SAMENVATTING Bijeenkomst cliënten en verwanten Gehandicaptenzorg 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENVATTING Bijeenkomst cliënten en verwanten Gehandicaptenzorg 2016"

Transcriptie

1 SAMENVATTING Bijeenkomst cliënten en verwanten Gehandicaptenzorg 2016 Cliëntentafels Workshop 1 VRAAG Jouw zorg is maatwerk Wat is voor jou een goed voorbeeld van maatwerk? Clientgestuurd werken: zoeken naar woonvorm op maat buiten de groep, maar wel in de nabijheid. Academie voor zelfstandigheid: vraag van de cliënt is leidend voor ontwikkeling. Cliënten opleiding tot ervaringsdeskundige. Aanbieder heeft cursuscentrum die voor cliënten cursussen op maat geven. BHV voor cliënten + taken ontruimingsoefening. Persoonlijk plan: samen met begeleider doelen maken. Project My daylight ; Een lamp in de woning van de cliënt structureert, door verschillende kleuren, de dag voor cliënt. Elke kleur staat voor een andere activiteit. Deze lamp kan bijdragen aan meer eigen regie en zelfstandigheid. Workshop 2 VRAAG Eigen regie en clientondersteuning Wat mag je wel en niet zelf bepalen? (Aan de hand van stellingen) Wat cliënten aangeven wat ze WEL zelf mogen bepalen Ik mag mijn eigen zorgplan schrijven ( ik zie mezelf als projectleider en maak zelf een voorzet ). Er zijn individuele afspraken of je iemand op je kamer mag ontvangen. Ik woon op de plek die ik zelf gekozen heb. Ik ga naar dagbesteding of werk die ik zelf gekozen heb. Ik mag een cursus volgen. Ik mag uitnodigen wie ik wil. Ik mag zelf beslissen wat ik in mijn vrije tijd doe. Wat cliënten aangeven wat ze NIET mogen bepalen. Er zijn cliënten die niet aanwezig mogen zijn bij een sollicitatiegesprek zowel van begeleiders als managers. Niet elke cliënt mag zelfstandig uitstapjes maken en zal altijd terug moeten vallen op een persoonlijk begeleider. Niet alle cliënten mogen buiten het terrein komen. Niet alle cliënten mogen zelf in hun zorgplan schrijven.

2 Wat cliënten aangeven over wat ze WEL zouden willen kunnen bepalen Cliënten willen wel meebeslissen wie wel en wie niet aan de cliëntgroep toegevoegd mag worden. Cliënten willen kunnen aangeven wie ze als persoonlijk begeleider zouden willen. Workshop 3 Zorgprofessionals gaan voor jou VRAAG Wij denken dat begeleiders een erg belangrijke rol spelen in de kwaliteit van zorg. Wat maakt dat cliënten tevreden zijn over hun begeleiders? Wat verwacht je van een begeleider? Een begeleider moet: Een bondgenoot zijn: ondersteunen om samen oplossingen te vinden; goed luisteren en meezoeken. Goede afspraken maken en nakomen. Samen haalbare doelen stellen. Een positieve benadering hebben. Zich kwetsbaar op kunnen stellen. Een cliënt niet betuttelen (onderschatten). Welke eigenschappen moet een begeleider hebben? Eerlijk zijn (ook bv over hoeveel uren er beschikbaar zijn per cliënt). Moet kunnen sturen, weg wijzen maar wel op gelijkwaardige manier. Ze moeten goed op mij letten en mijn stemmingen begrijpen. Zonder vooroordelen zijn, een open houding hebben. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Lerende houding hebben. Humor hebben. Buiten gebaande paden kijken/durven lopen. Wat was je leukste moment met een begeleider en waarom? De informele momenten en activiteiten (vakantie/ uitje naar een beurs, samen schaatsen, theaterbezoek, Efteling etc). Als je zelf begeleider zou zijn wat zou je dan het meest belangrijk vinden in je werk? Consequent zijn; duidelijk naar iedereen. Echtheid, jezelf zijn is heel belangrijk. Elke dag feedback vragen: hoe heb ik gewerkt en wat zou ik moeten veranderen? Meer tijd vrijmaken voor cliënt. Goed luisteren naar de cliënt. Voorspelbaarheid en veiligheid.

3 SAMENVATTING - Verwantentafels Workshop 1 Jouw zorg is maatwerk Wat is maatwerk en wat is van belang? Bij zorgplanbespreking doelstellingen vaststellen. Veel investeren in een goede match tussen vraag van cliënt en aanbod van aanbieder. Woonplek is belangrijk. Inspraak in de woongroep en de buurt waar je komt te wonen. Verandering van attitude: cliënt kan ook dingen zelf. Zelf met het openbaar vervoer kunnen reizen. Loslaten waar het kan en de aandacht niet vergeten, begeleiden met de handen op de rug. Vergelijking met maatpak: volledig voorzien in de behoeften van de cliënt. Wanneer behoeften veranderen dat daar goed op wordt ingesprongen. Kijken naar je eigen leven, waar word jij gelukkig van? Waarom zou een cliënt daarin anders zijn? Als het om maatwerk gaat bestaat er een spanningsveld tussen wat cliënten willen en wat er goed voor ze is. Zo zitten ze vaak liever achter de TV of computer dan dat ze naar buiten gaan om te wandelen of naar de sportschool. Daarnaast willen ze keuzes in wat ze eten die niet altijd goed voor ze zijn. Maatwerk is daar samen een goede balans in vinden Een voorbeeld is gegeven van een wensenboom waar door cliënten wensen in zijn gehangen. Deze wensen zijn allemaal voorbeelden van wat voor cliënten maatwerk is. Leuk is te horen dat deze wensen uiteindelijk ook allemaal gerealiseerd zijn. Om maatwerk te kunnen leveren en garanderen is het van belang dat zaken op een lager niveau dus op locatieniveau worden geregeld, zodat medewerkers regelruimte hebben om in te spelen op individuele wensen van cliënten en hun verwanten. Wat zijn knelpunten bij bieden van maatwerk? Er zijn geen mensen beschikbaar. Rapportage is een heikel punt. Kwaliteit van het personeel: MBO of HBO personeel, maar het gaat niet altijd over het opleidingsniveau, maar ook over het gevoel (hoe goed kan begeleider omgaan met anderen)?

4 Workshop 2: Eigen regie en cliëntondersteuning (Aan de hand van stellingen) Wat mogen en kunnen cliënten zelf bepalen? Cliënt mogen een cursus volgen; voorbeelden die genoemd zijn waren de Academie voor zelfstandigheid. Cliënten kunnen uitstapjes maken. Cliënten mogen bezoek ontvangen op eigen kamer. Cliënt woont op een plek die hij/zij zelf heeft gekozen. Als opmerking wordt nog gemaakt dat het prettig zou zijn wanneer cliënten en verwanten een overzicht zouden krijgen van mogelijke open plekken en woonplekken die beschikbaar komen. Als een soort van woningbank. Er is een aanbieder die dit heeft in de vorm van een Funda achtige inrichting. Cliënt gaat naar de dagbesteding die hij/zij zelf heeft gekozen; in sommige gevallen hebben de ouders hiervoor gekozen. Er kunnen weerbaarheidscursussen gevolgd worden. In een nieuw systeem kunnen ouders zelf inloggen in het zorgplan. Een cliënt kan zelf in het zorgplan schrijven wanneer hij het kan en begrijpt. Wensen en mogelijkheden voor dagbesteding zijn op elkaar afgestemd. Je kunt zelf bepalen wanneer je naar bed gaat mits er geen probleem is met op tijd opstaan voor het werk. Er kan zelf gekozen worden wat er wordt gegeten. Wat mogen en kunnen cliënten niet zelf bepalen? Keuze voor een specifiek appartementje is niet altijd mogelijk. Nog niet alle cliënt en/of zijn verwant kunnen in eigen zorgplan inzien en evt. ook zelf schrijven in zijn/haar zorgplan. Cliënten mogen niet altijd aanwezig zijn bij sollicitatiegesprekken. Er kunnen niet altijd uitstapjes gemaakt worden omdat er te weinig begeleiding is. Er kan niet altijd zelf gekozen worden voor dagbesteding, omdat er geen combinaties mogelijk zijn of omdat er sprake is van een krappe vervoersvergoeding. Waar je woont wordt door de instelling bepaald. Je kunt je aanmelden en dan is er een plek. Dit is het aanbod. Bespreekpunten: Er is uitleg gegeven over de mogelijkheden van clientondersteuning. Clientondersteuning is beschikbaar voor cliënten sinds de invoering van de Wet Langdurige Zorg in Cliënten kunnen kiezen voor clientondersteuning door het zorgkantoor of voor onafhankelijke clientondersteuning door MEE of Zorgbelang. Cliënten kunnen zelf kiezen van wie ze de clientondersteuning willen ontvangen. Cliëntondersteuners kunnen bijv. helpen bij het vinden van een passende woonvoorziening of dagbesteding. Daarnaast kunnen ze de cliënten en verwanten ondersteunen bij gesprekken over het zorg/begeleidingsplan of de ondersteuning bieden in gesprekken met de zorgaanbieder als er meningsverschillen zijn over bepaalde zaken.

5 Workshop 3: Zorgprofessionals gaan voor jou Wat maakt dat iemand een goede begeleider is? Tips Betrokkenheid, empathie, levenservaring, niet bang zijn om fouten te maken en duidelijkheid creëren. Goede communicatie tussen begeleiding/ouders/verwanten: het gevoel dat er naar je geluisterd wordt. Bij begeleiding in kleinschaligere organisaties kennen ze de cliënt echt. We willen een driehoek maken van cliënt, verwant en begeleiding. Waarbij de verwant en begeleiding samen de cliënt in de gaten houdt. Dat je kunt zeggen wat je vindt, zonder dat de begeleiding zich aangevallen voelt. Andersom ook: dat begeleiders kunnen zeggen wat ze vinden, zonder dat de verwanten zich aangevallen voelen. Gaat in eerste instantie om kunde en niet om kennis. Worden minder/geen vaste contracten gegeven. Hier door meer wisselingen. Instelling heeft dan minder risico. Ook parttime werker heeft invloed op de kwaliteit van zorg (kleine contracten). Iemand die geborgenheid en genegenheid biedt en daardoor een veilig gevoel. Gevaar is aanwezig dat begeleiders cliënten soms overschatten. Van persoonlijk begeleiders mag je meer verwachten qua kennisniveau en coördinatievermogen. Van groot belang is de communicatie tussen begeleider-cliënt en verwant. Belangrijk is de balans tussen kennisniveau en empathisch vermogen. In de opleiding die medewerkers krijgen is vaak te weinig aandacht voor basiszorg/basishygiëne (persoonlijke verzorging). Een hoge opleiding zegt niet alles, maar een mix van verschillende opleidingen en deskundigheidsniveau binnen een team is wel wenselijk. Duidelijk is dat verwanten hier nogal verschillend in zitten. Er wordt positief gesproken over kleine aanbieders, het gevoel is dat bij kleinschalige organisaties iedereen elkaar (cliënten, ouders, begeleiding) kent. Dit leidt tot een gevoel van saamhorig- en betrokkenheid. Veel verwanten geven aan dat ze geen jonge ouders meer zien in de cliëntenraden, hier zou energie in gestoken kunnen worden. Aanbieders zouden meer-uren contracten moeten afdwingen. Door alle korte contracten gaat er veel tijd in de overdracht zitten. Vaak worden cliëntenraadsleden niet uitgenodigd bij de sollicitatiegesprekken van nieuw personeel. Cliëntenraadsleden willen graag bij de sollicitatiegesprekken zijn om te voelen wat voor mens het is.

6 Ervaring Zilveren Kruis We hebben de bijeenkomsten als erg waardevol ervaren! We hebben echt van zowel cliënten als verwanten gehoord wat zij belangrijk vinden van de thema s in de workshops. Maar ook een goed beeld gekregen van wat er leeft onder cliënten en verwanten. Daarbij was het leuk om de cliënten en verwanten van verschillende zorgaanbieders met elkaar in gesprek te zien. We hopen dat de aanwezigen de informatie en goede ideeën uit de gesprekken meenemen naar hun eigen organisatie. Dit verslag kan hierbij helpen. Vervolg Er komt ook nog een vertaling voor cliënten van dit verslag. We vinden dat er nuttige dingen zijn gezegd over de thema s Maatwerk, Eigen Regie, Passende Zorg. We vinden zowel de goede voorbeelden als de verbeterpunten goed om te kennen. Deze gaan we meenemen bij de Zorginkoop voor Verder hebben wij positieve reacties gekregen op het geven van deze workshops. We zijn daarom aan het nadenken hoe we dit kunnen voortzetten in Heb je een goed idee? Laat het ons weten! Je kunt en naar: jidske.diekerhof@zilverenkruis.nl Uiterlijk half februari 2017 zullen we op onze website informatie geven over het vervolg.

SAMENVATTING Bijeenkomst cliënten en verwanten Gehandicaptenzorg 2016

SAMENVATTING Bijeenkomst cliënten en verwanten Gehandicaptenzorg 2016 CLIENTVERSIE SAMENVATTING Bijeenkomst cliënten en verwanten Gehandicaptenzorg 2016 Cliëntentafels Workshop 1 Jouw zorg is maatwerk VRAAG Wat is voor jou een goed voorbeeld van maatwerk? Zoeken naar een

Nadere informatie

Zilveren Kruis Zorgkantoor Gehandicaptenzorg

Zilveren Kruis Zorgkantoor Gehandicaptenzorg Zilveren Kruis Zorgkantoor Gehandicaptenzorg Toelichting bij de praatplaat over het zorginkoopbeleid Wlz 2017 Uitleg Het is belangrijk dat cliënten(raden) weten wanneer en waarover zorgkantoren met zorgaanbieders

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker

Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker jaarplan ASVZ 2017 eenvoudige versie Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker Jaarplan ASVZ Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2017 gaan doen en wat beter of anders kan in de zorg.

Nadere informatie

Kwaliteitsrapportage 2017

Kwaliteitsrapportage 2017 Kwaliteitsrapportage 2017 Wonen bij Kentalis VOOR BEWONERS Samen sterk in communicatie Kwaliteitsrapportage 2017 Wonen bij Kentalis versie voor bewoners Koninklijke Kentalis Theerestraat 42?????? Sint-Michielsgestel

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport s Heeren Loo 2017 Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Wat staat in dit kwaliteitsrapport? 1. Wat willen we bereiken? 1. Wat willen we bereiken? 3 2. Deze hoofdstukken

Nadere informatie

Cliënten staan centraal in het inkoopbeleid van Zilveren Kruis

Cliënten staan centraal in het inkoopbeleid van Zilveren Kruis Cliënten staan centraal in het inkoopbeleid van Zilveren Kruis De inkoopdoelstellingen van Zilveren Kruis in 2017 Zorg op een plek die maakt dat u uw leven kunt leiden zoals u wil s in uw omgeving werken

Nadere informatie

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01 Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 2 Inhoud... Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Wat is kwaliteit van zorg... 5 De kwaliteitsrapportage 1. Zorgvuldig proces rond cliënten...

Nadere informatie

Kwaliteits-rapport. Koraal 2017.

Kwaliteits-rapport. Koraal 2017. Kwaliteits-rapport. Koraal 2017. De tekst is in Taal voor allemaal speciaal. Het kwaliteits-rapport. Koraal schrijft elk jaar een kwaliteits-rapport. Een kwaliteits-rapport is een boekje. Het kwaliteits-rapport

Nadere informatie

Zekerheid als basis. Kwaliteitsrapport cliëntversie Zekere Basis Enschede, juni 2018

Zekerheid als basis. Kwaliteitsrapport cliëntversie Zekere Basis Enschede, juni 2018 Zekerheid als basis Kwaliteitsrapport 2017 - cliëntversie Zekere Basis Enschede, juni 2018 Kwaliteitsrapport Zekere Basis 2017 - juni 2018 Pagina 1 van 5 Inleiding In dit eerste kwaliteitsrapport staat

Nadere informatie

Zilveren Kruis Zorgkantoor Geestelijke gezondheidszorg

Zilveren Kruis Zorgkantoor Geestelijke gezondheidszorg Zilveren Kruis Zorgkantoor Geestelijke gezondheidszorg Toelichting bij de praatplaat over het zorginkoopbeleid Wlz 2017 Uitleg Het is belangrijk dat cliënten en hun vertegenwoordigers weten wanneer en

Nadere informatie

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Zorginkoop Wlz 2017 Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017 April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Inkoopplan Jaarlijks bepalen we onze inkoopdoelen die

Nadere informatie

Jij én jouw zorgplan Rapport toetsing zorgplannen op zelfregie cliënt

Jij én jouw zorgplan Rapport toetsing zorgplannen op zelfregie cliënt Jij én jouw zorgplan Rapport toetsing zorgplannen op zelfregie cliënt Datum: 28 juni 2013 Stef Harweg, Jet Nabuurs Zorgbelang Gelderland Postbus 5310 6802 EH Arnhem IJsselburcht 4 6525 BP Arnhem Telefoon

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning langdurige zorg (Wlz) Bijeenkomst cliëntenraad & cliëntorganisaties 9 december 2016

Onafhankelijke cliëntondersteuning langdurige zorg (Wlz) Bijeenkomst cliëntenraad & cliëntorganisaties 9 december 2016 Onafhankelijke cliëntondersteuning langdurige zorg (Wlz) Bijeenkomst cliëntenraad & cliëntorganisaties 9 december 2016 Geborgd in wet langdurige zorg Alle mensen die recht hebben op langdurige zorg (met

Nadere informatie

Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Samenvatting van het kwaliteitsrapport gehandicaptenzorg 2017

Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Samenvatting van het kwaliteitsrapport gehandicaptenzorg 2017 Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Samenvatting van het kwaliteitsrapport gehandicaptenzorg 2017 Het is belangrijk dat cliënten goede zorg krijgen! Maar wat is goede zorg? Hoe kun je dat meten?

Nadere informatie

Wat vind je van je werk in het dagactiviteitencentrum?

Wat vind je van je werk in het dagactiviteitencentrum? Wat vind je van je werk in het dagactiviteitencentrum? Uitslag van het onderzoek 2011 Dit boekje gaat over werken bij een dagactiviteitencentrum van SOVAK of zorgboerderij. In september en oktober 2011

Nadere informatie

Sociotherapeutische leefmilieus. Zorg in een passende leefomgeving

Sociotherapeutische leefmilieus. Zorg in een passende leefomgeving Sociotherapeutische leefmilieus Zorg in een passende leefomgeving 1 Sociotherapeutische leefmilieus Als uw gezondheidsproblemen toenemen en thuis wonen niet meer mogelijk is, biedt Polderburen u alle hulp

Nadere informatie

ASVZ heeft afgesproken goede zorg te willen leveren. Deze zorg kan goed of soms minder goed zijn. Dit noemen we de kwaliteit van de zorg.

ASVZ heeft afgesproken goede zorg te willen leveren. Deze zorg kan goed of soms minder goed zijn. Dit noemen we de kwaliteit van de zorg. Kwaliteit bij ASVZ Kwaliteit bij ASVZ. Gewoon leven, dat willen we allemaal. Maar soms heb je daar hulp bij nodig. ASVZ wil hier graag bij helpen. Door bijvoorbeeld goed naar jou te luisteren probeert

Nadere informatie

Cliënten aan het woord

Cliënten aan het woord Cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Versie Wonen Naam cliënt : Woning cliënt : Datum : Je ontvangt deze vragenlijst omdat we graag willen weten hoe je het wonen

Nadere informatie

Afspraken over goede zorg Nabij

Afspraken over goede zorg Nabij Afspraken over goede zorg Nabij Samenvatting Kwaliteitsrapport 2017 Jouw mening over de zorg die je krijgt De begeleiders praten over hun werk voor alle cliënten van 2 Nabij Samenvatting Kwaliteitsrapport

Nadere informatie

Cliënten aan het woord

Cliënten aan het woord Cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Versie Wonen Naam cliënt : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting wil graag weten wat de bewoners vinden

Nadere informatie

Samenvatting van het Kwaliteitsrapport 2018: Een jaar vol ervaringen

Samenvatting van het Kwaliteitsrapport 2018: Een jaar vol ervaringen Samenvatting van het Kwaliteitsrapport 2018: Een jaar vol ervaringen Inleiding Sherpa schrijft ieder jaar een kwaliteitsrapport. In 2018 is er veel gebeurd binnen Sherpa. Daarom heet dit rapport Een jaar

Nadere informatie

Cliënten over Zekere Basis. Wat gaat goed? Wat kan beter?

Cliënten over Zekere Basis. Wat gaat goed? Wat kan beter? Cliënten over Zekere Basis Wat gaat goed? Wat kan beter? Cliëntervaringsonderzoek 2017 Cliëntenraadpleging Er is een cliëntenraadpleging gehouden onder cliënten van de diensten Wonen, Dagbesteding en Ambulante

Nadere informatie

Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis?

Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Samenvatting van het kwaliteitsrapport gehandicaptenzorg 2018 Inleiding Alle organisaties in de gehandicapten-zorg schrijven elk jaar een verslag. Hierin staat

Nadere informatie

Samenvatting t.b.v. cliënten KWALITEITSRAPPORT 2018 VG CLIËNTEN SMO HELMOND E.O.

Samenvatting t.b.v. cliënten KWALITEITSRAPPORT 2018 VG CLIËNTEN SMO HELMOND E.O. Samenvatting t.b.v. cliënten KWALITEITSRAPPORT 2018 VG CLIËNTEN SMO HELMOND E.O. Rechtspersoon Stichting Maatschappelijk Opvang Helmond e.o. Raad van Bestuur Adres Drs. J.E. Feuerriegel Sint Hubertusstraat

Nadere informatie

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst 1 Praatkaart Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst Mensen om jou heen luisteren naar je en praten met je over wat jij belangrijk vindt. Je kunt beter je eigen keuzes maken en anderen ondersteunen

Nadere informatie

Jouw thuis vind je bij Daelzicht

Jouw thuis vind je bij Daelzicht Jouw thuis vind je bij Daelzicht Kijk voor de mogelijkheden en het complete woningaanbod op onze nieuwe woonsite www.daelzicht.nl/wonen en zoek de woning die bij jou past. Kennismaken met wonen Wonen bij

Nadere informatie

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015 Cursussen voor mensen Suc6 Cursusboek 2014/2015 Inleiding Leren is leuk. Als je iets leert, weet je meer of kun je meer! In dit boekje staan alle cursussen die je bij Suc6 kunt leren. Je kunt samen met

Nadere informatie

Waarover gaat deze handreiking?

Waarover gaat deze handreiking? Waarover gaat deze handreiking? Als je zorg en ondersteuning nodig hebt, is het belangrijk dat jouw wensen worden opgeschreven in een zorgplan. Een zorgplan maak je samen met mensen die dicht bij je staan

Nadere informatie

Ik bereid me voor. Wat vind jij belangrijk? De vragen. Wat gebeurt er als je deze lijst hebt ingevuld? Jouw gegevens

Ik bereid me voor. Wat vind jij belangrijk? De vragen. Wat gebeurt er als je deze lijst hebt ingevuld? Jouw gegevens Wat vind jij belangrijk? Wij willen graag horen wat jij belangrijk vindt in jouw leven. En hoe de ondersteuning die jij krijgt hierbij past. Binnenkort heb je hierover een gesprek met je begeleider. Dit

Nadere informatie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie Pagina 1 van 14 Inhoud Inleiding... 3 Bouwsteen 1: de zorg die jij krijgt... 4 Bouwsteen 2: ervaringen van de cliënt... 7 Bouwsteen 3: functioneren van de teams...11 Leren van klachten en incidenten...13

Nadere informatie

Veelkleurige kijk op zorg

Veelkleurige kijk op zorg s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort T. 0800 3 55 55 55 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017 Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017 Programma Welkom Zorginkoop 2018 Kwaliteitskader verpleeghuiszorg Pauze Workshop Plenaire afsluiting

Nadere informatie

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het proces en tijdlijnen rond zorginkoop 2017 en hebben aanvullingen

Nadere informatie

Samenvatting over het experiment als eerste informatie

Samenvatting over het experiment als eerste informatie Samenvatting over het experiment als eerste informatie Bijvoorbeeld te gebruiken als praatplaat om het experiment toe te lichten als je een cliënt wil vragen deel te nemen. Je kunt de praatplaat achter

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018

Kwaliteitsrapport 2018 Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 Hoe was de ondersteuning in 2018? Ga naar sheerenloo.nl Wat staat er in dit kwaliteitsrapport? Dit kwaliteitsrapport gaat over de ondersteuning van s Heeren

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Hoe samen met het management op te trekken in de praktijk

Hoe samen met het management op te trekken in de praktijk ZORGINKOOP WLZ Hoe samen met het management op te trekken in de praktijk Marloes de Ruiter Programmamanager gehandicaptenzorg 1 Cordaan WLZ Vier sectoren Wlz: Ouderenzorg én gehandicaptenzorg Gehandicaptenzorg:

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? 1 Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen. Dialoog in de dagelijkse praktijk van cliëntenraden en zorgaanbieders

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen. Dialoog in de dagelijkse praktijk van cliëntenraden en zorgaanbieders 1 Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen Dialoog in de dagelijkse praktijk van cliëntenraden en zorgaanbieders Workshops Marion Kersten VGN Stelling: Met de nieuwe Handreiking hebben medewerkers alles

Nadere informatie

Passende zorg vinden: een handreiking voor zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg

Passende zorg vinden: een handreiking voor zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg 1 Passende zorg vinden: een handreiking voor zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg Op het juiste moment, langs de meest geschikte weg, de gewenste informatie verschaffen aan cliënten, hun naasten en verwijzers.

Nadere informatie

Op weg naar zelfsturing en kleinschaliger zorg: de eerste stappen

Op weg naar zelfsturing en kleinschaliger zorg: de eerste stappen Op weg naar zelfsturing en kleinschaliger zorg: de eerste stappen Verantwoordelijk Als zelfsturend team ben je zelf verantwoordelijk voor de zorg en de organisatie daarvan. In de meeste organisaties krijgen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Algemeen Inleiding en visie Bouwsteen 1: De zorg die jij nodig hebt Zorgplan Mijn Plan

Inhoudsopgave 1. Algemeen Inleiding en visie Bouwsteen 1: De zorg die jij nodig hebt Zorgplan Mijn Plan Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2 1.1 Inleiding en visie... 2 2. Bouwsteen 1: De zorg die jij nodig hebt... 3 2.1 Zorgplan... 3 2.2 Mijn Plan... 3 3. Bouwsteen 2: Jouw mening over de zorg die jij krijgt...

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2017

Kwaliteitsrapport 2017 Samenvatting voor bewoners en cliënten 25 mei 2018 www.tragel.nl Afgelopen jaar besteedde Tragel veel tijd in het verbeteren van kwaliteit. Kwaliteit van de ondersteuning, zorg- en dienstverlening. De

Nadere informatie

Goede dag, slechte dag

Goede dag, slechte dag Je sterke kanten Een goed uitgangspunt om mee te starten, is om stil te staan bij de sterke punten, eigenschappen en kwaliteiten van een cliënt. Door hier bij stil te staan, start het proces met een positieve

Nadere informatie

Persoonsvolgende Zorg. Programma & Actieplan 2019

Persoonsvolgende Zorg. Programma & Actieplan 2019 Programma & Actieplan 2019 Programma Wat gaan we doen vanmiddag? Op de kwartaalbijeenkomst zijn er twee workshoprondes. Er is keuze uit 5 workshops. Kies twee van de onderstaande workshops Informatie geven

Nadere informatie

FACT Flevoland. Met voldoening regie voeren over je leven. Kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief bij GGz Centraal Flevoland.

FACT Flevoland. Met voldoening regie voeren over je leven. Kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief bij GGz Centraal Flevoland. FACT Flevoland Met voldoening regie voeren over je leven Verkorte versie Kwaliteitsonderzoek vanuit cliëntenperspectief bij GGz Centraal Flevoland Verkorte versie rapportage Op verzoek van de Commissie

Nadere informatie

Op zoek naar de kracht van partnerschap

Op zoek naar de kracht van partnerschap Op zoek naar de kracht van partnerschap Samenvatting Kwaliteitsrapport 2017 Humanitas DMH Wij zijn een landelijk verspreide en lokaal verankerde zorgorganisatie. Bij ons werken ongeveer 1250 medewerkers

Nadere informatie

In dialoog met elkaar

In dialoog met elkaar In dialoog met elkaar Grondhouding van Zozijn Bestaansrecht van Zozijn In dialoog Zozijn ziet het als opdracht om mensen tot bloei te laten komen. Wij zorgen voor een positief klimaat, waarin liefdevolle

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018 Versie voor cliënten

Kwaliteitsrapport 2018 Versie voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 Versie voor cliënten Datum: Juni 2019 Auteur: Nienke Bouthoorn, Beleidsmedewerker kwaliteit Roos Deen, Zorg coördinator Jan Steven van Dijk, Bestuurder Inhoud Inleiding 3 1. Algemene

Nadere informatie

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk Angela is hier gelukkig. Wij dus ook. Hannie, moeder groeien geluk van 1 GROEIEN VAN GELUK Vakantiefoto s kijken met Rob, met Alex een boekje lezen op de bank, samen met Jeroen naar de sportschool. Al

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2016 GEHANDICAPTENZORG

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2016 GEHANDICAPTENZORG PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2016 GEHANDICAPTENZORG JULI 2015 TOELICHTING Zorgkantoren willen cliënten(raden) informeren over het zorginkoopbeleid voor de Wet langdurige zorg (Wlz) voor 2016. Het

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

Kwaliteitsverslag Wat gaat er goed en wat kan er beter? Informatie voor cliënten

Kwaliteitsverslag Wat gaat er goed en wat kan er beter? Informatie voor cliënten Kwaliteitsverslag 2017 Wat gaat er goed en wat kan er beter? Informatie voor Kwaliteitsverslag Amsta Karaad 2017 Datum 9 april 2018 Amsta geeft hulp aan mensen in Amsterdam die niet zelfstandig kunnen

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

SAMEN OP DE GOEDE WEG. KWALITEITSRAPPORT STICHTING JUUTSOM versie voor cliënten. Maart 2018 door Nelleke Oosterling.

SAMEN OP DE GOEDE WEG. KWALITEITSRAPPORT STICHTING JUUTSOM versie voor cliënten. Maart 2018 door Nelleke Oosterling. SAMEN OP DE GOEDE WEG KWALITEITSRAPPORT STICHTING JUUTSOM versie voor cliënten. Maart 2018 door Nelleke Oosterling. 1 1. Inhoudsopgave. 2. Inleiding, Juutsom is. blz.3 3. Top 6 bij kwaliteit van leven.

Nadere informatie

Langdurige zorg in een instelling. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg in een instelling. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Wonen in een zorginstelling?

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Samenvatting voor Talenten

Samenvatting voor Talenten Kwaliteitsrapport 2017: Samenvatting voor Talenten Kwaliteitsrapport 2017 TALENT maakt elk jaar een kwaliteitsrapport. Dit is een rapport waarmee we laten zien wat we op het gebied van kwaliteit allemaal

Nadere informatie

Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis

Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis Goede zorg zichtbaar maken Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis: Waar let u op als u gaat kijken? In deze folder geven wij u tips en adviezen om dit

Nadere informatie

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig?

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig? Esther Leenstra Humanitas DMH Voelt Bram zich gelukkig? Samenvatting Kwaliteitsrapport 2018 1 Wie zijn wij en wat doen wij Humanitas DMH is een landelijk verspreide en lokaal verankerde organisatie. Bij

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarverslag 2018

Kwaliteitsjaarverslag 2018 Kwaliteitsjaarverslag 2018 Ambulante Hulpverlening Midden Nederland Versie 0.2 Versie datum 24/01/2019 Aantal pagina s 9 Ambulante Hulpverlening Midden Nederland Gelreweg 3, 3843 AN Harderwijk Instellingsnummer

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Hoe komt

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Je zorg-aanbieder 1 heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Je zorg-aanbieder geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 11 april 2019

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 11 april 2019 Bijeenkomst cliëntenraden Wet Langdurige Zorg 11 april 2019 Programma - 14.00-14.15 Opening en inleiding - 14.15-14.30 Kwaliteitskaders V&V en GZ - 14.30 14.45 Wat doet het zorgkantoor voor de klant? -

Nadere informatie

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

Hoofdstuk 10 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten op papier

Hoofdstuk 10 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten op papier Rechten van cliënten op papier Hoofdstuk 10 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten op papier RECHTEN OP PAPIER In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Waar vind je jouw

Nadere informatie

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Congres Cliëntenraden Waardigheid & Trots Bunnik, 9 oktober 2017 Ingrid Renes en Jolanda van der Heide Zorgkantoor Zilveren Kruis Workshop cliëntenraad en zorginkoop

Nadere informatie

PERSOONSVOLGENDE ZORG. Cliëntenraad bijeenkomst 24 januari 2018 MeanderGroep

PERSOONSVOLGENDE ZORG. Cliëntenraad bijeenkomst 24 januari 2018 MeanderGroep PERSOONSVOLGENDE ZORG Cliëntenraad bijeenkomst 24 januari 2018 MeanderGroep 1 Agenda 13:30 Inloop 14:00 Welkom 14:45 Hoe ga je als medezeggenschapraad om met Persoonsvolgende Zorg? 15:30 Pauze 15:40 Wat

Nadere informatie

Cliënttevredenheidsonderzoek

Cliënttevredenheidsonderzoek Cliënttevredenheidsonderzoek Riwis Zorg & Welzijn GGZ Een onderzoek in opdracht van Riwis Zorg & Welzijn naar tevredenheid van GGZ-cliënten. Huidig onderzoek is uitgevoerd door het team van Bureau Apeldoorn

Nadere informatie

Cliëntervaring. De bron voor verbetering. Petra Meijer 21 maart 2016

Cliëntervaring. De bron voor verbetering. Petra Meijer 21 maart 2016 Cliëntervaring De bron voor verbetering Petra Meijer 21 maart 2016 Quiz Hoeveel WLZ indicaties zijn er landelijk? Hoeveel cliënten maken gebruik van de WLZ in Amsterdam? Wat is de gemiddelde prijs voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op informatie

Hoofdstuk 2 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op informatie Hoofdstuk 2 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op informatie In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen. 1. Wat is het recht op informatie? 2. Wat is begrijpelijke informatie? 3. Op welke

Nadere informatie

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg WELKOM 10 oktober 2016 Gilze Rijen 2 Zorg Verandert Ontmoeting Informatie Ophalen van signalen Programma Kennismaking en inventarisatie vragen Informatie

Nadere informatie

Verkorte rapportage. Cliënten over de kwaliteit van de zorg en dienstverlening van AC Praag en Werkerij (InteraktContour)

Verkorte rapportage. Cliënten over de kwaliteit van de zorg en dienstverlening van AC Praag en Werkerij (InteraktContour) Verkorte rapportage Cliënten over de kwaliteit van de zorg en dienstverlening van AC Praag en Werkerij (InteraktContour) Utrecht, november 2013 Geschreven door: Rinskje Dijkstra Postbus 8224 3503 RE Utrecht

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u de zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Wanneer krijgt u langdurige zorg? Hebt

Nadere informatie

Achterliggende informatiebehoefte bij de meest genoemde thema s per cliëntgroep

Achterliggende informatiebehoefte bij de meest genoemde thema s per cliëntgroep NAH (Mensen met niet aangeboren hersen letsel) Deskundigheid van medewerker Kwaliteit van medewerkers en organisatie Bejegening Hoe is de sfeer op de locatie? Hoe wordt er met me omgegaan, wordt er naar

Nadere informatie

Samen maken wij het verschil!

Samen maken wij het verschil! Samen maken wij het verschil! Biest 43 6001 AP Weert T 0495 456 491 F 0495 456 499 www.landvanhorne.nl WAAR STAAN WE VOOR EN WAAR GAAN WE VOOR? inhoud onze identiteit 4 onze zorgvisie 6 onze kernwaarden

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Langdurige zorg thuis nodig? De

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen Weet wat je kan Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen kan groeien Hoofdstuk 4 gaat over werken aan zelfvertrouwen. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Zelfvertrouwen kan groeien. blz 2 Doen waar je goed in

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEID. &Ons Tweede Thuis

STRATEGISCH BELEID. &Ons Tweede Thuis & STRATEGISCH BELEID &Ons Tweede Thuis 2017-2020 Onze kernwaarden Zelfbewust: We zijn ons bewust van onze betekenis en we zijn trots op wat we doen. Krachtig: Er zit veel kracht in ieder van ons. Die boren

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 GEHANDICAPTENZORG

PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 GEHANDICAPTENZORG PUBLIEKSVERSIE ZORGINKOOPBELEID Wlz 2017 GEHANDICAPTENZORG JULI 2016 1 TOELICHTING In opdracht van de Rijksoverheid maken 32 regionale zorgkantoren elk jaar afspraken met zorgaanbieders in hun regio over

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

Landschap van. Mijn Leven. Mijn Leven in zorgprocessen. Deskundig en verantwoordelijk. Leven in vrijheid. Leven in een veilige omgeving

Landschap van. Mijn Leven. Mijn Leven in zorgprocessen. Deskundig en verantwoordelijk. Leven in vrijheid. Leven in een veilige omgeving Landschap van Mijn Leven Mijn Leven Mijn Leven in zorgprocessen Deskundig en verantwoordelijk Leven in vrijheid Leven in een veilige omgeving kwaliteitsrapport de twentse zorgcentra 2017 Inleiding Dit

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Deze brochure is voor u

Nadere informatie

Nabij. Afspraken over goede zorg. Samenvatting Kwaliteitsrapport De zorg die jij nodig hebt. Jouw mening over de zorg die je krijgt

Nabij. Afspraken over goede zorg. Samenvatting Kwaliteitsrapport De zorg die jij nodig hebt. Jouw mening over de zorg die je krijgt Afspraken over goede zorg Nabij Samenvatting Kwaliteitsrapport 2018 Jouw mening over de zorg die je krijgt De begeleiders praten over hun werk voor alle cliënten van 2 Nabij Samenvatting Kwaliteitsrapport

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap Recht op zeggenschap Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op zeggenschap? 2. Wat is het recht op

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Zo maakt MEE meedoen mogelijk

Zo maakt MEE meedoen mogelijk werk mediation uw mening ervaringsdeskundigheid Klik op de onderwerpen voor filmpjes en verhalen uit het dagelijks leven van mensen met een beperking. onafhankelijke cliëntondersteuning Zo maakt MEE meedoen

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Langdurige

Nadere informatie

Perspectief op gewoon leven. Wat we leren van evaluaties

Perspectief op gewoon leven. Wat we leren van evaluaties Perspectief op gewoon leven Wat we leren van evaluaties Stichting Perspectief, juni 2005 Aanleiding De LFB komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking. De LFB heeft de ervaring

Nadere informatie

CCR NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 / JAARGANG 2 - NR. 3 EEN INITIATIEF VAN DE CENTRALE CLIËNTENRAAD VAN LIMOR

CCR NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 / JAARGANG 2 - NR. 3 EEN INITIATIEF VAN DE CENTRALE CLIËNTENRAAD VAN LIMOR EEN INITIATIEF VAN DE CENTRALE CLIËNTENRAAD VAN LIMOR CCR nieuwsbrief oktober 2016 / JAARGANG 2 - NR. 3 Een initiatief van de Centrale Cliëntenraad van LIMOR WEER EEN NIEUW CCR-LID ERBIJ: WELKOM DESIREE

Nadere informatie

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad & CENTRALE CLIËNTENRAAD 2018 Inleiding Dit is het jaarverslag van de Centrale Cliëntenraad. Hierin lees je wat wij in 2018 hebben gedaan. Veel

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 12 april 2018

Bijeenkomst cliëntenraden. Wet Langdurige Zorg 12 april 2018 Bijeenkomst cliëntenraden Wet Langdurige Zorg 12 april 2018 Programma - 14.00-14.15 Opening en inleiding door Zorgkantoor - 14.15-14.30 Presentatie Zorgbelang - 14.30-14.45 Presentatie NZa - 14.45-15.00

Nadere informatie

Langdurige zorg in een instelling. CZ zorgkantoren wijst u de weg

Langdurige zorg in een instelling. CZ zorgkantoren wijst u de weg Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoren wijst u de weg Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u de zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Voor wie is deze brochure? Deze brochure

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie