Blij dat jij er bent! Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Blij dat jij er bent! Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG"

Transcriptie

1 STUDIEDAG 2 FEBRUARI 2017 Blij dat jij er bent! STUDIEDAG Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het ondersteuningscentrum ergotherapie bestaat drie jaar. Dat willen we ook dit jaar vieren in stijl. Onze grote studiedag met daarbij een inspiratiebeurs wordt een vaste waarde. We omringen ons die dag met boeiende sprekers die het beste van hunzelf geven in lezingen en workshops. Het hoofdthema is gastvrije zorg. Hospitality en gastvrijheid zijn immers termen die steeds meer en meer het pad van de ergotherapeut kruisen. Ook al lijkt gastvrije zorg heel logisch en normaal, toch is het niet eenvoudig om onze zorg ten volle af te stemmen op de noden van de oudere. Voelt elke oudere zich welkom in jouw organisatie? Waar liggen de taken en de uitdagingen van de ergotherapeut op dat vlak? We zijn vereerd dat ethicus Linus Van Laere dit thema voor onze studiedag wil uitdiepen. Ergotherapeute Meredith Delaere vult hierbij de ergotherapeutische link aan. Naast deze lezing en het bezoek aan de inspiratiebeurs kan je interactiever aan de slag tijdens een 3 workshops. Je kan hiervoor kiezen uit 10 praktijkgerichte en inspirerende topics. Kom en voel je meer dan welkom! Wij kijken er alvast naar uit om je te ontmoeten op 2 februari! PROGRAMMA

2 8.30u Ontvangst 9.00u Verwelkoming door de opleidingscoördinatoren van de opleiding ergotherapie Karen Van de Putte en Marc Warmoes 9.15u Gastvrije zorg en ergotherapeutische uitdagingen Linus Van Laere en Meredith Delaere Door familiale omstandigheden laat Linus Van Laere zich vervangen door collega Lieselotte Van Ootegehem 10.30u Receptie en bezoek aan beurs 11.15u Workshopsessie u Middagpauze en bezoek aan beurs 13.30u Workshopsessie u Pauze 15.20u Workshopsessie u Einde van de studiedag BEURSBEZOEK Tijdens de voormiddag- en middagpauze hebben de cursisten de kans om de inspirerende activiteiten- en materialenbeurs te bezoeken.

3 PLENAIRE SESSIES Gastvrije zorg Linus Van Laere (Woonzorggroep GVO en Katholieke Scholengroep RHIZO) Door familiale omstandigheden laat Linus Van Laere zich vervangen door collega Lieselotte Van Ootegehem Gastvrije zorg. Het klinkt mooi. Het is misschien zelfs een contradictio in terminis, want behoort zorg niet per definitie gastvrij te zijn? Veel van onze zorginstellingen verwijzen trouwens al in hun naam naar de waarde van gastvrijheid. Deze waarde ligt aan de basis van onze zorg. Wat kan gastvrijheid betekenen voor de zorg(organisatie) van vandaag? Welke invulling kan ze krijgen en waarvoor kan gastvrije zorg staan? We gaan op zoek, vertrekken uit de praktijk van alledag om daar, via een filosofisch en zorg-ethisch uitstapje ook weer uit te komen. De ergotherapeutische uitdagingen binnen gastvrije zorg Meredith Delaere (GVO, WZC Sint Vincentius in Meulebeke) Ergotherapeute Meredith volgde naast haar opleiding ergotherapie ook een opleiding tot zorg-ethisch coach. Deze opleiding voegde een extra dimensie toe aan haar werk als ergotherapeut. Meredith zal de lezing van Linus Van Laere verder aanvullen met enkele concrete praktijkvoorbeelden hoe zij binnen haar organisatie en werking gastvrije zorg invult.

4 WORKSHOPS WORKSHOP 1 De ja-cultuur ondersteunt het realiseren van zorg op maat in het WZC Lynn Cools en Veerle Pluvinage (Sint Carolus, Groep Zorg H Familie, Kortrijk) Door de zorg vast te leggen in duidelijke taken en procedures, draag je bij tot een veilige en zekere zorg. Het risico is echter dat de structuur het doel wordt en dat de bewoner met zijn individuele behoeften in de kou blijft staan. Enkele jaren geleden besloot de directie, de organisatie van WZC Sint Carolus om te gooien en deze zo in te richten dat de bewoners zorg op maat krijgen. In deze workshop zullen zowel de verantwoordelijke van het WZC als de ergotherapeute vele praktijkvoorbeelden geven over twee belangrijkste pijlers in deze verandering: het invoeren van een ja-cultuur en het stimuleren van dagelijkse reflectie. WORKSHOP 2 (ENKEL SESSIE 1 OF 2) Uitdagingen voor de ergotherapeut bij ouderen in een ziekenhuis An Habex en Tiziana Lenaers (Jessa Ziekenhuis, Hasselt) Op voorbije studiedagen en vormingsreeksen merkten we dat ergotherapeuten die werken met ouderen in een ziekenhuissetting nood hebben om informatie uit te wisselen met elkaar. Graag creëren we zo n uitwisselingsmoment van praktijkvoorbeelden tijdens deze workshop. We laten ruimte om contacten te leggen en positieve initiatieven te delen. De workshop wordt begeleid door An Habex en Tiziana Lenaers. Zij werken beiden als ergotherapeut op een afdeling psychogeriatrie en delen hun positief praktijkvoorbeeld bij de start van deze workshop. Ze werden als ergotherapeut nauw betrokken bij de opstart van de afdeling psychogeriatrie binnen een algemeen ziekenhuis. Er werd hier vooral gestreefd naar patiëntgerichte zorg, zo wordt er vertrokken vanuit de noden van de patiënt en wordt er rekening gehouden met hun dagdagelijkse gewoontes wat in een algemeen ziekenhuis niet vanzelfsprekend is. Daarnaast hebben ze op de afdeling ingezet op aandachtspunten in de architectuur en infrastructuur om duidelijkheid en zelfstandigheid te stimuleren. Tijdens deze interactieve workshop lichten zij graag toe hoe zij binnen het team een belangrijke functie als ergotherapeut vervullen op de afdeling psychogeriatrie.

5 WORKSHOP 3 De verhuis naar het WZC ondersteunen? Tips en aandachtspunten door een verhuisexpert Donny Zwennes (Donny Zwennes Totaalconcept Pijnacker Nederland) Vaak merken we dat ouderen bij een opname in een WZC moeite hebben om te wennen aan de nieuwe omgeving en dat het thuisgevoel voor hen vaak zoek is. Donny Zwennes is verhuisexpert en verdiepte zich in het optimaliseren van het thuisgevoel van ouderen met dementie na een verhuis. Vaak wonen ouderen al 40 jaar in hetzelfde huis en is dit lange tijd op dezelfde manier ingericht. Donny gaat heel gericht observeren en dupliceren. Het geliefde schilderij dat altijd naast de TV hing, dient daar ook opnieuw te hangen en niet boven het bed. Vele kleine aandachtspunten kunnen het verschil maken. Tijdens de workshop wordt besproken hoe Donny zo n verhuis aanpakt, welke aandachtspunten hij meeneemt en hoe deze aanpak anders is bij mensen met dementie. Voor ons als ergotherapeut zijn deze tips boeiend om te horen. Op deze manier kunnen we ook in de eigen organisatie stilstaan bij zo n verhuis en het opnamebeleid. WORKSHOP 4 Innovatieve materialen voor kwaliteitsvolle zorg Care Comfort, VIGO, Care Supply, Zorgbedrijf Antwerpen In deze workshop reiken we nieuwe en vernieuwende materialen aan die ergotherapeuten kunnen gebruiken in hun dagelijkse praktijk. Doorheen de workshop wordt de kans geboden om vier materialen(groepen) te leren kennen, uit te testen en ervaringen en ideeën uit te wisselen. Care Comfort zal een gamma aan hulpmiddelen toelichten voor sensorische integratie. Hun Protac gamma omvat onder meer verschillende ballendekens, de SenSit zitzak en schootdeken. VIGO belicht materialen omtrent aangepast zit- en ligcomfort binnen een 24-uur zorgconcept, rekening houdend met de gevolgen van centraal neurologische aandoeningen. Materialen zoals de DINA Sleep en individueel aangepast antidecubitus- en positioneringsmateriaal worden getoond. Care Supply stelt de RAIZER voor. Door middel van dit hulpmiddel kan één begeleider op een ergonomisch eenvoudige en veilige manier een gevallen persoon in een zittende of staande positie brengen. Zorgbedrijf Antwerpen werkt al een tijd met de virtual reality bril in hun woonzorgcentra. Ze tonen graag de mogelijkheden en praktische zaken omtrent het gebruik bij ouderen.

6 WORKSHOP 5 Valpreventie in het WZC: kennismaking met nieuw ontwikkelde materialen voor en door ergotherapeuten Leen De Coninck (Arteveldehogeschool) en ondersteuningsgroep valpreventie in een WZC : Elien Saey- Van Peteghem (WZC Nottebohm, Antwerpen), Chantal Schuerbeke (WZC Kanunnik Triest, Melle), Katelijne Daelman (WZC Ter Hovingen, Gentbrugge), Sara Bombeke (Zorgcentrum De Ark, St-Niklaas), Els Herpels (Huize Proventier, Poperinge) Vallen blijft een vaak voorkomend risico bij ouderen in een WZC. Vanuit Kronkels is de ondersteuningsgroep valpreventie in een WZC ontstaan. Deze groep van ergotherapeuten heeft materialen ontwikkeld en uitgetest die ergotherapeuten ondersteunen in het werken omtrent valpreventie in een WZC. Doorheen de workshop maak je kennis met de twee pakketten die ze ontwikkeld hebben. Er is ruimte voor uitwisseling en het delen van ervaringen. Het eerste pakket is een werkpakket omtrent het veilig en correct rollatorgebruik. Verschillende materialen zoals een rol-o-meter, basis rollatordans en instructiefiche worden gekoppeld aan het behalen van een rollator rijbewijs. Er worden gradaties (zowel cognitief als fysiek) meegegeven. Het tweede pakket is een werkbundel om met cognitief normaal verouderende ouderen gespreksnamiddagen omtrent vallen/valangst te organiseren. Er wordt vertrokken vanuit empowerment en lotgenootschap. De bundel kan afgestemd worden op de noden van de eigen organisatie. WORKSHOP 6 (Moeilijk) uitdagend gedrag van residentiële bewoners met dementie Kan persoonsgerichte zorg een antwoord bieden? Karl Devreese (WZC De Vliedberg, Brugge) OPGELET : Herhaling workshop van studiedag 8 september Door een grote interesse voor dit onderwerp en enthousiaste reacties na deze workshop bieden we graag dezelfde workshop nog eens aan. Voor bewoners met dementie geldt zeker dat gedrag altijd communicatie is. Veelal wordt het als moeilijk hanteerbaar beoordeeld. Tijdens deze workshop worden we uitgedaagd om in hun gedrag de actuele psychologische behoeften te ontdekken die door het inzetten van persoonsgerichte zorg ingewilligd kunnen worden. Vanuit onderzoek wordt aangetoond dat het aanbieden van persoonsgerichte zorg zeker effectief is op het uitdagend gedrag van personen met dementie.

7 WORKSHOP 7 VOTO-dem- score : Veiligheid Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen met dementie Karen De Roover (UZ Jette, Brussel) In deze workshop stellen we je graag een nieuw instrument voor om dementievriendelijk wonen te gaan screenen in de thuissituatie van ouderen met dementie. Het instrument werd ontwikkeld met als doel ergotherapeuten een leidraad te geven bij de screening van een woning en nadien duidelijke adviezen te formuleren. Na een korte toelichting kunnen jullie, aan de hand van een casusvoorbeeld, het screeningsinstrument leren kennen. Aan het einde van de workshop proberen we de vertaling te maken voor ergotherapeuten die werken in een WZC om zo na te gaan of hun organisatie dementievriendelijk is ingericht en welke aandachtspunten zij hieruit kunnen meenemen. WORKSHOP 8 Reminiscentie Enkele uitgewerkte initiatieven Karlien Putteman (WZC Markizaat, Lede) Sofie Denolf (WZC Rozenberg, Oostrozebeke) Tim Carpentier (Herinneringskoffer) Tijdens de doedagen de koffiemolen voorbij die volledig in het teken stonden van levensverhalen en reminiscentie ontmoetten we heel veel ergotherapeuten die zelf ook al mooie initiatieven hebben genomen. Enkele van deze initiatieven delen we graag met jullie tijdens deze terug in de tijd - workshop. Het project Levenskast brengt maandelijks het levensverhaal van de jarige bewoners op de afdeling. Dit project is gegroeid vanuit de werkgroep dementie, Karlien Putteman deelt graag haar ervaringen hieromtrent. Het project van de Oldtimers was een geslaagd initiatief tijdens een erfgoedproject Kinderen van toen, senioren van nu. Dit initiatief wordt toegelicht door Sofie Denolf. Tim Carpentier, oprichter van de Herinneringskoffer, neemt ons mee op een belevingswandeling. Tijdens zo n belevingswandeling ga je, door het prikkelen van verschillende zintuigen, terug in de tijd. Ouderen kunnen deze wandeling samen met zorgverleners of familieleden maken, op de studiedag ervaren jullie het zelf.

8 WORKSHOP 9 Een hond als rechterhand van de ergotherapeut Zin of onzin? Benoit De Vreeze (PC Sint Baptist, Zelzate) en Fauve Todarello (MFC St Gregorius, Gent, Den Opkikker vzw) Therapie met assistentie van honden levert op de meest diverse vlakken een positief resultaat. Meer en meer organisaties zien de meerwaarde hiervan. In deze interactieve workshop vertellen Benoit en Fauve uitgebreid over de mogelijkheden en voorwaarden van het werken met honden. Zowel vanuit de literatuur, vanuit eigen ervaringen als door samen actief aan de slag te gaan wordt dit onderwerp in al zijn facetten bekeken en gekaderd. Gelijklopend wordt de focus gelegd op de activiteitenbox, welke een kader biedt voor het gericht geven van activiteiten met assistentie van een Hachiko-hond. De box is zo ontworpen dat de meest efficiënte manier van werken wordt nagestreefd. Zo ontstaan er nieuwe mogelijkheden en inspiratie voor organisaties die werken of willen werken met Hachiko-honden. De deelnemers van deze workshop gaan actief aan de slag, zowel met het materiaal als met een therapiehond. WORKSHOP 10 Ergotherapeutisch werken bij zwaar zorgbehoevende ouderen Vanessa De Latter (Zorggroep Heilig Hart, Kortrijk) Waar ligt onze taak als ergotherapeut bij zwaar zorgbehoevende ouderen? Kunnen we ook bij deze groeiende doelgroep vertrekken vanuit een ergotherapeutische screening? Vanessa De Latter, ergotherapeute in Zorggroep Heilig Hart brengt haar positieve praktijkvoorbeeld van werken met ouderen met een uitgebreide zorgvraag. Vanessa geeft uitleg bij het screeningsdocument dat zij gebruikt. Daarbij gaan we in op onze taak als ergotherapeut en onze meerwaarde binnen het multidisciplinaire team. We bekijken welke activiteiten we kunnen aanbieden aan deze doelgroep en waar we rekening mee kunnen houden.

9 PRAKTISCHE INFORMATIE Datum Donderdag 2 februari 2017 Locatie Arteveldehogeschool Campus Kantienberg Voetweg Gent Kostprijs 100 (Prijs inclusief lunch, drank, beurs en syllabus) Inschrijven Inschrijven kan je via deze link Info Openbaar vervoer op wandelafstand. Parkeren kan in de ondergrondse parking Sint-Pietersplein (P10) (op ongeveer 3 minuten wandelen). Iedereen ontvangt een attest van deelname. VRAGEN Inhoudelijke vragen Nadine Praet nadine.praet@arteveldehs.be Administratieve vragen Kathy Vandermeeren kathy.vandermeeren@arteveldehs.be (enkel dinsdag, donderdag en vrijdag)

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 16 MAART 2017 Familie-gecentreerd werken met kinderen STUDIEDAG Wat kunnen we ERGOTHERAPIE leren van en voor de praktijk? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Uit onderzoek blijkt dat er binnen

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 7 FEBRUARI 2019 5 JAAR KRONKELS 5 ERGOTHERAPIE STUDIEDAG IN DE OUDERENZORG ERGOTHERAPIE EEN BEROEP IN BEWEGING BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Op 27 oktober 2018, Werelddag Ergotherapie

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 16 OKTOBER 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag met ERGOTHERAPIE vernieuwende materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 13 september 2018 BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE EEN MULTIDISCIPLINAIRE EN STUDIEDAG PRAKTIJKGERICHTE AANPAK VOOR BEWONERS VAN WOONZORGCENTRA ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Een

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 15 MAART 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag ERGOTHERAPIE met nieuwe materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut zijn

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 8 SEPTEMBER 2015 De ergotherapeut als brug STUDIEDAG tussen ERGOTHERAPIE thuis en het WZC BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het zorglandschap is de afgelopen decennia sterk veranderd

Nadere informatie

Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 28 JANUARI 2016 Sterk in mijn functie STUDIEDAG als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Tijdens deze studiedag staan we stil bij de profilering van de ergotherapeut

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

Themareeks inzoomen op ziektebeelden

Themareeks inzoomen op ziektebeelden Themareeks inzoomen op ziektebeelden 1. Ergotherapie bij valrisico 2. Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson Donderdag 16 oktober 2014 Als ergotherapeuten die met ouderen werken, worden we vaak geconfronteerd

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 30 JANUARI 2018 Door andere ogen STUDIEDAG Ergotherapie bij mensen met cognitieve ERGOTHERAPIE problemen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Naar aanleiding van het vierjarig bestaan

Nadere informatie

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DONDERDAG 19 NOVEMBER 2015 ERGOTHERAPIE BIJ STUDIEDAG GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit op een themadag rond de ergotherapeutische

Nadere informatie

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten DRIEDAAGSE VORMINGSREEKS Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten STUDIEDAG E Het nut van ADL- evaluatie in de diagnostiek van dementie en andere cognitieve aandoeningen In

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014 VRIJDAG 24 JUNI 2016 KWALITEIT VAN LEVEN BIJ MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE FOCUS OP BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 BIJ ROUW

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 21 MEI 2015 N Ergotherapie bij ouderen met STUDIEDAG depressie, ERGOTHERAPIE verslaving of delier BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Steeds meer ouderen met een verslaving, depressie

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG VRIJDAG 13 MAART 2015 STUDIEDAG SO YOU THINK YOU CAN PLAY? STUDIEDAG JONGE KINDEREN LEREN EN LATEN SPELEN IS EEN VAK. ERGOTHERAPIE HANDIGE TIPS VOOR SPELBEGELEIDING VOOR THERAPEUTEN. BIJ ROUW EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK DONDERDAG 17 MAART 2016 INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK Graag nodigen we je uit op de inspiratiedag rond ergotherapie en herstelgerichte zorg in de praktijk. Deze dag

Nadere informatie

Ondersteuningsgroep valpreventie

Ondersteuningsgroep valpreventie Ondersteuningsgroep valpreventie Leen Bouckaert, Sara Bombeke, Katelijne Daelman, Els Herpels, Elien Saey-Van Peteghem, Chantal Schuerbeke Inleiding Ondersteuningsgroep valpreventie Valproblematiek Presentatie

Nadere informatie

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG c DOEDAG 22 oktober 2015 Technologie en ergotherapie STUDIEDAG in ERGOTHERAPIE de ouderenzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Nadere informatie

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG TWEEDAAGSE VORMINGSREEKS 30 EN 31 MAART 2017 Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De gezondheidszorg zit op een kantelpunt. Door

Nadere informatie

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 8 september 2016 c Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De focus van deze studiedag

Nadere informatie

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Studiedag 1 december 2016 Voorstelling van nieuwe tests TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Doelgerichte opleiding met een concreet

Nadere informatie

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 29 JANUARI 2015 Kronkels 1 jaar STUDIEDAG Samen ERGOTHERAPIE innovatief creëren BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Al hielden we ons stil en koest als kiezelstenen, dan nog zou zelfs onze passiviteit

Nadere informatie

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 8 september 2016 Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen c STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Arteveldehogeschool

Nadere informatie

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten:

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Active Ageing in het WZC Vrijdag 12 september 2014 De opleidingen Gezondheidszorg van de Arteveldehogeschool voeren al enkele jaren onderzoek in Woonzorgcentra.

Nadere informatie

1. Wie zijn wij? Habex Anneke Jessa ziekenhuis 2007 Geriatrie à 2012 opstart psychogeriatrie

1. Wie zijn wij? Habex Anneke Jessa ziekenhuis 2007 Geriatrie à 2012 opstart psychogeriatrie Blij dat jij er bent! Gastvrije zorg en ergotherapie Uitdagingen voor de ergotherapeut bij ouderen in een ziekenhuis Anneke Habex Tiziana Lenaers 1 1. Wie zijn wij? Habex Anneke Jessa ziekenhuis 2007 Geriatrie

Nadere informatie

Voorstelling Ouderenzorg 26.03.2015

Voorstelling Ouderenzorg 26.03.2015 1 Voorstelling Ouderenzorg 26.03.2015 Verwelkoming en inleiding Clustermanager Kevin Pesout Programma 20.00 uur Ontvangst 20.15 uur Welkom en inleiding 20.25 uur Voorstelling van de zorgeenheden, visie,

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst?!

Klaar voor de toekomst?! Symposium 40 jaar Vesta vzw Klaar voor de toekomst?! Onze expertises in beeld Vrijdag 18 maart 2016 Odisee, campus Waas Sint-Niklaas Beste, Naar aanleiding van ons 40-jarig jubileum willen wij onze opgebouwde

Nadere informatie

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers?

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? Even voorstellen Wie zijn wij? Even kennismaken Wie zit er met jou rond de tafel? 1 Toekomstperspectieven

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 20 MAART 2015 Wonen wordt werkelijkheid! STUDIEDAG Van toegankelijkheid naar hulpmiddelen of toch niet? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Er is een groeiende vraag vanuit de maatschappij

Nadere informatie

Visie WZC Hof van Egmont 10/08/2015. De toepassing van het ICF in een WZC. Korte schets: WZC Hof van Egmont

Visie WZC Hof van Egmont 10/08/2015. De toepassing van het ICF in een WZC. Korte schets: WZC Hof van Egmont De toepassing van het ICF in een WZC Korte schets: WZC Hof van Egmont Gelegen in Mechelen 300 tal bewoners Verschillende afdeling Voor personen met dementie Gesloten afdeling Kleinschalig wonen Open afdeling

Nadere informatie

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015 WIE BENT U? IN GESPREK GAAN MET OUDEREN OVER HUN WAARDEN EN VISIE OP HET LEVEN De ergotherapeut als brug tussen thuis en het WZC - 8/09/15 Liselotte Van Ooteghem Achtergrond Wie ben ik? Medewerker zingeving,

Nadere informatie

Als er eentje anders is

Als er eentje anders is Lenteforum Als er eentje anders is Stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Woensdag 14 mei 2014 Forum staat voor marktplaats. Op deze forumdag willen we plaats

Nadere informatie

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden?

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden? OPLEIDINGSDAG Vrijdag 11 januari 2019 Wil jij ook een held van de werkvloer worden? Neem deel aan onze gratis workshops over veiligheid en gezondheid! Ontdek ze in deze brochure of op www.opleidingsdag.be

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart?

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart? Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst! is een instrument dat een brug slaat tussen onderwijs

Nadere informatie

Stand van zaken LSM. Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg

Stand van zaken LSM. Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg Stand van zaken LSM Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg Stand van zaken Baden zonder strijd Psychomotorische activatie Verrijkte omgeving De Tijd

Nadere informatie

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy STUDIEDAG ERGOTHERAPIE IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG 19 MAART 2015 STUDIEDAG Inspiratiedag Ergotherapie en Herstel ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Verwacht een dag waarop je:

Verwacht een dag waarop je: Vrijwilligerswerk: (er)vaar je mee? [1] Werk je met vrijwilligers in jouw organisatie of wil je er graag mee aan de slag? Vraag je je af hoe vrijwilligers er een volwaardige plek kunnen krijgen? Wil je

Nadere informatie

Tijd voor zorg? Zorg voor tijd!

Tijd voor zorg? Zorg voor tijd! Tijd voor zorg? Zorg voor tijd! Dhr. Rudy Maertens Algemeen directeur AZ Alma Voorzitter a.i. Zorgondersteuning vzw 1 1. WELKOM AAN DE 192 DEELNEMERS VAN DE 119 ORGANISATIES 2 119 ORGANISATIES 3 192 DEELNEMERS

Nadere informatie

Denk vandaag aan je zorg voor morgen. Vormingstraject over thuiszorg

Denk vandaag aan je zorg voor morgen. Vormingstraject over thuiszorg Denk vandaag aan je zorg voor morgen Vormingstraject over thuiszorg Het Thuiszorgcentrum CM Midden-Vlaanderen organiseert een uitgebreid vormingstraject over thuiszorg. Dat traject geeft je een overzicht

Nadere informatie

Service Design, toegepast: WZC De Liberteyt

Service Design, toegepast: WZC De Liberteyt Service Design, toegepast: WZC De Liberteyt Inleiding Woonzorgcentrum De Liberteyt bewoners : 125 incl. 3 kortverblijf Multidisciplinair team 88 FTE 102 personen Nieuw gebouw 2007 Inleiding Belangrijke

Nadere informatie

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis De grote impact van het kleine gebaar Liselotte Van Ooteghem Mia Vervaeck Studiedag Kronkels - 27 november 2014 Wie we zijn en waarom we hier staan Inleiding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Patiënteninformatie Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Inhoud Welkom op onze dienst... 3 Wie zijn we en wat doen we?... 3 Voorstelling van het multidisciplinair team... 3 Afspraak en openingsuren...

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Amplia 1 Amplia Welkom op Amplia. In deze brochure kan je kennismaken met onze afdeling. Hij werd gemaakt samen met de bewoners van Amplia. We hopen dat hij een antwoord geeft

Nadere informatie

Vertrouwde zorg en fijn wonen in hartje Roermond

Vertrouwde zorg en fijn wonen in hartje Roermond Proteion RCG Vertrouwde zorg en fijn wonen in hartje Roermond Welkom bij Proteion RCG In hartje Roermond, aan het mooie Munsterplein, staat in de schaduw van Cuypers beroemde Munsterkerk een bijzonder

Nadere informatie

Service Design, toegepast: WZC De Liberteyt

Service Design, toegepast: WZC De Liberteyt Service Design, toegepast: WZC De Liberteyt Bie Hinnekint stafmedewerker departement ouderenzorg & Véronique Dierinck directeur woonzorgcentrum De Liberteyt Index Index Inleiding De service design case

Nadere informatie

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Start 1/10/2017 Regionaal overleg woonzorgcentra ziekenhuizen 18/1/2018 Korte voorstelling WZC Sint Bernardus 206 erkende bedden 132 RVT waarvan 7 erkenningen voor

Nadere informatie

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 uitnodiging www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 v a n h a r t e w e l k o m! De Fietsersbond nodigt alle leden op 9 oktober uit in het Geuzenhuis in Gent, voor een dag boordevol boeiende informatie

Nadere informatie

Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie?

Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie? ACTIVITEITENAANBOD VOORJAAR 2019 met getuigenis van een mantelzorger met o.a. thema s Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie? met een deskundig spreker van het expertisecentrum dementie

Nadere informatie

Inspirerende praktijken. AZ Damiaan Gouwelozestraat Oostende

Inspirerende praktijken. AZ Damiaan Gouwelozestraat Oostende Inspirerende praktijken AZ Damiaan Gouwelozestraat 100 8400 Oostende Dementievriendelijk ziekenhuis AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring dementievriendelijk ziekenhuis. met als doel de mens

Nadere informatie

ZONDAG 23 APRIL 2017 HULDENBERG

ZONDAG 23 APRIL 2017 HULDENBERG www.erfgoeddag.be ZONDAG 23 APRIL 2017 HULDENBERG ZORG Erfgoeddag Huldenberg van 10.00 tot 18.00 uur Zondag 23 april 2017 staat de Erfgoeddag in het teken van de Zorg. Zorg voor elkaar, zorg voor erfgoed,

Nadere informatie

(On)bezorgd kind zijn

(On)bezorgd kind zijn Vlaams Congres voor Pediatrische Psychologie Zaterdag 26 september 2015 (On)bezorgd kind zijn Zorgen voor chronisch zieke kinderen in (en buiten) het ziekenhuis Wat? Voor wie? Waar? Congres over de psychosociale

Nadere informatie

Nascholingstraject Europa Programma Module 1: februari 2015 Module 2: april 2015

Nascholingstraject Europa Programma Module 1: februari 2015 Module 2: april 2015 Nascholingstraject Europa Programma Module 1: 16-17 februari 2015 Module 2: 13-14 april 2015 Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap T 050 35 27 20 info@ryckevelde.be www.ryckevelde.be Dit programma

Nadere informatie

Onvergetelijk Zeeuws Museum

Onvergetelijk Zeeuws Museum Onvergetelijk Zeeuws Museum Overzicht van activiteiten die het Zeeuws Museum de komende maanden biedt voor mensen met dementie, naasten, zorgverleners en geïnteresseerden: Rondleidingen Onvergetelijk Zeeuws

Nadere informatie

Als ik niet meer kan zijn wie ik was Als ik niet meer in mezelf pas Als de flarden door me heen waaien En ze mijn woorden verdraaien Als de mist door

Als ik niet meer kan zijn wie ik was Als ik niet meer in mezelf pas Als de flarden door me heen waaien En ze mijn woorden verdraaien Als de mist door Als ik niet meer kan zijn wie ik was Als ik niet meer in mezelf pas Als de flarden door me heen waaien En ze mijn woorden verdraaien Als de mist door alle poriën naar binnen trekt En alles wat vertrouwd

Nadere informatie

Zorg voor het levenseinde I N T E R A C T I E V E S E S S I E S M E T B E W O N E R S V A N E E N W O O N Z O R G C E N T R U M

Zorg voor het levenseinde I N T E R A C T I E V E S E S S I E S M E T B E W O N E R S V A N E E N W O O N Z O R G C E N T R U M Zorg voor het levenseinde I N T E R A C T I E V E S E S S I E S M E T B E W O N E R S V A N E E N W O O N Z O R G C E N T R U M Concept / voorbereiding 1. Aanzet 2. Idee op papier 3. Overleg met directie

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Neurologische zorg Bijscholing

Neurologische zorg Bijscholing Neurologische zorg In samenwerking met Bijscholing Deze opleiding wil de specifieke deskundigheid bevorderen van huidige en toekomstige neuroverpleegkundigen in het bijzonder maar ook van andere zorgverleners

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

Outreach functie van psychologe in de ouderenzorg

Outreach functie van psychologe in de ouderenzorg Outreach functie van psychologe in de ouderenzorg Oorspronkelijk project Vroegdetectie en ondersteuning van ouderen met cognitieve problemen o o o o o o Cognitieve screening aan huis en verder opvolgen

Nadere informatie

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G OLV ANTWERPEN R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G 3 EEN NIEUWE THUIS WAT IS RESIDENTIËLE ZORG? Als thuis wonen niet meer tot de mogelijkheden behoort,

Nadere informatie

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg?

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? expertisecentrum d mentie Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? DINSDAG 21 APRIL 2009 VLAAMS PARLEMENT/BRUSSEL Vlaanderen Competent in zorg voor personen met dementie De zorg voor

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING REFERENTIEPERSOON DEMENTIE FUNCTIE

FUNCTIEBESCHRIJVING REFERENTIEPERSOON DEMENTIE FUNCTIE FUNCTIEBESCHRIJVING REFERENTIEPERSOON DEMENTIE FUNCTIE Graadnaam referentiepersoon dementie Afdeling residentiële ouderenvoorziening Functionele loopbaan B1 B3 Dienst verpleging / verzorging Generieke

Nadere informatie

Beste deelnemers, Versie: :20

Beste deelnemers, Versie: :20 1 Inleiding door dr. Walter Krikilion, voorzitter Werkgroep Ethiek in de Kliniek van Icuro - Symposium Ethische debatcultuur in de zorg: fictie of realiteit? 17 oktober 2014 - Hasselt Versie: 20-10-2014

Nadere informatie

Let s take a BREA(K)TH! Zuurstof voor sociaal-cultureel werk in Brussel

Let s take a BREA(K)TH! Zuurstof voor sociaal-cultureel werk in Brussel Let s take a BREA(K)TH! Zuurstof voor sociaal-cultureel werk in Brussel Hé SCW er, adem in, adem uit! Gun jezelf een namiddag in het groen om collega s uit de sector te ontmoeten, om ervaringen te delen,

Nadere informatie

Ergotherapie. Beter voor elkaar

Ergotherapie. Beter voor elkaar Ergotherapie Beter voor elkaar Ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten Deze folder informeert u over ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst)

Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst) Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst) 1 1. Inleiding De hoofdverpleegkundige en zijn team heten u van harte welkom op de PAAZ-dienst van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. PAAZ staat voor

Nadere informatie

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Praatcafé Dementie Genk Samen dementie bespreekbaar maken T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 3 1 Encarga 3 Welkom op Encarga 3. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat je een interneringsmaatregel

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. Procesmanagement. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. Procesmanagement. Telefoon: KAM Opleidingen Procesmanagement Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job Procesmanagement Contact Welkom bij KAM

Nadere informatie

Wedstrijd: animatie vooruit!

Wedstrijd: animatie vooruit! Wedstrijd: animatie vooruit! Ter ere van de 30 ste verjaardag van animatie in het woonzorgcentrum houden we op 19 oktober 2015 een grote feest- en studiedag. Om er het hele jaar een feestjaar van te maken,

Nadere informatie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie Inspiratiereizen Dementie Frankfurt: Eigen kijk op dementie Introductie De zorg voor mensen met dementie staat in Nederland volop in de belangstelling. En dat is volkomen terecht. Door de dubbele vergrijzing

Nadere informatie

DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse

DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse BRUGGEN BOUWEN WOONZORG EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG SAMEN ONDERWEG NAAR 2025: NAAR EEN GEÏNTEGREERD WELZIJNS- EN

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Gastvrijheid: een universele waarde

Gastvrijheid: een universele waarde Gastvrije zorg Liselotte Van Ooteghem & Meredith Delaere Op het menu 1. Gastvrijheid en zorg 2. Gastvrije zorg 3. Blikopeners 4. Als ergo in de praktijk 5. Gastvrije zorg organiseren 1 Gastvrijheid: een

Nadere informatie

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA Regio Vlaams-Brabant November 2016 - Juni 2017 Forum Palliatieve Zorg/Panal foto uit film Twilight of a life van Sylvain Biegeleisen Het Forum Palliatieve

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

De mentor als coach. Piet BUYSE

De mentor als coach. Piet BUYSE De mentor als coach Piet BUYSE De mentor als coach Sessie 3 + 4: Hoe kan ik coachen? 07 11 2017 3 Hoe liep dat? Wie kon jij ondertussen coachen? Wat is coachen voor jou? 4 COACHING Bij coaching gaat het

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP Patiënteninformatie Welkom in het MDCCP Inhoud Inhoud... 2 Welkom in het multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn... 3 Het multidisciplinair centrum (MDCCP)... 4 Informatieve sessies...

Nadere informatie

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Martine De Moor Coördinator initiatief vrijwillige bewindvoering Brussel/21 maart 2019 Initiatief vrijwillige bewindvoering is genomen in 1997 maakt deel

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER LDC Pallieter

ACTIVITEITENKALENDER LDC Pallieter ACTIVITEITENKALENDER LDC Pallieter april-mei-juni 2016 Parkstraat 34/12, 1800 Vilvoorde Openingsuren LDC Pallieter De ontmoetingsruimte is elke dag open van 9.00u. tot 17.30u De cafetaria is elke weekdag

Nadere informatie

Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap

Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap Organiseer zelf je babbel over Mortsel! Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap Enkele tips: Zoek iemand

Nadere informatie

1) In hoeverre is het instrument in uw organisatie gebruikt geweest?

1) In hoeverre is het instrument in uw organisatie gebruikt geweest? Verwerking antwoorden enquête over het reflectie instrument slikproblemen Mei 2015 Vlaamse werkgroep slikproblemen Steunpunt Expertisenetwerken (SEN) Aantal bevraagden 120 Aantal reacties 36, ofwel 30%

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! PVT Esperanza 2 1 PVT Esperanza 2 Welkom op Esperanza 2. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint- Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat er

Nadere informatie

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken,

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken, Onthaalfolder BuBaO Doelgroep BuBaO Sint-Gerardus is een katholieke basisschool voor buitengewoon onderwijs in Diepenbeek. Onze school richt zich tot kinderen van 2,5 jaar tot maximum 14 jaar met een (neuro)motorische

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. Klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Nadere informatie

Thema schoolontwikkeling

Thema schoolontwikkeling Ik geloof heel sterk in visie hebben en ik vind dat visie gebaseerd moet zijn op wetenschap. Visie is natuurlijk veel ruimer dan wetenschap alleen, dat gaat ook over een mensbeeld, over een toekomstbeeld,

Nadere informatie

Accreditatie in een ziekenhuis: Evolutie van een programma naar ziekenhuisbrede teambuilding

Accreditatie in een ziekenhuis: Evolutie van een programma naar ziekenhuisbrede teambuilding Accreditatie in een ziekenhuis: Evolutie van een programma naar ziekenhuisbrede teambuilding GZA Ziekenhuizen Jan Witters ACCREDITATIE: 100 % GARANTIE VOOR DUURZAME KWALITEITSVOLLE ZORG? NVKVV Studiedag

Nadere informatie

Revalidatie De Schakel

Revalidatie De Schakel Revalidatie De Schakel Samen werken aan herstel Inhoud 1 Revalidatie De Schakel 3 2 Hoe werken wij? 5 2.1 Multidisciplinaire aanpak 5 2.2 Eigen inbreng 6 2.3 Specialist ouderengeneeskunde 6 3 Woon- en

Nadere informatie

Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016

Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016 Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016 Brede open school Brede open school GO!2020 school van mijn dromen PPGO De school van onze dromen is Brede open school Tegen

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING PALLIATIEVE ZORG

INTENTIEVERKLARING PALLIATIEVE ZORG INTENTIEVERKLARING PALLIATIEVE ZORG INLEIDING Het MB van 22 november 2001 bepaalt dat RVT s, Gemengde inrichtingen (RVT-ROB) en ROB s die ten minste sinds 1 juli 2001 het forfait C+ factureren middelen

Nadere informatie