1 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding We vieren vandaag een bijzondere dienst.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding We vieren vandaag een bijzondere dienst."

Transcriptie

1 1 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding We vieren vandaag een bijzondere dienst. Een bijzondere dienst, omdat we Piet van de Fliert straks mogen bevestigen tot nieuwe ouderling van onze gemeente. Dat is bijzonder en daar mogen we blij om zijn dat er iemand is die zich om het wel en wee van de gemeente wil bekommeren en zich daarvoor in wil zetten. Reden tot blijdschap dus in deze dienst! Tegelijk voelen we juist bij deze bevestiging ook zorg. Juist bij deze bevestiging, omdat we vandaag wel een nieuwe voorzitter van de kerkenraad bevestigen, maar die kerkenraad blijft verder nogal flink onderbezet. En de vraag is daarmee direct: Hoe zal in een zo n kleine formatie de nieuwe voorzitter kunnen functioneren? We bevestigen Piet wel als nieuwe voorzitter, maar is dat wel genoeg? Nou, daarmee wil ik de pret van deze dag niet drukken, we gaan het er uitgebreid over hebben op de gemeentevergadering binnenkort, maar het is wel een zorg die in deze bevestigingsdienst toch niet buiten beeld kan blijven. We moeten niet denken dat we de zorg nu wel aan Piet en aan de overige kerkenraadsleden kunnen overlaten.

2 2 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 Relativeren Ik nóem dus de zorg om de vacatures in de kerkenraad, omdat dat ons allemaal een zorg mag zijn, want het stelt ons echt wel voor vragen over hoe dat verder moet, en tegelijk wil ik de zorg ook wel relativeren. Want wanneer gaat het nu eigenlijk goed in de kerk? Is dat als alle vacatures vervuld zijn, of rust het goede van ons gemeente-zijn op andere pijlers? En biedt misschien de situatie waarin we ons nu bevinden - vacatures die niet vanzelfsprekend worden opgevuld - ons de gelegenheid om nog weer eens opnieuw op het spoor te komen van waar echt de rijkdom van ons gemeenteleven ligt. En dat is niet dat we een goed geoliede kerkelijke machine zijn, maar dat is dat we met elkaar en voor elkaar de plek mogen vormen voor de ontmoeting met God. Een ademplek. Een plek om tot rust te komen, om gevoed te worden, om jezelf terug te vinden in het licht van de Heer. Een kerk die van mensen vraagt zichzelf voorbij te hollen, is geen kerk van de Goede Herder. De Heer is mijn herder Het is om die reden dat ik ervoor gekozen heb, om vandaag Psalm 23 centraal te stellen in de dienst. De psalm van de Goede Herder. Wij bevestigen vandaag een nieuwe ouderling, de nieuwe voorzitter, maar we voelen wel aan hoe hij als herder voor de gemeente al direct om het hand zit.

3 3 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 En daarom alle reden vandaag voor ons allen om boven onszelf uit te kijken naar Wie echt onze Herder is. De Heer is de Herder! Wat mag dat nu voor ons betekenen? Niets tekort Om te beginnen mag dat betekenen dat we onze problemen - of dat nu de kerkenraadsproblemen zijn, of andere, misschien wel persoonlijke problemen - serieus mogen nemen én mogen relativeren. Nadat David de psalm begonnen is met de belijdenis dat de Heer zijn herder is, zegt hij daar achteraan: - En ik zeg het nu even zoals het in onze vertaling staat - Het ontbreekt mij aan niets. Zo vertaald kun je dat heel ruim opvatten, zoals je wel kunt zeggen: Ik heb alles wat mijn hartje begeert. Dan heb je niets meer te wensen. Maar hier in de psalm moet je dat toch de andere kant op doorvertalen: Niet: ik heb alles wat mijn hartje begeert, Maar: Ik kom niets tekort. En met dat laatste neem je de problemen serieus, maar relativeer je ze ook direct. Ook als van alles je ontbreekt, kan het toch nog zo zijn dat je niets tekort komt. Dat ook in je gebrek Gods zorg je niet ontbreekt en dat die zorg voldoende is om voort te gaan op je weg.

4 4 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 Pleisterplaats Deze psalm neemt ons gebrek serieus en relativeert het door onze ogen niet alleen te laten rusten op wat wij tekort komen, maar daarbovenuit op wat God ons ruim voldoende geeft. En daarin kun je iets heel belangrijks op het spoor komen van wat het betekenen mag dat de Heer onze Herder is. Onze God is een Herder die in ons tekort voor ons uitgaat. Hij verheft óns niet boven onze wildernis uit, maar Híj gaat in onze wildernis ons voor. En Hij tovert ons gebrek niet om tot overvloed, Hij maakt van onze wildernis geen lustoord. Geen God van lustoorden is Hij, maar een God van pleisterplaatsen. Een schuilplaats tegen de storm, een rots in de branding. Bij de zorg van God - en ik denk dat dat een belangrijk leerpunt is uit Psalm 23 - blijft het allebei voelbaar: Zijn zorg die voldoende is - je komt niets tekort - daarvoor wil deze psalm je de ogen openen, maar de psalm wil niet je ogen sluiten voor wat je van jezelf tekort komt. Dubbele openbaring Ik zou dat de dubbele openbaring van deze psalm willen noemen: Je ogen niet gesloten voor je eigen tekort en je ogen ervoor geopend dat je bij God niets tekort komt. En dit is volgens mij een heel belangrijke openbaring, omdat hierin de kracht zit om je leven op een ander spoor te zetten.

5 5 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 Wie steeds maar er mee bezig blijft om tot de overwinning van een eigen tekort te komen, zal in dat spoor steeds achter de feiten aanlopen en nooit echt tot zichzelf komen. En als je van God verwacht dat Hij je leven wel helemaal naar wens zal maken, - alles wat je hartje begeert - ook dan blijf je in het spoor van je oude leven. Dan wil je God de kartrekker van je eigen gekozen goede leven maken, maar de God die we kennen in Jezus Christus is niet dat type god. Maar de kracht om jezelf op een ander spoor terug te vinden zit nu juist hierin dat je je ogen niet sluit voor je eigen tekort, maar dat je je aan de zorg van God toevertrouwt, waarmee je in je tekort toch niets tekort komt. En dat is een kracht die groter is, dan de kracht van opgeloste problemen. Dit is de kracht namelijk waarin je jezelf mag terugvinden in het licht van wat God doet. Je ziel terug Ik heb het er nu over dat je in het licht van je eigen tekort en Gods toereikende zorg jezelf terug mag vinden. Ik heb daarmee op het oog wat Psalm 23 noemt in de eerste zin van vers 3. Hij geeft mij nieuwe kracht. En ik wil dat graag wat letterlijker vertalen, omdat er dan meer inhoud in meekomt. In de zorg van God bij zijn gebrek zegt de dichter: Mijn ziel keert terug. Dat gaat verder dan dat je weer op krachten bent om weer de schouders er onder te zetten.

6 6 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 Mijn ziel keert terug, dat is ook dat je weer ziet wat je kwijt was aan jezelf. Dat je weer ziet wie je zijn mag. Het is het moment waarop je uit je eigen gekozen doodlopende sporen mag stappen, om weer op het spoor te komen waar God je toe geroepen heeft. De bestemming van je leven ligt niet in de aanvulling van wat jij denkt dat je tekort komt, maar die bestemming ligt in een leven waarin jij bent waartoe je geroepen bent en daarvoor is Gods zorg meer dan overvloedig Spoor van gerechtigheid God zorgt er niet voor dat wij in het oude spoor verder kunnen, maar Gods zorg voor ons is zo dat het voor ons de weg opent om op een nieuw spoor verder te gaan. En dat nieuwe spoor, dat is het spoor van het vertrouwen: De Heer is mijn herder; ik kom niet tekort. Daar mag ik op vertrouwen en daarom kan ik het loslaten dat wat ik zie dat ik van mezelf tekort kom. Voor het leven waar God me toe roept doet mijn tekort er niet toe. Dat tekort mag er gewoon zijn. Dat hoeft niet aangevuld te worden. Dat hoef ik niet van God te verwachten, en daar hoef ik mezelf niet druk om te maken. Ik kom niet tekort, dus ik kan gewoon gaan op de weg waarop God mij leidt.

7 7 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 En die weg waarop God ons leidt - veilige wegen, zo lezen we in de vertaling, maar de vertaling mag ook hier wel wat letterlijker - die weg, dat is het spoor van gerechtigheid. Het is het spoor van Gods koninkrijk. Zoek eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid en al het andere ontvang je bovendien. Slot Tot zover de uitleg en de overweging van Psalm 23. Eigenlijk alleen maar de eerste drie verzen. Leef met je tekort, en je komt niets tekort, maar je vindt jezelf aan Gods hand op het spoor dat Hij je wijst. Wij bevestigen vandaag Piet van de Fliert als onze nieuwe ouderling, voorzitter van de kerkenraad. En met dat we dat doen, weten we ook van ons gebrek. Een aantal vacatures in de kerkenraad dat het functioneren van de kerkenraad onder druk zet. Maar de Heer is onze Herder. Hij valt niet om van ons tekort.

8 8 Preek 337, 30 oktober 2016 Psalm 23 Hij weet wat voor ons genoeg is om te zijn wat Hij van ons wil maken. Ook al weten wij misschien niet altijd hoe het verder moet, het spoor van Gods koninkrijk ligt voor ons open. In ons gebrek zijn we er dichterbij dan in onze overvloed. De Heer zij met u Amen

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid)

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Dienstboek 256 Bekendmaking Vertegenwoordiger van de kerkenraad: Tot tweemaal toe heeft de kerkenraad u de naam bekend gemaakt van onze

Nadere informatie

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader.

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader. 1 Joh. 1:15-17 / Gehouden op 17-06-2007 / p.1 DE WERELD NIET LIEFHEBBEN Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 100:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 1:1.2.3 Gebed Schriftlezing: 1 Joh 3:1-10 Zi: Gez. 22:1.2.4 (GKB)

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Prediker 9:7 - God danken door te genieten

Prediker 9:7 - God danken door te genieten Prediker 9:7 - God danken door te genieten Dankdag: een dag om stil te staan bij alles wat we van God krijgen en hem te bedanken. Maar danken, hoe doe je dat eigenlijk? Van Prediker mag je leren dat je

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 165 4. Gebed voor de opening van het Woord 5. Schriftlezing : Psalm 103 (vertaling 1951) 6.

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Ate Trox, Ingrid van Veen en Johan Offringa nemen vandaag afscheid Ellie van Dijken wordt bevestigd als Ouderling-Kerkrentmeester

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 30, 15-18 lied Liedboek 62, 1.6. Mijn ziel is stil... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 15, 1-10 lied Liedboek 944, 1.3.4.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Bijbelstudie 1 De barmhartige Samaritaan Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Vraag 1 a. Wat is een wetgeleerde? Een kenner van de wet en dan vooral van godsdienstige geschriften. b. Wat vraagt deze man? Meester,

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Pim Poortinga

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Pim Poortinga Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Pim Poortinga Benjaminnenkamp 5 juli - 7 juli 2019 Jij gaat toch ook mee?????? Heb jij je al opgegeven? Het kan nog tot zaterdag 1 december.. via de mail: Benjaminnenkamp@gmail.com

Nadere informatie

Psalm 127 Vrucht op je werk

Psalm 127 Vrucht op je werk Psalm 127 Vrucht op je werk Wat kunnen we druk zijn! Maar zonder Gods zegen is het zinloos gezwoeg. Psalm 127 leert van God vrucht op je werk te verwachten, en dan mag je gerust zijn. Voor wie deze meditatie

Nadere informatie

We zingen onder begeleiding van Nada en Suzanne Dit is de dag

We zingen onder begeleiding van Nada en Suzanne Dit is de dag 1 HELP: ER IS EEN SCHAAP KWIJT!! Kinderdienst, 31 maart 2019 in kerkelijk centrum De Bron Aan deze dienst werken mee: - De kidsband - kinderen en leiding van De Ark - Hetty Peereboom - Tae Young: pianiste/organiste

Nadere informatie

Luk. 12, preek NGKE

Luk. 12, preek NGKE Luk. 12, 13-21 preek NGKE 30-10- 16 Ongemakkelijk Ik word altijd ongemakkelijk van: iets waardevols, dat van mij is en zomaar ergens rondslingert. Iedereen kan het pakken en en dan ben ik het kwijt. Hebben

Nadere informatie

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Orde van dienst voor 16-06-2019 Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Bemoediging en groet Lied 217: 1, 2, 5 (De dag gaat open voor

Nadere informatie

1 Preek 360, 9 juli 2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Leer dat Ik zachtmoedig ben.

1 Preek 360, 9 juli 2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Leer dat Ik zachtmoedig ben. 1 Preek 360, 9 juli 2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Leer dat Ik zachtmoedig ben. Dat heb ik als thema bovenaan het liturgieblad gezet. Het gaat dus over de zachtmoedigheid van Jezus.

Nadere informatie

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17)

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Collecte voor Benin vanavond. Flyer in postvakjes: Benin bidt! (achterkant: bidt u mee?) Eerste aandacht hierin naar groei in geloof / kerk-zijn / uitstraling.

Nadere informatie

13 mei uur B Luiten orgel: Harry Kroeske; piano: Walther Zwart schriftlezing: Pieter Helmus

13 mei uur B Luiten orgel: Harry Kroeske; piano: Walther Zwart schriftlezing: Pieter Helmus 13 mei 2018 10.00 uur B Luiten orgel: Harry Kroeske; piano: Walther Zwart schriftlezing: Pieter Helmus zingen: belijdenis van afhankelijkheid zegengroet met gezongen amen zingen: GK 16a (Opw 727 = PvN

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lied 434 : 1, 2 en 3 Psalm 27 : 4a en 5b Lied 8a (2013) Lied 341 : 1, 2 en 3 Psalm 105 : 5 Gezang 160 : 1 en 2 (NG 81) Votum en groet Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA- 28-8-2016 Heel houden Deze vaas is een erfstuk. Ik vind hem niet direct mooi, maar hij zou best wel eens heel wat waard kunnen zijn. De vaas staat een beetje gevaarlijk bij ons

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 14 januari Afscheid en (her-) bevestiging van ambtsdragers

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 14 januari Afscheid en (her-) bevestiging van ambtsdragers Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 14 januari 2018. Afscheid en (her-) bevestiging van ambtsdragers Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Hans Bosch Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 11 december 2016 In de Witte kerk 3 e Advent waarin Evi-Sophie Jane en Owen Enric Haitink gedoopt worden.

Orde van dienst voor zondag 11 december 2016 In de Witte kerk 3 e Advent waarin Evi-Sophie Jane en Owen Enric Haitink gedoopt worden. Orde van dienst voor zondag 11 december 2016 In de Witte kerk 3 e Advent waarin Evi-Sophie Jane en Owen Enric Haitink gedoopt worden. Voorganger: ds. Corien Veenhuizen Organist: Els Dijkerman 1 Toenadering

Nadere informatie

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij?

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij? Liturgie voor de Biddag Wat vraag jij? Hervormde Gemeente Kerkwijk-Delwijnen-Nederhemert woensdag 13 maart 2019 Welkom! Samen met alle kinderen van de school, vaders en moeders, meesters en juffen en gemeenteleden

Nadere informatie

Velen hebben inmiddels dit plaatje gezien. Maar ik wil er een vraag bij stellen.

Velen hebben inmiddels dit plaatje gezien. Maar ik wil er een vraag bij stellen. Lezen: Jeremia 5:1-5 en 23:1-8 Bijzonderheid: bevestiging Ed Brouwer, Rien van Dongen, Fred Jonker en Sander Moret Bijzonderheid 2: dienst aangepast voor doven en slechthorenden Gemeente van onze Heer,

Nadere informatie

1 Preek 355, 14 mei 2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding In het huis van mijn Vader zijn veel kamers.

1 Preek 355, 14 mei 2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding In het huis van mijn Vader zijn veel kamers. 1 Preek 355, 14 mei 2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding In het huis van mijn Vader zijn veel kamers. En Jezus belooft dat Hij in dat huis van Zijn Vader ook voor ons een plaats bereid

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Wat is geluk? Wat wens je elkaar als je zegt: gelukkig nieuwjaar?

Wat is geluk? Wat wens je elkaar als je zegt: gelukkig nieuwjaar? Gelukkig nieuwjaar! Preek voor zondag 7 januari 2018, tekst: Matteüs 5:1-12 Tijdens de preek wil ik dit filmpje laten zien: https://www.youtube.com/watch?v=e9dzqeluldk&t=14s&has_verified=1 Lieve mensen,

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Janny van der Kolk Pastoraal Ouderling, sectie 3 Antifoon Lied 711b (Cantorij) Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4

Nadere informatie

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Liturgie Votum en groet Psalm 122 : 1,2 De Tien Woorden gevolgd door 1 Johannes 4,10 Psalm 122 : 3 Gebed Gezang 38 : 1,2,3,4 De

Nadere informatie

Liturgie dienst van Schrift en Tafel op zondag 2 september 2018

Liturgie dienst van Schrift en Tafel op zondag 2 september 2018 Liturgie dienst van Schrift en Tafel op zondag 2 september 2018 Voorganger: ds. Piet Schelling Organist: Ron van Halen Verwelkoming - door ouderling van dienst Zingen van morgenlied: Lied 215:1 en 7 (hierbij

Nadere informatie

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij?

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij? Liturgie voor de Biddag Wat vraag jij? Hervormde Gemeente Bruchem woensdag 13 maart 2019 Welkom! Samen met alle kinderen van de school, vaders en moeders, meesters en juffen en gemeenteleden gaan we deze

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Ontmoetingskerk zondag 18 januari 2015

Ontmoetingskerk zondag 18 januari 2015 Ontmoetingskerk zondag 8 januari 05 Marcus : 4-0 Vissers van mensen voorganger: ds. Hans van Walsum lector: Corine Platerink organist: Anja Vlasblom / m.m.v. de muziekgroep o.l.v. Henk Vis SAMENKOMEN Orgelspel

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 1, 2,

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

Tekst: Lucas 24: 46-53 Thema: Grote vreugde Hemelvaartsdag

Tekst: Lucas 24: 46-53 Thema: Grote vreugde Hemelvaartsdag Tekst: Lucas 24: 46-53 Thema: Grote vreugde Hemelvaartsdag Liturgie: Welkom EL 142: Majesteit, groot is zijn majesteit Begroeting Psalm 47: 2,3 Gedicht Luisterlied Gebed Lezen: Lucas 24: 36-53 Psalm 93:

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

we willen ons kind olie meegeven?,

we willen ons kind olie meegeven?, Dienstnummer: 1260 zondag: 10 e zondag van de herfst / 3 e zondag van de voleinding datum: 26-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Matteus 25: 1-13 liederen:

Nadere informatie

Daniël 4 Leven met overtuiging 12 januari 2014 De bomen groeien (niet) tot in de hemel

Daniël 4 Leven met overtuiging 12 januari 2014 De bomen groeien (niet) tot in de hemel Preek Gemeente van Christus, Waarvoor ben je als mens op deze wereld? Wat is je plek? Daarover gaat het in Daniël 4, al zou je dat misschien in eerste instantie niet zeggen. Het lijkt eerder een wat exotisch

Nadere informatie

WILHELMINAKERK SOEST-ZUID ORDE VAN DIENST 30 AUGUSTUS Variaties: Eens komt de grote zomer, E. Bonitz

WILHELMINAKERK SOEST-ZUID ORDE VAN DIENST 30 AUGUSTUS Variaties: Eens komt de grote zomer, E. Bonitz WILHELMINAKERK SOEST-ZUID ORDE VAN DIENST 30 AUGUSTUS 2015 Voorganger: ds. Hans Bouma Ambtsdragers: Frederique Lucas, Aartje Knol Lector: Janny Mook Organist: Gert Muts Beamer/Handout:Ernst Mellink Muziek

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag beginnen we aan iets nieuws. Een nieuwe kerkenraad, een andere structuur, een andere organisatie. Kleiner en vooralsnog zonder voorzitter. Dat

Nadere informatie

1) Jouw leven op Gods manier

1) Jouw leven op Gods manier 1) Jouw leven op Gods manier Een uitnodiging om eerst Gods Koninkrijk te zoeken Matteus 6:33 Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. (HSV)

Nadere informatie

30 maart 2014, Hoflaankerk. Protestants Kralingen. Vurig debat

30 maart 2014, Hoflaankerk. Protestants Kralingen. Vurig debat 30 maart 2014, Hoflaankerk Protestants Kralingen Vurig debat welkomstwoorden door de ouderling openingslied (allen gaan staan): lied 221: 1 en 2 stilte, bemoediging en drempelgebed:» voorganger: Onze hulp

Nadere informatie

Liturgie voor de afscheids- en bevestigingsdienst van ambtsdragers op zondag

Liturgie voor de afscheids- en bevestigingsdienst van ambtsdragers op zondag Liturgie voor de afscheids- en bevestigingsdienst van ambtsdragers op zondag 9-10-2016 Voorganger: Organist: m.m.v. Locatie: Afscheid van: Bevestiging van: ds. Nita van der Horst-Kattenberg Sander vd Houten

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 24 november 2013 * 10e zondag van de herfst * preek Maleachi 3, 19-24 = 4, 1-6 / Lucas 21, 5-19 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de ideale wereld zou het mogelijk zijn, dat

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds.

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart 2018 4 e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, We luisterden naar het verhaal van het teken

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

16 oktober 2016, gereformeerde kerk Zevenhuizen-Moerkapelle

16 oktober 2016, gereformeerde kerk Zevenhuizen-Moerkapelle 16 oktober 2016, gereformeerde kerk Zevenhuizen-Moerkapelle Dienst van de voorbereiding Intochts-lied Lied 513: 1, 2 (God heeft het eerste woord) Stilte, moment van persoonlijke bezinning. Gebed van inkeer

Nadere informatie

Liederenbundel Toerustend Weekend

Liederenbundel Toerustend Weekend 1 Opwekking 123 Groot is uw trouw, o Heer Groot is uw trouw, o Heer, mijn God en Vader. Er is geen schaduw van omkeer bij U. Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde die Gij steeds waart, dat bewijst

Nadere informatie

ZOEKEN.EN VINDEN! Liturgie voor de aangepaste dienst. op zondag 5 mei om uur in de Dorpskerk te IJsselmuiden

ZOEKEN.EN VINDEN! Liturgie voor de aangepaste dienst. op zondag 5 mei om uur in de Dorpskerk te IJsselmuiden ZOEKEN.EN VINDEN! Liturgie voor de aangepaste dienst op zondag 5 mei om 15.00 uur in de Dorpskerk te IJsselmuiden Voorganger: Ouderling van dienst: Muzikale begeleiding: ds. de Graaf, Heerde Arjan van

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan naar Zr. D. Hobbelink - Weijma. Nieuw liedboek 174: 1 >

Mededelingen. De bloemen gaan naar Zr. D. Hobbelink - Weijma. Nieuw liedboek 174: 1 > Mededelingen De bloemen gaan naar Zr. D. Hobbelink - Weijma Nieuw liedboek 174: 1 > Naäman woonde in het land naast Israël. Hij werkte in het leger, hij was generaal. Hij won in elk gevecht, hij was een

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent.

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent. Gemeente Wanneer je aan iemand vraagt Weet jij wat een kerk is?, zal het antwoord niet zo lang op zich laten wachten. Dat is een gebouw waar gelovige mensen samenkomen! Het kan ook voorkomen, dat men aan

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Worden wij wel rijk in aardse zaken, dan kan het toch een zegen zijn als wij ons richten naar vers 17 van dit hoofdstuk:

Worden wij wel rijk in aardse zaken, dan kan het toch een zegen zijn als wij ons richten naar vers 17 van dit hoofdstuk: - 1 - Jaag naar godsvrucht (1 Tim. 6:11/12) We lezen in 1 Tim. 6:5 iets over mensen, die niet meer helder zijn van denken en het goede spoor kwijt zijn geraakt, daar zij het evangelie als iets winstgevends

Nadere informatie

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou?

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou? 3440 AB Zingend naar Bethlehem Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist De psalmdichters hebben gezongen over Gods genade. Ze hebben lofzangen gezongen over de Zoon van David, over de komende

Nadere informatie

Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga

Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga 0 Welkom in het Open Hof Orde voor de viering op zondag 2 juni 2019 om 9.30 uur in Open Hof Gedoopt worden Fenna van Keulen en Damayanthi, Gadisha en Nilanthi Kampinga Protestantse Wijkgemeente Open Hof

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Bonaire Preek Jesaja 58 versie 1.1 5 oktober 2014. Leef 58

Bonaire Preek Jesaja 58 versie 1.1 5 oktober 2014. Leef 58 Leef 58 Best een vreemde titel op de voorkant van de liturgie vind je ook niet Leef 58 wat kan dat toch betekenen? 58 jaar leven misschien gelukkig niet stel je voor dat iedereen 58 wordt dat is toch raar.

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

Dit verhaal van David en Jonathan en de bevestiging van ambtsdragers en de installatie van een pastoraal bezoeker.

Dit verhaal van David en Jonathan en de bevestiging van ambtsdragers en de installatie van een pastoraal bezoeker. 1 Preek 365, 17-09-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding In deze dienst, waarin we ambtsdragers bevestigd hebben en een pastoraal bezoeker hebben geïnstalleerd, hebben we zojuist gelezen

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling, voorzitter kerkenraad Psalm 100 vers 2 en 4 Psalm 100 vers 2 en 4 Stil gebed, votum en groet Lied 798 Wij zijn

Nadere informatie

Lezen : Romeinen 8 : 31-39 Tekst : Psalm 103. Psalm 146 : 3, 5 en 8 Opwekking 60 Lied 90 : 3, 4 en 6 Lied 460 : 1, 2 en 3 NLB 103e

Lezen : Romeinen 8 : 31-39 Tekst : Psalm 103. Psalm 146 : 3, 5 en 8 Opwekking 60 Lied 90 : 3, 4 en 6 Lied 460 : 1, 2 en 3 NLB 103e Lezen : Romeinen 8 : 31-39 Tekst : Psalm 103 Psalm 146 : 3, 5 en 8 Opwekking 60 Lied 90 : 3, 4 en 6 Lied 460 : 1, 2 en 3 NLB 103e de kerk winterklaar Betekent.. - deur linksvoor blijft dicht - deur bij

Nadere informatie

7 juli uur. Thema: Ga in vrede

7 juli uur. Thema: Ga in vrede 7 juli 2019 9.30 uur Thema: Ga in vrede Tijdens deze dienst nemen Tim Nicolaas Gerrit van der Veen en Jochem Korjan Vink afscheid van de kinderverteldienst. Voorganger: ds. Gerdien Neels Organist: Hans

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Ik geloof in het licht.

Ik geloof in het licht. Dienstnummer: 1298 zondag: kerstdag datum: 25-12-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jesaja 52:7-10; Johannes 1:1-14 liederen: Lb 477:1,2,3; Lb 487; projectlied; ps

Nadere informatie

LITURGIE. voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 3 maart 2019

LITURGIE. voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 3 maart 2019 LITURGIE voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 3 maart 2019 Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. H. de Haan Jan Ruiterkamp Gijsbert Meuleman Welkom en mededelingen Intochtslied PS 84:1

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

Welkom, een kind steekt de kaarsen aan terwijl wij zingen: Zingen: LB 139: 1 (Heer die mij ziet zoals ik ben)

Welkom, een kind steekt de kaarsen aan terwijl wij zingen: Zingen: LB 139: 1 (Heer die mij ziet zoals ik ben) Orde van dienst voor zondag 3 juni 2018 in de Witte kerk waarin Jurre Johan Hondshorst en Floris Jasper Pol gedoopt zullen worden. Voorganger: ds. Corien Veenhuizen Organist: Els Dijkerman Toenadering

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Startzondag 2018: Bevestiging en afscheid. Thema: Hij geeft!

Startzondag 2018: Bevestiging en afscheid. Thema: Hij geeft! Startzondag 2018: Bevestiging en afscheid Thema: Hij geeft! Zingen: Dank u voor deze nieuwe morgen 2. Dank U voor deze mooie aarde dank U voor sterren, maan en zon. Dank U dat U ons wilt bewaren, kracht

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

we gaan mensen verleiden om mee te doen. Het is niet de bedoeling om mensen af te schrikken of te dwingen tot directe aanpassingen,

we gaan mensen verleiden om mee te doen. Het is niet de bedoeling om mensen af te schrikken of te dwingen tot directe aanpassingen, Dienstnummer: 1315 zondag: 2 e zondag van de zomer datum: 30-06-2019 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Koningen 19:19-21; Lucas 9:51-62 liederen: ps 84:1,2,5; Lb 747:1,8;

Nadere informatie

Zondag 2 juli Martinikerk Bolsward Afscheid KND 2017

Zondag 2 juli Martinikerk Bolsward Afscheid KND 2017 Zondag 2 juli Martinikerk Bolsward Afscheid KND 2017 Thema: Ik heb je gevonden Voorganger: ds. J. Ariesen Organist: Kees Nottrot Van de Kinder-Neven-Dienst nemen afscheid: Ilse Calsbeek, Sander Calsbeek,

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Joh. 10 : 11 1 Petr. 5 : 1-4 Jer. 3 : 15 Jer. 23 : 4 De kerkenraad heeft u tweemaal

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS EN

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS EN Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS EN ZACHEÜS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Bijbelrooster. Bijbellezen Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist

Bijbelrooster. Bijbellezen Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist 3440 AB Bijbellezen Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Natuurlijk lees je elke dag in de Bijbel, toch? Iemand zei: Elke dag die we zonder Bijbellezen voorbij laten gaan, opent de deur voor

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Welkom Opwekking 623 met wierook van aanbidding. met de wolk van mijn Geest. met het brood

Nadere informatie

z Rinze IJbema - Zondag 11 [1] Heiligen in de Heer Jezus,

z Rinze IJbema - Zondag 11 [1] Heiligen in de Heer Jezus, 18-03-2012 - Rinze IJbema - Zondag 11 [1] Heiligen in de Heer Jezus, 1. [2] hebt u ook zo n Gamma-geloof? Mijn kinderen zijn opgegroeid in de tijd van Bob de Bouwer. [3] Bob de Bouwer is zo n handig mannetje,

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1099A zondag: 11e zondag van de zomer datum: 02-09-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Zacharia 8:1-4,20-23, Marcus 8: 22-26 liederen: ps 139:1,9,14;

Nadere informatie

Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: RBK, 7 mei 2017

Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: RBK, 7 mei 2017 Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: 11 20 RBK, 7 mei 2017 Met de kinderen Gaat over vragen en antwoorden. Durven jullie alles te vragen? Aan mij? Wat zou je willen vragen maar durf je niet zo goed? Denk

Nadere informatie

Op de eerste en de laatste pagina s vindt u overdenkingen bij de twee begrippen die we aan dit leesplan hebben meegegeven: ik en hij.

Op de eerste en de laatste pagina s vindt u overdenkingen bij de twee begrippen die we aan dit leesplan hebben meegegeven: ik en hij. De veertigdagentijd is voor veel mensen een tijd van bezinning. Hoe leef ik? Wie ben ik? Maak ik bewust tijd voor stilte? Of word ik geleefd door mijn gewoontes en dagelijkse bezigheden? Wat betekent het

Nadere informatie

Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB.

Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB. Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB. Lied ivm overlijden Gk 172:2 (wijs Ps 92) Votum en zegengroet Zingen Lb 293:1,3,4

Nadere informatie

Pinksteren. zondag 8 juni waarin Anne-Marieke van Dijk belijdenis doet van haar geloof en Nol Zieltjens wordt gedoopt.

Pinksteren. zondag 8 juni waarin Anne-Marieke van Dijk belijdenis doet van haar geloof en Nol Zieltjens wordt gedoopt. zondag 8 juni 2014 Pinksteren Oosterlichtkerk waarin Anne-Marieke van Dijk belijdenis doet van haar geloof en Nol Zieltjens wordt gedoopt ds Jan Glazema, Gerard v.d. Berg, Ko Durieux, Rob Savert, Alma

Nadere informatie