Voor wie. Doel. Programma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor wie. Doel. Programma"

Transcriptie

1 Uitnodiging Werkconferentie van het initiatief Duits in het MBO op 6 maart 2015 in Lunteren. Deze werkconferentie is bedoeld voor vertegenwoordigers van de ROC s die zich hebben aangesloten bij ons initiatief. Daarnaast hebben we een aantal belangstellenden uitgenodigd. Deze werkconferentie vindt plaats tijdens de eerste dag van het Nationaal Congres Duits. We organiseren onze eigen activiteiten binnen het grotere geheel. Om verwarring te voorkomen (er komen meer dan 400 deelnemers aan het eigenlijke congres) verzoek ik je de aanwijzingen in de bijlage over praktische zaken goed te lezen. Achtergrond en doelstelling van onze werkconferentie In 2013/ 2014 werden door ons initiatief twee keuzedelen Duits in de beroepscontext (A2 en B1) ontwikkeld. In 2014 zijn we begonnen aan het ontwikkelen van servicedocumenten. Deze documenten moeten steun en kaders bieden aan ROC s die deze keuzedelen Duits willen gaan invoeren. Informatie over deze documenten en de stand van zaken bij de ontwikkeling en invoering vind je op de website: Vanaf maandag 2 maart a.s. is onze informatie actueel en toespitst op de conferentie van 6 maart. Er zijn zes ROC s die deelnemen aan de ontwikkeling. Ze zijn vertegenwoordigd in de werkgroep Duits in het MBO. We hebben afgesproken om het congres in Lunteren te gebruiken om een flinke stap vooruit te zetten in de ontwikkeling van Duits in het MBO. We zullen ons opsplitsen in twee werkgroepen: De werkgroep uitwerkingen keuzedelen Duits. Hier gaan docenten aan de slag met de vertaling van de keuzedelen voor een aantal beroepen. De werkgroep beleid invoering keuzedelen Duits. Hier gaan beleidsmedewerkers en managers van de betrokken ROC s aan de slag rond belangrijke beleidsmatige thema s. Hieronder vind je de twee programma s voor de beide werkgroepen. De cursief gedrukte programmaonderdelen zijn onderdeel van het grotere geheel van het Nationale congres Duits. We zitten dan dus met andere deelnemers in de zaal.

2 Programma werkgroep uitwerkingen keuzedelen Duits in de beroepscontext : Zaal: Vide 1 +2: Plenaire opening voor alle deelnemers die belangstelling hebben voor het MBO: actuele ontwikkelingen rond Duits in het MBO. 9.45: Begroeting door Paul Marcelis, projectleider van de lerende Euregio 9.55: Actuele ontwikkelingen rond het initiatief om Duits in het Middelbaar beroepsonderwijs weer op de kaart te zetten. Een inleiding door Lambert Teerling projectleider van Duits in het MBO : Pauze Vanaf tot vinden de werkzaamheden gericht op de uitwerkingen van de keuzedelen Duits plaats in de Europazaal. Voor wie Doel Programma Deelnemers werkgroep Duits in het MBO Docenten Duits van mbo-opleidingen Vakdocenten mbo-opleidingen (waarvoor Duits als keuzedeel zinvol is) Kennisdeling over (ontstaan van) keuzedelen Duits A2 en B1 Gezamenlijk werken aan het maken van beroepsspecifieke handreikingen voor de keuzedelen Duits A2 en B uur: Inleiding nieuwe kwalificatiestructuur, positie keuzedelen en ontstaan keuzedelen Duits uur: Toelichting al uitgewerkte voorbeeldhandreikingen: Bediening, keuken en secretarieel uur: in groepen voorbeelden bekijken en feedback geven uur: Plenaire terugkoppeling uur: Lunchpauze uur: Toelichting stappenplan en format voor uitwerking uur: Uitwerking gewenste KD s in groepen uur: Plenaire terugkoppeling resultaten Uit te werken KD s NB. Niet alle KD s kunnen in deze werksessie aan bod komen. Het heeft de voorkeur tijdens de werksessie in ieder geval (één of meerdere profielen uit) de volgende KD s uit te werken naar handreikingen: KD MBO verpleegkundige KD Advies en leiding in de verkoop KD Commercie KD Middenkader enginering Toerisme Creatieve beroepen Ter plekke kunnen eventueel andere keuzes worden gemaakt. Het programma uitwerkingen keuzedelen wordt begeleid door Marieke Bolk en Joyce van Berlo. Zij zijn de auteurs van de keuzedelen Duits in de beroepscontext. We streven ernaar om rond onze activiteiten te hebben samengevat in posters: zo beeldend mogelijk! We kunnen daarmee de andere deelnemers van het congres laten zien waar we in het MBO aan werken en wat onze ambities zijn!

3 Programma werkgroep beleid invoering keuzedelen : Zaal: Vide 1 +2: Plenaire opening voor alle deelnemers die belangstelling hebben voor het MBO: actuele ontwikkelingen rond Duits in het MBO. 9.45: Begroeting door Paul Marcelis, projectleider van de lerende Euregio 9.55: Actuele ontwikkelingen rond het initiatief om Duits in het Middelbaar beroepsonderwijs weer op de kaart te zetten. Een inleiding door Lambert Teerling projectleider van Duits in het MBO : Pauze Vanaf tot vinden de werkzaamheden gericht op de uitwerkingen van de keuzedelen Duits afwisselend plaats in de Europazaal en in de zaal Azië 1. Voor wie Doel Programma Deelnemers werkgroep Duits in het mbo Beleidsmedewerkers, teamleiders en managers van ROC s die overwegen de keuzelen Duits in te voeren Beleidsmedewerkers die geïnteresseerd zijn in de problematiek van keuzedelen. Kennisdeling over implementatie van keuzedelen Duits in de eigen organisatie Zicht krijgen op de beleidsmatige aspecten van de invoering van keuzedelen Duits Het komen tot afspraken tussen de scholen die samen optrekken bij de invoering van de keuzedelen Duits: waar is het zinvol zaken samen te ontwikkelen, wat kunnen ROC s beter separaat ontwikkelen? uur: Europazaal. Inleiding nieuwe kwalificatiestructuur, positie keuzedelen en ontstaan keuzedelen Duits uur: Inventarisatie: is er in de vertegenwoordigde ROC s al nagedacht over de invoering van keuzedelen, c.q. van keuzedelen Duits? Zijn er al ontwikkelingslijnen te bespeuren? We eindigen met een bestandsopname uur: Lunchpauze we verplaatsen ons naar de Azië 1 zaal. Samen met andere bezoekers aan het congres nemen we deel aan de workshop: Duits in de beroepscontext. Tijdens deze workshop wordt het onderwijsmodel dat door het initiatief Duits in het MBO is ontwikkeld toegelicht. Vervolgens wordt met de deelnemers nagedacht over de beleidsmatige consequenties van dit innovatieve concept over moderne vreemde talenonderwijs in het MBO : We verplaatsen ons weer naar de Europazaal. Analyse en discussie over het thema: wat zijn de belangrijkste beleidsmatige stappen om te komen tot de invoering van de keuzedelen Duits? - Kunnen we ons vinden in de centrale uitgangspunten van het initiatief Duits in het MBO? - Op welke onderdelen leidt samenwerking tot meerwaarde en kracht? - Wat gaan we aan onze CvB s vertellen en adviseren? Het programma beleid invoering keuzedelen wordt begeleid door Lambert Teerling, projectleider van Duits in het MBO en Marianne Driessen van Cinop. Marianne is de auteur van het onderwijsmodel Duits in het MBO. We streven ernaar om rond onze activiteiten te hebben samengevat in posters: zo beeldend mogelijk! We kunnen daarmee de andere deelnemers van het congres laten zien waar we in het MBO aan werken en wat onze ambities zijn!

4 Deelnemers Werkconferentie Duits in het MBO ROC Nijmegen: Marc Sprengers Anika Plettenberg Femke Spoeltman Graafschap college: Carin Banning Sabine Preuss Sultan Drums Martin Spaans Alfa College: Wim van de Put Jeanette van Ommen Veldthuizen ROC Mondriaan: Ilse Guyt Koning Willem I Colllege: Francoise Hendriks Gilde opleidingen: Gerrit Janssen Beate Wierichs - Drever Rijn IJssel: Han Verschuur Yolande Woertman Scaldia College Bruno Cremer Externe deskundigen: Joyce van Berlo Marieke Bolk Peter Schols Lambert Teerling Paul Marcelis Eline van der Net Gonny van Eerden Marianne Driessen

5 Praktische zaken: Allereerst de aangename details: In tegensteling tot de andere 400 deelnemers is onze deelname (ook het diner) kosteloos. Met dank aan de lerende Euregio. Ons inhoudelijke programma eindigt ergens na er is dan een borrel voor alle congresdeelnemers, ook voor ons. We zullen echter niet deelnemen aan het diner in het congresgebouw: er is daar geen plaats voor ons. We verplaatsen ons rond uur naar een restaurant in Lunteren vlak bij het NS station: de Verrassing. Adres Dorpsstraat 139. Wie met openbaar vervoer is kan met anderen meerijden, of gebruik maken van de pendelbus van de congresorganisatie. De congreslocatie: Adres: Congrescentrum de Werelt Westhoflaan KH Lunteren Er is daar ruime parkeergelegenheid Openbaar vervoer: vanaf Station Lunteren ( Connexxion treintje) is er een pendelbus (Nationaal congres Duits) naar het congrescentrum Aankomst en registratie s ochtend Bij de receptie is er een aparte registratie voor ons semi legale groepje. Kijk uit naar het bordje: werkgroep Keuzedelen Duits MBO: en de rest gaat vanzelf. We zijn er vanaf 8.45 Heb je op die dag een probleem: bel of SMS dan naar: Zorg dat je voor 9.45 uur aanwezig bent. Ben je te laat, spoed je dan naar de zaal Vide 1+ 2 en alles komt toch weer goed. Achtergrondinformatie en congresmap. Zoals je zult begrijpen krijgen we geen chique congresmap van het Nationaal Congres, we hebben immers geen entree betaald. Niet getreurd: je krijgt een eigen congresmap van ons en wat veel belangrijker is: kijk vanaf maandag 2 maart op onze site daar vind je alle belangrijke informatie. Behoefte aan laptop s Bij de werkgroep uitwerkingen hebben we meerdere laptop s nodig. We verzoeken iedereen die aan deze werkgroep deelneemt en een laptop heeft deze mee te brengen. Wat willen we van je weten? 1) Laat ons weten of je wilt deelnemen aan de werkgroep uitwerking keuzedelen óf aan de werkgroep beleid invoering keuzedelen. Doe dat ook al heb je eerder aangegeven wat je voorkeur is. 2) Kies je voor de werkgroep uitwerking keuzedelen, laat ons dan weten aan welk KD / beroep je het liefst zou willen werken. Dit helpt ons bij de voorbereiding. 3) Laat ons weten of je vanaf deelneemt aan ons diner. We hopen je te zien op 6 maart in Lunteren Vriendelijke groet: Lambert Teerling

Duits in het MBO: Deutsch für den Beruf. Inleiding Servicedocument Keuzedelen Duits in de beroepscontext

Duits in het MBO: Deutsch für den Beruf. Inleiding Servicedocument Keuzedelen Duits in de beroepscontext Duits in het MBO: Deutsch für den Beruf Inleiding Servicedocument Keuzedelen Duits in de beroepscontext 1 Inleiding Dit onderwijsmodel is ontwikkeld op basis van de strategische doelstellingen van het

Nadere informatie

Servicedocumenten Duits

Servicedocumenten Duits Servicedocumenten Duits Handreiking bij keuzedelen Duits in de beroepscontext A2/B1 1 Doelen vandaag Kennisdeling over (ontstaan van) keuzedelen Duits A2 en B1 Gezamenlijk werken aan het maken van beroepsspecifieke

Nadere informatie

Duits in het MBO.

Duits in het MBO. Duits in het MBO www.lerende-euregio.com www.lernende-euregio.com 1 September 2012. Lerende Euregio organiseert conferentie in Kleef: Versterk het onderwijs in de Duitse taal en cultuur in het MBO Oorzaken

Nadere informatie

HORECA CONFERENTIE WDH - OWGH 2015. Onderwijs = meer dan alleen lesgeven

HORECA CONFERENTIE WDH - OWGH 2015. Onderwijs = meer dan alleen lesgeven HORECA CONFERENTIE WDH - OWGH 2015 Onderwijs = meer dan alleen lesgeven Lesgeven is voor velen ooit de belangrijkste reden geweest om het onderwijs in te gaan. Hoe mooi is het om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Achtergronden van Duits in de beroepscontext: van werkgroep tot stichting. Een korte geschiedenis vanaf 2012

Achtergronden van Duits in de beroepscontext: van werkgroep tot stichting. Een korte geschiedenis vanaf 2012 Achtergronden van Duits in de beroepscontext: van werkgroep tot stichting. Een korte geschiedenis vanaf 2012 September 2012. Lerende Euregio organiseert conferentie in Kleef: Versterk het onderwijs in

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

Informatie- en opdrachtenboekje Voor vierdejaars VMBO- en HAVO-leerlingen. Waarom zou jij mee willen doen aan Kiezen op Maat?

Informatie- en opdrachtenboekje Voor vierdejaars VMBO- en HAVO-leerlingen. Waarom zou jij mee willen doen aan Kiezen op Maat? Informatie- en opdrachtenboekje Voor vierdejaars VMBO- en HAVO-leerlingen Waarom zou jij mee willen doen aan Kiezen op Maat? Kiezen voor een vervolgopleiding aan het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) kan

Nadere informatie

Uitslag Enquête Kwalificatiedossiers, Keuzedelen en Examinering mbo

Uitslag Enquête Kwalificatiedossiers, Keuzedelen en Examinering mbo Uitslag Enquête Kwalificatiedossiers, Keuzedelen en Examinering mbo Inleiding Met de herziening mbo staan de Mbo-opleidingen voor de opdracht om in augustus 2016 te starten met de nieuwe kwalificatiestructuur

Nadere informatie

Keuzedelen Duits in de beroepscontext. Paul Marcelis, Rindern, 23 april 2018

Keuzedelen Duits in de beroepscontext. Paul Marcelis, Rindern, 23 april 2018 Keuzedelen Duits in de beroepscontext Paul Marcelis, Rindern, 23 april 2018 Wat is de Lerende Euregio? www.lerende-euregio.com September 2012. Lerende Euregio organiseert conferentie in Kleef: Versterk

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

! Mijn goede idee over keuzedelen vo-mbo

! Mijn goede idee over keuzedelen vo-mbo ! Mijn goede idee over keuzedelen vo-mbo Goed overleg tussen VO-MBO voor het ontwikkelen van een keuzedeel. Als docent een dag meelopen op het MBO als inspiratie voor de invulling van een keuzedeel. Samenwerking

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen. Mbo Taalacademie 19 September 2014. Alet van Leeuwen

Actuele ontwikkelingen. Mbo Taalacademie 19 September 2014. Alet van Leeuwen Actuele ontwikkelingen Mbo Taalacademie 19 September 2014 Alet van Leeuwen Onderwerpen Invoering centraal examen 3F in 2014-2105 Periodes examinering in 2014-2015 Herkansen en vrijstellingen Examens en

Nadere informatie

CP9. In gesprek over de toekomst

CP9. In gesprek over de toekomst CP9 In gesprek over de toekomst Na het voortgezet onderwijs kiest uw kind welk vak hij wil gaan leren en welke opleiding hij wil gaan volgen. Hij maakt een beroepskeuze. Een decaan of studiebegeleider

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

W1 Workshop "Lopen op eieren", leiding geven en aanspreken

W1 Workshop Lopen op eieren, leiding geven en aanspreken W1 Workshop "Lopen op eieren", leiding geven en aanspreken Deze workshop wordt door 98% van de deelnemers beoordeeld met een 9,1 gemiddeld Inleiding 2 daagse workshop Veel (meewerkend) leidinggevenden

Nadere informatie

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV Professionalisering examinering Projectnummer 33501001 BTG Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid Samensteller(s) Leontine Derks 15-02-2016 Projectplan Examinering

Nadere informatie

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Uitnodiging Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Twee werkconferenties over meer eigen regie van de cliënt in de Jeugdzorg 9 en 10 november 2011 Meer eigen regie van de Op 9 en 10 november 2011

Nadere informatie

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Introductie Jobfabriekautomotive.nl is een vacaturesite, specifiek ingericht rond

Nadere informatie

Veiligheid? Zoek het ff zelf uit!

Veiligheid? Zoek het ff zelf uit! De Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) organiseert op in Hotel- en Congrescentrum Papendal te Arnhem haar tweejaarlijkse veiligheidscongres. Een terugtredende overheid, een grotere rol

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1 Studiejaar 2013-2014 Coördinator LSW 1 jaar 1 Contactgegevens: Rudy van Belkom r.vanbelkom@fontys.nl +316 3019 3653 Lifestyle week gids

Nadere informatie

Voorbeeldtoetsen Nederlands

Voorbeeldtoetsen Nederlands Actuele ontwikkelingen Voorbeeldtoetsen Regiobijeenkomst Alet van Leeuwen Programma Programma vanmiddag: 13.00-13.30 inloop 13.30-13.45 toelichting door Steunpunt taal en rekenen mbo 13.45-14.00 presentatie

Nadere informatie

Subnetwerkbijeenkomsten. Oktober / November 2010

Subnetwerkbijeenkomsten. Oktober / November 2010 Subnetwerkbijeenkomsten Oktober / November 2010 Subnetwerk Zuid-West 13 oktober 2010 ROC Albeda, Rotterdam Subnetwerk Noord 20 oktober 2010 Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle Subnetwerk Zuid-Oost 4 november

Nadere informatie

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent. Bij de beroepsopleiding

Nadere informatie

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Op Echnaton volgen de leerlingen in leerjaar 3 en 4 een intersectoraal programma op BBL of KBL niveau. Door het volgen van een intersectoraal programma hoeft uw

Nadere informatie

Keuzedelen een plus op het mbo-diploma. Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt

Keuzedelen een plus op het mbo-diploma. Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt Keuzedelen een plus op het mbo-diploma Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt Nieuwe kwalificatiedossiers én keuzedelen Keuze a Keuze b Keuze c Keuze d Profiel 1 Profiel 2 Profiel 3 Het mbo

Nadere informatie

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Evenementenlocatie met eindeloze mogelijkheden! Central Studios te Utrecht Evenementenlocatie met mogelijkheden Deze voormalige televisiestudio

Nadere informatie

Keuzedelen taal en het portfolio. Leontine Derks en Annette Thijs Conferentie Servicepunt Examinering 6 november 2015

Keuzedelen taal en het portfolio. Leontine Derks en Annette Thijs Conferentie Servicepunt Examinering 6 november 2015 Keuzedelen taal en het portfolio Leontine Derks en Annette Thijs Conferentie Servicepunt Examinering 6 november 2015 Inleiding Doelen: 1. U bent geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom de totstandkoming

Nadere informatie

Implementatie: stappen, tips en trucs

Implementatie: stappen, tips en trucs Implementatie: stappen, tips en trucs - DR. CLAUDIA LOBO (HUISARTS, DOCENT HUISARTSOPLEIDING NIJMEGEN UMC ST RADBOUD) - MARJOLEIN TEN WOLDE (MSC, HEALTHCARE POLICY, INNOVATION AND MANAGEMENT, UNIV. MAASTRICHT).

Nadere informatie

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen?

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte 2016 2017 Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte Genieten van groen Ben je graag actief in de groene buitenruimte? In de zon, maar ook in weer en wind? Maak jij (vak)

Nadere informatie

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW Nummer 4* mei 2015 Hallo collega s De kop is er af, de nieuwe OR is begonnen en inmiddels hebben we de taken en rollen verdeeld. In dit 4 de bulletin blikken we terug op de afgelopen periode van de nieuwe

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Invoering HKS en Keuzedelen in PeopleSoft CS bij Noorderpoort. 30 september 2016 Hendrik Jan Smeding

Invoering HKS en Keuzedelen in PeopleSoft CS bij Noorderpoort. 30 september 2016 Hendrik Jan Smeding Invoering HKS en Keuzedelen in PeopleSoft CS bij Noorderpoort 30 september 2016 Hendrik Jan Smeding Wat gaan we doen? De aanleiding? Wat zijn keuzedelen Korte schets van het project. Wat waren onze doelstellingen?

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

Horeca en Facility 2016/2017

Horeca en Facility 2016/2017 novacollege.nl/horecafacility Facilitair management Gastheer/gastvrouw Horeca management en ondernemen Kok Horeca en Facility 2016/2017 Op het Nova College leer ik niet alleen veel over eten, drinken en

Nadere informatie

Een passende ruimte voor elke gelegenheid. Snel en makkelijk reserveren

Een passende ruimte voor elke gelegenheid. Snel en makkelijk reserveren Waarom Aristo? Drie uitstekend bereikbare toplocaties in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven Een passende ruimte voor elke gelegenheid De juiste sfeer voor uw bijeenkomst Aandacht voor de inwendige mens Snel

Nadere informatie

STGS Junior Masterclasses Informatieboekje

STGS Junior Masterclasses Informatieboekje STGS Junior Masterclasses Informatieboekje 2018-2019 Inleiding Het Stedelijk Gymnasium Schiedam voelt, mede door onze certificering als begaafdheidsprofielschool, een bepaalde verantwoordelijkheid richting

Nadere informatie

oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 BK-KT

oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 BK-KT oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 BK-KT Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Hoeveel jaar heb je nog voor de boeg op de SGL?... blz. 3 3. Het schooladvies... blz. 4 4. Het

Nadere informatie

Leergang mbo 2016. Programma

Leergang mbo 2016. Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN VAN KWETSBARE OUDEREN MARIANNE JACOBS ILSE ZWART-OLDE MARJOLEIN BROESE VAN GROENOU

ZORGNETWERKEN VAN KWETSBARE OUDEREN MARIANNE JACOBS ILSE ZWART-OLDE MARJOLEIN BROESE VAN GROENOU ZORGNETWERKEN VAN KWETSBARE OUDEREN MARIANNE JACOBS ILSE ZWART-OLDE MARJOLEIN BROESE VAN GROENOU TOELICHTING PROGRAMMA Inleiding (Marjolein) Resultaten (Marianne) Introductie casussen (Ilse) In groepen

Nadere informatie

Proactief Denken en Doen in het Onderhoud

Proactief Denken en Doen in het Onderhoud Proactief Denken en Doen in het Onderhoud Hoe bereiken we Betrouwbare en Bewegende Organisaties? De laatste jaren wordt er veel aandacht besteed aan Reliability. De Reliability Engineer is inmiddels in

Nadere informatie

Monitor Keuzedelen - Derde meting Per school

Monitor Keuzedelen - Derde meting Per school ROC Nijmegen eo Monitor Keuzedelen - Derde meting Per school ROC Nijmegen eo 3 februari 28 Inleiding Vanaf het schooljaar 26/27 zijn alle mbo-scholen gestart met de inzet van keuzedelen in nieuwe opleidingen.

Nadere informatie

www.implementatieacademy.nl

www.implementatieacademy.nl Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Cursus Fondsenwerven Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Ochtend Programma 09.30 inloop 10.00 introductie 11.00 pauze 11.15 wat is fondsenwerving 12.05 aan het werk 12.30 lunch Ben Hekkema Emmen

Nadere informatie

Betreft: Startbijeenkomst landelijke examinering Laboratoriumtechniek en Opbouw curriculum

Betreft: Startbijeenkomst landelijke examinering Laboratoriumtechniek en Opbouw curriculum Betreft: Startbijeenkomst landelijke examinering Laboratoriumtechniek en Opbouw curriculum Amersfoort, januari 2016 Geachte relatie, Op woensdag 09 maart as. vindt de startbijeenkomst plaats voor de Landelijke

Nadere informatie

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 KIESWIJZER 2019 Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 Inhoud Onderwerp Bladzijde Inleiding 3 De talenkeuze 4 Frans 4 Spaans 5 Duits 6 De kunst, media en techniek keuze 7 Kieswijzer St.

Nadere informatie

Enquête FSR conferentie 6 & 7 november

Enquête FSR conferentie 6 & 7 november Enquête FSR conferentie 6 & 7 november 7 6 4. Heeft u de FSR landelijke inkoopdag of de conferentie bezocht? Respondenten: 7 Ja Nee Nee want: Nee, want: geen reden Nee, want: andere prioriteit Nee, want:

Nadere informatie

De toekomst van het wonen is niet van gisteren

De toekomst van het wonen is niet van gisteren Uitnodiging SVn Deelnemersbijeenkomst De toekomst van het wonen is niet van gisteren Donderdagmiddag 6 november 2014 Media Plaza Jaarbeurs Utrecht Welkom U bent van harte welkom op de negende SVn Deelnemersbijeenkomst!

Nadere informatie

Uitnodiging/ aankondiging: Congres Resilience, Veiligheidsregio Kennemerland, project Miracle

Uitnodiging/ aankondiging: Congres Resilience, Veiligheidsregio Kennemerland, project Miracle Uitnodiging/ aankondiging: Congres, Veiligheidsregio Kennemerland, project Crisismanagement is netwerk management. Overheidsorganisaties en hulpdiensten zijn normaal gesproken de first responders bij incidenten

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonne - panelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

Duits in het MBO: Deutsch für den Beruf. Keuzedeel Duits: het onderwijsmodel Auteur: Marianne Driessen

Duits in het MBO: Deutsch für den Beruf. Keuzedeel Duits: het onderwijsmodel Auteur: Marianne Driessen Duits in het MBO: Deutsch für den Beruf Keuzedeel Duits: het onderwijsmodel Auteur: Marianne Driessen I Inhoud 1 Hoe leer je Duits?... 1 1.1 Visie op het leren van een vreemde taal... 1 1.2 Visie keuzedeel

Nadere informatie

MT-bijeenkomst GP/CGO workshop implementatie

MT-bijeenkomst GP/CGO workshop implementatie MT-bijeenkomst GP/CGO workshop implementatie Cees de Jong Groenhorst College Almere Almere 11-10-2011 voorstellen Cees de Jong Adviesgroep Groen beroepsonderwijs CPS Betrokken bij o.a.: Invoeren CGO VMBO,

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

Bijeenkomst uitbreidingsregeling opleidingsscholen. Kennispunt Opleiden in de School mbo

Bijeenkomst uitbreidingsregeling opleidingsscholen. Kennispunt Opleiden in de School mbo Bijeenkomst uitbreidingsregeling opleidingsscholen Kennispunt Opleiden in de School mbo Programma Welkom & introductie Toelichting regeling (DUO) Aanpak indienen aanvraag Lunch & vragen Ondersteuning bij

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1, januari 2015 3 e jaargang

Nieuwsbrief 1, januari 2015 3 e jaargang Nieuwsbrief 1, januari 2015 3 e jaargang Inhoud van deze eerste nieuwsbrief van 2015 Verslag bijeenkomst 13 december jl. Maandelijkse inloop Ruimten voor grote bijeenkomsten 28 februari, 1 e grote bijeenkomst

Nadere informatie

Meten = weten. Het vaststellen van het beginniveau Nederlands is nodig om effecten te meten

Meten = weten. Het vaststellen van het beginniveau Nederlands is nodig om effecten te meten . Beroepsgericht secundair onderwijs Te vinden op: http://www.taalinmbo.nl. 4 Taal in het mbo heeft hiervoor een profiel opgesteld. Zie: http://www.taalinmbo.nl. Ronde Trinette Hovens Strategisch Beleidscentrum,

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Uitnodiging Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding bij verslaving in bijzondere woonsituaties 18 maart 2010

Uitnodiging Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding bij verslaving in bijzondere woonsituaties 18 maart 2010 Uitnodiging Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding bij verslaving in bijzondere woonsituaties 18 maart 2010 het gebeurt op windesheim Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding

Nadere informatie

Regels en ruimte. Vertaalslag generiek deel B en specifiek deel C

Regels en ruimte. Vertaalslag generiek deel B en specifiek deel C Regels en ruimte Vertaalslag generiek deel B en specifiek deel C Steunpunt taal en rekenen 8 oktober 2012 Programma 1. Efficiëntie. 2. Voorgeschiedenis. 3. Zadkine breed taal-en-rekenbeleid. 4. Invoering

Nadere informatie

d college Nr. Afd. BDVQ Aan alle samenwerkingspartners van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap-Smart Technology "^ofl Gouda, 18 februari 201 5

d college Nr. Afd. BDVQ Aan alle samenwerkingspartners van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap-Smart Technology ^ofl Gouda, 18 februari 201 5 d college Aan alle samenwerkingspartners van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap-Smart Technology Nr. Afd. BDVQ "^ofl Gouda, 18 februari 1 5 Geachte collega, Allereerst willen we iedereen bedanken

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

Draaiboek Dag van de Mobiliteit Arnhem/Achterhoek/Liemers

Draaiboek Dag van de Mobiliteit Arnhem/Achterhoek/Liemers Draaiboek Dag van de Mobiliteit Arnhem/Achterhoek/Liemers voor contactpersonen/bedrijfsbeheerders van de leden van ACE Arnhem/Achterhoek/Liemers 1 Inhoudsopgave Voorwoord...3 De Dag van de Mobiliteit wat

Nadere informatie

havo-top! hv.penta.nl

havo-top! hv.penta.nl havo-top! In Hoogvliet start per 1 augustus 2015 een havo- TOP opleiding in het profiel Economie en Maatschappij. Door de samenwerking tussen de PENTA business school Hoogvliet, het VAVO Rijnmond College

Nadere informatie

INFORMATIE V M B 2015 B

INFORMATIE V M B 2015 B INFORMATIE VMBO 2015 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Ik ben geen type om met mijn neus in de boeken te zitten. Daarom doe ik basis. We hebben bij Bornego Beugel gelukkig veel praktijklessen.

Nadere informatie

Deel wat je weet en weet wat je deelt! Thema Integratie van drievoudige kwalificering; speelveld, spelers, spelregels en speelruimte

Deel wat je weet en weet wat je deelt! Thema Integratie van drievoudige kwalificering; speelveld, spelers, spelregels en speelruimte Deel wat je weet en weet wat je deelt! Uitnodiging voor de zevende GDW kennisdelingsconferentie op donderdag 16 april 2009 in de Eenhoorn in Amersfoort Thema Integratie van drievoudige kwalificering; speelveld,

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten oktober/november 2014

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten oktober/november 2014 Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn Bijeenkomsten oktober/november 2014 Programma 13.30 Opening en mededelingen 13.45 De nieuwe examenprogramma s: hoe staan we ervoor? - Actuele informatie

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

SPONSORMOGELIJKHEDEN VNSG CONGRES 2015. 1931 Congrescentrum s-hertogenbosch OKTOBER. 13, 14 en 15

SPONSORMOGELIJKHEDEN VNSG CONGRES 2015. 1931 Congrescentrum s-hertogenbosch OKTOBER. 13, 14 en 15 SPONSORMOGELIJKHEDEN VNSG CONGRES 2015 1931 Congrescentrum s-hertogenbosch 13, 14 en 15 OKTOBER 2015 ALGEMENE CONGRES INFORMATIE Congreslocatie Het congres wordt gehouden op 13, 14 en 15 oktober 2015 in

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo. Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie

Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo. Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie 2 Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo Over de kwaliteit van het onderwijs bestaan maar weinig misverstanden.

Nadere informatie

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

OPLAADPUNT TILBURG VAN UUR TOT UUR

OPLAADPUNT TILBURG VAN UUR TOT UUR BELANGRIJKE INFORMATIE GOED LEZEN ALSJEBLIEFT! Beste congresdeelnemer, Nog een week en dan barst de energie los in Tilburg! Vanaf woensdag 18 november a.s. gaat het LPB Congres Oplaadpunt Tilburg drie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 22 452 Internationalisering van het onderwijs Nr. 44 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 18 februari 2015 De vaste commissie voor

Nadere informatie

congres taal in bedrijf 2011

congres taal in bedrijf 2011 Vlaams-Nederlands meerjarenprogramma voor Nederlandstalige taal- en spraaktechnologie uitnodiging congres taal in bedrijf 2011 Dinsdag 29 november 2011 Concert- en congresgebouw De Doelen Rotterdam congres

Nadere informatie

Aan de leden van het Genootschap voor Risicomanagement (GvRM) Datum: 9 juni 2015 Onderwerp: Uitnodiging voor presentatie en ALV GvRM op 18 juni 2015

Aan de leden van het Genootschap voor Risicomanagement (GvRM) Datum: 9 juni 2015 Onderwerp: Uitnodiging voor presentatie en ALV GvRM op 18 juni 2015 Aan de leden van het Genootschap voor Risicomanagement (GvRM) Datum: 9 juni 2015 Onderwerp: Uitnodiging voor presentatie en ALV GvRM op 18 juni 2015 Beste leden, Graag nodigt het bestuur u uit voor een

Nadere informatie

Informatie over gastlessen en bedrijfsbezoeken

Informatie over gastlessen en bedrijfsbezoeken Informatie over gastlessen en bedrijfsbezoeken Carrosseriebouw en het vmbo Carrosseriebouw en het vmbo Waarom dit informatiepakket? Carrosseriebouwbedrijven zijn hard op zoek naar gemotiveerde leerlingen

Nadere informatie

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1 Algemeen In deze nieuwsbrief hebben we weer informatie voor u op een rij gezet en kunnen we u laten meegenieten van allerlei leuke activiteiten die onlangs bij ons op school hebben plaatsgevonden. Cito-vo

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen 2017-2018 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11A / 11B Schooljaar 2014-2015 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. Je bent vrij in de keuze van de vorm en inhoud

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG..

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG.. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG.. Internationaal Beleid IPC 2300 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Informatiebrochure Sectorkeuze 3 VMBO-T. Schooljaar 2015- Mondial College. Locatie Meeuwse Acker

Informatiebrochure Sectorkeuze 3 VMBO-T. Schooljaar 2015- Mondial College. Locatie Meeuwse Acker Informatiebrochure Sectorkeuze 3 VMBO-T 2016 Schooljaar 2015- Mondial College Locatie Meeuwse Acker 1 I n l e i d i n g Op dit moment zit je in de derde klas van het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs

Nadere informatie

Uitnodiging ZON 2-daagse 9 en 10 december 2010

Uitnodiging ZON 2-daagse 9 en 10 december 2010 Uitnodiging ZON 2-daagse 9 en 10 december 2010 Spaar het milieu! Print deze uitnodiging alleen als het nodig is. Zuid Holland Datum: 9 en 10 december 2010 Locatie: Weizigt NMC & Villa Augustus te Dordrecht

Nadere informatie

SPONSORMOGELIJKHEDEN VNSG CONGRES 2015 C O N G R E S C E N T R U M 1931 S- H E R T O G E N B O S C H

SPONSORMOGELIJKHEDEN VNSG CONGRES 2015 C O N G R E S C E N T R U M 1931 S- H E R T O G E N B O S C H SPONSORMOGELIJKHEDEN VNSG CONGRES 2015 13, 14 en 15 OKTOBER 2015 C O N G R E S C E N T R U M 1931 S- H E R T O G E N B O S C H ALGEMENE CONGRES INFORMATIE Congreslocatie Het congres wordt gehouden op 13,

Nadere informatie

uitdagend, inspirerend en waarderend voor ieder(s) talent!

uitdagend, inspirerend en waarderend voor ieder(s) talent! NIEUWSBRIEF MEI Deze nieuwsbrief bevat de volgende onderwerpen: studiedagen tot einde schooljaar SAP (school atletiektoernooi parkstad) Schoolverlaters gaan naar Teuven! Nieuws vanuit de plusklas Deel

Nadere informatie

Stageplan. Stageplan v0.3 10-03-11 Dennis Wagenaar

Stageplan. Stageplan v0.3 10-03-11 Dennis Wagenaar Stageplan Stageplan v0.3 10-03-11 Dennis Wagenaar 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Organisatorische aspecten...3 Gegevens van de student...3 Gegevens van de stageorganisatie...3 Gegevens van de stagebegeleider...3

Nadere informatie

Wil jij als voedingsprofessional ook specialist worden op gebied van Emotie-eten de baas?

Wil jij als voedingsprofessional ook specialist worden op gebied van Emotie-eten de baas? Wil jij als voedingsprofessional ook specialist worden op gebied van Emotie-eten de baas? Fijn! Dan kom ik graag in contact met jou. Mijn wens is dat meer professionals in Nederland cliënten, die worstelen

Nadere informatie

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 Ik ben altijd met kleding bezig. Een creatieve opleiding lag dus voor de hand. Maar tijdens het zoeken, merkte ik

Nadere informatie

LEERGANG GEBIEDSGERICHT WERKEN VOOR YOUNG PROFESSIONALS START OP 22 SEPTEMBER 2008 OPEN INSCHRIJVING

LEERGANG GEBIEDSGERICHT WERKEN VOOR YOUNG PROFESSIONALS START OP 22 SEPTEMBER 2008 OPEN INSCHRIJVING LEERGANG GEBIEDSGERICHT WERKEN VOOR YOUNG PROFESSIONALS START OP 22 SEPTEMBER 2008 OPEN INSCHRIJVING GEBIEDSGERICHT WERKEN Op bijna geen enkel werkterrein gebeurt zoveel als in het gebiedsgericht werken.

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Duits in de beroepscontext A1

Duits in de beroepscontext A1 Keuzedeel mbo Duits in de beroepscontext A1 gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0217 Penvoerder: Sectorkamer voedsel, groen en gastvrijheid Gevalideerd door: Sectorkamer voedsel, groen

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens op

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

Ronde 2. Taal als instrument in de stage. Referenties. Noten. 1. Onzichtbare Taaltaken

Ronde 2. Taal als instrument in de stage. Referenties. Noten. 1. Onzichtbare Taaltaken DRIEËNTWINTIGSTE CONFERENTIE HET SCHOOLVAK NEDERLANDS en gezamenlijke methodiekontwikkeling kunnen introduceren in het beroepsonderwijs. Er ligt hier een belangrijke, niet altijd eenvoudige, maar wel heel

Nadere informatie