan ook worden

Nadere informatie

Concept-Opdracht objectief onderzoek naar normering van de basisvoorziening Schoon huis

Concept-Opdracht objectief onderzoek naar normering van de basisvoorziening Schoon huis Concept-Opdracht objectief onderzoek naar normering van de basisvoorziening Schoon huis Hierbij verstrekt de gemeente Utrecht, vertegenwoordigd door de directeur Maatschappelijke ontwikkeling, KPMG Plexus

Nadere informatie

Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2010. Uitleg

Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2010. Uitleg Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2010 Inhoudsopgave Inleiding Artikel 1 Begripsbepalingen Artikel 2 Voorwaarden Artikel 3 Hoogte van de toeslag Artikel 4 Onvoorziene gevallen Artikel

Nadere informatie

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen)

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) ALGEMENE INFORMATIE WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) Algemene toelichting Hebt u een beperking, een chronisch psychisch- of psychosociaal probleem

Nadere informatie

Nadere regels Financiële compensatieregeling Algemene voorziening hulp bij het huishouden 2015 en Huishoudelijke hulp toelage

Nadere regels Financiële compensatieregeling Algemene voorziening hulp bij het huishouden 2015 en Huishoudelijke hulp toelage GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lisse. Nr. 48118 3 juni 2015 Nadere regels Financiële compensatieregeling Algemene voorziening hulp bij het huishouden 2015 en Huishoudelijke hulp toelage Artikel

Nadere informatie

BIJLAGEN. 1. Normeringskader.

BIJLAGEN. 1. Normeringskader. BIJLAGEN. 1. Normeringskader. 1. Normering huishoudelijke taken in minuten. Naast de in bijlage 3 opgenomen normering gelden de volgende standaardindicaties: 1.1. Huishoudelijke werkzaamheden 1.1.1. Boodschappen

Nadere informatie

Maatwerkvoorziening Huishoudelijke Ondersteuning Twentse gemeenten

Maatwerkvoorziening Huishoudelijke Ondersteuning Twentse gemeenten Maatwerkvoorziening Huishoudelijke Ondersteuning Twentse gemeenten Januari 2017 1 Inleiding Op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) ondersteunen gemeenten inwoners bij het zo

Nadere informatie

I-SZ/2015/1803. Beleidsregels Bijzondere bijstand en Minimabeleid - Algemene bepalingen 2015

I-SZ/2015/1803. Beleidsregels Bijzondere bijstand en Minimabeleid - Algemene bepalingen 2015 I-SZ/2015/1803 Beleidsregels Bijzondere bijstand en Minimabeleid - Algemene bepalingen 2015 Definitieve vaststelling Besluit College d.d. 1 september 2015 . Beleidsregels Bijzondere bijstand en Minimabeleid

Nadere informatie

Beleidsregel Huishoudelijke ondersteuning. Hof van Twente 2018

Beleidsregel Huishoudelijke ondersteuning. Hof van Twente 2018 Beleidsregel Huishoudelijke ondersteuning Hof van Twente 2018 Goor, juni 2017 1 BELEIDSREGEL HUISHOUDELIJKE ONDERSTEUNING 2018 Burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente; gelet op het bepaalde

Nadere informatie

Beleidsregels bijzondere bijstand WIHW 2016

Beleidsregels bijzondere bijstand WIHW 2016 Beleidsregels bijzondere bijstand WIHW 2016 Het dagelijks bestuur van WIHW; Gelezen het advies van de Regionale Cliëntenraad WIHW; Gelet op de artikel 35 van de Participatiewet; Besluit vast te stellen

Nadere informatie

Protocol Indicatiestelling hulp bij het huishouden. ISD de Kempen

Protocol Indicatiestelling hulp bij het huishouden. ISD de Kempen Protocol Indicatiestelling hulp bij het huishouden ISD de Kempen indicatieprotocol hbh ISD de Kempen 2012 Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten voor Hulp bij het huishouden... 4 1.1 Als disfunctioneren dreigt...

Nadere informatie

Bijlage 3: Richtlijn indicatiestelling Hulp bij het huishouden Gemeente Eijsden-Margraten

Bijlage 3: Richtlijn indicatiestelling Hulp bij het huishouden Gemeente Eijsden-Margraten Bijlage 3: Richtlijn indicatiestelling Hulp bij het huishouden Gemeente Eijsden-Margraten 1. Richtlijn indicatiestelling Hulp bij het Huishouden In voorliggende richtlijn wordt beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Purmerend 2015

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Purmerend 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Purmerend. Nr. 82937 30 december 2014 Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Purmerend 2015 Overwegende dat het van belang is de Wmo richtlijn indicatieadvisering

Nadere informatie

Bijlage 3: Richtlijn indicatiestelling Hulp bij het huishouden Gemeente Eijsden-Margraten

Bijlage 3: Richtlijn indicatiestelling Hulp bij het huishouden Gemeente Eijsden-Margraten Bijlage 3: Richtlijn indicatiestelling Hulp bij het huishouden Gemeente Eijsden-Margraten 1. Richtlijn indicatiestelling Hulp bij het Huishouden In voorliggende richtlijn wordt beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen.

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen. Raad VOORBLAD Onderwerp Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 212 en volgende jaren Agendering Commissie Bestuur x Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken x Commissie Sociaal

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Montfoort Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montfoort;

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Montfoort Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montfoort; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Montfoort. Nr. 113357 27 november 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Montfoort 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Hierna volgt een schematische weergave van de tijdnormering zoals die bij de indicatiestelling gehanteerd wordt:

Hierna volgt een schematische weergave van de tijdnormering zoals die bij de indicatiestelling gehanteerd wordt: BIJLAGE 1 TIJDNORMERING HULP BIJ HET HUISHOUDEN Tijdens de indicatiestelling wordt voor de werkzaamheden en taken aan de hand van een tijdnormering bepaald wat het exact aantal uren/minuten zijn die ingezet

Nadere informatie

Nieuwe tekst als inleidende uitwerking voor de maatwerkvoorziening in hoofdstuk 3 van de "nadere regels maatschappelijke ondersteuning 2015"

Nieuwe tekst als inleidende uitwerking voor de maatwerkvoorziening in hoofdstuk 3 van de nadere regels maatschappelijke ondersteuning 2015 Nieuwe tekst als inleidende uitwerking voor de maatwerkvoorziening in hoofdstuk 3 van de "nadere regels maatschappelijke ondersteuning 2015" Nadere regels voor maatwerkvoorzien i n g H u is houdel ij ke

Nadere informatie

Gelet op artikel 5b, tweede en derde lid van de Verordening Jeugdhulp gemeente Berkelland 2015;

Gelet op artikel 5b, tweede en derde lid van de Verordening Jeugdhulp gemeente Berkelland 2015; CVDR Officiële uitgave van Berkelland. Nr. CVDR622698_1 27 maart 2019 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland houdende regels omtrent hulp en ondersteuning Financieel

Nadere informatie

Protocol hulp bij het huishouden

Protocol hulp bij het huishouden Protocol hulp bij het huishouden Gouda Oktober 2013 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten voor Hulp bij het huishouden 1.1 Als er beperkingen zijn bij het voeren van een

Nadere informatie

Beleidsregels Indiceren voor hulp bij het huishouden

Beleidsregels Indiceren voor hulp bij het huishouden CVDR Officiële uitgave van Ede. Nr. CVDR3541_1 4 mei 2017 Beleidsregels Indiceren voor hulp bij het huishouden Gemeente Ede April 2008 1. Hulp bij het Huishouden De functie Huishoudelijke Verzorging (HV)

Nadere informatie

Gemeente Heusden - BELEIDSREGELS WMO EN JEUGDHULP GEMEENTE HEUSDEN 2017

Gemeente Heusden - BELEIDSREGELS WMO EN JEUGDHULP GEMEENTE HEUSDEN 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heusden. Nr. 183376 23 december 2016 Gemeente Heusden - BELEIDSREGELS WMO EN JEUGDHULP GEMEENTE HEUSDEN 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

Indicatieprotocol Hulp bij Huishouden gemeente Krimpenerwaard 2015

Indicatieprotocol Hulp bij Huishouden gemeente Krimpenerwaard 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Krimpenerwaard. Nr. 55216 2 mei 2016 Indicatieprotocol Hulp bij Huishouden gemeente Krimpenerwaard 2015 1 HULP BIJ HET HUISHOUDEN Wanneer er sprake is van een

Nadere informatie

Gelet op de Verordening maatschappelijke ondersteuning De Ronde Venen 2015 en artikel 4:81 van de Awb;

Gelet op de Verordening maatschappelijke ondersteuning De Ronde Venen 2015 en artikel 4:81 van de Awb; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente De Ronde Venen. Nr. 161696 21 november 2016 Beleidsregels resultaatgericht financieren Wmo Wijziging Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning De Ronde Venen

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017,

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, Verordening Individuele inkomenstoeslag ISD BOL 2018 De raad van de gemeente Landgraaf; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, met overneming van de daarin vermelde motieven;

Nadere informatie

Notitie Uitgangspunten hulp bij het huishouden

Notitie Uitgangspunten hulp bij het huishouden Notitie Uitgangspunten hulp bij het huishouden Inleiding Op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is elke gemeente in Nederland verplicht voorzieningen op het gebied van maatschappelijke

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Sociale Zekerheid 2015, gemeente Drimmelen

Verordening tegenprestatie Sociale Zekerheid 2015, gemeente Drimmelen Verordening tegenprestatie Sociale Zekerheid 2015, gemeente Drimmelen De raad van de gemeente Drimmelen; gezien het voorstel van burgemeester en wethouder van 11 november 2014; gelet op artikel 8, lid

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen Verordening Tegenprestatie 2015 Gemeente Achtkarspelen De Raad van de gemeente Achtkarspelen: overwegende dat: de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers,

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 CVDR Officiële uitgave van Lingewaard. Nr. CVDR365829_1 26 juni 2018 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 14RDS00157 De raad van de gemeente Lingewaard; gelezen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 december Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 december Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2014 Agendapunt : 10 Status : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra Behandelend ambt. : Chris Koopmans E-mail : ckoopmans@t-diel.nl

Nadere informatie

Regeling maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Gouda

Regeling maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Gouda 1 Regeling maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Gouda Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda; gelezen het voorstel van 29 november 2017, nummer 1591; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Gemeente.

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Gemeente. De raad van de gemeente.; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders..; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en derde lid, van de Participatiewet; overwegende dat het van

Nadere informatie

Beleidsregels eigen bijdrage Heemskerk oktober 2013

Beleidsregels eigen bijdrage Heemskerk oktober 2013 Beleidsregels eigen bijdrage Heemskerk 2013 1 oktober 2013 B E L E I D S R E G E L S E I G E N B I J D R A G E H E E M S K E R K 2 0 1 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 5 Artikel 1 Begripsomschrijving

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende van 4 november 2014

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende van 4 november 2014 . De Raad van de gemeente Heeze-Leende; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende van 4 november 2014 gelet op Artikel 149 Gemeentewet besluit vast te stellen:.

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 Raadsbesluit 4 december 2014 Naam opsteller M. Huberts Datum vaststelling 4 december 2014 Afdeling Dienstverlening Vastgesteld

Nadere informatie

Verordeningen en reglementen

Verordeningen en reglementen Verordeningen en reglementen Beleidsregel kostendelersnorm en verlaging bijstandsnorm 2015 Brummen B&W van Brummen hebben op 23 december 2014 besloten om de Beleidsregel kostendelersnorm en verlaging bijstandsnorm

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 183277 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

Officiële naam regeling Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Breda 2015

Officiële naam regeling Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Breda 2015 Wetstechnische informatie Overheidsorganisatie Gemeente Breda Officiële naam regeling Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Breda 2015 Citeertitel Verordening Individuele Inkomenstoeslag

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag Participatiewet

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Bijlage 8 Verordening Individuele Studietoeslag 2015 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, gelet op artikel 8, derde lid van de Participatiewet,

Nadere informatie

Uitgave: Gemeente Beek, oktober 2012. Wmo richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden Gemeente Beek 2012

Uitgave: Gemeente Beek, oktober 2012. Wmo richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden Gemeente Beek 2012 Uitgave: Gemeente Beek, oktober 2012 Wmo richtlijn indicatieadvisering hulp bij het huishouden Gemeente Beek 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten voor Hulp bij het

Nadere informatie