Workshop. Kun je het geluk van kinderen door een eenvoudige activiteit beïnvloeden? Peter Ruit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop. Kun je het geluk van kinderen door een eenvoudige activiteit beïnvloeden? Peter Ruit"

Transcriptie

1 Workshop Kun je het geluk van kinderen door een eenvoudige activiteit beïnvloeden? Peter Ruit

2 Positieve psychologie (vanaf 2000, o.l.v. Seligman) Kritiek: psychologie is op de verkeerde weg geraakt Seligman: Zet liever in op versterken van welbevinden via de aanwezige kracht van mensen Nadruk op kernkwaliteiten (character strengths), psychologisch kapitaal en veerkracht Fredrickson: Broaden and build model

3 Wat zijn kernkwaliteiten? handig, zorgzaam, creatief, spontaan, avontuurlijk, daadkrachtig, geduldig, eerlijk, moedig, optimistisch, zelfstandig, bescheiden, betrokken, flexibel, onafhankelijk, visionair, ijverig, sportief, verantwoordelijk, liefdevol, assertief, consequent, doelgericht, analytisch, gevoelig, humoristisch, helder, inspirerend, ordelijk, gepassioneerd, nauwkeurig, relativerend, rustig, veelzijdig, gestructureerd, hulpvaardig, betrokken, initiatiefrijk, ondernemend, praktisch, zorgvuldig, verbindend, respectvol, muzikaal, zelfverzekerd, vastberaden, empathisch, attent,..

4 Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten zijn onze meest eigene eigenschappen. Ze vormen het potentieel aan persoonlijke mogelijkheden die wij tot onze beschikking hebben en die we al dan niet gebruiken. Ondeelbaar - in beginsel in mensen aanwezig - breed inzetbaar.

5 Een klein testje: Waar liggen UW kernkwaliteiten?

6 Een fascinerend experiment Een kernkwaliteit inzetten op een nieuwe manier Leidt tot opmerkelijk langetermijneffect op welzijn

7 Doel onderzoek Dit onderzoek richt zich op het effect van het bewust gebruiken van persoonlijke kwaliteiten bij kinderen; Psychologische groei / ontwikkeling; We maken daarbij gebruik van kernreflectie aanpak en de inzichten van de positieve psychologie. Door het gebruiken van kernkwaliteiten ontstaat een overvloed aan voldoening in de belangrijkste domeinen van het leven waardoor de weg gevormd wordt naar een betekenisvol leven (Seligman, 2002).

8 Aanleiding tot onderzoek Mijn fascinatie; Aandacht verleggen van deficiënties naar positieve ervaringen, kracht, psychologische groei;

9 Welbevinden of geluk Geluk en welbevinden zijn de gewenste resultaten van de positieve psychologie. Positieve emotie en ervaring, betekenis en zingeving. Immaterieel, door gebruik te maken van menselijk kapitaal.

10 Onderzoeksvraag Wat zijn de effecten van een interventie gericht op vergroting van bewustwording en ontwikkeling van kernkwaliteiten bij leerlingen in het basisonderwijs? Zet gedurende een week elke dag je kernkwaliteit, die jij gekozen hebt aan de hand van de vragenlijst, opnieuw in en op een andere manier. Schrijf aan het eind van de schooldag een situatie op waarbij je je kernkwaliteit gebruikt hebt en waar jij tevreden over bent.

11 Onderzoeksopzet 33 groepen uit het PO en SBO, w.o. 7 controlegroepen; 781 leerlingen, vanaf groep 4; Uitgevoerd door schoolopleiders (i.o.) en leraren PO; NB uitwisseling VS.

12 Drie condities De experimentele groep die de interventie uitvoert; De eerste controlegroep: een groep waarbij alleen de vragenlijsten afgenomen worden, om te kijken welk onbedoeld effect dit zou kunnen hebben; De tweede controlegroep: placebocontrolegroep die een eenvoudige interventie krijgt.

13 De interventies Zet gedurende een week elke dag je kernkwaliteit, die jij gekozen hebt aan de hand van de vragenlijst, opnieuw in en op een andere manier. Schrijf aan het eind van de schooldag een situatie op waarbij je je kernkwaliteit gebruikt hebt en waar jij tevreden over bent. Schrijf gedurende één week aan het eind van de schooldag iets op wat je je herinnert van vroeger toen je nog jonger was.

14 Kernkwaliteitenvragenlijst voor leerlingen Nieuwsgierigheid A. De uitspraak Zelfs als ik alleen ben, verveel ik me nooit. klopt heel erg voor mij 5 klopt voor mij 4 klopt een beetje voor mij 3 klopt niet voor mij 2 klopt helemaal niet voor mij 1

15 Uitvoering onderzoek Uitproberen op bruikbaarheid en betrouwbaarheid van alle vragenlijsten en de interventie.

16 Uitvoering onderzoek Nulmeting vragenlijst 1-4; Kernkwaliteiten vragenlijst; Eén week uitvoeren interventie: Zet gedurende een week elke dag je kernkwaliteit, die jij gekozen hebt aan de hand van de vragenlijst, opnieuw in en op een andere manier. Schrijf aan het eind van de schooldag een situatie op waarbij je je kernkwaliteit gebruikt hebt en waar jij tevreden over bent. Tweede meting direct na de interventieweek; Derde meting na een maand; Vierde meting na drie maanden + korte vragenlijst.

17 Kwantitatieve data verzameling Welbevinden: Emotietest van Fordyce Test voor het algemeen geluksniveau

18 Kwalitatieve data Logboekje van de leerlingen; Kort interview gehouden met 20 leerlingen; Kort interview met de ouders van deze kinderen; Reflectievragenlijst.

19 Data analyse Hoofdvraag: Wat zijn de effecten van een interventie gericht op vergroting van bewustwording en ontwikkeling van kernkwaliteiten bij leerlingen in het basisonderwijs? Sub vragen: 1. Wat is het effect bij de leerlingen van het invullen van de vragenlijsten? 2. Wat is het effect bij de leerlingen van het uitvoeren van de activiteit? 3. Herinneren de leerlingen na drie maanden nog hun kernkwaliteit en gebruiken ze die nog bewust? 4. Is er een significante toename in de scores op de vragenlijst voor geluk bij de leerlingen in vergelijking met de controlegroepen?

20 Validiteit Member check, werd de geloofwaardigheid van de resultaten beoordeeld in de ogen van de leraren Tegenlezer : Vind jij het terecht wat ik uit de data opmaak? Vind jij iets heel anders? Vind jij misschien wel het tegendeel van wat ik beweer?

21 Wat is het effect van het invullen van de vragenlijsten bij de leerlingen? Ervaringen van de leerlingen bij het invullen van de vragenlijsten volgens de leraren. interessant ontdekken begeleiding trots confronterend Gekozen kernkwaliteiten door de leerlingen. vriendelijkheid (83) en dapperheid (77) het meest gekozen

22 Kernkwaliteit # Vriendelijkheid 83 Dapperheid 77 Humor 53 Liefde voor leren (leergierigheid) 40 Enthousiasme 33 Dankbaarheid 23 samenwerken 23 Zelfbeheersing 22 Doorzettingsvermogen 19 Eerlijkheid 19 Liefde geven (liefdevol) 17 Bescheidenheid 14 Kernkwaliteit # Hoop / optimisme 10 Betrouwbaarheid 9 Nieuwsgierigheid 9 Sociale intelligentie 9 Verstandigheid 5 Vindingrijkheid 5 Waardering voor schoonheid 4 Spiritualiteit 3 Vergevingsgezindheid 3 Beoordelingsvermogen 2 Leiderschap 2 Perspectief 1

23 Wat is het effect van de activiteit door de leerlingen uitgevoerd? De ervaringen van de leerlingen bij het uitvoeren van de activiteit (het bewust gebruiken van hun kernkwaliteit), volgens de leraren. enthousiast geworsteld zinvol De ervaringen van de leerlingen bij het uitvoeren van de activiteit (het bewust gebruiken van hun kernkwaliteit), volgens de leerlingen. verschillend Fijn om te doen en ook een beetje spannend. Niet zo leuk, want ik vind het moeilijk om wat van mezelf te zeggen. zinvol

24 Leerlingen zijn in staat hun kernkwaliteit te verbinden met hun handelen. het zich bewust worden van hun kernkwaliteit beïnvloedt het gedrag. Het gedrag wordt in deze voorbeelden van binnenuit gestimuleerd. Niet alle leerlingen zijn in staat om de kernkwaliteit op de juiste wijze te interpreteren. blijkt dat een enkele keer leerlingen niet altijd de kernkwaliteit op de juiste manier interpreteren.

25 Het gebruiken van hun kernkwaliteit door de leerlingen, geeft meestal een positieve emotie. Wanneer het gebruik van de kernkwaliteit als een positieve activiteit ervaren wordt roept dit een positieve emotie op. Leerlingen krijgen soms meer oog voor de ander. blijkt dat leerlingen door het bewust inzetten van hun kernkwaliteit, oog krijgen voor de ander. dat zij zicht krijgen op de kernkwaliteit van de medeleerling.

26 Herinneren de leerlingen na drie maanden nog hun kernkwaliteit en gebruiken ze die nog bewust? 80,7% weet zich nog hun gekozen kernkwaliteit te herinneren. 350 leerlingen (58%) geven aan dat ze hun kernkwaliteit af en toe nog gebruiken, tegen 224 (37%) die aangeven hun kernkwaliteit niet te gebruiken (van 33 leerlingen - 5% - is het antwoord niet duidelijk of ontbreekt het) Gevoel: leuk, blij en fijn ; saai of stom ; spannend, vrolijk, fier en trots. Iets meer dan de helft van het aantal leerlingen beschrijft met een voorbeeld hoe hij zijn kernkwaliteit heeft ingezet. Niet alle leerlingen zijn zich bewust van het gebruik van hun kernkwaliteit.

27 Is er een significante toename in de scores op de vragenlijst voor wellbeing bij de leerlingen? De verschillen in toename van de scores van de experimentele groep zijn in vergelijking met de controlegroep niet significant. Aan de hand van een t-toets kan geconcludeerd worden dat gemiddeld genomen leerlingen uit het PO significant hoger scoren op geluk dan leerlingen uit het SBO. Op grond van een t-toets blijken leerlingen uit het PC onderwijs hoger te scoren dan leerlingen uit het reformatorisch onderwijs. Op grond van een t-toets zijn gemiddeld genomen leerlingen die les hebben van een man gelukkiger dan leerlingen die les hebben van een vrouw. Op grond van een ANOVA blijkt dat gemiddeld genomen oudere kinderen(groepen 6 8) significant hoger scoren (p = 0,02) op de vragenlijsten voor geluk dan jongere kinderen ( uit de groepen 4, 4/5, 5 en 5/6).

28 Conclusie Kinderen worden zich bewust van hun kernkwaliteit (Vooral vriendelijkheid en dapperheid) trots; driekwart van de leerlingen blijkt goed in staat om hun kernkwaliteit opnieuw en zelfstandig te gebruiken, in verschillende contexten; Het bewust inzetten van kernkwaliteiten wordt door ruim driekwart van de leerlingen als een positieve activiteit ervaren wat in bijna alle gevallen een positieve emotie geeft (flow).

29 het bewust worden en inzetten door de leerlingen van hun kernkwaliteit, als een bron van welzijn ervaren wordt; Er is blijkbaar bij veel leerlingen sprake van een langetermijneffect; niet alleen een positieve kijk op zichzelf, maar ook op hun medeleerlingen krijgen (positief pedagogisch klimaat); het gebruik van hun kernkwaliteit is iets vanzelfsprekends, niet bewust (Damasio);

30 Discussie Geen extra aandacht door de leerkracht; De activiteit is maar vijf dagen uitgevoerd; Leraren die geen inhoudelijke kennis en ervaring hebben met het werken met kernkwaliteiten; Zorgvuldige begeleiding door de leraar bij het invullen van de vragenlijsten; Voorkomen onjuiste interpretatie van kernkwaliteit door een groepsgesprek; Elke dag groepsreflecties.

31 Opvallend dat wij, anders dan in het experiment van Seligman geen significante verschillen hebben waargenomen Seligman: volwassenen, vrijwillig, depressiviteit, twee fijnmazige vragenlijsten; Ons onderzoek: kinderen (6-12 jaar), min of meer verplicht, eenvoudige korte vragenlijsten, christelijke / ref. scholen.

32 Samenvattend Het nieuwe aan de besproken manier van werken met leerlingen is dat hierdoor het 'leren van binnenuit' bij kinderen stimuleert. Met ons onderzoek is duidelijk geworden dat het mogelijk is door middel van een relatief korte en eenvoudige interventie invloed uit te oefenen op de persoonlijke groei van kinderen, door voort te bouwen op hun kernkwaliteiten, wat wel ons menselijk kapitaal genoemd wordt. Hiermee maakt ons onderzoek, wat uniek is omdat het onder jonge kinderen is uitgevoerd, duidelijk dat ontwikkeling van binnenuit te realiseren is. Welzijn is waard om onderwezen te worden.

33 Hoe verder? Verbreden naar meer scholen en leraren Verbreden naar lerarenopleidingen! Uitbreiden van interventies Nodig: korte scholing Opbrengst: duurzame effecten op pedagogisch-didactisch handelen, die sporen met ontwikkelingen zoals passend onderwijs en handelingsgericht werken

34 Meer informatie en contact Peter Ruit: Fred Korthagen: WEBSITE:

Kinderen zien in hun kwaliteiten. Wat zijn kernkwaliteiten? Kernkwaliteiten. Een fascinerend experiment

Kinderen zien in hun kwaliteiten. Wat zijn kernkwaliteiten? Kernkwaliteiten. Een fascinerend experiment Kinderen zien in hun kwaliteiten Workshop onderwijssummit Van onderzoek tot onderwijs Positieve psychologie (vanaf 2000, o.l.v. Seligman) Kritiek: psychologie is op de verkeerde weg geraakt. Seligman:

Nadere informatie

Krachtig leren door het gebruik van kernkwaliteiten. Wat zijn kernkwaliteiten? Een fascinerend experiment. Kernkwaliteiten

Krachtig leren door het gebruik van kernkwaliteiten. Wat zijn kernkwaliteiten? Een fascinerend experiment. Kernkwaliteiten 7-3-213 Positieve psychologie (vanaf, o.l.v. Seligman) Krachtig leren door het gebruik van kernkwaliteiten VELON congres 213 Peter Ruit & Fred Korthagen Kritiek: psychologie is op de verkeerde weg geraakt.

Nadere informatie

Kernkwaliteiten. Wat zijn kernkwaliteiten? Welbevinden: Acroniem PERMA 2-11-2013. Het broaden-and-build model (Fredrickson)

Kernkwaliteiten. Wat zijn kernkwaliteiten? Welbevinden: Acroniem PERMA 2-11-2013. Het broaden-and-build model (Fredrickson) De betekenis van de positieve psychologie. Bewustwording en ontwikkeling van kernkwaliteiten bij leerlingen in het basisonderwijs Positieve psychologie (vanaf 2000, o.l.v. Seligman) Kritiek: psychologie

Nadere informatie

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 6-10-2014 Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 Leerlingen Laten Leren over Zichzelf Vormen voor hun toekomst! Lennart Visser Onderwijs en persoonlijkheidsvorming? Bespreek met degene die naast je

Nadere informatie

Wat bepaalt de kwaliteit van onderwijs?

Wat bepaalt de kwaliteit van onderwijs? De betekenis van de positieve psychologie voor de kwaliteit van het onderwijs. Bewustwording en ontwikkeling van kernkwaliteiten bij leerlingen in het basisonderwijs Peter Ruit Ph.D. student Prof. Dr.

Nadere informatie

SKILLSTIPS SKILLSTOWN

SKILLSTIPS SKILLSTOWN SKILLSTIPS SKILLSTOWN Met dank aan Wout Plevier www.innerspective.nl De grooste online opleider van Nederland www.skillstown.com 3 oefeningen om je nr. 1 talent te vinden Iedereen heeft talenten. Een talent

Nadere informatie

Workshop Ontdek je talent

Workshop Ontdek je talent Workshop Ontdek je talent Effective talentmanagement Mariska Karcher Tel.nr. 06 18 08 01 59 20-3- 2015 Opdracht: Successen Doel Inzicht krijgen in kwaliteiten van jezelf in verschillende omstandigheden

Nadere informatie

Welkom. Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing. Trainers Astrid Kies

Welkom. Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing. Trainers Astrid Kies Welkom Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing Trainers Astrid Kies Programma Wie zijn wij en wat doen wij Kwaliteiten van de Oerman en oervrouw Kwaliteiten met de vier vrouwelijke

Nadere informatie

A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST

A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST KWALITEITEN SCOREN Persoonlijke kwaliteiten zijn karaktereigenschappen waarin je jezelf herkent. Op de volgende 2 pagina s tref je een scorelijst aan. Omcirkel bij iedere

Nadere informatie

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013 Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren Voor technische professionals Donderdag 20 juni 2013 Programma We behandelen achtereenvolgens de volgende thema's: 0. Kwaliteiten en presenteren 1. Omgaan

Nadere informatie

WANNEER JE DE BIJBEL LEEST

WANNEER JE DE BIJBEL LEEST WANNEER JE DE BIJBEL LEEST God is goed! De duivel is slecht! Oude Testament - Nieuwe Testament Joden, Christenen of de wereld geest, ziel of lichaam Specifieke groep of Specifieke tijd? Context Bijbel

Nadere informatie

POSITIEVE PSYCHOTHERAPIE. Een geprotocolleerde behandeling van veertien sessies voor cliënten met een depressieve stoornis

POSITIEVE PSYCHOTHERAPIE. Een geprotocolleerde behandeling van veertien sessies voor cliënten met een depressieve stoornis POSITIEVE PSYCHOTHERAPIE Een geprotocolleerde behandeling van veertien sessies voor cliënten met een depressieve stoornis GRONDLEGGERS Positieve Psychotherapie werd in 2006 ontwikkeld door: Prof. Martin

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie - juni 2016 Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

Verbinding voelen met je omgeving

Verbinding voelen met je omgeving 2 Verbinding voelen met je omgeving Doel: We horen allemaal bij elkaar We zijn met heel veel mensen op deze wereld. Daar ben je jezelf niet van bewust. Meestal zie je alleen de mensen waarbij je woont

Nadere informatie

360 Graden onderzoek Werkwijze

360 Graden onderzoek Werkwijze 360 Graden onderzoek Spiegel: elke dag kijken we er één of meerdere keren in. Wat (of wie) zien we dan? En hoe kunnen we de ander vertellen wat we zien? Het bijzondere is dat we onszelf soms anders zien

Nadere informatie

ACCEPTATIE AUTONOMIE BESCHERMING BIEDEN COMFORTABEL LEVEN CREATIVITEIT DE KOST WINNEN DOELGERICHTHEID

ACCEPTATIE AUTONOMIE BESCHERMING BIEDEN COMFORTABEL LEVEN CREATIVITEIT DE KOST WINNEN DOELGERICHTHEID ACCEPTATIE geaccepteerd worden zoals ik ben ACCURAATHEID precies zijn in mijn meningen en opvattingen ALLEEN ZIJN tijd en ruimte vinden om alleen te zijn AUTONOMIE zelfstandig en onafhankelijk zijn AVONTUUR

Nadere informatie

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Extra opdracht LOB Inhoudsopgave: Inhoud: Pagina: Voorwoord 1 Hoofdstuk 1: Waarden 2 Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3 Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5 Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Hoofdstuk 5: Beschrijving van

Nadere informatie

Studiedag Oss 27 november 2015 Dr. Rinka van Zundert Leer- & Veerkracht Radboud Universiteit Nijmegen

Studiedag Oss 27 november 2015 Dr. Rinka van Zundert Leer- & Veerkracht Radboud Universiteit Nijmegen Positieve Psychologie Studiedag Oss 27 november 2015 Dr. Rinka van Zundert Leer- & Veerkracht Radboud Universiteit Nijmegen Wat is positieve psychologie? De wetenschappelijke studie van optimaal menselijk

Nadere informatie

Brouw je identiteit.

Brouw je identiteit. Brouw je identiteit www.mindbrouwerij.nl Even voorstellen... Identiteit Je bent zoveel meer dan je cv Wat gaan we doen Identiteit hoe omschrijven wij onszelf Waarden wat is nu echt belangrijk Kwaliteiten

Nadere informatie

Stap 1: Print deze oefening (als het even kan op wat dikker papier) en knip de waardenkaarten uit.

Stap 1: Print deze oefening (als het even kan op wat dikker papier) en knip de waardenkaarten uit. Oefening: Waarden Sorteertaak. Wat zijn waarden eigenlijk? Waarden zijn de dingen die jij als persoon écht belangrijk vindt in het leven. Het is belangrijk ze niet te verwisselen met normen, wat je meer

Nadere informatie

Brouw je identiteit.

Brouw je identiteit. Brouw je identiteit www.mindbrouwerij.nl Even voorstellen... Identiteit Je bent zoveel meer dan je cv Wat gaan we doen Identiteit hoe omschrijven wij onszelf Waarden wat is nu echt belangrijk Kwaliteiten

Nadere informatie

Mijn. boekje. wie-wil-ik-zijn. Van: choices of the heart

Mijn. boekje. wie-wil-ik-zijn. Van: choices of the heart Mijn wie-wil-ik-zijn boekje choices of the heart Van: Dit boekje is speciaal voor jou gemaakt door Christelijke Hogeschool Ede en Huis van Belle Vormgegeven door: Talitha Hoddenbagh Huis van Belle Niets

Nadere informatie

Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling

Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Regionale conferenties maart 2018 Nora Steenbergen-Penterman Doelen workshop Je weet welke hulpmiddelen

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

Kies uit de uitgebreide lijst hieronder de 10 waarden die voor jou het meest waardevol zijn.

Kies uit de uitgebreide lijst hieronder de 10 waarden die voor jou het meest waardevol zijn. Ken je kernwaarden Kies uit de uitgebreide lijst hieronder de 10 waarden die voor jou het meest waardevol zijn. Apart word-bestandje waarden-afstreeplijstje Het zijn er nogal veel (200). Misschien vind

Nadere informatie

CULTUREEL GELUK PATRICK VAN HEES. Patrick van Hees

CULTUREEL GELUK PATRICK VAN HEES. Patrick van Hees CULTUREEL GELUK PATRICK VAN HEES Cultureel geluk workshop Schrijver en spreker over geluk MENSEN-MENS WIJS CREATIEF CREATIEF INTERACTIE: OPRECHTE VERBINDING Gevoel is belangrijker dan antwoord Geen ja,

Nadere informatie

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Ik zeg wat ik bedoel Ik bescherm mezelf Ik durf nee te zeggen Ik spreek met respect Bedachtzaamheid Ik neem de tijd om na te

Nadere informatie

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé CREATIEF VERMOGEN Andrea Jetten, Hester Stubbé OPDRACHT Creativitief vermogen meetbaar maken zodat de ontwikkeling ervan gestimuleerd kan worden bij leerlingen. 21st century skills Het uitgangspunt is

Nadere informatie

Dit is jouw leven, een nieuwe integrale interventie gericht op floreren. Ernst Bohlmeijer

Dit is jouw leven, een nieuwe integrale interventie gericht op floreren. Ernst Bohlmeijer Dit is jouw leven, een nieuwe integrale interventie gericht op floreren. Ernst Bohlmeijer Inhoud Oefeningen Uitleg achtergrond en inhoud Vragen I Sta eens stil bij een moment in je jeugd dat je helemaal

Nadere informatie

1. Wat voor werk wil ik doen?

1. Wat voor werk wil ik doen? Studiewijzer 1 Verken jezelf Het kiezen van een studie begint bij kijken naar jezelf. Als je studie aansluit op je eigenschappen en je interesses, dan zit je daar straks beter op je plek. De onderstaande

Nadere informatie

Het effect van het werken met kernkwaliteiten bij leerlingen op welbevinden, zelfbeeld en de psychologische basisbehoeften.

Het effect van het werken met kernkwaliteiten bij leerlingen op welbevinden, zelfbeeld en de psychologische basisbehoeften. Het effect van het werken met kernkwaliteiten bij leerlingen op welbevinden, zelfbeeld en de psychologische basisbehoeften. Paper voor de ORD, Groningen Peter Ruit, Driestar hogeschool Gouda, p.ruit@driestar-educatief.nl

Nadere informatie

Mentor on the Move 24 en 25 januari 2019

Mentor on the Move 24 en 25 januari 2019 Mentor on the Move 24 en 25 januari 2019 SAMEN OPLEIDEN IN 3 BALO OF De bachelorproef en werledleraarschap De student: Vertel aan je mentor over de 3 OPO s uit de bachelorproef: o Praktijkonderzoek o Supervisie/intervisie

Nadere informatie

Ke(r)n jouw waarde. Ontdek jouw kernwaarden.

Ke(r)n jouw waarde. Ontdek jouw kernwaarden. Ke(r)n jouw waarde Ontdek jouw kernwaarden Ontdek jouw kernwaarden - pag. 2 Ontdek jouw kernwaarden Wat jou drijft in jouw leven en werk bepalen jouw keuzes. Het is dus belangrijk om te weten wát je drijft,

Nadere informatie

Het kernkwaliteiten kwadrant

Het kernkwaliteiten kwadrant Het kernkwaliteiten kwadrant Wat is een kernkwaliteit Daniel Ofman introduceerde in zijn bestseller "Bezieling en kwaliteit in organisaties" het kernkwadrant. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt:

Nadere informatie

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching Coen Sprenger Training, Therapie en Coaching www.coendalinie.nl 06-14722983 1 kernkwaliteiten en kernkwadranten 2 Leerdoelen: Een manier om je sterke en zwakke punten helder te krijgen Een toegankelijke

Nadere informatie

Subjectief welbevinden

Subjectief welbevinden Het effect van het werken met kernkwaliteiten bij leerlingen op welbevinden. Positief effect op welbevinden door het bewustworden en gebruiken van kernkwaliteiten op korte- en langere termijn bij leerlingen

Nadere informatie

MANTELZORG, GOED GEVOEL

MANTELZORG, GOED GEVOEL UITKOMSTEN ONDERZOEK: MANTELZORG, GOED GEVOEL Inhoud: Theorie & Vragen Methode Theoretische achtergrond: Mantelzorgers zijn iets minder gelukkig dan de rest van de bevolking (CBS, 2016). Mantelzorg brengt

Nadere informatie

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven Erwin Klappe & Onno Hamburger Wie zijn wij? Erwin Klappe Klappe Training Trainer, coach & oprichter Onno Hamburger Gelukkig Werken Nederland Senior trainer, coach

Nadere informatie

Het vaderelftal. Ik: Punten:

Het vaderelftal. Ik: Punten: Het vaderelftal Een voetbalelftal bestaat uit elf spelers. Elke speler heeft z n eigen kwaliteit. Maar als elftal vormen ze toch één team. En samen zijn ze completer dan de elf losse onderdelen. Zo werkt

Nadere informatie

PRESENTATIE POSITIEVE EDUCATIE

PRESENTATIE POSITIEVE EDUCATIE PRESENTATIE POSITIEVE EDUCATIE Prof. Ernst Bohlmeijer Twents Meesterschap 27 Januari 2016 Positieve educatie Positieve psychologie is de wetenschap van het optimaal functioneren van individuen, organisaties

Nadere informatie

Doelgericht werken aan (denk)vaardigheden, inclusief portfolio?

Doelgericht werken aan (denk)vaardigheden, inclusief portfolio? Doelgericht werken aan (denk)vaardigheden, inclusief portfolio? SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Nora Steenbergen-Penterman Onderwijskundige Doelen workshop Het doelgericht ontwikkelen

Nadere informatie

Innovatie Assessment: Hoe innovatief ben ik?

Innovatie Assessment: Hoe innovatief ben ik? Innovatie Assessment: Rud Kuiper Kuiper & Partners zelfstandig psychologisch adviesbureau versterken innoverend vermogen onze opdrachtgevers zijn onze partners 2 Kuiper & Partners 1 Doel van de workshop

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 23 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe komt het dat sommige mensen aardiger zijn dan anderen?

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Aantal woorden (exclusief bijlage, literatuur en samenvatting): 581 Jeffrey de Jonker Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Jeffrey de Jonker Biologie Differentiëren

Nadere informatie

WAARDERENDE KLASSENRADEN

WAARDERENDE KLASSENRADEN WAARDERENDE KLASSENRADEN Waarderende klassenraden op Sint-Hendrik -wat en hoe? -reflecties van leerlingen, leerkrachten en ouders Als je het geluk rechtstreeks najaagt, dan loopt het als het ware voortdurend

Nadere informatie

1dKopie vanjouw ideale school Totaal aantal vragen: 10

1dKopie vanjouw ideale school Totaal aantal vragen: 10 11/13/2016 1dKopie vanjouw ideale school Totaal aantal vragen: 10 De meeste juiste antwoorden: #0 Minste Juiste antwoorden: #0 1. Wat is een ideale leerkracht volgens jou? De ideale leerkracht kan goed

Nadere informatie

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten Egoïstisch Workaholic Omschrijving: Iemand die egoïstisch is, denkt meer aan de bevrediging van zijn eigen belangen dan aan die van anderen. Voorbeeld: Een kind dat zijn speelgoed niet wil delen met anderen.

Nadere informatie

Talentenwijzer. 1 ) Optimistisch Ik ben een optimistisch, enthousiast en positief ingesteld persoon.

Talentenwijzer. 1 ) Optimistisch Ik ben een optimistisch, enthousiast en positief ingesteld persoon. Talentenwijzer Hieronder vind je jouw persoonlijke uitkomst van de Talentenwijzer. Nummer 1 betekent meest op mij van toepassing, nummer 31 betekent minst op mij van toepassing. 1 ) Optimistisch Ik ben

Nadere informatie

Geluk in het onderwijs

Geluk in het onderwijs Geluk in het onderwijs 0+ Biologie Roken Drinken Drugs Zwangerschap HIV/aids Loverboys Anorexia Obesitas Global warming Stijgen van de zeewaterspiegel Mentor-les Pesten Faalangst Criminaliteit Mogelijk

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 24 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe gaan jongeren met andere mensen om? Hoe werkt dat

Nadere informatie

Talenten herkennen- Talenten inzetten

Talenten herkennen- Talenten inzetten Talenten herkennen- Talenten inzetten Waarom inzetten op talent? Medewerkers inzetten in waar ze goed in zijn, creëert een hogere betrokkenheid en betere resultaten. Medewerkers die kunnen doen waar ze

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN OEFENING

Nadere informatie

Workshop: Werken met kernkwadranten.

Workshop: Werken met kernkwadranten. Workshop: Werken met kernkwadranten. Tips voor de praktijkbegeleider 1. Zoek de uitdaging van de stagiair; 2. werk vanuit de uitdaging verder aan zijn of haar ontwikkeling Meer weten: www.mijnieoosterom.nl

Nadere informatie

Talentontwikkeling en het begeleiden van (potentiële) drop-outs

Talentontwikkeling en het begeleiden van (potentiële) drop-outs Talentontwikkeling en het begeleiden van (potentiële) drop-outs Eigenaar Slim Begeleiden Senior medewerker/adviseur Feniks Talent Slim Begeleiden Vandaag zien Waarom een hoog getalenteerde (potentiele)

Nadere informatie

Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg

Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg Annemieke Kuin humanistisch geestelijk verzorger Westfriesgasthuis, Hoorn Spiritualiteit / Zingeving Aandacht voor eigen spiritualiteit In gesprek gaan

Nadere informatie

Hoe overleef jij... je beste vriend(in)? Deze acties horen bij aflevering 3 Hoe overleef ik... je beste vriend(in)?

Hoe overleef jij... je beste vriend(in)? Deze acties horen bij aflevering 3 Hoe overleef ik... je beste vriend(in)? ACTIES Hoe overleef jij... je beste vriend(in)? Deze acties horen bij aflevering 3 Hoe overleef ik... je beste vriend(in)? De vriendschapstest waar Sascha Rosa toe dwingt verloopt niet zo best. Op het

Nadere informatie

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4.

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4. Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman 1. Inleiding 2. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en valkuil 4. Omgekeerde proces 5. Kernkwaliteit en de uitdaging 6. Kernkwaliteit en allergie

Nadere informatie

Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed naar mij geluisterd, fantastisch! Daar heb je goed over nagedacht, echt slim van je!

Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed naar mij geluisterd, fantastisch! Daar heb je goed over nagedacht, echt slim van je! Wat heb jij netjes opgeruimd, tjonge wat knap! Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed op jouw beurt gewacht, je bent een kanjer! Wat ben jij goed aan het spelen, ik ben trots op je! Je hebt

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE BNB SON, BNB BUO/ZRL

De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE BNB SON, BNB BUO/ZRL De mentor als coach sessie 9-10: integratie! Piet BUYSE BNB SON, BNB BUO/ZRL 2 Wie kon jij ondertussen coachen? Hoe liep dat? 3 4 Wat is coachen voor jou? 5 COACHING Bij coaching gaat het in essentie om

Nadere informatie

Zelfbeeld. Basisonderwijs

Zelfbeeld. Basisonderwijs Basisonderwijs 2 Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar zelfbeeld? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Positieve Psychologie Interventies

Positieve Psychologie Interventies Positieve Psychologie Interventies PPI bij patiënten met bipolaire stoornis in de euthyme fase Melissa Chrispijn AIOS psychiatrie KenBiS Klinisch Wetenschappelijke Vergadering 16 december 2016 Inhoud Achtergrond

Nadere informatie

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl)

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl) Submitted by Jan Herman on za, 07/09/2016-22:26 Daniel Ofman heeft het kernkwadrant ontwikkeld, waarbij je vanuit je kwaliteiten kan zien waar je valkuilen liggen, wat je allergieën zijn en hoe je hier

Nadere informatie

Beschrijving van de gegevens: hoeveel scholen en hoeveel leerlingen deden mee?

Beschrijving van de gegevens: hoeveel scholen en hoeveel leerlingen deden mee? Technische rapportage Leesmotivatie scholen van schoolbestuur Surplus Noord-Holland Afstudeerkring Begrijpend lezen 2011-2012, Inholland, Pabo-Alkmaar Marianne Boogaard en Yvonne van Rijk (Lectoraat Ontwikkelingsgericht

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

TALENTGERICHT OPLEIDEN &ONTWIKKELEN. Strength-based Development

TALENTGERICHT OPLEIDEN &ONTWIKKELEN. Strength-based Development TALENTGERICHT OPLEIDEN &ONTWIKKELEN Strength-based Development Inleiding Wat is strength-based development? talenten, persoonlijke kwaliteiten en sterke kanten vertrekpunt voor opleiding & ontwikkeling

Nadere informatie

Wat kan ik van de positieve psychologie leren om mijn werk prettiger en beter te maken?

Wat kan ik van de positieve psychologie leren om mijn werk prettiger en beter te maken? Wat kan ik van de positieve psychologie leren om mijn werk prettiger en beter te maken? Traditionele psychologie Positieve psychologie VOORBEELD VAN QUIZ 1 stelling, twee antwoorden, leerlingen evt. laten

Nadere informatie

Vragenlijst. 1. Op school of op het werk krijg ik mijn beste ideeën als ik A. mijn gedachten bespreek met anderen B. rustig zelf ga nadenken

Vragenlijst. 1. Op school of op het werk krijg ik mijn beste ideeën als ik A. mijn gedachten bespreek met anderen B. rustig zelf ga nadenken Vragenlijst 1. Op school of op het werk krijg ik mijn beste ideeën als ik A. mijn gedachten bespreek met anderen B. rustig zelf ga nadenken 2. Als mijn docent of mijn baas me iets moeilijks opdraagt, probeer

Nadere informatie

49. Capaciteit 50. Communicatie 51. Consequentheid 52. Continuïteit 53. Controle 54. Creatief handelen 55. Creativiteit 56. Daadkracht 57.

49. Capaciteit 50. Communicatie 51. Consequentheid 52. Continuïteit 53. Controle 54. Creatief handelen 55. Creativiteit 56. Daadkracht 57. Kernwaarden kies de belangrijkste kernwaarden voor jou. Scherp het dan aan tot maximaal 5-10 kernwaarden die altijd voor jou gelden ook in moeilijke momenten. 1. Aanbidding 2. Aandacht 3. Aanpasbaar 4.

Nadere informatie

Ben jij Vindingrijk? Kolom

Ben jij Vindingrijk? Kolom Ben jij Vindingrijk? Hoe vind jij het om: met je eigen fantasie, op je eigen manier, en door uit te proberen of te onderzoeken nieuwe ideeën, oplossingen, of dingen te bedenken of te maken? Aan welke les,

Nadere informatie

MIJN KRABBELS GEBRUIKERSHANDLEIDING. Naam: Leeftijd: Speciale kenmerken van mezelf:

MIJN KRABBELS GEBRUIKERSHANDLEIDING. Naam: Leeftijd: Speciale kenmerken van mezelf: MIJN KRABBELS Dit schrift is van jou en gaat gevuld worden met alles wat je: - belangrijk vindt om op te schrijven; - wilt tekenen, schetsen of duidelijk wilt maken met een plaatje; - graag wilt onthouden

Nadere informatie

Gelukkig ondanks pijn

Gelukkig ondanks pijn Gelukkig ondanks pijn Een online positieve psychologie interventie voor patiënten met chronische musculoskeletale pijn Elke Smeets, Madelon Peters, Marion Feijge, Steven Linton, & Gerhard Andersson Positieve

Nadere informatie

Excuses aan verkeersslachtoffers. Excuses aan verkeerslachtoffers. Uitkomsten vervolg pilot

Excuses aan verkeersslachtoffers. Excuses aan verkeerslachtoffers. Uitkomsten vervolg pilot Excuses aan verkeerslachtoffers Uitkomsten vervolg pilot J.E. Hulst, A.J. Akkermans, S. van Buschbach, Excuses aan verkeersslachtoffers Den Haag: Boom Lemma, 2014 http://hdl.handle.net/1871/51947 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

DISC-profiel. Inspiratie Erkenning. Daadkracht Resultaat. Sociaal Zekerheid. Correct Perfectie

DISC-profiel. Inspiratie Erkenning. Daadkracht Resultaat. Sociaal Zekerheid. Correct Perfectie Taakgericht DISC-profiel Extravert hoog tempo Daadkracht Resultaat Inspiratie Erkenning Dynamisch Doener Direct Daadkrachtig Zelfvertrouwen Besluitvaardig Correct Perfectie Interactief Inspirerend Invloedrijk

Nadere informatie

Boeien en Binden, bezielende leiders doen het

Boeien en Binden, bezielende leiders doen het Boeien en Binden, bezielende leiders doen het Verslag van de Workshop tijdens de Noorderlinkdagen 2006 Door Maurits Bruel en Stef Driessen De Noorderlinkdagen zijn weer voorbij. Het was een groot succes,

Nadere informatie

VERSLAG RESULTATEN SCHALEN VRAGENLIJST LEERBIOGRAFIE JOHAN DE WITT COLLEGE

VERSLAG RESULTATEN SCHALEN VRAGENLIJST LEERBIOGRAFIE JOHAN DE WITT COLLEGE VERSLAG RESULTATEN SCHALEN VRAGENLIJST LEERBIOGRAFIE JOHAN DE WITT COLLEGE Meting juli 2010, schooljaar 2009-2010 CONCEPT Augustus 2010 Yolande Emmelot 1 INLEIDING 3 RESULTATEN UIT HET VRAGENLIJSTONDERZOEK

Nadere informatie

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen B.M. Deben Biologie Apenkoppen Verwondering over de overeenkomsten tussen het gedrag van mensen en andere zoogdieren

Nadere informatie

Wie ben jij? Vragenlijst: Welke bedrijfspersoonlijkheid past bij jou?

Wie ben jij? Vragenlijst: Welke bedrijfspersoonlijkheid past bij jou? Wie ben jij? Vragenlijst: Welke bedrijfspersoonlijkheid past bij jou? Wie ben jij en wat past? Jij gaat jouw bedrijf neerzetten als een persoon, met een karakter. Als je jouw bedrijf als een persoon gaat

Nadere informatie

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling.

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling. ZELFANALYSE EN PERSOONSANALYSE Opdracht Zelfanalyse Op de volgende pagina's vindt u een lijst met uitspraken die betrekking hebben op persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en gedrag. Geef van elke uitspraak

Nadere informatie

Een gelukkige leerkracht voor gelukkige leerlingen

Een gelukkige leerkracht voor gelukkige leerlingen Een gelukkige leerkracht voor gelukkige leerlingen Harvard begon in 2006 met een cursus Happiness, het werd de meest populaire cursus ooit op Harvard gegeven. Traditionele psychologie Positieve psychologie

Nadere informatie

Workshop Karakter Deel 1

Workshop Karakter Deel 1 Workshop Karakter Deel 1 Het is belangrijk om te benoemen dat het onmogelijk is om alle theorie die gegeven is te verwerken en door te sturen. Dit omdat de trainer van IGMAR EZ (Dhr. R. Kok) zijn trainingen

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage Klimop, Aalten

RESULTATEN. Rapportage Klimop, Aalten RESULTATEN Rapportage Klimop, Aalten april 2016 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het schoolbestuur in kaart

Nadere informatie

Bijlage 4 - Verslag Normen en waarden

Bijlage 4 - Verslag Normen en waarden Bijlage 4 - Verslag Normen en waarden Assertiviteit Begrip Behulpzaamheid Betrouwbaarheid Creativiteit Dankbaarheid Dienstbaarheid Doelgerichtheid Eenheid Eerlijkheid Eerzaamheid Enthousiasme Flexibiliteit

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Stimulerend signaleren

Stimulerend signaleren Stimulerend signaleren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Desirée Houkema /thema/stimulerend signaleren Talenten worden zichtbaar als ze gestimuleerd worden productief Dabrowski: overexcitabilities

Nadere informatie

WELKOM. Hèt Congres November Angeline van der Kamp MA

WELKOM. Hèt Congres November Angeline van der Kamp MA WELKOM Hèt Congres November 2013 Angeline van der Kamp MA Workshop: Marzano en ik? Wat werkt voor mij en mijn Leerlingen? Workshop Hèt Congres 29 november 2013 Angeline van der Kamp MA a.vanderkamp@fontys.nl

Nadere informatie

Auteur: Vreven Sander Illustraties: Yoeri Slegers

Auteur: Vreven Sander Illustraties: Yoeri Slegers Auteur: Vreven Sander Illustraties: Yoeri Slegers Talentvent is gemaakt door Vreven Sander (sander.vreven@gmail.com) in opdracht van de KHLim, departement Lerarenopleiding. De illustraties zijn verzorgd

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage OBS de Klimop 2015

RESULTATEN. Rapportage OBS de Klimop 2015 RESULTATEN Rapportage OBS de Klimop 2015 december 2015 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het schoolbestuur

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage Triangel, Aalten

RESULTATEN. Rapportage Triangel, Aalten RESULTATEN Rapportage Triangel, Aalten april 2016 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het schoolbestuur in kaart

Nadere informatie

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Authentiek leiderschap Pedagogische tact Ruimte geven Hoge verwachtingen Authentiek contact! Ik heb zelfvertrouwen. Ik heb hoge

Nadere informatie

Een positieve draai aan je lessen Havo

Een positieve draai aan je lessen Havo Een positieve draai aan je lessen Havo Biologie Roken Drinken Drugs Zwangerschap HIV/aids Loverboys Anorexia Obesitas Global warming Stijgen van de zeewaterspiegel Mentor-les Pesten Faalangst Criminaliteit

Nadere informatie

Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen?... Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen?...

Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen?... Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen?... Stap 6 - Eigenwaarde Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen? Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen? Pagina%K124 De eerste vorm van eigenwaarde is.................................

Nadere informatie

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs 2 Wereldwijd bestuderen wetenschappers hoe mensen over zichzelf nadenken. Dat gebeurt ook bij de Universiteit Leiden: daar doen wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Leidinggeven aan onderzoekende scholen in de 21 ste eeuw

Leidinggeven aan onderzoekende scholen in de 21 ste eeuw Leidinggeven aan onderzoekende scholen in de 21 ste eeuw Vier jaar onderzoek naar onderzoeksmatig leiderschap: welke inzichten levert het op? Meta Krüger Lector leiderschap in het onderwijs Inhoud lezing

Nadere informatie

De begeleider cliënt relatie vragenlijst

De begeleider cliënt relatie vragenlijst De begeleider cliënt relatie vragenlijst De relatie begeleider cliënt meten John Roeden, Anno Velema, Baalderborg Groep Introductie Positieve relatie tussen cliënt en begeleider belangrijk Levert een bijdrage

Nadere informatie

DE LANTAARN KRIJG ZICHT OP JOUW WAARDEN

DE LANTAARN KRIJG ZICHT OP JOUW WAARDEN KRIJG ZICHT OP JOUW WAARDEN Een lantaarn helpt je om in het donker je weg te vinden. Zo is het ook met je waarden. Je persoonlijke waarden belichten het pad dat voor jou is weggelegd, ze geven richting

Nadere informatie

Conferentie Lesson Study 8 mei 2018 Utrecht Madeleine Vreeburg. Kijken naar leerlingen: moeilijker dan je denkt

Conferentie Lesson Study 8 mei 2018 Utrecht Madeleine Vreeburg. Kijken naar leerlingen: moeilijker dan je denkt Conferentie Lesson Study 8 mei 2018 Utrecht Madeleine Vreeburg Kijken naar leerlingen: moeilijker dan je denkt INHOUD WORKSHOP Tekst van de website Het observeren van leerlingen is nog niet zo makkelijk:

Nadere informatie

Schooldiagnose najaar 2014

Schooldiagnose najaar 2014 Schooldiagnose najaar 2014 In het najaar van 2014 hebben we de medewerkers, ouders, leerlingen en oud-leerlingen van De Springplank gevraagd onze school en ons onderwijs te beoordelen. Op een schaal van

Nadere informatie